PALUBA

Ratna mornarica => Operativa => Topic started by: barba on December 28, 2008, 10:12:44 amTitle: Podmornice KuK
Post by: barba on December 28, 2008, 10:12:44 am
Podmornice

   Nagli razvoj tehnologije, novih materijala, strojeva i općeniti napredak konačno je omogućio da čovjek, relativno sigurno, zaroni u morske dubine. Naravno, kao i uvijek u povijesti ljudskog roda, novi izumi bili su rezervirani za vojnu uporabu.
   Iznenađenje je najjači čiitelj uspjeha u svakom ratnom sukobu. Zato je ideja podvodnog napada ili barem neotkrivenog prilaza neprijatelju stara koliko i čovječanstvo.
   Krajem devetnaestog stoljeća američki inženjer Holland je počeo ekperimentirati s ronilicama na parni pogon. Takva vrsta pogona nije bila pogodna za uporabu u zatvorenim cilindrima koji još trebaju i roniti.
   Prema ideji gospodina Hollanda, podmornice su trebale biti novo oružje koje bi trebalo slomiti britansku pomorsku dominaciju. Njegova ideja će u oba svjetska rata dovesti do iznimnih napora obje sukobljene strane. Prvo, Njemačke da podmornicama nadoknadi nedostatak površinskih snaga i nosača aviona, te da pokuša prekinuti opskrbu Velike Britanije i SSSR-a, ali i snaga u Mediteranu.
Drugo, Britanije i saveznika, da uz uporabu svih mogućih borbenih sredstava u sve tri dimenzije, tehničkih inovacija (sonar i radar) i intelektualnih (razbijanje pomorskog koda), ostvare nadmoć na moru i osiguraju pomorske puteve opskrbe. Na Atlantiku i Mediteranu, uz iznimno velike napore i mnoge ljudske žrtve, te gubitak ekstremno velikog broja brodova i podmornica, saveznici su u oba svjetska rata izvojevali pobjedu. Na Pacifiku i u Jugoistočnoj Aziji američki podmorničari su odnijeli pobjedu i praktično prekinuli opskrbu Japana neophodnim sirovinama.
   U samom početku uporabe podmornice kao novog oružja, na veliko iznenađenje pomorskih stratega s obje sukobljene strane, one su postale strah i trepet, posebno za trgovačke brodove, ali i za velike ratne brodove.
   Glavni činitelj bilo je iznenađenje i nespremnost velikih mornarica da se bore protiv podmornica. Podmornice su se razvijale, ali u isto vrijme nije se poklanjalo pažnje sredstvima za otkrivanje i uništavanje zaronjenih podmornica. Ne samo zaronjena podnornica je predstavljala opasnost, nego i u površinskoj plovidbi, s malim obrisom, maskirno obojena, predstavljala je teško vidljiv objekt i težak cilj za gađanje.
   U isto vrijeme podmornice su bile primitivne, s nepouzdanim strojevima, baterijama, malom brzinom u obje dimenzije, te nehumanim uvjetima života u malom, smrdljivom i opasnom okružju zatvorenog čeličnog cilindra.
Tehnologija je postupno napredovala, te su podmornice postale sigurnije, ali su zato razvijeni primitivni sonari i dubinske bombe, koje su uz ostale protupodmorničke mjere dovele do toga da su gubitci podmornica pred kraj rata rapidno porasli.
   Ipak, najbolji način obrane trgovačkog brodovlja od podmornica postaje sistem konvoja. Konvoji su se pokazali najučinkovitiji i od trenutka uvođenja rapidno su smanjili gubitke tonaže. Za sistem konvoja dizajniraju se specijalni eskortni brodovi, ponajčešće tipa razarača, ali i manji kao fregate i korvete, opremljeni sonarima i naoružani dubinskim bombama.
   Usprkos svim novim mjerama i značajnom smanjenju gubitaka, samo britanska trgovačka mornarica u posljednje dvije ratne godine izgubila je 6.009.724 BRT.
Gubitci trgovačkih brodova, u oba svjetska rata, gotovo su bacili na koljena Veliku Britaniju.
   Najveći protivnik podmornice postat će zrakoplov. U početku kao stredstvo za izviđanje, a postupno i kao borbeno sredstvo za uništavanje podmornica. Tako je i prvi i jedini slučaj potapanja podmornice iz zraka, u Prvom svjetskom ratu, zabilježen 15. rujna 1916. u Jadranu, kada su hidroavioni L132 i L135 potopili francusku podmornicu Foucault (397 t).
   Jadransko more je izuzetno nepovoljno za uporabu podmornica zbog svoje prozirnosti, te su zrakoplovi naročito povoljni za protupodmorničku borbu.
U današnje vrijeme sve bogatije mornarice za protupodmorničku borbu koriste helikoptere bazirane na kopnu, ratnim brodovima ili nosačima aviona.
   U duhu stalnih inovacija, vrlo rano su u Puli sagrađene prve podmornice tipa Lake – U1 i U2. Bile su to male ronilice podvodne istisnine 270 t, sa 17 članova posade, koje su bile eksperimentalne i služile u školske svrhe, bez borbene vrijednosti.
   Pred početak rata Kriegsmarine raspolaže samo sa četiri operativne podmornice i dvije školske. Naručene velike podmornice u Njemačkoj U7 – U11, podvodne istisnine 931 tonu, nisu nikada isporučene, nego su prodane njemačkoj Kriegsmarine. Bila je to velika greška, jer bi s takvim podmornicama bila ostvarena strateška prednost nad silama saveznika. Uz njemačke podmornice koje su doplovile u Jadran i pogodnim bazama u Puli i Boki, zasigurno bi dobrano ugrozili pomorski promet sila Antante i spriječile otvaranje fronte u Grčkoj i Albaniji.
   I bez tih pet velikih podmornica, njemačke i austro-ugarske podmornice su potopile veliku tonažu brodova, što je prije opisano. Među tim dubinskim asovima posebno se ističe U35 s deklariranih 224 potopljena broda (535.900 t), što je rekord u oba svjetska rata. Podmornica je preživjela rat.
   K.u.K. Kriegsmarine ukupno je, do završtka rata, u službu uvela 27 podmornica. Sedam ih je izgubljeno u ratu, a ostale su doživjele sudbinu flote – izrezane su u rezalištima sila Antante.
   Prve prave podmornice, prema projektu inženjera Hollanda, grade se u brodogradilištu Whitehead u Rijeci.
Podmornice klase Germania (U3 i U4)
   
istisnina (površinska / podvodna) (t)   240 / 300
pretežnosti   42.,0 x 4,50 x 3,80
pogon   2 x benzinski motor 600 KS2 x elektromotor 320 KS
brzina (površinska / podvodna) (čv)   12 / 8
doplov (nm)   1.200 s 12 čv u površinskoj plovidbi40 s 3 čvora u podvodnoj plovidbi
naoružanje   2 x TC 450 mm u provi (3 u pričuvi)
posada   21

   Podmornice tipa / klase Germania predstavljale su najbolje predratne podmornice u Kriegsmarine. Bile su podvodne istisnine 296 tona. Posadu su činili 21 časnik, dočasnik i mornar. Doplov je iznosio 1.200 nm u površinskoj plovidbi ili samo 45 nm u podvodnoj plovidbi.
   Na osnovi dobrih karakteristika, početkom 1913. godine je naručena gradnja velikih podmornica poboljšanog tipa Germania, koje nikada nisu isporučene radi početka rata i mišljenja da je nemoguće prebaciti podmornice iz Njemačke u Jadran u uvjetima britanske nadmoći na moru. Njemački podmorničari su u puno navrata dokazali suprotno, ali je bilo već kasno, jer su podmornice prodane.

   U3
   Potopljena je 13. kolovoza 1915. granatama s francuskog razarača Brisson, nakon što je bila udarena pramcem talijanske pomoćne krstarice Città di Catania dan ranije. Poginulo je sedam članova posade, a 14 ih je spašeno.

   U4
   Prva podmornica Kriegsmarine s tamnoplavom maskirnom bojom.
   1914. godina:
   17. listopada napada francuski sastav koji je napadao Boku.
   1915. godina:
   26. travnja završava veliku rekonstrukciju u Puli,
   9. lipnja torpedom teško oštećuje britansku krstaricu HMS Dublin,
   28. lipnja pronalazi oboreni hidroavion L43 i tegli ga do Boke,
   18. srpnja torpedira talijanski oklopni krstaš Giuseppe Garibaldi, nakon čega Talijani nisu nikada više ušli u Jadran s velikim sastavom ratnih brodova i odustali su od ideje o iskrcavanju na hrvatsku obalu.
   1916. godina:
   2. kolovoza ne uspijeva postići uspjeh u napadu na francusko-talijanski sastav razarača,
   potapa talijanski Q brod Pantelleria, južno od Taranta.
   1917. godina:
   30. svibnja potapa francusku pomoćnu krstaricu Italia 30 nm van Taranta,
28. srpnja u Puli na ugradnji nove balastne kobilice.
   1918. godina:
   nasukala se tijekom vježbe u Velebitskom kanalu, ali nije ozbiljnije oštećena.
   Dodijeljena je Francuskoj i izrezana nakon 1920. godine.
Podmornice klase Holland (U5, U6 i U12)

ime   brodogradilište   kobilica    porinuta   u službi
U3   Whitehead Rijeka   9.4.1908.   10.2.1909.   1.4.1910.
U4   Whitehead Rijeka   21.2.1908.   12.6.1909.   1.7.1910.
U12 ex-S.S.3*   Whitehead Rijeka   1909.   14.3.1911.   21.8.1914.

   * Podmornicu je brodogradilište Whitehead gradilo za vlastiti račun pod oznakom S.S.3, s namjerom da je prodaju na tržištu. Pošto je prodaja propala, ponuđena je Kriegsmarine, ali admiral Haus odbija prvotnu ponudu, jer su u Njemačkoj bile naručene velike podmornice tipa U7. Ipak, početkom rata podmornica je otkupljena i dobila oznaku U7, a poslije U12.
Taktičko-tehničke karakteristike

deplasman (t)   površinski 240; podvodni 273
pretežnosti (m)   32,09 x 4,23 x 3,90
pogon    2 x benzinski motor + 2 x elektromotor
snaga (KS)   motori ukupno 500; elektromotori 230
brzina (čv)   površinska 10,75; podvodna 8,50
doplov (nm)   800 na površini (8,5čv); 48 pod vodom (6 čv)
topničko naoružanje   1 x 37 mm **
torpedne cijevi   2 x 450 mm
posada   4 časnika, 15 dočasnika i mornara ***
** Tijekom rata top od 37 mm zamijenjen je sa 47 mm, a na preživjeloj U5 instaliran je top 75 mm.
   *** U12 dva časnika, te 15 dočasnika i mornara

   Najveći nedostatak ove klase podmornica bili su benzinski motori. Benzin je izuzetno zapaljiv, a posebno su opasne benzinske pare koje su u određenoj koncetraciji eksplozivne. Velika količina ugljičnog monoksida iz ispušnih plinova u nekoliko navrata je uzrokovala trovanje posade.
   Periskopi si bili marke ‘Zeiss C17 i M12’.
Povijest i sudbina

   U5
   U ljeto 1909. godine prebačena je iz Rijeke u Pulu na završno opremanje i ispitivanja, prije stupanja u službu. Stupanjem u službu s blizankom vrši neprestane vježbe i pokusna krstarenja u cilju ispitivanja borbenih karakteristika.
   1914. godina:
   iz novog podmorničkog uporišta na Brionima, razarač Satellit je vuče u Boku.
   17. listopada stiže u Boku, torpedirana je s francuske krstarice Victor Hugo, ali je toprpedo promašilo. Podmornica nije bila u mogućnosti izvršiti napad
   28. studenoga zarobljava crnogorski jedrenjak Fiore Del Mare.
   1915. godina:
   8. veljače u Pulu je tegli SMS Csikós,
   22. – 24. ožujka SMS Uskoke je tegli natrag u Boku,
   22. travnja zapovjedništvo nad podmornicom dobiva poručnik bojnog broda Von Trapp,
   26./27. travnja torpedom je potopljen francuski oklopni krstaš Léon Gambetta,
   5. kolovoza potopljena je talijanska podmornica Nereide na Palagruži,
   29. kolovoza zarobljen je grčki parnjak Cefalonia u blizini Drača,
   14. listopada poručnik bojnog broda Von Trapp je premješten na U14
   studeni i prosinac je u Puli zbog ugradnje dizel motora.
   1916. godina:
   24. siječnja premještena u Boku – Ðenoviće,
   8. lipnja potopila je talijanski transportni brod za prijevoz trupa Principe Umberto (7.838 t) pokraj Linguetta. Poginulo je 2.000 talijanskih vojnika.
   1917. godina:
16. svibnja naletila je na minu u Fažanskom kanalu za vrijeme vježbovnog lansiranja torpeda na parobrod Kvarner, a izvađena je u lipnju.
   1918. godina:
   ponovno stupa u službu kao školska podmornica 27. kolovoza.
   Talijani je odvlače na 'pobjedničku paradu' 25. ožujka 1919. u Veneciju. Izrezana je 1922. godine.
U6
   Početkom rata je u Šibeniku poradi krstarenja po Srednjem Jadranu.
   Početkom 1915. godine razarač Satellit u pratnji SMS Ulan je vuče u Boku.
   Tijekom patrolnih plovidba po Južnom Jadranu i Otrantu često dolazi do trovanja benzinskim parama. Male preinake su napravljene, ali dizel motori nisu ugrađeni iako su bili naručeni (kasnije ugrađeni na U41).
   18. ožujka 1916. potopila je francuski razarač Renaudin (756 t) 7 nm zapadno od Drača. Drugo torpedo je promašilo razarač Commandant Bory (712 t),
   13. svibnja 1916. zapela je u zaprečnu mrežu u Otrantu. Potopio ju je britanski drifter Evening Star II. Posada je spašena i upućena u kamp za ratne zarobljenike.
U12
   Nakon što je napokon otkupljena nakon tri godine ležanja u riječkom brodogradilištu, otegljena je tegljačem Gigant u Pulu na dodatno opremanje i osposobljavanje za plovidbu nakon dugoga neoperativnog stanja.
   U službu stupa 21. kolovoza 1914. godine:
   od 5. do 7. prosinaca razarač Satellit je tegli do Boke, gdje je već bila uređena provizorna baza za podmornice, a posada je obitavala na matičnom brodu Gäa,
   21. prosinca 1914. torpedirala je francuski zastavni brod Jean Bart,
   vraća se u Pulu preko Makarske (tegle je Ulan i Satellit) na popravak, a već u veljači 1915. vraća se u Boku.
   1915. godina:
   27. veljače sukobljava se s podmornicom Brumaire ispred Bara ili Ulcinja, ali oba torpeda promašuju cilj,
   22. ožujka zarobljava dva crnogorska jedrenjaka, a 31. ožujka pet trabakula,
   18. travnja vraća se u Pulu u pratnju SMS Uskok i tegljača Gigant,
   28. svibnja potapa neutralni grčki parobrod Virginia,
12. kolovoza pod zapovjedništvom Egona Lercha ušla je u lagunu Venecije s ciljem da potapanjem brodova zatvori lagunu za duže vrijeme. Naletila je na minu i potonula s cijelom posadom.
   Podmornica je izvađena i izrezana, a posada sahranjena u Veneciji.
Podmornice klase Okarina, UB I (U10, U11, U15, U16 i U17)
podmornica   brodogradilište   u Pulu vlakom   sastavljena   u službi s njemačkom posadom   u službi K.u.K. Kriegsmarine
U10   Germania Kiel   16.5.1915.   4.6.1915.   4.6.1915.   12.7.1915.
U11   AG Weser Bremen    22.5.1915.   4.6.1915.   5.6.1915.   18.6.1915.
U15   AG Weser Bremen    21.8.1915.   27.8.1915.   28.8.1915.   12.9.1915.
U16   AG Weser Bremen    28.8.1915.   29.9.1915.      29.9.1915.
U17   AG Weser Bremen    3.9.1915.   6.9.1915.      6.9.1915.

