PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: dexy on March 24, 2011, 02:13:02 amTitle: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 24, 2011, 02:13:02 am
24. 03. 2011.

Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte

MAJA VOJINOVIĆ, TAMARA SPAIĆ S. B. | Foto: A. Isaković |

BEOGRAD - Deset milijardi dolara vredan je paket namenjen privredi Srbije koji je premijer Rusije juče doneo u Beograd, saznaje “Blic”. Da li će taj paket biti i iskorišćen zavisi u najvećoj meri od naše strane, odnosno od umešnosti i ozbiljnosti domaćih privrednika.

[attachment=1]
Jer za sada se zna da je od tog paketa tri i po milijarde namenjeno Vojsci Srbije. Takođe, biće namireni dugovi NIS-a budžetu Srbije (problematično je oko milijardu evra), a definitivno se formira preduzeće “Južni tok”.

Naši privrednici juče nisu imali konkretan odgovor na ponudu pa sve o čemu se razgovaralo predložila je ruska strana. Za 30. mart najavljen je dolazak velike delegacije privrednika te zemlje, kada će sve ovo o čemu se juče razgovaralo biti pretočeno u ugovore, ako srpska strana bude za te ugovore spremna.

Gasovod “Južni tok”, dakle, sigurno prolazi kroz Srbiju, nastavljajući prema Sloveniji, a zaobilazeći Hrvatsku.


Izvor: Blic


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 24, 2011, 02:29:58 am
INTERVJU: Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije

I „migovi” su na stolu

Osnovna tema predstojećih razgovora ruskog premijera Vladimira Putina sa domaćinima u Beogradu biće privredna saradnja, kaže za „Politiku” ambasador RF u Srbiji Aleksandar Konuzin.

– Naravno, u prvom redu „Južni tok”. Paralelno sa pregovorima biće održana i prezentacija ovog projekta. Imajući u vidu sve glasine koje prate ovaj projekat, nadam se da će biti data objektivna i iscrpna informacija. Ali ne želimo da se ograničimo već postojećim projektima. Želimo da obezbedimo našu saradnju u dužoj perspektivi. Tražimo nove pravce saradnje i u principu određeni projekti već postoje. Za njih su veoma zainteresovane i srpska i ruska strana. O njima će se konkretno i razgovarati tokom Putinovog boravka u Beogradu. Nameravamo da potpišemo nekoliko sporazuma. Najpre smo planirali da budu samo dva, koji su već spremni, to su sporazumi o naučnotehničkoj saradnji i saradnji u oblasti turizma. Međutim, trenutno veoma aktivno radimo da budu potpisana još dva, a možda i tri sporazuma – kaže ruski diplomata.

Osim energetike, o čemu će se još razgovarati?

Zainteresovani smo za saradnju u oblasti hemije, infrastrukture, imamo odlične perspektive u oblasti farmaceutike, znamo da su Srbi zainteresovani za učešće u ogromnim građevinskim projektima za ZOI u Sočiju 2014, kao i za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine. Sva ova pitanja biće dotaknuta u ovoj ili onoj meri.

Ove godine, kako je najavljeno, predsednici Tadić i Medvedev trebalo bi da potpišu i deklaraciju o strateškoj saradnji između dve zemlje. Da li će i ova tema biti na stolu prilikom Putinove posete?

Deklaracija obuhvata sve strane uzajamne saradnje Rusije i Srbije: političku, ekonomsku, humanitarnu sferu, dotiče i pojedine inovacione oblasti, kao što je tesna saradnja u oblasti prevazilaženja vanrednih situacija. Smatramo da će ta deklaracija biti potpisana tokom posete predsednika Tadića.

Razgovaraće se i o saradnji u vojnoj sferi, s obzirom na toda se očekuje da sa Putinom u delegaciji bude i ministar odbrane Anatolij Serdjukov?

Mi očekujemo da i ministar odbrane doputuje. Prošle godine u Beogradu je boravio i načelnik Generalštaba RF Nikolaj Makarov, imao je detaljne razgovore o saradnji oružanih snaga, uključujući i liniju vojnotehničke saradnje. O tom pitanju obe strane imaju određene planove i očekujemo da prilikom pripreme posete gospodina Serdjukova ovi planovi dobiju konkretnije obrise.

U javnosti se pominjalo da bi prilikom posete premijera Putina srpskoj strani mogli da budu ponuđeni ruski borbeni avioni, „migovi”?

Razgovori o tome su u toku. Srpske oružane snage zainteresovane su za nove avione. Koliko mi je poznato pregovori na tu temu su u toku ne samo sa Rusijom već i sa drugim zemljama. Mi smo, sa svoje strane, spremni da ponudimo one modele koji bi mogli da interesuju srpsku stranu.

Pominjani su i PVO sistemi kao što je S-300?

Ja o takvim detaljima ne znam.

Bojan Bilbija

------------------------------------------

Kredit spreman, projekti nisu

Rusija je ranije odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara. Gde je zapelo sa tim?


Da bismo dali taj kredit neophodni su projekti i ugovori. Do danas, nažalost, eksperti dve strane nisu uspeli da završe taj posao. Glavni problem je što nema spremnih projekata. Kada budu završeni, može se potpisati ugovor i biće izdvojena finansijska sredstva.
objavljeno: 22.03.2011.


Izvor: Politika
Srpske oružane snage zainteresovane su za nove avione. Koliko mi je poznato pregovori na tu temu su u toku ne samo sa RusijomTitle: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 24, 2011, 03:08:13 am
Siguran sam da dok je Šutanovac ministar vojni novi avioni neće biti kupljeni. Razlog je vrlo prost i zbog njega se Gripen nije ni prijavio. Ruska ponuda je toliko povoljnija od prve sledeće zapadne (više nego dva puta jeftinije po komadu za nove avione) da čak ako bi se Šutanovac odlučio i pored toga da kupi neki zapadni avion bilo koja sledeće vlada bi mogla da poništi takav tender a da se zapadna kompanija koja dobije čak ne bi mogla ni da žali. Jer se pri takvim tenderima znaju pravila igre. Kad bi se Šutke pitao mi bi već naručili F-16C ali je američka ponuda toliko skuplja da čak ni on obožavalac sve ga što je made in USA  ne može da potpiše. U Hrvatskoj ili Sloveniji političari mogu da ignorišu rusku ponudu ali srpki političari to ne mogu pogotovo ne u predizbornoj godini.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 24, 2011, 03:22:21 am
O kojim se ciframa radi, koji su detalji tih ponuda?


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 24, 2011, 03:45:18 am
Za Kineze ne znam ali Rusi traže za Migove oko 40 do 45 miliona dolara. Svi zapadnjaci su od 100 miliona dolara na gore. Ovde nije reč o sumi samo aviona već i osnovni rezervni delovi i bojevi komplet naoružanja kao i cena održavanja u prvih pra godina. E tu su Rusi dramatično jeftiniji. Cifre koje se obično iznose u javnosti se obično odnose na cenu čistih aviona a to nije realno jer kad se stvarno pregovara odmah se uzimaju u obzir i druge stvari koje vrlo mnogo utiču na cenu. Reč je naravno o novim avionima. Premda se pričalo i o Suhojima koliko znam nisu u igri jer naša infrastruktura ne odgovara njima. Još nešto vrlo bitno Ruse nude kliring a koliko znam i Nemci za Eurofajtera nude kliring ali mi mnogo teže možemo da obezbedemi robu za EU tržište nego za Ruse. Ameri nude samo kredit ali traže lovu. Za Francuze ne znam.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 24, 2011, 04:17:04 am
Problem sa Eurofajterima i Rafalima je u tome što je njihova cena održavanja toliko enormna da mi to ne bi mogli da platimo iz budžeta već bi morali da se zadužujemo i za njihovo održavanje. Čak i da nam ih poklone mi bi bili u velikom problemu. Cena održavanja F-16 je znatno niža ali ipak daleko viša od Miga. Neuporedivo je viša i cena naoružanja na primer Sajdvinder je višestruko skuplji od R-73 a teško da je bolji.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: SHOOTER on March 24, 2011, 06:04:41 am
A zar sva 3,5 mil. dolara za avione? Koliko je aviona u pitanje, 40? Tamu pise da se ukluci i srpska privreda u neke od ovih projekta. jel to vazi i za namensku ili...


