PALUBA

Kopnena vojska => Pešadija => Topic started by: Bozo13 on August 16, 2011, 09:35:22 pmTitle: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on August 16, 2011, 09:35:22 pm
NO, KAKO JE SVE ZAPOČELO?

Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47

Tijekom njemačke invazije na SSSR u sklopu operacije "Barbarossa", koja je počela u lipnju 1941., došlo je do masovnih sukoba njemačkih postrojbi s postrojbama Crvene armije. Izravni pješački sukobi postrojbama su dali priliku da se upoznaju s pješačkim naoružanjem neprijateljskih snaga.

Kako su potkraj 1942. njemačke snage na istočnom bojištu počele zaduživati tada još eksperimentalno oružje Mkb42, Rusi su došli u dodir sa sasvim novim oružjem i novim konceptom streljiva srednje jakosti.

[attachment=1]
Nekoliko zarobljenih primjeraka Mkb42 (kasnije poznatijih kao Stg44, prve prave uspjele jurišne puške), od kojih je dominirao Haenelov model, promptno je tijekom 1943. upućeno na proučavanje, gdje je zajedno s američkom puškom M1 Carbine postalo predmetom posebne pozornosti ruskih (sovjetskih) konstruktora vatrenog oružja. U želji da svoje trupe opreme što efikasnijim i primjenjenijim oružjem, prioritet je postavljen i određen je cilj da se trupe Crvene armije moraju što žurnije opremiti sličnim sovjetskim oružjem koje će rabiti srednje jaki kalibar.

Potkraj 1943. tehnička je komisija predstavila 7,62x41, novi srednje jaki kalibar flašaste čahure bez karakterističnog tzv. šeširića (rimless), te je njegove specifikacije proslijedila svim postojećim sovjetskim konstruktorskim uredima vatrenog oružja. Već početkom 1944. Sovjeti su imali desetak različitih uzoraka novog automatskog vatrenog oružja. Ispitna je komisija održala opitne testove te je sredinom 1944. izabrala AS-44 pušku konstruktora Sudajeva, već otpri je poznatog po svome automatu PPS, kao najbolju od svih predloženih, naručivši određeni broj primjeraka. Opremanja trupa Crvene armije počela su u ljeto 1945., u trenutku kada je Drugi svjetski rat završavao. Dizajn je bio obećavajući, a reakcije vojnika pozitivne. Novo je oružje bilo relativno pouzdano, efikasnijeg dometa i značajno preciznije od drugog automatskog oružja kojim su vojnici bili naoružani, a tada je to bio automat PPSh-41.

[attachment=2]
Najveća zamjerka AS-44 pušci bila je 5,5 kg ukupne težine prazne puške, te je komisija odredila novu 'rundu' dodatnih testiranja koja nisu nikada uistinu završena zbog smrti Sudajeva u kolovozu 1946. kao posljedice ozbiljne bolesti još iz 1945. godine. Nešto prije negoli su Sovjeti prvi put došli u posjed zarobljenih njemačkih Mkb42, tada još uvijek mladi sovjetski tenkovski zapovjednik Mihail Timofejevič Kalašnjikov ranjen je tijekom devetnaestodnevne bitke kod mjesta Brvansk, u kojoj su trupe Crvene armije pretrpjele strahovite gubitke od oko 80.000 poginulih i 50.000 zarobljenih vojnika. Dok se oporavljao u bolnici, tako barem priča kaže, Kalašnjikov je od drugih vojnika čuo kako se žale na pouzdanost i efikasnost sovjetskog pješačkog oružja te je postao opsjednut razvojem učinkovitijeg automata koje će "pomoći otjerati omrznute Nijemce iz njegove domovine"!

Ubrzo je Kalašnjikov dizajnirao svoj prvi automat, koji je odbačen kao kompliciran, te se okrenuo izradi poluautomatske puške koja bi ispaljivala tada novi kalibar 7,62x39 konstruktora Elizarova i Semina. I taj put njegovo oružje nije prihvaćeno, već je izabrana puška konstruktora Simonova, kasnije poznatija kao SKS (u bivoj Jugoslaviji poznatija kao PAP M59/66 ili kao "papovka"), dok je novi kalibar postao službeni kalibar SSSR-a. Iako njegovi prvi uradci nisu naišli na odobravanje struke, mladi se konstruktor nije predavao, već je u studenome 1946. sa svojim novim oružjem označenim kao AK-1, odnosno AK-46, pristupio izboru tada novog oružja koje je trebalo komparirati s već postojećom puškom Sudajeva AS-44.

[attachment=3]
Od pristiglih 16 prototipova, pet je izabrano za daljnje testiranje, a medu njima i AK-46 konstruktora Kalašnjikova. Kalašnjikov je tada poslan u grad Kovrov, u ondašnju tvornicu oružja, kako bi na miru mogao proizvesti svoju pušku s kojom bi pristupio sljedećoj fazi tesiranja. Nakon mjesec dana od prve, prijavne faze testiranja, u prosincu 1946. za daljnje testiranje, uz AK-46 Kalašnjikova, izabrani su modeli konstruktora Dementijeva AD-46 i konstruktora Bulkina AB-46. Sljedeća faza donijela je novo razočaranje mladom Kalašnjikovu, čiji je model izbačen iz daljnjeg testiranja zbog apsolutne inferiornosti spram modela Dementijeva i Bulkina. No, Kalašnjikov se nije predavao, već je povukao sve svoje vojne i političke veze te poznanstva medu članovima ispitne komisije kako bi opet preispitali zaključke testiranja te mu odobrili ponovno sudjelovanje.

[attachment=4]
[attachment=5]
Nakon što je uspio isposlovati da može ponovo pristupiti testiranjima, Kalašnjikov se, ponukan očitim nedostacima AK-46, i uz dodatni nagovor kolege Zajceva, s kojim je radio na prvom prototipu, odlučuje na kompletan redizajn oružja, mijenjajući gotovo sve. Bez imalo dvojbenosti i srama, povodeći se sovjetskom dogmom "kako je svako intelektualno vlasništvo u stvari vlasništvo naroda SSSR-a te se smije bez ikakvog ustručavanja koristiti za blagodat naroda", Kalašnjikov se odlučuje kopirati rješenja izravnih konkurenata. Tako na novi model ugrađuje sustav dugog klipa i rješenja povratne opruge koje uzima s Bulkinove puške AB-46, dok rješenja kliznih površina zatvarača i kućišta s velikim zazorima skida s AS-44, puške Sudajeva. Uz to, rješenja kočnice preuzima s Browningove lovačke puške model 8. S novim modelom označenim kao AK-47, Kalašnjikovov pristupa intenzivnim testiranjima i ispitivanja koja se provode tijekom 1947./48. godine, a u koja su uključeni i poboljšani modeli Dementijeva i Bulkina. Nakon iscrpnih ispitivanja Kalašnjikovljev se prototip pokazuje kao najizdržljiviji i najpouzdaniji od sva tri prototipa, dok je najlošiji bio na testu preciznosti, posebice prilikom brzometne paljbe, što je bio veliki problem, jersu Sovjeti tada preferirali upravo brzometnu paljbu kao primarni način borbe.

Jedini koji je potpuno zadovoljio testove preciznosti bio je Bulkinov model TKB-415. No, on je imao problem s izdržljivosti određenih dijelova, jer su tijekom pokusnih ispitivanja nekoliko puta zabilježeni lomovi određenih dijelova.

[attachment=6]
Iako niti jedan od prototipova nije potpuno ispunio postavljene uvjete, komisija se nakon duga vijećanja ipak odlučuje u korist pouzdanosti i predlaže AK-47 za daljnju proizvodnju, Mihail Timofejevič Kalašnjikov premješta se u tvor nicu Izhevsk, kojoj se dodjeljuje proizvodnja nove puške. Model konstruktora Kalašnjikova tako postaje i službeno oružje Crvene armije 1949., koja ga usvaja pod oznakom Avtomat Kalašnikova 47 (AK 47) i njegovu inačicu sa sklopivim kundakom pod oznakom AKS 47 (S-skladnoy, što znači preklopni).

Konačnim usvajanjem AK 47 kao službenog oružja Kalašnjikov napokon, nakon podosta neuspjeha, dobiva i službenu potvrdu kao konstruktor, ne znajući u to vrijeme da tim činom postaje najpoznatiji konstruktor na svijetu te da njegovo oružje polako kroči u legendu koja će dovesti do čak 100 milijuna proizvedenih primjeraka diljem svijeta. Usvajanjem AK 47 u naoružanje Crvene armije nije završila evolucija te puške. Godine 1959. u naoružanje je uveden model AKM (Avtomat Kalashnikova Modernizirovanny) s određenim poboljšanjima u smislu ergonomije, preciznosti i pouzdanosti, dok 1974. dolazi do usvajanja modela AK-74 napravljenog u kalibru 5,45x39 kao svojevrsnog odgovora američkoj jurišnoj pušci M16 i njenom kalibru 5,56x45.

Izvor: Magazin VP, Srpanj 2011, broj 4, autor teksta g. Dubravko Gvozdanič


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on September 26, 2011, 10:44:19 pm
Razvojni put Ak 47 u slikama

Prva Sovjetska prava jurišna puška na srednji metak M43 7,62x39 bila je Sudaev AS-44, testirana u 1944. Na nesreču konstruktor je zbog bolesti preminuo 1945, tako da nije zaključio sa razvojem puške
[attachment=1]


Tokareva experimentalna puška M43 7,62x39, testirana krajem 1945
[attachment=2]


Prva jurišna puška konstruktora Kalashnikov, poznana pod imenom AK-46. NA slici se primečuje veče razlike u izgledu a i načinu rada od kasnijih modela, uključujuči i poseban selektor za sigurnost (ukočeno/aktivno) i poseban selektor za režim vatre (pojedinačno/rafalno) kao i ručiču zatvarača na levoj strani, koja se kod paljbe ne miče.
[attachment=3]

Rasklopljen model AK-46
[attachment=4]


Bulkinov predlog jurišne puške AB-46, koja je vrlo utecala na kasniji AK-47
[attachment=5]

Rasklopljen model AB-46, vidi se sličnost sa kasnijom AK-47
[attachment=6]


Eksperimentalni model koji je 1947 predstavio Kalashnikov pod imenom AK 47, znan i kao "prvi model".
[attachment=7]


Rasklopljen model AK-47, vidi se utecaj AB-46
[attachment=8]


Poboljšan experimentalni model AK-47, znan i kao "drugi model" sa malom gasnom kočnicom na kraju cevi.
[attachment=9]


Početni produkciski model AK-47, izrađivam između 1949 i 1951 sa kovanim  (stamped receiver) i sa okvirom sa glatkim stranicama.
[attachment=10]


Prodikciski model proizveden posle 1951, ono što celi svet poznaje kao AK-47
[attachment=11]


Modernizirani AK-47 poznat kao AKM-47 (M-moderniziran)
[attachment=12]


AKM-47 sa preklopnim kundakom znaj je kao AKMS-47
[attachment=13]


AKMN-47 je evrzija AKM-47 sa nosačem za nočni nišan
[attachment=14]


AKM-47 GP25 model je AKM-47 sa podcevnim bacačem granata GP25
[attachment=15]


Presek AKM-47
[attachment=16]Izvor: world.guns.ru (http://world.guns.ru)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: micha on October 05, 2011, 10:58:00 pm
   Možda će Rusi početi da prave Nemačku jurišnu pušku MP-44 koju je matori prekopirao i predstavio kao svoju . Možda su posle 65 godina ipak uspeli da dostignu tehnologiju III Rajha . Baš mi je žao što Kalašnjikovu posle raspada SSSR-a više ne plaćaju licencu . Pa nije je ni on plaćao Švabama  , ali to nema veze . http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44 (http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: cerepovec on October 06, 2011, 06:37:49 am
   Možda će Rusi početi da prave Nemačku jurišnu pušku MP-44 koju je matori prekopirao i predstavio kao svoju . Možda su posle 65 godina ipak uspeli da dostignu tehnologiju III Rajha . Baš mi je žao što Kalašnjikovu posle raspada SSSR-a više ne plaćaju licencu . Pa nije je ni on plaćao Švabama  , ali to nema veze . http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44 (http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44)

morao bi da znas (pre nego ispalis ovako nesto), da je Kalasnjikov poceo svoj rad na novom automatu jos u toku rata (mislim negde 42), a da je prototip predstavljen vec 43 (dakle pre puske koju pominjes).

Stg-44 i Ak-47 sem u izgledu nemaju mnogo dodirnih tacaka osnovna razlika je u kalbru i poziciji zatvaraca.
kod Ak je mnogo drugacije reseno iskoriscenje barutnih gasova

Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: micha on October 06, 2011, 11:44:37 pm
   Pa sada je to već poznata činjenica, a imao sam priliku da pratim intervju gospodina Kalašnjikova krajem 90-tih prilikom posete Spomen obeležja Sremskom frontu . I tada je morao da objašnjava kako nije u potpunosti ukrao nemački patent, već ga je unapredio i pojeftinio proizvodnju. Slika dosta govori o velikoj sličnosti ( mada je sličnija Israelska jurišna puška Galil , za koju se tvrdi da radi na principu Kalašnjikova ) a nije tačna tvrdnja da je Kalašnjikov pre razvijen . MP 43 je 1943 bila u operativnoj upotrebi u Vermahtu . Prva jurišna puška na svetu je Stg 44 nastala od MP 44 a ova od MP 43 . Po svom revolucoinarnom dizajnu i konstruktivnim rešenjima ( prva puška uvedena u operativnu upotrebu sa mogućnošću upotrebe IC nišana, između ostalog ) bila je ispred svog vremena a  Kalašnjikov je samo kozmetički preradio i iskoristio njen princip rada u kalibru koji mu je bio dostupan . Jedan dobro očuvan primerak Stg 44 poseduje i Vojni muzej u Beogradu u stalnoj postavci oružja II sv. rata .
http://www.youtube.com/watch?v=4mcx8eR79dQ

Pogledajte sva tri dela izlaganja . A ima i ovaj ruski link o tome kako je kalaš nastao
http://www.youtube.com/watch?v=9N_4AhJJHsM
 kao i sličan američki
http://www.youtube.com/watch?v=mcfAp5h9i_g
  Svaka od pobedničkih sila posle II sv. rata se trudila da dođe do nemačkih naučnika i njihovih projekata  . Između ostalog ,kao rezultat rada operacije Paperclip američke obaveštajne službe, prebačeni su nemački raketni stručnjaci iz Penemunde-a u SAD. Danas se to zove NASA i Apolo 11 nije ni nalik nemačkim raketama V1 i V2 kojim su bombardovali Veliku Britaniju ali ih je stvorio isti konstrukto r- Verner Von Braun . Pobednici pišu istoriju ali ne treba zaboraviti ni one koji su poraženi .


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: nyupnik on October 07, 2011, 06:01:27 am
Princip rada ovih dviju pusaka je vrlo razlicit.

Stavit cu tekst malo kasnije. Vrlo je naivno tvrditi da je sovjetski Kalasnikov kopija Nijemca...jednako kao sto je naivno sve zasluge za razvoj AK47 pripisivati M. Kalasnikovu...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on October 07, 2011, 07:54:26 am
Југословенска армија је на крају рата запленила већу количину потпуно нових Stg 44. Дакле, имали смо га у поседу. Њиме је све до почетка 70-тих била наоружана падобранска бригада. Дакле, у Југославији и сада има више него једна добро очувани Stg 44.

Можда је Калашников, односно његов тим преузео од Немаца идеју за свој "Калашњиков", али изведба је оригинална. Сви победници (укључујући и Југославију) су имали у поседу Stg 44 и могли су да га копирају до миле воље и направе нешто слично Калашникову. А нису. Многи су копирали "Калашњиков". Дакле, и да је копирао (а "Калашников" није плагијат) једини је успео у потпуности. И сви му признају једноставност, издржљивост, поузданост. Немачки "оригинал" не красе баш све ове одлике иако се ради о јако добром оружју.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on October 07, 2011, 09:55:49 am
Pa i ostali su kopirali i usavrsavali njemacka resenja, kako sa Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0) tako i sa njegovog jeftinijeg naslednika MKb Gerät 06 iliti StG 45(M).
I francuzi sa modelom CEAM Modèle 1950, pa do spanaca sa modelom CETME iz koje je nastala kasnije cuvena  H&K G3 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=13686.0). Pa cak i kod belgiske FN FAL mogu da se nadju koreni u njemackim Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0) i Stg-45(M) puskama, pa opet niko ne optuzuje njih da su kopirali njemce.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: rotring on October 07, 2011, 10:16:41 am
Kako ste krenuli jos malo pa cete doci do proizvodnje baruta u Kini i ko je tad kopirao tehnologiju izrade crnog baruta. ;)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on October 07, 2011, 10:45:30 am
Moje mišlenje je, da je AK kao i svi ostali, "kopirao" koncept jurišne puške i srednjeg metka, a ne princip rada. Mada može bit i to diskutabilno, pošto je rat i ratni uslovi na svim stranama pokazivao slične probleme i potrebe za takvom puškom.

