PALUBA
February 26, 2020, 11:36:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u OSRH  (Read 12494 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #15 on: June 03, 2013, 07:35:28 pm »

Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike, i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu, s izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu


Vlada Republike Hrvatske na svojoj 92. sjednici, održanoj 29. svibnja 2013., prihvatila je Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike, i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu, s izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu.


Izvješće je javno i dostupno je ovdje. (www.vlada.hr | www.morh.hr)


Članak sa obris.org: Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava - važno ili ne?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #16 on: June 03, 2013, 07:41:26 pm »

29.5.2013.

Vlada prihvatila Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava


Vlada RH je na današnjoj 92.sjednici prihvatila Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava za 2012. Defender.hr donosi naglaske iz izvješća:

Prigodom preuzimanja odgovornosti za resor obrane, početkom 2012. godine, zatečeno je stanje evidentnog zastoja u provedbi potrebnih i sveobuhvatnih obrambenih reformi. Stoga je 2012. godina bila godina konsolidacije te racionalizacije ustroja i upravljačkih procesa. Intenzivirani su procesi izrade strateških i planskih dokumenata, kojima će se konceptualno usmjeriti razvoj obrambene funkcije u idućem razdoblju. Izrađeni su prijedlozi Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koji će obrambenim institucijama Republike Hrvatske omogućiti relevantnije i kvalitetnije suočavanje s potrebama i izazovima koji proizlaze iz članstva u Organizaciji NATO, predstojećeg članstva u Europskoj uniji te novih strateških okolnosti.

Novi strateški dokumenti koji bi odražavali promjenu strateškog konteksta, tj. geopolitičkog i strategijskog položaja Republike Hrvatske (Strategija nacionalne sigurnosti, Strategija obrane Republike Hrvatske, Vojna strategija Republike Hrvatske, Strateški pregled obrane), unatoč brojnim nastojanjima u proteklih nekoliko godina, nisu doneseni. Jednako tako, nije razvijena ni odgovarajuća nova zakonska regulativa na području obrane. Sustav obrambenog planiranja temelji se na ranijoj regulativi te je potrebno njegovo daljnje usklađivanje s NATO-im obrambenim planiranjem.

Pojedini aspekti upravljačkih procesa definiranih postojećom regulativom, nužnih za provedbu planova, napušteni su, a nisu nadomješteni odgovarajućim novim rješenjima te su se odvijali sporo.

Jedno od ključnih obilježja funkcioniranja i razvoja Oružanih snaga u proteklih nekoliko godina funkcioniranje je u nepovoljnim financijskim uvjetima. Posljedica takvog funkcioniranja sve je veće odstupanje od ciljeva navedenih u razvojnim planovima, u prvom redu u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2006. – 2015. Kako bi se osigurala sredstva za funkcioniranje i obavljanje zadaća, racionalizacijom i smanjivanjem troškova ostvaruju se uštede koje iz godine u godinu uzrokuju nedostatke u području materijalnog zbrinjavanja, logističke potpore te u održavanju objekata i infrastrukture.

Razmatrane su mogućnosti kako bi se radarski sustavi za nadzor površinske situacije na moru („Enhanced Peregrine“ i GEM SC2050XS) doveli u punu operativnu spremnost za rad. Time bi se znatno povećala pouzdanost i kvaliteta nadzora površinske situacije na moru. U Hrvatskoj ratnoj mornarici razvijen je i pušten u probni rad program (SEVID) kojim je automatizirana obrada i objedinjavanje podataka.

Težište u opremanju komunikacijsko-informacijskom opremom bilo je opremanje snaga za međunarodne mirovne operacije i misije. Opremanje se najvećim dijelom odvijalo kroz programe vojne pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a jednim dijelom i kroz obrambeni proračun. Instalacijom sustava NS WAN (NATO Secret Wide Area Network) omogućena je brza i sigurna razmjena informacija i klasificiranih podataka sa Savezom.

Sposobnost razmještanja Oružanih snaga umanjena je zbog neposjedovanja vlastitih kapaciteta za strateški prijevoz, a mobilnost zbog ograničenog broja i kapaciteta nebojnih vozila. Zbog toga se sposobnost razmještaja osigurava sklapanjem ugovora, sporazuma i drugih aranžmana sa saveznicima i drugim subjektima koji raspolažu sredstvima za pravodobni razmještaj snaga kopnenim, morskim i zračnim putem. Transportni kapaciteti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane omogućuju prijevoz helikopterima taktičkih postrojbi na manjim udaljenostima.

Najveći program opremanja Oružanih snaga, proizvodnja i uvođenje u operativnu uporabu borbenih oklopnih vozila PATRIA u završnoj je fazi. Ukupno je do kraja 2012. godine proizvedeno 116 vozila, od kojih je 37 opremljeno ključnim podsustavima naoružanja i opreme. Nastavkom nabave jurišne puške VHS u 2012. godini dostignut je ukupan broj dostatan za opremanje brigade.

Održavanje tehničkih materijalnih sredstava najsloženija je i najzahtjevnija funkcija logističke potpore u Oružanim snagama. Tehničko-tehnološko stanje velikog broja oružanih sustava i platformi na granici je isplativosti održavanja zbog njihove starosti i istrošenosti. Njihovo održavanje je dodatno otežano zbog nedostatnih i neodgovarajućih kapaciteta za održavanje te nedostatnih i neodgovarajućih civilnih kapaciteta u Republici Hrvatskoj. Za održavanja tehnike u 2012. godini ukupno je utrošeno 153.200.000,00 kuna odnosno 16% manje u odnosu na 2011. godinu, kao posljedica financijskih ograničenja. Razmjerno najveći dio sredstava utrošen je na održavanje zrakoplovne tehnike.

U održavanju tehnike Hrvatske kopnene vojske prioritet je bila zadaća prijema, integracije i implementacije sustava održavanja borbenog oklopnog vozila PATRIA u vlastitim kapacitetima. Postrojbe, korisnici vozila, ovladale su tehnologijom održavanja te samostalno provode korisničko održavanje na vozilima u radionicama u Petrinji i Zagrebu. Prednost u održavanju imalo je osiguranje pričuvnih dijelova i komponenti za remont hidro-elastičnih sustava topničkog oružja i tenkova. Višegodišnji problem nabave specijalnih dijelova riješen je usvajanjem proizvodnje dijelova i ugovaranjem njihove nabave u Zrakoplovno-tehničkom centru d.d. Operativna raspoloživost i dinamika održavanja tenkova, oklopnih vozila i topništva planirana je u okvirima raspoloživih financijskih sredstava, u skladu s potrebama obuke i vježbi. Troškovi održavanja su optimizirani u odnosu na taktičko, tehničko i tehnološko stanje pojedinih sustava.

Prosječna godišnja ispravnost glavnoga borbenog sustava kopnene vojske, tenka M-84 u 2012. godini bila je oko 30%, a borbenih vozila pješaštva BVP M80 oko 68%, što je blagi porast u odnosu na 2011. godinu. Na zrakoplovnu tehniku je u 2012. godini utrošeno 89.500.000,00 kuna, odnosno 58,4% svih troškova održavanja tehničkih materijalnih sredstava Oružanih snaga. Za održavanje zrakoplovne tehnike za zaštitu od požara u 2012. godini utrošeno je 57.500.000,00 kuna (37% ukupnih sredstava utrošenih na održavanje). Zahvaljujući relativno visokom izdvajanju sredstava za održavanje zrakoplovne tehnike, posebno zrakoplova za gašenje požara, osiguran je visok postotak njihove ispravnosti i raspoloživosti u jednoj od najintenzivnijoj protupožarnoj sezona do sada.