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Kljun on March 24, 2011, 09:51:08 am
Pa ne verujem da je za avione potrebno vise od milijardu i po, sve sa pratecim stvarima ne samo aparati. Recimo oko 20 aparata.
 Meni kao laiku deluje da se sa ovim Juznim tokom dosta dobija, a istovremeno menja poziciju Srbije prema zapadu. Rusi u ovom slucaju , kao sto to radi i Amerika sa svojim investicijama, sigurno da ce zeleti da ih obezbede maksimalno, sto svojim prisustvom sto pomoci u jacanju vojne odbrambene moci drzave.
 Tek u ovom slucaju mozemo da ocekujemo da Rusija bude zastitnik Srbije u svakom smislu, sve ono pre nije bilo interesa koji bi istu uvlacio u rizicne poduhvate.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: pvanja on March 24, 2011, 02:44:22 pm
Ta cifra po avionu se i uklapau ono sto su iznosli nasi iz RV-a. 16-20 aviona oko 1-1,5 milijarde usd - kako su rekli zavisno od izabranog tipa aviona.

Na listi prioriteta VS su jos i osmatracki radari, novi sistem PVO (najverovatnije srednjeg dometa - buk ili nesto slicno - tesko da imamo para sa s300, trupna pvo bi takodje trebala da se pojaca - tunguska ili pancir barem 1 ili dve baterije), oklopna vozila tockasi, srednji transportni helikopter da se obnovi i dopuni trenutna flota Mi-8/17.

Samo to je velika cifra za Srbiju bez obzira sto bi to bio najverovatnije dugogodisnji arazman (5-10 godina).


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: stegonosa on March 24, 2011, 02:55:00 pm
Pa sad, nisu svi zapadni avioni preko 100 miliona (bar prema pisanjima sa foruma) niti je Suhoj odbacen... Infrastrukturu u svakom slucaju moramo da prilagodjavamo.
Svaka varijanta je i dalje moguca jer je kupovina aviona pre svega politicka trgovina a ugovori se ne raskidaju tek tako, morali bi da placamo penale, narocito ako je proces proizvodnje krenuo.

Po pitanju kompenzacije, uvozni standardi Rusije su cesto i stroziji nego Evropski, vreme Sovjeta je odavno proslo a nisu ni jedini koji nude kompenzaciju, pitanje je samo sta je nama ponudjeno. Prica se da je Tajland npr.platio Gripene piletinom, a da je Poljska 60% cene F-16 platila izvozom robe, svojeremeno je i JAT kupio avione od Boinga a placano proizvodima Utve i Prve Petoletke, tako su ove fabrike usle u njegov sistem i ostale i nakon zavrsetka aranzmana - sve do rata. Dakle, sve moze ali je pitanje da li je i ponudjeno.
Nije sporno da Rusi mogu da daju odlicnu ponudu samo treba videti kakve su ponude na stolu (jer mogu i drugi da snize cene ako zele), pomalo nervira sto nema izjava za javnost po ovom pitanju. Sa druge strane je i razumljivo kada cujes izjave pojedinih prosvetara tipa bacaju pare na onoliku beskorisnu vojsku a nemaju para za nase plate i sl. A izbori se blize.

Takodje, ne znamo ni sta je u pomenutom paketu koji nude Rusi, da li je to dogovor oko kupovine aviona sa ofsetom od 100 do 200% (cifra se uklapa), neki kredit ili nesto sasvim drugo. Dok se ne objave detalji mozemo samo da nagadjamo.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 24, 2011, 03:09:16 pm
Srbija ima realno samo dva izbora novi Migovi ili polovni F-16A sve ostalo je nerealno. Cena održavanja i opsluživanja Eurofajtera i Rafala je za nas misaona imenica, Ako se gledaju troškovi na deset godina a to je jedino realno (cena aviona + naoružanje + eksploatacija + održavanje) mi bi za jednu eskadrilu Eurofajtera mogli da imamo puk Migova i još da nam preteknu pare.
na forumima se stegonošo svašta piše. Ja sam 2003. godine mesec dana pred Đinđićevu smrt imao u rukama konkretne ponude i znam šta znači pisanje štampe i foruma a šta konkretne ponude. Nisam ja ni rekao da su zapadni avioni preko 100 miliona dolara po komadu ali ti ne kupuješ avion nego kupuješ i naoružanje uz njega a moraš da obrašunaš i cenu eksploatacije i održavanja e to je realna cena. Zavisno od tendera obračunavaš dve ili četiri godine eksploatacije i održavanja, plus jedna bojevi komplet koji se proračunava u odnosu na planirani utrošak ubojnih sredstava.
 Na forumima obično se javljaju laici i diletanti koji su pročitali reklamne cene u nekom časopisu.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: FF on March 24, 2011, 04:38:12 pm
Za 10 godina nismo uspeli ni 40km autoputa kroz Vojvodinu da napravimo, a kupovali bi avione.  :zid


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: karavela on March 24, 2011, 07:04:59 pm
Rusi su jasno rekli i ponudili, pod uslovom da imamo konkretne projekte i zahteve, a ne kes na ruke pa radi sta hoces! Spominje se 3.5 milijardi samo za vojne namene, pretpostavljam da od tog dela ne moze za izgradnu puteva ili sl. ;) Sama ponuda zvuci fenomenalno, no suvise je malo podataka, pa pricekajmo malo! Mislim da ce sve biti jasno kad Tadic ode u junu u Rusiju da potpise sporazum o strateskom partnerstvu.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Kljun on March 24, 2011, 07:11:12 pm
Autoputevi tipa Koridor 10 su nepresusni izvor para za nase vajne politicare vec godinama. ovo sto rusi nude deluje odlicno, nema para bez projekata pa izvolte.
 Ako Rusi ozbiljno ulaze u poslove sa Srbijom, mislim da ce se stvarno potruditi da obezbede da im kapital i gasovod budu sigurni, sto verovatno znaci da bi podrzali Srbiju da ojaca ekonomski, politicki i vojno. Tako da uz pametnu politiku mozemo u narednim decenijama da ocekujemo napredak i bez EU koja nas samo ucenjuje, usput se trudi da nas iscrpi maksimalno i Srbiju ne vidi u svom okrilju ni u masti, samo u lepim pricama za nasu javnost.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 24, 2011, 07:16:11 pm
Treba prvo da utvrdimo da ova ponuda nije novinarska patka, nešto mi čudno da nam rusi nude 3.5 milijardi dolara na lepe oči, a za kredit, pa realno, država nam je pred bankrotom, kako mi to da otplatimo?


