PALUBA

RV i PVO => Avioni => Topic started by: Рашо on December 31, 2010, 01:29:18 amTitle: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on December 31, 2010, 01:29:18 am
Uvod


       Svima je znano da je Drugi sv. rat, osim ogromnih žrtava, patnji i razaranja, donio i nečuven tehnološki napredak i razvoj u svim aspektima ljudskog djelovanja. Ne kažu džabe da je rat pokretač ljudskog razvoja. Taj napredak se, možda ponajviše, osjetio u vazduhoplovstvu i vazduhoplovnoj industriji. Konstruktorski timovi zaraćenih strana su punom parom radili, nicali su novi proizvodni pogoni, a sa montažnih traka su silazile ogromne, do tada neviđene, količine aviona. Razvoj aerodinamike se odslikavao u novim idejama u projektovanju, osvajaju se nove tehnologije i materijali u proizvodnji, inovacije na polju pogona, avionske opreme i naoružanja dovode do ogromnog poboljšanja performansi svih vrsta vazduhoplova u odnosu na predratni period.
       Već 1944. godine dosegnut je vrhunac u razvoju aviona sa klipnim motorom. Postignute su brzine od oko 800 km/h, a brže se nije moglo jer je glavna prepreka za daljnje povećanje brzine predstavljala sama elisa klipnog motora koja je gubila na efikasnosti sa povećanjem brzine.
       Baš u to vrijeme dešava se proboj na polju razvoja avionskih motora, pojavljuju se prvi upotrebljivi mlazni motori koji su pružili konstruktorima aviona sasvim nove, ogromne, mogućnosti u projektovanju i omogućili im ulazak u područje visokih podzvučnih brzina. Prvi serijski mlazni lovački avioni, koji su se pred kraj rata pojavili na evropskom nebu, praktično su dokazali kakvu nadmoć donosi novi pogon i pokazali da je vrijeme aviona sa klipnim motorima nepovratno prošlo.Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on December 31, 2010, 01:38:44 am
Razvoj


       Godine rata su bile zlatne godine za firmu Republic Aviation iz Farmingdejla na Long Ajlendu. Glavna zvijezda fabrike, lovac P-47 Thunderbolt, se masovno proizvodio, a narudžbinama se nije vidio kraj. Istovremeno, još jedanaest prototipova lovačkih aviona se nalazilo u raznim fazama izrade i ispitivanja. Reklo bi se, vrijeme pravog rajskog, vazduhoplovnog, izobilja.
       Tokom 1944. godine, prototipovima XP-72 i XP-47J dosegnut je zenit razvoja aviona P-47 Thunderbolt. Svjestan da je došlo novo vrijeme za nove stvari, glavni konstruktor Republic-a Aleksandar Kartveli, je donio odluku da se na osnovu aviona P-47 razvije novi mlazni avion. Thunderbolt je velik avion, prostranog trupa i čvrste konstrukcije, pa je logično bilo da on, uz manje izmjene, posluži kao osnova iz koje će evoluirati mlazni lovci prve generacije.
       Prionulo se na posao, kod General Electric-a je nabavljen motor TG-180 (slab i nepouzdan, ali jedini u tom trenutku) i uskoro je stvoren avion sa usisnikom vazduha u nosu koji je po spoljnom izgledu podsjećao na P-47. Sve je teklo po planu da trenutka ispitivanja aviona u vazduhu, kada se pokazalo da prepravljanje klipnog u mlazni avion ipak loša ideja i od toga se odustalo u septembru 1944. godine.

       Obustavljanje ovog projekta je za Kartvelija i Republic bilo samo hvatanje zaleta. U saradnji sa Komandom za snabdjevanje USAF-a dogovoren je razvoj sasvim novog aviona. Odabrana je forma srednjekrilca sa motorom u srednjem dijelu trupa i usisnikom vazduha u nosu aviona. Takva konfiguracija je, u perspektivi, obećavala bolje performanse u odnosu na rivala, Lockheed P-80 Shooting Star, ali uz manji dolet zbog manjka prostora za rezervoare u trupu. Novi avion je označen kao XP-84,a u fabrici je, očekivano, dobio ime Thunderjet. U februaru 1945. je počelo projektovanje i priprema za izradu dva prototipa. Za pogon je odabran motor GE J-35, koji je, u stvari, bio donekle izmjenjeni TG-180, a proizvodio se u Ševroletu. Interesanto je da je motor J-35 prošao testiranja samo na ispitnom stolu i da je, donekle „na neviđeno“, ugrađen u prototip XP-84 bez ikakvih proba u vazduhu.
       Do decembra 1945. je bio završen i prototip. To je bio avion skladnih linija, znatno vitkiji od neuspjelog prethodnika, sa široko postavljenim stajnim trapom tipa „tricikl“. Prototip je prebačen u bazu Marok u Kaliforniji gdje je imao prvi let 28. februara 1946. godine. Uskoro ga je slijedio drugi prototip koji je, opremljen nešto jačim motorom, 7. septembra 1946. postavio svjetski rekord brzine krećući se 983 km/h. Rekord je bio kratkog vijeka, oboren je istog dana u Engleskoj...

Prvi prototip, avion XP-84
[attachment=1]

Fotografija drugog prototipa u letu, elegancija i čiste linije
[attachment=2]
       
       Iako su dva prototipa pokazali dobre performanse, razvoj kao da je tek počinjao. Potraga za najboljim rješenjima je nastavljena kroz 15 predserijskih aviona, označenih kao YP-84A. Ti avioni su se razlikovali jedan od drugog po ugrađenoj opremi, a glavna karakteristika im je bila novi, nešto bolji, motor Alison J-35-A15. Predserijski avioni su prebačeni u bazu Rajt Fild gdje su tokom 1947. godine nastavljena testiranja aviona, naoružanja i opreme.

Jedan od predserijskih aviona YP-84, bez tip tankova, pito-cijev još uvjek na nosu aviona
[attachment=3]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on December 31, 2010, 01:49:06 am
F-84B

       Prva serijska verzija, označena kao F-84B, je počela da se proizvodi u novembru 1947. godine. Pogonsku grupu je činio motor Alison J-35A-15. Naoružanje se sastojalo od šest mitraljeza Browning M3 kalibra 12.7 mm, sa po 300 metaka. Četiri mitraljeza su ugrađena u nos aviona, a dva u korjenima krila. Osim toga, avion je imao pod krilima nosače za bombe i lansere za NRZ. Na krajevima krila su ugrađeni tip-tankovi kapaciteta po 865 litara goriva, a od ostale opreme da pomenemo još i sjedište za katapultiranje i klimatizaciju kabine. USAF je naručio 500 aviona verzije F-84B ali je, zbog pokazanih nedostataka, proizvodnja obustavljena poslije 227. primjerka u korist verzije F-84C.

Avion F-84 Thunderjet
[attachment=1]

Avioni F-84B u letu
[attachment=3]

Turbomlazni motor Allison J-35 (više verzija, izgledom vrlo slične)
[attachment=2]
Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on December 31, 2010, 01:55:26 am
F-84C

       U odnosu na prethodnu verziju, avioni F-84C su opremljeni jačim motorima Alison J-35A-13. Neznatno im je redizajniran zadnji dio aviona i skraćena izduvna cijev, a izvršena su i neka poboljšanja u naoružanju i elekro i hidrauličnim sistemima. Kako ni to nije zadovoljilo USAF, proizvodnja je prekinuta nakon napravljenih 191 aparata.

Avion F-84C Thunderjet
[attachment=1]F-84D

       Razvoj je nastavljen dalje, u jedinice je počela stizati verzija F-84D. Glavne odlike: jači motor Alison J-35A-17, potiska 2270 kg, strukturalne izmjene, ojačano krilo i modifikacije na stajnom trapu. Uz to, i niz kozmetičkih izmjena. E sad, ne znam da li su američki piloti bili izbirljivi ili je verzija D zaista bila ispod očekivanja, ali priča se ponovila kao sa prethodnim verzijama. Proizvodnja je obustavljena poslije samo 154 aviona.

Avion F-84D Thunderjet
[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 01, 2011, 11:47:19 am
F-84E
       

       Verzija F-84E je počela da se proizvodi 1949. godine i ukupno je napravljeno 843 aviona ove verzije. Zadržan je motor Alison J-35A-17. Krila su dodatno ojačana, a trup je produžen za 38 cm, što je povećalo težinu aviona gotovo za tonu u odnosu na prethodnu verziju. Povećanje težine je donijelo probleme, posebno u tropskim područjima i na većim nadmorskim visinama, poletanja su postala naporna i duga, čak i uz korišćenje pomoćnih raketa. Nosači za bombe su modifikovani da mogu nositi i dopunske rezervoare, a imeđu ostalog, ugrađen je novi Sperijev nišan sa radarskim daljinarom AN/APG-30.

Avioni F-84E Thunderjet
[attachment=1]

Avion F-84E ispaljuje salvu raketa Mighty Mouse
[attachment=2]


F-84G


       Završna, a i najbolja i najmasovnija verzija, F-84G se pojavila tokom 1951. godine i do jula 1953. sa montažnih traka je sišlo 3025 ovih aviona. Verzija G je dobila novi motor, Alison J-35A-29, potiska 2540 kg i uređaj za dopunjavanje gorivom u vazduhu, što ga čini prvim avionom osposobljenim da se dopunjuje gorivom u letu. Ugrađen je autopilot i uređaj za instrumentalno sletanje, redizajniran je poklopac kabine. Naoružanje je ostalo isto, šest mitraljeza Browing M3, dva nosaša za bombe kapaciteta po 500 kg i četiri podvesne tačke za po dvije nevođene rakete 128 mm ili slične, ali je avion dobio mogućnost nošenja nuklearnih bombi.

Avion F-84G
[attachment=3]       Do kraja ljeta 1953. godine, proizvedeno je ukupno 4457 aviona F-84 Thunderjet u pet osnovnih verzija. Ovi, ne naročito brzi ali pouzdani i izdržljivi avioni, su u kriznim godinama Hladnog rata predstavljali okosnicu lovačko-bombarderske avijacije zemalja NATO-a. Nešto više od 2000 aparata, uglavnom verzije F-84G, se našlo u vazduhoplovstvima zemalja zapadne Evrope, Grčke i Turske, a nakon njih su isporučeni i Jugoslaviji, Iranu, Tajlandu i Tajvanu. Dok je USAF sve svoje Thunderjete povukao iz naoružanja do početka 60-ih godina, u ostalim zemljama je taj proces išao daleko sporije, poslednji avioni F-84 Thunderjet su „penzionisani“ u Portugalu 1975. godine.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 01, 2011, 11:51:19 am
Ratna služba


       Gotovo odmah po izbijanju neprijateljstava u Koreji, avioni F-84 su stupili u akciju. Na početku rata su to bile verzije D i E, a kasnije su i avioni verzije G uključeni u borbe. Avioni verzija B i C su tada već bili pred povlačenjem iz upotrebe pa nisu ni slati u Koreju. Iako nikada nije zaista smatran lovcem, prvi zadaci F-84 u Koreji su bili čisto lovački. Svoju ratnu karijeru Thunderjeti su započeli u okviru 27. lovačke grupe na zadacima pružanja lovačke zaštite bombarderima B-29 dana 07. decembra 1950. godine. Uskoro, a nakon pojavljivanja lovaca MiG-15 na nebu Koreje, postalo je jasno da su avioni F-84 nikakvi lovci, ali su zato izvanredni lovci-bombarderi. Za čitavo vrijeme rata, avioni Thunderjet su izveli 86.408 misija tokom kojih su na neprijatelja bacili preko 60.000 tona bombi. Prema američkim izvorima, na avione F-84 otpada 60% svih uništenih ciljeva, a navodno su ostvarili i osam vazdušnih pobjeda. Tokom rata je izgubljeno 335 aparata.


       Osim američkih još su samo portugalski F-84 Thunderjet upotrebljeni u borbi tokom kolonijalnog rata u jugozapadnoj i jugoistočnoj Africi 60-ih godina prošlog vijeka.

Portugalski F-84 na aerodromu u Luandi, Angola. U toku su pripreme aviona za borbeni zadatak.
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 01, 2011, 12:03:57 pm
Paraziti, eksperimenti, strelasta krila...


       Iako nisu tema ove naše priče, red je da barem pomenemo eksperimentalne avione i avione sa strelastim krilima koji su nosili oznaku F-84.

       U Republic-u su se dugo bavili pitanjem izrade „lovaca-parazita“. To nije bila nova ideja, još 30-ih godina prošlog vijeka je američka Mornarica u svom sastavu imala velike vazdušne brodove- nosače aviona koji su u sebi nosili lovačke avione, ali je Republic najdalje otišao u razradu te ideje sa mlaznim lovcem. Zamisao je bila da bombarder pod trupom nosi lovca koji bi ga u slučaju potrebe branio ili bi, pak, napadao ciljeve na zemlji, izviđao... Bilo je i predloga da se bombarderi B-36 pretvore u svojevrsne matice tj. nosače aviona koji bi pod krilima i u trupu nosili više lovaca-parazita. U vremenu od 1946. do 1953. godine isprobano je više prepravljenih varijanti F-84 za „poletanje“ sa bombardera B-36. Od ideje se ubrzo odustalo.

Trenutak otpuštanja lovca-parazita sa matičnog aviona
[attachment=1]

Još jedan način spajanja, krilo u krilo, nazvan Tom-Tom
[attachment=2]


       Nekoliko aviona F-84G (najvjerovatnije dva) su prepravljena u verziju za lansiranje sa lansera nulte dužine uz pomoć startnog motora rakete MGM-1 Matador. Namjera je bila da se takvim avionima brane objekti PVO tamo gdje nema aerodroma u blizini da bi se brzo reagovalo. I od toga se vrlo brzo odustalo.

Lansiranje aviona F-84G sa lansera nulte dužine
[attachment=3]       Avioni F-84F Thunderstreak, lovac-bombarder, i RF-84F Thunderflash, izviđač, su avioni koji sa Thunderjetom nemaju gotovo ništa zajedničko, osim proizvođača. Iako se radi o potpuno različitim avionima, iz nekih, uglavnom političkih razloga, označeni su sa F-84.       Eksperimentalni lovac XF-91 Thunderceptor ima veze sa F-84 utoliko što su za njegovo stvaranje iskorišćene neke sekcije trupa Thunderjeta pa bi se i moglo reći da, donekle, vuče porijeklo od F-84. Srećom, neko se prizvao pameti i projekat tog užasnog, ružnog aviona je obustavljen.

Avion XF-91, totalni užas...
[attachment=4]       I za kraj, da pomenemo još jedan bizarni projekat koji je u osnovi označen kao F-84 mada sa Thunderjetom nije imao nikakve veze. Riječ je o XF-84H Thunderscreech. Avion opremljen turboelisnim motorom. Krakovi elise su se kretali nadzvučnom brzinom, buka koju je stvarao taj avion je bila, kažu, neopisiva i paklena, a udarni talas koji je stvarala elisa je lomio prozore i obarao na zemlju ljude i predmete.

Još jedna nebuloza
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 01, 2011, 12:13:18 pm
Avioni F-84G u Jugoslaviji


       Poslije istorijskog “ne” i prekida odnosa sa istočnim blokom, Jugoslavija se okrenula prema zapadnim saveznicima od kojih je uskoro počela i da dobija izdašnu vojnu pomoć u okviru programa MDAP (Mutual Defense Aid Program). Između ostalog, planirana je i isporuka aviona F-84G Thunderjet. U okviru priprema za prijem aviona, krajem 1952. godine u Francusku odlazi grupa pilota na preobuku u američku vazduhoplovnu bazu Šamoni.
       Isporuke aviona počinju 09. juna 1953. godine preletom osam aviona F-84G Thunderjet iz Njemačke na aerodrom Batajnica. Isporuke aviona po osnovu vojne pomoći su završene 1957. godine, a u periodu 1959.-1960. je, veoma povoljno, od Grčke kupljen veći broj aviona F-84G. Ukupno je u eskadrilama RV i PVO bilo preko 200 aviona Thunderjet.
       Tokom 1961. godine, u domaćim vazduhoplovno tehničkim zavodima izvršena je modifikacija i prepravka jednog broja ovih aviona u izviđače opremljene sa po tri kamere K-24. Ovi avioni su dobili oznaku RF-84G.
       Postepeno povlačenje aviona F-84G iz upotrebe počinje 1968. godine i traje do 1974. godine kada poslednjih trideset aparata biva povučeno iz operativnih jedinica. Njihovo mjesto u eskadrilama zauzimaju slabašni i nedorasli naslednici, avioni J-21 Jastreb. Ali prije definitivnog odlaska u penziju, avioni Thunderjet su dokazali da “bez starca nema udarca” učestvujući na manevru “Sloboda 71”, savršeno izvršavajući zadatke i “grmeći” na strani “plavog”.
       Duže od dvije decenije avioni Thunderjet su bili “tovarno grlo” jugoslovenskog vazduhoplovstva. U početku su obavljali lovačke, lovačko-bombarderske i izviđačke zadatke, da bi od 1956. godine, nakon pristizanja aviona F-86E, bili relaksirani lovačkih obaveza. Bio je omiljen među pilotima zbog svoje pouzdanosi, izdržljivosti i lakoće upravljanja.

[attachment=1]

Montiranje nevođenih raketa Mighty Mouse
[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kilezr on January 07, 2011, 01:05:05 am
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on January 07, 2011, 01:43:59 pm
[attachment=1]
lalo G a ne E
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kilezr on January 07, 2011, 06:10:53 pm

 U pravu si, sad sam i ja video. :zid

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

A sada je valjda dobro ???


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: momo PT61 on January 07, 2011, 07:26:00 pm
Ja samo mogu da dodam da je zaista zasluzio svoje ime-Thundrjet-zaista je grmio,ali ne naslnicki,vec "kultivisano",i mislim da su se mnogi mladi ljudi opredelili za RV zbog njegove "grmljavine"


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on January 07, 2011, 08:53:39 pm
  ako se Rasho ne ljuti evo moje Republikove brace f-84g,f-84f i rf-84
[attachment=1]
pozdrav Djordje
tanderdzet,tanderstrik i tanderfles


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 08, 2011, 12:42:58 pm
  ako se Rasho ne ljuti evo moje Republikove brace f-84g,f-84f i rf-84
[attachment=1]
pozdrav Djordje
tanderdzet,tanderstrik i tanderfles

Đorđe,naravno da nema ljutnje. Doduše, u tekstu nisam dao prikaz verzija sa strelastim krilima jer se ipak radi o sasvim različitim avionima od Tanderdžeta. Inače, sve pohvale za makete.

Obratite pažnju na pravo šarenilo u bojanju i označavanju jugoslovenskih Tanderdžeta.


I evo jedne zanimljive fotografije, snimljene tokom upucavanja mitraljeza, tj. rektifikacije nišanske sprave.
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dexy on January 08, 2011, 01:33:22 pm
Predivna fotka, ovakvu još nisam video, bravo :klap


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 12, 2011, 11:26:10 am
Beše li ova?

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 12, 2011, 11:43:44 am
A ovaj bi trebalo da se nalazi na ljubljanskom aerodromu Brnik ...

[attachment=1]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 12, 2011, 04:27:49 pm
Još nekoliko jugoslovenskih Tanderdžetova...
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvanja on January 12, 2011, 05:21:27 pm
Kokpit


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvanja on January 12, 2011, 05:25:13 pm
F-84G


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kilezr on January 12, 2011, 09:11:58 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 18, 2011, 12:21:11 pm
Jedna "Tipska" sa detaljem za maketare  :)


[attachment=1]

[attachment=2]

Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 18, 2011, 12:23:38 pm
Još neke ...


[attachment=1]

[attachment=2]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 18, 2011, 01:33:04 pm
A ovaj bi trebalo da se nalazi na ljubljanskom aerodromu Brnik ...

Evo ga isti, početkom 80-tih ...


[attachment=1]
Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 18, 2011, 01:56:57 pm
Možda najefektnija ...


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 20, 2011, 12:16:02 pm
A ovaj bi trebalo da se nalazi na ljubljanskom aerodromu Brnik ...

[attachment=1]Nikako da shvatim otkud na Brniku Tanderdžet u bojama akro-grupe USAF-a "Thunderbirds". ???


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 20, 2011, 12:25:32 pm
Pa ni meni nije jasno sada kad pogledam. Našao sam ga na netu negde sa ovim potpisom kao Slovenački Tanderdžet?

Ne znam kako sada izgleda, ali znam da je u ono vreme bio u JRV bojama i oznakama.

To je ova slika

[attachment=1]

Pa sam cenio, da je to isto to samo sada. Možda neko od članova iz Slovenije ima informaciju?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 20, 2011, 12:32:20 pm
Pa ni meni nije jasno sada kad pogledam. Našao sam ga na netu negde sa ovim potpisom kao Slovenački Tanderdžet?

Ne znam kako sada izgleda, ali znam da je u ono vreme bio u JRV bojama i oznakama.

To je ova slika

[attachment=1]

Pa sam cenio, da je to isto to samo sada. Možda neko od članova iz Slovenije ima informaciju?


Baš zbunjujuće. Isti podatak sam i ja našao na netu. Ako su ga već prefarbali, zašto baš u tu šemu.

Evo još jedne fotografije sa Brnika:
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dexy on January 20, 2011, 03:45:41 pm
Pronašao sam podatak da je sporni F-84 u američkim bojama zapravo snimljen u Mariboru i da je u privatnom vlasništvu.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 20, 2011, 03:58:12 pm
Ovaj bi trebao da stoji na aerodromu Maribor, u "ismišljenoj" shemi Američke akro grupe "Thunderbirds" :zid

Opet je bila Sida na delu..

[attachment=1]

Quote
Zadnji žebelj v krsto je ministrstvo zabilo s podatkom, da bi zgolj za preživetje muzej moralo vsak dan obiskati med 10 in 20 tisoč obiskovalcev! Poleg tega je še cel kup nejasnosti in neznank v zvezi s prostorskimi načrti, odkupom zemljišč in drugimi "drobnarijami". Jelinčič bo prav gotovo v svojem slogu zamahnil z roko in vsul ploho na pol zamaskiranih vulgarizmov, vendar bistva ne more odgnati - letalski muzej v Sloveniji je utopija in izraz njegovega že prav obscenega pohlepa po petih minutah pozornosti. Kje je namreč Jelinčič bil, ko so z dvorišča na brniškem letališču izginila letala soko 522, dva F-86D in F-84? Prvi trije gnijejo na vojaškem delu letališča, slednji pa je vsaj rešen propada in v na pol izmišljenih barvah ameriške akrobatske skupine Thunderbirds čepi pred letališko stavbo mariborskega letališča. Zakaj se zavzeti lobist za letalski muzej ni zavzel tudi za DC-3 dakoto na Dolenjskem ali na pol propadajočo nekdanjo Adrijino lepotico DC-6 na Brniku, in navsezadnje - zakaj se kot predsednik Letalske zveze ni aktivneje vključil v zbiranje sredstev za obnovo in hranitev muzejske zbirke letečih letal na Slovenskem? Zadnja leta je bilo namreč obnovljenih kar nekaj letal, ki so zmožna leteti, Letalska zveza pa se še kar naprej dela, kot da vse te flote sploh ni. Jelinčič naj torej raje obnovljenim starim letalom pri nas zagotovi prihodnost in poskrbi, da jih bo še več, ne pa da s steklovino konkurira egipčanskim kraljem.

Izvor: www.mladina.si


Edit: Dexy bio brži.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 20, 2011, 07:41:04 pm
Ovaj bi trebao da stoji na aerodromu Maribor, u "ismišljenoj" shemi Američke akro grupe "Thunderbirds" :zid

Opet je bila Sida na delu..

[attachment=1]

Quote
Zadnji žebelj v krsto je ministrstvo zabilo s podatkom, da bi zgolj za preživetje muzej moralo vsak dan obiskati med 10 in 20 tisoč obiskovalcev! Poleg tega je še cel kup nejasnosti in neznank v zvezi s prostorskimi načrti, odkupom zemljišč in drugimi "drobnarijami". Jelinčič bo prav gotovo v svojem slogu zamahnil z roko in vsul ploho na pol zamaskiranih vulgarizmov, vendar bistva ne more odgnati - letalski muzej v Sloveniji je utopija in izraz njegovega že prav obscenega pohlepa po petih minutah pozornosti. Kje je namreč Jelinčič bil, ko so z dvorišča na brniškem letališču izginila letala soko 522, dva F-86D in F-84? Prvi trije gnijejo na vojaškem delu letališča, slednji pa je vsaj rešen propada in v na pol izmišljenih barvah ameriške akrobatske skupine Thunderbirds čepi pred letališko stavbo mariborskega letališča. Zakaj se zavzeti lobist za letalski muzej ni zavzel tudi za DC-3 dakoto na Dolenjskem ali na pol propadajočo nekdanjo Adrijino lepotico DC-6 na Brniku, in navsezadnje - zakaj se kot predsednik Letalske zveze ni aktivneje vključil v zbiranje sredstev za obnovo in hranitev muzejske zbirke letečih letal na Slovenskem? Zadnja leta je bilo namreč obnovljenih kar nekaj letal, ki so zmožna leteti, Letalska zveza pa se še kar naprej dela, kot da vse te flote sploh ni. Jelinčič naj torej raje obnovljenim starim letalom pri nas zagotovi prihodnost in poskrbi, da jih bo še več, ne pa da s steklovino konkurira egipčanskim kraljem.

