PALUBA
August 06, 2020, 01:56:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO (Zemunik - Zadar)  (Read 108174 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« on: November 06, 2009, 09:57:32 pm »

93. krilo HRZ (Zemunik - Zadar)


* HRZ-93k_600.png (378.46 KB. 600x600 - viewed 24 times.)

93. krilo postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva smještena u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem s izdvojenom 395. eskadrilom transportnih helikoptera u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Trogira.

Temeljne zadaće 93. krila su školovanje hrvatskih vojnih pilota, provedba humanih misija gašenja požara iz zraka, medicinskih letova, traganja i spašavanja, te pružanje potpore u provedbi zadaća Obalne straže RH i zračna potpora snagamaHrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice. Postrojba sudjeluje u međunarodnim operacijama KFOR na Kosovu i Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu, a sudjelovala je i u međunarodnim humanitarnim akcijama pružanja pomoći u gašenju požara s avionima Canadair CL-415 u Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Izraelu, Portugalu i Italiji te u pružanju pomoći u Crnoj Gori helikopterima Mi-8 MTV u dostavi hrane i lijekova stanovništvu zbog snježnih nepogoda. 2014. godine postrojba je pružala i humanitarnu pomoć stanovništvu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini. Posebno je značajna uloga i doprinos postrojbe u gašenju požara sa dva Canadaira CL-415 u Izraelu 2016. godine.

U postrojbi djeluje akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje“ koja na domaćim i međunarodnim nastupima prezentira vještine i osposobljenost hrvatskih vojnih pilota.

Postrojba pruža potporu u provedbi različitih profila obuke za snage iz partnerskih zemalja od kojih je najznačajnija zajednička obuka hrvatsko-češko-mađarskih helikopterskih timova u sklopu NATO inicijative „Pametna obrana“ , a s posadama litavskog zrakoplovstva provodila je i obuku letenja u planinskim područjima. Ima razvijenu sposobnost provedbe letačke obuke na helikopterima BELL-206 B uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje.

Do sada je u 93. krilu letačku obuku završilo ukupno 45 inozemnih pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, tri iz Mađarske, dva iz Češke te po jedan pilot iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine

Postrojba 2016. po prvi puta u povijesti dobiva borbenu zrakoplovnu komponentu kroz opremanje 393. eskadrile helikoptera sa 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Uvođenjem ovog tipa helikoptera u operativnu uporabu HRZ i OS RH razvijaju nove sposobnosti potrebne za provedbu misija i zadaća te proširuju mogućnosti u pružanju potpore civilnim institucijama.

Koristeći veliku raspoloživu snagu, napredne komunikacijske sustave i veliku vatrenu moć OH-58D Kiowa Warrior je u mogućnosti provoditi zadaće na cijelom teritoriju RH danju i noću u složenim vremenskim uvjetima.

93. krilo odlikovano je odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog.

Postrojba obilježava Dan postrojbe 21. ožujka.

Adresa:
93. krilo
VP 3458 Zemunik Donji
pp 113 Zadar

Misije i zadaće

Misija 93. krila je provedba obuke i izobrazbe letača i tehničara na svim tipovima zrakoplova sukladno programima obuke, pružanje zračne potpore snagama HKoV i HRM, pružanje pomoći civilnim institucijama u RH te sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama Resolute Support i KFOR. Opremanjem postrojbe izvidničko-borbenim helikopterima OH-58D Kiowa Warrior jedna od težišnih misija baze je uvođenje u uporabu ovog tipa helikoptera kroz preobuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

U provedbi ove misije težišne zadaće postrojbe su:

