PALUBA

RV i PVO => Kosmonautika => Topic started by: Бродски мали on December 30, 2010, 08:51:21 amTitle: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 08:51:21 am
Међународна свемирска станица (МСС)

Фото 01: Станица на дан 23. маја 2010. године,
[attachment=1]
 
фото 02: Амблем
[attachment=2]

Међународна свемриска станица (МСС), руски: Междунаро́дная косми́ческая ста́нция (МКС), енглески International Space Station (ISS) – је пилотирана орбитална станица која се користи као вишенаменски свемирски истраживачки комплекс. То је заједнички међународни пројекат у коме учествује шеснаест земаља (по азбучном реду): Белгија, Бразил, Велика Британија, Данска, Италија, Јапан, Канада, Немачка, Норвешка, Русија, САД, Француска, Холандија, Швајцарска, Шведска и Шпанија.

Фото 03: Заставе земаља учесница
[attachment=3]

Од идеје до реализације

Међународна свемирска станица представља спој пројеката насталих током Хладног рата. Као одговор на Совјетске станице "Салют" и "Мир", НАСА је раних осамдесетих планирала лансирање модуларне станице "Freedom", док су Руси деведесетих планирали да станицом "Мир-2" замене станицу "Мир". Услед ограниченог буџета и проблема у пројектовању, "Freedom" се никада није развио даље од модела, а након распада Совјетског Савеза и прекида трке за свемир, постсовјетска економска криза довела је до одустајања од "Мира-2", после израде блока "ДОС-8".  Слични финансијски проблеми били су и у другим земљама које су развијале пројекте свемирских станица. То је довело до договора о зајеничком пројекту Русије, САД, Јапана, Канаде и неких земаља Европске уније.
Јуна 1992. руски председник Борис Јељцин и амерички Џорџ Буш, потписали су договор о сарадњи у истраживању свемира. Тај договор се, за кратко, звао "заједнички свемирски програм" и обухватао једног америчкох астронаута на руској станици Мир и једног руског космонаута на Спејс Шатлу.
Септембра 1993. руски премијер Виктор Черномирдин и амерички потпредседник Ал Гор објавили су планове за нову свемирску станицу, која ће касније постати Међународна свемирска станица.
Планирано је да Међународна свемирска станица обухвата свемирске станице свих свемирских агенција учесница: Руске свемирске агенције ("Мир-2" са "Звездом") , НАСА ("Freedom"), ЕСА ("Columbus") и Јапанске "Кибо" лабораторије. Првобитно очекивани рок завршетка станице била је 2003. година, али је услед потешкоћа нови предвиђени рок завршетка 2011. година.

Структуру међународне свемирске станице чине модули. Космонаути постављају сваки елемент посебно излазећи у отворени космос. До 15. септембра 2010. обављено је 150 излазака и провдено 944 часа ван станице, све у циљу састављања сегмената или обављања послова одржавања станице.

Фото 04: Радови на састављању сегмената
[attachment=4]

Први сегмент МСС, руски модул " Заря" лансиран је 20. новембра 1998. године. Њему се 7. децембра 1998. придружио амерички модул "Unity". Тек након годину и по дана, 26. јула 2000. године у орбиту је лансиран радни модул "Звезда" који је омогућио долазак посаде на станицу. 2. новебра 2000. године, "Союз ТМ-31"допремио је на станицу прву посаду коју су чинили: Вилијам Шеперд (William Shepherd - НАСА), Јуриј Гидзенко (Юрий Гидзенко - Роскосмос) и Сергеј Крикалјов (Сергей Крикалёв - Роскосмос).

Фото 05: Прва експедиција
[attachment=5]

У наредних 2 године настављен је развој станице: допремљен је сегмент "Пирс", лабораторија "Destiny", прелазни сегмент "Quest", и роботска рука "Canadarm2".
Промена у плану развоја станице настала је катастрофом шатла Колумбија (Columbia) 2003. године и одложила развој све до 2005. године.
Званична обнова развоја станице наступила је допремањем већег броја суначаних панела, што је обезбедило већу количину енергије, а тиме и више модула под притиском. Додати су "Harmony" и европска лабораторија "Columbus". Убрзо за њима допремљене су и прве две компоненте "Kibō"
Марта 2009. године постављен је последњи сет соларних плоча. Последњи сегмент "Kibō" допремљен је јула 2009. године, а за њим и руски модул "Поиск". 2010. године уследили "Tranquility", "Купола", "Рассвет".
Маја 2010. године МСС се састојала од 14 модула под притиском и комплетне потпорне структуре. Очекује се још лансирање вишенаменског модула "Леонардо", руске вишенаменске лабораторије "Наука" и бројних спољних компонената, укључујући и Еврепску роботску руку и алфа магнетски спектрометар (AMS-02). Очекује се да се састављање заврши 2011. године, када ће маса станице прећи 400 метричких тона.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:31:56 am
Развој Међународне свемирске станице 2000. - 2009. год

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:33:29 am
[attachment=1]

Међународна свемирска станица снимљена 13. октобра 2010. године
[attachment=2]

МКС: орбитални дом (језик: руски)
http://www.youtube.com/watch?v=HPlRiYmdBA4

Welcome To The International Space Station (језик: енглески)
http://www.youtube.com/watch?v=H8rHarp1GEE

анимација (http://www.nasa.gov/externalflash/ISSRG/)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:38:52 am
Конструкција станице

Комплекс Међународне свемирске станице заснива се на модулном принципу. Састављање станице врши се додавањем појединачног модула или блока, онима који су на орбити. На шеми су представљени сви основни и другостепени модули који су у овом тренутку на станици (обојени) или треба да буду припојени (необојени): 

Фото: Шематски приказ станице
[attachment=1]

Међусобни положаји модула се често мењају а на шеми је приказан распоред какав би требало да буде по завршетку изградње.

Приказани модули су:

"Заря"("Зора")

[attachment=2]

Теретни модул "Заря" је био први модул допремљен на орбиту. Маса модула – 20 тона, дужина – 12,6 м, пречник – 4 м, запремина – 80м3. Опремљен је млазним моторима за исправљање орбите станице и великим сунчаним батеријама. Очекивани рок коришћења је више од 15 година. Новчано учешће у изградњи модула је: америчко – око 250 млн долара, руско – преко 150 млн долара. Лансиран је 20. новембра 1998. године

Заштитне плоче
[attachment=3]
(на фотографији оштећења од урара чврстог тела)

Заштитне плоче представљају противмикрометеоритску заштиту и монтиране су на модулу "Звезда" на инсистирање америчке стране. Користе се као штит модула против могућих оштећења услед удара малих тврдих свемирских објеката.

"Звезда"
[attachment=4]

"Звезда" је радни модул у коме су смештени управљачки системи лета, системи за одржавање животних услова, енергетски и информациони центар, као и кабине космонаута. Маса модула је 24 тоне. Модул је издељен на пет отсека и има 4 спојна чвора. Сви његови системи и блокови су руски, сем рачунарског комплекса који је заједнички пројекат европских и америчких стручњака. Лансиран је 2000. године.Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:41:18 am
МИМ

Фото: "Рассвет"
[attachment=1]

Фото: "Поиск"
[attachment=2]

МИМ – мали испитни модули, два руска теретна модула "Поиск" ("Истраживач") и "Рассвет" ("Свитање") намењени су за чување опреме неопходне за извођење научних експеримената. "Поиск" је припојен зенитном спојном чвору модула "Звезда", а "Рассвет" надирном порту модула "Заря".

МЛМ

МЛМ – руска вишенаменска лабораторија у којој су обезбеђени услови за чување научне опреме, спровођење научних експеримената, и привременог боравка посаде. Такође,омогућава и рад европског манипулатора.

ERA

ERA – европски даљински манипулатор, намењен за премештање опреме смештене изван станице. Биће спојен за руску научну лабораторију

Хермоадаптер
Хермоадаптер – херметични спојни ходник, намењен за међусобно спајање модула и спајања станице са шатлом.
 
"Tranquility"
[attachment=3]

 " Tranquility" — Молул који обезбеђује животне услове. Садржи системе прераде воде, регенерације ваздуха, одлагања отпада, и др.Спојен је са модулом "Unity"

"Unity"
[attachment=4]

"Unity" — први од 3 спојна модула МСС, који има улогу спојног чвора и комутатора електричне енергије за модул "Quest", "Нод-3", потопорника Z1 и транспортних бродова који се за њега спајају кроз Хермоадаптер-3


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:44:42 am
"Пирс"
[attachment=1]

"Пирс" – капија за спајање руских "Прогреса" и "Сојуза", налази се на модулу "Звезда"

ВСП

ВСП — спољашње складишне платформе, три спољашње нехерметизоване платформе намењене искаључиво за смештање терета и опреме.

Ферма

Ферма – обједињена потпорна структура, на којој су смештене сунчане батерије, панели радијатора и даљински манипулатори. Намењене су и за смештање различите опреме.

"Канадарм2"
[attachment=2]

"Канадарм2" или "Мобилни сервисни систем" – канадски систем даљинских манипулатора који служи као основни инструмент за распакивање транспортних бродова и премештање спољашње опреме

"Dexter"

"Dexter" – канадски систем од два даљинска манипулатора, који служе за премештање опреме смештене изван станице

"Quest"
[attachment=3]

"Quest" – специјализовани излазни модул, намењен за излазак космонаута у отворени свемир, са могућношћу припремне десатурације (одстрањивање азота из крви човека)

"Harmony"
[attachment=4]

"Harmony" – спојни модул, има улогу спојног чвора и комутатора електричне енергије за 3 научне лабораторије који су за њега везане Хермоадаптером-2, садржи допунске системе за одржавање животних услова.

"Columbus"
[attachment=5]

"Columbus" – европска лабораторија, у којој се осим научне опреме налазе и комутатори који повезују рачунаре на станици. Спојен је са модулом "Harmony"


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:47:01 am
"Destiny"
[attachment=1]

"Destiny" – америчка лаборторија, повезана је са модулом "Harmony"

"Кибо"
[attachment=2]
[attachment=3]

"Кибо" – јапанска лабораторија, састоји се из три одсека и једног основног даљинског манипулатора. То је највећи модул станице. Намењен је за спровођење физичких, биолошких, биохетнолошких и других научних експеримената у херметичким и нехерметичким условима.
Осим тога, с обизиром на специфичну конструкцију омогућава спровођење и непланираних експеримената. Спојен је за модул "Harmony"

"Купола"
[attachment=4]

"Купола" – прозрачна осматрачка купола. Место за одмор, одакле посада може да посматра свемир и Земљу. Ту је смештен и пулт за управљање даљинским манипулаторима.
Спојен је за модул "Tranquility"

ТСП
ТСП – 4 нехерметичне платформе, спојене за потпоре 3 и 4, намењене за смештање опреме, неопходне за извођење научних експеримената у вакуму.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:50:16 am
Електроенергетско снабдевање

Једини извор енергије на МСС је Сунце, чију светлост сунчане батерије станице претварају у електричну енергију
На руском сегменту МСС користи се стабилни напон од 28 V, као и на свемирским бродовима „Спејс Шатл“ и „Сојуз“. Електрична енергија се добија директно са сунчаних батерија модула „Заря“ и „Звезда“. Струја се између руског и америчког дела размењује кроз адаптере ARCU (American-to-Russian converter unit) и RACU (Russian-to-American converter unit).
Станица је првобитно требала да се напаја помоћу руског модула "Научно-енергетска платформа" (НЕП), али како је после катастрофе шатла "Колумбија" измењен број летова на станицу, од НЕПа се одустало, због чега се у овом тренутку највећи део електичне енергија добија од сунчаних батерија америчког сектора.

[attachment=1]
На америчком сектору сунчане батерије су постављене тако да чине тзв. Крило сунчане батрије (Solar Array Wing, SAW). Постоји укупно 4 пара таквих крила. Свако крило је дужине 35м, ширине 11,6м, корисне површине 298м2, и даје укупну снагу од 32,8kW. Батерије стварају примарни напон од 115 до 173V који се помоћу блокова DDCU (Direct Current to Direct Current Converter Unit), трансформишу у секундарни напон од 124 V. Тај стабилизирани напон користи се за директно напајање електронске опреме америчког сегмента станице.
Станица обиђе један круг око Земље за 90 минута, од чега око половину времена проведе у њеној сенци, када батерије не раде. За то време снабдевање електричном енергијом се врши из бaферних никл-водоничних акумулаторских батерија, које се допуњавају када станица поново изађе на сунчеву светлост. Радни век акумулатора је 6,5 година па ће током рада МCС бити више пута мењани.
При стандардним условима суначне батерије америчког сектора прате Сунце, ради максималног искоришћења енергије, а када се налазе у земљиној сенци окрећу се тако да стварају најмањи могући отпор.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:52:42 am
Безбедност станице

Основне опасности којима су изложени космонаути међународне свемирске станице су космикчки отпад и радијација.

Космички отпад

[attachment=1]
С обзиром да је МСС смештена на релативно ниској орбити, постоји реална могућност сусрета станице или космонаута, у отвореном космосу са такозваним свемирским отпадом. У то спадају како ситни објекти, тако и крупни као што су степен ракете или нефункционални сателити. Додатну опасност представљају и природни објекти као што су микрометеорити. С обзиром на космичке брзине на орбити, чак и мали објекти могу да нанесу озбиљне штете станици, а у случају пробијања скафандера космонаута микрометеорити могу да пробију заштиту и изазову дехерметизацију.

[attachment=2]
Да би се избегле такве опасности, са Земље се прати кретање елемената космичког отпада и ако се на одређеном растојању од МСС јави таква опасност, посада станице добија одговарајућа упозорења. Космонаути имају довољно времена да активирају систем DAM (Debris Avoidance Manoeuvre), групу мотора на руском сегменту станице. Укључивањем тих мотора могуће је извести станицу на вишу орбиту и на тај начин избећи судар. Уколико се опасност не примети на време, посада се евакуише са МСС на свемирски брод " Союз ". Делимична евакуација већ је вршена два пута – 6. априла 2003. године и 13. марта 2009.

Радијација

Без присуства атмосфере која окружује људе на Земљи, космонаути на МСС су изложени интензивнијем постојаном космичком зрачењу. Дневно чланови посаде добијају дозу радијације око 1 милисиверта, што је количина коју човек на Земљи добија годишње. То доводи до повећаног ризика за развој тумора код космонаура, као и слабљења имуног система. Ослабљени имунитет космонаута може довести до ширења инфективних болести међу члановима посаде, посебно у затвореном систему станице. Без обзира на све примењене мере за побољшање механизама радиолошке заштитите, ниво пробијања се није значајније смањио од времена употребе станице "Мир".


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:54:26 am
Сврха

Међународна свемирска станица је вештачки земљин сателит који се тренутно налази на нижој земљиној орбити. Првенствено је предвиђена као истраживачка лабораторија. Предност станице у односу на свемриске бродове је у томе што је она трајно смештена у свемиру, чиме је омогућено спровођење дуготрајних експеримената. Стално присуство посаде омогућава праћење, измену и додавање нових експеримената, као и надзор, замену и поправку саме станице. Научници са земље имају приступ подацима, па у зависности од добијених резултата могу да мењају саме експерименате или додају нове, што не би било могуће без присуства посаде.
Посада, која се смењује након неколико месеци, спроводи научне експерименте сваки дан (приближно 160 радних сати недељно). Завршно са Експедицијом бр. 15, на Међународној свемриској станици завршено је 138 великих експеримената. Резултати свих експеримената објављују се месечно (http://spaceflightsystems.grc.nasa.gov/Advanced/ISSResearch/).