Izvor: www.mladina.si


Edit: Dexy bio brži.

"Misterija" slovenačkog "Thunderbirda" je riješena. Radi se, znači, o ovim avionima s Brnika:
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 20, 2011, 09:29:16 pm
Slike jednog od tih F-86 u pozadini, postavio sam u temi North American Aviation F-86 Sabre (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=9429.msg98927#msg98927)

LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 21, 2011, 03:00:32 pm
Evo nešto neviđeno  ;)


Snimljeno 1967. godine u Zadru, a na fotografiji su piloti 172. lba puka na stajanci. (podatak sa poleđine fotografije)


[attachment=1]Piloti 239. avio eskadrile 172. lbap, 1969. godine na aerodromu Golubovci.

[attachment=2]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on January 21, 2011, 03:23:45 pm
Piloti nastavnici 242. lbae, 172. lbap na aerodromu zemunik, 1967. godine.

[attachment=1]Golubovci, 1969. godine.

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 21, 2011, 03:35:36 pm
Još jedna...
[attachment=1]

Rashodovani?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 21, 2011, 03:52:27 pm
Mislim da su na slici naši F-84
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 21, 2011, 04:39:05 pm
Druga polovina 60-ih godina, pilot i njegov avion iz sastava 82.lbap "Crni panteri"...
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 22, 2011, 03:45:18 pm
Kraj 60-ih, početak 70-ih, bedževi sa simbolima jedinica su nestali sa aviona... period pred kraj upotrebe Tanderdžeta.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 22, 2011, 03:58:50 pm
Zna se razlog, zašto su bedževi nestali sa avijona?

LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 22, 2011, 04:03:20 pm
Zna se razlog, zašto su bedževi nestali sa avijona?

LPB

Navodno, djelovali su demaskirajuće i otkrivali su pripadnost eskadrilama i pukovima. Razlog je totalna glupost. A vjerovatno su im djelovali i suviše buržoaski.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 22, 2011, 04:05:57 pm
Ima možda koja "slikovnica" sa svim bedževima u upotrebi u JNA?

LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvanja on January 22, 2011, 04:20:24 pm
Bozo,

Treba potraziti po netu sigurno ima.

Znam da sam video svojevremno kad sam trazio neke podatke. Milsim das su cak i objavljivani u nekim novinmaa Odbrana ili slicno svi stari bedzevi eskadrila.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on January 22, 2011, 06:54:19 pm
Što se bedževa tiče, obe eskadrile koje su nastavljale tradiciju 112 LAP ( F-86D) su imale beloglave supove. Jedna je imala bedževe sa supovima koji su imali raširena krila, a druga je imala ove ptice u obrušavanju. Druge jedinice naoružane ovim avionima su imale vidru.

[attachment=1]

[attachment=2]

A ovo je bio najinteresantnije ofarbani F-86D.

[attachment=3]

[attachment=4]

Malo smo otišli u off sa F-86D.

Što se tiče F-84G Oni su imali i tigra, koji je postao zaštitni znak 98 LBAP-a

[attachment=5]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 25, 2011, 10:09:05 am
Još jedna fotografija tankiranja tip-tankova...
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Brok on January 25, 2011, 03:10:23 pm
Rašo, ima li šanse da sam ovaj avion video negde na nekom od naših aerodroma 90-tih godina, u neletnom stanju.
Možda sobmorski neaktivan ili podgorički (Golubovci) aerodrom?

Sve mi se čini da sam ga video i u početku ga mešao sa Jastrebom.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 25, 2011, 03:31:00 pm
Rašo, ima li šanse da sam ovaj avion video negde na nekom od naših aerodroma 90-tih godina, u neletnom stanju.
Možda sobmorski neaktivan ili podgorički (Golubovci) aerodrom?

Sve mi se čini da sam ga video i u početku ga mešao sa Jastrebom.

Sigurno si vidio ove avione, Brok. Godinama su ležali po aerodromima, a negdje sam pročitao da su mnogi razlupani '99. godine u napadima na aerodrome... sad, ne znam koliko je to istina. Vjerovatno ih ima još ponegdje da trunu zaboravljeni.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Brok on January 25, 2011, 03:34:32 pm
Hvala Rašo. :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 25, 2011, 04:37:42 pm
Tanderdžeti na stajanci, upravo sleće jedan izviđač RT-33A...
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: TNT024 on January 26, 2011, 11:50:21 pm
Mislim da su na slici naši F-84
[attachment=1]
Za mene je ovo jedna od najatraktivnijih fotografija sa tematikom RV i PVO. Toliki broj aviona na poletanju! Pa toliko nemaju sada zajedno sve ex. YU države.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on January 27, 2011, 09:56:33 am
Dekontaminacija aviona...
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on January 28, 2011, 10:30:45 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on January 28, 2011, 10:34:05 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: momo PT61 on January 30, 2011, 04:32:31 pm
Ova zadnja sigurno nije kabina od F84!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on January 30, 2011, 05:06:35 pm
Ako nije od F-84, onda je mozda od S 49C ??


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on January 31, 2011, 10:27:10 pm
Trpe onaj 233 nije f-84g nego TV-2


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on January 31, 2011, 11:15:58 pm
Imas pravo, sada sam bolje pogledao.  :-[ :-[


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MiGac on February 04, 2011, 10:43:04 pm
Jos neke slike...objavljene u raznim casopisima exYU...Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on February 09, 2011, 10:57:39 pm
Ovde ima svega i svacega.
U prvom planu je T-33 ili TV-2, najbolje se vidi F-84, a iza njega je F-86(mislim E model). U pozadini se vide 522-ke.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on February 09, 2011, 11:14:57 pm
U prvom planu je Lockheed TV-2 10243. Jedina razlika između aviona T-33A i TV-2 je u motoru. Na T-33A su korišteni motori Alison J33-A-35, dok su na avionima TV-2 korišteni motori Alison J33-A-20. U RV i PVO su se ovi avioni razlikovali po VE brojevima, i to 25 T-33A koji su došli putem MDAP-a dobilo VE brojeve od 10001 do 10025, dok je 60 kupljenih aviona TV-2 dobilo VE brojeve od 10201 do 10260.

F-84G koji se vidi je jedan od primeraka dobijenih putem programa MDAP.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on February 17, 2011, 06:56:54 pm
Malo sličica u boji.

[attachment=1]

I ovaj "zaboravljeni" F-84 sa fiktivnim VE brojem 14570.

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on March 16, 2011, 02:34:43 am
Slika koju je več Trpe postavio, ali u boljoj rezoluciji.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on May 29, 2011, 10:48:53 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dexy on May 30, 2011, 12:29:14 am
Slika F-84-1 je izgleda poletanje sa busterima. Oni se obično koriste za poletanje sa povećanim teretom, ili za skraćivanje potrebne dužine poletne staze. Pretpostavljam da se u ovom slučaju radilo o testiranju/uvežbavanju ovakvog načina poletanja, pošto ne vidim da je avion dodatno opterećen nekom većom masom. Sama dužina piste se ne vidi sa ove slike.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on May 30, 2011, 07:07:24 am
Poletanje je sa aerodroma Ladjevci sa startnim raketama i 500 kilskim bombama.
Fotka je iz FB albuma gospodina Djerdj Fabrik-a.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on June 01, 2011, 02:04:27 pm
Slika F-84-1 je izgleda poletanje sa busterima. Oni se obično koriste za poletanje sa povećanim teretom, ili za skraćivanje potrebne dužine poletne staze. Pretpostavljam da se u ovom slučaju radilo o testiranju/uvežbavanju ovakvog načina poletanja, pošto ne vidim da je avion dodatno opterećen nekom većom masom. Sama dužina piste se ne vidi sa ove slike.

Busteri tj. startne rakete su se prilično često koristili, posebno tokom ljetnjih mjeseci. Motori Alison su bili "lijeni" na većim vrućinama. Jedan od nadimaka Tanderdžeta je bio i "najbrži tricikl na svijetu", zbog poletanja koje je trajalo čitavu vječnost.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dexy on June 01, 2011, 02:05:44 pm
Hvala rasho, ovo nisam znao, a u potpunosti objašnjava sliku.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: daliborsky on June 17, 2011, 09:36:25 pm
evo još par slika sa Brežica

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on June 24, 2011, 08:05:51 am
...

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on June 25, 2011, 02:12:17 pm
Nije baš neka kvaliteta ali ljepa slika.Valjda sam pogodi temu?

[attachment=1]

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on July 04, 2011, 05:43:20 pm
...

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on July 04, 2011, 06:54:14 pm
Fotografija snimljena 21. maja 1969. godine na aerodromu Golubovci.


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on July 06, 2011, 07:41:14 am
Pred poletanje, sa podvešenim svežnjevima bombi...

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on July 14, 2011, 01:11:53 pm
Na kraju službe izvestan broj ovih aviona je predat jedinicama ABHO, za izvođenje praktične nastave dekontaminacije aviona.


[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Mr. Majevica on August 09, 2011, 01:08:25 pm
Овај ,,даса,, је у Билећкој касарни  :police:


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: švercer011 on August 11, 2011, 07:37:46 pm
Slucajno sam naleteo na ove dve fotografije,ako im nije mesto ovde nek ih prebaci neko od moderatora.


[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on August 13, 2011, 11:51:13 am
Iz monografije "Soko-Vazduhoplovna Industija Mostar 1951-1981".

[attachment=6]

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on September 12, 2011, 04:56:42 pm
Fotografija iz 1966. godine snimljena na Zemuniku.


[attachment=1]


I tekst na pozadini fotografije.

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 11, 2011, 11:50:16 am
A bit off topic, but I have the following from the USAF archives (microfilm):
From serial block 52-2893/52-3329 (Republic F-84G Thunderjet) the following have been delivered to the JRV.

52-2893 / 52-3329 :
-------------------
2913, 2924, 2926, 2928, 2932, 2936, 2937, 2939, 2946, 2948, 2951, 2953, 2955, 2962, 2963, 2964, 2971, 2972, 2989, 2994, 2998, 2999, 3007, 3183
notes :
All of the deliveries from 52-2893 / 52-3329 are labelled “project MDA00029” on the USAF individual aircraft record card. Furhter, both project  'MDAP-2' and 'MDAP-18' are mentioned, when using “project MDA00029”.

Does anybody have the correct tie up to the JRV serial numbers?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 17, 2011, 10:23:24 am
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on October 17, 2011, 10:23:34 pm
[attachment=1]

F-84G poligon Jastrebarsko

zna li netko njegov broj?  :help

Pozdrav ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 17, 2011, 10:33:35 pm
F-84G poligon Jastrebarsko
zna li netko njegov broj?  :help
Pozdrav ZD

Uveličao sam ga maksimalno i meni liči na 614...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on October 17, 2011, 11:15:59 pm
Motorista, pazi ima tu brojeva koji nemaju veze s tipom aviona 10 neidim, evo veca rezolucija repnog dijela


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 17, 2011, 11:23:29 pm
Bwah...ko zna ko je sve žvrljao po njemu onda. Brojeve koji počinju sa 24 su imali Galebovi i Jastrebovi. Jedino preostaje da, ukoliko znaš nekoga iz okoline Jastrebarskog, pokuša da nađe fabrički broj na avionu pa da ga indentifikujemo.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on October 17, 2011, 11:54:36 pm
ispod se naziru zadnja dva broja, 12. ovo 24814 je cuveno "zavaravanje protivnika"


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 18, 2011, 09:00:33 am
Dakle ili je 10512, 612 ili 712...dobro, i to je nešto. Suzili smo potragu na tri letelice.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on October 18, 2011, 11:14:27 am
na dve, ili cak desifrovano. iza vidljivog broja 1 vidi se se gornja crta. iznad uspravne crte vidi se nastavak, ovo bi trebalo da je 512


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 18, 2011, 05:54:11 pm
Some more information

The former Belgium Air Force F-84G Thunderjets were delivered to Yugoslavia:

51-0752 ex FZ-193 on 16.09.57
51-0882 ex FZ-189 on 27.07.57
51-9736 ex FZ-35 on 27.07.57
51-10180 ex FZ-68 on 27.07.57
51-10469 ex FZ-211 on 01.10.57
51-10654 ex FZ-115 on 16.09.57
51-10771 ex FZ-153 on 27.07.57

Does anybody has the JVR serials numbers for the above aircraft?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 18, 2011, 10:07:46 pm
Some more information

The former Belgium Air Force F-84G Thunderjets were delivered to Yugoslavia:

51-0752 ex FZ-193 on 16.09.57
51-0882 ex FZ-189 on 27.07.57
51-9736 ex FZ-35 on 27.07.57
51-10180 ex FZ-68 on 27.07.57
51-10469 ex FZ-211 on 01.10.57
51-10654 ex FZ-115 on 16.09.57
51-10771 ex FZ-153 on 27.07.57

Does anybody has the JVR serials numbers for the above aircraft?

Thanks for the info. We will try to find it out.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 19, 2011, 09:12:26 am
Hello,

See this picture, which was made a few years ago at Zeljava. These 2 Thunderjets are parked next to at C-47.
Recently, I have heared that these 2 aircraft would be 10531 and 10686 (a IF-84G).

But, I cannot read these serial numbers, or the 531 and 686 codes on the nose.

Can somebody confirm (other pictures) their identity?

Thank you


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on October 19, 2011, 09:32:00 pm
Yes, there are 10531 and 10686. After their operational use, both were transfered to the 200th  Air Base at Bihac.
 
The first one 531, is 528447 served with JRV since July 1953, while the second one 686 is 523192, received from Hellenic AF in 1960.

Bojan 


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 20, 2011, 09:07:07 am
Yes, there are 10531 and 10686. After their operational use, both were transfered to the 200th  Air Base at Bihac.
 
The first one 531, is 528447 served with JRV since July 1953, while the second one 686 is 523192, received from Hellenic AF in 1960.

Bojan 
Hi Bojan

Thank you for the update
52-8447, d/d USAF 24.06.53 and s/o/s USAF 17.07.53, transferred to MDAP on 15.07.53
I have no data for the actual arrival in Yugoslavia

52-3192, d/d USAF 11.05.53 and s/o/s USAF 15.07.53, transferred to MDAP on 15.07.53
I have no data for the actual arrival in Greece
(Greek delivery as MDAP3, MDA00490, 3F-456 program via WRAMA, Warner Robins Air Material Area)

Paul


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on October 20, 2011, 10:08:18 pm
Bojane tu su bila 3 F-84G , mislim da je snimka iz 94. no on je nestao kratko iza toga, znas li njegov broj?

[attachment=2]


Vidim ovdje u Cerklju  10531

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on October 20, 2011, 10:56:23 pm
Quote
52-8447, d/d USAF 24.06.53 and s/o/s USAF 17.07.53, transferred to MDAP on 15.07.53

Just one question about this aircraft if you don't mind.

According to this data the aircraft was first transfered to MDAP and then stricken of charge from USAF. Is this info correct, or you made a typo ?

I'm asking because to me it seems more logical for aircraft to be first stricken of charge by USAF and then transferred to MDAP. On the other hand, these are military matters, who says they have to be logical, right ?   ;D

Marko


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 21, 2011, 08:24:22 am
Quote
52-8447, d/d USAF 24.06.53 and s/o/s USAF 17.07.53, transferred to MDAP on 15.07.53

Just one question about this aircraft if you don't mind.

According to this data the aircraft was first transfered to MDAP and then stricken of charge from USAF. Is this info correct, or you made a typo ?

I'm asking because to me it seems more logical for aircraft to be first stricken of charge by USAF and then transferred to MDAP. On the other hand, these are military matters, who says they have to be logical, right ?   ;D

Marko

Hello Marko

You are right, these military matters are not always logical.
1. there is a administrative date for the a/c, being d/d and s/o/s, and transferred on paper to MDAP
2. there is a fysical date, when an aircraft is delivered
These sometimes conflict to another, and administration in those days was not so accurate...
I strickly keep the data I find on aircraft record cards, even if they seem unlogical.

And yes, somtimes F-84G were already transferred (fysical) to MDAP and had to be corrected (s/o/s) in the USAF records..


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on October 21, 2011, 05:20:12 pm
...I strickly keep the data I find on aircraft record cards, even if they seem unlogical.

And yes, somtimes F-84G were already transferred (fysical) to MDAP and had to be corrected (s/o/s) in the USAF records..
Hello Paul,

thank you for your reply. Now things are much more clear. It's interesting that just few months ago we discussed on this forum how in some cases it took JRV months, even years for some aircraft to be written off after the accident.
Some of the other aircraft were simply "forgotten".  ::)

Bureaucracy. Looks like it works the same way no matter where it's located...   ;D

Marko


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 26, 2011, 08:30:18 am
Looking at some USAF records, I notice on the JRV F-84G this;

The list of cumulative delivered aircraft shows a -1 status for 1.10.55-31.12.55
This means, that a JRV F-84G was returned to the USAF. Strange...
1. does anybody have the s/n of this aircraft?
2. what was the reason of returning?
3. where was it returned to? (Chateauroux?)Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 26, 2011, 08:41:07 am
One of the delivered aircraft was turned into a training static aircraft for ground crews in a jet aircraft conversion unit on Batajnica airfield. Maby it is why they shoved it like this?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 26, 2011, 09:03:30 am
One of the delivered aircraft was turned into a training static aircraft for ground crews in a jet aircraft conversion unit on Batajnica airfield. Maby it is why they shoved it like this?

I don't think so, as usually, a "-1" in these records show a transfer/return to the USAF.
Further, when an aircraft becomes a GIA (ground instruction airframe), it is still in the posession of the JRV, from the USAF (records) point of view.

Do you have the s/n of that F_84G, the date it became a GIA and the conversion unit, name or number?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 26, 2011, 09:21:12 am
Unfortunately I`dont have its s/n. Unit was Centar za preobuku na mlazne avione ( Center for conversion on jet aircrafts), there was no numbers or other names for it.

When Trieste crisis emerged JRV had 54 F-84G and 11 T-33A delivered. In Centar vas 20 F-84G, 1 F-84G as GIA and 9 T-33A. In 117 LAP ( Figter aviation regiment) 20 F-84G, in 204 LAP 12 F-84G and in 198 AP 2 T-33A. There was also 1 F-84G in VOC ( Vazduhoplovni Opitni Centar - Aeronautical Test centre).


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 31, 2011, 12:30:54 pm
This F-84G was photograhed (when?) near Novi Sad
It is not present there anymore. It is a former 10563.

1. when was it placed (and where exact)
2. when was it removed

Paul


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 31, 2011, 02:57:13 pm
An interesting document. An example of the actual document of transfer of a F-84G from the RNLAF via the USAF to the JRV.

Pilot's name looks like Z. Bogjic, and interesting destination, named Belgrad Air Base...

I hope other members of this forum are (more) willing to share (archive) information with us all. I am sure there are more paluba members who have similar info on (JRV) Thunderjets. Thus, both seed and share please...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dexy on October 31, 2011, 03:22:37 pm
Signature looks like Z. Maglić or Moglić maybe.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Hrundi on October 31, 2011, 06:26:18 pm
Živojin 'Žika' Maglić. Kasnije letio u JAT-u. Bio kapetan karavele koja je udarila u Maganik


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on November 01, 2011, 08:48:14 pm
bog Te mazo Hrundi,sve znas.Gde si ovo iskopao....covece setio si se i Maganika
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Hrundi on November 01, 2011, 08:53:16 pm
bog Te mazo Hrundi,sve znas.Gde si ovo iskopao....covece setio si se i Maganika
pozdrav Djordje

Pa gutalo se svašta u djetinjstvu  ;D Znaš li ti kako je meni izgledalo kad se srušila karavela. Pa dnevnik objavljuje... Pa ti nemoj zapamtit!

A Maglić je bio i vođa akro-grupe.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on November 03, 2011, 09:45:12 am
bog Te mazo Hrundi,sve znas.Gde si ovo iskopao....covece setio si se i Maganika
pozdrav Djordje

Pa gutalo se svašta u djetinjstvu  ;D Znaš li ti kako je meni izgledalo kad se srušila karavela. Pa dnevnik objavljuje... Pa ti nemoj zapamtit!

A Maglić je bio i vođa akro-grupe.

Is the AKRO GRUPE a JRV Thunderjet demo team? The same as the "flying stars"? I have once heared of that, but never any details, names, aircraft, era etc...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on November 03, 2011, 09:58:54 am
This F-84G was photograhed (when?) near Novi Sad
It is not present there anymore. It is a former 10563.

1. when was it placed (and where exact)
2. when was it removed

Paul

The aircraft is now cleaned. During washing off the faded JRV colors, other roundels appeared....
This is the comment I have received on the pictures:
"We have seen those 563 numbers at the nose plus an F when we was removing the paint
on the tail we had from one side a 7 clear looking and a 2 from the other side under the Serbian emblem
on the tail section on one side there was one roundel without star and was aside the Serbian one.
where white color suppose to be there was blue and also another small blue roundel a star was painted over
also the color was different similar to the early Greek roundels"
And this:
"Greek roundel was cleared visible underneath and that the Serbian was painted over used as a template.
The blue was painted white. What you see is what left after hot water blast
when we use the remover not much left
What I can say either the plane is a “made” of parts or it was painted to simulate a specific plane
On the wind tip fuel tanks we have red painted arrows"

Does any forum member has an idea?
Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on November 03, 2011, 05:05:58 pm
There was no official YAF aerobatic display team until 1959/60, when it was fomred on F-86Es as a part of the 204th Fig.Regt at batajnica Air Base.

Thunderjet F-84-26RE, no.10563 was delivered to YAF in March 1954 through MDAP programme.  It was not a Hellenic AF aircraft, but it obviously served in USAF units prior to the delivery.
After the active service it was placed in Air Force Training Center in Sombor, during the 1971.  Probably when those older airframes from Sombor were sold or scrapped, 10563 turn out in Novi Sad.


Bojan


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: nebkv on November 04, 2011, 08:48:22 pm
Meni nije jasno kakav Novi Sad,ovaj F84 je bio izlozen preko puta kasarne u Bubanj Potoku.Kupio ga je Borko iz Sevojna zajedno sa F86E i S55.S55 je u Sevojnu,barem bio
F86 i F84 vise nisu tamo


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on November 05, 2011, 08:22:40 pm
bog Te mazo Hrundi,sve znas.Gde si ovo iskopao....covece setio si se i Maganika
pozdrav Djordje

Pa gutalo se svašta u djetinjstvu  ;D Znaš li ti kako je meni izgledalo kad se srušila karavela. Pa dnevnik objavljuje... Pa ti nemoj zapamtit!

A Maglić je bio i vođa akro-grupe.
ma kome pricas.Moj otac se vracao sa sl.puta/kontrola letenja/i imali udes sa CV-440 yu=adm na Surcinu
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on November 16, 2011, 12:44:00 pm
See the pictures below, who can identify this aircraft ?

It is no longer present at Maribor, but has been transported to the Kbely Museum, Czech Republic, august 2011.
See the website of the museum:
http://www.vhu.cz/cs/novinky/749/Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: nebkv on November 18, 2011, 10:51:54 pm
10596?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on December 06, 2011, 09:31:42 pm
Zanima me dali je kod nas viđen ovakav ubs?

Ima li kakva fotografija ?

Pozdrav ZD

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on December 06, 2011, 10:18:56 pm
Ovaj mariborski poljak iz davnih dana u Mariboru


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on December 07, 2011, 02:36:56 pm
Zanima me dali je kod nas viđen ovakav ubs?

Ima li kakva fotografija ?

Pozdrav ZD

[attachment=1]

Sumnjam da su jugoslovenski Tanderdžeti bili ovako naoružavani. Pojavila bi se negdje barem jedna fotografija.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on February 08, 2012, 02:15:02 pm
http://www.youtube.com/watch?v=lJ4Myi387Fw


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on February 09, 2012, 12:17:05 pm
Bombe i rakete...

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on April 26, 2012, 09:20:51 am
Tanderdžeti dejstvuju...

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on April 27, 2012, 04:43:14 pm
izgleda da je dejstvovano sa napalm bombama
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on July 08, 2012, 03:17:03 pm
Jedna tablica gađanja za Tanderdžete...

