PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Brok on September 05, 2010, 11:00:33 amTitle: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 05, 2010, 11:00:33 am
Merkava 4


Istorijat

Mekava 4 (hebrejski: מרכבה)  je nastala 2001. godine. Od 2002. godine počinje se sa serijskom prozvidnom da bi 2004. godine tenk ušao u oklopne izraelske snage kao osnovni borbeni tenk. Merkava 4 se ne izvozi za razliku od starijeg brata tenka Mekava 3. Neki sistemi i sklopovi Merkave 4 su dostupni za izvoz, ali ceo tenk ne.

Ideja o vlastitom tenku datira iz 1960. godine. Mada usled nesporazuma sa Britancima (Britanija u to vreme radi na svom projektu tenka Chieftain) na tom projektu Izrael gubi dosta sredstava i što je još važnije gubi dosta vremena.
Merkava 1 je prvi serijski izraelski tenk i njegova proizvodnja je započeta je 1978. godine. U međuvremenu Merkava 1 je imala prilike da se pokaže na bojnom polju, 1982. godine u Libanonskom ratu. Ukupno je učestovalo 180 tenkova Merkava 1.
To je bila odlična prilika da se u praksi sagledaju sve mane Merkave 1, te da se one unaprede na narednom izraelskom tenku Merkava 2. Na Merkavi 2 se dosta radilo na zaštiti tenka u urbanoj sredini, on ulazi u sastav u izraelskih oklopnih jedinica 1983. godine.
Merkava3 ulazi u sastav izralskih snaga 1989. godine. Treba pomenuti i jednu značajnu međuvarijantu Merkava 3 BAZ.

Razvoj Merkave 4 je otpočela 1989. godine, a serijska proizvodnja kreće od 2002/3. godine. Glavni dizajner Merkave 4 je izraelski general major Israel Tal zvani Talik ili gospodin Oklop (Talik, Mr. Armour).

[attachment=1]

Javno je prikazana prvi put u mestu Yad La-Shiryon na Dan izraelske nezavisnosti 2002. godine.

Razvoj tenka Merkava od 1 do 4:

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 05, 2010, 11:37:36 am
Posada

Merkava 4 ima četiri člana posade. Komandir, nišandžija, punilac/poslužilac i vozač. Ovde treba napomenuti da pored standardne posade u tenk Mekava 4 može stati još osam pešadinaca sa punom ratnom opremom, i da se pri tome tenk može nesmetano dejstvovati.
Od neobičnosti treba pomenuti zadnja vrata na tenku koja upravo služe za ulaz/izlaz pomenutih pešadinaca. Jako elegantno rešenje. Mada iz tog razloga Merkava 4 je nešto veća od Merkave 3 BAZ.

[attachment=1]

Kada smo kod nesvakidašnjih stvari koje nisu retke kod ovog tenka treba pomenuti da na Merkavi 4 na kupoli postoji samo jedan luk (ulaz/izlaz) koji pripada k-diru tenka i on je na električni pogon, razvijen od  firme Elbit.


Naoružanje i sistemi

Glavno naoružanje tenka je 120 milimetarski top glatke cevi, proizveden od strane Izraelske vojne industrije.
Top je zaštićen Vidco termalnom navlakom, koja obezbeđuje povećanje preciznosti, sprečavanjem uticaja efekata spoljnih vremenskih uslova, na prvom mestu pregrevanja topa. Top ispaljuje APFSDS-T M711 (CL 3254),  HEAT-MP-T M325 (CL 3105) i TPCSDS-T M324 (CL 3139) projektile. Top inače može bez ikakvih problema da ispaljuje  granate drugih tenkova, recimo može dejstvovati sa projektilima nemačkih, francuskih i amreičkih tenkova. Takođe iz cevi topa se može ispaliti POVR.

[attachment=4]

Borbeni komplet topovske municije je 48 granata sa tim da su sve granate smeštene u zaštitnom magacinu tj. automatskom transporeteru granata.
Ipak pored automatskog transporetra granata punjenjenje topa se vrši ručno, tako što se pozove željena granata koja dođe do izlaza gde je prihvata poslužilac koji potom ručno puni top.

[attachment=2]

Pored topa Merkava 4 u standardnoj opremi naoružan je koaksijalno vezanim mitreljezom u kalibru 7.62 mm. Kao dodatna opcija postoji mogućnost da se doda još dva mitraljeza u kalibru 7.62 mm na kupoli tenka. U zavisnosti od situacije oni mogu poslužiti kao PAM a dosta češće mitraljezi daju vatrenu podršku portiv neprijateljske pešadije. Borbeni komplet sa varijantom sva tri mitraljeza je 10.000 hiljada metaka.

Još jedna nesvakidašnja stvar je minobacač u kalibru 60 mm razvijen od firme Soltam Ltd. sa kojim se može dejstvovati bez izlaska iz tenka. Minobacač služi za davenje vatrene podrške po neprijateljskoj pešadiji ali i za osvetljavanje bojišta. Ispaljuje eksplozivne i osvetljavajuće mine.

Osim naoružanja Merkava 4 je jako bogata sa sistemima komunikacije. Tako recimo sistem Battle Management System (BMS) omogućava da se na monitoru dobije pregled bojišta. Ovaj sistem je “umrežen” tako da stanje bojišta u realnom vremenu ima svaki tenk kao i komanda.
Ovaj sistem ima za zadatak da se tenkovi što bolje “razumeju”, jel je opšte poznata stvar da su tenkovske jedinice u sadejstvu sa pešadijom najjači onda kada nastupaju u grupi, čoporativno. Što se “čopor” tenkova i pešadije između sebe bolje razume to je učinak bolji, a i smanjuje se mogućnost “prijateljske vatre” koja je recimo kod Abramsa dosta česta pojava, mada ni drugi ne zaostaju puno.
BMS ima mogućnost snimanja, tako da se neke situacije kasnije mogu anlizirati što je po meni izuzetno korisna stvar.

[attachment=5]

Uopšte se može reći da je Merkava 4 dosta kompjuterizovana u odnosu na konkurente što je sa jedne strane dobro a sa druge nije.
Merkava 4 može bez problema da dejstvuje kako danju tako i noću na statičke i pokretne mete i kao još jedna u moru nesvakidašnosti je uspešno dejstvo po niskoletećim objektima, najviše dejstvo po neprijateljskim helikopterima koji su za svaki tenk pa i za Merkavu pored pešadije najveća pretnja.


Oklopna zaštita

Merkava 4 je tako dizajnirana da obezbedi opstanak posade prilikom neprijateljske vatre, kao i da prilikom eventualnog pogodka sve bude u kratkom roku vraćeno u operativno stanje. Može se reći da Merkava 4 spada u najzaštićenije tenkove na svetu, naručito je akcenat bačen na zaštiti posade prilikom eventualnog pogodka tenka, tako da posada ima jako velike šanse da preživi.

Oklopna zaštita je takva da obezbeđuje zaštitu od svih danas poznatih APFSDS i ATGM projektila.
Oklop Merkave 4 je opremljen sa laserskim sistemom upozorenja (Amcoram LWS-2) koji daje prikaz stanja na monitoru.
Senzori smešteni u oklopu su u stanju da detektuju projektil kada je ispaljen iz neprijateljskog tenka, takođe u stanju su da detektuju i laserski vođenu raketu.
Laserski sistem upozorenja je povezan sa sistemom za stvranje dima kao i sa mamcima koji imaju za zadatak da navedu neprijateljsku granatu na promašaj, da je odvuku od tenka.
Pored ovog sistema upozorenja tu je sistem Rafael Trophy Protection System koji daje zaštitu od brzo dolazećih neprijateljskih projektila. Sistem prati sve pretnje i razvija protiv mere neutralisanja istih.
Merkava 4 ima modularni oklop čiji se moduli sa lakoćom mogu zameniti i na terenu od strane posade.
Pored navedenog Merkava 4 ima jako (oštar) povoljan ugao kupole, tako da je kupolu gotovo nemoguće pogoditi.

[attachment=3]

Pored svega prednost je i u tome što je kod Merkave 4 motor napred i takvim rasporedom frontalno štiti tenk i posadu od neprijateljskih granata.
Takođe i relativno mala silueta tenka ide u prilog da se Merkava 4 teško uočava na većim razdaljinama.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 05, 2010, 12:09:45 pm
Motor

Ako se Merkava 4 po nečemu izdvaja od ostalih tenkova na svetu to je smeštaj motora. Kod Merkave 4 motor je smešten u prednjem (frontalnom) delu tenka. Ovaj zahvat ima najviše za zadatak da zaštiti posadu od neprijateljske vatre i to frontalno. Nešto nalik BVP-u M-80. Motor na Merkavi 4 je “Power Pack”, što znači da  je motor moguće zameniti jako brzo. Oznaka motora je General Dynamics GD833 (koprodukcija sa SAD od strane General Dynamics i MTU). Motor je 12-cilindrični, vodom hlađen, razvija 1500 konjskih snaga. Pogonsko gorivo je dizel.


Ostali sistemi na tenku

Od ostalih sistema na Merkavi 4 treba pomenuti sistem (CBR) za zaštitu posade od radioloških, hemijskih i bioloških otrova. Sistem ima zadatak i da klimatizuje prostor u teku za svakog člana posade, nešto kao mikro-klima.
Tu je i nezaobilazni automatski protivpožarni sistem, kao i bacači dimnih kutija, ukupno 12 bacača, sa svake strane kupole po šest.

[attachment=1]

Zanimljivo je da vozač ima i pregled  iza tenka koji dobija putem kamere koja signal prenosi na njegov monitor. Tako da za vožnja unazad nije nikakav problem za vozača bez ikakve pomoći komandira tenka.


Verzije

Merkava LIC – tenk prilagođen za urbano ratovanje
Merkava Tankbulance – tenk prilagođen za prvu medicinsku pomoć (nalik sanitetu)
Merkava IFV Namer – teško borbeno vozilo pešadije razvijeno na bazi tenka Merkave
Merkava ARV Nemmera - TZI
Merkava Howitzer Sholef – haubica na bazi tenka Merkava


TT podaci

Posada4 (vozač, komandir, nišandžija, punilac)
Osoblje(pešadija) 8
Težina65 t
Visina2.66 m
Širina3.72 m
Dužina9,04 m sa topom napred
MotorV-12 dizel
Konjska snaga1,500
Maksimalna brzina60 km / h
Akcioni radijus500 km


Umesto zaključka

Tenk Merkava 4 mnogi u današnjici nazivaju najboljim tenkom na svetu. Ja se sa tom tvrdnjom ne bih složio u potpunosti. Merkava 4 je tipski rađen tenk za borbe sa Libanom na prvom mestu, te je sve podređeno tom terenu i tom načinu ratovanja. Jako je dobro pitanje kako bi se Merkava 4 pokazala u nekim drugim uslovima. Jedno stoji i to je nepobitna činjenica, u regionu tenk Merkava 4 je sasvim sigurno najbolji tenk na svetu, mada i u regionu ima gubitaka.

Nekoliko slika Merkava koji su van stroja

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Zanimljivo, a i dosta praktično, i ako su Izraelci 60-tih godina izigrani tj. prevareni od Britanaca u zajedničkom projektu tenka ipak Izraelci nikome nisu ostali dužni. Može se slobodno reći da je Merkava 4 spoj provereno dobrbrih sistema sa tenkova iz Zapadne Evrope i Amerike. Tako ćemo primetiti da su mnogi sistemi “prekopirani” sa fransuskog Leclerka, američkog Abramska i nemačkog Leoparda …


http://www.youtube.com/watch?v=vjVg4Bdri8Y


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on September 07, 2010, 03:26:09 pm
Iznenadilo me je kad sam pročitao da je Israel Tal glavni konstruktor i Merkave 4.
Pre oko 40 godina, kada su postavljeni TTZ za Merkavu, Izrael je imao upola manje stanovnika. Ovo su značajne izmene demografske situacije. Ove činjenice svakako utiču i na taktičku upotrebu OS, pa i Merkave.

Po meni, nema univerzalnog sistema ocene kvaliteta nekog tenka ili borbenog sredstva uopšte.
I Abrams je razvijan za potrebe vojišta u umerenom klimatskom pojasu, a silom prilika je upotrebljavan u borbi samo u pustinji. Vidimo da do dan-danas problemi sa vazdušnim filterima nisu rešeni, a to je ozbiljna mana.

Ne verujem da bi se Merkava odlično pokazao u Istočnoevropskoj niziji - prepunoj dubokih i širokih reka, ili u Brazilu, u močvarama Bangladeša ili tresetištima zapadnog Sibira, ili npr. svima poznatoj srednjoj Bosni, ili možda potezu od Siska do Karlovca, ili u Bagrdanskom tesnacu.

Sećam se samo koliko su puta slavodobitno citirani navodi iz zapadne štampe (valjda kao vrhunska pohvala, šta li) da je BVP M-80/M-80A vozilo "pažljivo prilagođeno jugoslovenskim potrebama" - kao da je to njegova osnovna vrlina. Valjda se podrazumeva da neko oružje/oruđe prvo odgovara potrebama onog ko ga je razvio, tj, onog kome ono treba, pa tek onda nekom drugom.