Научна истраживања

Основни циљ приликом формирања МСС била је могућност извођења експеримената који захтевају јединствене услове космичког лета: микрогравитација, вакум, космичко зрачење. Главне области истраживања обухватају биологију (биомедицинска испитивања и биотехнологију), физику (физика течности, изучавање материјала и квантна физика), астрономију, космологију и метеорологију. Испитивања се спроводе помоћу истрживачке опреме углавном смештене у научним модулима – лабораторијама, а део опреме за испитивања у вакуму смештен је на спољашњој страни станице

Фото: Вирус Емпштајна показан техником бојења флуоросцентним антителима
[attachment=1]

Фото: Пламен свеће на Земљи (десно) и на МСС (лево)
[attachment=2]

Критика

Током читаве историје космонаутике, МСС је најскупљи и најоспораванији космички пројекат. Критика се може сматрати конструктивном или недалековидом, може са са њом слагати или је осправати, али једно се не може порећи, станица постоји и својим постојањем доказује могућност међународне сарадње у свемиру и умногостручава искуство човечанства у космичким летовима, трошећи на то огромне финансијске ресурсе.

Критика у САД

Са америчке стране критика је углавном упућена на рачун трошкова пројекта, који су већ прешли 100 милијарди долара. Према критичарима, тај новац је корисније било употребити на беспилотне летове у блиском космосу или научне пројекте на Земљи.

Критика научних аспеката
Према мишљењу професора Роберта Парка (Robert Park), већина планираних експеримената није од примарног значаја. Он напомиње, да је циљ већине научних истраживања у космичкој лабоораторији – спровести их у условима микрогравитације, што је могуће знатно јефтиније спровести у вештачки добијеном бестежинском стању (у посебном авиону који лети по параболичној путањи - Vomit Comet)

Критика техничких аспеката
Амерички новинар Џеф Фауст (Jeff Foust) је утврдио да је за техничко одржавање МСС неопходно превише скупих и опасних излазака у отворени космос. Тихоокеанско астрономско друштво (The Astronomical Society of the Pacific) је на самом почетку пројектовања МСС указивало на превелики угао станичне орбите. Иако је за руску страну то јефтиније, за америчку није претерано погодно. Тај уступак који је НАСА учинила РФ због географског положаја Бајконујра, у коначној суми, повећава трошкове израде МСС.

Критика у Русији

У Русији критика пројекта МСС је углавном усмерена на пасивну позицију руководства Федералне космичке агенције (ФКА) по питању спровођења руских интереса у поређењу са америчком страном, која увек јасно следи своје националне приоритете.

На пример, питање новинара је, зашто у Русији нема сопственог пројекта орбиталне станице, и зашто се новац троши на пројекат, чији је власник Америка, кад је у исто време тај новац било могуће уложити у руски пројекат. По мишљењу руководиоца РКК "Энергия" Виталија Лопота, разлог томе су уговорне обавезе и недостатак финансија.
Својевремено станица "Мир" била је за САД извор искуства у изградњи МСС, а после катастрофе "Колумбије" руска страна је, радећи по партнерском уговору, допремила на станицу опрему и космонауте и тиме практично спасла цео пројекат. То је изазвало критику на рачун ФКА о потцењивању Русије у пројекту.

По мишљењу критичара, међународна сарадња, која је један од главних аргумената у корист станице, је такође спорна. Како је познато, према међународном уговору, Земље учеснице пројекта нису обавезне да размењују своје резултате добијене на станици. Осим тога, многи сматрају, да земља која уложи 75% срестава, не жели да има пуноправног партнера, који је том приликом и њен главни конкурент у борби за лидерску позицију у свемирском пространству.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:56:45 am
Живот на свемирској станици

Часовна зона

Часовна зона на станици је Универзално координисано време (Coordinated Universal Time – UTC). Током ноћних часова прекривају се прозори ради затамњивања с обзиром да током 24 часа на станици има 16 излазака и залазака Сунца. Током посете шатла посада станице се прилагођава временској зони шатла – време трајања мисије (Mission Elapsed Time – MET) која је променљива и заснива се на времену лансирања шатла. Како се време за спавање по часовним зонама обично разликује посада стаице мора да свој распоред спавања прилагођава преласку из једне зоне у другу при свакој посети.

Радни дан

Просечан дан посаде почиње буђењем у 6:00 часова, јутарњим активностима и прегледом станице. Следи доручак и дневна конференција са контролним центром на Земљи. Са радом се почиње око 8:10. Следе прве редовне дневне вежбе након чега посада наставља са радом до 13:05. После једносатне паузе за ручак, поподне је испуњено вежбама и радом све до 19:30 када почињу вечерње активности које обухватају вечеру и састанак. Планирано време спавања почиње у 21:30. У принципу посада ради 10 сати дневно током недеље и 5 сати суботом. Остатак времена је њихово слободно време за опуштање, забаву и завршавање заосталих послова.

Спавање у свемиру

[attachment=1]
На америчком делу станице постоје просторије за сваког сталног члана посаде и две на руском орбиталном сегменту, а још 4 треба да се направе на модулу " Tranquility". Америчке спаваонице су за једну особу, величине човека, звучно изоловане. Космонаут у њима може да спава, слуша музику, користи рачунар. У њима постоји простор за чување личних ствари у великом ормару или у мрежи закаченој за зид. У ћелији се налазе и полица, сто и лампа за читање. Посетиоци станице немају посебно место за спавање и једноставно окаче врећу за спавање на слободно место на зиду. У принципу могуће је спавати и слободно лебећи по станици, али се то избегава због могућности налетања на скупоцену опрему. Неопходно ја да се просторије у којма се спава проветравају јер астронаут мође остати без кисеонника услед стварања мехура издахнутог угљендиоксида.

Хигијена

[attachment=2]

На МСС не постоје тушеви, већ се хигијена одржава помоћу млазева воде и влажних марамица са сапуном који се истискује из туба попут оних за пасте за зубе. Користисе шампон за купање без суза и јестива паста за зубе да би се штедела вода.
На МСС постоје 2 тоалета, оба руски пројекти смештени на модулима "Звезда" и " Tranquility". Ове просторије користе фенске усисне системе. Астронаут се прво веже за WC шољу, која има граничне шипке са опругом да би се обезбедило добро заптивање. Полуга покреће снажни вентилатор и отврара усисник. Струја ваздуха односи оптад. Чврсти отпад се скупља у кесе које се одлажу у алуминијумски контејнер. Пуни контејнери се одлажу на "Прогрес". Течни отпад се уклања помоћу усисника смештеног са чела тоалета, са анатомски прилагођеним адаптером тако да и мушкарци и жене могу да користе исти тоалет. Отпад се пребацује у систем за прераду течности и рециклира у воду за пиће.

Храна и пиће

[attachment=3]

Већина хране на станици је смрзнута или конзервирана. Мени припремају космонаути уз помоћ диететичара, пре поласка на станицу. С обзиром да је осећај укуса смањен у орбити, зачињена храна је омиљена код већине чланова посаде. Сваки члан посаде има сопствени пакет са храном и спрема је користећи станичну кухињу која обухвата 2 грејача, фрижидер, и канистер са водом у коме се налазе и топла и хладна вода. Пића се налазе у дехидратизованом облику и мешају се са водом пре конзумације. Пића и супе се пију из пластичних кеса помоћу сламчица, док се чврста храна једе виљушком и ножем који су магнетима причвршћени за послужавник да не би одлебдели. Било која храна која може да одлебди, укљаучујући и мрвице мора да се покупи да би се спречило запушавање филтера и друге опреме.

Вежбање

[attachment=4]

Најзначајнија нуспојава дуготрајног боравка у бестежинском стању су атрофија мишића и оштећење костију или свемирска остопенија. Други битни проблеми су прерасподела течности, успоравање кардиоваскуларног система, смањено стварање црвених крвних зрнаца, поремећај равнотеже и пад имунолошког систма. Мањи проблеми су губљење телесне тежине, цурење носа, повећани гасови и отеченост лица. Ови ефекти нестају убрзо након повратка на Земљу.
Да би се спречили неки од тих физиолошких проблема, на станици се налазе две покретне траке које омогућавају различите вежбе снаге, и собни бицикл. Сваки космонаут проводи минимум 2 сата дневно вежбајући на тим справама. Научници верују да су вежбе одличне за спречавање губитка густине костију и мишића што је честа појава када човек дуго борави у бестежинском стању.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Boro Prodanic on December 30, 2010, 12:46:57 pm
Svaka čast Tanja, divna tema! :super


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 01:04:32 pm
Хвала пуно Боро  :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: pvanja on December 30, 2010, 01:51:38 pm
Odlicna tema i prikaz.Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 01:55:28 pm
Хвала пуно  :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Bozo13 on December 30, 2010, 02:42:59 pm
Bravo Tanja!

LPB


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 30, 2010, 09:16:13 pm
Хвала Божо


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on December 30, 2010, 11:53:48 pm
Odlična tema Tanja. :klap :klap :klap


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: trpe grozni on December 31, 2010, 11:14:09 am
Ovako zedno nisam citao prilog o osvajanju svemira jos od pokojne Galaksije.
Hvala ti Tanja. :super


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: kilezr on December 31, 2010, 05:35:13 pm

 Čitam ovaj prilog i kao da čitam "Galaksiju" .
 Svaka čast!


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on December 31, 2010, 05:46:49 pm
Момци хвала пуно


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: ZastavnikDjemo on December 31, 2010, 06:44:48 pm
Uživao sam čitajući ovaj tekst! Bravo! :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Boro Prodanic on January 05, 2011, 10:15:11 pm
Tanja, za tebe je to verovatno opšte mesto, ali mene zanima a ne znam to, kakva je budućnost MSS, posebno kada se zna da se vek upotrebe američkog šatla bliži kraju?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on January 06, 2011, 02:18:03 am
Боро, хвала за питање, уопште не знам како ми је промакло да то напишем.

Планирано је да станица буде у функцији до 2016. године, али су сви изгледи да ће тај рок бити продужен до 2020. можда, чак и до 2025(2028). За сада су продужетак рока до 2020. потврдиле Русија, Америка, Јапан и Канада, а чека се потврда земаља Европске уније (које уби бирократија).

Што се тиче транспорта посаде и терета, ни до сада Шатл није био једини. До сада су достављање вршили:

НАСА:
"Спејс Шатл" - транспорт терета, монтажа елемената станице, замена посаде (планирано до јула 2011. године)

Роскосмос:
[attachment=1]
"Сојуз" - замена посаде и евакуација у случају хаварије
"Прогрес" - допремање терета

ЕКА:
ATV — допремање терета (од 2008. године)
 
JAXA:
[attachment=2]
HTV — допремање терета за модул "Кибо" (од 2009. године)

Планирани

НАСА:
"Орион" - првобитно намењен за допремање терета и замену посаде, али када се одустало од програма "Сазвежђе", одлучено је да се користи како спасилачки брод

НАСА COTS (Commercial Orbital Transportation Services, Комерцијални орбитални транспорт) развијају се пројекти :
SpaceX Dragon — допремање терета (од 2010), а у будућности и замена посаде
Сигнус — допремање терета (од 2016)

Предвиђени:

Руско-европски Crew Space Transportation System прави се на основу "Сојуза" а служио би за замену посаде и допремање терета

Руски пилотирани транспортни систем (не пре 2018.)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Boro Prodanic on January 06, 2011, 07:11:59 am
Mnogo hvala Tanja za odgovor.

Smatram da naša rasa mora da prodire što dublje, dalje i ozbiljnije u svemir, a MSS je tu nezaobilazna osnova, pa sam malo razmišljao - ako zbog nedostatka finansija ugase MSS, koliko bi to samo vratilo unazad napore ljudske vrste da osvoji i teraformira još neko nebesko telo osim Zemlje...

Možda je to moje ubeđenje nastalo kao posledica velike zainteresovanosti sa Science Fiction - fan sam od kada sam naučio da čitam, znači od četvrte godine života. Imao sam malo starije društvo koje mi je pozajmljivalo Kosmoplov, Galaksiju i slične časopise i pre nego sam krenuo u školu. :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Brok on January 06, 2011, 08:16:30 am
Imam jedno malo neobično pitanje.
Da li se dešavalo, ustvari da li se zna da li je bilo na MSS nekih nesuglasica pa moža i svađa među posadom.
Tuča i većih skandala ne verujem da je bilo, ali nesuglasica sigurno, samoje pitanje da li se o takvim stvarima zna nešto u javnosti.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on January 06, 2011, 09:35:33 am
Svaki početak je težak pa i početak MKS-a. Isprva, Amerikanci nisu propuštali da u svakoj prilici natrljaju nos Rusima da su i ruski moduli plaćeni američkim parama. Doduše, džaba im pare bez ruskog know-how-a... Bilo je još nesuglasica, nesporazuma, glasina o zabrani boravka "njima" u "našim" djelovima stanice...


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Bozo13 on January 06, 2011, 01:19:40 pm
Ne kažu đabe, ako hočeš posvađati dvojicu, zatvori jih skupa.
Koliko znam, jedna posada (mislim da ruska) mislim da dva meseca nije pričala, jer se posvađala. MIslim da su bili na misiji u svemiru par mjeseci.

LPB


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on January 06, 2011, 02:16:32 pm
Lepa tema i lepo napisana  :klap

A sad jedno pitanje:

Kaze se da je ORION predvidjen kao spasilacki brod. Gde se on nalazi, na Zemlji ili prikacen kao neki modul na MSS?

Ako je na Zemlji koliko je optimalno vreme da se u slucaju neke havarije taj brod lansira i stigne do MSS?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on January 06, 2011, 03:51:06 pm
Brod za spasavanje tj. hitnu evakuaciju se nalazi na samoj stanici, spojen za neki od modula.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on January 06, 2011, 04:07:50 pm
Sta bi se desilo da se eventualna havarija dogodi na nekom mestu do broda za spasavanje, a da posada mora da napusti stanicu?


P.S

Mozda pitam svasta ali eto to me konkretno sada interesuje.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on January 06, 2011, 04:16:34 pm
Iskreno, u slučaju neke, zaista teške havarije, mislim da bi im džaba bilo i da se nalaze tik do broda za spasavanje. Sve bi se vrlo brzo završilo.

Inače, mislim da se brod za spasavanje dokuje tako da bude "pri ruci" posadi.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: ZastavnikDjemo on January 14, 2011, 04:29:56 pm
Juče je na BBC obavljen intervju sa članom posade MSS Paolom Nespolijem, prilikom čega je pokazao svoj radni modul. Gledaoci su mogli da mu postavljaju pitanja.
Link: http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/jonathanamos/2011/01/hello-paolo-this-is-london-cal.shtml


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Бродски мали on February 01, 2011, 08:34:18 am
„Прогрес М-09М“ се спојио са МСС
Контрола свемирских летова (Центр управления полетами – ЦУП), Королев, Московска област, 30. јануар, РИА Новости

[attachment=1]

„Прогрес М-09М“ који је у петак лансиран са Бајконура, спојио се са Међународном свемирском станицом (МСС) у атоматском режиму, преноси дописник РИА Новости из подмосковског ЦУП-а. Интервенција космонаута у раду система „Курс“ приликом процеса приближавања и спајања није била потребна.