[attachment=1]

Možda zatreba nekome. ;D


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on July 09, 2012, 10:40:39 pm
Dvije rijetko viđane fotografije s proizvodne trake

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on July 14, 2012, 12:48:41 pm
Krčki aerodrom.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on July 16, 2012, 08:46:43 am
malo farbe mu ne bi skodilo... 8)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on July 16, 2012, 09:11:37 am
malo farbe mu ne bi skodilo... 8)

Ja kažem da kilo piture čini čuda ali nije to baš tako.

Zna li se koliko otprilike košta da bi se ovakav primjrak doveo u neko reprezentativno stanje.
Znači samo ga ljepo srediti da djeluje pristojno za prolaznike.

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on July 16, 2012, 09:28:43 am
vidi, ja se ne bi bunio da na svakom aerodromu bude "aleja velikana", po nekoliko aviona razlicitih tipova koji su tu nekad leteli. ionako stoje ovako jadni po coskovima. ali,ali... prvo je potrebna dobra volja. nema je. cak i kad je ima (razna maketarsko-modelarska drustva) ne dozvoljava se. raznorazne "vojne tajne" i ostalo. ne razumem zasto se ne pusti lokalno maketarsko drustvo da te avione sredi i odrzava. bar ce se, ako nista drugo, drzati kakva-takva tehnicka kultura. par kila farbe i ostalih potrepstina kosta 20tak evra. kompresor se pozajmi, struja i nije neki trosak. da se urade neki kacketi ili majce za uspomenu za ekipu koja bi to radila jos 100-150 (mi iz mz sveta smo prosle godine za po dve majice davali oko 8e - uradjeno ih 30tak), nesto sokova da se popije i to je to... niko ne ocekuje da ce oni leteti. to i ako je moguce jako je skupo.

ovo govorim za amatersko bojenje i odrzavanje. muzejska konzervacija sigurno je daleeeeko skuplja. no i takvo amatersko odrzavanje ucinilo bi od ovih aviona atrakciju, a ne ruglo kakvi su sada. na stranu sto bi svi maketari voleli da se ovim bave i ne bi im bilo tesko da odvoje vreme za ovakvu akciju.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on July 16, 2012, 05:30:34 pm
sve si dobro napisao.A za ovaj F-84G na Krk-u,sta je tu je,mada bi ga mnogo vise ljudi videlo da je recimo na Grobniku gde se odrzavaju moto trke
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on July 16, 2012, 05:35:16 pm
Kad smo već kod toga, zna li itko ko je vlasnik ovih aviona.
Mislim na sve koji su ostali razasuti po aerodromima širom ex Yu.
Dali su oni pripali aerodromu kao firmi ili su ostali službeno u vlasništvu vojske ?

hvala poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on July 16, 2012, 05:50:16 pm
Kad smo već kod toga, zna li itko ko je vlasnik ovih aviona.
Mislim na sve koji su ostali razasuti po aerodromima širom ex Yu.
Dali su oni pripali aerodromu kao firmi ili su ostali službeno u vlasništvu vojske ?

hvala poz.

Pa sad, vojska je 1999. godine te stare avione koristila kao lažne ciljeve u sklopu mjera maskiranja. Pa nešto mislim, vjerovatno su i dalje bili u vlasništvu vojske tj. države. Vjerovatno je slična stvar i u ostalim državama, što se tiče vlasništva nad tim aparatima.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on July 16, 2012, 05:54:24 pm
Hvala.

Znači teoretski ako se želi bilo šta raditi na njima trebalo bi tražiti dozvolu monistarstva obrane.

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on July 16, 2012, 05:55:15 pm
Hvala.

Znači teoretski ako se želi bilo šta raditi na njima trebalo bi tražiti dozvolu monistarstva obrane.

poz.

Ja to tako shvatam.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on July 16, 2012, 09:54:57 pm
i ja mislim da je tako. no svakako treba pitati. ako dodje stani-pani, gadjace ih ionako, za svaki slucaj.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on July 18, 2012, 02:39:44 pm
mislim da je to vojska otpisala,a sto se tice gadjanja,mislim da gresite.Ni 99 nije gadjan niti jedan F-84 ili F-86,toliko ludi nisu,druga je stvar maketa M-18 koja iz vazduha mnogo lici na pravi L-18
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on August 11, 2012, 04:03:55 pm
A. Kikinda

Orginal 1.2 Mb (http://r5---fra07t12.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/20396079.jpg?ms=tsu&mv=m&mt=1344697202&cms_redirect=yes&ir=1&redirect_counter=2)

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: RILE-NS on August 11, 2012, 08:04:23 pm
A. Kikinda

Orginal 1.2 Mb (http://r5---fra07t12.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/20396079.jpg?ms=tsu&mv=m&mt=1344697202&cms_redirect=yes&ir=1&redirect_counter=2)

[attachment=1]
poz.
Ovaj je na aerodromu Cenej kod Novog Sada.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on August 11, 2012, 08:41:56 pm
Istina, nešto sam drugo googlao pa krivo napisao.

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on August 13, 2012, 09:55:07 pm
ovaj na Ceneju jeli to onaj 10578 sto je bio na Miseluku
pozdrav Djordje
(http://)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: VP1159 on August 13, 2012, 10:07:12 pm
ovaj na Ceneju jeli to onaj 10578 sto je bio na Miseluku
pozdrav Djordje
(http://)
Bas taj.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 12, 2012, 11:21:45 am
10717, IF-84G, at Bileca (BO) Barracks, near the fence

former HAF a/c, with I believe 2 recce tanks on the wings?
any better pictures available?

has any Paluba member more information on the conversion program from F-84G to IF-84G?
when/where converted, operational use, etc..


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 12, 2012, 12:01:20 pm
ovaj na Ceneju jeli to onaj 10578 sto je bio na Miseluku
pozdrav Djordje
(http://)

I cannot see the first picture
The second: 10703 (at Novi Sad, Cenej Airfield so I was told?)
The third: 10570, see tail "14570" (where is this F-84G preserved?)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 12, 2012, 12:15:23 pm
ovaj na Ceneju jeli to onaj 10578 sto je bio na Miseluku
pozdrav Djordje
(http://)

Another picture of 10570, when was this picture taken?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 12, 2012, 12:18:47 pm
10655 in 1976

but where (in Mostar?) preserved


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on September 12, 2012, 08:19:18 pm

Another picture of 10570, when was this picture taken?
[/quote]

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

51-1117/1226      Republic F-84G-15-RE Thunderjet
      
1138 (c/n 3235-1761) to Yugoslavian AF as JRV 10570./benkovački/

Benkovac Croatia from 81. missed 2006. perhaps  destroyed       :komp :zid


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on September 18, 2012, 03:19:43 pm
Nadam se da nisam promašio temu, ovaj trune na a. Podgorica.

[attachment=1]
[attachment=2]
poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 25, 2012, 03:48:14 pm

Another picture of 10570, when was this picture taken?

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

51-1117/1226      Republic F-84G-15-RE Thunderjet
      
1138 (c/n 3235-1761) to Yugoslavian AF as JRV 10570./benkovački/

Benkovac Croatia from 81. missed 2006. perhaps  destroyed       :komp :zid
[/quote]


correction:
this a/c is NOT 51-1138, that crashed 15.08.55 with 49 FBW in Korea

a/c is 51-11138, d/d USAF 29.12.52, SOC USAF 24.12.53, via MAP 15.01.54 to JRV, entering JRV service 05.04.54


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: airbag on September 25, 2012, 03:50:32 pm
Zemunik base circa 1969/70.

13 pcs of F84G


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 25, 2012, 03:55:27 pm

53 ( 0, 3, 5, 6, 8 or 9 )and Zemunik base circa 1969/70.


Thank you, found the answer already: 10503, see picture


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: airbag on September 25, 2012, 03:59:49 pm
10505 ?? looks better


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 25, 2012, 04:40:41 pm
10505 ?? looks better

No, I think not. Look at the middle of the "5"and the "3"
The "5"is in the middle, on the left, far lower as the "3"

So I THINK (but not for certain) it is 10503

More confusing, over the years, spotter reports have reported both 10503 and 10505 at this location......

But I am open to the definitive answer!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 25, 2012, 04:46:57 pm
From the United States Air Force serial blocks, used for the Republic F-84G Thunderjet, the following have been delivered to the JRV.

Block 52-2893 / 52-3329 :
-------------------------
2913, 2924, 2926, 2928, 2932, 2936, 2937, 2939, 2946, 2948, 2951, 2953, 2955, 2962, 2963, 2964, 2971, 2972, 2989, 2994, 2998, 2999, 3007, 3183
notes :
All of the deliveries from 52-2893 / 52-3329 are labelled “project MDA00029” on the USAF individual aircraft record card. Furhter, both overall project MDAP-2 and MDAP-18 are mentioned, when using the JRV deliveries as “project MDA00029”.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on September 25, 2012, 06:00:44 pm
10505 ?? looks better

No, I think not. Look at the middle of the "5"and the "3"
The "5"is in the middle, on the left, far lower as the "3"

So I THINK (but not for certain) it is 10503

More confusing, over the years, spotter reports have reported both 10503 and 10505 at this location......

But I am open to the definitive answer!

Just found another picture on the internet, for me clearly now 10503


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on September 25, 2012, 09:00:35 pm
koliko ja vidim ovo je 503

pvde, i think you're right


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 08, 2012, 08:44:10 am
koliko ja vidim ovo je 503

pvde, i think you're right

Thank you!

Does any forum member of PALUBA have a list of former JRV F-84G, when they were preserved, scrapped, decoy AFTER their JRV-service?
Thus not only those still 'somewhere' but also those which were lost due to any reason, since 1974?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on October 08, 2012, 08:50:22 am
Zemunik base circa 1969/70.

13 pcs of F84G


Does anybody knows which 13 F-84G serial numbers are in this picture?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: s53ra on October 08, 2012, 02:22:03 pm
Brnik (LJLJ), 1988 g.
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 08, 2012, 05:32:46 pm
Does any forum member of PALUBA have a list of former JRV F-84G, when they were preserved, scrapped, decoy AFTER their JRV-service?

Sorry, but we are still trying to make a complete table.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on October 30, 2012, 07:09:32 pm
Još ga lešinari nisu raznjeli, Bileća.

[attachment=1]
[attachment=2]

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on November 11, 2012, 12:13:21 am
Koliko se ovom može vjerovti?

51-752
________________________________________
*USAF 137th FBW, in Europe.
*USAF 48th FBW, in Europe.
*9/1954: Transferred to the Belgian AF as "FZ-193".
*26th Squadron (9th Wing), at Bierset AB.
*9/1957: Returned to the USAF.
*9/16/1957: Transferred to the Yugoslav AF.
51-692/996      Republic F-84G-1-RE Thunderjet
752 to Belgium as FZ-193.  To Yugoslav AF Sep 16, 1957.
            

________________________________________
51-882
________________________________________
*USAF 137th FBW, at Alexandria AFB, LA.
*USAF 48th FBW, at Chaumont AB, France.
*8/1954: Transferred to the Belgian AF as "FZ-189".
*Converted to RF-84G.
*42nd Squadron, at Brustem AB as “H8-C“.
*7/27/1957: Returned to the USAF.
*7/27/1957: Transferred to the Yugoslav AF.
882 to Belgium as FZ-189.  To Yugoslav AF Jul 27, 1957.

________________________________________
51-1138
________________________________________
*Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10570".
51-9736
________________________________________
*4/1952: Transferred to the Belgian AF as "FZ-35".
*1st Squadron (2nd Wing), at Florennes AB as “3R-O”
*23rd Squadron (10th Wing), at Kleine Brogel AB.
*7/27/1956: Returned to the USAF. Or 1957?
*7/1956: Transferred to the Yugoslav AF.
51-1117/1226      Republic F-84G-15-RE Thunderjet
1138 (c/n 3235-1761) to Yugoslavian AF as JRV 10570.

________________________________________
51-10166
________________________________________
*7/1952: Transferred to the Dutch AF as "K-71".
*311 Squadron, at Volkel AB.
*306 Squadron, at Deelen AB.
*313 Squadron, at Volkel AB as “TA-3”.
*312 Squadron, at Volkel AB.
*315 Squadron, at Eindhoven AB.
*10/1957: Transferred to the Yugoslav AF.
51-9965/10304      Republic F-84G-11-RE Thunderjet
10166 to Netherlands AF as K-71.  Later to Yugoslavian AF

51-10180
________________________________________
*7/1952: Transferred to the Belgian AF as "FZ-68".
*7/27/1957: Returned to the USAF. Date wrong?
*1957: Transferred to the Yugoslav AF. In 1955 if above date is wrong?
10180 to Belgium as FZ-68.  To Yugoslav AF

________________________________________
51-10469
________________________________________
*USAF 48th FBW, in Europe.
*10/1954: Transferred to the Belgian AF as "FZ-211".
*10/1/1957: Returned to the USAF.
*Transferred to the Yugoslav AF.
51-10305/10764      Republic F-84G-16-RE Thunderjet
10469 to Belgium as FZ-211.  To Yugoslav AF

51-11016
________________________________________
*Transferred to the Greek AF.
*Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10712".
*Was/is a decoy at Split APT.
51-10975/11249      Republic F-84G-26-RE Thunderjet
11016 to Yugoslavian AF as JRV 10712
            

________________________________________
51-11126
________________________________________
*Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10586".
*Struck off charge.
11126 to Yugoslavian AF as JRV 10586

________________________________________
51-11138
________________________________________
*Transferred to the Greek AF.
*Transferred to the Yugoslavian AF as “10570”.
Nema 
________________________________________
52-2936
________________________________________
*6/1953: Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10501".
*Preserved at Belgrade?
52-2893/3192   Republic F-84G-31-RE Thunderjet
2936 (c/n 3050-1855B) to Yugoslavian AF Jun 1953 as JRV 10501.
On static display as EX 10501 at entrance to Maribor Airport, Slovenia Jan 2010.

52-2939
________________________________________
*7/1953: Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10525".
*Locally converted to recon aircraft as IF-84G.
*Currently on display in the MJV Museum in Belgrade, Serbia.
2939 (c/n 3050-1858B) to Yugoslavian AF Jul 1953 as JRV 10525. 
Locally converted to recon aircraft as IF-84G.  On display in Belgrade museum.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: TNT024 on November 11, 2012, 05:53:50 pm
Ja bih te podatke prihvatio sa dosta rezerve. To bi moglo da posluži da dalje "kopanje" i traženje istine. Ali sam ubeđen da to neko ima korektno obrađeno.
Kao što si i ti primetio 10570 se pojavljuje tri puta:

51-1138
________________________________________
*Transferred to the Yugoslavian AF as "JRV 10570".
51-9736
________________________________________
*4/1952: Transferred to the Belgian AF as "FZ-35".
*1st Squadron (2nd Wing), at Florennes AB as “3R-O”
*23rd Squadron (10th Wing), at Kleine Brogel AB.
*7/27/1956: Returned to the USAF. Or 1957?
*7/1956: Transferred to the Yugoslav AF.
51-1117/1226      Republic F-84G-15-RE Thunderjet
1138 (c/n 3235-1761) to Yugoslavian AF as JRV 10570.
________________________________________
51-11138
________________________________________
*Transferred to the Greek AF.
*Transferred to the Yugoslavian AF as “10570”.
Nema

 :zidTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 11, 2012, 06:17:30 pm
Ovo treba uzeti sa velikom rezervom...stranica gospodina Joea Baughera je možda tačna što se tiče letelica USAF, ali ostalo...teško da će da ide.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on November 11, 2012, 09:34:07 pm
Quote
Koliko se ovom može vjerovti?
Dobro pitanje, kolega Zulu Delta. Najvjerojatnije bi točan odgovor glasio "malo ili nimalo". Potpuno se slažem sa kolegama TNT-om i MOTORISTOM da ove podatke treba uzeti sa rezervom.

Ako se ne varam, podaci koje je našao i postavio kolega Zulu Delta su zapravo kombinacija podataka sa dva site-a :
ovog : http://www.millionmonkeytheater.com/F-84G.html i puno poznatijeg Baugherovog : http://www.joebaugher.com/usaf_serials/1951.html

Quote
...stranica gospodina Joea Baughera je možda tačna što se tiče letelica USAF...
Možda nije loše još jednom ponoviti ono što sam svojedobno napisao na forumu (doduše na engleskom jeziku) o Baugherovom siteu. On je točan kada je osnovna podjela aviona po dobivenim USAF reg. u pitanju, poput ove :
51-692/996      Republic F-84G-1-RE Thunderjet

No, kada se radi o povijesti određenog aviona u tome nizu, npr. 51-692 tu treba biti VRLO oprezan.

Tu se g. Baugher dosta oslanja na podatke koje dobija od drugih ljudi. A oni se kreću u širokom rasponu od izvanrednih podataka do podatka koji su blago rečeno čista nebuloza. Zato treba biti vrlo oprezan sa njima.

To vrijedi kako za Baugherov site (koji je vjerojatno najpoznatiji kada se govori o serialima), tako i za druge, manje siteove poput gore navedenog.

Situaciju sa F-84G još dodatno komplicira i činjenica da su otprilike u isto vrijeme kada i Juga i Grci i Turci dobivali Thunderjete preko MDAP-a. Tako da se često dešava da je avion za koji se tvrdi da je završio u jednoj zemlji, zapravo isporučen nekoj grugoj... Slična situacija je i sa ex-kanadskim i RAF F-86E koji su kasnije isporučivani Italiji i Jugoslaviji...
 
Na kraju, ostaje nada da će se na forumu kad-tad objaviti podaci o serialima JRV F-84G, kao što su se objavili podaci i o drugim Jet-ovima. Tada će i nama entuzijastima biti lakše naći prave podatke o ovim avionima.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on November 11, 2012, 11:20:20 pm
TNTO24 moj novi prijatelj dobro je primjetio isti broj se javlja na više mjesta, slučajno sam naišao na tu stranicu koju je odmah pogodio moj poznanik Markobe, točno je to sve što ste rekli , Motorista da tebe vrijednog  ne zaboravim navesti, e sad me zanima što je s tim podacima o F-84G bilo bi lijepo da se iznesu na sunce.
Uvjeren sam da će naš Milan i Bojan učiniti nešto po tom pitanju, a Delgrad zasigurno u svojoj škrinjici ima materijala  :marinero

Malo sam čeprkao u svojoj arhivi i slikovnoj i vjerodostojno pisanoj i rezultat toga je brojka od 118 aviona od svih 169 koliko smo imali ako se ne varam,krenimo redom:

501,503,506,507/07,508,509/09buz,511/11,514,515,516,518/18,519/19,520,522,523,524,525/25mjv,530/30buzzbz,531,538,539,
540/40,541,542,544,545/45,546,547,548/48,549/49,550,551,553/53,554,555,556,559,561,562,563,565/65,567,569,570,571,
572,573,576,582,585,591,594,596/96buzzbz,601,602,608,610/10?,613/13,614/14,615/15,616,617/17,618,619,620/20buzbr.,
621,623/23,626/26?,628,629,631,633,634,635,638,642,643,644,655,646,656,659,660,661,665,666,669,673,674,675,676,677,
678,679,682,684zlzd,685,687,691,692,693,694,695,696,697,699,700,701,703,704,705,708,710,711,712,714,717,718,720,


Izvor- JETS-YUVAM-slike-brojevi iz bilježnice......118 aviona od 169

Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 12, 2012, 10:59:16 am
Tabela za F-84 je u radu, ali imamo malo podataka.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 12, 2012, 12:32:52 pm
Inače bi serijali za F-84G trebalo da idu ovako za svaku od podverzija:

51-692/996Republic F-84G-1-RE
51-997/1066Republic F-84G-5-RE
51-1067/1116Republic F-84G-10-RE
51-1117/1226Republic F-84G-15-RE
51-1227/1281Republic F-84G-20-RE
51-1282/1343Republic F-84G-25-RE
51-9548/9622Republic F-84E-30-RE
51-9623/9707Republic F-84G-2-RE
51-9708/9964Republic F-84G-6-RE
51-9965/10304Republic F-84G-11-RE
51-10305/10764Republic F-84G-16-RE
51-10765/10974Republic F-84G-21-RE
51-10975/11249Republic F-84G-26-RE
51-16643/16751Republic F-84G-26-RE
52-2893/3192 Republic F-84G-31-RE
52-3193/3242Republic F-84G-25-RE
52-3243/3329Republic F-84G-30-RE
52-8287/8486Republic F-84G-31-RE


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on November 12, 2012, 01:43:19 pm
MOTORISTA samo da dodam broj aviona po serijama koje am našao na netu, mada su mi malo upitni kad gledamo po varijantama  ;)


Serials of the F-84G:
51-692/996    Republic F-84G-1-RE Thunderjet  305
51-997/1066    Republic F-84G-5-RE Thunderjet  70
51-1067/1116    Republic F-84G-10-RE Thunderjet 50
51-1117/1226    Republic F-84G-15-RE Thunderjet 110
51-1227/1281    Republic F-84G-20-RE Thunderjet 55
51-1282/1343    Republic F-84G-25-RE Thunderjet 62
51-9548/9622    Republic F-84E-30-RE Thunderjet 75
51-9623/9707    Republic F-84G-2-RE Thunderjet  85
51-9708/9964    Republic F-84G-6-RE Thunderjet  257
51-9965/10304    Republic F-84G-11-RE Thunderjet 340
51-10305/10764    Republic F-84G-16-RE Thunderjet 460
51-10765/10974    Republic F-84G-21-RE Thunderjet 210
51-10975/11249    Republic F-84G-26-RE Thunderjet 275
51-16643/16751    Republic F-84G-26-RE Thunderjet 108......nema....ovo sam sam dodao
52-2893/3192    Republic F-84G-31-RE Thunderjet 300
52-3193/3242    Republic F-84G-25-RE Thunderjet 50
52-3243/3329    Republic F-84G-30-RE Thunderjet 87
52-8287/8486    Republic F-84G-31-RE Thunderjet 200

A total of 3,025 were accepted-789 for the USAF and 2,236 for the MDAP.

The Air Force accepted 447 F-84Gs in FY 52, 342 in FY 53. The Air Force also took delivery of the aircraft earmarked for the MDAP during the same period 710 in FY 52, 1,505 in FY 53, and 21 during the first month of FY 54.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 12, 2012, 03:50:31 pm
Hvala Zulu, to sam zaboravio. :zid :zid :zid


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on November 16, 2012, 11:10:15 pm
ZD,
navedenim podacima se u principu moze verovati, jer su svi navedeni F-84G sa USAF serialima primljeni kod JRV u raznim periodima.
Meni su licno zanimljivi podaci u kojima se vidi da su avioni korisceni kod belgijskog i holandskog RV prethodno.
B.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on November 17, 2012, 01:10:08 am
Volio bi da nam ti potvrdiš  ovdje bitne stavke vezano za temu, uvažene  kolege primjetio si uočili su nedosljednosti kod tipova isporučenih RV-u, ali volio bi imati u arhivi sređene F-84G kao i ove koje je MOTORISTA fino posložio, svako malo ih s ponosom pogledam.

Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: nebkv on January 22, 2013, 09:00:53 pm
http://www.palisfoundation.com/index.php/us/exhibits/aircrafts
Ocigledno je F84 sa Bubanj Potoka 563,sada u Grckoj.To ipak nije jedan od F84 nekada nabavljenih iz Grcke?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on January 23, 2013, 12:20:07 am
Quote
Ocigledno je F84 sa Bubanj Potoka 563,sada u Grckoj...
Tako je. O tome sam i ja nedavno pisao, doduše na topicu o Orlu. Uglavnom, izgleda da je kod Grka završilo još ponešto. Za detalje pogledati ovdje : http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=20.555 (na dnu stranice)
 
Quote
...To ipak nije jedan od F84 nekada nabavljenih iz Grcke?
Njet.  :)  Ovo je jedan od aviona koji su dobiveni preko MDAP-a.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: nebkv on January 23, 2013, 10:44:06 pm
U principu u Grckoj su F84 i F86E iz Bubanj Potoka,zatim F86D iz jedne od kasarni,Vranje ili Pancevo cini mi se i Orao i G4 rashod iz VZ Moma Stanojlovic


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on January 23, 2013, 11:10:03 pm
Quote
... i Orao i G4 rashod iz VZ Moma Stanojlovic
Opa, uzeli su i G-4. Zbilja su bili u shoppingu !  ;D

Znaju li se brojevi G-4 i Orla ?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: nebkv on January 23, 2013, 11:11:00 pm
G4 649 i J22 112


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: airsuba on January 23, 2013, 11:11:14 pm
To je skoro sve, ako ne i sve otišlo preko 'sevojna'.... neće tamo biti nikakav mali muzej  :jok

Na žalost opet je neko privatno profitirao, a naš muzej ostao šupalj.
Grci su odavno bili zainteresovani za avione odavde, pre sada već dosta godina je bilo dogovora da se rade menjaže avion za avion - ali zvanično nije bilo para za 'transport'  >:(

Sad je sve otišlo kao 'otpad'....