Financijska sredstva za održavanje brodova i mornaričkih tehničkih sredstava povećana su za 6% u odnosu na 2011. godinu. Prioritet u održavanju bio je na održavanju plovidbenosti brodova Obalne straže Republike Hrvatske, čija je prosječna godišnja ispravnost bila 73%. Prosječna godišnja ispravnost brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice bila je 74%, a prosječna ukupna ispravnost brodova i ostalih plovila u 2012. godini bila je 76%, dostigavši na kraju 2012. godine funkcionalnu ispravnost od 82%. Propisani godišnji remont obavljen je na 24 plovila.

Najznačajniji partneri u bilateralnoj vojnoj suradnji u 2012. godini bile su Sjedinjene Američke Države, SR Njemačka, Republika Poljska, Republika Slovenija, Republika Austrija i Talijanska Republika. Sjedinjene Američke Države glavni su strateški saveznik i partner Republike Hrvatske na planu sigurnosti i obrane s kojim se prioritetno razvija međunarodna obrambena suradnja u gotovo svim funkcionalnim područjima. Tijekom 2012. godine Sjedinjene Američke Države su za humanitarne projekte (vezani za vježbe) izdvojile 345.000 USD, za potporu u opremanju i modernizaciji oko 8.000.000 USD, za uništenje viškova streljiva i naoružanja 1.000.000 USD, za razne oblike izobrazbe 900.000 USD te za razne oblike obuke oko 600.000 USD. Isto tako, potkraj 2012. godine, američko Ministarstvo obrane odobrilo je 4.700.000 USD za povrat troškova hrvatskog sudjelovanja u mirovnoj operaciji ISAF u 2010. godini.

Borbena oklopna vozila

Tijekom 2012. godine aktivnosti su uglavnom bile usmjerene na realizaciju višegodišnjeg ugovora s konzorcijem tvrtki PATRIA iz Finske i „Đuro Đaković – Specijalna vozila“ d.d. Slavonski Brod za nabavu 126 baznih oklopnih vozila modela Patria AMV 8x8 kao i na opremanje baznih vozila s podsustavima naoružanja i specijalne opreme. U 2012. godini isporučeno je 49 baznih vozila tako da je do kraja 2012. godine dostignuta brojka od 116 isporučenih baznih vozila u osam različitih inačica.

Preostalih 10 vozila je u fazi proizvodnje. Da bi vozila mogla biti uvedena u operativnu uporabu potrebna je oprema i integracija naoružanja i vojne opreme u borbenom oklopnom vozilu te je tijekom 2012. započelo opremanje baznih vozila sustavima naoružanja i specijalnom opremom (NSO). Do 30. ožujka 2012. prvih 14 vozila bilo je opremljeno ključnim podsustavima NSO-a i predano Oružanim snagama na privremeno korištenje, za pripremu i sudjelovanje u vojnoj vježbi FTX CORE BG 12 Europske borbene skupine (EUBG) u SR Njemačkoj.

Do kraja 2012. godine ključnim podsustavima NSO-a opremljeno je ukupno 37 vozila. U 2013. godini planira se opremanje, kompletiranje i predaja na uporabu Oružanim snagama dodatna 23 vozila, čime će do kraja 2013. godine u postrojbama Oružanih snaga biti 60 potpuno operativno spremnih vozila. Za završetak sklopljenog ugovora u 2013. godini osigurano je 319.000.000,00 kuna. Do sada je u projekt Borbenog oklopnog vozila utrošeno oko 1.800.000.000,00 kuna. Za potpuno opremanje svih vozila potrebnim naoružanjem i vojnom opremom potrebno je osigurati dodatna sredstva u iznosu od oko 400.000.000,00 kuna, počevši od 2014. godine. Ukupni troškovi opremanja Oružanih snaga sa 126 BOV PATRIA u konačnici će iznositi oko 2.500.000.000,00 kuna ili oko 20.000.000,00 kuna po vozilu.

Ostalo naoružanje i vojna oprema

Dvogodišnjim ugovorom sklopljenim u ožujku 2012. godine s tvrtkom „HS Produkt“ iz Karlovca predviđena je nabava 2000 komada jurišnih pušaka modela VHS-D i VHS-K. Tijekom protekle godine isporučene su 794 puške, čime je broj jurišnih pušaka VHS u Oružanim snagama dosegnuo 2784. Osim pušaka, u 2012. godini ugovorena je i isporučena određena količina naoružanja, ubojnih sredstava, osobne i zaštitne opreme (optički ciljnici, svjetiljke, bacači granata 40 mm, NBK oprema, odjeća i obuća), ali nabavljene količine i dalje ne zadovoljavaju ukupne potrebe Oružanih snaga.

Osim primarnog financiranja opremanja i nabave iz obrambenog proračuna, dio opreme je financiran iz FMF i FMS fondova te donacijama Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Iz ovih izvora financirana je i ostvarena nabava alata i pričuvnih dijelova za vozila HMMWV te opto-elektronička i druga vojna oprema za potrebe Oružanih snaga. S Uredom za obrambenu suradnju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu (Office for Defense Cooperation, ODC) sklopljen je ugovor o modernizaciji sustava laserske simulacije MILES.

Nebojna motorna vozila

Tijekom 2012. godine nije bilo nabave vojnih nebojnih vozila što je otežavalo provedbu zadaća, dok je u prosincu 2012. godine sklopljen okvirni sporazum o najmu 131 vozila, od kojih je 113 terenskih vozila za prijevoz ljudi i opreme. Ukupno se na uporabi u Oružanim snagama nalazi 2145 nebojnih vozila, od kojih je 781 vozilo (36%) u fazi otpisa. Najizraženija je potreba za obnavljanjem nebojnih vozila-kamiona. Od 790 kamiona 670 ih je proizvođača kojih više nema na tržištu.

Njihova je pouzdanost niska, troškovi održavanja visoki, a ulaganja u remont i popravke nisu racionalni. Nabava nebojnih motornih vozila s protuminskom zaštitom, sposobnostima uporabe u ekstremnim klimatskim uvjetima, u izvedbama lakih taktičkih terenskih vozila i vojnih teretnih vozila (kamiona) s klasičnim ili specijalnim nadgrađima (cisterne, dizalice, specijalne kabine) ostaje pri vrhu prioriteta opremanja.

Naoružanje i vojna oprema Hrvatske ratne mornarice

U 2012. godini je za pomorske postrojbe nabavljen dio ronilačke opreme za protuminske ronioce kao i osobna oprema za spašavanje na brodovima, ali ne i autonomno podvodno vozilo za protuminske ronioce i sustav za identifikaciju brodova. Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 13. rujna 2012. izrađena je dokumentacije za nabavu pet obalnih ophodnih brodova za Obalnu stražu Republike Hrvatske te je postupak za nabavu obalnoga ophodnog broda započeo u travnju 2013.