LPB


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: nyupnik on October 08, 2011, 12:10:59 am
O pitanju "kopiranja":

Primjer: Galil je kopija AK, ali AK-47 nije KOPIJA MP-44 – radi se o kopiji KONCEPCIJE MP – 44. MP – 44 (djelo H. Schmeisser-a, nastala kao MP – 43, konačna verzija poznata kao StG – 44) je stvarno bila prvom jurišnom puškom na svijetu, razvijenom za “srednji” metak 7.92x33. Čim su Sovjeti imali prilike da bace oko na MP – 43, odmah su skužili prednosti takvog novog oružja, i u roku hitno konstruirali svoj “srednji” metak 7.62x39. Pitanje je samo bilo stvaranje odgovarajućeg oružja…SKS je bila prva poluautomatska puška uvedena u naoružanje za novi metak. Sada je nedostajala još automatska puška. Među tadašnjom ekipom sovjetskih konstruktora oružja počeo je žestoki okršaj za stvaranje novog “automata” (u ovom slučaju – jurišne puške). Prvi su rezultati bili spremni kad je rat već bio završio, 1946. godine, tako da su Sovjeti završili rat uglavnom naoružani automatima Špagina ili Sudajeva (taktika velike vatrene moći na maloj udaljenosti – kada vlastiti gubici nisu problem zbog ogromne mase ljudi...). Sa svojim prototipom AK – 46, M. Kalašnjikov je dobio urednu od*ebenicu – njegov je prototip nazvan “besperspektivnim”, dok je najbolje rezultate postigao prototip Sudajeva. Međutim, Sudajev nenadano umire – a učesnici natječaja dobivaju godinu dana za dorade svojih modela. Na ponovljenom natječaju tri modela ulaze u “finale”, i najboljim se smatra onaj konstruktora Bulkina. Međutim, Bulkin je bio čovjek od karaktera koji nije imao obzira prema hirovima generala, pa je ispao nepodoban. Na njegovo je mjesto hitro uskočio M. Kalašnjikov (koji je u međuvremenu modificirao svoj prvi prototip na način da je pokupio ono najbolje od svih drugih), tako da je AK – 47 konačno izabran za novo oružje (ali je tek nakon AKM modifikacije postao ono po čemu je danas poznat).
E, sad: AK – 47 i StG-44…još jednom: StG-44 (MP-43, MP-44) je prva “jurišna puška” na svijetu. Vanjski izgled obaju pušaka je sličan. Načelo rada automatike (pozajmica plinova, sa dugim klipom) je isto. Mehanizam za okidanje je isti. To bi sve bilo u korist ideje o “kopiranju” da su prethodno spomenuti elementi bili prvi puta uporabljeni na StG-44 – a nisu bili…bili su “popaljeni” od drugih, prijašnjih (i ne njemačkih!) konstrukcija. Mehanizam za okidanje “precrtan” je sa češke ZH-29 (Holek was the man, onaj isti kojeg je “citirao” stanoviti Uziel “Uzi” Gal). Pozajmica plinova je bila tada već dugo poznata (i tu su Sovjeti imali više iskustva od Nijemaca).
To je glede sličnosti.
A sada razlike: najbitniji je način bravljenja cijevi: rotacijsko kod AK-47, smično kod StG-44 (njemačko rješenje je jednostavnije i jeftinije, mada više “drma”). Opet, blok zatvarača poput onog na AK već su upotrijebili Rusi na AVS (Automatska puška Simonova), ali je istina da je najsavršenija verzija rotacijskog zabravljivanja cijevi bila ona njemačka sa zrakoplovne teške strojnice MG-151 – upravo je takvo uporabljeno na AK-47. Način rasklapanja je potpuno različit.
Anyway, Sovjeti su kopirali IDEJU jurišne puške za "srednji" metak, jer su odmah shvatili prednosti takvog koncepta (za razliku od npr. Amerikanaca, koji su forsirali “full power” municiju).
Konačno, usporedba AK-47 i StG-44: radi se o sličnim puškama koje imaju razlike u najbitnijim detaljima (zabravljivanje cijevi), dok kod ostalih (sličnih) elemenata ni jedna ni druga nisu originalne, pa se sigurno ne može ići tako daleko da se AK proglašava “kopijom” StG-44.

Imam knjigu "The Gun" od CJ Chiversa, vrlo dobru povijest nastanka i razvoja Kalašnjikova (iako se knjiga puno zapravo bavi pljuvanjem prvih modela M-16). Autor ne tlači toliko po "njemačkoj vezi" nastanka AK-47, ali navodi (za mene novi) podatak da su zarobljeni njemački konstruktori imali ogroman utjecaj na razvoj tehnologija za masovnu proizvodnju ove puške, bez koje AK-47 ne bi bio proizveden u tolikom broju.

http://www.amazon.com/Gun-C-J-Chivers/dp/0743270762/ (http://www.amazon.com/Gun-C-J-Chivers/dp/0743270762/)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: micha on October 08, 2011, 06:31:58 am
   Znači ipak se matori Kalašnjikov kitio tuđim perjem . Nije baš 100 posto ali jedno 60 posto je pozajmio od Švaba a ostalo od svojih zemljaka . Nyupnik je dosta detaljno opisao genezu jednog od aduta Sovjetske izvozne tehnologije . Nisam toliko stručan ali bih dodao da su ove dve puške jako slične i po obliku nišana , okvira za municiju , položaju gasne komore kao i celokupnog spoljašnjeg izgleda . Pošto je Stg uvedena u naoružanje oktobra 1943. a AK-47 usvojena 1947. nameće se odgovor da li je kopija ili nije . Najbolje da se posle velike pobede Sovjetskog naroda na čelu sa drugom Staljinom prizna da je Nemačka tehnologija bila superiornija i usvoji njihova puška bez ikakve kozmetičke intervencije .Zato su i raspisali konkurs za jurišnu pušku koju su imali prilike da upoznaju na istočnom frontu , a državnoj komisiji nije bilo teško da izabere onaj projekat koji je najsličniji . U to vreme nije bilo poznatih kineskih dizajnera koji jednostavno nabave nečiji proizvod i do detalja ga iskopiraju da su čak i delovi međusobno zamenljivi . Ipak su se na konkurs javili renomirani konstrukcioni biroi sa stručnjacima na čelu koji su iza sebe imali priznata ostvarenja . Ne mogu da se setim šta je to Kalašnjikov konstruisao pre AK-47 a posle sam već čuo za PKT . Nešto slično njegovom imenjaku i tvorcu sovjetskog realizma u literaturi , Mihailu Šolohovu koji osim Tihog Dona nije napisao ništa iole vredno, a i to je ukrao od belogardejca koji je poginuo 1920. Ali to nema veze pošto je on za Tihi Don 1965. dobio Nobelovu nagradu za književnost . Pa i Kalašnjikov od rane mladosti piše poeziju, ali pošto nije uspeo da pronađe knjigu od ubijenog belogardejca ili bar Nemca pa da je objavi kao svoju , baca se na konstrukciju pešadijskog naoružanja iako je bio tenkista . Ne mogu da verujem da takvom konstruktoru nije zasmetalo ništa na ondašnjim ruskim tenkovima pa da to modifikuje , već ga je ganula priča saboraca pešadinaca o nesavršenosti pešadijskog naoružanja dok se s njima oporavljao u bolnici ! Kao vozaču , ujedno mehaničaru na tenku sasvim mu je bilo normalno da na T-34 prilikom promene stepena prenosa mitraljezac pomaže vozaču tako što se nogama odupre o prednju ploču i zajedno povlače ručicu menjača . Dobro kasnije se odužio tenkistima time što im je napravio PKT koji je zamenio SGMT . Mislim da je od jednog doktora nauka i nosioca brojnih odlikovanja, Heroja Socijalističkog rada  sasvim dovoljno . Ekonomski efekat je ostvario tek baveći se onim što Rusi najbolje poznaju, prodajom votke sa njegovim imenom .


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on October 08, 2011, 09:39:18 am
Micha
Nisi pravedan prema coveku.
Mihail Kalasnjikov je radio i druge stvari, to sto mu nisu poznate kao puska koju je konstruirao, to je vec druga stvar.
Kao prvi patent priznat mi je merac pritiska ulja za tenk T-34, imao je jos neke druge inovacije na tom tenku, sve dok nije bio ranjen na frontu. Dok je bio u bolnici radi na automatu u kalibru 7.62x25mm, koji nije usvojen u naoruzanje (u to vreme su suvereno vladali PPSh i PPD, kasnije i PPS). Pored puske, konstruirao je i pistolj, a ima jos mnogo drugih patenata na njegovo ime.

Sto se pozajmica kod konstruktora tice, to se desava od kad je pocelo da se proizvodi oruzje, svaki od svakog kopira, i potom prilagodjava resenje svojoj konstrukciji.

Sto se tice puske Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0), pa to i nije bilo bas odlicno resenje, cak ni u to doba, imala je ta puska mnogo svojih losih strana, pre svega cena, a i tehnicki nije bila savrsena. Upravo su zato i njemci nastavili raditi na drugoj pusci STG-45(M) koja je bila mauzerovo resenje, i nije tehnicki bila slicna sa Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0), na primer nova puska je sistem bravljenja je "pozajmila" sa mitraljeza MG-42 (sistem sa valjcima), a najbitnije, bila je za trecinu jeftinija od Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0).

U jednom intervjuu koji je Mihail Kalasnjikov dao, rekao je da mu je kao primer pri konstrukciji njegove puske, posluzila americka puska M-1 Grand, a ne Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0).

Sto se automatske puske tice, cak ni to nije njemacka ideja, prvu automatsku pusku je napravio italijan Amerigo Cei-Rigotti 1890, modifikovana do 1900, ali tu pusku nije prihvatila niti jedna armija, pa je proizvedena u relativno malom broju.
Strucni ljudi smatraju da je "otac" Stg-44 (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=44.0) ruski Avtomat Fedorova koji se proizvodio od 1915-1924 godine i upotrebljavao se u rukoj i sovetskoj armiji, kao i u finskoj armiji u maloj kolicini.
[attachment=1]
Znaci, ako je Kalasnjikov krao od njemaca, onda su i njemci krali od Fedorova, pa se tako okrecemo u krug. ;)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on October 08, 2011, 12:02:23 pm
Postovi prebačeni iz teme Rusija više neće čuveni kalašnjikov (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=16243.msg174970#msg174970) u novu temu, sa dodanim uvodom. Predlažem da se pre novih odgovora prečita uvod, jer dosta toga raznjašnjava.

LP Božo 13
Global moderator


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 08, 2011, 12:48:26 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on October 08, 2011, 01:01:41 pm
Lepa diskusija o kalašnjikovu - vredi detaljno proučiti!


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 08, 2011, 01:15:32 pm
Inačice AK-47:[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 08, 2011, 01:34:14 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on October 08, 2011, 01:54:23 pm
Nekoliko fotografija automata Kalasnikov iz 1942 godine.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on October 08, 2011, 02:48:59 pm
Micha је ипак извео закључак да се, када је у питању аутоматска пушка "калашњиков" ради о потпуном фалсификату. Као аргумент више додаје и сазнања о руским фалсификатима у другим областима па тако тврди да је нобеловац Шолохов наојобичнији преписивач. Можда је чак и Толстој преписао свој "Рат и мир" од неког Француза али то не умањује значај његовог, као ни дела осталих аутора и пре свега Калашњикова јер их све (уз Шолохова) сматрају светски вредним и признатим. Непобитна чињеница је да је Калашњиков створио једноствану, поуздану и ефикасну пушку која је служила и служи као узор другима. Од свих је узео оно што је сматрао да ваља и добио нешто што функционише боље него оригинали. "Негација негације", рекли би дијалектичари. Скоро сва конструкциона решења су наставак (негација) претходних. Зато је она (АП система "Калашников") као систем оригинал. Осим наведеног, које је то стрељачко, пешадијско, па и било које савремено оружје уопште потпуни оригинал? Свако од њих се "наслања" бар у делу, ако не и у већини елемената система, на решења претходних конструктора или другох система (оружја).

Сједињени метак је омогућио револуцију у конструкцији ватреног стрељачког оружја. Прво је то била "брзометна пушка",а потом различити системи аутоматског (полуатоматског) оружја, међу којима аутоматска пушка "Калашњиков" заузима почасно место јер је концепт јуришне пушке (једноставно, поуздано, лако оружје пешадинца употребиљиво у свим условима борбених дејстава у којима се може наћи) наметнула као преовладавајући.  Ново револуционарно, "оригинално" оружје није и неће бити базирано око постојећег "сједињеног" метка већ на неким другом коцепту. Шта ће то бити и када ће то бити "не се знаје".


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: micha on October 08, 2011, 04:45:23 pm
   Žao mi je ako sam povredio osećanja panslavista i svojom konstatacijom narušio dogmu vezanu za najpopularnije streljačko oružje 20. veka . Kada se pročita novopostavljena tema od početka ispada da je i sam Kalašnjikov priznao 2009. da je najveći uticaj na njegovo remek delo ipak imao Šmajser .
   Posle toliko godina niko ne može da ospori uspeh ove konstrukcije u svim kategorijama ( efikasnost , pouzdanost , jednostavnost , cena itd. ) zato što ima bar 100 miliona razloga da je to tačno . To je ujedno i oficijelni podatak koji priznaju i zapadni stručnjaci . Za nas ljubitelje vojne tehnologije bi trebalo da bude važnije kako je do razvoja nekog sredstva došlo i ko je u stvari zaslužan , a ne da ponavljamo kao vrapci zvanične izjave i dekrete . Mislim da je ovakav forum pravo mesto za iznošenje ličnih mišljenja i saznanja , gde se ujedno može dosta saznati o ovoj temi, za razliku od zvaničnih sajtova proizvođača i trgovaca oružjem . Makar i na ovaj način možemo odati priznanje zaboravljenim i nepravedno zapostavljenim konstruktorima , tehničarima , vojnicima i svima onima koji su svojevremeno učinili herojska dela ali državnoj administraciji nisu odgovarali pa su zamenjeni podobnima . Setimo se snimka marinaca koji podižu američku zastavu na Ivo Džimi na osnovu koga je podignut i spomenik a da je to u stvari montaža napravljena posle nekoliko dana sa drugim akterima, pošto snimateljska ekipa nije mogla da se probije jer su još uvek trajale borbe. Ista stvar se desila i u Berlinu prilikom isticanja Sovjetske zastave na Rajhstag kada su zbog nepodobnosti akteri zamenjeni odgovarajućim . Ovi snimci su obišli svet , glumci su nezasluženo dobili odlikovanja i imena na spomenicima , dok su pravi junaci zaboravljeni . Makar oni bili i na strani pobeđenih .
   Gorostas iz Jasne Poljane je potpuno suprotan primer od Šolohova i njegova biografija se može uzeti za jedan od dokaza da je Šolohov plagijator . Počev od svog socijalnog porekla , preko visokog obrazovanja i izuzetno plodnog stvaralačkog rada naspram Šolohovljevog seljačkog porekla i siromašne spisateljske karijere Tolstoj je bio priznat u celom svetu , čak je bio uzor Martinu Luteru Kingu i Gandiju . Nesporno je jedino da se kao mlad priključio Boljševicima i kasnije učestvovao u borbama protiv carske vojske , pa je kao takav bio idealan za komunističku propagandu gde i radnik , bivši seljak može da stvori vrhunsko literarno delo isto kao i npr. Tolstoj koji je grofovskog porekla . Tolstoj ne da nije prepisao nečije delo već je kao originalan i prepoznatljiv autor služio za uzor najvećim piscima svoga doba kao što su Virdžinija Vulf, Tomas Man , Džems Džojs i mnogi drugi nakon njih .