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on January 23, 2013, 11:20:03 pm
Quote
G4 649 i J22 112
Hvala na brojevima, nebkv.

Quote
Sad je sve otišlo kao 'otpad'....
To ne znam, ali koliko sam skužio ovo je "privatna" ekipa Grka, tj. u sklopu nekakve fondacije, a ne "državna" tipa službenog zrak. muzeja, itd.

Naravno, moguće je da sam u krivu... 


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: airsuba on January 23, 2013, 11:32:00 pm
Privatnici ovde, privatnici tamo.... isto nam se 'vata  :D
Ne znam samo odakle i ovim Grcima pare za sve ono što su tamo skupili, da im nije svojevremeno neki 'evropski fond' procureo  :dosada


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on January 23, 2013, 11:43:17 pm
Quote
Ne znam samo odakle i ovim Grcima pare za sve ono što su tamo skupili...
Bogme, i ja sam se zapitao otkuda im lova. Jer, zbilja su skupili gomilu stvari tamo. A kod njih je kažu GADNA kriza.   :o

Ima tamo svega, ne samo aviona, već i razno-raznih vozila. Vidim da to pomalo restauriraju, no tamo ima restauratorskog posla za nekoliko desetaka godina (ako ne i više)...Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on February 07, 2013, 09:28:47 am
"Ajd' zdra'o... odo' ja..."... reče valjda pilot...

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on June 24, 2013, 01:57:54 pm
Zahvaljujuću Fejsbuku, u prilici smo da vidimo novi eksponat muzeja u Pivci:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Bravo Slovenci! :klap Svaka vam čast! :super


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on June 24, 2013, 02:05:07 pm
Super  :klap

Zna li se gdje je ranije bio ovaj ?

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on June 24, 2013, 02:31:15 pm
10644 Sk.Petrovec,10643 Pula ,ovaj 10642 verovatno Cerklje
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: duje on June 24, 2013, 06:14:47 pm
10644 Sk.Petrovec,10643 Pula ,ovaj 10642 verovatno Cerklje
pozdrav Djordje

Da nebi nagađali, vjerujem da je točno to, što su napisali u muzeju u Pivki.


Sa službene stranice muzeja u Pivki:

Razstavljeni eksponat F-84G (52-2910) je bil, na podlagi 14. pogodbene serije, proizveden v tovarni Republic Aviation (Farmingdale, New York) leta 1953 v tretji seriji (F-84G-31RE). Letalo je bilo dodeljeno evropskim enotam NATO, 20. junija 1957 pa je prišlo v Jugoslavijo kot eno izmed zadnjih dobav v okviru zahodne vojaške pomoči.  V JVL je dobilo jugoslovansko oznako 10642. Prvotno je bilo še neobarvano, kasneje pa je pridobilo maskirni vzorec jugoslovanskega vojnega letalstva. Sprva je bilo postavljeno v sestavo 21. divizije oziroma 172. letalskega polka na letališče Zemunik pri Zadru. Letalo je služilo tudi v 82. letalski brigadi na letališču Cerklje ob Krki, kjer je bilo leta 1974, ob umiku tega tipa letala iz oborožitve, izvzeto iz operativne uporabe. Kmalu zatem je bilo kot spomenik postavljeno pred vhodom na letališče Brnik.  Po več kot 30-ih letih izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom je bilo letalo v izjemno slabem stanju in potrebno temeljite prenove. Restavriranje, med katerim je dobilo barvno shemo operativnega obdobja v JVL, kakršno je nosilo na letališču Cerklje, je potekalo v več etapah med leti 2008 in 2013.


Prevod:

Avion je bio proizveden (F-84G (52-2910) na osnovi 14. Ugovorene serije. Proizveden je u Republic Aviation (Farmingdale, New York) 1953.godine. Od 20.06.1957godije je u Jugoslaviji,  kao jedno od zadnjih isporučenih sredstava u okviru zapadne vojne pomoči. Najprije je bio u sastavu 21.divitije (172. avio puka na aerodromu Zemunik. Kasnije je bio u 82. Avio brigade na aerodromu Cerklje. 1974. Godinepovičen je iz operativne upotrebe. Nakon toga bio je kao eksponat postavljen na aerodromu Brnik. Nakon više od trideset godina bio je potreban temeljitog  renoviranja. Sada ima boju kao u doba kad je bio u JRV, kakvu su nosili  avioni na aerodromu Cerklje. Renoviranje se je vršilo u više etapa između 2008 i 2013. Godine.
 

TT podaci sa službene stranice muzeja u Pivki:
 

Tehnični podatki:

Posadka: 1

Dolžina: 11,6m

Razpon kril (z rezervoarji): 12,65m

Višina: 3,84m

Površina kril: 24m²

Prazna teža: 5200kg

Maksimalna vzletna teža: 10.590kg

Motor: Allison J35-A-29 turbojet (24,7kN)

Maksimalna hitrost: 1000km/h

Dolet: 1600 km

Maksimalna višina: 12.350m

Oborožitev: 6x mitraljez Colt-Browning M3 (12,7mm) s po 300 naboji, do 2020kg bomb (2x250/500kg) in raket (8/16x HVAR-5)

 

 

  
 
    
 
 
    
 
 
    
 
 
    
  
 
 
 
  


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on June 24, 2013, 11:03:43 pm
Sjajno. :klap :klap :klap


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on June 25, 2013, 03:03:41 am
тако раде паметни људи! свака част словенци!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: zixo on June 25, 2013, 07:39:14 am
Заиста за сваку похвалу, сасвим добро су погођене боје маскирне шеме.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on June 26, 2013, 02:50:48 pm
SLučajno na prevoz naleteo na autoputu... ;)


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: duje on June 26, 2013, 02:56:47 pm
SLučajno na prevoz naleteo na autoputu... ;)


[attachment=1]

Nema slučajno, tebi je blizu, ne moraš platit ulaznicu, možeš se švercat i napravit nekoliko slika (detalja). ;)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: hms on June 26, 2013, 08:52:55 pm
bio sam jučer u pivki i što se tiče avijona ostao sam zapanjen kako je dobro restauriran, do zadnjeg detalja, svi natpisi na svome mjestu, zbilja svaka čast onima koji su ga restaurirali, napravili su odličan posao, evo slika

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5][attachment=6][attachment=7][attachment=8][attachment=9][attachment=10][attachment=11][attachment=12][attachment=13][attachment=14][attachment=15][attachment=16][attachment=17][attachment=18][attachment=19][attachment=20]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: duje on June 26, 2013, 09:34:20 pm
Eto pravi posao! Slike su odlične!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on June 26, 2013, 11:22:32 pm
pridruzujem se onom sto je napisao Duje,sve pohvale.Tako se radi a ne onaj famozni L-15 /21M/ sto stoji na ulazu u Bataju,niti broj niti boja ne odgovara onako kako je izgledao dok je bio u upotrebi,kakav 204 pa to nije L-17 bis
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on June 26, 2013, 11:43:07 pm
тако се то ради!!! свака част!!!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on June 29, 2013, 11:49:31 pm
Dali je to onaj T-jet  s Brnika?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on June 30, 2013, 12:24:23 am
Одличне слике. Браво за фотографа, а још више за оне који га довели у овако добро стање.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: duje on June 30, 2013, 06:21:58 am
Dali je to onaj T-jet  s Brnika?

Da, to piše na prvom postu ove stranice. (prenesen tekst Muzeja iz Pivke i moj prevod)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: galeb on June 30, 2013, 03:28:40 pm
Kako je lepo vidjet petokraku na boku i zastavu na repu. Najlepše oznake aviona na ovim prostorima.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: oficir neaktivne rezerve on July 01, 2013, 09:55:37 am
Možda suviše maštam.

Je li doveden u skroz ispravno-letno stanje?

Ili sve postoji ali ne može da radi.

Znam na primer da su im sva izložena borbena vozila u voznom stanju.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on July 02, 2013, 01:49:32 am
то би ипак било превише. скупо је, а и ко би га ремонтовао...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on July 03, 2013, 05:17:46 pm
 :)

http://www.youtube.com/watch?v=DeV_OvX63wc


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on September 28, 2013, 02:46:34 pm
Dali smo imali ovu?  :)

[attachment=1]

Zahvaljujem  na pomoći sa strane. ;)

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 28, 2013, 03:48:39 pm
To bi trebao biti onaj šta je završija na otpadu ,šteta  :-\


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on September 28, 2013, 09:19:12 pm
Resnik splitka zračna luka pred rat, mislim bila su 2 jedan restauriran zakratko


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 28, 2013, 09:32:40 pm
Odlična slika kao i prethodna koju je postavio Sole ,ima li još materijala :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: jadran2 on October 02, 2013, 04:52:13 pm
Vidim da ova fotografija jos nije bila.
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on October 03, 2013, 09:39:44 pm
 steta, od tip-tanka se nevidi eskadrilski broj
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on October 03, 2013, 11:32:40 pm
Resnik 2 F-4G u dobrom stanju

[attachment=1]

jedan od njih prefarban i postavljen ............ali ne zadugo!?????????????


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on October 04, 2013, 01:13:17 pm
mi matori koji smo bili,ali ovi mladji mozda ne znaju,Resnik splitska vazdusna luka.Nekada davnih 72,3 svirale grupe 220,Siluete.....palme njisu grane a miris mora i cempresa za zaljubljene...
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bulovic on October 04, 2013, 05:17:48 pm
mi matori koji smo bili,ali ovi mladji mozda ne znaju,Resnik splitska vazdusna luka.Nekada davnih 72,3 svirale grupe 220,Siluete.....palme njisu grane a miris mora i cempresa za zaljubljene...
pozdrav Djordje

Izvinjavam se za off-topic,ali me zanima da li se gospodine Djordje iz napisanog da zakljuciti da se i citava vasa generacija palila na Zoricu Kondzu ;D


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 26, 2013, 09:38:33 pm
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: daliborsky on November 08, 2013, 04:39:51 pm
u reviji TIM objavljeno par članaka Tomaža Permeta, zajedno sa odličnim crtežima. U ovom broju (http://www.zotks.si/www/portal/dokumenti%5C26%5C2%5C2013%5CTIM_LII_01_WEB_reduced_3180.pdf) obnova thunderjeta za muzej...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on November 08, 2013, 11:40:44 pm
bravo,svaka cast,izgleda kao na letelistu u Cerklju 60-tih,sve u originalu
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ML on November 09, 2013, 12:48:08 pm
Danas iz Pivke. Išao sam posjetiti podmornicu-detaljno je poslikati, pa napravih i par fotografija lijepo obnovljenog F-84G thunderjet-a
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on November 09, 2013, 11:14:48 pm
Daliborski zahvaljujem na časopisu, lijepo je to Tomaž sredio  :klap

Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: mig-21 on November 17, 2013, 09:58:41 pm
Resnik 2 F-4G u dobrom stanju

[attachment=1]

jedan od njih prefarban i postavljen ............ali ne zadugo!?????????????

Moze malo vise inormacija o ova dva. Ovaj sto je ureden je izgorio u pozaru, pa zavrsio u otpad 10596?
Sto je bilo s drugim, koji je ev. broj?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 26, 2013, 12:10:26 am
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: trpe grozni on December 12, 2013, 11:18:32 pm
Mislim da ovu nismo imali.

[attachment=1]

Izvor http://www.telegraf.rs/ (http://www.telegraf.rs/foto/898571-istorija-jugoslovenske-fotografije-vojska-u-objektivu-ive-eterovica-foto)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on February 20, 2014, 01:06:40 am
Vratimo se malo onom koji je bio u Benkovcu-Hrvatska br.10570

Pronašao sam zapisano s njegove pločice

F-84G-26-RE
SER.NO. 51-11138
ORD.NO. AF-33-038-14949
12-19-25

Molim lijepo Bojana i društvo da mi daju odgovor na ove podatke, usput prikupljajući s neta slike T-jeta našao sam ovo

[attachment=1]

Dali bi to bio ovaj Bojane?

Pozdrav ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on February 20, 2014, 11:07:21 am
Vratimo se malo onom koji je bio u Benkovcu-Hrvatska br.10570

Pronašao sam zapisano s njegove pločice

F-84G-26-RE
SER.NO. 51-11138
ORD.NO. AF-33-038-14949
12-19-25

Molim lijepo Bojana i društvo da mi daju odgovor na ove podatke, usput prikupljajući s neta slike T-jeta našao sam ovo

[attachment=1]

Dali bi to bio ovaj Bojane?

Pozdrav ZD

c/n 3235-1761


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on February 22, 2014, 10:24:57 am
Uvazeni Zivko (ZD)

evo sta ja imam o tom avionu>

51-11138, proizveden 1952, podverzija 26-RE

primljen/u registar JRV uveden 5.4 1954. na upotrebi u 117.puku Batajnica, potom 28.7.56 u 204.puk Batajnica,
od 4.1.57 u Soko Mostar, od 12.3.57 u 117.puk, od 10.7.57 u 204.puk, potom 7.2.1958 u Soko Mostar a odatle 22.5.1958 u 94.puk Skoplje. (tu je mogao da ostane do 1960 najdalje)
Ono sto me je iznenadilo je da za ovaj avion nemam vise podataka za kasniji period, tako mi je ova identifikacija bila znacajna za razjasnjenje njegove sudbine.

Bojan


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on February 22, 2014, 10:36:54 am
Inace, gore postavljena slika ovog aviona iz upotrebe kod USAF-a otkriva da je rec o avionu koji je sluzio u Korejskom ratu u sastavu
154. lovackobombarderskog skvadrona (FBS) 136 lba grupe (FBG). Kako je ova jedinica predala avione za smenu 58.FB winga jula 1952, najverovatnije je nas avion koriscen i kod njih neko vreme dok nije predat za isporuku kroz MDAP. Obe jedinice bile su u bazi Taegu 1952/53.godine.

Bojan


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on February 22, 2014, 06:38:50 pm
Poštovani Bojane, što reći nakon ovog  iscrpnog podatka o tom avionu, kapa doli maestro   :klap

Avion nestao a ostade samo zanimljiva fotografija iz Koreje, ovaj podatak vezano za korejski rat, od nekih pilota i mehaničara  sam čuo o rupama od metaka na pojedinim primjercima T-jetova, a bilo mi je  pomalo čudno viditi onu čeličnu oplatu iza pilotove glave.

Pomalo mi ostaje enigma......proizveden  52-vodi se  ser.no 51-11138????

Moje duboko poštovanje  zahvaljujem na iscrpnom odgovoru

Pozdrav ZD

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on February 22, 2014, 09:21:56 pm
Pozdrav kolegama. Svaka vam čast i na slici i na podacima. Vezano uz 51-11138, našao sam još malo podataka. Ovaj avion je imao nezgodu u 3. mj. 1953. u Americi :

USAF AIRCRAFT ACCIDENTS - MARCH 1953

DATE (YYMMDD)    PILOT    AIRCRAFT    SERIAL NUMBER    LOCATION

530311    BERGER, WARREN G    F-84G    51-11138    PAINE AFB, WA

Znači, ako je avion bio u Koreji na prijelazu 52/53 (ako sam dobro razumio kolegu Bojana), očito se malo nakon toga vratio u Ameriku. Nakon nezgode je očito popravljen i kasnije je preko MDAP-a završio kod nas...

Quote
Pomalo mi ostaje enigma......proizveden  52-vodi se  ser.no 51-11138?

Nije to ništa neobično. Toga je bilo i tokom WWWII kada su avioni koji su u stvarnosti proizvedeni npr. 1944, nosili brojeve koji su počinjali sa 41- ili 42- , budući da je to bila fiskalna godina u kojoj je potpisan ugovor o proizvodnji određene količine aviona. Za te (buduce) avione je prozvođaču automatski dodijeljen "blok" serijskih brojeva koji svi pocinju sa fiskalnom godinom.

Tako je "naš" F-84G postao 51-11138...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: leut on March 14, 2014, 08:32:07 pm
Tunderjet u "letu" nad Zemunikom 14.3.2014.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Avion Thunderjet na polje za izložbu prevežen je helikopterom Mi-8 MTV, a prvi put će se javnosti prezentirati na predstojećem Danu otvorenih vrata, što će se održati u vojarni Zemunik, u subotu, 22. ožujka 2014.

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić, morh.hr (http://www.morh.hr/)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on March 14, 2014, 10:19:04 pm
Koga će prezentirati, hrpu šuta, dakota je vjerovatno u polu raspadnutom stanju.

 :P


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on March 16, 2014, 11:36:14 am
Koga će prezentirati, hrpu šuta, dakota je vjerovatno u polu raspadnutom stanju.

 :P

Ipak je pokazana dobra volja, nije nešto, ali ipak se kreće, ako skupe materijal s preostalih (recimo sa Željave) i nešto "nabace" sponzori možda priča bude imala sretniji kraj. Samo se nadam da ne naprave "slovensku genijalnost" i opituraju ga u boje USAF-a......... Bolje i HRZ (RV i PVO nije po dobru zapamćen premda su u TM u Zg svi u originalnim bojama)....  8) ,

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

uostalom nedavno je entuzijast iz Splita http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/211649/Default.aspx   uz pomoć prijatelja (učestvovali su dobrovoljno ljudi i iz BiH i iz Srbije) pokazao da se povijesni avion može dovesti i u letno stanje dobrom  voljom i uz puno rada (neke veliku lovu nije imao)

[attachment=4]

od ovoga nitko ne očekuje da leti, ali bi mogao biti "skrpan u komad" za izložbu, isto vrijedi i za DC-3 iz istog priloga.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 16, 2014, 12:05:37 pm
Par spomenika Mig 21 u Hrvatskoj ,Turanj/Stubica/Vukovar nemaju uopće HRZ šemu u originalu jedan kroz jedan što bi se reklo ,da nemaju HRZ oznake pomislio bih da su iz Angole, dok recimo 102 truli na Plesu itd. No nećemo dalje nek rade kako umiju :)

[attachment=1]

izvor fotografije : muzejvazduhoplovstva.org.rsTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on March 16, 2014, 01:44:56 pm
Samo se nadam da ne naprave "slovensku genijalnost" i opituraju ga u boje USAF-a......... Bolje i HRZ (RV i PVO nije po dobru zapamćen premda su u TM u Zg svi u originalnim bojama)....  8)

Немој погрешно да ме схватиш али то би тек била глупост, генијална.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 16, 2014, 03:33:39 pm
Ako se nešto nalazi u Muzeju onda mora biti prezentirano u onakvom stanju kakvom je bilo dok je bilo u funkciji ,dakle ako se radi o letjelicama dolaze u obzir samo one šeme bojenja koje je dotični avion imao/mjenjao tokom svoje službe sve drugo bi bilo krivotvorenje povijesti i egzibicionizam.

Dvije fotografije iz Pule s početka devedestih u pozadini se vidi par aviona kako i gdje su završili pojma nemam ;

[attachment=1]
[attachment=2]

izvor fotografija : omfTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on March 16, 2014, 04:02:45 pm
Samo se nadam da ne naprave "slovensku genijalnost" i opituraju ga u boje USAF-a......... Bolje i HRZ (RV i PVO nije po dobru zapamćen premda su u TM u Zg svi u originalnim bojama)....  8)

Немој погрешно да ме схватиш али то би тек била глупост, генијална.

Znam što želiš reći i u pravu si meni osobno ne bi smetale povijesne boje, ali ne misle svi tako, otkud HRZ, pa recimo uvedeš ga "papirnato" na jedan dan u registar (je da ga fali 60%, ali papir i to trpi) dobije ev.broj pa ga pituraj...... nije baš po pravdi boga, ali bolje i to nego ovo što je bilo do sad , inače ovih 6 (+ 1 TV) na Puli su bili 1992 g. uglavnom u komadu, vertikalci su bili malo dalje na livadi nakon što su im još za Juge povađeni motori, na žalost završili su u "Metis d.d" .......  :-[

Jedan od ovih, ne sjećam se više koji je ovaj na 545 slici:

[attachment=1]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on March 16, 2014, 06:10:01 pm
Samo se nadam da ne naprave "slovensku genijalnost" i opituraju ga u boje USAF-a......... Bolje i HRZ (RV i PVO nije po dobru zapamćen premda su u TM u Zg svi u originalnim bojama)....  8)

Немој погрешно да ме схватиш али то би тек била глупост, генијална.

Znam što želiš reći i u pravu si meni osobno ne bi smetale povijesne boje, ali ne misle svi tako, otkud HRZ, pa recimo uvedeš ga "papirnato" na jedan dan u registar (je da ga fali 60%, ali papir i to trpi) dobije ev.broj pa ga pituraj...... nije baš po pravdi boga, ali bolje i to nego ovo što je bilo do sad , inače ovih 6 (+ 1 TV) na Puli su bili 1992 g. uglavnom u komadu, vertikalci su bili malo dalje na livadi nakon što su im još za Juge povađeni motori, na žalost završili su u "Metis d.d" .......  :-[

Мислим да нити један музеј који држи до себе и своје репутације не би пристао на такву "акробацију".

С друге стране, ознаке ЈРВ не би требале бити спорне јер, ако се не варам, Хрватска баштини тај период од 1945. до 1991. као свој. Такав се закључак намеће из монографије "Sto godina zrakoplovstva u Hrvatskoj". Без обзира што је, готово немушто, тај период обрађен на 11 страница, док је рецимо ЗНДХ обрађено на (само) 43 странице. ;)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: brodarski on March 16, 2014, 06:13:04 pm
To  je zato što su ovi iz NDH prišli u partizane i napravili karijeru.  :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on March 16, 2014, 08:53:05 pm

Мислим да нити један музеј који држи до себе и своје репутације не би пристао на такву "акробацију". С друге стране, ознаке ЈРВ не би требале бити спорне јер, ако се не варам, Хрватска баштини тај период од 1945. до 1991. као свој. Такав се закључак намеће из монографије "Sto godina zrakoplovstva u Hrvatskoj". Без обзира што је, готово немушто, тај период обрађен на 11 страница, док је рецимо ЗНДХ обрађено на (само) 43 странице. ;)

Poanta je u tome da to i nije muzej u klasičnom smislu te riječi, već manji postav izgrađen volonterskim radom unutar aktivne baze HRZ-a, tako da sam siguran da tamo ne bi svi prihvatili originalne oznake, s druge strane recimo u TM Zg postav odgovara povijesti. A što se tiče JRV ne zaboravimo povijest i da je JRV nastao zapravo zahvaljujući prebjezima iz ZNDH 1941 (Kluz, Čajevec....) i da je ne mali broj zrakoplovaca ZNDH prebjegao sovjetima na istočnom frontu što je bilo ipak malo zaguljenije nego kad su oni iz KRJV nakon aprilskog rata prebjegli Britancima...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Adler on March 16, 2014, 09:11:12 pm
Onda ga treba prefarbati u USAF-ove oznake kojem je verovatno prvobitno i pripadao. Ili ga jednostavno ostaviti bez ikakvih znakova državne pripadnosti.

Inače, ne bih se složio da je Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo nastalo zahvaljujući prebegu iz Zrakoplovstva NDH (a setimo se i kakva je bila korist od tog prvog prebega).


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: leut on March 16, 2014, 09:21:21 pm
Ja također smatram da bi bilo pogrešno obojati ove avione u boje HRZ-a s obzirom da isti nikad nisu bili u njegovom sastavu, odnosno nisu nosili te boje.

Ako se već želi izbjeći bojanje u boje JRV, onda nek radije bude u američkim ili grčkim oznakama (ako se ne varam, dio aviona kupljen je od Grčke), ovisno o tome otkud je došao ovaj konkretni primjerak.

Pozitivno u ovoj priči je što će pomoć pružiti i osobe izvan HRZ-a:

Započetom akcijom uređenja obogaćuje se ponuda sadržaja koje vojarna prezentira javnosti i posjetiteljima, a spremnost u uređenju Thunderjeta i Dakote već su iskazali brojni zrakoplovni entuzijasti i zaljubljenici u zrakoplovstvo.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on March 17, 2014, 11:56:05 am
Ako se nešto nalazi u Muzeju onda mora biti prezentirano u onakvom stanju kakvom je bilo dok je bilo u funkciji ,dakle ako se radi o letjelicama dolaze u obzir samo one šeme bojenja koje je dotični avion imao/mjenjao tokom svoje službe sve drugo bi bilo krivotvorenje povijesti i egzibicionizam.