U cilju postizanja pune funkcionalnosti i uvođenja u punu operativnu uporabu radarskog sustava „Enhanced Peregrine“, prikupljena su tri potencijalna tehnička rješenja za njegovu eventualnu modernizaciju i osposobljavanje. Dosadašnji ukupni troškovi programa, uključujući i troškove integracije radara u mrežu, iznose oko 95.000.000,00 kuna. Od četiri radara, tri funkcioniraju u skladu s planom motrenja, a jedan je neispravan. Dosadašnja sveukupna iskoristivost sustava je oko 70%.

Stacionarni zemaljski radarski sustav, koji se sastoji od devet radara tipa GEM SC2050XS, već se četvrtu godinu održava isključivo korektivno, zbog zastarjelosti njegove tehnologije i nemogućnosti nabave pričuvnih dijelova. Nastavljeno je testiranje sustava programske podrške automatizirane obrade podataka pristiglih iz svih izvora, „SEVID“, razvijenoga u Hrvatskoj ratnoj mornarici za potrebe nadzora površinske situacije na moru.

Naoružanje i vojna oprema Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

U 2012. godini aktivnost opremanja ove grane Oružanih snaga bila je usmjerena na rješavanje pitanja borbenih aviona, nabavu letačke i padobranske opreme, na pripremu za nabavu zrakoplova Air Tractor AT-802 Fire Boss dvosjed te na modernizaciju radarskog sustava FPS-117. Nakon višegodišnjih aktivnosti i inicijativa koje nisu rezultirale konkretnim odlukama, u kolovozu 2012. godine osnovano je Povjerenstvo za prijedlog izbora višenamjenskih borbenih aviona za Oružane snage. Imenovano Povjerenstvo je na temelju višekriterijske analize do tada prikupljenih stručnih, tehničkih i financijskih informacija, sredinom listopada 2012. godine dostavilo ministru obrane izvješće. Vojno-tehnički savjet Ministarstva obrane je u studenome 2012. donio zaključak prema kojem borbeno zrakoplovstvo treba ostati sastavnim dijelom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Zadržavanjem u uporabi aviona MiG-21 Republika Hrvatska će zadržati sposobnost samostalnog nadzora vlastitoga zračnog prostora.

Tijekom 2012. godine transportni avioni An-32B izveli su tek nekoliko letova za transport osoblja i tereta. Jedan je avion izvan operativne uporabe od kraja 2010. godine zbog isteka resursa, a drugi zbog neispravnosti. Zbog odluke o njihovoj neperspektivnosti nisu planirana sredstva za održavanje u letnom stanju. Kroz sklopljene ugovore nakon provedenog postupka javne nabave, kao i kroz program GPOI (Global Peace Operations Initiative), financirana od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, nabavljena je razna letačka oprema (kacige, NVG s priborom i alatom, prsluci za preživljavanje, navigacijska oprema, padobranska oprema i dr.)U listopadu 2012. sklopljen je ugovor Ministarstva obrane i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) o ulaganju u opremu, a s ciljem modernizacije sekundarnih radara radarskog sustava FPS-117. Radarski sustav vlasništvo je Republike Hrvatske, na uporabi u Ministarstvu obrane, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe koristi podatke s tri od ukupno pet radara. Prema sklopljenom ugovoru, Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje u financiranju 60% zajedničkog dijela modernizacije opreme. Provedba ugovorenih radova predviđena je u 2013. godini. Na temelju izrađene taktičke studije Opremanje sredstvima za opsluživanje letenja nužno je, u idućem razdoblju, provesti potrebne nabave i opremanje postrojbi za održavanje i opsluživanje zrakoplova.

Strateške zalihe ubojnih sredstava i zbrinjavanje viškova

Strateške zalihe ubojnih sredstava skladište se u 20 vojno–skladišnih kompleksa, od kojih je devet perspektivnih i 11 neperspektivnih. Tijekom 2012. godine napravljen je program izgradnje novih skladišnih objekata na dvije perspektivne lokacije. Količina ubojnih sredstava u Oružanim snagama nije se značajnije mijenjala i pretežne je starosti između 20 i 50 godina, s velikim brojem malih serija laboracije baruta i eksploziva različitih proizvođača, najčešće nepoznatoga tehničkog stanja i pouzdanosti, osim u dijelu vođenih raketa.Oružane snage su čuvale, skladištile i održavale ukupno 35 859 tona ubojitih
sredstava (17 557 tona perspektivnih i 18 302 tona viškova i neperspektivnih).

Nekretnine, infrastruktura i zaštita okoliša

Stanje objekata i infrastrukture koji su perspektivni, odnosno u funkciji, varira ovisno o njihovoj starosti, prosjek koje je oko 40 godina te ulaganjima u održavanje, sanaciju i modernizaciju, što uključuje pripremu, projektiranje, opremanje, izvođenje i nadzor radova. Sve navedene aktivnosti su u 2012. godini provođene u manjem opsegu od planiranog, zbog višekratnog smanjivanja planiranih proračunskih sredstava. Ukupna ulaganja u sanaciju, izgradnju, modernizaciju i opremanje objekata i infrastrukture iznosila su 21.000.000,00 kuna, što je za oko 3.000.000,00 kuna više nego što je za iste namjene utrošeno u 2011. godini. Objekti i infrastruktura kojima je to bilo obuhvaćeno su vojni poligon “Eugen Kvaternik”, lokacije “Potkop”, Trbounje i “Debela Glava”, Slunj, dovršena izgradnja i izvršeno preuzimanje stambenog objekta s 23 službena stana u Slunju, izvedeni radovi na sanaciji objekta na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski“ te sanacija termoenergetskog sustava na vojnim lokacijama u Splitu.

Predaja neperspektivnih vojnih nekretnina i napuštenih vojnih objekata

Kontinuirano se radi na predaji neperspektivnih vojnih nekretnina Agenciji za upravljanje državnom imovinom, kao i već dodijeljenih neperspektivnih vojnih nekretnina jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi se smanjili troškovi Ministarstva obrane, prije svega po osnovi komunalnih i drugih naknada. 2012. godine 28 neperspektivnih vojnih nekretnina s imovinsko pravnom i tehničkom dokumentacijom predano je Agenciji za upravljanje državnom imovinom i jedinicama lokalne i područne (regionalne samouprave). Time je godišnji trošak plaćanja komunalnih i drugih naknada smanjen za oko 2.000.000,00 kuna. Na 28 vojnih lokacija postoje vanjski korisnici dijela vojne infrastrukture s kojima nisu u potpunosti definirani odnosi i obveze plaćanja troškova korištenja energije ili prostora.

VoGIS – Vojni geoinformacijski sustav

Oružanim snagama je potrebna sposobnost uporabe geoprostornih podataka s područja Republike Hrvatske u realnom vremenu, sa zadanom točnošću i dostupnošću, zbog čega je još 2004. godine započet Projekt VoGIS. Do sada je u ovaj projekt utrošeno 66.700.000,00 kuna, čime je plaćen i dio proizvoda i usluga koje do sada nisu isporučene. Sva daljnja ulaganja u Projekt su zaustavljena, dok dobavljač ne ispuni zaostale ugovorene i plaćene obveze.


Defender.hr
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 242


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #17 on: October 22, 2013, 05:07:44 pm »

Loše stanje u Oružanim snagama
Zbog nedostatka novca stanje u vojsci je loše
Nitko ne želi biti liječnik u vojsci. Za većinu vozila koja postoje u Oružanim snagama proizvođači više ne postoje.