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: karavela on March 24, 2011, 07:36:42 pm
Ma brate ima da rode jabuke maline i  sljive, a tek psenica belica, kukuruz ... Realno je da mi i nemamo puno sta da im ponudimo. Rusi  imaju svoju racunicu i dobit, no sigurno je da dobro znaju i kakvo je nase ekonomsko stanje! Ne verujem da bi nam nesto ponudili, dali na kredit, a pri tome sumnjaju u nasu solventnost i mogucnost otplate!
 Pored toga to je politicka ponuda, jacanje veza i zavisnost na duzi period i ko zna sta jos!?
Sto se kaze: ko voli nek izvoli!


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 24, 2011, 10:11:01 pm
Novinarska patka! U ruskoj štampi koju pratim (Интерфакс, Коммерсант, itd.), nema ni pomena ovih silnih milijardi, pominjalo se samo učešće građevinske operative na izgradnji sportskih objekata u Sočiju, gasovodu Južni tok, i učešću ruskih firmi u modernizaciji železnice. I to je sve.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 24, 2011, 10:26:47 pm
Pominje se i 800 miliona kredita od onih prethodno ugovorenih milijardu, od kojih je 200 miliona realizovano. Ali ni ja ne videh na par ruskih sajtova ove silne milijarde.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Kljun on March 24, 2011, 10:34:08 pm
Treba prvo da utvrdimo da ova ponuda nije novinarska patka, nešto mi čudno da nam rusi nude 3.5 milijardi dolara na lepe oči, a za kredit, pa realno, država nam je pred bankrotom, kako mi to da otplatimo?

 Ode kuca pod hipoteku ili uzmes kredit kod druge banke (u ovom slucaju Rusije) da otplatis. Nije prvi put da smo izmedju zapada i Rusije, nije prvi put da na*ebemo zbog toga, ali sa malo pameti i dosta zalaganja bi mogli da izvucemo korist.
 Nesporno je da zapadu dugujemo mnogo i da odosmo pod dobos i da nas isti nece tako lako pustiti Rusiji. Mi smo ipak njegov plen. Ali mozda postoji nada, samo ako ima pametnog da iskoristi situaciju, a vise nemamo sta da izgubimo.
 Obzirom sta je sve bilo, ocigledno da nema trenutno pametnih i voljnih za tako nesto inace bi nam sad bilo bolje verovatno.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 24, 2011, 10:36:27 pm
Pa posle celog ovog cirkusa priređenog u čast Vladmira Vladimiroviča, bio bi red da nam barem doniraju jednu eskadrilu MiG-29. ;D


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 24, 2011, 10:43:33 pm
Treba prvo da utvrdimo da ova ponuda nije novinarska patka, nešto mi čudno da nam rusi nude 3.5 milijardi dolara na lepe oči, a za kredit, pa realno, država nam je pred bankrotom, kako mi to da otplatimo?

 Ode kuca pod hipoteku ili uzmes kredit kod druge banke (u ovom slucaju Rusije) da otplatis. Nije prvi put da smo izmedju zapada i Rusije, nije prvi put da na*ebemo zbog toga, ali sa malo pameti i dosta zalaganja bi mogli da izvucemo korist.
 Nesporno je da zapadu dugujemo mnogo i da odosmo pod dobos i da nas isti nece tako lako pustiti Rusiji. Mi smo ipak njegov plen. Ali mozda postoji nada, samo ako ima pametnog da iskoristi situaciju, a vise nemamo sta da izgubimo.
 Obzirom sta je sve bilo, ocigledno da nema trenutno pametnih i voljnih za tako nesto inace bi nam sad bilo bolje verovatno.

Otplatiće se, bez ikakvih problema, no frks, no worries! ;) Jedini problem Srbije je taj što su kamate za izdavanje obveznica previsoke, pa finansiranje mora da se traži od drugih finansijskih institucija i komercijalnih banaka.
Kraj offtopic-a.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: treci puk on March 28, 2011, 12:36:21 am
U Blicu je objavljen tekst u kome kazu da rusi nude 3 milijarde dolara za kupovinu njihovih aviona i PVO sistema. Realno nam trebaju,ali da li su to samo prazne price politicara ili ce biti nesto od toga u skorije vreme?

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/244099/Rusi-nude-kredit-od---tri-milijarde--dolara-za-kupovinu--njihovih-aviona


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 28, 2011, 10:33:49 pm
Ništa od toga nije pomenuto u ruskim novinama, a iznos od 3 milijarde nije mali, i svakako bi bio objavljen.
Jedini tekst o ruskom kreditu, u iznosu od 800 miliona Dolara, se pojavio u Kommersantu, u vezi sa modernizacijom železnice.
Link: http://www.kommersant.ru/News/1606721/Rubric/3


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 28, 2011, 10:40:12 pm
A zašto sve mora da bude objavljeno? Pogotovo ako je vezana trgovina (složena rečenica sa veznikom "AKO" između one dve proste koje ju čine).


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 28, 2011, 10:43:44 pm
Pa ako se o tome već dva dana priča kod nas, ne vidim nijedan razlog zašto se o tome ne bi pisalo u Rusiji. A iznosi koji se kod nas pominju nisu mali.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 28, 2011, 10:49:12 pm
Pa ako se o tome već dva dana priča kod nas, ne vidim nijedan razlog zašto se o tome ne bi pisalo u Rusiji. A iznosi koji se kod nas pominju nisu mali.

Mnogo je razloga, ali ne bih o politici. Evo, ovako okvirno: ovde neko ima interes da priča i pre završenog posla kako bi ga otežao ako ne i upropastio. Mora, plaćen je. Neću više, u ovu butigu nema politike.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 28, 2011, 10:53:54 pm
Pa ako se o tome već dva dana priča kod nas, ne vidim nijedan razlog zašto se o tome ne bi pisalo u Rusiji. A iznosi koji se kod nas pominju nisu mali.

Mnogo je razloga, ali ne bih o politici. Evo, ovako okvirno: ovde neko ima interes da priča i pre završenog posla kako bi ga otežao ako ne i upropastio. Mora, plaćen je. Neću više, u ovu butigu nema politike.