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on October 08, 2011, 05:00:06 pm
Micha
Kada govorimo razvoju o dizajniranju oruzja i opsto o masinstvu, odgovorno tvrdim da se veoma retko dogadja neka revolucija u konstuiranju, i da ta revolucija je uglavnom povezana sa nekom revolucijom u materijalima koji se koriste. Sve ostalo je evolucija.
Nista se ne desava odjedanput. Cak ni nista manje slavni Brauning ili Mauzer nisu bili orginalani i napravili nesto nevidjeno do tada, vec su kopirali i usavrsavali resenja ostalih, prilagodjavajuci ih svojim modelima oruzja. Sad, jel znamo ili ne cija su resenja koja su kopirali i usavrsavali ovi slvani oruzari, zavisi od toga kolko su ti prethodni autori bili komercijalno uspesni na svetskom nivou.
Jednostavno, to tako ide u masinstvu.

Sto se pisaca tice, tu se ne bih mesao, jer ovo nije tema o tome.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on October 08, 2011, 05:20:50 pm
Na ovu temu se vjerovatno može puno toga napisat ali mislim da je u ovome sve sažeto.

Quote
Post-war

Generally accepted as the world's first assault rifle, the StG44's effect on post-war arms design was wide-ranging, as evidenced by Mikhail Kalashnikov's AK-47, and later in the U.S. M16 and its variants.
 The Soviet Union was quick to adopt the assault rifle concept.
The AK-47 used a similar-sized intermediate round and followed the design concept, but was mechanically different.

http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on October 08, 2011, 06:02:01 pm
Micha@, не знам из чега си закључио да су повређена некима (то јест мени) панславистичка осећања. Неки други, који дуже читају овај форум, мисле другачије о мојим ставовима о Русији и Русима овде. И они , као и ти, грешите. У конкретном случају ја сам само искористио дигресију на шпекулације које износиш око Шолохова (а то, да је и тачно, нема благе везе са Калашниковим) као аргумент против твоје тврдње о конструкцији Калашњикова као копији-фласификату. Узгред, није СССР или ти комунистичка Русија, доделила Шолохову нобелову награду, већ Нобелов комитет за који се зна да је био  антикомунистички. Па ти сад види о томе ко је Шолохова заковао у "звезде". О књижевости можемо у другој теми.

Наравно, да овде свако може да износи своје аргументе и тврдње, па и ти, али без олаког етикетирања.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 08, 2011, 07:36:05 pm
Da li je AK-47 kopija Stg-44? Možda nađemo odgovor u ovom tekstu.[attachment=1][attachment=2] Hugo Schmeisser je kao civil zarobljen i odveden u SSSR, da radi u tvornici oružja u kojoj je također radio i M.Kalašnjikov.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 08, 2011, 08:30:43 pm
Stg-44 vs. Ak-47[attachment=1]Izvor:Wikipedia.ru


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: tihi on October 08, 2011, 09:09:37 pm
   Boze svasta sam procitao u ovoj temi...Ima i ljudi koji tvrde da je Elvis ziv...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: momo PT61 on October 09, 2011, 09:09:07 am
Ajde da pogledamo na stvari iz persektive XXI veka.Najnoviji primer-genijalac iz Aplle-a.Kad sa strane pogledamo-obican covek bez redovno zavrsenog fakulteta,napravio puno stvari koje danas izgledaju kao najobicnije kucne potrebne stvari,ali su promenili svijet za deset godina tehnoloski kao sto.Ili B Geyts,Microsoft,okrenuse takvi ljudi svet naglavacke za kratko vreme.A uvek se nadju dezurni kriticari koji uvek kazu(kao po pravilu)-plagijatori,kradljivci ideja,itd,itd.A nikad takvi kriticari ne odgovore na najjedno stavnije pitanje-kad je/ako je/sve to tako,zasto ONI ne napravise takvo nesto?Danas na trzistu postoje firme koje rade komponente za sve-od igracaka,oruzja,komjutera do satelita.Ali treba se naci covjek/ili tim/koji od takvih sstvari stvori neki proizvod koji ce se probiti na trzistu.U avio industriji skoro svi koriste gotove NACCA profile,pa niko od toga ne pravi problem-zasto gubiti vreme na stvari koje su vec proverene u praksi.Dali je plagijat ako neki konstruktor stavi uvodnike vazduha na novom avionu sa srane,a iskoristi i delta krilo,a i motor koji koristi vec drugi avion?
Ovde je rec o oruzju stvarano pre skoro 70godina,u vreme kada miioni ljudi umiru sirom svijeeta.
Konstrukcija oruzja izgleda jednostavna-kundak,sanduk,magazin,cijev,rukohvat-gotova stvar,naizgled ali sve to treba uskladiti da bi se dibilo kvalitetno i pouzdano oruzje.
Drugi problem su rokvi-zbog postizanja rokoa,cesto se odustaje od sopstvene ideje i ide se na proverene stvari i zamisli.
Zatim dolazi proizvodnja -tu najcesce dolazi do problema i kasnjnja.
Sve to je Kalasnjikov morao da resva-i konacni rezultat 100 miliona AK
Uvek se na konacan proizvod mogu naci zamerke,nekad i bolji proizvod odpadne jer nije mogao masovno i jevtino da se proizvodi.Ljudi,naucnici,pisci su ponosni ako su Laureati Nobeove nagrade,ali oni koji su odpali u trci,,kazu-nagrada ko narada,nista posebno.
U istoriji je irelevantno dali je neko slavist,panslavist,antislavist,pro ili konra zapadnjak,istocnjak ,severnjak,juzjak itd,itd-na kraju ostaje cinjenica da AK je usla u legende,kao sto i stoji u naslovu Topic-a


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on October 09, 2011, 03:20:36 pm
Mali doprinos temi, HV br. 38, 93. g.
Autor : Mirko Kukolj

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on October 09, 2011, 03:22:35 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

poz.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 09, 2011, 04:19:55 pm
Tko je ovo napravio trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za mir.Svaka čast na ovakoj ideji. :super[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on October 09, 2011, 04:20:50 pm
Gde da stavim Lajk. ;D ;D ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 09, 2011, 08:16:54 pm
Izloženi AK-47 u ruskom vojnom muzeju.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Izvor:http://englishrussia.com


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 10, 2011, 07:21:17 pm
AK-47 muzej.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 10, 2011, 07:23:32 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 10, 2011, 07:24:49 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 10, 2011, 07:31:59 pm
Evo kako Afganistanci odaju počast legendarnom oružju.[attachment=1][attachment=2][attachment=3]Izvor:http://www.englishrussia.com/


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: micha on October 10, 2011, 08:16:05 pm
Na ovu temu se vjerovatno može puno toga napisat ali mislim da je u ovome sve sažeto.

Quote
Post-war

Generally accepted as the world's first assault rifle, the StG44's effect on post-war arms design was wide-ranging, as evidenced by Mikhail Kalashnikov's AK-47, and later in the U.S. M16 and its variants.
 The Soviet Union was quick to adopt the assault rifle concept.
The AK-47 used a similar-sized intermediate round and followed the design concept, but was mechanically different.

http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

   Dodao bih i još jedan link
http://www.youtube.com/watch?v=8BXjtv1i7DE


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 16, 2011, 07:22:14 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 16, 2011, 07:53:03 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 16, 2011, 07:55:10 pm
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kanader41 on October 16, 2011, 07:55:46 pm
[attachment=1]

Izvor : http://englishrussia.com/


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Boris P on October 16, 2011, 08:40:17 pm
Ludilo  ;D

Ono su "Pirotski ćilimi" ?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: bizmark on November 13, 2011, 11:04:12 am
http://www.youtube.com/watch?v=8jsMyg9NwBc

Вреди и ову емисију погледати као прилог овој теми.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: bizmark on November 26, 2011, 11:34:30 am
Руси праве нови "калашњиков"

Чувени модел АК-47, познатији као "калашњиков", ускоро би требало да добије замену, савременију аутоматску пушку АК-12, највила руска фабрика оружја "Ижмаш"

Руска фабрика оружја "Ижмаш" понудила је армији нову аутоматску пушку АК-12 која би могла да замени чувени модел АК-47, познатији као "калашњиков", а прототип нове пушке требало би да буде тестиран у децембру.
Према изворима листа Известија у Министарству одбране Русије, нови модел пешадијског оружја још увек нико није видео, осим у инжењерским нацртима, али најважнија иновација коју су предвидели конструктори јесте могућност њене употребе уз помоћ једне руке.
"Уколико је борац рањен у руку или ако му је једна рука заузета, он ће и даље моћи да пуца, да репетира затварач или да мења магацин са муницијом", рекао је високопозиционирани официр који је имао прилику да се упозна са плановима за израду нове пушке.
Модел чији је радни назив АК-12 требало би да се одликује и новим магацином у који ће стајати 60 метака, уместо 30 колико их стаје у АК-47.
Официр који је проучио планове за нову пушку рекао је да ће њен прототип бити израђен у више верзија различитог калибра, са стандардним 7,62, као и калибра 5,45 и 5,56 милиметара. Он је наговестио и израду модела потпуно новог калибра.
"Дизајнери нису приказали ништа заиста ново у односу на стари 'калашњиков'. Механика пушке је остала мање више иста са применом традиционалних решења. Суштина свих промена јесте да се задржи поузданост и чврстина пушке АК-47", навео је официр.
Због тога ће прототип задржати исту тежину свог славног претходника од 3,3 килограма, а према речима руског официра конструктори обећавају да ће пушка имати мањи трзај и да ће бити прецизнија. 

Преузето са сајта: РТС


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: momo PT61 on November 26, 2011, 08:32:14 pm
Bas bih volio da vidim taj ''NOVI'' koji ce biti slican starome?Mozda je novinar nesto pobrkao?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: sokars on January 04, 2012, 10:34:00 pm
Zdravo
Neznam dali ste vec pisali koje sve verzije AK koriste ili su koristili naoružane snage JNA VJ VS i MUP-a
Kad vidim neku sliku onda VS koristi Bugarski AK-M1 a policija Nemački MPi-72
Kad sam bio 2000 na kalamegdanu bila je tamo izložba naoružanja VJ i pisali su tamo da SJ VJ koriste AK-74
ali nikad nisam video ni jednu sliku nekog pripadnika OS sa AK-47,AKM ili AK74
Nigde nema slika sa Ruskim verzijama AK ili Rumunskim pa sigurno je poneki isto zalutao iz Madjarske :-)
Hocu isto da pitam dali SJ VS ili MUP-a koriste Kineske AK koje su zarobili kod ... (da nekršim pravilnik)
Ako neko zna koje sve verzije su korišcene ili ima sliku pa neka postavi ovde ili mozete mi slati na e-mail sokarsrb@gmail.com
hvala milan


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on January 04, 2012, 10:57:58 pm
У ЈНА су коришћени оригинални руски АК - 47 својевремено купљени (можда стотинак комада, набаљеби почетком 70-тих година) за потребе 63.падбр. Све остало наоружање по систему "Калшњикова" су "Заставине" АП М-70 са низом подваријанти.  ВЈ и ВС никад нису имали ни користиле бугарске, мађарске, румунске, конеске и ине варијанте "Калшњикова". Заплењено оружје се није  користило у јединицама. Изузетак су једино заплењене аутоматске пушке Р-4 (Јужоафричка варијанта "Галал" АП која је у основи коипија "Калшњикова") које су коришћене у 63.падбр и било их је у већој количини. Средином 90-тих је за потребе 72.спбр набављена једна мања количина модернизованих "Калашњикова" (заборавио сам моделм мислим 101 или тако нешто), али у калибру 7,62х39.

За МУП не знам.

Узгред не сећам се да је на Калимегдану 2000-те била нека изложба. Била је 2007.године.

Још нешто. Зашто би ВС користила туђе копије "Калашњикова" када је "Заставина" варианта квалитетнија? Осим тога, када имш нечега пар  или десетина, па и више комада то нико паметан не уводи у наоружање. То се ради само у крајњој нужди (нема другог решења). Појам "увести у наоружање" подразумева решити питање одржавања, снабдевања резервним деловима, обуку техничког особља и сл. Не мења се пушка као ципеле, чим изађу из моде. То што неко оружје изгледа атрактивно не значи да је добро за војну употребу.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: sokars on January 04, 2012, 11:43:18 pm
Hvala Mnogo za odgovor
ali u naoruzanju SB VS imaju minimalno još
Arsenal AK-M1


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: sokars on January 05, 2012, 12:00:50 am
MPi-72


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: sokars on January 05, 2012, 12:39:37 am
inače šta se tiče izložbe
nije bila neka velika...
bila je tamo gde je bio izložen F-117
bilo je par slika i AK-74 i nesecam se dali je pisalo naoružanje 63 ili specijalne brigade (72)
bilo je isto izloženo naoružanje koje je bilo zarobljeno šipcima i neka US uniforma koja je pripadala nekom Ameru


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: tihi on January 05, 2012, 01:00:14 pm


 Zandarmerija je policijska snaga i ne pripada VS nego MUP-u.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on January 05, 2012, 08:09:25 pm
Слике (3,4 и 5) у одговору број 48 јесу руске и то се те о којима ја говорим. И у калибру су 7,62мм(х39). И замолио бих те да користиш знаке интерпункције јер не могу да разаберем увек о чему пишеш и шта се на шта односи. Такође, упозорио бих те да народе са ових ( као и било које друге) не називаш поспрдним именима.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Titan on February 05, 2012, 07:18:24 pm
Чак је и "Калибар" допринео забуни о томе које верзије Калашњикова корисити ВС, када је наведено у једном чланку о 72-гој специјалној да су набављени руски калашњикови серије 100, конкретно АК-101, што је потпуно нетачно. АК-101 је урађена (претежно) за извоз и то у калибру 5,56. Варијанта коју смо ми купили је у калибру 7,62*39 и њен тачан назив је АК-103. Жандармерија поседује ове бугарске варијанте које сте горе навели, такође 7,62 калибра. Иако не знам поуздано и из прве руке, могу да се кладим да ниједна наша јединица војске и полиције никада није набавила и увела у наоружање било које оружје у руском калибру 5,45*39, као што је нпр. АК-74, осим можда ако је реч о заплењеном оружју или да је набављена нека мања количина за опите.

Чини ми се да је Џумба горе случајно направио грешку, Р-4 је верзија (скоро копија) "ГалИла" АРМ, а не "ГалАла". Галил је направљен након што су Израелци откупили документацију од Финаца који су производили своју копију АК. У питању је Валмет, мање позната варијанта калашњикова али свакако вредна помена.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on February 06, 2012, 07:04:56 pm
Титан, хвала на исправци. Да, мислио сам на "Галил".

Можда нисам добро схватио, али ти рече да АК 103, која је у поседу наши специјалца у ВС (у калибру 7,62х39) није из серије калашникова "100". Ја мислим да тој серији припадају и АК 101 и АК 103.

Ни ова пушка (АК 103) није у формалном смислу уведена у наоружање (као ни једна друга система Калашников осим оних произведених у "Застави", чак ни заплењена Р-4, бар колико знам). Увођење у наоружање подразумева неку процедуру, која обухвата и сток резервних делова, упутства за руковање, одржавање, ремонт и сл.. Она није спроведена јер није ни требало, а ни могло. Само се користи(е) "док је(их) има".


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kaiser0591 on February 06, 2012, 09:17:59 pm
Evo kada neće niko pa moram ja :D
Novi AK 12, godina proizvodnje 2012.... Ruska vojska je već odbila da ga uvede u naoružanje jer ima oko 12 miliona kalašnjikova viška. Prošao je sva ispitivanja i samo su policija i neke specijalne jedinice vojske naručile manje količine ovih pušaka u kalibru 7,62x39 iako se proizvodi i u drugim kalibrima prikazanim na slikama ispod...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Titan on February 07, 2012, 04:58:21 pm
@Dzumba
Nisam mozda lepo napisao. AK-103 pripada seriji 100. Apsolutno je netacno da je nabavljena AK-101, koja je takodje iz serije 100.

