PALUBA
October 30, 2020, 08:39:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH  (Read 69984 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« on: January 30, 2015, 03:19:44 pm »

Zapovjedništvo specijalnih snaga


* ZSS_600.png (355.67 KB. 595x600 - viewed 2012 times.)

Općenito o Zapovjedništvu specijalnih snaga

Misija Zapovjedništva specijalnih snaga se ostvaruje kroz provedbu zadaća snaga za specijalne operacije (vojna pomoć, specijalno izviđanje i izravna akcija), te u određenim okolnostima i provedbom dodatnih aktivnosti u svrhu potpore i zaštite strateških interesa RH.

Unutar OSRH Zapovjedništvo specijalnih snaga osigurava borbenu spremnost za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti RH.

Zapovjedništvo specijalnih snaga osigurava borbenu spremnost GRUPA za izvođenje specijalnih operacija kao i za sudjelovanje u NATO i koalicijskim vođenim operacijama. Uspjeh vojnih misija u 21. stoljeću se temelji na kvaliteti pojedinaca i vođa, gdje su vođe ključni element za uspješni razvoj timova za provedbu Specijalnih operacija.

Definiranje Specijalnih snaga

Specijalne snage su posebno organizirane, obučene i opremljene snage za provedbu specijalnih operacija (engl. Special Operations Forces, SOF).

Uloga Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS)

U cilju jačanja sposobnosti snaga za specijalne operacije i ispunjenja savezničkih obveza kod unaprjeđivanja sposobnosti planiranja i provedbi specijalnih operacija, formirano je „Zapovjedništvo specijalnih snaga“, koje je podređeno Glavnom stožeru i ima ulogu davatelja odgovarajućih specijalnih snaga te je i odgovorno za njihovo opremanje, obuku i izobrazbu.

Sukladno Strateškom pregledu obrane, Zapovjedništvo specijalnih snaga je usmjereno ka razvoju i dostizanju sposobnosti planiranja i provedbe specijalnih operacija sa minimalno dvije (2) Grupe specijalnih snaga.

Zapovjedništvo specijalnih snaga ustrojava, oprema i obučava svoje Grupe specijalnih snaga (GSS) za samostalno provođenje specijalnih operacija (snage brzog odgovora). Također ZSS sa svojim grupama razvija sposobnost integracije, za djelovanja u suradnji sa specijaliziranim snagama/„eneblers“. Provedba specijalnih operacija zahtjeva združenu organizaciju u kojoj Grupe specijalnih snaga čine osnovu za formiranje namjenskih organizacija, a koje će biti brojčano i po sposobnostima prilagođene dodijeljenoj misiji i zadaćama.

Organizacija

Snage za specijalne operacije će se razvijati na razini GS OSRH kroz Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) sa ulogom generiranja, opremanja i obučavanja (namjenskih) Grupa specijalnih snaga (SOTG), koje će biti interoperabilne sa snagama za specijalne operacije drugih članica NATO saveza.

Sukladno potrebama, u budućem razdoblju prilagoditi će se i optimizirati brojčana veličina i struktura ZSS-a, te će se po potrebi integrirati svi nacionalni specijalni i specijalizirani elementi za provedbu specijalnih operacija, čime će se povećati učinkovitost procesa upravljanja, zapovijedanja i nadzora.

Dugoročna strategija potpore potrebitim resursima kao i kontinuirana modernizacija i opremanje sa novim tehnološkim dostignućima omogućiti će uspješnu provedbu misije Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH. Glavni resurs specijalnih snaga su ljudi, a u njihov profesionalni razvoj i napredovanje će se dodatno ulagati, obuka vođa ostaje prioritet na svim razinama. Zadovoljavajućim prostornim razmještajem i ulaganjem u infrastrukturu, poboljšati će se uvjeti života i rada i stvoriti uvjeti za adekvatnu popunu.

U narednom razdoblju, opremanje, obuka i izobrazba su glavni prioriteti Zapovjedništva specijalnih snaga, a biti će usmjereni na visoko obučene i osposobljene snage za specijalne operacije sa razvijenim sposobnostima za provedbu specijalnih operacija.


* Ustroj_ZSS.jpg (54.87 KB. 523x297 - viewed 1060 times.)

Zapovjedništvo specijalnih snaga objedinjuje sposobnosti kroz četiri elementa koja se međusobno nadopunjuju: zapovjedni, operativni, potporni i obučni element.

Zapovjedni element priprema i upućuje pojedince, postrojbe i zapovjedništva u operacije/specijalne operacije (SpO) ili aktivnosti koje imaju karakter operacija. Zapovjedni element je u potpori zapovjednom lancu OSRH pri planiranju i provedbi SpO, pripremi i obučavanju snaga, pojačavanju zapovjedništva na strateškoj i operativnoj razini te izvršavanju ostalih zadaća od interesa za funkcioniranje OS RH.

Operativni element se sastoji od Grupa specijalnih snaga (GSS), jedna kopnena SO(L)TG i (1) jedna pomorska SO(M)TG namijenjenih za planiranje i provedbu specijalnih operacija, samostalno uz podršku ili u potpori ostalih sastavnica ZSS i OSRH. Grupe specijalnih snaga se sastoje od zapovjedništva sa stožernim funkcijama od S-1 do S-6, Timova specijalnih snaga TSS/(Special Operations Task Unit - SOTU), te voda za borbene potpore i elementa u službi borbene potpore. GSS su jezgro formiranja združenih namjenskih snaga. Timovi specijalnih snaga sastavljeni su od 12 pripadnika koji sukladno zadaćama razvijaju sposobnosti (izdvojenog) samostalnog djelovanja i reorganiziranja do 24 pripadnika. Operativni element ima i dio snaga grupiran u Komando satniji (KS) koja samostalno ili u sastavu drugih snaga provodi djelovanja.

Potporni element je nositelj svih oblika administrativne i logističke potpore koji su nužni za svakodnevno funkcioniranje, život i rad ZSS-a, te po potrebi ojačava Grupu specijalnih snaga potrebitim elementima.

Obučni element je nositelj obuke specijalnosti Specijalnih snaga što obuhvaća Selekciju i kvalifikaciju (obuka dodatne osposobljenosti), te obuku naprednih vještina operativca specijalnih snaga.

