PALUBA

Vesti => Ratna mornarica => Topic started by: Rade on July 18, 2008, 10:29:41 amTitle: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on July 18, 2008, 10:29:41 am
17.07.2008.

Raketni brodovi klase Helsinki u HRM

[attachment=1]
Ministarstvo odbrane RH i kompanija "Patria Aviation Oy" sklopili su Ugovor o nabavci dva raketna broda klase Helsinki i pripadajućih rezervnih dijelova. Radi se o:

FNS Oulu, sa brojem 62, u operativi od 1985. goddine, izbačen iz upotrebe 2007. godine,
FNS Kotka, sa brojem 63, u operativi od 1986. godine, izbačen iz upotrebe 2007. godine

Deplasmana su 300 t, dužine 45 m, brzine 32 čv. Naoružani su topom Bofors 57 mm/70 Mk1, dva dvocevna topa  Sako 23 mm, 8 raketa Saab RBS-15.

Kao cena se navodi cifra od 8 miliona eura za oba broda.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on October 18, 2008, 06:33:57 pm
Započeo transport finskih brodova prema Hrvatskoj

15.10.2008. - MORH

Transport dva raketna broda klase Helsinki koje je Ministarstvo obrane RH u srpnju ove godine kupilo od tvrtke Patria Aviation Oy započeo je ovih dana, a u Hrvatskoj se očekuju za 20-tak dana.

Iako nije bila predviđena Dugoročnim planom razvoja, nabavka dvaju brodova iznimno je značajan i dugoročno isplativ projekt. Riječ je, naime, o projektu vrijednom oko devet milijuna eura, kojim će se uštedjeti još više od tog iznosa, budući da je u planu bilo dodatno opremanje postojećih brodova HRM-a, koje bi koštalo oko dvadeset milijuna eura. Navedeni brodovi u potpunosti su kompatibilni s raketnim topovnjačama HRM-a, a pružaju OS RH i dodatne sposobnosti u smislu nadzora podmorja.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Sailor on October 18, 2008, 08:23:42 pm
Ови бродови класе Хелсинки чини ми се да нијесу нешто много бољи од старих РТОП, посебно модернизованих класе Краљ.Висок радарски одраз и кормиларница, има да бљувају по тежем мору:)

        Изгледа лијеп брорд али колико је бољи од ових Краљева?!Да ли је ово добра замјена?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: MOTORISTA on October 18, 2008, 08:49:01 pm
Čisto sumnjam da su ovi brodovi zamena za Kraljeve,ovo su hrvati dobili za male pare i jednostavno su pojačali svoju flotu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on November 07, 2008, 07:49:38 pm
2. novembra 2008. godine u Šibenik je uplovio teretni brod Grietje, sa tovarom od dve raketne korvete klase Helsinki. Već sutradan su spušteni u more i odvezeni u šibenski MTRZ gde će se prebojadisati u boje HRM i uradiće im se nova antikorozivna zaštita.

[attachment=1]

Novi brodovi će dobiti imena "Dubrovnik" i "Vukovar".

[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: MOTORISTA on November 10, 2008, 11:46:40 am
Zna li se koje će brojeve dobit?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on January 24, 2009, 09:54:31 pm
Brodovi su: Vukovar (41) i Dubrovnik (42)

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Fotografije su uzete sa portala Militarium.eu


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: morest on January 24, 2009, 10:41:41 pm
Hvala na slikama Rade, moram priznat da ih nisam još vidio  :)  Lijepo izgledaju, bar na slikama, a čuo sam, bar po našim medijma, da su kvalitetni a i ne toliko stari. A i imena brodova su isto simbolička, Vukovar neću posebno komentirat, dok je zanimljivo da ponovno jedan ratni brod imenom Dubrovnik plovi Jadranom nakon 68 godina :marinero


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on January 25, 2009, 04:29:53 pm

[attachment=1]

Brod na slici je takodje nosio ime "Dubrovnik"...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: morest on January 25, 2009, 05:03:41 pm
Istina, a ova finska korveta je ako se na varam nasljednik ovoga broda jel nosi itsi broj, brodovi su jako slični, o kojem se brodu točno radi na ovoj zadnjoj slici?Nego, jeli i u JRM postojao brod sa imenom Dubrovnik?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on January 25, 2009, 05:08:28 pm
To je bivši raketni čamac Osa, Ex-JRM RČ-310. Ovde su mu demontirani lanseri protivbrodskih raketa, kada je služio kao "ophodni brod minopolagač". Kasnije je rashodovan.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on February 12, 2009, 03:57:15 pm
Raketni brodovi klase Helsinki dugački su 45 i široki 8,9 metara, a vršna brzina im je 30 čvorova. Osnovno im je naoružanje osam vođenih projektila brod-brod Saab RBS 15. Maksimalni domet projektila je 70 km. Topničko naoružanje sastoji se od jednog pramčanog topa Bofors 57/70 kalibra 57 mm, a za blisku protuzračnu obranu rabe se i dva dvostruka topa Sako kalibra 23 mm. Za nadzor zračnog prostora i površine mora rabi se motrilački radar 9GA 208, a za navođenje topničke paljbe Philips 9LV 225. Raketni brodovi klase Helsinki imaju ugrađen aktivni sonar Simrad Marine SS 304, te tegljeni sonar Finyards Sonac/PTA.

