PALUBA
January 25, 2021, 08:32:47 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Vatrogasno-spasilačke jedinice i sektor za vanredne situacije  (Read 17368 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« on: May 22, 2014, 08:05:35 pm »

Sektor za vanredne situacije nastoji da izgradi, održi i unapredi sposobnost čitave nacije kako da preventivno deluje na rizike, tako i da odgovori na izazove i ublaži posledice od različitih katastrofa koje mogu pogoditi naš region. On objedinjuje sve postojeće resurse u zaštiti, spasavanju i reagovanju u vanrednim situacijama.

Od 2006. godine organizovana je moderna Služba koja pored vatrogasaca-spasilaca u svom sastavu ima i Uprave koje se bave preventivnom zaštitom, upravljanjem rizicima i civilnom zaštitom. Veliki trud ulaže se u poboljšanje organizacije, jačanje ljudskih kapaciteta i snabdevanje opremom u cilju podizanja bezbednosti i smanjanja broja žrtava i materijalne štete.

Operativnu srž Sektora čine pripadnici operativnih vatrogasno-spasilačkih jedinica. U svakom momentu njih 3.000 je spremno da pruži svoj maksimum u zaštiti i spasavanju građana u Republici Srbiji. Nesreće u različitim vidovima - požari, poplave, zemljotresi, klizišta, hemijski akcidenti – mogu se dogoditi svuda, u svakom momentu i bez upozorenja, stoga je prioritet Sektora visoka profesionalnost i mogućnost blagovremenog reagovanja. Sektor za vanredne situacije pored osnovnih vatrogasno-spasilačkih jedinica ima i specijalističke timove za spasavanje u slučaju zemljotresa, poplava, saobraćajnih nesreća i za spasavanje u slučaju tehničko-tehnoloških i udesa sa opasnim materijama.

Sektor za vanredne situacije obavlja poslove normativne, upravne, organizaciono-tehničke, preventivne, preventivno-tehničke, obrazovne, informativno-vaspitne i druge prirode za organizovnje, planiranje, sprovođenje, kontrolu mera zaštite životne sredine, zdravlja i materijalnih dobara građana, očuvanje uslova neophodnih za život i pripremanje za prevladavanje situacije u uslovima požara, elementarnih nepogoda tehničkih i tehnoloških nesreća, dejstva opasnih materija i drugih stanja, opasnosti većih razmera koje mogu da ugroze zdravlje i živote ljudi i životnu sredinu ili da prouzrokuju štetu većeg obima i pružanje pomoći kod otklanjanja posledica (smanjivanje i sanaciju) prouzrokovanih u vanrednim situacijama, a posebno: izrade i predlaganje zakona, normativa i preporuka koji ispunjavaju zahteve Evropske unije u oblasti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u cilju potpunog pravnog uređivanja za obavljanje poslova; uspostavljanje institucionalnih, organizacionih i personalnih uslova za sprovođenje zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama; preuzimanje preventivnih mera radi sprečavanja izbijanja požara i ublažavanja posledica elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i sl. kao i prevencija u cilju sprečavanja ugrožavanja zdravlja građana usled dejstva opasnih materija i drugih stanja opasnosti; vrši stručno osposobljavanje pripadnika organizacionih jedinica na poslovima delokruga Sektora (Uprave i Odeljenja), i dr.

Sedište Sektora za vanredne situacije u svom sastavu ima:
    Biro načelnika Sektora,
    Upravu za preventivnu zaštitu,
    Upravu za vatrogasno-spasilačke jedinice,
    Upravu za upravljanje rizikom,
    Upravu za civilnu zaštitu, i
    Nacionalni centar za vanredne situacije


Na lokalnom nivou, Sektor ima 27 organizacionoh jedinica:
    Četiri Uprave za vanredne situacije u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, i 23 Odeljenja za vanredne situacije i to u Boru, Valjevu, Branju, Jagodini, Kikindi, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Šapcu, Kraljevu, Leskovcu, Novom pazaru, Pirotu, Požarevcu, Prokuplju, Čačku, Prijepolju, Smederevu, Subotici, Somboru, Zaječaru i Zrenjaninu.