A ako su izraelci za šezdeset godina nešto naučili, to je da čuvaju same sebe.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on September 07, 2010, 04:16:00 pm
Ovo čudo je ogromno.
Nisam vešt u photoishopu, ali odokativno se vidi razlika između merkave Mk4 i T-72 (širina šlemofona, širina gusjenica, mada sve odokativno; bolje ne znam)

LPB

[attachment=1]


Edit: izgleda da bi T72 još morao malo smanjiti.. gledam ustje cevi..


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 07, 2010, 04:45:01 pm
Jeste Merkava 4 robusnija od T-72 i samim tim ima i veću siluetu, ali nemoj da zaboravimo da ona sa sobom vodi osam pešaka.
To je tako dobro rešenje da nemam reči.

Sto puta je rečeno, praksa je pokazala da je tenk bez pešaka i pored ovakvog oklopa velika nula, sa  pešakom koji je u liniji, u ovom slučaju u samom tenku, to je dobitna kombinacija.
Samo istereraš pešadiju gde ti trebaju :), gde ti ne trebaju pokupiš ih, i tako samo napred. Stvarno mnogo dobro rešenje. :klap
Njima tačno i ne treba BVP u pratnji tenka. A po meni imaju najbolji BVP na svetu, čuveni Achzarit (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,71.0.html).


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: dexy on September 07, 2010, 05:20:21 pm
Gde je smešten gore pomenuti minobacač 60mm i ko je zadužen za njega?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on September 07, 2010, 05:28:34 pm
Sve u svemu dobra mašina prilagođena zahtevima Izrela.

Evo i jedan interesantan filmić o Merkavama u Libanu.

http://www.youtube.com/watch?v=b7s5lnjXR5s


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on September 07, 2010, 05:31:05 pm
Ima marševsku kočnicu topa kao samohodne haubice(topovi).


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: janezek67 on September 08, 2010, 10:09:58 am
Merkava 4 je uz novi koreanski tenk K2 jedan od najboljih tenkova. Dobar oklop, dobar motor, dobra optika i sistem za komunikaciju. Daleko ispred Abramsa, Leoparda ili ruskog T90, a da o tenku T72 i ne pričamo.Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: trpe grozni on September 08, 2010, 11:51:12 am
Ne bih se bas slozio @Janezek.
Merkava ima svoje mane kao i ostali tenkovi.
Ne postoji najbolji tenk, prvenstveno zato sto ne postoji univerzalni tenk. Tamo gde je potreban dobar oklop i relativno slaba manevarbilnost, naravno da bih dao prednost Merkavi, ali tamo gde je potrebna brzina i probijanje kroz sumovite predele sa puno vododerina, potoka, reka i slicnog ispresecanog terena, ondak bih definitivno vise voleo da sam u ruskom tenku. Ako slucajno moram da se borim u gustim prasumama, ondak definitivno ne bi uzeo tenk, vec neki laksi BVP ili OT koji se dovoljno lako probija kroz sumu, ali nece se ponasati kao slon u staklarskoj radnji, i uz to ce nositi top koji ne mogu da upotrebim i cija cev samo smeta pri svakom pokretu.
Namena tenka pre svega zavisi od toga kakva je strategija armije koja ga upotrebljava, kao i od predvidjenog terena gde ce se taj tenk upotrebljavati, zato nikad necu da kazem da je ovaj ili onaj tenk najbolji.
Na kraju krajeva, dzaba sva ta elektronika i komunikacije kada tenk zbog neceg nece da se pomeri. ;D
Merkava je mozda najbolji tenk za Izrael jer imaju takav teren na kome se Merkava najbolje snalazi, kao i protivnika protiv koga se Merkava najbolje snalazi, ali ne i za ostale delove sveta, a svet je poprilicno saren. ;)


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Andrei_bt on September 08, 2010, 12:09:15 pm
general major Israel Tal
[attachment=1]
В среду 8 сентября (08.09.2010) умер на 89 году жизни.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: jadran2 on September 08, 2010, 12:19:03 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: janezek67 on September 08, 2010, 12:28:18 pm
Ne bih se bas slozio @Janezek.
Merkava ima svoje mane kao i ostali tenkovi.
Ne postoji najbolji tenk, prvenstveno zato sto ne postoji univerzalni tenk. Tamo gde je potreban dobar oklop i relativno slaba manevarbilnost, naravno da bih dao prednost Merkavi, ali tamo gde je potrebna brzina i probijanje kroz sumovite predele sa puno vododerina, potoka, reka i slicnog ispresecanog terena, ondak bih definitivno vise voleo da sam u ruskom tenku. Ako slucajno moram da se borim u gustim prasumama, ondak definitivno ne bi uzeo tenk, vec neki laksi BVP ili OT koji se dovoljno lako probija kroz sumu, ali nece se ponasati kao slon u staklarskoj radnji, i uz to ce nositi top koji ne mogu da upotrebim i cija cev samo smeta pri svakom pokretu.
Namena tenka pre svega zavisi od toga kakva je strategija armije koja ga upotrebljava, kao i od predvidjenog terena gde ce se taj tenk upotrebljavati, zato nikad necu da kazem da je ovaj ili onaj tenk najbolji.
Na kraju krajeva, dzaba sva ta elektronika i komunikacije kada tenk zbog neceg nece da se pomeri. ;D
Merkava je mozda najbolji tenk za Izrael jer imaju takav teren na kome se Merkava najbolje snalazi, kao i protivnika protiv koga se Merkava najbolje snalazi, ali ne i za ostale delove sveta, a svet je poprilicno saren. ;)

Trpe, merkava 4 ima 1500 ks - to je snažan motor kao kod Leoparda ili Abramsa, a ima i vrlo dobro podvozje - tako da je vrlo pokretljiv.
Jedino kod močvarnog terena se zna, da je dobar tenk neki malo modernizovani PT76. Oko brdovitih terena ili šume, kao što je u Sloveniji ili Bosni, isto tako tenk T72 ili M84 ne valja, pošto mu je ograničeno pomeranje topa po visini. Ovdje bi se puno bolje ponašao neki Leopard1 (bolji top, bolji i pouzdaniji motor, bolji nišanski uređaji, slična masa a jedina mana - lošiji čelni oklop od T72).

Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Vladimir Ivanović on September 08, 2010, 03:08:12 pm
U ratovima u bivšoj nam državi ni jedan tenk M84 i T72 nije probijen kroz prednju ploču. Bilo je raznih pogodaka, ali nije bilo probijanja prednje ploče. Bilo je probijanja donjeg dijela sa tenkovskom nagaznom, ali ne prednje kose ploče. A mjerio sam rupe na prednjoj kosoj ploči od 60 do 70 cm dubine, a i više. A svi su oštećeni tenkovi sa svih ratišta dolazili meni u ruke. Najbolji prednji oklop ima Merkava. Čitav motor je na prednjoj strani. Najbolja zaštita posade.

Nije sva Bosna i Slovenija brdsko planinska. Ima dovoljno teritorije za upotrebu tenkova. Merkava je 20 tona teži od M84 i T72, što znači da neće moći preći preko određenih mostova i mekanih terena. Pa zato i mora da ima i veći motor. Za Merkavu se može reći da je jako dobro oklopljeni BVP sa tenkovskom kupolom. Velika je prednost što može da prevozi pješadiju.

Svi tenkovi približno imaju isti hod topa po elevaciji. Američki tenkovi ne mogu ići u depresiju topa preko motora, jer im je motor izdignut. Svaki je tenk u problemima u klisurama ako nema podršku oko sebe. Ali na modifikacijama ruskih tenkova ima dodatak za korištenje NSV mitraljeza 12,7 bez izlaska komandira iz kupole. A taj mitraljez je protiv-avionski, što znači da ima veliku elevaciju. Merkava ima tri mitraljeza na kupoli.

Tek je Merkava 3 mogla da gađa u pokretu cilj iz pokreta. I to 1989. Sa tipom 120 mm. E sad to treba usporediti sa M84 koji je mogao da gađa u pokretu cilj u pokretu i to 1983 i to sa topom 125 mm.

Velika prednost Merkave je ogromna podrška izraelske vojne industrije. Izrael ima veoma jake vojne fabrike koje lako naprave ono što vojska treba. A tenk je stalno na ratnom području, pa se lako vide nedostatci. Ovaj tenk je uglavnom izložen napadima ruskih protivtenkovskih raketa koje su arapi dobili uglavnom od Irana i tenk je napravljen tako da izdrži napad od tih raketa.

Naš tenk se prestao praviti 1991/1992 godine, a Merkava se pravi bez prekida. Naša vojna industrija je uništena, a izraelska se razvija. Na našem tenku Rusi mogu da vrše modifikacije, a na izraelskom se stalno radi.

Prvi put je Merkava ponuđen za prodaju u inostranstvo prije tri mjeseca. Dakle, industriji treba para. Skupo, veoma skupo je koštao razvoj Merkave. Procjenjuje se da je razvoj i proizvodnja Merkave koštala Izrael od 7,5 do 10 milijardi dolara. Svaki tenk je oko 4,5 miliona dolara. Normalno, neće ponuditi najnovija rješenja.

Kao što je Izrael bio prinuđen od SAD da obustavi izradu svog aviona Levi tako i ima stalni pritisak od SAD da obustavi proizvodnju svog tenka. Zna se za veliku američku pomoć jevrejima. A svaka američka pomoć je uslovljena sa ovim ili onim. A sad kad je Merkava ponuđen za izvoz padaju i šanse Abramsa za prodaju. Amerikanci daju pomoć Izraelu, a ovi im uzimaju tržište. Biće tu svega, a možda već i ima. A u Americi vlada nezaposlenost i treba im posao. A Izrael je ponudio robu na prodaju.

Dok je Ehud Barak bio premijer Izraela došlo je do značajnog slabljenja izraelske vojne industrije i oslanjanja na američku. Normalno, zbog pritiska Klintona na Baraka. Amerikanci su na sve moguće načine ometali razvoj i prodaju izraelskog naoružanja. Poznat je slučaj kad su Turci zbog pritiska SAD odustali od kupovine 145 helikoptera u vrijednosti od $ 4,5 milijardi dolara koji su trebali biti napravljeni u izrelsko ruskoj kooperaciji i ucjenjivanja kupaca usluga izraelskih špijunskih satelita, (Ofek satellite) koji su kasnije iznajmili američki satelit.

Ustalom i 40 tenkova M84 koji su trebali biti isporučeni Libiji završilo je u hangarima VP 5312 Vrhnika. I to uslovljavanjem Amerike, ili Jugo u Ameriku ili tenk u Libiju. Neko je procijenio da je bolji posao Jugo u Ameriku.

To koji je tenk bolji ili lošiji je priča bez kraja. Kao kod auta. Da li je bolji BMW, Audi, RR ili moj pasat. Za mog pasata kupim dio na svakom čošku za male pare, BMW ide ko lud, RR je vozilo bogataša, ali ne može po makadamu, skupo auto za jeftine puteve, i tako bi mogli početi sa pričom koja nebi nigdje dovela. Kome je do toga, neka ode na MC forum. Ima tamo dio o tome. Čak i nas nekoliko sa ovog foruma piše o tamo o toj temi.


Znam samo koji je auto najbolji za makadam.

Državni.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: trpe grozni on September 08, 2010, 03:31:14 pm
@Janezek
Nisam spominjao samo sumu, vec ispresecano zemljiste.
Ruski (sovjetski) stil gradnje tenkova je takav da se tenk moze sakriti iza svake uzvisice i u skoro svakom vecem kanalu, Merkava to ne moze. Mnogo je veca, pa samim tim i samo staticko maskiranje, kao i maskiranje pokreta je mnogo teze.
Tamo gde se koriste Merkave, to i nije tako bitno, jer protivnik nema toliko PO sretstava, kao ni svojih tenkova (ne pricamo sada o arapsko-izraelskim sukobima, jer Merkava nikad nije videla pravi tenkovski boj kao sto su bili prethodni ratovi gde su masovne tenkovske bitke bile uobicajene.
U evropi je drugavije stanje, svaki prilaz mora dobro da se isplanira da bi ostao sto duze neprimeceniji, tenkovske zasede se mogu tako postaviti da tenk mozes primetiti tek kada opali na tebe, a mozda ni tada.
Jednostavno, teren je drugaciji, i nije bas toliko naklonjen tenkovima tipa Merkava.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 08, 2010, 08:04:12 pm
U ratovima u bivšoj nam državi ni jedan tenk M84 i T72 nije probijen kroz prednju ploču. Bilo je raznih pogodaka, ali nije bilo probijanja prednje ploče.


Vlado samo za info, ovo nije baš tako. Da ne objašnjavam dalje jel bih povredio Pravilnik.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: janezek67 on September 09, 2010, 06:34:27 am
U ratovima u bivšoj nam državi ni jedan tenk M84 i T72 nije probijen kroz prednju ploču. Bilo je raznih pogodaka, ali nije bilo probijanja prednje ploče.