Ovaj drugi deo napisanog je trebalo da ukaze na to da se na ovim prostorima nikada nije koristilo oruzje u kalibru 5.45x39, ciji je predstavnik AK-74, odnosno AK-74M, koja je zvanicna puska ruske vojske. A novine i dalje spekulisu na tu temu, te Makedonija nabavila, te Bosna... Moguce je veoma da su u pitanju novinski clanci "nepismenih" novinara, kojima lako moze da se desi da zamene mesta 4 i 7 pa umesto AK-47 ispadne AK-74, cime se uvedu u zabunu stotine ljudi.

kaiser0591
Prva misao mi je bila: "Ala je ruzan do bola!" Ali opet nesto razmisljam, ni ne treba da bude lep. Ima li kakvih detalja interesantnih jos o oruzju?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on February 07, 2012, 05:07:43 pm
@kaiser0591

Pričali smo o tome u temi Rusija predstavila novu jurišnu pušku Kalašnjikov (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=17636.0) ;)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kaiser0591 on February 07, 2012, 08:18:44 pm
@Bozo13 sorry nisam vidio  :super

@Titan Meni je prelijep  :pirat a više informacija bi trebalo da ima na linku koji je Božo stavio, idem i ja tamo da bacim pogled  :super


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on February 07, 2012, 11:45:28 pm
titane, za vreme rata u bosni bosanski muslimani imali su ak 74. par komada koji su zarobljeni sam i ja imao u rukama (i "pribrao" dva metka za kolekciju ;D) u kojoj kolicini ih je bilo i kako su nabavljeni, e to ne bi znao da kazem :-\ svakako ne nekoj velikoj, jer bi ih bilo malo vise u javnosti.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on February 09, 2012, 06:11:00 pm
 ;D

http://www.youtube.com/watch?v=bI0AzYwIILQ


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kaiser0591 on February 09, 2012, 09:23:38 pm
Ma daaaaj  :super hahahaha
Još samo nema roštilj na sebi  :udri  ;D ;D ;D ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on February 09, 2012, 11:39:27 pm
Zanimljivo rešenje za promenu okvira. Slika je sa airsoft replike. Zanimljivo bi bilo videti, kako bi se ponašalo na pravom kalašu.

[attachment=1]

LPB


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: KPoV on May 14, 2012, 03:54:43 am
Jedna umjetnicka:

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on May 14, 2012, 05:33:24 am
Zanimljiva slika. Koja kombinacija! Puška bugarska(?) sanduk za municiju jugoslovenski, municija u okvirima i okviri vjerovatno isto bugarski, ostala municija jugoslovenska (mesingana čaura). Ispod plinske komore alat za podešavanje prednjeg nišana....


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: KPoV on May 14, 2012, 06:43:49 pm
Pise na sajtu da je rumunski; tip ga kupio, osmirglao, pa prelakirao.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on May 14, 2012, 06:44:50 pm
Baš me zanima kako pogađa sa rumunskim nišanima i Yu municijom.. ;)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on May 14, 2012, 07:42:13 pm
kolko se ja secam rumunska varijanta je imala onu drsku na drvenoj oblozi. ne znam koja je to varijantabila.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on May 14, 2012, 08:09:05 pm
To je varijanta model 63 za domacu vojsku, izvozni produkti nisu imali takav prednji rukohvat, do duse, i to je po zelji kupaca. :)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on May 14, 2012, 09:00:34 pm
kako se pokazala ta rumunska proizvodnja?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on May 14, 2012, 09:02:50 pm
kako se pokazala ta rumunska proizvodnja?

Kako se ja sjećam bile su jedne od preciznijih.

poz.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Brok on May 14, 2012, 09:35:40 pm
Po nekim pričama, mada je Božo to kasnije dematovao jer je koristio obe (bugarsku i ex Yu), bugarka je ispala bolja čak i od ruske.
Mada mi Božo nikada do kraja nije objasnio po čemu je ex Yu bolja od bugarke. :)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: BrRista on October 24, 2012, 01:44:19 pm
Evo i moje lepotice Ak74U

[attachment=1]
[attachment=2]

Steta sto je airsoft replika  :(


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: HrcAk47 on October 24, 2012, 02:51:04 pm
To nije AK74u. Ima šaržer od standardnog AKM, tako da je to u principu naš M93. Jedino prednji rukohvat i kundak je od standardnog AK74. Frankenštajn. :D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: BrRista on October 24, 2012, 02:59:07 pm
To nije AK74u. Ima šaržer od standardnog AKM, tako da je to u principu naš M93. Jedino prednji rukohvat i kundak je od standardnog AK74. Frankenštajn. :D

Imam i originalni okvir za tu repliku. Nazalost, plasticni je pa malo klima, plus je hi cup pa mora stalno da se navija. Na mnogim susretima su zabranjeni ti okviri. Uzimamo sta i kako ima da se nabavi od okvira i nisu jeftini (oko 13 e komad)
Inace je replika od drveta i metala, nema plastike, ima blow back - zatvarac radi kao na pravoj AP. Puska je teska 3.3 kg.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Titan on October 25, 2012, 03:41:12 am
Мени је прелепа Риста, свака част! Колико кошта ако смем да питам и може ли се пазарити негде поближе Ужицу? Поздрав


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Papilon on October 25, 2012, 06:33:46 am
Evo i moje lepotice Ak74U


Steta sto je airsoft replika  :(
Zašto..... ???  ???


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: BrRista on October 25, 2012, 07:23:25 am
Evo i moje lepotice Ak74U


Steta sto je airsoft replika  :(
Zašto..... ???  ???

I tu si u pravu. Poceo sam da se bavim airsoftom jer sam shvatio da cu iz pravog oruzja retko pucati jer u Uzicu ne postoji komercijalno streliste. Ovako, na susrteima, pucam po ceo dan, ceo dan sam u prirodi, igramo se vojske.
@ Titan -Ovakve replike inace za sada uglavnom samo prodaje Arsenal. Skupe su kod njih pa se dovijamo na razne nacine. Javni se na pp pa cu ti dati kontakte za nabavku.

I za kraj, slika "Rusa" u predahu izmedju akcija.
[attachment=1]
Nadam se da ovo nije offtopic.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Papilon on October 25, 2012, 09:32:29 amI tu si u pravu. Poceo sam da se bavim airsoftom jer sam shvatio da cu iz pravog oruzja retko pucati jer u Uzicu ne postoji komercijalno streliste. Ovako, na susrteima, pucam po ceo dan, ceo dan sam u prirodi, igramo se vojske.


Igaš se rata, i pucaš......zar to nije predivno!!!


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 04, 2013, 11:35:10 pm
MAlo gledao po netu, i vidio da Severna Koreja ima i Ak-74, jedna je varijanta sa kundakom koji se sklopi na stranu (klasika)

[attachment=1]


Pažnju mi je privukla ova varijanta, pri kojoj se preklopni kundap preklapa na gore. Nešto što još nisam video na AK familiji. Večina slika tog klona je sa artileriskim posadama, ali postavljam sliku "policajca" zbog veče rezolucije.

[attachment=2]

Nije mi jasno, zašto bi od kundaka koji se sklapa na stranu napravili takav koji se preklapa na gore ???

LPB


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 04, 2013, 11:40:03 pm
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on April 06, 2013, 03:22:23 pm
Ovi Koreanci se stvarno spremaju za rat.
Veliki vođa im je zadao domaće zadatke: svako mora da ukopa po neko topče ili raketni bacač u svom dvorištu. Svi su zadužili puške.
Ne znam kakvo je snabdevanje sa municijom, jer kad narodu podeliš oružje, moraš im dati i džebanu za šenlučenje.
Ako je narod gladan - kako što se priča, verovatno sa tom puškama love sve i svašta .......

Interesantni ovi njihovi kalašnjikovi. Vidi se na njima da su svakodnevno u rukama (propao brunir na ivicama i potamneli drveni kundaci).

Da li koriste samo 7.62x39mm ili ih ima i u kalibru 5.45mm?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kumbor on April 06, 2013, 06:23:08 pm
na slici rvhl4m je AK74 5,45mm.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on June 08, 2013, 10:23:12 pm
http://www.youtube.com/watch?v=Dnrfq7nix-I


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bookkac on June 09, 2013, 01:03:25 pm
Evo i moje lepotice Ak74U


Steta sto je airsoft replika  :(
Zašto..... ???  ???

I tu si u pravu. Poceo sam da se bavim airsoftom jer sam shvatio da cu iz pravog oruzja retko pucati jer u Uzicu ne postoji komercijalno streliste. Ovako, na susrteima, pucam po ceo dan, ceo dan sam u prirodi, igramo se vojske.
@ Titan -Ovakve replike inace za sada uglavnom samo prodaje Arsenal. Skupe su kod njih pa se dovijamo na razne nacine. Javni se na pp pa cu ti dati kontakte za nabavku.

I za kraj, slika "Rusa" u predahu izmedju akcija.
[attachment=1]
Nadam se da ovo nije offtopic.


Da znas da si mogao koji video da napravis  :laugh:


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on July 11, 2013, 04:25:11 pm
http://www.youtube.com/watch?v=P5BZ0KhaUeE


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Elminstter on July 24, 2013, 07:38:55 pm
fin snimak podvodnog opaljivanja

http://www.youtube.com/watch?v=cp5gdUHFGIQ


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on July 25, 2013, 08:35:39 pm
Очигледно, убитачно дејство тако испаљеног зрна није ни 30-так сантиметара. Вода значајно успорава лет зрна. Значи, кад скочиш у воду и само мало зарониш могу пуцати по води за тобом колико им је воља, неће ти наудити.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on July 26, 2013, 05:49:19 am
Vir: "Večernji list" Zagreb
http://www.vecernji.hr/

Zatvoreno za javnost

'Tajni' muzej CIA-e dobio Bin Ladenovu pušku AK- 47

Radi se o vjerojatno najzanimljivijem muzeju na svijetu, no, eksponate koji se nalaze unutra nikada nećete vidjeti

'Tajni' muzej CIA-e dobio Bin Ladenovu pušku AK- 47 

Muzej CIA-e u Langleyu, Virginia, nedavno je "vlasnik" novog izloška. Radi se o pušci AK-47 Osame bin Ladena koja je pronađena pokraj njegova mrtva tijela nakon što su ga ubili američki marinci, javlja RT. 

U muzeju se nalaze razni vojni predmeti, špijunske "igračkice" i sl. koji su prikupljeni u zadnjih 70 godina, uključujući i predmete iz II. svjetskog rata. No, muzej je zatvoren za javnost pa eksponate nitko osim zaposlenih ne može vidjeti.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MiskoMI on July 26, 2013, 09:21:58 am
A evo i slika

Ništa posebno običan AK
[attachment=1]


[attachment=3]

Maketa Bin Ladenove kuće u pakistanu
[attachment=2]


Ostatak slika iz muzeja
http://www.nbcnews.com/id/52368065/displaymode/1247?beginSlide=1


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Elminstter on July 26, 2013, 11:51:45 am
Очигледно, убитачно дејство тако испаљеног зрна није ни 30-так сантиметара. Вода значајно успорава лет зрна. Значи, кад скочиш у воду и само мало зарониш могу пуцати по води за тобом колико им је воља, неће ти наудити.

ne znam da li ima razlike kada zrno dobije vec brzinu pa uleti u vodu , ili kada krece od nule pa ubrzava kroz vodu,
nekako mi se cini da ce dalje otici kroz vodu ako je opaljenje izvan vide,
ako je suditi po filmovima voda je zakon za izbegavanje metkova.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on July 26, 2013, 08:11:01 pm
И када се испале изван воде зрно не прође више од 30-40 см, чак и мање. Највише продире зрно из пиштоља, а најмање из тешких снајперских пушака (12,7мм). Што мања почетна брзина, односно брзина урањања у воду, и што мања маса (пресек зрна) то већа продорност.

А филмаџије врло често приказују како зрна пролазе поред онога који гњури под водом бежећи од потере (стрелаца). То се не дешава, зрна кратко продру,а онда потону, при чему се она већег калибра и распадну (углавном отпадне кошуљица).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on July 27, 2013, 07:05:21 am
Bila je jedna epizoda mitbastera bas o ovome. Izasli su sa brdo upotrebljivih podataka.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kumbor on July 27, 2013, 09:47:53 am

S druge strane, što se tiče artiljerijskih zrna, naročito brodskih topova, situcija je drugačija. Tridesetih godina XX veka, Japanci i Francuzi razvili su posebne granate  kalibra 460mm i 380mm, koje optimalno dejstvo imaju kada urone u vodu par desetina metara pred ciljem, sa malim podbačajem. Stvar je u posebno profilisanom prednjem oživalu. Granata pod vodom promeni ugao kretanja (vrati se ka pravolinijskoj putanji) probije oplatu broda, protivtorpednu pregradu i celu podvodnu zaštitu i eksplodira ispod glavnog oklopnog pojasa. Eksperimenti su provođeni na trupu nedovršenog BB "Tosa" i pokazali su zapanjujuću efikasnost. 1941., u prvoj fazi potere za Bismarckom, BB KG V primio je pogodak 380mm granate u rejonu pramčanih municionih komora, ispod moćnog glavnog pojasa. Srećom granata nije eksplodirala (čest slučaj kod nemačkih granata velikog kalibra), inače bi bila katastrofa, Englezi bi izgubili dva BB u razmaku od pola sata.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on August 14, 2013, 05:20:17 am
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Rusija službeno registrirala koncern Kalashnikov

Datum objave:
13.08.2013

Koncern Kalashnikov je spreman objediniti sve velike ruske proizvođače pištolja i pušaka, izjavio je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin, a prenose RIA Novosti. "Kalashnikov koncern je službeno registriran. Sretan rođendan! I sretno na velikom poslu! ", izjavio je Rogozin, koji je zadužen za rusku obrambenu industriju ispred ruske vlade.

Nova tvrtka Koncern Kalashnikov, čije je osnivanje predložio Rogozin prošle godine, trebao je biti registriran na dan ruskih proizvođača naoružanja 19. rujna. Korporaciju će činiti Izhmash, Izhmekh i neki drugi mali proizvođači oružja.

Izhmash proizvodi Kalašnjikove još od 1949.godine dok je Izhmekh najpoznatiji po proizvodnji pištolja Makarov i Yarygin.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on September 26, 2013, 12:38:47 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Rusija prodaje vlasnički udio proizvođača AK-47

Datum:
26.09.2013

Ruski državni konglomerat Russian Technologies najavio je prodaju tvrtke proizvođača jurišne puške AK-47 dvojici ruskih privatnih investitora. Radi se o udjelu nešto manjem od polovice vlasništva. Tvrtka , Izhevsk Machine Works, proizvodi AK-47 još od vremena nakon Drugog svjetskog rata . I unatoč godinama duboke financijske krize, na tvrtku se gleda kao na dragulj ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Izhevsk je vratio profitabilnost u posljednjih nekoliko godina u velikoj mjeri zbog velike prodaje na američkom civilnom tržištu.

Vlada je bila u potrazi za investitorima kako bi podijelila teret modernizaciju strojne obrade i integracije poslovanja u sklopu Izhmasha sa drugim malim proizvođačima oružja. Prema sporazumu, dva ruska investitora kupuju 49 posto Izhmasha i četiri povezana poduzeća koja proizvode pištolje, spremnike za streljivo i alatne strojeve za industriju oružja, a vrijednost posla se procjenjuje na 78 milijuna USD. Investitori su Aleksei Krivoruchko, jedan od vlasnika prigradskih vlakova koji povezuju Moskvu sa svojim zračnim lukama, te Andrei Bokarev, vlasnik dijela sibirskih rudnika.

Kontrolni udio od 51 posto će ostati u državnom vlasništvu konglomerata Russian Technologies, krovne organizacije koju je utemeljio predsjednik Vladimir Putin još 2007.godine kako bi oživio vojnu industriju. " Privatna i državna partnerstva su učinkoviti model reforme poduzeća", rekao je Sergej V. Chemezov, izvršni direktor Russian Technologies.Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on April 03, 2014, 11:51:01 am
Dokumentarni film autora  DMITRY ROGOZIN-a "KALASHNIKOV" (en) .


http://www.youtube.com/watch?v=FO7ui-PDQVY


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on August 12, 2014, 11:41:21 am
Prateći temu o događanjima u Ukrajini primjetio sam da borci dosta često omotaju ovaj sklopivi kundak.