Taktičko-tehničke karakteristike

   U11, U15 – 17   U10
istisnina (t)   127,5 / 142,5   125,5 / 140,25
pretežnosti (m)   27,88 x 3,15 x 2,73 – 3,03   27,88 x 3,15 x 2,73 – 3,03
pogon    1 x dizel Körting + 1 x elekromotor    1 x dizel Daimler + 1 x elektromotor motor
snaga (KS)   60 + 120   60 + 120
brzina (čv)   6,5 / 5,5 – 9   6,5 / 5,5 – 9
doplov (nm)   1.200 / 65   1.200 / 65
topničko naoružanje    1 x 47 mm L 23   1 x 37 mm L 23 *
torpedne cijevi   2 x 450 mm + 1 pričuvno   2 x 450 mm + 1 pričuvno
posada   2 časnika + 13 dočasnika i mornara   2 časnika + 13 dočasnika i mornara **

* U17 je dobila top 37 mm L 33, a U11 je bila prenaoružana s topom 66 mm L 18.
** Za dužih krstarenja bio je pridodan još jedan časnik / smještaj je bio užasan.
Ove podmornice su bile samo djelomično rješenje da bi se nadoknadio nedostatak operativnih podmornica u Jadranu i Otrantu. Zbog ulaska Italije u rat na strani Antante, to je bilo solomonsko, ali brzo rješenje. Naime, podmornice su u veoma kratkom roku isporučene željeznicom u nekoliko sekcija, koje su veoma uspješno i brzo sastavljene u Puli. I prije toga su tri njemačke podmornice na taj način prebačene u Jadran (UB7, UB8 i UB3), koje su bile istog tipa. U idućim godinama takva praksa je postala uobičajna.
   Bile su male, što je bilo dobro za djelovanje u plitkim vodama i lagunama Sjevernog Jadrana, ali je problem nastajao za dugotrajnih krstarenja Južnim Jadranom i izvan Otranta. Smještaj posade je bio katastrofalno loš zbog malih pretežnosti i pretrpanosti svim mogućim potrebama za život i rad u podmornici, te potrebama borbenih djelovanja.
Nepouzdani dizel motori predstavljali su ozbiljan problem i nedostatak za dužih krstarenja. Samo velikim umijećem i zalaganjem posada, ove podmornice su uspjele nekako nadoknaditi nedostatak velikih flotnih podmornica i postići značajne uspjehe u ratu protiv trgovačkog i ratnog brodovlja. Jedna podmornica je izgubljena u ratu (U16), a ostale su izrezane nakon rata.

   U10 (ex UB1)
   Njemačka UB1 27. lipnja 1915. potopila je talijansku torpednu brodicu 5PN ispred Venecije, a 9. srpnja 1918. naletjela je na minu ispred ušća rijeke Tagliament, 5 nm istočno od Caorle. Posada ju je sama nasukala. Prvi pokušaj odvlačenja s Tb64, Tb76 i Tb79 nije uspio, te je ostavljena. Sve zalihe i dio opreme su opljačkale posade okolnih bitnica. Dana 25. srpnja biva otegljena s Tb76 u Trst, ali nije više stupila u aktivnu službu.
   Zaplijenili su je Talijani. Izrezana je 1921. godine.
U11 (ex UB15)
   Potopila je talijansku podmornicu Medusa 10. lipnja 1915. godine. Talijanski ratni brodovi (razarači i torpedne brodice) su, umjesto da priteknu u pomoć stradaloj podmornici, napustili scenu glavom bez obzira. U11 je spasila pet preživjelih članova posade.
9. studenoga 1915. lakše se oštetila u sudaru s jahtom Dalmat u Boki.
   18. siječnja 1916. zaustavila je i sprovela u Boku talijanski bolnički brod König Albert (unajmljen od njemačkig vlasnika), poradi inspekcije. Brod je pušten.
   25. studenoga 1916. sudarila se s parobrodom Senj pri izlasku iz Boke. Otegljena je tegljačem Gigant u pratnji SMS Turul na popravak u Pulu.
   27. veljače 1917. ponovno je oštećena od dubinskih bomba s talijanskih razarača.
   Tijekom 1918. služi kao školska podmornica u Puli, Novigradu i Rijeci.
   Izrezana je 1921. godine.

   U15
   Po stupanju u službu poslana je na Srednji i Južni Jadran.
   17. svibnja 1916. potapa talijanski parobrod Stura.
   23. lipnja 1916. u jednom napadu uspijeva potopiti francuski razarač Fourche i talijansku pomoćnu krstaricu Città di Messina 20 nm istočno od Otrantskih vrata.
   26. listopada 1916. potapa talijanski parobrod Polcevera.
   Kraj rata je zitiče u Puli. Izrezana je 1929. godine u Puli.

   U16
   28. kolovoza 1915. krstari u blizini Venecije, ali nema uspjeha u pronalaženju povoljnog cilja.
   7. prosinca 1915. zarobila je albanski jedrenjak Fiore Albania.
   17. prosinca 1915. lakše je oštećena dubinskim bombama, te je prebačena u Pulu na popravak, a kratko vrijeme je služila kao školska podmornica.
   11. listopada 1916. u blizini Valone je potopila talijanski razarač Nembo, ali je pregažena od parobroda Bormida iz istog konvoja. Podmornica je potonula, a dva dočasnika su poginula. Ostale članove posade su spasili talijanski brodovi.
U17
   10. srpnja 1915. potapa talijanski razarač Impetuoso kraj otoka Saseno u Otrantskim vratima. Kraj rata je dočakala u Puli. Talijani su je izrezali 1921. godine.
U14 ex-Curie (397 t)
   Sagrađena je i stupila u aktivnu službu francuske ratne mornarice kao Curie 1912. godine. Bila je to za to vrijeme velika i snažna jedinica klase Brumaire od ukupno 16 podmornica, sagrađenih prema projektu Laubeuf. U francuskoj verziji pokretala su je dva dizel motora MAN ukupne snage 480 KS i proizvedenih po licenci u Francuskoj.
   Potopljena je topničkom vatrom s brodova lučke obrane Pula 20. prosinca 1914. pri pokušaju ulaska u ratnu luku.
   Izvađena je 31. siječnja 1915. godine, te je 2. veljače preimenovana u U14. nakon popravka u pulskom arsenalu, primljena je u službu 1. lipnja 1915. godine.
U Puli su joj zamijenjeni dizel motori s jačima, dodan je zapovjedni toranj umjesto promatračke platforme kakvu je imala do potapanja. Također je izmijenjeno naoružanje, što je u svemu popoljšalo njene manevarske i borbene karakteristike.
   Na taj način je K.u.K. Kriegsmarine veoma jeftino došla do najveće i najsnažnije podmornice u floti, što je kasnije i dokazano u patrolama i borbenim djelovanjima.
   14. listopada 1916. godine za zapovjednika dolazi austrijski aristokrat, poručnik bojnog broda Georg Ritter von Trapp i ostaje na toj dužnosti do kraja rata. U dvije ratne godine, pod njegovim zapovjedništvom, potopljeno je 12 trgovačkih brodova s 45.668 BRT. Samo u akcijama tijekom kolovoza 1917. godine prijavljeno je 24.800 tona potopljenog trgovačkog brodovlja, uključujući najveći trgovački brod potopljen od podmornica Kriegsmarine, talijanski parobrod Milazzo (11.480 t). Uz prije potopljene ratne brodove i podmornice, Von Trapp je njaveći podmornički as u K.u.K. Kriegsmarine.

Taktičko-tehničke karakteristike
istisnina (t)   397 / 551
pretežnosti (m)   52,20 x 5,20 x 3,20
pogon    1 x dizel Körting + 1 x elekromotor
snaga (KS)   2 x dizel ukupno 840 + 2 x elektromotor ukupno 660
brzina (čv)   12,6 / 9
doplov   6.500 / 84 nm
topničko naoružanje (mm)   1 x 88 + 1 x 47
torpedne cijevi (mm)   2 x 533 TC + 6 vanjskih nosača torpeda *
posada   28

   * Tijekom rekonstrukcije u Puli 1915. godine originalno francusko naoružanje 2 x 450 mm TC + 6 vanjskih nosača za ista torpeda zamijenjeni su s K.u.K. Kriegsmarine standardom.
   * 1918. godine dva vanjska nosača su zamijenjena s dva fiksna lansera torpeda.

   Vraćena je Francuskoj i ponovno preimenovana u Curie 17. lipnja 1919. Služi francuskoj ratnoj mornarici idućih 10 godina. Izrezana je 1930. godine.

   Havmanden class (U20, U21, U22 i U23)
   Istisnina 173 / 210 tona,
   Pretežnosti 38,8 x 4,00 x 2,80 m
   Pogon 1 x dizel 450 KS + 1 x elektromotor 160 KS
   Brzina 12 / 9 čv
   Posada 18
   Naoružanje 2 x TC 450 mm
   Doplov 2.000 / 54 – 71 nm
   Sagrađene se na osnovi narcta brodogradilišta Whitehead Rijeka.
U20
   Porinuta 18. rujna 1916. godine u Puli.
   17. prosinca 1916. prijavljeno je njeno potonuće od britanskog driftera Fisher Girl, ali izgleda da je to bila greška. Podmornica je u to vrijeme bila u luci.
   15. ožujka 1917. sudarila se sa SMS Admiral Spaun tijekom pokusne plovidbe.
   Potopila ju je talijanska podmornica F12 15. srpnja 1918. u blizini ušća rijeke Tagliamento. Svi članovi posade su poginuli.
   Izvađena je 1962. godine i dovedena na obalu u Gradu. Nakon toga je izrezana, ali je zapovjedni toranj izložen u Heeresgeschichtliches Museum u Beču.
U21
   Porinuta je 15. kolovoza 1917. u Puli. Nemam podataka o ratnom putu.
   Sudjeluje u ‘pobjedničkoj paradi’ ispred Venecije 25. ožujka 1919. godine.
   Izrezana je u Veneciji.
U23
   Porinuta 1. rujna 1917. u Puli.
   Potopljena je 21. veljače 1918. pokraj Valone od talijanske torpedne brodice Airone. Nema preživjelih.
   
   Weser class (UBII) – U27, U28, U29, U30, U31, U32 i U40
   Istisnina 312 tona
   Posada 19
   Doplov 4.000 / 45 – 130 nm

   U27
   Porinuta je 24. veljače 1917. u Budimpešti i željeznicom dopremljena u Pulu.
   11. lipnja 1917. oštećena je torpedom s japanskog razarača Sakaki u blizini Ceriga.
Potopila je britanski razarač Phoenix 13. ožujka 1918. godine. Također je potopila sedam malih grčkih jedrenjaka kraj Rta Rodoni 20. rujna 1918.
   Dodijeljena je Italiji i izrezana u Rijeci 1920.
U28
   Izgrađena je u Budimpešti 26. svibnja 1917. te dopremljena u Pulu željeznicom.
   Na ‘pobjedničkoj paradi’ ispred Venecije 25. ožujka 1919.
   Izrezana u Veneciji 1920. godine.

   U29
   Sagrađena u Puli i porinuta 21. siječnja 1917. godine.
   Dodijeljena je Italiji i izrezana u Veneciji 1920. godine.

   U30
   Porinuta u Puli 17. veljače 1917. godine.
   U prvoj akciji nestala bez traga. Iz Kotora je isplovila 31. ožujka 1917. a vjerojatno je
   stardala od mine u Otrantu 1. ili 2. travnja 1917.

   U31
   Porinuta u Puli 24. travnja 1917.
   Potopljena je u Rijeci zbog greške posade 25. listopada 1917. ali je izvađena i popravljena.
   2. listopada 1918. raznijela je krmu britanskoj krstarici Weymouth, na prilazu Draču
   Dodijeljena je Francuskoj, ali nije poznato gdje je izrezana.

   U32
   Porinuta je 29. lipnja 1917. u Puli.
   Dodijeljena Italiji i izrezana u Veneciji 1920. godine.
U40
   Porinuta 4. kolovoza 1917. u Budimpešti i dopremljena u Pulu željeznicom. Sagrađena je sredstvima Österreichischen Flottenverein.
Dodijeljena je Italiji i izrezana u Veneciji 1920. godine.

   Austro-ugarska unaprijeđena klasa UBII (U41)
   Istisnina 326 tona
   Posada 19
   Doplov 4.000 / 160 nm

   U41
   Sagrađena u Budimpešti, te dopremljena u Pulu 19. veljače 1918. godine.
   Dodijeljena Francuskoj i izrezana 1920. godine.

   Njemačka klasa UBII – (U43 i U47)

   U43
   U službu stupa 24. travnja 1916. godine kao njemačka UB43. Prebačena u K.u.K. Kriegsmarine 30. srpnja 1917. kao U43.
   U Pulu je došla u dijelovima i sastavljena.
   16. studenoga 1917. teško je oštetila talijanski parobrod Oriona između Brindisija i Valone.
   Nesretnim slučajem pogodila je SMS Dinara po isplovljenju iz Portoroža 17. ožujka 1918.
   Dodijeljena je Francuskoj, iako neki izvori tvrde Italiji. Izrezana je vjerojatno 1919. godine.
U47
   Kao privremeno njemačka UB47, u dijelovima je dopremljena u Puli i sastavljena 4. srpnja 1916. godine.
   Prebačena u K.u.K. Kriegsmarine 30. srpnja 1917. kao U47.
   23./24. svibnja 1918. uspješno prolazi otrantsku zaprečnu liniju.
   20. rujna 1918. potopilla je francusku podmornicu Circé u albanskim vodama.
   Dodijeljena je Francuskoj i izrezana 1920. godine.

   Podmorice klase Lake – U1 i U2
   Ove podmornice su bile prvi par podmornica za K.u.K. Kriegsmarine, građene u Puli prema projektu američkog graditelja podmornica Simona Lakea i završene 1909. godine. Praktički su bile borbeno neupotrebljive, te se nisu rabile u borbenim djelovanjima, već samo kao školske podmornice. U nizu činitelja koji su utjecali na nezadovoljstvo zapovjedništva Kriegsmarine, posebno su bili loši benzinski motori isporučeni iz SAD-a. Zbog toga je Kriegsmarine odbila platiti motore, te su bili zamijenjeni dizel strojevima.
   Zanimljivost ovih podmornica je zakretni propeler (pitch) i nešto kao kotači kojima se moglo kretati po dnu.
Obje jedinice su doživjele kraj rata, te su dodijeljene Italiji i izrezane početkom 1920. godine.
   Taktičko-tehničke karakteristike (kada su građene):
   Istisnina 230 249 t
   Pretežnosti 30,50 x 4,80 x 3,90 m
   Pogon 2 x benzinski motor 720 KS + 2 x elektromotor 200 KS
   Brzina 10,3 / 6 čv
   Doplov 950 / 40 nm
   Naoružanje 3 x TC 450 mm (2 pramac + 1 krma)
   1 x top 37 mm
   Posada 17.
   Uz opisane podmornice, K.u.K. Kriegsmarine je na navozima imala i sljedeće podmornice koje nikada nisu isporučene ili su prodane u gradnji:

   Povećana klasa Germania – U7, U8, U9, U10 i U11
   Zbog početka rata prodane su njemačkoj Kriegsmarine i služile su kao U66 do U70. Imale su istisninu 931 tonu.

