PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Galerija => Topic started by: Solaris on June 25, 2011, 09:53:26 amTitle: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Solaris on June 25, 2011, 09:53:26 am
24.06.2011. | 12:31

OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE Počela treća Rota Palagruzona (FOTOGALERIJA)
Vec treću godinu za redom održava se "Rota Palagruzona", regata od Komiže do daleke Palagruže, koju su stoljećima organizirali komiški ribari.

[attachment=1]

Povijesnu regatu obnovila je ustanova Ars Halietucia iz Komiže koja je svojim projektom "Falkuša" znanstveno istražila maritimnu baštinu pučinskih ribara otoka Visa i predstavila je svijetu.

[attachment=2]

Foto: Jadran Babić / CROPIX

Izvor : http://www.slobodnadalmacija.hr/


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Solaris on June 25, 2011, 10:04:03 am
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Solaris on June 25, 2011, 10:05:15 am
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

poz.


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Solaris on June 25, 2011, 10:38:51 am
Pogledat bar prvih par minuta videa.

http://www.youtube.com/watch?v=VcKqH6C9Ins

poz.


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Solaris on June 20, 2013, 06:10:52 pm
Puštaj cimu
‘Rotom palagruzonom’ zaplovit će dvadeset falkuša

[attachment=1]

Svi moreplovci, entuzijasti jedriličarske umjetnosti, istraživači, čuvari maritimne baštine i ljudi od mora naći će se danas ponovno u Komiži i pustiti cimu s komiške rive - rekao nam je prof. dr. Joško Božanić, predsjednik Kulturne ustanove “Ars Halieutica”, najavljujući ovogodišnji Festival mora - “Rotu palagruzonu” koja će se održati od 20. do 24. lipnja u Komiži i na ruti Komiža-Palagruža.

Sezona plave ribe

“Rota palagruzona” – tradicionalna regata falkuša od Komiže do Palagruže, trajala je stoljećima, sve dok pojava brodskog motora nije komišku falkušu definitivno poslala u povijest i prepustila je zaboravu. Bila je to jedinstvena regata na Mediteranu i u Europi koja se održavala početkom svakog ribolovnog mraka od svibnja do kraja rujna – u sezoni lova na plavu ribu. Bio je to industrijski pogon bez premca na Mediteranu koji je proizvodio do 25.000 barila posoljene ribe za izvoz u Veneciju i zemlje Levanta.

Program Festivala mora - “Rota palagruzona 2013.” počinje višednevnim radionicama za mladež (uzlovi, opremanje i jedrenje gajetom), školom komiškog jezika i rokela koje organizira Udruga “Palagruza”.

Dolazak sudionika regate (dvadesetak brodova) u Komiži se očekuje danas do 13 sati. Istoga dana od 17 do 20 sati u Kulturnom centru “Ivan Vitić“ bit će održana međunarodna znanstvena konferencija s temom “Maritimna baština i održivi razvoj“. Posebni gosti na Festivalu mora ove će godine biti Hvarani, i njima u čast u 21.15 u Gradskoj čitaonici bit će otvorena izložba Borisa Kragića “Hvar - metropola mora“. Nakon toga bit će održana filmska večer u KC-u “Ivan Vitić“ na kojoj će biti prikazani filmovi “Brest 2012.“ (autor Cedric Barateau) i “Adriatic Adventure” (autor Dinko Božanić Pepe).

Zajednički start

U subotu 22. lipnja u 9 sati zajednički je start dviju regata (regate Komiža-Palagruža za veće brodove i regate za manje brodove na ruti Komiža-uvala Porat na Biševu). Na žalu Palagruže brodovi se očekuju imeđu 16 i 18 sati, nakon čega je organiziran posjet svjetioniku, a potom Udruga “Palagruza” za sve sudionike organizira Papinu večeru. Partenca brodova s Palagruže je u nedjelju u 8 sati, a očekivano vrijeme povratka u Komižu je oko 14 sati.

Na znanstvenoj konferenciji od 17 do 20 sati u KC-u “Ivan Vitić“  bit će predstavljen projekt rekonstrukcije komiške ofalkono gajete Jaglice i izgradnje ofalkono gajete koji je pokrenuo Pino Vojković. Na kraju konferencije očekuje se potpisivanje Deklaracije o brodu kao kulturnom dobru. U nedjelju navečer Udruga “Palagruza” organizira “Noć srdele“, pučku feštu na rivi na kojoj će nakon klapskog koncerta biti proglašenje pobjednika regate.

Bogoljub Mitraković

I HRM na veslima

•• „Ove godine imamo i jedan kuriozitet Rote, a to je posada Hrvatske ratne mornarice koja će pokušati na vesla u kuteru prijeći put od Komiže do Palagruže. Među veslačima bit će i zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj kojega je predsjednik Ivo Josipović, kao pokrovitelj ‘Rote palagruzone’, imenovao svojim izaslanikom“, rekao nam je Božanić.

