PALUBA

Vojna istorija => Ličnosti => Topic started by: Boro Prodanic on November 25, 2010, 09:20:58 pmTitle: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Boro Prodanic on November 25, 2010, 09:20:58 pm
Đorđe Petrović Karađorđe
(16. novembar 1762, Viševac - 14. jul 1817, Radovanje)

[attachment=1]
Đorđe Petrović, vožd naroda srpskog - vrhovni vođa Prvog srpskog ustanka, nazvan od Turaka Karađorđe (Crni Đorđe), rodio se 1762. godine u Šumadiji u selu Viševac.

Njegovi preci potiču iz Vasojevića. Po Radošu Ljušiću u jednoj od seoba srpskog naroda, doselili su se Karađorđevi preci, najverovatnije sa hercegovačko-crnogorskih brda u Šumadiju. Prezime mu je po ocu Petru. Karađorđe potiče iz siromašne porodice. Majka mu je bila Marica Živković iz Masloševa u Šumadiji. Kako je Đorđe stasavao i služio kod imućnijih Srba i Turaka, tako se i njihova materijalna situacija popravljala. Imao je dva sina, Aleksu i Aleksandra.

Bavio se trgovinom, hajdukovao i često dolazio u sukob sa Turcima. Učestvovao je kao dobrovoljac u austrijsko-turskom ratu (1788.-1791.) na strani Austrije, a potom i u narodnoj vojsci Hadži-Mustafa paše u borbi protiv janjičara.

Na zboru u Orašcu 1804. godine izabran je za vođu ustanika. Kao strateg i komandant ispoljio je izuzetne vojničke sposobnosti. Najvažniji bojevi protiv Turaka dobijeni su zahvaljujući, pre svega, njegovoj odlučnosti, hrabrosti i umešnom komandovanju.

Na čelnom mestu državne uprave starao se da obezbedi jedinstvo vlasti i samostalnost Srbije. Posle vojnog sloma 1813. godine sklonio se u Austriju, a kasnije prešao u Rusiju, gde je, kao nepomirljivi borac protiv Turaka, prihvatio ideje grčkih heterista o zajedničkoj borbi hrišćanskih naroda na Balkanu za nacionalno oslobođenje.

Pronicljivi naučnik i jedan od vrsnijih tumača srpske istorije, Radovan Samardžić, ovako slika Karađorđa u vreme priprema ustanka:

"S jednim momkom u pratnji, s malo papule, sušenog mesa, tvrda sira, proje i rakije u torbi, uvek više naoružan nego što se primećivalo. Crni Đorđe je 1803, onako krakat i lakonog, sve prečicom obišao Šumadiju i krajeve preko Morave, pa najpre utvrdio svoje znanje o zemlji i mogućnostima korišćenja brda, šuma, voda i bogaza u budućem vojevanju protiv Turaka, ali, glavni cilj ovog njegovog beščujnog i nevidljivog obilaženja Srbije bio je u tome da poseti i bolje upozna svakog znatnijeg domaćina, pridobije ga za narodnu stvar i koliko može proveri u rešenosti da za nju zalegne."

Ženidba i emigracija u Austriju

1785/86. godine Đorđe Petrović se ženi Jelenom Jovanović. Prema nekim izvorima, Jelenini roditelji su bili imućniji i nisu dali svoju kćer, ali ju je Đorđe oteo i učinio svojom ženom. Posle ženidbe nije dugo ostao u Srbiji, jer je navodno ubio Turčina. Izbegao je u Srem sa svojom porodicom.

Austro-turski rat i povratak u Srbiju

Pred kraj austrijsko-turskog rata, 1787. godine, kod nas poznatijeg kao Kočina krajina, Karađorđe počinje da ratuje na strani Austrije protiv Turaka. Kao podoficir ratovao je neoklevajući da se ogleda sa neprijateljem i ubija ugledne turske junake. Sredinom 1791. zaključuje se mir, Karađorđe dobija unapređenje i medalju za hrabrost i odmeće se u hajduke, gde predvodi veliku hajdučku družinu. 1793/94. dolazi do opadanja hajdučije i Đorđe se povlači i živi mirno sa porodicom u Topoli.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Boro Prodanic on November 25, 2010, 09:24:43 pm
Prvi srpski ustanak

Kraj 18-og i početak 19-tog veka donosi sve veći zulum koji su Turci činili nad srpskim narodom. Ogromni nameti, samovolja i terorisanje naroda od strane Turaka i janjičara, gušenje svakog otpora dovode do udruživanja srpskih velikaša i dogovora oko pobune.

