PALUBA

Ostalo => Ванредна стања и друге ванредне прилике => Topic started by: Brok on November 03, 2010, 05:12:31 pmTitle: U Kraljevu među pripadnicima Vojske nema povređenih
Post by: Brok on November 03, 2010, 05:12:31 pm
U Kraljevu među pripadnicima Vojske nema povređenih

03.11.2010.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac u pratnji zamenika načelnika Generaštaba general-potpukovnika Mladena Ćirkovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Ljubiše Dikovića posetio je danas kasarnu „Jovan Kursula“ u Kraljevu gde se sinoć dogodio snažan zemljotres.

[attachment=1]

Predstavnici MO i GŠ sagledali su oštećenja na objektima infrastukture u kasarni gde je smešten deo jedinica Druge brigade Kopnene vojske.

Ministar Šutanovac izjavio je tom prilikom da je u jutrošnjem zemljotresu pričinjena materijalna šteta na objektima Vojske Srbije, ali da na sreću među njenim pripadnicima nema povređenih, i poručio da je Vojska spremna da pomogne civilnom stanovništvu, ukoliko za to bude bilo potrebe.

"Na žalost, zemljotres koji je pogodio Kraljevo i okrug, osetio se čak do Beograda, napravio je veliku materijalnu štetu i odneo dva života, a ima i više desetina povređenih. Šteta je napravljena i na objektima Vojske Srbije i na sreću među pripadnicima vojske nema povređenih", rekao je Šutanovac prilikom obilaska kasarne "Jovo Kursula" u kraljevačkom naselju Jarčujak.

[attachment=2]

"Ono što sada moramo, to je da saniramo oštećene objekte i dovedemo ih u prvobitnu namenu", kazao je Šutanovac i dodao da su objekti u ovoj kasarni nedavno revitalizovani, te da sada ponovo sledi izdvajanje novca kako bi se popravili.

Pripadnici Vojske Srbije trenutno rade na raščišćavanju u kasarni, rekao je Šutanovac i poručio da je Vojska spremna da pruži svu neophodnu pomoć, ukoliko je to potrebno civilnom stanovništvu.

On je dodao da su spremljene i cisterne i ljudstvo i ponovio da, ukoliko bude bilo potrebno da se pomogne civilnom stanovništvu, Vojska će biti prva da to učini.

Roditeljima vojnika koji su na odsluženju vojnog roka ministar je poručio da niko nije ugrožen, da su svi bezbedni i da se sve aktivnosti obavljaju u skladu sa planovima.

"Nema problema za Vojsku, a imaćemo problema sa materijalnim sredstvima", rekao je ministar.

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Dušan Stojanović je precizirao da se vojska u Kraljevu razmešta u dve kasarne, u kasarni Ribnica i u kasarni u Jarčujku.

On je dodao da u kasarni Ribnica šteta nije velika i da će biti sanirana unutrašnjim kapacitetima, dok se u Jarčujku još vrše procene i po pitanju bezbednosti, odnosno da li objekti mogu da se koriste za smeštaj ljudstva.

Stojanović je dodao da se radi na raščišćavanju, a da su pripadnici Vojske Srbije spremni za pružanje pomoći gradskom štabu u Kraljevu u svim zadacima koji budu u skladu sa zahtevima tog štaba.

U Kasarni Jarčujak na objektima se vide znatna oštećenja popucali zidovi i na pojedinima je pao dimnjak i pali su crepovi, dok je na jednom od objekata pao deo krovne konstrukcije, a i u unutrašnjosti objekata se vide naprsline, opao malter, nameštaj...


Izvor: sajt Vojske Srbije


Title: Re: U Kraljevu među pripadnicima Vojske nema povređenih
Post by: Brok on November 04, 2010, 04:36:23 pm
Pripadnici VS u pomoći saniranja štete od zemljotresa

[attachment=1]

Uhavtio sam ih pošto su završili posao u krenuli u kasranu.