Na palubi 152-metarskog broda za prijevoz teških tereta, Grietje, u Hrvatsku su 2. studenoga dovezena dva raketna broda klase Helsinki, za koje je, podsjetimo, ugovor o nabavci MORH sklopio s finskom tvrtkom Patria Aviation Oy sredinom srpnja. Putovanje iz Finske trajalo je sedamnaest dana, a raketni su brodovi, sada već bivši Oulu i Kotka, iskrcani u šibenskom zaljevu 3. studenoga te odvezeni u NCP - Remontno brodogradilište Šibenik d.o.o. U brodogradilištu bi trebali ostati najviše mjesec dana i to isključivo radi bojanja u skladu sa standardima naše mornarice i stavljanja nove antikorozivne zaštite. Naime, ovi brodovi mijenjaju ambijent, odnosno dolaze iz Baltika, mora koje ima drukčiji salinitet i temperaturu, u naše toplije i slanije more, te je na podvodni dio trupa potrebno staviti novu antikorozivnu zaštitu, i to po našim standardima. Drugim riječima, to je klasično dokovanje, a u NCP-u su se, potvrdili su nam u mornarici, dobro pripremili za taj posao. Dok su na dokovanju, brodovi će se opremiti i klasičnim brodskim inventarom, sasvim pragmatičnim stvarima kao što je posteljina, pribor za jelo... da bi posada, koja je spremna i koja je već došla na brodove, mogla na njima boravit.

Iskrcavanje, koje nije bilo nimalo lako, besprijekorno je provedeno, a među pripadnicima HRM-a koji su ga nadzirali bili su i oni koji su od samog početka angažirani na poslovima vezanim uz nabavu ovih brodova. Kapetan fregate Željko Jakus, voditelj Odsjeka održavanja u HRM-u, i kapetan fregate Milan Blažević, zapovjednik divizijuna za površinsko djelovanje, u nekoliko su navrata bili u Finskoj. Prvi put su u veljači obišli brodove koji su tada bili na vezu, a koji su do nekoliko mjeseci prije bili u funkciji patroliranja. Istaknuli su i to kako su svi sustavi na brodu cijelo vrijeme održavani i stavljani u funkciju u skladu s dinamikom održavanja finske mornarice. Grijali su ih te maksimalno nadzirali i održavali. Tijekom njihova drugog odlaska u Finsku, testirali su brodove u stvarnim uvjetima. Svi su sustavi testirani na funkcionalnost i svi su se sustavi pokazali ispravnima.

Nabavkom ovih raketnih brodova Hrvatska ratna mornarica znatno je podigla svoje sposobnosti te dobila mogućnost obavljanja i nekih novih zadaća, a s brodovima je isporučen i veliki set pričuvnih dijelova.
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on February 12, 2009, 03:59:42 pm
U ratnoj luci Lora u Splitu, Hrvatska ratna mornarica predstavila je 26. siječnja dvije novonabavljene raketne topovnjače klase Helsinki. Riječ je o raketnim topovnjačama RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik".
[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on February 12, 2009, 04:00:44 pm
Obred imenovanja raketnih topovnjača, što su prigodnim riječima učinile gradonačelnice Vukovara i Dubrovnika.
[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ZastavnikDjemo on February 14, 2009, 09:27:54 pm
Lepo! Nego, kakvi su utisci posada? Da li ove korvete, osim zbog cinjenice da imaju sonar i sto imaju adekvatnije motore, predstavljaju kvalitativni skok u donosu na dosadasnje RTOP?
Pozdrav! :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on February 15, 2009, 06:57:11 am
Brodovi su stari, ali ce dati HRM par godina vremena i mogucnosti obuke i prezentitanja na moru.
Brodovi su takodjer kompatibilni sa tehnikom i elektronikom koju HRM vec posjeduje.
Bojim se da HRM nema razvijen program odrzavanja, pa tako ni motori na RTop 21 nisu se mogli drzati operativni.
Da ne govorimo od RTop 11 i 12.
Svakako, jos dok resursi motora dozvoljavaju, korvete ce moci biti na moru.
Sto se tice sonara, tu je prica takodjer sa dvije strane medalje.
Ja vidim te uredjaje samo kao mogucnost dodatne obuke. Ali za vjezbe sa sonarom trebaju ti i podmornice.
Kako ce se sonari koji su programirani za Baltik, ponasati u Jadranu?
Vjezbe sa NATO. Aha! Ali ne u Mediteranu. Ti brodovi maritimno nisu sposobni provoditi duze vrijeme na otvorenom moru.