-Biro načelnika Sektora u svom sastavu ima Odeljenje za opšte pravne poslove, Odeljenje za zdravstveno-psihološku prevenciju i Odsek za međunarodne odnose i koordinaciju međunarodne pomoći.
-Uprava za preventivnu zaštitu u svom sastavu ima: Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekata, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata i -Odeljenje za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija.
-Uprava za vatrogasno-spasilačke jedinice u svom sastavu ima: Odeljenje za materijalno – tehničko opremanje vatrogasnih-spasilačkih jedinica i Odeljenje za kontrolu rada vatrogasno-spasilačkih jedinica.
-Uprava za upravljanje rizikom u svom sastavu ima: Republički centar za obaveštavanje (112), Odeljenje za osmatranje, obaveštavanje, uzbunjivanje i telekomunikacije, Odeljenje za upravljanje rizikom od tehnoloških udesa i terorističkih napada, Odeljenje za upravljanje programima i projektima i Odeljenje protivgradne zaštite.
-Uprava za civilnu zaštitu u svom sastavu ima Odeljenje za operativno organizacijone poslove civilne zaštite, Odeljenje za strateško planiranje i koordinaciju, Odeljenje za tehničku podršku i Odeljenje za NUS.
-Nacionalni trening centar za vanredne situacije u svom sastavu ima Odeljenje za specijalističku obuku i usavršavanje pripadnika Sektora i Odeljenje za obuku civilne zaštite.
-Uprava za vanredne situacije u Beogradu u svom sastavu ima: Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekata, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata, Odeljenje za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu, Odsek za upravne poslove, Odsek za tehničku zaštitu i uviđaje, Odsek za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija i Vatrgasno spasilačku brigadu.
-Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu u svom sastavu imaju Odeljenje za preventivnu zaštitu, Odeljenje za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu i vatrogasno-spasilačku brigadu.

Izvor: mup.gov.rs
« Last Edit: May 24, 2014, 11:18:28 am by Preki » Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #1 on: May 22, 2014, 08:05:44 pm »

     Proces gorenja
Da bi došlo do gorenja potrebne su tri stvari - toplota, kiseonik i goriva materija. Cela ideja gašenja požara se zasniva na oduzimanju jednog od ova tri elementa pa tako možemo gasiti požar hlađenjem, gušenjem ili uklanjanjem gorive materije fizički ili hemijski.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Klase požara
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Sredstva za gašenje požara
U zavisnosti od klase požara koristi se adekvatno sredstvo za gašenje požara.
     Voda je svakako najzastupljenije sredstvo za gašenje požara a na požar deluije rashlađujuće. Prednosti vode su njena količina i cena eksploatacije ali joj je mana to što se može koristiti samo za požare klase A a neretko može napraviti i dosta štete, kako zbog siline vodenog mlaza (minimalni radni pritisak je 3 bara) tako i zbog mogućnosti plavljenja područija.
     Pena se koristi za požare klase A, B i C a na požar deluje ugušujuće i delimično rashlađujuće. Posle vode ovo je najjeftinije i najkorišćenije sredstvo za gašenje požara na intervencijama, pravi se uz pomoć penila i penogeneratora. U zavisnosti od količine penila pena se deli na laku, srednju i tešku, pritom se zbog atmosferskih uticaja (vetra) laka može koristiti samo u zatvorenom prostoru.
     Suvi prah se korsiti za požare klase A, B, C i E a postoje i specijalni prahovi koji se koriste za požare klase D. Zanimljivo je da je ovaj prah ništa drugo do soda-bikarbona sa dodatkom protiv zgrušavanja, veoma je efikasan, nije skup a sa druge strane čuva imovinu tj. ne nanosi štetu kao voda.
     Ugljen-Dioksid(CO2) se koristi za gašenje svih vrsta požara, na požar deluje ugušujuće i rashlađujuće a posebno je pogodan za gašenje požara na električnim uređajima jer ne postoji mogućnost od strujnog udara a takođe ne oštećuje imovinu.
     Haloni mogu gasiti sve vrste požara a najefikasniji su pri gašenju požara klase E. Najčešće su korišćeni u zaštiti požara kompjuterskih, telekomunikacionih i elektronskih sistema, u avijaciji i brodogradnji, u naftnoj, petrohemijskoj i vojnoj industriji, u bankarskom i finansijskom sektoru, u zaštiti muzejskih eksponata, kao i u ličnoj zaštiti pripadnika vojske i policije. Za Halone je karakteristično da jedino oni gase požar antikatalitički tj. hemijskom izmenom gorive materije. Na žalost, iako veoma efikasni veoma su štetni pa prema tome zakon o zaštiti životne sredine zabranjuje uvoz, proizvodnju i stavljanje u promet supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Naša zemlja, kao potpisnik Montrealskog protokola ima obavezu da do 2010. godine potpuno prekine sa proizvodnjom-uvozom halona ali na osnovu dozvole Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine (Član  4 propisa EU2037/2000), moguće je za posebne namene koristiti halonske aparate u sledećim slučajevima:
*  U avionima -  za gašenje požara motora, za zaštitu kabine za posadu i tovarnog prostora
*  Za ličnu zaštitu službenih lica (vojska, policija, vatrogasci)
Jedina ovlašćena firma za poslove skladištenja i distribuiranja halona kao i za servisiranje halonskih aparata je Vatrosprem.


