PALUBA
July 11, 2020, 05:24:07 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Uništavanje oružja i MES  (Read 8484 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #15 on: June 01, 2016, 04:50:59 pm »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=1
01.06.2016.

Održan 11. Koordinacijski komitet za rješavanje viškova NMiMES-a u OS BiH

Jedanaesti sastanak Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (NMiMES) održan je 31.05.2016. godine u Domu Oružanih snaga BiH.

Sastankom je rukovodio, u funkciji predsjednika komiteta, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović, a istom su prisustvovali stalni članovi Komiteta, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH - UNDP, OSCE i EU, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, predstavnici EUFOR-a i predstavnici uprava ZŠ OS BiH, odnosno šefovi radnih grupa za unapređenje stanja na lokacijama skladištenja, delaboracije i uništenja MiMES-a. Obzirom da EU, kao partner, učestvuje u veoma značajnim projektima koji će doprinijeti ukupnom unapređenju upravljanja životnim ciklusom MiMES-a, značajno je istaći da su, kao gosti, sastanku prisustvovali predstavnici delegacije EU, šef Odjela za strane investicije EU Santiago Robles Monsalve, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju delegacije EU Massimo Mina te program menadžer Fotini Antonopoulu.

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio generalmajor Senad Mašović, nakon čega se pristupilo usvajanju zapisnika i zaključaka sa 10. sastanka Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja i MiMES-a, a jednoglasno je usvojen i dnevni red za 11. sastanak. Tokom uvodnog obraćanja general Mašović izrazio je sućut i žaljenje za 17 pripadnika indijskih OS koji su poginuli u eksploziji skladišta MiMES-a u Indiji.

Kroz usvojene tačke dnevnog reda, izvršena je analiza realizacije zaključaka 10. sastanka te je zaključeno da je ostvaren veoma veliki napredak koji se ogleda kroz poboljšane uslove skladištenja i raspolaganja sa MiMES-om na perspektivnim lokacijama skladištenja. Izrađene su matrice aktivnosti na poboljšanju standarda života i rada na lokacijama skladištenja NiMES-a. Izvršen je prijem u nadležnost OS BiH sistema video-nadzora na lokacijama Krupa i Kula, a uskoro se očekuje i prijem na lokacijama Rabić i TBT - Visoko. Izvršene su pripremne radnje za prodaju sekundarnih sirovina nastalih u procesu demilitarizacije MiMES-a. Također, sa radom je počela laboratorija za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, a reagensi neophodni za njen rad osigurani su do kraja 2016. godine. Očekuje se angažman pripadnika britanskih OS na realizaciji KTP-a MiMES-a za koje OS nemaju kapaciteta (aviobombe i municija sa raketnim gorivom).

Tokom sastanka šefovi radnih grupa „Krupa 2017“ i „TROM“ Doboj su prezentirali aktivnosti sa ovih lokacija, te je još jednom istaknut napredak na poboljšanju uslova i standarda prilikom delaboracije i skladištenja MiMES-a.

Predstavnik UNDP-a je u svom izlaganju predstavio aktivnosti i rezultate po pitanju projekta EXPLODE, a predstavnik OSCE-a u BiH rezultate po pitanju projekta SECUP, kojim rukovode u okviru saradnje sa MO i OS BiH. Predstavnik Ambasade SAD-a je predstavio aktivnosti i rezultate uništavanja MiMES-a na poligonu u Glamoču, koje realizira firma „Sterling“ pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a.