Na kraju, s obzirom na trenutne financijske uvjete, to ne bila dobra odluka hrvatske vlade.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on March 05, 2009, 07:13:35 pm
Raketne topovnjače VUKOVAR i DUBROVNIK: Prvo topničko gađanje

[attachment=1]
Uz daljinsko gađanje topovima 57 mm, kakve imaju i ostale topovnjače iz sastava Flotile, te 23 mm, koji su prvi put u uporabi u HRM-u, u suradnji s HRZ-om obavljeno je i testiranje sustava za upravljanje paljbom 9 LV 225 tako što su u simuliranim borbenim uvjetima posade pratile nalet zrakoplova Pilatus iz 93. ZB Zemunik.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: jadran2 on September 19, 2009, 01:47:07 pm
Molim artiljerijske/topnicke strucnjake za komentar gornje fotografije.

Cini mi se da je u upotrebi samo lijeva cijev. Ima li utjecaja na tocnost paljbe ukoliko se kod dvocjevnog topa koristi samo jedna od cijevi, tj. nema istodobnog ispaljivanja granata iz obje cijevi?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: FF on September 19, 2009, 07:09:45 pm
Pa valjda je paljba naizmenična - tako je manji uticaj trzaja na lafet i celu konstrukciju oruđa.

Mene je zanimljivo ko od ove dvojice nišani, a ko pozira (jedan je na CNS a drugi na nišanskoj spravi samog oruđa).


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on September 19, 2009, 07:34:41 pm
Mislim da je prošlo točno godinu dana od kada su brodovi došli u Šibenik. Znam das se slikavalo nemilice. Ostalo je lipi slika do tada.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: RTOP21 on March 10, 2010, 06:01:38 pm
Još malo zanimljivih sličica RTOP "Dubrovnik" u Dubrovniku...[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on March 10, 2010, 06:53:05 pm
Ovi boforsi na "novim" topovnjacama su iz Mk2 serije ?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on March 10, 2010, 07:54:43 pm
Ne.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on March 12, 2010, 03:34:23 pm
Ovi boforsi na "novim" topovnjacama su iz Mk2 serije ?
Nisu. I na YU RTOP i na ovim finskim stoji Bofors SAK 57/L70 MkI. Mk2 ima kupolu od stakloplastike drugačijeg oblika, dužu i užu. Uporedi sa kanadskim fregatama tipa Halifax i švedskim korvetama tipa Stockholm. 


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 12, 2010, 04:18:15 pm
Još malo zanimljivih sličica RTOP "Dubrovnik" u Dubrovniku...

RTOP21, kada su snimljene ove slike?
Na proslavi Dana HRM u Rijeci i na "Vukovar" i na "Dubrovniku" su bila po tri lansera RBS-15, a na mjestu četvrtog se nalazila oprema za tegljeni (vučeni) sonar.
Netko od kolega sa foruma, mislim Saxum, je komentirao da će to biti stalna konfiguracija.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on March 12, 2010, 05:01:31 pm
Znam da Mk2 ima drugaciju kupolu ali ovi Boforsi na hrvatskim topovanjacama se malo razlikuju od onih na Yu topovnjacama.
Nemaju vodeno hladjenje cevi !
Evo prilazem sliku sa Yu Topovnjace za poredjenje

[attachment=1]

Pretpostavljam da im gore na severu nije bilo potrebno dodatno hladjenje :)

Ili je hladjenje cevi izvedeno na neki drugi naci.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: FF on March 12, 2010, 05:24:17 pm
Pazi stvarno - nema hlađenja cevi! Nešto tu nije u redu. I šveđani na svojim koriste vodu za hlađenje cevi, nema to veze s ambijentalnim uslovima.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: RTOP21 on March 13, 2010, 08:23:52 am
Rtop 42 je slikana nedavno u Dubrovniku, prije dvadesetak i nešto dana.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 15, 2010, 08:03:29 pm
Rtop 42 je slikana nedavno u Dubrovniku, prije dvadesetak i nešto dana.

Zanimljivo, da li to znači da u ovoj konfiguraciji "Dubrovnik" plovi bez tegljenog sonara, ili je smještaj istog riješen na drugi način?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ZastavnikDjemo on March 15, 2010, 08:20:42 pm
Pa ne mora uvek da tegli sonar, zar ne? ;) Koliko sam ja uspeo da shvatim, kada se kači tegljeni sonar, onda se samo ukloni jedan kontejner za rakete, tako da to i nije neka misterija.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 15, 2010, 08:29:11 pm
Pa ne mora uvek da tegli sonar, zar ne? ;) Koliko sam ja uspeo da shvatim, kada se kači tegljeni sonar, onda se samo ukloni jedan kontejner za rakete, tako da to i nije neka misterija.

Slažem se, ali kolega Saxum je naveo da će "Vukovar" i "Dubrovnik" uvijek ploviti u konfiguraciji 3 kontejnera plus tegljeni sonar na mjestu četvrtog, pa je na tragu tog bilo i moje pitanje...


P.S. Pregledavajući slike s proslave Dana HRM u Rijeci, primjetio sam da se na obe raketne topovnjače klase "Helsinki" - RTOP 41 i RTOP 42 nalaze po 3 (a ne 4) kontejnera s raketama RBS 15???