 „Прогрес“ је на МСС доставио потрошне материјале, опрему, намирнице, књиге и рођенданске поклоне актуелном команданту посаде, астронауту Скоту Келију, који 21. фебруара пуни 47 година. Укупна маса допремљеног терета је 2,666 тона, прецизирао је представник ЦУП-а.

У овом тренутку на МСС се налазе Руси Дмитриј Кондратјев, Олег Скрипочка и Александр Калери, Американци Скот Кели (командант) и Кетрин Колман, и Италијан Паоло Несполи.

Како је за РИА Новости раније изјавио, начелник за исхрану Института за медицинско-биолошких испитивања (ИМБП) Александар Агурејев, осим намирница које се стандардно испоручују за посаду „Прогрес“ ће на станицу допремити и киселе краставчиће као посебну наруџбину руске посаде. Према његовим речима, поврће и воће космонаута, обухвата зелене јабуке, лимун, поморанџе, лук и бели лук.
На питање, да ли космонаути користе нека енергетска средства, он је огдоворио да не, јер им то у овом тренутку није неопходно. Раније су космонаути у ту сврху користили напитак од элеутеракокка (извињавам се што не знам име биљке, ако неко зна молим да ми каже, фото у прилогу).
[attachment=2]

То је грмљаста биљка из продице Аралије са ситним плодовима, скупљеним у велики црни грозд. По својим својствима близак је женшену, па се понекад назива и „сибирски женшен“. У Русији је познат и по народним именима „дивља паприка“ и „ђавољи грм“. Као лековито средство користе се његови корен и ризом. У Русији је регистрован као лек и издаје се у облику раствора, екстракта, таблета и капсула.

Препарати ове биљке показују опште тонизирајуће дејство, повећавају отпорност организма, отклањају умор, раздражљивост, повећавају физичку и психичку радну способност, штите од штетних утицаја средине. Примењују се против астеније, неуростеније, артеријске хипотензије, при психичком и физичком преоптерећењу.

"Прогресс М09-М" је на МСС допремио и сателит-скафандер "Кедр" (по кодном имену Јурија Гагарина) по програму "РадиоСкаф". Приликом излаза у отворени свемир, посада МСС ће ручно пустити скафандер са примо-предајницима да "слободно плови".  "Кедр" ће емитовати 25 поздрава на 15 језика, фотографије Земље и телеметријску информацију научне апаратуре и службених система.

Представник ЦУП је рание саопштио за РИА Новости да ће "Прогресс" на станицу доставити и гориво, кисеоник, воду, опрему за ремонт, санитарно-хигијенска средства, медицински прибор, веш, средства за личну хигијену, опрему за теретни блок, прему за МИМ-1 "Рассвет", опрему за брод "Союз ТМА-М", документацију, пошиљке за посаду, комплет за фотоапаратуру, уређаје за научно испитивање и експерименте, опрему за амерички сегмент, храну и средства за чишћење.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on February 01, 2011, 03:18:13 pm
Jedna zanimljivost vezana za kosmonautiku

Ko ti je pomogao oko domaćeg? NASA!

Desetogodišnjak iz Škotske bio je zapanjen kada je dobio pismo od Američke svemirske agencije.
Kristofer Alan (10) iz Pejslija radio je domaći zadatak čija je tema bila spejs šatl, ali nije bio zadovoljan objašnjenjima u školskom udžbeniku, niti enciklopedijama koje je pronašao kod kuće.

Na Internetu je pronašao adresu agencije NASA, i poslao im je pismo u kom se raspitao o istoriji programa slanja šatlova u svemir.

"Bio sam presrećan, mislio sam da nikada neću dobiti odgovor, jer NASA verovatno dobija hiljade mnogo ozbiljnijih pisama dnevno", rekao je on za "Dejli mejl".

Mališan je dobio detaljne odgovore na sva postavljena pitanja, spisak sajtova sa opširnijim objašnjenjima, kao i nekoliko "poslastica", odnosno zanimljivih informacija koje nisu dostupne široj javnosti.

"Čak su mi otkrili da će stari delovi šatla Diskaveri biti iskorišćeni za letelicu kojom planiraju da pošalju ljude na Mars", rekao je ponosni Kristofer.

Pored "pomoći" za domaći zadatak, NASA je dečaku uputila i lično pismo od šefa obrazovne komunikacije.

"Dragi Kristofere, tvoje interesovanje za program slanja ljudi u svemir je izuzetno i za svaku pohvalu. Nadam se da će ti ovi podaci pomoći, da ćeš dobiti odlične ocene i da ćeš nastaviti da se zanimaš za nauku. Možda ćeš jednog dana raditi za nas", piše u pismu.


Izvor:MONDO


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Boro Prodanic on February 07, 2011, 08:18:06 pm
Mislim da ovo nije bilo, interesantan link o formiranju MKS:

http://i.usatoday.net/tech/graphics/iss_timeline/flash.htm


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on June 12, 2011, 10:15:22 am
NASA je objavila do sada neviđene fotografije Međunarodne svemirske postaje spojene sa američkim raketoplanom Endeavoru, snimljene s ruske letjelice Sojuz koja se vraćala na zemlju.

(NASA)

[attachment=1]

Talijanski astronaut Paolo Nespoli uhvatio je ove predivne prizore u svega nekoliko minuta na dan svog povratka na Zemlju 23. svibnja, no fotografijama je trebalo neko vrijeme da budu objavljene.

[attachment=2]

Nespoli i dvoje suputnika, ruski Dmitri Kondratjev i NASA-ina Catherine 'Cady' Coleman, vraćali su se na Zemlju baš u trenutku kada je Endeavour pristao na Postaju što je pružilo zlatnu priliku da nastanu fotografije kakve nikada prije nisu mogle nastati.

[attachment=3]

Slike prikazuju raketoplan i Postaju iz udaljenosti od oko 200 metara dok se planet Zemlja pojavljuje u pozadini kao plavo zakrivljeno prostranstvo.

[attachment=4]

Nakon što je Nespoli snimio fotografije i video visoke kvalitete, moskovska Kontrola misije naredila je Međunarodnoj svemirskoj postaji da napravi okret od 130 stupnjeva, poput kakve manekenke.

[attachment=5]


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on June 12, 2011, 10:19:10 am
Do kraja američko space shuttle programa ostao je još sam jedan let i to onaj Atlantisa, što znači da se ovakva prilika za ovake fotografije više nikada neće ponoviti.

[attachment=1]

- Ovo je neviđeno, i naporno smo radili da dođemo do toga - rekao je NASA-in direktor letova prema Postaji, Derek Hassman.

[attachment=2]

NASA i ruski partneri naporno su se naradili kako bi fotografije ugledale svjetlo dana. Kada je posada sa Sojuzom sletjela u Kazahstan, memorijske kartice s dragocijenim fotografijama ostale su unutar letjelice.

[attachment=3]

Upravo te kartice i ostali dijelovi Sojuza poslani su u Moskvu odvojenim putovima i potom pripremljeni za objavu. Zato je fotografijama i trebalo toliko da ih ugledamo.

[attachment=4]

No, s obzirom da upravo gledate prave rijetkosti od fotografija i da će se one sigurno pojavljivati u udžbenicima povijesti, možemo priznati da su se dva tjedna čekanja isplatila. Slažete li se? Prije no što odgovorite pogledajte fotografije u maksimalnoj rezoluciji na službenim stranicama NASA-e - http://1.usa.gov/leAShK.

[attachment=5]


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on June 12, 2011, 10:20:16 am
[attachment=1]

Izvor: http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on June 28, 2011, 08:59:54 pm
Prekasno su zamijetili opasnost pa je nisu mogli izbjeći manevriranjem.

Međunarodnu svemirsku postaju zamalo je promašio svemirski otpad koji se nalazi u Zemljinoj orbiti. Zbog toga se posada morala skloniti u dvije kapsule Sojuz, piše BBC .

Otpad je prošao samo 250 metara od svemirske postaje, a zamijećen je prekasno pa ga posada nije mogla izbjeći nikakvim manevriranjem već je jedini spas bio smjestiti se u kapsule i čekati da opasnost prođe.

Srećom, otpad nije udario u postaju, kao ni u kapsule, i sve je prošlo dobro.

Na postaji se trenutno nalaze tri Rusa, dva Amerikanca i Japanac, a oko njih lebdi oko 18 tisuća predmeta koji se mogu okarakterizirati kao iznimno opasni.

Prema postojećim podacima, u Zemljinoj orbiti sateliti čine svega deset posto, a sve ostalo su ostaci satelita, raketoplana i ostalih uređaja i letjelica koje su se koristile u svemirskim letovima i istraživanjima posljednjih više od pola stoljeća.

Izvor:http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on July 28, 2011, 05:44:07 pm
ZAMJENIK šefa ruske svemirske agencije Roscosmos kazao je kako će Međunarodna svemirska postaja biti izbačena iz orbite i srušena u more nakon što njena misija bude dovršena 2020. godine.

"Bit ćemo prisiljeni potopiti postaju. Ne možemo je ostaviti u orbiti jer je riječ o vrlo kompleksnom i teškom objektu", kazao je Vitalij Davidov u televizijskom intervjuu kojeg je prenijela ruska agencija RAI Novosti. "Dogovorili smo se s našim partnerima da ćemo stanicu u funkciji držati otprilike do 2020. godine.

[attachment=1]

Amerikanci nema pojma o čemu Rusi govore

Istovremeno je u SAD-u Fox News izvijestio kako su "izvori iz vlade i NASA-in glasnogovornik ostali vrlo zbunjeni i šokirani" izjavama Davidova, prema kojima bi MSP trebala doživjeti istu sudbinu kao ruska postaja Mir, koja je potopljena 2000. godine.

"Ovo nije prvi put da Rusi u javnost izlaze s tvrdnjama koje proizlaze isključivo iz njihove "kuhinje". Ne bih tome pridavao previše značaja", kazao je neimenovani zastupnik Kongresa.

Iako je Davidov kazao kako bi 2020. mogla označiti kraj misije Međunarodne svemirske postaje, NASA i drugi partneri s postaje, koji uključuju Kanadu, Japan i Europsku svemirsku agenciju, misle kako bi ona ipak mogla imati duži životni vijek. "Partneri trenutno rade na osiguravanju elemenata koji bi je u orbiti držali do 2028. godine", kazao je za Fox glasnogovornik NASA-e Joshua Buck.

Zaključak Amerikanaca se na kraju svodi na to da nije pitanje hoće li postaja na kraju završiti u moru, već je jedino pitanje kada. "Ne znam odakle Davidovu taj datum. NASA bi me već obavijestila da zna nešto o tome. Rusi ovakve odluke ne mogu donositi unilateralno", kazao je neimenovani kongresnik.

Izvor : http://www.index.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on April 27, 2012, 08:40:58 am
Tri kosmonauta se vraćaju sa Međunarodne svemirske stanice


27.04.2012.

Ruski kosmonauti Anton Šklaperov i Anatolij Ivanišin, kao i njihov američki kolega Den Berbenk trebalo bi danas da se vrate na Zemlju nakon šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopštio je Ruski centar za kontrolu svemirskih letova.
 
Kosmonauti Anton Šklaperov, Den Berbenk i Anatolij Ivanišin
[attachment=1]

Njihov kosmički brod Sojuz TMA-22 trebalo bi da se odvoji od svemirske stanice u 8.18 po srednjoevropskom vremenu i da sleti na Zemlju oko 11.45, navodi se u saopštenju centra objavljenom na internetu.

Trojicu kosmonauta zameniće nova ekipa koja će sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, poleteti 15. maja. Oni će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici pridružiti ruskom kosmonautu Olegu Kononjenku, Amerikancu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kipersu koji se i dalje nalaze na stanici.

Izvor: www.beta-press.com


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: kanader41 on September 17, 2012, 04:31:58 pm
Fotografije Zemlje iz MSS.  http://englishrussia.com/2010/07/14/russian-astronaut-shooting-earth/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on November 04, 2012, 12:35:33 pm
Spot the Station
Uz pomoć NASA-e gledajte ISS iznad svog dvorišta

Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), američka svemirska agencija NASA ponudila je novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji.

NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će se moći vidjeti svemirsku postaju.

"Stvarno je izvanredno vidjeti iznad glave let svemirske stanice i shvatiti da su ljudi izgradili orbitalni kompleks koji može gotovo svatko uočiti sa Zemlje ako pogleda gore u pravom trenutku", rekao je William Gerstenmaier, pomoćnik upravitelja NASA-e za istraživanja i operacije.

"Mi na svemirskoj stanici ostvarujemo znanost koja pomaže da se poboljša život na Zemlji i utire put za buduće istraživanje dubokog svemira", kazao je.

Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekt na noćnom nebu, osim Mjeseca. U vedroj noći, stanica je vidljiva kao brzo pomična točka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri.

Korisnici programa "Spot the Station" imat će mogućnost da prime obavijest o jutarnjem ili večernjem viđenju ISS-a, kao i o oba ta viđenja.

Putanja ISS-a prolazi iznad 90 posto svjetske populacije. Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu.

NASA-in svemirski centar Johnson izračunavat će informacije o viđenju nekoliko puta tjedno za više od 4,600 lokacija diljem svijeta, koje su sve dostupne na programu "Spot the Station".

U petak 2. studenoga, obilježeno je 12 godina kontinuiranog ljudskog boravka na svemirskoj postaji.

Za prijavu u program "Spot the Station" treba posjetiti mrežnu stranicu  http://spotthestation.nasa.gov

  SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on December 22, 2012, 06:58:55 pm
Na ISS stigla nova posada, vi im možete čestitati blagdane

Na postaji je trenutno šest astronauta koji će blagdane provesti u svemiru, a NASA je na svojim stranicama omogućila svima da im pošalju vlastitu čestitku


Na Međunarodnu svemirsku postaju u petak je stigla nova tročlana posada. Među njima je i Chris Hadfield, koji će u ožujku postati prvi Kanađanin koji zapovijeda 100 milijardi dolara vrijednom orbitalnom postajom.

- Ovo je ogromna stvar za mene osobno. Voditi postaju zahtijeva puno posla i puno koncentracije i bit će jedna od najvećih stvari u mom životu - izjavio je Hadfield.

Uz njega, na postaju su ruskom letjelicom Sojuz stigli i Amerikanac Tom Marshbrun i ruski kozmonaut Roman Romanenko. Prema ISS-u su krenuli u srijedu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Posada će dobiti i slobodno vrijeme kako bi mogli proslaviti dva Božića i dočekati 2013. godinu. Nakon blagdana će ih čekati oko 150 znanstvenih eksperimenata, održavanje postaje i dvije šetnje u svemiru. Među studijama koje će obaviti bit će i medicinsko istraživanje utjecaja mikrogravitacije na kardiovaskularni sustav, piše Reuters.