Piše: Vanja Moskaljov/VLM

Stanje u obrambenom sustavu je loše a za to je najviše kriv nedostatak novca, složili su se članovi Odbora za obranu koji su raspravljali Izvješće o stanju u Oružanim snagama za 2012. Stanje tehnike, smatra predsjednik odbora Tomislav Ivić (HDZ), dugoročno je neodrživo, što se vidi iz toga da od 790 nebojnih vozila koje imaju Oružane snage, za čak 670 njih proizvođači više ne postoje.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je da se nitko nije javio na natječaj za liječnika, a da se čak 250 osoba s VSS-om javilo na radna mjesta običnih vojnika. S druge strane, čak 11.000 osoba se prijavilo da bi služilo dragovoljni vojni rok, no zbog ograničenja ih je primljeno svega 674.

- Unatoč smanjenju sredstava u godini konsolidacije održana je razina koja omogućava ispunjavanje zadaća a temeljne misije nisu bile ugrožene - rekla je V. Tafra koja je izvijestila da MORH sljedeće godine čeka novo smanjenje proračuna, što je doznala "na sastanku kod ministra Linića koji nas je upoznao s teškim stanjem proračuna".

Navela je i podatke o prosječnoj godišnjoj spremnosti tehnike pa je tako rekla da je ona iznosila 60 posto kod oklopnih vozila, 30 posto kod tenkova a 31,6 posto kod borbenih aviona MiG-21. Kod novijih helikoptera Mi-171š ispravnost je tijekom 2012. bila na 64 posto, a kod starijih Mi-8 49 posto. Brodovi Obalne straže imali su ispravnost od 43 posto a oni flotile Hrvatske ratne mornarice visokih 74. U Oružanim snagama prosječna dob je 38 godina, a 90 posto časnika i 98 dočasnika ima potrebnu stručnu spremu.

Umirovljeni general Tomo Medved kritizirao je što se za poboljšanje uvjeta života vojnika u 2012. potrošio 21 milijun kuna, dok je za nabavu informatičke opreme potrošeno 69 milijuna. Na pitanje SDP-ove Dunje Špoljar ima li Hrvatska generalicu ili ne, V. Tafra je odgovorila da je Hrvatskoj ukazana čast da jedna pripadnica Oružanih snaga preuzme visoku dužnost u rangu generala u misiji ISAF, zbog čega će dobiti privremeni čin brigadne generalice.

- Sada nijedna pripadnica nema uvjete za promaknuće u generalski čin, ali za pretpostaviti je da će sudjelovanje u ovoj misiji i obnašanje te dužnosti omogućiti da bude promaknuta u generalicu - rekla je V. Tafra potvrdivši time pisanje Večernjeg lista. Kako smo tada izvijestili, prva hrvatska generalica bit će brigadirka Gordana Garašić, za koju je prijedlog dodjeljivanja privremenog generalskog čina već poslan u Ured predsjednika i samo se čeka njegov potpis.

  VL
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 373


« Reply #18 on: October 22, 2013, 07:25:25 pm »

Niko se nijejavio na konkurs za lekara? Ili nema dovoljno lekara u Hrvatskoj (u šta čisto sumnjam), ili plate i drugi uslovi rada nisu na visoni onoga što mnogi lekari očekuju, ili nezaposleni lekari mnogo izvoljevaju.

A što se stanja ispravnosti tehnike tiče, to je u proseku ostalih vojski na Balkanu, čak možda i iznad proseka. Prema tome i nije tako loše. Iduće godine će biti lošije, posebno u KoV, što zbog proračuna, što zbog davanja para za kapitalna sredstva mornarice i održavanje vazduhoplovstva.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 242


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #19 on: October 22, 2013, 09:43:07 pm »

Niko se nijejavio na konkurs za lekara? Ili nema dovoljno lekara u Hrvatskoj (u šta čisto sumnjam), ili plate i drugi uslovi rada nisu na visoni onoga što mnogi lekari očekuju, ili nezaposleni lekari mnogo izvoljevaju.

Teško je ovo komentirati, nekidan sam čitao da 1/3 nezaposlenih u RH u biti ne traži posao.
Sad gdje je prava istina teško je znati.

Quote
što se vidi iz toga da od 790 nebojnih vozila koje imaju Oružane snage, za čak 670 njih proizvođači više ne postoje

I ovdje je jedan veliki problem.
Velika količina ne unificirane opreme koja se u biti duži a samo pravi troškove.

Trebalo bi pogledati malo po svjetu koliko to ima država sa 4 mil. stanovnika a u sastavu OS imaju mlaznu avijaciju i MBT.

poz.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 814« Reply #20 on: October 23, 2013, 08:19:30 am »

Prava je istina uvijek negdje u sredini ,oni koji tamo rade čuvaju radna mista i ne treba im nitko a kad odu u penziju tamo će doć netko njihov,jer odbiti državni posao treba biti budala to govori i broj ročnika koji se prijavljuju tamo ,šta se tiče nebojnih vozila ako je to toliko zastarjelo treba staviti na papir tko je za to odgovoran koliko sredstava se troši za njih tko od toga ima direktnu korist itd. , a to šta nas je 4 miljuna je dvosjekli mač jer lakše je sa dobro opremljenom i profesionalnom vojskom obraniti pa i nahraniti 4 miljuna ljudi nego 20 i više a isto tako ako nisi spreman onda te ili pregaze ko traktor kravlju balegu ili bude "anšlus" , a tko bi drugi pisao ove hvalospjeve nego oni iz redova HDZ-a samo njihov dični gazda koji sada u bajbuku urezuje crtice na zid je pokrao miljunske iznose a ukupni broj novca koji je pokraden u zadnjih 20 godina iznosi oko 23,2 milijarde dolara ,al to nije sve ima tu još vrhnja za pobrati ,pa sad vi razmislite kakvo smo gospodarstvo a time i opremljenu vojsku mogli imati Smiley
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 364


« Reply #21 on: October 23, 2013, 09:53:03 am »

Što se liječnika tiće stvar je dosta konplicirana u Hrvatskoj. Problem je u odrađivanju staža za koji se nema novaca. Bilo bi možda dobro riješenje da liječnici odrađuju staž u vojsci, tih tri godine. Vojska bi tako dobila barem stažiste, a oni obavili tu formalnost bez koje ne mogu naći posao. A i inače liječnici sad imaju mogućnost raditi u EU za puno veću lovu. Naravno moraju i biti dobri, ne prima oni bilo kog.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #22 on: October 23, 2013, 10:18:30 am »

Što se liječnika tiće stvar je dosta konplicirana u Hrvatskoj. Problem je u odrađivanju staža za koji se nema novaca. Bilo bi možda dobro riješenje da liječnici odrađuju staž u vojsci, tih tri godine. Vojska bi tako dobila barem stažiste, a oni obavili tu formalnost bez koje ne mogu naći posao. A i inače liječnici sad imaju mogućnost raditi u EU za puno veću lovu. Naravno moraju i biti dobri, ne prima oni bilo kog.

Koliko ja znam staž moraju odrađivati pod mentorstvom.....
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 364


« Reply #23 on: October 23, 2013, 10:34:17 am »

Pa dobro nije da u OSRH nema niti jednog liječnika, već da ih nedostaje.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #24 on: April 24, 2014, 01:30:32 pm »

Vir: Defender.hr

Vlada RH prihvatila Godišnje izvješće o obrani za 2013. godinu
 
Datum objave: 24.04.2014

Ministarstvo obrane u skladu s člankom 14. stavkom 1. točkom 5. Zakona o obrani (Narodne novine, br. 73/2013) izrađuje Godišnje izvješće o obrani, koje Vlada Republike Hrvatske podnosi Hrvatskome saboru (članak 8. stavak 1. točka 2. Zakona o obrani). Člankom 4. stavkom 2. Zakona o obrani definirano je kako Godišnje izvješće o obrani predstavlja prikaz aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage) u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, provedbe obrambenih priprema te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.