[attachment=1][attachment=2]
Povod za Prvi srpski ustanak bio je krvavi događaj, poznat kao seča knezova. O tome je pevao Filip Višnjić u čuvenoj pesmi Početak bune protiv dahija. Posecanjem viđenijih srpskih glava, Turci su hteli da zaplaše srpski narod i onemoguće ustanak za koji su znali da se sprema.
Na narodnom zboru u Orašcu Karađorđe je izabran za vođu ustanka i tako je stao na čelo izmučenog srpskog naroda u borbi protiv Turaka. Ne može se tačno reći kada je održan zbor u Orašcu, ali se uzima najčešće pominjani datum, a to je Sretenje Gospodnje, 15. februar 1804. godine (2. februar po starom kalendaru). Karađorđe je lično obilazio narod i dogovarao sa ostalim vođama tok borbe i pripreme za ustanak. Kao strog i dosledan, uživao je autoritet u narodu i među drugim vođama. Ostalo je zapisano da su ga se plašili zbog preke naravi i zbog spremnosti da bez kompromisa dođe do cilja. Iza njega su ostale mnoge pobede često nad brojnijom i opremljenijom turskom vojskom: Ivankovac, Mišar, Novi Pazar, Varvarin...

[attachment=3]

Slom ustanka

Nakon mira u Bukureštu dolazi do nesloge među ljudstvom što se odrazilo i na delovanje i akcije naroda. Karađorđe uviđa da je dalja borba uzaludna i odlučuje da 1813. godine pobegne u Austriju, ali se 1816. pridružio grčkom pokretu u želji da nastavi borbu za proterivanje Turaka. Sledeće godine je došao tajno u Srbiju kako bi se sa Milošem Obrenovićem, vođom Drugog srpskog ustanka, dogovorio o zajedničkoj akciji, ali je po Miloševoj naredbi ubijen u noći između 13. i 14. jula 1817. godine u selu Radovanju kod Velike Plane. Nakon više premještanja njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na Oplencu u crkvu Svetog Đorđa, u obiteljsku grobnicu Karađorđevića. Karađorđeva supruga Jelena nadživjela je svoga muža i preminula je 28. januara 1842. Prvobitno je sahranjena u Topoli, a 1912. njezini su ostaci sahranjeni s muževim na Oplencu u crkvi Svetog Đorđa.

Potomci

Karađorđe je osnivač srpske kraljevske loze Karađorđevića, njegovi sinovi su bili Aleksa i Aleksandar Karađorđević. Dinastija Karađorđevića i dinastija Obrenovića, čiji osnivač je Miloš Obrenović (http://www.paluba.info/smf/materijali-za-forum/knez-milos-obrenovic/msg106535/#msg106535/), smenjivale su se na srpskom prestolu narednih decenija.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Boro Prodanic on November 26, 2010, 07:17:43 am
Drugi o Karađorđu

[attachment=1]
Na pitanje ko je najveći vojskovođa francuski imperator Napoleon je odgovorio: "Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Crni Đorđe i njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!"

Međutim, o Karađorđu ima i drugačijih mišljenja: u svojoj knjizi Zavjere protiv svjetskog mira S. M. Štedimlija daje jedno drukčije viđenje Karađorđa: "Povjesničari koji su obrađivali taj dio razdoblja /19.st./, jednako kao i Karađorđevi suvremenici, tvrde da je Karađorđe bio naprasit i nasilan čovjek, uvijek spreman brzo udariti, sklon ubijanju bez ikakava razloga, čak i da osumnjičenika i ne sasluša..."

