PALUBA

Ratna mornarica => Logistika => Topic started by: pedjamne on September 27, 2011, 09:15:28 pmTitle: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: pedjamne on September 27, 2011, 09:15:28 pm
VLADA CRNE GORE
SAVJET ZA PRIVATIZACIJU I KAPITALNE PROJEKTE
Tenderska komisija za valorizaciju bivše vojne imovine

objavljuje
JAVNI POZIV
za učešće na međunarodnom javnom tenderu
za davanje u dugoročni zakup lokaliteta
Kasarna „Orjenski bataljon“ u Kumboru

http://www.savjetzaprivatizaciju.me/me

sestre williams su u igri da prave hotel i marinu,njohov agent koji vodi te poslove je u PG


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: barbakan on October 15, 2012, 07:56:45 pm
Vojska nastavila iseljenje iz kasarne "Orjenski bataljon"

Kasarnu je naftna kompanija Azerbejdžana, “State oil company of Azarbaijan Republic” ( SOCAR), na tenderu dobila u devedesetogodišnji zakup


Vojska Crne Gore svakodnevno morskim i kopnenim putem iseljava opremu iz kasarne “Orjenski bataljon” u Kumboru, koju je naftna kompanija Azerbejdžana, “State oil company of Azarbaijan Republic” ( SOCAR), na tenderu dobila u devedesetogodišnji zakup.

Rok za iseljenje Vojske bio je prvi, pa 10. oktobar. U lokalnoj upravi Herceg Novog “Vijestima ” su kazali da bi selidba trebalo da bude završena do kraja mjeseca.

Od pet metalnih hangara, Mornarica Vojske Crne Gore će jedan, površine 1.140 kvadratnih metara, premjestiti u kasarnu “Pero Ćetković” u Baru za smještaj tehničkih materijalnih sredstava koje su ranije bile skladištene u kasarni “Orjenski bataljon”, a dvije metalne nadstrešnice u vojni dio Luke Bar.

Vojska je saopštila da za rastavljanje i premještanje hangara i metalnih nadstrešnica “nema potrebne kapacitete”, a s obzirom na to da u budžetu Ministarstva odbrane nema novca za tu namjenu, predloženo je, što je Vlada na sjednici 4. oktobra i usvojila, da se oni prodaju na tenderu.

Hangari u Kumboru montirani su još u vrijeme austrougarske vladavine Bokom i bili su namijenjeni smještaju hidroaviona.

Na prodaju će biti ponuđena i pumpna stanica ukupnog kapaciteta 475 kvadrata, sa devet rezervoara koji su smješteni u dva podzemna objekta.

U kasarni “Orjenski bataljon” u Kumboru i u izdvojenom objektu Pristan nalaze se specijalizovane radionice sa opremom za održavanje torpednog i mornaričko-minskog naoružanja.

Kako torpedno i minsko naor užanje u VCG više nije u upotrebi i nalazi se na listi za uništenje, VCG nema potrebe za radionicom i opremom za održavanje tog naoružanja.

Zbog toga je Ministarstvo odbrane predložilo, što je Vlada takođe usvojila, da se oprema za torpedno i mornaričko-minsko naoružanje, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene spadaju u kategoriju kontrolisane robe, prodaju povjerljivim postupkom prodaje.

Odlučeno je da se Pomorskom muzeju u Kotoru pokloni kompresor vazduha visokog pritiska, marke “stabilmenti whitehead SHS/31 4S-II FUIME”, proizveden 1926. godine.

Kasarna “Kumbor ” u doba Austrougarske monarhije i Kraljevine Jugoslavije bila je kolijevka razvoja torpednog naoružanja, pa taj uređaj ima i istorijsku vrijednost.

U Kumboru se nalazi 15 brodskih sidara pojedinačne težine po tri tone iz perioda od prije Drugog svjetskog rata, koja će Ministarstvo odbrane izmjestiti na druge lokacije koje koristi VCG.

Opština Herceg Novi će dobiti dva sidra koja će izložiti, na kasnije za to određenim lokacijama.

Lansirna rampa za ispitivanje torpeda

Nekadašnja kasarna u Kumboru iz koje se Vojska iselila prije pet godina prostire se na površini od 241.695 kvadratnih metara na kojoj je 90 objekata visokogradnje površine blizu 63.000 kvadrata.

U kompleksu su zgrade komande i kasarne gde su bili smješteni vojnici, vojna ambulanta, magacini i hangar za hidroavione, koji je izgradila još austrougarska vojska.