   Hochsee class – U48, U49, U50, U51, U52 i U53
   Sve ove podmornice bile su u gradnji, ali nijedna nije završena do kraja rata.
   Trebale su imati podvodnu istisninu 1.100 do 1.120 tona.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Vise slika slijedi.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on March 07, 2010, 10:28:29 pm
Zarobljena podmornica u austrijskoj flotili.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on March 18, 2010, 07:32:22 pm
Brijuni 1918, U-1,U-2,EPL-II,U-10,U-11[attachment=1]
U-4[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 02, 2010, 09:52:37 pm
Postovaću slike KuK podmornica, dodatna objašnjenja neću pisati pošto je to Barba već učinio početkom ovog topica


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 02, 2010, 09:58:00 pm
Podmornica U2, iz iste klase kao prethodna


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: RTOP21 on April 03, 2010, 05:26:38 pm
Zanima me ima li tko spoznaja jesu li u Gružu (Dubrovnik) boravile njemačke podmornice? Mislim na 1. sv. rat naravno?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 03, 2010, 08:43:02 pm
KuK podmronice klase Germania U3 i U4.
Stare fotografije su dokaz da se se KuK podmornice često zadržavale u Boki, verovatno  oslanjajući sena tivatski arsenal kao idealnu logističku bazu. U to vreme Boka je bila povezana sa Monarhijom železnicom uskog koloseka preko Dubrovnika, pa do Sarajeva. Zelenika je bila poslednja stanica ćire.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 03, 2010, 08:46:51 pm
KuK podmornice klase Holland


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on April 03, 2010, 09:38:21 pm
Na prvoj slici je zapovjednik Van Trapp.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: RTOP21 on April 04, 2010, 06:19:03 am
Da, znam da su podmornice naše mornarice (kad kažem naše, mislim na Monarhiju kao državu kojoj je pripadala i Hrvatska) bile u Gružu, to je neupino, samo me zanima je li bilo njemačkih u smislu s njemačkom posadom i njemačkom zastavom, dakle pripadnosti Njemačkoj, a ne Monarhiji?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Damac on April 04, 2010, 01:42:17 pm
Lovac, na ovoj zadnjoj slici gdje su mornari i ovaj lik u sredini...jeli to mozda Singule?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:39:21 pm
Damac, nemam pojma. Na sajtu odakle sam pokupio ove slike nema nikakvih dodatnih ovašetenja, samo to da se radi o posadi podmornice U12


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:42:29 pm
KuK podmornice klase Okarina U10, U11, U15, U16 i U17


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:44:44 pm
Podmornica U11


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:46:02 pm
Podmornica U15


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:48:20 pm
Podmornica U16


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:49:30 pm
Podmornica U17


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 06, 2010, 09:50:57 pm
Bivša Francuska podmornica Curie - U14 (http://www.paluba.info/smf/slavna-oruzja-orudja-avioni-brodovi/podmornica-'curie'/)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 07, 2010, 09:06:46 pm
KuK podmornice klase Havmanden: U20, U21, U22, U23


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kumbor on April 10, 2010, 03:32:27 pm
Da li "SMU" pod slikama znači Seine Maiestaet Unterseeboot - Podmornica njegovog Veličanstva?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:12:37 pm
Kumbor, nisam uspeo da nađem objašnjenje za SMU - verujem da si blizu istine, jer U je sigurno Unterseeboot, i sve podmornice su se skraćeno označavale sa U i u KuK i u nemačkoj mornarici. Sajt sa koje sam posudio slike je na mađarskom jeziku i nema nikakvo objašnjenje, pa sam malo tražio po netu: na mnogim sajtovima KuK mornarice se pojavljuje ista skraćenica SMU, ali bez dodatnog objašnjenja šta ona znači. Valjda će neko znati sa foruma.
 


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on April 15, 2010, 08:14:32 pm
Seine Maestat Unterseeboote - Podmornica Njegova Veličanstva


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:15:12 pm
Ima još slika podmornica KuK mornarice.
Klasa WESER (UB II) u koju su spadale podmornice U27 do U32 i podmornica U40.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:17:27 pm
Podmornica U28


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:18:27 pm
Podmornica U29


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:19:30 pm
Podmornica U30


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:21:28 pm
Podmornica U31


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:22:13 pm
Podmornica U32


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:33:57 pm
Podmornica U40
Gledajući slike podmornica KuK mornarice, a i ostale koje sam ranije postavio, možemo videti koja je gužva bila u Boki za vreme 1. sv rata. Zaliv je bio prepun brodova raznoraznih veličina: od bojnih brodova, oklopnjača, pa do malih čamaca za dotur namirnica na brodove .... i svi su se ti brodovi u pogledu održavanja oslanjali na arsenal u Tivtu.
A sada????? !!!


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:35:59 pm
Austro Ugarska unapređena klasa podmornica UB II


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 15, 2010, 08:37:40 pm
Nemačka klasa UB II


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 08, 2010, 10:37:04 am
Par fotki U-73.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 14, 2010, 08:38:55 am
U14 ex-Curie

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on October 17, 2010, 07:58:30 am
U-14[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 17, 2010, 10:24:43 am
SMU-5 ispred Briona

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on October 17, 2010, 05:53:32 pm
U-12[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 18, 2010, 09:14:31 pm
Wien i SM U-14 (ex Curie P67)
[attachment=1]

komandni most SM U-14 prije kapitalnog remonta; na mostu komandant v. Trapp
[attachment=2]

prije nego li su novci u austrijskoj banci propali, dok nije jos emigrirao u SAD i muziciranjem bio prisiljen zaradjivati za zivot
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 22, 2010, 09:45:59 pm
brodogradiliste Whitehead Rijeka - porinuce

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Dreadnought on November 08, 2010, 12:41:06 pm

Podmornica U-14 ex-Curie.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on April 05, 2011, 01:48:25 pm
SMU 40. Zapovjednik Janko Kršnjavi na tornju.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on April 05, 2011, 01:51:21 pm
Kršnjavi u tamnijem odijelu sjedi na ogradi .


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 22, 2011, 03:19:20 pm
Lovac, na ovoj zadnjoj slici gdje su mornari i ovaj lik u sredini...jeli to mozda Singule?

pregledavam ove starije postove - siguran sam da sam odgovorio Damcu, ali je najvjerojatnije kasnije bio period kada su neki poostovi jednostavno nestali.

To je stvarno Rudolf Singule, koji je 18.7.1915. potopio talijansku oklopnu krstaricu Giuseppe Garibaldi ispred Dubrovnika.

[attachment=1]

To Damca interesira jer je ronio na Garibaldija, kako je jednom prilikom iznio na Palubi.

(Singule je bio ubijen 2.5.1945. u Brnu od, strane sovjetskog vojnika, stiteci na ulici nepoznatu zenu). Njegov je otac, isto, Rudolf Singule, rodjen u Brnu, sahranjen u Puli, Singule je rodjen u Puli.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 23, 2011, 07:27:20 pm
nekoliko fotografija SMU-12;

[attachment=1]
[attachment=2]

i nakon udara u minu 8.8.1915. ispred venecijanske lagune. Snaga udara u krmeni dio podmornice se vidjela kada su je Talijani podigli sredinom 1916. O drugim detaljima je vec izneseno na Palubi.

[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 23, 2011, 07:32:04 pm
razne faze podmornice SMU-10

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 24, 2011, 10:12:39 am
AH podmornice u Djenovicima tokom Prvog svjetskog rata.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 24, 2011, 11:17:05 am
Ilustracija SMU 14 sa nekog ruskog sajta....Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 24, 2011, 06:20:52 pm
jedna jasna fotografija

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 26, 2011, 06:44:14 pm
Jedna propagandna kartolina sa podmornicama iz vremena Prvog svjetskog rata i jedna lijepa umjetnicka verzija usamljenog austrijskog U boota na pucini Jadrana.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 26, 2011, 06:46:02 pm
Merni ovo najvise lici na krmu SMU-14. Obratite paznju na kuhara!


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 26, 2011, 09:02:23 pm
To je isti tip - klasa Brumaire; najvjerojatnije nije Curie (http://www.paluba.info/smf/brodovi-137/podmornica-'curie'/)
Francuzi drze do dobre kuhinje pa su je postavili na krmu


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Dreadnought on May 24, 2011, 01:07:28 pm
Propagandna razglednica u čast podmornice U-5 koja je potopila francusku oklopnu krstaricu Leon Gambetta.


[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kanader41 on May 28, 2011, 11:00:03 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on May 30, 2011, 09:51:50 pm
Da li je, osim U 11, jos neka AU ili njamacka podmornica koja je tokom Prvog svjetskog rata djelovala na Jadranu, u naoružanju imala top Skoda 66 mm L/18 ?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: bmt70 on June 06, 2011, 06:26:50 pm
Slikovni prikaz austro-ugarskih podmornica WW1........


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kanader41 on June 06, 2011, 09:26:04 pm
Evo nekoliko zapovjednika Kuk podmornica sa prostora ex-YU.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 07, 2011, 11:58:04 am
kanader, bravo za ovog Budvanina - komadanta U 1, za njega doi sada nisam cuo. Inace, pozicija potapanja U 72 nije tacna, jeste da se ta navodi u svoj poznatoj literaturi, ali tamo na dnu mora nema nicega....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kanader41 on June 07, 2011, 03:14:41 pm
Evo još jedna zanimljivost:Da li se radi o otoku Palagruži?Da li znate možda nešto o ovom slučaju.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 07, 2011, 03:27:33 pm
Tu je sve jasno; stradala Nereide od U-5, v. Trapp.

film iz 1972. - istrazivanje/ronjenje na Nereide.

http://www.youtube.com/watch?v=SLJwSMTACRETitle: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 10, 2011, 10:42:08 pm
Rekao bih da je ovdje SMU-5 u pitanju, i to povratak u Boku nakon potapanja "Leona Gambette". Ispravite me ako griješim.....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Dreadnought on June 18, 2011, 09:00:12 am
Podmornica SMU-3 u Puli oko 1910. godine.


[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 30, 2011, 09:25:48 pm
U okviru topica je vrijedno spomenuti i prvu podmornicu na svijetu koja je izgrađena u znanstvene svrhe. Bila je to podmornica Loligo. Izgrađena u riječkom brodogradilištu Danubius Werft za potrebe tadašnje zoočoške stanice u Rovinju a investitor i vlasnik je bio dr Schottlander  1914g
Podmornica je bila duga 12,24m i imala istisninu 44.1/50t, promijer trupa 2,7m, pogonjena je bila samo elektromotorom od 30ks sa kojim je dostizala brzinu od 7čv. Maksimalana dubina ronjenja je bila 50m. Imala je posadu od 3člana a mogla je ukrcati i 4 znanstvenika.
Izgradnju je pratila Austrijska tajna služba, pa pošro je ocijenjeno da je treba pretvoriti u podmornicu za vojne namijene, preuzima je Austrijska mornarica.
Razvijen je i projekt ugradnje periskopa, izrade dva torpedna lansera i ugradnja motor asa unutrašnjim izgorevanjem za nadvodnu vožnju.
Predviđena je prvo upotreba na Jadranu, kasnije u nadzoru jezera Garda, ali su svi projekti ocijenjeni kao teško izvedljivi i preskupi, pa je dočekala kraj rata na kopnu.
1927 je prodana u staro željezo i izrezana.

Spuštanje u more je bilo tajno pa su stavljeni paravani od cerade okolo po obali.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 01, 2011, 05:18:53 am
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 01, 2011, 05:35:00 am
Porinuće U-21, 16.08.1916g[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 05, 2011, 08:17:02 am
Transport UB-13 željeznicom, samo prikaz transporta podmornice u djelovima na železničkoj kompoziciji (ovo je transport u Antwerpen, ali slično su transportovane i u Pulu)[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 05, 2011, 09:56:04 am
Jedna od transportiranih.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 05, 2011, 10:49:55 am
Postoji i fotografija UB-6 u belgijskim kanalima na putu prema Jadranu.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 05, 2011, 10:50:49 am
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on July 05, 2011, 10:57:01 am
Rijeka i podmornica U-?

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 05, 2011, 12:03:37 pm
Postoji i fotografija UB-6 u belgijskim kanalima na putu prema Jadranu.
SM UB-6 je pripadala flandrijskoj flotili, nije operirala van Atlantika.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 05, 2011, 12:11:59 pm
Postoji i fotografija UB-6 u belgijskim kanalima na putu prema Jadranu.
SM UB-6 je pripadala flandrijskoj flotili, nije operirala van Atlantika.
primam na znanje!


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 05, 2011, 12:12:31 pm
Rijeka i podmornica U-?

[attachment=1]

e, ovo je SMU6.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 05, 2011, 04:25:45 pm
Rijeka i podmornica U-?

[attachment=1]
Ovo je vijerojatno SMU-5, izgrađen u  Whitehead Werft ,Rijeka, tip Holland. Nema još ni palubnih topova.
Godina 1909-10.[attachment=1]
Inače su ovog tipa bile samo SMU-5 i SMU-6


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 05, 2011, 04:31:31 pm
SMU-5 i SMU-6[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 06, 2011, 05:59:58 am
Rijeka i podmornica U-?

[attachment=1]

e, ovo je SMU6.

napokon....SMU6

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 06, 2011, 06:07:39 am
Rijeka i podmornica U-?

[attachment=1]

e, ovo je SMU6.

napokon....SMU6

[attachment=1]
SMU 6 je imala drukčiju konfiguraciju mosta od SMU 5 već u gradnji.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 15, 2011, 08:20:25 pm
U 16 tipa UB I u vožnji.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 15, 2011, 08:28:43 pm
U 40 tipa UB II[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 17, 2011, 05:27:33 am
U 11 klase UB I, u pozadini Prinz Eugen.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Solaris on July 30, 2011, 12:32:02 pm
Za ljubitelje ovih starih plovila ,članak iz HV br. 83

[attachment=1]

[attachment=2]

poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 30, 2011, 07:39:20 pm
SMU 10.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 31, 2011, 09:39:18 am
Dvije slike U-14, prije modernizacije 1916. Prva je u Šibeniku(značajnija), a druga u Puli,u pozadini hidroavion.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 31, 2011, 09:55:40 am
Podmornica U-14 prije i poslije generalnog remonta 1916/17g.
Radi nepouzdanosti motora i čestih kvarova, ai nepovjerenja u francuske mehanizme, podmornica je remontovana, zamijenjeni su akumulatori, elektromotori i dizel pogon. Osim toga postavljen je novi komandni toranj, po uzoru na Njemce sa pripadajućim instrumentima. Na insistiranje Von Trappa je uprkos protivljenja komande, postavljen njemački palubni top 88mm. Aprila 1917, podmornica je završena i prebazirala je u Kotor.Prije i poslije remonta (silueta i boje)[attachment=1][attachment=2][attachment=3]Na palubi su vježbovna torpeda.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 31, 2011, 10:12:20 am
U-14 posle povratka Francuzima dobio je isto ime Curie. Prošla je detaljna ispitivanja, zaključeno je da je kapitalno rekonstruisana podmornica,izuzetno dobra i pouzdana, bolja od svih podmornica, koje su tada Francuzi imali. Zadržana je u službi do 1928g., bez ikakvih promijena u dizajnu, ako izuzmemo da su Francuzi palubni top 88mm, zamijenili sa francuskim 75mm.
!918 na Krfu.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on July 31, 2011, 10:15:12 am
Dvije slike U-14, prije modernizacije 1916. Prva je u Šibeniku(značajnija), a druga u Puli,u pozadini hidroavion.[attachment=1][attachment=2]
Čisto sumnjam da je to Šibenik.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 31, 2011, 10:24:58 am
Definitivno nije Sibenik. U pitanju su Rose na ulazu u Boku, na obali "preko puta" desno se jasno uovcava manastir Savina kod Herceg Novog..... Ova fotografija olbjavljena je i u knjizi Z.Freivogela o AU podmornicama gdje je takodje netacno potpisana kao da je u pitanju slioka SMU 14 u Sibeniku.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 31, 2011, 10:28:38 am
I meni je sumljivo, ali je pozadina nejasna, a taj podatak je podan.
Još par slika Curie-a.
Oštečenja mosta, slikano na doku.[attachment=1][attachment=2]
Nakon vađenja, izvlačenje tijela pomočnika komandanta Schally koji je pao pogođen od granate, i njegovo tijelo je zaglavilo ispod mosta.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 31, 2011, 10:33:37 am
Ako Marinero prepozneje Boku, onda je sigurno Boka.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on July 31, 2011, 11:20:35 am
Meni je prije izgledalo Volosko ili Gibraltar.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 05, 2011, 05:23:30 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kanader41 on August 08, 2011, 07:56:10 pm
Ukrcaj torpeda u KuK podmornicu.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 11, 2011, 07:31:17 am
28-ca dovezena iz Madjarske, pred porinucem, nakon sklapanja u rijeckom brodogradilistu na Brgudima

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 13, 2011, 02:14:15 pm
i kasnije na palubi

[attachment=1]

tu je u SM U-17 na kojoj je neko vrijeme komandant isto bio Z. Hudecek

[attachment=2]
[attachment=3]Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 20, 2011, 07:51:36 pm
Spomen značke U-12 i U-5[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 07, 2012, 03:20:19 pm
Prolazi SMU-14; ako je vec kraj X mjeseca, komandant bi mogao biti v. Trapp; uz, najvjerojatnije Wien - ili Monarch !, vezana SMU-16.