NASA je omogućila svima da pošalju blagdansku čestitku astronautima na postaji. Možemo izabrati jednu od čestitki i na nju napisati vlastitu poruku, ali i poslati poruke preko Twittera.

  24sata (http://www.24sata.hr/)

http://www.youtube.com/watch?v=PfQsFMRCrBQ

http://www.youtube.com/watch?v=_YkeI9VXta4

http://www.youtube.com/watch?v=P45vaEgck_w


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on December 22, 2012, 09:44:16 pm
Spot the station

Ja već dugi niz godina provodim leto na Zlatiboru, u zabačenom zaseoku Ribnica, gde nema nikakve ulične rasvete, pa svako veče uživam (meditiram) na terasi ispred kuće, posmatrajući zvezde u punom sjaju. Zvezdano nebo na visokoj planini, izvan naseljenih mesta je poseban doživljaj. Tek tamo možeš doživeti i osetiti beskrajno mnoštvo zvezda.

Već sam nekoliko puta imao prilike posmatrati veoma sjajan objekat (sjajniji od Venere), kako relativno velikom brzinom pravolinijski putuje nebom. Obično, pojavi se iznenada: niotkuda na  nebu se pojavi sjajna zvezda koja brzo putuje. Pratiš je par minuta i onda se ugasi - isto tako iznenadno kako se i pojavila.
Znao sam da je u pitanju neki veštački satelit, sa nekim velikim solarnim antenama koje reflektuju sunčevu svetlost, i vidi se dok su antene pod određenim povoljnim uglom za datu poziciju na zemlji. Ali me je uvek čudilo kako je tako sjajno. Da bi bilo onako sjajno - mora biti zaista veliko! Interesantno je da putanja nikada nije ista.

Tek mi je ovaj tekst ''otvorio oči''. Hvala ti Solaris!

Iz velikih gradova se teško može videti, u gradu se ne vide zvezde, zbog jake ulične rasvete i smoga. Ali izvan grada - ako se nađeš na pravoj poziciji u pravo vreme - interesantno je!

Stvarno sam se oduševio ovim saznanjem! Jedva čekam sledeće leto, pa da stupim u kontakt sa NASA.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on February 20, 2013, 06:28:49 pm
DRAMA U SVEMIRU
NASA: 'Izgubili smo kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom!'

[attachment=1]
WASHINGTON - NASA je objavila u utorak da je izgubila kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), vjerojatno zbog informatičkog problema, ali astronauti u stanici i inženjeri na tlu rade na uspostavi komunikacije.

U utorak nakon 15 sati po srednjoeuropskom vremenu međunarodna svemirska stanica je izgubila kontakt sa Zemljom, navela je američka svemirska agecnija u priopćenju. Glavno računalo koje prati parametre na ISS-u je zamijenjeno pomoćnim sustavom, ali ono ne omogućuje komuniciranje putem uobičajene satelitske veze.

NASA je uspjela nakratko stupiti u kontakt s posadom ISS-a dok je nadlijetala kontrolne stanice u Rusiji, oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Posada je primila upute i radi na pomoćnom računalu kako bi uspostavila vezu.
Google oglasi

Trenutačni zapovjednik ISS-a Kevin Ford je rekao da se sve odvija dobro u stanici i da posada radi. U ISS-u je trenutačno šest članova posade: dvojica Amerikanaca, trojica Rusa i jedan Kanađanin.

  JL (http://www.jutarnji.hr/)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: jadran2 on February 20, 2013, 07:17:58 pm
Spot the station

Ja već dugi niz godina provodim leto na Zlatiboru, u zabačenom zaseoku Ribnica, gde nema nikakve ulične rasvete, pa svako veče uživam (meditiram) na terasi ispred kuće, posmatrajući zvezde u punom sjaju. Zvezdano nebo na visokoj planini, izvan naseljenih mesta je poseban doživljaj. Tek tamo možeš doživeti i osetiti beskrajno mnoštvo zvezda.

Već sam nekoliko puta imao prilike posmatrati veoma sjajan objekat (sjajniji od Venere), kako relativno velikom brzinom pravolinijski putuje nebom. Obično, pojavi se iznenada: niotkuda na  nebu se pojavi sjajna zvezda koja brzo putuje. Pratiš je par minuta i onda se ugasi - isto tako iznenadno kako se i pojavila.
Znao sam da je u pitanju neki veštački satelit, sa nekim velikim solarnim antenama koje reflektuju sunčevu svetlost, i vidi se dok su antene pod određenim povoljnim uglom za datu poziciju na zemlji. Ali me je uvek čudilo kako je tako sjajno. Da bi bilo onako sjajno - mora biti zaista veliko! Interesantno je da putanja nikada nije ista.

Tek mi je ovaj tekst ''otvorio oči''. Hvala ti Solaris!

Iz velikih gradova se teško može videti, u gradu se ne vide zvezde, zbog jake ulične rasvete i smoga. Ali izvan grada - ako se nađeš na pravoj poziciji u pravo vreme - interesantno je!

Stvarno sam se oduševio ovim saznanjem! Jedva čekam sledeće leto, pa da stupim u kontakt sa NASA.


Realno kretanje stanice u odnosu na Zemlju.
http://lunaf.com/english/live-data/iss-international-space-station/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on February 20, 2013, 10:27:13 pm
Jadrane, prema ovome što si ti postovao ispada da se ISS ne može videti sa zemlje, u našem bližem okruženju.
Ja sam bio ubeđen da putanja ISS nije konstantna i da se ona može menjati prema nekom planu ili po potrebi, sa zemlje, ili po komandama sa same stanice, pa je onaj članak Spot the Station namenjen svim stanovnicima sveta, jer kad - tad stanica će proleteti iznad njihovih glava.
Ako sam dobro shvatio tvoj link, ISS kruži oko zemlje po stalnoj orbiti - samo joj se visina povremeno koriguje, pošto zbog trenja propada oko 100 m dnevno .

Ipak, ne odustajem od onoga što sam napisao u svom prethodnom postu, a koji si replicirao.
Tokom vedrih noći, pri čistom i bistrom planinskom vazduhu neretko se uočavaju objekti na nebu koji se kreću pravolinijski, na konstantnoj visini, u raznim pravcima, neki brže neki sporije, neki su jedva vidljivi, a neki veoma sjajni (sjajniji od bilo koje zvezde ili planeta, osim, naravno meseca i sunca).
Napominjem, da ne mislim na ''zvezde padalice'', kako narod naziva meteorite koje u letnjim mesecima često možemo videti na nebu. Te zvezde padalice su veoma brze, u trenu zasjaju, i nakon nekoliko sekunda se ugase.   
Ovo, o čemu ja pričam je nešto sasvim drugo - ubeđen sam da su u pitanju veštački sateliti!


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Gazda on February 20, 2013, 10:54:47 pm
I jesu,u pravu si.Izgledaju točno kao zvijezde samo što se kreću.Obrati pažnju na još jednu stvar(tako sam ja primijetio):većinom se kreću u liniji sjever-jug!


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on March 10, 2013, 05:39:53 pm
Jadrane, prema ovome što si ti postovao ispada da se ISS ne može videti sa zemlje, u našem bližem okruženju.
Ja sam bio ubeđen da putanja ISS nije konstantna i da se ona može menjati prema nekom planu ili po potrebi, sa zemlje, ili po komandama sa same stanice, pa je onaj članak Spot the Station namenjen svim stanovnicima sveta, jer kad - tad stanica će proleteti iznad njihovih glava.
Ako sam dobro shvatio tvoj link, ISS kruži oko zemlje po stalnoj orbiti - samo joj se visina povremeno koriguje, pošto zbog trenja propada oko 100 m dnevno .

Ipak, ne odustajem od onoga što sam napisao u svom prethodnom postu, a koji si replicirao.
Tokom vedrih noći, pri čistom i bistrom planinskom vazduhu neretko se uočavaju objekti na nebu koji se kreću pravolinijski, na konstantnoj visini, u raznim pravcima, neki brže neki sporije, neki su jedva vidljivi, a neki veoma sjajni (sjajniji od bilo koje zvezde ili planeta, osim, naravno meseca i sunca).
Napominjem, da ne mislim na ''zvezde padalice'', kako narod naziva meteorite koje u letnjim mesecima često možemo videti na nebu. Te zvezde padalice su veoma brze, u trenu zasjaju, i nakon nekoliko sekunda se ugase.   
Ovo, o čemu ja pričam je nešto sasvim drugo - ubeđen sam da su u pitanju veštački sateliti!

Mislim da je ovdje ostalo ponešto nejasno pa bi valjalo to razjasniti...

Lovac, elementi putanje MKS jesu konstantni ali ona će svejedno barem jedan put u toku dana da preleti preko nas. Naime, nagib putanje, brzina i visina su stalni (brzina i visina se ipak mjenjaju zbog otpora rijetkih tragova atmosfere) ali usled rotacije Zemlje, tokom svakog sledećeg obilaska MKS nadleće drugu teritoriju.

Evo kako to izgleda na primjeru Hablovog svemirskog teleskopa, tri uzastopne putanje:
[attachment=1]

Nakon jednog ili više dana, ta mreža bi izgledala otprilike ovako:
[attachment=2]

Naravno, izgled "mreže", tj. da li će biti gušća ili rjeđa zavisi od brzine satelita.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on March 10, 2013, 06:54:48 pm
Hvala Rašo, ovo je već konkretnije objašnjenje i sasvim razumljivo, ako se posmatraju slike koje si postavio.

Ovoga leta planiram da provedem najmanje 6 sedmica na Zlatiboru, i svako veče ću posmatrati zvezde (po svom starom običaju), ako to nebo dozvoli.
Naravno da ću poslati mail prema - spot the station, da bih imao informaciju kad će MSS da nam proleti iznad glava.

Posle tvog posta sam ubeđen da sam je do sada već nekoliko puta video - mnogo je sjajna, sjajnija od Venere, kreće se brzo i onda zgasne - i tu promašaja nema ....


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on March 30, 2013, 12:05:20 pm
Putovanje je trajalo rekordno kratko

Na prijašnjim putovanjima letjelice bi 30 puta obišle Zemlju prije pristajanja na ISS-u, dok je ovaj put Soyuzu trebalo samo četiri puta i zato je putovanje umjesto dva dana trajalo šest sati.


[attachment=1]
Dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut u rekordnom su roku od samo šest sati stigli na Međunarodnu svemirsku postaju, a ukrcali su se na ISS točno iznad Hrvatske, čuje se na snimci koju je objavio Reuters.

Ruskoj raketi Soyuz u ubrzanom letu trebalo je samo šest sati, iako su ranije putovanja trajala dva dana, kako bi s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu na ISS dovezla Pavela Vinogradova, Aleksandra Misurkina i Chrisa Cassidyja. Prije leta kraću rutu je tri puta uspješno testirala ruska teretna svemirska letjelica Progress.

Na prijašnjim putovanjima letjelice bi 30 puta obišle Zemlju prije pristajanja na ISS-u, dok je ovaj puta Soyuzu trebalo samo četiri puta i zato je putovanje astronauta i kozmonauta trajalo toliko kraće, piše France24.

[attachment=2]
[attachment=3]

Na međunarodnoj svemirskoj postaji trojac se pridružio Kanađaninu Chrisu Hadfieldu, Amerikancu Tomu Marshburnu i Rusu Romanu Romanenku. Očekuje se da će trojac na ISS-u ostati pet mjeseci.


Foto: Reuters/PIXSELL  VL (http://www.vecernji.hr/)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on March 30, 2013, 12:12:17 pm
http://www.youtube.com/watch?v=zPc4iCTOSgY


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on March 30, 2013, 01:09:04 pm

Dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut u rekordnom su roku od samo šest sati stigli na Međunarodnu svemirsku postaju, a ukrcali su se na ISS točno iznad Hrvatske, čuje se na snimci koju je objavio Reuters.U cemu je fora sa ovim - kozmonaut i astronaut?

P.S
Zna li se iznad kog mesta se desio ukrcaj?

P.S.S
Na drugo pitanje ne mora niko odgovoriti, usput se izvinjavam ako nekom to pitanje zasmeta ali je strasno smesno to sto se ponekad pise u novinama.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: kumbor on March 30, 2013, 01:14:46 pm
ONi koji lete u kosmos ili svemir, se kod amerikanaca zovu astronauti, a kod rusa kosmonauti. Tu razliku sam zapazio pre četrdesetak godina. Kad sam Rusima spomenuo astronauta, oni su pitali .. a šta je to?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on March 30, 2013, 01:21:34 pm
A sta bi bilo da je sa njima leteo jos neki Kinez, Francuz, Indijac, Britanac?

Da li bi onda pisali - Dva ruska kozmonauta, jedan američki astronaut, jedan kineski "sve-mir-ko" i jedan francuski "la letac do nebo"....
Ok, neka Rusi kazu kosmonaut, neka Ameri kazu astronaut ali zasto domaci medij insistira na tome? Uostalom nije ni ruski KOZMOS, zar ne?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on March 30, 2013, 02:30:25 pm
Quote
A NASA astronaut and two Russian cosmonauts opened the hatches of their Soyuz-TMA spaceship and floated into the ISS to a warm welcome from the three incumbent crew, live pictures broadcast on Russian television showed.

http://www.france24.com/en/20130329-new-crew-enters-iss-after-express-ride-earth

Evo i tu, zašto je to tako neznam.

poz.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on March 30, 2013, 02:40:12 pm

P.S
Zna li se iznad kog mesta se desio ukrcaj?

P.S.S
Na drugo pitanje ne mora niko odgovoriti, usput se izvinjavam ako nekom to pitanje zasmeta ali je strasno smesno to sto se ponekad pise u novinama.

Poslušaj video i meni je bilo smješno na prvu.

http://www.vecernji.hr/vijesti/astronauti-prvi-put-putovali-6-sati-iss-se-ukrcali-iznad-hrvatske-clanak-531452

poz.Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Jester on March 30, 2013, 03:16:15 pm
U Klaićevom rječniku piše sljedeće

kozmonautika, 3. -ci grč. (isp. kozmos i nautika) teorija i praksa letova u svemir, isto što i astronautika (grč. aster - zvijezda) i stratonautika (lat. stratum - naslaga, sloj, s čim je u vezi pojam stratosfera, v.) ; pojam kozmonautika upotrebljavao se u zapadnoj literaturi u prvo vrijeme spremanja na letove u svemir, ali se nije održao nego su prevladala druga dva spomenuta naziva, osobito astronautika, a naziv kozmonautika proširio se u Sovjetskom Savezu, kamo ga je prenio poznati francuski učenjak A. j. Sternfeld, koji je još prije drugoga svjetskoga rata prešao u SSSR; u vezi s velikim sovjetskim uspjesima u kozmičkim letovima pojam se opet širi, ali se ne gubi ni izraz astronautika koji je osobito u upotrebi u USA; kozmonautičar - tko se naučno bavi kozmonautikom; kozmonaut  - tko leti u svemir; astropilot; žen.  ( sve pored kosm...).Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on March 30, 2013, 04:13:09 pm
Jester, nije pitanje sta pise u recniku vec, po mom misljenju, bespotrebno koriscenje sinonima. Kao kada bi pisali neki clanak o npr. intendantskoj sluzbi neke vojske pa tamo bude napisano - dnevno se ispece 1000 komada kruha kao i 1200 hlebova, skuva se 500 kg graha i 320 kg pasulja....itd. Ako je razlog takvom nacinu pisanja pokusaj da se koriste originalni termini koji se koriste u Rusiji ili SAD onda i dalje ostaju otvorena 2 pitanja:
-zasto kozmonaut ako je u originalno kosmonaut (Rus nece reci kozmos vec kosmos, dakle termi je vec preveden na hrvatski i nije napisan originalno)
-kako bi bilo napisano da je sa tom posadom odleteo npr. neki Srbin kada se u srpskom jeziku koriste oba termina ravnopravno, da li bi taj Srbin bio kosmonaut ili astronaut ili mozda космонаут или астронаут?

