PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Vladimir Ivanović on February 13, 2011, 06:07:17 pmTitle: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on February 13, 2011, 06:07:17 pm
Malo podsjećanje na današnji dan. Operacija Pustinjska oluja. Saudi Arabija.

[attachment=1]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on February 21, 2011, 07:00:55 am
Malo podsjećanje na današnji dan.

Danko i Goran otvaraju sanduk sa motorom tenka. Lokacija King Khalid Military City, Saudi Arabija.  Oko 70 kilometara od granice sa Kuvajtom. Operacija Pustinjska oluja. Sat vremena nakon što sam ovo fotografisao dva iračka Skada pala oko 300 metara daleko odavde.

[attachment=1]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on March 14, 2011, 09:21:45 pm
Malo podsjećanje na današnji dan.

Kuvajt. Četiri dana nakon izbacivanja glavnine iračke vojske. 14.03.1991 godine. Još uvijek Kuvajt gori i vode se ulične borbe. Ove slike objavljujem prvi put.

Ambasada SFRJ. Lijevo u čošku okrenut leđima, major Bekić Ljuban. Nakon nekoliko dana se vratio u SFRJ jer je bio ozljeđen.

[attachment=1]

Ambasada SFRJ

[attachment=2]

Bunkeri ispred ambasade SFRJ

[attachment=3]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 05, 2011, 12:50:49 pm
Dakle, Kuvajt. Operacija Pustinjska oluja. Dogodilo se na današnji dan.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 06, 2011, 07:05:03 am
Nastavljam.  Dogodilo se na današnji dan. Kuvajt. Operacija Pustinjska oluja. Pustinja sjeverno od Džahre prema Iraku i naftna polja Rumaila na granici Iraka i Kuvajta.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 06, 2011, 07:27:04 am
Ovo sam slikao negdje oko podne. Zbog zapaljenih naftnih bušotina u sred dana je bio mrak. Taj mrak, dim, trajao je oko mjesec dana. Kad se uđe u dim ne vidi se ruka kad se pruži ispred sebe. Od gareži koja bez prekida pada veoma brzo postanemo crni kao dimnjačar. Pljuvačka liči na katran. U to se vrijeme naša ekipa odvojila od američke logistike i sami smo se snalazili. Nije bilo vode za piće. Nije bilo hrane. Po sistemu snađi se snašao sam se. Bio sam našao neke konzerve boba. To je onaj veliki pasulj. Veliko zrno. I nakon nekoliko dana kad nam je dosadio pasulj, zovnu me iz ambasade i kažu da su im dosadile konzerve ribe, pa imamo li šta da mjenjamo za ribu. I mi njima bob, a oni nama ribu. Flaširana voda koju sam našao, a koju smo pili imala je datum punjenja stariji od godinu dana. Nema druge vode sem flaširane. I sad treba piti vodu i okupati se sa otprilike jednom i po litrom vode dnevno. A svi smo garavi kao dimnjačari. Po nama crna masna ljepljiva garež. Na terenu gdje radimo oko tenkova nekoliko puta smo ušli u minsko polje. Nije bilo nikakvih oznaka. Tek su nam kasnije arapi rekli da smo u minskom polju. Oko nas gdje god da radimo na stotine neeksplodiranih kasetnih granata sa američkih raketa.

Tih dana se jedna kuvajtska brigada grupisala blizu Džahre. U nasalju gdje odmaraju hodočasnicu koji idu u Meku na hadžiluk. Medina di hadžadž. I tu je bila velika količina razne oštećene tehnike. To je oko 200 metara udaljeno od slika koje sam postavio juče.

To naselje, Medina di hadžadž, je bilo bez struje. A bilo je tu dosta vojske. I gledamo tu silnu oštećenu tehniku, ja i Danko Martinović, motoraš iz Famos-a i dogovorimo se da da od nekoliko pogođenih agregata napravimo jedan. I nakon nekoliko dana rada napravimo jedan agregat i ja ga spojim na napajanje tog logora.

Nakon toga raznorazni arapi su nam se zahvaljivali tako što su nam dali pristup u njihove magacine hrane, bez ikakvih ograničenja. Tad su prošli svi problemi sa hranom i vodom.

[attachment=1]

[attachment=2]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Boro Prodanic on April 06, 2011, 07:57:20 am
Svaka čast Vlado, hvala za ove fotke!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: jadran2 on April 06, 2011, 08:32:04 am
Izvanredne fotografije! Hvala za postavljanje, Vlado.

---------

Sto se tice remonta tenka - ukoliko se Kuvajt odluci na remont - da li je moguce da radni narod, poslije smederevske trilaterale, obavi potrebni popravak po pravilu struke? Ili .....


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Gazda on April 06, 2011, 10:16:40 am
Vlado,ovo su iznimne fotografije i priče.Hvala i samo nastavi!!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Dreadnought on April 06, 2011, 11:59:47 am
I od mene veliko HVALA za ove neviđene fotografije i za priču koja ih prati  :super

Samo napred!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: karavela on April 06, 2011, 12:31:00 pm
@ vladimir16

Drzim fige da sve krene i da sve strane budu zadovoljne! :super

Nesto mi pada na pamet zavrsna cena iz filma Kazablanka sa HB!  ;)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 08, 2011, 06:52:37 am
Na današnji dan. Operacija Pustinjska oluja. Pala je kiša. U  Kuvajtu kiša pada otprilike dvaput godišnje. U aprilu i oktobru. Pustinja je malo ozelenila. Pola sata nakon kiše pustinja mjenja boju, a desatak dana nakon kiše ponovo je sve žuto. Nema ni trave. Nastavili smo održavanje tenkova. U nedostatku rezervnih dijelova koristili smo dijelove sa uništene ruske ili kineske tehnike. Dosta dijelova je iskoristljivo na M84. Prestale su borbe i iračana i palestinaca koji su bili na iračkoj strani više nema.

Naftna polja gore i dalje. Na pustinji se stvorila kora od katrana i čađi koja pada sa neba.  U blizini bušotine koja gori zemlja se trese kao zemljtres, a buka je preko 110 dB. Kao pored mlaznog aviona. Tutnji veoma jako i teško je prići bušotini zbog buke, temperature ili trešnje koja nije ni malo prijatna.

Svuda oko nas oštećena i napuštena iračka tehnika. Veliki dio te tehnike sam kasnije vidio u Pakistanu, u Taxili, u najvećem remontnom zavodu u Pakistanu u kojem sam radio 1991 i 1992 godine.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 08, 2011, 06:59:22 am
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 08, 2011, 07:18:18 am
Snadbdijevanje vojske hranom se radi na neuobičajen način. Kamion ovaca ide sa vojskom. Kad treba prikolje se ovca. Uz to se skuva riža, ispeče koji paradjaz i sve to stavi u jedan lavor. Jede se samo desnom rukom. Nema frižidera. Već sam navikao piti coca colu ugrijanu na tridesetak stepeni. To smo dobijali od Kuvajćana, a oni su to dobili prije od Amerikanaca. Posebne konzerve coca cole za američku vojsku sa vojnim oznakama i malo teksta na konzervi za dizanje morala.

[attachment=1]

Ovdje se vidi kako se to radi. Ovaj "tenkista" nema pojma da se može ući u tenk i spustiti cijev topa i puno lakše uraditi ovo što radi.

[attachment=2]
[attachment=3]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 08, 2011, 08:13:55 am
Vlado, neverovatne slike. :klap


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Gazda on April 08, 2011, 09:39:41 am
vlado,imam jedno pitanje?kako se ugase te bušotine?zatrpavanjem,kanaderima(sumnjam...)....?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Trifko on April 08, 2011, 10:14:19 am
vlado,imam jedno pitanje?kako se ugase te bušotine?zatrpavanjem,kanaderima(sumnjam...)....?
Nisam Vlado i ne znam kako su to radili u Kuvajtu, ali sam gledao na NAcionalnoj ili discaveriju da to rade eksplozivom, iz helikoptera bacaju direktno na bušotinu određenu količinu eksploziva, koji se aktivira u od toplote i prilikom eksplozije sagori sav kiseonik u krugu 40-50 metara oko bušotine. U nedostatku kiseonika koju potpomaže gorenje dolazi do gašenja plamena.

Vlado proča je odlična, pogotovo propraćena ovako slikama.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 08, 2011, 01:18:58 pm
Kad bih vam rekao kako su gašene bušotine biće vam smiješno. To su gasili Mađari. Da bi se približili bušotini prvo su doveli vodu iz mora pa to sve hladili. Bukvalno je nemoguće prići bušotini zbog temperature. Kasnije tu primaknu jedno postrojenje na kojem je montiran avio motor od Miga-21 i sa izduvnim gasovima izduvaju naftu koja se nalazi u bušotini. Tada vide oblik rupe oko bušotine. Pošto nafta u Kuvajtu izlazi iz zemlje bez pumpanja, jedino tu na svijetu, ponovo je zapale da se nebi stvorilo jezero nafte. U međuvremenu naprave čep od betona potreban za takvu bušotinu, donesu ga sutradan, oduvaju plamen i stave čep. Bilo je gašenja i sa eksplozivom. Dovlačenje vode iz mora do bušotine radila je američka firma Behtel.

Dok su se još uvijek vodile borbe u Kuvajtu, amerikanci su po oslobađanju aerodroma u Kuvajtu na pistu postavili trake za brzo osposobljavanje polijetno slijetne staze (PPS) da bi Behtel počeo da sa avionima dovlači bagere za obnovu Kuvajta. A blizu luka na vezovima dugo su stajali brodovi sa cijevima za hlađenje bušotina.

U Kuvajtu se stalno mogu naći jezera nafte. Tamo nafta izvire kao kod nas voda. Njima nedostaje vode. Prije Prvog zalivskog rata Irak i Kuvajt su imali ugovor za razmjenu nafte i vode. Napravljeni su naftovod/vodovod. Koliko Irak da Kuvajtu vode toliko je Kuvajt davao Iraku nafte. U Kuvajtu ima samo jedan prirodni izvor vode i nalazi se u bivšoj emirovoj rezidenciji u Džahri. U zamku, sa velikim zidovima okolo.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: pvanja on April 08, 2011, 02:25:47 pm
Vlado,

Odlicni tekstovi (kao i uvek :) ) a i odlicne slike.

Ovo za naftu u Kuvajtu nisam znao.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Boro Prodanic on April 08, 2011, 06:04:19 pm
Čini mi se da nekoliko ekskluzivnih Vladinih postova iz ove teme zaslužuju posebnu temu, nešto kao "Kuvajt, nafta i rat - viđeno Vladinim očima". Ovakve slike i Ameri imaju u malom broju.

Šta mislite?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 08, 2011, 06:17:46 pm
Odlična ideja, Boro.Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 10, 2011, 08:58:54 pm
Nisam stigao juče da napišem nastavak teksta na današnji dan. Poso, kuća i kuća, poso.

Dakle, na jučerašnji dan. Prije 20 godina. Rat je gotov. Muvamo se po pustinji. Cilj teme da prođe vrijeme. Bili smo negdje zapadno od puta prema iračkoj granici. Tenkovi rasuti po pustinji. Zovu sa svih strana. Oko nas olupine raznih vozila. Najviše tenkova. I to uglavnom T59 sa topom 100 mm.
Kod pogođenih tenkova uglavnom je odvojena kupola od šasije. Teško se prepoznaju dijelovi iz tenka. Sve je deformisano eksplozijim municije unutar tenka. Znali smo vidjeti kupolu na dvadesetak metara od šasije.

[attachment=1]

Ovdje se vidi kupola lijevo i šasija desno. Između je neku prevrnuti kamion.

[attachment=2]

Odvaljena kupola tenka T59. Prevrnuta. Sa donje strane kupole, gore lijevo, vidi se otvor, mreža, za ventilaciju, a kojeg nema na T55. To je ono kao košuljica od kugličnog ležaja.

Pogled na borbeno odeljenje tenka je jeziv. Ovu sam sliku već objavio prije nekog vremena.

[attachment=3]

To je slika ovog tenka. Pored tenka stoje Aleksa Panić, stariji gospodin iz Sarajeva, i profesor Zvonimir Baretić, prevodioc za arapski, engleski, španski, francuski, talijanski, kineski i nećete vjerovati, sa svakim ko je naišao tu u Kuvajtu mogao je razgovarati, Znao je sve dijalekte arapskog. Mal, sitan, ali crni pojas iz nekoliko borilačkih vještina.  Vježbao karate godinama u Kini. Kasnije ću pokazati slike kad su nam došli u inspekciju ekipa iz UN-a. Raspričao se sa kineskim oficirima kao sa nama. Ako ukucate na Google ime Zvonimir Baretić naći ćete veliki broj njegovih prevedenih knjiga sa raznih jezika.

http://www.google.ba/search?q=Zvonimir+Bareti%C4%87&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Za nas malo čudan po ponašanju, jer je jeo samo travuljinu, tipa luk, špinat, karfiol, kupus i slično. Ponekad bi skuvao špagete. Tih dana smo imali jedan, da kažem, incident u Kuvajtu. Na nekoliko mjesta u Kuvajtu je bio onaj Phone home. Besplatno korištenje telefona. Zvali smo kući. Svako ima po deset minuta. Bili su redovi u kojima je stojala strana vojska, tj, mi, arapska vojska, civili, muški i civili ženski. Red se otegao. Bile su po dvije govornice za svaki red. Stojimo u redu sa američkom, engleskom i raznim drugim vojskama. Uleću Francuzi, tj, Legija stranaca. I normalno, Francuzi, naduvani i odvratni po ponašanju, a da ne govorim o Legiji, hoće preko reda. Svađaju se sa američkom vojskom. Zamalo tuča. Izlazi Zvonko, onakav mali. Staje pored podivljalih Francuza i sa dvije riječi ih vraća na začelje kolone.  Mi u nevjerici. Ovima iz Legije je opasno prići, a kamoli ih natjerati na začelje. Amerikanci u nevjerici. Aplauz. Francuzima nije ništa jasno, ali su ga poslušali. Ni nama ništa tada nije bilo jasno.

[attachment=4]

Da nastavimo o tenkovima.

Ovo je kupola koja je odletila sa one šasije.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 12, 2011, 07:30:00 am
Da nastavim. Tražim po računaru slike, ali mi izgleda nedostaje jedan period slika iz Kuvajta u elektronskom obliku. Moraću ih skenirati. Ali kasnije. Moram na posao. Ali evo malo drugih slika iz tog perioda. Iz rata i posleratnog perioda u Kuvajtu.

Govorio sam o obezbijeđivanju hrane za vojsku. Ovdje se vidi jedan od načina. Onaj ko pozna muslimanske običaje i izraz "halal" prepoznaće dosta detalja na ovoj slici. Kod klanja ovce krv koja šikna iz vrata mora biti u pravcu Meke. Krv mora da šikne što dalje. Otprilike jedan metar. Kod bolesnih ovaca kod klanja krv slabo izlazi, i takva ovca se ne jede. Na ovoj slici se vidi i pravac u kom je krv šiknula. Taj smjer, prema kojem se okrenu svi muslimani svijeta kad klanjaju se zove qibla. Ako se izgubite u pustinji, a nađete na neko klanje stoke, možete se orjentisati.
[attachment=1]

Arapima sam često držao neku nastavu. Te iz navigacije, radio opreme, i li nešto drugo. Ovdje sam držao nastavu iz agregata koji se koristi u komandnom tenku M84ABK. Dok sam držao nastavu došla je inspekcija UN-a.

[attachment=2]

Svi smo govorili engleski, ruski, a Zvonko nekoliko jezika. Aleksa je govorio i italijanski jer je godinama radio na konstrukciji računara za protivavionkog topa, takozvanu Jotu u Italiji. Specijalizovao se u nekoj optičkoj firmi u Holandiji dvije godine, te je govorio i holandski. A i još nekoliko jezika, jer je bio vrhunski obrazovan. I onda problemi sa komisijom Ujedinjenih nacija jer nam nisu vjerovali ko smo. Kažete majstori, a pričate na svim mogućim jezicima.