Vlado samo za info, ovo nije baš tako. Da ne objašnjavam dalje jel bih povredio Pravilnik.

Ono što sam mogao pročitati u forumima i na netu, oklop M84 za čela je bio probijen:
- od Ose M79 - lucky shot u predelu vozača
- od kineskih raketa Red Arrow HJ8 (Baktar-Shikan).


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Vladimir Ivanović on September 09, 2010, 06:46:39 am
To se nije desilo u mojoj državi, te o tome ne znam. Svi oštećeni tenkovi u mojoj državi su dolazili meni u ruke. Puno toga ovdje pišem iz ličnog iskustva.

Bilo je probijanja kupole sa bočnih i zadnje strane, bočnih ploča, motora, topovske cijevi, poklopca vozača, poklopca nišandžije, lenjivca, ležaj kupole je bio najčešća meta. Bilo je nagaznih raznih vrsta.

Možda bi ovo trebali prebaciti u M84.

Vlado


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on September 09, 2010, 11:34:59 am

- od Ose M79 - lucky shot u predelu vozača

Ako misliš na onaj pogodak iznad desnog vozačevog fara, mislim da tu nije bilo proboja. Da je došlo do proboja, zapalio bi se desni unutrašnji rezervoar za gorivo, a sa njim i borbeni komplet unutar njega.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on September 09, 2010, 01:25:46 pm
Pogodka je bilo sigurno, koga to interesuje naka pogleda temu M-84 (http://www.paluba.info/smf/oklopno-mehanizovane-jedinice/tenk-m-84/) ili Opšte diskusije (http://www.paluba.info/smf/opste-diskusije/) (diskusije o oklopu), nemam vremena sada da tražim post. U jednom od postova u diskusiji baš opisujem taj događaj.

A sada nazad na temu.Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: airsuba on September 09, 2010, 03:49:52 pm
Merkava 4 je razvijena sa izvesnom dozom 'modularnosti' i to pre svega preko oklopa koji je sastavljen iz elemenata koji se kače na osnovno telo. Tako mogu da se vrše 'modernizacije' tokom ekplatacije bez preteranih intervencija na samom tenku, jer se umesto nekog od postojećih elemenata ugradi drugi (ili sa novom opremom, ili sa poboljšanim oklopom, ili nekom novom balističkim oblikom, i sl.). Takođe je tako moguće mnogo lakše birati i instalirati opremu koja se ugrađuje eventualnim kupcima, pa se zato tek ovaj mark IV pojavio na nekom sajmu naoružanja kao 'prodajni artikal' (u Parizu pre neki mesec).

Izrael trenutno već koristi nekoliko podverzija Merkave IV koje su prilagođene jedinicama i njihovom angažmanu tj. potencijalnom protivniku i frontu. Nepoznato koju sve konkretno opremu tenkovi imaju i fotografisanje unutrašnjosti je zabranjeno. Primerak koji je bio sada u Parizu je bio full serijski primerak sa Trophy sistemom odbrane ali je imao većinu instrumenata i opreme unutra izvađenih i zamenjenih sa sličnim 'dummy' varijantama. Takođe primerak iz Pariza ima novu verziju gusenica sa gumom.

Novo teško borbeno vozilo pešadije Namer (naslednik transportera Nagmachon i borbenog vozila Achzarit) je baziran na trupu Merkave IV zbog većeg stepena univerzalnosti delova i održavanja. Prvobitna ideja je bila da se Nameri prave od starih Merkava je odbačena posle borbenih iskustava njihove prototipske serije.
Poslednja informacija inače vezana za Namera je da će uskoro skoro sigurno proizvoditi u Americi, a ne u Izraelu. Proizvodnja je isključivo za IDF tj. neće se praviti za amerikance. Kako kažu to im ispada jeftinije jer će ih najvećim delom finansirati od sredstava koje dobijaju od SAD-a tako da će se ona sada trošiti na američku radnu snagu a u isto vreme će proizvodnja biti brža (tako obe strane 'profitiraju') - link http://www.defense-update.com/features/2010/june/namer_in_the_usa_09062010.html (http://www.defense-update.com/features/2010/june/namer_in_the_usa_09062010.html)

šeme elemenata (obratiti pažnju na pravu veličinu i oblik turele, sad je jasnije zašto je tamo jedan poklopac gore)
[attachment=1]

jedna od serijskih Merkava IV
[attachment=6]

Merkava IV koja je prezentovana u Parizu
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

IDF instruktorke koje su pratile tenk u Parizu
[attachment=5]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Helo on October 16, 2010, 02:02:22 pm
Imam pitanje: ako je motor napred, kako ga servisiraju? Skinu sav oklop napred i onda otvore "haubu" na telu?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on October 16, 2010, 03:50:53 pm
Ovo je samo moje mišljenje a ne tvrdnja.

Mislim da se poklopac otvara bez skidanja oklopa, sada sa koje strane se otvara poklopac to zaista ne znam, nisam video (ili ne pamtim) ni jednu Mekavu sa otvorenim poklopcem motora.
Tačno se može uočiti na slikama šta čini poklopac motora.
I kod M-84 poklopac transmisije (koji nije uopšte lak) dižu najmanje dva člana posade dok treći stavlja osiguranje, u Merkavi ih barem ima ko kusih pasa, četiri člana posade i osam pešaka.

Drugo što sigurno znam iz podataka je da oni koriste power pack motore koji se mogu zameniti za nekih 30-tak minuta što iziskuje da je poklopac motora mora biti podignut što više ka uglu od 90 stepeni ako se čak i skroz ne skida (to ne znam tačno).
Vlada kaže da je power pack moguće zameniti i brže, mislim 15-tak minuta.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on October 16, 2010, 06:51:11 pm
Kod M-84 poklopac transmisije može da podigne sam vozač (pajserom na zez), pod uslovom da je opruga poklopca (hladnjaka) malo jača i naravno vozač malo snažniji  ;) Inače što kaže Broker, samo u hladnjaku koji je ujedno i poklopac transmisije staje 100 litara vode plus verovatnoj još oko 50 kg. gvožđurije, ima tu ukupno oko 150 kg.

Vađenje motora na Merkavi:


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on October 16, 2010, 07:12:13 pm
Bravo za slike Bandzi. :klap

Znači ipak se skida poklopac motora skroz dok je manji deo poklopca fiksiran.

PS
Može i jedan čovek da digne poklopac transmisije na M-84 na "zez" ili kako ja to volim da kažem na "sec" ali ako bi ne daj Bože pao poklopac na nogu, neću ni da mislim šta bi se dogodilo ni sa onim koji je sam dizao a ni sa k-dirom tenka tog tenka. :nervoza


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on November 02, 2010, 06:49:34 pm
Unutrašnjost Merkave

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on November 02, 2010, 06:52:58 pm
[attachment=1]

Izgled kupole bez modularnog oklopa.
[attachment=2]
Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on November 02, 2010, 07:11:17 pm
Bravo za slike Trifko. :klap
Jako je teško naći slike unutrašnjosti Merkave 4. Da nemaš nekoga u OJ izraelske vojske. :)

Eto dokučismo gde se nalazi minobacač u tenku. Znači levo od topa.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on November 02, 2010, 08:23:01 pm
Evo ga i minobacač

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on February 21, 2011, 10:11:50 pm
Evo jedana zanimljiv video, na temu Merkave, ima snimaka iznutra.
http://rutube.ru/tracks/4102705.html?v=68164a215d1fcfc0a716b7d43b4d7810


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Levčanin on May 08, 2011, 05:57:07 am
interesantno vozilo. respect.  Kad kog pogledam ove snimke kako ide preko onih kamenčuga oduševim se, prosto ne možeš a da ti se ne sviđa, a i izgleda jako lepo Abrams mi je mnogo ružan. Pitam se kako bi se snašao T 90 ili M 84 preko ovakvog terena u Izraelu  ;D

ali lako je IDFu da se ku... sa ovakvim snimcima kada ima para ko Džajić da razvija tenkovski program stalno i to za domaće potrebe a sad ide i zvoz napokon, heheh biće interesantno, reklo bi se lepa konkurencija u domaćem taboru, jedva čekam da vidim ko će biti prvi kupac koliko i zašto.

 Da je Abrams dobar, i Izraelci bi ga kupovali  ;D ne bi pravili Merkavu već do 4te verzije  ::)   Ali i Merkava nije neuništiva videlo se da su probijali oklop Palestinci jeftinim bacačima granata...


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: rotring on May 22, 2011, 01:34:29 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: bmt70 on June 04, 2011, 10:39:52 pm
Božja Kočija za Izraelce ...... Šejtan za Palestince ....


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on September 08, 2011, 10:26:58 am
Malko zagreban

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Vladimir Ivanović on September 08, 2011, 01:19:24 pm
Nije ovo malko izgreban. Ovo je trag nekog kumulativnog mlaza, te aktiviran aktivni oklop.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: rotring on September 08, 2011, 01:37:31 pm
Veoma stara slika pogodjene merkave.

Naisao sam na nesto sto do sada nisam vidjao....

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Gazda on September 08, 2011, 01:51:44 pm
ovo na fotografiji je sustavo od 6(ili 8,ne sjećam se)kamera koje prikazuju cjelokupnu sliku oko tenka na ekranu u unutrašnjosti.zanimljivo je na ovoj slici vidjeti i kugle na komadima lanca koje vise oko tenka (na spoju kupole i tijela)koje služe aktiviranju kumulativnih projektila


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kanader41 on September 21, 2011, 05:38:32 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on November 02, 2011, 12:00:23 am
Da se ja pitam ja bi ovuda  ;D
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: dexy on August 01, 2012, 03:18:03 pm
Debka file javlja da je danas ispaljena jedna protivtenkovska raketa na izraelski tenk iz pravca Gaze, i navodno je sistem Trophy uspešno eliminisao pretnju. Verujem da je ovo prvo borbeno iskustvo za ovaj aktivni sistem odbrane, barem prvo za koje sam ja čuo.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Lemi_O2 on August 01, 2012, 05:44:41 pm
Prošle godine su imali vatreno krštenje protiv RPG.
http://defense-update.com/20110301_trophy.html
Zanimljiv sistem, u svakom slučaju.
Na slikama se vide antene radara- ukupno 4 komada i lanser presretača (eksplozivno formirana bojeva glava)-ukupno 2 komada.
Sami lanseri su dodatno zaštićeni oklopnim pločama.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Filmić pokazuje ispitivanja.Brzina reakcije i ponovno punjenje lansera su stvarno impresivni.
http://www.youtube.com/watch?v=n-Ri-kce6pA

Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on August 01, 2012, 07:43:48 pm
Koliko razumem Hebrejski, Merkava 5 ;)

http://www.youtube.com/watch?v=crGVfOrv78Y


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Lemi_O2 on August 01, 2012, 07:53:43 pm
Hehe, netko si je dao truda, taj klipić sam vidio na modelarskom forumu.Zezancija na temu koncepta bez kupole.
Ili kako su napisali na tom forumu "Designed by ULST - Unit of Lots of Spare Time"


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: gocemk on August 05, 2012, 04:15:03 pm
Koliko razumem Hebrejski, Merkava 5 ;)

http://www.youtube.com/watch?v=crGVfOrv78Y

добра идеја али колико функционалност ће бити, ако се узми аутоматизација merkava 5


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on August 13, 2012, 09:54:28 pm
http://www.youtube.com/watch?v=dSww8vkjGIM

unutrasnjost Merkave. Primetio sam da slican snimak na temi ne moze da se otvori.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 10, 2013, 11:16:17 am
Tokom Libanskog rata 1982. na jednoj strani su se koristile Merkave mk1, dok su na drugoj bili T72. Verujem da je to bio prvi rat u kojem su učestvovali ovi tenkovi.

Po izraelskoj verziji, Merkave su se uspešno nosile sa novim ruskim tenkom i uništile su tuce.

Sa druge strane, Sirijci ne priznaju nijednog uništenog T72 od strane Merkave, već da je kolona T72 uništena  napadom helikoptera Kobra. Predsednik Asad je posle rata T72 nazvao najboljim tenkom na svetu.

Druga, sirijska verzija mi zvuči verovatnija. L7 koji je bio najbolji top u izraelskoj vojsci u to vreme, ne može da probije čeoni oklop T72, plus neko je na forumu napisao da Merkave nisu mogle da pucaju iz pokreta, što su T72 mogle. Navodno je jedna Merkava uništila 5,6 T62, posle čega je i ona bila pogođena, a komandir poginuo.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on July 10, 2013, 03:31:39 pm


Merkava 1 i merkava 4 su veoma različiti tenkovi. Svakako da je reč o izuzetno dobrom tenku. Zaštićenost posade je odlična kod svih varijanti. Međutim, silueta tenka je ogromna, a masa vrlo velika. tenk je pažljivo prilagođen izraelskim uslovima i potrebama.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on July 10, 2013, 06:35:25 pm
Silueta jeste nešto veća, ali ne treba zaboraviti da je to malte ne tenk sa borbenim vozilom pešadije, i da u tenk pored posade može sa punom ratnom opremom da stane još osam pešaka, ili recimo dva ranjenika i bolničar i slično...
Koliko se to primenjuje u praksi (mislim na čistu mehanizovanu pešadiju +8), ne znam, ali sigurno da takvo jedno rešenje ima svojih predosti i višestruku primenu, ali naravno zato je danak plaćen na većoj silueti tenka. I pored toga, mišljenja sam da je napravljen odličan posao.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 10, 2013, 07:01:11 pm
Šta mislite, koji je bolji tenk? Merkava mk 1 ili T-72m?