Tako će bit uvijek, 3 mjesta za rakete, jedno za tegljeni sonar.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on June 29, 2010, 11:03:50 am
Friška slika napravljena jutros. Vukovar plovi u remont.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 29, 2010, 12:00:04 pm
Pa zar nije odradjen remont pre ili po dolasku u Hr ?

Da li je u pitanju redovno dokovanje ili remont ?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on June 29, 2010, 12:07:12 pm
Bivši MTRZ u Šibeniku se popularno kaže remont.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on June 29, 2010, 12:26:11 pm
Da ne ide na ugradnju kakvog PZO malokalibarskog raketnog sustava?  :angel:


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Coral Sea on June 30, 2010, 11:25:24 pm
Da ne ide na ugradnju kakvog PZO malokalibarskog raketnog sustava?  :angel:

Strela, Mistral? Bilo bi lijepo, pogotovo ako je made in croatia...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on July 12, 2010, 08:54:11 am
Ova slika nije novost već jedan mali znak pažnje svim palubarcima. Vukovar bez vodoznaka i sličnih dodataka.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on July 12, 2010, 01:37:50 pm
Kakvi su utisci o ovim dvocevnim PA topovima na krmi ?

Postavio sam ranije i pitanje da Boforsi 57 mm na ovim topovnjacama nemaju vodeno hladjenje. U cemu je tu stvar ?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on July 14, 2010, 11:35:39 am
Kakvi su utisci o ovim dvocevnim PA topovima na krmi ?
Uz jednaku pažnju svim palubarcima, ali uz neizostavnu personalizaciju ...Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on July 14, 2010, 11:39:06 am
Postavio sam ranije i pitanje da Boforsi 57 mm na ovim topovnjacama nemaju vodeno hladjenje. U cemu je tu stvar ?
Tek radi usporedbe ...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: FF on July 14, 2010, 01:17:54 pm
Quote
Postavio sam ranije i pitanje da Boforsi 57 mm na ovim topovnjacama nemaju vodeno hladjenje. U cemu je tu stvar ?

Boforsi 57mm ugrađeni na raketnim topovnjačam tipa 401 i 411 nisu standardni i u nekim detaljima se razlikuju od osnovne varijante koja je rađena za Švedsku RM - a prema jugoslovenskim zahtevima. Zbog toga i nose oznaku "Bofors Yu-Saak 57mm". Jedan od tih detalja je i sistem za prinudno hlađenje cevi vodom. Ambijentalni uslovi na Mediteranu su dosta različiti u odnosu na one u severnom Atlantiku ili na Baltiku. Na RTOP-41 i 42 su standardne varijante tog topa, koji je u upotrebi u skandinaviji. Njima očigledno nije trebalo prinudno hlađenje cevi. I tako je hladno :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on July 14, 2010, 01:48:21 pm
No, ipak i na ovim "fincima" - a što je vidljivo iz "povećanja" - postoji mjesto predviđeno za cijevčicu hlađenja ...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on July 14, 2010, 01:53:13 pm
Još malo


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Patriot on July 14, 2010, 01:56:45 pm
Malo upravljanja paljbom, a i jedan, stari, provjereni, Bofi ...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: duje on July 21, 2010, 07:53:59 pm
Vukovar u Lori


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on January 27, 2012, 05:30:24 pm
Mislim da je prošlo točno godinu dana od kada su brodovi došli u Šibenik. Znam das se slikavalo nemilice. Ostalo je lipi slika do tada.

Pa evo koja sličica iz arhive.....

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=4]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on January 27, 2012, 05:32:30 pm
i pokoja iz potpalublja....

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kilezr on January 27, 2012, 11:27:42 pm

 Ova poslednja fotka JE ???
 Verovatno za GM?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on January 28, 2012, 03:53:17 pm

 Ova poslednja fotka JE ???
 Verovatno za GM?

Koliko je meni poznato; detalj iz strojarnice, ukoliko netko zna bolje neka napiše.....


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on January 28, 2012, 05:54:14 pm
Brodovi su stari, ali ce dati HRM par godina vremena i mogucnosti obuke i prezentitanja na moru.
Brodovi su takodjer kompatibilni sa tehnikom i elektronikom koju HRM vec posjeduje.
Bojim se da HRM nema razvijen program odrzavanja, pa tako ni motori na RTop 21 nisu se mogli drzati operativni.
Da ne govorimo od RTop 11 i 12.
Svakako, jos dok resursi motora dozvoljavaju, korvete ce moci biti na moru.
Sto se tice sonara, tu je prica takodjer sa dvije strane medalje.
Ja vidim te uredjaje samo kao mogucnost dodatne obuke. Ali za vjezbe sa sonarom trebaju ti i podmornice.
Kako ce se sonari koji su programirani za Baltik, ponasati u Jadranu?
Vjezbe sa NATO. Aha! Ali ne u Mediteranu. Ti brodovi maritimno nisu sposobni provoditi duze vrijeme na otvorenom moru.