[attachment=3]

Međutim, Zvonko se sa Kinezom veoma lako dogovorio.

A i ja sa ovim engleskim majorom.

[attachment=4]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Akademija on April 13, 2011, 11:15:09 am
Vlado, kada uhvatis vremena pokusaj da svoja secanja na period zalivskog rata i perioda stvaranja tenka M-84 uoblicis u formu knjige, ovo su veoma dragoceni materijali i uspomene i steta bi bila da jednog dana padne u zaborav.Takav materijal bi lako nasao put do izdavaca i svoje trziste jer u oseci svega kvalitetnog na ovim prostorima tvoji postovi su pravi osvezenje!
pozdrav
Djordje

Puna podrška za tu knjigu i od mene Vlado a veruujem i od svih članova palube. Pozdrav i svako dobro :)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 14, 2011, 07:34:39 am
Da malo dodam slika.

Dakle

[attachment=1]

ovako se pisalo po raznoraznoj tehnici

Bitno je da je gamadi bio zabranjen prolaz

[attachment=2]

Neesploditane municije na sve strane

[attachment=3]

A znao sam i prevrnuti neke tenkove, Kao Čak Noris kada mjenja gumu na biciklu.

[attachment=4]

A i Zvonko je pomagao

[attachment=5]

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 14, 2011, 08:04:48 am

A znao sam i prevrnuti neke tenkove, Kao Čak Noris kada mjenja gumu na biciklu.


Neka sada taj Čak Noris dokaže da može to.  ;D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: djordjebg on April 14, 2011, 10:13:19 am
Vlado da li je bilo pametno prilaziti ovoj tehnici?jeste li vi znali cime je dejstovano?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: trpe grozni on April 14, 2011, 10:18:46 am
Vlado, koji je ono transporter na prvoj slici ??
Nesto poznato mi deluje. ;)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on April 14, 2011, 10:54:37 am
Vlado, koji je ono transporter na prvoj slici ??
Nesto poznato mi deluje. ;)
Transporter je kineski. Valjda YW 531. Jednostavna i ne naročita mašina na nivou OT M-60.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on April 14, 2011, 11:01:52 am
Vlado da li je bilo pametno prilaziti ovoj tehnici?jeste li vi znali cime je dejstovano?
Jel` misliš na DU? Ja mislim da je DU opasan samo prilikom dejstva. Posle toga, kad se slegne prašina, nije, sem ako se pipa rukama, grize, liže, guta i sl.  A možda i grešim.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: djordjebg on April 14, 2011, 11:50:15 am
takodje ova druga slika?o kakvoj linije je ovde rec?neka administrativna prema Iraku ustanovljena posle rata?nesto slicno onome sto je bilo oko Kosmeta?

da ciljao sam na DU poznato je da su A-10 i AH-64 pravili dar mar tamo, ali ni kasetnih sigurno nije manjkalo...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bandzi on April 14, 2011, 01:02:49 pm
DU je opasan, tj. aerosol i prašina koji nastaju prilikom dejstva, ukoliko na bilo koji način dospe u organizam. To može biti udisanjem, preko hrane (neoprana hrana i prljave ruke), kao i preko neke otvorene rane na telu ukoliko krv dođe u dodir sa DU prašinom.

Na slici koju je Vlado postavio, vidi se odbačeni dispanzer kasetnih bombi CBU-52B/B. Dispanzer se odbaci sa aviona i krene da se rotira oko svoje ose. Usled centrifugalne sile, otvaraju se vrata spremišta i počinje sa izbacivanjem kasetne municije.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 14, 2011, 05:22:40 pm
E te kasetne municije je bilo kao gljiva poslije kiše. Na sve strane. Nije se moglo proći nekim dijelovima pustinje od te kasetne municije.  Vojska Bangladeša je čistila pustinju od mina. Veoma često su se dešavale eksplozije kod čišćenja pustinje od neeksplodirane municije, ili nagaznih mina. Nekoliko puta smo vidjeli, odnosno bili veoma blizu, eksploziji prilikom čišćenja. Ne bih o tome više pričao. Nemam izraza za to što sam tamo vidio.

Dakle, ode se u pustinju. Ko se može snaći snađe se. Ima puno orjentira. Brdo, potok, drvo. Uzmeš kartu, sjetiš se topografije i kreneš dalje.

[attachment=1]

Ideš pustinjom i naiđeš na nešto.

[attachment=2]

pa pregledaš detaljno

[attachment=3]

i nađeš na ljudske ostatke. Izraz "nestao u ratu" je ovo što se vidi na donjoj slici.

[attachment=4]

Dakle, to je taj dispenser kasetnih bombi.
[attachment=5]


Što se tiče osiromašenog uranijuma i drugih opasnih stvari, sjetite se da su amerikanci intenzivno bombardovali Hadžiće pored Sarajeva, remontni zavod i okolinu osiromašenim uranijumom. Sada na tom istom mjestu crpe vodu i sa njom pune Coca colu za tržište BiH. Šta mislite da li je to namjerno. Hoće li sljedeća generacija djece rođena u BiH, a čiji roditelji piju Coca colu svjetliti u mraku.  Ili će biti kako djeca iz zaliva Minamata u Japanu.

Samo da napomenem. Nikad nisam poslije rata popio Coca colu.

Vlado


PS
Za sva pitanja ovih koji povremeno čitaju i gledaju Palubu odgovoriću da samo redovno čitaju Palubu. Polako. Imam ja još toga puno da napišem.

Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: times12 on April 14, 2011, 06:40:21 pm
PS
Za sva pitanja ovih koji povremeno čitaju i gledaju Palubu odgovoriću da samo redovno čitaju Palubu. Polako. Imam ja još toga puno da napišem.

Ако није тајна, напиши у којој јединици/установи ЈНА/Министарства Одбране си радио. Претпостављам да је у питању
нека Техничка управа или нешто слично. Ако си већ навео, извињавам се.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: vathra on April 14, 2011, 08:50:36 pm
Ако није тајна, напиши у којој јединици/установи ЈНА/Министарства Одбране си радио. Претпостављам да је у питању
нека Техничка управа или нешто слично. Ако си већ навео, извињавам се.
Овде можеш наћи што те занима, Владина писања са разних форума у претходним годинама.
http://members.multimania.co.uk/oklop/vlado.htm


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 17, 2011, 08:04:18 am
Da nastavimo. Da napišem nešto prije humorističko zabavne emisije koja me uvijek nasmije. Dozvolite da... povratimo.

U Kuvajtu je završena operacija Pustinjska oluja i nastupila je opracija Go home. Svakodnevno se iz Iraka vraćaju neprekidne kolone tehnike. Idu glavnim autoputem do Kuvajta, a tu se u luci Doha utovaraju na brodove i idu nekud. Nakon rata je luka Doha ostala glavna američka baza u Kuvajtu. Uvijek kad sam išao u tu američku bazu mrzilo me da prolazim pored onih betonskih blokova, pa da idem malo napred, pa u rikverc, pa tako desetak puta. Kad sam nakon nekoliko godina ponovo došao u Kuvajt dolazio sam u Dohu, ali kod Arapa. Tu su bila mala brodogradilišta. Oko dvadesetak. A popravljao sam elektroniku na vanbrodskim motorima, pa sam tu nalazio dijelove.

Dakle, Go home

[attachment=1]

[attachment=2]

U koloni su bili Abramsi. Inače su poznati po veoma pouzdanim motorima (gasnim turbinama) koji se nikad ne kvare.
[attachment=3]

Za to vrijeme u mom se stanu u Kuvajt sitiju uvijek mogla naći čitana literatura. Naročito ova na stolu. Veoma popularna u tom dijelu svijeta.

[attachment=4]

Zabranjeni stihovi, zabranjena roba, ali zabranjeno voće je najslađe.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 17, 2011, 10:07:10 pm
Fotošop do fotošopa

Sad sam detaljno pročitao tekst iz Presa. Bio sam u žurbi kad sam ga pisao. Danas je bilo takmicenje radioamatera, pa se žurilo na jednu od čuka oko Banja Luke. Sa nadmorske visine 316 metara. Sa mnom išla i čerka, i kad zahladilo sišli smo u Banja Luku. A kad je takmičenje, onda je tu roštilj i ono što spada oko toga. Samo mi sad treba veliko pranje auta.

U onome tekstu piše "30 ljudi iz Srbije..."  Tad je još bila SFRJ.

U ratu su bili:
1.Grujović Krsto, tada je još radio u ÐÐ Slavonski Brod
2. Bekić Ljuban, tada je još radio u ÐÐ Slavonski Brod. Još je u Kuvajtu.
3. Baretić Zvonimir, prevodioc iz Beograda, roden u Puli
4. Martinović Danko, iz Sarajeva, motoraš. Još je u Kuvajtu
5. Panić Aleksa, iz Sarajeva, optika
6. Matijević Franjo, ÐÐ, Slavonski Brod, mehanika
7. Željko, ÐÐ Slavonski Brod, mehanika
8. moja malenkost, Banja Luka, elektronika i slicne stvari
9. Goran, ÐÐ, Slavonski Brod, elektrika
i niko više.

Dakle, SFRJ.

U Kuvajt smo ušli 13 marta 1991 godine. Ne sedmog marta.

Evo slike mene i Bila Cramera 12 marta 1991 godine u Saudi Arabiji, u KKMC-u

[attachment=1]

Kasnije smo se i dopisivali i culi telefonom nekoliko puta. Njegovo pismo nakon što je pocelo bombardovanje SRJ.


    Prayers and thoughts‏

3/26/1999
Reply  ▼

 FGodin7931​@aol.com

Add to contacts
To vladimir_16@hotmail.com

I hope that this letter finds you and your family doing well.  If you need
anything, feel free to ask.  Best luck.  You and your family will be in my
prayers.  Bill Cramer   

Evo slike, Goran, Željko, ja i Franjo sa pripadnicima egipatske vojske. 04.03.1991 godina. Saudi Arabija. KKMC. Oko 70 kilometara od granice sa Kuvajtom.

[attachment=2]

Ulazak u Kuvajt.

13.03.1991 godine

[attachment=3]

Sutradan, 14.03.1991 godine.

Profesor Zvonko u porušenom Kuvajtu. Nismo ga zvali profesor samo zbog toga što je završio Filološki fakultet, nekoliko smjerova, nego zbog njegovog čudnog uticaja na nas. Kineska meditacija, totalno smireno ponašanje i svetački izgled. Čudni pokreti rukama, kao onaj čika iz filma Karate kid.

[attachment=5]
I sad sam pogledao onaj PA mitraljez iz onoga clanka iz Presa. Izgleda da su ovi iz SDPR-a usavršili fotošop. Trude se.

Spominju se tri isporuke tenkova. Bilo ih je više. Cijena tenka je veća od 700.000 dolara.

Negdje u aprilu 1991 me zovne Hans u svoj stan i reče da dolazi jedan naš general kod njega u stan na večeru. Bili smo prve komšije. I ja i Zvonko prionemo na posao, pranje, ribanje, usisavanje, glancanje i nakon dva sata nam se Hans zahvali na čišcenju stana.  ;D ;D ;D Normalno, generala nigdje.

Dakle, Hans
sad vam je jasno zašto su ga zvali Hans.

[attachment=4]

Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 17, 2011, 11:13:23 pm
U nekim novinama, (a i neki Ministri odbrane, koji mješaju žabe i babe), se govori o modifikaciji tenka T84. Jedna slika za zbunjivanje.  Držim prospekt tenka T84.

[attachment=1]

Radilo se i na modifikacijama kineskih verzija, ali sad nećemo o tome. ::) ::)

[attachment=2]


Nakon završene moralno političke obuke na terenu   8) 8)

[attachment=3]

Otišli smo na rad, na teren. Blizu Kabula.

[attachment=4]

Bilo je nekog učinka.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 19, 2011, 12:30:35 am
OT:
Gradivo za tu temu izdvojena iz glavne teme Tenk M-84 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=1473.0).

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Boro Prodanic on April 19, 2011, 07:29:16 am
Izuzetno dragocena tema - zapisi slikom i rečju neposrednog očevidca koji je pri tome svojim izuzetnim znanjem i oštrom inteligencijom znao šta i kako da snima, da sačuva za buduća pokolenja događaj koji je umnogome izmenio istoriju savremenog sveta.

Kao stari, isluženi vojnik, preporučujem mlađim kolegama da ovu temu pročitaju za početak dva puta, a kasnije svako toliko, da ovu lekciju nauče dobro, da znaju kako da se postave pri narednim sličnim situacijama.

Bravo Vlado, hvala ti u ime svih članova Palube!

Boro Prodanić, MT pukovnik u penziji.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on April 19, 2011, 07:48:44 am
Što reći o ovome? Čitati, gucati tekst otvorenih očiju i debljati se. Vladimir 16 opisuje događaje kao rođeni pripovjedač. Uspješan spoj poznavanja materije i lakog prenošenja znanja na druge rijedak je talent kod tehničke struke. Ova priča bi mogla biti okosnica scenarija za dokumentarnu emisiju ili čak seriju.
Očekujem daljnje nastavke zanimljivih priča uspješnog pripovjedača.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Gazda on April 19, 2011, 10:51:09 am
i još usto dobijamo fotografije da ti pamet stane!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 07:31:25 am
Evo malo slika prije nego što odem na posao.

Mislim da ova nije bila.

Zvonko i Aleksa pored Šiljke. U pustinji je bilo stotine Šiljki koji su ameri gađali samonavođenim raketama koje su se navodile na radarski snop.

[attachment=1]

Ako crkne motor postoji mogućnost šlepanja

[attachment=2]

Šator, pustinja, čaj, nargile, Danko, Željko, Zvonko i malo arapa. Čaj se kuva u ovim čajnicima, a sve šolje za čaj se drže u lavoru sa vodom. Kad se čaj popije šolja se vrati u lavor sa vodom. I tu se drži. Kad nekome idućem treba šolja za čaj, samo se izvadi iz lavora u kojem već zna biti mutno prljava voda.

[attachment=3]


Pogled kroz prozor. Tamni oblaci od dima nad Kuvajtom. I pogled na hotel preko puta koji je do pola izgorio.
[attachment=4]

Signalni pištolj. Upotreba i čuvanje.

[attachment=5]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 08:40:11 pm
Zamjena raspadnutog ventilatora motora.

Na tenku su Ljuban i Danko. Pored tenka sagnut Goran. Pored agregata se vidi novi ventilator motora. Na ulazu u pokretnu radionicu vidi se karabituša. Generator acetilena za zavarivanje.[attachment=1]

Pored tenka su uvijek bili neki koji su ispitivali. Ova dvojica su se barem predstavili. Obavještajna služba engleske vojske. Dolazili su nekoliko dana i postavljali dosta pitanja. Nisu bili tenkisti. To se lako može zaključiti po pitanjima koja su postavljali. A nakon mog odgovora nisu postavljali još dodatnih pitanja. Da su bili tenkisti, pravi, tu bi bilo još milion pitanja. Dakle, pitanja po nekoj špranci. Naučeno iz nekog upustva.

[attachment=2]

Danko, Željko i Zvonko pored tenka kojem je crkla boš pumpa.

[attachment=3]

A Danko je volio da se zavlači.

[attachment=4]

U kasarni su bile vreće sa pijeskom. Za svaki slučaj. Ova je ispred džamije u centru kasarne.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 21, 2011, 08:42:56 pm
Vlado, ako mogu pitati, odprilike koliko TAM-150 pokretnih radiona je bilo isporučeno?

To je bila namensko napravljena radiona za Kuvajt ili je bila i u naoružanju JNA?

Hvala
LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 08:47:06 pm
A jesi brz.