Sjedište Zapovjedništva specijalnih snaga

Sjedište zapovjedništva specijalnih snaga je u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.
Administrativni dočasnik 051/(6)52-802
Dežurni vojarne 051/(6)52-800
Fax 051/(6)52-813

Međunarodna vojna suradnja

Suradnja s OS SAD
• Zapovjedništvo za specijalne operacije SAD (USSOCOM),
• Američko Zapovjedništvo specijalnih operacija za Europu SOCEUR
• 10 Grupa za specijalne operacije,
• NSWU-2,
• 19 Grupa za specijalne operacije

Suradnja s OS Republike Poljske
- Zapovjedništvo za specijalne operacije oružanih snaga Republike Poljske (POLSOCOM)

Suradnja u sklopu C.E.D.C.
- OS R. Austrije, OS R. Češke, OS Mađarske, OS Slovačke R., OS R. Slovenije

Suradnja s ostalim zemljama članicama NATO-a i EU

Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH u sklopu obuke i pripreme svojih djelatnika surađuje s obučnim središtima NATO-a i saveznika:

• NATO Special Operations Headquarters – NATO SO School, Chievres, K. Belgija,
• International Special Training Centre, Pfullendorf, SR Njemačka,
• US Naval Small Craft Instruction and Technical Training School, Mississippi, SAD,
• 7th Army Joint Multinational Training Command, Vilseck, SR Njemačka,
• Multinational Center of Exelence on Mountain Training, Poljče, R. Slovenija

Dosadašnje sudjelovanje pripadnika ZSS-a u međunarodnim operacijama potpore miru

• EUFOR Tchad/RCA & MINURCAT Tchad/RCA (2 rotacije, 2008.-2009.),
• MLOT timovi u operaciji ISAF (3 rotacije, 2008.-2009.),
• OMLT (Kandak) u operaciji ISAF (1 rotacija, 2011.)
• MAT (Kandak) u operaciji ISAF (1 rotacija, 2012.)
• SOTU u operaciji ISAF – TF 50 (1 rotacija, 2014.)
• ISAF SOF CSOTF-10 (3 rotacije)
• NSOCC-A (3 rotacije)
• AAT / Door Gunners (2 rotacije)
• Pojedinačne pozicije u operaciji ISAF (u sklopu mađarskog PRT-a, 2010.-2012.),
• Pojedinačne pozicije u operaciji ISAF (u sklopu škole VP ANA-e),

Povjesnica

Stalnim transformacijama i obliklovanjima vojnih sustava usljed novih izazova i postavljenih zadaća u OSRH, mjerodavne institucije su 2000. godine, donijele odluku o ustrojavanju nove postrojbe pod nazivom BOJNA ZA SPECIJALNA DJELOVANJA. Cilj ustrojavanja je bio stvaranje postrojbe koja će objediniti i prihvatiti nove standarde kako bi se što lakše Oružane snage RH integrirale u NATO savez.

Bojna za specijalna djelovanja je bila namjenska postrojba OS RH, koja je osnovana 08.09.2000. godine, a nastala je spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i dijelom pripadnika iz 1. HG Zdruga koji je svojim ustrojem bio višenamjenska postrojba OSRH. Premještanjem postrojbe iz vojarne „ŠEPURINE“ kod Zadra u vojarnu „DRGOMALJ“ u Delnicama, krenulo se s realizacijom zadaća iz nove vizije razvoja OSRH.

Bojna za specijalna djelovanja egzistirala je do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga koje u svom sastavu ima i pet ustrojbenih jedinica. Zapovjedni i vodeći kadar Zapovjedništva specijalnih snaga čine pripadnici koji su proizišli iz rata, i koji su bili u sastavu specijalnih postrojbi, gardijskih brigada i izvidničkih postrojbi OSRH.

Dan Zapovjedništva specijalnih snaga je dan ustroja i nastanka prve postrojbe za specijalna djelovanja u OS RH, 08. rujna 2000. godine, koji će se obilježavati i kao Dan ZSS-a.

Postrojbe ZSS


* ZSS_beretka.png (284.71 KB. 546x600 - viewed 1043 times.)

Zapovjedna satnija

Zadaće Zapovjedne satnije ZSS-a, temelje se na pružanju pravovremene i cjelovite potpore Zapovjedništvu specijalnih snaga kroz segmente sanitetskog osiguranja, prometnog osiguranja, nabavom, opskrbom, skladištenjem, izdavanjem i održavanjem materijalno tehničkih sredstava, svih komunikacijskih sredstava i cjelokupnoj logističkoj potpori, kao i provođenju zadaća čuvanja i osiguranja ključnih objekata ZSS-a.

1. grupa specijalnih snaga

Misija 1. GSS je planiranje, priprema i provedba specijalnih operacija koje uključuju tri osnovne zadaće: izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), u kopnenom okruženju, kroz puni spektar vojnih djelovanja, a u cilju potpore i zaštite strateških interesa Republike Hrvatske.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve, a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Pritom je potpuno jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori.

2. grupa specijalnih snaga

Misija 2. GSS proizlazi iz misije Zapovjedništva specijalnih snaga i obuhvaća planiranje, pripremu i provedbu specijalnih operacija kroz tri osnovne zadaće: specijalno izviđanje i motrenje, izravne akcije i vojna pomoć, sa dodatnom sposobnošću djelovanja ispod i/ili na vodenim površinama (mora, rijeke, jezera, obalna područja i sva ostala vodena okruženja).

Komando satnija

Komando satnija se sastoji od zapovjednog elementa, vodova za specijalna djelovanja (SOTU-a) u koje se razmještaju oni koji prođu inicijalnu fazu obuke na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja (TOzSD), a prije narednih i naprednih obuka po specijalnostima. Komando satnija (KS) samostalno ili u sastavu drugih snaga provodi djelovanja sa ograničenom sposobnošću provedbe izravnih akcija i specijalnog izviđanja. Komando satnija podupire Grupe specijalnih snaga, omogućuje profesionalni razvoj vojnika, dočasnika i časnika u dostizanju sposobnosti operativca specijalnih snaga, te izvršava i ostale zadaće od interesa za Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Satnija za obuku

Misija Satnije za obuku je pružanje potpore u temeljnoj i specijalističkoj obuci sastavnicama Zapovjedništva specijalnih snaga kao i za planiranje, pripremu i provedbu punog spektra specijalnih operacija koji uključuje tri osnovne zadaće – izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), kroz puni spektar vojnih djelovanja.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Potpuno je jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori.Izvor: osrh.hr (ažurirano 19.06.2015.)

« Last Edit: June 19, 2015, 04:27:36 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #1 on: March 20, 2015, 03:04:18 pm »

ZAPOVJEDNIŠTVO SPECIJALNIH SNAGA

Samo iskusan instruktor zna kad treba stati...

Da bi se postalo instruktorom u Zapovjedništvu specijalnih snaga treba petnaestak godina mukotrpnog rada. Instruktori u svakom pogledu moraju biti uzor, počevši od ljudskih osobina, vojničkog izgleda, autoriteta, a posebno znanja. Sve su to redom ljudi snažnih osobnosti, jake psihe i tjelesne kondicije. Samo iskusan instruktor može odrediti adekvatno i odmjereno psihofizičko opterećenje polaznika obuke i iz njih izvući maksimum. Samo iskusan instruktor zna i kad treba stati...* DSCF4455.jpg (178.16 KB. 600x450 - viewed 1426 times.)