[attachment=1]Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on January 07, 2012, 03:22:05 pm
Da, da, a sve zajedno desava se u Djenovicu. Izvrsna fotka, bravo! :super


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on January 07, 2012, 03:26:04 pm
Evo i od mene jedna SMU-14 u Boki.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on January 07, 2012, 09:29:04 pm
Podmornica SMU-3 u Puli oko 1910. godine.


 Podmornica N III u Pulskoj luci 1910.jpg (155.21 KB. 816x533 - viewed 37 times.)
 
Ovo je talijanska podmornica, cini mi se NAUTILO, u Tarantu. Provjerit cu tocno ime i datum.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on January 08, 2012, 11:46:59 am
SMU-5 isplovljava iz Djenovica.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on January 08, 2012, 01:34:43 pm
Malo kasnim: SMU = Seiner Majestaet Unterseeboot. Mnozina: Unterseeboote.
Talijanska podmornica je njihov prvijenac DELFINO s novim tornjicem postavljenim poslije pregradnje 1904. I meni ju je netko htio "prodati" pod austrougarsku... Moguca je pokusna plovidba 1910., ali nikako u Puli.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 08, 2012, 02:54:27 pm
Prava korekcija zlata vrijedi.

_________

Poznata posada poznate podmornice :

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 02:58:13 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on January 31, 2012, 03:02:48 pm
Saveznici razgledavaju zarobljenu podmornicu.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 03:11:25 pm
U-4 je dopala francuzima.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 06:28:10 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3], interesantno  postavljen kormilarski točak, samo u površinskoj vožnji.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 06:36:19 pm
U-2, 1915, ugradnja dodatne zaštite na mostu.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 06:48:46 pm
[attachment=1][attachment=2]
Sad sam vidijo da ispod druge slike piše Fiume, na slici nije Rijeka nego Trst, 1919 g, u pozadini HMS Lowestoft.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 06:59:45 pm
U-4, komuflažna šema na komandnom tornju, vidi se i top 37mm.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on January 31, 2012, 09:30:55 pm
 Đenovići[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 31, 2012, 11:16:52 pm
Hmmm...zna li ko da objasni kakvi su ovo točkići na U-1?

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 01, 2012, 06:56:32 am
Prve podmornice su sukladno tadašnjem razmišljanju uglavnom imala točkove za lijeganje i kretanje po dnu. Simon Lake je kod svih svojih prvih podmornica ugrađivao točkove. Bilo bi interesantno saznati sudbinu tih točkića na U-1 i 2, ali ih u kasnijoj karieri nisu imali.Dole su  sličice prvih modela sa točkovima.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]
i U-1 bez točkova[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 01, 2012, 07:40:13 am
Jedan presijek Protectora(Simon Lake), kojeg je kupila Rusija. Na presijeku su lijepo vidljivi uvlačivi točkovi.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 01, 2012, 10:03:59 am
Hvala ML. Zna li se možda kada su uklonjeni sa podmornice?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 01, 2012, 06:04:23 pm
Nesretna U-20, posle porinuća, posle sudara sa SMS Spaunom, 1918g i 1962g nakon vađenja[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 01, 2012, 06:14:19 pm
Torpedni odijeljak na U-21[attachment=1]
U-21 Švarcloze u akciji.[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 01, 2012, 06:19:53 pm
Dežurstvo na PA mitraljezu, U-27[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 02, 2012, 05:37:21 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 02, 2012, 05:42:22 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=5]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on February 03, 2012, 03:05:02 pm
Kotaci su planirani za voznju po dnu, a Lake-ove podmornce su imale i komoru za ronioca, koji je trebao izlaziti iz podmorice, kako bi rezao protupodmornicke mreze i sl. Prve Lake-ove podmornce bile su namijenjene istrazivanju morskog dna. Inace su u austrougarskoj mornarici kotaci isprobani samo jednom (moram pogledati na kojoj od dvije i tocno kada), a poslije su takvi "sportovi" zabranjeni. Nisu skidani, samo ih se vise nije spustalo za voznju po dnu. Poslije rashodovanja tih podmornica su ih htjeli otkupiti Nijemci i rabiti za lov na mine (komora - ronilac - rezanje minskih sidrenih konopa/celik-cela - uzadi), ali su motori i baterije vec bile u komi, pa se od te ideje odustalo.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 03, 2012, 04:15:09 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 05, 2012, 06:57:11 pm
[attachment=1][attachment=2]
Siluete U-43 i U-47 (tip UB II) u austrougarskoj službi[attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 26, 2012, 06:15:48 pm
SMU 5 u doku posle dizanja u junu  1917g, posle havarije pri nailasku na minu.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 07, 2012, 11:11:22 pm
Da se jos jednom podsjetimo sedamnaest stradalih clanova posade prve potopljene A-U podmornice, SMU-12

[attachment=1]
sa povratka nakon torpediranja Courbeta; salutira E. Lerch


Bootsmannsmaat Torpedomeister BUDISAVLJEVIC Mane
Quartiermeister DEAK Ladislaus
Bootsmannsmaat DROTZINGER Rudolf
Stabselektrowärter DVORACEK Stanislaus
Maschinen Quartiermeister FIDRA Anton
Maschinengast KOTZMANN Johann
Maschinenmaat KROUCEK Stefan
Bootsmannsmaat Torpedomeister LANG Franz
Linienschiffsleutnant LERCH Egon Kommandant
Stabsmaschinenwärter NEESER Friedrich
Bootsmannsmaat Torpedoinstruktor PUSTAVERH Max
Maschinengast RESSINGER Josef
Quartiermeister SCHRAMMAYER Robert
Quartiermeister Torpedoinstruktor STRAUSZ Zoltan
Elektro Quartiermeister WAIDISCH Karl
[attachment=2]
Fregattenleutnant ZACCARIA Ernst
Elektromaat ZIEGLER Josef
   

 


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 10, 2012, 05:41:42 pm
Signirana kao SMU 24(?), izgleda kao SMU 11. Pozadina je izvanredno prikazana.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on March 10, 2012, 09:41:50 pm
Provjerit cu kad iskopam potrebne knjige. Sad sam na drugom PC-u, na mom laptopu vise nemam pristup internetu... U svakom slucaju jedna od njemackih podmornica, vjerojatno pod austrijskom zastavom i laznom oznakom (nije bilo austrijske U 24).


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on March 10, 2012, 09:48:40 pm
Onaj brod u pozadini izgleda kao današnji fantomski brod Felicio.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on March 11, 2012, 12:02:30 pm
Ne bi me cudilo, taj je sudjelovao u svim ratovima na Jadranu...


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on March 11, 2012, 03:47:57 pm
"Holland" Unterseeboote
SMU 5[attachment=1][attachment=2]
SMU 12[attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on March 12, 2012, 11:25:48 pm
"SMU 24" (sad sam provjerio) je bila njemacka minopolagacka UC 12, koja je potonula od vlastite mine pred Tarantom 16.3.1916., sto je bila velika blamaza za Njemacku, jer su je Talijani izvadili i otkrili kako Nijemci koriste austrougarsku zastavu i oznake. Poslije su je popravili i uvrstili u svoju flotu kao X 1. Tip UC I je bio nalik tipu UB I, ali se boljim pogledom na sliku vidi kako je pramac dulji, a naziru se i poklopci okomitih bunara za mine.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on March 13, 2012, 06:44:20 am
[attachment=1]
kao italijanska, u službi od oktobra 1917g,baza Venecija, polagala mine kod Unija, Lošinja u Kvarneru, Crne punte, Rta Kamenjaka..
[attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 13, 2012, 03:07:45 pm
Navedena kao SMU 19 - spada u njemacke obalske podmornice minopolagace - lijepo se vide minski "bunari". Iako spada pod topik o njemackim podmornicama Pulske flotile, neka se ovdje nadje u produzetku gornje teme.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 20, 2012, 03:33:13 pm
a u "bunarima" ....

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Dreadnought on March 20, 2012, 04:46:46 pm
Jedna od SMU, i čini mi se da je u pitanju broj 6?

Ovo je jedina fotografija na kojoj sam video ovakvo "visoko" označavanje.


[attachment=1]

[attachment=2]Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on March 20, 2012, 06:37:13 pm
Ova slika će razrješit tajnu.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on March 20, 2012, 11:09:04 pm
U toj su fazi imali "kucicu" na mostu, koju je trebalo prije zaronjavanja rastavljati i trpati dijelove (daske, pozdrav od IKEA-a) kroz grotlo mosta u unutrasnjost podmornice ... brzina zaronjavanja: no comment.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Dreadnought on March 21, 2012, 11:13:04 am
Onda to nije broj već pojas za spasavanje?

Koliko vidim, to je bila nekakva vrsta atrape od cirade i dasaka koja se montirala na ogradu i pod komandnog tornja a služila je i kao zaštita za posadu od vetra i talasa pri površinskoj vožnji.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on March 21, 2012, 01:37:23 pm
Tocno, pojas (kolut) za spasavanje i "balkon" od dasaka i jerenine.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 24, 2012, 02:59:41 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 12, 2012, 09:25:31 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 12, 2012, 09:26:25 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on May 14, 2012, 07:48:14 pm
A propos podmornicari: izasla je nova knjiga Olivera Trulei-a iz Beca sa zivotopisima svih austrougarskih zapovjednika podmornica, od grofa Attemsa do Oresta Zope, a medju njima naravno i Trapp, Krsnjavi, Singule, Rigele i cijelo drustvo, cak i manje poznati. Moze se nabaviti direktno od autora, cijena je oko 39 EUR, "Fehler" je samo sto je na njemackom, ali je unutra stvarno sve sto je poznato, od rodjenja, preko sluzbe u mornarici do konacnih sudbina u drzavama nasljednicama Austro-Ugarske. Ako nekog zanima, mogu mu poslati mail s Oliverovom adresom.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 14, 2012, 10:31:30 pm
Jako me interesira. Hvala unaprijed na podacima.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 13, 2012, 04:45:26 pm
SMU 16, rekao bi kod Briona....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 13, 2012, 04:47:21 pm
Ista podmornica u postupku zaranjanja.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 13, 2012, 04:49:19 pm
Dio clanova posade SMU 27 kupa se u moru pored svog broda.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 13, 2012, 04:49:46 pm
Dio posade SMU 28 ruca na krmenoj palubi.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 13, 2012, 04:51:04 pm
Lijepa fotografija SMU 19.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on June 13, 2012, 05:32:52 pm
Yes, ali to je njemacka minopolagacka podmornica UC 15, koja je samo pro forma dobila austrougarsku oznaku "Unterseeboot 19". Inace je nestala bez traga na Crnom moru u studenom/novembru 1916. Nedavno su ruski ronioci pronasli jednu olupinu njemacke manje podmornice, ali je rijec o podmornici tipa UB, vjerojatno UB 7 (koja je imala i austrougarsku oznaku Ub.7).


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 16, 2012, 08:00:55 pm
Dio posade SMU 28 ruca na krmenoj palubi.


Komandant Zdenko Hudecek veselo i marno cisti tanjur; naslo se i nesto za popiti  :D


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on June 17, 2012, 11:05:55 am
Je, to je on. A za popiti se uvijek naslo, jer je bio dozvoljen "bićerin" po glavi dnevno (biccio, čašica vina). Samo je jednom došlo do skandala, kad je jedan viši narednik na većem brodu bio skroz pijan: nemoguće da Dalmatinac ne podnosi vino!? Onda se otkrilo kako je na brodu služio i niz njegovih nećaka, a svi su mu morali dati svoju porciju vina. On je kažnjen, a Austrija uvela pravilo da na jednom brodu smije služiti samo po jedan član neke veće obitelji... Tako veli legenda, možda je bilo i drugih razloga...


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on June 17, 2012, 02:27:33 pm
Očito da na podmornici nije bilo pribora za jelo, pošto svi jedu prstima....
A što se tiče čaše crnog vina uz jelo - odavno se zna da je to lek za dušu i za organizam.

Ovi današnji doktori tek sada pokušavaju da otkriju ono što se vekovima znalo.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 23, 2012, 02:10:39 pm
Hudecek i ekipa sa SMU 28 na patroli negdje po Mediteranu, odnosno u sigurnosti baze u Djenovicu u Boki.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 06, 2012, 07:41:59 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 18, 2012, 06:18:11 pm
SMU 28 tokom gradnje.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 18, 2012, 06:19:04 pm
SMU 27 zaranja na jednoj od prvih probnih voznji nakon zavrsetka izgradnje.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 25, 2012, 07:38:23 pm
AU podmornice tokom Prvog svjetskog rata u Djenovicu.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on July 25, 2012, 07:51:54 pm
Na pocetku rata AU podmornice bazirale su u Rosama, u Djenovice su presli tek nakon kapitulacije Crne Gore januara 1916 kada vise nije prijetila opasnost od artiljerijske vatre sa Lovcena. Na ovoj slici se prepoynaje i jahta "Dalmat".


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 22, 2012, 05:33:42 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 22, 2012, 06:11:42 am
I U-20 dignuta 1962 u Gradu. Most se nalazi u Heeresgeschichtliches Museum u Beču, ostalo je isječeno.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 22, 2012, 06:23:47 am
SMU 12, slikana u Rijeci, brodogradilištu i u doku u Veneciji nakon vađenja. Spomen obilježje posadi se nalazi na groblju u Veneciji.[attachment=2][attachment=1][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on August 23, 2012, 09:07:18 pm
De facto nadgrobna ploca na mletackom groblju San Michele, koja je nedavno obnovljena i zakosena, da se na njoj ne skuplja voda i ne izaziva koroziju.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: proxy1969 on September 27, 2012, 04:33:13 pm
Rijetko da koja dostupna fotografija već nije objavljena, ali eto i to se nađe....U-12

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: proxy1969 on September 27, 2012, 04:57:43 pm
Koja umjetnička; autor je Cvetko Išić iz Pule.......

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on September 27, 2012, 05:03:29 pm
Rijetko da koja dostupna fotografija već nije objavljena, ali eto i to se nađe....U-12

[attachment=1]

Cini mi se da je to njemacka podmornica; oznaka na pramcu je tipicna od Kaiserliche Marine.

(evo "12" trece s lijeva u drugom redu)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/U-Boote_Kiel_1914.jpg


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: proxy1969 on September 27, 2012, 05:53:58 pm
Cini mi se da je to njemacka podmornica; oznaka na pramcu je tipicna od Kaiserliche Marine. (evo "12" trece s lijeva u drugom redu) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/U-Boote_Kiel_1914.jpg

Hvala na ispravci, brzina eto, to je inače neki češki site gdje je bio članak o česima i slovacima u K.u.k. kriegsmarine. Ostatak slike je isto danas dodan pod pdf personal, sorry.....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Akagi77 on September 28, 2012, 09:33:00 pm
Malo sam zakasnio, bas sam htio napisati kako ovo na slici sigurno nije k.u.k. podmornica, a pogotovo ne U 12, ali su srecom drugi bili brzi. Pozdrav!


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 14, 2012, 08:35:03 pm
Posada SMU-6.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 14, 2012, 08:55:32 pm
I još jedna slika SMU-14.

[attachment=1]

Jeli ovo slikano u Puli?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 14, 2012, 09:04:01 pm
Izgleda mi kao Trst; ne mogu sa sigurnoscu potvrditi.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 27, 2012, 11:18:20 pm
Jos nekoliko fotografija podmornica za koje se nadam da nisu ranije postavljene.
[attachment=1]

[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 27, 2012, 11:23:21 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 29, 2012, 03:21:39 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 13, 2012, 04:17:50 pm
Rezultat pogotka torpeda SMU12, 21.12.1914.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 13, 2012, 04:20:30 pm
U Gruzu....
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 23, 2012, 08:26:36 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 23, 2012, 06:56:55 pm
Detalj oko tornja.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 01, 2012, 06:24:12 am
Ova još nije bila.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 06, 2012, 12:50:00 pm
SMU 12[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 20, 2013, 04:33:23 pm
U pulskoj luci
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 20, 2013, 04:42:00 pm
Najvjerojatnije SMU11
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 20, 2013, 04:45:05 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on February 08, 2013, 03:12:44 pm
SMU 10 pred Đenovićem


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on February 08, 2013, 03:21:12 pm
SMU 11 u pozadini Sankt Georg


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on February 08, 2013, 03:49:26 pm
Jedna usred luke.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 17, 2013, 05:56:40 pm
SMU -16 u Boki Kotorskoj.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on April 17, 2013, 05:57:18 pm
SMU-4 na Brionima, rekao bih....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 19, 2013, 11:04:44 pm
[attachment=1]
i komandant
[attachment=2]
30.10.1877.    Szczepanów, Galicija -- 21.2.1918. Otrantska baraza (svi poginuli)    


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 11, 2013, 10:15:46 am
SMU-4 na Brionima, rekao bih....