Na doku u krugu kasarne je i lansirna rampa za ispitivanje torpeda, koju je prije Drugog svjetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger.

U Kumboru je bila stacionirana najelitnija - specijalna jedinica - diverzanti 82. pomorskog centra.

I crkva u krugu

U krugu kasarne je i katolička crkva Sveta neđelja iz sedmog vijeka koju je oslikao najpoznatiji barokni slikar sa naših prostora Tripo Kokolja.

On je crkvu oslikao najvjerovatnije u prvoj deceniji 18. vijeka, kada je Vicko Bujović postao vlasnik imanja u Kumboru.

Uvecaj! Crkva Sveta neđelja

“Ispod dekoracije sa početka 20. vijeka u crkvi se nalazi stariji slikani sloj. Ispod podljuspanog sloja kreča nazirale su se, posebno u apsidi, površine čiji kolorit i crtež su odavali ruku umjetnika koji je oslikao unutrašnjost crkve sv. Ane iznad Perasta. Izrazitu sličnost sa rješenjem koje je Kokolja primijenio u crkvi sv. Ane pokazivala je površina na desnoj strani srednjeg stepenika iznad oltara, ukrašena marmorizacijom na način kako je to izvedeno u crkvi sv. Ane.

Ovaj karakteristični detalj je nedvosmisleno pokazivao da se u crkvi Svete neđelje u Kumboru nalazi nepoznato djelo Tripa Kokolje”, konstatovala je Jasminka Grgurević, konzervator nakon istraživanja crkve 2004.

Autor: Slavica Kosić

Objavljeno: 15.10.2012 17:34 http://m.vijesti.me/vijesti/vojska-nastavila-iseljenje-kasarne-orjenski-bataljon-clanak-96090


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: vitez koja on June 13, 2013, 10:13:00 am
Predstavljen "Projekat Kumbor"

U Podgorici je održana prezentacija investicije Kumbor - azerbejdžanske kompanije SOCAR, u okviru koje je planirana izgradanja luksuznog resorta “One and Only” čija će vrijednost iznositi 258 miliona eura za osam godina.

Za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa “One and only” na mjestu nekadašnje kasarne u Kumboru, azerbejdžanska kompanija SOCAR planira da u prve četiri godine investira 52 miliona eura dok bi ukupna vrijednost investicija iznosila 258 miliona eura za osam godina.

Resort “One and Only”, imaće oko 150 luksuznih soba i vila, rezidencijalnu komponentu, marinu po svjetskim standardima, tensku akademiju, spa centar, restorane, maloprodajne radnje…

Strateški pozicioniran na najužem dijelu ulaza u tivatski zaliv, projekat koji će obuhvatati površinu od 60 ari imaće zavidnu poziciju između planina i mora, sa pogladom na 1,2 km netaknute obale Jadranskog mora. Ovo će biti prvi One and Only resort u Evropi koji je udaljen manje od sat vožnje od aerodrome – navodi se u prezentacionom materijalu.

Izvor:www.glasamerike.net/content/crna-gora-azerbejdzan-investicija/1620211.htmlOvako je izgledao projekat urbanističkog rešenje mešovitog kompleksa kasarne Kumbor iz 2010.godine www.studiograd.net/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=75


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 13, 2013, 10:19:51 am
Samo napred, niču li niču novi Porto Monetenegri......

Kad bi jedan takav kompleks zaposlio novih par hiljada radnika a ne par stotina ja bih odmah začutao na slične teme, ovako ne mogu brate pa to ti je!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on March 19, 2014, 09:09:33 pm
Za sada, taj projekat zovu Porto Novi.

Danas sam prošao ispred barkom pa sam uslikao. Gradi se uveliko!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Prota1159 on April 15, 2014, 11:28:59 pm
Eeeeeeee....a tako dobra kasarna je bila, jeseni,zime, proleca gospodnje 1992-93 god.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on April 16, 2014, 01:11:56 pm
Najnovija vest:

posle ogromne pompe prilikom otvaranja radova, rušenja objekata u kasarni, i kad su meštani već pomislili da je u pitanju ozbiljna firma sa ozbiljnim investicijama - gradilište je zamrlo. Rukovodstvo je nestalo u nepoznatom pravcu ostavivši iza sebe dugove prema opštini, izvršiocima, radnicima...

Trenutno, u Kumboru osim obezbeđenja koje čuva pristup prostoru nekadašnej kasarne, nema nikog! Ne radi se ništa!