Potrebno je petnaestak godina mukotrpnog rada da biste postali instruktor u obuci u specijalnoj postrojbi kakva je Zapovjedništvo specijalnih snaga. Iza svakog od instruktora završena je temeljna obuka, razne specijalističke obuke, svakodnevno vježbanje, drill, bogato iskustvo iz Domovinskog rata, međunarodnih operacija, vojne izobrazbe u OSRH i inozemstvu, tečajevi ronjenja, padobranstva, alpinizma - Sve su to redom ljudi snažnih osobnosti. Jaka psiha i tjelesna kondicija imperativ su. Bez obzira na godine moraju biti spremni odraditi ne samo ono što traže od polaznika obuke već uvijek biti korak ispred njih. Stoga i ne čudi kad zapovjednik Satnije za obuku ZSS-a satnik Damir Miljković kaže kako se za instruktore biraju “najbolji od najboljih”.

Na obuku u ZSS dolaze pripadnici raznih postrojbi OSRH i prvi su kontakt s postrojbom instruktori. Upravo zato, prema riječima satnika Miljkovića, oni polaznicima obuke u svakom pogledu moraju biti uzor, počevši od ljudskih osobina, vojničkog izgleda, autoriteta, a posebno znanja jer je njihova glavna zadaća prenijeti znanje i iskustva na polaznika i pripremiti ga za rad u specijalnim snagama. To ni u kojem slučaju nije lagan posao. U razgovoru s nekim od instruktora, iako nam nisu htjeli otkriti sve tajne svog poziva, ipak su nam rekli da svatko od njih ima svoj pristup. Međusobno se nadopunjavanju i ništa ne prepuštaju slučaju. Slažu se i kako im je u poslu od nemjerljivog značenja iskustvo jer samo iskusan instruktor može odrediti adekvatno i odmjereno psihofizičko opterećenje polaznika obuke /tečaja, i iz njih izvući maksimum. Samo iskusan instruktor zna i kad treba stati. Kad smo gledali kako rade na raznim obukama, pogotovo onoj najzahtjevnijoj commando obuci zanimalo nas ja kako uspostavljaju autoritet. Osobnim primjerom, jednostavno odgovaraju.

“BITI, ZNATI, RADITI. Ako tražite od polaznika obuke da odrade ono što i vi možete, oni vas jednostavno slušaju i poštuju. U nekim obukama potrebno je i autokratsko vođenje i dovođenje polaznika u stanje u koje se oni sami nikad u životu ne bi doveli...da upoznaju svoje krajnje granice uma i tijela, da sami sebe iznenade da mogu funkcionirati u do tada nezamislivim uvjetima. Kad polaznike dovodite u takvo stanje, metode sigurno neće biti kao na obukama gdje je potrebno delegirati ili čak i s polaznicima dogovarati načine postupanja i odlučivanja...To je drill obuka i jedino visoka motivacija za ulaskom među specijalce potiče polaznika da izdrži do kraja. Takve ljude mi prihvaćamo i pružamo im najbolje od obuke, usmjeravamo ih prema dodatnim specijalnostima, stavljamo u borbene timove, šaljemo u misije, nadograđujemo sa specijalističkim obukama (kopno , more, zrak ) te kroz godine iskustva odabiremo da najbolji od njih budu instruktori!” kaže Miljković.

Instruktor stvara instruktora

Osim obuke i školovanja instruktore izabire njihov rad i stručnost koji su vidljivi tijekom sudjelovanja u misijama, domaćim i međunarodnim vježbama, obukama te na raznim drugim aktivnostima u postrojbi. Instruktora možete prepoznati kao jednog od vođa u svom timu. “Mi u ZSS-u znamo točno tko je stručan u kojem području, praćenjem svakodnevnog rada i normama koje treba zadovoljiti. Takvi se ljudi profiliraju za instruktore. Kasnije se njihovim dolaskom u SzO, a i kroz institucionalno školovanje radi na metodici i didaktici kako bi što kvalitetnije prenijeli znanja na polaznike te vodili izazovnu i nadasve sigurnu obuku kroz upravljanje rizikom,” pojašnjava satnik Miljković.

U početku u obukama sudjeluju kao pomoćni instruktori koje prate mentori, a najbolji dostižu status instruktora nakon obuke na Obuci obučavatelja. Školuju se i u inozemstvu, a status instruktora stječu i putem tečaja u suradnji s civilnim institucijama (primjer Hrvatski ronilački savez - instruktor ronjenja). U nekoliko navrata tijekom godine provjeravaju im se motoričke sposobnosti, a mnogi od njih sudjeluju i na sportskim natjecanjima u OSRH i civilstvu.


* DSCF4754.jpg (124.87 KB. 600x450 - viewed 949 times.)

Među instruktorima su tako osvajači medalja i prvaci Hrvatske ili OSRH u disciplinama: dvostruki IRONMAN, triatlon, orijentacijsko trčanje, padobranski skokovi, plivanje, skijanje, polumaraton, hrvanje, boks .... Na pitanje o pomlađivanju instruktorskog kadra satnik Miljković napominje kako riječ pomlađivanje u Satniji za obuku možda i nije najprikladnija. Ako instruktor u SzO-u ima visoke psihofizičke sposobnosti, a uz to je i stručnjak u svom području rada (padobranstvo, ronjenje, snajperist...), tada treba raditi što duže kako bi to znanje prenio na mentoriranog kandidata (za takvo ustrojbeno mjesto) koji tek treba steći uvjete da bi postao instruktor (npr. Pravilnikom o padobranstvu točno su rangirane kategorije instruktora, a sve je povezano s brojem skokova i odrađenih instruktaža tijekom padobranske obuke). Osim što provode, instruktori aktivno sudjeluju i u planiranju odnosno izradi planova obuke sukladno Naputku za obuku ZSS-a i programima obuka. Svojim znanjem i iskustvom pridonose kvalitetnoj i za polaznike sigurnoj obuci. Tako je, između ostalih, na inicijativu instruktora i prošlogodišnja Temeljna obuka za specijalna djelovanja provedena prema novom planu i programu koji se pokazao jako dobrim. Za razliku od prethodnih koje su trajale tri, prošlogodišnja je obuka trajala šest mjeseci, radilo se postupno, korak po korak, od lakših k težim aktivnostima. Jedan od razloga produžetka obuke bio je što polaznici dolaze iz različitih postrojbi OSRH s različitim stupnjem osposobljenosti u općim vojnim zadaćama. Svaku obuku koju provode nastoje napraviti izazovnom i realističnom, a da pritom sve prođe bez izvanrednih događaja. Kad polaznik na obuci usvaja znanja i vještine onako kako mu se pokaže, tada instruktor zna da radi dobar posao, a jedan od najboljih osjećaja jest kad polaznik pokaže zanimanje za usavršavanje iz područja koje predajete. Instruktori kažu kako se nerijetko dogodi da im netko koga su obučavali, a sad je pripadnik ZSS-a, pozdravlja s instruktore iako su kolege. To im u svakom slučaju godi. Ali to je i potvrda da su kod onih koje su obučavali ostavili pozitivan dojam. I njima su uostalom njihovi instruktori bili uzor. “Bili su uzor svojim vojničkim ponašanjem i izgledom, količinom znanja i vještina koje posjeduju te profesionalnim odnosom tijekom obuke. Takvim ponašanjem ostavili su snažan i pozitivan dojam na mene kao tadašnjeg polaznika. Zbog takvih ljudi mnogi su od nas postali instruktori jer smo cijenili njihovo znanje i podigli svoje znanje i vještine na jednu višu razinu,” prisjeća se satnik Miljković svojih instruktora.