...u Gruzu


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 12, 2013, 06:23:26 pm
[attachment=1]
(da li je ono u pozadini pulski valobran?)
potapa talijansku "Medusu" 10.6.1915., s njemackom posadom i A-U zastavom (istina kao UB15 pod komandom H. v. Heimburga do 15.6.kada je 20.6. preuzela nova "mjesna" posada)
[attachment=2]
[attachment=3]Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 10, 2013, 06:41:42 pm
Odmor na Sredozemlju SMU 14.
Na prvoj slici Ilosvay,von Scheure, von Trapp, Pistel.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 16, 2013, 07:24:30 pm
[attachment=1]
S.S.3 u Whiteheadovom brodogradilištu pored Tritona građenog za dansku mornaricu. Triton je Hauvmanden-klasa, a na osnovu ovog iskustva građene su za vrjeme rata podmornice U-20-U-23.
S.S.3 je građena na vlastitu inicjativu kao izboljšana verzija SMU-5 i SMU-6, ali je imala zlu sudbinu jer je mornarica nije htjela odkupiti,sve do 1914(tri godine). Ulaskom u sastav dobila je broj SMU 12 i opravdala svoje postojanje.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 17, 2013, 07:13:41 pm
Krcanje torpeda na SMU 17. Podmornica tipa B I krcala je svega dva torpeda.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 21, 2013, 08:08:28 pm
SM U 5 nakon dizanja iz mora,pošto je 16.maja 1917g.,ispred Pule naišla na minu, tragovi eksplozije su vidljivi na krmi.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 22, 2013, 08:30:39 pm
Još jedna slika oštečene krme.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: willer on August 01, 2013, 04:56:20 pm
Ispričavam se ako nisam pogodio temu. Naime, odavno sam čitao da se talijanska podmornica Giacento Pullino nasukala na hridi Galiola. Koja bi onda ovo podmornica bila? Čini mi se da je svjetionik Sv. Ivan na pučini jer je Galiola samostojeća kula bez svjetioničarske zgrade. Zanemarimo napisano ime podmornice. Fotografija je preuzeta sa www.oldphoto.info


(http://i41.tinypic.com/msg4zt.jpg)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 01, 2013, 06:56:53 pm
Ono je Pullino[attachment=1]
Malo šire ovde http://www.xmasgrupsom.com/Sommergibili/Pullino.pdf


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 01, 2013, 07:37:19 pm
Sad vidim da je pitanje zbog izgleda svetionika. Svetionik je Galiola, sadašnji objekt izgrađen je posle IISR. Prije je na njegovom mjestu bilo kameno zdanje austougarske gradnje, koje je uništeno u drugom svjetskom ratu od strane Italijana koji su ga granatirali misleći da Englezi na njemu imaju tajnu bazu.[attachment=1]
novi objekat[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on August 01, 2013, 07:53:02 pm
Galiola je poslije I. svj rata pripala Italiji. Svjetionika nema u Pomorskom godišnjaku Kraljevine Jugoslavije.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Solaris on August 01, 2013, 08:03:50 pm
Malo veća sličica.

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: willer on August 02, 2013, 04:00:46 pm
A tako dakle, originalni svjetionik je uništen. Zbunjivala me fotografija pa sam mislio da nije možda greška u literaturi.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 04, 2013, 06:15:32 am
Slika U 12[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 04, 2013, 07:12:48 am
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 04, 2013, 09:08:47 am
Malo klase U-20 (Havmanden klase).
Kod njih istupa jedan detalj. Radi boljih manevarskih sposobnosti ima blizu krme ugrađen mali propeler , predhodnicu stern thrustera.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 04, 2013, 10:44:10 am
Mislim, da ova nije bila, U-3. Da iskoristim za popravak, U-3 i U-4 nisu imali benzinske motore, naime kod Njemaca se nikad nisu upotrebljavali,radi eksplozivnosti benzina i isparenja, već su prve podmornice do broja U-19 (1912g), imale Kortingove kerozinske (parafinske) motore, naime to gorivo nije bilo visoko eksplozivno. Problem motora je bio osjetljivost, sa njima nije bilo moguće voziti krmom, pa se zato upotrebljavao elektormotor. Motor je jako dimio,što je razkrivalo podmornicu u površinskoj vožnji.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on August 04, 2013, 05:00:55 pm
Presjek U 3i 4 [attachment=1]
iz knjige Austro-ugarske podmornice u ISR od Jiri Novaka


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 11, 2013, 10:06:09 pm
SMU10 ili iz te klase.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on November 07, 2013, 10:34:48 am
Ovu nismo vidjeli.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on November 07, 2013, 12:45:43 pm
Još jedna friška.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 07, 2013, 02:15:57 pm
Kad je (po kazivanju von Trappa) jedan njemacki podmornicar vidio prve A-U podmornice - osjetilo se ogromno cudjenje malim prostorom; i po gornjim fotografijama se vide dzepni razmjeri.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on November 07, 2013, 02:56:54 pm
Mislim da je u pitanju bio cuveni Otto Hersing sa U-21, prve njemacke podmornice koja je u Prvom svjetskom ratu uplovila u Boku. Ima o tome jdan interesantan pasaz u Trapovim memoarima.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on November 07, 2013, 05:28:38 pm
Opis susreta.

She has an enormous conning tower, with large safety walls behind which you can stay dry in the heaviest weather. Two periscopes and an 8.8-centimeter gun. You could shoot at a cargo vessel with it. You can see by looking at it that the boat has just completed a long sea voyage. For eighteen days they were en route around England, and what is most impressive, they were able to accomplish the whole long trip with their original fuel supply. I go on board the German ship and welcome the commander of U-2 r, Lieutenant Hersing, who at this time had sunk the Pathfinder, an English cruiser-the first warship of this war to be sunk in the North Sea. I am welcomed very cordially and go through the boat, at least to get a cursory impression. What this boat has is unbelievable! Powerful diesel, the engine room separated from the other parts by bulkheads; on the whole, the boat is divided into many compartments. One large control room to handle the diving maneuver, a spacious conning tower, two periscopes that are electrically raised or lowered. The U-boat needs only to be taken down to the desired depth; the periscope takes care of the lookout on its own. Torpedo shafts fore and aft. The men have proper berths, the commander even an honest-to-goodness cabin with an electric lamp next to his bed. A dining table for the officers and a mess table for the crew. Like a luxury steamer compared to my old boat. Construction for air recycling, a separate radio cubicle. It is like being in Wonderland and the Germans are not even aware of it. They act as if this were commonplace. Fierce envy overcomes me. Next to the other boat I feel ashamed as an Austrian officer. With difficulty, I invite Hersing to visit.
Nevertheless, I do it. There is not much to explain. With one glance a U-boat man can comprehend the whole room. Hersing looks around: "I would refuse to travel in this crate."

Georg von Trapp. To the Last Salute: Memories of an Austrian U-Boat Commander


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kumbor on November 07, 2013, 07:51:51 pm

They didn`t have "to travel" - they had "to wage war". Nije ni trebalo "da putuju" - trebalo je "da vode rat". Lepše je u uređenom prostoru, ali to nije od presudnog značaja, naročito ako ti je luka na pola dana plovidbe.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 04, 2013, 05:29:02 pm
Najvjerojatnije SMU-17.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on December 11, 2013, 12:16:39 pm
Sigurno snimljeno prije zarobljavanja.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 28, 2013, 08:41:10 pm
Komandno mijesto na SM U 28,[attachment=1]
SM U 27 ,Kotor  [attachment=2]
Malo propagande podmornica odlazi zadatak a gospođice se ubiše mašući.[attachment=3]Podmornice su dugo ostajale na moru i morale su biti strpljive.
Najduže krstarenje je imala SM U 27, (četvrta patrola) pod komandom Josefa Holuba. Patrola se otegla punih 97 dana, od 22.juna do 26. septembra 1918g.
Do 25.jula podmornica je u vodama oko Grčke uništila devet jedrenjaka i spremala se nakon mjeseca dana natrag u bazu. Međutim kod kontrole motora posadaje odkrila da je veči dio maziva nestao. Ostalo je oko 370kg maziva, a motori su trošili i po par funti na sat. Najbliža luka centralnih sila je bila Drač, ali trebalo je proći Otrantsku baražu, gdje se nikad nije izvjesno znalo koliko će vremana trebati za prolaz, pa se Holub odlučio okrenuti brod prema Beirutu,tada u turskim rukama.
Kako je kasnije opisivao to putešestvije, uslovi života su bili očajni temperatura 35, u mašinskom prostoru 55 stepeni, vlaga 100%, hrana očajna, na podmornici je bilo čak i insekata..
Radi štednje maziva koristili su samo jedan motor, štedjeli su na energiji, jestivo ulje, čak i maslinovo su pomiješali sa mazivom, lovili su svaku kap oko motora i vračali je u motor. Čak je korišten i pomočni jarbol na koga su razapeli jedro za vrjeme povoljnog vjetra. Uprkos svemu na domaku Bejrutu motori su utihnuli, a podmornica kako je imala pune akumulatore sa njima se dokopala Beiruta.
Da ne duljim u beirutu su obavili popravke i snabdjeli se uljem, koje međutim nije bilo dobre kvalitete (bilo je pregusto) pa su se opet morali vratiti u Beirut. Usput su kod Cipara potopili britanski naoružani parnjak Anhui. Srečom u narednoj vožnji naišla je SM U 27 na njemačku podmornicu U 65, koja je pak imala dovoljno rezrvnog maziva, pa su prekrcali cca 1500kg. Posle toga su motori radili kao sat i u probnoj vožnji su zarobili francuski jedrenjak Antoniette.
Dug put kući je počeo i tijekom njega U 27 je potopio 13 jedrenjaka.
Otrant su prošli iz drugog pokušaja, jer su prvi put primječeni od hidroplana i organizovan im je doček od 100 driftera.
Tako je konačno stigla u Boku 26 sept. samo mijesec dana prije kraja rata, prevalivši 4200milja u nadvodnoj i 70 milja u podvodnoj vožnji.
Vijerojatno su i gospođice bile sretne

PS. Neko će se pitati, a radio stanica. Imali su je ali je u silnoj vlazi postala neupotrebljiva.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: kumbor on December 28, 2013, 09:06:36 pm
na podmornici je bilo čak i insekata... **beš brod bez bakula.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 29, 2013, 11:58:17 am
Zanimljiva razglednica velikog parobroda koji je pripadao Sjevernonjemackom Lloydu, u Bokokotorskom zaljevu .
[attachment=1]

Slika prikazuje kratku epizodu u njegovom ratnom zivotu.

Luksuzni brod se pocetkom rata sklonio u luku Genova da bi izbjegao zarobljavanje od strane Engleza. Tu je bio interniran do ulaska Italije u rat kada su ga Talijani rekvirirali i pod istim imenom na brzinu pretvorili u bolnicki brod koji je plovio izmedju albanske obale i juzne Italije.

Na jednoj od takvih plovidbi iz Albanije 20.1.1916. u visini  San Giovanni di Medua vidjela ga je SMU11 (ustvari njemacka  UB15 s njemackom posadom) pod komandom Robert Teufl von Fernlanda (jos nije bilo sluzbeno objavljen rat izmedju Italije i Njemacke.
[attachment=2]
Ispaljena su dva topovska hica pred pramac, otpremljena naoruzana grupa gdje je komandantu objasnjeno da se brod treba pregledati. Ujedno su on i glavni brodski ljecnik prebaceni na podmornicu, a brod, unatoc protestima, upucen prema Boki.

Nakon trodnevnog temeljitog pregleda, nikakve nepravilnosti nisu nadjene, osim jednog ceskog dezertera koji se ukrcao u Albaniji. Brod je pusten i kasnije je  izvana dobio oznake bolnickog broda i preimenovan u Ferdinando Palasciano.
[attachment=3]
Otpremljen 1926. u rezaliste.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 29, 2013, 01:05:14 pm
Opet U-27, presjek makete u razmjeri 1:25, nalazi se u muzeju.[attachment=1]
SM U-27 je prva od serije podmornica građenih po licenci njemačkog tipa B II.
Karijeru je počela nesretno, da bi kasnije postala veoma uspješna podmornica, naime na prvoj vožnji od Pule do Boke,8.marta 1917g. uhvatilo ju je nevrjeme. Posada je našla za shodno da usled velikih valova nastave plovidbu zaronjeni. Kada su zaronili podmornica je brzo pridobila pramčani trim od 30 stepeni i nekontrolisano počela propadati dublje i dublje. Kada su uspjeli da je  izravnaju balastom dosegla je dubinu 72m.
Kasnije se utvrdilo da je imala poprilično mora u pramčanom dijelu, kji je bio nedostupan, ali je postojala pumpa koja ga je trebala izbaciti. Pumpa je bila u kvaru zbog začepljenog filtera.
Sumnjalo se na sabotažu, ali je vjerojatno do kvara došlo zbog slabog održavanja prilikom probnih vožnji.

Inače najveća dubina ronjenja je bila 50m ali kako je njemačka licenca, oni su imali sigurnostni faktor 2,5 , pa se nekako računalo da bi do pucanja trupa trebalo doči na 125m.
Koliko je to tačno nisu provjerili, ali postoji podatak da je isto U-4 njemačkog prijekla, doduše imala je manju dubinu ronjenja, nekotrolisano zaronila na 60m dubine, Singule ju je izvukao na površinu odbacujući čvrsti balast sa kobilice, ali trup je bio deformiran i oštečen pa je završila u škveru.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 29, 2013, 07:51:24 pm
U godini 1917. komandant je bio vec spomenuti von Fernland
Ovdje je jos na dvije forografije
[attachment=1]
i uz top u svjetlijoj uniformi
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 29, 2013, 07:53:30 pm
U trenucima odmora na pitomoj austrijskoj livadi (ili u unutrasnjosti Istre)
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 31, 2013, 07:06:55 pm
U-14, nikad dosta, proslavo ju je Von Trapp. Posle remonta i modernizacije, koja je završena u špici podmorničkog rata na Mediteranu postala je strah i trepet trgovačkih brodova. U remontu joj je dodan komandni most, što je poprilično izmjenilo čudnu francusku siluetu i stvorilo bolje uslove za stražu na moru, povečani su tankovi goriva, tako da je imala impozantan doplov od 6000milja, motori su ostali isti ali su zahvaljujući stručnoj preradi dobro povečali nominalnu snagu, pa je podmornica bila najbrža u A-U podmorničkoj floti sa 13,5čv. Tu treba nadodati da je zahvaljujući insistiranju Von Trappa dobila i jači top 8,8cm[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on December 31, 2013, 07:32:46 pm
Periskop, značajan instrument, oči podmornice. Dole su periskopi sa A-U podmornica (muzej u Plznu).
Prvi tipovi podmornica su imali dosta primitivne periskope, nisu imale bunara a spuštali su se i dizali onoliko koliko je moglo ručno, kasnije se povečanjam broja posle onoga U to promijenilo.
Postoji opis napada U-5 (Von Trapp-ov) napada na krstaš Leon Gambetta po mirnom moru. U toku napada, kroz periskop se samo povremeno kontrolisala situacija, jer na mirnom moru siječenje površine bi lako moglo biti primjećeno od posade krstaša. To je rješavao ne sa uvlačenjem i izvlačenjem periskopa što je bila polagano i teško, već promijenom dubine podmornice znači horizontalnim kormilima. Nekako nalik na Albanske podmornice kada su veslači uzimali vazduh.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 09, 2014, 11:30:44 am
U-14, nikad dosta, proslavo ju je Von Trapp.