[attachment=1]
[attachment=2]
Koji bi mogao biti razlog, možda da nije ditektan kontakt obraza sa željezom dok se puca?
Čini mi se da je ovo jedna od verzija AK pa sam pitanje ovdje postavio.

poz.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on November 25, 2014, 10:28:47 pm
Porođajne muke novog "kalašnjikova"

Visoke ruske zvaničnike, koji su najavljivali da će novi "kalašnjikov" biti u upotrebi do kraja ove godine, demantovali su ozbiljni nedostaci koje je AK-12 pokazao. Ipak, suvlasnik Koncerna "Kalašnjikov" tvrdi da će problemi biti rešeni i da će AK-12 povratiti staru slavu AK-47 i imena Mihaila Kalašnjikova.

Testiranje AK-12, uključujući produženu izloženost ekstremnoj toploti i hladnoći, kao i simulaciju oštrijeg rukovanja puškom, otkrilo je ozbiljne nedostatke na oružju, piše američki magazin Njuzvik, pozivajući se na ruske medije.

[attachment=1]
Vladimir Putin sa prototipom AK-12 (arhivska fotografija)

Rusku vojsku zabrinjava i loša fininsijska situacija farbike. Svojevremeno slavni konstruktor AK-47, pokojni Mihail Klašnjikov uputio je peticiju Vladimiru Putinu da se nekadašnji "Izmaš" spase propasti.

Septembra prošle godine iz Kremlja je najavljeno da će novi, unapređeni "kalašnjikov" ruska vojska početi da koristi krajem 2014. godine, kao deo povećenja budžeta ruske odbrambene industrije koji je predviđao dvostruko veću proizvodnju oružja, navodi američki nedeljnik.

Čak je i Putin obišao Koncern "Kalašnjikov", gde se slikao sa prototipom AK-12.

Kako tvrdi Njuzvik, projekat je već bio u nevolji – sa milionima starijih modela "kalašnjikova" na zalihama, generalštab ruske vojske nije hteo da kupi AK-12.

Međutim, ruski milijarder Aleksej Krivoručko, suvlasnik nekadašnjeg "Izmaša", uveren je da će svi problemi sa AK-12 biti rešeni.

"Prodaja automatske puške domaćim i međunarodnim kupcima, vratiće brendu staru slavu AK-47 i istaći ime legendarnog ruskog konstruktora oružja", smatra Krivoručko.

Konstruktor Mihail Kalašnjikov ideju za automatsku pušku, koja ga je proslavila, dobio je dok se lečio od posledica ranjavanja tokom Drugog svetskog rata.

U to vreme vojnici Crvene armije mučili su se sa nepouzdanim ruskim automatima, pa mu je uzor bio nemački "šturmgever 44", prva efikasna automatska puška Drugog svetskog rata.

Najpoznatiju pušku "kalašnjikov" dizajnirao je 1947. godine, čime je postala operativna u Crvenoj armiji.

Iako nije posebno precizan, jednostavnost i ubojitost AK-47 su za primer. Funkcioniše i u vlažnim i u pustinjskim uslovima, za razliku od mnogo sofisticiranijeg oružja, poput američke puške M-16.

AK-47 je omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerilaca i terorista i procenjuje se da na svetu ima 100 miliona komada tog oružja.

"Tokom Vijetnamskog rata, američki vojnici bi bacali svoje puške M-16, i od mrtvih vijetnamskih vojnika uzimali AK-47 i metke", rekao je Kalašnjikov u julu 2007. na ceremoniji obeležavanja 60. godišnjice te puške.

Izvor: www.rts.rs


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kumbor on November 25, 2014, 10:49:38 pm

Problemi takvih velikih puškara kakvi su Rusi sa novim modelom pokazuju koliko je teško napraviti dobru pušku. Eto Englezi muku muče sa svojim modelom "80", koji se raspadne kad ga jače bacite na beton.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Boris P on November 26, 2014, 09:14:18 am
"Piše američki magazin njuzvik".

Tja, zar baš u ovom trenutku?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Trifko on December 05, 2014, 07:14:51 pm
Izvor: www.rts.rs
петак, 05. дец 2014, 10:06 -> 16:48

„Калашњиков – оружје мира“
[attachment=1]
Ребрендирање најпрепознатљивије пушке на свету никако није мали подухват, али концерн „Калашњиков“ сматра да је промена имиџа више него потребна за „ак-47“. На конференцији за медије у Москви представљени су нови планови – лансирање спортске и ловачке опреме и одевне линије, нови лого и нови слоган: „Оружје мира“.

https://www.youtube.com/watch?v=1MD39HGqY8M
Промена имиџа „ак-47“ долази у тренутку када је стопирана испорука 200.000 пушака у САД због претходно уведених санкција. Уместо тога, компанија се сада окренула Азији, рекао је извршни директор концерна „Калашњиков“ Алексеј Криворучко.

Према његовим речима, тржиште САД је веома важно за ту компанију, али је важно и да се пробију на нова тржишта, посебно као спортски и ловачки бренд.

У складу са тим, постојаће три производне линије - „Калашњиков“ за руске и стране војске, „Бајкал“ за ловце и „Измаш“ као линија спортских производа. Осим Азије, компанија ће покушати да се пробије и на тржишта Јужне Америке и Африке.

Руска компанија је за промену имиџа чак искористила и чињеницу да је „ак-47“ познат широм света не само по употрерби у званичним војскама већ и код побуњеника у великом броју земаља.

„Ова пушка је омогућила и социјалне револуције. Покрети за слободу у Африци, Азији и Латинској Америци могли су коначно да се супротставе професионалним, колонијалним војскама. 'Aк-47' им је омогућио да се изборе за своја права и добију правду. Ово је оружје које је помогло људима да одбране своје породице и будућност, као и да обезбеде право на мирну будућност“, наводи се у једном од кратких промотивних снимака.Како је пренео Бизнисвик, концерн „Калашњиков“ жели да постане препознатљив и вредан попут „Епла“. Поређење није неосновано.

Kalasnjikov logo.jpg
Обе компаније су необичне јер су своја глобална царства (у различитим сферама) подигли на веома краткој листи производа, који се не мењају често. Направиле су добру основну платформу, која је постала синоним за квалитет. Обе компаније послују широм света, па су, имајући у виду ту чињеницу, прави имиџ и препознатљиви лого изузетно битни.

Нови лого је слово „К“ на црвеној позадини, с тим што горња линија слова иде у облику препознатљивог закривљеног шаржера на пушци.
https://www.youtube.com/watch?v=smz8RC39OrM
Најраспрострањенија пушка на свету, „ак-47“ направљен је 1947. године, а убрзо је постала изузетно популарна широм планете због издржљивости и поузданости. Процењује се да је досад продато 100 милиона примерака.
Михаил Калашњиков, конструктор пушке, преминуо је 2013. у 94. години. Иако је рекао неколико пута да је поносан на свој изум, у писму упућеном Руској православној цркви признао је да осећа духовни бол због жртава које је изазвала.

„Муче ме питања на која немам одговор. Ако је моја пушка однела многе људске животе, је ли то значи да сам ја као хришћанин и православац одговоран за њихову смрт“, написао је Калашњиков 2012. године.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kumbor on December 05, 2014, 07:59:34 pm

Добро је питање поставио Михаил Тимофејевич. Исто питање је мучило и Алфреда Нобела, Опенхајмера, Сахарова... Но, није нам дано да знамо куда ћемо доспети када куцне час. Нико то не зна, и нико се отуда није вратио да каже како је горе или доле. За мене је свака пушка само ствар без душе. Кундаком Калаша може се и џибра мешати, одбити шницла, итд. Човеков прст на обарачу је оно што оружје чини смртоносним. А човека можете убити и пертлом од ципела, циглом, боцом (било пуном, било празном). Да не бих дошао ни теоретски у искушење, у кући немам никакво исправно оружје, ниједан исправан метак. И једноставно... не размишљам на такав начин, нисам у животу ни мачку шутнуо, ни мравињак разгазио.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Trifko on December 05, 2014, 08:41:24 pm

Добро је питање поставио Михаил Тимофејевич. Исто питање је мучило и Алфреда Нобела, Опенхајмера, Сахарова... Но, није нам дано да знамо куда ћемо доспети када куцне час. Нико то не зна, и нико се отуда није вратио да каже како је горе или доле. За мене је свака пушка само ствар без душе. Кундаком Калаша може се и џибра мешати, одбити шницла, итд. Човеков прст на обарачу је оно што оружје чини смртоносним. А човека можете убити и пертлом од ципела, циглом, боцом (било пуном, било празном). Да не бих дошао ни теоретски у искушење, у кући немам никакво исправно оружје, ниједан исправан метак. И једноставно... не размишљам на такав начин, нисам у животу ни мачку шутнуо, ни мравињак разгазио.

Хоћеш рећи: Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kumbor on December 05, 2014, 09:56:49 pm

Може и тако. Није пушка убица, но човек.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on December 26, 2014, 11:33:41 am
http://youtu.be/Dnrfq7nix-I


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Adler on January 14, 2015, 11:33:04 am
[attachment=1]

defendingrussia.ru (http://defendingrussia.ru/)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: jonny on February 19, 2015, 06:16:58 pm
ubacio bi mali komentar.... sto se tice sve ima tocnih a i netocnih podataka.....
uglavnom varijacije na temu i tko kako gleda....
ali realno gledajuci AK nastaje od SG 44 isto kao sto i galil nastaje od AK.....
i zamolio bi jednu uslugu.... ako ima netko iz vojske srbije da je u pjesadiji da mi se javi na pp...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on March 23, 2015, 02:12:24 pm
"Kalašnjikov" sponzor IPSC koje će biti od 21.-26 juna 2015 u Mađarsloj.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Kalašnikov pokrovitelj Evropskega prvenstva praktičnih strelcev (IPSC)

KALAŠNIKOV BO SPONZORIRAL EVROPSKO PRVENTSVO IPSC 2015 NA MADŽARSKEM

Prvi mož koncerna Kalašnikov Aleksej Krivoručko in predsednik Mednarodne zveze za praktično streljanje (IPSC) Alain Jolie sta podpisala pogodbo o sponzorstvu Evropskega prvenstva IPSC v disciplini puška, ki bo od 21. do 26. junija 2015 na Madžarskem. V koncernu Kalašnikov si prizadevajo, kot pravijo, za nadaljnjo promocijo varnega ravnanja z orožjem, prav tako pa tudi za popularizacijo strelskega športa  po svetu.

Danes koncern kalašnikov razvija in proizvaja široko paleto civilnega orožja, zato je evropsko prvenstvo praktičnih stelcev – IPSC (International Practical Shooting Confederation) – zelo pomemben dogodek za promocijo njihovih proizvodov, meni prvi mož koncerna Aleksej Krivoručko. Po njegovih besedah je razvoj strelskega športa v svetu ena od prioritet koncerna, zato si prizadevajo, da bi postali glavni sponzorji svetovnega prvenstva IPSC 2016 v disciplini puška (poletg tega imajo praktični strelci še disciplini pištola in šibrenica).

Koncern Klašnikov danes izdeluje in prodaja puške za lov ter športno streljanje pod blagovnimi znamkami Kalašnikov,  Bajkal in Ižmaš. Na evropskem prvenstvu praktičnih strelcev v disciplini puška bo na Madžarskem tako sodelovalo pet ruskih – ženskih in moških – moštev s skupaj 43 strelkami in strelci, vsi pa bodo opremljeni s puškami koncerna Kalašnikov.  Uporabljali bodo puške – karabinke  sajga MK (model 107) s prirejeno avtomatiko. Puška model sajga 107 je prirejena prav športnemu streljanju, karabinka je civilna, polavtomatska izvedba puške AK-108, izpopolnjena tako, da minimalizira odsun, ki vpliva na hitrost streljanja in pa natančnost.

V zvezi IPSC računajo, da bo na prihajajočem evropskem prvenstvu IPSC sodelovalo več kot 500 strelcev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on May 18, 2015, 01:52:07 pm
Interesantan video, kako kalašnjokov funkcioniše

https://youtu.be/xCgmfbAbP-Q


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Рашо on May 18, 2015, 02:47:20 pm
Interesantan video, kako kalašnjokov funkcioniše

https://youtu.be/xCgmfbAbP-Q

Ради к'о сингерица и без гасног цилиндра...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kosmonaut on May 18, 2015, 03:37:59 pm
Istina, ali isto tako moze izazvati i ostecenje ociju.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on May 19, 2015, 01:11:13 pm
Istina, ali isto tako moze izazvati i ostecenje ociju.

dobro ovo je vise kao pokazna vezba na proverenom oruzju.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: leut on June 11, 2015, 08:39:19 pm
Koja je ovo inačica?  ;)

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
Izvor (http://cne-cna-c6f.dodlive.mil/)

Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on June 11, 2015, 08:57:42 pm
Ma to su neke drvene kopije kalašnjikova!

Verovatno vežbaju nešto, neki taktički zadatak, kao naprimer: savlađivanje neprijatelja naoružanog kalašnjikovima!


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: leut on June 11, 2015, 09:00:19 pm
Upravo to. Slike su sa internet stranice američke 6. flote.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 11, 2015, 09:19:30 pm
Зашто раде вежбу са дрвеним пушкама? САД (НАТО) не верује Арапима ;D?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on June 11, 2015, 09:23:09 pm
Boje se da ne bi neko stradao, ako im daju prave kalašnjikove u ruke !!!!!!!


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 11, 2015, 09:35:00 pm
Pa daš im puške, ne daš im municiju! Ovako mi ta vežba deluje neozbiljno.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: proxy1969 on June 11, 2015, 10:11:23 pm
Зашто раде вежбу са дрвеним пушкама? САД (НАТО) не верује Арапима ;D?

...pa i ja sam vježbao s gumenom PAP-ovkom i to u dvije države i dvije vojske... ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 12, 2015, 08:54:10 pm
Па и ја сам био у две државе и две војске па нисам. Гумену пушку смо користили на физичкој обуци. За све остало се користила права пушка или без муниције или са маневарском муницијом (када је у питању обука). За тактичка увежбавања и за тактичке вежбе никад се у ЈНА није користила дрвена или гумена пушка.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on June 14, 2015, 09:37:38 pm
Nekada je tzv. predvojnička obuka za seoske (i gradske) mladiće, u SFRJ izvođena pretežno sa drvenim puškama.
Seoski štabovi su imali gomile drvenih pušaka - imitacije M-48.
Ja sam se kao mali igrao sa tim puškama, pošto mi je otac bio opštinski funkcioner, pa mi je doneo jednu drvenu pušku kući.
To je bilo početkom šesdesetih godina prošlog veka.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 15, 2015, 05:09:04 pm
Ја сам говорио о период ЈНА који памтим (почетак 70-тих). Уосталом то о чему ти причај је тзв. предвојничка обука а не обука у ЈНА. Било је слика и на овом форуму (преузетих са сајта ВС , односно из архива фото-центра) где се види да омладиници 40-тих и 50-тих година  користе дрвене пушке. То ми је донекле и разумљиво (није било довољно оружја, па се морало тако). Међутим, мени "боде очи" чињеница да се арапским војницима у данашње време, на оној НАТО вежби дају дрвене пушке.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on June 19, 2015, 07:57:29 pm
Još nešto vezano za drvene puše:

Jednom prilikom, kada sam boravio u Egiptu - radili smo redovno održavanje SOPL-ova, u njihovoj bazi u Abu Qiru (predgrađe Alexandrije). Baza gleda na Abu Qirski zaliv gde se dogodila čuvena bita između Francuske i Britanske flote.

Jednog dana, pažnju mi je privukao vojnik sa drvenom imitacijom kalašnjikova, stajao je na ivici platoa gde smo mi radili. Nije mrdao sa mesta. I tako ceo dan. Sutradan na istom mestu opet vojnik sa drvenom puškom, ali mi se činilo da nije isti onaj od juče. I da ne dužim - konstatovali smo da svaki dan na istom mestu stoji poneki vojnik sa drvenom puškom.
Jednog dana, u neobaveznom razgovoru sa njihovim oficirima,, onako u šali upitah: koga onaj vojnik čuva, nas strance, da ne pobegnemo ili kasarnu od jevreja. Njihovi oficiri se nasmejaše: vojnik, kada je u kazni (nešto slično kao kod nas prekoredno dežurtsvo), mora da odradi svoju ''smenu'' sa drvenom puškom. Kasnije smo primetili i to da ostali vojnici nemilosrdno zbijaju sprdnje sa kažnjenim koji nosi drvenu pušku.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on June 20, 2015, 06:33:35 pm
Poljakinje sa vežbovnom ak-47

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 21, 2015, 03:31:23 pm
Да, то је гумена пушка за физичку обуку. Имала ју је и ЈНА (за ПАП М-59/66), али никад није коришћена за тактичку обуку (осим за обуку за блиску борбу са пушком). И ови на слици је очигледно користе за физичку обуку.