Mišljenja su očito podeljena, ali nije sporno da je Karađorđe istorijska ličnost koja je donela Srbima prvi zrak Sunca slobode nakon gotovo četiri veka ropstva pod Turcima.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on November 26, 2010, 08:41:26 am
Kada sam pre izvesnog vremena posetio Muzej vostanih figura u Jagodini od kustosa sam saznao par manje poznatih detalja o Karadjordju. Iako je uvrezeno misljenje da je Karadjordje bio grmalj od coveka on nije bi ni blizu visine jednog dvometrasa. Bio je visok oko 180-185 cm sto je u odnosu na prosecnu visinu stanovnistva u to doba bilo iznad proseka. Takodje jedna manje poznata cinjenica je da je Karadjordje bio procelav. Tada je bilo neprihvatljivo da se vodja ustanka prikaze na slikama kao celav covek te je uvek bio i ostao prikazan na ovaj nacin koji nam je svima poznat.

A evo Karadjordjeve figure u Muzeju.Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on November 26, 2010, 07:29:45 pm
Karadjordjev grob u crkvi na Oplencu

[attachment=1]

Crkva na Oplencu

[attachment=2]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on November 26, 2010, 08:03:35 pm
Karadjordjev pecat - mali i veliki

[attachment=1]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on November 26, 2010, 08:38:53 pm
Internet je cudo, evo dokaz za ono sto rekoh o tome da je Karadjordje bio procelav.

[attachment=1]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on December 29, 2010, 02:31:15 pm
У ,,Читанци Првог српског устанка" која је изашла 2004. године због обележавања двестоте годишњице ПСУ, наводи се податак да током Карађорђеве посете руском цару у Петрограду насликан портрет Карађорђа од стране царског сликара (не могу да му се сетим имена али пронаћи ћу) и да је то једини портрет пред којим је Карађорђе позирао. Сви остали портрети су настали на основу тог портрета. И мислим да је тај портрет приказан на почетку странице. На њему се види да Карађорђе није проћелав. Ипак, мислим да није тачна чињеница да намерно није насликан проћелав само зато што је био српски вожд па је то недопустиво. Милош Обреновић је био проћелав, па је ипак на сликама савременика увек такав и насликан.   


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on December 29, 2010, 03:19:48 pm
   Пронашао сам име сликара. Име му је Владимир Лукич Боровиковски (1757-1825). Ево и слике:

[attachment=1]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on December 29, 2010, 06:03:56 pm
Ok, ne sumnjam u ispravnost podataka, ali me onda interesuje ona slika koju sam u svom prethodnom postu vec postavio. Onu sam sliku preuzeo sa sajta  Fonda ``I srpski ustanak`` (http://www.orasac.rs/srpski/ustanici.htm) a sve zahvaljujuci podatku koji sam cuo od kustosa Muzeja vostanih figura u Jagodini. Koja od ovih slika Karadjordja je verna njegovom izgledu?


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on December 29, 2010, 10:54:11 pm
Већ сам видео ову слику где је Карађорђе и то у уџбенику за 7. разред основне од Радоша Љушића. Не знам ко је насликао ту слику, али не знам ниједан податак да је Карађорђе био проћелав. Када би могао неко да нађе било какав извор о томе. У записима Петра Јокића, као и Вука Караџића нигде нисам нашао такав податак. Ја опет предност дајем овој слици од Боровиковског јер му је Карађорђе позирао.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Miha30 on December 29, 2010, 11:28:31 pm
Koja od ovih slika Karadjordja je verna njegovom izgledu?

Možda obe dvije? Prva u njegovima mladjima, a druga u njegovima starijima godinama?


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on December 30, 2010, 01:03:20 am
     Слика Боровиковског је насликана 1816. године, годину дана пре погибије. Да ли је за годину дана изгубио косу, немам такве чињенице ;D... Милутин Тасић у књизи ,,Великани Првог српског устанка" наводи белешке царевог секретара у коме је забележио нека лична запажања Вожда као и његов физички опис у време када је био на двору и када је настала горе поменута слика. Занимљиво је да је секретар проценио да је Вожд тада имао око 55 година. То може бити један од аргумената, мада климав, да је Вожд рођен 1762. године.   


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on March 15, 2011, 07:42:18 pm
[attachment=1]

Карађорђе је одликован руским одликовањем Орденом Свете Ане 1. реда. На слици је приказана Звезда ордена.


[attachment=2]

Орден Свете Ане 1. степена


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: dzumba on March 17, 2011, 10:16:13 pm
Мислим да је овде прикладно поставити фотографије места где је Карађорђе подигао Први спрски устанак. Ово су данашње фотографије из Орашца и Маричевића јаруге где је наводно био збор на коме је Карађорђе изабран за вођу ("Вожда") устанка.