Bilo je oko desetak radiona. Standardne JNA radionice. Ofarbano u žuto. Arapski natpisi unutra. Ali to je arapima svejedno kao da je i na kineskom. Više od pola vojnika je nepismeno. Jemenci, Saudijci, iz Emirata, itd. Jako malo vojnika iz Kuvajta. Oficiri i podoficiri su pismeni. Ali ova najamna radna snaga slabo je bila pismena.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 21, 2011, 09:01:38 pm
Hvala.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 09:01:43 pm
Kad smo već počeli priču o kasarni, njihove se malo razlikuju od onih u bivšoj nam državi. Svuda je džamija, i to po nekoliko.

[attachment=1]

Dakle, Franjo ispred džamije.

A ovo je unutra.
[attachment=2]

U kasarni ima nekog cvijeća. I vodoskoka i vodopada. Da je ova u bivšoj JNA osvojila bi prelaznu zastavicu za najljepšu kasarnu.

[attachment=3]

Pogled na kasarnu sa mog balkona.

[attachment=4]

U Saudi Arabiji ima raznih saobraćajnih znakova. Jedan neuobičajen za ostatak svijeta.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: jadran2 on April 21, 2011, 09:10:58 pm
Put za Meku?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 09:23:57 pm
Kad smo već kod pokretnih radiona sjećam se da su, većina, radiona pravljene u Remontnom zavodu Bregana. Dolazio sam tamo u neku komisiju oko ovih radiona. Radili su i neka učila za Kuvajt. Taj remontni zavod se nalazi (nalazio) na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Granica je išla kroz Remontni zavod. Sad ne znam u kojoj se državi nalazi.

Da nastavimo.

Danko, Hamud Sagiri, iz našeg obezbeđenja, Kuvajćanin koji živi u Americi. Profesionalni bokser. I Zvonko. Hamud je došao kao patriota iz Amerike, gdje živi, da se bori za Kuvajt. Dodijeljen je našem obezbeđenju.

Na putu za kasarnu prema Kuvajtu

[attachment=1]

Malo unutrašnjosti tenka

[attachment=2]

Ispred kantine uvijek gužva.

[attachment=3]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on April 21, 2011, 09:35:07 pm
Vladimire, svaka čast za izveštavanje sa lica mesta.
Voleo bih da ti postavim nekoliko pitanja - ako to neće remetiti koncepciju tvog izlaganja.

Prvo, nije mi jasno, vi ste bili tamo kao tehnička podrška Iračkoj vojsci, za vreme 1. pustinjske oluje; pa kakvi su to inspektori UN, u neposrednoj ratnoj zoni, pa još Britanci?
Znači neprijatelj došao pod okriljem plavih beretki, da direktno obiđe svoj učinak na cilju?!

Dalje, interesuje me da li imaš nekek konkretne podatke o neposrednom sukoba ''naših'' M84 i Američkih abramsa.
Gledajući na TV njihove propagandne emisije o naoružanju, isprada da tenk abrams nema premca ni po kom osnovu. Nisam neki stručnjak za tenkove, ali koliko znam, M84 ima veći kalibar topa, automatski punjač, i samim tim trebao bi biti makar jednak, ako ne i superioran u odnosu na abramsa. Šta tvoja iskustva sa terena govore o tome? Znam da se tamo sve odvijalo na otvorenom terenu, pod kišobranom američke avijacije, ali interesuje me da li je uopšte bilo neposrednih tenkovskih kontakata između Iračke i okupacione vojske?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 09:44:57 pm
Jeste, Jadrane. Ona slika je na ulazu u Meku. Nemuslimani ne smiju da uđu u Meku niti u Medinu. Ti su gradovi rezervisani isključivo za muslimane. Na ulazu u Meku ima kontrolna tačka njihove vojske i policije koji pregledaju dokumenta i brane ulaz svim nemuslimanima u Meku. Ulazak nemuslimana u Meku ili Medinu se smatra uvredom kralja Saudi Arabije. Uvreda kralja se rješava po hitnom potupku u Saudi Arabiji. Odsjecanjem glave. Zabranjen je i prolazak između Meke i Medine. Taj put nemuslimani ne smiju da presjeku.
Ali, uvijek postoji ono "međutim".
Naša ekipa je imala upisano u pasošu "mesihijen" ili u prevodu hrišćani (Mesija). Ali isto tako je i pisalo da smo posebni gosti Njegovog visočanstva.... i posebni gosti Ministarstva odbrane... itd, tako da smo kao "posebni gosti" imali mogućnost koji je imalo veoma malo nemuslimana u svijetu da uđemo u Meku.

Dakle, džamija gdje se ide na hadžiluk.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Dakle, nas trojica nemuslimana smo ušli u Meku i izašli iz nje. Živi.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Boro Prodanic on April 21, 2011, 09:50:34 pm
E, svašta znam o tebi, svašta smo razgovarali, ali ovo nisam mogao ni pomisliti. Stvarno ti zavidim na ogromnog iskustvu koje imaš, na svim zemljama i ljudima koje si video i upoznao... Još jednom hvala za tvoja iskustva koja nesebično deliš sa nama Vlado!

Svaka čast druže!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on April 21, 2011, 10:12:50 pm
Vladimire, svaka čast za izveštavanje sa lica mesta.
Voleo bih da ti postavim nekoliko pitanja - ako to neće remetiti koncepciju tvog izlaganja.

Prvo, nije mi jasno, vi ste bili tamo kao tehnička podrška Iračkoj vojsci, za vreme 1. pustinjske oluje; pa kakvi su to inspektori UN, u neposrednoj ratnoj zoni, pa još Britanci?
Znači neprijatelj došao pod okriljem plavih beretki, da direktno obiđe svoj učinak na cilju?!

Dalje, interesuje me da li imaš nekek konkretne podatke o neposrednom sukoba ''naših'' M84 i Američkih abramsa.
Gledajući na TV njihove propagandne emisije o naoružanju, isprada da tenk abrams nema premca ni po kom osnovu. Nisam neki stručnjak za tenkove, ali koliko znam, M84 ima veći kalibar topa, automatski punjač, i samim tim trebao bi biti makar jednak, ako ne i superioran u odnosu na abramsa. Šta tvoja iskustva sa terena govore o tome? Znam da se tamo sve odvijalo na otvorenom terenu, pod kišobranom američke avijacije, ali interesuje me da li je uopšte bilo neposrednih tenkovskih kontakata između Iračke i okupacione vojske?
Mislim da slučaja borbenog sukoba između M1 i M84 nije bilo, pa ne može ni da se sudi o tom koji je tenk u sukobu bolji. Takođe, koliko znam SFRJ nije razvila APFSDS KE projektil nove generacije, pa Abrams svakako ima bolju municiju. Koncepcije M1 i M84 su veoma različite, pa se u pojedinim sistemima teško mogu porediti. Uostalom, reč je o vremenu od pre 20 godina, što znači da su kuvajtski tenkovi zreli ne samo za opsežan remont, već za mid-life upgrade i značajnu modernizaciju sa kompletnom revizijom svih sklopova i sistema.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 21, 2011, 10:19:03 pm
Lovac, mislim da nisi namjerno pogriješio u svom pitanju. Čitam tvoje tekstove, vidim tvoje ogromno znanje o naoružanju, i mislim da ti se omakla greška gdje si zamjenio riječi Irak i Kuvajt.

Mi smo bili u ratu na kuvajtskoj strani. Tehnička podrška. Ne na iračkoj strani.

U tom opšem haosu bilo je svega i svačega. Kad mi dođe neki stranac na tenk, ja se ponašam kao stranac iz (tada) SFRJ, koji sa svakim iz koalicije za koju smo radili popričamo, pomognemo jedni drugima koliko možemo, budemo prijatni i druželjubivi. Dakle, bio sam stranac iz SFRJ koji je u Saudi Arabiji u Pustinjskoj oluji radio za kuvajtsku vojsku na tenku M84. Nije bilo moje da nekoga legitimišm ili da ga otjeram sa tenka.

Iračka vojska je bila okupaciona. Mislim da si tu slučajno pogriješio.

Već sam na puno mjesta pisao o poređenjima M84 i Abramsa. Počev od toga da motor Abramsa, gasna turbina, nije dobro rješenje za pustinjske uslove. Prašina tu pravi velike problema. Na našim tenkovima ima poseban filter za vazduh.

Kod zajedničkih gađanja i vježbi M84 ima sve 100 % u metu dok je Abrams veoma loš. Do 20 %. Sve zajedničke vježbe koje smo imali sa Amerikancima su oni prekinuli iz njima znanih razloga. U stvari je to bilo da se više ne sramote.

Kad smo već kod filtera za vazduh da kažem nešto o prašini.  Pakistanci i Indijci imaju sreću da ih Amerikanci nikad neća napasti kopneno koristeći tenkove.

Zbog prašine.

U Kuvajtu u pustinji prašina, pijesak, koje se uzme u ruku je nešto kao najfiniji morski pijesak. Ima granulaciju dosta malu, ali grebe ruku kad se protrlja kroz ruku. Ta prašina ima težinu. Kad se uzme u ruku šaka prašine iz kuvajtske pustinje i baci u vazduh ta prašina odmah pada na zemlju. Centrifugalni prečistač vazduha za tenk kad uvuče vazduh u filter provuče ga kroz centrifugalni prečistač i prašina ode u stranu, jer ima težinu, jer na nju djeluje centrifugalna sila, a vazduh ode u motor.

Ali u Pakistanu i Indiji je drugačije. Tamo se događaju monsuni. Kad padnu monsuni sve je potopljeno. I nakon nekog vremena počne zemlja da se suši. Od potopljene pustinje nakon isparavanja ostaju lokve i barice. Nakon toga ostaje blato. Kad se i blato isuši ostaje isušena zemljina kora. Kao kora pečene bundeve. Odvaja se u komadima. Kad se taj komad osušene kore protrlja kroz ruku ima se osjećaj kao da se najfiniji puder drži u ruci. Kad se protrlja i baci u vazduh u vazduhu ostaje izmaglica od te prašine. Prašina, bukvalno, nema težinu. Najfiniji puder. I sa kad se taj najfiniji puder uvuče u motor centrifugalni prečistač vazduha nema šta da zavrti u centrifugalnim komorama. I prašina uđe u motor. I nakon stotinjak kilometra vožnje tenka dim počinje da bude crn. Taj puder ispolira motor unutra i onda je gotovo sa motorom.

A Abramsi troše ogromne količine vazduha.

 


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: jadran2 on April 21, 2011, 10:26:55 pm
Divim se iznesenom!!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on April 21, 2011, 10:29:57 pm
Hvala na dodatnom objašnjenju. Priznajem, nisam se snašao, malo sam se pomerio u prostoru .....


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: barbakan on April 21, 2011, 10:38:32 pm
Fotografije su ekstra a i sve ostalo bas zanimljivo svaka cast


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: vathra on April 21, 2011, 10:59:11 pm
Владо,
једно питање везано за Шилку са претходне стране. Навели сте да је погођена противрадарском ракетом, и види се да нема радара више. Да ли погодак ракете у антену био довољан да комплетно оштети возило? Глава ракете може бити преко 30 кила, довољно да гелери пробију танки оклоп одозго. Или је возило било само оштећено и докрајчено другим средством.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: FF on April 21, 2011, 11:45:42 pm
Kad svi pitaju, i ja bih - dali je M-84 direktno učestvovao u borbama protv iračkih oklopnimh jedinica i dali je izbacio iz stroja neki irački tenk ili oklopno vozilo? Nigde nisam pronašao podatak da je neki M-84 izgubljen u borbi u I zalivskom ratu. A dali je neka kuvajstska jedinica sa M-84 vodla borbe protiv iračke vojske i kakav je bio učinak?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 22, 2011, 08:28:09 am
Kad već govorimo o Šiljki. Jedna slika govori više od 1000 riječi.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 22, 2011, 08:54:14 am
The Shilka ZSU-23-4 [ZSU = Zenitnaya Samokhodnaya Ustanovka]


Imam i jedan film, napravljene slike, ali ga nisam digitalizovao. Samo sa uništenih Šiljki.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Dakle, ovo su slike uništenih Šiljki. Kao gljive posle kiše.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 22, 2011, 10:50:39 am
Zbog sličnosti T72 i M84 naši tenkovi nisu bili zajedno u Pustinjskoj oluji u borbama zajedno sa Abramsima.  Bili su na nekim drugim zadatcima. Bilo je oštćenih M84, ali ni jedan nije imao velika oštećenja. Svi su popravljeni.

Šta je bilo na frontu ne znam. Znam samo da je po frontu bilo dosta napuštenog i razbacanog oružja. Amerikanci su razoružavali Iračane, skidali ih do gaća, a svo su im oružje palili.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


A bilo je i naoružanja koje nije bilo zapaljeno. A Arapi vole naoružanje. Puške, pištolji, kalašnjikovi, razna sitna municija,

[attachment=4]

A mi po pustinji nailazili na  :dosada :dosada :dosada  I onda "Halo Bing, kako brat. Imam neku robu".  A Arapi vole naoružanje. 8) 8)

[attachment=5]

Malo da se popravi krvna slika $$   ;D ;D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Kljun on April 22, 2011, 12:46:14 pm
Jako interesantno ovo sa licnom kartom. Odakle ona tu? A rekao bih da su spaljene AP Zastavine, samo je Zastava pravila tromblonski nisan ako se ne varam.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Рашо on April 22, 2011, 12:52:09 pm
Jako interesantno ovo sa licnom kartom. Odakle ona tu? A rekao bih da su spaljene AP Zastavine, samo je Zastava pravila tromblonski nisan ako se ne varam.

Nije Zastava, pogledaj kundake.

Uh, odosmo u off...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on April 22, 2011, 01:39:04 pm
Ja bi rekao da su bile Zastave, sa drvenim kundakom. One imaju takvu šipku u sebi.

A lična karta, mislio da je oštečena, ali onda se setio, da su one "rupe" od slike na unutarnoj strani.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on April 22, 2011, 02:29:11 pm
Možda je iračka verzija AP, pod nazivom Al qadissiyah. Osnova je bila zastavina AP.Opšte je poznata stvar da su Iračani kupili licencu.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Boro Prodanic on April 22, 2011, 05:46:26 pm
Jako interesantno ovo sa licnom kartom. Odakle ona tu? A rekao bih da su spaljene AP Zastavine, samo je Zastava pravila tromblonski nisan ako se ne varam.

Mislim da je lična karta tu za neverne Tome - da potvrdi autentičnost snimka/snimaka, te da je autor namerno stavio ispred uništenog oružja.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on April 22, 2011, 11:48:52 pm
Meni su zanimljive poslednje dve slike....na pretposlednjoj vidim g'anc novu celjust za nareznicu a na poslednjoj da "sitna srafovska roba" stoji tamo gde joj je i mesto....tamo gde i inace stoji ;)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: ZastavnikDjemo on April 23, 2011, 08:05:13 pm
Ove slike su fenomenalne!  :klap
Da li su posade onih nesrećnih "Šiljki" barem uspele da zbrišu na vreme? I da li je tačno da su posle rata Iračani izvukli neku tehniku iz Kuvajta?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on April 23, 2011, 08:45:12 pm
rotring, na pretposlednjoj slici imaš jedan drveni kundak od neke puške (verujem neki stari mauzer), a ostalo što se vidi na slici su rastureni delovi od raznoraznih pušaka, najviše od vazdušnih. Vide se opruge, klipovi i sl. od klasičnih vazdušara i naravno ona čeljust od nareznice koju spominješ ...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2011, 08:52:34 pm
Izvlačenje Iračana i  tehnike iz Kuvajta je neslavno završilo.  Glavna saobraćajnica iz Kuvajta prema Iraku ide kroz Džahru. To je grad dvadesetak kilometara od Kuvajt sitija prema Iraku. Bivša prijestolnica i jedina oaza u Kuvajtu. Tu se više puteva iz Kuvajta prema Iraku spaja u jedan i odatle ima samo ta jedna glavna asfaltirana cesta prema granici sa Irakom.
Kad je počelo povlačenje Iračana iz Kuvajta saveznički avioni su pogodili čelo kolone koja se povlačila. Blizu one Medine di hadžadž, o kojoj sam već pisao. Naselje za hodočasnike nakon Džahre prema Iraku. Tamo gdje sam popravio onaj agregat.