Dvije fotografije iz Pule s početka devedestih u pozadini se vidi par aviona kako i gdje su završili pojma nemam ;

[attachment=1]
[attachment=2]

izvor fotografija : omf

I see 5 Republic F-84G Thunderjets in the background
1.) when was this photo exactly taken (year/date)
2.) what are the HRV serial numbers of these aircraft?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 17, 2014, 12:24:35 pm
These pictures were taken at Croatia/Pula airbase probably in 1992 , there were no Croatian/HRZ marks or serial numbers on them because these are all former Yugoslav Air Force aircrafts with their own markings and serial numbers ,these aircrafts shortly after this were scraped by local recycling firm.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: pvde67 on March 17, 2014, 01:04:16 pm
These pictures were taken at Croatia/Pula airbase probably in 1992 , there were no Croatian/HRZ marks or serial numbers on them because these are all former Yugoslav Air Force aircrafts with their own markings and serial numbers ,these aircrafts shortly after this were scraped by local recycling firm.

OK, thank you for the info! Any other Paluba Forum Members can perhaps confirm their JRV serial numbers?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 17, 2014, 01:41:48 pm
Our member "proxy1969" says that one of them is certainly "545" ,here are two more examples from Island Krk photographed in May 1990 ;

Još dva primjerka ovog aviona s otoka Krka ,slikanih u petom mjeseci 1990 godine ;

[attachment=1]
[attachment=2]

izvor : flickr


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Adler on March 17, 2014, 02:43:32 pm
Jester, taj na prvoj slici je T-33.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 17, 2014, 02:49:42 pm
Hvala na ispravci ,marčano sunce djeluje na mene očito  ::)  :) no neka se i on nađe, ionako su nekako išli u paketu jedna fotografija iz 1976 gdje se vide i jedni i drugi u Puli ;

[attachment=1]

izvor : flickr


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on March 17, 2014, 03:16:44 pm
Jester, taj na prvoj slici je T-33.
10252 je RT-33
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Adler on March 17, 2014, 03:29:37 pm
Poenta poruke je bila da to nije F-84, a ne šta je konkretni primerak. Uostalom, svi T-Birds su isporučeni kao T-33A pa tek u Jugoslaviji modifikovani u izviđače (prve verzije kao RT, kasnije kao IT).

Pozdrav


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 18, 2014, 12:50:09 am
Najbitnije u svemu jest  činjenica,da oni koji odlučuju baciti ili ostaviti.......izaberu ovo zadnje, sad na kraju da se spasi ostatak ostataka, ovaj avion je u vrlo lošem stanju, nadam se poslužit će dobro za rezervne djelove kad se dopreme oni sa Željave.

S obzirom na činjenicu da će biti exponati u vojnoj bazi HRZ-a, oznake JRV ne dolaze u obzir, avioni imaju svoju  povjest i prije dolaska  koja je poznata te se nadam da će dobiti originalne USAF oznake, ali najbitnije da se avioni sačuvaju.

Onaj koji je imao svoj zadnji let uz malu pomoć 8mice jest  F-84G-26-RE  10674

Na njegovoj pločici stoji  ovo:

AIRPLANE  MOD.   F-84G-26-RE
VG OR PART MO 30FS 3202-5
CONTR.  NO    AF  33-038-14949
SER. NO  3378
DATE ACCEPTED   118  52
3 049

Bojan uvaženi član našeg  foruma će znato odgonetnuti njegovu priču  :help

Drugi primjerak neide na  ovaj topik, ali samo da spomenem jest  C-47B-5-DK 43-48835 ex broj 71203  on je u dosta boljem stanju, mada mislim da je onaj na Željavi još bolji, ali vidit će se


[attachment=1]

i slika dok je bio u u naoružanju

[attachment=2]

Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: bojanSDK1 on March 23, 2014, 04:13:17 pm
Uvek me odusevi svaki novi detalj o JRV Tanderdzetima, pa tako i ovo spasavanje 10674.
Kod ovog primerka nisam nesto puno od pomoci, ali evo sta ima>

USAF serial 523088 primljen iz Grckog vazduhoplovstva 8/9 maja 1960.
Posle prijema remontovan/prebojen, i od 1961 u upotrebi.
Imam ga samo kod 172.puka u Zemuniku tokom 1960-tih (a to i ova fotka povtrdjuje-nije Mostar)

Bojan
 


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 23, 2014, 06:29:04 pm
Uvek me odusevi svaki novi detalj o JRV Tanderdzetima, pa tako i ovo spasavanje 10674.
Kod ovog primerka nisam nesto puno od pomoci, ali evo sta ima>

USAF serial 523088 primljen iz Grckog vazduhoplovstva 8/9 maja 1960.
Posle prijema remontovan/prebojen, i od 1961 u upotrebi.
Imam ga samo kod 172.puka u Zemuniku tokom 1960-tih (a to i ova fotka povtrdjuje-nije Mostar)

Bojan
 

Ja imam podatak da je rashodovan tokom decembra meseca 1964 godine. Možda i zbog toga nije leteo u drugim jedinicama već samo u sastavu 172. puka.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 23, 2014, 11:18:21 pm
Uvaženi Bojane i Motorista puno vam  zahvaljujem na pravim informacijama, radujem se kad dođemo do saznanja o avionima makar bili u tako lošem stanju, kao što  sam gore napomenuo, najvrjedniji dio koji smo našli jest okvir krova kabine, a drugo vidit ćemo što i kako iskoristiti.

Znači Bojane ova  fotografija je sa Zemunika, VP 6537/1 .........ovaj 1  je krivac, Bojane molim kad bude prilike za enigmu  V.P.????????

Još jedna sličica iz 172puka

[attachment=1]

Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Kljun on March 24, 2014, 01:21:15 am

S obzirom na činjenicu da će biti exponati u vojnoj bazi HRZ-a, oznake JRV ne dolaze u obzir, avioni imaju svoju  povjest i prije dolaska  koja je poznata te se nadam da će dobiti originalne USAF oznake, ali najbitnije da se avioni sačuvaju.


Pozdrav  ZD

 A na tabli ispred aviona ce da pise USAF F84G teleportovan 61-ve u 2014-tu. Zasto JRV oznake ne dolaze u obzir?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 25, 2014, 09:33:59 pm

S obzirom na činjenicu da će biti exponati u vojnoj bazi HRZ-a, oznake JRV ne dolaze u obzir, avioni imaju svoju  povjest i prije dolaska  koja je poznata te se nadam da će dobiti originalne USAF oznake, ali najbitnije da se avioni sačuvaju.


Pozdrav  ZD

 A na tabli ispred aviona ce da pise USAF F84G teleportovan 61-ve u 2014-tu. Zasto JRV oznake ne dolaze u obzir?Dagi kolega Kljun, vidiš ovo o teleportaciji nikom nije palo na pamet, hvala ti što si upotrebio taj izraz, evo ovako sad će avion biti teleportovan u  u  prošlost, moramo nekako zahvaliti prijateljima preko velike bare koji su nam nakon  povjesnog Titovog  NE, ma što god on značio u to vrijeme, ostali smo sami  i u tom trenutku US kaže, evo vam malo aviona i dobili smo dosta,ajmo im na ovaj način simbolično zahvaliti .

Naš uvaženi stručnjak Bojan za 674 kaže dobiven 60te  iz Grčke, da mu se stave njihove oznake, a svi znamo u kakvom su oni .... :jok.nesmijem upotrjebiti taj izraz, to bi nas automatski potsjetilo da smo mi  još u većim...... :jokopet nesmijem to napisati, pazi kod  ljudi bi to stvorilo jednu negativnu klimu tako umjesto da uživaju oni bi bili  nesretni, frusrirani i  eto ti vraga, uzaludan  trud.

E sad odgovor na ovo zadnje: JRV oznake, jednog lijepog dana, avion ide opet u teleportaciju točnije u 61. godinu , ko u filmu,  vraća se u  nepostojeći 172 puk, tebe osobno zovem da budeš poseban gost.

I to je to  dragi moj kolega, ako ima još pitanja , može na  pm, da ne kvarimo ljudima  topik.  :pilot

Hvala lijepo uz pozdrav ZD


PS. Vidi  što su  Česi stavili onom nesretniku iz Maribora


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on March 25, 2014, 11:51:55 pm
(http://)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Kljun on March 26, 2014, 01:17:55 am

S obzirom na činjenicu da će biti exponati u vojnoj bazi HRZ-a, oznake JRV ne dolaze u obzir, avioni imaju svoju  povjest i prije dolaska  koja je poznata te se nadam da će dobiti originalne USAF oznake, ali najbitnije da se avioni sačuvaju.


Pozdrav  ZD

 A na tabli ispred aviona ce da pise USAF F84G teleportovan 61-ve u 2014-tu. Zasto JRV oznake ne dolaze u obzir?Dagi kolega Kljun, vidiš ovo o teleportaciji nikom nije palo na pamet, hvala ti što si upotrebio taj izraz, evo ovako sad će avion biti teleportovan u  u  prošlost, moramo nekako zahvaliti prijateljima preko velike bare koji su nam nakon  povjesnog Titovog  NE, ma što god on značio u to vrijeme, ostali smo sami  i u tom trenutku US kaže, evo vam malo aviona i dobili smo dosta,ajmo im na ovaj način simbolično zahvaliti .

Naš uvaženi stručnjak Bojan za 674 kaže dobiven 60te  iz Grčke, da mu se stave njihove oznake, a svi znamo u kakvom su oni .... :jok.nesmijem upotrjebiti taj izraz, to bi nas automatski potsjetilo da smo mi  još u većim...... :jokopet nesmijem to napisati, pazi kod  ljudi bi to stvorilo jednu negativnu klimu tako umjesto da uživaju oni bi bili  nesretni, frusrirani i  eto ti vraga, uzaludan  trud.

E sad odgovor na ovo zadnje: JRV oznake, jednog lijepog dana, avion ide opet u teleportaciju točnije u 61. godinu , ko u filmu,  vraća se u  nepostojeći 172 puk, tebe osobno zovem da budeš poseban gost.

I to je to  dragi moj kolega, ako ima još pitanja , može na  pm, da ne kvarimo ljudima  topik.  :pilot

Hvala lijepo uz pozdrav ZD


PS. Vidi  što su  Česi stavili onom nesretniku iz Maribora


[attachment=1]


Pitao sam zasto avion ne moze da nosi oznake drzave i vazduhoplovstva u kom je sluzbovao, a baza je nastala i ostala u nasledje iz tog vremena. Nije baza bila u USAF niti je otud stigla. A objasnjenje napisano nerazumljivo. Ako moze na cistom hrvatskom, razumem ga odlicno.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on March 26, 2014, 11:47:28 am
bilo bi lepo kada bih napisao ,,da me neko ne razume pogresno,, ali necu,neka me razume kako se kome svidi.Neka stave kakve god hoce oznake,letelica je u Zemuniku pa je volja njihova.Slovencima je ta i takva JNA ista kao i svima ostalima, ali to im nije smetalo da ,,Trandza,, u muzeju u Pivki izgleda isto kao kada je sluzbovao /mislim u Cerklju/.Mislim da je svako dalje prepucavanje izlisno
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 26, 2014, 12:37:10 pm
Daljnje prepucavanje nema smisla ,biti će kako bude mi po tom pitanju ne možemo učiniti ništa niti imamo ikakvog utjecaja a daljnje čangrizanje po temi oko ovog pitanja ne vodi ničemu tako da smo ovaj dio zaključili ;

Evo jedna fotografija navodno iz Novog Sada, netko će već potvrditi ;

[attachment=1]
izvor : flickr


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on March 26, 2014, 01:05:41 pm
ova sedamstotrojka,bila na Miseluku,a momci/bice da je bilo i cura izvinjavam im se /su se potrudili i sada je na letelistu Cenej kraj Novog Sada
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on May 01, 2014, 07:43:31 pm
Danas  točno prošlo 60 godina, na danšnji dan vojna parada ove 2 sličice iz priloga o tom dolje  javascript:void(0); :pilot

Uživajte uz pozdrav ZD

Bojane molio bih odgovor na moje nagađanje, ovaj  70 bi mogao biti po logici 570........ili sam u krivu kao i obično?

[attachment=1]

http://www.youtube.com/watch?v=5b7n56ItC6k
1.5.54. parada......F-84G


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on May 01, 2014, 07:47:20 pm
Ispale mi 2 iste, molim moderatore.........gumica

evo preostale

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on May 05, 2014, 01:26:25 pm
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on August 17, 2014, 09:49:39 am
[attachment=1]
[attachment=3]

Ovaj je najverojatnije u Puli ;

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on August 18, 2014, 09:07:43 am
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on August 18, 2014, 09:59:45 am
na prvoj fotki trandza 914 nije original ,sa tim eskadrilskim brojem nije postojao,mislim da je sa Brnika i privremeno ga je nosio pocetkom 90-tih
a na fotki broj 5 mislim da je sa vezbe Sloboda 71 godine beli rub oko zadnjeg dela letelice
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 09:03:58 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 09:05:13 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 09:06:13 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 09:07:21 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 09:10:41 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on August 21, 2014, 10:50:39 am
Muzej u Pivki je svakako mjesto koje moram posjetiti :) evo jedna slika iz 1972. godine dok su bili u Puli ;

[attachment=1]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on August 21, 2014, 11:05:49 am
uze mi rec iz usta.......hvala Bozo sto si podelia sa nama ove fotke
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 21, 2014, 11:40:38 am
Ima jih još 20 ali da nije previše odjednom... Javite ako idete u Pivku. Možda se nađe pokoja karta ;)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 22, 2014, 07:04:56 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 22, 2014, 07:05:50 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 22, 2014, 07:06:55 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 22, 2014, 07:08:22 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on August 22, 2014, 07:08:53 pm
[attachment=1]

I to je to .

LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 17, 2014, 02:16:55 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 18, 2014, 11:00:42 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on September 18, 2014, 03:01:40 pm
steta sto je fotka broj 7 naopacke ,,623,,     verovatno je film kada je radjena fotka postavljen naopacke/mislim na aparat za izradu fotografija a ne foto aparat/
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 18, 2014, 03:11:12 pm
Možda je krivo zrcaljena, to bi znači ovako trebalo izgledati ;

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on September 18, 2014, 03:36:22 pm
bravo....HVALA
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on September 19, 2014, 06:32:29 pm
Жив ли је сада капетан Милатовић? Имао би преко 80 година.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 19, 2014, 09:39:34 pm
Jevdjo,Milatovic Mitra Miodrag je rodjen 1933 god. Zavrsio je IX klasu SAOA od 1952 do 1955 god. Da li je ziv....?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 20, 2014, 09:35:41 pm
Milatovic Miodrag je 1966 napustio aktivnu vojnu sluzbu i maticnu jedinicu iz Titograda i presao u JAT. Postao je kapetan instruktor.2009 je bio na proslavi povodom dana jedinice.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on September 20, 2014, 09:56:32 pm
Хвала.  :klap


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 21, 2014, 07:36:27 am
Dotični pilot s kolegama ;

[attachment=1]

Možda nema nikakve veze, ali jedan naš ponajbolji pilot Mig-a 21 se također tako preziva.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 21, 2014, 10:11:54 am
Ovaj fotos je nastao u Zadru pocetkom sezdesetih gogina.Nazalost,poslednji na slici,kapetan Ranko Jankovic je tragicno nastradao 23 07 1963 na avionu F84G udarivsi u Austrijske Alpe.Pretpostavlja se da je uzrok tragedije klasicna hipoksija pilota.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on September 21, 2014, 10:56:39 am
Ovaj fotos je nastao u Zadru pocetkom sezdesetih gogina.Nazalost,poslednji na slici,kapetan Ranko Jankovic je tragicno nastradao 23 07 1963 na avionu F84G udarivsi u Austrijske Alpe.Pretpostavlja se da je uzrok tragedije klasicna hipoksija pilota.

Može koji detail više, pogotovo oko Austriskih Alpa.

Hvala
LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: brodarski on September 21, 2014, 12:26:00 pm
Poznavao sam Josipa Barića. Čudo od čovika.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 21, 2014, 01:07:51 pm
Avion je udario kod mesta Murau na samoj granici Austrije i Svajcarske.Uzrok je nedostatak kiseonika,klasicna hipoksija.Ranko Jankovic je bio pripadnik 8.klase SAOA. sahranjen je u rodnoj Jagodini.Interesantno je da je pratilac kapetana Ranka Jankovica bio potporucnik Ratko Jankovic koji je tom prilikom ostao u vazduhu 3h i 47 min. Smatra se da je avion bio dobro natrimovan i leteo sve do udara u Alpe.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on September 21, 2014, 01:11:24 pm
Zna li se broj Tanderdžeta?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Adler on September 21, 2014, 01:16:54 pm
Ček' zar Murau nije u zapadnoj Štajerskoj?!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 21, 2014, 01:32:50 pm
u zvanicnim dokumentima se kao mesto katastrofe vodi Murau.Austrijanci su telo pilota nasli tek posle nekoliko dana i predali ga nasima ostaci aviona su bili razbacani na velikoj povrsini nepristupacnoj za prilaz.Poletanje je bilo u 23h i 30min. a prekid veze sa pilotom iznad Ivanic Grada.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on September 21, 2014, 08:34:10 pm
Jel to taj Murau?

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on September 21, 2014, 11:27:54 pm
...Nazalost,poslednji na slici,kapetan Ranko Jankovic je tragicno nastradao 23 07 1963 na avionu F84G udarivsi u Austrijske Alpe...

Ovaj datum pogibije stoji u knjizi "Piloti 8. klase ŠAOA - ljudi i dogadjaji koji se pamte" (Grupa autora, Beograd 2005).
Medjutim u prethodnoj knjizi o 8. klasi, izdatoj 1994. povodom 40. godina završetka školovanja ove klase stoji da je Ranko Janković poginuo 26. jula 1963!
Uvidom u dokumentaciju iz tog vremena najverovatnije je tačan ovaj drugi datum pogibije (26. jul 1963.). Leteo je na avionu F-84G br. 10644.Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 22, 2014, 01:07:56 pm
Zanimljivi podaci i događaji, idemo dalje ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 22, 2014, 01:34:15 pm
Telo pilota je pronadjeno posle nekoliko dana i predato vlastima.verovatno odatle dva datuma jednog dogadjaja.Stanko Jelacin k-dir eskadrile je u izvestaju naveo datum 23.07.1963.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 23, 2014, 09:07:05 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 23, 2014, 09:17:38 pm
jula meseca 1963 god. je bila katastrofa 10553 a septembra je otpisan 10644.Misljenja sam da R.Jankovic nastradao u 10553.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on September 23, 2014, 10:13:07 pm
jula meseca 1963 god. je bila katastrofa 10553 a septembra je otpisan 10644.Misljenja sam da R.Jankovic nastradao u 10553.

Jel to provera podatka ili provokacija  ;)

28. maj 1963. katastrofa F-84G broj 10553, pilot vodnik I kl. Slobodan Rajković
Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 24, 2014, 08:50:05 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 24, 2014, 01:40:12 pm
Ne razumem te,kakva provokacija?Jednostavno stanujem tet-a-tet sa penzionisanim pukovnikom D.N. koji je po prirodi posla imao kompletan personalni dosije svih pripadnika RV i PVO koji je jos uvek pod embargom na objavljivanje kao i listu svih vanrednih dogadjaja,udesa i katastrofa.Toga ima toliko da bi trebali meseci da se sve prelgleda.Na Palubi je i uvazeni clan N.Djokic kod koga je takodje originalna dokumentacija.Konsultuj ga i pazljivo procitaj sve sto je publikovao o udesima iz 1963,posebno o julu mesecu.Ako dobijem dozvolu da fotokopiram deo dokumenata,rado cu ih objaviti.Veliki pozdrav !


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on September 24, 2014, 10:58:23 pm
Ne razumem te,kakva provokacija?

Naravno da je moja opaska samo šala (otuda i smajli). Potaklo me je na takav komentar ranije pisanje nekih članova foruma (uglavnom iz zapadne lože) koji su kroz svoje priloge zapravo tražili potvrdu podataka.

Jednostavno stanujem tet-a-tet sa penzionisanim pukovnikom D.N. koji je po prirodi posla imao kompletan personalni dosije svih pripadnika RV i PVO koji je jos uvek pod embargom na objavljivanje kao i listu svih vanrednih dogadjaja,udesa i katastrofa.Toga ima toliko da bi trebali meseci da se sve prelgleda.

Odlicno je ako su ovi podaci sacuvani. Svakako bi bili dragoceni izvori za neko istrazivanje i publikovanje.
Ono sto sam naveo je takodje iz uvida u zvanicne izvore (pre svega Knjige udesa 1961-1965, zakljucno sa julom 1965).
Udes Ranka Jankovića (sa svim elementima i zaključcima) zaveden je na strani 91 pod brojem 26, a udes Slobodana Rajkovića na strani 86 pod brojem 13 (broj delovodnika pov. br. 2058 od 6.6.1963.)
Tamo stoje ovi datumi i brojevi aviona koje sam i naveo. Podatak se može proveriti na mestu gde se čuva ovaj dokument (Muzej RV i PVO, Beograd).

Na Palubi je i uvazeni clan N.Djokic kod koga je takodje originalna dokumentacija.Konsultuj ga i pazljivo procitaj sve sto je publikovao o udesima iz 1963,posebno o julu mesecu.Ako dobijem dozvolu da fotokopiram deo dokumenata,rado cu ih objaviti.Veliki pozdrav !

U ovom topiku (o F-84G) nisam uspeo da nadjem podatke o kojima govorite. Dokumenti o rashodovanju aviona donose se Rešenjem o rashodovanju odgovarajućeg organa Komande RV (odnosno DSNO). Ova rešenja su uglavnom donošena znatno posle uzroka ili razloga za rashod pa otuda, mozda, i neslaganje u vremenima otpisa. Za mene su podaci iz knjige udesa najmerodavniji sto se tiče datuma, vremena (sati i minuta), aktera (pilot, jedinica, tip i broj aviona) i svih okolnosti udesa. Ukoliko se ove informacije mogu dopuniti jos nekim izvorima tim bolje.Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dusan53 on September 25, 2014, 01:18:20 pm
Mea culpa!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 25, 2014, 02:10:26 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on September 25, 2014, 09:36:40 pm
Koliko aviona na jednom mestu. Sada sve država naslednice SFRJ nemaju ukupno (ispravnih) koliko ih ima na ovoj slici.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 26, 2014, 08:16:47 am
To ti je rikverc evolucija događa se :) , još malo dobrih starih mlažnjaka ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 29, 2014, 10:03:31 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on September 30, 2014, 07:25:40 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 01, 2014, 04:17:08 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 03, 2014, 02:52:59 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on October 03, 2014, 04:22:55 pm

Koja je ovo umjetnicka vizija 52.jpg, mislim da je sve osim ravnice crtez.

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Рашо on October 03, 2014, 04:49:33 pm

Koja je ovo umjetnicka vizija 52.jpg, mislim da je sve osim ravnice crtez.

poz.

И јесте цртеж, нацртана мета за вјежбе гађања/ракетирања/бомбардовања...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on October 03, 2014, 04:52:10 pm
Avioni ?

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 05, 2014, 05:03:50 pm
Avioni bi trebali biti Tandže, a "Рашо" je opisao o čemu se radi, idemo dalje s crno bjelim tonovima ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 06, 2014, 04:45:51 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 07, 2014, 05:09:55 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on October 08, 2014, 10:11:09 am
fotka 70 je TV-2
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 10, 2014, 04:59:44 pm
Hvala na ispravci, idemo dalje ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 12, 2014, 03:00:00 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 13, 2014, 04:43:19 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on October 14, 2014, 02:18:12 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 06, 2015, 07:49:01 pm
Cerklje 1962. godine ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 07, 2015, 05:21:18 pm
Razbucani 503 na Golubovcima.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 07, 2015, 05:26:00 pm
A nekad su sjali punim sjajem ;

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 07, 2015, 06:54:30 pm
I još dve od mene.

[attachment=1]

Poletanje uz pomoć JATO raketa, mada bi bolje bilo da se napiše RATO, ali dobro de.

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 08, 2015, 09:16:38 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
izvor : fb stranica Grupa za YU vazduhoplovnu istoriju postavio Mario De Maksimilian Hrelja


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: djordjekec on March 08, 2015, 10:06:35 pm
Moze li link do te stranice,zaista bih voleo da vidim cega sve tu ima...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: relja on March 08, 2015, 10:33:05 pm
Pridružujem se, da li može link ka stranici?
Kreativno googlanje nije dalo rezultate...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on March 10, 2015, 10:09:35 am
Zanimljiv filmić....

https://www.youtube.com/watch?v=d6saG4Ze_Uk#t=15


PS ispričavam se zbog korištenja foruma..


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Jester on March 10, 2015, 10:11:16 am
traženi link ka stranici : Grupa za YU vazduhoplovnu istoriju (https://www.facebook.com/groups/342518092612582/)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 10, 2015, 10:12:35 am
Hvala za filmić.

PS ispričavam se zbog korištenja foruma..