Znači, na "domaćem frontu" ništa novo. :P


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 28, 2011, 10:56:51 pm
I ruski mediji vole senzacionalizam, i sigurno bi i oni objavili ovu vest da ima istine u njoj. Sve dosadašnje kredite i ponude kredita su na sva zvona objavljivali čak i u zonama koje su i te kako sporne za amerikance, ne bi to ni nas obišlo da ima istine u ovim pisanjima domaće štampe. Mada realno govoreći, nama su potrebni krediti koji se mogu uložiti u projekte koji će sami da otplate uloženo i da nam to podigne ekonomiju, a vojska kao takva to sigurno neće moći, tako da bi ovaj kredit bio čist trošak i teret na i ovako slabu privredu. Sve mise čini da nam preti dužničko ropstvo i sa istoka i sa zapada, osetili kulovi krv pa navalili.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 28, 2011, 11:47:17 pm
Da skratimo ovu raspravu
Rusi jesu dali neverovatno povoljan kreditni aranžman
Šutanovac ni u ludilu neće prihvati ruske avione i PA rakete jer je upravon doveden na to mesto da prekine sve što ima bilo kakve veze sa Rusima i da Srbiju na mala vrata uvede u NATO
E sad zašto su to Rusi uradili premda znaju da Šutanovac čak i da hoće ne sme to da uradi jer oni koji su ga doveli bi ga živog odrali razlog je vrlo prost. Sad je predizborna godina šanse da Šutanovac bude ponovo ministar odbrne su ravne naučnoj fantastici i Rusi su se plašili da upravo zato Šutanovac može da kupi polovne F-16 pa neka sledeći ministar lupa glavu. Ovako kad postoji neverovatno dobra ruska ponuda Šutke to nesme da uradi u predizbornoj godini. Ja sam već negde napisao na ovom forumu da recimo Hrvati i Slovenci mogu da ignorišu rusku ponudu ali ni jedna srpska vlada to ne može. Videli ste šta je bilo na stadionu Zvezde.
Znači neverovatno povoljna ruska ponuda postoji ali je više u funkciji da spreči Šutanovca da ispod žita ne kupi polovne F-16 nego što Rusi stvarno veruju da bi ovaj kupio njihovo oružje.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 28, 2011, 11:49:34 pm
Ako je ovo što ti kažeš tačno, onda je to razlog više da rusi udare na sva zvona da su dali takvu ponudu, ali rusi to ne pominju, tako da je to verovatno novinarska patka.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 29, 2011, 12:00:51 am
Upravo suprotno. Kad bi Rusi digli galamu srpske vlasti bi baš tada imale opravdanja ta tvrde da je reč o pritisku ovako im je najgore znaju da je čista provokacija ali ne mogu da dižu frku. Upravo to što ruska štampa ni ne prenosi pisanje naše štampe pokazuje da zaista ima ponude.
Rusi su majstorski doveli Šutanovca u vrlo nezgodnu situaciju i defanzivu. A bilo je kupovine ispod žita i bez predviđene procedure. Recimo kupljene su američke puške M4 a da uopšte nije odrađena procedura koja se zahteva  pri uvođenju novog naoružanja a o tenderu i da ne govorimo. E sad pošto Šutke zna da su Ameri ovde vrlo nepopularni puške M4 je proizveo nemački Hekler. To je dovelo Zastavu do ludila jer je izgubila nekoliko već ugovorenih narudžbi M21 iz inostranstva.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 12:12:19 am
Nije mi jasno kako neki povoljan ekonomski aranžman može da bude protumačen kao pritisak. Tu nema ničeg negativnog od čega bi se trebalo braniti, pa ne bi mogli u javnosti da kažu da smo pod pritiskom.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 29, 2011, 12:33:16 am
Dexy da te pitam nešto. Da uzmemo sledeću situaciju (koja nije ni nemoguća - možda). Da nam Rusi ponude na poklon tih 10 milijardi evra da li ti stvarno misliš da bi sadašnja vlast smela da ih uzme.
U ostalom NATO glasnogovornik u Srbiji Saša Radić je već u nekoliko izjava u štampi, zadnja dva tri dana, izjavio da Srbija ne sme da uzme tih 3 milijardi ni kao poklon.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 12:51:12 am
Nisam pročitao takvu izjavu Radića, a ako bi to bilo istina, onda bi to bio razlog više da i rusi objave takvu vest i izvrše pritisak na naše vlasti. Jednostavno nema logike da oni ćute o tome.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 29, 2011, 01:10:41 am
Spomenuo si Radića a nisi moju primedbu o 10 milijardi i vladi jer znaš da je to istina a onda ne znam zašto me pitaš to što me pitaš. Ali ajd ...
Prvo kada neko pregovora nikad onaj ko nudi kredit ne izlazi u javnost sa uslovima jer se to uvek smatra vršenjem pritiska na onog ko uzima kredit. Pričamo o državama a ne privatnim licima. Onaj ko uzima treba da obznani uslove a ne onaj ko nudi. To su osnovna pravila. Nikad MMF tokom pregovora o kreditima sa našom vladom nije izlazio u javnost sa uslovima već je to radila naša vlada. A Rusi ćute pored toga i što je ovo čisto politički kredit i to u predizbornoj godini a ni to nije sporno.
Znači NIKADA ONAJ KO NUDI KREDIT NE IZNOSI USLOVE PRVI.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 01:59:42 am
Pomenuo sam i Radića i kredit u istoj rečenici možda nisam bio dovoljno jasan.
Ako je jedina svrha ove navodne ponude provokacija i pritisak na vladu da ne uzmu neki drugi avion, onda bi to rusi upravo i objavili, jer kakva je svrha od ponude ako niko za nju ne zna u javnosti, onda nema ni pritiska. A rusi često objave veće kredite koje nude raznim zemljama, pa su tako objavili i za ovaj od 800 miliona koji je deo većeg aranžmana od jedne milijarde. Tu nisu imali problem da objave, zato mi je sumnjiva ova vest iz Blica (na stranu to što mislim da su žuta štampa i da prečesto izmišljaju vesti poput Zorana Kesića svojevremeno), prevelika je svota da bi se prećutala u ruskim medijima, uvek su propratili takve stvari do sada.

Pored toga, treba reći i da je Šutanovac još pred novu godinu rekao da od kupovine aviona za vreme ove vlade nema ništa.

Zaista me zainteresovalo to da je Radić rekao da ne bi smeli ni poklon da uzmemo, baš me zanima koje je razloge mogao da navede za to, meni ne pada na pamet ni jedan racionalan. Mislim da bi ta vest bila interesantna za diskusiju i na ovoj temi pa ako pronađeš stavi link ili citat teksta ovde.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: ZastavnikDjemo on March 29, 2011, 06:40:56 am
Dexy da te pitam nešto. Da uzmemo sledeću situaciju (koja nije ni nemoguća - možda). Da nam Rusi ponude na poklon tih 10 milijardi evra da li ti stvarno misliš da bi sadašnja vlast smela da ih uzme.
U ostalom NATO glasnogovornik u Srbiji Saša Radić je već u nekoliko izjava u štampi, zadnja dva tri dana, izjavio da Srbija ne sme da uzme tih 3 milijardi ni kao poklon.

Nisam Dexy, ali pošto sam više nego dobro upoznat kako ova država funkcioniše, da odgovorim: naravno da bi smela! Ko bi imao osnova da joj to zabrani? Ali, 10 milijardi je malo previše, to je skoro 1/4 BDP-a ove zemlje. Uostalom, zašto bi nam Rusi poklanjali bilo šta? Čime smo ih mi toliko zadužili? I zar zaista mislite da Rusija ima pare za deljenje po inostranstvu? To što se po našoj štampi razvlači, to je potpuno irelevantno, to je jedan od razloga zašto sam odavno prestao da je čitam. Što se MMF-a tiče, on je sve svoje uslove objavio daleko pre vlade. Jedino što je zaista moguće je neka ruska donacija aviona, ali toga nije bilo ni u naznakama.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: jadran2 on March 29, 2011, 07:13:07 am
Novinarska patka! U ruskoj štampi koju pratim (Интерфакс, Коммерсант, itd.), nema ni pomena ovih silnih milijardi, pominjalo se samo učešće građevinske operative na izgradnji sportskih objekata u Sočiju, gasovodu Južni tok, i učešću ruskih firmi u modernizaciji železnice. I to je sve.

Najjaci naslov koji se pojavio u ruskim glasilima bio je : Putin obecao Srbiji milijarde dolara; ostali se baziraju na 800 mil dol. koje Srbija moli kao kredit u Rusa.