Uništenjem čela kolone začepljena je jedina odstupnica, asfaltom, prema Iraku. Odstupnica je bila začepljena, a počela bježanija. Iračani su dolazili do izlaza iz Džahre, do Medine di hadžadž, i nisu mogli dalje, jer je put bio začepljen. Stajanjem u koloni koja ne ide nigdje postali su laka meta za avione

Rezultati su sljedeći:


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2011, 08:56:03 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2011, 09:00:44 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: jadran2 on April 23, 2011, 09:06:23 pm
Izvanredno svjedocanstvo - strasna "bezanija" u opisanim uvjetima; valjda su kasnije teskim bagerima sve bacali na stranu.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on April 23, 2011, 09:22:47 pm
Najstroži centar Kuvaj sitija. Sablasno. Još se čula sporadična pucnjava po gradu.

[attachment=1]

Neke tužne slike za mornare. Ostatci broda u luci.

[attachment=2]

Nedaleko od Džahre prema Iraku

[attachment=3]

Vidi se i putokaz. Luka Abdaly  75 kilometara.

[attachment=4]

Kuvajt je još gorio. Souk Al Kabir. U prevodu Velika prodavnica.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: djordjebg on April 23, 2011, 09:42:03 pm
neverovatne slike
zastrasujuca je moc aviacije u danasnje vreme, mogu misliti kakav je pakao nastao u toj koloni kada su ih naceli
ovaj rat je po mnogo cemu bio prekretnicaTitle: RE: Svi moji tenkovi
Post by: madmitch on April 23, 2011, 09:50:14 pm
Jel neko od vas, koji ste lutali tom dijelom kugle zemaljske, bio na aerodromu u Al-Suwairi, aerodromu lekih 150 km južno od Bagdada.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: bmt70 on April 27, 2011, 09:44:18 pm
Samo u Basri na krajnjem jugu ..... i hvala nikad vise .......... Vladimire nemogu te pitati nista tehnicki, jer sto se tice ovih metalnih azdaja nemam blage veze, a citao sam tvojih dosta postova (i pod drugim nickovima) i znam da se kuzis , reci mi znas li sta o ovoj grdosiji ......"ChOnMaho" Sjeverna Koreja , kazu da je neki kao derivat t-55, samo prilagodjen brdskim uvjetima Sjeverne Koreje sa lakim hodom po mekanoj zemlji ....svaka informacija dobrodosla..... puno pozdrava i pusti se vise tenkova, uhvati nesto mekse ......


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: ZastavnikDjemo on April 28, 2011, 08:48:49 am
"Cheonma-ho" je derivat T-62. Proizvodio se u podzemnoj (!?  :krsta ) fabrici tenkova "Ryu Kyong-su" u Sinhungu, u provinciji Južni Hamgjong.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on May 01, 2011, 02:20:30 am
Da li je nesto ostavljeno po tim silnim pustinjama, napusteno ili sta god vec od te silne vojne opreme, vozila, uredjaja bilo interesantno...onako...kako da kazem, dovoljno interesantno da se to mozda i transportuje naovamo?
A mozda opet mnogo pitam..... :)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on May 01, 2011, 09:32:59 am
Transportovati naovamo nije bilo svrhe. Svašta se je moglo naći u pustinji. Ja sam transportovao određenu  :dosada :dosada :dosada opremu za lične svrhe. Oprema je bila od BCC-a. British Communication Company. Sa njom sam mogao da slušam određene razgovore. Najviše telefonske.  Oprema je bila tražena, te sam je prodao u susjednu zemlju  :dosada :dosada :dosada pred neke izbore.  Bilo je i neke "veoma" interesantne opreme koju sam pokupio u pustinji. Ruske. Međutim, bila je glomazna za transportovanje ovamo.

Oko tenkova T72, tada, je bilo teško doći. Sve što je bilo tih tenkova u pustinji pokupili su ameri ili saveznici i odvukli u svoje zemlje. Jednom smo vidjeli tuču, potukli se momci, koliko se sjećam Kanađana i Francuza, oko nekog tenka T72 blizu centralne stanice za separaciju otpadnih voda. Negdje na pola puta između Džahre i Kuvajt sitija. Tada su im bili interesantni. Tenkova T55 i T59 bila je puna pustinja. Ali T72 nije. Odmah se olupina ili ostatak pakovao i slao negdje. Na slikama iz rata koje sam objavio, a i koje ću objaviti nema ni jednog T72.  Kasnije sam našao dosta dijelova od T72 koji su bili u nekom skladištu, a malo je ko znao šta je to. Nešto sam iskoristio kad sam pravio neke modifikacije za M84 i test opremu za ispitivanje tenkova u Kuvajtu.

Uostalom, prije neki dan je objavljen snimak kako se uništavaju ostatci aviona koji je pao u Libiji. Da se neko nebi dočepao tehnologije ili materijala. Svi znamo kako je ekspresno u Beograd doletila ruska "delegacija" nakon pada aviona u Buđanovcima.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Levčanin on May 08, 2011, 05:11:25 am
Mislim da je Vlado mislio na ovaj put za izvlačenje tehnike. Još pre sam odgledao ove snimke na YT lako se pronađu, valjda je to put kojim su pokušali da se uzvuku ali ah je USA avijacija poklopila kao na poligonu... Demonstracija savremene tehnologije.  Upozoravam da su snimci dosta 'teški' jer se vide i tela nesrećnih Iračkih vojnika u vozilima. Samo nisam siguran dal su ovi snimci iz prvog ili drugog rata u Iraku...

http://www.youtube.com/watch?v=WN6z5xr7EiI

http://www.youtube.com/watch?v=3NCLfhmWvJ8


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: SHOOTER on May 08, 2011, 05:42:15 am
Ja mislim da su slike iz Prvog rata 1991...Mada govor na prvi snimak je 95 posto Bush Jr. i njegov govor kad je poceo Drugi zalivski rat 2003. Ne secam se takva koncetracija vozila 2003, do tad su Iracani vec naucili ko ce biti superioran u vazduhu.
Termin HIGWAY OF DEATH se zasigurno koristio za autoput po kojim se Iracka vojska povukla 1991 i po kome je ustvari tesko nastradala.
Mislim da se neko igrao malo editing, neko ko je bio protiv rata I Bush Jr.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on May 08, 2011, 12:30:30 pm
Ovi snimci su napravljeni na izlazu iz Džahre prema Iraku. Na dijelu koji se zove Mutla. Imam fotografije ove uništene tehnike, ali na fotografijama, pa bih morao da ih skeniram. Ima još dosta slika koje namjeravam da objavim. Baš sa ovoga dijela.

[attachment=1]

[attachment=2]


Ovaj zid između dvije trake autoputa se vidi na snimku.

[attachment=3]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on May 10, 2011, 01:22:18 am
Kad mozemo ocekivati nastavak? ...pa ...da i mi opalimo neku po toj gomili gvozdja.... ;)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on May 10, 2011, 09:55:58 am
Nastavak rata u Kuvajtu. Sami Kuvajćani su davno rekli da je nakon okupacije od strane Iraka nastupila okupacija od strane SAD-a. Napad Iraka na Kuvajt u avgustu 1990 godine je bila čista "navlakuša" što bi rekli mi sa ovih prostora. Sadam Husein je počeo da zvecka oružjem dugo prije napada na Kuvajt. I SAD nije ničim pokazivao da će da brani Kuvajt, da je protiv napada i sl. Irak se je dugo bunio što Kuvajt koristi naftne bušotine na granici sa Irakom govoreći da je nafta ispod tla zajednička, a Kuvajt je uzima sam za sebe. I onda je od toga počelo da se zakuvava. Amerikanci su sve to mirno gledali ne reagujući. Samim tim su dali Sadamu nešto kao odobrenje za napad. Tek nakon napada na Kuvajt osniva se koalicija za odbranu Kuvajta. A niko nije reagovao prije napada koji je bio očekivan. I onda su ameri "oslobodili" Kuvajt od Iraka, ali su ga sami okupirali kao oslobodioci. Sa tim su se stalno naselili u tu regiju. Bili su u Saudi Arabiji, i sad su ušli u Kuvajt. Nakon izmišljanja raznoraznih razloga za napad na Irak, počev od oružja za masovno uništavanje pa nadalje, napali su Irak i sad su se i tu stalno naselili. I nakon toga kontrolišu zapadnu granicu Irana. Samonapadanjem na same sebe 11.09.2001 godine, a optužujući Al Kaidu i Bin Ladena dobili su  legitimnost za napad na Avganistan. I nakon toga kontrolišu istočnu granicu Irana. Imaju bazu u Turkmenistanu i imaju Iran južno. Imaju flotu u Persijskom zalivu i Indijskom okeanu i imaju Iran sjeverno. Imaju vojsku u emiratima u Zalivu. Htjeli su se useliti i u Gruziju, ali su dobili po nosu.

Okružuju Iran. Dugoročni plan. Treba im i ta teritorija. Odlaskom šaha Reze sa vlasti izgubili su uticaj na tu teritoriju. Imali su totalni fijasko prilikom operacije Desert Eagle 1980 godine. Kad su htjeli da rade na svoju ruku u Iranu. Iako neki navode da je CIA namjerno napravila fijasko sa tim napadom da bi Džimi Karter imao manje izglede da dobije sljedeće izbore. I naravno izbore je dobio Ronald Regan. Ali da sad nebi ova priča otišla na drugu stranu, da se vratimo na početak.

Kad će biti ponovo rat u Kuvajtu. Pa ko će tamo da ratuje. Pa Kuvajt je već okupiran. Kuvajt plaća stalno prisustvo američke vojske u Kuvajtu.  Platio im je troškove Pustinjske oluje. I sad plaća zaštitu. Neki u Zemunu bi to nazvali reketom. Plaćanje zaštite.

Sad treba postaviti drugo pitanje. Ako je ubijen američki neprijatelj br. 1. protiv koga će sad da ratuje amerika.  Naći će oni sebi nekog novog neprijatelja. Uskoro. Očekujem to. Biće neka velika eksplozija ili neki veliki napad na njih gdje bi našli novi razlog za okruživanje Irana. I normalno desiće se nešto slično napadu na Pentagon gdje je nestao avion koji je udario u Pentagon,  gdje dva aviona udare u dva nebodera, a nakon pada ta dva nebodera pada i sam od sebe treći neboder  u blizini itd. Za koga će da radi ogromna američka vojna industrija. Ko će da opravda onoliku američku vojsku. Neko mora da drži amerikance u strahu od napada. Nema više SSSR-a, nema više Bin Ladena. Mora se pojaviti neko treći.

Pozdrav

Bin Ljubomir


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: barbakan on May 10, 2011, 04:18:02 pm
Bravo Vlado za prethodni tekst i zapazanja , samo jedno pitanje negde sam procitao da je Kuvajt nekada bio 19 iračka provincija jel to tacno ili izmisljanje da bi Sadam krenuo u napad i naravno spora oko nafte


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on May 10, 2011, 04:36:05 pm
Do sticanja nezavisnosti od britanske krune, 19. juna1961. godine, Kuvajt nikada nije bio samostalna država, mada je u toku 19 i delom 20. veka imao određenu autonomiju od Iraka, koji je bio deo osmanskog carstva. Imao je autonomiju, imao je svog kajmakama ali nije bio samostalan.Ako je i imao samostalnu vlast donekle, uvek je bilo sporno na kolikoj se teritoriji ta vlast faktički prostirala.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Рашо on May 10, 2011, 04:40:46 pm
Ni Irak nije bio nezavisan već su u kompletu bili u sastavu otomanskog carstva. Sadam ga je proglasio 19. iračkom provincijom i nazvao ga Kadima.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kanader41 on May 10, 2011, 05:24:19 pm
Kad gledam ove slike prisjetim se mog boravka u Iraq 1988.-1990. god.Radio sam na gradilištu velike tenkovske baze za iračku vojsku,na sjeveru Iraka 50-tak km od Mosula prema sirijskoj granici.[attachment=1]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: leut on May 11, 2011, 05:19:57 pm

Kad gledam ove slike prisjetim se mog boravka u Iraq 1988.-1990. god.Radio sam na gradilištu velike tenkovske baze za iračku vojsku,na sjeveru Iraka 50-tak km od Mosula prema sirijskoj granici.

U izgradnji tog objekta sudjelovao je i splitski "Lavčević".


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kanader41 on May 11, 2011, 09:00:51 pm

Kad gledam ove slike prisjetim se mog boravka u Iraq 1988.-1990. god.Radio sam na gradilištu velike tenkovske baze za iračku vojsku,na sjeveru Iraka 50-tak km od Mosula prema sirijskoj granici.

U izgradnji tog objekta sudjelovao je i splitski "Lavčević".
Naravno,još malo i 25 godina rada u toj firmi:))) Inače službeni naziv gradilišta je bio FDSP-Projekt 1101-Al Kassek.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on May 22, 2011, 01:00:36 pm
[attachment=1]

nije bila...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: petarst on July 30, 2011, 06:01:53 am
Pozdrav svima,

obzirom da sam nov na ovom forumu i vec dugo vremena iscitavam ovu diskusiju, zeleo bih da dodam par cinjenica. Vojska Srbije se sistematski, temeljno i sa namerom unistava vec vise od jedne decenije, iz jednog prostog razloga kako ne bi imala mogucnost da deluje u slucaju nuzde ( upravo ovih dana imamo na Kosovu pravi primer kojeg sam naveo ). Vojska je prva institucija pored crkve koja ima jako uporiste u narodu. Sve je to vrlo dobro poznato stranim sluzbama koje vrse degradaciju i permanentno sakacenje vojske Srbije. Kazete "nema para", ok tacno je, nema se para, nema se kadrova, sve se raspada itd... ok, sve je to tacno, a zasto se ne upitamo kako je moguce da ovakvi profesionalci kao sto je g-din Vladimir i drugi sposobni ljudi, da ne kazem, trose bogu dane u nekim televizijskim kucama, umesto da covek radi posao u kome se najbolje snalazi, svojom snagom i umecem, kreativnoscu polako pocnu da vracaju ugled vojsci, disciplinu i moral da podignu na najveci moguci nivo. Odgovor na ovo pitanje je veoma prost - "nekome to ne odgovara" i upravo zbog tog razloga ova zemlja tavori i ide unazad, kao i zbog nepotizma, lopovluka, jajarenja, nesposobnih spodoba itd.. Dok god je ovakvo stanje, nama moze biti samo gore,a nasa teritorija ce biti sve manja i manja.Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on July 30, 2011, 07:22:46 am
Prvo, ja sam iz Banja Luke. Mjesto gdje sam rođen, bolnica koja je srušena u zemljotresu 1969, mjeso gdje živim i gdje radim je u krugu 800 metara.
To mi veoma odgovara. Nisam državljanin Srbije, pa sa tim nemogu ni da radim u Vojsci Srbije, iako je moj pokojni otac, brat i žena, kao i djeca državljani Srbije.

U Radio Televiziji Republike Srpske sam u tehnici. Sektor informativnih tehnologoja. Ali računare sve manje radim. Imaju mlađi. I ne trošim bogu dane.

