PALUBA
August 13, 2020, 03:16:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) HKoV  (Read 10410 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« on: May 02, 2010, 04:45:22 pm »


Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane (bNBKO)


* HKoV-bNBKO.png (21.98 KB. 240x240 - viewed 2700 times.)

Bojna za nuklearno biološko kemijsku obranu je postrojba Hrvatske kopnene vojske (HKoV) koja osigurava potporu cjelokupnim OS RH u nuklearno biološko kemijskoj zaštiti te izvršava zadaće motrenja, izviđanja i dekontaminacije, obučavanje pripadnika roda nuklearno biološko kemijske obrane te ostalih pripadnika OS RH po navedenom funkcionalnom području. Pored navedenog zadaća postrojbe je i dostizanje i održavanje optimalne razine spremnosti za nuklearno biloško kemijsku obranu u potpori bojevih djelovanja. Također, postrojba ima sposobnosti laboratorijske detekcije i identifikacije, dekontaminaciju ljudi, opreme, vozila, zemljišta i objekata, pruža potporu drugim vojno-civilnim strukturama u saniranju posljedica prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa,

Zapovjedništvo bojne nalazi se u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu, a strukturu bNBKO čine:

- Zapovjedništvo
- Zapovjedni vod
- Satnija za obuku
- Satnija za RBK izviđanje
- 1. Satnija za RBK dekontaminaciju
- 2. Satnija za RBK dekontaminaciju
- Analitički RBK laboratorij


_________________________________


2.5.2010.

Obuka Satnije za RBK izviđanje


* satnija_rbk.jpg (86.36 KB. 600x450 - viewed 361 times.)

U zrakoplovnoj bazi Lučko, 8. travnja pripadnici Satnije za RBK izviđanje Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane proveli su zadaću Utvrđivanje zona r/a kontaminacije metodom zračnog izviđanja u suradnji s pripadnicima Eskadrile višenamjenskih helikoptera. Letovi su obavljeni helikopterom Mi-171 Sh. Ta vježba dio je obuke Satnije za RBK izviđanje za prikupljanje podataka o r/a kontaminaciji, u sklopu koje su se uvježbavali timovi u taktičkim radnjama i postupcima pri izviđanju iz zraka. U sklopu toga provedene su i zadaće iz Vojne topografije, Veze i NBC izvješćivanja. Svrha provedbe vježbe jest podizanje razine obučenosti i standardizacija taktičkih radnji i postupaka, a zadaća koja se uvježbava podupire zadaću bojne NBKO i popis zadaća važnih za misiju. Većini pripadnika Satnije za RBK izviđanje ovo je bio prvi let helikopterom, ali to ih nije ometalo da u potpunosti provedu sve radnje i postupke predviđene vježbom.

Autor: Z. Keser
Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: March 02, 2014, 10:39:41 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #1 on: December 14, 2010, 01:51:48 am »

Posjet VDZ-a Bojni NBKO

Predstavnici Vojnodiplomatskog zbora, predvođeni danskim vojnim izaslanikom pukovnikom Soerenom Knudsenom, 15. studenog posjetili su Bojnu nuklearno-biološko-kemijske obrane u Dugom Selu gdje ih je primio njezin zapovjednik pukovnik Slobodan Kratohvil. Posjet VDZ-a započeo je multimedijalnom prezentacijom postrojbe iza koje je uslijedila metodsko-pokazna vježba sposobnosti. Posjetitelji su imali priliku vidjeti rad i postupke prilikom RBK izviđanja, dekontaminacije ljudi, osobne opreme, vozila i prometnica. Nakon demonstracije sposobnosti, predstavljen je taktičko-tehnički zbor najvažnije opreme gdje je predstavnicima VDZ-a osim osnovne opreme, detaljnije prikazana i novonabavljena NBKO oprema koja je ušla u uporabu OSRH.

Predstavnici VDZ-a izrazili su zadovoljstvo viđenim, a riječima zahvale doajena pukovnika Knudsena na kvalitetnoj organizaciji i razmjenom protokolarnih darova završio je posjet VDZ-a Bojni NBKO. OJI

Izvor: MORH web

Vezani članci:
- Vojnodiplomatski zbor u posjetu tvornici Specijalnih vozila "Đuro Đaković"
- Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #2 on: December 15, 2010, 04:41:55 pm »

Utorak, 14. Prosinac 2010.

Posjet studenata Bojni NBKO

U vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu danas, 14. prosinca 2010., u sklopu praktične nastave boravila je skupina od 60 studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (TTF) i Veleučilišta Velika Gorica (VVG).