Šta ovo treba da znači?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: relja on March 10, 2015, 10:53:08 am
traženi link ka stranici : Grupa za YU vazduhoplovnu istoriju (https://www.facebook.com/groups/342518092612582/)

Hvala puno.
samo, nemam FB nalog (iz principa  :) )


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: djordjekec on March 10, 2015, 07:02:15 pm
Ni ja nemam nalog kao i Relja,iz istog razloga,ako nije problem,moze li link direktno ka otvorenij stranici ?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on September 28, 2015, 04:51:26 pm
https://www.youtube.com/watch?v=YM0hpYfbCEY


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on September 28, 2015, 06:46:23 pm
гледам данас оне летеће буриће у "летећем" стању, па се питам, има ли неки од наших тандерџета који су у нераскупусаном стању и који би могли некад бити враћени у летно стање као експонати? (знамда нема пара ни за ово што је у употреби, само питам има ли сачуваних џетова).

друго, има ли неко скенирану књижицу "џетс". замолио бих ако неко има да ми пошаље на мејл.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on December 08, 2015, 08:01:36 pm
Natrčah na ovu fotografiju Tanderdžea sa fiktivnim brojem 24814 na ovoj stranici: CLICK (http://www.ztkgs.hr/hr/7/Galerija/2/Izlozba-15.-g-ZTKGS)

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on August 08, 2016, 10:29:21 am
Start motora

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: VP1159 on August 08, 2016, 12:43:09 pm
Natrčah na ovu fotografiju Tanderdžea sa fiktivnim brojem 24814 na ovoj stranici: CLICK (http://www.ztkgs.hr/hr/7/Galerija/2/Izlozba-15.-g-ZTKGS)


Isti je 2011. dodeljen aeroklubu Samobor na čuvanje i eventualnu restauraciju.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on August 08, 2016, 03:27:46 pm
Ako bude sreće, i malo novca, možda i bude vraćen u pređašnje stanje.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 13, 2016, 06:14:38 pm
[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: mandalina on October 14, 2016, 07:24:20 pm

Kolika je bila brzina ovim avionima. Jesu valjali šta?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 15, 2016, 05:47:31 am
Brzina oko 1000km/h, i bili su odlični.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kosmonaut on October 15, 2016, 09:20:02 am

Kolika je bila brzina ovim avionima. Jesu valjali šta?

Mogao je ponijeti bombi kao eskadrila Jastrebova.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 15, 2016, 09:33:42 am
Ovako je izgledao kada se natovari do maksimuma.

[attachment=1]

Ali to se nikada nije koristilo. Uglavnom su nošene dve bombe od 1.000 funti ( 454 kg) i 8 raketa HVAR.

Ovde imaš sekvencu lansiranja raketa HVAR sa Tanderdžetova.

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on October 26, 2016, 07:57:03 pm
Kabina.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on November 08, 2016, 01:25:36 pm


Malo sam čeprkao u svojoj arhivi i slikovnoj i vjerodostojno pisanoj i rezultat toga je brojka od 118 aviona od svih 169 koliko smo imali ako se ne varam,krenimo redom:

501,503,506,507/07,508,509/09buz,511/11,514,515,516,518/18,519/19,520,522,523,524,525/25mjv,530/30buzzbz,531,538,539,
540/40,541,542,544,545/45,546,547,548/48,549/49,550,551,553/53,554,555,556,559,561,562,563,565/65,567,569,570,571,
572,573,576,582,585,591,594,596/96buzzbz,601,602,608,610/10?,613/13,614/14,615/15,616,617/17,618,619,620/20buzbr.,
621,623/23,626/26?,628,629,631,633,634,635,638,642,643,644,655,646,656,659,660,661,665,666,669,673,674,675,676,677,
678,679,682,684zlzd,685,687,691,692,693,694,695,696,697,699,700,701,703,704,705,708,710,711,712,714,717,718,720,


Izvor- JETS-YUVAM-slike-brojevi iz bilježnice......118 aviona od 169

Pozdrav  ZD

@ZD,

Evo za slikovnu arhivu jedan 537   :)


[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on November 10, 2016, 11:39:28 pm

Evo za slikovnu arhivu jedan 537   :)

[attachment=1]


Po svemu sudeći na slici je F-84G iz 83. puka, Zadar polovina pedesetih, a kraj nosa aviona je pilot Aleksandar Djurić-Brcun iz 6. klase ŠAOA.Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 16, 2016, 04:14:53 pm
Još jedan opterećen raketama.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on November 18, 2016, 12:01:20 pm
Evo za slikovnu arhivu jedan 537   :)

Po svemu sudeći na slici je F-84G iz 83. puka, Zadar polovina pedesetih, a kraj nosa aviona je pilot Aleksandar Djurić-Brcun iz 6. klase ŠAOA.


Ako neko to zna, onda je to m-hobby :)  Zaista, na pozadini fotografije, jedino što piše jeste "Đurić".


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on January 29, 2017, 11:09:56 am
Jedan izloženi.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on January 29, 2017, 01:23:58 pm
Brnik?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on January 29, 2017, 05:56:49 pm
Moguće je, ali meni ove Agava biljke oko njega više vuku na nešto bliže moru...Rijeka, Zadar...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: t_p_ on January 29, 2017, 11:27:01 pm
10660, prije prebojavanja i menjanja broja (616), ispred ulaza na Aerodrom Maribor.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: daliborsky on February 11, 2017, 12:20:31 am
baš sam hteo da napišem :)

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on February 13, 2017, 11:56:30 pm
Jedan izloženi.

[attachment=1]

Dragi prijatelji nema me dugo ,ali pratim vas,ovaj je zadarski poštovani MOTORISTO

10684 ispred civilnog aerodroma tu su mi se dica igrala na njemu, šteta uspjeli smo ga spasiti  pred  rezanje ali budale nikad ne spavaju :komp

[attachment=1]

nakon spašavanja

[attachment=2]

i njegov kraj vatrogasci vježbali  kako se gasi avion

[attachment=3]

Moje poštovanje svima vama

vaš  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on February 14, 2017, 06:43:09 am
Tuga.

Hvala ZD.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: daliborsky on February 23, 2017, 04:44:12 pm
di si ZD! fala što si nas ispravio :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dufkić on February 23, 2017, 06:00:40 pm
Жив ли је сада капетан Милатовић? Имао би преко 80 година.

Ako vas još uvek zanima želeo bih da vam dam nekoliko informacija o mom ocu Milatović Miodragu.
Rodjen je 6.Marta 1934. u Bavaništu.Vojnu Akademiju je završio 1955g. u Zadru gde je leteo u 172 puku.
Armiju je napustio 1966 godine u činu Kapetana Prve klase sa službom na aerodromu Batajnica i godinu dana kasnije zaposlio se u JAT-u.
Leteo je kao kopilot na avionima DC-3 i Konver.Kapetan,vodja vazduhoplova,postao je na Karaveli da bi posle toga leteo kao instruktor na avionu DC-9,Boing 707 i DC-10.Bio je i šef pilota na nivou celog JAT-a.Penzionisao se u 60-oj godini 1994.Na sreću još uvek je dobrog zdravlja i za par nedelja proslaviće 83.rodjendan.
Veliki Pozdrav
Cpt Dušan Milatović
A-320,AirSerbia :pilot


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ssekir75 on February 23, 2017, 06:17:38 pm
нек је жив и здрав!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on February 23, 2017, 06:28:32 pm
Жив ли је сада капетан Милатовић? Имао би преко 80 година.

Ako vas još uvek zanima želeo bih da vam dam nekoliko informacija o mom ocu Milatović Miodragu.
Rodjen je 6.Marta 1934. u Bavaništu.Vojnu Akademiju je završio 1955g. u Zadru gde je leteo u 172 puku.
Armiju je napustio 1966 godine u činu Kapetana Prve klase sa službom na aerodromu Batajnica i godinu dana kasnije zaposlio se u JAT-u.
Leteo je kao kopilot na avionima DC-3 i Konver.Kapetan,vodja vazduhoplova,postao je na Karaveli da bi posle toga leteo kao instruktor na avionu DC-9,Boing 707 i DC-10.Bio je i šef pilota na nivou celog JAT-a.Penzionisao se u 60-oj godini 1994.Na sreću još uvek je dobrog zdravlja i za par nedelja proslaviće 83.rodjendan.
Veliki Pozdrav
Cpt Dušan Milatović
A-320,AirSerbia :pilot


Pozdrav Dušane i dobro nam došli na Palubu.


Naravno da nas zanima i hvala na informacijama. Pozdravite Vašeg oca i poželite mu svako dobro.  :)


I jedno pitanje, pretpostavljam da je ova fotografija iz arhiva Vašeg oca?


[attachment=1]

Fotografija je iz knjige Milana Micevskog i Bojana Dimitrijevića, "83. Lovački Avijacijski Puk".


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dufkić on February 23, 2017, 11:36:54 pm
Tako je.Fotografiju je otac ustupio Dimitrijeviću u vreme kad je pripremana monografija 83.LAP-a.

Pozdrav  :pilot


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kosmonaut on February 24, 2017, 10:11:04 am
Jedan izloženi.

[attachment=1]

Dragi prijatelji nema me dugo ,ali pratim vas,ovaj je zadarski poštovani MOTORISTO

10684 ispred civilnog aerodroma tu su mi se dica igrala na njemu, šteta uspjeli smo ga spasiti  pred  rezanje ali budale nikad ne spavaju :komp

[attachment=1]

nakon spašavanja

[attachment=2]

i njegov kraj vatrogasci vježbali  kako se gasi avion

[attachment=3]

Moje poštovanje svima vama

vaš  ZD

Koja je sudbina onog DC-3 iza ?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on February 24, 2017, 04:51:30 pm
I dalje u Zadru.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/15032014/dva-aviona-postavljena-u-muzej-na-otvorenom

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 01, 2017, 08:54:06 pm
Na C-47 radovi  idu  vrlo lagano, nema  puno toga, volje najviše :help

Daliborski pozdrav i da si mi živ i zdrav

Pozdrav ZD

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on May 26, 2017, 10:21:09 am
Jedna mala. Aerodrom Zemunik, navodno 1955. godina.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: barba on May 26, 2017, 01:03:06 pm
Da li ima negdje podataka ili da li zna netko koliko je F-84, T-33 i F-86 JRV izgubljio tijekom eksploatacije.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: daliborsky on June 03, 2017, 08:38:38 am
bilo je nekada na ABG (lista gubitaka), mora da imam kopiju negde...


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on June 03, 2017, 05:25:19 pm
Da li ima negdje podataka ili da li zna netko koliko je F-84, T-33 i F-86 JRV izgubljio tijekom eksploatacije.

Mislim da se skoro svi gubitci letelica nalaze u temama o avionima T-33 i F-86 u RV i PVO i njihovim sudbinama. Nešto fali, siguran sam, ali ne mnogo, tako da možeš da imaš pretpostavku koliko ih je izgubljeno. Za letelice F-84 imamo tabelu, ali je još uvek nam fali cca 85% podataka, tako da je ne objavljujemo.

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,14376.0.html

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,14299.0.html


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on October 08, 2017, 10:01:14 am
Quote
EF-84G - Proposed "Zero Length Launch" capable interceptor; fitted with MGM-1 Matador cruise missile rocket booster; never produced.

izvor (https://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.asp?aircraft_id=112)


Nekoliko aviona F-84G (najvjerovatnije dva) su prepravljena u verziju za lansiranje sa lansera nulte dužine uz pomoć startnog motora rakete MGM-1 Matador. Namjera je bila da se takvim avionima brane objekti PVO tamo gdje nema aerodroma u blizini da bi se brzo reagovalo. I od toga se vrlo brzo odustalo.

Lansiranje aviona F-84G sa lansera nulte dužineSa pijace ovih dana ...


[attachment=1]


Možda ovoj fotografiji nije mesto ovde u temi, ali je isuviše efektna da je ne bi postavio  :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on February 20, 2018, 09:57:02 pm
Samo da pozdravim staro društvo i da se ispričam zbog neaktivnosti na forumu, uz ispriku donosim poklon sa fb točnije Preže Miladinovića okačio je za nas uvijek zanimljive zastavine filmove "Da se nezaboravi" iz 1967. mislim,većim dijelom snimano na aerodromu Zemunik, dobri stari Zastavini filmovi u njima sam našao ovog nestretnog  koji se skrio u grmlju i od njega napravljen show ,ev.broj 10674 F-84G o kom je bila ovdje riječ vidim u filmu "Pehar" izgleda da ja imao neki udes kratko uoči snimanja ovog filma,ako netko  ima saznanja o tom bio bi vrlo zahvalan na informaciji bilo kakvoj, tko,što,kako,kad? :help

Zahvaljujem unaprijed uvijek vaš ZD

Evo prilog

[attachment=1]

https://www.youtube.com/watch?v=3LB_z4Bf9FI


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: JozefK on March 15, 2018, 12:59:18 am
Ovde ima svega i svacega.
U prvom planu je T-33 ili TV-2, najbolje se vidi F-84, a iza njega je F-86(mislim E model). U pozadini se vide 522-ke.

[attachment=1]

Može li mi iko reći da li je ovo fotografija 18 kl. VVA, fotografisano u Zadru avgusta 1966. na promociji novih potporučnika? Hvala unaprijed!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 18, 2018, 10:33:01 pm
Da li ima negdje podataka ili da li zna netko koliko je F-84, T-33 i F-86 JRV izgubljio tijekom eksploatacije.


Od 231 aviona tipa F-84G Thunderjet  koliko smo imali  uništeno je što u udesima što u katastrofama prema mojim istraživanjima  60-70 plus-minus,na kraju kad to sredi naš MOTORISTA svima će biti jasnije, što se tiče T-33,TV-2,F-86E/D vidljivo je iz pregleda spiska :marinero

Odgovor JozefK na zadnje pitanje  koja bi to bila klasa  1966. promocija  18.klase  VVA iza njih su bili 522,a u prvom planu TV-2,F84G,F-85E,samo mislim njihova promocija   :pilot :pilot

Pozdrav ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: JozefK on March 19, 2018, 04:33:08 pm
Da li ima negdje podataka ili da li zna netko koliko je F-84, T-33 i F-86 JRV izgubljio tijekom eksploatacije.


Od 231 aviona tipa F-84G Thunderjet  koliko smo imali  uništeno je što u udesima što u katastrofama prema mojim istraživanjima  60-70 plus-minus,na kraju kad to sredi naš MOTORISTA svima će biti jasnije, što se tiče T-33,TV-2,F-86E/D vidljivo je iz pregleda spiska :marinero

Odgovor JozefK na zadnje pitanje  koja bi to bila klasa  1966. promocija  18.klase  VVA iza njih su bili 522,a u prvom planu TV-2,F84G,F-85E,samo mislim njihova promocija   :pilot :pilot

Pozdrav ZD

Hvala na odgovoru, ovo ipak nije Zemunik i promocija. Postavio sam u rubrici T-33 fotku sa promocije 18. kl VVA iz kolekcije mog oca. Vidi se razlika u uniformama jer su avgusta 1966. na promociji nosili ljetnje uniforme i bijele rukavice, a ovo je ili Zemunik ili Pula nekom drugom prilikom, tako makar moj stari kaže! :D


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 20, 2018, 10:59:36 am
Od 231 aviona tipa F-84G Thunderjet  koliko smo imali  uništeno je što u udesima što u katastrofama prema mojim istraživanjima  60-70 plus-minus,na kraju kad to sredi naš MOTORISTA svima će biti jasnije, što se tiče T-33,TV-2,F-86E/D vidljivo je iz pregleda spiska :marinero


Tanka mi arhiva za Tanderdžete, ko zna kada će taj spisak.  (https://www.cheesebuerger.de/images/midi/traurig/a065.gif)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on March 27, 2018, 08:04:24 pm
Bravo vridni MOTORISTO lista Thunderjeta  dobra sad da se jave dobri ljudi i popune sve praznine :pilot

Bilo bi  dobro staviti prvo uspješno katapultiranje iz ovog aviona, pilot je još živ  ,bilo je to 03.10.1957. 172lbap pilot 2 eskadrile por Đuro Topolčić 7.klasa ŠAOA napustio avion s brojem 10630 srebrena ptica pala na planini Kamenšnici  to je kod Sinja -Trilj-Aržano,detalji su ovo, grupni let u oblacima izdvojio se iz grupe gubi orjentaciju nakon toga shvatio gdje je ali ostaje bez čorbe,motor stao i jedino što mu od glavešina nikad nije oprošteno ,bar tako mi kaže iskače uspješno.

Pozdrav ZD

[attachment=1]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on March 28, 2018, 08:39:15 am
Hvala druže. Popunićemo je već, samo polako!

;)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 06, 2018, 11:20:49 pm
Trebam samo čovjeku gore staviti  veliko slovo na prezime  Topolčić :help  moderator


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 07, 2018, 05:39:52 am
Sređeno. :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 10, 2018, 12:40:36 am
MOTORISTO zahvaljujem na ispravci brzog prsta :zid

Gle ovako treba vjerovati da je prvih 8 aviona sletilo na a.Batajnica kako izvori govore,no buni me c/n tih aviona,vidim svugdje se spominje da su svi avioni iz MDAP pomoći bili 31-RE.............

No dematiraju fotografije na kojima su FS-836,962,963,994,751,763,743.........ajmo po redu

Za avione 501 iz onog spiska iz muzeja vidljivo je da je bio FS-936 dakle 52-2936 to jest 31-RE

Sad idemo gornjim slijedom

FS-836 on je po meni 51-10836 dakle 21-RE
FS-962 je  52-2962 dakle 31-RE RV broj nepoznat
FS-963 je 52-2963 isto  31-RE  RV broj nepoznat
FS-994 je 52-2994 isto 31-RE RV broj nepoznat
FS-751 je 51-16751  on je 26-RE broj RV nepoznat
FS-763 je  51-10763 spada u 16-RE  RVbroj nepoznat
FS-743 je 51-16743 on je 26-RE RV broj neznam..................taj avion je jako vidljiv i s prednje i repne strane

ako sam u krivu ispravite me nemam dokumentaciju

   


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 10, 2018, 09:21:48 am
FS-743 je 51-16743 a VE broj naš je 10504

Za ostale nemam info


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: draggan on April 10, 2018, 03:29:23 pm
Nisu svi F-84G iz MDAP-a bili 31-RE (verovatno ta verzija jeste najbrojnija pored 26-RE ?).Bilo je tu i 10-RE,11-RE,15-RE možda i drugih.Baš u knjizi "Jets" - Micevski/Dimitrijević navode se ove verzije u tekstu ispod fotografija.Na žalost ne i njihovi c/n.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 10, 2018, 08:49:19 pm
MOTORISTO zahvaljujem na broju :pilot

Dragane razumimo se ,no u više navrata rečeno je da onih 54 aviona isporučenih do tršćanske krize su bili 31-RE,no nebitno znamo da je bilo i drugih podverzija. :marinero

Svaka valjana pomoć je dobrodošla ,velik je odmak od operativne upotrebe F-84G i podaci bi trebali biti javnosti dostupni ,posebno pozivam gospodu  Dimitrijevića i Micevskog da nam se ukažu po ovom pitanju :help
 
Posebno bi volio znati u knjizi 83LAP objavljena je lijepa fotografija  gdje se vidi avion s brojem 01 i 03 ispod se mutno nazire  FS-USAF………koji bi on bio molim autore i vlasnike kolekcije? :help

Vrag mi neda mira u beskraju neta pronašao sam lijepu maketu F-84G s brojem 22/622 ispod je jako vidljiv FS-687 arktik shema malo čudna ,moram priznati prvi put vidim da je pola krila bilo u crvenoj boji ,moje pitanje autoru lijepe makete  na temelju koje fotografije je radio maketu, rado bi bacio oko.

Ima jedna dobra fotografija iz kolekcije pilota Gojka Mišića pokraj aviona 08 ispod se vidi FS-2XX koji bi to bio VE broj i ovaj USAF?

Puno pitanja ali treba onu listu kvalitetno popuniti da imamo to sređeno

Zahvaljujem unaprijed  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 11, 2018, 11:33:37 pm
Mislim da sam rješio ovaj 03 sa slike iz 83lap di se vidi ispod FS-227

To  bi trebao biti 52-3227  25-RE  VE br. 10503   :pilot

MOTORISTO ide to polako popunićemo mi to :marinero


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 12, 2018, 05:46:18 am
Sjajno!

Meni liči, prema ovoj fotografiji, da je 10508 nosio oznaku FS-201. To pije vodu jer je serija brojeva 52-3193/52-3242 bila dodeljena avionima F-84G 25-RE.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 12, 2018, 09:25:01 pm
MOTORISTO di su drugi ,zar nikog ne zanimaju ovi avioni osim nas dvojice, baš se pitam kud su se izgubili? :komp

Slažem se s ovim brojem koji si rekao za 03,nego tražim koja klasa je ovaj pilot upisan na fotografiji, nemam ni jednog Gojka Mišića u klasama pilota,sad mi je i on enigma, imam 4 Mišića nijedan Gojko pilot :pilot

No sad kad ovo slažemo, to su ovih 8 aviona koji su prvi stigli,muči me jedna stvar koja je zapisana, novinari su uvelike pratili taj dolazak a imamo vidljiv tek 1 avion ,e sad ovo što je netko tko zna FS-USAF stavio 7 brojeva FS koje imamo ,a avione nagađamo s mutnim brojem koji se nazire  ili više-manje vidi,ispada da su to sasvim drugi od onih objavljenih,tu mi nešto neštima,volim biti siguran u pravi broj koji možemo naći kroz seriju kojoj pripada.

Joe  Baugher nam uistinu slabo pomaže,od njega imomo samo ovo

51-692/996      Republic F-84G-1-RE Thunderjet
712 to Yugoslav AF
752 to Belgium as FZ-193.  To Yugoslav AF Sep 16, 1957
882 to Belgium as FZ-189.  To Yugoslav AF Jul 27, 1957.

51-1117/1226      Republic F-84G-15-RE Thunderjet
1138 (MSN 3235-1761) to Yugoslavian AF as JRV 10570

51-10305/10764      Republic F-84G-16-RE Thunderjet
10469 to Belgium as FZ-211.  To Yugoslav AF
10654 to Belgium as FZ-115. To Yugoslav AF
10729 to Yugoslavian AF as JRV 10725.  Seen WFU at Sarajevo

51-10765/10974      Republic F-84G-21-RE Thunderjet
10792 (MSN 2542-1245B) to Yugoslavian AF as JRV 10589.
 
51-10975/11249      Republic F-84G-26-RE Thunderjet
11016 to Yugoslavian AF as JRV 10712
11126 to Yugoslavian AF as JRV 10586

52-2893/3192   Republic F-84G-31-RE Thunderjet
2936 (MSN 3050-1855B) to Yugoslavian AF Jun 1953 as JRV 10501.
2939 (MSN 3050-1858B) to Yugoslavian AF Jul 1953 as JRV 10525
3181 (MSN 3150-2101B) to Yugoslavian AF as JRV 10676

52-8287/8486   Republic F-84G-31-RE Thunderjet
8365 (c/n 3350-2190B) to Yugoslavian AF as JRV 10534

Našao sam ovog 22 BUZZ arktik shemaTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: VP1159 on April 12, 2018, 10:27:58 pm
Krila 1956-1957
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=6][attachment=5]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on April 13, 2018, 12:16:36 am
...nego tražim koja klasa je ovaj pilot upisan na fotografiji, nemam ni jednog Gojka Mišića u klasama pilota,sad mi je i on enigma, imam 4 Mišića nijedan Gojko pilot :pilot

.>>>> Mišić D. Gojko VI klasa ŠAOA

buzz 03 i 08 (Zadar 21. divizija) nisu 503 i 508 vec 603 i 608!

U junu 1953 prvih 10 koji su dosli (onako kako je zapisano u vojnoj evidenciji):

10501....52-2936
10502....52-2994
10503....52-2913
10504....52-2948
10505....52-2962
10506....52-2937
10507....52-2963
10508....51-16743
10509....51-16751
10510....52-2926

Redosled kojim su dodeljivani F-84G je:
prvo 44. divizija Batajnica, potom 39. divizija Skoplje pa zatim 21. divizija Zadar

 Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Bozo13 on April 13, 2018, 05:34:09 am
MOTORISTO di su drugi ,zar nikog ne zanimaju ovi avioni osim nas dvojice, baš se pitam kud su se izgubili? :komp


Za kvalitetnu saradnju potrebno je znanje i poznavanje materije. Nažalost u toj oblasti ne mogu da se kvalitetno uključim u raspravu, a što ne znači da se nastava ne prati. ;)

LPB


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 13, 2018, 07:24:19 am
MOTORISTO di su drugi ,zar nikog ne zanimaju ovi avioni osim nas dvojice, baš se pitam kud su se izgubili? :komp

Joe  Baugher nam uistinu slabo pomaže,od njega imomo samo ovo


Biće, biće, samo polako. Sada imamo šta da popunjavamo, rešiće se i Tanderdžeti. Svojevremeno sam kontaktirao g-dina Baughera oko brojeva letelica koje su interesantne  za nas i moram priznati da me je razočarao. Čovek je nevaspitan i ohol, tako da sa njime više nisam hteo da gubim vreme.


buzz 03 i 08 (Zadar 21. divizija) nisu 503 i 508 vec 603 i 608!