Trenutno pravim nekoliko telefonskih rutera za RTRS gdje ćemo zvanjem Srbije iz Banja Luke plaćati trošak kao da smo u Beogradu. Pozivanjem određenog broja 0113239XXX dobijaće se ponovo ton biranja, ali moje centrale RTRS-a u Banja Luci. Ukucavanjem lokala mog mobilnog broja (moj mobilni telefon je lokal u RTRS-u 267) moći ćete dobiti i mene, a i sve radnike RTRS-a.
Dakle, svi radnici RTRS-a će imati i broj mobilnog telefona, a koji će se iz Srbije zvati kao 0113239XXX, i plaćati će se poziv na mobilni telefon u BiH kao da se zove broj fiksnog telefona u Beogradu.
 Svi radnici RTRS-a imaju mobilni telefon koji je lokal centrale RTRS-a i poziv sa mobilnog u RTRS i iz RTRS-a na mobilni, kao i na članove porodica radnika RTRS-a je 100 % besplatan. Svi mobilni telefoni ranika RTRS-a i njihovih porodica se može dobiti zovući iz javne telefonske centale kao fiksni broj, 051339XXX, a i kao mobilni broj 065443XXX. Pa kad me neko zove na mobilni kao 051339XXX plati poziv u minuti 0.02 KM, a ne 0.14 KM.
Roditelji moje žene u Valjevu imaju broj iz Banja Luke 051339XXX, a na koji je poziv besplatan. I to 100 %.

Razgovori sa RTS-om Beograd i sa svim mobilnim telefonima radnika RTS-a Beograd će takođe biti 100 % besplatni.

Ušteda u RTRS-a koju sam napravio sa ovom idejom je već davno prešla milon maraka. A i porodice radnika RTRS-a kad zovu od kuće plate poziv na mobilni na isti način. 0.02 KM, a ne 0.14 KM.

Radim još jedan projekat.
Kamerman ide na teren, kamera na rame, a u rancu na leđima neka telefonska oprema, od mobilnih telefona, i snimak ide u živo u program. Više ne treba zakup satelita za prenos u živo, zakup telefonskih vodova, optičkih kablova, linkovske veze i slično. U HD formatu. Dakle, ode ekipa u Hag, uhvatili nekoga, sve TV kuće plaćaju satelit i skupi zakup optike od-do, a ekipa RTRS-a ima samo jedan ranac na leđima i ide uživo u program. i to HD.

Šta misliš

, a zasto se ne upitamo kako je moguce da ovakvi profesionalci kao sto je g-din Vladimir i drugi sposobni ljudi, da ne kazem, trose bogu dane u nekim televizijskim kucama, umesto da covek radi posao u kome se najbolje snalazi, svojom snagom i umecem, kreativnoscu polako pocnu da vracaju ugled vojsci,

da li ja ovdje gubim dane.

Ima još nekoliko zadataka koje radim koji će ubuduće donositi uštedu firmi u kojoj radim do 150.000 do 200.000 KM godišnje, po projektu, ali je to strogo stručno, pa nije za ovaj forum.

Eto malo o "trose bogu dane u nekim televizijskim kucama".

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: petarst on July 30, 2011, 09:15:16 am
Pozdrav Vlado,

kada sam rekao da gubite bogom dane, skakljivo sam se izrazio, moja misao je bila uperena protiv vladajuceg establismenta, koji niz vodu pusta surove profesionalce kao sto ste vi i mnogi drugi, a vama je definitivno mesto pored tenka ( da li bi se on sada zvao m90 ili sta god , ne bitno je ), pod uslovom da imate korektnu platu i uslove za rad. Mislim da sam kroz moj prethodni post izrazio ogromno divljenje vasem talentu i profesionalizmu, mnogi buduci vojnici bi pored vas mogli mnogo toga da nauce, da i kasnije prenesu znanje,  ali steta, vi tu necete biti. Sto se tice Srbije i srpskog drzavljanstva, to je samo tehnicko pitanje, da sam ja neko i nesto u ovoj drzavi, vi bi ste dobili papire za 5 minuta, ali nisam. Drugo je to, ako vi ne bi zeleli da radite u vojsci Srbije ( sto mogu i da razumem, a i koliko vidim iz vaseg posta cini mi se da ste rezignirani prema vojsci Srbije, sto me i ne cudi ). Nadam se da sam bio malo jasniji i da ste shvatili da sam hteo da izrazim veliko postovanje za vas.

Veliki pozdrav,
Petar, Zemun


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: janezek67 on August 01, 2011, 12:57:03 pm
Šta kod da kaže Vlado, kako mu je dobro sada u RTRS, njegova duša je sigurno u tenku. Ma da mu je mozak u tehnici i tu se stvarno dobro snalazi, tako da mogu u RTRS-u biti jako zadovoljni, da ga imaju na platnom spisku.

Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on August 01, 2011, 06:07:17 pm
Janez, šta da ti kažem. 100 % si u pravu. Dobro je i meni i firmi. Danas je došla još jedna ponuda za posao od Arapa. Ima već jedna  od NATO-a i jedna iz Avganistana.

Ne znam šta da radim.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on August 01, 2011, 06:41:06 pm
Janez, šta da ti kažem. 100 % si u pravu. Dobro je i meni i firmi. Danas je došla još jedna ponuda za posao od Arapa. Ima već jedna  od NATO-a i jedna iz Avganistana.

Ne znam šta da radim.

Pozdrav

Vlado

.....Ko nudi vise?
.....Koliko se dugo radi?
.....Koliko ti ljudi treba?
......Ima li nekih novosti od "nasih" ?
...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on August 01, 2011, 07:08:06 pm
@Vlado

Dosta si gledao na druge i na ideale. Vreme je da se odlučiš kako je TEBI najbolje.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on August 01, 2011, 07:54:55 pm
Vlada nam se nesto stis'o.....muce ga muke, dal plavusa dal crnka..... ;D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Levčanin on August 01, 2011, 08:16:52 pm
Pa pošto tenk više nema ni 'kmeo' da napravimo , jedini adut koji još posedujemo je izvoz stručnjaka u kojima očigledno ne oskudevamo... Kad naši ne umaju da ga zaposle, ima ko ume i ko hoće... Eh Srbistan, dokle više ovako 20 godina ista priča  :dosada
 Vlado, putuj igumane i ne okreći se  ::)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on August 01, 2011, 08:58:12 pm
Danas nova ponuda. Kod arapa. Za mene kao nadzornika, poslovođu ili supervizora kako oni kažu plata od 8000 eura isplativo na ruke. Za moje radnike oko 5000 do 6000 eura. Minimalno tri godine. Uslov perfektno poznavanje jezika. Normalno sve bi se radilo kod vojske. Traže mi do tridesetak radnika.

Već postoje ponude od ranije za Avganistan. Velike pare su u pitanju. Ugovor tri do pet godina. Isto kao i gore sve bi se radilo kod vojske. Tenkovi. Kum mi je već u Kabulu, čujemo se skajpom svaki dan. Čuju se eksplozije u gradu, ali to je dio folklora. Uopšte nema muva u Kabulu. Na velikoj je nadmorskoj visini. Nije čak ni vruće. Dogovara ugovor. Internet je jako loš, čak ne može ni mikrofon da radi na skajpu. Traže mi ekipu tenkovskih stručnjaka iz svih profila. Ali stručnjaka. Ništa ni po babi ni po stričevima. Ako zna izvaditi tenkovski motor, rastaviti, sastaviti, ugraditi centrirati, zamjeniti top, kolijevku, podesiti zazore na topu i kupoli i td. Vozača ima i u Kabulu. I to odličnih. I da zna engleski.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Vidjećemo.

LPV


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on August 01, 2011, 09:03:51 pm
Stručnjaci za RUT 4, ANGRC9 i RUP 2b ne dolaze u obzir?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on August 01, 2011, 09:05:07 pm
Neko sa znanjem nivoa Brodarskog uvijek dolazi u obzir. Mogu ja i da prevodim za čitavu ekipu. Mislim ako ekipa zna tehniku.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kukimiro on August 01, 2011, 09:56:45 pm
Nadam se da će posao uspjeti. Samo ponesite knjige Radioničko održavanje T-72 i nešto za T-55. Koliko sam čuo jedna bojna im stoji na otvorenom već duže vrijeme. Nakon što popravite tenkove biće posla i za obučavanje tenkista ANA.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Trifko on August 01, 2011, 10:38:38 pm
Fino Vlado lijepo je čuti to, nego sutra sam u Banja Luci kakav si sa vremenom da popijemo šta?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on August 02, 2011, 06:03:15 am
Znaš gdje je novi RTV dom. Ako ne znaš, potraži najvišu zgradu u Banja Luci. Tu sam danas. Zovni me prvo. Danas ću biti malo u M.tel-u, u BH.net-u i ERO.net-u zbog nekog servera koji pravim prema mobilnim mrežama.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1073751

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on August 02, 2011, 12:47:17 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Po svemu sudeci ceka vas ogroman posao....ogroman.
Ima li mesta za neke mladje narastaje uz vas dinosauruse.....da uce, izmedju ostalog?
Drugih skola nema......


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on August 02, 2011, 03:42:47 pm
Ovako me nešto očekuje.

Kad sam išao davnih godina u svijet učiti školu o tenku T72 sa mnom u ekipi je bilo više šefova i direktora nego nas iz tehnike. Dok sam se ja bavio tenkom T72 u fabrici tenkova veliki šefovi su švercovali devize i kreditna pisma za klirinšku valutu.

Vremenom sam dobro naučio tenk T72, a direktori su se obogatili.

Nekad sam bio mlad i lud.

Više nisam mlad.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: SHOOTER on August 02, 2011, 05:51:27 pm
 :) Znaci niste mlad ali jos ste lud Gospodine Valdo :) Salim se, nemojte me svatiti pogresno :)
Retko je danas upoznati coveka koji voli svoj poziv i posao. Nije nikome tajna da su vam tenkovi u krvi. I vidim vecina na palubi vas savetuju da idete. Odluka je vasa u svakom slucaju. Da sam na vase mesto Gospodine Vladimir ( a nisam) ne bi isao. Imate lep posao u BL sta vam sad treba da idete u sviripicino sto kazemo mi makedonci? Nemate vise sta da dokazujete, kapu vam skidaju svi, stvarno je milina da vas cita covek. Sta ne napisete neku knjigu, verujem da bi bila pravi hit :?
Kad sam ja bio mlad i lud voelo sam sportsko steljastvo. Toliko sam voleo  da sam sve drugo zapostavio. I onda se sve raspalo, kao kula karti. Cuda smo pravili, pucali sa pistoljem pa bar 30 godina star ali odrzavan ko koska.Pucali smo u podrum koji samo sto nije nam pao na glavi sta se kaze. I doslo je vreme da neko to fino lepo, izvinite na francuski, raskurca...
Proslo vreme isao ja preko svet. Zapisem faks ovde i vidim ima streljacki klub. Idem ja se upisem. Vidi onaj firearms supervisor da sam prethodno pucao. Kaze treba nam covek da trenira druge, nije tajna da znas kako, pravo istocno evropska skola (jos mi je u kuci priracnik preveden na srpski iz Njemacke:)). Prava ponuda: lepo streliste, lepo oruzje, prava ponuda. Ja kazem iz cuge: NE! Hvala vam necu! I nikad se vise nisam vratio nazad. Nije bilo to to, ne znam bas kako da objasnim. Bilo mi je nekako tuzno i glupo.

PS Ali ja i dalje imam vazdusni pistolj i rasturim ga u garazi jednom nedeljno ;) Cisto onako, nostalgicno :)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on August 02, 2011, 06:44:23 pm
Ima li.....Vlado?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: janezek67 on August 04, 2011, 07:23:36 am
Jedino što je rizik u poslu u Afganistanu, da neče biti dulje od 2 godine, kada amerikanci ode, Talibani če preuzeti vlast. Oni neče platiti za održavanje ovih tenkova.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on September 04, 2011, 06:36:15 pm
[attachment=1]

Cemu sluzi ova vrteska i sta radi ovaj jadnicak u motorskom delu?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on September 04, 2011, 07:10:26 pm
Vrteška služi valjda da se celo telo tenka obrće i postavlja u određeni položaj radi vršenja potrebnih zahvata na telu tenka ručnim ili drugim alatom. A jadničku je valjda tako lakše da izađe iz skalamerije.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on September 04, 2011, 07:14:43 pm
Vrteška služi valjda da se celo telo tenka obrće i postavlja u određeni položaj radi vršenja potrebnih zahvata na telu tenka ručnim ili drugim alatom. A jadničku je valjda tako lakše da izađe iz skalamerije.

Rekao bih da je "vrteska" dosta visoka. Tesko da se moze nesto moze montirati/razmontirati na toj visini....ili nije.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: madmitch on September 04, 2011, 09:18:18 pm
Rekao bih da je "vrteska" dosta visoka. Tesko da se moze nesto moze montirati/razmontirati na toj visini....ili nije.
Ali to svejedno je to. Opet je lakše raditi, kad tenk okreneš i recimo neto variš na njemu, nego da se zavučivaš pod njega ili visiš nad njim. Ako je previsoko, lakše je podstaviti skele i udobno raditi, nego praviti kojekakve gimnastičke likove po njemu.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on September 04, 2011, 10:17:15 pm
U potpunosti se slazem sa tim delom, dakle ukoliko je potrebno zavariti nesto, ali mi je nemoguca zamisao da se hodni sistem montira dok je telo tenka u celjusti, ili je moguca samo koriscenjem nekih dizalica/manipulatora.
Za postavljanje kupole i motornog dela potrebno da se telo tenka skine sa ove "cigre".


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on September 05, 2011, 06:23:25 am
Momci, kad bi znali koliko alata se koristi da se napravi šasija. Stotine. Ovo je samo jedan od alata za sklapanje kupole. Bile su stotine i hiljade alata koji su se koristili u proizvodnji. Alati za sklapanje, savijanje, varenje, lijevanje, presovanje, ušpricavanje, farbanje i još puno toga. Ovo je samo jedan od alata. Kad bi pisali o svakom alatu ne znam gdje bi došli.

Negdje 1987 ili 1988 imali smo jedan problem na tenku M84. Pucali su, lomili se, okidači topa i mitraljeza na Komandnom bloku nišandžije. To je bio veliki problem za servis. Samo se trčalo između Pivke i Krivolaka. I otego se problem i nikako da se riješi. A pošto je moj kum ( moja žena mu kuma, pa smo neki kumovi) bio (i sada je) najpoznatiji stručnjak u državi za izradu alata za lijevanje plastike odem ja do njega da vidim gdje je problem. I u pet sekundi vidi da nije dobra brzina ulijevanja plastike u alat i hlađenja plastike. I prepravi on taj alat i napravimo nekoliko stotina okidača. Naravno, ja to uradim na svoju ruku bez znanja nadležnih i odgovornih "gornjih" istanci. I ode ekipa po terenu i iskontroliše sve tenkove i zamijeni okidače.

Tako da je riješen problem jednog alata.

Kum se sada bavi alatima za lijevanje plastike za vješalice, dugmad, kopče za odijela, plastične kutije, utičnice, prekidača i slično. Ciivilne potrebe. Nema više vojske. Ko i ja.

Za kuma je zanimljivo da su iz tri stana, od tri, na spratu svi dobili po auto na različitim nagradnim igrama. Kum je dobio Tojotu Korolu od BN televizije.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on September 07, 2011, 08:38:28 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Evo malo Arjuna.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on October 13, 2011, 10:14:17 pm
http://www.youtube.com/watch?v=RYkY4KWyHms

Mozda ste vec gledali, mozda ne.....


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on November 15, 2011, 09:55:39 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: micha on November 15, 2011, 10:22:41 pm
   Oho pa to je na zadnjoj slici Ciklon , stabilizator sa T-55 . Znači najsavremenija elektronika je u pitanju .


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 08, 2011, 07:07:30 pm
Dakle, jedan od tenkova koji sam radio je i kineski tenk T85-III. Napravili smo ga u Kini, u provinciji Unutrašnja Mongolija, u gradu Bao Tao, fabrici poznata kao Fabrika 617
 内蒙古第一机械制造 (集团)公司.