Relativno skoro je na rts bio film "Lebanon" koji prati izraelske tenkiste u ratu '82. Sve scene su unutar tenka, i povremeno se baci pogled napolje kroz periskop. Prikazano je kako ima dosta prostora (unutra povremeno upada oficir, koji na kraju tu smesti palestinskog zarobljenika) ali ih ipak otvori rpg.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on July 10, 2013, 10:07:11 pm
Po meni lično Merkave su odlični tenkovi koji su pre svega prilagođeni Izraelskoj taktici upotrebe OMJ. Jak oklop, motor napred i solidan top. Sve je učinjeno da se posada maksimalno zaštiti, jer je lakše napraviti novi tenk, nego obučiti odličnu posadu.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on July 14, 2013, 11:58:27 am
Šta mislite, koji je bolji tenk? Merkava mk 1 ili T-72m?
Od ova dva, definitivno T-72M.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 14, 2013, 01:05:27 pm
I ja tako mislim. Međutim, tada je Merkava bila takoreći u pelenama, štene koje nije postiglo svoju punu snagu.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: duje on August 20, 2013, 12:50:43 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Izrael ponovno pokrenuo proizvodnju tenkova Merkava

Datum objave:
20.08.2013

Izraelska vlada je odlučila nastaviti proizvodnju svog glavnog borbenog tenka Merkava, prenosi UPI. Izraelski ministar obrane Moshe Ya'alon objavio je odluku o nastavku proizvodnje tenkova Merkava za oklopni korpus izraelskih obrambenih snaga tijekom posjeta sjevernom Izraelu, gdje se sastao sa tvrtkama koje proizvode Merkavu u Kiryat Shmonu. Merkava je trenutno glavni borbeni tenk IDF-a. Tenk je ušao u službenu uporabu IDF-ovog oklopnog korpusa tijekom 1979.godine, a proizvodnja je išla u četiri varijante.

Merkava je prvi put viđena u borbama tijekom izraelskog upada u južnom Libanonu 1982.godine. Tenk je zasnovan na izraelskim inovacijama kad je u pitanju teški oklop, poboljšana zaštita posade, te učinkovito i jednostavno održavanje i popravak.

Odluka ponovnog pokretanja proizvodnje dolazi u trenutku kada izraelska vlada nastoji prebaciti fokus izraelskih oružanih snaga sa mehaniziranog ratovanja prema povećanom korištenju zračnih sredstava i sredstava za cyber ratovanje, objavio je izraelski Globes.Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on January 05, 2014, 01:02:29 pm
http://www.youtube.com/watch?v=cLzRnEgCOXM


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 02:10:46 pm
Jel' može neko da prepriča u jednoj rečenici, šta priča ovo u vezi ove POVR koja navodno može da izvrši penetraciju tri tenka bočno.
To je u pitanju POVR ili tenkovski topovski projektil i ko ga je razvio, Rusi ili Izraelci?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on January 05, 2014, 02:12:00 pm
Jel' može neko da prepriča u jednoj rečenici, šta priča ovo u vezi ove POVR koja navodno može da izvrši penetraciju tri tenka bočno.
To je u pitanju POVR ili tenkovski topovski projektil i ko ga je razvio, Rusi ili Izraelci?

Gde je to na snimku?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 02:35:23 pm
Na 5:44, izgleda da je to ipak potkalibarni projektil.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on January 05, 2014, 02:57:15 pm
Nije potkalibarni projektil, jer nema segmenata koji se odvajaju. Radi se o novom tipu vođene municije za top 120mm.


http://en.wikipedia.org/wiki/XM1111_Mid-Range_Munition

http://www.dtic.mil/ndia/2007gun_missile/GMWedPM2/VolkmannPresentation.pdfhttp://www.liveleak.com/view?i=063_1172579621


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 05, 2014, 03:25:34 pm
Prilično mi je neverovatno da postoji projektil koji na jedan kumulativni mlaz naniže tri tenka! Ako je to tačno, konstruktoru sleduje Nobelova nagrada za fiziku.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on January 05, 2014, 03:27:31 pm
Nije potkalibarni projektil, jer nema segmenata koji se odvajaju. Radi se o novom tipu vođene municije za top 120mm.

Neće biti. Baćuška kaže da ovaj projektil ima hiperzvučnu brzinu i vazdušno-reaktivni motor.

Najverovatnije se radi o ovom sokoćalu:

http://en.wikipedia.org/wiki/LAHAT


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on January 05, 2014, 03:34:31 pm
Baćuška dobro kaže, jer ovom vođenom projektilu hiperzvučnu brzinu daje raketni motor u završnoj fazi leta. No to ne znači da je u pitanju potkalibarni projektil, jer kao što rekoh, nema segmenata koji se odvajaju. Potkalibarni projektil funkcioniše na ovom principu:

http://www.youtube.com/watch?v=0giK-zqrAKIU pomenutom slučaju MRM-KE ovo zadnje KE označava (Kinetic Energy) što znači da ovaj projektil koristi svoju kinetičku energiju + probojac unutar projektila (može se videti na skici u prethodno postavljenom fajlu). Dakle, ne koristi kumulativni mlaz.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 05, 2014, 03:42:21 pm

Kakav motor može PO projektilu pri zemlji dati brzinu od oko 2-3.000m/s, tj 6-9 maha. Mislim da ste se nešto preračunali ???


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on January 05, 2014, 03:44:35 pm
Znam ja kako radi potkalibarni, ali sam pogrešio kod citiranja tebe. Trebao sam ovaj deo da citiram:

http://en.wikipedia.org/wiki/XM1111_Mid-Range_Munition

http://www.dtic.mil/ndia/2007gun_missile/GMWedPM2/VolkmannPresentation.pdf


Kakav motor može PO projektilu pri zemlji dati brzinu od oko 2-3.000m/s, tj 6-9 maha. Mislim da ste se nešto preračunali ???

Nabojno-mlazni.

http://sr.wikipedia.org/sr/Набојномлазни_мотор


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 05, 2014, 03:55:05 pm
Jedan od uslova za rad nabojnomlaznog motora je da mu ulazni otvor bude većeg preseka od izlaznog, što znači da projektil mora biti veeliki. Da bi nabojnomlazni motor proradio, potrebno je da projektil već ima nadzvučnu brzinu. Pogledao sam i članak o LAHAT-u, to je raketa koja se može ispaljivati iz topovske cevi, a probojnost joj je solidnih 800mm.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on January 05, 2014, 04:07:47 pm
LAHAT ima tandem-kumulativnu bojevu glavu, što znači da ne koristi svoju kinetičku energiju i probojac.


MRM-KE koristi baš ovo drugo, a veliku brzinu mu kao što rekoh daje raketni motor u završnoj fazi leta. Na skici koju sam izdvojio iz onog promo materijala je sve objašnjeno.Još jedan video dejstva MRM-KE

http://www.youtube.com/watch?v=V3eV_ABhG_8


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on January 05, 2014, 04:16:20 pm

Kakav motor može PO projektilu pri zemlji dati brzinu od oko 2-3.000m/s, tj 6-9 maha. Mislim da ste se nešto preračunali ???


Ovaj projektil se ispaljuje iz tenkovskog topa 120mm gde pri izlasku iz cevi već ima veliku početnu brzinu, a raketni motor ga na kraju putanje dodatno ubrzava.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Solaris on January 05, 2014, 06:10:54 pm
Malo gledam ovo čudo, 65 tona, 60 km/h.
Nije ovo nikakav tenk već oklopljeni bunker sa topom.

poz.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on January 05, 2014, 06:43:19 pm
I to pokretni bunker sa topom. Izgleda da je veliki uzor novom ruskom tenku.
PS da li negde postoji slika Merkave na vučnom vozu?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 06:51:18 pm
Malo gledam ovo čudo, 65 tona, 60 km/h.
Nije ovo nikakav tenk već oklopljeni bunker sa topom.

poz.
Koji na 2 km bocno izbusi jedan vod petica i koji sa sobom u "utrobi" pored posade ima vod pesadinaca.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 07:17:58 pm
Nekoliko fotografija Merkavi, uglavnom 3, ima jedna cetvorka, van stroja.
Verovatno su neke fotografije vec postavljane

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Solaris on January 05, 2014, 07:20:55 pm
Malo gledam ovo čudo, 65 tona, 60 km/h.
Nije ovo nikakav tenk već oklopljeni bunker sa topom.

poz.
Koji na 2 km bocno izbusi jedan vod petica i koji sa sobom u "utrobi" pored posade ima vod pesadinaca.

Na poligonu i u pustinji.

U gradu bi ga otvorio osom kao sardinu.
A slavonija, tamo bi morao imati montirani periskop.
Centralni dio bivše države neću niti spominjati.

poz.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 07:25:33 pm
[attachment=5]
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 05, 2014, 07:43:09 pm
Malo gledam ovo čudo, 65 tona, 60 km/h.
Nije ovo nikakav tenk već oklopljeni bunker sa topom.

poz.
Koji na 2 km bocno izbusi jedan vod petica i koji sa sobom u "utrobi" pored posade ima vod pesadinaca.

Na poligonu i u pustinji.

U gradu bi ga otvorio osom kao sardinu.
A slavonija, tamo bi morao imati montirani periskop.
Centralni dio bivše države neću niti spominjati.

poz.

Oni su bas po tom pitanju posevetili dosta paznje, jer su imali prilicno losa iskustva u urbanoj borbi. Imaju cak i specijalizovane tenkove za urbanu sredinu, a to sto pominjes Slavoniju, bas bi se na takvom terenu dobro pokazali (narocito ako je prosla zetva kukuruza ;D), da si pomenuo R.Srpsku, ili kod mene da dodju na planinu Goliju, e tu bi bilo povuci potegni, ali nisu oni pravili tenk ni za Slavoniju ni za R. Srpsku ni za Goliju. Oni Merkavu 4 cak i ne izvoze i sasvim sigurno nece dok petica, koja jos nije ni u najavi, dobro ne zazivi u njihovim jedinicama.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 06, 2014, 12:29:59 am

Ove slike koje su gore postavljene pokazuju da nijedan tenk, ma kako bio dobar, nije imun na ljudsko neznanje i glupost. Nijedan nije "idiot-proof". Merkava je tenk posebno projektovan za izraelske uslove i za te uslove je odličan. A sve što je od čelika može se i probušiti. Nije neranjiv, naravno, samo traži dobro oružje protiv sebe. Silueta mu je velika. Mada, kupio sam prošle nedelje maketu challengera 2 iz Kolekcije. Stavio sam ga pored T-72 i merkao, merkao...
Tek je challengera teško promašiti, ogroman tenk.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MiskoMI on January 06, 2014, 01:55:22 am
Brok na ovoj poslednjoj slici "Merkave van stroja (9).jpg" je zapravo američki M60  :marinero


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 06, 2014, 03:55:01 pm
MiskoMI, hvala na ispravci. :)

Još nekoliko fotografija Merkavi

Van stroja (ova prva je već bila negde na Palubi)
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Unutrašnjost
[attachment=4]

Na vučnom vozu (na železničkom vučnom vozu ih izgleda nema)
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]

Maskiranje tenka
[attachment=8]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on January 06, 2014, 04:06:23 pm
Na zadnjoj fotografiji izgleda da nije reč o Merkavi pre će biti da je to Leopard 2?
Upotrebljen je kanadski sistem za kamuflažu Saab Barracuda.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MiskoMI on January 06, 2014, 04:17:26 pm
da, leopard 2 sa maskirnim kišobranom  :pilot


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 06, 2014, 04:29:19 pm
da, leopard 2 sa maskirnim kišobranom  :pilot

Leo 2A6 sa suncobranom, da komandir ne zagori.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on January 06, 2014, 09:01:52 pm
T72 u kolekciji je zbog greške u proizvodnji viši nego što bi trebalo  :) .