U svakom slucaju nije vredno da dalje o tome raspravljamo. Samo autor clanka zna prave razloge. A mozda i ne zna.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Jester on March 30, 2013, 05:06:32 pm
To već spada u domenu lingvistike odnosno upotreba stranih riječi u pojedinom standardnom jeziku i njihovom utjecaju na jezični purizam. No najbitnije u svemu tome da su i jedni i drugi sretno stigli na odredište  ;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on March 30, 2013, 10:20:44 pm
A sta bi bilo da je sa njima leteo jos neki Kinez, Francuz, Indijac, Britanac?

Da li bi onda pisali - Dva ruska kozmonauta, jedan američki astronaut, jedan kineski "sve-mir-ko" i jedan francuski "la letac do nebo"....
Ok, neka Rusi kazu kosmonaut, neka Ameri kazu astronaut ali zasto domaci medij insistira na tome? Uostalom nije ni ruski KOZMOS, zar ne?

Da je bio i Kinez onda bi bio i jedan "tajkonaut"... :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on May 12, 2013, 10:14:01 am
http://www.youtube.com/watch?v=A7OMqs6_7Sk

Quote
Dvojica astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) u subotu su u na brzinu organiziranom izlasku u svemir pokušali riješiti curenje amonijaka iz rashladnog sustava jedne od solarnih ploča koje osiguravaju električnu energiju za postaju koja orbitira oko Zemlje.

Astronauti su s ploče uklonili jedan panel, postavili zamjensku pumpu i dodali novi amonijak za rashlađivanje. Posada ISS-a uočila je u četvrtak mlaz malih, zamrznutih pahulja amonijaka kako izlazi iz sustava rashlađivanja izvan postaje, objavila je NASA.

Voditelji misije pregledali su slike i podatke te odlučili u subotu ujutro van postaje poslati dva američka astronauta, 43-godišnjeg Chrisa Cassidyja i 52-godišnjeg Toma Mashburna, kako bi pokušali zamijeniti pumpu na rashladnom sustavu. "Posada nije u opasnosti, a postaja nastavlja normalno raditi", kaže se u izjavi NASA-e.

Amonijak se koristi za rashlađivanje električnih sustava koji neovisno upravljaju svakom od osam ploča solarnih panela postaje. Izlazak u svemir izravno je prenosila NASA TV na svojim interentskim stranicama.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on May 12, 2013, 12:00:23 pm
Nema niko mlađi od ova dva veterana?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on December 12, 2013, 08:15:59 am
Kvar na Međunarodnoj svemirskoj stanici, posada za sada sigurna


12.12.2013.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici pojavio se kvar na rashladnoj pumpi, ali za sada nema opasnosti za šestoro članova posade koji se tamo nalaze, saopštila je NASA koja istražuje uzrok problema
 
Portparol NASA Keli Hempfriz rekao je da bi problem mogao da postane ozbiljan, ali da to trenutno nije slučaj.

Hemfriz je rekao i da je jedna od spoljnih pumpi na izvesno vreme prestala da radi, preneo je AP, dodajući da je pumpa deo rashladnog sistema MS S. Iz predostrožnosti, članovi posade - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Japanac - isključili su neke manje operativne sisteme da bi smanjili potrošnju električne energije.

Ekipa inženjera pokušava da otkrije da li je problem nastao u hardverskom ili sofrtverskom sistemu.

Tanjug (http://www.tanjug.rs)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on February 27, 2014, 04:22:23 pm
http://naked-science.ru/article/photo/12-things-about-living-in-space


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on May 29, 2014, 11:30:02 am
Rus, Amerikanac i Nemac odleteli u svemir


29.05.2014.

Ruska raketa Sojuz poletela je u sredu u 21:57 sati po srednjoevropskom vremenu s Bajkonur u Kazahstanu s rusko-američko-nemačkom posadom prema međunarodnoj svemirskoj stanici ISS.

[attachment=1]

Raketa Sojuz-FG s kapsulom Sojuz TMA-13M je poletela tokom večeri s Bajkonur as kosmonautima iz Rusije Maksimom Surajevim, SAD-a Rejdom Vizmanom i Nemačke Aleksanderom Gerstom.

Pogledajte kako je to izgledalo!

http://www.youtube.com/watch?v=jJcUALdfeAw


Uspešno sletela raketa "Sojuz"

Ruska raketa "Sojuz" sa tročlanom posadom uspešno je danas sletela na Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Raketa, sa tročlanom posadom - penzionisanim potpukovnikom ruskih vazduhoplovnih snaga, kosmonautom Maksimom Surajevim, astronautom NASA i pilotom američke mornarice Ridom Vajsmanom i nemačkim astronautom i geofizičarem Aleksanderom Gerstom lansirana je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, prenela je agencija AP.

Kontrola misije u Moksvi čestitala je tročlanoj posadi na uspešnom sletanju posle šestočasovnog leta.

Oni su se pridružili dvojici Rusa i Amerikancu koji se nalaze od marta na Medjunarodnoj svemirskoj stanici. Svemirske agencije Rusije i SAD nastavili su da saradjuju uprkos tenzijama izmedju dve zemlje zbog ukrajinske krize.

NASA zavisi od ruskih raketa koje prevoze posadu u svemirsku stanicu i Rusiji plaća skoro 71 milion dolara po sedištu.

Blic (http://www.blic.rs)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Nenad on June 05, 2014, 02:49:08 pm
Posmatrajte prolazak Međunarodne svemirske stanice

Na nebu se sinoć mogao videti nesvakidašnji prizor.

Naime, iznad naših glava prošla je Međunarodna svemirska stanica sa šest astronauta.

Ako je niste primetili, ne očajavajte. Priliku imate već večeras od 21.49 sati, kada će biti vidljiva na oko 76 stepeni iznad južnog horizonta.

Na NASA strani Spot The Station (http://spotthestation.nasa.gov/sightings/view.cfm?country=Serbia_Montenegro&region=None&city=Belgrade#.U5B1CPmSxIh) možete videti kada i gde u sledeće dve nedelje možete videti Međunarodnu svemirsku stanicu.

Hrvatska "Zvjezdarnica" pratila je prolazak i sinoć, a neke od zabeleženih fotografija možete videti i ovde (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=1202.msg226708#msg226708).

B92 (http://www.b92.net/)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on September 08, 2014, 06:24:13 pm
KVAR U ORBITI
HOUSTON, IMAMO PROBLEM Svemirski top izmaknuo kontroli i počeo lansirati satelite

HOUSTON - Međunarodna svemirska postaja ISS na sebi ima i svemirski ‘top,’ CubeSat lanser za lansiranje DOVES mikrosatelita, u sklopu plana za odašiljanje oko 100 mikrosatelita koji će pružati kompletnu sliku Zemljine površine svakih 24 sata.

Satelite inače lansiraju znanstvenici iz posade svemirske postaje, no prošli tjedan ISS je potpuno sam ‘odlučio’ lansirati dva DOVES satelita.

Zapovjednik ISS-a Steve Swanson spremao je uzorke krvi u hladnjak kada je primjetio da su otvorena vrata na CubeSat lanseru satelita. Upozorio je kontrolu misije u Houstonu, koja je potvrdila da su se dva DOVES satelita sami lansirali.

Ovo je već drugi slučaj da se sateliti samostalno lansiraju. prema NASA-inom izvještaju, još dva DOVES satelita sami su se ispalili u orbitu 23. kolovoza ove godine.

Najčudniji dio cijele priče jest da posada ISS-a trenutno uopće ne može pokrenuti lansiranje satelita. CubeSat lanser prijavljuje grešku i dosadašnji pokušaji popravka lansera nisu bili uspješni.

Tvrtka koja je isporučila lanser, NanoRacs, tvrdi kako se radi o električnom problemu s upravljačkom kutijom, a cijeli lanser najvjerojatnije će trebati unijeti u stanicu radi popravka.

http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on September 26, 2014, 09:53:43 am
Prva Ruskinja na Svemirskoj stanici!


26.09.2014

Tročlana ekipa astronauta stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon leta od oko šest sati posle poletanja s kosmodroma u Bajkonuru. U timu je i Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina i prva Ruskinja na MSS-u.
 
„Sojuz TMA-14M“ sa ekipom u kojoj su još i jedan Amerikanac i jedan Rus, lansiran je sinoć iz Bajkonura, u Kazahstanu, navodi se u saopštenju Centra za kontrolu letenja (Tsoup).

[attachment=1]

Njihova misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) trebalo bi da traje 168 dana, prenosi Beta.

U novoj ekipi koja je stigla na MSS su Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina, i prva Ruskinja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor.

Astronauti će se na Stanici pridružiti ekipi u kojoj su Rus Maksim Suraev, Nemac Aleksander Gerst i Amerikanac Rid Vajsmen.

[attachment=2]

„Ekipa na MSS toplo je primila novopridošle“, naveo je Centar za kontrolu letenja.

Rusija je 2013. obeležila 50. godišnjicu od leta prve žene u svemir, Ruskinje Valentine Tereškove, 16. juna 1963. godine.

„To je moj posao“, kratko je rekla 38-godišnja Serova novinarima uoči misije.

Komentarišući kako će podneti razdvajanje od porodice i ćerke, Ruskinja je naglasila: „Biću prva žena iz Rusije na MSS. Mi, kao tim, imamo odgovornost prema ljudima koji su nas obučili i ja im poručujem da ih nećemo razočarati“.

Pre polaska na MSS Beri Vilmor (krajnje levo), Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova
i rezervni tim kosmonauta Skot Keli, Genadi Padalka i Mihail Kornijenko (krajnje desno)

[attachment=3]

Ruski „Sojuz“ od 2011. godine služi kao jedino sredstvo prevoza za posade ka svemiru, sa cenom za jedno mesto u toj letelici od 71 miliona dolara.

Ranije ovog meseca, NASA je odlučila da prekine zavisnost od ruskih letelica i odabrala je „Boing“ i „Spejseks“ za transport astronauta na Svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kompanija „Spejseks“ navela je da će jedno mesto u toj letelici koštati 20 miliona dolara.

RTS (http://www.rts.rs)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on November 10, 2014, 01:29:37 pm
Tri astronauta posle šest meseci ponovo na Zemlji


10.11.2014.
 
Trojica astronauta iz Međunarodne svemirske stanice (MKS) - Rus, Amerikanac i Nemac - vratili su se danas na Zemlju posle više od šest meseci provedenih u svemiru, saopštile su Američka svemirska agencija NASA i ruska svemirska agencija Ruskosmos.

[attachment=1]
 
Maksim Surajev, Rid Vajsmen i Aleksandar Gerst otišli su u Svemirsku stanicu 29. maja, a danas su sleteli u predviđeno vreme - u 3.58 GMT u stepama u Kazahstanu, na kapsuli Sojuz TMA-13M.

[attachment=2]

"Tokom boravka u svemiru, članovi ekipe prešli su više od 112 miliona kilometara", navela je NASA u saopštenju.

Surajev je već bio u sličnim misijama, pošto je u svemiru do sada proveo 334 dana, dok je za nemačkog i američkog astronauta ovo bilo prvo takvo iskustvo.

U misijama u Međunarodnoj svemirskoj stanici učestvuje 16 zemalja, a najviše investicija za njih daju SAD i Rusija. Tamo se nalazi stalna ekipa od šest astronauta, koji se smenjuju, a najduži boravak u svemiru ograničen je na šest meseci.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno su ruski astronauti Jelena Serova i Aleksandar Samokutijajev, i Amerikanac Beri Vilmor. Krajem novembra pridružiće im se još tri astronauta.

Beta (http://www.beta.rs)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on November 24, 2014, 05:51:18 pm
Kavijar i espreso aparat za Međunarodnu svemirsku postaju

Troje astronauta ruskom je svemirskom kapsulom stiglo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a s njima je stigla i pošiljka ruskog kavijara i prvi svemirski aparat za espreso.

Kapsula s Talijankom Samanthom Cristoforetti, Rusom Antonom Škaplerovom i Amerikancem Terryjem Virtsom vezala se uz stanicu šest sati nakon polijetanja s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu, objavila je Ruska svemirska agencija.

Cristoforetti, prva talijanska astronautkinja, donijela je pravi talijanski aparat za espreso u svemir, a njezin ruski kolega donio hranu za tradicionalnu novogodišnju rusku večeru uključujući kavijar.
Troje astronauta na postaji bi trebalo ostati 169 dana gdje su se pridružili trima astronautima iz Amerike i Rusije koji su na ISS-u od rujna.

http://vijesti.hrt.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on November 30, 2014, 03:17:11 pm
Orbita MSS je relativo niska - pa usled trenja sa veoma razređenom atmosferom i ko zna zbog čega još (na ovo treba da odgovore stručnjaci sa Palube), ona svaki dan gubi na visini i do 100 m. Korekcija visine se vrši raketnim motorima sa jednog od modula stanice.

Da li iko zna kakvi su motori u pitanju i koje gorivo koriste? Pretpostavljam da je u pitanju vodonik i kiseonik, nešto slično kako kod nekadašnjih space shuttle-ova, ali nisam siguran.

Interesuje me i to kako se vrši korekcija: da li ona utiče samo na visinu orbite ili se po potrebi može menjati i nagib u odnosu na zemlju.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on November 30, 2014, 05:29:06 pm
Ovde možete pratiti poziciju ISS u realnom vremenu, istovremeno i pogled na zemlju direktno sa stanice.

http://www.ustream.tv/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Рашо on December 01, 2014, 03:58:46 pm
Orbita MSS je relativo niska - pa usled trenja sa veoma razređenom atmosferom i ko zna zbog čega još (na ovo treba da odgovore stručnjaci sa Palube), ona svaki dan gubi na visini i do 100 m. Korekcija visine se vrši raketnim motorima sa jednog od modula stanice.

Da li iko zna kakvi su motori u pitanju i koje gorivo koriste? Pretpostavljam da je u pitanju vodonik i kiseonik, nešto slično kako kod nekadašnjih space shuttle-ova, ali nisam siguran.

Interesuje me i to kako se vrši korekcija: da li ona utiče samo na visinu orbite ili se po potrebi može menjati i nagib u odnosu na zemlju.