Izvješće daje uvid zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru i široj javnosti u aktivnosti i djelovanje Ministarstva obrane i Oružanih snaga u prethodnoj godini; posebno na sposobnosti koje su se razvijale, raspolaganje povjerenim sredstvima, a u širem kontekstu, govori o načinu na koji obrambeni resor ispunjava svoju društvenu ulogu. Ovo Izvješće nije, dakle, samo bilježenje provedenih aktivnosti ili zbir brojčanih, statističkih podataka, već analitički argumentirano i otvoreno progovara i o poteškoćama i izazovima u provedbi zadaća te ključnim smjerovima razvoja u idućem razdoblju.


* article-gallery-big-1398334048_315.jpg (68.39 KB. 800x600 - viewed 186 times.)
Foto: MORH


« Last Edit: April 24, 2014, 06:56:55 pm by leut, Reason: uređena vijest » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #25 on: January 07, 2015, 10:18:56 am »

01.01.2015.

Rekapitulacija dostignuća Oružanih snaga RH u 2014. godini


Oružane snage su tijekom 2014. godine unatoč gospodarskoj krizi ostvarile zapažene rezultate u obuci i provedbi zadaća u zemlji i misijama i operacijama potpore miru širom svijeta, ali i u vidu pomoći civilnim strukturama i građanima.

Misije i operacije potpore miru:

■ 342 pripadnika Oružanih snaga sudjelovalo je tijekom 2014. godine u:

 ● pet misija UN-a (MINURSO, UNFICYP, UNIFIL, UNMIL, UNMOGIP),

 ● dvije NATO vođene operacije (ISAF i KFOR),

 ● jednoj operaciji Europske unije (EU NAVFOR ATALANTA Somalija),

■ trenutno se u operacijama i misijama potpore miru nalazi 140 pripadnika OSRH, od čega u:

 ● RSM - 92 pripadnika,

 ● KFOR - 25 pripadnika,

 ● MINURSO - 3 pripadnika,

 ● UNIFIL - 1 pripadnik,

 ● UNMOGIP - 5 pripadnika,

 ● EU NAVFOR ATALANTA Somalija - 14 pripadnika,

■ 24. hrvatski kontingent u operaciji ISAF od 1. siječnja 2015. godine postaje 1. hrvatski kontingent u misiji Resolute Support (RSM) sa zadaćom pružanja savjetničke usluge 209. korpusu Afganistanske nacionalne armije (ANA) i afganistanskoj policiji, te zaštite savjetničkih timova.

Pružanje potpore civilnim strukturama i građanima u borbi protiv poplava:

■ tijekom veljače i ožujka u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji 1 577 pripadnika OSRH zajedno s 59 teretnih m/v, 23 osobna m/v, 16 autobusa, 7 sanitetskih m/v, 3 kombija 8+1, 2 amfibijska prevoženjaka, 1 kombi furgona, 1 labudicom, 1 cisternom za vodu, 1 hladnjačom, 1 helikopterom Mi-8 MTV1 i 8 agregata angažirano na zadaćama obilaska, nadzora i popravka postojećih nasipa, punjenja vreća s pijeskom, izgradnje zečjih nasipa, pripremi i podjeli obroka, dostavi pitke vode, prijevozu hrane i ljudstva te drugim oblicima potpore stanovništvu; pritom je preveženo 37000 litara pitke vode te pripremljeno 3800 obroka;

■ tijekom svibnja i lipnja u Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji 1207 pripadnika OSRH zajedno s 96 motornih vozila, 2 transportna helikoptera Mi-8 MTV1, 11 sanitetskih m/v, 12 čamaca, 6 inženjerijskih strojeva, 6 poljskih kuhinja, 3 amfibijska prevoženjaka i 4 cisterne za dostavu goriva angažirano na zadaćama obilaska, nadzora i popravka postojećih nasipa, punjenja vreća s pijeskom, izgradnje zečjih nasipa, pripremi i podjeli obroka, dostavi pitke vode, prijevozu hrane i ljudstva te drugim oblicima potpore stanovništvu; pritom je dostavljeno 101445 litara pitke vode, pripremljeno 65618 obroka, napunjeno i ugrađeno 230518 vreća s pijeskom, evakuirano 3255 stanovnika i 4405 komada stoke, provedena dekontaminacija 41982 osoba i 23970 tehničkih sredstava te napravljena jama u koju je ukopano 122383 lešina te 24479 kilograma mesa; dva transportna helikoptera za potrebe traganja i spašavanja provela 76 letova u trajanju od 41 sat i 45 minuta;

■ tijekom svibnja u susjednoj BiH na području Maglaja, Zavidovića, Doboja i Orašja angažirano 15 pripadnika OSRH s 2 transportna helikoptera Mi-8 MTV1 pri čemu je ostvareno 197 letova u trajanju od 79 sati, prevezeno 295 osoba i 102 tone tereta;

■ tijekom rujna u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji 1571 pripadnik OSRH zajedno s 81 motornim vozilom, 23 čamca, 1 sanitetskim m/v, 1 amfibijskim prevoženjakom, 3 pokretne radionice i 5 m/v veze angažirano na zadaćama obilaska, nadzora i popravka postojećih nasipa, punjenja vreća s pijeskom, izgradnje zečjih nasipa, prijevozu ljudstva te drugim oblicima potpore stanovništvu; pritom je evakuirano 20 stanovnika, napunjeno i ugrađeno oko 201400 vreća s pijeskom te izgrađeno oko 5246 metara nasipa;

Pružanje potpore civilnim strukturama i građanima u borbi protiv požara:

■ ostvareno 490 letova u trajanju od 61 sat i 25 minuta, pri čemu je prevezeno 29 osoba i 75 tona tereta;

Aktivnosti traganja i spašavanja na kopnu:

■ ostvareno 99 letova u trajanju od 38 sati i 35 minuta naleta, pri čemu je prevezeno 8 unesrećenih osoba i 194 pripadnika HGSS-a;

Aktivnosti traganja i spašavanja na moru:

■ ostvareno 15 letova u trajanju od 26 sati i 50 minuta naleta u traganju i spašavanju na moru;

Hitna medicinska prevoženja:

■ ostvareno 1494 letova u trajanju od 631 sata i 30 minuta, tijekom kojih je prevezeno 557 pacijenata i 1095 pratitelja;

Priznanja od strane civilnih struktura:

■ početkom 2014. godine Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a zbog svojeg doprinosa u pomaganju civilnom stanovništvu dobila je nagradu „Ponos Hrvatske“;

■ za doprinos u spašavanju ljudi i imovine tijekom poplava u Slavoniji Oružane snage RH dobile su „Zlatni grb“ grada Županje i posebnu izvanrednu nagradu Vukovarsko-srijemske županije;

Obučne aktivnosti:

■ pripadnici OSRH sudjelovali u 39 vojnih vježbi, od čega 12 nacionalnog, a 27 međunarodnog karaktera,