- teorijska i praktična izobrazba učenika-letača, pilota, tehničara-letača i zrakoplovnih tehničara,
- gašenje požara avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 A/F i helikopterima Mi-8 MTV i prevoženje protupožarnih snaga helikopterima Mi-8 MTV,
- medicinsko prevoženje helikopterima Mi-8 MTV, potraga i spašavanje helikopterima Mi-8 MTV u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga i Hrvatskom gorskom službom spašavanja,
- intergranska potpora snagama HKoV-a i HRM-a avionima Pilatus PC-9(M) i helikopterima Mi-8 MTV,
- potraga avionima Pilatus PC-9(M) i helikopterima Bell-206 B iznad kopna i mora,
- preduputna obuka snaga za međunarodne vojne operacije Resolute Support i KFOR,
- preobuka pilota i zrakoplovnih tehničara na helikopter OH-58D Kiowa Warrior,
- Zrakoplovno-tehničko održavanje aviona i helikoptera u I. i II. stupnju održavanja, osiguranje i opsluživanje letenja i
- Održavanje temeljnih vojnih vještina pojedinca i postrojbi

Sastav ustrojbenih cjelina

93. krilo ustrojeno je od:

- Zapovjedništva,
- 392. eskadrile aviona,
- 393. eskadrile helikoptera,
- 395. eskadrile transportnih helikoptera,
- 855. protupožarne eskadrile,
- Zapovjedne satnije i
- Zrakoplovno-tehničke satnije za odžavanje, opsluživanje i potporu letenja.

Zapovjedništvo 93. krila provodi stožerne i druge zadaće koje su u funkciji uporabe snaga, planira, obučava i priprema snage za uporabu te stvara uvjete za daljnji razvoj sposobnosti postrojbe. Zapovjedništvo kreira i obuku koja podupire provedbu misija postrojbe u skladu sa važećim doktrinarnim dokumentima i strategijom dostizanja sposobnosti za provedbu glavnih zadaća.

392. eskadrila aviona provodi obuku i izobrazbu pilota i tehničara na avionima Pilatus PC-9M i ZLIN 242L, izviđanja iz zraka iznad kopna i mora za potporu rada Obalne straže i protupožarnih snaga, simulaciju bliske zračne potpore za potporu rada prednjih zračnih kontrolora, trenažu i nastupe akrobatske grupe Krila Oluje“, potporu rada Snaga brzog odgovora HRZ-a te osigurava održavanje i opsluživanje aviona PC-9M i ZLIN 242L.

393. eskadrila helikoptera provodi obuku i izobrazbu učenika-letača, pilota i nastavnika letenja, izviđanja iz zraka za potporu rada protupožarnih snaga, održava trenažu letenja sa opremom za noćno letenje u cilju potpore operacija specijalnih snaga te održava helikopter Bell-206B. Opremanjem novim izvidničko-borbenim helikopterima OH-58D Kiowa Warrior 2016. 393. eskadrila helikoptera dobiva potpuno novu ulogu i misiju kroz mogućnosti uporabe helikoptera OH-58D u borbenim izviđanjima, a može provoditi i združene napadne operacije iz zraka, zadaće C2 platforme, identifikaciju i označavanje ciljeva na zemlji, protuoklopnu borbu i protuzračnu borbu, a zahvaljujući suvremenoj opremi OH-58D Kiowa Warrior zadaće je moguće provoditi danju i noću, u uvjetima visokih temperatura i u složenim vremenskim uvjetima.

395. eskadrila transportnih helikoptera provodi medicinsko prevoženje zrakom, gašenje požara uz zraka, prijevoz protupožarnih i HKoV snaga zrakom, potragu i spašavanje iznad kopna i mora, intergransku potporu HKoV-u i HRM-u, obuku letačkog osoblja i tehničara, održavanje helikoptera Mi-8 MTV-1 te opslužuje i osigurava letenje u vojarni „ Knez Trpimir“ u Divuljama. Također, 395. eskadrila podupire obuku ukupnih snaga HRZ za međunarodne vojne operacije angažiranjem dijela snaga eskadrile i provedbom letačke obuke.

855. protupožarna eskadrila provodi gašenje požara na kopnu i otocima iz zraka, obuku letačkog osoblja i tehničara te održava avione Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 u I. i II. stupnju zrakoplovno-tehničkog održavanja. Ima razvijenu sposobnost pružanja humanitarne pomoći gašenja požara u drugim zemljama.