Корекција путање, то јест подизање станице на већу висину, се врши беспилотним транспортним бродовима Прогрес-М (руски) и АТВ (европски), а могуће је и моторима на модулу Звијезда (што је већ и чињено). Уз станицу су докована и два космичка брода Сојуз-ТМА али они служе искључиво као чамци за спасавање.

Корекцијом се само мијења висина, нагиб путање, овакав какав је, је оптималан за што лакше и безбједније лансирање бродова Сојуз-ТМА и Прогрес-М ка станици.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on December 04, 2014, 06:55:48 pm
Ovde možete pratiti poziciju ISS u realnom vremenu, istovremeno i pogled na zemlju direktno sa stanice.

http://www.ustream.tv/

Svaki dan nekoliko puta pogledam poziciju stanice na sajtu koji sam pre neki dan postovao, i konstatovao sam da se brzina i visina stanice stalno menjaju.
Brzina je oko 27540 +/- 5 km/h a visina varira 430 +/- 2 km. To su moja lična zapažanja, na osnovu podataka koji su dostupni da sajtu, gde se direktno mogu pratiti osnovni podaci o stanici.

Odstupanja brzine i visine u odnosu na neku srenju vrednost nisu velika, ali su konstantna. Od čega to zavisi?
Malo mi neverovatno deluje da se visina stanice u roku od nekoliko minuta promeni za nekoliko km gore - dole. Varijacije brzine su mi takođe nejasne. Brzina stanice je ogromna u zemaljskim okvirima, i odstupanja od srednje vrednosti nisu velika (relativno), ali su konstantna, i variranje brzine +/- 5 km na sat u kratkom vremenu se sigurno oseti unutar stanice. Putnici bi morali osetiti takva tumbanja i po vidsini i po brzini.

Pitam stručnjake: da li su moguće takve oscilacije u brzini i visini, ili se radi o pogreškama prilikom merenja i ispisa na sajtu?  


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on December 04, 2014, 08:59:17 pm
Izvinjavam se, ali moram da dopunim svoj pređašnji post:
malopre pročitah da stanica juri brzinom od 27622 km/h i da je na visini 412 km, što je daleko od onog proseka koji sam malopre naveo.
Mora da kosmonauti osećaju takve oscilacije, pošto sam pre dvadesetak minuta pročitao visinu 430 km i brzinu 27540 km/h.

Ili je problem u očitavanju brzine stanice?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on February 08, 2016, 08:58:56 am
Ruski kosmonaut Jurij Malenčenko
[attachment=1]


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: DusanC on February 08, 2016, 10:42:06 am
Ovde možete pratiti poziciju ISS u realnom vremenu, istovremeno i pogled na zemlju direktno sa stanice.

http://www.ustream.tv/

Svaki dan nekoliko puta pogledam poziciju stanice na sajtu koji sam pre neki dan postovao, i konstatovao sam da se brzina i visina stanice stalno menjaju.
Brzina je oko 27540 +/- 5 km/h a visina varira 430 +/- 2 km. To su moja lična zapažanja, na osnovu podataka koji su dostupni da sajtu, gde se direktno mogu pratiti osnovni podaci o stanici.

Odstupanja brzine i visine u odnosu na neku srenju vrednost nisu velika, ali su konstantna. Od čega to zavisi?
Malo mi neverovatno deluje da se visina stanice u roku od nekoliko minuta promeni za nekoliko km gore - dole. Varijacije brzine su mi takođe nejasne. Brzina stanice je ogromna u zemaljskim okvirima, i odstupanja od srednje vrednosti nisu velika (relativno), ali su konstantna, i variranje brzine +/- 5 km na sat u kratkom vremenu se sigurno oseti unutar stanice. Putnici bi morali osetiti takva tumbanja i po vidsini i po brzini.

Pitam stručnjake: da li su moguće takve oscilacije u brzini i visini, ili se radi o pogreškama prilikom merenja i ispisa na sajtu?  
Putanja ISS-a je malo ekscentrična, možeš je videti http://www.heavens-above.com/orbit.aspx?satid=25544 (http://www.heavens-above.com/orbit.aspx?satid=25544) ali ćeš teško primetiti ekscentricitet.
Te promene brzine se ne oseća.

Svaki impuls na ISS je veoma problematičan jer je ona velika prostorna struktura tako da dolazi do opterećenja na spojevima modula i oscilacija cele strukture. Svaki impuls dovodi do skraćenja veka ISS.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on April 03, 2016, 08:23:46 am
Virtuelna šetnja Međunarodnom svemirskom stanicom


Evropska svemirska agencija objavila je seriju video-snimaka kojima se može virtuelno putovati po jednom delu Međunarodne svemirske stanice.

Evropska svemirska agencija nudi svim zainteresovanim da „šetnju“ delovima ruskog i američkog segmenta Međunarodne svemirske stanice. Na dole navedenim panoramskim video-snimcima nalaze se moduli: „Destini“, „Zvezda“, „Zara“ i „Juniti“.

https://www.youtube.com/watch?v=cUnV2N94jFA


Modul „Zara“ je bio prvi element MSS. On je bio poslat u orbitu 20. novembra 1998. godine. Kasnije, kroz tri nedelje, „Zari“ se pripojio prvi američki modul „Juniti“.

https://www.youtube.com/watch?v=496P1wXZH4k


„Zvezda“ je postala deo MSS dve godine kasnije, 26. jula 2000. godine, dok se naredne godine modulu „Juniti“ pridružio naučni modul „Destini“.

https://www.youtube.com/watch?v=sZL_CFpk_Fw

https://www.youtube.com/watch?v=qBbACK-rDkM


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on April 03, 2016, 12:22:59 pm
Kod mene se ne dešava ništa na ovim snimcima - kao da su fotografije ???


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Solaris on December 01, 2016, 06:02:59 pm
Svemirski brod za opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS) izgubio je kontakt s kontrolom leta i njegova je sudbina za sada nepoznata.

Ruska letjelica Progres MS-04 poletjela je s kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u 15:51, no šest minuta kasnije podaci o njezinom statusu prestali su stizati.

Sigurno je da je poletjela sjeveroistočno od Baikonura, odbacila četiri dodatna potisnika u skladu s planom leta. Potom je odbačen i aerodinamični štit i upaljen i treći stadij rakete, no nakon toga je prestala komunikacija s kontrolom leta.

NASA vjeruje kako postoji mogućnost da se treći stadij rakete prerano odvojio od modula Progres.

Roscosmos je objavio na Twiteru kako su izgubili telemetrijske podatke šest minuta i 23 sekunde nakon polijetanja, u trenutku kada je letjelici još uvijek trebalo više od dvije minute do orbite.

Opskrbna letjelica Progres dijelom je tanker s gorivom, dijelom tegljač a dijelom teretno vozilo za opskrbu. Tokom sljedeća dva dana trebala je proći kroz seriju orbitalnih manevara prije spajanja s ISS-om.

Ukupno je nosila 2.442 kilograma tereta, od toga 710 kilograma goriva za ISS, 420 kilograma svježe vode, 53 kilograma kisika, 315 kilograma hrane za astronaute, 115 kilograma medicinske opreme i potrepština za osobnu higijenu i 67 kilograma dijelova za sustav za pročišćavanje zraka na postaji.

Radilo se o 65. lansiranju letjelice Progres prema ISS-u, već trećem ove godine.

http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on December 01, 2016, 06:24:57 pm
Baš velika količina tereta!

I šta ako se to izgubi?
Kolike su zalihe svega toga u ISS?
Da li mora urgentno da se lansira sledeća raketa za snabdevanje?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Kuzma® on December 01, 2016, 07:45:59 pm
Ako padne nekom u dvoriste nece morati u kupovinu dosta dugo vremena. :-D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on December 01, 2016, 10:31:39 pm
Roskosmos: Svemirska letelica sagorela u atmosferi
Beta   01.12.2016.

Bespilotna svemirska letelica koja je danas lansirana kako bi odnela odnese nove zalihe za Međunarodnu svemirsku stanicu i sa kojom je izgubljen kontakt, sagorela je u atmosferi ubrzo posle poletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, saopštila je ruska svemirska agencija.

[attachment=1]

"Prema preliminarnim informacijama kargo letelica je izgubljena na oko 190 klometara iznad izolovane, planinske oblasti Tuva i većina njenih delova sagorelo je u gustim slojevima atmosfere", navela je agencija Roskosmos. Agencija je navela da državna komisija ispituje situaciju. Prema navodima ruske agencije, gubitak ove kargo svemirske letelice neće uticati na normalno funkcionisanje sistema Medjunarodne svemirske stanice i na rutinske operacije posade. Agencija Roskosmos ranije je saopštila da je izgubila kontakt sa svojim bespilotnim svemirskim brodom za snabdevanje koji je krenuo ka Međurodnoj svemirskoj stanici, ubrzo posle njegovog poletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. "Kontakt je izgubljen 383 sekunde posle poletanja rakete Sojuz sa kargo kapsulom Progres MS-O4", saopštio je ranije Roskosmos. Po planu je letelica "Progres MS-O4", trebalo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u subotu popodne po centralnoevropskom vremenu s 2,5 tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština. U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on December 02, 2016, 08:22:49 am
Ruski teretni svemiski brod izgoreo u atmosferi iznad Sibira
Tanjug   02.12.2016.

Teretni svemirski brod bez ljudske posade "Progres" izgoreo je u atmosferi nedugo posle lanisranja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Brod je Međunarodnoj svemirskoj stanici trebalo da dopremi hranu i gorivo, ali sa njim je bio izgubljen kontakt, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

- Prema prvim informacijama, zbog vanredne situacije, teretni brod se izgubio na oko 190 kilometara iznad nenaseljene oblasti Tuve i veći deo letelice je izgoreo u gustim slojevima atmosfere - naveo je Roskosmos. Delovi olupine "Progresa MS-04" pali su na 60 do 70 kilometara zapadno od grada Kizil, u sibirskoj oblasti Tuva, prenosi TASS.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on December 02, 2016, 01:15:52 pm
Kosmonauti u ISS će morati na dijetu - dok im ne dođe sledeći brod.

Ne znam, koliko će trebati vremena da se pripremi sledeći progres, da im odnese potrebne namirnice, gorivo i kiseonik.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on December 06, 2016, 08:42:41 am
Sibir: Pronađeni ostaci ruske svemirske letelice
Beta   06.12.2016.

Ostaci ruske svemirske letelice Progres, koja se srušila ubrzo posle lansiranja na misiju snabdevaja Međunarodne svemirske stanice (MSS), pronađeni su u sibirskoj oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom, javile su danas lokalne vlasti.
 
Čobani su ovog vikenda pronašli dva komada letelice, uključujući i veliki okrugli objekat u planinskom delu ove sibirske oblasti. Još jedan manji komad nađen je u dvorištu jedne kuće u selu Eilig-Kem, rekao je guverner te oblast Šolban Kara-ol. Nije registrovan nikakav viši stepen radijacije niti hemijskih supstanci u vazduhu, rekao je on i pozvao meštane da svakako ne dodiruju komade letelice ukoliko nađu još neki. Kontakt sa letelicom bez posade Progres MS-O4 izgubljen je prošlog četvrtka, ubrzo posle njenog lansiranja na raketi Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Timovi ruskog ministarstva za vanredne sitaucije u Sibiru pročeščljali su detaljno oblast u kojoj se pretpostavljalo da se letelica srušila. Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u četvrtak da se letelica raspala u atmosferi ; ubrzo posle poletanja, i pošto je izgubljen kontakt sa njom. Ona je nosila oko 2,5 tone vode, goriva, hrane i drugih potrepština za Međunarodnu svemirsku stanicu. Gubitak letelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije. Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agencija Ria Novosti da je problem verovatno povezan s lošim kvalitetom sklopa motora rakete. Roskosmos je saopštio odmah posle nezgode da ovaj gubitak neće uticati na normalno funkcionisanje opreme na Međuarodnoj svemirskoj stanici, i opstanak posade na njoj. Rusija šalje ovakve teretne letelice ka MŠ-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika. U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on December 09, 2016, 10:11:31 pm
Japan poslao letelicu na svemirsku stanicu
Beta   09.12.2016.

Japan je danas poslao letelicu s neophodnim potrepštinama na Međunarodnu svemirsku stanicu, nedelju dana pošto je ruska isporuka propala zbog pada rakete.

Kapsula "Kounotori" nosi skoro pet tona hrane, vode i drugih potrepština, među kojima je i šest novih litijum-jonskih baterija za sistem napajanja na solarnu energiju. Astronauti bi sledećeg meseca trebalo da idu u svemirsku šetnju za zamenu starih nikl-vodoničnih baterija. Francuski astronom Toma Peske je sa svemirske stanice poželeo bezbedan let. Zbog incidenta ruske letelice "progres" i odlaganja američkih letova, isporuka na Međunarodnu svemirsku stanicu je dosta hitna. Očekuje se da će japanska kapsula u utorak stići do Međunarodne svemirske stanice. Ovo je šesta japanska isporuka do stanice koja je 400 kilometara udaljena od Zemlje. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se nalazi Peske koji predstavlja Evropsku svermisku agenciju, dvoje Amerikanaca i tri Rusa. Privatna kompanija Spejseks (SpaceX), koju NASA koristi za slanje namirnica i druge robe na stanicu, prekinula je isporuke u septembru posle eksplozije rakete na rampi na Floridi. Očekuje se da će Spejseks sledećeg meseca nastaviti letove s juga Kalifornije.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on February 23, 2017, 09:02:43 pm
Stigao na MSS Svemirski brod "Spejs iks" isporučio tovar
Srna   23.02.2017.

Teretni svemirski brod "Spejs-iks" stigao je danas do Međunarodne svemirske stanice (MSS) i doneo opremu za naučne eksperimente, hranu i zalihe sa danom kašnjenja zbog greške u dži-pi-es podacima.

NASA je prikazala kako se kapsula "Dragon" kreće prema stanici koja kruži iznad Zemlje na visini od 400 kilometara. Astronaut Evropske svemirske agencije Tomas Peske iz Francuske potom je robotskom rukom privukao kapsulu stanici, a potom je izvršeno automatsko spajanje dva objekta. Svemirski brod lansiran je sa teretnom kapsulom na raketi "Falkon 9" u nedelju, 19. februara. Očekuje se da će posada preuzeti tovar tokom dana. Deo nove opreme biće postavljen izvan stanice i meriće ozonski omotač oko Zemlje i ostale atmosferske gasove i čestice. Drugi aparat biće iskorišćen za istraživanje o munjama. Kapsula je donela i opremu za izvođenje nekoliko desetina eksperimenata unutar MSS, uključujući istraživanje o ćelijama. Astronauti će ispitivati i uticaj mikrogravitacije na bakteriju MRSA.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on April 25, 2017, 03:07:59 pm
Udaljenost orbite MSS od Zemlje se povećava za 0.8 km


U četvratak 27.aprila u 08.10 po moskovskom vremenu, korekcija putanje će se promeniti za 0.8km. Ove izmene su neophodne zbog bezbednog spajanja kosmičkog broda Sojuz MS-03 (Союз МС-03). Posle ove procedure Međunarodna svemirska stanica će kružiti na udaljenosti od 405,1 km .

izvor : rg.ru (https://rg.ru/2017/04/25/orbitu-mks-podnimut-pochti-na-1-km.html)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on August 16, 2017, 10:46:54 pm
Pranje kose ....

video (https://www.facebook.com/SeekerMedia/videos/10155270606348387/?hc_ref=ARSvaI8lEhEbO-ONEqX0CMX9RttDR-piqE9JV-XSGH3sPHE-0IILi6_HPlmVCv2yR9I)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on September 13, 2017, 07:50:39 am
Deci iz Srbije se prvi put obratio astronaut sa svemirske stanice


Na otvaranju Nedelje ruskog filma u Srbiji „Bajke detinjstva“ desilo se nešto što niko od prisutnih nije očekivao.Producent Filip Kudrjašov je priredio veliko iznenađenje svoj prisutnoj deci. Svog prijatelja kosmonauta Sergeja Rjazanskog, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici zamolio je da snimi pozdrav iz svemira za decu iz Srbije koja će posetiti Nedelju ruskog filma.

opširnije ovde (https://rs-lat.sputniknews.com/videoclub/201709121112650282-bajke-detinjstva-/)


https://youtu.be/Q5m91EdKlII


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on February 17, 2018, 06:38:11 am
Astronauti izašli u svemirsku šetnju zbog zadataka
Srna   16.02.2018.