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on January 06, 2014, 09:03:53 pm
I zazor između kupole i tela je vidno prevelik.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on July 06, 2014, 08:31:12 pm
http://www.youtube.com/watch?v=RzVEduKGUws


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 06, 2014, 08:55:40 pm
Izgleda su Singapurcani pazarili.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: duje on July 09, 2014, 09:43:31 pm
Izrael, radi gospodarske krize, ipak pristao na izvoz tenkova. Prvi kupac je Singapur (javlja Intelligence Online). Ugovor je potpisan za prvih, novih, 50 komada. Cijena novog tenka je oko 6 milijona $. Za tenkove su zainteresirani i Azerbejđan i Kolumbija.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

IZRAEL SE JE ZARADI GOSPODARSKE KRIZE LE ODLOČIL IZVAŽATI TANKE

Singapur je prvi tuji kupec izraelskih glavnih bojnih tankov merkava, poroča spletna stran Intelligence Online. Singapur in Izrael naj bi že podpisala pogodbo za nakup 50 novih tankov merkava IV.....Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on July 09, 2014, 10:37:10 pm
I pored svega, ne verujem da ce serije Merkave IV za izvoz biti sa svim sklopovima kako sto to imaju Merkave III ili IV u izraleskom OMJ-u.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on July 09, 2014, 10:46:57 pm
Brok šat predpostavljaš da neće biti isto, Možda radio stanica ili ako imaj neku napredniju nišansku spravu od termo vizije???


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Рашо on July 09, 2014, 11:11:51 pm
Za tenkove su zainteresirani i Azerbejđan...

Ето на помолу великог посла за УралВагонЗавод у Јерменији...


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on July 09, 2014, 11:18:41 pm
Za tenkove su zainteresirani i Azerbejđan...

Ето на помолу великог посла за УралВагонЗавод у Јерменији...
Управо што ... управо то! УВЗ прави одличне грађевинске машине, а и неке сличне гусеничаре, на којима вири нека цевка напред, то је пумпа за бетон. Одлична.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bojnik on July 10, 2014, 12:54:49 am
Dakle, ajmo ovako, moje viđenje, a ujedno i pitanje za ljude koji su bolje upućeni u tenkove od mene pošto se ja u vojsci nisam specijalizirao za njih.

Je li MK4 uopće moguće uništit današnjim konvecionalnim vođenim/nevođenim protu-oklopnim bacačima/sustavima pod uvjetom da tenk ima Izraelski aktivni sustav samoobrane "Trophy" koji je službeno uveden i borbeno dokazan u Gazi 2011.godine ?

Naime, neki će se sada pozvati na 2006 i Libanonski rat kada je nekoliko Merkava uništeno ili oštećeno. No valja napomenuti par stvari, većina uništenih/trajno onespobljenih Merkava su bile zastarijele verzije MK2/MK3 bez naprednih sistema samoobrane kao što to konkretno u zadnje 3-4 godine posjeduje MK4.

Koliko znam (ispravite me ako griješim) svega nekoliko MK4 je sudjelovalo u ratu 2006-e, te tada nisu bili opremljeni najsuvremenijim samoobrambenim zaštitnim sistema kakve Izraelci danas koriste. Uprkos tome, iako je nekolicina MK4 primila projektile, ni jedan od PO vođenih i nevođenih sistema nije oštećen do te razine da bude neupotrebljiv, odnosno jedan ili dva tenka koji su bili pogođeni su izvučeni sa bojišnice te su kasnije popravljeni. Ne zaboravimo, bili su gađani sistemima koji i dan danas spadaju u najopasnije i najrazornije , kao što su RPG-29, KORNET-e i METIS-M.

Prije nego što nastavim, evo jedan citat u vezi MK4 u Gazi nakon što je dobio naprednije sisteme samoobrane.

Quote
The Merkava IV was used more extensively during the Gaza War, as it had been received by the IDF in increasing numbers since 2006, replacing more of the Merkava II and III versions of the tank that were in service. One brigade of Merkava IVs managed to bisect the Gaza strip in five hours without casualties. The commander of the brigade stated that battlefield tactics had been greatly revised since 2006. Tactics had also been modified to focus on asymmetric or guerilla war threats, in addition to the conventional war scenarios that the Merkava had primarily been designed to combat.[39] By October 2010, the IDF had begun to equip the first Merkava IVs with the Trophy active protection system, to improve the tanks' protection against advanced anti-tank missiles which use tandem-charge HEAT warheads.[40][41] Added protection systems included an Elbit laser-warning system and IMI in-built smoke-screen grenades.[19]

In December 2010, Hamas in Gaza fired an AT-14 Kornet anti-tank missile at a Merkava Mark III tank stationed on the Israel-Gaza border near Al-Bureij. It had hitherto not been suspected that Hamas possessed such a sophisticated missile. The missile penetrated the tank's armour, but in this instance it caused no injuries among its crew . As a result of the attack, Israel decided to deploy, along the Gaza border, its first Merkava Mark IV battalion equipped with the Trophy active protection system.[42]

On March 1, 2011, a Merkava MK IV stationed near the Gaza border, equipped with the Trophy active protection system, successfully foiled a missile attack aimed towards it and became the first operational success of the system.
[43]


E sad, ako su tenkovi teški 65 tona sa specifičnim dizajnom koji dodatno omogućuje uspješnu amortizaciju projektila čak i bez elektronskih sustava samozaštite relativno uspješno preživjeli 2006-u godinu i sukob u Libanonu, bez da je ijedan tenk trajno uništen, pitam se, kako bi to izgledalo danas i da li je taj tenk sa samoobrambenim sistema kakve Izrael danas posjeduje uopće moguće uništit ručnim protu-oklopnim sistemima (Spike, KORNET-e, METIS-M, Javelin itd).

Znam da će mnogi reći da pretjerujem, ali meni MK4 u rukama dobro obučene posade u kombinacijom sa sistemom kao što je Trophy djeluje neuništivo, barem ne od strane neprijateljske pješadije i gore nabrojenih PO sistema.

Čak bi veću prednost dao nevođenim PO bacačima kratkog dometa kao što je RPG-29 koji ima izuzetno veliku probojnu moć (naravno ovisno o vrsti bojeve glave) pod uvjetom da se neprijatelj dobro ukopa i uspije okružiti tenk sa 2-3 strane na razdaljini od nekih 30-40 metara kako bi na taj način brzim ispaljivanjem granate u tkz taktici "mreže" onesposobili aktivni sistem zaštite da u tako kratkom vremenu detektira i spriječi udar 2-3 nadolazeća nevođena projektila u tako kratkom vremenu. Naravno, vjerovatno bi opet ovisilo u koji dio tenka bi ga strijelac pogodio pošto m je kupola poprilično dobro zaštićena samom geometrijom iste na način da može dobro amortizirati udar projektila.

Tenk je voema težak i sam po sebi je napravljen tako da ga i bez aktivnog sistema zaštite kao što je Trophy nije lako probiti nevođenim ili vođenim projektilom, a kamoli kad posjeduje instaliran jedan takav sistem koji mu daje mnogo vremena da locira i spriječi nadolazeći  navođeni projektil sa sustava KORNET-E sa neke veće daljine te ga uništi prije nego što projektil udari u tijelo tenka.

Sve u svemu, ovaj tenk je strašan stroj sa kojim se zaista ne bi volio nać lice u lice.

Ako postoji ijedan tenk na svijetu sa kojim se ne bi volio susreti na bojišnici, onda je to Merkava MK4 sa Izraelskom elektronikom i sustavima zaštite kao što je Trophy.

Svakako, on sa svojim sustavima zaštite predstavlja veliki izazov za Ruske inženjere protu-oklopnog oružja za pješadiju koji se bave odgovorom na takvu problematiku.

Koliko ja znam (ispravite me ako griješim), Rusi nakon KORNET-E još nisu izbacili moćniji i inteligentniji sustav do dana današnjeg koji bi bilo moguće masovno proizvesti po relativno povoljnoj cijeni u odnosu na cijenu tenka , a koji je u stanju sa bojevom glavom ne samo potpuno uništiti MK4, već i zaobići njegov sustav aktivne zaštite.

Što bi stručnjaci mogli reći na sve to ? kako protiv ove makine , mislim na isključivo Izraelsku varijantu MK4? mislim da o njemu dovoljno govori to da je to jedini tenk koji Izrael do sada nije prodavao drugima što je svojevrstan fenomen u odnosu na sve druge države. A valja uzeti u obzir, da onaj kakav oni posjeduju u svojim oružanim snagama, sigurno neće biti jednak u izvoznoj varijanti (što se tiče naprednih sustava i sustava samoobrane).

Arapi (ako pratite Palubu), sada dobro slušajte na satu. :) zamislite , da moraš ići na otvoreno bojište u tenkovsku bitku u T-72 ili M-84 kakve recimo posjedujemo mi ili npr Sirijci protiv ovakve zvijeri od 65 tona i najnaprednijom elektronikom  ? žalim tog arapskog tenkistu koji bi se našao u takvoj situaciji. To ti je sigurna smrt, a tu ne možeš ništa učiniti ma koliko dobar tenkist bio. Najbolje po mojoj procjeni bi bilo, ako ga prvi zapaziš, zajedno sa ostatkom posade iskočit van i pobjeć, ali vjerovatno ne bi uspio jer Merkava ima toliko napredne sustave da bi on tenk  T-72 ili M-84 opazio mnogo ranije, tako da druga strana ne bi imala šanse. Sve u svemu, nije lako biti susjed Izraelu, a pogotovo ne neprijateljski tenkista u 21-om stoljeću kad su Izraelci tehnološki otišli daleko ispred svih i naprosto onemogućili sve oko njih da imaju ikakve šanse za svojim još uvijek poprilično zastarijelom oklopom.

Tenkovska tehnologija je veoma napredovala u svakom aspektu te riječi, od oklopa do elektronike i samoobrambenih sustava , mislim da je polako došlo vrijeme da se mi ex-yugosi pozdravimo sa nekad izvrsnim M-84 koje je sad već ipak vrijeme pregazilo i da se okrenemo recimo toj Merkavi MK4 ili Leopardu 2a6, jer nedao Bog da itko od nas zarati sa neprijateljom ko ima ovakve tenkove, a ti protiv njega na otvorenoj bojišnici kao štj e recimo Vojvodina ili Slavonija moraš u M-84, ufff...smrt i totalno uništenje su ti  zagarantirana.

Pretpostavljam da se slažemo oko toga zadnjeg također...


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 10, 2014, 05:14:47 am
Ne postoji neunistiv tenk! Cak ni Merkavini super aktivni sistemi zastite ne vataju tenkovske granate.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: janezek67 on July 10, 2014, 08:03:39 am
Dakle, ajmo ovako, moje viđenje, a ujedno i pitanje za ljude koji su bolje upućeni u tenkove od mene pošto se ja u vojsci nisam specijalizirao za njih.

Je li MK4 uopće moguće uništit današnjim konvecionalnim vođenim/nevođenim protu-oklopnim bacačima/sustavima pod uvjetom da tenk ima Izraelski aktivni sustav samoobrane "Trophy" koji je službeno uveden i borbeno dokazan u Gazi 2011.godine ?

Naime, neki će se sada pozvati na 2006 i Libanonski rat kada je nekoliko Merkava uništeno ili oštećeno. No valja napomenuti par stvari, većina uništenih/trajno onespobljenih Merkava su bile zastarijele verzije MK2/MK3 bez naprednih sistema samoobrane kao što to konkretno u zadnje 3-4 godine posjeduje MK4.

Koliko znam (ispravite me ako griješim) svega nekoliko MK4 je sudjelovalo u ratu 2006-e, te tada nisu bili opremljeni najsuvremenijim samoobrambenim zaštitnim sistema kakve Izraelci danas koriste. Uprkos tome, iako je nekolicina MK4 primila projektile, ni jedan od PO vođenih i nevođenih sistema nije oštećen do te razine da bude neupotrebljiv, odnosno jedan ili dva tenka koji su bili pogođeni su izvučeni sa bojišnice te su kasnije popravljeni. Ne zaboravimo, bili su gađani sistemima koji i dan danas spadaju u najopasnije i najrazornije , kao što su RPG-29, KORNET-e i METIS-M.

Prije nego što nastavim, evo jedan citat u vezi MK4 u Gazi nakon što je dobio naprednije sisteme samoobrane.

Quote
The Merkava IV was used more extensively during the Gaza War, as it had been received by the IDF in increasing numbers since 2006, replacing more of the Merkava II and III versions of the tank that were in service. One brigade of Merkava IVs managed to bisect the Gaza strip in five hours without casualties. The commander of the brigade stated that battlefield tactics had been greatly revised since 2006. Tactics had also been modified to focus on asymmetric or guerilla war threats, in addition to the conventional war scenarios that the Merkava had primarily been designed to combat.[39] By October 2010, the IDF had begun to equip the first Merkava IVs with the Trophy active protection system, to improve the tanks' protection against advanced anti-tank missiles which use tandem-charge HEAT warheads.[40][41] Added protection systems included an Elbit laser-warning system and IMI in-built smoke-screen grenades.[19]

In December 2010, Hamas in Gaza fired an AT-14 Kornet anti-tank missile at a Merkava Mark III tank stationed on the Israel-Gaza border near Al-Bureij. It had hitherto not been suspected that Hamas possessed such a sophisticated missile. The missile penetrated the tank's armour, but in this instance it caused no injuries among its crew . As a result of the attack, Israel decided to deploy, along the Gaza border, its first Merkava Mark IV battalion equipped with the Trophy active protection system.[42]

On March 1, 2011, a Merkava MK IV stationed near the Gaza border, equipped with the Trophy active protection system, successfully foiled a missile attack aimed towards it and became the first operational success of the system.
[43]


E sad, ako su tenkovi teški 65 tona sa specifičnim dizajnom koji dodatno omogućuje uspješnu amortizaciju projektila čak i bez elektronskih sustava samozaštite relativno uspješno preživjeli 2006-u godinu i sukob u Libanonu, bez da je ijedan tenk trajno uništen, pitam se, kako bi to izgledalo danas i da li je taj tenk sa samoobrambenim sistema kakve Izrael danas posjeduje uopće moguće uništit ručnim protu-oklopnim sistemima (Spike, KORNET-e, METIS-M, Javelin itd).