Posjet je organiziran u sklopu suradnje MORH-a i navedenih obrazovnih ustanova, s ciljem upoznavanja studenata sa sredstvima i opremom koje u svom djelovanju koristi Bojna za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (Bojna NBKO) Hrvatske kopnene vojske. Studente i njihove predavače, na čelu sa doktorom Zvonkom Orehovecom, primio je zapovjednik Bojne pukovnik Slobodan Kratohvil. Tijekom posjeta za goste su organizirana predavanja o Bojni, njenom ustroju, zadaćama, aktivnostima i sredstvima, a znatan dio posvećen je metodsko-pokaznim vježbama djelatnika Bojne, te svojevrsnom taktičko-tehničkom zboru.


* nbko_07_20101214.jpg (52.08 KB. 630x418 - viewed 316 times.)

Iz VVG-a u vojarni su boravili polaznici smjera Upravljanje u kriznim uvjetima, čiji mnogi kolegiji imaju niz dodirnih točaka sa aktivnostima Bojne NBKO, dok je za studente TTF-a posjet organiziran u sklopu kolegija Zaštitni materijali i odjeća. Tijekom posjeta Bojni NBKO doktor Orehovec istaknuo je kako je posjet vrlo bitan u sklopu naobrazbe studenata, naročito s obzirom da će mnogi od njih u budućnosti vjerojatno surađivati sa MORH-om i OS RH u sklopu obrambeno-sigurnosnog sustava RH, te kao djelatnici hrvatske namjenske industrije.

Pukovnik Kratohvil rekao je da je posjet još jedan doprinos širenju civilno-vojne suradnje. „Djelovanje Bojne NBKO je, u slučaju ugroza, direktno povezano sa djelovanjem nadležnih civilnih struktura, stoga im je Bojna otvorena za izmjenu znanja i iskustava“, rekao je pukovnik Kratohvil.

Također, asistentica na VVG-u Marina Črnko zahvalila se pripadnicima Bojne NBKO na posjetu istaknuvši kako je praktični dio nastave bio vrlo zanimljiv studentima zahvaljujući otvorenosti vojnika za sva njihova pitanja.

Izvor: MORH web

Vezani članci:
- Posjet Vojnodiplomatskog zbora Bojni NBKO
- Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #3 on: June 20, 2012, 02:40:44 pm »

Evakuacija i dekontaminacija ranjenika

Metodsko-pokazna vježba Evakuacija i dekontaminacija ranjenika koja je održana u vojarni u Dugom Selu pokazala je odličnu koordiniranost liječničkih timova i pripadnika bojne NBKO u pružanju pomoći osobama u terenskim uvjetima ozlijeđenima na kontaminiranom području. Riječ je o intergranskoj vježbi u kojoj su sudjelovali liječnički timovi Vojno-zdravstvenog središta i pripadnici 1. voda druge satnije za radiološku biološku kemijsku kontaminaciju bojne NBKO čija je zapovjednica poručnica Ivana Bekavac. Poručnica Bekavac je istaknula kako je cilj vježbe i bio uvježbavanje zajedničkog djelovanja liječničkih timova i djelatnika bojne u zbrinjavanju i dekontaminaciji ranjenika, sa samo jednim ciljem - spašavanje ljudskih života. U ovakvim slučajevima, pojasnila je, najprije liječnički timovi saniraju ozljede nakon čega se provodi dekontaminacija. Koordinacija ovih dviju struka prisutna je samo u oružanim snagama, a sposobnosti zajedničkog djelovanja koje razvijaju, napomenuo je zapovjednik Vojnozdravstvenog središta brigadir Zvjezdan Petrović, važne su ne samo u uvjetima rata nego i bilo kakve druge ugroze.

U vježbi se koristilo višenamjenskim sustavom za dekontaminaciju MPD-100 kojim se provodi dekontaminacija ljudstva, prometnica, vozila, tehničko-materijalnih sredstava, opreme, zemljišta.


* IMG_9423.jpg (99.49 KB. 600x450 - viewed 585 times.)


* IMG_9447.jpg (103.47 KB. 600x450 - viewed 572 times.)