I dalje se citira sto je sve Putin spominjao na razgovorima:

- 800 mil dolara razmatra se kao investicija u konkretne projekte,
- Gazpromova investicija u Juzni tok mogla bi iznositi 1,5 mlrd Eura,
- tranzitna taksa od buduce eksploatacije Juznog toka donijela bi Srbiji 4,5 milijardi Eura tokom 25 god.,
- razmatra se kredit od 200 mil. dolara za rekonstrukciju pruga,
- govori se o ucescu srpskih firmi u Sociju.

(napomenuto je da je u 2010 godini Lukoil uplatio u budzet Srbije 160 milijuna dolara) 


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 29, 2011, 11:53:24 am
Ja vas stvarno ne razumem. Terate me da ulazim u politiku.
Da ja ne bi bio kriv evo ja vas pitam.
Prvo pitanje ZAŠTO JE PUTIN BAŠ SAD DOŠAO U SRBIJU
Drugo pitanje DA LI VOJNA NEUTRALBOST SRBIJE VREDI 10 MILIJARDE EVRA
Treće pitanje DA LI RUSKA ŠTAMPA MOŽE DA NAPIŠE PUTIN JE DOŠAO U SRBIJU I PONUDIO SRBIJI 10 MILIJARDI EVRA POMOĆI AKO OSTANE VOJNO NEUTRALNA. Ako vi smatrate da bi ruska štampa to mogla da napiše onda mi dalje više nemamo šta da raspravljamo.
Radić je potpuno u pravu u jednoj stvari ako bi srpska vojska kupila rusko naoružanje za 3 milijarde evra ona bi bar za sledećih desetak godna bila potpuno logistička vezana za Rusiju i od uaska u NATO ne bi bilo skoro sigurno ništa.
Mi smo jedina država koju NATO malte ne moli da uđe u tu organizaciju sve ostale su molile NATO. Noćna mora NATO-a pogotovo sada kada je u velikoj krizi i kada to nije više onaj nekadašnji NATO su ruski avioni sa ruskim posadama na Batajnici. A da li je to baš naučna fantastika.
I na kraju ako bi neko raspiasao referendum u Srbiji ulazak u NATO ili vojni savez sa Rusijom šta mislite kako bi prošao taj referendum. E to vi meni odgovorite.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: FF on March 29, 2011, 06:48:38 pm
Slušam danas na radiju u autu ambasadora Konuzina. Čovek nema pojma o kakvim se milijardama govori u medijima ovih dana.  :zid Nikakve milijarde nisu u opticaju. Samo tekući projekti i krediti uzeti od ruskih banaka za te projekte. Ništa novo što nije bilo na stolu i pre dolaska Putina.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Brok on March 29, 2011, 07:15:29 pm
Noćna mora NATO-a pogotovo sada kada je u velikoj krizi i kada to nije više onaj nekadašnji NATO su ruski avioni sa ruskim posadama na Batajnici. A da li je to baš naučna fantastika.
I na kraju ako bi neko raspiasao referendum u Srbiji ulazak u NATO ili vojni savez sa Rusijom šta mislite kako bi prošao taj referendum. E to vi meni odgovorite.


Nije naučna fantastika, ja jedva čekam ovo.

Mogu da ti ja odgovorim, preko 60% je za ne ulazak u NATO trenutno u Srbiji.
A ovo što se događa sa Libijom samo može taj procenat da podigne.

Treće, pustimo Beograd i okolinu (odaziv rezere 99-te je bila oko 6-7%), dođi do mene u Centralnu Srbiju (odaziv kod mene u Kv je bio preko 98%) pa kaži da si za ulazak u NATO, ne moram da ti pričam kako si prošao.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: vathra on March 29, 2011, 07:25:21 pm
Treće, pustimo Beograd i okolinu (odaziv rezere 99-te je bila oko 6-7%), dođi do mene u Centralnu Srbiju (odaziv kod mene u Kv je bio preko 98%) pa kaži da si za ulazak u NATO, ne moram da ti pričam kako si prošao.
Морам да те питам за извор оба податка.
Сви моји другари који су били у ПВО су позвани и одазвали се.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 29, 2011, 07:45:26 pm
Ja vas stvarno ne razumem. Terate me da ulazim u politiku.
Da ja ne bi bio kriv evo ja vas pitam.
Prvo pitanje ZAŠTO JE PUTIN BAŠ SAD DOŠAO U SRBIJU
Drugo pitanje DA LI VOJNA NEUTRALBOST SRBIJE VREDI 10 MILIJARDE EVRA
Treće pitanje DA LI RUSKA ŠTAMPA MOŽE DA NAPIŠE PUTIN JE DOŠAO U SRBIJU I PONUDIO SRBIJI 10 MILIJARDI EVRA POMOĆI AKO OSTANE VOJNO NEUTRALNA. Ako vi smatrate da bi ruska štampa to mogla da napiše onda mi dalje više nemamo šta da raspravljamo.
Radić je potpuno u pravu u jednoj stvari ako bi srpska vojska kupila rusko naoružanje za 3 milijarde evra ona bi bar za sledećih desetak godna bila potpuno logistička vezana za Rusiju i od uaska u NATO ne bi bilo skoro sigurno ništa.
Mi smo jedina država koju NATO malte ne moli da uđe u tu organizaciju sve ostale su molile NATO. Noćna mora NATO-a pogotovo sada kada je u velikoj krizi i kada to nije više onaj nekadašnji NATO su ruski avioni sa ruskim posadama na Batajnici. A da li je to baš naučna fantastika.
I na kraju ako bi neko raspiasao referendum u Srbiji ulazak u NATO ili vojni savez sa Rusijom šta mislite kako bi prošao taj referendum. E to vi meni odgovorite.


U potpunosti se slažem sa Deligradom.

Da i ja postavim jedno pitanje: kada u se to SVI rezultati jedne slične posete na najvišem nivou javno objavljivali? Ako se svi javno objavljuju, kad su onda sklapani svi tajni sporazumi kroz istoriju? Treba malo čitati između redova, a za početak objektivno odgovoriti na pitanja koja je postavio Deligrad.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 08:04:55 pm
Ipak je u pitanju bila patka "novinara" Blica:

Quote
Konuzin: Otkud milijarde? Ne u NATO

Izvor: Danas

Beograd -- Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kaže da ne zna odakle su se pojavile informacije o 10 milijardi dolara, jer se tokom pregovora ta brojka nije pominjala.

On navodi i da na današnji dan razrađenih konkretnih projekata na tu sumu nema.

Nastavlja se rad na postojećim projektima, kaže Konuzin i objašnjava da će u NIS ove godine biti investirano 500 miliona dolara, nastaviće se investicioni plan Lukoila i ulaganja u Đerdap 1, a Galenika počinje izgradnju novog objekta u Kaluškoj oblasti.

"Što se tiče drugih projekata, o njima se stručnjaci još dogovaraju. Obe strane su naglasile da još ne može da se iskoristi ruski kredit od 800 miliona dolara", navodi on.

Konuzin naglašava da će se "lično angažovati da pomogne njegovoj realizaciji", navodeći da se radi o nekoliko projekata vezanih za železnice Srbije, kao što su deonica Valjevo - Loznica, stanica u Zemunu, deo Beograd - Pančevo.

"Problem je što tehnički projekti nisu dokraja pripremljeni. Kada budu završeni, biće potpisani ugovori i posle toga će početi finansiranje", objapnjava ruski ambasador u Srbiji.