Znam da će mnogi reći da pretjerujem, ali meni MK4 u rukama dobro obučene posade u kombinacijom sa sistemom kao što je Trophy djeluje neuništivo, barem ne od strane neprijateljske pješadije i gore nabrojenih PO sistema.

Čak bi veću prednost dao nevođenim PO bacačima kratkog dometa kao što je RPG-29 koji ima izuzetno veliku probojnu moć (naravno ovisno o vrsti bojeve glave) pod uvjetom da se neprijatelj dobro ukopa i uspije okružiti tenk sa 2-3 strane na razdaljini od nekih 30-40 metara kako bi na taj način brzim ispaljivanjem granate u tkz taktici "mreže" onesposobili aktivni sistem zaštite da u tako kratkom vremenu detektira i spriječi udar 2-3 nadolazeća nevođena projektila u tako kratkom vremenu. Naravno, vjerovatno bi opet ovisilo u koji dio tenka bi ga strijelac pogodio pošto m je kupola poprilično dobro zaštićena samom geometrijom iste na način da može dobro amortizirati udar projektila.

Tenk je voema težak i sam po sebi je napravljen tako da ga i bez aktivnog sistema zaštite kao što je Trophy nije lako probiti nevođenim ili vođenim projektilom, a kamoli kad posjeduje instaliran jedan takav sistem koji mu daje mnogo vremena da locira i spriječi nadolazeći  navođeni projektil sa sustava KORNET-E sa neke veće daljine te ga uništi prije nego što projektil udari u tijelo tenka.

Sve u svemu, ovaj tenk je strašan stroj sa kojim se zaista ne bi volio nać lice u lice.

Ako postoji ijedan tenk na svijetu sa kojim se ne bi volio susreti na bojišnici, onda je to Merkava MK4 sa Izraelskom elektronikom i sustavima zaštite kao što je Trophy.

Svakako, on sa svojim sustavima zaštite predstavlja veliki izazov za Ruske inženjere protu-oklopnog oružja za pješadiju koji se bave odgovorom na takvu problematiku.

Koliko ja znam (ispravite me ako griješim), Rusi nakon KORNET-E još nisu izbacili moćniji i inteligentniji sustav do dana današnjeg koji bi bilo moguće masovno proizvesti po relativno povoljnoj cijeni u odnosu na cijenu tenka , a koji je u stanju sa bojevom glavom ne samo potpuno uništiti MK4, već i zaobići njegov sustav aktivne zaštite.

Što bi stručnjaci mogli reći na sve to ? kako protiv ove makine , mislim na isključivo Izraelsku varijantu MK4? mislim da o njemu dovoljno govori to da je to jedini tenk koji Izrael do sada nije prodavao drugima što je svojevrstan fenomen u odnosu na sve druge države. A valja uzeti u obzir, da onaj kakav oni posjeduju u svojim oružanim snagama, sigurno neće biti jednak u izvoznoj varijanti (što se tiče naprednih sustava i sustava samoobrane).

Arapi (ako pratite Palubu), sada dobro slušajte na satu. :) zamislite , da moraš ići na otvoreno bojište u tenkovsku bitku u T-72 ili M-84 kakve recimo posjedujemo mi ili npr Sirijci protiv ovakve zvijeri od 65 tona i najnaprednijom elektronikom  ? žalim tog arapskog tenkistu koji bi se našao u takvoj situaciji. To ti je sigurna smrt, a tu ne možeš ništa učiniti ma koliko dobar tenkist bio. Najbolje po mojoj procjeni bi bilo, ako ga prvi zapaziš, zajedno sa ostatkom posade iskočit van i pobjeć, ali vjerovatno ne bi uspio jer Merkava ima toliko napredne sustave da bi on tenk  T-72 ili M-84 opazio mnogo ranije, tako da druga strana ne bi imala šanse. Sve u svemu, nije lako biti susjed Izraelu, a pogotovo ne neprijateljski tenkista u 21-om stoljeću kad su Izraelci tehnološki otišli daleko ispred svih i naprosto onemogućili sve oko njih da imaju ikakve šanse za svojim još uvijek poprilično zastarijelom oklopom.

Tenkovska tehnologija je veoma napredovala u svakom aspektu te riječi, od oklopa do elektronike i samoobrambenih sustava , mislim da je polako došlo vrijeme da se mi ex-yugosi pozdravimo sa nekad izvrsnim M-84 koje je sad već ipak vrijeme pregazilo i da se okrenemo recimo toj Merkavi MK4 ili Leopardu 2a6, jer nedao Bog da itko od nas zarati sa neprijateljom ko ima ovakve tenkove, a ti protiv njega na otvorenoj bojišnici kao štj e recimo Vojvodina ili Slavonija moraš u M-84, ufff...smrt i totalno uništenje su ti  zagarantirana.

Pretpostavljam da se slažemo oko toga zadnjeg također...

Bojnik ovakvim pisanjem na ovim forumu preti ti nagla smrt.  :komp   Pa dali znaš, da ovdje ima m84 aktivnu zaštitu od strane administratora i nekih vidnih članova na ovim forumu.  ;D I nemoj da više pričaš ovakve gluposti.  :pirat  Jasno !!!  :udri

Šalu na stranu - merkava je tehnologija mlađa barem 20 godina od M84. M84 bi imao neke šanse, da je unapređen termovizijom te nekom novom verzijom topa od 125 sa najnovijim granatama te vrlo obučenim posadama.

Ovaj tenk može s inače uništiti rakerom spike odozgo (tu ima tropy još uvjek neka ograničenja), onda avijacijom sa običnom vođenom bombom od betona (ovdje se radi tipičnom energijom mase), onda dizanjem u vazduh nekom minom od 50 kg TNT....


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on July 10, 2014, 09:52:03 am
Ljudi nije cilj uništit tenk nego ga onsposobiti isti ili samu posadu, skoro sam negdje naletio na snimak gdje se zapušilo iz 2 MK4 tenka, e sad da li su ili nisu imali aktivnu zaštitu to ne znam, a Izraelci će uvije reći da su to bili stari ne modernizovani tenkić jer ipak valja održati mit i nekom prodati sistem aktivne zaštite.

@Bojniče I nije Izrael fenomen što nije prodavao tenkove ni Japan ih ne prodaje ;D


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 10, 2014, 02:47:30 pm
Izraelci su prodavali tenkove, naravno kada im se završi služba u Izraelu. Južnoameričkim državama su prodali Super Šermane i Tirane. Sad je Merkava prodata Singapurćanima, i sumnjam da će oni biti jedine mušterije. Sa Merkave je skoro skinuta zabrana izvoza. Dobar deo delova i opreme je iz uvoza, tako da se ne pitaju samo Izraelci oko prodaje.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bojnik on July 10, 2014, 02:57:03 pm
Ne postoji neunistiv tenk! Cak ni Merkavini super aktivni sistemi zastite ne vataju tenkovske granate.

To je djelomično točno (iako Izraelci non-stop usavršavaju taj sustav. Samo, u odnosu na većinu današnjih tenkova MK4 baš zahvaljujući elektronici koju posjeduje može brže locirati i uništiti neprijateljski tenk, odnosno ne dovesti se u situaciju da uopće bude pogođen od strane neprijateljskog tenka, a da prije toga ne reagira i poduzme kontramjere. Nadalje, kao što sam već reko, tenk i bez aktivnog sustava zaštite Trophy i radara ima 65 tona i izrazito dobro koncpiriran dizajn kupole, ali i ostatka tenka što mu omogućuje da svakako bolje i lakše apsorbira udar neprijateljske tenkovske granate ili projektila iz nekog od pješadijskih PO sustava u odnosu na većinu drugih tenkova, pogotovo onih istočnjačkih, ali i velik broj zapadnih izuzev recimo Leoparda u najnovijim verzijama. Povučemo li paralelu, otvorena borba T-90S i Merkava MK4 , radi se čak i o različitoj kategoriji tenkova usuđujem se reći , a to se najbolje očitava na težini oba tenka. Pogodi li T-90S Merkavu MK4 u verziji kakvu danas posjeduje IDF postoji velika vjerovatnost da će tenk ostati samo privremeno onesposobljen za daljnje djelovanje/kretnju , ali relativno manja vjerovatnost da će biti kompletno uništen , a posada ubijena. Dok, pogodi li MK4 prva T-90S , bojim se da se sprema ovo

[attachment=1]
Bojnik ovakvim pisanjem na ovim forumu preti ti nagla smrt.  :komp   Pa dali znaš, da ovdje ima m84 aktivnu zaštitu od strane administratora i nekih vidnih članova na ovim forumu.  ;D I nemoj da više pričaš ovakve gluposti.  :pirat  Jasno !!!  :udri

Šalu na stranu - merkava je tehnologija mlađa barem 20 godina od M84. M84 bi imao neke šanse, da je unapređen termovizijom te nekom novom verzijom topa od 125 sa najnovijim granatama te vrlo obučenim posadama.

Ovaj tenk može s inače uništiti rakerom spike odozgo (tu ima tropy još uvjek neka ograničenja), onda avijacijom sa običnom vođenom bombom od betona (ovdje se radi tipičnom energijom mase), onda dizanjem u vazduh nekom minom od 50 kg TNT....

Da li bi imao šanse , svakako da bi imao veće nego što ima u osnovnoj verziji kakvu posjedujemo danas mi Slovenci, Hrvati i Srbi, ali da li bi te šanse u scenariju otvorenog tenkovskog sukoba bile znantno veće ? ne bi...M-84 koliko god da se modernizirao elektronskim uređajima i sistemim aktivne zaštite ima preko 20 tona manje od MK-4 , drugačiji dizajn tijela tenka i kupole, drugačiji smještaj municije i mnoge slabe točke za razliku od MK-4 koji posjeduje znatno deblji oklop koji je dizajniran na način da efikasno amoritizira udar nadolazećeg projektila. M-84 bi se u borbi protiv tenka kao što je Merkava mogao koristit samo u partizanskom stilu "tenkovske gerile", odnosno dobro se maskiraj u šumi ili nekoj  štali/objektu , probaj prvi locirat neprijateljski tenk, ispali projektil, moli boga da ćeš barem onesposobiti MK4 i bježi što te brže gusjenice nose  ;D jer ako ga ne onesposobiš u prvom udaru , a ovaj u MK4 te locira i stavi na nišan te ispali na M-84 HEAT-MP-T M325 (koje oni koriste za anti-tenkovsku borbu) priča je završena...a M-84 ( i to čak derivati poput Degmana, M84 2001, M84D itd) je prah i pepeo. I to ne važi samo za M-84, već i za mnoge ne samo istočne tenkove (sve verzije postojećih Ruskih i Kineskih tenkova) već i za mnoge sa zapada.

Izraelci su danas najveći svjetski specijalisti za tenkovsko ratovanje, što je plod ratova koje tenkovima vode već dobrih 60 godina (odnosno tamo negdje od Orićebabovog rođenja)  :laugh: sukladno tom stečenom iskustvu tenkovskog ratovanja (svi arapsko-izraelski ratovi)  svih tih godina nastala je Merkava MK4, bog i batina među svim tenkovima današnjice. Ne moramo ni pričati o kvaliteti, iskustvu i obukama tenkovskih posada i trudu koji oni ulažu u njih u odnosu na usuđujem se reći sve ostale tenkiste drugih država današnjice.

Janezek, još jednom moram napomenuti jednu stvar. Pošto ja pišem često puta duge tekstove, čitaocu se teško osvrnuti na detalje koji su dosta bitni.

Ja se slažem sa tobom, Merkava je kao i većina tenkova najranjivija odozgo (mada Izraelci taj problem uspješno riješavaju daljnjim razvojem Trophya), međutim, ti si spomenuo vođene avio-bombe i IED-e od 50 kila ukopane u zemlju.

Ja se slažem sa tobom, ali ako dobro pročitaš moj tekst ja sam se najviše osvrnuo na pitanje "Može li se MK4 uništiti današnjim nevođenim/vođenim protu-oklopnim sistemima koje koristi pješadija i ispaljuje ih sa ramena/ležećeg položaja).

Ja nisam pitao "Može li vođena avio-bomba od 1 tone uništit MK4" , bože moj...pa nije to svemirski brod u rukama vanzemaljaca od 10 000 tona pa da ga ne možeš uništit takvim oružjem.

Nisam rekao da je MK4 tenk koji je nemoguće uništit bilo kojim postojećim oružjem, on je uništiv kao i sve na svijetu , ali napomena je prvenstveno bila, je li uništenje tog tenka moguće pješadijskim PO sustavima namjenjenim za borbu protiv tenkova.