Zapovjedna satnija osigurava provedbu komunikacijskih i informacijskih sustava zapovijedanja i nadzora, provodi transportnu, sanitetsku i zaštitnu potporu djelovanja 93. krila u vojarnama u Zemuniku i Divuljama.

Zrakoplovno-tehnička satnija za odžavanje, opsluživanje i potporu letenja provodi osnovno održavanje i rukovanje specijalnim vozilima za opsluživanje i osiguranje letenja u vojarni Zemunik kao i provodi skladišnu potporu djelovanja 93. krila.

---

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem smješteno je i Središte za obuku HRZ. U Središtu za obuku HRZ te školskim eskadrilama 93. krila HRZ (392. EA i 393 EH) provodi se i obuka stranih pilota (BiH, Makedonija, Oman, Češka, Mađarska).

93. krilo HRZ, odnosno vojarna „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem, trebala bi postati i dom budućeg Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta, koje temelje ima u zajedničkoj obuci hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova.* Vojarna_Zemunik.JPG (126.03 KB. 800x600 - viewed 514 times.)


* Oznaka_93._zb_Zadar.jpg (47.14 KB. 278x400 - viewed 299 times.)


* 93zb_600.png (135.03 KB. 408x600 - viewed 156 times.)

Ulaz u vojarnu u Zemuniku te stara oznaka 93. zrakoplovne baze HRZ, prethodnice 93. krila HRZ

Ažurirano 22.03.2020.

______________________________________________________

Vezana tema: 91. krilo HRZ (Pleso - Zagreb)

______________________________________________________


ESKADRILA AVIONA 93. ZB

Petak, 06. Studeni 2009.

Obilježen Dan eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze

Eskadrila aviona koja djeluje u sastavu 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik u petak, 6. studenoga, obilježila je 18. obljetnicu osnutka i djelovanja.

Čestitajući Dan Eskadrile aviona, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač naglasio je kako je najveća snaga ove postrojbe u mladosti i iznimnom entuzijazmu svih pripadnika eskadrile koji svoje zadaće obavljaju kvalitetno i uspješno o čemu između ostalog svjedoče brojna priznanja i pohvale koje dobivaju od pilota NATO zemalja.
Zapovjednik EA bojnik Mario Pleša u svom se govoru zahvalio svim dosadašnjim zapovjednicima i pripadnicima postrojbe za sve što su učinili za postrojbu. Istaknuo je iznimno značenje i ulogu zrakoplovnih tehničara koji su predanošću i visokim profesionalizmom doprinijeli visokom stupnju, ne samo sigurnosti, nego i ispravnosti tehnike kao preduvjetu ostvarenja svih planiranih letačkih zadaća.

Eskadrila aviona provodi selekcijsku i temeljnu obuku kadeta na avionu ZLIN 242 L, te temeljnu i naprednu obuku na Pilatusu PC-9 M. Također, sa svojim snagama sudjeluje u zračnom nadzoru ZERP-a, snagama brzog odgovora kao i drugim letačkim zadaćama u specijalizaciji nastavnika letenja, letovima za potrebe HKOV-a i HRM-a, te trenaži pilotskog kadra HRZ i PZO-a. Uz letački sastav u eskadrili je ustrojena i zrakoplovno-tehnička satnija koja provodi prvi stupanj održavanja na 5 ZLIN-ova i 20 Pilatusa.

U sastavu eskadrile djeluje i akro-grupa HRZ sa više od 50 domaćih i inozemnih nastupa.