Azerbejdžanci su odmaglili!

To je na žalost slika svih privatizacija u Crnoj Gori!
Sve što je privatizovano - propalo je!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: kumbor on April 16, 2014, 01:30:15 pm
To je stvarno užasna vest.

Bio bih veoma zahvalan na potvrdi ili opovrgavanju ove vesti iz najmanje tri različita izvora i više detalja! :zid :zid :zid X100 :udri x100.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kaćo on April 16, 2014, 01:44:09 pm
Tačno je da je vođa projekta Wilson smijenjen,jer je vlasnik kapitala bio nezadovoljan njegovim radom,a i šuška se da je sponzorstva i isplate po pozicijama radio bez znanja nadređenih,pa da je i to razlog.Triangl je doveo novi menagment,iz Londona.Trenutno rade reviziju projekta,jedan dio zemljišta je počeo da klizi.Uglavnom,biće ukupnog kašnjenja oko pola godine.Rade su u skandinaviji šipovi (ista priča kao u porto montenegru) itd.,pa onda trasport do CG,pa nabijanje itd.
Inače,platili su preuzeta sponzorsva prema opštini,još valjda treba nekoliko stotina hiljada do kraja mjeseca.
A naredne sedmice su dogovori sa opštinom oko usaglasavanja plaćanja građevinske dozvole i kvadrature.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on April 16, 2014, 01:58:21 pm
Tačno je da je vođa projekta Wilson smijenjen,jer je vlasnik kapitala bio nezadovoljan njegovim radom,a i šuška se da je sponzorstva i isplate po pozicijama radio bez znanja nadređenih,pa da je i to razlog.

Inače,platili su preuzeta sponzorsva prema opštini,još valjda treba nekoliko stotina hiljada do kraja mjeseca.
A naredne sedmice su dogovori sa opštinom oko usaglasavanja plaćanja građevinske dozvole i kvadrature.

Kažu, ovaj Wilson ima manjak para u kasi - a nije platio sve što je trebalo ...

A samo prema opštini su dužni, kako je Kaćo napisao, nekoliko stotina hiljada - u evrima!

Ne kaže se koliko su dužni prema izvođačima radova...

A to je tek početak golgote!

Jadan narod u okruženju - šta će doživljavati u narednim godinama od ovako bahatih investitora.
U Kumboru (Đenovići, Baošići) je do sada cvetao sitan, domaćinski turizam: dođu gosti, prime se po kućama, izdaju se sobe, kreveti, za sitne novce siromašnim turistima iz unutrašnjosti. Takav vid turizma traje od kraja juna do kraja avgusta, ali ta sitna para koja se ubire po domaćinstvima, koja se bave izdavanjem soba i ležajeva i prihvatom tzv. paradajz turista - takva dodatna zarada puno znači.

Čime će se baviti u narednim godinama kada je sve razrušeno? Ko će da im sada dođe na letovanje?

Zato, Kaćo, molim te nemoj da ih braniš! Nisu to zaslužili ničim, bar ne za sada!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Jure Stefanovski on January 01, 2016, 04:42:45 pm
Kako će izgledati buduće turističko ljetovalište što grade azerbejđanci
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Jure Stefanovski on January 01, 2016, 04:46:24 pm
Pogled na vojne potkope u Kotoru (Boka kotorska) na suprotnu stranu od vojarne u daljini:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Jure Stefanovski on January 01, 2016, 04:53:13 pm
[attachment=1]

Morska mina u parku u Kumboru:
[attachment=4]

Pošto mi nisu dali da uđem i slikam malo barem moguće ostatke bivše vojarne, evo dvije zaista lijepe slike dvaju malenih otočića, gdje je na jednome katolička crkva, a na drugome pravoslavna.

[attachment=2]

Mada mi radnici na kapiji tvrde da se radi velikom brzinom i da su sve moguće postojeće zgrade već srušene i na njima su nikle nove zgrade, da od stare vojarne više nema ni jedan jedini zid!
Da će ovaj projekt donijeti procvatu turizma u Crnoj gori, i da ću tu raditi mnogo ljudi Crne gore!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: dzumba on January 01, 2016, 08:33:10 pm
Не бих препознао касарну да не пише у наслову теме!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Рашо on January 01, 2016, 08:52:14 pm
Pošto mi nisu dali da uđem i slikam malo barem moguće ostatke bivše vojarne, evo dvije zaista lijepe slike dvaju malenih otočića, gdje je na jednome katolička crkva, a na drugome pravoslavna.