Ambasador Konuzin kaže da je u razgovorima premijera Rusije Vladimira Putina sa srpskim državnim vrhom prioritet bila energetika.

Zbog glasina koje se šire, Putin je detaljno i sveobuhvatno ispričao Tadiću o planovima u vezi s realizacijom Južnog toka i potvrdio da će gas tim gasovodom biti pušten 2015.

Pohvaljeni su rad NIS i aktivnosti na formiranju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. U okviru novih mogućnosti saradnje u energetici razgovarano je o rekonstrukciji Đerdapa 1 i Đerdapa 2.

Srpska strana zainteresovana je da Rusi učestvuju u projektima na termoelektranama „Nikola Tesla“ i „Kostolac“.

Rusija je spremna da razmotri i mogućnost saradnje na izgradnji elektrana na gas, a konkretno su pominjane toplane Novi Sad i Novi Sad 2.

Takođe je razgovarano o mogućnosti učešća srpske strane u izgradnji objekata potrebnih za Olimpijadu 2014. i Svetski fudbalski šampionat 2018.

Velika pažnja posvećena je povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju, saradnji u oblasti farmaceutske i hemijske industrije, kao i o ruskom bankarskom kapitalu u Srbiji.

Srbija u NATO pretnja Rusiji

Ambadasor Aleksandar Konuzin kaže da je po pitanju ulaska Srbije u NATO "Putin jasno izneo ruski stav - ovo pitanje Srbi treba sami da reše". "Rusija smatra za neophodno da iznese svoje mišljenje o širenju NATO, koje ugrožava njenu bezbednost. Navodeći konkretan primer, rekao je da male zemlje u NATO niko ne pita za mišljenje, nego se donose odluke koje one treba da ispune. Eventualna odluka o razmeštanju raketa na teritoriji Srbije bila bi pretnja za bezbednost Rusije i Rusija bi bila primorana da preduzme vojne mere kako bi otklonila tu vojnu pretnju. Te mere neće biti uperene protiv Srbije, nego protiv tih raketa", objašnjava Konuzin podsećajuči da su Srbija i Rusija sarađivali 800 godina i ratovali protiv zajedničkih neprijatelja i nije dokraja jasno iz kojih razloga na teritoriji Srbije može biti razmešteno oružje upereno protiv Rusije.

Izvor: B92


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 29, 2011, 08:06:33 pm
Nešto se ne sećam da su fon Ribentrop i Molotov izašli pred novinare i rekli im šta su upravo potpisali?


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 08:13:46 pm
Daleko smo mi od obojice ;)


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 29, 2011, 08:16:25 pm
Daleko smo mi od obojice ;)

Tačno, uzeo sam to samo kao primer. Pa politika i diplomatija rade 90 % iza neprovidne zavese, ono što mi čujemo nije više od 10 %. Dobro, možda Zaćo sazna 12-15 %. :D


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dexy on March 29, 2011, 08:20:29 pm
Čisto sumnjam da ovi iz Blica koji ne mrdaju od svog računara čuju više od Zaće i Konuzina :D


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dzumba on March 29, 2011, 09:58:51 pm
Као прво, Руси нам никада ништа нису поклонили. Као ни ови са Запада. Увек су то на неки начин наплатили ("овако" или "онако"). Једино је Бугарска добијала део наоружања од Руса буквално џабе. Ми не.  И уговор око Јужног тока са Бугарском је повољнији од нашег. А Бугарска је чланица НАТО-а и ЕУ. Тек данас, када је Русија постала капиталистичка држава, нећемо добити ништа џабе.

Руси се у НИС-у понашају као капиталисти. Интересује их само профит и добит, наравно и политичка. И то је то. Кредита може бити и биће их, али уз неку добит зајмодавца. Ко год даје кредите без камате, на дуже стазе  пропашће. Сумњам да Русија жели да пропадне. Руси знају какви смо и за кредит траже пројекте. Нема ништа на лепе очи. Имамо могућност извоза у Русију без царине свега што произведемо. И... шта смо то извезли? Контролишу нам и враћају, наше чувене шљиве и друго воће и то без пардона, само ако не одговара њиховом прописима и стандардима. Не примају бофл. И не треба. Сами смо криви за то. Не НАТО, ЕУ и др.

Велике силе се воде искључиво сопственим интересима. То су и Русија и друге велике силе, бар када је у питању Русија вековима уназад демонстрирале. Не говорим овде о руским добровољцима којих је увек било, већ о руској држави. И Либија им је била "савезник" и.... пустили су их низ воду зарад свог интереса. И ми смо им 1999. као били "савезник" и... пустили су нас низ воду. И опет ће, јер тако функционишу велике силе. Зато усе и у своје "магаре". Пронаћи интерес у њиховим интересима и извући максимум.

Лично мислим да би за Србију у економском и војном смислу била најповољнија набавка нових мигова. Међутим, сумњам да ће се о томе у наредних 3-5 година уопште одлучивати. Ко ће то плаћати поред других економских проблема.

Да, у Србији би данас не 60%, већ 70-80% гласало против приступању НАТО-у. Сигуран сам да је НАТО-у стало да Србија буде у том савезу јер би им то значило у моралном смислу, па у притиску на остале земље, па и Русију. Баш зато тренутни интерес Србије није НАТО, без обзира шта појединици у актуелној власти мисле о томе. Али, исто тако није српски интерес ни да НАТО-у и ЕУ директно и безобзирно контрира, што би се рекло "у инат".Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Brok on March 29, 2011, 10:05:28 pm
Treće, pustimo Beograd i okolinu (odaziv rezerve 99-te je bila oko 6-7%), dođi do mene u Centralnu Srbiju (odaziv kod mene u Kv je bio preko 98%) pa kaži da si za ulazak u NATO, ne moram da ti pričam kako si prošao.
Морам да те питам за извор оба податка.
Сви моји другари који су били у ПВО су позвани и одазвали се.
Za izvor ne mogu da ti kažem, barem ne javno.
Verujem da su se tvoji drugari odazvali, ali ima i mnogo više onih koji su izbegli vojnu obavezu baš iz Beograda.

Za Kraljevo sam čak možda i pogrešio ali u korist većeg odaziva, 98% zapeta nešto.

Kraljevačka oklopna borbena grupa (profi sastav), takozvana "kraljevačka nevidljiva 252.oklopna brigada" je među prvima otišla na Kosmet, mesec dana pre početka agresije, a naši pripadnici su u smenama već bili na terenu od 98.
Sedam do deset dana po početku agresije kasarna je bila prazna, sa sve rezervnim sastavom i tehnikom iz RR-a, svi su bili na Kosmetu, tako da je Nato gađao praznu kasarnu.
Da ne bude da samo hvalim OMJ i PVO jedinice su bile na visini zadatka. Nisu znali ovi iz VO gde da raspodele dobrovoljce jel je popuna PVO jedinica bila kompletna.

Tačno je da nam Rusi nikada nisu ništa dali ali prosečnom rezervisti iz 99-te Rusija je daleko bliža nego NATO pakt.
Uopšte pri pomenu NATO-a se odmah misli na nešto jako loše. Sinonim za zlo.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: trpe grozni on March 29, 2011, 10:10:16 pm
Као прво, Руси нам никада ништа нису поклонили. Као ни ови са Запада. Увек су то на неки начин наплатили ("овако" или "онако"). Једино је Бугарска добијала део наоружања од Руса буквално џабе. Ми не.  И уговор око Јужног тока са Бугарском је повољнији од нашег. А Бугарска је чланица НАТО-а и ЕУ. Тек данас, када је Русија постала капиталистичка држава, нећемо добити ништа џабе.