Ponovo u francuskoj službi.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 03, 2014, 12:03:17 pm
Nekoliko fotografija SMU-27
Ova prva je vec postavljena, sada uz par detalja
[attachment=1]
Rat je gotov; razoruzana podmornica strsi visoko iz mora tako da se vide detalji trupa
[attachment=2]
Postoji i bolja fotografija, ali dok ne ispliva...
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 06, 2014, 06:38:34 pm
Neka se nadje i Pelikan
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 25, 2014, 03:18:46 pm
Zanimljiva kompozicija; SMU6 se vraca iz patrole, pomorska pjesadija ide na vjezbu.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Illich on February 27, 2014, 09:57:50 pm
Zanimljiva kompozicija; SMU6 se vraca iz patrole, pomorska pjesadija ide na vjezbu.
SMU 16 in der Bocche di Cattaro. Komandant Lschlt Orest Ritter von Zopa.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 28, 2014, 08:55:50 pm
Cesto puta nadje se kriva "atribucija" fotografije. Na toj fotografiji, ovako stoji, pa dalje nisam razmisljao.
[attachment=1]
Ako je von Zopa, drago mi je da je to співвітчизник!


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Illich on February 28, 2014, 11:02:05 pm
Da, sunarodnjak od Chernivtsi.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: PRESTINT on March 11, 2014, 02:20:07 pm

Jadranski killer –  austrougarska podmornica UC-14

Talijani su, ne bez razloga, austrougarsku podmornicu UC-14 prozvali – jadranskim killerom zbog štete koje im je nanijela tijekom Prvog svjetskog rata.
UC-14 dodijeljena je u 5/1915. godine U-Flottille Mittelmeer s bazom u Puli.   Njemačka jedinica je trebala  pojačanje od sedam austrougarskih obalnih podmornica koje, unatoč uspjesima u prvoj godini rata, nisu bile u stanju ometati saveznički promet u Otrantu. Italija nije bila u ratu s Njemačkom, ući će tek 28/8/1916., pa su , posljedično, njemačke podmornice dobili oznake uizastavu Austro-ugarske, a posade su dobile i austrougarske činove i uniforme. UC-14 je preimenovan u SM (Seine Majestat) U-18.
U početku nije korišten kao polagač mina, već za prijevoz strateških materijala za tursko carstvo. 5/6/1915. godine zapovjedništvo je preuzeo Oberlautnant zur See Caesar Bauer. S obzirom da su pomorske komunikacije Austrije bile prekinute preprekama u Otrantu postojala je potreba da se Turska snabdjeva ratnim materijalom, ali i za snabdjevanje austrougarskog carstva materijalima. Na  UC-14 i blizancu UC-15 modificiran je pramac, pa su prostori za smještaj mina postali skladište za prijevoz strateških materijala. Isplovili su 7/7/1915. iz Pule i stigli, bez incidenata, na otok Orak, na turskoj obali, 29/7.; a malo kasnije i Istanbul. 24/9. UC-14 je bio na povratku u Pulu. Do sredine studenog ostaje u brodogradilištu gdje se ponovno preuređuje za prijevoz i postavljanje mina.
Treća misija je bila od 8. do 21/11. i to je bila prva misija miniranja albanske obale koja – nije dala nikakva rezultata. S obzirom da je bilo u tijeku pojačanje luke Valona od talijanske strane, posao je ponovljen u četvrtoj operativnoj misiji od 3/11. do 4/12/1915. S minama koje su postavljene tom prilikom potopljeni razarač Intrepido  i parobrod za prijevoz trupa Re Umberto.

Intrepido
Tip: razarač
Klasa: Indomito
Vlasnik: Regia Marina
Godina: 1912
Brodogradilište: Pattison, Napoli
Grt: 680
Dimenzije: 72,3x7,3x2,2
Pogon: 2x Tosi parne turbine; 4 x Thornycroft kotlovi; dva vijka
Snaga: 16.000 KS
Brzina: 30,0
Naoružanje: 1x 120 mm; 4x 76 mm; 2x 450mm torpedne cijevi
4/12/1915
Potopljen od mine s njemačke podmornice UC-14 (Caesar Bauer) kod Valone

U 11/1915. talijanski ministar rata Zuppelli odlučio je poslati talijanske specijalne snage u Albaniju s namjerom da ojača ratnu luku Valona koja je bila pod kontrolom talijanskih snaga.
Prvi konvoj isplovio je 2/12., a drugi konvoj u kojem su bili parobrodi za prijevoz trupa Re Umberto i Valparaiso koje su pratila 4 razarača, 3/12. iz Taranta.
U 9.45 brodovi su prošli rt Linguetta i plovili su sigurnim kanalom prema zaljevu Valone kada je  se začula jaka eksplozija, a visoki stup dima i vode digao se s desne strane Re Umberta koji se 15 minuta kasnije prepolovio i potonuo.
Nekoliko sati kasnije razarač Intrepido je naletio na minu. Teško oštećen, nasukan je i napušten kod rta Linguetta. Potonuo je nekoliko dana kasnije.
Oba potonuća uzrokovala su mine s njemačke podmornice UC-14, koja je godinu dana kasnije potopila bojni brod Regina Margherita.
Podrtina pronađena 6/2007.


Re Umberto

Tip: putničko-teretni brod (bivši oceanski liner)
God: 1892
Brodogradilište: G. Ansaldo & Co., Sestri Ponente (Genova)
Vlasnik: Ligure Romana
Novogradnja: 48
Grt: 3.164
Dimenzije: 101x12,3x5,6
Pogon: triplex
Brzina: 12,0
1897
Vlasnik: Ligure Brasiliana, Genova
1915
Operator: Semidei &  Ferrari, Genova
4/12/1915
Naletio na minu kod rta Linguetta
Broj žrtava: 94
Podrtina je pronađena tek 8/2007.

Malo poslije napada na luku Brindisi, od 9. do 12/12/1915. bio je veliki uspješni napad koji je prouzročio 4 izgubljena broda: pomoćna krstarica Citta di Palermo koji je dolazio iz Drača i prevozio je 159 britanskih vojnika (57 žrtava); tri britanska driftera (Frenchny, Morning Star i Gavenwood).

Citta di Palermo
God: 1910
Grt: 3415
Brodogradilište: Cantieri Navali Riuniti, Ancona
Dimenzije 110,9x 12,8x5,8
Pogon: 3x parne turbine
Brzina: 20,0
Vlasnik: Ferrovie dello Stato
Sudbina:
8/1/1916 naletio na minu 6 Nm sjeveroistočno od luke Bari

Tijekom prosinca, odnosno do 6/1/1916. slijedile su još dvije misije uz albansko-crnogorsku obalu. Od mina postavljenih 4/1. potonuo je brod za prijevoz trupa Brindisi.

Brindisi

God: 1895
Grt: 863
Brodogradilište: Fratelli Orlando & Co., Livorno
Dimenzije; 59,6x 8,4
Vlasnik: Societa Anonima di Navigazione a Vapore Puglia, Bari
Pogon: triplex
Sudbina:
6/1/1916
Naletio na minu

Na povratku u Pulu, 7/1. zapovjedništvo podmornice preuzima Oberleutnant zur See Franz Becker, koji odmah isplovljava na dvije neuspješne misije pred albanskom obalom. Od 14. do 21/3. poduzima još jednu misiju postavljanja mina u Jonskom moru kod otoka Krfa, koji je bio jugoistočni terminal preprečenja Otranta. 18/3. postavio je 12 mina (maksimalni broj) i dva dana kasnije potopljen je francuski trawler Ginette.


HMD Gavenwood

Tip: drifter
God: 1914
Grt: 88
Brodogradilište: W. & G. Stephen, Banff
Vlasnik: Wood, Mcduff & Co.
Sudbina
U to vrijeme operira za Royal Navy
20/2/1916
Naletio na minu kod luke Brindisi (11 članova posade stradalo)

Od 4. do 20/4. izvršava dvije misije duž jadranske obale (Puglia i Albanija). Za vrijeme te, 12. misije, kada je 16/4. postavio mine u Valoni, tvrde njemački povjesničari, od tih mina je potopljen bojni brod Regina Margherita u noći 12/12/1916. godine.

Ginette

Tip patrolni čamac (bivša ribarica)
God 1913
Grt 272
Brodogradilište: John Duthie Torry Shipbuilding Co., Aberdeen
Izgrađen za: Castaign, La Rochelle
U trenutku stradanja bila je u sastavu Marine Nationale Francaise
Sudbina
20/3/1916
Naletila na minu kod otoka Krfa.

Na povratku, UC-14 ostaje u Puli zbog radova, a 1/7. zapovjedništvo preuzima Oberleutnant zur See Albert Klatt. U kolovozu izvršava 13. i 14. misiju pred Venezia i Taranto, obje bez rezultata. Slijedeća misija, opet u zaljevu luke Taranto, uzrokuje gubitak britanskog parobroda Inverbervie punog ugljena koji je doplovio iz Cardiffa; neki izvori pogrešno navode pripisuju ovo potapanje austrougarskoj podmornici U-4 kod rta de la Nau (Španjolska), istoj onoj podmornici koja je potopila oklopnjaču Giuseppe Garibaldi.   Engleski motorni čamci (ML-230, ML-253 i ML-255) od po 37 tona, koji su se nalazili na palubi britanskog broda, pali su u more kada je brod potonuo te su ostali plutati. Podmornica ih je potopila topovskom paljbom.

Inverbervie

God: 1913
Brodogradilište russell & co. ltd., greenock
Novogradnja 644
Grt 4309
Dimenzije 117,4x15,2x7,9
Pogon triplex
Brzina 11,0
Vlasnik: inverkip steamship company ltd, glasgow
Sudbina
14/9/1916
Na putovanju iz Cardiff i Messinu za Taranto s teretom ugljena i tri motorne brodice (Royal Navy) torpediran i potopljen 17 Nm od rta Rizzuto, 6 članova posade stradalo.

I posljednje dvije misije u Sredozemlju, UC-14 su bile u zaljevu luke Taranto, u tim je akcijama Royal Navy izgubila još dva driftera: Michaelmas Daisy (26/11. kod rta Santa Maria di Leuca) i Finrose (ispred luke Gallipoli).
Nakon tih misija podmornica se vratila u Pulu zbog radova u Arsenalu gdje je ostala do kraja 1916. godine. Završetkom radova podmornica je rastavljena i vlakom zauvijen napustila Jadran. Bila je namijenjena pojačanju Marine Korps u Ostendeu gdje je dodijeljena U-Flottille Flandern s bazom u Zeebruggeu.
Ponovno je u funkciji 11/1/1917. pod zapovjedništvom Oberleutnatna zur See Ulricha Pilzekera, kojega je u sprnju zamijenio kolega po činu Helmut Lorenz, a 4/9. Adolf Federsen koji je bio rezervista. U tih 9 mjeseci podmornica je izvršila 11 misija pred istočnom britanskom obalom i imala 6 uspjeha, pogotovo protiv malih plovila za obranu obale, od ukupno 97 tona.
1/10. napušta Zeebrugge i prema britanskim izvorima  je utvrđeno da je izvršio predviđeno miniranje: u noći 3/10  signalne stanice Zeebruggea i Knocke javljaju povratak UC-14, ali nakon toga, u 22.15 vidjeli su u smjeru podmornice eksploziju. Pretpostavili su da je eksplodirao od mine koja je zaostala, kao što se već dogodilo drugim podmornicama iste klase. Samo tijelo zapovjednika Federsena je pronađeno na plaži i pokopano, o drugim članovima posade – niti traga, vjerojatno zbog toga što je bila praksa da se noću plovi površinom kada je samo zapovjednik na tornju kojeg je eksploziva katapultirala u more. Tako je U- 14 stradala, koja ironična sudbina, od vlastite mine...


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 02, 2014, 07:14:48 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 18, 2014, 08:56:09 pm
Još zlosretne U-20[attachment=1][attachment=2]
i U-14[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 19, 2014, 06:40:07 am

Jadranski killer –  austrougarska podmornica UC-14

Podmornica je njemačka a pripadala je od 5 Jun 1915 do 9 Oct 1916 Pola Flotilli.
Trebala bi stajati pod topicom "Podmornička flotila Pula-Deutsche U-Halbflotille Pola"


žrtva bojni brod Regina Margherita[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 19, 2014, 07:41:51 am
UC 14, sa austrijskom oznakom 18 na tornju.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 09, 2014, 09:20:09 pm
Izgleda da nismo imali SMU10 na Brionima pri ukrcaju 45-cm torpeda.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 10, 2014, 07:26:08 pm
SMU-5 tokom izgradnje, 1909. u doku u Rijeci.
[attachment=1]Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on June 10, 2014, 11:26:51 pm
Bila već...sada malo jasnija:


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on June 14, 2014, 07:41:07 pm
neka i ove:


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 14, 2014, 08:14:42 pm
Slika je dobra, podmornica je njemačka U-73, TIP-UE I
A sada SMU 5 se vraća u bazu posle uspješne akcije.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on June 14, 2014, 09:24:48 pm
Evo onda još jedne:


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 14, 2014, 10:35:45 pm
Opet njemačka vjerovatno U 47, klase U 43,


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on June 15, 2014, 08:32:00 am
Opet njemačka vjerovatno U 47, klase U 43.
Na poleđini i piše da je njemačka i to baš U 47 ;)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 15, 2014, 08:42:25 am
Ove podmornice su pripadale Podmorničkoj flotili Pula-Deutsche U-Halbflotille Pola, drugi topik, iako ih je lijepo vidjeti i ovdje. :)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 15, 2014, 10:49:48 am
SMU-5 nikad dosta,[attachment=1]
i zadnja žrtva, slike sve govore.[attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 16, 2014, 07:29:13 pm
STT tip podmornica.
Iako nije ušao u operativnu upotrebu, predstavlja u potpunosti novi tip oceanske podmornice, kakvih austrijska mornarica  nije imala. STT,  koji se u ratu zvao Austriawerft, počeo je izgradnju  prvih dviju podmornica 1917g. Nijedna od ove dvije podmornice (U-52 i U 53) nije završena do kraja rata. Ovim planom je bila predviđena izgradnja četiri podmornice ali izgradnja druge dvije nije ni počela. Nedovršene podmornice U-52 i U -53 su izrezane posle rata u željezo.
Kako Austrija nije imala večih podmornica za dejstva u Mediteranu, podan je raspis za izgradnju takvih podmornica na kome je izabran ,STT (Stabilimento Tecnico Triestino) za izgradnju perekooceanskih podmornica. Nova podmornica je imala deplasman 849/1200t, dimenzije 75,97x6,96x3,51m. Za pogon (dva propelera) bila su predviđena dva dizel motora zajedničke snage 2400ks, a u zaronjenom stanju dva elektromotora od 1480ks. Trebala e postizati nadvodnu brzinu od 15,27čv i podvodnu 9čv.  Naoružanje se sastojalo 6 torpednih cijevi 17,7inča, čeiri na pramcu i dvije na krmi. Ukrcano bi imala 9 torpeda. Art. Naoružanje je predviđeno ili 2x10cm/35 ili 12cm/35, sve u svemu jako artiljerijsko naoružanje. Pored toga bio jepredviđen i mitraljez 1x8mm.
Ove moćne podmornice nisu završene do kraja rata iz više razloga, pomankanja usposobljenih radnika u brodogradilištu kao i materjala… U-52 je završena 25%, a U-53 tek 10%.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 16, 2014, 08:17:16 pm
Tu bi kao nedovršene projekte spomenuti i U-48 klasu i klasu i klasu U-50, prva građena  u Trstu a druga u Rijeci i takođe su bile licenčne oceanske podmornice ( podmornice za dejstva na širem Mediteranu) približno istih dimenzija kao gore pomenute.
Trebale su imati jako torpedno i artiljerijsko naoružanje po dva  topa 100 ili 120mm/35.
Na karaju rata su završene,
U Trstu STT
U 48- 70%
U 49- 55%
U Rijeci Ganz Dunabius
U-50-90%
U-51_60%


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 17, 2014, 07:42:48 pm
SM U 15, 16 i 17 na vezu u Boki.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 17, 2014, 07:52:02 pm
Zadnja podmornica završena u domaćim brodogradilištima tokom rata, bila je U 41. Ona je ušla u servis u Februaru 1918g, imala dvije patrole u Mediteranu gdje je potopila jedan francuski parobrod.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 17, 2014, 08:08:05 pm
SM U 15, 16 i 17 na vezu u Boki.[attachment=1]
Rose...., nista se nije promijenilo