Mala ekipa, ali odabrana.
U ovom smo hotelu spavali. Vidi se tekst iza mene na mongolskom i kineskom pismu.
[attachment=1]

Ovo je prvi put da se objavljuje snimak tog tenka. Još nikad nije nigdje viđen.

Ekskluzivno na Palubi.

 Ovdje ispitujemo stabilizaciju topa prilikom prelaska preko prepreka. Mjenjali smo pojačanja u petlji vertikale, te gledali vremena odziva sistema stabilizacije.


 


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on December 08, 2011, 07:11:28 pm
Onaj Kinez u maji na rige mi je nešto poznat. Slikano isprid Rudi Čajavca s pripremljenim  parolama za kinesku delegaciju.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 08, 2011, 07:13:33 pm
Da nisi slučajno upoznao tog Kineza.  ;D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: jadran2 on December 08, 2011, 07:21:07 pm
Brodarski zaustavio prikazivanje gornjeg filma - pa daj pusti film. ::)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on December 08, 2011, 07:26:57 pm
Da li je 85-III već imao MTU 396 motor, ili se on pojavio tek kasnije na drugom modelu. Po budži iza kupole, kao da jeste?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on December 08, 2011, 07:29:16 pm
Da nisi slučajno upoznao tog Kineza.  ;D
Jesam. To je Gin Seng.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 08, 2011, 07:59:06 pm
Motor rađen na Palama u Famosu. Ostatak rađen u Kragujevcu i u Kruševcu. zamjena motora traje 15 minuta ili manje.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on December 08, 2011, 08:05:40 pm
Znači powerpack.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Trifko on December 08, 2011, 08:22:01 pm
Da li ovo vidimo dobro poznati Merosenzor ili je u pitanju neki drugi?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 08, 2011, 08:39:19 pm
Meteo senzor A10XMBL

Ja ga ugradio.

Sad se vidi na zadnjim verzijama kineskih, pakistanskih i iranskih tenkova.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 08, 2011, 10:31:52 pm
Znaju kinezi, čije ideje trebajo kopirati ( da ne kažem ukrasti)

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on December 14, 2011, 05:21:00 pm
Pre svega da se zahvalim postovanom Vladi na ekskluzivnom snimku koji je podelio sa nama.

Gledao sam snimak vise puta i zaista imam puno pitanja.
Posto se radi o odredjivanju vremena odziva sistema u vertikalnoj ravni, malo mi je nejasno ili ne vidim dobro ....da li je zadato da sistem odrzava cev u horizontalnom polozaju pa se u odnosu na taj polozaj posmatrala stabilizacija u toku pokreta...ili je na ovom snimku vise takvih zadatih referentnih polozaja?
Na jednom delu snimka...negde pri kraju...jasno se vidi da sistem stabilise cev tek za prethodni polozaj hodnog dela tenka....dakle cisto kasnjenje a ne pogresno zauzimanje polozaja usled malog kasnjenja signala stabilizacije.
Tu se jasno vidi da cev zauzima jedan polozaj u toku penjanja tenka uz prepreku....ali posle toga cev topa ostaje u tom polozaju i kad tenk sidje sa prepreke, i tek onda sistem stabilizacije vraca cev na zadat polozaj.

Teorijski posmatrano to je automatski sistem upravljanja sa povratnom spregom.....povratna sprega treba da eliminise greske i poveca tacnost krajnje vrednosti, u ovom slucaju zadate referentne ravni polozaja cevi.

Kroz ceo film se vidi kako se sistem muci da postigne u pravom vremenskom trenutku trazen polozaj....
Da li se postupak smanjenja vremena odziva vrsi direktno u toku testiranja tj. voznje ili se ta modifikacija obavlja u nepokretnom stanju?

Kao sto rekoh, imam puno pitanja, sto konkretnih sto ne.....nadam se da Vlada moze na neka da mi odgovori.
Zahvalan unapred.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 14, 2011, 06:26:25 pm
Po mom osečaju, par puta je telo tenka išlo izvan kutova, do kojih može iči top gore/dole, pa ga blokira, a kad ima mogučnost ponovnog usmeravanja cevi i cilj to sam uradi. Ali to je moje laično mišlenje.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 14, 2011, 08:28:46 pm
Dakle, prvo da definišemo šta je to vrijeme smirenja.

Da se neki poremećaj sistemu i gleda se vrijeme za koliko će sistem da se vrati u stabilno stanje i ostane u njemu. Ovdje je poremećaj promjena položaja topa nastala promjenom položaja šasije koja je nastala kao posljedica kretanja tenka. Žiroskopi mjere poremećaj i daju sistemu komandu za ispravku istog. Ima tu još nekoliko senzora koji mjere isti poremećaj, na drugačiji način i na drugačijem mjestu. Za različite veličine poremećaja date su različita vremena smirenja sistema. Cilj stabilizacije topa je da poziciona greška (greška u položaju topa) bude u granicama 0,1 hiljaditi i da ostane stalno u tim granicama. Ta poziciona greška postoji i po pravcu i po visini, i kad su obe u zadatim granicama, pojavljuje se dozvola za opaljenje od sistema. U stvari postoje elektronska kola za predikciju greške koja daju dozvolu za opaljenja prije nego što se pojave uslovi za opaljenje, a to su kašnjenja koja pravi nišandžija i sam sistem, kao naprimjer kašnjenje udarne igle, koja je mehanički sklop i ima svoje vrijeme reagovanja, te vremena opaljenja i izlaska zrna iz topa. Kapija opaljenja se daje za zrno koje se u tom trenutku treba pojaviti na ustima cijevi. A od trenutka davanja dozvole za opaljenje pa do trenutka izlaska zrna iz topovske cijevi postoji neko vrijeme. Zato sav sistem mjeri promjenu greške u sistemu i ako greška ima tendenciju smanjenja i ulaska u zadane granice ( po elevaciji i azimutu) sistem će dati dozvolu za opaljenje prije nego što se pojave uslovi za opaljenje, i to za vrijeme kašnjenja ovoga svega zajedno.

Sistem je dobar ako dobro stabilizuje top i kupolu i ako je kapija vatre često u datim granicama, odnosno, ako je sistem "živahan" i brzo reaguje na poremećaje. Kod "živahnih" sistema postoji velika opasnost samooscilovanja. To je neprekidno trešenje topa i kupole. Zato se tu mora dobro paziti da sitem bude brz u reagovanju, ali da neuđe u samooscilovanje. Oni koji su to učili u nekoj školi poznaće ovdje Nikvistov kriterijum stabilnosti sistema. Naravno, ovdje se mora napraviti mehanika i elektronika da se top i kupola mogu dobro stabilizovati. Uravnotežen top se mora lagano rukom pomjerati gore dole, a kupola se po otpuštenoj kočnici i isključenom sistemu blokade kupole mora okrenuti oko pola kruga ako je ležaj kupole na ravnom, a lagano se kupola pokrene gurajući bočno top za usta cijevi. Dakle, sve je odblokirano i gurne se rukom top u stranu i kupola se lagano okrene skoro pola kruga. To su trenja i balansi masa na sistemu. Ako u pogonu ili u povratnoj vezi postoji zazor, naprimjer, zazor u uškama izvršnog cilindra koji gura top gore dole ili zazor u povratnoj vezi po azimutu, top i kupola će lagano oscilovati gore dole ili lijevo desno za veličinu tih zazora u povratnoj vezi.

Normalno, da bi pokretanje sistema moglo biti lagano i ravnomjerno moraju se napraviti balansi na topu i kupoli. Zato se na tenku nalazi dosta balansnih masa koje uravnotežuju i olakšavaju pokretanje.
Takođe se mora i elektronika prilagoditi masama na topu i kupoli. Baš je na ovome tenku bio problem. Mi smo završili sistem i otišli malo kući i kad smo se vratili vidjeli smo da su Kinezi dodali dodatni oklop na kupolu koja je promijenila kvalitet stabilizacije, te smo nakon toga ponovo mjenjali pojačanja u povratnoj sprezi sistema.

Da se sad vratimo ovom snimku. Tenk prelazi preko nekih prepreka i top mu dolazi u granične položaje elevacije, gdje limiteri hoda koče pokretanje topa. Po izlasku iz limita, gornjeg ili donjeg sistem treba ponovo da pokrene top i vrati ga u zadani položaj. Zavisno od "živahnosti" sistema isti to uradi brže ili sporije. Tada se trebaju podesiti pojačanja elektronike da greška položaja sistema što prije dođe u zadane granice i da se pojavi dozvola za opaljenje, odnosno kapija vatre.

E to smo radili na ovom snimku. Kasnije smo isto ponovili na ispitivanju u Pakistanu, gdje su Pakistanci tražili da ovo vrijeme smirenja i vraćanja u zadane granice bude manje i tu su tražili da napravimo nešto da top ne udari u zemlju prilikom ovog ispitivanja. Tu mi je sinula ideja i tada je napravljena elektronika da top nemože da udari u zemlju i da se u toj situaciji superbrzo digne u maksimalnu elevaciju, te da se po otklanjanju mogućnosti  udarca topa u zemlju isti vrati u položaj za gađanje.

Za one koji neznaju 0,1 hiljaditi je 10 cm visine na jednom kilometru daljine.

Mislim da sam širokoj čitalačkoj masi bez puno naučnih izraza i matematike objasnio šta se ovdje radi, prilagođavajući opis radnji tako da svi mogu da razumiju.

[attachment=1]
[attachment=2]

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 14, 2011, 08:40:30 pm
Hvala na obrazloženju, Vlado.

Kad se tenk posmatra iz vana, i kada se ulazi u njega, to izgleda robustno, ali tek sa takvim detailima vidi se, koliko je tenk delikatan i da je potrebno puno više od samo metalurgijskih radova.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: rotring on December 14, 2011, 09:06:24 pm
Hvala na zaista iscrpnom objasnjenju i vise nego ocekivano.

Ima u objasnjenju dosta za analiziranje i razmisljanje. Eto, ja na primer sam totalno smetnuo sa uma vremena kasnjenja udarne igle i vremena kasnjenja operatera/nisandzije....

Znam da se ceo sistem moze "preseliti" u matematicki model i predstaviti blokovski sa odredjenim vezama izmedju i na taj nacin traziti vrednosti pojacanja, cak i vrednosti balansnih masa....Da li je to metod koji je potreban da bi se resio ovakav problem ili je moguce resenja traziti opitnim putem?


Mislim da sam širokoj čitalačkoj masi bez puno naučnih izraza i matematike objasnio šta se ovdje radi, prilagođavajući opis radnji tako da svi mogu da razumiju.

Mislim da je "visina" spustena na razumljivije grane i da bi se to ostvarilo potreban je zaista veliki trud i ogromno poznavanje "materije".....sto postovanom Vladi niko ne spori.
Ja, na primer ne mogu u potpunosti to uraditi pa se izvinjavam ostalim drugovima sto, eto moram koristiti malo strucnije izraze.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 15, 2011, 07:51:52 am
Naravno da postoji matematički model. Prenosna funkcija sistema i ostale neophodne matematičke analize.

Međutim, dosta je teško unijeti u tu matematiku nesavršenstva koja se dešavaju tokom proizvodnje. Za ležaj kupole definisano je trenje i ovalnost ležeja. Ležaj je prečnika 2,11 metara i ima dozvoljenu ovalnost 5 mm. Šta kad zupčanik u povratnoj sprezi naiđe na taj dio gdje je ležaj ovalan. Da nebi došlo do zazora između zupčanika u povratnoj sprezi svi su zupčanici u tom dijelu oprugom nategnuti dupli zupčanici. A kad taj isti davač brzine azimuta dođe na mjesto gdje kupola nije ovalna može doći do loma izlazne osovine zupčanika, a što je bila česta stvar na prvim komadima gdje je bila veća ovalnost ležaja, ali su se takvi ležajevi morali ugrađivati zbog ugovorenih obaveza i rokova prema JNA, a mi smo iz tehnike trebali smisliti kako da napravimo da kupola ide fino u čitavom krugu. Na spoju kupole i korpusa, na ležaju postoje i gumeni tvrdi amortizeri zbog kojih se kupola malo smakne u stranu ako je tenk na bočnom nagibu. I tu postoji mogućnost loma ove osovine, a takođe postoji mogućnost da zupčanici budu razubljeni.

Zbog ovakvih detalja na nekoliko mjesta u sistemu su postojali dijelovi za podešavanja, a koji se nisu mogli staviti u matematičku funkciju.

Ipak, pored svega, nekoliko puta smo radili metodom stalnih promašaja i uzaludnih pokušaja dok nismo došli do željenih rezultata. Previše je matematike trebalo da se nešto napravi. Zato smo počinjali sa "otprilike" vrijednostima u pojačanjima i u sistemu dok nismo došli do željenih rezultata.

Sad kad je u Iranu oborena ona američka letjelica  :klap :klap :klap :klap sjećam se detalja kad sam radio u Teheranu američke tenkove. Raširio ja šemu na stolu i mjenjam nešto na šemi za američki tenk, a taj dan je došao jedan novi stručnjak u iransku ekipu. Šema od dva kvadratna metra. I dođe ovaj Iranac i na šemi pokaza otpornik, a nakon gledanja šeme desetak minuta, i reče da ga smanjimo za nekoliko oma. I stvarno, našao je nešto na šta mi nismo mislili da je potrebno mjenjati.

Radio je čovjek sa nama neko vrijeme. Genijalac. Bilo nam je drago raditi sa njim, jer je pokazao ogromno znanje. A sad mi je naročito drago kad je oborena američka letjelica.  :klap :klap :klap Možda je i on bio u tom poslu, te ako je bio ima sve moje čestitke.

Pozdrav
žVlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 15, 2011, 10:43:38 am
Shema stabilizacije na tenku PT 76 B.

[attachment=1]

Verovatno bi trebalo biti slično i na M-84.LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 15, 2011, 10:58:13 am
Dodatak. Imamo i o stabilizaciji M84 ponešto.

Osnovni taktičko-tehnički podaci stabilizatora su:

brzina vertikalnog navođenja u punoj stabilizacijimin 0,05 °/s
max 3,5 °/s
brzina horizontalnog navođenja u punoj stabilizacijimin 0,07 °/s
max 6 °/s
brzina okretanja kupole od strane vozača18 °/s
brzina okretanja kupole od strane komandira tenka20 °/s
vreme spremnosti za rad odmomenta uključivanja1,5 - 2min
dužina neprekidnog radamax 4 časa

[attachment=1]


LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 15, 2011, 11:21:57 am
Malo si pogriješio. Ova slika bi bila pogodna za  za T55, a ne za  M84. Na ovoj slici se vidi da je pogon kupole preko elektromotora spojenog na amplidinski pojačavač, na slici označen kao EMU. Ovo sliči na STP-1 "Gorizont". Na M84 pogon kupole je hidraulični.

U ovome kasnijem tekstu imaš opet grešku. Brzina okretanja kupole od strane komandira ili vozača je ista. Ista je komanda i komandni napon, s tim što vozač može da vrti kupolu samo u lijevo, a komandir u obe strane.

Idemo dalje.

Ova slika na kojoj si napisao da Stabilizacija M84.jpg je u stvari stabilizacija tenka T72.

Dužina neprekidnog rada se daje samo za hidrauliku, ali u tom tekstu koji si našao mora da piše da dužina rada u borbenim uslovima nije ograničena.


Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 15, 2011, 12:03:17 pm
Hvala na dopuni.

Inače preuzeto sa
[attachment=1]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 15, 2011, 12:50:38 pm
Žalosno da su takve greške u toj knjizi.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: duje on December 15, 2011, 01:08:01 pm
Žalosno da su takve greške u toj knjizi.