■ u vježbama nacionalnog karaktera sudjelovalo 4400 pripadnika OSRH,

■ u vježbama međunarodnog karaktera sudjelovalo 1140 pripadnika OSRH,

■ u vježbama utrošeno oko 190 tona ubojnih sredstava,

Opremanje i modernizacija:

■ potpisani ugovori s domaćim proizvođačima naoružanja i vojne opreme vrijedni 65 milijuna kuna,

■ potpisan ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova vrijedan 385 milijuna kuna koje će izgraditi hrvatska brodogradilišta,

■ potpisan je ugovor o nabavci samohodnih njemačkih haubica PzH2000 vrijedan više od 90 milijuna kuna,

■ u operativnu uporabu HRZ i PZO uveo novi Air Tractor dvosjed,

■ pri kraju je remont borbenih aviona MiG-21 i helikoptera Mi-8 HRZ-a i PZO-a,

■ provedena revizija pet tenkova M-84,

■ od Sjedinjenih Američkih Država dobili smo 212 vozila MRAP čija bi nabavna vrijednost bila preko 100 milijuna dolara,

■ značajna financijska sredstva uložena su u obnovu objekata na HVU, kompleksu MORH-a i Glavnog stožera, vojarnama Croatia, Velika Buna, Tuškanac te u izgradnju objekata u Petrinji.

Preustroj:

■ u 2014. godini započela je nova reorganizacija strukture Oružanih snaga,

■ ustrojene nove pristožerne postrojbe poput Središnjice KIS, Središnjice za obavještajno djelovanje, a Bojna za specijalna djelovanja transformirana je u Zapovjedništvo specijalnih snaga,

■ Pukovnija vojne policije i Središnjica za upravljanje osobljem postale pristožerne postrojbe,

■ nakon dugo vremena pokrenut proces ustrojavanja pričuve koja će na kraju petogodišnjeg procesa imati dvadeset tisuća ljudi.

Ljudski resursi:

■ zaustavljen trend starenja naših Oružanih snaga potpisivanjem prvih profesionalnih ugovora s 940 mladih vojnika,

■ u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu pokrenuti nove studijske programe Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo na koje se upisalo 94 kadeta,

■ u Oružane snage uvedena kategoriju vojnih specijalista čime je osiguran kontinuitet stručne potpore za specifične poslove i zadaće potrebne Oružanim snagama.

Konceptualno-pravni okvir:

■ Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga od 2015. do 2024. godine, a očekuje se usvajanje dokumenta u Saboru,

■ tijekom 2014. godine izrađeni su doktrinarni priručnici zdravstvene, prometne, tehničke i intendantske službe, sigurnosno obavještajnog sektora, područja upravljanja ljudskim resursima, izrađeni novi pravilnici o odorama, vozilima i još niz drugih podzakonskih akata koji omogućavaju kvalitetno funkcioniranje sustava.

Okvirni plan za 2015. godinu:

■ dostizanje brojčane veličine odobrene Odlukom predsjednika RH za ovu fazu,

■ usuglašavanje procesa prijema, izdvajanja i promicanja pripadnika Oružanih snaga kako bi proces razvoja Oružanih snaga bio u funkciji izgradnje potrebnih sposobnosti i spremnosti za izvršenje zadaća,

■ prijem novih 550 vojnika u sustav,

■ nastavak transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u nacionalno inkorporiranu instituciju za visoko obrazovanje i znanost,

■ nastavak obnove objekata i nabavke obrazovne opreme kako bismo imali najkvalitetnije uvjete za život i rad polaznika škola na HVU,

■ nastavak ustrojavanja i početak obuke razvrstane pričuve,

■ izrada novog Pravilnika o standardima profesionalnog razvoja za časnike i dočasnike,

■ uređivanje pitanja materijalnih prava djelatnika,

■ izrada granskih i ostalih podupirućih doktrina na temelju združene doktrine,

■ izrada nove vojne strategije,

■ nastavak preseljenja ustrojstvenih jedinica Oružanih snaga RH u cilju realizacije operativnog razmještaja i napuštanja neperspektivnih vojnih objekata.

■ nastavak izgradnje i rekonstrukcije smještajnih i skladišnih objekata koji su započeti tijekom ove godine,

■ prijem prvih šest haubica PzH2000 iz Njemačke,

■ realizacija donacije lakih borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz Sjedinjenih Američkih Država,

■ početak gradnje obalnih ophodnih brodova,

■ modernizaciju radarskog sustava „Enhanced Peregrine“,

■ nabavka autonomnih podvodnih vozila Remus i ronilačke opreme,

■ nastavak izgradnje sposobnosti za provedbu primarne misije Oružanih snaga, očuvanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske i obrana saveznika,

■ priprema i provedba 46 vježbi, od čega 40 međunarodnih, u skladu s NATO zahtjevom da se integrira što više nacionalnih vježbi s NATO vježbama,

■ nastavak sudjelovanja u misijama i operacijama potpore miru, sudjelovanja u NATO snagama za odgovor te pripremanje snaga za sudjelovanje u borbenoj skupini Europske unije,

■ nastavak održavanja i izgradnje sposobnosti kako bi se Oružane snage bile spremne u najkraćem roku angažirati i pomoći civilnom društvu u požarima, poplavama, prijevozu unesrećenih i bolesnih i ostalim ugrozama koje se mogu dogoditi.


osrh.hr
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #26 on: January 07, 2015, 10:31:24 am »

A blek houkovi?!
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #27 on: January 07, 2015, 10:40:21 am »

A blek houkovi?!

Možda su u planu za 2016. i kasnije?

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #28 on: May 04, 2016, 07:13:26 pm »

Godišnje izvješće o obrani za 2015. godinu


Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojeno je Godišnje izvješće o obrani za 2015. godinu. Ovdje ću nastojat u nekoliko poruka prezentirat dijelove tog izvješća, ono što se općenito odnosi na cijele OSRH, dok ću pojedine dijelove predstaviti u odgovarajućim temama. Izvješće ima ukupno 145 stranica i javno je dostupno na internet stranicama Vlade RH.


Međunarodna obrambena suradnja i sigurnost

Multilateralna obrambena suradnja

Planirana je provedba 967 aktivnosti međunarodne obrambene suradnje u različitim područjima i oblicima provedbe, od čega je realizirano 858 aktivnosti, što je 88% planiranoga

Bilateralna obrambena suradnja

U 2015. godini planirane su 383 aktivnosti bilateralne obrambene suradnje, od čega je provedena 201 aktivnost. Umjesto dijela planskih aktivnosti, provedeno je 67 neplanskih aktivnosti više razine prioriteta.

Najvažniji partneri u bilateralnoj suradnji 2015. godine bile su Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Poljska, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republika Austrija, Francuska Republika te države u okruženju Mađarska, Republika Slovenija, Talijanska Republika, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Kosovo i Republika Makedonija.


Upravljanje ljudskim resursima

Postojeća struktura osoblja

Ukupno brojno stanje djelatnog sastava na dan 31. prosinca 2015. bilo je 17 361 osoba. Popuna ustrojstvenih jedinica Ministarstva obrane i Oružanih snaga po ustroju iznosi 87,77% (Ministarstvo obrane 90,76%, Oružane snage 86,27%). Prosječna dob djelatnih vojnih osoba je 38,39 godina (Ministarstvo obrane 48,26 godina, a Oružane snage 38,18 godina), a državnih službenika i namještenika 50,00 godina (Ministarstvo obrane 48,51 godinu, Oružane snage 50,89 godina). Ukupna prosječna dob svih djelatnika obrambenog resora je 40,01 godinu (žene 43,23 godine, a muškarci 39,4 godine). Brojno stanje djelatnog sastava na dan 31. prosinca 2015. vidljivo je u Tablici 1. ovoga Izvješća.