Izvor: MORH web

« Last Edit: March 22, 2020, 03:25:01 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #1 on: November 20, 2009, 01:41:52 am »

Zbog tehničkog problema Canadair sletio u Zadarski kanal

Tijekom redovite letačke obuke u četvrtak 19.studenoga 2009. oko 13 sati došlo je do tehničkog kvara na sustavu stajnog trapa na avionu Canadairu CL 415 registracijskih oznaka 855 iz sastava 93.zrakoplovne baze. Postupak u takvim situacijama nalaže slijetanje na vodu te je posada sletjela u Zadarski kanal. Uz pomoć brodica Lučke kapetanije i policije avion je dotegljen do uvale Draženica, gdje je u tijeku akcija privezivanja i osiguranja zrakoplova. Nakon osiguranja pristupit će se otklanjanju kvara na avionu Canadair CL 415.

Izvor: MORH web www.morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #2 on: November 20, 2009, 07:14:43 pm »

Otklonjen kvar na Canadairu

Na Canadairu CL 415 koji je u četvrtak, 19. studenoga, sletio u Zadarski kanal i ostao usidren u obljižnjoj uvali Draženica, danas, 20. studenoga, u jutarnjim satima otklonjen je kvar na sustavu izvlačenja stajnog trapa, nakon čega je sletio u vojarnu Zemunik i stavljen u operativnu uporabu.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #3 on: November 27, 2009, 04:44:20 pm »

Održana vježba "DIGI-PAL 2009"

U vojarni „Zemunik“ u Eskadrili helikoptera 93. ZB u četvrtak, 26. studenoga, pod vodstvom zapovjednika eskadrile bojnika Dragana Andrijevića održana je prva Metodsko pokazna vježba digitalnog sustava pripreme, praćenja i analize zadaće pod nazivom „DIGI-PAL“ (Digitalni prijatelj).


* zemunik_digipal_26112009c.jpg (33.67 KB. 330x248 - viewed 1581 times.)

Vježbu su predstavili zamjenik zapovjednika EH bojnik Davor Gren i pilot nastavnik letenja satnik Hrvoje-Andrija Puškarić, a uz pilote svih eskadrila baze pokaznoj vježbi nazočio je i načelnik stožera 93. zb pukovnik Darko Brajković.
Digitalni sustav pripreme, praćenja i analize zadaće integrira u sebi korištenje digitalnih zemljovida, satelitskih snimaka, digitalnog elevacijskog modela i baze podataka u 2D i 3D okruženju spregnutih sa GPS pokazivanjem. Sustav je primarno zamišljen kao pomoć pilotima, ali se također može i koristiti u zadaćama zemaljskog i pomorskog tipa, kao i u zadaćama traganja i spašavanja, obalnoj straži i protupožarnoj zaštiti. Karakteristike ovog sustava su i mogućnost praćenja na daljinu, navođenja, koordinaciji djelovanja, te podizanja razine sigurnosti provedbe zadaće.
Tijekom metodsko pokazne vježbe bojnik Davor Gren istaknuo je kako je iznimno zadovoljan prezentacijom mogućnosti novoga sustava koja će uvelike doprinijeti radu EH. Također, naglasio je da ovaj sustav u značajnoj mjeri unaprjeđuje proces pripreme, izvođenja, praćenje i raščlambe leta, što u obučnom procesu kadeta pilota pruža jedno novo iskustvo.
U praktičnom dijelu vježbe organiziran je let helikopterom BEL 206B III sa zadaćom pretraživanja terena na zadanom prostoru.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #4 on: February 10, 2010, 02:05:38 am »

Nedjelja, 07. Veljača 2010.

U Hrvatsku stigao šesti kanader

Danas, 7. veljače 2010. godine, je u vojarnu Zemunik sletio novonabavljeni šesti protupožarni zrakoplov Canadair CL 415.
Nakon carinjenja i primopredaje zrakoplova registracijskih oznaka 811, isti će biti stavljen u operativnu uporabu Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik čime Republika Hrvatska u novu protupožarnu sezonu ulazi sa 6 kanadera.


* kanader_20100207.jpg (39.68 KB. 630x472 - viewed 481 times.)


