Trgovačka mornarica

<< < (128/300) > >>

jadran2:
koristim malo vremena kada ne "padaju" avioni u Libiji
onaj prvi Mosor - trabakul je onaj Mosor jos iz NOVJ (a i prije)

jadran2:
brod isti - imena razna


 Pristina-01.jpg (72.75 KB. 900x623 - viewed 88 times.)


 Pristina-02.jpg (92.11 KB. 900x542 - viewed 83 times.)


 Galina IV.jpg (47.58 KB. 800x600 - viewed 74 times.)


 Galina IV..jpg (45.33 KB. 800x600 - viewed 85 times.)

brodarski:
Quote from: jadran2 on March 22, 2011, 03:35:44 pm

koristim malo vremena kada ne "padaju" avioni u Libiji
onaj prvi Mosor - trabakul je onaj Mosor jos iz NOVJ (a i prije)

Jesi li vidio odakle ga je slikalo? S vrha gata Krka. Ozada kuća Makale, pa hotel Krka, samostan svetog Frane i tvrđava svetog Ivana. Antologijska slika za sva vremena. Evergreen svjetlopis!

jadran2:
Trazi se, trazi se .... nesto se i nadje, za znalce.

jadran2:
Jucer se javio Niksa Smoje (vec nam dobro poznat po svojim pomorskim fotografijama) koji radi vec trideset godina u Jadroslobodnoj - bio na "Mosi Pijade" od 3/1981.; nekoliko mjeseci nakon potonuca "Dunava". Poslao je zanimljive fotografije koje su snimljene za vrijeme potrage za "Dunavom".

O brodu "Dunav", nekoliko informacija sa stranice Lokalpatrioti Rijeka:


 Dunav.jpg (295.52 KB. 1200x727 - viewed 77 times.)


TRIDESET GODINA POSLIJE HAVARIJE BRODA »DUNAV« U KOJOJ SU ŽIVOTE IZGUBILA 32 HRVATSKA POMORCA
Misteriozna smrt u grobnici Tihog oceana

»Dunav« je do danas ostao jedini veći brod u povijesti hrvatskog brodarstva, koji je nestao bez ikakvog traga. Najveće je to stradanje hrvatskih pomoraca u godinama poslije Drugog svjetskog rata, ujedno i najokrutnije upozorenje o rizicima pomorskog života.


Od 32-oje nestalih čak polovica bila je primorsko-goranskog kraja.
Nitko se nije spasio. Nema nikoga tko bi mogao ispričati što se doista dogodilo. Niti jedan čamac za spašavanje nije spušten u more. Na površini nije pronađeno ništa, ni komad broda, tereta ili odjeće, bilo kakav ljudski trag. Sve, baš sve je nestalo.
»Dunav« je bio mlad brod, jedan od najvećih u prijevozu rasutih tereta, kojeg su imali hrvatski brodari u to doba. Izgrađen je samo sedam godina ranije, 1973. u brodogradilištu u La Spezii, dužine 178 metara i nosivosti 25.000 tona.

»Imet ćeš lepo vreme«

Danas pokojni kapetan iz Kostrene, Stanislav Tijan, bio je jedan od zapovjednika »Dunava« i vjerojatno posljednji čovjek, koji se iskrcao sa ovog broda. Pričajući svoju štoriju o »Dunavu« svojevremeno je kazao i ovo:
– Na njemu san bil godinu i pol. Normalno zatražil san dopust. Poslali su mi smenu, došal je kapetan Srećko Vukoša, susjed iz Urinja i prijatelj mi. U jezeru Ontario nakrcao sam brod željezom, na zapadnoj obali New Faundlanda smo krcali papir i on je još negdje na istočnoj obali Amerike imao ukrcati hiljadu tona papira. Onda je išao kroz Panamu pa preko Pacifika za Kinu. Ja sam sigurno dvadeset puta prošao Pacifik, u oba smjera. Prije puta kapetan Vukoša mi je rekao da će ići direktno, stalno prema zapadu, a ja mu govorim: »Bogati, onda ćeš imet lepo vreme, sunce, ćeš se sunčat!«. A na kraju, svi su se utopili. Do zadnjega, kazao je Tijan.
Na posljednju plovidbu »Dunav« je krenuo 20. listopada 1980. godine iz kanadske luke Hamilton nakon čega je nakratko pristao u američkoj luci Hampton Roads. Uplovio je u Los Angeles 9. prosinca, napunio tankove gorivom i krenuo na dugo putovanje prema kineskoj luci Tsingtao do koje nikada nije stigao. Bio je do vrha nakrcan teretom noseći oko 12.000 tona čeličnih proizvoda, te još 11.000 tona papira i druge robe. Je li teret u nevremenu bio pomjeren, te su tako možda nastala dodatna oštećenja na brodu, ostaje tek sfera špekulacija.

- nastavak -Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page