* a7633de82e4ae87e6ca2ce3d93c92f4d.media.275x235.png (49.19 KB, 275x235 - viewed 2395 times.)

* 001opasnetvari_zps64916089.jpg (40.6 KB, 358x432 - viewed 420 times.)
« Last Edit: May 24, 2014, 04:12:24 pm by Preki » Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #2 on: May 22, 2014, 08:46:45 pm »

LIČNA ZAŠTITNA OPREMA

    Radno-zaštitna odeća i obuća,
Svaki vatrogasac spasilac duži radnu uniformu i zaštitnu radnu odeću, pri čemu se ova druga koristi za odlazak na intervencije. Rok trajanja jedne uniforme je u zavisnosti od specifikacije proizvođača a nove uniforme se uvode u službu na svakih tri godine. Zaštitna odela se prave od mešavine vune, pamuka i sintetike a spoljni sloj je od negorive materije sa prišivenim svetlećim trakama. Odela moraju da ispune sledeće uslove: da  su otporna na toplotu, da štite od vetra i hladnoće, da su nepormočiva, da su otporna na kiseline i lako uočljiva.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Za obuću se koriste gumene čizme sa metalnim ojačanjima (HTZ cipele se takođe koriste) i veoma je bitno da ne provode elektricitet.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   Gas maska
Pri sagorevanju različitih materija razvijaju se velike količine štetnih gasova i sitnih čestica koje mogu štetno uticati na čovekov disajnu sustem pa se otud javila potreba za zaštitnim maskama. Gas maska se sastoji od gumene obrazine, kaiševa za nošenje maske, naočare od pleksiglasa ili panoramsko staklo i najbitniji deo - cedilo. Cedilo može biti obično ili CO cedilo. Obično cedilo štiti samo od mehaničkih nečistoća dok CO cedilo pored fizičkog sloja koji štiti od mehaničkih nečistoća ima i hemijski sloj ispunjen dijatomitom
Gas maska sa panoramskim staklom [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Vatrogasno-spasilački šlem,
Vatrogasni šlem ima ulogu da zaštiti vatrogasca od mehaničkih udara, mlaza vode, toplote, hladnoće, udara električne struje. Izrađuje se  od plastike – polikarbonata, a unutrašnjost od polietilena. Sa prednje strane nalazi se štitnik-vizir koji omogućava zaštitu lica baz smanjivanja vidnog polja, takođe postoje dodatni zatamnjeni viziri koji štite od svetlosti i toplote. Sa zadnje strane ima dodatni kožni deo, nalik na portiklu ili zavesu koji ne dozvoljava vodi ili nekoj drugoj materiji da upadne vatrogascu ’’za vrat’’
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Vatrogasno-spasilački opasač ,
Veoma prepoznatljiv deo vatrogasne opreme, izrađuje se od sintetičkih vlakana,  kože i metala, namena mu je za bezbedan rad na visinama i nošenje vatrogasne opreme. Elementi su: Opasač, uprtač, karabin,pređica, futrola, nisači za torbicu sa sekiricom, sigurnosna alka, i stezni kaiši.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