Izvor: MORH web http://www.morh.hr/

« Last Edit: February 10, 2010, 06:19:01 pm by leut » Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #5 on: February 10, 2010, 02:37:55 am »

Ovo je veliko pojačanje za predstojeću sezonu, želim mu da što manje ima potrebe da radi pilot
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #6 on: February 10, 2010, 06:16:31 pm »

Slažem se dexy. Hrvatska danas ima možda i najjače zračne protupožarne snage u svijetu ako u obzir uzmemo veličinu Hrvatske i njenog BDP-a.

Protupožarna eskadrila 93. zrakoplovne baze Zadar - Zemunik

U sastavu eskadrile nalazi se 12 zrakoplova, od kojih je 7 mlađe od 2 godine:

6 Bombardieri Cl-415 (dva novonabavljena)
5 Air Tractor AT802A Fire Boss (4 s plovcima + 1 na kotačima)
1 Air Tractor AT802F

Tokom požarne sezone po jedan Air Tractor se izmješta na aerodrome u Dubrovniku i na Braču, a ovim zrakoplovima se pridružuje i 5-7 helikoptera Mi 8/17/171 iz sastava EVH 91. zb Zagreb-Pleso (stacionirani u Lučkom) i ETH 93. zb Zadar-Zemunik (stacionirani u Divuljama), namjenjeni gašenju požara podvjesnim spremnicima - "bajama" kapaciteta ~ 2ooo litara vode i desantiranju vatrogasaca te po jedan zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Bell 206B-III Jet Ranger koji se koriste za izviđanje.

Ova dva novonabavljena "kanadera" nose oznake 888 i 811 (umijesto 899), jer od 890 počinju Air Tractori.
Bombardieri (ex Canadair) Cl-415 oznake 811 je ujedno jubilarni 200. proizvedeni zrakoplov ovoga tipa.

Inaće, prema pisanju Zadarskog lista (http://www.zadarskilist.hr/) dva novonabavljena "kanadera" biti će osim za gašenje požara, osposobljeni i za akcije traganja i spašavanja, sanitetski prijevoz i druge zadaće, a 811 sa proširenim cargo-vratima i za iskakanje padobranaca.

Quote
SKUPA DODATNA OPREMA

Nabavka posljednjih dvaju kanadera koštala je Republiku Hrvatsku 52,6 milijuna američkih dolara ili 26,3 milijuna dolara po komadu. Međutim, nakon sezone novi kanader 888 ide ponovno u Kanadu gdje će njemu i novome 811 biti ugrađena dodatna oprema vrijedna čak 9.581.942,47 američkih dolara. Što će toliko skupo platiti hrvatski porezni obveznici pitali smo bojnika Turkovića.

- To su prije svega Cockpit-voice recorder i Flight Data Recorder poznatiji pod zajedničkim nazivom „Crna kutija". Bit će ugrađen i novi ELT-Emergency Locator Transmiter, uređaj koji u slučaju nesreće odašilje signal o položaju aviona na novoj frekvenciji. Tu je i GPS-maping mode, uređaj za prikaz položaja i kursa aviona na mapi koja se pojavljuje na jednom od ekrana u avionu. U avione će se ugraditi još jedno sjedalo za četvrtog člana posade pa će se nova dva kanadera moći koristiti u akcijama traganja i spašavanja. Ugradit će se sjedalo za 3 prevožene osobe. To može biti medicinsko osoblje, specijalac-ronioci, VIP -osoba. Sjedalo će se ugraditi odmah iza rezervoara s vodom. Na avionu 811 bit će proširena cargo-vrata, pa će avion moći izbacivati padobrance ili spašavati utopljenike. Iznad spremnika za pjenilo bit će ugrađena medicinska oprema za 6-7 osoba, tj. prostor za nosila. Tako visoka cijena za ovu dodatnu opremu poslijedica je činjenice da na svijetu nema još jednog proizvođača ovakvih pp-zrakoplova pa se odabir i kupnja odvijaju putem izravne pogodbe. Ukupna cijena nabavke dva novih kanadera CL-415 bit će 62.181.942,47 američkih dolara. Zbog velikih požara u Grčkoj, mnoge EU-zemlje također nabavljaju nove kanadere, tako da Bombardier nema zrakoplova na skladištu. Gradnja hrvatskih kanadera financira se iz prispjelih tranša.
« Last Edit: February 14, 2010, 06:17:16 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #7 on: February 10, 2010, 06:35:17 pm »