[attachment=1]
Споменик Карађорђу у Орашцу

[attachment=2]
Спомен дом - школа у Орашцу посвећена Првом српском устанку

[attachment=3]
Пут којим се силази у Маричевића јаругу, место где је наводно (неки то споре) одржан збпр на коме је Карађорђе изабран за Вожда

[attachment=4]
Спомен обележје на месту догађаја - Маричевића јарузи

[attachment=5]
Централни део спомен обележјаTitle: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on March 17, 2011, 10:23:41 pm
Dzumba jedna ispravka nije Maričića jaruga vec Marićevića jaruga.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: dzumba on March 17, 2011, 10:30:30 pm
Упрву си. Иправљено.

[attachment=1]
Карађорђев портрет у рељефи на спомен обележју

[attachment=2]
Уметнички приказ догађаја из 1804.године

[attachment=3]
Поглед од споменика ка излазу из јаруге. У том правцу су спомен дом - школа, и споменик из претходног поста

[attachment=4]
Спомен црква на излазу-улазу у Маричевића јаругу

[attachment=5]
Спомен црква


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: dzumba on March 17, 2011, 10:44:26 pm
На самом уласку налази се табла са приказом споменичког комплекса кога , осим Маричевића јаруге и споменика устанку чине: споменик Вођду Карађорђу, Спомен дом - школа "Прво српски устанак", музеј "Први српски устанак",  црква Вазнесења Господњег и гроб Теодосија Маричевића.

[attachment=1]

[attachment=2]
Зграда музеја "Први српски устанак"

[attachment=3]
Зграда Спомен дома

[attachment=4]
Споменик Карађорђу. У позадини се назире Космај

[attachment=5]
Спомен дом изблиза.Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: dzumba on March 17, 2011, 10:59:22 pm
Дан је био леп па ево још неколико слика са тог историјског места, одакле (од Спомен дома) пуца видик ка Младеновцу, Комсају и том делу Шамадије. Нисам имао бољи фото-апарат да то и квалитетније забележим.

[attachment=1]
Једна вееверица у самој маричевића јарузи

[attachment=2]

[attachment=3]
У даљини Космај и испод њега благо заталасана Шумадија

[attachment=4]
Поглед ка селима у правцу Смедеревске Паланке

[attachment=5]
У непосредној близини споменика Карађорђу и спомен дома

Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: švercer011 on September 18, 2011, 05:25:08 pm
Nalete na jedan stari film,valjda mu je ovde mesto ako ne onda ga prebacite u sedmu umetnost.


Posle više decenija, ovaj prvi srpski i balkanski igrani film pronađen je jula 2003. u Filmskom arhivu Austrije u Beču. Ovo je delo neprocenjive estetske i istorijske vrednosti, koje prati istoriju "Kara-Đorđevog života od rođenja do smrti". Reditelj Čiča Ilija Stanojevič, producent Svetozar Botorić, snimatelj Luj de Beri i glumac Milorad Petrović su na izuzetan filmski način opisali život i sudbinu Karađorđa Petrovića (1762-1817), čoveka koji je učinio najveće delo - oslobodio zemlju od Turaka i ujedinio srpski narod.

Jedinstveno, izuzetno remek-delo srpske kinematografije.

Režija: Čiča Ilija Stanojevič
Produkcija: Svetozar Botorić
Scenario: Čiča Ilija Stanojević, Ćira Manok, Savković
Fotografija: Luj de Beri
Muzika: Milorad Petrović, Čiča Ilija Stanojević
Uloge: Milorad Petrović, Čiča Ilija Stanojević, Sava Todorović, Dobrica Milutinovićhttp://www.youtube.com/watch?v=gG17LSVDjq0Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Milan (longtrip) on October 18, 2011, 04:40:39 pm
Neki istorijski podaci........nisam ih znao do sada.Imaju veze sa obe "dinastije",ali postaviću ih ovde......

Interesantan podatak je da su 24. juna 1798. Turci u Beogradskoj tvrdjavi pogubili grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, i još sedam njegovih sledbenika. Navodno ,Rigas je bio osnivač i vodja tajnog društva koje se borilo za oslobodjenje Grčke od turske vlasti.