* GIO2016_T1.PNG (23.44 KB. 1137x325 - viewed 136 times.)

Tijekom 2015. godine broj djelatnih vojnih osoba je smanjen za 470 osoba.


* GIO2015_S1.JPG (91.42 KB. 1128x703 - viewed 121 times.)

Prijam osoblja

U skladu s Planom prijma djelatnih vojnih osoba, primljeno je 550 vojnika/mornara i 80 časnika, od čega 22 doktora medicine. Prijam doktora medicine, kao deficitarne struke u Oružanim snagama, provođen je po posebno pripremljenom modelu osposobljavanja iz 2014. godine koji je zajedno s pojačanom promidžbom i uvođenjem posebnih poticaja rezultirao prijmom liječnika.

Na dočasničke dužnosti, u djelatnu vojnu službu na neodređeno vrijeme, primljeno je 176 ugovornih vojnika/mornara.

Na temelju Plana prijma u državnu službu u Ministarstvo obrane putem javnog natječaja primljeno je 18 državnih službenika sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem odnosno specijalističkim stručnim studijem od toga 10 državnih službenika bez radnog iskustva – vježbenika i osam državnih službenika s radnim iskustvom. Primljeno je 16 osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, na razdoblje od jedne godine.

Stipendiranje studenata kroz program kadet i stipendiranje studenata viših godina na određenim studijima dodatni su modeli ciljanog prijma osoblja za potrebe Oružanih snaga te je u 2015. godini školovanje završilo 38 kadeta prema prethodnom modelu školovanja kadeta (pet žena i 33 muškarca), kao i jedna vojna stipendistica.

U akademskoj godini 2015./2016. upisan je drugi naraštaj kadeta na nove studijske programe Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja.

Profesionalni razvoj

U ovom trenutku se, uzevši u obzir i kadete na drugoj godini navedenih studija, kao i one upisane na više godine studija prema prethodnom sustavu, školuje 214 kadeta (52 žene i 162 muškarca + devet kadeta-stranca), dok je u 2015. godini školovanje završilo 38 kadeta (pet žena i 33 muškarca).

Stipendiranje studenata viših godina određenih studija dodatni je model ciljanog prijma osoblja za potrebe Oružanih snaga. Tijekom 2015. godine školovale su se tri vojne stipendistice, dok je jedna vojna stipendistica završila školovanje.

Na dodiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima školovalo se ukupno 48 djelatnika (četiri žene i 44 muškaraca) koji su na školovanje upućeni ranijih godina, a školovanje je završilo 19 djelatnika (pet žena i 14 muškaraca).

Ponovno je pokrenuto osposobljavanje djelatnih vojnih osoba iz Oružanih snaga za pilote helikoptera (šest polaznika) te je vojnim pilotima omogućen diplomski studij aeronautike, uz potporu Ministarstva obrane.

Slijedno-rastuće časničke izobrazbe u 2015. godini završio je 761 polaznik.

Različite oblike slijedno-rastuće izobrazbe u inozemstvu završilo je 23 osobe (dvije žene i 21 muškarac), a funkcionalne izobrazbe 49 osoba (četiri žene i 45 muškaraca). Od tofga, 21 osoba je završila izobrazbu u SAD-u.

Stručna usavršavanja i funkcionalne tečajeve završio je 861 djelatnik (55 žena i 806 muškaraca).

U Središtu za strane jezike „Katarina Zrinska“ tečaj stranih jezika završilo je 434 polaznika, od toga 82 žene.

Dragovoljno osposobljavanje

Dragovoljno vojno osposobljavanje provedeno je u dva ciklusa s planskom veličinom od 1000 kandidata, od čega 100 kandidatkinja. Dragovoljnom vojnom osposobljavanju pristupio je ukupno 991 kandidat, od kojih je 61 kandidat prekinuo dragovoljno vojno osposobljavanje (četiri ročnice i 57 ročnika), a 910 ročnika uspješno su završila osposobljavanje (73 ročnice i 837 ročnika).

Provedena je smotra dijelova dviju pješačkih pukovnija, ukupno 1700 pričuvnika. Provedena je obuka za 360 pripadnika ključnog osoblja i osoba kritičnih VSSp-ova pričuvnog dijela Oružanih snaga. Ministarstvo obrane je u 2015. godini sklopilo ugovor o službi u ugovornoj pričuvi s 22 vrhunska sportaša.

Ravnopravnost spolova

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama u 2015. godini bilo je zaposleno 15,62% osoba ženskog spola. U kategoriji državnih službenika i namještenika udio žena iznosio je 45,88%, dok je u kategoriji državnih dužnosnika udio žena iznosio 42%. Ukupan postotak žena u Oružanim snagama (djelatne vojne osobe i državni službenici i namještenici) iznosio je 12,65%, od čega je djelatnih vojnih osoba 10,17%. Vojnikinja je bilo 6,39%, dočasnica 10,62% te časnica 15,69%. Udio žena visokih časnika u činu generala iznosi 3,45%.

Postotak žena na voditeljskim dužnostima u Ministarstvu obrane iznosio je 38%, dok je postotak žena na zapovjednim dužnostima u Oružanim snagama iznosio 7%. Sveukupno na voditeljskim i zapovjednim dužnostima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama bilo je 9% žena.

Tranzicija i izdvajanje osoblja


* GIO2015_T8.JPG (76.06 KB. 1180x457 - viewed 142 times.)Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #29 on: May 15, 2016, 10:02:07 pm »

Upravljanje materijalnim resursima I

Opremanje i modernizacija provođeni su s ciljem dostizanja sposobnosti za provedbu misija i zadaća Oružanih snaga i NATO ciljeva sposobnosti, u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima. Uz nastavljanje trenda nedovoljnog ulaganja u opremanje i modernizaciju, provedba programa za sve grane Oružanih snaga bila je usmjerena prema redefiniranim prioritetima. Pritom je zadržana intencija uključivanja proizvođača vojne opreme iz Republike Hrvatske i poticanja rasta hrvatskoga gospodarstva, uz uvažavanje uvjeta jednakog tržišnog natjecanja.

Naoružanje i vojna oprema Hrvatske kopnene vojske

U cilju povećanja sposobnosti za provedbu zadaća Hrvatska kopnena vojska je 2015. godine opremljena značajnim količinama naoružanja i vojne opreme.

Borbena oklopna vozila PATRIA CRO 8x8

Tijekom 2015. godine nastavljeno je opremanje 126 baznih oklopnih vozila podsustavima naoružanja i specijalne opreme kroz jednogodišnje ili višegodišnje ugovore s domaćim i stranim tvrtkama. Godine 2015. predano je na stalnu uporabu u Oružane snage 48 potpuno opremljenih borbenih oklopnih vozila PATRIA CRO 8x8, različitih inačica. Pokrenuta je primopredaja devet komada vozila kompletiranih podsustavima naoružanja i specijalne opreme, nabavljena je oprema za kompletiranje novih 45 vozila koja se planiraju uvesti u operativnu uporabu tijekom 2016. godine. Više u temi BOV Patria AMV 8x8 u Oružanim snagama RH.