Ove avione često gledam, kada se kupam na Trsteniku. Ili gase požare na Braču, Šolti ili  Zagori. Nadam se, da jih ove godine neću gledati, ne radi toga što mi smetaju nego, ako ne lete, nema požara!!!
Duje
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 090« Reply #8 on: February 10, 2010, 07:32:00 pm »

Želim što više sati letenja u trenaži, i što manje u akciji!

LPB
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #9 on: February 14, 2010, 05:54:33 pm »

Petak, 12. Veljača 2010.

Odgođena primopredaja novog protupožarnog zrakoplova

Predviđena primopredaja novog protupožarnog zrakoplova tipa CL - 415, koja je bila planirana za petak, 12. veljače 2010. godine, odgođena je na kraći rok obzirom na uočena manja oštećenja na zrakoplovu, koja su nastala tijekom leta iz Kanade, uslijed udara komadića leda.
Tijekom pregleda zrakoplova od strane djelatnika Protupožarne eskadrile uočena su spomenuta oštećenja u obliku manjih udubljenja i ogrebotina na oplati i panelima zrakoplova. Sve troškove popravka spomenutih oštećenja podmirit će proizvođač zrakoplova tvrtka Bombardier, a primopredaja će se obaviti tek po izvršenom uklanjanju oštećenja i detaljnom pregledu zrakoplova od strane djelatnika Zrakoplovno tehničkog centra iz Velike Gorice.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #10 on: February 14, 2010, 05:57:19 pm »

Nije ovo ništa strašno, brzo će da se reši, čista kozmetika.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #11 on: February 22, 2010, 02:45:42 pm »

Oružane snage Kraljevine Danske opremile Operativno središte Zadar u vojarni Zemunik


* operativno srediste.jpg (30.54 KB. 250x188 - viewed 1611 times.)

Nakon što su u prosincu prošle godine danski vojni izaslanik pukovnik Soren Knudsen i zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Vlado Bagarić potpisali Protokol o donaciji novčanih sredstava, ovih je dana u postrojbi 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik pristigla oprema za potrebe Operativnog središta Zadar ugrađena i stavljena u funkciju. Riječ je o opremi i sredstvima kojima zrakoplovna baza dobiva suvremeno opremljeni kompleks Operativnog središta, a vrijednost donacije OS Kraljevine Danske je oko 80.000,00 eura.
Uz povećanje operativnosti i komunikacije sa nadređenim zapovjedništvima novouređeno središte posebno će doći do izražaja u organizaciji i provedbi različitih međunarodnih vojnih vježbi, te suradnji sa oružanim snagama partnerskih zemalja u sklopu provedbe misije "Host Nation Support".

Među prvim posjetiteljima novouređenog operativnog središta bili su predstavnici danske Pilotske škole na čelu sa pukovnikom Fritsom Schmidtom Rasmussenom koji se od 09. do 11. veljače nalaze u radnom i stručnom posjetu postrojbama HRZ i PZO smještenim u vojarni Zemunik: 93. zrakoplovnoj bazi i Središtu za obuku HRZ i PZO.

Izvor: OSRH web http://www.osrh.hr/

« Last Edit: August 03, 2014, 12:26:38 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #12 on: March 26, 2010, 02:50:19 pm »

Petak, 26. Ožujka 2010.

Združena letačka obuka američkih i hrvatskih pilota u noćnim uvjetima


* nocno_letenje_25032010_c.jpg (38.12 KB. 330x220 - viewed 508 times.)