Да закључим, изгледа да "неки" у НАТО само "некима" дају дрвене пушке да вежбају тактичке радње у њиховој близини.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on July 14, 2015, 04:29:27 pm
Američka kompanija Russian Weapon Company (RWC), koja je bila glavni distributer oružja marke Kalašnikov, počela je sa proizvodnjom i prodajom vlastite (američke) proizvodnje.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
14/07/2015

Tudi (divji) zahod ima svojega kalašnikova (AK-47)

V ZDA ZAČELI LASTNO PROIZVODNJO LEGENDARNE JURIŠNE PUŠKE KALAŠNIKOV AK-47

Ameriška družba Russian Weapon Company (RWC), ki je bila glavni distributer orožja znamke Kalašnikov vse do trenutka, ko so proti Ruski federaciji uvedli sankcije, je prejšnji teden začela s prodajo legendarnih ruskih (sovjetskih) avtomatskih pušk AK-47 lastne, torej ameriške proizvodnje, poroča Ruska Rec.

V Rusiji se temu ne čudijo, predstavniki Koncerna Kalašnikov pa so napovedali,da bodo diverzificirali trg, izboljšali kakovost ruskega civilnega orožja in povečali prodajo vojaškega orožja. Pa ima ta optimizem realna tla? Za ruskega proizvajalca je seveda pomembnejši vojaški trg, ko pa gre za civilno orožje, je potrebno poudariti, da so ZDA največji trg zanj v svetu. ZDA so za vsakega proizvajalca obljubljena dežela in sveti trg, kar velja tudi za Koncern Kalašnikov. Celo v širni Rusiji namreč ni toliko ljubiteljev orožja in lovcev, kot jer v ZDA zbiralcev vseh vrst orožja. Kalašnikov je pred sankcijami na ameriški trg prodal kar 90 odstotkov svojih proizvodov za civilni trg. Ruski koncern  je tako v ZDA lovsko in športno orožje, med drugim priljubljeno karabinko saiga (civilna izvedenka avtomatskega kalašnikova) za različne vrste streliva, pa tudi karabinke los, bars, sobolj in rekord, prav tako pa tudi lovsko orožje. Največji dele\ v ruskem izvozu pa so seveda imele civilne verzije avtomatske puške AK-47. Američani jih kupujejo za izpopolnjevanje svojih zbirk, le redko gredi z njimi v naravo, »da malo streljali«.

Logiko ameriških kupcev je najbolje opisal predsednik RWC Porc: »To lahko primerjate z vinom. Kaj razmišljate, ko vam pade na pamet vino: francoska vina. Tu je podobno, avtomatska puška AK-47 je najboljša, če prihaja iz Rusije, saj je izvirnik.«

Kar pa ni motilo ameriškega RWC, da ne bi začel lastne proizvodnje AK-47 po prepovedi uvoza izvirnika, kar dandanes na svetovnem trgu orožja ni nič nevsakdanjega. To počnejo namreč še v najmanj 20 državah v svetu, samo v ZDA pa je orožja, podobna kalašnikovu, izdelovalo 16 proizvajalcev iz 11 ameriških držav. Slogan ameriškega proizvajalca je avtomatska puška kalašnikov z napisom Made in USA – ruska tradicija / ameriška inovativnost«. Kaj na to porečejo lastniki avtorskih pravic v Rusiji? Bolj kot ne, upajo, da se bodo po ukinitvi sankcij uspešno vrnili na ameriški trg.

Koncern Kalašnikov naj bi nadomestil izgubo ameriškega trga s prodorom na številne manjše trge, med katerimi so afriške države, Bližnji vzhod, jugovzhodna Azija in Latinska Amerika. Samo za letos  napovedujejo za trikrat večjo vojaškega orožja, toda v prvi vrsti na račun obsežnih nakupov ruske vojske. Ko pa gre za izboljšano kakovost orožja, Koncern Kalašnikov meni, da bo takšna usmeritev v boju za svetovne trge vsekakor nujna. Po drugi strani pa je potrebno vedeti, da na ruskem trgu civilnega orožja domači proizvajalci vzamejo le 30 odstotka pogače…

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Forum


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on July 14, 2015, 06:43:16 pm
Obramba je tekst izgleda preuzela odvade: http://ruskarec.ru/science/2015/07/09/sada_i_divlji_zapad_ima_svoj_kalasnjikov_41605.html .

Ko ne može da čita ćirilicu na sajtu "Ruska reč", na koji vodi gornji link,  u vrhu stranice može da izabere latinicu a moguće je izabrati hrvatski i makedonski jezik ( s tim da su to varijante izdanja za ta područja, pa tekstovi nisu uvek isti).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on July 14, 2015, 06:53:30 pm
Obramba je tekst izgleda preuzela odvade: http://ruskarec.ru/science/2015/07/09/sada_i_divlji_zapad_ima_svoj_kalasnjikov_41605.html .

Ko ne može da čita ćirilicu na sajtu "Ruska reč", na koji vodi gornji link,  u vrhu stranice može da izabere latinicu a moguće je izabrati hrvatski i makedonski jezik ( s tim da su to varijante izdanja za ta područja, pa tekstovi nisu uvek isti).

Da, to i piše u gornjem tekstu:"poroča Ruska Rec."
 


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on July 14, 2015, 07:59:29 pm
Zar nisu u SAD več duže vreme  klonovi AK-47 u proizvodnji sa "made in USA" oznakom?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on July 15, 2015, 05:33:12 pm
Тако и пише у оном тексту са сајта "Руска реч", с тим да их сви производе са назнаком да су "побиљшани", "усваршени", и сл. Међутим, нико није остварио неке веће серије. То исто (да прави "Калашњиков" у САД) ће покушати да уради и овај досадашњи партнер "Калашњикова" у САД (који је увозио и продавао оригинале). Ипак, власник те фирме каже:

Quote
Логику америчких потрошача најбоље је објаснио бивши председник компаније RWC (бившег партнера концерна „Калашњиков”) Џеј Порц: „Можете то упоредити са вином. Када размишљате о вину, шта вам прво пада а памет? Француска вина. Овде је иста ситуација. Аутомат АК-47 је најбољи ако долази из Русије, јер је то оригинал. И уопште није битно да ли је то заиста тако (http://www.vestifinance.ru/articles/46453).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Preki on July 21, 2015, 12:05:59 pm
https://www.youtube.com/watch?v=cp5gdUHFGIQ


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:25:12 am
Evo nekih slika iz Iževska:

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=6]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:29:10 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:30:54 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:32:16 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:33:54 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: motorista 57 klasa on July 24, 2015, 08:35:18 am
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on August 29, 2015, 09:54:19 pm
https://www.youtube.com/watch?v=xCgmfbAbP-Q


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: leut on September 08, 2015, 11:03:32 am
Ratno vrijeme nosilo je sa sobom i raznorazne improvizacije. Ovdje vidimo jedno takvo rješenje Ante Lišnića, samoukog konstruktora pješačkog naoružanja iz Vrpolja kod Trilja.

[attachment=1]
[attachment=2]
Slobodna Dalmacija (http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx)

P.S. Ne znam da li sam u pravoj temi pa nek moderator prebaci ako je za neku drugu temu.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on September 24, 2015, 07:48:13 pm
Kod AK-47 već postojeći okvir je predug i pomalo smeta prilikom upotrebe puške u realnim uslovima.
Ova modifikacija verujem da nema puno smisla, jer ovako dugačak okvir kači sve, posebno ako puziš ili si u pognutom položaju, u pokretu.
Privezivanje dva okvira lepljivom trakom je bolji izbor za veću vatrenu moć.

Ovo je moj lični stav.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Trifko on September 24, 2015, 08:07:04 pm
https://www.youtube.com/watch?v=ziK3b3yRQIA


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on October 09, 2015, 05:16:17 pm
Intervju savetnik generalnog direktora Kalasnjikova.

https://www.youtube.com/watch?v=zlk-9QytzOs


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on December 25, 2015, 09:29:23 am
Novi zapdni kalibra 7.62 x 35 .300 BLK(skoro pa kopija sovjetskog 7.62x39)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on December 25, 2015, 10:08:45 am
Malo uporedjivanja.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on December 25, 2015, 12:25:54 pm
Šta sada izvode? Neće više ni 6,8?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on December 25, 2015, 07:28:16 pm
чекај, па зар није 7,62х39 "превазиђен" и "застарео"?  ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on December 25, 2015, 09:13:47 pm
Сваки циго свога коња хвали. Односно свако се бори да баш његов метак буде тај кога ће остали прихватити, па још усвојити. Победиће онај са најбољом рекламом и најбољим лобијима по министарствима. А о најбољима по балистичким параметрима ћемо читати по стручним часописима.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on December 25, 2015, 11:54:54 pm
Predost ovog kalibra je u malom prelazu izmedju zrna i caure sto je navodno pogodnije za hranjenje sistema zasnovanih na M-16 tj AR-15 zasteva samo zamenu cevi da bi se kovertovalo oruzje na novi kalibar.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on December 26, 2015, 09:10:53 am
ma radi se o propagDNi Kako je 7,62 zrno lose. a svi znamo da nije tako.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on December 29, 2015, 09:20:43 pm
Zanimljiv "kalašnik". Pre svega fiksiranje picatinny šine na kundak.

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on January 05, 2016, 10:01:35 pm
Očito da šina nije fiksirana na poklopac sanduka.
I ovako nije baš najjasnije kako se puška rasklapa!?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on January 06, 2016, 06:23:19 pm
Па једноствано: прво скинеш пикантини шину  :D. Видиш да је фиксирана за основу (корен) кундака (који је од метала) где се налази утврђивач који је држи). Напред је "углављена" (на жљеб) негде код постоља задњег нишана. Мислим да се скида једноствано (потискивањем утврђивача).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on January 06, 2016, 06:43:04 pm
Kad skineš šinu, skidaš i nišan!
Kako to utiče na tačnost pogodaka, obzirom da pričvršćenje šine ne deluje baš ubedljivo.

Ona nekadašnja bočna montaža za optički nišan je vrhunska, i koliko puta da skineš i staviš nišan, puška je uvek upucana!


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on January 06, 2016, 08:00:35 pm
То најбоље знају ови што овакву модификацију користе.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: švercer011 on February 02, 2016, 09:29:36 pm
Rumun zaglavio posle 250 ispaljenih metaka zbog pregrevanja

http://www.youtube.com/watch?v=xlL-uRkJ0yA

A ova se zavarila,predpostavljam i da je ta rumunska ak

http://www.youtube.com/watch?v=EwSJiAwoMpY


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: jugins on February 02, 2016, 09:51:30 pm
        Ispaljivanjem jednog metka iz automatske puske m-70, cev se ugreje za 2 stepena po Celzijusu, 10 metaka = 20 stepenio po Celzijusu (100 metaka = 200 stepeni...).

        Ovaj podatak mi je ostao u secanju, ne bih znao gde sam porocitao clanak o tome, tekst je bio u nekim novinama.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on February 02, 2016, 11:27:32 pm
и шлем са налепницом вј  на првом снимку ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on February 03, 2016, 09:32:17 pm
Quote
Ispaljivanjem jednog metka iz automatske puske m-70, cev se ugreje za 2 stepena po Celzijusu, 10 metaka = 20 stepenio po Celzijusu (100 metaka = 200 stepeni...).

Нешто нисам сигуран да је то баш тако. Кад опалиш један метак, кад пипнеш цев осетићеш да је топлија (топла). Ако је цев била загрејана на температуру атмосфере , на пример 25 степени, онда би по твоме температура била, након опаљења 27 степни. Међутим, човек осећа разлику тек када она пређе одређени интентензитет. То је негде око 10% постојећег интензитета. Дакле, разлику од 2  степена не можеш осетити руком као топлије. А као што сам рекао повећање температуре цеви након само једног опаљења се ипак осети (кад се цев додирне). Ако ми не верујеш ти пробај.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: jugins on February 03, 2016, 10:58:22 pm
  Pocetna temperatura cevi je temperatura okoline, tu nema dileme.
 
  Nisam u mogucnosti da se setim izvora informacije, ovo sam napisao po secanju (2 stepena po Celzijusu).

  Nisam pratio koliko je metaka ispaljeno, pre nego sto se drvena obloga cevi upalila (temperatura paljenja drveta je +/- 280 stepena po Celzijusu), na to se vise odnosilo moje prethodno pisanje.

  Koliko je ekonomicno koristiti ovako oruzje? Sta je dokazano ovim?

  Da li se ikada desilo da se obloga cevi zapali tokom upotrebe u borbenim uslovima?
 
  Da li se trazi od proizvodjaca oruzja da se utvrdi broj ispaljenih metaka u kontinuitetu dok ne dodje do zastoja ili ostecenja?

  Gde bih mogao probati kada je upotreba automatskog oruzja za civile nedopustena :)
 


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on February 03, 2016, 11:13:51 pm
Није ми познато да се дрвена облога упалила (запалила) услед загревања оружја током паљбе. Да се то дешавало облога не би била дрвена. Чак и када би се обезбедио неки оквир са 1000 метака за гађање у континуитету (непрекидни рафал) пре ће се деформисати цев или доћи до застоја из неког другог разлога него што ће се запалити облога.

Код тестирања оружје утврђује се настанак застоја након паљбе у континуитету (рафална са заменом оквира без паузе). Обично се такав захтев постави у ТТЗ (тактичко-техничким захтевима). Не знам тачно колико је то, али Калашников (АП М-70) је познат као врло поуздано оружје, са врло малим бројем застоја. Мислим да је неки уобичајени захтев до 5 застоја на 1000 опаљења, али да је практични резултат и бољи. Нисам сигуран, али тако некако.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on February 04, 2016, 02:30:46 pm
није ни мени баш најјаснији циљ ових проба, али колико сам разумео овог лика требало је проверити поузданост ак и ар. ово су иначе цивилне, полуаутоматске верзије, прилагођене за овај тест да могу пуцати рафално. румун је релативно брзо закуцао, а вепр на другом снимку практично није ни закуцао. и понављам, ово су цивилне верзије које пуцају полуаутоматски. што значи да би се ово приликом редовне употребе десило на светог живка, а можда ни тад. војне верзије имају грубљу обраду али и веће толеранције, тако да би тек ту пре дошло до кривљења цеви (шшто се са вепром и догодило) него закуцавање механизма. уосталом, после највише 400 метака мења се цев на пушкомитраљезу, а та цев је тежа.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on February 04, 2016, 05:56:45 pm
 Broj ispaljenjih metaka u neprekidnoj paljbi pri kojem dolazi do samoopaljenja metka kod AP M70 je ustanovljen proracunski i iznosi 150 metaka. Kod PM/M53 vrsila se zamjena cijevi kod oko ispaljenih 150 metaka kratkim i dugim rafalima. Kod APi je broj metaka do samoopaljenja je isto 150 metaka. Kod M M84 je 250 metaka.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kosmonaut on February 04, 2016, 10:01:26 pm
Dobro u USA su poznati po ovakvim pretjerivanjima koja njima dodju kao zabava a po vojnim istitutima se dobro namuce.
Ovaj lik na svom kanalu ima i AR-15 meltdown, tako da nema nista protiv AK.
Od svega vidjenog meni se jedino svidja svedska jakna :-)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on February 04, 2016, 10:58:25 pm
прорачунски... а експериментално? ;D

Broj ispaljenjih metaka u neprekidnoj paljbi pri kojem dolazi do samoopaljenja metka kod AP M70 je ustanovljen proracunski i iznosi 150 metaka. Kod PM/M53 vrsila se zamjena cijevi kod oko ispaljenih 150 metaka kratkim i dugim rafalima. Kod APi je broj metaka do samoopaljenja je isto 150 metaka. Kod M M84 je 250 metaka.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: švercer011 on February 04, 2016, 11:50:12 pm
http://www.youtube.com/watch?v=xCgmfbAbP-Q


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: švercer011 on February 05, 2016, 01:38:41 pm
Na usporenom snimku se primecuje da puska prilikom opaljenja dosta manje trza i mnogo se manje uvija od AK-47

http://www.youtube.com/watch?v=lJs9sBBjLls


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on February 05, 2016, 02:49:56 pm
Koliko se sjecam, sve puske M70 su isprobane prilikom proizvodnje i nakon eventualnog generalnog remonta. Trebalo bi biti ovako, 3 metka TIP 2, 3 metka TIP 1, 5 metaka M67 brzom jedinacnom paljbom, 2X5 metaka kratkom rafalima i na kraju 15 metaka neprekidnim rafalom. Nije dozvoljen nijedan zastoj i nijedno ostecenje.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on February 05, 2016, 03:05:37 pm
Kakav je metak TIP2 i TIP1? POjačano barutno punjenje ili šta treče?

hvala.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on February 05, 2016, 03:11:50 pm
Tormentacna municija, 30% jace barutno punjenje nego kod M67 u TIP1 i 30% jace barutno punjenje nego kod TIP1 u TIP2.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on February 05, 2016, 03:21:57 pm
Hvala.