Nisi sudjelovao kod pripreme tiskanja ove knige. ;) Mogli su ti ponudit barem recenziju, ali bi vjerovatno trebali platit.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 15, 2011, 02:43:36 pm
Upustvo je pisano početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Tada ni profesori na Katedri vatrene obuke  u VP 2908 Banja Luka, Školski centar OMJ nisu znali rukovati sa M84. A moralo se nešto napisati.

Kad bi samo znali na kakva sam početnička pitanja nailazio kod profesora na ovoj katedri. A oni su učili generacije i generacije starješina ...

A te su starješine obučavale generacije i generacije vojnika ...

Imam tu knjigu kod kuće. Sad sam na poslu, ali kad dođem kući pogledaću je detaljno.

Kad vidim kako je u Remontnom zavodu Čačak rastavljen tenk duša me zaboli za njim. Pojma nemaju. I onda kažu da u Srbiji nema dovoljno ispravnih tenkova sa popune jedinicu.  Pa kako će biti kad ih pogrešno rastave, pa ih onda ne mogu da sastave.

Nešto je trulo u državi Danskoj (Šekspir).

Mislim da se mnogi sjećaju na ovome forumu koje sam greške nalazio na sajtu Vojske Srbije. Moja ćerka razlikuje vrste tenkova, a Ministar odbrane Srbije govori o tenkovima T84, a mi imamo M84. Ko što se kaže "Riba smrdi od glave".

Na sajtu www.budiprofesionalac.rs piše da tenk M84 ima 4 člana posade. Kakav ministar takva i vojska. I još stručnjaci stavili sliku tenka T72, a govore o tenku M84.

[attachment=1]


PS

Svaka sličnost sa truleži u državi Danskoj je slučajna.

Šekspir


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: gocemk on December 18, 2011, 03:21:39 pm
Dakle, jedan od tenkova koji sam radio je i kineski tenk T85-III. Napravili smo ga u Kini, u provinciji Unutrašnja Mongolija, u gradu Bao Tao, fabrici poznata kao Fabrika 617
 内蒙古第一机械制造 (集团)公司.

Mala ekipa, ali odabrana.
U ovom smo hotelu spavali. Vidi se tekst iza mene na mongolskom i kineskom pismu.
[attachment=1]

Ovo je prvi put da se objavljuje snimak tog tenka. Još nikad nije nigdje viđen.

Ekskluzivno na Palubi.

 Ovdje ispitujemo stabilizaciju topa prilikom prelaska preko prepreka. Mjenjali smo pojačanja u petlji vertikale, te gledali vremena odziva sistema stabilizacije.


 


пре једног дана гледао сам кинески тенкова особено tupe-85II и приметио сам да  мотор  tupe-85II сила је 1000кс као наш м-84, и да СССР није желео да продае топ од 125мм, и да се обезбеди помоћ за 125 мм топова и онда сам помислио да је неко југославени дали помош кинези.  :pirat 8)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 18, 2011, 03:50:16 pm
Kinezi su već imali top 2A46, 125 mm na tenku T85-II. Mi smo ih samo malo "sofisticirali". Imali su i dobar motor. Oni su od prije imali licencu za tenk T72, samo su tu licencu malo preradili za svoj način rada i razmišljanja.

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on December 18, 2011, 04:55:01 pm
Malo tražeči po internetu oko kineskog 2A46, našao:

Original:
Quote
我国当年得到125样炮,也就是出口型2A46后的情况,我们当时想当然的认为2A46的威力比我们在研的120大,心存敬畏,没办法,被老毛子的装甲力量吓怕了。结果炮一响,眼镜掉了一地,这个东西根本就不是想象的那样。一分析,2A46的内外弹道性能都有问题,而且很多东西不是用出口型可以解释的。再加上性能低劣的出口型弹药,威力低是肯定的。这一炮打掉了中国人的畏惧。我国在2A46的基础上,对身管进行了一定的改进,威力就有不小的提高。这就是第一代125,但是没有装备部队。随后的进一步改进型号(其实这个时候的炮和2A46已经差别很大了),装备了部队,就是96上的炮。第三代就不说了,99的重锤就是它。这个时候的125已经和2A46没有什么关系了,其威力打T80个对穿都可以

Prevod na engleski:
Quote
when we(Chinese engineers) got the first 125MM cannon ,Russian model 2A46 for exportion , we certainly took it granted that it surely had more power than the 120MM cannon we were developing because all were awe of Russian bear, frankly speaking ,frightened by its armor force. But when we fired the Russian cannon in its power-test, all were surprised at its poor performce that was completely unexpected. After analysis, we (Chinese engineers) found that its poor performce cound’t be simplely attributed to the fact that it was just a model for exportion, because there were some wrongs on its ballistic trajectory. In addition of inferior ammunition for exportion, Russian 2A46 cannon is really a gabage. So, the poor shot of Russian cannon in the test drove up all Chinese fear. On the basis of Russian 2A46 cannon, we made some betterment and mend on its “pipe” and improved its power by a considerable margin . That is the first generation of our 125 MM cannon for tanker but it has never been equipped with our troop. The following upgraded 125 MM cannon (which is quiet different from Russian one) enters into service and fixed on T96 MBT. The third generation of our 125MM cannon is the "big hammer" of ZTZ99 MBT, which has nothing to do with Russian 2A46 cannon and can easily break a hole through Russian T80 MBT from the face to the ass.

Zanimljivo, da nisu bili zadovoljni sa ruskim 2A46. Ali ima tu ljudi koji su bili oduševljeni malom potrošnjom cevi.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: nbns on December 18, 2011, 11:23:20 pm
original :D hahaha


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: tihi on December 20, 2011, 03:30:55 pm
original :D hahaha

  I ja vidim samo brojeve na oreginalu,ostalo su kockice :D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: madmitch on December 20, 2011, 03:34:42 pm
original :D hahaha

  I ja vidim samo brojeve na oreginalu,ostalo su kockice :D
To su kućice iz bambusa, ne kockice. ;D


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on December 20, 2011, 04:13:04 pm
bambus je bambus a  trošenje cevi je trošenje cevi. Svako uči, uči, pa prevaziđe učitelja. Ako je tačno to, što je  Vlado tisućnoblaženi, izrekao na forumu, onda ne znam štо u Podnebesnoj još čekaju просвијетљења. Или им се просто не уклапа у планове. Nadam se da se Vlado ne ljuti. Ja nit` sam stručnjak, niti želim da radim u Bao Tou. Daleko mi je, mada ovde niko niš` ne plaća.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on December 20, 2011, 09:04:08 pm
Dakle, dotle došlo.

Gađao sam iz raznih tenkova i raznih topova. Razni kalibri. 

Imao sam "svoje" ljude u pakistanskom Opitnom centru. Radio sam sa njima na tenku T59. I sasvim smo se lijepo družili. Onda nakon nekoliko godina sam se ponovo sreo sa njima kad sam radio sa tenkom T85-III. U pustinji Tamavala. Blizu Bahavapura. Stotinjak kilometara. Bilo je tu raznih tenkova, a ja sam imao podatke o ispitivanju iz prve ruke.  :dosada :dosada :dosada   I nakon gađanja ispitivani su razni topovi. Kalibar i unutrašnjost topa. Svakodnevni rad sa ortoskopom. I nakon mjesec dana gađanja i svakodnevnih ispitivanja kineski top koji je došao sa kalibrom 125,02 mm proširio se na 125,05 mm, sa jednim oštećenjem unutrašnje površine cijevi veličine nokta na malom prstu. Ja sam sa istim topom ispalio stotinjak granata u Kini. A top je već bio dugo korišten kad smo ga dobili za ugradnju u ovaj tenk. Po iskustvu sa domaćim topom 125 mm 2A46, taj bi se istu količinu ispaljenih granata proširio na 126 mm.

Na istom mjestu je pored nas bio i ukrajinski tenk T80UD. Taj tenk ima bajonet spoj topa i zadnjaka, tako da se top može mjenjati bez dizanja kupole. Za petnestak minuta. To je dobra stvar. Na ruskim tenkovima, po originalnoj tehnologiji, vrijeme potrebno za zamjenu topa je oko 4 dana. U toku "Član 11" napravio sam neke izmjene u tom postupku, te neke alate, pa smo mjenjali top, bez kolijevke, za otprilike jedan dan. Teško je reči tačno, jer je uz taj top trebalo popraviti još nešto.

Dakle, taj ukrajinski top KBA3 (KBA tri) se za isto vrijeme proširio na 127 mm. A top su promijenili pred nama nedavno prije toga.

Crteže takvog topa sam objavio na ovome forumu. Taj mi je top došao u nekoj pomoći   :dosada :dosada :dosada ali ga nisam mogao koristiti je mi nemamo takve topove. Naši se topovi mjenjaju podizanjem kupole i izvlačenjem topa unazad.

Dakle, kineski čelik  :klap :klap :klap  neviđeno dobar.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on January 01, 2012, 01:36:08 pm
Jedna fina slika na Iran defence

http://www.irandefence.net/gallery/showphoto.php?photo=3361

Ima i tamo mojih slika.

Ova je nastala prilikom isporuke 33 tenka u Kuvajt u maju 1991 godine.

Taj dan smo izgubili jednog člana tima. Bio je sa nama na istovaru. Kasnije je nađen mrtav blizu ove luke.

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Brok on January 01, 2012, 02:43:55 pm
A u pretrazi dobije se ovo :)


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on June 07, 2012, 06:18:55 am
Jedna slika koju sam našao sada. Nisam ni znao da je imam.

Pustinja, Kuvajt, rat.

[attachment=1]

Jedna slika za Palestinca. Dva motorasa.

[attachment=2]

Nakon predavanja koja sam držao za posade komandnih tenkova M84 došla je kontrola UN-a.

[attachment=3]

Prevodioc za arapski jezik profesor Zvonimir Baretić nas je šokirao kad je počeo da priča kineski sa kineskim članom UN ekipe.

[attachment=4]

Tenk, u dosta lošem stanju.

[attachment=5]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Brok on June 07, 2012, 08:28:43 am
Sta je ovo na zadnjoj forografiji i sa cim je unisteno?
Bas su ga razvalili. :o


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: alfa on June 07, 2012, 01:23:51 pm
Izgleda kao da ga je spičio warthog lasersko vodjenom bombom paveway...


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: S.PALESTINAC on June 07, 2012, 01:33:39 pm
Neka se neko ne uvredi ali ne znam ljude sa Vladine slike.
Vidim da ste se ovde bavili Kinom, jedna njihova delegacija bila je na obuci u 14 oktobru ali su oni po svemu sudeći prevazišli naše učitelje.
Povremeno pratim novosti u ovoj oblasti evo nekih detalja o njihovom topu:
Naoruzanje:
ZTZ-99 je naoruzan topom ZTP98 125mm,glatke cevi.Izradjen je u domacim fabrikama od vrlo otpornog celika metodom fretovanja (pod visokim pritiskom).Prema Kineskim izvorima,postignut je visok pritisak barutnih gasova u cevi,sto je rezultiralo vecim pocetnim brzinama projektila(do 30 posto vise od originalnog i Nemackog rh 120mm.Inace,diskutabilan podatak).Ipak,specijalnom metodom obrade cevi,tj.kovanjem na trnu ili samoukrucivanjem,omoguceno je da cev postane cvrsca i otpornija na vibracije i savijanje pri gadjanju u pokretu.Svi ovi postupci produzili su zivot cevi na 700 projektila.(Original 350 projektila)
Top je ispitivan u dve faze.U prvoj je ispaljeno 200 projektila,a u drugoj 760,da bi se postigli validni rezultati pouzdanosti i izdrzljivosti.
BRzina paljbe je 8 m/min u automatskom rezim,ili 1-2 m/min rucno[attachment=1]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on June 07, 2012, 02:42:54 pm
Željko, mehaničar iz ĐĐ i Danko iz Famosa sa Pala. Moraš znati obojicu.

Gađao sam dosta iz kineskog topa 125 mm. Nisam mogao vjerovati koliko je tačan. Nevjerovatno. Naš ili ruski/ukrajinski 2A46 odnosno KBA3 (K B A tri)  top nije ni blizu. Ni po trajnosti, a ni po tačnosti. Mjerili smo često trošenje cijevi, ali ličilo je kao da se top ne troši. Paralelno sa kineskim tenkom gađao je ukrajinski T80UD. Dok se kineskom topu za isti broj zrna povećao kalibar za 0.03 mm, ukrajinskom se povećao kalibar za skoro 2 mm. Svi smo zajedno mjerili kalibar (više ekipa) i gledali cijev unutra ortoskopom. Svakodnevno, uz zvanične organe pakistanskog TOC-a. Svi smo bili šokirani, samo su se kineski inžinjeri blago smješkali.

Brzina paljbe od 8 zrna u minuti je prevelika. To se piše za EPP. Ako se opali 6 zrna bilo bi dobro. To neko mjeri koliko treba vremena za opaljenje jednog zrna, i onda podijeli to vrijeme sa 60 sekundi. Niko ne računa da top nakon opaljenja ima trzanje, pa odskok itd. Svi mjere vrijeme od davanje komande za popunu topa, a top je već na uglu popune, pa do opaljenja. Šta ako top nije na uglu popune, i ako je kaseta sa zrnom udaljena od vrataoca za izdavanje zrna. I ako je napon manji od 26 volti. Ovo vrijeme opaljenja bi bilo diskutabilno i pri maksimalnom gasu i maksimalnom naponu u tenku.
Nakon opaljenja tenk se ljulja i nišandžiji treba minimalno dve sekunde da nađe dugme za popunu topa. I eventualno da prije toga izabere drugu vrstu zrna. Taj podatak od 8 zrna u sekundi je za generale koji su vidjeli tenk iz daleka i rekli da fino gađa. Sa tom brzinom može samo da se puca, ali nikako da se gađa.

ZTZ99 ima dvije verzije. Sa našim meteosenzorom na kupoli i bez njega.

Što se tiče razvaljivanja tenkova po pustinji, bila ih je puna ovakvih. Čime je pogođen. Nemam pojma.

http://www.youtube.com/watch?v=8VdRnY-TUb4

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bandzi on June 07, 2012, 02:59:49 pm
Ovaj gornji video je dobro poznata američka propaganda, gde se nipodaštava tenk T-72, a veliča raketa Javelin. Javelin ni u njihovom najboljem snu ne može da napravi ovakvu štetu na tenku. Tenk je uništen najverovatnije sa više desetina kilograma eksploziva, koji je bio smešten i detoniran unutar tenka ili je gađan nekom većom avio bombom sa odloženim dejstvom.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Brok on June 07, 2012, 03:09:15 pm
Quote
Brzina paljbe od 8 zrna u minuti je prevelika. To se piše za EPP. Ako se opali 6 zrna bilo bi dobro. To neko mjeri koliko treba vremena za opaljenje jednog zrna, i onda podijeli to vrijeme sa 60 sekundi. Niko ne računa da top nakon opaljenja ima trzanje, pa odskok itd. Svi mjere vrijeme od davanje komande za popunu topa, a top je već na uglu popune, pa do opaljenja. Šta ako top nije na uglu popune, i ako je kaseta sa zrnom udaljena od vrataoca za izdavanje zrna. I ako je napon manji od 26 volti. Ovo vrijeme opaljenja bi bilo diskutabilno i pri maksimalnom gasu i maksimalnom naponu u tenku.
Nakon opaljenja tenk se ljulja i nišandžiji treba minimalno dve sekunde da nađe dugme za popunu topa. I eventualno da prije toga izabere drugu vrstu zrna. Taj podatak od 8 zrna u sekundi je za generale koji su vidjeli tenk iz daleka i rekli da fino gađa. Sa tom brzinom može samo da se puca, ali nikako da se gađa.