Na kraju sastanka, general Mašović je prezentirao aktivnosti OS BiH za budući period, a koje se odnose na nastavak plana operacija sa MiMES-om (delaboracija, uništenje, inspekcije), uništavanje municije u kojoj je sadržan bijeli fosfor, uništavanje PT mina, rješavanje statusa poligona Glamoč, rješavanje statusnih pitanja pripadnika OS koji su angažirani na poslovima i zadacima sa MiMES-om, kao i podizanje standarda ispitivanja hemijske stabilnosti baruta. General Mašović je istakao evidentan napredak u svim segmentima operacija sa MiMES-om, ali je naglasio da je taj napredak svakako i rezultat mjera sigurnosti koje su u OS BiH propisane pri radu sa MiMES-om. U tom kontekstu je podvukao da ni jedan pripadnik OS BiH ne smije ignorisati mjere sigurnosti prilikom realizacije zadataka pri rukovanju i demilitarizaciji MiMES-a. Na kraju je zaključio da i pored evidentnog uspjeha još uvijek ima prostora za još veći napredak, a krajnji cilj je dostizanje svjetskih standarda u upravljanju životnim ciklusom MiMES-a.


* 010616-55.jpg (152.29 KB, 518x346 - viewed 123 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #16 on: June 19, 2016, 05:51:35 am »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=117
17.06.2016.

Zamjenici ministra odbrane Jerinić i Jusić izvršili obilazak lokacije Radionice za održavanje i uništavanje MiMES-a u Doboju

Zamjenici ministra odbrane BiH Boris Jerinić i Sead Jusić su 17.06.2016. godine posjetili Radionicu za održavanje i uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) u Doboju. Delegaciju Ministarstva odbrane BiH, u kojoj se nalazio i pomoćnik ministra za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, u kasarni "3. maj" primio je zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Gojko Knežević.

Za visoku delegaciju Ministarstva odbrane BiH upriličen je informativni birfing na kojem je upravnik RzOiU MiMES-a pukovnik Savo Aničić upoznao goste s dosadašnjim aktivnostima na održavanju i uništavanju MiMES-a i težišnim aktivnostima za 2016. godinu. Nakon brifinga, izvršen je obilazak lokacije i postrojenja za delaboraciju i uništavanje nestabilne municije kao i prikaz praktičnoga rada na uništavanju municije i minsko eksplozivnih sredstava. Zamjenici ministra Jusić i Jerinić izrazili su zadovoljstvo prezentacijom operacija demilitarizacije MiMES-a, kao i aktivnostima koje se vode u ovoj jedinici, pri čemu je uništavanje MiMES-a istaknuto kao jedan od prioriteta Ministarstva odbrane BiH u narednom periodu.


* 170616-011.jpg (170.3 KB, 1024x770 - viewed 130 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #17 on: July 09, 2016, 04:37:14 pm »

Vir: "Dnevni Avaz" Sarajevo
http://www.avaz.ba/
09.07.2016.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja

BANJA LUKA Istopljeno 1.008 komada lakog i malokalibarskog naoružanja


U Banjoj Luci, u Jelšingradskoj livnici, povodom obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja, istopljeno 1.008 komada lakog i malokalibarskog naoružanja. Današnju akciju organizovao je UNDP BiH. Najviše oružja prikupljeno je u Brčko Distriktu - 455. U Zeničko-dobojskom kantonu prikupljeno je 378, u Hercegovačko-neretvanskom 101, MUP Kantona 10 pronašao je 39, dok je u Bosansko-podrinjskom kantonu pronađeno 35 komada nelegalnog oružja. Rukovodilac projekta Explode Slobodan Bošković istakao je da je cilj ove i sličnih akcija u smanjenju broja lakog naoružanja.
 
Ova akcija je provedena u BiH, Crnoj Gori i na teritoriji Kosova. Broj nelegalnog oružja u BiH nemoguće je utvrditi, ali jasno je da je on visok. Ovakve akcije će pomoći da se nelegalno naoružanje smanji na podnošljiv ili zanemarljiv procenat - istakao je Bošković.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #18 on: May 23, 2019, 11:17:11 am »


Tokom čišćenja Miljacke u Sarajevu eksplodirala naprava


Јutros je oko 9.30 časova, prema informacijama Opštinskog operativnog centra civilne zaštite Novi Grad, došlo do eksplozije minsko-eksplozivnog sredstva u koritu rijeke Miljacke u ulici Bojnička.