Po zvaničnim podacima "Heterijа" je osnovаnа 1815.godine u Odesi (pominje se i 1814.) dаkle mnogo posle Rigine smrti.Heterijа je tаjnа Grčkа orgаnizаcijа kojа u svom progrаmu imа revolucionаrno - oslobodilаčkа opredeljenjа.

Postoje realne indicije da je i sam Karađorđe bio član Heterije.U svаkom slučаju mnogi istoričаri tvrde dа je uprаvo zbog sаrаdnje sа Heterijom Đorđe Petrović ubijen. Ipаk, veomа je vаžnа vezа Heterije sа slobodnozidаrskim ložаmа.

Knez Aleksаndаr Ipsilаntin ,sin Konstаntinа , je bio nа njenom čelu.Ipsilanti su bili knezovi Vlaške i Moldavije.
-1816. godine Aleksаndаr Ipsilаntin je iz lože "Pаlestinа" аfilovаo u ložu "Trois Vertus" u Petrogrаdu čiji je člаn bio i ruski cаr Aleksаndаr I.
Heterijа "Filikа"(kako je Grci zovu) je među svojim vođstvom imаlа člаnove mаsonskih ložа iz Rusije, Besаrаbije i nekih drugih krаjevа Evrope pа je sаmim tim i svoju orgаnizаciju podredilа uzorimа slobodnog zidаrstvа tog vremena.

Izgubivši svаku nаdu u pomoć ruske vlаde Kаrаđorđe prihvаtа poziv Heteristа. Zаjednički rаd sа heteristimа bi zа cilj imаo Kаrаđorđev povrаtаk u Srbiju i preuzimаnje vlаsti, а zаtim pripreme zа podizаnje hrišćаnskog ustаnkа nа prostorimа Bаlkаnа. Ovаkаv plаn je Kаrаđorđe dogovorio sа heteristimа u Jаšiju nа imаnju Ipsilаntijа.
U to vreme je i knez Miloš Obrenović preko svog punomoćnikа kod ruskog konzulа u Bukureštu stupio u vezu sа nekim člаnovimа "Heterije". Te kobne 1817. godine uz pomoć Đorđe Levаntisа, Grkа, nа službi u ruskom konzulаtu u Jаšiju, Kаrаđorđe prelаzi u Srbiju.

Knez Miloš Obrenović je znаo zа sаrаdnju Kаrаđorđа sа Heterijom, isto kаo što je znаo dа Rusijа nije zаinteresovаnа zа promene u Srbiji. Čuvаjući svoj položаj knezа, izdаje nаređenje dа Kаrаđorđe bude ubijen. Sа sigurnošću se može reći dа je Kаrаđorđevа sаrаdnjа sа člаnovimа Heterije kаo i splet mnogih drugih okolnosti nа izvestаn nаčin odvelo Kаrаđorđа u smrt te 1817.godine.

Knez Aleksаndаr Ipsilаnti, predsednik "Heterije" krаjem 1820. godine obаveštаvа Milošа o pripremаmа zа ustаnаk i trаži od njegа dа učestvuje u njemu.
Miloš sа Heterijom igrа dvojаku igru.
Sа jedne strаne je izbegаvаo dа direktno odgovori nа zаhteve Ipsilаntijа, а sа druge strаne je preko Germаnа i dаlje održаvаo kontаkte sа nekim člаnovimа Heterije.
Početkom 1821. godine Miloš je od Germаnа sаznаo zа predlog o konvenciji Grčke i Srbije koji mu je spremаlа Heterijа.
Igrom sudbine  8)  Turci u Adаkаleu hvаtаju izаslаnikа Heterije sа tim dokumentom..."


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: bizmark on February 08, 2013, 03:01:07 pm
Трагом Карађорђа:


http://www.youtube.com/watch?v=thT6cHpgzfA

http://www.youtube.com/watch?v=83B6JcFZfrU

http://www.youtube.com/watch?v=EvPwdfb22W4

http://www.youtube.com/watch?v=gRF7q1TxNqg

http://www.youtube.com/watch?v=tEI7RMu9drk

http://www.youtube.com/watch?v=pz1RHYhcC2w

http://www.youtube.com/watch?v=FR4HXd9fuiE

http://www.youtube.com/watch?v=65aaguCJTDo

http://www.youtube.com/watch?v=1giqmExrCq8

http://www.youtube.com/watch?v=nGskLcJP2yU

http://www.youtube.com/watch?v=DbANQw8zG38

http://www.youtube.com/watch?v=jtTF2WZN294

http://www.youtube.com/watch?v=MJZrxUI6p_8

http://www.youtube.com/watch?v=Mu3rXHImjWA

http://www.youtube.com/watch?v=SMVNeq-8Cb0


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 30, 2013, 05:16:47 pm
Георгие Петрович Черни 
Предводитељ Срба