U junu 1953 prvih 10 koji su dosli (onako kako je zapisano u vojnoj evidenciji):

10501....52-2936
10502....52-2994
10503....52-2913
10504....52-2948
10505....52-2962
10506....52-2937
10507....52-2963
10508....51-16743
10509....51-16751
10510....52-2926

Redosled kojim su dodeljivani F-84G je:
prvo 44. divizija Batajnica, potom 39. divizija Skoplje pa zatim 21. divizija Zadar

 :super :super :super

Hvala ti puno m-hobby!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on April 13, 2018, 05:28:33 pm
Иако сам радио у Ваздухопловству (ја сам ипак пешадинац) никад ме нису занимали детаљи као што вас занимају. Али, и ја као и Божо пратим шта пишете. Понекад, кад нешто знам или се присећам, убацим се.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 13, 2018, 09:46:37 pm
MOTORISTO moj ovo bi donekle trebali biti naši Thundejeti :pilot :pilot :pilot :pilot :pilot :pilot :pilot

51-00752 Republic F-84G-1-RE Thunderjet…ex belgija 16.9.57. MDAP 10xxx
51-00882 Republic F-84G-1-RE Thunderjet…….JRV  27.7.57.MDAP 10xxx
51-09736 Republic F-84G-6-RE Thunderjet…JRV 27.7.57. MDAP  10xxx FZ-35 c/n(2336-189B)
51-10180 Republic F-84G-11-RE Thunderjet…….ex belgija 27.7.57. MDAP  10xxx
51-10469 Republic F-84G-16-RE Thunderjet………ex belgija 1.10.57…RV 10xxx
51-10654 Republic F-84G-16-RE Thunderjet……ex belgija 16.9.57…..RV 10xxx
51-10729 Republic F-84G-16-RE Thunderjet…………10725 Sarajevo  c/n(2542-1182B)
51-10771 Republic F-84G-21-RE Thunderjet…ex belgija 27.7.57.MDAP 10xxx
51-10792 Republic F-84G-21-RE Thunderjet…………….10589
51-11016 Republic F-84G-26-RE Thunderjet…………….10712
51-11089 Republic F-84G-26-RE Thunderjet…………….10623
51-11126 Republic F-84G-26-RE Thunderjet…………….10585
51-11138 Republic F-84G-26-RE Thunderjet…………….10570 Benkovac ex
51-11159 Republic F-84G-26-RE Thunderjet …………....10616 mariborski Kbely
51-11234 Republic F-84G-26-RE Thunderjet……JRV slika natpis lijevo nevidi se broj aviona
51-16659 Republic F-84G-26-RE Thunderjet……10697 ex greek  yelow tiger
51-16743 Republic F-84G-26-RE Thunderjet..9.6.53. prvih 8 slika ovog….10508
51-16751 Republic F-84G-26-RE Thunderjet……..FS-751………………..10509
52-2910 Republic F-84G-31-RE Thunderjet……10642 obnovljen Pivka
52-2913 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP…..10503
52-2924 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2926 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP…..10510
52-2928 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP
52-2932 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2936 Republic F-84G-31-RE Thunderjet… ex belgija  ide u  RV  MDAP ….10501
52-2937 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ….ex belgija  ide u  RV  MDAP….10506
52-2939 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP 10525  MJV
52-2946 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2948 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP……10504
52-2951 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2953 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2955 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2962 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP….FS-962  ….10505
52-2963 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP….FS-963   …10507
52-2964 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2971 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2972 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV MDAP
52-2989 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP-4000- ti proizveden
52-2994 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP…10502
52-2998 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP
52-2999 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP
52-3007 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP
52-3088 Republic F-84G-31-RE Thunderjet…10674 ovaj na ZBZ na pločici 26-RE
52-3181 Republic F-84G-31-RE Thunderjet….10676  KRK
52-3183 Republic F-84G-31-RE Thunderjet ex belgija  ide u  RV  MDAP
52-3192 Republic F-84G-31-RE Thunderjet…….10686 Željava
52-3201 Republic F-84G-25-RE Thunderjet…….FS-201 Mišić  Gojko  10608
52-3227 Republic F-84G-25-RE Thunderjet……FS-227…ZBZ 83LAP…10603
52-8331 Republic F-84G-31-RE Thunderjet….. 10677
52-8365 Republic F-84G-31-RE Thunderjet…10534  letio u Seatltle usa-prodan
52-8421 Republic F-84G-31-RE Thunderjet……..10703 sad u Novom Sadu
52-8435 Republic F-84G-31-RE Thunderjet….  MJV  RF-84G   7.mj.53 10530
52-8447 Republic F-84G-31-RE Thunderjet…….10531 Željava mdap15.7.53.

Dragi Milane izuzetno cijenim što si se uključio ,znam na čemu trenutno radiš i nebi htio da kvarim ugođaj koji jedva čekamo,a tamo vjerujem bit će sve informacije,zahvaljujem što si  puno pomogao kao i uvijek,sad kad si nam dao prst znaš mi bi htjeli cijelu ruku ako je to moguće,tebi dajem olovku i budi dobar u ovom spisku  precrtaj ili dopiši što misliš da treba. :klap :klap :klap

Ovo je donekle sve relevantno u koje donekle vjerujemo da je tako, pa polako kad stigneš isto tako poruči Bojanu da ima naš poziv proljeće je na vidiku,a znam koliki je zaljubljenik ovih nadasve divnih aviona. :help :help :help :help

Puno se zahvaljujem u ime  MOTORISTE našeg vrijednog koji se u to bacio naglavu,hvala ti na pomoći za pilota Gojka  Mišića pok. nažalost,neznam kako sam ga preskočio u monografiji,godine čine svoje. :zid

Moje  poštovanje ZD

P.S. volio bi znati kako su upisani krivi FS za prvih 8 avionaTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 13, 2018, 09:57:05 pm
Sjajno!!!!

:super :super :super

Hvala!


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 13, 2018, 10:20:53 pm
Imamo još jedan za Milana enigma Mišić Gojko

[attachment=1]
[attachment=2]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 13, 2018, 10:25:17 pm
Ovu sam mislio :o Imamo još jedan za Milana enigma Mišić Gojko


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 14, 2018, 12:52:18 pm
Dve fotke sa 10714.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on April 14, 2018, 02:58:08 pm
Pazljivo sam pogledao originalni sken fotografije a koja je objavljena u monografiji o 117. lap.
Stvarno ne vidi se najbolje americki serial pa moze da se stekne utisak da pise 52-9319.
Zapravo broj je 52-8319 (nas 10532) koji je primljen avgusta 1953.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 14, 2018, 03:03:50 pm
Znaš li možda koja su još dva Tanderdžeta, sem 10678, iskorištena kao mete za ispitivanje kasetne bombe BL755 u avgustu 1977?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 14, 2018, 06:41:52 pm
Milane  volim da si se aktivnije uključio, neznam ,ti imaš original ovo je sken iz tvoje i Bojanove knjige,moguće, no ima u ovom spisku što da bi mogao što uraditi,ima još jedna fotografija koja me upućuje na ovaj serijal,tvoje  mišljenje?

Pozdrav ZD

51-11089 Republic F-84G-26-RE Thunderjet…………….10623Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on April 15, 2018, 02:29:45 pm
Drago mi je vidjeti da je ova tema živnula u posljednje vrijeme. Hvala kolegi m-hobby-ju na podacima iz vojne evidencije.

Ovo bi trebali biti c/n-ovi za te avione :

10501....52-2936     c/n 3050-1855B
10502....52-2994     c/n 3050-1913B
10503....52-2913     c/n 3050-1832B
10504....52-2948     c/n 3050-1867B
10505....52-2962     c/n 3050-1881B
10506....52-2937     c/n 3050-1856B
10507....52-2963     c/n 3050-1882B
10508....51-16743   c/n 2842-1803B
10509....51-16751   c/n 2842-1811B
10510....52-2926     c/n 3050-1845B

10532....52-8319     c/n 3250-2144B


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 15, 2018, 07:45:51 pm
Hvala puno Marko!

:super :super :super


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on April 15, 2018, 08:10:26 pm
Nema na čemu. Drago mi je ako mogu barem malo pridonijeti ovoj temi.  :)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: markobe on April 16, 2018, 01:25:40 am
Još jedan F-84G :

10642....52-2910     c/n 3050-1829B


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 16, 2018, 07:49:43 am
 :super :super :super


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 18, 2018, 11:19:24 pm


10501      52-2936   (3050-1855B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10502      52-2994   (3050-1913B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10503      52-2913   (3050-1832B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10504      52-2948   (3050-1867B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10505      52-2962   (3050-1881B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10506      52-2937   (3050-1856B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10507      52-2963   (3050-1882B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10508      51-16743   (2842-1803B)  Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10509      51-16751   (2842-1811B)  Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10510      52-2926   (3050-1845B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10525      52-2939   (3050-1858B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10530      52-8435   (3350-2260B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10531      52-8447   (3350-2272B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10532      52-8319   (3250-2144B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10534      52-8365   (3350-2190B)  Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10570      51-1138   (3235-1761B)  Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10585      51-11126   (2141-1579B)  Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10589      51-10792   (2542-1245B)  Republic F-84G-21-RE Thunderjet
10603      52-3227   nemam       Republic F-84G-25-RE Thunderjet
10608      52-3201   nemam       Republic F-84G-25-RE Thunderjet
10616      51-01159   (3235-1782)    Republic F-84G-15-RE Thunderjet
10622      51-16687   (2842-1747B)    Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10623      51-11089   (2141-1542B)    Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10642      52-2910   (3050-1829B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10674      52-3088   (3150-2007B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10676      52-3181   (3150-2100B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10677      52-8331   (3250-2156B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10686      52-3192   (3150-2111B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10697      51-16659   (2842-1719B)    Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10703      52-8421   (3350-2246B)    Republic F-84G-31-RE Thunderjet
10712      51-11016   (2141-1469B)    Republic F-84G-26-RE Thunderjet
10725      51-10729   (2542-1182B)    Republic F-84G-16-RE ThunderjetToliko  od mene za sad, ima tu nekih ispravki  koje su bile pomeni krivo zavedene, naročito  msn –c/n ,
Tu sam za svaki argumentirani demat,posebno molim Milana i Bojana da bace oko. :help

Zahvaljujem unaprijed  ZD :pilotTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on April 24, 2018, 11:06:34 pm
 Tu malo kopam tražim naše dok nebude  ima zanimljiv  video ne s ovih prostora već idemo u Tajvan

Uživajte  ZD :pilot


https://www.youtube.com/watch?v=4iJ-tiTSyjA


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 29, 2018, 04:17:35 pm
Последњи узлет
6. новембра 2016.

Са првим поглављем од петнаест прича из живота пилота борбених авиона РВ и ПВО, које су имале сретан крај, невољно сам пристао да испричамо тужне и жалосне приче о губицима драгих нам другова и колега које је однела специфична и опасна летачка служба у РВ и ПВО. Испричане су приче са чудесним догађајима и поступцима пилота који су излазили неповређени из опасних ситуација на небу, доносили радост у летачке колективе, обогаћивали искуства и били пример добре обуке, присебности и хладнокрвности.

[attachment=1]

Тужна је чињеница да је летачка служба заувек однела многе, углавном младе животе, а посебно много губитака било је у ЈРВ непосредно иза Другог светског рата. Разлога за погибије пилота и других ваздухопловаца било је више. После II рата у јединицама ЈРВ коришћени су авиони металних и дрвених конструкција са клипним моторима, од којих су многи коришћени у рату. До 1948. године већина авиона били су совјетске производње, а после резолуције ИБ прешло се на авионе западног порекла, укључујући и прве млазне авионе Ф-84 Г Тандерџет и Ф-86 Е Сејбр са избацивим седиштем (катапултом). Из авиона са клипним мотором било је веома сложено спасавање употребом падобрана.Тек је трећа и четврта генерација борбених авиона достигла врхунац са опремом за спасавање и скоро стопроцентну сигурност при напуштању авиона. Да би се стекла колико толико слика о овој другој мање познатој страни летачког позива, по први пут, колико је мени познато, износимо податке о драматичности и трагичности војног летачког позива.По подацима мојих колега из удружења ПВЛПС који су и обрађивали елаборате о удесима и катастрофама у ЈРВ од 1945. до 1985. погинуло је 700 пилота и других чланова посаде, од којих је 55 пилота страдало на авиону Ф-84Г, који се до 1973. год. најдуже задржао у РВ и ПВО, пуних 20 година За последњих тридесет година било је на жалост још много страдалих ваздухопловаца у деведесетим као и почетком 21-ог века у РВ и ПВО Србије, што ће бити описано другом приликом. Све до деведесетих година прошлог века сва страдања била су у мирнодопским условима на редовној обуци и вежбама.

Зашто је овако морало бити?

[attachment=2]

У периоду клипне авијације на страдања пилота утицали су непоуздани ваздухоплови и сложена техника пилотирања. Као пилот РВ и ПВО често сам размишљао о причама старијих колега и закључио да је други разлог великог броја удеса и катастрофална мањкавост у избору кандидата за пилоте, посебно у почетку стварања РВ и ПВО. Да ли је седамнаестогодишњи или пилот са осамнаест година био потпуно ментално зрела личност за решавање свих ситуација у ваздуху? Од наведених бројки највећи број погинулих су управо млади пилоти. Увођењем у наоружање ловаца МИГ-21 и 29 а у ЛБА Ј-22 Орао и Г-4, знатно је смањен број настрадалих пилота, јер је крајње поједностављено напуштање авиона у критичним ситуацијама са великим процентом успешности. Школовање пилота је продужено са потпуним и савременим планом и програмом. Избор кандидата је научно потпуно поткрепљен развојем ВМИ и ВЛКЛ. Пилоти долазе у јединице са 22-23. године, као ментално зреле личности. Морам рећи још и ово. Без обзира на сва достигнућа у ратном ваздухопловству, жртава ће нажалост бити и даље због природе позива, брзине и висине на којима се одвија летачка активност. Обављајући војничке задатке борбеним ваздухопловом не можемо да не споменемо и задовољство које пружа брзина кретања, слике са висине и слобода у простору коју имају само птице. Али то је споредно у војном летачком позиву.

ДРАМА У МРКЛОЈ НОЋИ

Овај немио и тужан догађај десио се 23. јула 1963. године, када је живот изгубио пилот 8. пилотске класе, капетан Ранко Јанковић. Прича обилује најнебичнијим чињеницама и догађајима да ни један ваздухопловни удес није ни мало сличан овом. Детаље о овом догађај испричао је пензионисани пилот пуковник, Анђелковић Душан – Дуци у књизи као прилог монографији 8. класе одакле су коришћени подаци за ову причу.

[attachment=3]

fghПилоти Јанковић и Анђелковић били су Јагодинци, али су се боље упознали тек у Мостару по доласку у школу официра авијације. Ово је прича о пилотском другарству, љубави и професионализму. На првом одсуству два другара су се заједно проводили по Јагодини и одлазили у оближње село где је покојни Ранко упознао Дуцијеву сестру и родитеље. По завршетку школовања Ранко се оженио Миленом, сестром свог друга Дуција, која се као учитељица запослила у селу Галовац поред аеродрома Земуник (Задар) где је Ранко био распоређен после школе у 172. лбап. Ранко и Дуци постали су зет и шурак.

Иначе 8. пилотска класа је била најбројнија класа у историји РВ и ПВО. Од 276 полазника школовање је завршило 190 пилота. Класа је позната и по тужном и неславном податку највише погинулих пилота на школовању и током службе у РВ и ПВО. Овај трагичан догађај био је веома поучан јер је донекле изазван, како се то обично каже сплетом околности и одступањем од плана, што је у авијацији врло опасно. Пилоти 172. лбап тих година били су у врхунској тренажи и постали су елитна јединица РВ и ПВО на авионима Ф-84Г Тандерџет.dasИнспекција НАТО пакта тих година је прогласила 172. лбап најбољом летачком јединицом у јужноевропском крилу. На проверу јединице имали су право по уговору којим је додељена помоћ РВ и ПВО у млазним авионима иако Југославија није била у НАТО-у.

Крајем јула пилоти овог пука су имали око 200 сати налета, а капетан Ранко око 250 сати. То је податак који указује на велики замор појединих пилота. По сећању класића, Ранко је био велики пушач, што је утицало на његову летачку кондицију. На лет код птица селица полазе само оне потпуно спремне. Неспремне остају на земљи. Наш капетан Ранко није те ноћи 23. 07.1963. год. био у плану за летење. Шта више пре подне је обавио неколико летова у склопу обуке младих пилота у јединици и отпочео да користи заслужени годишњи одмор. У вечерњим часовима стигао је позив из јединице са аеродрома, са поруком да је искрсла потреба да дође и направи пар летова ноћу са младим пилотима распоређеним у 172. лбап. Ранку није пало на памет да избегне непредвиђено оптерећење и поред сложене породичне ситуације. Жена са два мала детета спремала се за пут на одмор у завичај. У стану код Ранка био је на одмору брат са породицом који је тог поподнева требало да крене кући према Србији. Ту су били још неки Ранкови рођаци. Он се опростио од свих и отишао на аеродром одакле се више никад није вратио.

Последњи лет Ранка Јанковића започео је полетањем са а. Земуник у 23,30 часова у саставу пара на авиону Ф-84Г. Навигацијски лет са дејством на полигону Бенковац био је планиран по маршрути Задар - Иванић Град – Пула – Бенковац са слетањем на матични аеродром. Капетан Ранко био је вођа пара, а пратилац такође Јанковић, али Ратко-потпоручник.

[attachment=6]

Метео ситуација је била повољна за извршење задатка са погоршањем времена на северозападу земље после пола ноћи. Лет се до Иванић Града одвијао нормално, а онда је пратилац приметио да је вођа заћутао и да се у кабини авиона чудно умирио тј. био је непокретан. Уз све то авион вође пара наставио је лет у северозападном курсу, а требало је да заузму правац према југозападу. На упозорење пратиоца вођа није реаговао иако су пролетели Иванић Град. Командант ескадриле био је у ваздуху и пратио развој догађаја па је у једном тренутку и сам реаговао позивајући Ранка преко радио везе како би му дао упутства. Командир је пратиоцу наредио да се максимално приближи и искористи сва сигнална средства, укључујући и излазак испред вођиног авиона.asdasdasdСве је било без резултата. Ситуација се све више компликовала приближавањем аустријској граници и невремену у виду кумулонинбуса. У покушајима пратиоца да установи шта је са вођом дошло је до уласка у облаке и то је био задњи визуелни контакт између њих. Млади ппоручник Јанковић био је после тога у великој опасности пошто га је захватила јака турбуленција, без видног контакта једва је успоставио оријентацију и уз подршку командира из другог авиона извршио слетање после 3 сата и 40 минута са свим убојним средствима и са задњим капима горива.asasdАвион капетана Ранка Јанковића наставља лет у северозападном курсу носећи онеспособљеног пилота далеко од домовине у смрт. Ранков авион Ф-84Г долетео је до акустријско – швајцарске границе. Место ове необичне ваздухопловне катастрофе, са муком је после неколико дана пронашла аустријска служба трагања и спасавања код места Мурау на граници две поменуте земље.

[attachment=4]

Наша комисија за испитивање ваздухопловних удеса је констатовала да је првостепени узрок удеса ХИПОКСИЈА (недостатак кисеоника), а због тоталног уништења авиона није се могло установити због чега је до тога дошло. Сви они који су управљали авионом Ф-84Г не могу се довољно начудити чињеници да је авион без утицаја пилота летео праволинијски читавих 50 минута. Тандерџета је било тешко натримовати за дужи стабилан лет, пошто је имао резервоаре на крајевима крила чијим је пражњењем било потребно чешће тримовање. После четири године од овог случаја због ХИПОКСИЈЕ погинуо је потпоручник Косић Динко из моје 18 класе на планини Дурмитор. Ово је само једна од тужних пилотских прича којих је на жалост много било.

[attachment=5]

Посмртни остаци капетана Ранка које је Аустрија прикупила и послала, сахрањени су у Јагодини уз све предвиђене војне почасти.

пуковник авијације у пензији-пилот, Драгослав Спасојевић

Izvor: www.udruzenjepvlps.org


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: dzumba on April 29, 2018, 06:03:56 pm
Занимљив прилог и опис догађаја. Чуо сам за овај догађај, али нисам знао како се то десило.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: robertino on May 01, 2018, 10:34:27 pm
Možda nije usko vezano za temu ali imam pitanje, da li je SFRJ planirala nabavku RF-84F Thunderflash !?

Pitam jer ovdje čitam o 451Matici i spominje se 84F,
Link: http://www.airwar.ru/enc/other/s451mm.html

Hvala


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on May 09, 2018, 04:01:38 pm
Možda nije usko vezano za temu ali imam pitanje, da li je SFRJ planirala nabavku RF-84F Thunderflash !?

Pitam jer ovdje čitam o 451Matici i spominje se 84F,
Link: http://www.airwar.ru/enc/other/s451mm.html

Hvala

I ja sam negde pročitao da je razmatrana nabavka F-84F, ali gde, to ne mogu da se setim.

Za ovu ftografiju kažu da je poslednji let aviona F-84G u RV i PVO, 20.02.1974. major Albert Vinković.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on May 10, 2018, 08:37:02 pm
MOTORISTO ,ovaj 525 koji je u postavci MJV je zamjena  za  501 koji je predviđen da kao prvi primjerak ovog aviona bude u postavci, čak je imao zadnji prelet  iz Cerklja pilot je bio  Boris Kraublat o čemu je pisao naš uvaženi prijatelj Tomaž Perme,no avion  s brojem  501 imao je nezgodu  prilikom podizanja  nezgodno se otkačio sa dizalice  pao na desno krilo i leđa,vidljivo iz fotografije sa livade  MJV oštećen znatno  tako da je postavljen 525.
Ovo što navodiš da je  ovo zadnji let  T-jeta uopće s njegovim preletom nije točno,iz pouzdanih izvora, mehaničara  u 2 stupnju  baze u Zemuniku navodim ime čovjeka  vrhunskog mehaničara  odnedavno nažalost  preminulog Mirka Štajnera koji mi je između ostalih zanimljivosti ispričao ovo,doslovno ovim riječima:

Našao sam 2 potpuno nova  motora za F-84G ,kako je  general  Momčilo Nikić izuzetno volio letiti na tom avionu,našao sam 2 zmaja koja su  najbolja,osposobio  avione koji su letili nakon otpisa iz registra,ali nisu letovi zavođeni u knjižici ni pilotskoj ni tehničkoj.

Ovo mi vjerujte na riječ jer mi je to potvrdio i sam general  Momo Nikić ,neka to bude ekskluziva! :pilot

Nažalost  nisam dobio brojeve aviona ,na moj upit ,odgovor je bio samo zar je to toliko bitno!

Moje poštovanje  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on May 10, 2018, 08:59:41 pm
Hvala ti na ovoj informaciju Zulu. Što se tiče ove fotografije sa 10525 u vezi zadnjeg leta, samo sam preneo ono što je bilo napisano ispod nje.

:)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on May 23, 2018, 10:36:35 pm
Hvala ti na ovoj informaciju Zulu. Što se tiče ove fotografije sa 10525 u vezi zadnjeg leta, samo sam preneo ono što je bilo napisano ispod nje.

:)


Ma nema problema MOTORISTO moj svega je bilo  što neznamo ,problem je što nestaju ti starii piloti ,a i sjećanja su im daleka.

Nego moram sam sebe ispraviti  sa ovom fotografijom  Gojka Mišića u kabini di se vidi c/n 51-11123A ,greškom sam upisao prethodno nepostojeći broj
51-11234 Republic F-84G-26-RE Thunderjet……JRV slika natpis lijevo nevidi se broj aviona.......... :komp demantiram sam sebe, na MyCity forumu primjetio sam Bojanovu pasku da bi se ovdje moglo raditi  o avionu s brojem  607 dakle imamo još jedan rješen

Evo krop broja s te  Mišićeve  fotografije


Pozdrav  ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on May 23, 2018, 11:03:03 pm
Tužna priča sa kapetanom Rankom Jankovićem koji  je  poginuo  26.7.1963. na avionu  F-84G  644 u jednoj tužnoj noći udario u Alpe, naš vrijedni avioarheolog  Raus došao je do    fotografije  jednog alpiniste koji je  prije par godina pronašao lim  sa brojem  44, nastavak tužne priče koju je  prenio naš MOTORISTA  :'(Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on July 30, 2018, 07:42:19 am
Jedna mala.