Руси се у НИС-у понашају као капиталисти. Интересује их само профит и добит, наравно и политичка. И то је то. Кредита може бити и биће их, али уз неку добит зајмодавца. Ко год даје кредите без камате, на дуже стазе  пропашће. Сумњам да Русија жели да пропадне. Руси знају какви смо и за кредит траже пројекте. Нема ништа на лепе очи. Имамо могућност извоза у Русију без царине свега што произведемо. И... шта смо то извезли? Контролишу нам и враћају, наше чувене шљиве и друго воће и то без пардона, само ако не одговара њиховом прописима и стандардима. Не примају бофл. И не треба. Сами смо криви за то. Не НАТО, ЕУ и др.

Велике силе се воде искључиво сопственим интересима. То су и Русија и друге велике силе, бар када је у питању Русија вековима уназад демонстрирале. Не говорим овде о руским добровољцима којих је увек било, већ о руској држави. И Либија им је била "савезник" и.... пустили су их низ воду зарад свог интереса. И ми смо им 1999. као били "савезник" и... пустили су нас низ воду. И опет ће, јер тако функционишу велике силе. Зато усе и у своје "магаре". Пронаћи интерес у њиховим интересима и извући максимум.

Лично мислим да би за Србију у економском и војном смислу била најповољнија набавка нових мигова. Међутим, сумњам да ће се о томе у наредних 3-5 година уопште одлучивати. Ко ће то плаћати поред других економских проблема.

Да, у Србији би данас не 60%, већ 70-80% гласало против приступању НАТО-у. Сигуран сам да је НАТО-у стало да Србија буде у том савезу јер би им то значило у моралном смислу, па у притиску на остале земље, па и Русију. Баш зато тренутни интерес Србије није НАТО, без обзира шта појединици у актуелној власти мисле о томе. Али, исто тако није српски интерес ни да НАТО-у и ЕУ директно и безобзирно контрира, што би се рекло "у инат".Dzumba, potpisujem sve sto si napisao, narocito ono boldovano. To bi trebalo da bude osnovni postulat svake normalne i ozbiljne drzave.
Na zalost, to kod nas na Balkanu ne radi. Jednostavno, nismo dovoljno svesni da moramo da gledamo prvenstveno nase interese, a ne da se drugima uvlacimo u jedno tamno mesto, i nadamo se da ce to sto dodje "odozgo" biti povoljno za nas (a ovo kratko iskustvo od 3-4000 godina civilizacije je pokazalo da to "od gore" nikad nije povoljno za one koji se nalaze u debelom crevu).


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: jadran2 on March 29, 2011, 10:18:49 pm
Dzumba, lijepo i jasno obradjena tema odnosa s Rusijom.

Toliko ima Srbija povlastenih tarifnih brojeva u potencijalnoj trgovini s Rusijom; koliko to koristi....
Hrvatska privreda to nema, nema nikakvu drzavnu podrsku; u poslednjih godinu dana toliko robe ide prema Rusiji (i dalje preko Urala prema Kazahstanu) da kamioneri ne mogu stici obaviti sve obaveze. Barem to malo veseli u ovoj situaciji.

A, najsvjetliji primjer je Slovenija (zemlja EU/NATO) koja u svom drzavnom planu i programu ima zacrtan strateski pravac suradnje s Rusijom. I to joj nitko ne zamjera. Vrlo dobra organizacija njihovog veleposlanstva po ekonomskim poslovima.

Rusi ne prave nikakve razlike izmedju Slovenca ili Makedonca, naravno i ostalih. To su puste dnevnopoliticke price za povodljivi narod da nekog vole i preferiraju.

Treba smisljeno i korektno raditi. Razumna drzavna pomoc je uvijek dobrodosla.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: vathra on March 29, 2011, 10:42:18 pm
Treće, pustimo Beograd i okolinu (odaziv rezerve 99-te je bila oko 6-7%), dođi do mene u Centralnu Srbiju (odaziv kod mene u Kv je bio preko 98%) pa kaži da si za ulazak u NATO, ne moram da ti pričam kako si prošao.
Морам да те питам за извор оба податка.
Сви моји другари који су били у ПВО су позвани и одазвали се.
Za izvor ne mogu da ti kažem, barem ne javno.
Verujem da su se tvoji drugari odazvali, ali ima i mnogo više onih koji su izbegli vojnu obavezu baš iz Beograda.
Наведени проценат, 6-7% одзваних резервиста, би значио да се јавио сваки 15-ти обвезник, те да због тога резервне јединице вероватно не би ни могле да функционишу.
Од мог ближег друштва и родбине са којима сам редовно у контакту, четворица су позвана и одазвали су се - били су на Неви, Праги, Стрели 1 и 2. Њихове јединице су биле добро попуњене и радиле су без проблема.
Никако не личи да се резервисти у Београду нису јавили.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: kumbor on March 29, 2011, 10:44:42 pm
I ja sam čuo za podatak da je u Beogradu odziv rezervista 99. bio 7%.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Brok on March 30, 2011, 12:05:58 am
Izgleda da se Vathra krećeš u dobrom društvu. :)
Dobro za tebe. ;)

Bilo je vremena kada su podbacili rezervisti i u ovom delu Srbije, nije ni ovde sve zlatno, ali o tome se ne sme, Pravilnik.
Neki drugi put, na nekom drugom mestu.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Istria 052 on March 30, 2011, 01:14:00 am
Rusija ima priliku dokazati privrzenost Srbiji na jedan vrlo praktican nacin, da cijene pogonskih goriva na crpkama budu jedno 20-30% vece nego na pumpama u Rusiji,.. vjerovatn bi sve ceste u Srbiji postale naprasno uske..


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Deligrad on March 30, 2011, 01:45:22 am
Evo ti strukture cene benzina u Srbiji od pre jedne godine ali ništa se bitno nije izmenilo
proizvodna cena (NIS) 47,5 dinara
marža (benzinske pumpe) 5 dinara
akciza 44,7 dinara
porez na dodatnu vrednost 17,5 dinara
Ukupno 114,70 od čega država uzima u prvom krugu 62,20 a NIS i pumpe 52,50 dinara.
Međutim na ovih 52,50 dinara država uzima još oko 18 dinara poreza tako da NIS-u i pumpadžijama ostaje oko 34 dinara tj samom NIS-u ostaje oko 31 dinar. Kad bi NIS prepolovio svoju cenu cena benzina bi pala na negde oko 95 dinara.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Istria 052 on March 30, 2011, 03:27:03 am
Evo ti strukture cene benzina u Srbiji od pre jedne godine ali ništa se bitno nije izmenilo
proizvodna cena (NIS) 47,5 dinara
marža (benzinske pumpe) 5 dinara
akciza 44,7 dinara
porez na dodatnu vrednost 17,5 dinara
Ukupno 114,70 od čega država uzima u prvom krugu 62,20 a NIS i pumpe 52,50 dinara.
Međutim na ovih 52,50 dinara država uzima još oko 18 dinara poreza tako da NIS-u i pumpadžijama ostaje oko 34 dinara tj samom NIS-u ostaje oko 31 dinar. Kad bi NIS prepolovio svoju cenu cena benzina bi pala na negde oko 95 dinara.

Slazem se da je poreska struktura nepovoljna po potrosacki dzep, poznato.. dva puta si obracunao porez,17,5 din pokriva NIS + marzu.