Iako se, pogotovo pred specijalne postrojbe, postavljaju novi zahtjevi iz razgovora s instruktorima sječe se dojam da im je sada ipak lakše raditi. Mnoge su obuke bolje propisane standardno operativnim postupcima. Instruktori imaju višu spoznaju o tome što se događa u operacijama potpore miru te se i sama obuka koncipira prema tim iskustvima. “Prijenos iskustava iz Domovinskog rata i dalje je pak temelj za pripremu obuke na vlastitom tlu. Danas postoje i pomagala koja olakšavaju pripremu prezentacija. Postoji učenje na daljinu. Internet je dostupan gotovo svakome tijekom pripreme nastave. U SzO-u je uređena i knjižnica koju svaki pripadnik ZSS-a može koristiti i provoditi pripremu za obuku,” napominje zapovjednik SzO-a. Posla ima mnogo, obuke se provode svakodnevno. Instruktori SzO-a glavni su organizatori Prvenstva OSRH u veleslalomu i ophodnom trčanju koje se održava krajem veljače. Nakon toga na zimski im kamp dolaze kadeti Kadetske bojne. Kako je u tijeku i prijava kandidata za Temeljnu obuku za specijalna djelovanja instruktori, s djelatnicima Središnjice za upravljanjem osobljem, provode promidžbu po postrojbama OSRH. Obuka će započeti u ožujku i trajati do kolovoza. Provode i redovitu obuku s obučnim skupinama, pripremaju vježbe, surađuju s kolegama iz inozemstva. Drugim riječima vremena za odmor i opuštanje nema.

Satnija za obuku specijalnih snaga

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS), sukladno Dugoročnom planu razvoja (DPR), ima zadaću provedbe specijalnih operacija i aktivnosti u svrhu potpore i zaštite nacionalnih interesa. Odgovorno je također za opremanje i obuku specijalnih snaga, razvoj doktrine te koordinaciju priprema specijalnih operacija.

Jedna od ustrojbenih cjelina ZSS-a je Satnija za obuku specijalnih snaga (SzO) u čijem su sastavu instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga. Misija Satnije za obuku je pružanje potpore u temeljnoj i specijalističkoj obuci sastavnicama ZSS-a kako bi one bile spremne planirati, pripremiti i provesti puni spektar specijalnih operacija koji uključuje tri osnovne zadaće - IZRAVNA AKCIJA (IA) specijalno izviđanje i nadzor (SI) I VOJNA POMOĆ (VP) kroz puni spektar vojnih operacija s ciljem potpore i zaštite strateških interesa Republike Hrvatske.

Satnija za obuku organizira obuku i vježbe za sebe i ostale sastavnice ZSS-a. Časnici SzO-a moraju biti osposobljeni za organizaciju vježbi koje provode obučne skupine te im biti u potpori provedbom tečajeva za PROCES DONOŠENJA VOJNE ODLUKE (PDVO) kao i za proces vođenja postrojbe (PVO). Dočasnici su također uključeni u tečajeve planiranja. Osnovna im je zadaća stvoriti novog specijalca, selekcijom u početku, a kasnije zajedno s časnicima njihovom kvalifikacijom i certifikacijom.


* DSCF5069.jpg (118.31 KB. 600x450 - viewed 555 times.)


Leida PARLOV, Fotoarhiva postrojbe, Hrvatski vojnik (broj 468, veljača 2015.)

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #2 on: March 24, 2015, 08:39:05 am »

27.2.2015.

Planska konferencija za vježbu specijalnih snaga USKOK 2015.


* 01zss.jpg (226.24 KB. 1600x1200 - viewed 821 times.)

Inicijalna planska konferencija za vojnu vježbu USKOK 2015. provedena je u vojarni Drgomalj u Delnicama 26. veljače 2015.

Zapovjedništvo specijalnih snaga nositelj je i provoditelj VV „USKOK 15“ koja će se provesti na razini SOLTG (Special Operations Land Task Group). Odgovorni časnik za VV „USKOK 15“ je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Perica Turalija koji je i otvorio Inicijalnu plansku konferenciju i pozdravio sve prisutne te im je zaželio ugodan boravak kako u ZSS, vojarni „Drgomalj“ tako i u gradu Delnicama.

Kroz multimedijalnu prezentaciju prisutne je proveo i upoznao s detaljima vježbe časnik za provedbu vježbe satnik Damir Miljković.

Na Inicijalnoj planskoj konferenciji osim domaćina iz sastava ZSS-a sudjelovali su i predstavnici iz sastava Glavnog stožera OS RH, Odjela za posebne operacije i Odjela za borbenu spremnost, te iz HRZ-a i PZO, ZzP-a i SOD-a.

Provedba VV „USKOK 15“ planirana je za studeni 2015. Poštivanjem NATO ciljeva sposobnosti, cilj vježbe je provjera spremnosti, ocjenjivanja i implementacije cilja sposobnosti F 1501 N, SOF Graduated Readiness Forces (GRF) SOF-SOLTG “Special Operations Land Task Group” (Razmjestive sposobnosti-Specijalne operacije).

Područje odvijanja vježbe planirano je za vojarnu “Drgomalj“ – Delnice, vojarnu „Josip Jović – Udbina, te za vojne poligone „Eugen Kvaternik“ - Slunj i “Crvena zemlja” - Knin.

Inicijalna planska konferencija prvi je radni sastanak svih predstavnika i sudionika vježbe. Na konferenciji se provodila neophodna koordinacija za sudjelovanje i pružanje potpore u planiranju i provedbi vježbe. Nadalje su se prikupljale nužne informacije za izradu konačnog scenarija i Plana vježbe.