Na kraju, s obzirom na trenutne financijske uvjete, to ne bila dobra odluka hrvatske vlade.
Pošto su GM MTU 16V538, trebaće još duugo da produvaju. Finci su tehnički kulturna nacija, ne verujem da su ih ganjali do besvesti. A verovatno da ima još puno delova od motora za RTOP tipa 401, pa se može raditi održavanje i servisiranje. Naravno, jasno je da su motori iz prve polovine 80-ih, te ne mogu biti kao novi. Sonari su valjda SimradSS304, slični kao na Mirnama, možda malo bolji.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on January 29, 2012, 07:10:05 am
Pošto su GM MTU 16V538, trebaće još duugo da produvaju. Finci su tehnički kulturna nacija, ne verujem da su ih ganjali do besvesti. A verovatno da ima još puno delova od motora za RTOP tipa 401, pa se može raditi održavanje i servisiranje. Naravno, jasno je da su motori iz prve polovine 80-ih, te ne mogu biti kao novi. Sonari su valjda SimradSS304, slični kao na Mirnama, možda malo bolji.

Sudeći po slici ne izgledaju baš istrošeno, ali tko zna?

BTW onako uzgred:

  • Radari i sonari: Philips 9LV 225 radar za kontrolu vatre, Saab EOS400 optički usmjerivač, 9GA 208 radar za površinsko traganje, Raytheon ARPA navigacijski radar, Simrad SS304 sonar monitran na trupu, Finnyards Sonac/PTA tegleni sonar

    Sprave za elektroničko ratovanje: Argo Systems za upozoravanje od radara

    Naoružanje: 1 × Bofors 57 mm/70 Mk1, 2 × Sako protuavionski top 23 mm/87, 8 × Saab RBS-15 SSM, 2 × šine za dubinske bombe
     


[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on January 29, 2012, 01:23:41 pm
Ako se ne varam, slike su sa nove web stranice vojno-obrambene tematike Defender.hr (http://www.defender.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on January 29, 2012, 02:41:51 pm
Ako se ne varam, slike su sa nove web stranice vojno-obrambene tematike Defender.hr (http://www.defender.hr/)

Da manje više neke su već objavljivane i ranije (sad vidim da nisam naveo izvor sorry). :-\


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 20, 2012, 09:39:15 pm
Tko kaže da hrvatski "Helsinkiji" nisu gađali s RBS-15?  ;D

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on May 20, 2012, 09:42:41 pm
Tko kaže da hrvatski "Helsinkiji" nisu gađali s RBS-15?  ;D

[attachment=1]

Ali ovo je slika broda u službi finske RM!?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 20, 2012, 09:49:37 pm
Tko kaže da hrvatski "Helsinkiji" nisu gađali s RBS-15?  ;D

Ali ovo je slika broda u službi finske RM!?

Da, zato sam i stavio smajlić. U potpisu slike je sve pojašnjeno - raketno gađanje FNS-62 "Oulu" finske RM, istog onog koji će kasnije postati RTOP-41 "Vukovar" HRM.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 20, 2012, 09:53:55 pm
Evo još lipih slika, istog onog broda koji je gore gađao, ali nekoliko godina poslije i u sastavu HRM.
Slikano na Visu, nisam siguran dal su bile...

[attachment=2]
[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: madmitch on May 21, 2012, 07:55:21 am
Od Finske do Visa mu otpao R i ostao je samo TOP?  ;)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on May 21, 2012, 08:23:00 am
Od Finske do Visa mu otpao R i ostao je samo TOP?  ;)
Šteta, a lijep brod. Fali mu samo da je nov i da ima adekvatno ispravno raketno naoružanje.
Ovako pusti jadničak... :'(


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 21, 2012, 01:28:30 pm
Od Finske do Visa mu otpao R i ostao je samo TOP?  ;)

Kad je tako...

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on May 24, 2012, 03:35:10 pm
Helsinkiji su se nabavljali pod parolom povecanja vatrene moci na moru, odnosno pravdali su se RBS-ovima koje su trebaili nositi. U isto vrijeme kad se to odvijalo znalo se da niti jedan jedini RBS nije bio ispravan. Nesto smrdi tu?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 13, 2012, 06:50:31 pm
Helsinkiji su se nabavljali pod parolom povecanja vatrene moci na moru, odnosno pravdali su se RBS-ovima koje su trebaili nositi. U isto vrijeme kad se to odvijalo znalo se da niti jedan jedini RBS nije bio ispravan. Nesto smrdi tu?

Kako nije povećana vatrena moć - 2x 57mm i  8x 23mm!  ;)

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 14, 2012, 09:18:43 am
Helsinkiji su se nabavljali pod parolom povecanja vatrene moci na moru, odnosno pravdali su se RBS-ovima koje su trebaili nositi. U isto vrijeme kad se to odvijalo znalo se da niti jedan jedini RBS nije bio ispravan. Nesto smrdi tu?

Kako nije povećana vatrena moć - 2x 57mm i  8x 23mm!  ;)

[attachment=1]

Skroz si upravu :)

Salu na stranu ovi finci imaju slabiju protiv raketnu PVO komponentu (bez obzira na broj cevi :)).