Kada smo več kod toga, koliko jače je bilo punjenje troblonskog metka? Verovatno je tu negde, da ne raspadne puška ako greškom zaboravimo postaviti tromblonski nišan.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kosmonaut on February 05, 2016, 07:48:51 pm
Iako tromblonski metak ima vise barutnog punjenja nego tormentacioni ili metak sa univerzalnim zrnom, tlak u cijevi kod ispaljivanja tromblonske mine se ne moze porediti kao u momentu kada se zrno krece kroz cijev i ostvaruje veca opterecenja cijevi.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on February 05, 2016, 08:08:57 pm
 Tromblonski metak ima oko 35% vise baruta. Kod tormentacne ili tormentacione municije nije stvar u kolicini koliko o vrsti baruta. Kosmonaut je lijepo rekao, zrno protijerati kroz cijev je muka.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on February 06, 2016, 12:05:48 am
Имам један тромблонски метак 7,62мм за М-70 још у најлонском паковању. Наиме, сваки метак је био посебно запакован у најлонску кесицу. Ако не заборавим ставићу слику, мада ми је кесица запрљана од мастила из изливене хемијске оловке (стајао са хемијским оловкама у радном столу).

Кад притисак барутних гасова "тера" зрно кроз цев, оно се уз праволинијско кретање и ротира (дуж целе дужине цеви), односно кошуљица се "урезује" у жљебове што ствара додатни отпор. Зато је и логично да су притисци барутних гасова велики. Код испаљивања тромблонских мина "проблем" је знано лакши јер је тромблон на врху цеви, отпор је знатно мањи (пре свега као производ масе мине а знатно мање трења) па су и притисци мањи.   


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on February 18, 2016, 07:19:30 am
Firma Stankoprom počelo je pokusnu proizvodnju 3D printanja dijelova za puške i pištolje proizvođača Kalašnjikov. Uzorci su napravljeni i moguće ih je upotrebljavat kod pucanja, ali glavna je nemjena da se isprobaju različite odluke kod dizajniranja.

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
17.02.2016.

Deli kalašnikovk bodo narejeni s 3D-tiskalniki

RUSKI KONCERN KALAŠNIKOV BO V PROIZVODNJO UVEDEL 3D-TISKANJE

Rusko podjetje Stankoprom je začelo poskusno proizvodnjo delov za avtomatske puške in pištole ruskega proizvajalca Kalašnikov z uporabo 3D-tiskalnikov. Stankoprom se sicer ukvarja z izdelovanje in prodajo strojev za oblikovanje kovin in izdelavo konstrukcijskih elementov.

Kot kažejo informacije, bo ruski Koncern Kalašnikov pričel z uporabo 3D-tiskalnikov (3d print) pri izdelavi orožja malega kalibra. Zaenkrat še niso razkrili vrste orožja, ki se bo izdelovalo z uporabo te nove tehnologije.

“Vzorci delov za sestavo pištole, avtomatske puške in drugih izdelkov so narejeni. Mogoče jih je uporabiti za streljati, vendar je njihov glavni namen, da preizkusimo različne odločitve o oblikovanju,” so sporočili iz podjetja Stankoprom.

Koncern Kalašnikov velja za največjega ruskega proizvajalca številnih civilnih orožij malega kalibra, vključno z lovskimi puškami in šibrovkami, športnimi puškami, kot tudi strojev in orodij, ki jih izvaža v 27 držav po vsem svetu (tudi v ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo, Italijo, Kanado in na Norveško).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on March 11, 2016, 02:56:28 pm
[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on May 11, 2016, 11:16:24 am
[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on May 11, 2016, 05:00:51 pm
Možda bi ovo više išlo u "Zanimljivosti" ali ovdje se pišle i o stvarnju "legende"....


Klašnikov od sada i kao modna marka...Planiraju proizvoditi odjevne predmete, suvenire i modne dodatke. Radi sankcija uvedenim prema Rusiji (skoro tričetvrtine svog lovačkog i sportskog oružja prodavali su na tržištu USA i EU), moraju se okrenuti i drugoj proizvodnji. Novu proizvodnju žele prikazati septembra na “Armada 2016″....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
10.05.2016.

Kalašnikov odslej tudi kot kot modna znamka

KONCERN KALAŠNIKOV BO IZDELOVAL TUDI OBLAČILA

Ruski orožarski koncern Kalašnikov načrtuje razširitev svoje proizvodnje izven orožarskega področja: pod svojim imenom bo začel izdelovati oblačila, modne dodatke in spominke.

Do konca leta 2016 naj bi tako odprli 60 prodajaln, ki bodo prodajale proizvode (po novem tudi) modne znamke Kalašnikov. Direktor trženja tega ruskega koncerna Vladimir Dimitrijev je za ruske medije izjavil, da je družba zaradi protiruskih sankcij “povsem resno proučila marketinško politiko” in se bolj preusmerila na domače kupce. Dejstvo je, da je Kalašnikov večino – skoraj tri četrtine lovskega in športnega orožja – prodal na trgih Evropske unije in ZDA.

“Kalašnikov je svetovna znamka, zato povsem upravičeno pričakujemo, da bodo oblačila in spominki z našo etiketo med kupci prav tako iskani, kot naši glavni proizvodi”, razmišlja Dimitrijev.

Kdo bo oblikoval športna in vsakodnevna oblačila za zdaj še niso odkrili, pričakujejo pa, da bodo kolekcijo predstavili v okviru foruma “Armada 2016″ septembra letos v moskovskem predmestju Kubinka, znanem po svojem Centralnem muzeju oklepno-tankovske in oborožitvene tehnike. Na tem istem dogodku bo Kalašnikov predstavil tudi novo, posodobljeno linijo ognjenega orožja.

V prizadevanjih za popularizacijo in promocijo svoje blagovne znamke pa Kalašnikov ni osamljen, prvi si je tega v Rusiji domislil “Uralvagonzavod” in tako je danes moč kupiti majice, kape, jakne, torbe in obutev s podpisom tega brenda.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on May 19, 2016, 10:10:35 am
Нови аутомат Калашникова АК-400 за специјалне јединице ФСО и ФСБ

опширније на руском ОВДЕ
 (https://defendingrussia.ru/a/avtomat_ak_400-5926/)


https://www.youtube.com/watch?v=7dym1b4RB8M


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: gocemk on August 01, 2016, 05:36:02 pm
Grcki Chopi sa 7.62 mm 

[attachment=1]Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: gocemk on August 01, 2016, 05:40:19 pm
Grcki ak-47 za trziste u SAD i bliski istok

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: duje on August 23, 2016, 05:31:31 am
Kalašnjikov otvorio prodavnicu (suvenirnicu) na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
22.08.2016.

Kalašnikov odprl trgovino na moskovskem mednarodnem letališču Sheremetyevo

NOVA KALAŠNIKOVA TRGOVINA »SPOMINKOV«

Če boste leteli iz Moskve in boste v zadnji minuti potrebovali »spominek« za prijatelja, boste med številnimi prodajalnami na največjem moskovskem letališču Sheremetyevo (Šeremetjevo) po novem našli tudi trgovino orožarskega Koncerna Kalašnikov.

Pri Koncernu Kalašnikov vse več pozornosti namenjajo trženju svoje v svetu uveljavljene in zelo razširjene znamke. Vsaj po puškah AK 47 in njenih sorodnicah sodeč. Kalašnikov je v sklopu teh prizadevanj na Šeremetjevu odprl lastno trgovino, v njej pa boste našli vse od svinčnikov s Kalašnikovovim logotipom našlo tudi maskirne obleke, torbe, klobuke in pokrivala ter navsezadnje tudi majice z napisom »I love AK«. Naprodaj so tudi modeli vseh kalašnikovk, toda bodite brez skrbi, zlahka bodo šli skozi strogi letališki nadzor, kajti gre za verne kopije  enega najbolj razširjenih ubijalskih orožij na svetu nasploh.

Dejansko gre za enega najbolj znanih brendov na svetu,ki ga poznajo povsod in ki ga v trenutku povežejo z Rusijo, je povedal tiskovni predstavnik Kalašnikova Vladimir Dimitrijev od odprtju trgovine na Šeremetjevu. Tako so omogočili vsakomur, ki potuje v Moskvo, da si kupi spominek tega legendarnega ruskega proizvajalca orožja.

Prvi proizvod Kalašnikova je puška AK 47, ki je že zdavnaj vstopila med legende. Jurišno puško odlikuje velika vzdržljivost ter cenenost glede na učinek. Uvedli so jo v letu 1948, sprva je bila v oborožitvi Sovjetske zveze in ostalih članic bivšega Varšavskega sporazuma – pakta (vzhodni pandan Nata – vojaška zveza Sovjetske zveze in bivših vzhodnoevropskih držav od Češkoslovaške, Poljske, Vzhodne Nemčije, Madžarske, Bolgarije do Romunije in nekaj časa tudi Albanije), potem pa se je hitro razširila po vseh svetovnih celinah (z izjemo Severne Amerike – kjer pa prevladujejo civilne izvedenke – in Avstralije). Izdelovali so jo (in jo še) v številnih državah, ponekod licenčno, ponekod pa kar brez »na črno« (tudi danes v ZDA!).

Moskovsko letališče Šeremetjevo je največje rusko letališče po prometu, letno gre skozenj nad 30 milijonov potnikov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Koncern Kalashnikov


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on August 23, 2016, 07:30:19 pm
Таман, купиш и пробаш да унесеш у авион и решиш преноћиште ;). Нема везе што је играчка.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on August 30, 2016, 09:11:10 pm
O buducim planovima koncerna Kalasnjikov

https://youtu.be/AfiOug5MVmE


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:36:41 pm
Novi laki PM

https://youtu.be/Or5xjppar2U


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:37:31 pm
SVDK 9.3 mm

https://youtu.be/l-YjVirL19U


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:40:01 pm
AK Alfa

https://youtu.be/-16YmQRKeXU


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:44:18 pm
Kalasnjikov AR-15

https://www.youtube.com/watch?v=PYtX_KjZ_QM


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:46:12 pm
MK-107

https://youtu.be/Kd1w2EUl_Po

https://youtu.be/DtDlI-b3pgkTitle: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:46:46 pm
SV-98

https://youtu.be/yuz5RtRh-oI


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on September 22, 2016, 04:58:46 pm
RPK-16

https://youtu.be/qheqw83Gtww

https://youtu.be/NjJWrOCjXfETitle: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kartum7193 on September 22, 2016, 07:03:44 pm
......zanimljiv polozaj lijeve ruke prilikom pucanja....


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: jeremijaljesina on September 22, 2016, 08:24:41 pm
I još zanimljivije meni za vidjeti na drugomviedu prvih pet sekundi kaj jedan ide ispred drugoga na liniju vatre... Majko moja.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kartum7193 on September 23, 2016, 03:17:13 pm
I tu si u pravu.....suludo ici na nisan ALI to su profesionalci ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on September 24, 2016, 07:21:30 pm
......zanimljiv polozaj lijeve ruke prilikom pucanja....

Mislim da je to zbog položaja i mesta kačenja remnika na pušku.Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on September 24, 2016, 07:47:46 pm
Remnik je varijante koja se kaci samo za jedno mesto kod kundaka.

Na ipsc takmicenjima se koristi takvo drzanje puske. Mada kod pucanja, kad spustis uz cev malo vise metaka nadjes i nacin kako ti najvise odgovara. Meni recimo lezece sa bipoda najvise odgovara da mi leva ruka drzi kundak, kao kod pm nekada.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on April 16, 2017, 09:44:19 pm
Zasto kod nas nije postojao dvojni okvir od 140 metaka na AP? Gledam na yt da postoje u USA i takvi okviri.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on April 17, 2017, 06:56:52 am
Koji ce ti palac takvo nesto ??

Sa nalepljemim duplim okvirom vec je bilo tesko kontrolirati pusku, tako da kako je vreme prolazilo i ljudi su sticali iskustvo, tako je i ta praktika (moda) napustana.

Trideset kursuma je sasvim dovoljno da odvratis prvi napad i da sa puskom lako manipulises.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on April 17, 2017, 12:09:08 pm
Koji ce ti palac takvo nesto ??

Sa nalepljemim duplim okvirom vec je bilo tesko kontrolirati pusku, tako da kako je vreme prolazilo i ljudi su sticali iskustvo, tako je i ta praktika (moda) napustana.

Trideset kursuma je sasvim dovoljno da odvratis prvi napad i da sa puskom lako manipulises.

Ma nisam mislio da slepljena okvira po 30 metaka, nego jedan okvir od 150 metaka u vidu dva spojena okrugla dobosa.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on April 17, 2017, 12:24:05 pm
Мислиш на ово :

https://www.youtube.com/watch?v=oDYheZBjAA4


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on April 17, 2017, 02:00:12 pm
Da, na to sam mislio. Samo me cudi sto nezaokruze kapacitet okvira na 100 metaka ili 150. Sa ovim komotno da upadnes u soliter sa deset spratova i krenes u ciscenje stanova bez konstantne kontrole municije u okviru.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on April 17, 2017, 02:24:46 pm
  Ne dodjes do prve stepenice i vec te upucaju. Ovakvi okviri su super za video-igrice :komp.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on April 17, 2017, 04:48:54 pm
  Ne dodjes do prve stepenice i vec te upucaju. Ovakvi okviri su super za video-igrice :komp.

Zbog cega? Zbog tezine mislis?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 17, 2017, 07:18:49 pm
Ovi doboši su ok za ulogu PM, ali za klasičnu jurišnu pušku mi se čine preveliki i neuporebni.

Za sportsko gađanje probao i kalaš sa dobošem 75 metaka, ali preferiram 3 okvira po 25-25-25 metaka. Cev se manje zagreva, jer ne stiskaš obarač do onemoglosti, imaš bolju kontrolu nad ispucanim metcima i lakše barataš puškom. A i podkundak se manje greje, bar pri novim plastičnim varijantama.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: trpe grozni on April 17, 2017, 07:25:12 pm
Zbog cega? Zbog tezine mislis?