L. Parlov, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #4 on: September 03, 2012, 04:17:18 pm »

BOJNA NBKO

Odgovor na moderne prijetnje

Bojna NBKO, sa sjedištem u vojarni "Milivoj Halar" u Dugom Selu, jedina je postrojba NBK obrane u OSRH. Njezina je misija osiguravanje potpore cjelokupnim OSRH u NBK zaštiti te izvršavanje zadaća NBK motrenja, RBK izviđanja i RBK dekontaminacije. Bojna ima i obučnu funkciju za specijaliste iz svojega vojnoga roda te za druge pripadnike OSRH


* dim.jpg (44.11 KB. 600x391 - viewed 305 times.)

Ako se nešto može nazvati "modernim prijetnjama", onda su to sigurno ugroze koje u sebi imaju nuklearne, biološke ili kemijske elemente. Sukladno tome, i svjetske vojske daju sve veću važnost obrani od potencijalnih NBK katastrofa, bile one izazvane namjerno ili slučajno, ljudskom rukom ili prirodnom nepogodom. Situacija je jednaka i u OSRH. Prvi je vod za dekontaminaciju, u sastavu nekadašnje 50. bojne ABKO, ustrojen 2000. godine i deklariran prema standardima Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW). Bojnik Mario Fintić, zamjenik zapovjednika Bojne NBKO, istaknuo je predstavljajući svoju postrojbu da je to bio prvi slučaj da je neka postrojba OSRH deklarirana za međunarodno tijelo. Bojna NBKO, sa sjedištem u vojarni "Milivoj Halar" u Dugom Selu, sljednica je spomenute 50. bojne. Sadašnje ime i mjesto u ustroju, izravno pod zapovjedništvom HKoV-a, nosi od 2007. i jedina je postrojba NBK obrane u OSRH. Kao takva, ima široko područje zadaća i odgovornosti. Kad je riječ o OSRH, misija bojne obuhvaća osiguravanje potpore cjelokupnim OSRH u NBK zaštiti te izvršavanje zadaća NBK motrenja, RBK izviđanja (uključujući analitičke RBK laboratorijske poslove) i RBK dekontaminacije. Nadalje, bojna ima i obučnu funkciju za specijaliste iz svojega vojnoga roda te za druge pripadnike OSRH.

Praćenje svjetskih trendova

Ono što bojni daje dodatnu važnost potencijalna je potpora civilnim strukturama dođe li do bilo kakvih NBK katastrofa. Hrvatska na raspolaganju ima njezine stručnjake i opremu koja je dijelom jedinstvena u našoj zemlji, pa i šire. Naime, jasno je da se NBK prijetnje stalno razvijaju i mijenjaju, zajedno s novim NBK tehnologijama, kao i novim oblicima terorističkih nedjela. Stoga je i bNBKO, uz potporu zapovjedništva HKoV-a, postrojba koja se stalno razvija. Njezini djelatnici prate svjetske trendove i obuku, polaze međunarodne škole i tečajeve, surađuju s hrvatskim stručnim i znanstvenim institucijama... Često s hrvatskih fakulteta i iz hrvatskih škola u postrojbu pristižu i novi kadrovi, a ona ih vrlo brzo uvodi u "vojničku stranu" njihove struke.


* ABKO izvidnici.jpg (45.42 KB. 200x133 - viewed 2233 times.)
Izvidnik bojne NBKO u šatoru tijekom dekontaminacijske vježbe

Borba protiv sofisticiranih prijetnji zahtijeva primjerenu opremu i taj je uvjet ispunjen, ponajprije kad je riječ o naprijed spomenutom vodu u sastavu jedne od satnija za RBK dekontaminaciju. "Opremljen je najboljom mogućom opremom," istaknula je natporučnica Ankica Zlatić, provedbena časnica bojne. Naime, riječ je o postrojbi koja je deklarirana i afirmirana za sudjelovanje u snagama koje vodi NATO. Još 2010. provedena je nacionalna certifikacija voda po sustavu ocjenjivanja CREVAL koja je pokazala da su zadovoljeni svi visoki NATO-ovi standardi u opremanju i obučenosti ljudi. Potvrdu toj tvrdnji dala je vježba Udar 2011. nakon koje je vod dobio NATO-ovu afirmaciju.

Vod u sastavu NRF-a

Posljednji dokaz da vod ispunjava najviše kriterije njegova je nacionalna certifikacija za sudjelovanje u NATO-ovim snagama brzog odgovora (NATO Response Force - NRF), stečena na vježbi Spremnost 12 početkom travnja ove godine. U sposobnosti voda se početkom svibnja, posjetivši postrojbu, uvjerio i britanski pukovnik David Williams. Spomenuti će časnik predvoditi NBKO komponentu u NATO-ovim snagama brzog odgovora koje će biti (a s njima i hrvatski vod) u pripravnosti 2013. godine.