Kada bi NIS prepolovio cijenu, pod uslovom da je marza ista, cijena goriva bi bila oko 83 dinara (skoro bi se prepolovio i PDV).

Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Vladimir Ivanović on March 30, 2011, 07:25:11 am
Jedan moj prijatelj, ambasador, je stalno govorio šta je diplomatija.

Jednom rukom glavu gladiš (miluješ ih po glavi), a drugom rukom ćunu ( to je ona stvar) vadiš. Ako neće da pristanu na tvoje zahtjeve od glađenja glave (milovanja) pristaće od ....   onoga što si izvadio drugom rukom, biće *ebanja.

To je kao pregovori u Rambujeu. Ako neće predsjednik države na fino da potpiše sporazum, hoće neko drugi nakon bombardovanja Vojno tehnički sporazum. To je novi naziv za okupaciju.

Pa sad i Putin. Malo gladi, malo...

Baš njega briga za avione ili željeznicu u Srbiji. Samo ga interesuju ruski interesi. Pa razmišlja koju ruku da upotrebi.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: kilezr on March 30, 2011, 08:35:31 am

 Njemu je sve jedno koju ruku će upotrebiti. Trebali bi mi dobro da razmislimo šta nam je bolje. Koja ruka nam je milija. Već smo previše puta osetili onu drugu ( sa ćunom).


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: pvanja on March 30, 2011, 01:06:54 pm
Samo da dodam za `99. Ne da nam Rusi nisu pomogli vec su nam poprilicno odmogli jer je najkvalitetniji oficirski kadar iz PVO jedinica pokupljen i poslat u Rusiju na preobuku na S300 - kojeg nismo ni dobili a ljudstvo je ostlao u Rusiji do kraja bombardovanja.

Ovo je bio veci udarac za nasu PVO nego sto je NATO uspeo da zada za 3 meseca bombardovanja.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: dzumba on March 30, 2011, 04:55:14 pm
Око одзива резервног састава 1999.године. Одзив војних обвезника је 1999.године био у просеку 98%. Београд није заостајао за осталим градовима. Било је изненађујуће мало самовољног удаљења или бегства из јединица. На број од око 120-130000 мобилисаних врло мало (плус, активна војска). Да је одзив био испод 50% јединице не би могле ни да функционишу,а камо ли 5-7%. Уосталом најефикасније јединице ПВО су биле из тог региона. Уосталом, нису све јединице (или нису комплетно) ни мобилисане јер једноставно није било потребе.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: vathra on March 30, 2011, 05:05:28 pm
Џумба, хвала на подацима.

И немој сад неко да се качи са екипом из Блокова....  :udri


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: pvanja on March 30, 2011, 05:17:32 pm
Malo se zaboravilo ali `99 je proglaseno ratno stanje pa je i zakonodavstvo tj sudstvo radilo po tom "rezimu". Dosta je tada ljudi zavrsilo iza brave za dosta banalne stvari. Neprijavljivanje prebivalista i sl. manji prekrsalji koji se nisu do tada sankcionislai. I bogami se dobijalo po 30-tak dana samo tako, a ovo je sve islo kod sudije za prekrsaje.

Tako da i sa te strane je dosta bila drugacija situacija izmedju `90-te i `99.
Mislim da tada vojska nije imala vecih problema sa popunom, mada je mobilizacija na severu bila dosta manja (uglavnom samo PVO jedince, VP, spec. jedinice i pozadinske jedinice zbog dislokacija kasarni/magacina) nego dole na jugu, cak su dobrovoljce vracali kucama.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 30, 2011, 05:31:01 pm
Otišli smo u off, ali moram i ja koju oko odziva. Neposredno pred bombardovanje prekomandovan sam iz 110. obalske artiljerijske brigade na Skočiđevojci kod Budve u 17. flotilu obalskih pomorskih snaga, Tivat.

Već 5-6 dana nakon početka, išao sam povremeno na po nekoliko sati u 110. oabr da pripomognem. Odziv rezervista je bio ispod 5 %, pa su dovozili rezervni sastav autobusima iz Srbije. Kako ti ljudi, čak i ako su bili artiljerci nisu znali praktično ništa o obalskoj artiljeriji, trebalo ih je što pre obučiti. Procenat koji sam naveo je sigurno tačan, ima na forumu još kolega iz 110. koji mogu da posvedoče.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Istria 052 on March 30, 2011, 06:25:38 pm
Već 5-6 dana nakon početka, išao sam povremeno na po nekoliko sati u 110. oabr da pripomognem. Odziv rezervista je bio ispod 5 %.

Znajuci oiz kojih su se krajeva popunjavali rezervisti, dvovlasce koje je tada vladalo, medijska blokada i druge vrste pritisaka kojem su bili izlozeni rezervisti koji su se pozivali.. ne cudi odziv za tu jedinicu u tom postotku.

Povijest se neumitno ponavlja na ovim prostorima, ali ne samo kod nas, tako da ni Francuzi u predvecerje II svjetskog rata nisu uspjeli postici politicki konsenzusm za obranu zemlje, bez njega nema ni efikasne obrane, niti efikasnog odziva iz (tada vec kon)federalne jedinice. Jednostavno, to je drustvno pravilo i nema odstupanja, bez obzira o kojoj se drzavi (regiji) radi.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 30, 2011, 06:39:09 pm
U pravu si Istria, ja nisam hteo da analiziram pa sam samo naveo činjenicu.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Рашо on March 30, 2011, 07:15:49 pm
Otišli smo u off, ali moram i ja koju oko odziva. Neposredno pred bombardovanje prekomandovan sam iz 110. obalske artiljerijske brigade na Skočiđevojci kod Budve u 17. flotilu obalskih pomorskih snaga, Tivat.

Već 5-6 dana nakon početka, išao sam povremeno na po nekoliko sati u 110. oabr da pripomognem. Odziv rezervista je bio ispod 5 %, pa su dovozili rezervni sastav autobusima iz Srbije. Kako ti ljudi, čak i ako su bili artiljerci nisu znali praktično ništa o obalskoj artiljeriji, trebalo ih je što pre obučiti. Procenat koji sam naveo je sigurno tačan, ima na forumu još kolega iz 110. koji mogu da posvedoče.

Zapanjio me ovaj podatak. Ja ne znam bukvalno nikoga ko je primio tada poziv da se nije odazvao. Samo moje mjesto, Zelenika, je dala preko dvije stotine vojnika rezervnog sastava, ne računam one koji su tada bili na odsluženju vojnog roka. Moja brigada, koja se popunjavala težišno iz Boke i sa sjevera CG je bila puna kao oko, ne računajući dobrovoljce. Pa i u tu 110. brigadu je otišlo dosta ljudi odavde, uključujući mog strica koji je rez. oficir inžinjerije.


Title: Re: Vladimir Putin u Beograd doneo paket od deset milijardi dolara za projekte
Post by: Boro Prodanic on March 30, 2011, 07:25:38 pm
Rasho, 110. je imala ako se dobro sećam, oko 3.000 rezervista, odazvalo se nešto više od 100. Koliko god neverovatno izgledalo, tako je. Kasnije, kad se videlo da nismo kapitulirali za 3 ili 7 dana kako su očekivali Olbrajtova, Klark i Luk Short, komandant RV SAD, odziv se popravljao.

Procenat koji sam naveo odnosi se na prvih 7-8 dana rata.