Bas zbog toga, treba to vuci i kroz ulice i kroz stepenice, pretesko, nemozes manevrirati stim cudom, a preciznost katastrofalna jer ti se ruke tresu od umora (i debalansiranog oruzja).
Okvir od 30 metaka je sasvim dovoljan za 90% poslova koje puska treba da uradi u svom radnom veku.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: tihi on April 17, 2017, 09:19:47 pm
Dali je neko probao tri okvira za redom  nekoliko dugih rafala? (5-15 metaka u cugu). Posle treceg okvira, tj 90 metaka ispaljenih za par minuta stavio sam pusku na zemlju. Kompletna puska se pusila, metalni delovi su bili toliko vruci da nisu mogli da se pipnu a sipka za ciscenje cevi se iskrivila i povila na dole pod svojom tezinom, gotovo istopila! Verujem da sam nastavio jos par okvira tako da bi doslo do cookoff, municije. Meni je cak okvir od 30 metaka smetnja, predugacak je kada se gadja iz lezeceg stava. Verujem da bi 20 metaka bio odlican a da ne dodiruje zemlju.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on April 17, 2017, 09:27:40 pm
Jeste patribrejkeri, nikad niste igrali HL i slična čuda.  8)

poz.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 17, 2017, 09:32:01 pm
30 metaka jedan za drugim, ne rafalno, i plastični pod kundak kao na novijim verzijama AK, pretoplo za držanje brez rukavica.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: milena braco on April 17, 2017, 11:45:06 pm
 Vrlo jednostavno. Jednake su mogucnosti da se " ide u ciscenje solitera sa deset katova" i da se " pogine na prvom stepeniku". Sa jednim metkom u cijevi ili sa neogranicenim brojem metaka u okviru. Licno, nisam nikad opalio metak iz licnog naoruzanja u borbenim uslovima.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on April 18, 2017, 07:42:51 pm
Стојан1974 очигледно не зна која је то мука вући опрему и муницију у реалним условима. А треба и да једеш и спаваш и... То занимљиво изгледа само док седиш у фотељи или на стрелишту.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 18, 2017, 08:14:23 pm
Smeta i na strelištu, pogotovo ako se igraš ipsc (praktično streljanje).  :P


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on April 18, 2017, 08:21:18 pm
за пушку као такву је претешко и незграпно. што каже трпе, у почетку су сви лепили два па чак и три оквира, али се од тога убрзо одустало. више смета него што користи, а уз то, свако мало бринеш да ти се није разлепила трака. више гледаш у оквире него низ цев. два оквира су добра за стабилизацију пушке и брзу промену оквира, али треба то и теглити. ко не верује нек узме пун рап у руке па ће му бити јасно. људи су прешли на боље "паковање" оквира, држали по џеповима или у гуштерки, јер извадити оквир из торбице рапа јје мучење и може да буде опасно у густом. овакав оквир на пм-у да, на пушци нема шта да тражи.Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kartum7193 on May 02, 2017, 07:20:10 pm
Pozdrav , da pitam nekog ko zna.
Danas na netu naletih na sliku nekog vojnika sa jednom od derivata ak-47 , na slici se lijepo vidi da polugica koja sluzi da zabravi gasnu komoru sa drvenom oblogom , se nalazi u gornjem polozaju (podignuta je prema zadnjem nisanu) a ne u donjem.
Da li takva puska predstavlja potencijalnu opasnost ako se koristi?
Hvala za odgovor.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Solaris on May 02, 2017, 09:33:20 pm
Može ta slika, pa da konkretno vidimo situaciju.
Tu uvijek postoji opasnost za oči od povratnih plinova ali teško je reći za određenu situaciju.

poz.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on May 03, 2017, 07:59:06 pm
Највероватније се неће ништа десити, али ће део барутних гасова излазити на споју (више ће димити и као што рече Соларис ићи у очи стрелца). То може довести до застоја због нешто слабијег трзаја носача затварача назад (али ретко) и утицаће на прецизност (што ионако није превише битно код Калашникова). Имаш снимке где пушка ради и без цилиндра (клип је "го")


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: kartum7193 on May 04, 2017, 04:26:07 pm
Zahvaljujem na odgovorima. :)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on May 24, 2017, 02:26:33 pm
Koncern Kalašnikov predstavio modernizovani AK-74 , komplet modernizacije može se ugraditi na bilo koji AK-74. Komplet će se naći na tržištu od avgusta tekuće godine, cena nije navedena.

opširnije na ruskom

lenta.ru (https://lenta.ru/news/2017/05/23/kalash/)


https://www.youtube.com/watch?v=YzMHPapIoKA


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on June 06, 2017, 06:19:07 pm
AK sa noćnim nišanom НСПУ (от Ночной Стрелковый Прицел Унифицированный; индекс ГРАУ 1ПН34)

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on June 08, 2017, 04:16:48 pm
Necu da otvaram novu temu samo zbog ovog ......sta vi mislite......da li je moguce na danasnjem bojnom polju da pesadija napreduje neuzastvljivo uprkos nadmoci protivnika u avijaciji? Npr. "Islamska drzava - americka avijacija" ?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on June 08, 2017, 04:37:02 pm
Ne.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on June 08, 2017, 05:54:13 pm
ако имаш довољно јаку пво може да се размишља о томе. ако немаш, пиши пропало.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on June 08, 2017, 07:15:21 pm
Pa mora li avion da se spusta ispod 4 000 m. da bi efikasno delovao po pesadiji?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on June 08, 2017, 09:20:17 pm
Odgovor na tvoje pitanje zavisi od mnogo koječega i nije baš jednostavan. Zavisi od:
- od političke situacije u zemlji i okruženju;
- od postojanja ili ne postojanja saveznika;
- od geografskih uslova gde se to dejstvo dešava;
- od volje (morala) pešadinaca na tlu i onih u vazdušnom prostoru;
- od podrške, odnosno od ponašanja i morala  stanovništva gde "pešadija" dejstvuje;
- od raspoloživih kapaciteta PVO (broja i kvaliteta) te "pešadije" i obučensoti tih koji rukuju PVO;
- od brojnosti, obučenosti i sposobnosti da protivnik drži avijaciju 24 časa u "slobodnom lovu" nad teritorijom gde pešadija dejstvuje;
- od kvaliteta logistike i pešadije i avijacije;
- od ekonomske situacije kod oba protivnika ("pešadije" i "vaijacije");
- i dr.

Dakle, odgovor može biti i da, ali i ne.Ipak, pre ne. Posebno ako je ta "pešadija" neka klasična vojska (ima borbena vozila, tenkove, logistiku i sl.). Ako se radi o gerili, onda ona može da opstane ako ima podršku civila na teritoriji i da jednovremeno dejstvuje ofanzivno ali ne može dobiti rat samo tako. Za to joj treba politika i saveznici.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on June 10, 2017, 06:13:40 pm
Pa mora li avion da se spusta ispod 4 000 m. da bi efikasno delovao po pesadiji?

а мора ли пво да има домет од само 4000м? колико ја знам постоје системи са мноооогоооо већом висином дејства. није пво само трупна пво, па чак и она има дебело већи домет (узми за пример стари куб). а одговор на твоје питање, ако хоће прецизно да дејствује по пешадији, богами мора да сиђе испод 4000м. за дејство по стационарним циљевима није проблем, али за тачкасте циљеве, што пешадија (КоВ уопште) јесте, богами мора да озноји 00.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: stojan1974 on August 29, 2017, 03:06:53 pm
Jel istina da Rusi eksperimentisu sa novim kalibrom za "Kalasnjikov" od 7 mm ?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: vTax on December 17, 2017, 12:18:06 am
Vodic za prepoznavanje izvedenica AK-47 (Eng)
[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on January 23, 2018, 06:55:08 pm
Kalashnikova nova familija snajperskih pusaka SVCh 7.62x54mm R

[attachment=1]


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on January 25, 2018, 05:25:55 pm
Где му је ручица затварача?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Trifko on January 25, 2018, 07:53:00 pm
Nema zatvarača uopšte...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on January 26, 2018, 08:51:26 am
To bi trebala biti sa zatvaračem SVK (http://modernfirearms.net/en/sniper-rifles/standart-caliber-rifles/russia-standart-caliber-rifles/svk-eng/)


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on January 26, 2018, 09:07:14 am
https://youtu.be/pCijugzSzZI


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: voja64 on April 26, 2019, 12:03:41 pm
Кина и Русија – чији је Калашњиков бољи?
https://rs.rbth.com/science/85429-rusija-kina-ciji-je-kalasnjikov-bolji?fbclid=IwAR3OdQLznG1yxIZP1UfClw7GmJ8vAkVuowK9Y9PWHjAcSCzDDV7UMlitB6Q[attachment=1]
Ova i još nekoliko slika za upoređivanje modela kod raspoznavanja i odličan su tekst na linku GORE.
Da je stari dobri AK loš ne bi ga Izraelci uz dorade uvrstili u svoj arsenal a u prilogu dole se o tem divani.
https://rs.rbth.com/science/85390-kako-izraelci-modifikuju-kalasnjikov
Како Израелци модификују Калашњиков
Mali kroki teksta je ovdi.
 Израелске компаније су направиле низ модификација за јуришне пушке на бази Калашњикова из целог света. Њима се чак и зарђало старо гвожђе може трансформисати у оружје које би било прикладно некој специјалној операцији иза непријатељских линија.

Израелска компанија CAA Industries је представила своје најновије модификације за јуришну пушку Калашњиков на сајму наоружања IWA 2019 у Немачкој. Пројекат се зове „АК АЛФА“ и обухвата потпуни редизајн и унапређење било које јуришне пушке Калашњиков, без обзира на земљу порекла, модел или годину производње.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 26, 2019, 12:13:45 pm
mislim da je ta Izraelska modifikacija više namenjena civilnom tržištu nego vojnom.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: voja64 on April 26, 2019, 12:46:09 pm
Slažem se ali valja znati da je u Izraelu tanka nit između armije i naoružanog NARODA zbog doktrine služenja u armiji koji im je na delu.
Nego evo i u Brazilu su ljubitelji AK..
Полицајци Рио де Жанеира заљубљени у аутомате „Калашњиков“

Синдикат припадника полиције Рио де Жанеира (Sindpol-RJ) жали због одлуке полицијске управе да повуче расположиве аутомате „Калашњиков“ АК-47 из употребе, јер су многи чувари реда заволели ово оружје, саопштио је представник синдиката Марсио Гарсија.
Ko ih i sa kojim namerama lišava AK u linku dole
https://rs.rbth.com/science/85719-policajci-rio--de-zaneira-zaljubljeni-u-ak47


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on April 26, 2019, 06:46:52 pm
Slažem se ali valja znati da je u Izraelu tanka nit između armije i naoružanog NARODA zbog doktrine služenja u armiji koji im je na delu.

da, ali svi koji su nosili oružje vidljivo, nosili su M4 (2013).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Prvačić on May 10, 2019, 09:44:49 am
O samim početcima AK:
https://www.youtube.com/watch?v=uTJO14uiQWM


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on July 23, 2019, 11:54:50 am
https://www.youtube.com/watch?v=tB0b7KnLwgI


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on July 23, 2019, 07:34:27 pm
У прибору за чишћење наше М-70 није било ове алатке - одвртке са кључе за мушицу нишана. Такође, чистилица је била другачија.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on August 03, 2019, 08:09:11 pm
Ovde bukvalno ima sve - da se cela puška rastavi.

Sećam se, upravo ključevi za pomeranje mušice gore dole i levo desno su predstavljali pravu ''enigmu'' u jedinicama. Zapravo, niko nije hteo da se bakće sa tako jednostavnim, a veoma bitnim podešavanjima, barem ne u mornarici.
Kod AP se puška mogla upucati pomeranjem mušice po visini i po pravcu.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: ssekir75 on September 20, 2019, 07:59:29 pm
знали смо да свака она рупа на рапу има функцију, али шта тачно чему служи нико жив није знао да нам каже. такође, у нашем алату био је и један мали избијач, који су официри врло често одузимали од војске да га не погубе.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on September 20, 2019, 08:05:02 pm
Тај "мали избијач" зове "чивија успорача". Никад ми није било јасно шта ће она ту кад је војник не може сам заменити.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on October 02, 2019, 11:58:24 am
Ruski test izdrzljivosti Ak-74M

https://youtu.be/-F2CVO8KI9Q


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on October 02, 2019, 04:58:32 pm
Последњи метак се "заварио" у цеви...Било би занимљиво упоредити друге пуше гађањем на овај начин.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Boris P on October 02, 2019, 05:26:50 pm
Može li neko da mi sazna koji je "ono" nož ?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on October 02, 2019, 05:39:25 pm
Koji barut koriste rusi? Njihove puške dime kao da nisu ni prešli na bezdimni.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on October 02, 2019, 07:24:16 pm
Dimi, dimi - al' od vrućine. Sve se usijalo, plastika se topi, i na kraju se i cev istopila...  :-\


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on October 02, 2019, 08:51:18 pm
Nije ovo od vrućine.

Последњи метак се "заварио" у цеви...Било би занимљиво упоредити друге пуше гађањем на овај начин.

Evo je M16.

https://youtu.be/ibDD1UrNoXs


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on October 02, 2019, 09:12:24 pm
Ispade mnogo kuđeni M-16 izdržljiviji od kalašnjikova. Nije rečeno koliko, ali ispalio je mnogo metaka pre nego što je eksplodirao. Čini se dosta više od kalaša na prethodnom videu.

Činjenica: manje dimi!!!
Bolji barut, bolja plastika, manje maziva ...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on October 02, 2019, 09:25:14 pm
Ispade mnogo kuđeni M-16 izdržljiviji od kalašnjikova. Nije rečeno koliko, ali ispalio je mnogo metaka pre nego što je eksplodirao. Čini se dosta više od kalaša na prethodnom videu.

832, ako sam dobro brojao.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on October 02, 2019, 09:35:22 pm
Pitanje koju municiju koriste. Ili vojnički surplus ili šta drugo. Zbog konstrukcije M16/M4 zahtevaju čistiji barut (koji manje prlja unutrašnjost).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: fazan on October 02, 2019, 10:30:06 pm
Бесмислено је изводити било какве закључке на основу ових снимака. Не зна се ни о којим моделима се тачно ради, а да не говоримо о муницији. Да оставимо сада по страни што се ни једна ни друга пушка неће користити на овај начин. Митраљеска цев на ”шарцу” се мењала након 150 метака.

Пушком М16 су се бавиле америчке конгресне комисије, уочене су мане, отклоњене су и живот иде даље. (Између осталог, у Вијетнаму су амерички војници добијали пушке без прибора за чишћење и обуке како да чисте пушке.) Производња М16 је сложенија и захтева виши технолошки ниво у фабрикама где се производи. Пушка је скупља и мање толерише лоше одржавање и неквалитетну муницију. Све то не значи да је лошија.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Bozo13 on October 02, 2019, 10:41:06 pm
M16 zahteva drugačiji odnos vojnika do puške nego AK.


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: MOTORISTA on October 03, 2019, 05:12:53 am
M16 zahteva drugačiji odnos vojnika do puške nego AK.

Drugačija je filozofija oko stvaranja jedne i druge puške.

https://youtu.be/BARIbzLyE6k


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: pvanja on October 03, 2019, 08:37:38 pm
Nije ovo od vrućine.

Последњи метак се "заварио" у цеви...Било би занимљиво упоредити друге пуше гађањем на овај начин.

Evo je M16.

https://youtu.be/ibDD1UrNoXs

Evo od istog americkog autora test AK-47

Ova verzija Ak-47 je izdrzala vise nego ruska stim da su korisceni i okviri od 40 metaka i dobos od 75 metaka.

https://youtu.be/OtFhfwrsWy4


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: lovac on October 04, 2019, 08:05:43 pm
MOćno - blizu 900 metaka, u skoro neprekidnom rafalu!
Izgore sva plastika sa puške, a mehanizam još funkcioniše. Nema podataka odakle potiče taj kalaš, ko je proizvođač.

Baš bih voleo da vidim šta bi se desilo kada bi posle nekoliko desetina okvira, onako vruću pušku gurnuli u vodu, da li bi nakon toga mogla nastaviti sa desjtvom?


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: dzumba on October 04, 2019, 08:37:54 pm
Најбоље да је ја, или неко већ удари пар пута мацолом по цеви па да видимо да ли ће да ради...може и по механизму... ;D


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: markobe on October 04, 2019, 11:44:57 pm
Quote
Nema podataka odakle potiče taj kalaš, ko je proizvođač.

Ovo bi trebala biti adresa od kuda originalno potječe snimak :
https://www.youtube.com/watch?v=lND51FkLuFU

Na 0:09 čovjek spominje "my Yugo M92"...


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on October 05, 2019, 07:53:26 am
MOćno - blizu 900 metaka, u skoro neprekidnom rafalu!
Izgore sva plastika sa puške, a mehanizam još funkcioniše. Nema podataka odakle potiče taj kalaš, ko je proizvođač.

Baš bih voleo da vidim šta bi se desilo kada bi posle nekoliko desetina okvira, onako vruću pušku gurnuli u vodu, da li bi nakon toga mogla nastaviti sa desjtvom?

У питању је Вепрь ВПО-136 на бази АК-47 ,производ руске фабрике ловачког, спортског и школског оружја Молот армз (https://www.molotarms.com/).


Title: Re: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47
Post by: Milan (longtrip) on October 25, 2019, 10:54:03 am
[attachment=1]