Карађорђа често сликали у време Првог устанка, али је ово једини  сачувани и веродостојни портрет  Вожда. Остали сликарски радови или су изгубљени у времену или их је, због непријатељског става према устаницима, уништила аустријска  цензура. Руски гравер  Алексей Агапиевич Осипов (1770-1850), израдио је овaj бакрорез  према  првобитном цртежу француског сликара Жан- Франсоа Робера (Jean-François Robert, 1778-1855)  јуна 1808. године.  Гравира је први пут објављена у књизи  Путешествии в Молдавию, Валахию и Сербию (1810) руског државника и историчара Д. Н. Бантиша-Каменског (Дми́трий Никола́евич Банты́ш-Каме́нский  1788- 1850) 1810. године а прештампана у књизи Први србски устанак и његов жалостни свршетак: по архивним петроградским документима, написао:  В. Милорад  Георгије Медаковић (1824-1893), издата у Новом  Саду 1893. г.

Насловна страна књиге Милорада Медаковића.
Нови Сад, 1893.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 30, 2013, 05:21:51 pm
Карађорђе и један српски официр
Бакрорез Kristijana G. Geissler-a из 1808. Репродуковано из књиге Љ. Константиновић: Графика XIX века као историјски извор, Београд, 1985.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Milan (longtrip) on August 30, 2013, 07:36:19 pm
U prilog temi dodajem i jednu knjigu napisanu 1815. u Mlecima.Knjiga je prvoklasni istorijski izvor i baca neočekivano svetlo na istorijske prilike koje su dovele do sloma Prvog srpskog ustanka! “Službeni glasnik” je tek 2009. godine objavio ovu knjigu u malom tiražu!

СЕРБИЕ ПЛАЧЕВНО ПАКИПОРАБОШЧЕНИЈЕ ЉЕТА 1813
(СРБИЈЕ ЖАЛОСНО ПОНОВНО ПОРОБЉЕЊЕ 1813. ГОДИНЕ)

Link ka pdf-u:
http://facebookreporter.files.wordpress.com/2012/02/serbie-placevno-pakiporaboscenie.pdf


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 30, 2013, 09:44:04 pm
U prilog temi dodajem i jednu knjigu napisanu 1815. u Mlecima.Knjiga je prvoklasni istorijski izvor i baca neočekivano svetlo na istorijske prilike koje su dovele do sloma Prvog srpskog ustanka! “Službeni glasnik” je tek 2009. godine objavio ovu knjigu u malom tiražu!
СЕРБИЕ ПЛАЧЕВНО ПАКИПОРАБОШЧЕНИЈЕ ЉЕТА 1813
(СРБИЈЕ ЖАЛОСНО ПОНОВНО ПОРОБЉЕЊЕ 1813. ГОДИНЕ)
Насловна страна књиге анонимног аутора.
Поновљено издање, Лајпциг, 1846.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 31, 2013, 11:03:23 am
Мада непознати писац узрок за пропаст устанка објашњава издајом  митрополита Леонтија, Родофинкина, Недобе и Карађорђевог секретара Јанићија, овај пасус говори другачије.

Одељак из књиге Сербие плачевно пакипорабошченије љета 1813.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 31, 2013, 04:17:55 pm

Кара-Ђорђево освојење Београда

Илустрација из књиге Константина Н. Ненадовића:
Живот и дела великог Ђорђа Петровића, Врховног Вожда, ослободиоца и Владара Србије,Беч, 1883.


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Milan (longtrip) on July 19, 2016, 12:05:17 pm
Armijski djeneral Stevan Hadžić i Vojvoda Petar Bojović prenose kovčeg sa posmrtnim ostacima vožda Karađorđa, 1930. godine

[attachment=1]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Kuzma® on November 18, 2017, 06:26:39 pm
[attachment=1]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: JASON on August 03, 2018, 10:32:56 am
Карађорђево писмо обрштеру Персију, команданту Земуна.