Zanimljivo je da je bojna već pokrenula aktivnosti temeljene na NATO-ovoj inicijativi Pametne obrane. Naime, u budućem razdoblju Vod za dekontaminaciju proći će kroz afilijaciju u sastav 18. bojne RBKO OS Slovenije. Bojna će biti priključena u NATO-ov Multinacionalni korpus Sjeveroistok.

Na kraju, bojnik Fintić potvrdio je da bNBKO ima mogućnost budućeg sudjelovanja u Borbenim skupinama EU-a, a poznato je da NATO-ovi kriteriji ocjenjivanja vrijede i za vojne snage EU-a.. n


* Velika.jpg (29.6 KB. 200x133 - viewed 2225 times.)


Mobilni sustav za dekontaminaciju MPD-100

- sustavom se provodi dekontaminacija RBK agenasa te toksičnih industrijskih materijala

- mogu se dekontaminirati ljudi, oprema, naoružanje, borbena i neborbena tehnika, tereni i objekti, osjetljiva oprema (npr. računala)

- sustav je testiran u skladu s najstrožim NATO-ovim standardima

- proizvođač OWR AG/ SR Njemačka

TT PODACI

Mobilni sustav: motorno vozilo IVECO + kontejner

Tip dekontaminacije: tekućinom, maglom, pjenom i emulzijom

Broj operatera: šest

Vrijeme pripreme sustava: 20 minuta

Brzina dekontaminacije

Ljudi: 240/sat

Kamioni: do 10/sat

Tenk: 5/sat

Teren: 6000 m2/at

Osjetljiva oprema: 250 do 1000 m2/sat


Sustav COLPRO


* WIL_9680.jpg (29.29 KB. 200x133 - viewed 2126 times.)

- pruža kolektivnu zaštitu ako je područje kontaminirano RBK sredstvima

- omogućava rad, odmor i boravak ljudi (npr. stožera) bez zaštitne opreme u uvjetima RBK kontaminacije

- radi na načelu stvaranja nadtlaka u unutrašnjosti šatora

- glavni su dijelovi: šator, zračna pretkomora, RBK filtroventilacijska jedinica, klimatizacijski uređaj, električni generator


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #5 on: November 14, 2013, 07:16:39 pm »

Pripadnici Bojne NBKO HKoV-a na vježbi "CBRN-12"


* DSCN6278.jpg (61.53 KB. 600x450 - viewed 198 times.)

Od 7. do 11. listopada dio Bojne NBKO HKoV-a (vod za RBK dekontaminaciju) sudjelovao je na međunarodnoj vojnoj vježbi (MVV) u Republici Sloveniji pod nazivom "CBRN-12". Vježba se održala na vojnom poligonu "Poček" iznad grada Postojne. Za Bojnu NBKO ovo je bio prvi put da je dio operativne postrojbe sudjelovao na međunarodnoj aktivnosti izvan granica Republike Hrvatske.


* DSCN6552.jpg (92.7 KB. 600x800 - viewed 281 times.)

Aktivnost međunarodne vojne suradnje između Republike Slovenije i Republike Hrvatske dio je procesa afilijacije (pripojenja) postrojbe NBKO OSRH u postrojbu NBKO Slovenske vojske radi zajedničkog sudjelovanja u sastavu NATO snaga multinacionalnog korpusa sjeveroistok (MNC NE).


* IMG_1207.jpg (64.17 KB. 600x450 - viewed 294 times.)

U završnoj vježbi, koja je provedena posljednji dan aktivnosti zajedničkog uvježbavanja, postrojba NBKO Hrvatske i Slovenske vojske pokazala je visoku usklađenost i uvježbanost ostavivši vrlo dobar dojam na promatrače i visoke goste. Pripadnici slovenske postrojbe NBKO bit će gosti iduće godine na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" Slunj, gdje će se zajedničkim, združenim naporom potvrditi da naše dvije postrojbe mogu zajednički djelovati u sastavu združenih Savezničkih snaga i unaprijediti sustav zajedničke obuke i uvježbavanja.


* IMG_1214.jpg (75.74 KB. 600x450 - viewed 379 times.)


* PA090062.jpg (58.69 KB. 600x450 - viewed 314 times.)

EŠ, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #6 on: January 21, 2014, 07:35:14 pm »

Studeni 2013.

ROTA tečaj u bojni NBKO


* IMG_1386.jpg (93 KB. 600x450 - viewed 402 times.)