Kako je saopšteno iz Federalne uprave civilne zaštite, do eksplozije je došlo prilikom rada građevinskih mašina na čišćenju korita rijeke Miljacke.* 140545.jpg (82.32 KB. 658x494 - viewed 41 times.)Na mjesto nesreće odmah su izašli predstavnici Opštinske službe civilne zaštite Novi Grad i MUP-a Kantona Sarajevo.

Povrijeđenih nije bilo, a nadležni organi vrše uviđaj.


izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #19 on: June 25, 2019, 04:32:26 pm »


Teže povređena dva deminera kod Goražda


Dvojica deminera danas su tokom deminiranja na lokaciji Nekopi kod Goražda teže povređeni.

Posle ukazane pomoći u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde, jedan od njih prebačen je u bolnicu u Foči, prenosi Klix.ba.
 
Tokom izvođenja zadatka na Nekopima, demineri su, kako se saznaje, naišli na tromblon u zemlji koji se aktivirao i ranio ih po nogama.
 
Oni su van životne opasnosti.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #20 on: August 26, 2019, 09:06:11 am »


Kod Kupresa poginula dvojica deminera sa Pala


Tragedija u Donjem Mušiću kod Kupresa. Od eksplozije mine, dva deminera su poginula, a jedan je lakše povrijeđen. Nezvanično, poginuli su Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco iz Pala.

Prema nezvaničnim informacijama, 42-godišnji Savo Kalajdžić i 52- godišnji Slaviša Pljuco iz Pala su poginuli, a njihov 35-ogodišnji sugrađanin Radenko Cerovina lakše povrijeđen kad je eksplodirala protivpješadijska mina dok su bili na radnom zadatku u Donjem Mušiću u nekadašnjoj ratnoj zoni opštine Kupres.

- Eksplodirala je protivpješadijska mina PMR 3, koja je već bila pronađena u radnoj stazi i bila spremna za uništavanje. Šta se tačno desilo na terenu istražuje tim Centra za uklanjanje mina - kaže Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.

Šta se tačno desilo, biće poznato nakon što istražni tim sastavi zapisnik sa mjesta nesreće do kojeg se probijao satima.

O kakvom terenu je riječ potvrđuje činjenica da su tražili podršku radnika "Šumarije" kako bi stigli do kobnog mjesta.

- Uviđaj od strane pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i državnog Tužilaštva je u toku. Nakon završenog uviđaja biće poznato o kojoj se ekpolozivnoj napravi radi i kako je aktivirana - rekao je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.

Stradale profesionalce sa dugogodišnjim iskustvom u poslovima deminiranja angažovalo je preduzeće "Pazi mine" iz Viteza.


Dan žalosti zbog pogibije dvojice deminera

Na Palama je danas Dan žalosti zbog tragične smrti deminera Save Kalajdžića i Slaviše Pljuce iz ove opštine.

Na Dan žalosti zastave će biti spuštene na pola koplja na zgradi opštine, na javnim preduzećima, ustanovama i svim organizacijama, preduzećima i društvima, saopšteno je iz opštinske uprave.

Danas se na javnim mjestima neće održavati programi javnog i zabavnog karaktera i neće biti emitovana muzika u ugostiteljskim objektima.

Obaveza elektronskih medija na području Pala je da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

Dan žalosti proglasio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Demineri Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco poginuli su juče na području Kupresa prilikom uklanjanja protivpješadijske mine, a njihov kolega Radenko Cerovina je povrijeđen.

Sva trojica deminera su sa Pala.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #21 on: September 11, 2019, 08:24:32 am »


Treća avio-bomba pronađena na gradilištu


Ekipe Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH otkrile su treću avio-bombu na gradilištu novog tržnog centra u Sarajevu.

Bomba je nađena u jutarnjim satima, a kao i u prethodna dva slučaja, prvi su je uočili građevinski radnici na terenu, prenosi Klix.ba.

Prema rečima Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, pretpostavlja se da je reč o istoj vrsti bombe koja je teška oko 500 kilograma.