Sudionici konferencije i pružatelji potpore vježbe dali su svoju potvrdu za sudjelovanje njihovih snaga na VV „USKOK 15“, kao i ostalim događajima koji su u potpori provedbe vježbe (Integracijska obuka).

Dogovoreno je da se Glavna planska konferencija održi u travnju 2015. kao i da promatrači budu iz NSHQ (Nato Special Operations Headquarters) i članice NATO zemalja.

Foto i tekst: OSRH/K. Simonović, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #3 on: March 26, 2015, 02:00:39 pm »

11.3.2015.

Ministar obrane Azarbajdžana u posjetu ZSS-u

Ministar obrane Azarbajdžana general-pukovnik Zakir Hasanov u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Drage Lovrića, 11. ožujka 2015. posjetio je Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. Uz azarbajdžanskog ministra obrane u izaslanstvu Republike Azarbajdžana nazočili su i Nj.E. veleposlanik Kamil Khasiyev, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju general-bojnik Huseyn Muhamedov, ataše u Veleposlanstvu RA gospodin Shakin Shahyarov, savjetnik ministra bojnik Ali Mammadov i djelatnik Odjela za međunarodnu suradnju bojnik Ahmed Gafarov. Bilateralnom posjetu su, uz izaslanstvo Ministarstva obrane RH na čelu s načelnikom GS, prisustvovali i načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost dr. sc. Petar Mihatov, VIZ RH za Azarbajdžan brigadir Berislav Jezidžić i prevoditelj za ruski jezik g. Dražen Filipović.


* 10zss.jpg (167.79 KB. 1600x1200 - viewed 860 times.)


* 11zss.jpg (202.91 KB. 1600x1200 - viewed 1400 times.)


* 12zss.jpg (223.46 KB. 1600x1200 - viewed 1265 times.)


* 13zss.jpg (168.22 KB. 1600x1200 - viewed 1094 times.)


* 15zss.jpg (201.67 KB. 1600x1200 - viewed 794 times.)


* 16zss.jpg (206.8 KB. 1600x1200 - viewed 1025 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #4 on: March 26, 2015, 02:05:34 pm »

Kao i u prethodnom članku, naglasak je na opremi, odnosno prednost dajem slikama uz šturo objašnjenje kad je i kojom prigodom snimljeno...

25.3.2015.

Ministar Kosovskih snaga sigurnosti u posjetu ZSS

Izaslanstvo Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti na čelu s ministrom Haki Demollijem, a kome su u pratnji bili veleposlanica Kosova u Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi, te general pukovnik Rahman Rama, zapovjednik KSS-a i brigadir Llir Qeriqi, direktor Odjela za međunarodnu suradnju i sigurnost, posjetilo je 25. ožujka 2015. Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni „Drgomalj“ Delnice. Domaćin kosovskog izaslanstva, a ujedno i izaslanik ministra Obrane RH gospodina Ante Kotromanovića bio je direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj.


* Photo10.jpg (235.93 KB. 1600x1200 - viewed 585 times.)


* Photo11.jpg (250.37 KB. 1600x1200 - viewed 735 times.)


* Photo12.jpg (260.49 KB. 1600x1200 - viewed 817 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #5 on: March 30, 2015, 04:49:11 pm »

17.3.2015.

Selekcijska obuka u Zapovjedništvu specijalnih snaga

U kapelici, tj. spomen-sobi sa 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi, paljenjem svijeće i misnim slavljem, 17. ožujka 2015. započela je Temeljna obuka za specijalna djelovanja. Pripadnici Satnije za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga vršili su promidžbu i prezentaciju po postrojbama OS RH. Početak selekcije krenuo je odabirom kandidata preko Središnjice za upravljanje osobljem. Koncept odabira prvenstveno se odnosio na personalne kriterije odabira, a zatim i na fizičke, gdje su vršene provjere motoričkih sposobnosti, a potom i psihotestiranja kao i testiranja općeg vojnog znanja.

Na temeljnu obuku se prijavilo sedamdesetak kandidata koji su pripadnici svih grana i postrojbi OSRH, a kriterije ulaska zadovoljila je polovica prijavljenih koji će nastavili sa obukom za specijalna djelovanja.

Prvog dana obuke vojni kapelan pater Mirko Vukoja predvodio je svetu misu za polaznike obuke, instruktore iz Satnije za obuku, kao i za sve pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga.

Program TOzSD temelji se i na iskustvu instruktora koji su sudionici Dom. rata, iskustvu iz provedbi dosadašnjih obuka i NATO doktrini snaga za specijalne operacije. TOzSD obuhvaća razne sadržaje i vidove provođenja obuke koji se programom izvođenja integriraju u jednu cjelinu koja polaznike priprema za nastavak provedbe aktivnosti na taktičkoj i operativnoj razini postrojbi za specijalna djelovanja.

Temeljna obuka za specijalna djelovanja provodit će se po poligonima i vojarnama Oružanih snaga RH na raznim vrstama zemljišta i vremenskim uvjetima uključujući vodu, zrak i kopno.

Tekst i foto: OSRH/Klaudio Simonović, osrh.hr
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #6 on: June 23, 2015, 09:47:12 pm »

Temeljna obuka za specijalna djelovanja poznata i kao commando obuka, koja se provodi u Bojni za specijalna djelovanja, smatra se jednom od najzahtjevnijih u Hrvatskoj vojsci .

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #7 on: August 04, 2015, 01:56:28 pm »

Vozila i oprema Zapovjedništva specijalnih snaga


* mim__103__887909S0.jpg (211.88 KB. 1000x665 - viewed 933 times.)


* mim__19__888147S0.jpg (228.19 KB. 1000x705 - viewed 1155 times.)


* mim__72__887985S0.jpg (253.69 KB. 1000x665 - viewed 677 times.)


* mim__82__887958S0.jpg (350.46 KB. 1000x664 - viewed 506 times.)

Foto: Goran Mehkek / CROPIX, Jutarnji.hr* SBGS6089.JPG (734.37 KB. 2126x1535 - viewed 939 times.)

Foto: Stjepan Brigljević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #8 on: August 04, 2015, 02:12:07 pm »

Vozila i oprema Zapovjedništva specijalnih snaga


* mim__22__888138S0.jpg (179.98 KB. 1000x672 - viewed 921 times.)


* mim__96__887931S0.jpg (209.82 KB. 1000x667 - viewed 584 times.)


* mim__75__887976S0.jpg (280.5 KB. 1000x665 - viewed 1500 times.)


* mim__74__887979S0.jpg (185.13 KB. 1000x665 - viewed 1049 times.)


* mim__73__887982S0.jpg (224.11 KB. 1000x665 - viewed 806 times.)


* mim__101__887916S0.jpg (220.69 KB. 1000x665 - viewed 537 times.)