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on June 20, 2014, 08:46:18 am
Već je lovac postavio ovu fotku, samo što je ova malo svetlija.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 26, 2014, 06:17:17 pm
Sef s dva podmornicara sa stradale podmornice SMU12 (detalji su vec ranije postavljeni)
[attachment=1]

Komandant stradale podmornice SMU3, stradale kod Otrantske baraze
[attachment=2]
http://www.denkmalprojekt.org/u-boote/kuk_u_boote_wk1/kuk_u-boot_smu_3_wk1.htm


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 27, 2014, 10:40:13 am
".....Čuvarima Jadrana biti će svijetli putokaz"
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 28, 2014, 10:52:27 pm
Havmanden tip, vjerovatno SM U 22[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 29, 2014, 04:46:34 am
I na gornjoj slici je greška, nije ono što je napisano na izvoru.
Povećao sam sliku i nesumljivo je jedna od B II tipa ili kako je još zovu u KuK mornarici jer su sklapane u Rijeci i Puli klasa U-27.
prvo me je bio sumljiv oblik pramca, pa kasnije i otvora na lakom trupu.
Dole U-43,uz torpiljarku 74 T, ona je kupljena od Njemaca i 30 jula 1917 prešla pod austrijsku zastavu i pod komandu  Friedrich Schlosser[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 29, 2014, 05:53:31 am
Za uporedbu sa Havmanden, SM U 23[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 04, 2014, 07:39:45 am
SM U 15 tip B I
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 05, 2014, 10:01:12 am
Izgleda da ova grupa podmornica jos nije bila na ovom topiku; 3,4 i 7 - klasa Germania, 5 i 6 klasa Holland.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 06, 2014, 05:08:23 pm
SM U 7 nije klase Germania, to je klasa Holland. To je treća podmornica koju je Whitehead gradio na svoju ruku,poboljšana verzija U 5 i U6. On je tu podmornicu ponudi A-U mornarici, koja je odbila kupovinu. Ova podmornica je imala oznaku S.S.3. početkom rata u nedostatku podmornica, mornarica ju je uzela, pa je u probnim vožnjama imala oznake U-7, kasnije kada je ulaskom u malu A-U flotilu podmornica dobila oznaku U-12.
U-7 podmornice u aktivnom sastavu A-U nije imala.
Dole je slika S.S.3 u Whiteheadovom brodogradilištu, pored Tritona koji je građen za Dansku.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 06, 2014, 06:27:15 pm
Moj propust; koristio sam se podacina iz K.u.k. kriegsmarine.at;

na drugim mjestima stoji pravilno:
    

1911 - Am14.3. Stapellauf auf der Whitehead-Werft in Fiume/Rijeka
1914 - Ankauf durch die k.u.k. Kriegsmarine nach Kriegsbeginn
      Die erste Bezeichnung SMU 7 wurde am 21.8. ersetzt durch
      SMU 12

i

S.M.U. 12 exS.M.U. 7 exS.S. 3       
U12 (Mod HOLLAND) class submarines
Built: 1911, Whitehead & Co. Torpedo & Machine Works, Fiume, HU
1914-1915 Imperial & Royal Austro-Hungarian Navy, Pola, AT   


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 06, 2014, 06:59:01 pm
U-1[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 08, 2014, 09:08:38 pm
Još malo SM U 1[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 09, 2014, 06:41:48 pm
SM U 2 u školskoj vožnji 1912. Još sa originalnim pramcem, kasnije u remontu promijenjena je forma pramca i promjenjen je komandni most, nadodana je zaštita za posdu na mostu[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on August 15, 2014, 05:03:03 pm
[attachment=1][attachment=2]
Sad sam vidijo da ispod druge slike piše Fiume, na slici nije Rijeka nego Trst, 1919 g, u pozadini HMS Lowestoft.[attachment=1]

Malo sam pregledavao stare topike - iako je i meni izgledalo kao Trst, ipak je Rijeka. Evo slijeda fotografija:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on August 15, 2014, 05:11:01 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 16, 2014, 03:08:17 pm
Ako vec ranije nije bila postavljena.....
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 30, 2014, 05:39:59 am
Neki detalji o podmornicarima koji se ne nalaze na drugim stranicama.......
http://en.calameo.com/read/000802552a3d4b97f0145


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Karlo on October 30, 2014, 08:07:19 am
Neki detalji o podmornicarima koji se ne nalaze na drugim stranicama.......
http://en.calameo.com/read/000802552a3d4b97f0145

Hvala @jadran 2 !

Svi prilozi su Vam izvrsni.Ovaj link također.Ovo je toliko lijepo estetski urađeno da sam zadivljen.

Ima ih puno na ovom topiku,koliko vidim i početnika.Žao mi je što više ne učestvuju.Naročito mi je žao što nema @ML.Čovjek je zaista poznavalac ove materije.Nadam se da će se ipak javiti ponovo, te dati puno toga kroz njegove priloge.

Naročito mi je žao što je odustao od pisanja na topiku "Podmornice Antante u Dardanelima" jer mislim da je jako malo literature (koja se čitala) kod nas uopće o "savezničkom"podmorničarstvu.

Još jednom hvala na izvrsnim prilozima.

Poz.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on November 09, 2014, 10:01:20 pm
SMU-4 u laganoj vožnji kao ulje mirnim vodama Tivatskog zaliva.Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on November 09, 2014, 10:37:07 pm
SMU 17, SMU 3 i SMU 14 na vezu u Rosama,prije uspostavljanja podmorničke baze u Đenovićima u Boki Kotorskoj.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on November 09, 2014, 11:25:27 pm
Još dvije "logističke" iz podmorničke baze u Đenovićima.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on November 09, 2014, 11:30:52 pm
 :klap :klap :klap :klap


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on November 09, 2014, 11:38:40 pm
Kad Ti se već toliko sviđaju, evo i jedna iz strojarnice SMU-4.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on December 11, 2014, 04:09:09 pm
Evo jedne lijepe fotografije:


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 11, 2014, 04:24:21 pm
Na str 15/16  bilo je razgovora oko detalja fotografije.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 11, 2014, 06:05:41 pm
Dinamicna fotografija
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on December 11, 2014, 08:23:22 pm
Možda je SMU 3 ali koja i iz kojeg vremena? Ovo izgleda suvremenija fotografija.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 11, 2014, 08:32:06 pm
Autor govori da je to bas ona koju je "Bisson" potopio.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Illich on December 11, 2014, 09:33:21 pm
Evo jedne lijepe fotografije:

Vjerujete li naslov na ovoj slici?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on December 11, 2014, 09:45:41 pm
To bi bila jedna od UB.  Možda U 10 ex UB1.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on December 11, 2014, 11:01:13 pm
Izranjanje....
Čista desetka


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 12, 2014, 09:43:58 am
SMU6 u voznji po valovitom i vjetervitom vremenu.
[attachment=1]
i SMU27 s posadom na tornju. Je li u sredini Holub ili v. Fernland - mozda ce se i saznati.
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 12, 2014, 09:15:50 pm
SMU27 na kraju svoga puta; engleski oficiri gledaju sto ima.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: mali od palube on December 16, 2014, 08:55:09 pm
na vezu


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on December 17, 2014, 08:20:53 am
Ne bih rekao da je ovo AU podmornica, prije neka njemacka.....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 23, 2014, 05:28:32 pm
U pulskoj luci
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on December 23, 2014, 06:41:33 pm
Dvije slike U4.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: brodarski on December 27, 2014, 08:26:06 pm
Razglednica U4 ili U3.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 27, 2014, 09:02:55 pm
SMU4.  :)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 11, 2015, 11:14:58 am
SMU12 i njena posada.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 14, 2015, 02:06:44 pm
Koliko me drzi sjecanje, ova sa SMU31 nije bila.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 05, 2015, 11:06:18 pm
Nekako mi izgleda da ove jasne fotografije jos nije bilo...
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 24, 2015, 08:49:08 am
Jadran je već postavio neke od ovih fotografija, ali su ove u malo većoj rezoluciji. Fotografisanje vojnika Jorkširskog i Lankaširskog puka na komandnom mostu podmornice U4 za uspomenu i dugo sećanje.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 24, 2015, 08:52:20 am
Ovde ih vidimo na mostu U4, u prvom planu, i na mostu U3, u drugom planu, a u pozadini je krstarica HMS Lowestoft.

[attachment=1]

Ovde se vide U3, U4 i krma italijanskog oklopnog krstaša Pisa.

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 24, 2015, 09:43:35 am
 :o SM 4 i 3. SM U 3 su vjerovatno digli iz mora radi slikanja.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 24, 2015, 10:17:53 am
:o SM 4 i 3. SM U 3 su vjerovatno digli iz mora radi slikanja.

Vidiš, nisam ni proveravao za obe podmornice koja im je bila sudbina, nego sam preneo samo ono što je bilo napisano ispod fotografija. Hvala ML.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 24, 2015, 01:08:35 pm
IWM podmornice naziva U-4 i U-40.....


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 24, 2015, 04:55:07 pm
U to koje su podmornice na slici uopšte nema nikakve sumnje Treba malo pogledati mostove i gdje su se nalazile na kraju rata. SM U 4 ima specifičan i jedinstven most, SM U 40 i 41 imaju isti, samo što je SM U 40 dočekala kraj rata u Rijeci, a druga u Kotoru. [attachment=1][attachment=2][attachment=3]
Pregledno obrađene KuK podmornice na:
http://www.mycity-military.com/Prvi-svetski-rat/Austrougarske-podmornice.html


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 25, 2015, 07:04:55 pm
24.mart.1919, SM U 5, U 21, U 28 i U 40 uplovljavaju u Veneciju i vezuju se na obalu St Marka, pračeni strahopoštovanjem nazočnih.[attachment=2][attachment=1][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 26, 2015, 07:10:24 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on March 11, 2015, 08:16:42 pm
SMU4 na razvijenom moru.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: lovac on April 22, 2015, 07:34:01 pm
Nekako mi izgleda da ove jasne fotografije jos nije bilo...


Boka Kotorska
U pozadini Kumbor, Đenovići, Baošići?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on May 15, 2015, 08:57:29 am
Jedna baš živopisna.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on July 19, 2015, 05:40:41 pm
Do sada nisu bile.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on August 05, 2015, 09:30:24 am
Napad U-12 na Jean Barta.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on August 16, 2015, 09:23:39 am
Niz (valjda) nepostavljenih fotografija
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on August 26, 2015, 08:40:26 pm
Ove dvije jos nisu bile. Na Brionima i Boki.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 10, 2015, 08:55:50 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 13, 2015, 03:45:06 pm
Razni tipovi na raznim lokacijama.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on December 14, 2015, 04:57:32 pm
Prve tri iz Boke,četvrta je rekao bih, slikana u Puli.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 14, 2015, 05:18:28 pm
Da, Pula. U drugom planu "Hercules".


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 10, 2016, 06:57:25 pm
SMU 5 koja je na proljece 1917. krmom udarila u minu iz vlastitog minskog polja ispred Rovinja....
[attachment=1]
[attachment=2]
Kasnije popravljena


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 10, 2016, 06:58:15 pm
Malo jasnija fotografija ranije postavljena od ML-a.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 20, 2016, 08:59:10 pm
Godisnjica pogibije 59 mornara s japanskog razaraca "Sasaki" koji je ostetila 11.6.1917. podmornica SMU27 pod zapovjednistvom Roberta Teufla von Fernlanda.
Spomenik je podignut na Malti, ostecen u njemackim napadima, obnovljen 1973. i nedavno.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 16, 2016, 11:20:05 am
Dvije fotografije podmornica snimljenih s "Monarcha".
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 16, 2016, 11:26:57 am
Dvije podmornice uz poznatu maticu.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 16, 2016, 01:47:11 pm
Jos jedna fotografija iste podmornice snimljene u malom vremenskom razmaku.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on May 20, 2016, 12:36:00 pm
Jedna iz Kumborskog tjesnaca.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on June 04, 2016, 06:39:44 am
Nekoliko fotografija...
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on June 04, 2016, 12:44:28 pm
SMU-4 je slikana u Tivatskom zalivu.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on June 25, 2016, 05:00:54 pm
Jedna karta sa SMU-1.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on August 18, 2016, 06:22:51 pm
Mislim da ova nije bila, SMU-28.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on August 30, 2016, 07:30:56 pm
Bodro plovi na svjezem sjevernjaku.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on October 12, 2016, 02:38:09 pm
SMU-3 u Boki.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 25, 2016, 07:09:12 am
SMU 4 u laganoj vožnji. U pozadini se vidi jedan od Viribusa, jedna od Spauna i šljupka.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on October 25, 2016, 06:11:26 pm
Sljupka je ipak kuter s 12 vesala. ;)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on October 26, 2016, 08:00:19 pm
Sljupka je ipak kuter s 12 vesala. ;)

Kad se zatrčiš i prebrojiš vesla samo s jedne strane... :zid


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 20, 2016, 07:13:41 pm
Rekao bih da je ovdje SMU-5 u pitanju, i to povratak u Boku nakon potapanja "Leona Gambette". Ispravite me ako griješim.....
Slikano iz drugog kuta. Sasvim sigurno SMU-5.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: pvanja on December 10, 2016, 08:14:55 am
Slike nemacke podmornice U-110 - 1918.

http://flashbak.com/hell-sea-inside-first-world-war-german-u-boat-57614/


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 29, 2016, 02:00:06 pm
Malo o podmornicarima i potopljenim brodovima
[attachment=1]
[attachment=2]
SMU29 pod komandom Lea Prasila bila je posebno ubojita.
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
ovaj parobrod bio je posebno zilav, potonuo je tek nakon ispaljenih vise od 70 granata
[attachment=6]
Kapetan koji je zarobljen ostaje na podmornici; oprasta se od svoje posade koje je sljedeceg dana spasio britanski brod
[attachment=7]
krstarica HMS Edgar bila je ostecena
[attachment=8]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 07, 2017, 06:19:34 pm
SMU 6 u doku.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 09, 2017, 11:13:38 am
Vađenje SMU 5 i odmah potom u doku.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 06, 2017, 08:47:59 pm
Postavljena na 3. str. ali je ova u boljoj kvaliteti; SMU-43.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 10, 2017, 08:31:44 pm
Odakle podatak da je Brindisi potonuo na mini postavljenoj od podmornice UC 14. Doduše ima i takvih tumačenja, ali su pogrešna, 4 januara UC 14 je postavio 12 mina kod Cape Linguette, a to je podosta južnije od potapanja Brindisija. Nigdje se u njemačkim izvorima ne pojavljuje taj podatak.

Odnosi se na ovaj post http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12465.msg322644.html#msg322644


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 11, 2017, 04:39:29 pm
Patrole UC-14, i tu je napisano da je 4.jan.1916 postavila 12 mina ispred Valone i da je na njima potopljen SS Brindisi.Brindisi je naišao na minu pred lukom Medua,cca 50 milja sjevernije.