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Zemunik“ u četvrtak, 25. ožujka 2010. u večernjim satima završio je prvi ciklus združene letačke obuke hrvatskih posada helikoptera Mi-171 Sh i Bell-206 B i instruktora iz SAD-a s opremom za letenje noću.

Višetjedna obuka od strane američkih instruktora, svi troškovi letenja te spomenuta oprema ukupno su vrijedni milijun američkih dolara, a financirala ih je Vlada SAD-a.

Riječ je o suvremenoj i kvalitetnoj opremi, koja hrvatskim posadama helikoptera omogućava sigurnije i efikasnije letenje noću, kao i mogućnost slijetanja na neosvijetljene terene. Uz doprinos učinkovitijoj pomoći civilnom stanovništvu, primjerice u akcijama traganja i spašavanja noću na neprilagođenim terenima kao i lakšem i sigurnijem obavljanju medicinskih letova, ova obuka i oprema pridonijet će i još učinkovitijem sudjelovanju pripadnika HRZ-a u misiji KFOR na Kosovu.

U prvom ciklusu obuke, sudjelovale su četiri posade sastavljene od pilota i tehničara letača helikoptera Mi-171 iz 91. zb iz Zagreba, te četiri pilota helikoptera Bell-206 iz 93. zb iz Zadra, a obučavali su ih iskusni američki instruktori.


* oprema_25032010.jpg (33.95 KB. 315x473 - viewed 626 times.)

Zapovjednik namjenski organiziranih snaga obuke bojnik Michael Križanec izrazio je zadovoljstvo organizacijom i provedbom obuke, istaknuvši doprinos financijske i organizacijske, te iskustvene potpore SAD-a, kao i spremnost 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a za prihvat drugih snaga i potporu u provedbi obuke, a posebno je naglasio važnost stjecanja novih sposobnosti za posade hrvatskih helikoptera.
Načelnik Ureda za obrambenu suradnju SAD-a u Hrvatskoj pukovnik Charles Davis izrazio je zadovoljstvo američko-hrvatskom suradnjom istaknuvši kako sve troškove obuke i opremanja snosi Vlada SAD-a, naglasivši pritom i vrlo visoku razinu obučenosti hrvatskih pilota helikoptera koji su dosad sudjelovali u navedenoj obuci. Idući ciklus obuke, koja je dio sustavnog osposobljavanja posada helikoptera za letenje u noćnim uvjetima, provest će se u svibnju ove godine, a zapovjednik NOS-a bit će bojnik Dragan Andrijević.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/

Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 881« Reply #13 on: March 26, 2010, 04:11:16 pm »

Sve mi se nesto javlja da ce Hr Milovi uskor u Afganistan.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 442« Reply #14 on: June 16, 2010, 01:27:22 am »

Utorak, 15. Lipanj 2010.

Dočasnici NATO zemalja u posjetu vojarnama "Zemunik Donji" i "Knez Trpimir"


* nato_docasnici_15062010_c.jpg (60.91 KB. 330x199 - viewed 506 times.)

Polaznici Međunarodnog kampa dočasnika iz Oružanih snaga zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir u utorak, 15. lipnja posjetili su postrojbu 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarnama "Zemunik Donji" i "Knez Trpimir" u Divuljama.

Prigodnim govorom obratio se prvi dočasnik HRZ i PZO-a časnički namjesnik Mario Mateljić koji je prezentirao i rad dočasničkog lanca potpore HRZ i PZO.
Uz razmjenu iskustava sa dočasnicima iz 93. zb HRZ i PZO-a, polaznici su upoznati sa misijama postrojbe i tehnikom na kojoj lete hrvatski piloti. Također, polaznici Kampa susreli su se sa zrakoplovnim tehničarima u eskadrilama prvog stupnja i Zrakoplovno-tehničkoj bojni drugog stupnja održavanja tehnike, a u kojima u strukturi snaga većinu čine dočasnici.

Izvor: MORH web

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.