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kilezr on June 14, 2012, 09:41:53 am

 Misliš, u odnosu na koga imaju slabiju PVO komponentu?!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 14, 2012, 02:55:05 pm
NIsam stručnjak za artiljeriju, pa sam već jednom postavio pitanje zašto se kod topova 57mm Mk1 koji su ugrađeni na RTOP tipa 401 i na ''Kraljeve'' vrši hlađenje cevi tekućinom, a kod ovih finskih topovnjača nema uređaja za hlađenje cevi?
Niko od palubaraca nije odovorio na moje pitanje - mada je ono veoma važno sa aspekta upotrebe tih topova.
Da li su TT karakterisitke tih topova iste, da li im je ista kadenca? Ako jeste, kako je to postignuto, kakvim (nevidljivim) tehničkim rešenjima na tim fincima.

Dalje, ima li šitih podataka o ugrađenim topovima 23 mm, koju oni municiju koriste i kako su povezani sa brodskim računarom; da li su uvezani u kompletan brodski sistrem za upravljanje oružjem ili ne?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 14, 2012, 04:08:14 pm
Znači moram ja.

NIsam stručnjak za artiljeriju, pa sam već jednom postavio pitanje zašto se kod topova 57mm Mk1 koji su ugrađeni na RTOP tipa 401 i na ''Kraljeve'' vrši hlađenje cevi tekućinom, a kod ovih finskih topovnjača nema uređaja za hlađenje cevi?

Kad su išli raditi Mk2 usvojili su nove tehnološke postupke izrade cjevi i zatvarača tako da je prestala potreba za hlađenjem.


Quote
Niko od palubaraca nije odovorio na moje pitanje - mada je ono veoma važno sa aspekta upotrebe tih topova.
Da li su TT karakterisitke tih topova iste, da li im je ista kadenca? Ako jeste, kako je to postignuto, kakvim (nevidljivim) tehničkim rešenjima na tim fincima.


Mislim da su Mk1 modernizirali sa cijevima Mk2, a ostalo je ostalo isto.

Bofors 57 mm gun (http://en.wikipedia.org/wiki/Bofors_57_mm_gun)

Quote
Dalje, ima li šitih podataka o ugrađenim topovima 23 mm, koju oni municiju koriste i kako su povezani sa brodskim računarom; da li su uvezani u kompletan brodski sistrem za upravljanje oružjem ili ne?


Neznam ni ja ali ima tu nešto.

ZU-23-2 "Sergey" (http://en.wikipedia.org/wiki/ZU-23-2)

poz.
Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 14, 2012, 04:43:20 pm
Solaris, na "Helsinkiima" je SAKO-23, a ne ZU-23-2.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 14, 2012, 05:01:29 pm
Solaris, na "Helsinkiima" je SAKO-23, a ne ZU-23-2.

Finland

    -23 ItK 95 - Finnish upgrade of the original 23 ItK 61, designed by Instrumentointi Oy and Vammas Oy. The upgraded gun is equipped with a gyro-stabilized gun, an APU and a laser range finder. ([2]).[26]
    -SAKO 23 mm/87 - a navalized modernization used by Finnish Navy. Variants are the 23 M74, the 23 M77, the 23 M80 and the 23 M85. The guns can be removed from M85 carriage and replaced with six Mistral surface-to-air missiles.[27]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Bozo13 on June 14, 2012, 07:07:55 pm
Nisam stručnjak za mornaričke topove, ali po mom mišlenju, sa savremenim SUV i "pametnom" municijom, broj zrna, koja su potrebna da neutraliziraju cilj, smanjen je, a samim tim i grejanje cevi ili potreba za prisilnim hlađenjem.

LPB


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 14, 2012, 08:19:05 pm
Nisam stručnjak za mornaričke topove, ali po mom mišlenju, sa savremenim SUV i "pametnom" municijom, broj zrna, koja su potrebna da neutraliziraju cilj, smanjen je, a samim tim i grejanje cevi ili potreba za prisilnim hlađenjem.

LPB
Uz pretpostavku da se radi o istom tipu topa i istoj municiji, a jedan se hladi tečnošću, a drugi ne, što je valjda situacija o
kojoj sada razmišljamo, može biti i još jedna stvar.
Finska je zemlja sa vrlo hladnom klimom i top koji je bez hlađenja je na brodu koji je posebno opremljen za to podneblje. I kao takav
valjda može da u tim uslovima funkcioniše. Čak u takvim uslivima možda bi mu tečnost i više pravila problema.
Isti taj top ako spustiš u južne krajeve gdje mu je okruženje kao takvo za 15 ili 20 stepeni toplije naravno mora se i dodatno
hladiti.
To je moje slobodno razmišljanje uz pretpostavku o identičnom topu i municiji i nemora biti validno.. :-\


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 14, 2012, 08:28:06 pm
Ako sam dobro shvatio ovi topovi MK 1 na Helsinki su neka prelazna varijanta: koriste cevi i mehanizam od Mk2 a kupola je ista kao na Mk1.