ZAJEDNIČKA VATROGASNO-SPASILAČKA OPREMA

-ZAŠTITNA OPREMA


    
Zaštitna oprema od plamena i toplote,
Problem zaštite od plamena je uvek bio najveći problem u vatrogastvu pa su se zbog toga razvijala odela za prilaz vatri*. Stariji modeli su se pravili od staklene vune i azbesta dok se nova ’’tempeks’’ odela proizvode od aluminijuma i omogućavaju prilaz vatri temperature 1500 do 2000C na 2 do 3m a temperatura u odelu se smanjuje za 90 do 95%. Odelo ima posebno proširenje na leđima u koji staje i izolacioni aparat.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

*Pravo ime im je odela za prilaz i prolazak kroz vatru ali se u preksi NIKADA ne prolazi kroz vatru.

    Oprema za zaštitu organa za disanje,
Moderni izolacioni aparati, popularno nazvani boce za disanje, se prave u dve varijante – aparati sa komprimiranim vazduhom i aparati sa regeneracijom izdahnutog vazduha. U VSJ u Srbiji se koriste boce sa komprimovanim vazduhom zbog jednostavnosti aparata i njegovog održavanja. Sastoje se iz jedne ili dve čelične boce sa vazduhom, plućšnog automata (disaljka), manometra, udisne cevi, rama  za nošenje, leđnog jastuka, reducirnog ventila i signalnog uređaja. Pritisak u bocama je 200 bara, mogu da prime 1600l kompimiranog vazduha što je dovoljno za pola sata napornog rada.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
  Oprema za zaštitu od kiselina, baza i opasnih materija,
U ovu opremu spadaju gumena odela, čizme, rukavice i zaštitna maska. Kao što im ime kae služe za zaštitu od hemikalija i ne koriste se za prilaz vatri.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* vatrogasci20akcija2021_1365596520_670x0_zps8a5b4405.jpg (133.96 KB, 670x456 - viewed 327 times.)

* zastitne-cipele-obuca-htz-oprema-ob-bk026.jpg (62.3 KB, 500x500 - viewed 447 times.)

* gas-mask-mcu-2-p-front_zpsf9017c73.jpg (32.37 KB, 454x604 - viewed 1210 times.)

* slem.jpg (30.65 KB, 500x500 - viewed 353 times.)

* Vatrogasni-radni-opasac-tip-A.jpg (119.4 KB, 530x530 - viewed 1101 times.)

* tempeks odelo.jpg (19.58 KB, 640x480 - viewed 338 times.)

* boca-za-disanje.jpg (32.24 KB, 500x387 - viewed 990 times.)