[attachment=1]
Јего Високоблагороном г-дину обрштеру от Першу в руце jему с почитанијем у Земун – ад ЈБ.
Ваше Високоблагородие
Чест имам вама јавити како шаљем тамо ивана ијуговића секретара совета народњега ну (…) и хитним делом а потајно на господина генерал фелштаух (?) мајстора које молим да би тајно и што скорије одправио њега а овај оће вам усмено катзати и више ношто би тајно било. остајем вашего високоблагородија покорни слуга

У Београду                                             Кара Ђорђе Петровић
марта 4 го(дине) 1810              в(ерховн)и пре(дводитељ) на(рода) се(рбскаго)


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 03:49:36 pm

Predavanje o Karađorđu, istoričar Milovan Balaban, KC Novi Sad.


https://youtu.be/3Xzm90zb0n4


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 04:51:35 pm

Фотографије из Орашца и Маричевића јаруге где је наводно био збор на коме је Карађорђе изабран за вођу ("Вожда") устанка.


Fotografije od pre 6 godina, proveo sam porodično par dana u Aranđelovcu i okolini, pa smo posetili i Orašac.


[attachment=1]


[attachment=2]Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 04:58:46 pm
Спомен обележје на месту догађаја - Маричевића јарузи


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:03:03 pm

Централни део спомен обележја


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:10:29 pm

Поглед од споменика ка излазу из јаруге. У том правцу су спомен дом - школа, и споменик из претходног поста


[attachment=1]


Спомен црква на излазу-улазу у Маричевића јаругу

[attachment=2]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:12:49 pm

Спомен црква


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:16:06 pm

Спомен црква


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:28:02 pm

U porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg se nalazi grob Teodosija Maričevića.


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Quote
Teodosije Maričević

Teodosije Maričević (Orašac, ? — Orašac, 1807.) je bio knez Orašca i Jasenice i trgovac.

Njegov ortak je bio i Mladen Milovanović. Uoči ustanka bio je knez u Orašcu i u Jasenici. Učestvovao je na Zboru u Orašcu (14. februara 1804.), koja je odlučivala o izboru vođe ustanka. Odbio je predlog skupštine da postane vođa, izgovarajući se da kao knez treba da štiti narod u slučaju da ustanak ne uspe, što ne bi mogao kao vođa ustanka, faktički hajduk, i predložio izbor Karađorđa. U prvoj fazi ustanka bio je jedan od najuglednijih ustaničkih starešina.


Njegovom nesmotrenošću, Srbi su doživeli manji poraz u prvom sukobu s Turcima kod Batočine (sredinom aprila 1804), a Tosun-aga je uspeo da se bez borbe probije drumom koji je on čuvao. Zbog toga je Karađorđe podozrevao na izdaju.

Kada je shvatio da u Karađorđevu korist gubi vlast u knežini, prešao je u opoziciju, prvi od ustaničkih starešina. Otvoreno se sukobio s Karađorđem na skupštini u Pećanima, blizu Ostružnice (6. maja 1804.), tražeći da on lično plati prečanskim trgovcima za nabavljeni barut i druge ratne potrebe, jer je on vođa ustanka. Nazvao ga je tiraninom, koji tiraniše gore od dahija. Tokom svađe pokušao je da ubije Karađorđa, ali mu je puška zatajila i Karađorđe ga je teško ranio. Ranjen je odnet u Orašac, gde je posle nekoliko nedelja umro i bio sahranjen u rodnom selu. Njegov grob se nalazi u dvorištu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

izvor (https://sr.wikipedia.org/sr-el/Теодосије_Маричевић)


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 11, 2019, 05:32:07 pm

Još jedno predavanje o Karađorđu održano u Kulturnom centru Novog Sada, autor i predavač msr. Srđan Graovac.


https://youtu.be/DScBpfb54uM


Title: Re: Đorđe Petrović Karađorđe
Post by: Dreadnought on February 13, 2019, 11:13:28 am


Predavanje "Smrt vožda Karađorđa", Kulturni centar Novog Sada, predavač mrs. Ognjen Karanović, stručni saradnik Matice srpske – arhivista u Rukopisnom odeljenju.


https://youtu.be/g01sZKRz3_c