Na Wiki sam našao šturo objašnjenje da je zbog novog načina izrade cevi - kovanjem monobloka, prestala je potreba za vodenim hlađenjem, a da je brzina paljbe čak i povećana (na Mk2).

Ćiro, hlađenje cevi se ne radi zbog klime. Temperature vazduha gore / dole za 20 stepeni praktično ne znače ništa u odnosu na temperaturu barutnih gasova unutar cevi. Cev se hladi da bi čelik od kojeg je iskovan zadržao svoje karakteristike (čvrstinu, elastičnost, kalibar). Od vrste materijala i od načina izrade zavisi koje pritiske i koje temperature cev može da trpi, da bi ostao radno sposoban u toku rafala i nakon rafala, i za mnoge sledeće rafale, odnosno, da bi zadržao radnu spsobnost za onoliki broj ispaljenih granata koje je proizvođač zagarantovao.

Hlađenje cevi vodom jeste donekle komplikuje izradu, ali je najefikasnije i obezbeđuje najduže rafale i najduži radni vek. U hladnim klimatskim uslovima umesto vode se korisit neka vrsta antifriza - isto kao i kod automobila.

Novi materijali i nove tehnologije izrade verovatno doprinose tome da se takva vrsta hlađenja može zanemariti.
Dokaz za to je evolucija topova Bofors 57mm od modela Mk1 do Mk3.
Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 14, 2012, 08:34:53 pm
Nikako da shvatim sto bi HRM sa takvim topovima trebao raditi po Jadranu?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 14, 2012, 09:07:10 pm
Nikako da shvatim sto bi HRM sa takvim topovima trebao raditi po Jadranu?

Pucat, šta bi drugo.  (http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/konfus/c050.gif) (http://www.cheesebuerger.de/smilie.php)
poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 14, 2012, 09:31:40 pm
.......................................
Ćiro, hlađenje cevi se ne radi zbog klime. Temperature vazduha gore / dole za 20 stepeni praktično ne znače ništa u odnosu na temperaturu


Saglasan, imaš ptavo.   :klap :klap


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 15, 2012, 06:34:35 am
Na koga?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kilezr on June 15, 2012, 08:23:41 am

 Kako na koga?
 NA sve što plovi,pluta, roni, leti, . . .  ! Ako se naredi!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 15, 2012, 08:51:22 am

 Misliš, u odnosu na koga imaju slabiju PVO komponentu?!
Na oba tipa RTOP iz Kraljevice.

Ako nista imaju 2 cevke vise i to u vecem kalibru :)

Salu na staranu AK630 su automatizovani topovi, visoke brzine gadjanja, namenski projektoavni za ulogu koji imaju na brodovima uvezani  u SUV i kao takvo resenje trebali bi da obezbede bolju PRO i PVO broda u ondosu na ove SAKO topove.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 15, 2012, 08:52:44 am
Na koga?

Na mrskog agresora koji nikada nespava :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 15, 2012, 04:04:19 pm
Ali to su PZO topovi?!Ne znam koje to misije patroliranja u dubokom moru NATO saveza podrazumjevaju primjenu PZO topova?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 15, 2012, 05:20:35 pm
Ali to su PZO topovi?!Ne znam koje to misije patroliranja u dubokom moru NATO saveza podrazumjevaju primjenu PZO topova?

Di si ti vidi PZO topove ?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 18, 2012, 09:47:25 am
Inace jedna od bitnijih razlgoda za nabavku ovih topovnjaca (pored ostalih) je njihov sonar. Posto u RM HR osim Mirni nijedno drugo plovilo nema Sonar (PEL).

MIslim da se vec islo na vezbe otkrivanja podmornica kod komsija Italijana.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 18, 2012, 01:27:31 pm
E pa bas sa tim starim sonarima ima problema. Izmedju ostalog, uopce nisu nastimani sa salinitet Jadrana, do dana danasnjeg. Uostalom, nisu ti ne ne znam kako jaki sonari. Sto bi trebale topovnjace radit? Ko blesave muve lutat Jadranom, trosit gorivo i trazit podmornice?!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 18, 2012, 02:52:05 pm
E pa bas sa tim starim sonarima ima problema. Izmedju ostalog, uopce nisu nastimani sa salinitet Jadrana, do dana danasnjeg. Uostalom, nisu ti ne ne znam kako jaki sonari. Sto bi trebale topovnjace radit? Ko blesave muve lutat Jadranom, trosit gorivo i trazit podmornice?!