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on August 15, 2018, 05:00:18 pm
Zaboravljeni rashodovani Thunderjeti na ZB Pula ... 1992..

[attachment=1]


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on September 03, 2018, 11:15:47 pm
Najbitnije u svemu jest  činjenica,da oni koji odlučuju baciti ili ostaviti.......izaberu ovo zadnje, sad na kraju da se spasi ostatak ostataka, ovaj avion je u vrlo lošem stanju, nadam se poslužit će dobro za rezervne djelove kad se dopreme oni sa Željave.

S obzirom na činjenicu da će biti exponati u vojnoj bazi HRZ-a, oznake JRV ne dolaze u obzir, avioni imaju svoju  povjest i prije dolaska  koja je poznata te se nadam da će dobiti originalne USAF oznake, ali najbitnije da se avioni sačuvaju.

Onaj koji je imao svoj zadnji let uz malu pomoć 8mice jest  F-84G-26-RE  10674

Na njegovoj pločici stoji  ovo:

AIRPLANE  MOD.   F-84G-26-RE
VG OR PART MO 30FS 3202-5
CONTR.  NO    AF  33-038-14949
SER. NO  3378
DATE ACCEPTED   118  52
3 049

Bojan uvaženi član našeg  foruma će znato odgonetnuti njegovu priču  :help

Drugi primjerak neide na  ovaj topik, ali samo da spomenem jest  C-47B-5-DK 43-48835 ex broj 71203  on je u dosta boljem stanju, mada mislim da je onaj na Željavi još bolji, ali vidit će se


[attachment=1]

i slika dok je bio u u naoružanju

[attachment=2]

Pozdrav  ZD
F-84 broj 642 treći u redu imao je crne natpise. A sada su mu stavili bele.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on September 04, 2018, 09:06:18 pm
Ales mislio si onog u muzeju Pivka u  Sloveniji 642,točno ima standardan bijeli broj,prije toga dok je bio na a. Brnik imao je nestandarni  krivi broj 914, taj broj uopće nije postojao

evo ga na Brniku

Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on September 04, 2018, 09:17:59 pm
Nego kad sam već svratio da priupitam ima li netko u svojoj kolekciji ove Thunderjete iz Rajlovca u nekoj od fotografija na kojima su bolje vidljivi detalji kao bedževi žutog tigra recimo?

Zahvaljujem unaprijed :pilot

uz pozdrav ZDTitle: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: t_p_ on September 06, 2018, 09:28:30 am
F-84 broj 642 treći u redu imao je crne natpise. A sada su mu stavili bele.

Aleš, 10642 imao je crne eskadrilske brojeve samo kratko vreme. Posle toga imao je standardne bele brojeve sve do kraja upotrebe u JRV i tako je to i napravljeno na restauriranom avionu.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: ZuluDelta on October 19, 2018, 04:41:07 pm
Napokon izišao novi JETS

https://despot-infinitus.com/proizvod/titos-jet-jockeys/
Pozdrav ZD


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: kumbor on October 19, 2018, 06:53:27 pm
Ales mislio si onog u muzeju Pivka u  Sloveniji 642,točno ima standardan bijeli broj,prije toga dok je bio na a. Brnik imao je nestandarni  krivi broj 914, taj broj uopće nije postojao

evo ga na Brniku

Eto, pametni Janezi su poneki i ostavili, restaurirali... a ne kao mi, da ih cigani razvlače po otpadima za pola evra kilo.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: robertino on October 19, 2018, 06:58:26 pm
ne razumijem ove desničare (da Despot je desničar), zašto Titos Jets, pa nije to Titov osobni privatni avion, to su avioni od JNA odnosno Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, to su avioni od narode Jugoslavije 

 :udri :c :dosada


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: t_p_ on October 20, 2018, 01:16:49 pm
Tito's Jet Jockeys bio je naslov udarnog članka u Flying Magazine 1953 godine, pa se taj naslov sam po sebi nameće za ovu knjigu koja je, čini mi se, na engleskom jeziku.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: robertino on October 20, 2018, 01:25:03 pm
Tito's Jet Jockeys bio je naslov udarnog članka u Flying Magazine 1953 godine, pa se taj naslov sam po sebi nameće za ovu knjigu koja je, čini mi se, na engleskom jeziku.

aha, znači od amera, za amere, onda ništa čudno ni naslovu  :zid


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: t_p_ on October 20, 2018, 01:45:44 pm
Ja mislim, da je naslov legitiman. Isto tako legitimno je, da je knjiga na engleskom jeziku. Za razliku od prošlih vremena, danas se knjige jako teško prodaju i nije ni čudno, da se pokuša sa prodajom na širem tržištu. Ali zašto da se oko toga brinemo? Kod nas i onako skoro nitko više ne čita ili kupuje knjige … 


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: robertino on October 20, 2018, 03:14:59 pm
kad smo otišli u offtopic. Pa ljudi ne kupuju knjige jer su skupu, a one gluposti što pišu one sponzoruše su po 1-2 eura, dok su one dobre preko 50 eura


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: t_p_ on October 20, 2018, 03:25:52 pm
Ljudi ne kupuju knjige, jer su im draži automobili, šminkerske cipele, telefoni i pivo a knjige potraže u pdf obliku na internetu.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Dreadnought on November 09, 2018, 02:26:31 pm

Fotografija za koju nemam podatak, piloti ispred koliko mi se čini 12 thunderjeta. Možda ih ima još, ali samo se ovo vidi na fotografiji.

Pljuga, sunčanje, radio-tranzistor na klupici  :)


[attachment=1]


[attachment=2]


Ima li neko ideju gde i kada bi moglo biti?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on November 09, 2018, 05:51:56 pm
Zemunik kraj 50-ih?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Solaris on November 09, 2018, 06:05:56 pm
Jedini orijentir je onaj hangar (?) desno.

poz.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 01, 2018, 06:09:32 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Strana 21 Slika 40. Desni je pilot Ivan Sajovic rodom iz Postojne. Nakon napuštanja JRV prelazi JAT-u i postade kopilot na DC-3. Nastradao je zajedno sa pilotom Ciril Križnar-om meseca juna 1968 u gradu Atak, Jemen (YAR). Za vreme građanskog rata prevozili su oružje za vojnu vladu odnosno rojaliste. Republikanci sa kim su rojalisti bili u sukobu njihov su avion oštetili prilikom jednog takvog preleta i razbio se prilikom prinudnog sletanja. Postoji jedna fotografija na Opensoaring sajtu na kojoj se vidu delovi stajnoga trapa razbijenog DC-3 i tri grobova. Iz toga može se zaključiti, da su tamo ukopani nesretni piloti. Sada, dali su stradali za vreme pada ili su ubijeni prilikom bježanja to se ne zna. Ali vidi se da su grobovi bez reda i moje mišljenje je da su ukopani tamo gdje su i streljani.
http://old.opensoaring.com/Krila_slavnih/krila_slavnih_kriznar.html


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 01, 2018, 07:03:12 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Strana 21 Slika 40. Desni je pilot Ivan Sajovic rodom iz Postojne. Nakon napuštanja JRV prelazi JAT-u i postade kopilot na DC-3. Nastradao je zajedno sa pilotom Ciril Križnar-om meseca juna 1968 u gradu Atak, Jemen (YAR). Za vreme građanskog rata prevozili su oružje za vojnu vladu odnosno rojaliste. Republikanci sa kim su rojalisti bili u sukobu njihov su avion oštetili prilikom jednog takvog preleta i razbio se prilikom prinudnog sletanja. Postoji jedna fotografija na Opensoaring sajtu na kojoj se vidu delovi stajnoga trapa razbijenog DC-3 i tri grobova. Iz toga može se zaključiti, da su tamo ukopani nesretni piloti. Sada, dali su stradali za vreme pada ili su ubijeni prilikom bježanja to se ne zna. Ali vidi se da su grobovi bez reda i moje mišljenje je da su ukopani tamo gdje su i streljani.
http://old.opensoaring.com/Krila_slavnih/krila_slavnih_kriznar.html
Snimak grada
www.google.com/maps/place/Ataq,+Yemen/@14.5655482,46.8151259,10726m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!2sAtaq,+Yemen!3b1!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274!3m4!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 01, 2018, 08:09:57 pm
[attachment=1]
[attachment=5]

Strana 21 Slika 40. Desni je pilot Ivan Sajovic rodom iz Postojne. Nakon napuštanja JRV prelazi JAT-u i postade kopilot na DC-3. Nastradao je zajedno sa pilotom Ciril Križnar-om meseca juna 1968 u gradu Atak, Jemen (YAR). Za vreme građanskog rata prevozili su oružje za vojnu vladu odnosno rojaliste. Republikanci sa kim su rojalisti bili u sukobu njihov su avion oštetili prilikom jednog takvog preleta i razbio se prilikom prinudnog sletanja. Postoji jedna fotografija na Opensoaring sajtu na kojoj se vidu delovi stajnoga trapa razbijenog DC-3 i tri grobova. Iz toga može se zaključiti, da su tamo ukopani nesretni piloti. Sada, dali su stradali za vreme pada ili su ubijeni prilikom bježanja to se ne zna. Ali vidi se da su grobovi bez reda i moje mišljenje je da su ukopani tamo gdje su i streljani.
http://old.opensoaring.com/Krila_slavnih/krila_slavnih_kriznar.html
Snimak grada
www.google.com/maps/place/Ataq,+Yemen/@14.5655482,46.8151259,10726m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!2sAtaq,+Yemen!3b1!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274!3m4!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274
Evo još malo mojih snimaka 10642 F-84G. Nadam se, da vam se sviđaju.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: m-hobby on December 01, 2018, 08:13:18 pm

Malo bolja slika iz 204. puka a. Batajnica sa letenja na F-84G: levo Ukmar Silvo iz 2. klase VVU a desno Ivan Sajevic iz 6. klase ŠAOA.


Po demobilizaciji 1958. Ivan Sajevic je prešao u JAT.Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 01, 2018, 08:31:15 pm

Malo bolja slika iz 204. puka a. Batajnica sa letenja na F-84G: levo Ukmar Silvo iz 2. klase VVU a desno Ivan Sajevic iz 6. klase ŠAOA.


Po demobilizaciji 1958. Ivan Sajevic je prešao u JAT.


Pilot Ukmar Silvo 1927-1994. Evo njegov grob u LJ.
[attachment=1]
https://grobovi.zale.si/Home/Preview?Names=ukmar&OnlyFamus=False&Page=1&IsComplex=False&UId=57fc35db-cad9-4b4f-bd7f-e634bcfca68d


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: topalovicdj on December 03, 2018, 10:53:02 pm
[attachment=1]
[attachment=5]

Strana 21 Slika 40. Desni je pilot Ivan Sajovic rodom iz Postojne. Nakon napuštanja JRV prelazi JAT-u i postade kopilot na DC-3. Nastradao je zajedno sa pilotom Ciril Križnar-om meseca juna 1968 u gradu Atak, Jemen (YAR). Za vreme građanskog rata prevozili su oružje za vojnu vladu odnosno rojaliste. Republikanci sa kim su rojalisti bili u sukobu njihov su avion oštetili prilikom jednog takvog preleta i razbio se prilikom prinudnog sletanja. Postoji jedna fotografija na Opensoaring sajtu na kojoj se vidu delovi stajnoga trapa razbijenog DC-3 i tri grobova. Iz toga može se zaključiti, da su tamo ukopani nesretni piloti. Sada, dali su stradali za vreme pada ili su ubijeni prilikom bježanja to se ne zna. Ali vidi se da su grobovi bez reda i moje mišljenje je da su ukopani tamo gdje su i streljani.
http://old.opensoaring.com/Krila_slavnih/krila_slavnih_kriznar.html
Snimak grada
LINK - Google Maps (http://www.google.com/maps/place/Ataq,+Yemen/@14.5655482,46.8151259,10726m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!2sAtaq,+Yemen!3b1!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274!3m4!1s0x3df07fe578d758a7:0xde6ed5b381e27e85!8m2!3d14.5295644!4d46.8301274)
Evo još malo mojih snimaka 10642 F-84G. Nadam se, da vam se sviđaju.

naravno, fala Ales
pozdrav Djordje


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 03, 2018, 11:14:19 pm

Malo bolja slika iz 204. puka a. Batajnica sa letenja na F-84G: levo Ukmar Silvo iz 2. klase VVU a desno Ivan Sajevic iz 6. klase ŠAOA.

Po demobilizaciji 1958. Ivan Sajevic je prešao u JAT.

Pilot Ukmar Silvo 1927-1994. Evo njegov grob u LJ.


 https://grobovi.zale.si
 
 Za ogled samo stavite Ukmar Silvester i potražite ikonu levo gore (photo of grave).Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 04, 2018, 12:57:58 am
Последњи узлет
6. новембра 2016.

Са првим поглављем од петнаест прича из живота пилота борбених авиона РВ и ПВО, које су имале сретан крај, невољно сам пристао да испричамо тужне и жалосне приче о губицима драгих нам другова и колега које је однела специфична и опасна летачка служба у РВ и ПВО. Испричане су приче са чудесним догађајима и поступцима пилота који су излазили неповређени из опасних ситуација на небу, доносили радост у летачке колективе, обогаћивали искуства и били пример добре обуке, присебности и хладнокрвности.

[attachment=1]

Тужна је чињеница да је летачка служба заувек однела многе, углавном младе животе, а посебно много губитака било је у ЈРВ непосредно иза Другог светског рата. Разлога за погибије пилота и других ваздухопловаца било је више. После II рата у јединицама ЈРВ коришћени су авиони металних и дрвених конструкција са клипним моторима, од којих су многи коришћени у рату. До 1948. године већина авиона били су совјетске производње, а после резолуције ИБ прешло се на авионе западног порекла, укључујући и прве млазне авионе Ф-84 Г Тандерџет и Ф-86 Е Сејбр са избацивим седиштем (катапултом). Из авиона са клипним мотором било је веома сложено спасавање употребом падобрана.Тек је трећа и четврта генерација борбених авиона достигла врхунац са опремом за спасавање и скоро стопроцентну сигурност при напуштању авиона. Да би се стекла колико толико слика о овој другој мање познатој страни летачког позива, по први пут, колико је мени познато, износимо податке о драматичности и трагичности војног летачког позива.По подацима мојих колега из удружења ПВЛПС који су и обрађивали елаборате о удесима и катастрофама у ЈРВ од 1945. до 1985. погинуло је 700 пилота и других чланова посаде, од којих је 55 пилота страдало на авиону Ф-84Г, који се до 1973. год. најдуже задржао у РВ и ПВО, пуних 20 година За последњих тридесет година било је на жалост још много страдалих ваздухопловаца у деведесетим као и почетком 21-ог века у РВ и ПВО Србије, што ће бити описано другом приликом. Све до деведесетих година прошлог века сва страдања била су у мирнодопским условима на редовној обуци и вежбама.

Зашто је овако морало бити?

[attachment=2]

У периоду клипне авијације на страдања пилота утицали су непоуздани ваздухоплови и сложена техника пилотирања. Као пилот РВ и ПВО често сам размишљао о причама старијих колега и закључио да је други разлог великог броја удеса и катастрофална мањкавост у избору кандидата за пилоте, посебно у почетку стварања РВ и ПВО. Да ли је седамнаестогодишњи или пилот са осамнаест година био потпуно ментално зрела личност за решавање свих ситуација у ваздуху? Од наведених бројки највећи број погинулих су управо млади пилоти. Увођењем у наоружање ловаца МИГ-21 и 29 а у ЛБА Ј-22 Орао и Г-4, знатно је смањен број настрадалих пилота, јер је крајње поједностављено напуштање авиона у критичним ситуацијама са великим процентом успешности. Школовање пилота је продужено са потпуним и савременим планом и програмом. Избор кандидата је научно потпуно поткрепљен развојем ВМИ и ВЛКЛ. Пилоти долазе у јединице са 22-23. године, као ментално зреле личности. Морам рећи још и ово. Без обзира на сва достигнућа у ратном ваздухопловству, жртава ће нажалост бити и даље због природе позива, брзине и висине на којима се одвија летачка активност. Обављајући војничке задатке борбеним ваздухопловом не можемо да не споменемо и задовољство које пружа брзина кретања, слике са висине и слобода у простору коју имају само птице. Али то је споредно у војном летачком позиву.

ДРАМА У МРКЛОЈ НОЋИ

Овај немио и тужан догађај десио се 23. јула 1963. године, када је живот изгубио пилот 8. пилотске класе, капетан Ранко Јанковић. Прича обилује најнебичнијим чињеницама и догађајима да ни један ваздухопловни удес није ни мало сличан овом. Детаље о овом догађај испричао је пензионисани пилот пуковник, Анђелковић Душан – Дуци у књизи као прилог монографији 8. класе одакле су коришћени подаци за ову причу.

[attachment=3]

fghПилоти Јанковић и Анђелковић били су Јагодинци, али су се боље упознали тек у Мостару по доласку у школу официра авијације. Ово је прича о пилотском другарству, љубави и професионализму. На првом одсуству два другара су се заједно проводили по Јагодини и одлазили у оближње село где је покојни Ранко упознао Дуцијеву сестру и родитеље. По завршетку школовања Ранко се оженио Миленом, сестром свог друга Дуција, која се као учитељица запослила у селу Галовац поред аеродрома Земуник (Задар) где је Ранко био распоређен после школе у 172. лбап. Ранко и Дуци постали су зет и шурак.

Иначе 8. пилотска класа је била најбројнија класа у историји РВ и ПВО. Од 276 полазника школовање је завршило 190 пилота. Класа је позната и по тужном и неславном податку највише погинулих пилота на школовању и током службе у РВ и ПВО. Овај трагичан догађај био је веома поучан јер је донекле изазван, како се то обично каже сплетом околности и одступањем од плана, што је у авијацији врло опасно. Пилоти 172. лбап тих година били су у врхунској тренажи и постали су елитна јединица РВ и ПВО на авионима Ф-84Г Тандерџет.dasИнспекција НАТО пакта тих година је прогласила 172. лбап најбољом летачком јединицом у јужноевропском крилу. На проверу јединице имали су право по уговору којим је додељена помоћ РВ и ПВО у млазним авионима иако Југославија није била у НАТО-у.

Крајем јула пилоти овог пука су имали око 200 сати налета, а капетан Ранко око 250 сати. То је податак који указује на велики замор појединих пилота. По сећању класића, Ранко је био велики пушач, што је утицало на његову летачку кондицију. На лет код птица селица полазе само оне потпуно спремне. Неспремне остају на земљи. Наш капетан Ранко није те ноћи 23. 07.1963. год. био у плану за летење. Шта више пре подне је обавио неколико летова у склопу обуке младих пилота у јединици и отпочео да користи заслужени годишњи одмор. У вечерњим часовима стигао је позив из јединице са аеродрома, са поруком да је искрсла потреба да дође и направи пар летова ноћу са младим пилотима распоређеним у 172. лбап. Ранку није пало на памет да избегне непредвиђено оптерећење и поред сложене породичне ситуације. Жена са два мала детета спремала се за пут на одмор у завичај. У стану код Ранка био је на одмору брат са породицом који је тог поподнева требало да крене кући према Србији. Ту су били још неки Ранкови рођаци. Он се опростио од свих и отишао на аеродром одакле се више никад није вратио.

Последњи лет Ранка Јанковића започео је полетањем са а. Земуник у 23,30 часова у саставу пара на авиону Ф-84Г. Навигацијски лет са дејством на полигону Бенковац био је планиран по маршрути Задар - Иванић Град – Пула – Бенковац са слетањем на матични аеродром. Капетан Ранко био је вођа пара, а пратилац такође Јанковић, али Ратко-потпоручник.

[attachment=6]

Метео ситуација је била повољна за извршење задатка са погоршањем времена на северозападу земље после пола ноћи. Лет се до Иванић Града одвијао нормално, а онда је пратилац приметио да је вођа заћутао и да се у кабини авиона чудно умирио тј. био је непокретан. Уз све то авион вође пара наставио је лет у северозападном курсу, а требало је да заузму правац према југозападу. На упозорење пратиоца вођа није реаговао иако су пролетели Иванић Град. Командант ескадриле био је у ваздуху и пратио развој догађаја па је у једном тренутку и сам реаговао позивајући Ранка преко радио везе како би му дао упутства. Командир је пратиоцу наредио да се максимално приближи и искористи сва сигнална средства, укључујући и излазак испред вођиног авиона.asdasdasdСве је било без резултата. Ситуација се све више компликовала приближавањем аустријској граници и невремену у виду кумулонинбуса. У покушајима пратиоца да установи шта је са вођом дошло је до уласка у облаке и то је био задњи визуелни контакт између њих. Млади ппоручник Јанковић био је после тога у великој опасности пошто га је захватила јака турбуленција, без видног контакта једва је успоставио оријентацију и уз подршку командира из другог авиона извршио слетање после 3 сата и 40 минута са свим убојним средствима и са задњим капима горива.asasdАвион капетана Ранка Јанковића наставља лет у северозападном курсу носећи онеспособљеног пилота далеко од домовине у смрт. Ранков авион Ф-84Г долетео је до акустријско – швајцарске границе. Место ове необичне ваздухопловне катастрофе, са муком је после неколико дана пронашла аустријска служба трагања и спасавања код места Мурау на граници две поменуте земље.

[attachment=4]

Наша комисија за испитивање ваздухопловних удеса је констатовала да је првостепени узрок удеса ХИПОКСИЈА (недостатак кисеоника), а због тоталног уништења авиона није се могло установити због чега је до тога дошло. Сви они који су управљали авионом Ф-84Г не могу се довољно начудити чињеници да је авион без утицаја пилота летео праволинијски читавих 50 минута. Тандерџета је било тешко натримовати за дужи стабилан лет, пошто је имао резервоаре на крајевима крила чијим је пражњењем било потребно чешће тримовање. После четири године од овог случаја због ХИПОКСИЈЕ погинуо је потпоручник Косић Динко из моје 18 класе на планини Дурмитор. Ово је само једна од тужних пилотских прича којих је на жалост много било.

[attachment=5]

Посмртни остаци капетана Ранка које је Аустрија прикупила и послала, сахрањени су у Јагодини уз све предвиђене војне почасти.

пуковник авијације у пензији-пилот, Драгослав Спасојевић

Izvor: www.udruzenjepvlps.org
Dali si ti ovo pročitao? Imaš dva puta isto kopirano. (Isti tekst)


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on December 04, 2018, 06:46:43 am
Naravno da sam pročitao! Gde je kopirano dva puta?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 04, 2018, 09:54:59 am
Naravno da sam pročitao! Gde je kopirano dva puta?
Od tamo: 700 pilots and other crew members, of which 55 pilots were injured the aircraft F-84G...pa na dalje. Kad dođeš opet do 700 pilots and other...Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on December 04, 2018, 07:37:47 pm
Gde si ti to našao u citiranom tekstu?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: Ales on December 04, 2018, 07:54:43 pm
Gde si ti to našao u citiranom tekstu?
Dao sam webmasteru odg.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on December 05, 2018, 05:25:58 am
Lepo od tebe, ali mene zanima gde si u citiranom tekstu to našao?


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: avijacijaMKD on April 08, 2019, 02:21:58 pm
Albanci napravili propagandni materijal u vezi povredu vazdusnog prostora Albanije, kade je ppor. Bozidar Vujovic 10 jula 1967 godine duboko je uletio sa avionom F-84G (67-11) 235.lbae/98.abr  u vazdusni prostor Albanije a poleteo sa aerodroma Ladjevci i bio primoran od dva albanskih aviona MiG-19 da sleti na Rinasu u Tiranu. Kako je izjavio letio je prema Kumanovo, a posto je bio naoruzan verovatno trebao je da izbaci teret na poligon Orel pored Sveti Nikole.

Ja prvi put cujem za ovo, ako neko zna vise neka pise

https://www.youtube.com/watch?v=xJr6oz0LhTU (https://www.youtube.com/watch?v=xJr6oz0LhTU)


[attachment=1]Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: MOTORISTA on April 08, 2019, 07:06:17 pm
Prvi put čujem za ovaj događaj.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: draggan on April 08, 2019, 10:30:13 pm
Šiptarski trip usled uzimanja veće doze "belog"  ;D . Nikoga i nikada oni nisu uspeli da presretnu i prisile na sletanje. Ovde se radi da su dva klasića (iz 18.kl. VVA) u grupnom letu izgubila orjentaciju (dal SMU ili nešto drugo ne znam) , dolazi do nesporazuma te se odvajaju. Jedan sleće u Tiranu (ppor.Božidar Vujović) dok drugi sleće u Sofiju (ppor.Ratomir Slavić).Ispitani itd. vraćeni kao i avioni.


Title: Re: Republic Aviation F-84 Thunderjet
Post by: proxy1969 on April 13, 2019, 04:31:12 pm
[attachment=1]