U Bojni NBKO u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu od 4. do 15. studenoga održan je 4. ROTA tečaj (Releases other than attack) koji se bavi upoznavanjem polaznika s mogućim opasnostima uzrokovanim otpuštanjem toksičnih industrijskih tvari.

Tečaju su nazočili, osim pripadnika postrojbi HKoV-a, pripadnici MUP-a, Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. U ulozi predavača koji su upoznali polaznike s opasnostima uzrokovanim toksičnim industrijskim tvarima kemijskog, radioaktivnog te biološkog podrijetla bili su pripadnici bojne te dr. sc. Zvonko Orehovec, dr. sc. Dragan Kubelka, mr.sc. Damir Kulišić, mr. sc. Boris Ilijaš i dipl. ing. fizike Ivana Kralik kao vanjski suradnici. Program tečaja uključivao je i obilazak industrijskih postrojenja koja po svom tehnološkom procesu proizvodnje predstavljaju potencijalnu opasnost za civilno stanovništvo (Petrokemija Kutina, Rafinerija Sisak). Polaznici su obišli Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i Centar 112 gdje su upoznati s mjerama i postupcima koje provede ove strukture s ciljem brze reakcije na moguća otpuštanja toksičnih industrijskih tvari, te kasnijeg saniranja kontaminiranog područja. Završetkom tečaja uspostavljena je suradnja s MUP-om te Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb radi međusobne obuke.


* IMG_1342.jpg (75.29 KB. 600x450 - viewed 368 times.)


* IMG_1348.jpg (70.29 KB. 600x450 - viewed 308 times.)

D.V., Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #7 on: March 02, 2014, 10:51:43 pm »

28.2.2014.

Tečaj Bojne NBKO za pripadnike MUP-a


* abko_28022014_01.jpg (93.27 KB. 630x420 - viewed 822 times.)

U vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu danas, 28. veljače 2014., završen je tečaj pod nazivom "Postupanje prilikom nailaska na KBRN (kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu) opasnost".

Tečaj su proveli djelatnici Satnije za obuku Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) Hrvatske kopnene vojske, a polaznici su bili policijski službenici protueksplozijske zaštite iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.
 
Tečaj je počeo 10. veljače pod voditeljstvom natporučnice Ivane Cetine.
 
Današnji završetak obilježen je demonstracijom nekih od specifičnih sposobnosti Bojne NBKO.
 
Cilj tečaja bio je obučiti policijske službenike postupanju kod slučajeva terorističkih prijetnji ili napada eksplozivnim sredstvima na industrijska postrojenja, koja u svojem proizvodnom procesu koriste opasne kemijske, biološke ili radiološke komponente.
 
Tečaj je obuhvatio postupke prema eksplozivnim sredstvima, koja u sebi osim eksplozivnog punjenja, sadrže i opasnu kemijsku, biološku ili radiološku komponentu (tzv. "prljave bombe").
 
Tijekom tečaja s polaznicima provedena je teorijska nastava u trajanju od 38 sati, te praktična u trajanju od 44 sata.
 
Kruna obuke bila je cjelodnevna situacijska vježba provedena 27. veljače na poligonu vojarne "Pukovnik Milivoj Halar".
 
Svi polaznici obučeni su za rad sa svim ustrojbenim NBK sredstvima osobne zaštite, sa radiološko-biološko-kemijskim (RBK) detektorima i dozimetrima, te s priborima za osobnu i operativnu dekontaminaciju.
 
Uspješnim završetkom tečaja 17 policijskih službenika protueksplozijske zaštite steklo je specifično znanje i vještine.


* abko_28022014_06.jpg (67.14 KB. 630x420 - viewed 395 times.)


* abko_28022014_08.jpg (58 KB. 630x420 - viewed 463 times.)

Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #8 on: April 05, 2014, 05:34:47 pm »

Ožujak 2014.

Tečaj "Upozoravanje, izvješćivanje i predviđanje opasnosti nakon KBRN incidenta"


* IMG_1665.jpg (92.56 KB. 600x450 - viewed 458 times.)

Od 10. do 21. ožujka u Bojni NBKO proveden je tečaj "Upozoravanje, izvješćivanje i predviđanje opasnosti nakon KBRN incidenta". Tečaju je nazočilo 15 polaznika, od čega 13 pripadnika OSRH (GOMBR, GMTBR, PVP, SBO ZOD "F.K.F.", TRP ZOD "F.K.F.", LogP ZOD "F.K.F.", VOB, HRM, ZzP) i dva pripadnika Protueksplozijske službe MUP-a RH.