Foto: Goran Mehkek / CROPIX, Jutarnji.hr* zss1.jpg (67.6 KB. 1200x798 - viewed 622 times.)

Foto: Stjepan Brigljević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #9 on: August 04, 2015, 02:16:25 pm »

Vozila i oprema Zapovjedništva specijalnih snaga


* mim__23__888135S0.jpg (290.1 KB. 1000x646 - viewed 395 times.)


* mim__79__887964S0.jpg (324.82 KB. 1000x665 - viewed 595 times.)


* mim__80__887961S0.jpg (312.93 KB. 1000x665 - viewed 471 times.)


* mim__8__888180S0.jpg (255.02 KB. 1000x667 - viewed 608 times.)


* mim__137__887808S0.jpg (368.62 KB. 1000x667 - viewed 998 times.)

Foto: Goran Mehkek / CROPIX, Jutarnji.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: August 13, 2015, 12:38:41 pm »

Vir: MORH

13.08.2015.

Završena temeljna obuka za specijalna djelovanja ZSS  
 
U vojarni "Josip Jović" na Udbini u srijedu, 12. kolovoza 2015. održana je prigodna svečanost kojom je završena Temeljna obuka za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga, koju je uspješno završilo 10 pripadnika OS RH.

Oni su tradicionalno, pod okriljem noći, klečeći uz vatru izrekli comando molitvu, nakon čega su im uručene diplome o uspješnom završetku obuke. Na postignutom uspjehu čestitao im je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Perica Turalija te im poželio dobrodošlicu u najelitniji dio Oružanih snaga: "Vi ste uspjeli postiči ono što većina nije, a to je doći do kraja ove teške, naporne i izuzetno zahtjevne obuke koja vam širom otvara vrata i osigurava budućnost u Zapovjedništvu specijalnih snaga." Prema njegovim riječima oni su najbolji od najboljih koji trebaju biti primjer svima koji žele graditi svoju profesionalnu karijeru u ZSS-u. "Biti dio elitnog društva čini nas ponosnim, a u isto vrijeme zahtjeva apsolutnu odgovornost prema postrojbi i OS RH u cjelini. Vaše iskustvo i motivaciju morate prenositi na nove naraštaje. Poticati ih da budu jaki i ne posustanu pod pritiskom, da izdrže sve napore koje ste i vi izdržali u proteklih šest mjeseci.", kazao je. Brigadir Turalija je izjavio i kako je ponosan na ovaj naraštaj te da će oni biti značajan dobitak Zapovjedništvu specijalnih snaga.

Inače na obuku koja je trajala šest mjeseci i bila podijeljena u pet faza prijavilo se sedamdesetak kandidata iz raznih postrojbi OS RH. Radi se o jednoj od najtežih obuka u OS RH koju mogu završiti samo psihofizički najizdržljiviji vojnici.

Zadaće i brojne prepreke koje su tijekom obuke trebali savladavati zahtijevale su iznimnu fizičku pripremu, upornost, sposobnost funkcioniranja u teškim i složenim uvjetima, vremenskim neprilikama, dugotrajnom boravku u prirodi bez kontakta s vanjskim svijetom, minimalnoj logističkoj potpori u hrani i vodi. Obuka se provodila u svim uvjetima na kopnu, moru i zraku, a završna faza bile su stalne operacije kad su, da bi uspjeli, kandidati za specijalce iz sebe morali izvući posljednje atome snage kako bi deset dana preživjeli u divljini, izvršili zapovijed i ušli u društvo izabranih. Jedan od voditelja obuke stožerni narednik Ranko Granić kazao je kako su tijekom gotovo cijele obuke, pogotovo onih najtežih dijelova, bile ekstremne vrućine što je ionako napornu i zahtjevnu obuku dodatno otežavalo. Svaka faza obuke, napominje Granić, bila je eliminacijska s definiranim točno određenim kriterijima koje je trebalo zadovoljiti da bi se nastavilo s obukom. No, sudeći prema reakcijama desetorice "pobjednika" isplatilo se.

Iako su iza njih mjeseci napornog rada oni su zapravo tek na početku svoje profesionalne karijere. Morat će usvojiti niz drugih sadržaja i završiti specijalističke obuke koje će im biti neophodne u razvoju sposobnosti kako bi u potpunosti bili osposobljeni za izvršenje namjenskih zadaća iz spektra specijalnih operacija. Jer, prema riječima zapovjednika ZSS-a, njihova primarna zadaća je osposobljen pojedinac koji kroz svoj daljnji angažman jamči izvršenje zadaće u potpunosti.


* comando_13082015_v.jpg (161.99 KB. 1200x798 - viewed 539 times.)


* ImageHandlerADRNCXYM.jpg (41.85 KB. 680x455 - viewed 600 times.)

« Last Edit: August 14, 2015, 07:00:42 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #11 on: August 14, 2015, 07:36:23 pm »

Završna temeljna obuka za specijalna djelovanja ZSS


* comando_13082015_1.jpg (137.18 KB. 1200x798 - viewed 871 times.)


* comando_13082015_4.jpg (321.41 KB. 1200x840 - viewed 1786 times.)


* comando_13082015_v.jpg (199.22 KB. 1200x840 - viewed 1190 times.)

Foto: MORH/ T. Brandt, morh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #12 on: August 14, 2015, 08:19:38 pm »

Vir: "Jutarnji list" Zagreb

OTKRIVAMO TAJNE BRUTALNE OBUKE HRVATSKIH KOMANDOSA
Ganjali su ih psi, hranili su ih ličinkama, nisu spavali po 80 sati...


Autor: Krešimir Žabec

Nakon pola godina zahtjevne obuke sedamdeset kandidata, najelitnija postrojba HV-a ima deset novih članova

Punih su šest mjeseci “pišali krv”. Ganjali su ih psi, tjednima su se po šumama hranili ličinkama. Bacani su u hladnu vodu, nisu spavali po 80 sati, zarobljavani su i ispitivani najgrubljim zamislivim metodama. A čemu sve to? Zato da bi u ruku ponosno uzeli značku commando. Značku koja znači da si dio najelitnije postrojbe Hrvatske vojske Zapovjedništva specijalnih snaga. Na početku ih je bilo 70, a u srijedu navečer u vojarni “Josip Jović” u Udbini samo su njih desetorica u ruku dobila commando značku kao dokaz da su prošli najzahtjevniju obuku u Hrvatskoj vojsci.