I na sve ovo treba dodati idealan odnosno potreban raspored projektila u OT-u.
Moze da ispali 5-6 komada i minutu, i to je pitanje, ali samo ako se gadja sa onim projetilom na koje se prvo naidje u OT-u.
A ne moze da se gadja sve sa bilo cim, zapravo moze, ali pitanje je kakav se ucinak postize.
Drugo, to je predostavka da se samo prvi put laseruje i ispaljuju svi projektili sa istim parametrima daljine do cilja.
Ima spretnih tenkista koji dosta brzo pune top i rucno iz saca.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: MOTORISTA on June 07, 2012, 05:01:10 pm
Ja bih pre rekao da se radi o nekoliko stotina kilograma eksploziva, gledajući štetu koja je nastala.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on June 07, 2012, 07:58:32 pm
Još jedan tenk. Djelimično oštećen.

[attachment=1]

Major Ljuban Bekić. Sad je u Kuvajtu. Jedno vrijeme je radio u kuvajtskoj vojsci. Zbog ozljede po ulasku u Kuvajt vraćen avionom u Jugoslaviju sa avionom ministra inostranih poslova Vladislava Jovanovića.
Slika iz Saudi Arabije. iz Džede.

[attachment=2]

Pukovnik Vlatko Martinčević. Vojni ataše. Slikano dva minuta prije nego što će mene i njega uhapsiti saudijska policija.

[attachment=3]

Istovar tenka iz broda. Rijetka slika tenka odozdo.

[attachment=4]


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on June 07, 2012, 09:19:51 pm
Ljuta ekipa. Svi motoraši sem jednog  ;D . Obratite pažnju na kapice. Svi smo nosili iste kapice da bi nas lakše pratili.  :dosada :dosada :dosada I tamo negdje u gradskoj gužvi damo nekom Kinezu ovu kapicu. Ono, samo je prebaciš sa glave na glavu u prolazu. I nakon dva tri minuta dolazi neki Kinez i ljutito vraća tu kapicu sa nekom ljutitom facom, kao mi moramo nositi tu kapicu. Zbog nekog njima znanog razloga. A mi se pravili kao da nemamo pojma ni o čemu.

[attachment=1]

Vraćali se vozom u Peking. I u onom prolazu ispred kupea stojimo nas nekoliko i pričamo. Pored nas nezainteresovani Kinezi. Prolaze, pričaju, žvaće, pljuju i td. Nezainteresovano. I stojim u tom prolazu vagona sa jednim  našim p.puk-om (kasnije poznat po vozilu Lazar) i pričamo. Slušam ga, ali mi pogled odvlači jedan Kinez. Gledam ga jedno dvije tri sekunde i kažem mu "Dobar dan".  On u šoku, vidi da je provaljen, i odgovara "Dobar dan" sa vojvođanskim akcentom. Malo smo popričali  :dosada :dosada :dosada i on odlazi. Kasnije smo se odvalili od smijeha.

To je malo od onoga što smo provalili. Koliko su Kinezi nas pratili i prisluškivali, špijunirali itd, mi to nikad nećemo znati. Maloprije sam objavio sliku kineskog tenka na drugom dijelu foruma gdje kineski tenk ima naša rješenja (sa M84) na sebi. A nama licenca nije plaćena.

[attachment=2]

Mirko, p.puk Mlađo, prevodilica Čen Lju ( u prevodu Trešnjin Cvijet) pomenuti p.puk, a sada puk Dragan (vozilo Lazar), Zoran (prvi stranac u zadnjoj Merkavi). s druge strane fotoaparata ja.

Jedan pogled iz voza za Peking.

[attachment=3]

U vozu za Peking

[attachment=4]Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on June 09, 2012, 12:05:07 pm
Kad je reč o trošenju cevi, zanimljiv članak, kako se cev topa 2A46 troši. Članak je na engleskom.

Zanimljivi su grafovi. Mislio sam, da se cen delom dužinom isto troši, a po grafovima izgleda da se najviše troši u prvom delu cevi. Zanimljivo je, da se ne troši isto po vertikalnoj i horizontalnoj osi.

LPB


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: S.PALESTINAC on June 09, 2012, 05:45:23 pm
Motoraši jesu ljuti u toku ispitivanja 2 ili 3 motora su oštećena sećam se da je za popravku dva FMSN tražiuo preko 100000$. Čast izuzecima ali na slici su početnici u ovom poslu.
Po mom mišlljenju posao je dobrim delom propao zbog neiskustva ekipe. Ja nemam informaciju da je kasnije nešto urađeno a koliko sam mogao saznati kinezi su prešli na leopardov motor.
Dok su kinezi bili kod nas sve informacije koje su se tada mogle dobiti na našim prostorima bile su im date.

Bekiću svaka čast retko vredan i sposoban čuvek, upoznao sam ga još dok je bio u B. Luci sa Vrzićem i Subotićem.
 Maričić i ja smo najzaslužniji što su mu sve stvari bez prisustva njegove porodice uredno pokupljene u stanu upakovane i poslate u Srbiju.
Malo me je razočarao naš susret u Kuvajtu, izljubio se sa našim saradnicima iz ĐĐ što je OK a meni nije hteo ni ruku da pruži mislio sam da je blef ali se i kasnije tako ponašao.
Pozdrav!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on June 12, 2012, 06:33:17 am
Već sam naveo negdje, na ovom forumu, o tipu prašine koja je u pakistanskoj pustinji, te da centrifugalni prečistači vazduha nisu mogli da prečiste vazduh koji usisava tenk, te je dolazilo do oštećenja stublina motora. Kasnije je uveden drugi tip prečistača vazduha, tako da je bilo puno bolje čišćenje vazduha.


Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: S.PALESTINAC on June 12, 2012, 10:03:54 am
Sa istim prečistačom naš tenk sa motorom od 1000ks je sa uhodanom ekipom uspešno prošao sva ispitivanja u Pakistanu  i poslužio Pakistanu kao uzorak za sve naredne tenkove uključujući ovu srpsko-kinesku saradnju.
Problem sa prećistačem se pojavio kod prvog njegovog ispitivanja u Sloveniji, čak sam i ja pokušao preko Gruje da proguram na ispitivanje jednu svoju verziju ali je nakon Pakistana problem skinut sa dnevnog reda.
Pakistanska prašina je krupnija od one koju smo mi stavili na probni sto mislom da se firma zvaše Donit pa prešistač nije izdržao propisano vreme .
Gledao sam ove prečistače u Kuvajtu svakako bi se moglo mnogo toga poboljšati, havarije na pogonskim grupama u Pakistanu nisu posledica prečistača jer prašina izaziva drugi tip oštećenja.
Pozdrav!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: pvanja on November 02, 2012, 08:34:30 am
Zamisli znas Ruski. Pa kako bi radio rusku tehniku ako neznas barem malo ruski !?!?!?!?


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on November 03, 2012, 07:37:22 pm
Dok sam bio u Kini progovorio sam i kineski, a za vrijeme boravka u Kuvajtu sasvim sam se dobro služio arapskim jezikom. Bez engleskog bi u svijetu bio totalno izgubljen. Nebi se mogao posao raditi. Ruski mi je trebao nekoliko puta u životu. Dok sam učio tenkove, u Pakistanu 1991 i 1995 godine sa Ukrajincima. Ali oni su uglavnom prelazili na engleski.

Pozdrav

Vlado


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on November 03, 2012, 08:00:43 pm
İyi akşamlar Vlado!


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on November 03, 2012, 08:27:41 pm
Brodarski, nisam rekao da govorim turski. Pola turskog jezika se govori u našem jeziku, tj, pola našeg je turski, i veliki dio arapskog. A i urdu jezika.

Sjećam se predavanja u Zagrebu, kad smo držali nastavu o tenku arapima. Predavali ja i jedan gospodin. Kasnije je postao general i pomoćnik ministra odbrane SRJ.  Kad je govorio o hidraulici tenka govorio je da je u hidraulici "radni fluid". Govorio mu ja "de Branko, spusti nivo predavanja na nivo slušaoca". Odgovor je bio da se ne može nauka pojednostavljivati. I tako, sjedim ja na njegovom predavanju, imam slobodan čas, i predaje Branko. I govori on "radni fluid", a prevodioc prevodi sa "zejtun" ili što bi se reklo ulje.

Nikad nebi pogodio kako se na urdu (Pakistan, Avganistan, dio Indije i Bangladeš) kaže

nišan, grlo, top, barut, čorba, čakija,  itd.

Pozdrav

Vlado

PS
Brodarski, pošto je dan prošao, sad je veče,

iyi geceler


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: brodarski on November 03, 2012, 08:31:03 pm
nišan, grlo, top, barut, čorba, čakija,  itd.
Vlado,
prvi put čujem za ove riči. U našem divanu ih nema.


Title: RE: Svi moji tenkovi
Post by: micha on November 04, 2012, 12:09:12 am   Pa verovatno isto kao i kod nas.
Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on November 26, 2012, 11:51:15 pm
Listam slike tenkova. Sve se mjenja, samo je Ratko na pravom mjestu.

[attachment=1]

[attachment=2]

Pozdrav prijatelju.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: micha on November 27, 2012, 01:26:57 am   Desno krilo je desno krilo...Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on November 28, 2012, 07:33:00 pm
Koji su ovi oficiri u mornaričkim uniformama VS pored tenkova?

To su neki novi mornarički - tenkisti?


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: wermez on November 28, 2012, 07:40:04 pm
Tankersti?  :)


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: dzumba on November 28, 2012, 08:10:06 pm
Мислим да је овај десно у морнаричкој униформи управник - директор "ТРЗ Чачак". Инжињер је по звању.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on November 28, 2012, 08:28:50 pm
Neobično je oko tenkova, u visokom društvu gospodina Vučića, u zemlji Srbiji koja nema more, videti čak 3 visoka mornarička oficira! Verovatno se radi o MT oficirima - ali i to je čudno.
Nije mi jasno zašto se ti oficiri nisu presvukli u zelene uniforme i promenili VES.
To bar nije problem kod tehničara.

Čudno!


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: ORIĆAREB on November 28, 2012, 08:39:11 pm
Neobično je oko tenkova, u visokom društvu gospodina Vučića, u zemlji Srbiji koja nema more, videti čak 3 visoka mornarička oficira! Verovatno se radi o MT oficirima - ali i to je čudno.
Nije mi jasno zašto se ti oficiri nisu presvukli u zelene uniforme i promenili VES.
To bar nije problem kod tehničara.

Čudno!

Šta je tu čudno. Ljudi su pošteno te svoje činove i rod zaslužili. Nisu nikom
ukrali. Ni ja nebi nikad svoju životno krvavo stečenu uniformu mjenjao.
A to što su sada po procjeni nadležnih sposobni da rade i druge poslove
to je samo za pohvalu. Uostalom ko zna znanje radiće ga uspješno kako god bio
obučen, pa makar i u samim gaćama.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Trifko on November 28, 2012, 08:43:13 pm
Nisu mornarički tenkisti, nego su sa Bojnih brodova, to ti je ono ko tenka samo malo veće ;D


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: kumbor on November 28, 2012, 09:18:30 pm
Nisu mornarički tenkisti, nego su sa Bojnih brodova, to ti je ono ko tenka samo malo veće ;D

ne kaže se ko tenka, nego ko tenak. ;D


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: lovac on November 28, 2012, 09:18:59 pm
Ćiro, ne bih da ulazim sa tobom u neke diskusije - ali na brodovima sigurno nisu stekli nikakva iskustva vezana za tenkove. U naoružanju brodova nema tenkovskih motora, topovi su drugačiji, sistemi za upravljanje vatrom su drugačiji ....

Poštujem znanje, ali ne volim ljude koji misle da znaju sve! To nije svojstveno dobrom inženjeru.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on November 28, 2012, 10:27:17 pm
Gdje odoše moji tenkovi. Bliže moru.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on January 27, 2013, 12:43:21 pm
Tenkovi i more.

Prije raspada bivše nam države, Sistem upravljanja vatrom obalske artiljerije koji je pravljen u mojoj firmi je bio pred završetkom prototipa. Sjećam se da je ekipa koja je sa tim radila išla često negdje u Crnu Goru na neke probe i gađanja.

Sistem upravljanja vatrom za brodove bio je u fazi razrade idejnog rješenje.

Ne znam šta je sa dokumentacijom koja je djelimično završena.

Pozdrav

Vlado


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on January 27, 2013, 05:55:45 pm
Vlado, koliko znam za top M-87 Topaz SUV je bio izveden iz SUV za M-84. Dali je i za novi top obalne artilerije,  TON, SUV bio izveden iz te familije ili je bilo čisto neko drugo?

LPB


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on January 27, 2013, 06:00:52 pm
Nisam na tome radio, a i puno godina je prošlo. A i više nema te ekipe, tako da ....  :-X :-X :-X


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Solaris on January 27, 2013, 06:12:32 pm
Možda ovo.

http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=18851.msg223948#msg223948

Quote
Sam radar je mogao biti perspektivan u obalskoj artiljeriji, da je izvršena implementacija u neki sofisticiraniji računarsko - komandni sistem za praćenje situacije i upravljanje gađanjem. Na tome se počelo raditi sredinom osamdesetih godina prošloga veka, ali projekat nije završen

poz.


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on January 27, 2013, 07:11:50 pm
Jeste. Projekat se je zvao SUVOA. Ali nisam na tome radio. Radio se na mom spratu firme i sprat više. Zavisno od obima poslova ekipe su se smanjivale i povećavale. A i zavisno od hitnoće posla. Dio onih sa projekta artiljerijskog računara je prebačen na Orkan, dio na stabilizator leta novog aviona, dio sa Kapele i artiljerijskog računara na SUVOA, itd. Ekipa sa projekta SONIC se je uglavnom vrtila oko raznih verzija tog projekta.

Ja sam se uglavnom bavio tenkovima. Raznih vrsta. Ponekad na neki avionski projekat, malo na Orkan.

Pozdrav

Vlado


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Bozo13 on January 27, 2013, 07:18:24 pm
Hvala Solaris i Vlado!

LPB


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on January 27, 2013, 09:25:27 pm
Davno je bilo kad se na tome radilo. Tako da je to polako otišlo iz pamćenja.

Dakle, radio sam ovdje.

[attachment=1]
treći i četvrti prozor dole desno su od moje kancelarije. Pored mene desno se razvijao stabilizator leta novog aviona. Od mene lijevo SUV za Orkan,  sprat više SONIC, sprat više radarski sektor. Razvoj Strele-10M, Žirafa, radarski ometač, itd

Odnosno, tu mi je bila baza. Bio sam poznat kao operativac.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/8915/Default.aspxUlazio sam na ova vrata

[attachment=2]

pogled sa strane

[attachment=3]

Pogled sa neba.

[attachment=4]

Desno dole kotlovnica, više nje u sredini desno su bila ona tri stenda za ispitivanje hidraulike, hala lijevo pored Žitafa i PAT, kasnije prepravka radarskih ometača R&S,  hala više Orkan, velika hala u sredini proizvodna hala. Restoran gore lijevo. Ispod njega lijevo ambulanta i zubar. Desno gore, magacin zapaljivih tvari, ispod njega vatrogasci i održavanje.

Između restorana i proizvodne hale hrast za odmaranje za vrijeme pauze. Nikad bolje hladovine.

Nekad bilo. Nema više.

Pozdrav

Vlado


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Trifko on February 17, 2013, 07:28:06 pm
Malo Osnovni tenk indiske vojske Arjun

http://www.youtube.com/watch?v=namaXdSc8K0


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: Vladimir Ivanović on March 17, 2013, 11:43:36 pm
Bio sam ovdje u vrijeme kad je ovaj tenk uništen. Operacija Pustinjska oluja. Na izlazu iz Džahre prema Iraku kod Medine di Hadžadž.

[attachment=1]


Title: Re: Svi moji tenkovi
Post by: motorista 57 klasa on September 16, 2020, 10:04:03 am
I ovde mora da ima neki d tvojih ;D
https://englishrussia.com/2020/09/14/siberian-forest-full-of-tanks/