Haubice – PzH2000

U 2015. godini realizirana je nabava 12 operativnih samohodnih haubica kalibra 155 mm, jedne haubice za obuku vozača i dodatne tri haubice za pričuvne dijelove te simulator za obuku. Provedena je višemjesečna specijalizirana obuka posada za upravljanje haubicama te obuka mehaničara za održavanje podvozja i kupole haubica u školskim ustanovama OS SR Njemačke. Republika Hrvatska postala je punopravni član Projekta „PzH2000“ unutar programa kopnenih borbenih vozila NATO-ove agencije za potporu i nabavu te je potpisan ugovor između NATO-ove agencije i proizvođača „Krauss-Maffei Wegmann“ o servisu, modifikaciji i prilagodbi haubica PzH2000. U okviru ugovora realizirat će se i razvoj te implementacija novog sustava za upravljanje paljbom. Potpisan je ugovor s OS SAD-a o nabavi četiri kompleta HF/UHF radiouređaja. Osigurano je i devet vozila HMMWV za prednje motritelje, pet kamiona MAN nosivosti pet tona, pet kontejnera za elemente sustava za upravljanje paljbom (dva taktička operativna centra i tri središta za upravljanje paljbom). Više u temi Panzerhaubitze 2000 u Oružanim snagama RH.

Nebojna motorna vozila – kamioni

Ministarstvo obrane sklopilo je sa Saveznim ministarstvom obrane Savezne Republike Njemačke, Dopunu broj 1 Sporazuma sklopljenoga 2013. godine o kupnji rabljenih nebojnih motornih vozila i kontejnera raspoloživih iz njemačkih Oružanih snaga. Sporazum omogućuje kupovinu do 580 različitih tipova vozila i opreme (vozila Wolf off-road, MAN kamioni i cisterne za gorivo).

Nastavno na nabavu 27 kamiona vojnog programa MAN 4x4 nosivosti 5 tona te 36 kontejnera-kabina (tip FM I i FM II) iz 2014. godine, u 2015. godini nabavljeno je 20 kamiona (MAN 4x4, 5 tona – 10 komada, MAN 6x6, 7 tona – 5 komada i MAN 8x8, 10 tona – 5 komada).

Osim primarnog financiranja opremanja i nabave iz obrambenog proračuna, opremanje Oružanih snaga realizirat će se i donacijama Vlade SAD-a putem programa ekonomske i vojne pomoći. Tako je u 2015. godini potpisan Amandman 1 LOA HR-B-IAA u vezi donacije šest vozila MRAP Maxx Pro Recovery (logistička vozila za izvlačenje oštećene tehnike).

Ostalo naoružanje i oprema

Na temelju ugovora s tvrtkom HS Produkt iz Karlovca tijekom 2015. godine nabavljeno je 3968 jurišnih pušaka, 200 bacača granata i 200 optičkih ciljnika.

Ugovorena je i isporučena određena količina drugih vrsta oružja, osobne i zaštitne opreme (lake puškostrojnice, automatske puške, spremnici streljiva i članci redenika, optički i laserski ciljnici, NBK oprema, kacige i borbeni prsluci) te je nabavljen veći broj zaštitne opreme za pirotehničare te specijalnih uređaja i opreme namijenjenih za opremanje EOD Voda inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u ukupnoj vrijednosti od 5.485.000,00 kuna.

U 2015. godini pokrenuta je nabava uređaja za pročišćavanje vode iz materijalnih viškova Oružanih snaga SAD-a.

Naoružanje i vojna oprema Hrvatske ratne mornarice

Opremanje Hrvatske ratne mornarice bilo je usmjereno na početak gradnje obalnih ophodnih brodova, osposobljavanje i modernizaciju radarskog sustava Enhanced Peregrine.

Obalni ophodni brodovi

Na temelju Ugovora s Brodogradilištem specijalnih objekata (BSO) d.o.o. Split, potpisanoga u 2014. godini, započelo se s gradnjom pet obalnih ophodnih brodova (prototip + četiri broda u seriji) za potrebe Obalne straže Republike Hrvatske u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru te povećanja sposobnosti zaštite unutarnjih morskih voda, kao i provedbe ratnih zadaća borbene i logističke potpore. Planirani završetak gradnje brodova je do kraja 2018. godine u ugovorenom iznosu od 396.094.250,00 kuna.

Ugradnja navigacijskih radara (X i S područje) na raketne topovnjače RTOP-41 i RTOP-42

Na temelju ugovora s tvrtkom „Pomorski centar za elektroniku“ d.o.o., Split započela je ugradnja navigacijskih radara na raketne topovnjače RTOP-41 „Vukovar“ i RTOP-42 „Dubrovnik“. Završetak ugradnje i primopredaja očekuju se do kolovoza 2016. godine.

Ostala oprema

Nastavljene su aktivnosti opremanja postrojbi Hrvatske ratne mornarice s roniteljskim sredstvima i opremom te opremanja protuminskih ronitelja (PMD) brodicom na napuhavanje i temeljnom osobnom opremom.

Radi sudjelovanja broda ŠB-72 „Andrija Mohorovičić” u humanitarnoj operaciji pomoći i spašavanja imigranata na području Mediterana provedeno je opremanje broda opremom za spašavanje iz mora.

Naoružanje i vojna oprema Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Aktivnosti su bile usmjerene na završetak kapitalnog remonta i nadogradnje 12 borbenih aviona MiG-21, izradu „Studije razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom“, ispitivanje potencijalnih opcija opremanja helikopterima zapadne proizvodnje te nabavu letačke i padobranske opreme.

Borbeni avion MiG-21

Na temelju zaključka Vojnotehničkog savjeta Ministarstva obrane u studenome 2012. godine o zadržavanju aviona MiG-21 u uporabi, u prvoj polovici 2013. godine proveden je postupak nabave, a 9. srpnja 2013. sklopljen ugovor s ukrajinskom tvrtkom „Ukrspecexport“, kojim je ugovorena nabava, remont i nadogradnja pet aviona MiG-21 te remont i nadogradnja postojećih sedam aviona MiG-21.
Nakon provedenog remonta i modernizacije izvršen je prijam svih 12 aviona te se Projekt nalazi u fazi dvogodišnjeg jamstvenog roka.

„Studija razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom“

U skladu s Dugoročnim planom razvoja potrebno je utvrditi mogućnost zadržavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, uključujući i multinacionalni pristup njezinu održavanju. Ministar obrane donio je 8. kolovoza 2015. odluku o izradi „Studije razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom“, na temelju koje je ustrojeno stručno Povjerenstvo te je Studija izrađena.

Ispitivanje potencijalnih inačica opremanja helikopterima zapadne proizvodnje

Ispitivanje potencijalnih opcija opremanja helikopterima zapadne proizvodnje provodilo se kroz dva zasebna procesa.

Prvi proces je vezan za doniranje 16 komada izvidničko-jurišnih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior od Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Drugi proces vezan je za razmatranje mogućih opcija zamjene postojeća 24 ruska transportna helikoptera tipa Mi-8/171 transportnim/višenamjenskim helikopterima zapadne proizvodnje.

« Last Edit: May 15, 2016, 10:13:14 pm by leut » Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 26 queries.