PALUBA

Vojna istorija => Pojmovi i izrazi => Topic started by: Dreadnought on August 02, 2010, 03:56:47 pm

Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.

Title: Parapet
Post by: Dreadnought on August 02, 2010, 03:56:47 pm
Parapeti ili Grudobrani su pružali zaštitu braniocima od strela (kasnije od puščane i topovske vatre) i omogućavali su im lakši napad na protivnika.

[attachment=1]

U srednjevekovnim tvrđavama parapet je zid od kamena, drveta ili zemlje na spolljnoj ivici odbrambenog zida ili rova. Parapeti su bili široki 45 cm, a činili su ih naizmenično poređani niži (dužine 45 cm, visine 55 cm) i viši (dužine 155 cm, visine 165cm) delovi. Viši delovi su često u sebi imali male proreze (tzv. puškarnice) koje su služile za izviđanje i ispaljivanje raznih projektila (strela, kasnije metaka) na protivnike.

[attachment=2]

Staze iza grudobrana bile su široke 150 cm,a često i šire. Ka unutrašnjosti obično nije bilo nikakve ograde, ali nije bio redak niski zid ili čak drvena ograda.

U kasnijim artiljeriskim tvrđavama, bedemi i parapeti su imali tendenciju da budu veći i deblji. Korišteni su za postavljenje odbrambenih topova kojima su pružali odličan zaklon. Često su bili postavljani na padinama okrenutim neprijatelju, tako da su topovi i odbrambena pešadija iz zaklona mogli nesmetano da otvaraju vatru (na dole) na neprijatelja.

[attachment=3]
 


Title: Re: Parapet
Post by: Dreadnought on August 02, 2010, 04:47:07 pm
Gabionirani parapet

Jedno od priručnih fortifikacijskih sredstava je gabionirani parapet. To je grudobran napravljen od Gabiona (http://www.paluba.info/smf/pojmovi-i-izrazi/gabion/) tj. okruglih kaveza sa otvorenim dnom i bez poklopca napravljenih od upletenog pruća i napunjenih sa zemljom i korišćenih kao vojna fortifikacija.

[attachment=1]


Oglasi za poslove na Jooble.org