* zastitni-kombinezon-htz-oprema-od-085.jpg (41.82 KB, 500x500 - viewed 748 times.)
« Last Edit: May 24, 2014, 04:23:50 pm by Preki » Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #3 on: May 24, 2014, 10:38:11 am »

SPRAVE I OPREMA ZA GAŠENjE POŽARA

    Oprema za gašenje vodom,
Voda je najrasprosnjenije i najupotrebljenije sredstvo za gašenje a na požar deluje ugušujuće i rashlađujuće. Koristi se isključivo za gašenje požara čvrstih materija.
U opremu za gašenje vodom spadaju pumpe, usisna i potisna creva, mlaznice, spojnice, razdelnice, hidranti i hidrantske mreže, prenosni aparati za gašenje vodom - brentače, stabilni aparati za gašenje vodom (sprinkler, drenčer).
Pumpe mogu biti stabilne, prenosne ili na vatrogasnim kamionima a najčešće su u upotrebi centrifugalne pumpe. Zbog obima teme o pumpama će biti više reči kasnije. Po mobilnosti mogu  biti stabilne, prenostne i na vatrogasnim vozilima.

Razni tipovi mlaznica, s leva na desno, mlaznica za penu, univerzalna mlaznica, mlaznice za puni mlaz (sa i bez slavine), mlaznice za raspšeni mlaz
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Čuvena Rosenbauer pumpa sa vw motorom od 1100cc, motor sa ''bube''
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Razdelnice i sabirnice
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hidranski nastavak B/2C
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

   Vatrogasna creva,
Vatrogasna creva se dele na usisna i potisna. Potisna creva se prave od kudeljnih ili sintetičkih vlakana, mogu biti gumirana i negumirana a namena im je za dopremanje vode od pumpe do mlaznice a odatle do požara. Usisna creva se prave od istog materijala s tom prazlikom da su armirana čeličnom žicom da se nebi skupila priloikom usisa vode. Osim za dopremu vode do požara služe i za izvlačenje vode iz poplavljenog područja.
Prečnici vatrogasnih creva su standardizovani pa tako postoje tipovi:
A-110mm, koriste se najčešće kao usisna creva;
B-75mm, koriste se i kao usisna i kao potisna creva s tim da se na njih ne stavlja mlaznica već dopremaju vodu do razdelnice.
C -52mm, na ova creva se nastavlja mlaznica i konkretno ovim crevima se vrši gašenje.
D-25mm, koriste se uglavnom za gašenje kada se koristi visoki pritisak.

Pravilno i nepravilno spakovano vatrogasno crevo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Obe spojnice moraju biti sa spoljašnje strane što olakšava razmotavanje creva pa samim tim i brže gašenje

   Prenosni i prevozni aparati za početno gašenje požara,
Sa prenosnim aparatima za gašenje požara se možemo sresti u skoro svakom objektu, najčešće su to ''S'' aparati sa suvim prahom i aparati sa ugljen-dioksidom. Pored ovih aparata postoje prenosni aparati za gašenje vodom - brentače, aparati za gašenje penom i aparati za gašenje halonima koji su ređe u upotrebi, uglavnom se koriste u vojnim ustanovama. Svaki aparat pored svoje oznake - npr. S za aparat sa suvim prahom, ima i brojnu oznaku koja predstavlja količinu praha za gašenje izraženu u kilogramima - S-1,2,3,6,9,12. Postoje i prevozni aparati za gašenje prahom koji sadrže 50 ili 100kg praha. Aparati mogu biti sa bočicom ili pod stalnim pritiskom a kao pogonski gas se koristi CO2 kod manjih aparata a kod većih Azot.
Svi aparati moraju biti postavljeni na uočljivo, lako pristupačno, mesto i moraju biti ofarbani u jarko crvenu boju. Takođe na svakom aparatu mora postojati lako uočljiva oznaka tipa aparata sa kratkim, jasnim, uputstvom za upotrebu - sa slikom i tekstom, a na uputstvu mora biti ispisano i koje klase požara to sredstvo gasi.
Prenosni S aparati
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prevozni S aparat
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prenosni i prevozni CO2 aparati


 Stabilne instalacije za gašenje i dojavu požara
Stabilne instalacije za dojavu i gašenje požara se postavljaju na objekte u kojima postoji velika opasnost od izbijanja požara, gde se rukuje ili proizvode opasne i/ili zapaljive materije, gde postoji opasnost po ljudske živote. Takvi objekti su npr. skladišta goriva, fabrike, bioskopske sale, hoteli, bolnice. U zavisnosti od koje klase požara preti opasnost se postavlja i određeni tip stabilnih instalacija za gašenje pa one mogu biti za gašenje vodom, penom, CO2 ili halonima.