Подводная лодка "UC-14" (1-я мировая война) 1-й боевой поход начался из Каттаро 18 ноября 1915 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 20 ноября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 22 ноября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 2-й боевой поход начался из Каттаро 1 декабря 1915 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 3 декабря выставила минное заграждение из 12 мин. В тот-же день на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул итальянский транспорт "Re Umberto" тоннажом 2952 брт. 4 декабря на минах поставленных подводной лодкой подорвались и были потоплен итальянский эскадренный миноносец "Intrepido" тоннажом 680 тонн и повреждён итальянский вспомогательный крейсер "Citta di Messina" тоннажом 3495 тонн. Боевой поход завершился в Каттаро 5 декабря. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода были потоплены 1 эскадренный миноносец тоннажом 680 тонн и 1 транспорт тоннажом 2952 брт, а также повреждён 1 вспомогательный крейсер тоннажом 3495 тонн. 3-й боевой поход начался из Каттаро 8 декабря 1915 года. Лодка пошла на минную постановку у Бриндизи. 10 декабря выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 12 декабря. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 4-й боевой поход начался из Каттаро 25 декабря 1915 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 27 декабря выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 29 декабря. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 5-й боевой поход начался из Каттаро 2 января 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 4 января выставила минное заграждение из 12 мин. 6 января на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул итальянский транспорт "Brindisi" тоннажом 863 брт. Боевой поход завершился в Каттаро 6 января. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 863 брт. После возвращения из боевого похода лодка стала в ремонт. 8 января 1916 года на минах поставленных подводной лодкой подорвались и затонули итальянский вспомогательный крейсер "Citta di Palermo" тоннажом 3415 тонн и английские транспорты "Frenchny" тоннажом 84 брт и "Morning Star" тоннажом 97 брт. 6-й боевой поход начался из Каттаро 19 февраля 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 20 февраля на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Gavenwood" тоннажом 88 брт. 21 февраля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 23 февраля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 88 брт. 7-й боевой поход начался из Каттаро 26 февраля 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Валоны. 28 февраля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 1 марта. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 8-й боевой поход начался из Каттаро 16 марта 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Корфу. 18 марта выставила минное заграждение из 12 мин. 20 марта на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул французский транспорт "Ginette" тоннажом 272 брт. Боевой поход завершился в Каттаро 20 марта. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 272 брт. 9-й боевой поход начался из Каттаро 4 апреля 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Бари. 6 апреля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 8 апреля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 10-й боевой поход начался из Каттаро 14 апреля 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Корфу. 16 апреля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 18 апреля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. После возвращения из боевого похода лодка стала в ремонт.
11-й боевой поход начался из Каттаро 5 августа 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Венедига. 7 августа выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 9 августа. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 12-й боевой поход начался из Каттаро 18 августа 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Таранто. 20 августа выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 22 августа. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 13-й боевой поход начался из Каттаро 4 сентября 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Таранто. 6 сентября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 8 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 14-й боевой поход начался из Каттаро 19 сентября 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у мыса Ста. Мария де Леука. 21 сентября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 23 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 15-й боевой поход начался из Каттаро 2 октября 1916 года. Лодка пошла на минную постановку у Таранто. 5 октября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Каттаро 9 октября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 26 ноября 1916 года на минах поставленных подводной лодкой подорвались и затонули английские транспорты "Michael-mas Daisy" тоннажом 99 брт и "Finross" тоннажом 78 брт. 11 декабря 1916 года на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул итальянский эскадренный броненосец "Regina Margherita" тоннажом 14500 тонн. 16-й боевой поход начался из Зеебрюгге 23 февраля 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в Стэнфордском канале. 25 февраля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 27 февраля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 17-й боевой поход начался из Зеебрюгге 3 марта 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Лоустофта. 5 марта выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 7 марта. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 18-й боевой поход начался из Зеебрюгге 12 марта 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Лоустофта. 13 марта выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 14 марта. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 19-й боевой поход начался из Зеебрюгге 27 марта 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в Стэнфордском канале. 29 марта выставила минное заграждение из 12 мин. 30 марта на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Christopher" тоннажом 316 брт. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 31 марта. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 316 брт. 20-й боевой поход начался из Зеебрюгге 6 апреля 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Лоустофта. 8 апреля выставила минное заграждение из 12 мин. 9 апреля на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Orthos" тоннажом 218 брт. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 10 апреля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 218 брт. После возвращения из боевого похода лодка стала в ремонт.
 21-й боевой поход начался из Зеебрюгге 13 мая 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в проливе Хьитт. 15 мая выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 17 мая. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 22-й боевой поход начался из Зеебрюгге 19 мая 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Хальсборо Гэйт. 21 мая выставила минное заграждение из 12 мин. 23 мая на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Tettenhall" тоннажом 227 брт. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 23 мая. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 227 брт. 23-й боевой поход начался из Зеебрюгге 29 мая 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Грейт Ярмута. 30 мая выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 31 мая. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 24-й боевой поход начался из Зеебрюгге 7 июня 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 8 июня выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 9 июня. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 25-й боевой поход начался из Зеебрюгге 18 июня 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в прорливе Стэнфорд. 19 июня выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 20 июня. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 26-й боевой поход начался из Зеебрюгге 26 июня 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Лоустофта. 27 июня выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 28 июня. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 27-й боевой поход начался из Зеебрюгге 5 июля 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 6 июля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 7 июля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 28-й боевой поход начался из Зеебрюгге 13 июля 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 14 июля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 15 июля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 29-й боевой поход начался из Зеебрюгге 26 июля 1917 года. Лодка пошла на минную постановку к югу от канала Стэнфорд. 27 июля выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 28 июля. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 30-й боевой поход начался из Зеебрюгге 4 августа 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 5 августа выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 6 августа. За время боевого похода лодка выставила 12 мин.
31-й боевой поход начался из Зеебрюгге 24 августа 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 25 августа выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 26 августа. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 32-й боевой поход начался из Зеебрюгге 30 августа 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в военном канале. 31 августа выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 1 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 33-й боевой поход начался из Зеебрюгге 6 сентября 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Лоустофта. 7 сентября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 8 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 10 сентября 1917 года на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Loch Ard" тоннажом 225 брт. 34-й боевой поход начался из Зеебрюгге 16 сентября 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у плавучего маяка Смис Кнолл. 17 сентября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 18 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 35-й боевой поход начался из Зеебрюгге 23 сентября 1917 года. Лодка пошла на минную постановку в военном канале. 24 сентября выставила минное заграждение из 12 мин. Боевой поход завершился в Зеебрюгге 25 сентября. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. 36-й боевой поход начался из Зеебрюгге 1 октября 1917 года. Лодка пошла на минную постановку у Стэнфорда. 2 октября выставила минное заграждение из 12 мин. В тот-же день на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Willing Boys" тоннажом 51 брт. 3 октября 1917 года подорвалась на мине и затонула. За время боевого похода лодка выставила 12 мин. В результате боевого похода был потоплен 1 транспорт тоннажом 51 брт. Подводная лодка 1 раз подорвалась на мине. 7 октября 1917 года на минах поставленных подводной лодкой подорвался и затонул английский транспорт "Reliance" тоннажом 60 брт.
За время боевой службы подводная лодка "UC-14" выпустила 0 торпед из которых в цели попали 0 торпед. Также выставила 432 мины. Подводная лодка "UC-14" потопила и повредила 18 целей. Из которых на сегодняшний день установлены: 1 эскадренный броненосец тоннажом 14500 тонн 2 вспомогательных крейсера общим тоннажом 6910 тонн 1 эскадренный миноносец тоннажом 680 тонн 14 транспортов общим тоннажом 5630 брт Суммарный тоннаж поражённых целей на настоящий момент составляет 27720 тонн. Подводная лодка "UC-14" 1 раз подорвалась на мине.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 11, 2017, 04:43:37 pm
Još jedna ista priča:
Slično je i kod Frivogela.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 11, 2017, 05:07:37 pm
Iz knjige Mediterranean Submarine (Michael Wilson & Paul Kemp)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 11, 2017, 05:24:56 pm
U zvaničnim izvještajima njemačke i italijanske strane nigdje nema takvih podataka.
Na uvaženom u-boot netu je podatak:[attachment=1]
Iz svih izvještaja je moguće vidjeti da je UC 14 04.01.1916 postavila mine (12 kom, znači sve) pred Valonom. Kako su pojedinci došli do podataka da je od tih mina potopljen ss Brindisi, na kojem su uzgred budi rečeno bili i crnogorski dobrovoljci, nije mi jasno. Sve indicije pokazuju da je Brindisi udario u italijansku obrambenu minu. Jedini je brod koji je stradao na mini pred Meduom.
Interesantno bi bilo saznati istinu.

Manipuliše i sa UC 12, međutim UC 12 je iz transportne podmornice konvertirana nazad u minopolagač tek u februaru 1916, do tada je obavljala samo transportne zadatke.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 12, 2017, 10:31:58 am
Da postavim i kartu Medue, vide se SV Erzen, potopljen od U-16, FV Unione potopljen od U-16, obe 1915g topovskom vatrom  i SS Brindisi.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 12, 2017, 08:10:57 pm
Medua za vrijeme rata.[attachment=2][attachment=1][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on March 06, 2017, 09:02:17 pm
Krcanje kerozina, opšti brodski pokret.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on April 30, 2017, 03:25:41 pm
1917.g.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on May 01, 2017, 08:46:17 am
Boka Kotorska.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 04, 2017, 01:03:47 pm
Probe ronjenja i voznja SM U1.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 05, 2017, 06:22:16 pm
SMU-20, porinuce...
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on May 10, 2017, 11:56:30 am
Jos nekoliko fotografija vjezbi SMU-1.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 16, 2017, 07:19:12 pm
[attachment=1]U 10 na navozu u Trstu.
Prilikom vožnje u blizini Caorle  8 jula 1918 mina je eksplodirala u blizini podmornice. Trup je preživio eksploziju, ali je podmornica imala više prodora vode. Potonula je na dno, ali se ubrzo pirenjem tankova nasal na površini. Posada je uspjela uputiti motor, ali hlorin ih je istjerao iz podmornice.
To se desilo 6 milja od austrijske obalne stanice za podršku aviona. Ovaj događaj nije ostao sakriven ni italijanima , dva italijanska aviona  su se ubrzo pojavila na sceni. Ali srećom odmah su stigli I austrijski avioni pračeni sa PM2 (iz Lagunflottille). U međuvremenu U 10 je polako napredovala uzduž obale.
Posle nekog vremene stigle su I torpiljarke , T74 je pokušala podmornicu uhvatiti u tegalj, ali jaki bočni valovi su udarali u podmornicu, a ni motori se nisu mogli ugasiti, tako da je tegalj pukoa, kao i kasnije teglji, sa  T76 I T79 koje su izvele isti pokušaj
Podmornicu je bacilo na pješčani sprud. Posada je zatvorila ulaz u toranj I pomoću čamca sa torpiljarke napustila brod. Odsukana je tek 25. Jula i otegljena u Trst. Dok je podmornica bila nasukana bila je pod zaštitom obalne artiljerije, ali artiljerci su pored zaštite pokazali veoma večiki interes za zalihe hrane na podmornici, što se je primjećeno u brodogradilištu.
Tu je ostala do kraja rata.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 22, 2017, 05:46:43 pm
SM U 3 u Germania Werftu u Kilu 1907-1908, odatle je prebačena u Pulu u januaru 1909g.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 22, 2017, 06:14:01 pm
U3 i U 4.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Karlo on May 22, 2017, 06:21:30 pm
I ako sam gledao tekstove na početku a sada vidm fotku u brod.Kil,zanimalo bi me da li su te podmornice imale toranj u nadgrađu?
Koliko se sjećam iz podmorničarstva mislim da je bila podjela i na jednotrupne i dvotrupne.Ovdje se ne vide ni vanjski tankovi ako je bila dvotrupna (bila bi "bušasta").

Poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 22, 2017, 06:54:09 pm
To je ista podmornici kao ona dole na slici U-3. U-3 je ušla u sastav A-U mornarice kratko iza U-4 koja je ušla u servis u agustu 1909. To su bile prve dvije A-U podmornice. Obe su građene u Kilu i transportovane u Pulu. bile su dvotrupe sa pogonom na kortingove petrolejske motore.Vrjeme potrebno za zaronjavaje je bilo 6,5 minuta.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Karlo on May 22, 2017, 07:25:36 pm
Hvala @ML!

Neznam da li mogu da zaključim nastavak gradnje je bio u Puli.Interesantno da se onda u Puli nije pravio i čvrsti trup,možda nisu imali mogućnosti na pr. da "motaju" lim ili što drugo.Razloga je sigurno bilo.

Poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Karlo on May 22, 2017, 08:14:36 pm
Da ne bude zabune,mene ovo transportovane asocira da su ne završene.Pošto mi nije logično da P završena ne odplovi sama,nego se transportuje. Dakle moguće da su postojali razlozi meni nepoznati zbog čega su i završene "transportovane" za Pulu.
Drugo,tačno je da su te podmornice na predzadnjoj fotci,ali pošto sam "hitar",ta fotka nije bila,nego samo ona u brodogradilištu.

Poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 23, 2017, 08:57:09 am
Podmornice su završene u Njemačkoj i dotegljene u Pulu.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: Karlo on May 23, 2017, 09:07:09 am
Podmornice su završene u Njemačkoj i dotegljene u Pulu.

Hvala @ML!

Oprostite što sam Vas ometao u svom ne znanju.

Poz.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on May 23, 2017, 04:52:25 pm
Nema problema, zato smo tu @Karlo.

SM U 6 prilikom dokiranja.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: marinero on May 24, 2017, 09:44:05 am
I to, rekao bih, u Đenovićima.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 09, 2017, 08:03:44 pm
Podmornica SM U 20, koju je potopila italijanska podmornica F-12, za vrjeme krstarenja od Tagliamenta do Venecije, 04. jula 1918g.
Ovde  je u Gradu 1962 g. izvađena, komandni toranj i dio trupa dat je muzeju  u Beču, a ostalo je izrezano.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 10, 2017, 04:39:16 am
SM U 20 izvučena u 1962 U Gradu.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 10, 2017, 04:43:21 am
Toranj SM U 1, 1917[attachment=1]

U vožnji, predpostavljam neka proba.[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 10, 2017, 04:58:35 am
SM U 3
Pri izranjanju i 1912 u luci u pozadini Mars.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 11, 2017, 06:27:03 am
Vađenje podmornice U-5, nakon udara u minu, Fažanski kanal.[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 11, 2017, 07:28:55 am
U doku, vide se oštećenja na krmi.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 11, 2017, 06:02:04 pm
U- 6 upravo dignuta na dok.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on June 11, 2017, 06:05:55 pm
U 6[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on July 10, 2017, 08:14:51 pm
Porinuće SM U 1 10.februara 1909g.[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on November 26, 2017, 08:17:13 pm
Dovršavanje podmornice SMU-31 u brodogradilištu Ganz-Danubius.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 30, 2017, 04:38:52 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on November 30, 2017, 06:17:32 pm
Podmornice KuK.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on December 04, 2017, 12:13:30 pm
SMU-7
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on December 16, 2017, 09:57:52 pm
SMU-4.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 28, 2018, 02:14:14 pm
Komandant Friedrich Schlosser i sva posada na palubi.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 15, 2018, 12:17:35 pm
SMU-5?

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 15, 2018, 01:10:09 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 15, 2018, 06:44:23 pm
SMU-5?

[attachment=1]
Klasa UB I nije U 5 a ni U 6.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: ML on February 15, 2018, 07:52:58 pm
Po pramčanoj palubi, padu, ipak je klasa UC I, a i ulaz iza tornja za posadu odgovara.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 15, 2018, 07:55:35 pm
Hvala. :)


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 15, 2018, 08:26:15 pm
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 15, 2018, 09:03:14 pm
Nadam se da bar neke od fotografija do sada nisu bile postavljene.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 15, 2018, 09:08:51 pm
[attachment=1]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 15, 2018, 09:12:25 pm
Na fotografiji SMU-6 pocetak rata koja je to zastava na krmi?


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on February 15, 2018, 09:31:42 pm
Na fotografiji SMU-6 pocetak rata koja je to zastava na krmi?

Fotografija je losije kvalitete, vjerojatno se to odrazilo i na zastavu....nije bas prepoznatljiva.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 15, 2018, 09:34:57 pm
Zbog toga i pitam, zaista izgleda neobično.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on February 25, 2018, 08:46:15 am
Jedna razglednica.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on March 02, 2018, 07:19:14 am
Još jedna razglednica koja prikazuje potapanje francuskog oklopnog krstaša Leon Gambetta.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on May 09, 2018, 06:18:32 am
Već je bila ova fotografija, samo je ova malo veća.

[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on September 09, 2018, 11:04:09 am
.... i SMU-4.
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on November 23, 2018, 06:23:15 am
Vjerojatno probna voznja SMU-12 (s facebooka)
[attachment=1]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: jadran2 on January 03, 2019, 08:32:52 pm
Na samom pocetku je Lovac postavio ovu fotografiju. Sada je prosirena i u boljoj rezoluciji.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on January 04, 2019, 09:17:28 am
Sjajno.


Title: Re: Podmornice KuK
Post by: MOTORISTA on June 02, 2019, 02:36:38 pm
SMU-1.

[attachment=1]