Јуре, обије цркве на острвима пред Перастом су католичке.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on January 01, 2016, 09:06:19 pm
Tema bi se trebala zvati: bivša kasarna OB u Kumboru.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: kilezr on January 02, 2016, 02:43:46 pm

 [attachment=1]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Milan (longtrip) on January 02, 2016, 03:41:59 pm
Jel ovo zgrada komande sa desne strane glavne kapije?


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Рашо on January 02, 2016, 03:47:31 pm
Jel ovo zgrada komande sa desne strane glavne kapije?

Јесте.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Prota1159 on April 13, 2016, 12:07:55 am
Od oktobra 1992.pa do maja 1993...eeeeeeeeeee...
A secam se prvog susreta sa zgradom komande..Na pozivu za odsluzenje vojnog roka pisalo je MNC Basici / Kumbor..Iz Beograda krenuo jutarnjim vozom, uvece iz Bara nekim autobusom, trajektom sve do raskrsca Djenovica-Kumbor i onako vec po mraku do kasarne..A tamo ispred nje uz poznate zvuke frktanja dzombi sa prozora i povike fazani i gusteri,cekao sam dodatnih 60-tak minuta na dolazak karavele koja nas nekolicinu buducih mornara do konacnog odredista i novoh MNC-tra u Baosicima (unutar PKB-ovog turistickog odmaralista)..
A sve posle toga,,,i dan danas ne prodje godina da ne prosetam znanim stazama, uzasno emotivan i vrlo dosadan supruzi sa ko zna koliko puta prepricanim dogadjajima..110. klasa MNC-a..


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: kumbor on April 13, 2016, 07:54:55 am
Jel ovo zgrada komande sa desne strane glavne kapije?

Јесте.


Срушена је 2014.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: 6795 on January 30, 2017, 01:27:35 am
Bio sam ABHO 1982/83 u Kumboru. Zna li neko kako se zvao komandant kasarne, kapetan bojnog broda...? Ne mogu da se setim.

Jel ovo zgrada komande sa desne strane glavne kapije?

Јесте.

Hm. Onda je meni glavna kapija bila neka druga - jedina na koju sam ulazio u kasarnu. Sa leve strane ulaza bila je četa veze, a sa desne poligon za smotru. Ima li još neka fotografija kasarne?


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on January 30, 2017, 02:43:51 pm
Bivša kasarna je imala 4 kapije: jedna prema istoku (kod 82. PC), druga prema zapadu (kod benzinske pumpe) - ove dve kapije su se retko koristile.
Bile su dve kapije okrenute prema severu, jedna istočno, druga zapadno od zgrade komande.
U poslednje vreme ( u godinama pred kraj) se isključivo koristila kapija neposreedno pokraj komande (istočno). To je bila glavna kapija kasarne. U blizini kapije je bila smeštena straža i kontrolno propusna služba.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Milan (longtrip) on January 30, 2017, 05:55:36 pm
Mi smo uglavnom koristili "prolaz" u ogradi na strani prema Djenovicima. Ne samo mi ,vec i oficiri. Mnogo puta su je " krpili"..ali je otvarana ponovo..


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on January 30, 2017, 08:42:18 pm
Pošto mi nisu dali da uđem i slikam malo barem moguće ostatke bivše vojarne, evo dvije zaista lijepe slike dvaju malenih otočića, gdje je na jednome katolička crkva, a na drugome pravoslavna.

Јуре, обије цркве на острвима пред Перастом су католичке.

Raso grijesis jedna je pravoslavna , druga katolicka !


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on January 30, 2017, 08:44:16 pm
Dje je nekad bila lansirna rampa , uvala kod otpada :)
[attachment=1]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Boro Prodanic on January 30, 2017, 08:47:23 pm
Dje je nekad bila lansirna rampa , uvala kod otpada :)
[attachment=1]

Da li je ovo fotografija ili neka projekcija, projekat, umetnička vizija?


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on January 30, 2017, 08:57:09 pm
fotografija  ;D


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on January 30, 2017, 09:02:50 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Boro Prodanic on January 30, 2017, 09:04:17 pm
Super!

Meni je ličilo na nešto urađeno na kompjuteru (prva slika)...