Astronauti iz SAD i Japana izašli su danas u svemirsku šetnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici da bi popravili spoljnu robotsku ruku i preneli određenu opremu u skladište.

Ovo je prva svemirska šetnja za japanskog astronauta Norišigea Kanaja, a četvrta za njegovog američkog kolegu Marka Vandea Heja. Oni su izašli u svemir u 13 časova, a zadatke bi trebalo da obave za šest i po časova, preneo je AFP. Kanaj (41) je po profesiji lekar i vozač. Ima čin pukovnika u japanskim mornaričkim oružanim snagama, a postao je astronaut 2009. godine. On je četvrti japanski astronaut koji je izašao u vakuum u svemirskom odelu. Robotska ruka koju astronauti popravljaju služi za pomeranje astronauta i teške opreme sa spoljne strane istraživačke laboratorije. Astronauti moraju da prenesu opremu sa ruke u unutrašnji prostor za skladištenje na orbitalnoj stanici, odakle će delovi biti poslati na Zemlju radi reparacije i eventualnog vraćanja.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on June 30, 2018, 10:17:31 am

Astronautima u pomoć stiže robot sa veštačkom inetligencijom koji priča engleski


Američka svemirska kompanija "Spejs Iks" (SpaceX) lansirala je sa Floride danas u svemir svoju raketu "Falcon 9" i robota "CIMON" kojeg pokreće veštačka inteligencija.

Raketom je astronautima Međunarodne svemirske stanice (MSS) poslata hrana, voda i druge potrepštine, prenela je agencija Rojters. CIMON je robot koji govori engleski jezik, veličine košarkaške lopte s kompjuterskim ekranom na jednoj strani.


[attachment=1]
 
On treba da pomogne nemačkom astronautu Aleksandru Gerštu da sprovodi eksperimente na MSS.

"To što mi hoćemo da postignemo sa robotom jeste da se poveća efikasnost astronauta", rekao je inženjer Matijas Biniok, jedan od glavnih stvaralaca veštačke inteligencije CIMON-a.
 
Robot je opremljen s 14 unutrašnjih ventilatora koji pokreću belu loptu usisavajući vazduh na MSS i izbacujući ga kako bi se lopta kretala u bilo kom smeru.
 
izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3077227/specijalna-posiljka-poslata-u-svemir-astronautima-u-pomoc-stize-robot-sa-vestackom-inetligencijom-koji-prica-engleski)Nisam siguran da će spajanje nemačkog naučnika i AI robota na eksperimentisanju u svemiru doneti nešto dobro, svakakvi scenariji mi padaju na pamet  :D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Bozo13 on July 01, 2018, 11:15:26 am
ein Universum ein Robot..

;D ;D ;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on August 31, 2018, 05:06:58 am
Kosmonauti popravljaju kvar na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Srna  30.08.2018.

Kosmonauti pokušavaju da reše problem sa manjim curenjem vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopšteno je iz ruske državne svemirske korporacije "Roskosmos".

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je ranije danas da je na Stanici u toku vanredna situacija, zbog curenja vazduha koju je prouzrokovala manja pukotina na bočnom odeljenju ruskog svemirskog broda "Sojuz MS-09", koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mediji su nešto kasnije javili da se pukotina pojavila usled pada pritiska na Stanici, preneo je TASS. "Situacija je pod kontrolom i kosmonauti već rešavaju problem sa curenjem vazduha", saopšteno je iz kancelarije za medije ruske korporacije "Roskosmos". Rogozin je rekao da je, prema prvim podacima, kvar prouzrokovao uticaj mikrometeorita i da će specijalna komisija da radi na pronalaženju stvarnog uzroka kvara.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on September 05, 2018, 05:08:47 pm
Astronaut prstom zapušio rupu, a evo kolika je šteta!


Probijanje je dovelo do pada pritiska kiseonika na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koji je nadoknađen vazduhom s teretnog broda koji je dovezao astronaute.
 
Austronauti su uspeli da začepe rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici i trenutno se rade provere sistema i procene štete nakon što je otkriven pad pritiska kiseonika usled udara mikrometeorita.

Rupu iz koje je u svemir curio kiseonik zatvorio je astronaut Sergej Prokopjev, saopštila je Američka svemirska agencija NASA.
 
Ruska svemirska agencija "Roskosmos" je u saopštenju navela da su vazdušni pritisak i količina kiseonika normalizovani. "Atmosferski pritisak je u predviđenim parametrima", objavio je "Roskosmos":

- Ništa ne preti sigurnosti ili zdravlju posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici - rekao je Dmitrij Rogozin, direktor agencije.
 
Kako bi se nadoknadio pad pritiska, kontrolori misije u Moskvi povećali su nivo kiseonika koristeći vazduh s teretnog svemirskog broda koji je dovezao poslednju turu astronauta.

Procenjuje se da je rupa kroz koju je curio kiseonik imala prečnik dva milimetra. Rupa je napravljena u kapsuli za slanje nove posade.
 
Stalna pretnja
 
Udari meteorita stalna su pretnja svemirskoj stanici, zbog čega je ona napravljena tako da izdrži nalete svega što leti oko naše planete. Pad pritiska detektovali su prvo senzori, a potom su astronauti dobili naredbu da pronađu gde vazduh curi. Ona je pronađena na ruskoj kapsuli "Sojuz", kojom su se 8. juna dovezla tri nova člana posade. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalazi šest astronauta, a troje bi trebalo da se vrati na Zemlju krajem godine.

izvor (https://www.kurir.rs/zabava/tech/3113101/mikrometeorit-izbusio-stanicu-astronaut-prstom-zapusio-rupu)

 


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on September 15, 2018, 11:06:43 am

Rupa postoji, dođite i uverite se!


Ruska svemirska korporacija „Roskosmos“ razmatra mogućnost da američkoj agenciji NASA predloži zajedničko putovanje u svemir kako bi se proverila površina kosmičkog broda „Sojuz“ MS-09, prenose ruski mediji.

„Ovim gestom bi se Amerikanci uverili da je tačna ruska istraga po pitanju prisustva rupa na brodu“, rekao je predstavnik „Roskosmosa“.

Inače, u planu je da ruski kosmonauti u novembru izađu u otvoreni kosmos kako bi proverili da li postoji rupa na brodu, kao i da li postoje neka druga oštećenja na površini letelice.

Sve ovo je inicirano pre dve nedelje, kada je ustanovljeno da brod „Sojuz“ gubi kiseonik, nakon čega je pronađena pukotina u odeljku za boravak.

Istragom je utvrđeno da je pukotina nastala još na Zemlji, te da nije u pitanju posledica sudara broda sa mirkometeoritom.

izvor (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:749404-RUSI-AMERIKANCIMA-Rupa-postoji-dodjite-i-uverite-se)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on September 15, 2018, 08:21:52 pm
Očito da posada nema žvakaće gume, inače bi taj problem odavno otklonili.  ;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on September 15, 2018, 09:56:28 pm
Ili običan sapun. ;)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on September 17, 2018, 11:43:07 am

"Situacija je pod kontrolom"


Situacija sa manjim padom pritiska na Međunarodnoj svemirskoj stanici je pod kontrolom, izjavio je danas portprol Kremlja Dmitrij Peskov.

-To je pitanje za šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina. Tamo je sve pod kontrolom, rekao je Peskov.

Specijalni istraživački panel, koji je formirao Roskosmos pod upravom svog prvog zamenika Nikolaja Sevastjanova još uvek ne zna šta je izazvalo oštećenje na Sojuzu, rekao je neimenovani izvor iz svemirske industrije za Tas ranije danas.

Direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin razgovarao je prošle nedelje sa američkim kolegom, administratorom NASA Džimom Brajdenstinom, u vezi sa misterioznom malom rupom koja je izazvala manji pad pritiska na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Navodi se da je "Roskosmos" saopštio da je Rogozin informisao Brajdenstina o toku ruske istrage o rupi koje je primećena prošlog meseca dok je svemirska letelica "Sojuz" pristajala na MSS. Posada koju je činilo troje Amerikanaca, dvoje Rusa i nemački kosmonaut brzo je locirala i zatvorila rupu.

U saopštenju "Roskosmosa" navedeno je da su se Rogozin i Brajdenstin dogovorili da se uzdrže od bilo kakvih preliminarnih izjava o ovoj temi do okončanja zvanične istrage.

AP je podsetio da je Rogozin prethodno izjavljivao da je moguće da je rupa izbušena tokom proizvodnog procesa ili u orbiti, što je po navodima američke agencije izazvalo zapanjenost.

izvor (https://www.blic.rs/vesti/svet/rupa-u-svemirskoj-letelici-pitajte-rogozina/tp6z6xt)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on September 17, 2018, 07:29:25 pm
Čim se ovako dugo priča o toj rupi - situacija nije bezazlena.

Rezerve kiseonika u MSS su sigurno veoma ograničene (bolje rečeno - proračunate), a za dotur treba lansirati novu raketu sa zemlje, tako da je i najmanji gubitak alarmantan.


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on September 18, 2018, 07:32:54 pm
Motorista i dreadnought, postovali ste istu vest, isti tekst! Štedite prostor na forumu.  :o  ;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on September 18, 2018, 07:39:19 pm
Sređeno, hvala. :)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on September 23, 2018, 09:52:36 am
Motorista i dreadnought, postovali ste istu vest, isti tekst! Štedite prostor na forumu.  :o  ;D

To ti je samo dokaz da leva ruka ne zna šta radi desna, i tako treba da bude  ;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on September 23, 2018, 07:21:07 pm
;D


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on November 26, 2018, 06:53:53 am
Двадесет година Међународне свемирске станице
Аутор: Александар Тодоровић петак, 23.11.2018.

Склапање почело 20. новембра 1998. – Две године касније примила прве астронауте. – Посада се обично састоји од три Руса, два Американца и по једног астронаута из Јапана, Канаде или Европске свемирске агенције

https://youtu.be/R_xmf-v6VZc

Пре две деценије човечанство је започело амбициозни пројекат изградње Међународне свемирске станице (МСС). Двадесетог новембра 1998. године Русија је лансирала ракету „Протон”, а две недеље касније НАСА је послала у свемир део станице назван „Јунити”, чиме је почело формирање свемирске станице. Пројекат је више пута одлаган због недостатка новца и техничких проблема. План за формирање свемирске станице у оригиналу је назван „Слобода” (Freedom) давне 1980. године, за време председничког мандата Роналда Регана у САД. Реган је дозволио НАСА да у току десет година реализује тада прилично амбициозан пројекат. Почетком деведесетих година промењени су планови за изградњу станице како би се смањили трошкови, али и да би се друге земље укључиле у реализацију.

Русија и САД су се 1993. године сложиле да удруже снаге и направе једну заједничку свемирску станицу, уз подршку Европске свемирске агенције и Јапана. Склапање свемирске станице почело је 20. новембра 1998. године, лансирањем руског контролног модула названог „Зарја”. Затим је у свемир послат и амерички модул за повезивање делова станице који су амерички астронаути повезали са другим делом станице. Средином 2000. станици је додат руски модул „Звезда”, контролни центар намењен за смештај астронаута, да би 2. новембра исте године примио прве станаре, руске астронауте Сергеја Крикалева и Јурија Гидзенка и Американца Била Шеперда, који су долетели на свемирску станицу руском летелицом „сојуз”. Од тог дана Међународна свемирска станица готово да није остајала без људске посаде. Временом је НАСА направила лабораторију за проучавање гравитације, а касније су додавани делови па се станица ширила. Данас има велики број лабораторија у којима се изводе разни експерименти. Станица је с временом добила и бројне соларне панеле и термалне радијаторе како би се олакшали услови за живот астронаута док су у свемирској мисији.

Осим САД и Русије, у изградњу МСС-а укључени су и Канада, Бразил и Јапан, али и 11 земаља које су чланице Европске свемирске агенције. Руски модули су се после лансирања са Земље аутоматски повезивали са Међународном станицом. Друге делове, које су допремали спејс-шатлови, астронаути су сами монтирали током слободне шетње ван станице. Астронауте су у свемир подједнако превозили и руски и амерички спејс-шатлови, али је ипак руски „сојуз” остао као главно превозно средство до свемирске станице. Први експерименти били су усредсређени на истраживање живота у свемиру и бестежинског стања. После експлозије приликом лансирања спејс-шатла „Колумбија” у фебруару 2003. године, астронаути са свемирске станице превентивно су послати на Земљу, што је утицало на смањење развоја станице. Затим је број астронаута који бораве на станици смањен са три на два и углавном су се бавили само редовним одржавањем станице, док су научне експерименте свели на минимум.

После обнављања летова у свемир 2006. године, поново је број астронаута на станици повећан на три. Следеће године на станицу је додат нови модул који се користи као „долазни перон” за спејс-шатлове који стижу са Земље. На њега су закачене и европска лабораторија „Колумбус”, али и јапанска лабораторија „Кибо”. Следеће године додати су нови модули. Слањем ракете „Аријана 5”, у свемир је стигла рекордна количина опреме тешка 7.700 килограма. У марту 2008. године допремљен је канадски робот „Декстер”, који је заменио астронауте у свемирским шетњама. Свемирска станица послала је потпуно функционална у мају 2009. године када је примила шест астронаута. За то је било потребно да се са станицом трајно повежу две летелице „сојуз”. Посада се обично састоји од три Руса, два Американца и по једног астронаута из Јапана, Канаде или Европске свемирске агенције. Годинама су додаване платформе па је станица постајала све већа и већа.

Договором Русије, САД и Европске свемирске агенције продужено је финансирање Међународне станице до 2024. године.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on December 25, 2018, 12:13:58 pm

"Otvor je napravljen iz unutrašnjosti kapsule"


Ruski astronaut koji je ispitivao misterioznu rupu na kapsuli pristaloj uz Međunarodnu kosmičku stanicu rekao je danas da je otvor izbušen sa unutrašnje strane svemirske letelice i da ruski istražitelji utvrđuju kako je nastao.