Spremat će se ‘papin brujet’

•• U petak navečer u prostoru budućeg kluba ‘Falkuša’ u Komiži, Zlatko Marinović, splitski gastronomski umjetnik, prvi će put javno prezentirati ‘papin brujet’, palagrušku deliciju kakvom su komiški ribari počastili papu Aleksandra III. i njegovu svitu na Palagruži 9. ožujka 1177. Književnik Joško Božanić autor je priče o ‘papinu brujetu’ koju će predstaviti gastronomskom auditoriju tijekom večere.

  SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx)


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Jester on June 20, 2014, 03:28:35 pm
20.06.2014.

Uz burin u jidrima i malo mota 40 milja do Palagruže baš je divota

Šesto izdanje regate tradicijskih brodova, Rota Palgruzona, u punom je zamahu.

Regata proslavljena njegovanjem nekadašnjih običaja komiških ribara, koji su plovili svojim falkušama 40 milja do Palagruže, gdje su lovili srdele, solili ih i spremali u barila, i u ovogodišnjem je izdanju privukla brojne sudionike, kojima burin u jidra taman daje koliko treba da ruta koju valja prijeći - prođe sa užitkom.

Manji brodovi, kojima je Palagruža velik zalogaj, rutu imaju do otoka Biševa, što ni najmanje ne umanjuje doživljaj...

Izvor : SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/Scena/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/248741/Default.aspx)
Fotografije : Božidar Vukičević

Fotogalerija ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]
[attachment=10]Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Jester on June 20, 2014, 03:31:50 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: ML on June 20, 2014, 03:50:42 pm
Asocira me na poznate stihove (neke riječi ne mogu ni izgovorit ni napisat)
Operite zene b..., idu muži s Palagruze.


Title: Re: OD KOMIŽE DO PALAGRUŽE-Počela treća Rota Palagruzona
Post by: Jester on June 23, 2014, 09:35:09 am
21.06.2014.

FESTIVAL MORA
Rota Palagruzona: uz ‘Gospu od mora’ zajedrio i kuter HRM-a


[attachment=1]
[attachment=2]

Uz Limenu glazbu Vis, u petak se po šesti se put otisnula flota onih starih drvenih ljepotica iz Komiže prema pučinskom otoku Palagruži.

Naime, “Rota Palagruzona 2014.” regata je koja okuplja posade falkuša, leuta, bracera, gajeta, paranci i drugih plovila tradicionalne gradnje, a sve radi očuvanja tih brodova koji su ribareći Jadranom othranili generacije i generacije otočana.

Tako su se ovaj put na startu ispred komiškog lukobrana, uz buran pozdrav Višana i gostiju iz cijele Europe, našle dvije komiške falkuše – ona imena “Mikula”, kormilara Miljenka Nikolića , te “Comeza Lisboa” Tonka Božanića Gruje
, kao i četiri leuta: “Leute moj” Vasija Belasa iz Splita, “Jaruh” Željka Jerata iz Murtera, “Bažokić” Ive Šikića iz Murtera i “Gušte” Tonka Skračića iz Betine.

Našla se tu i paranca iz Omiša imena “Zmaj 2”, kormilara Ive Pešića , a njima uz bok je zajedrila i “Gospa od mora”, bracera iz Dubrovnika Mihe Bulića, kao i kuter Hrvatske ratne mornarice kormilara Nevena Katića.

Oni su dio one veće regate od 42 nautičke milje koliko ih čeka, što jedrenja s latinskim idrom, što veslanja do Palagruže, najisturenije točke hrvatskog Jadrana, gdje će na žalu pučinskog otoka biti Papina večera.

Druga, manja flota od tri gajete – “Bože pomozi” iz Vele Luke, kormilara Denisa Andreisa , pa “Močiguzica” Tonka Buzolića i “Kulaf” Frane Miličića iz Hvara, uputila se do Biševa, šest milja udaljenog Porta, a sve ih je nagradio Eol s dovoljno čvorova tramontane, kako bi se jedrilje napunilo.

A koliko je ovo očuvanje tradicije bitno, istaknula je gradonačelnica Komiže i saborska zastupnica Tonka Ivčević, napominjući kako i potpisivanje Palagruške deklaracije i te kako mnogo znači u nastavku gradnje drvenih brodova koje moramo sačuvati kao nematerijalno kulturno dobro. Što je i cilj i samih organizatora ove manifestacije s “okusom soli” – Grada Komiže, Ars Halieutice, Udruge Palagruža i Alternature.

Autor : Sandra Barčot
Fotografije : Božidar Vukičević
Izvor : SD (http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/248813/Default.aspx)