Primer stabilnog sistema za dojavu i gašenje sa CO2
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* vatrogasne_mlaznice_zps6b9d90be.jpg (37.51 KB, 720x357 - viewed 682 times.)

* rosenbauer-vatrogasna-pumpa-16-8-slika-2920460_zpsdc1fd77e.jpg (144.04 KB, 500x375 - viewed 824 times.)

* razdelnice_zps91279bf8.png (301.78 KB, 700x380 - viewed 1206 times.)

* 613001_zps8f06a46b.jpg (5.57 KB, 250x252 - viewed 1858 times.)

* 0212_zps56acc3eb.jpg (73.61 KB, 500x375 - viewed 431 times.)

* Crevo-za-zalivanje-Vatrogasno-crevo-2_slika_XL_3108026_zps2d9ac429.jpg (172.54 KB, 500x375 - viewed 581 times.)

* 1_zps89b41664.png (142.16 KB, 345x287 - viewed 2874 times.)

* cpp25004_zpsf154eb17.jpg (121.59 KB, 354x640 - viewed 711 times.)

* stabilna20gasenje_zps51fd6d01.jpg (36.97 KB, 320x181 - viewed 2044 times.)
« Last Edit: May 24, 2014, 04:31:34 pm by Preki » Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #4 on: May 24, 2014, 11:16:11 am »

VATROGASNA I SPASILAČKA VOZILA

    Komandno vozilo,
Najčešće je u pitanju kombi ili terensko vozilo koje je opremljeno sa dodatnim radio stanicama i opremom za punjenje aparata radio veze na terenu. Ovo vozilo se obično ni po kojim tehničkim karakteristikama ne razlikuje od običnih civilnih vozila izuzev što je obojeno u crveno, sa natpisom vatrogasci i rotacijama.
 
Komandno vozilo
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 

   Navalno vozilo,
Bez sumnje najbitnije vozilo u voznom parku vatrogasno-spasilačkih jedinica. Ovo je prvo vozilo koje dolazi na intervenciju i projektovano je tako da se u kabinu smešta celo vatrogasno odeljenje od najčešće devet ljudi. Ovo vozilo obično ima manje vode, oko 3t, a u boksu sa opremom se nalaze creva, razdelnice, spojnice, hidrantski nastavci i ključevi, kao i teknička oprema.
Navalno vozilo
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Vatrogasna autocisterna,
Ova vozila služe za dopremanje veće količine vode, obično su kapaciteta 5 000 do 9 000l i poseduju snažne centrifugalne pumpe koje se mogu koristiti za gašenje požara ili za snabdevanje drugih vozila vodom.
Vatrogasna autocisterna
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

   Vatrogasno tehničko vozilo,
Ova vozila se najčešće upotrebljavaju kod saobraćajnih udesa, kada je potrebno seći, podizati ili razdvajati neke metalne konstrukcije ili električne vodove. Ova vozila ne nose vodu, mada nose ručna-prenosna sredstva za gašenje, ali su opremljena opremom sa sečenje, dizalicama, testerama, generatorima, opremom za razdimljavanje i drugo
Vatrogasno tehničko vozilo

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Automehaničke lestve i hidraulična zglobna platforma,
Automehaničke lestve vozila ne nose sredstva za gašenje već služe da dostizanje teško pristupšačnih mesta na visini. Pojedine lestve mogu se opremiti ''korpom'' i koristiti se kao zglobna platforma. Hidraulična zglobna platforma opremljena je topom za gašenje požara a duž elemenata postavljen je i cevovod kojim se doprema voda do same platfrorme. Kao i lestve koristi se za pristup mestima na visini.