Ljudi nije cilj uništit tenk nego ga onsposobiti isti ili samu posadu, skoro sam negdje naletio na snimak gdje se zapušilo iz 2 MK4 tenka, e sad da li su ili nisu imali aktivnu zaštitu to ne znam, a Izraelci će uvije reći da su to bili stari ne modernizovani tenkić jer ipak valja održati mit i nekom prodati sistem aktivne zaštite.

@Bojniče I nije Izrael fenomen što nije prodavao tenkove ni Japan ih ne prodaje ;D

Ja moram priznati da se ne slažem sa teorijom, da nije cilj uništiti tenk. Ja ovo pitanje postavljam i pišem toliko teksta baš iz razloga što smatram da tenk mora biti uništen ili barem onesposobljen do te razine da ga više nitko ne može ili mu se ne isplati popraviti ga. To je poanta borbe protiv tenkova, barem iz moje perspektive.

Jesi vidio kako je u većini sukoba sa neprijateljskim tenkovima/PO sustavima završavao T-72 i njegovi derivati ? gore sam postavio sliku - e tako TREBA DA izgleda MK4 kad ga se pogodi, i ne samo MK4 već i bilo koji tenk današnjice. To ja zovem "uspješno odrađen protu-tenkovski posao".

Šta tebi vrijedi što ćeš ti privremeno onesposobiti MK4 , pa i ubiti mu 1-2 člana posade, ako će ga odmah potom izvući drugi tenk ili inženjersko vozilo nakon čega će taj tenk biti popravljen i ponovo stavljen u funkciji, i što je najgore , ponovo poslat na bojišnicu da ratuje protiv tebe ?  :D onda nisi napravio baš neki posao. Takva skupa i strateška tehnika se u ratu mora uništiti do razine da je neupotrebljiva za sve vijeke vijekova (nešto tipa F-117 u Srbiji  ;D ) kužiš ?, odnosno da joj slijedi topljenje u željezari ili da naprosto ostane na polju u hrpi hrđavog spaljenog željeza kao što je to bio slučaj sa stotinama T-55 i T-72 u  ratnim sukobima posljednjih 50 godina...

To je poanta, zato sam reko, radi li Ruski inženjeri trenutno na PO sustavu koji bi bio povoljan za relativno jeftinu proizvodnju u odnosu sam tenk, koji bi se mogao masovno proizvodit, a koji bi imao dovoljno jaku i inteligentnu bojevu glavu da izbjegne zaštitne sustave MK4 i da ga probije , ubije sve unutar njega i totalno ga onesposobi. Kolko znam, zadnje i najnaprednije što su isporučili od sada konkretno vođenih sustava, a namjenjenih za pješadiju i lak transport "na ramenu"  je bio KORNET-E prije 20 godina (ispravite me ako griješim), a izgleda da taj sustav sve više gubi borbu sa Izraelskim MK4 i njegovim aktivnim sustavima zaštite pa i samim oklopom.

Treba izraditi sisteme koje bi pješadija mogla lako prenosit, a koji bi opet bili dovoljno napredni da se nose sa današnjom Merkavom MK4 u smislu da mogu poraziti njene obrambene sustave zaštite i probiti njen oklop, odnosno u prijevodu uništit/trajno onesposobiti tenk i ubiti sve unutar njega.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on July 10, 2014, 03:31:14 pm
Recimo da je to tako protiv pješadije, a da li se MK4 oprobao protiv drugih tenkova nešto ne znam, ta sava sega-mega-giga elektronika je mač sa dvije oštrice veoma često zna donjeti više štete nego korist. Dalje tih 65t je ogromno sam po sebi je MK4 ogromna, ako se ne varam bočna silueta je od T serije veća za skoro 3 kvadratna metra. Pričaš o pogotku ne voze supermeni tenkove nego obični ljudi zamisli kakav je osjećaj unutra kad te nešto pogodi mislim da si sav rastrešen. Trebaš pri svemu tome ostati koncentrisan, naći metu, nanišaniti, pucati i sve to odraditi prije tvog protivnika koji te uočio. Bilo je ovde pomena o nekim tenkovima koji su primili minobacačku granatu za vrijeme T11 ostali su u voznom stanju ali sve na kupoli što je bilo više niej bilo poslije pogotka, dakle imaš tenk u pokretu ne upotrebljiv...

I na kraju imao si F117A koji je bio čudo tehnike, pa ga prizemlju raketa starija 20 godina od njega. Sve ti je stvar psihološkog efekta, ako ubjediš neprijatelja da si super zaje*an (izvinjavam se na izrazu).

Sun Tzu

-Vrhunska vještina se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.
-Rat je varka.

I na kraju MK4 je trenutno najbolji tenk za gradsku borbu protiv pješadije što dokazuje, a za borbu tenk na tenk se treba još dokazati...


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on July 10, 2014, 03:36:47 pm
Znaš kako, napreduju Izraelci, ali ni Rusi ne sede skrštenih ruku. Ovaj, Sirijci. Ovaj, Iran. Ovaj, Hezbolah.
RPG-30 je razvijen kako bi se pobedili sistemi aktivne zaštite.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on July 10, 2014, 04:05:39 pm

I Merkava i T-72/T-80 izašli su u ediciji "Borbene mašine". Ogromna razlika u gabaritima dva tenka je očigledna. Merkava je prosto divovska, njena silueta je takva da ju je teško promašiti. Međutim, Merkava je istovremeno izuzetno dobro zaštićena, protiv nje pomažu samo najsavremenija PO sredstva. Specifičan tenk, vrlo pažljivo koncipiran za uslove izraelske armije. Svakako jedan od najboljih tenkova današnjice. Merkava 4 kao najnovija varijanta sigurno je i vrlo skupa.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on July 10, 2014, 06:15:48 pm
Kada sam video u živo Merkavu 3, iznenadilo me koliko je velika, ili bolje rečeno ogromna. A što se tiče zaštite,  več par puta bilo rečeno da oklop izdrži puno više od posade..


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on July 10, 2014, 07:04:38 pm
Kada sam video u živo Merkavu 3, iznenadilo me koliko je velika, ili bolje rečeno ogromna. A što se tiče zaštite,  več par puta bilo rečeno da oklop izdrži puno više od posade..

Vrtio se jedno vrijeme dokumentarac o 2.SR o bitkama u Africi bilo je priča preživjelih da su poslije bitaka nalazili mrtve posade u tenkovima koji nisu "probije", ali su al su bili pogođeni sa dva ili više projektila. Žao mi je što nikako ponovo da naletim na taj Dokumentarac...


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: dzumba on July 10, 2014, 08:10:44 pm
Када се у теми о тенковима гласало за најбољи тенк данашњице гласао сам за "Меркаву". Показао се у борби, тамо где је коришћен као врло ефикасна. Међутим, када се величају његове способности и вредности  треба имати у виду за које услове, географске, геолошке, временске, тактичке, људске...  је пројектован. На пример, сугуран сам да захтева малкице писменију посаду од већине других тенкова. Можеш тај тенк дати онима из Малија, што их обучавају снаге ЕУ и сигуран сам да ће га у року од два дана покварити.

Поменуо сам геологију, географију, време. Могу мислити како би се тенк од 65 тона, пројектован за пустињске и полупустињске услове, тврдо и углавном суво тло,  понашао у Колубијској влажној и мочварној џунгли, са приученом посадом. Или у кавкаским гудурама. Наравно, да све може па и овај тенк тамо, али који ће ефекат бити, друго је питање.

Дакле, тај тенк тамо није ратовао, нису га чак ни пробали. Тај тенк употребљен тамо, са локалним посадама је "мачак у џаку". Барем за сада.

Израелци га могу и требају продавати, кад год неко хоће да га купи а да га прво не провери у условима у којима ће га и користити. То је ствар трговине. А Јевреји су познати трговци.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on July 10, 2014, 08:18:21 pm
Izraelci su Merkavu pravili na osnovu svojih a ne tuđih TT zahteva. Meni se sviđa kod njega što je sve podređeno zaštiti posade, jer je lakše napraviti novi tenk nego obučiti dobru posadu.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bojnik on July 16, 2014, 12:02:10 am
Jedan od snimaka objavljenih na internetu od strane HAMASA ovih dana, može se pogledati na slijedećem facebook linku

https://www.facebook.com/photo.php?v=696365993732812


Naime, sudeći prema Hamasovcima i Izraelcima riječ je o sustavu KORNET-E koji navodno pogađa Merkavu MK4. Međutim, Izraelci u komentarima na vojnom međunarodnom forumu "militaryphotos.net" tvrde da su se Hamasovci malo z....bali i da snimak zapravo prikazuje sustav aktivne zaštite "Trophy" na tenku Merkava MK4 o kojem smo ranije pričali na ovoj temi kako uništava nadolazeći projektil iz sustava KORNET-e u zraku prije nego što on udara u tenk.

Reko bi da su Izraelci u pravu, jer ako se zaista dobro pogleda snimak vidi se dubinski da je projektil eksplodirao ranije nego što je udario u tenk, barem se to meni tako čini također.

Dakle, još jedan dokaz toga koliko je  MK4 u kombinaciji sa aktivnim sustavima zaštite opasan i teško uništiv tenk.

Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: DusanC on July 16, 2014, 09:14:23 am
...
Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)

http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30 (http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30)

Ima zrno koje opali kad i raketu ali ono pre priđe tenku tako da Trophy reaguje na lažnu metu.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bojnik on July 19, 2014, 02:07:59 am
...
Zanimljivo , da sam ja baš prije nekoliko dana spominjao kako bi Ruski inženjeri protu-oklopnog oružja trebali izbaciti neki moderniji i napredniji AT sustav od KORNET-e koji očito sve više gubi bitku sa najmodernijim tenkovima i aktivnim sustavima zaštite koje oni posjeduju. Tu prije svega ne mislim toliko na bojevu glavu koja je u slučaju KORNET-a veoma jaka i da udari u MK4 svakako bi nastala određena šteta kao 2006-e u Libanonu, već o tehnologiji koja bi spriječavala djelovanje sustava aktivne zaštite , odnosno projektil koji bi čak i u direktnom udaru u tenk (ne iz zraka prema vrhu kupole) bio u mogućnosti da "prevari" djelovanje sustava kao što je Trophy i zaobiđe tu zaštitu.

Kako bi se taj problem mogao riješiti i postoji li već takvo riješenje u vidu nekog protu-tenkovskog sustava ? po meni drastično povećanje brzine projektila djeluje kao jedno od riješenja , možda trophy ne bi uspio reagirati kad bi na njega išao neki brzi hipersonični projektil ? (napominjem, tu prvenstveno mislim na ručne AT sustave namjenjene pješadiji, ne avio vođene bombe i sustavi koji metu napadaju isključivo iz zraka npr)

http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30 (http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-30)

Ima zrno koje opali kad i raketu ali ono pre priđe tenku tako da Trophy reaguje na lažnu metu.

RPG-30 je nevođeni PO sustav kratkog dometa, inače zanimljivo je da na wikipediji o RPG-30 (koja istina nije baš mjerodavna) piše slijedeće:

Quote
In 2012, Israel Defense reported that the Rafael weapons development authority has developed a defense system, the "Trench Coat", against the RPG-30. The report noted that "Trench Coat" consists of a 360-degree radar that detects all threats and launches 17 projectiles, of which one will strike the incoming missile in addition to the precursor. - opasno u svakom slučaju, RPG-30 izgleda isto pada u vodu  >:(

Dakle Izrael već razvija (a možda je već i razvio od 2012-e do danas) sustav koji je otporan na RPG-30.

Što se tiče PO vođenih sustava većeg dometa, izgleda da nam za tenk kao što je Merkava MK4 namjerodavniji sustav dođe Javelin i Spike koji cilj može napasti odozgo.


Mada, bez dileme, Izraelci uvijek traže odgovore na sve te prijetnje pa bi sukladnom time trebalo promijeniti filozofiju/tehnologiju korištenja i razvoja modernih prijenosnih PO sustava, nešto što bi recimo prije udara u tenk u određenom radijusu oko tenka neutraliziralo strujni krug, odnosno ugasilo svu elektroniku van i unutar tenka  ??? vjerujem da bi da sad imamo jednog Teslu našli odgovor na to kako lako neutralizirat MK4 :)

Zanimljivo...MK4 se ovih dana počeo koristit u kopnenoj invaziji na Gazi, no Hamas do sad nije pružio nikakav ozbiljan otpor, Izraelci sjeku sve pred sobom ko pitu i šnitu bez ikakvih gubitaka u vidu oklopa. MK4 za sad još uvijek netaknuta.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on July 19, 2014, 07:50:27 am
Sve je to OK, samo što je RPG-30 pravljen da zaobiđe aktivne sisteme zaštite, kao što su Trophy ( Trench Coat) i Arena. Stvar je u tome što se iz sistema RPG-30 ispaljuju dva projektila, prvi manji koji ima zadatak da izazove sistem aktivne zaštite da se aktivira, i drugi, glavni projektil koji uništava vozilo.

http://www.youtube.com/watch?v=4B6WUMUkLQw

O tome se govori od 1:40 na snimku.