"Vi ste elitno društvo"

U srijedu navečer nakon završetka obuke u vojarni “Josip Jović” u Udbini su stali pred svog zapovjednika brigadira Pericu Turaliju. “Uspjeli ste doći do kraja jedne od najtežih obuka za ulazak u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Vi ste najbolji od najboljih, dio elitnog društva koje ima posebnu odgovornost prema Oružanim snagama”, poručio je brigadir desetorici hrvatskih komandosa. Njihov ulazak u elitno društvo obilježava se na specifičan način, kakav drugi pripadnici Oružanih snaga nemaju priliku doživjeti. Svečanost završetka obuke počinje pod okriljem noći. Pod punim naoružanjem s borbenim rancem na leđima čekaju da krenu na zborno mjesto. Lica su im prekrivena maskirnim bojama. Ali ni boja ne može sakriti umor koji im se “cijedi iz očiju”. Neobrijani i nestrpljivi čekaju da krenu. Da ih se prozove i da čuju tu riječ: “Čestitam”.

Kamena lica

Prema zbornom mjestu dolaze trčeći. “Dobra večer, domovino, jel si spreman, vojničino...”, ori se iz njihovih grla dok prilaze mjestu inicijacije u redove komandosa. Tamo su već zapaljene vatre, stasiti zapovjednik s ponosom čeka svoje nove zelene beretke. Prvo slijedi commando molitva, a nakon toga dvojica vojnika pale zemlju bakljama. Iz zemlje jedno po jedno izlazi slovo c..o..m..m..a...n..d..o... Izgleda pomalo mistično. Oni kamenih lica sjede iza tih slova. Ali u njima sigurno gori ponos. “Uspjeli smo!” Dok sjede iza plamtećih slova desetorici kroz glavu zasigurno prolazi sve ono što su prošli da bi zaslužili naći se sada ovdje. Sve ono trčanje, izgladnjivanje, puzanje, potapanje, konstantno iscrpljivanje, nespavanje, psihološko iscrpljivanje... “Najlakši je dan bio jučer”, izreka je američkog SEAL-a. To se može primijeniti i na hrvatske komandose koji mogu stati uz bok britanskih SAS-ovaca i američkih SEAL-ovaca.

Prozivaju ih jednog po jednog. Dobivaju diplomu i ono najvrednije - značku. Lokalni svećenik udijelio im je krunicu i malu repliku udbinske crkve. Vraćaju se na svoja mjesta. Ceremonija je završila. Odlaze šutke. Ali proslava tek slijedi. Smjet će zapaliti cigaretu, popiti piće. Napokon će dobiti svoje mobitele i javiti svojim najbližim da su uspjeli. Saznat će sve što se događalo u svijetu i okolici tijekom posljednjih šest mjeseci.

Bolje nego lani

Zapovjednik brigadir Perica Turalija zadovoljan je kvalitetom novih vlasnika zelene beretke. Tvrdi kako je prolazak jednog na deset kandidata jako dobar rezultat. U odnosu na prošlu godinu Oružane snage dobile su tri komandosa više.

Prema njegovim riječima, najviše njih otpada u prvoj fazi obuke. Tada se vidi tko je tu zbog avanturizma i prečestog gledanja akcijskih filmova, a tko jer stvarno želi biti koma.

Za nove komandose sad počinje specijalistička obuka. “Svi su pozvani, rijetki su odabrani”, geslo je hrvatskih zelenih beretki. Njih desetorica su na početku novog puta...


* i1_898526S1.jpg (20.47 KB. 652x326 - viewed 671 times.)

« Last Edit: August 17, 2015, 09:08:51 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #13 on: September 17, 2015, 12:10:17 pm »

17.9.2015.

Prva obljetnica ZSS-a


* obljetnica_zss_16092015_07.jpg (190.59 KB. 1200x1805 - viewed 670 times.)

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) obilježilo je danas, 16. rujna 2015., u vojarni Drgomalj u Delnicama prvu obljetnicu svog ustrojavanja.

Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika ZSS-a, brigadira Pericu Turaliju, svečanom obilježavanju prisustvovali su izaslanik načelnika GS OSRH, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta OS RH general bojnik Ivan Jurić, glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina OSRH, strani vojni izaslanici, predstavnici lokalne uprave i samouprave, Policijske uprave primorsko-goranske i Specijalne policije MUP-a, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac i drugi.

ZSS je ustrojen nakon što je u prosincu 2014. godine počelo gašenje Bojne za specijalna djelovanja (BSD) te je brigadir Turalija uz prvu obljetnicu ZSS-a pripadnicima postrojbe čestitao i 15. obljetnicu BSD-a.

Brigadir Turalija istaknuo je kako su tri temeljne zadaće specijalnih snaga direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć te dodao kako specijalci daju doprinos u očuvanju mira i svjetske stabilnosti sudjelujući u međunarodnim operacijama.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u misiji Resolute Support trenutno mentoriraju i obučavaju pripadnike afganistanske specijalne policije, te također daju veliki doprinos u obuci i osposobljavanju drugih ustrojbenih cjelina OSRH i sudjeluju u obukama partnera iz Europske Unije i NATO-a.

"Biti pripadnikom specijalnih snaga velika je čast i obveza. Budući izazovi i spremnost za zaštitu h nacionalnih interesa pred ZSS stavljaju veliku odgovornost koja od nas zahtijeva stalni razvoj i stjecanje novih sposobnosti, elitistički duh i vrhunsku osposobljenost", zaključio je brigadir Turalija.

Čestitajući pripadnicima ZSS-a njihovu obljetnicu general Jurić rekao je kako su se specijalne snage tijekom proteklih petnaest godina profilirale u vrhunski obučenu i opremljenu postrojbu na ponos OSRH. "Prenoseći i razmjenjujući svoja iskustva i znanja, naročito u području obuke, osiguravate kontinuitet kvalitete i standarda najboljih specijalnih postrojbi u širem međunarodnom okruženju", istaknuo je Jurić. Naglasio je kako je osposobljavanje pripadnika specijalnih postrojbi iznimno zahtjevan i odgovoran posao te  zahvalio instruktorima i predavačima koji znanja uspješno prenose novim naraštajima.

Pripadnicima postrojbe uručena su promaknuća u viši čin, nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju. U sklopu svečanosti služena je i misa u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen području u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.


* obljetnica_zss_16092015_09.jpg (220.7 KB. 1200x798 - viewed 573 times.)


* obljetnica_zss_16092015_11.jpg (242.31 KB. 1200x1805 - viewed 828 times.)


* obljetnica_zss_16092015_12.jpg (220.55 KB. 1200x798 - viewed 888 times.)


* obljetnica_zss_16092015_14.jpg (240.69 KB. 1200x798 - viewed 507 times.)

Foto: MORH/ T. Brandt, osrh.hr


Nešto mi se ne poklapaju svi ovi datumi. Ovo mi više izgleda kao obljetnica ustroja BSD ili možda početka ustroja/odluke o ustroju ZSS?