Automehaničke lestve
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hidraulična zglobna platforma
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Vozilo za gašenje prahom
Kao što mu samo ime kaže ovo vozilo se koristi za gašenje prahom za gašenje požara kategorije B, C i E gde nije dozvoljeno gašenje vodom ili penom. Ova vozila obično nose nekoliko tona suvog praha. Takođe postoje i jednoosovinske prikolice sa suvim prahom kapaciteta 250kg u kojima se kao pogonski gas koristi Azot.

Vozilo za gašenje prahom
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

    Vatrogasni brod,
Vatrogasni brodovi se upotrebljavaju za spasavanje i gašenje požara na brodovima, splavovima i priobalnim delovima, takođe se koriste za snabdevanje vatrogasnih vozila vodom.
U VSJ u Srbiji u službi je samo jedan brod ''Vatrogasac'', ova grdosija duža od 20m sa tri motora ukupne snage 1030kW opremljena je sa tri vatrogasna topa, dve dizalice, pomoćnim vatrogasnim čamcem i rezervoarom sa suvim prahom. Zbog veličine i cene održavanja u planu je nabavljanje vatrogasno-spasilačkih čamaca sa pumpom

Vatrogasni brod
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Komandno1-velika_zps314506d3.png (249.07 KB, 500x404 - viewed 683 times.)

* pozar-vatra-vatrogasci-vatrogasno-vozilo-1332920647-139836_zps08c8c123.jpg (94.26 KB, 810x608 - viewed 931 times.)

* vatrogasna_cisterna_2_06_zpsaeb4c804.jpg (39.89 KB, 410x308 - viewed 780 times.)

* wi0t9h_zps40493024.jpg (43.42 KB, 600x400 - viewed 271 times.)

* IMG_9753_resize_zpsf6fe04e1.jpg (107.36 KB, 800x533 - viewed 666 times.)

* slika8_zps44a38b07.jpg (41.98 KB, 428x321 - viewed 288 times.)

* 242_zps71078957.jpg (23.53 KB, 400x300 - viewed 2357 times.)

* sam4464-2_zps4e8d4ca3.jpg (187.65 KB, 1024x767 - viewed 251 times.)
« Last Edit: May 24, 2014, 04:36:12 pm by Preki » Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #5 on: May 24, 2014, 11:48:11 am »

     Aerodromska vatrogasna vozila
Namenjena su za gašenje požara na aerodromima i u njegovoj neposrednoj okolini. Vozila zadovoljavaju ICAO preporuke za vatrogasna vozila za gašenje požara na aerodromima (brzina, ubrzanje, količine sredstava za gašenje izbačena u jedinici vremena i sl.). Imaju pogon na svim točkovima, jednostruke pneumatike i blokadu diferencijala na svim osovinama, čime je omogućeno kretanje i van puteva. Komandovanje vatrogasnim uređajem je daljinsko iz kabine vozila i moguće je gašenje požara iz vozila u pokretu. Ova vozila obično nose 9000l vode a u svakom vozilu se pored vode nalazi i 1000l penila. Neki moderna aerodromska vozila nose i suvi prah. Zanimljivo je da ove grdosije bez obzira na svoju veličinu i težinu bez problema dostižu brzinu od 100km/h i to za vreme kao neki moderni putnički automobili!

Vozila se evropskih aerodroma
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Vatrogasni avioni
Koriste se za gašenje šumskih požara i požara na teško pristupačnom terenu. Mogu se puniti sletanjem na vodenu površinu ili iz hidrantske mreže na aerodromu, uglavnom su kapaciteta 3000 - 5000l. Ukoliko se pune na aerodromu često se u vodu dodaje veštačko đubrivo. VSJ u Srbiji ne poseduju ovakve avione ali se za potrebe angažuju avioni stranih država.