Svaka mera ima protiv meru i to ti je stalna igra mačke i miša.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on August 07, 2014, 01:52:41 pm
Par fotografija izbliza
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on August 07, 2014, 06:56:39 pm
NA slici Merkava02.jpg je M325 is a High-Explosive Anti-Tank Multi Purpose Tracer (HEAT-MP-T)


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Brok on August 08, 2014, 12:22:01 pm
NA slici Merkava02.jpg je M325 is a High-Explosive Anti-Tank Multi Purpose Tracer (HEAT-MP-T)
Ovo buši četvorku skoro gde zamsiliš.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Trifko on August 08, 2014, 01:55:45 pm
Gledam karakteristike ovog projektila, jedan izvor tvrdi da mu je efektivni domet preko 3000 m , drugi da je preko 4000 m, a naleti i na još jedan koji kaže da je preko 5000 mm. Težina kompletne granate je 25 kg, a težina bojeve glave 15,6 ali podatka o probojnosti nigdje nema kod svi izvora stoji da je to povjerljiva informacija.
 Moje neko (ne stručno) mišljenje je čim se ovoliko taji vjerovatno nema neku veliku probojnost.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: pvanja on August 08, 2014, 02:33:37 pm
I M48 7.9mm moze da izbaci metak na 5000 metara ali to je krajni balisticki domet.

Na 5.000 treba i pogoditi cilj a ne samo dobaciti do te daljine. Pogoditi cilj na toj daljinij  nije lako. Naravno zavisi i sta je cilj ako je to neko vozilo, tenk u pokretu to je izuzetno tesko cak i sa svom postojecom elektornikom.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on August 08, 2014, 02:41:25 pm
Podatci proizvođača

Ballistic Performance
Muzzle velocity               1078 m/s
Accuracy (typical S.D.)     0.25x0.25 mil
Effective range                     Over 4,000 m

Izvor (http://imi-israel.com/)

A što se tiče penetracije, M325 je klon/razvijen iz nemačkog DM-12 koji ima probojnost oko 583mm RHA. Inače probojnost kumulativnog projektila (HEAT) je odvisna i od kalibra.

Quote
single HEAT warhed relatio between perforation and diameter is between 5.5 and 6.5.

LPB


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on December 04, 2014, 11:35:05 pm
1. Predstavljanje Merkave javnosti u Jerusalimu 1978.

2. Probni model sa kupolom M60A1

3. Probni model sa kupolom Centuriona.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on February 08, 2015, 01:28:36 am
https://www.youtube.com/watch?v=mo7eFhEH-_I


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: duje on March 12, 2015, 03:26:59 pm
Izraelci ubrzavaju proizvodnju Mk IV i oklopnih vozila "Namer".

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Izrael pospešuje proizvodnjo tankov merkava IV in oklepnikov namer

IZRAEL BO OKREPIL KOPENSKE SILE Z NOVIMI OKLEPNIKI

Izraelsko obrambno ministrstvo je podvojilo število naročilo sestavnih delov za glavne bojne tanke za merkava Mk IV in oklepna vozila pehote namer, saj naj bi povečali proizvodnjo teh oklepnikov, hkrati pa želi Izraelska vojska zamenjati nekatere dele po intenzivni uporabi v času operacije Protective Edge v Gazi lansko poletje.

Tovarne, ki proizvajajo dele za izraelske oklepnike namer in tanke merkava, so prejela nova naročila v vrednosti več deset milijonov dolarjev, porast naročil pa zaznavajo že zadnjih nekaj mesecev. Že pred meseci je Izrael sicer napovedal, da bi lahko prvič v zgodovini prodali tanke merkava tudi v tujino, vendar bo šlo pri tem verjetno za tanke merkava I in merkava II.

Kar ​​200 izraelskih tovarn proizvaja dele za glavne bojne tanke merkava IV in oklepna pehotna vozila namer po vsej državi, večina od njih se nahaja na obrobju in zaposluje okoli 10.000 ljudi. Po podatkih izraelskega obrambnega ministrstva je kar 92 odstotkov delov (od približno milijona sestavnih delov) za tanke merkava proizvaja izraelska obrambna industrija, ki z deli zalaga tudi mednarodne trge.

Že v letu 2014 je vir v Izraelski vojski medijem razkril, da bo vojska potrebovala več tankov merkava Mk 4 in oklepnikov namer, skupaj z zaščitnim sistemom Rafael trophy. Novi oklepniki naj bi bili potrebni predvsem za prihodnje bitke s Hezbolahom v Libanonu.

Izraelska kopenska vojska, ki velja za najmočnejšo v regiji, ima v svoji oborožitvi 660 glavnih bojnih tankov merkava Mk IV, 780 merkava Mk III in nekaj deset tankov merkava Mk II, v skladiščih kot rezervo pa še vedno okoli 500 tankov merkava Mk I in Mk II, ki jih nameravajo prodati oz. prodati kot staro železo. Gosenično oklepno pehotno vozilo namer (prevod: leopard) Izraelci uporabljajo leta 2008, razvili pa so ga na podvozju tanka merkava. V oborožitvi imajo že okoli 120 oklepnikov namer, od skupaj 531-ih naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: IDF


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on March 12, 2015, 06:40:28 pm
Još nema nikakvih vesti o tome kako se odvija posao sa Singapurom. Voleo bih da ih vidim u zelenoj.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on June 04, 2015, 12:50:22 am
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on June 06, 2015, 04:46:12 pm
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on June 06, 2015, 05:54:37 pm

120mm short.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on June 06, 2015, 07:42:22 pm
120/L12  ;D


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: pvanja on June 15, 2015, 09:33:04 am
Sistem aktivne zastitet Trophy u akciji

http://www.liveleak.com/view?i=c2d_1405454225 (http://www.liveleak.com/view?i=c2d_1405454225)

http://www.youtube.com/watch?v=_bNpPHKM0SY


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on June 25, 2015, 10:57:21 pm
Ex Merkava

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: pvanja on June 25, 2015, 11:37:54 pm
Iskusto u Libanu i sirenje modernih ruskih PO raketa ih je naterala da ugrade aktivnu zastitu na tenkove.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: tihi on June 27, 2015, 05:28:44 pm
Ex Merkava

[attachment=1]

 Ali ne Merkava 4.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on August 21, 2015, 11:48:15 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on August 21, 2015, 12:17:51 pm

Ja mislim takođe da na gornjim slikama nije četvorka, već trojka!


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on August 21, 2015, 12:50:01 pm
Po mom mišlenju bi trebala biti dvojka.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on September 10, 2015, 09:33:54 pm
Prototip merkave

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on September 10, 2015, 09:51:31 pm
Hodni deo je veoma centurionolik. Možda je ovaj prototip na njemu i osnovan?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: duje on November 30, 2015, 08:00:31 pm
Izrael povlači, 2016. godine, u rezervu, poslije 33 godine upotrebe, tenkove Merkava MkII.....Tenkove Merkava II namjeravaju preurediti u oklopna transportna vozila, odnosno u sanitetna oklopna vozila.... 

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
30.11.2015

Izraelska vojska bo v letu 2016 upokojila tanke merkava Mk II

TANKI MERKAVA I IN II OSTAJAJO V REZERVI IZRAELSKIH SIL

Izraelska vojska namerava po 33-ih letih uporabe “upokojiti” (dati v rezervo) še preostalih nekaj ducatov glavnih bojnih tankov merkava Mk II, ki jih bodo od sedaj uporabljali le še rezervisti na obmejnih stražah v času konfliktov.

Izraelska vojska ob tem načrtuje, da bodo tanke merkava II preuredili v oklepna transportna vozila oz. sanitetne oklepnike za prevoz ranjencev z bojišča.  Izraelci imajo sicer še vedno skoraj 600 glavnih bojnih tankov merkava Mk I in Mk I v skladiščih, v prihodnje pa bodo v bojnih nalogah uporabljali le tanke merkava Mk IV (660 tankov) in  merkava Mk III (780).

Sedma oklepna brigada Izraelskih obrambnih sil (IDF), ki je še edina opremljena s tanki merkava Mk II, bo do konca leta 2016 popolnoma prešla na tanke merkava Mk IV, ki so opremljeni s sistemom aktivne zaščite trophy.

Prav tako so v Izraelski vojski končali program usposabljanja za tank merkava II, kar je potrdil tudi polkovnik Dvir Edri, poveljnik šole za usposabljanje oklepnih sil IDF, ki je dodal, da se bodo naborniki od sedaj usposabljali samo na novejših tankih (merkava III in IV).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on December 04, 2015, 06:27:05 pm
"dvojka"
[attachment=1]"četvorka"
[attachment=2]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on January 03, 2016, 05:35:45 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: KUPAč on January 09, 2016, 01:33:20 pm
Od svih tenkova na svijetu, ovaj vjerovatno ostavlja na protivnika najgori utisak.
Grda stvar, kad ju vidiš ovdje dođe ti da okreneš stranicu. Tek uživo....?


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on January 09, 2016, 03:11:11 pm
Video u živo, prevelika grdosija za moj ukus.


MIslim da iz 82, uništena merkava na Aerodromu u Beirutu. I M-70 sa troblonom. ;)
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on January 31, 2016, 09:57:11 am
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on February 03, 2016, 06:27:52 pm
Maketa...

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: wermez on March 23, 2016, 12:39:00 pm
Sa Andrejevog sajta.

https://www.youtube.com/watch?v=ll5_pxfGXXw


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: dzumba on March 23, 2016, 09:09:51 pm
Шта ли се то тако запалило? Доста јак пламен.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on March 23, 2016, 09:55:33 pm
Verovatno neko ulje ili nafta. Vodom su samo rasplamsali vatru.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on March 24, 2016, 10:18:50 am
Sa Andrejevog sajta.

https://www.youtube.com/watch?v=ll5_pxfGXXw

 (http://www.cheesebuerger.de/images/midi/konfus/a010.gif)

https://www.youtube.com/watch?v=nH7gDL5NsKo


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: pvanja on March 24, 2016, 12:08:23 pm
pa probali su i sa prahom pa kad su ostali bez praha probali su i sa vodom  a ona su skontali da to nije dobra ideja.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bandzi on March 24, 2016, 02:00:35 pm
Nešto se ne primećuje da su prethodno koristili prah, jer bi šira okolina vozila bila prekrivena njime.

Druga nebulozna radnja je to da se upotrebljava voda, a da prethodno nije isključena struja u objektu.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: pvanja on March 24, 2016, 04:22:48 pm
Nešto se ne primećuje da su prethodno koristili prah, jer bi šira okolina vozila bila prekrivena njime.

Druga nebulozna radnja je to da se upotrebljava voda, a da prethodno nije isključena struja u objektu.

u pravu si nisu koristili prasak ucinilo mi se od odsjaja.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: dzumba on March 24, 2016, 09:17:20 pm
Значи, ни Израелци нису то што су некада били ;).


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on May 12, 2016, 12:16:48 am
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on May 12, 2016, 07:32:48 am
Значи, ни Израелци нису то што су некада били ;).

Командир се можда успаничио, а у паници свакакве опасне мисли навиру, па и та да се пожар нафте или деривата гаси водом! ОМЈ "Цахала" су моћна сила, ту спора нема.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on October 04, 2016, 07:43:15 pm
Merkava Chobham oklop. Nisam znao da je večinoma u Merkavama 6 člana posada.. 4 člana + pomočnik + rabin.

[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Vladimir Ivanović on October 04, 2016, 08:06:44 pm
Boštjane, bili smo sa Andrejam. Pitam ja Andreja, a koji je učestvovao u projektovanju Merkave, što ne napiše nešto o Merkavi.

Odgovorio mi je:"Kad bi napisao kako se pravi jedan mali vijak na Merkavi bilo bi mu ugroženo zdravlje".
Tako da...

Nema podataka o Merkavi.  :jok :jok :jok :jok

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on October 04, 2016, 08:09:58 pm
Dogovoreno


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: kumbor on October 04, 2016, 10:38:24 pm
Dogovoreno

Ipak, slike dovoljno govore o pojedinim rešenjima. Npr. oklop na slici nije nikakva mudrost na prvi pogled. Višeslojni oklop sa "luftom" između ploča. Ne znamo sastav legure, keramike, ili šta je već korišćeno, a to je mnogo važnije. Izraelci daju dovoljno podataka za maketare i razne amatere, ali ništa o suštinskim naučnim i tehnološkim rešenjima za tenk. Pametno.


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on November 11, 2016, 09:14:43 am
https://youtu.be/hTjK-4P1q4Y


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Bozo13 on February 05, 2017, 10:47:51 am
[attachment=1]


Title: RE: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: MOTORISTA on February 15, 2017, 06:14:14 pm
Merkava Mk3 iznutra.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Tenk Merkava 4 מרכבה
Post by: Dreadnought on June 26, 2019, 04:01:27 pm


https://youtu.be/TaD55iDxx3c