Astronaut Sergej Prokopjev je rekao da istražitelji ispituju uzorke koje su on i član posade Oleg Kononenko prikupili tokom svemirske šetnje 12. decembra.
 
Prokopjev i još dva astronauta vratila su se na Zemlju ove nedelje posle misije od 197 dana na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Rupa u ruskoj letelici Sojuz prikačenoj uz Stanicu primećena je 30. avgusta. Posada je otkrila curenje koje izaziva mali gubitak pritiska i zapušili su rupu. 
 
Prokopjev je rekao danas na konferenciji za novinare da je otvor napravljen iz unutrašnjosti kapsule i da je sada do istražitelja da ocene kada je nastala ta rupa. To što su astronauti brzo identifikovali i popravili rupu pokauzuje da je posada "spremna za sve dogadjaje", rekao je on.

Rupa nije predstavljala opasnost za Prokopjeva i druga dva astronauta Serenu Aunon Čancelor iz Nase i Aleksandera Gersta iz Evropske svemirske agencije tokom njihovog povratka na Zemlju jer je deo kapsule gde se otvor nalazi odbačen pre ponovnog vatrenog ulaska letelice u atmosferu Zemlje.
 
Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin rekao je u septembru da je moguće da je rupa probušena dok je kapsula bila u proizvodnji ili dok je bila u orbiti. On nije direktno okrivio članove posade Međunarodne svemirske stanice ali je njegova izjava izazvala određenu napetost između Roskosmosa i Nase. Rogozin je u međuvremenu ublažio svoju izjavu i okrivio medije da iskrivljuju njegove reči.
 
Astronaut Prokopjev je odbacio ideju da su rupu mogli da izbuše astronauti i rekao "Ne treba da imate tako loše mišljenje o našoj posadi".

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3178435/rupa-na-kapsuli-u-svemiru-nastala-iznutra-ruski-astronaut-odbacio-ideju-da-su-astronauti-mogli-da-izbuse-otvor-oko-cega-su-nasa-i-roskosmos-zavarnicili)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on May 06, 2019, 02:15:00 pm

Džinovska robotska ruka uhvatila kapsulu Dragon, 400 kilometara iznad Atlantika!


Letelica Spejs iks stigla je danas u Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) nakon što je poletanje bilo u petak odloženo zbog kvara za subotu ujutro.

Kapsula Dragon donela je 2.500 kilograma opreme, prenela je agencija AP. Kanadski astronaut Dejvid Sent-Žak upotrebio je veliku robotsku ruku, napravljenu u Kanadi, da bi uhvatio kapsulu koja se nalazila 400 kilometara iznad Atlantskog okeana.


[attachment=1]


Spejs iks je lansiran u suboru iz Kejp Kanaverala na Floridi.

To je 17-ta isporuka Spejs iksa u MKS, prva je bila 2012. godine. Nortrop Graman je drugi NASA isporučilac, a njihov Sajnus teretni brod stigao je pre dve sedmice. Dragon će ostati oko mesec dana u MKS, posle čega će se sa naučnim uzorcima vratiti na Zemlju.

U MKS su Kanađanin, trojica Amerikanaca i dvojica Rusa.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3247559/spejs-iks-stigao-u-medjunarodnu-kosmicku-stanicu-dzinovska-robotska-ruka-uhvatila-kapsulu-dragon-400-kilometara-iznad-atlantika)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on May 12, 2019, 08:16:25 am

Alkohol na svemirskoj stanici


Spejsiks Kru Dragon” (Zmaj), letelica koja dostavlja zalihe svemirskim stanicama, očigledno je sa sobom donela i „duh zabave”, i to pri svojoj prvoj poseti Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj „čudnoj situaciji.

Incident se dogodio početkom marta, kada je posada „Zmaja” stigla na MSS, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.

Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umesto stvarne posade.

Početkom marta posada stanice je primetila jak miris alkohola i obavila neke testove, pri čemu je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu - oko 6 miligrama po kubnom metru.

Pre dolaska posade „Zmaja”, koncentracija je bila samo delić miligrama, kaže Vlasov”, piše PT, prenosi B92. Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspevši na taj način da dovedu koncentraciju na 2 miligrama.

Ruski organi podneli su žalbu NASA o pitanju izopropila. Američka svemirska oglasila se povodom ove situacije, opisujući incident kao „zanimljiv”, ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.

„Spejsiks”, takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.


izvor (http://www.politika.rs/sr/clanak/429286/Alkohol-na-svemirskoj-stanici)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on October 04, 2019, 04:09:01 pm

Ruska posada će krenuti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na jesen 2020.


Prva posada svemirskog broda "sojuz MS" sastavljena samo od ruskih astronauta mogla bi da poleti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na jesen 2020. godine, izjavio je Sergej Krikalev, izvršni direktor ruske korporacije "Roskosmos" za letove u svemir sa posadom.

On je novinarima rekao da će sljedeće godine biti lansiran svemirski brod sa dvojicom ruskih astronauta, a da će zatim na MSS biti poslat svemirski brod sa posadom od tri ruska astronauta.

Krikalev je dodao da će lansiranja biti izvršena na proljeće, odnosno u aprilu ili martu, te na jesen, javio je TASS.

Posada sastavljena samo od ruskih astronauta posljednji put je poslata ka orbitalnoj stanici "Mir" 2000. godine, kada su ruski astronauti Sergej Zaletin i Aleksandar Kaleri krenuli na to putovanje sa još 30 članova posade.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=353063)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Milan (longtrip) on October 04, 2019, 04:20:58 pm
Koliki su dnevni, mesečni ili godišnji troškovi održavanja MKS ? Kojom matematikom se služe u raspodeli troškova ...na svetskom nivou ?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Bozo13 on October 04, 2019, 05:06:53 pm
Imaš tu nešto oko troškova MSS

https://oig.nasa.gov/audits/reports/FY14/IG-14-031.pdf


npr:
[attachment=1]


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on October 18, 2019, 02:33:01 pm

Dve članice NASA izašle sa Međunarodne svemirske stanice, imaju zadatak od velike važnostiPrva šetnja žena astronauta u svemiru održala je danas, a njihov prvi zadatak je popravka kvara elektroenergetskog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Američki astronauti Kristina Koh i Džesika Meir ulaze u istoriju, a očekuje se da će misija trajati pet i po sati.


[attachment=1]


Američka svemirska agencija NASA prvobitno je u martu dizajnirala svemirsku šetnju koja će uključuvati samo žene - ali morala je da je otkaže zbog nedostatka odela srednjih dimenzija.

Na ovom zadatku Kohova i Meirova će zbog zadatka imatiodijela srednje veličine kako bi zamenili neispravan uređaj, poznat kao jedinica za pražnjenje napunjenosti baterije (BCDU), koja je u funkciji od 2000. godine.

Od prve svemirske šetnje 1965. godine bilo je 227 šetača. Samo 14 žena je izašlo u svemir, uvek u pratnji muškaraca.


izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3342243/zene-prvi-put-samostalno-u-svemiru-dve-clanice-nasa-izasle-sa-medjunarodne-svemirske-stanice-imaju-zadatak-od-velike-vaznosti-video)

 


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on November 02, 2019, 04:37:27 pm


https://youtu.be/XLkJ4aBLgBA


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on November 03, 2019, 02:37:11 pm


https://youtu.be/qnDIfTtwKT0


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on November 16, 2019, 05:35:27 pm


Quote
Astronauts Luca Parmitano of ESA (European Space Agency) and NASA Flight Engineer Drew Morgan performed a spacewalk on Friday described by the agency as "the most complex of their kind since the Hubble Space Telescope servicing missions".

Footage shows Parmitano and Morgan working outside the the International Space Station (ISS) to repair the Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), a cosmic ray detector. Astronauts Christina Koch and Jessica Meir were also seen assisting them from inside the ISS.

A team of engineers and scientists were supporting the mission from the ground.

Friday's spacewalk will be the first of at least four spacewalks and will include tasks like replacing a cooling system and fixing a coolant leak on AMS.


https://youtu.be/NEF4ehVMjSITitle: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on December 03, 2019, 10:53:08 am

Quote

Astronauts Luca Parmitano and Andrew Morgan from the Expedition 61 performed their third spacewalk on Monday to repair the cosmic ray detector.

Parmitano and Morgan installed and connected the new 350-pound (158,75 kg) cooling pump to the Alpha Magnetic Spectrometer's (AMS) old tubes.

A team of engineers and scientists were supporting the mission from the ground.

The fourth spacewalk to continue the repair is reportedly expected.


https://youtu.be/W0Fcl8ow0E0Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on December 07, 2019, 11:21:36 am

Quote

The spaceship will deliver food, fuel and supplies for the crew aboard the International Space station.


https://youtu.be/lti46noDJSA


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on January 27, 2020, 11:17:34 am


Quote
Astronauts Luca Parmitano and Andrew Morgan from Expedition 61 performed a spacewalk on Saturday to install a new cooling system on the International Space Station’s (ISS) Alpha Magnetic Spectrometer (AMS)

The AMS is an experiment on the ISS, aimed at searching for cosmic rays, dark matter and dark energy.

Footage shows the astronauts carrying out the repairs, with views from their personal cameras. NASA wrote on Twitter that the upgrade mission was completed.

The AMS, also known as the cosmic ray detector, is responsible for helping scientists understand dark matter and to identify its role in the origin of the universe. It cost a reported $2 billion (€1.8 billion) to produce.


https://youtu.be/k-lXZdPN8tUTitle: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on February 18, 2020, 05:36:59 pm


Quote
Cygnus cargo ship with NASA supplies arrives at International Space Station


https://youtu.be/VGTZLkPkzs8


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on May 12, 2020, 11:24:43 am


Quote
The Northrop Grumman Cygnus/NG-13 robotic resupply spacecraft is departing the International Space Station on Monday, May 11.

The spacecraft will return to Earth after having delivered vital supplies and treats for the ISS crew in February.https://youtu.be/WJerP79gQtM


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on May 31, 2020, 03:39:47 pm


"Kru Dragon" stigao do Međunarodne svemirske stanice


Američki svemirski brod "Kru Dragon" uspЈešno se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Kompanija SpejsIks i agencija NASA lansirali su raketu-nosač "Falkon 9" sa svemirskim brodom "Kru Dragon" na Međunarodnu svemirsku stanicu.

​Na brodu se nalaze američki astronauti Dag Harli i Robert Benken. Raketa "Falkon 9" lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu.


izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=386297)


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on May 31, 2020, 05:41:54 pm
"Kru Dragon" stigao do Međunarodne svemirske stanice

https://youtu.be/Bw31RMTKjfw


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on May 31, 2020, 09:29:38 pm
Šta će biti sa američkim brodom kada se astronauti prebace na MSS?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: Dreadnought on June 01, 2020, 12:00:11 pm


Quote
NASA astronauts Bob Behnken and Doug Hurley opened the SpaceX Crew Dragon  ‘Endeavour’ hatch at 1:02 pm EDT on May 31, 2020 and entered the International Space Station a short time later. They also spoke to NASA administrator in a media event a few minutes after arriving. -- SpaceX's 1st Crew Dragon with astronauts docks at space station in historic rendezvoushttps://youtu.be/ezJYJu8-6pw


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: lovac on June 01, 2020, 04:00:20 pm
Kod njih očito ne važe preporuke za Virus: vidim rukuju se, grle se ... izgleda dr Kon im nije izvršio pripreme za putovanje!  ???

No, da se vratim na svoje prethodno pitanje:

Kakava je sudbina američkog modula, nakon što se priključio na MSS i ''isporučio'' kosmonaute i ponešto oprme.

- Hoće li ostati do daljnjeg prikačen na MSS, kao sojuzi, za slučaj opasnosti?
- Hoće li se uključiti u saobraćaj u smislu da će odvoziti i dovozitit astronaute i terete u budućnosti?
- Hoće li ga samo odpustiti da izgori u atmosferi?
- Ili će možda vratiti neki vredan materijal na zemlju?


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: markobe on June 01, 2020, 07:31:26 pm
Ako se ne varam, Crew Dragon bi trebao ostati pričvršćen za ISS do povratka astronauta Behnkena i Hurleya na Zemlju. Kao u doba Shuttlea.

Jedina razlika u odnosu na Space Shuttle je što Crew Dragon neće sletjeti na pistu, već će se spustiti padobranima u more, poput kapsula u programima Apollo i Gemini davnih dana...  

Ideja kod ovih komercijalnih lansiranja je da cim vise komponenti bude "reusable", tj. da se može ponovo koristiti. Od raketa na dalje, tako da bi se to trebalo odnositi i na Crew Dragona...


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: MOTORISTA on June 01, 2020, 07:55:43 pm
Kod njih očito ne važe preporuke za Virus: vidim rukuju se, grle se ... izgleda dr Kon im nije izvršio pripreme za putovanje!  ???

No, da se vratim na svoje prethodno pitanje:

Kakava je sudbina američkog modula, nakon što se priključio na MSS i ''isporučio'' kosmonaute i ponešto oprme.

- Hoće li ostati do daljnjeg prikačen na MSS, kao sojuzi, za slučaj opasnosti?
- Hoće li se uključiti u saobraćaj u smislu da će odvoziti i dovozitit astronaute i terete u budućnosti?
- Hoće li ga samo odpustiti da izgori u atmosferi?
- Ili će možda vratiti neki vredan materijal na zemlju?


Verovatno će vratiti nešto nazad, a šta...videćemo.

https://youtu.be/QVEBO6Zuppk


Title: Re: Међународна свемирска станица (МСС)
Post by: DusanC on June 01, 2020, 10:25:23 pm
Kod njih očito ne važe preporuke za Virus: vidim rukuju se, grle se ... izgleda dr Kon im nije izvršio pripreme za putovanje!  ???
Bili su u karantinu, obavezan je pred putovanja u svemir još od 60-ih.

Quote
No, da se vratim na svoje prethodno pitanje:

Kakava je sudbina američkog modula, nakon što se priključio na MSS i ''isporučio'' kosmonaute i ponešto oprme.

- Hoće li ostati do daljnjeg prikačen na MSS, kao sojuzi, za slučaj opasnosti?
Da. Osim u slučaju vanredne potrebe letelice kojim su kosmonauti doleteli su i letelice sa kojima se vraćaju. One ostaju kao čamac za spasavanje svo vreme na ISS.
Quote
- Hoće li se uključiti u saobraćaj u smislu da će odvoziti i dovozitit astronaute i terete u budućnosti?
Dragon2 će biti korišćen i za prevoz tereta kao i za ljude. Promena za prevoz tereta je što se izbace sedišta i nema sistema za spasavanje u slučaju nesreće (SuperDraco raketnih motora i rezervoara).

Quote
- Hoće li ga samo odpustiti da izgori u atmosferi?
Dragon2 sleće nazad na more. Cygnus i HTB gore u atmosferi. Dreamchaser,Orion i Spaceliner će takođe sletati nazad na Zemlju.
Quote
- Ili će možda vratiti neki vredan materijal na zemlju?
Ovo je bila glavna prednost Dragon i Dragon2 sistema što vraćaju i koristan teret nazad.