Cilj tečaja bilo je upoznavanje polaznika s organizacijom i radom sustava KBRN upozoravanja i izvješćivanja čija je svrha postavljanje prognoze nakon kemijskih, bioloških i nuklearnih napada, odnosno nakon otpuštanja toksičnih industrijskih materijala (TIC, TIR i TIB) kako bi se zahvaćene postrojbe i civilno stanovništvo pravodobno upozorili o aktualnoj KBRN opasnosti tj. o prognoziranom širenju KBRN opasnosti. Uspješnim završetkom ovog tečaja polaznici su stekli specifično znanje pomoću kojeg će u budućem radu na temelju iščitavanja dostupnih podataka iz KBRN izvješća moći primjenom ručnih procedura proračuna utvrđivati i prikazivati područja KBRN kontaminacije, te pisati i slati odgovarajuća KBRN izvješća upozorenja.


* IMG_1657.jpg (82.35 KB. 600x450 - viewed 211 times.)

I.C., Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 446« Reply #9 on: April 12, 2018, 04:24:34 pm »

12.4.2018.

Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV-a sudjelovala na vježbi "TIM 1836 - 2018"


* vjezba_pliva_12042018_21.jpg (229.02 KB. 1200x674 - viewed 111 times.)

Šezdeset pripadnika Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane (BNBKO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH sudjelovalo je danas, 12. travnja 2018. godine na vježbi "TIM 1836 - 2018" u kompleksu tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o. u Zagrebu.

Vježbu je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, a uz pripadnike MUP-a i OS RH, u vježbi su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Javne vatrogasne postaje grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o.

Cilj vježbe bio je prikazati zajedničko djelovanje sudionika u neposrednom odgovoru na prijetnju ili napad improviziranim eksplozivnim sredstvom, pri čemu može doći do otpuštanja toksičnih industrijskih materijala u okoliš te kontaminacije radnog i životnog prostora građana.

Tijekom vježbe prikazano je postupanje prema improviziranom eksplozivnom sredstvu, gašenje požara, zaustavljanje otpuštanja toksičnog industrijskog materijala, izračun zone širenja kontaminacije, evakuacija, saniranje mjesta događaja i dekontaminacija.

BNBKO je u sklopu vježbe izvidio kontaminirano područje, uzeo kontaminirane uzorke, dekontaminirao ljude, materijalno-tehnička sredstva i zemljište te procijenio zone opasnosti pomoću računalnog softvera CBRN Analysis.

Zapovjednica 1. satnije NBKO satnica Renata Pilipović Komjetan izrazila je zadovoljstvo nastupom pripadnika BNBKO-a na pokaznoj vježbi istaknuvši: "Pokazali smo da možemo združeno raditi s policijskim i vatrogasnim snagama te da smo spremni pružiti potporu vojnim i civilnim institucijama u tehničkim katastrofama ili elementarnim nepogodama."

BNBKO je postrojba HKoV-a čija je zadaća osiguravanje pravodobne nuklearno-biološko-kemijske zaštite pripadnika OS RH u provedbi borbenih djelovanja te civilnog stanovništva u slučaju tehničko-tehnoloških nesreća i prirodnih nepogoda. Postrojba surađuje s mnogim civilnim institucijama na zajedničkim obukama, tečajevima i seminarima, gdje razmjenjuju iskustva i zajednički traže najbolji odgovor na prijetnje s kojima se suočavaju. Jedan od rezultata te suradnje jest i današnja vježba.


* vjezba_pliva_12042018_01.jpg (271.59 KB. 1200x801 - viewed 164 times.)


* vjezba_pliva_12042018_02.jpg (151.26 KB. 1200x801 - viewed 427 times.)


* vjezba_pliva_12042018_03.jpg (219.99 KB. 1200x801 - viewed 116 times.)


* vjezba_pliva_12042018_04.jpg (206.87 KB. 1200x801 - viewed 128 times.)


* vjezba_pliva_12042018_05.jpg (255.09 KB. 1200x1798 - viewed 142 times.)


* vjezba_pliva_12042018_07.jpg (239.91 KB. 1200x801 - viewed 149 times.)


* vjezba_pliva_12042018_09.jpg (253.87 KB. 1200x801 - viewed 167 times.)


* vjezba_pliva_12042018_11.jpg (223.38 KB. 1200x801 - viewed 123 times.)

Foto: MUP/ A. Hadrović, morh.hr

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 26 queries.