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: cobra 73 on January 30, 2017, 10:08:08 pm
Не изгледа лоше, ал жао ми касарне, 6 лепих месеци сам ту провео.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: kumbor on January 31, 2017, 09:48:25 am


Касарна је била одлична. Ипак, свако време носи своје бреме. Нема војске - нема ни потребе за 28Ха касарне. Нека граде Порто Нови! Барем неко нешто ради!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: galeb on January 31, 2017, 10:17:12 am
[attachment=1][attachment=2]

 Jel se meni čini ili su sravnali s zemljom park, bile su tamo velike palme i ostalo. Sad po ovim slikama ne orientisam se najbolje ali čini mi se previše golo područje, prva slika ispred zgrada.
   Lansirnu rampu mogli bi i ostaviti kao muzejski eksponat, kao dizalica na molu u Tivtu. Lijepo će verovatno sve izgledat ali šteta za rampu.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on January 31, 2017, 02:47:14 pm
Jel se meni čini ili su sravnali s zemljom park, bile su tamo velike palme i ostalo. Sad po ovim slikama ne orientisam se najbolje ali čini mi se previše golo područje, prva slika ispred zgrada.
   Lansirnu rampu mogli bi i ostaviti kao muzejski eksponat, kao dizalica na molu u Tivtu. Lijepo će verovatno sve izgledat ali šteta za rampu.

 Od prvog dana su pricali da ce lansirna rampa ostati ali je kasnije utvrdjeno da je "previse ostecena" i srusili su je do temelja i uradili ovakvu marinu. sto se tice parka ostavili su onaj dio drveca koji je zdrav, zadnjih godina i neodrzavanje je dosta toga unistilo a sad se u citavoj Boki pojavio i neki palmin surlas pa vjerovatno je i on unistio koju palmu jer je po Tivtu Kotoru i Herceg Novom napravio pustos !
od objekata iz kasarne ostace samo mala crkvikca koju ce obnoviti , u njoj su nasli tokom konzervacije neki novac iz doba Kartagine   ;D ;D


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: galeb on January 31, 2017, 03:18:38 pm
Hvala na odgovoru. Šteta za palme, meni se palme, pre svega ove tipične mediteranske phoenix canariensis, mnogo svidjaju.
A za lansirnu stanicu, ako je bila u lošem stanju, svakako je problem. Ali da je volje i interesa moglo bi se i nju obnoviti. Samo je nekako logičko (ekonomska logika) da je obnova stanice "bacanje para", a mnoooogo više para za marinu, hotele isl. nije problem. Ali jasno, ovi objekti su u interesu, nose $,  a stanica je bezveze (ne mislim ja, da je bezveze ali tako to ide...). Sva sreća, da je ostala dizalica u Portomontenegru, muzej i podmornice, ovo je neprecjenljivo.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: kumbor on January 31, 2017, 03:24:49 pm


Tamo je bila lansirna stanica, spomenik poginulim pilotima hidroavijacije, još jedan neki spomenik, kapela iz ne znam kog veka., itd. Navodno je uslov za dobijanje dozvole  za gradnju bilo da se SVI ti objekti sačuvaju. Nisu sačuvani. Par soma EUR  nekom u džep, i nema problema. To je časna i poštena crnogorska država! A za jedinstveni zasad eukaliptusa, palmi, stoletnih čempresa i drugog retkog drveća... eh, muka mi je. Gledajući ih, prvi sam se put u životu naduvao... davno.


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: galeb on January 31, 2017, 03:33:41 pm


Tamo je bila lansirna stanica, spomenik poginulim pilotima hidroavijacije, još jedan neki spomenik, kapela iz ne znam kog veka., itd. Navodno je uslov za dobijanje dozvole  za gradnju bilo da se SVI ti objekti sačuvaju. Nisu sačuvani. Par soma EUR  nekom u džep, i nema problema. To je časna i poštena crnogorska država! A za jedinstveni zasad eukaliptusa, palmi, stoletnih čempresa i drugog retkog drveća... eh, muka mi je. Gledajući ih, prvi sam se put u životu naduvao... davno.
   Spomenike su rušili ???


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Kumboranin29 on February 01, 2017, 09:43:39 am
jesu srusili su spomenik , tj oni su izjavili da su ga "razmontirali" i da ce ga vratiti "ljepseg i starijeg". generalno sto je nekog azerbejdzanca briga za istorijske spomenike kad nije briga domacina da se ti spomenici sacuvaju !!


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: Milan (longtrip) on February 25, 2018, 08:15:33 pm
Kažu da sada ovako izgleda. Ne znam kada je fotografisano....

[attachment=1]


Title: Re: Kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru
Post by: lovac on February 25, 2018, 08:22:41 pm
Da, da - gradi se uveliko!  ;D