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #14 on: November 06, 2015, 01:20:01 pm »

Broj 486 | 05.11.2015

Pripadnici specijalnih snaga spremni za Afganistan

Na vježbi Poskok 15 ocjenjivački je tim Glavnog stožera OSRH od 26. do 28. listopada proveo ocjenjivanje sposobnosti sastavnica Zapovjedništva specijalnih snaga koje kao dio 3. hrvatskog kontingenta uskoro odlaze u Afganistan u misiju potpore miru Odlučna potpora. Sudeći prema dobivenim ocjenama, pripadnici ZSS-a pokazali su spremnost za sve zadaće koje su pred njima...* 486-poskok-15-2.jpg (1138.43 KB. 750x499 - viewed 564 times.)

Ocjenjivački je tim Glavnog stožera OSRH od 26. do 28. listopada u vojarni "Josip Jović" kod Udbine na vježbi Poskok 15 proveo ocjenjivanje sposobnosti sastavnica Zapovjedništva specijalnih snaga (Special Police Training Center Special Operations Advisory Team – SPTC SOAT; i Special Police Training Center Special Operations Advisory Team Force Protection Element – SPTC SOAT FP Element), koje kao dio 3. hrvatskog kontingenta uskoro odlaze u misiju potpore miru Odlučna potpora. Sudeći prema dobivenim ocjenama, pripadnici ZSS-a pokazali su spremnost za sve zadaće koje su pred njima. "Nakon dugotrajne obuke, niza završenih stručno-specijalističkih tečajeva te prikaza i demonstracije zahtijevanih sposobnosti na završnoj vježbi Poskok 15, navedena je sastavnica u potpunosti spremna za upućivanje u misiju potpore miru Odlučna potpora i provedbu svih navedenih zadaća te je ponos cijelih Oružanih snaga RH," rekao je nakon vježbe čelnik ocjenjivačkog tima GS OSRH brigadir Mijo Kožić.


* 486-poskok-15-4.jpg (1230.44 KB. 750x816 - viewed 452 times.)

Direktor vježbe Poskok 15 satnik Damir Miljković, zapovjednik Satnije za obuku u Zapovjedništvu specijalnih snaga, imao je zadaću provesti scenarij vježbe koji vjerno dočarava događaje s kojima bi se pripadnici ZSS-a mogli susresti u misiji potpore miru Odlučna potpora. "Ovo je, dakle, priprema naših savjetnika i Force Protection snaga, točnije 24 pripadnika i pričuve koji se upućuju u Afganistan, a tamo već imamo tim koji radi na savjetovanju snaga specijalne policije Afganistana. Pripadnici ZSS-a tu imaju savjetodavnu ulogu po svim područjima," objašnjava nam direktor vježbe dok čekamo prvi incident. Prvi je dan vježbe bio tzv. in barracks kako bi se provjerila logistička, personalna i druga spremnost, a zatim se krenulo na teren.

Incidenti su koncipirani tako da izazovu reakciju snaga koje odlaze u misiju, a pripadnici koji na vježbi predstavljaju suprotnu stranu pripremljeni su da rade sve ono što se događa u misiji i što bi na terenu moglo zahtijevati određene radnje i procedure naših snaga. Vježba je počela prvim dolaskom pripadnika ZSS-a u Središte za obuku specijalne policije afganistanskih snaga, gdje su se sastali s Afganistancima kako bi se upoznali i s njima dogovorili što će sve zajedno raditi. Zatim se simulira dolazak u bazu na savjetovanje. Tu ih dočekuje zapovjednik i šalje po postajama: savjetovanje o oružju, minama, taktici, pitanja iz područja medicine, CIMIC-a, a tu su i žene savjetnice koje rade sa ženama u Afganistanu pa tako zajedno s pripadnicima ZSS-a odlazi i pripadnica Vojne policije.

Prije našeg dolaska na Udbinu sudionici vježbe naišli su na improviziranu eksplozivnu napravu, a nešto poslije i na KBRN opasnost te su odradili sve procedure predviđene za takve situacije. Nešto poslije imali smo ih priliku vidjeti u akciji prilikom incidenta na strelištu. Scenarij je sljedeći: naši stručnjaci za oružje dolaze savjetovati afganistanske snage koje odrađuju gađanje. Uz poteškoće i međusobne razmirice, gađanje prekida incident – svađa i napad jednog pripadnika afganistanskih snaga na vlastite kolege. U takvim su situacijama uz one vojne potrebne i pedagoške vještine te dobro poznavanje kulture i načina rada afganistanskih snaga. Pripadnici ZSS-a odradili su sve prema procedurama, smirili su nastalu situaciju bez ulaska u bilo kakvu borbu, a potom se trebalo pobrinuti za ranjenika.


* 486-poskok-15-5.jpg (1194.37 KB. 750x501 - viewed 392 times.)

No, jedan je od glavnih incidenata nailazak vozila M-ATV na žičanu zapreku i zasjedu koja mu onemogućuje povratak u bazu. Osoblje koje se njim prevozi mora stoga prihvatiti borbu i ukloniti protivnika. Dva su pripadnika ZSS-a pritom ranjena i jedno je vozilo oštećeno pa pozivaju vatrenu potporu. Tu se opet gleda kako se odrađuju procedure. Prvo je potrebno otkloniti opasnost, nakon čega slijedi pružanje prve pomoći i evakuacija ranjenih iz opasnog područja. Također, prema scenariju, zbog udara RPG-a jedan je pripadnik ošamućen te je ostao u području operacije, a time se uvježbava procedura povratka izgubljenog osoblja. Nakon vježbe, sudionici su sami izložili njezin tijek te iznijeli vlastite dojmove, a zatim je uslijedila i raščlamba.

Savjetodavne zadaće u Afganistanu

Glavna će zadaća navedene sastavnice biti sposobnost savjetovanja u planiranju i provedbi temeljne i specijalističke obuke pojedinaca i vođa SPTC-a (obavještajna djelatnost, minsko-eksplozivna sredstva, pješačko naoružanje, civilno-vojna suradnja, obuka iz taktičkog zbrinjavanja ranjenika/ozlijeđenog (Tactics Combat Casualty Care – TCCC) sa sposobnošću osiguranja osnovne zdravstvene potpore (do razine ROLE 1), obuka iz područja komunikacijskih i informacijskih sustava, savjetovanje Zapovjedništva SPTC-a vezano uz vođenje i zapovijedanje u stožernim funkcijama (selekcija i profesionalni razvoj; planiranje i izrada planske i doktrinarne dokumentacije; planiranje, programiranje, opremanje, infrastruktura i samoodrživost te obuka obučavatelja). U svojem sastavu ima i savjetnicu za obuku polaznica u Središtu za obuku specijalne policije afganistanskih snaga.


* 486-poskok-15-1.jpg (482.41 KB. 770x474 - viewed 418 times.)

Petra Kostanjšak, Foto: Josip Kopi, Hrvatski vojnik

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.