Kanader izbacuje vodu
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Vatrogasni helikopteri
Pošto su helikopteri skupe mašine nije se pribegavalo pravljenju helikoptera koji su specijalizovani za gašenje požara već se za to koriste obični civilni ili vojni transportni helikopteri na koje se prikači korpa. Kao i vatrogasni avioni koriste se za gašenje šumskih požara i na mestima gde se ne može prići vozilima. Gasi se tako što helikopter zahvati vodu iz neke vodene površine kao što su reka ili jezero i zatim se izbaci voda na požar.

Helikopter zahvata vodu
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* savalkronenburgzrichsf3_zps038f9c22.jpg (47.69 KB, 800x337 - viewed 399 times.)

* boeingfiretruckup7_zpsf622967a.jpg (89.56 KB, 800x600 - viewed 689 times.)

* manmnchensu8_zpsd8eb6c03.jpg (30.65 KB, 468x284 - viewed 1035 times.)

* zrichsimba6x6ll7_zpsd71dae86.jpg (83.19 KB, 800x503 - viewed 523 times.)

* kanader_zpsef6a7610.jpg (34.79 KB, 640x479 - viewed 680 times.)

* 1730---Montana-Vatrogasni--5707225191-1_675x0_zps7f7f79f9.jpg (142.87 KB, 675x405 - viewed 880 times.)
« Last Edit: May 24, 2014, 04:38:47 pm by Preki » Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914


« Reply #6 on: May 26, 2014, 11:13:32 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Službe zaštite i spašavanja su slično organizovane na cijelom EXYU prostoru,i drilovi su im po usvojenim međunarodnim standardima.
Zanimljivo  je da kotorski vatrogasci imaju u svojim redovima petoricu ronilaca(sa dvije zvjezdice),tako da su i pored opreme da "gase vodom " imaju opremu "za i pod vodu " Smiley i jedina je tako organizovana vatrogasna služba u CG.


* vatrogasci kotor.jpg (531.69 KB, 1000x750 - viewed 1188 times.)
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #7 on: May 30, 2014, 08:13:42 am »

Zna li neko da nam objasni i ulogu i međusobne veze tzv. DVD (dobrovoljnih vatrogasnih društava) sa organima sektora za VS.
Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #8 on: May 30, 2014, 01:12:56 pm »

Obično daju PP straže po skupovima, koncertima itd. i idu kao ispomoć profesionalnim vatrogasnim jedinicama. Često u selima u kojima ne postoji profesionalna služba postoji DVD pa kada dođe do požara oglase sirenu za uzbunu i počnu da gase požar dok dođu profesionalne jedinice koje ponekad mogu biti udaljene i 30ak kilometara.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #9 on: May 30, 2014, 01:29:52 pm »

U zemunu postoji DVD "Matica" koja je koliko znam zaista dobro opremljena,brojna i obučena.
Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #10 on: May 30, 2014, 01:36:04 pm »

Stvar je u tome da DVD i profesionalci dele objekat pa zato dolazi do zabune. DVD ima samo jednu cisternu, pumpe, mislim da imaju i tehničko vozilo i ranije autobus ... i bife.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 519


« Reply #11 on: May 30, 2014, 02:04:29 pm »

Stvar je u tome da DVD i profesionalci dele objekat pa zato dolazi do zabune. DVD ima samo jednu cisternu, pumpe, mislim da imaju i tehničko vozilo i ranije autobus ... i bife.


Da nije bife najjači štih?
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 370


« Reply #12 on: May 30, 2014, 03:19:07 pm »

U Hrvatskoj, pogotovo Sjevernoj, DVD-i su velika tradicija i prilično su dobro opremljeni.
Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 317« Reply #13 on: May 30, 2014, 03:27:36 pm »

Da nije bife najjači štih?
Hehehe Smiley mislim da nije bilo teško zaključiti  
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 228« Reply #14 on: May 30, 2014, 09:03:03 pm »

U Hrvatskoj, pogotovo Sjevernoj, DVD-i su velika tradicija i prilično su dobro opremljeni.

Slična je situacija i kod PGD u Slo, pogotovo u ruralnim područjima.
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 22 queries.