Kako se navodi, sledi provera upaljača bombe i ako bude reč o istoj vrsti bombe, upaljač će biti deaktiviran na mestu gde je nađena, a bomba naknadno transportovana na sigurnu lokaciju za uništavanje.

Solak je za Klix.ba kazao da je izvršen pregled detektorom metala, ali s obzirom na to da na toj lokaciji ima mnogo ostataka armature, metala i sličnih materijala, nisu mogli razaznati da li je reč o bombi.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #22 on: September 11, 2019, 08:45:30 am »


Sarajevo: Pronađena i četvrta avio-bomba na gradilištu


U posljednjih nekoliko dana deminerske ekipe Federalne uprave civilne zaštite uklonile su tri avio-bombe pronađene na gradilištu tržnog centra Bingo kod RTV Doma u Sarajevu. Zanimljivo je da je jutros pronađena još jedna, četvrta po redu, i to na istoj lokaciji.* 147204.jpg (128.16 KB. 658x494 - viewed 35 times.)Ovu informaciju za Kliks je potvrdila portparolka FUCZ-a Majda Kovač te je istakla kako se ekipe već nalaze na terenu kako bi novopronađenu aviobombu razoružali.

Ona je dodala kako će se poduzeti iste aktivnosti kao i u prethodnih nekoliko dana.

Najprije će se izvršiti provjera upaljača bombe i ako bude isti kao i u prethodne tri aviobombe, upaljač će biti deaktiviran na mjestu pronalaska, a bomba naknadno prenesena na sigurnu lokaciju za uništavanje.

I ovaj put su bombu prijavili građevinski radnici koji rade na izgradnji tržnog centra na lokaciji na kojoj su već tri puta uočene aviobombe.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #23 on: September 13, 2019, 02:53:15 pm »


Uništene aviobombe u Sarajevu


Nakon što je pronađena i četvrta aviobomba, one su na poligonu za uništenje bombi na Bjelašnici u petak su uspešno uništene, piše Avaz.ba.

Aviobombe su pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu.

Reč je o aviobombama koje su na spomenuti lokalitet bačene tokom Drugog svetskog rata, najvjerovatnije, u novembru 1944. godine.

Prva bomba pronađena je 5. septembra, druga 7. septembra, treća 10. septembra, a četvrta 11. septembra.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 839« Reply #24 on: July 01, 2020, 10:00:35 am »Uništene mine na TreskaviciU zajedničkoj operaciji Eufora i Federalne uprave civilne zaštite danas je izvršeno uništavanje pronađenih protivpješadijskih mina na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici.

Mine su uočili planinari na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene, na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina, nakon čega je četvoročlani tim Federalne uprave civilne zaštite izvršio izviđanje i procjenu lokacije, te obavio uništavanje mina.* Treskavica - uklanjanje mina 1.jpg (60.99 KB. 658x494 - viewed 8 times.)
* Treskavica - uklanjanje mina 2.jpg (84.94 KB. 658x494 - viewed 12 times.)
* Treskavica - uklanjanje mina 3.jpg (79.58 KB. 658x494 - viewed 9 times.)U toku akcije timu se pridružio i radnik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Transport tima na lokaciju i medicinsku podršku u slučaju nesreće izvršile su snage Eufora koje su za ovu operaciju osigurale dva helikoptera, jedan za transport tima blizu lokacije na kojoj su se nalazile mine, a drugi za medicinsku evakuaciju.

Lokacija na kojoj su mine pronađene je jedna od najatraktivnijih staza na planini Treskavici, ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće zbog čega ih je bilo neophodno što prije ukloniti.

Ovom operacijom saradnja Federalne uprave civilne zaštite i Eufora podignuta je na viši nivo po svim aspektima postavljenog zadatka, kako letački, tako i deminerski, pa je operacija izvršena veoma efikasno.

Iako je akcija izvedena na izuzetno teškom terenu, a podrazumijevala je utvrđivanje postojanja nepoznate minske zapreke i uništavanje mina, nijedan element bezbjednosti nije bio narušen.

izvor

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 25 queries.