Jbg treba svaku opremu kalibrisati / podesiti za odgovarajucu sredinu u kojoj ce se koristiti.  Pretpostavljam da je do zastoja doslo zbog nedostatka $$$.
Cini mi se da ovaj tip ima i tegleci PEL. Skandinavci su zbog svrljanja Ruskih podmornica opremili skoro sve svoje ratne brodove sa PEL-ovima. Tako je i ovaj tip RTOP zavrsio sa PEL-om.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kilezr on June 18, 2012, 03:57:14 pm
 
 Zar nije PEL umesto jednog raketnog lansera na desnom boku?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 18, 2012, 04:24:17 pm
PA sta iako detektiraju talijansku podmornicu? Sta, nasrnut na nju? Zna se  tko caruje podmorjem Jadrana, a to su danas Talijani i tocka.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 18, 2012, 08:56:19 pm
Gospodo morate shvatit da u današnje doba oružje prvenstveno služi za odvraćanje, pa tek u krajnjem slučaju za ratovanje.

Razmišljajući u tom kontekstu - ako u nekoj mornarici, koja štiti suverenitet svoje obale, ni jedan ratni brod nema PEL, protivničke podmornice mogu neopaženo da paradiraju ispred obale, pa ako žele mogu ući i u velike luke.
U slučaju da posade sa podmornica začuju zvuk PEL-a, jasno im je stavljeno do znanja da su pod nadzorom i da ne mogu raditi što im je volja.

Zbog toga je potrebno da HRM u svom sastavu ima brodove koji su opremljeni sa tom napravom!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 18, 2012, 09:22:54 pm
Zar doista mislis da Hrvatske Helsinikije Italija ili bilo tko drugi uopce dozivljavao kao sredstvo odvracanja?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 18, 2012, 09:26:44 pm
Podmornice-uljezi se odvracaju mrezom hidrofona koja radi 24 sata dnevno, a ne pelovima na brodovima koji se ukljuce eventualno sat vremena i ajd nazad u Loru.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 19, 2012, 12:35:10 pm
NIsmo se razumeli markantun! Sagledaj situaciju u malom širem kontekstu, pa ćeš me razumeti.

Jeste, svi ratni brodovi su sredstvo odvraćanja!
Ratni brod štiti svoju obalu i teritorijalno more, i shodno tome ni jedan ratni (a ni drugi) brod druge države ne sme nenajavljen da uđe u teritorijalne vode neke države.

Sticajem okolnosti i Italija i HR su u istom savezu, pa odvraćanje u pravom smislu reči tu ne dolazi u obzir. Ali čak i u tom slučaju, zamisli reakciju običnog pučanstva, kada bi RTOP HRM prilikom rutinske vežbe otkrila nenajavljenu podmornicu bilo koje strane zemlje u Hrvatskim teritorijalnim vodama, i da se to obznani u svim glasilima!
Bio bi to u najmanju ruku diplomatski skandal!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 19, 2012, 04:47:42 pm
Prvo, ratni brod mora prethodno imat informaciju o mogucem uljezu u podmorju. Infoe moze dobiti samo preko podvodnih lokatora, hidrofona. Ok? Da baulja Jadranom i nabada ko corava kokos nema bas puno veze sa stvarnim akcijama, niti su to radili u doba JRM.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Rade on June 19, 2012, 04:50:20 pm
Prvo, ratni brod mora prethodno imat informaciju o mogucem uljezu u podmorju. Infoe moze dobiti samo preko podvodnih lokatora, hidrofona. Ok? Da baulja Jadranom i nabada ko corava kokos nema bas puno veze sa stvarnim akcijama, niti su to radili u doba JRM.

Ne mora. Može dobiti rejon koji će pretraživati.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 19, 2012, 06:30:03 pm
Zar doista mislis da Hrvatske Helsinikije Italija ili bilo tko drugi uopce dozivljavao kao sredstvo odvracanja?
Naivno je misliti kako su Stare Finske topovnjače kao takve bogom date za dostojnu kontrolu podvodnog Jadrana,
prvenstveno misleći na otkrivanje podmornica. To jednostavno nije tačno.
Prvo takvim brodovima je takvo nešto sporedna stvar i pitanje je da li je to uopšte u funkciji.
Drugo malo je to brodova da bi se uspješno kontrolisao čitav Jadran. Hidrofoni kao takvi se instaliraju na samo
posebnim pravcima, uskim prolazima, ali je to nemoguće na kompletnom Jadranu.
I na kraju i sve da Hrvatska mornarica ima mogućnost podvodne situacije kao na dlanu, šta sa tim. Čime uopšte
raspolaže da bi mogla uspješno neutralisati nepoželjne uljeze. Da ih gađa kamenicama, možda.  ???


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: fubar on June 19, 2012, 08:16:30 pm
Za pronac talijane je dovoljan glass-boat... ;D a mozes i po tragu gela za kosu na povrsini...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 19, 2012, 08:48:01 pm
Ne bih dalje da diskutujem o ovoj temi - vidim da me većina ne razume!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 20, 2012, 05:23:35 pm
Ja bih se složio sa Lovcem.

Nije ista situacija kada nemaš niti jedan brod opremljen s PEL-om, dakle nikakvu mogućnost otkrivanja podmornica i kad imaš dva broda opremljena podtrupnim i tegljenim sonarima sa kakvim-takvim mogućnostima otkrivanja nenajavljenih stranih podmornica u vlastitim teritorijalnim vodama.

Ukoliko bi Hrvatska otkrila u svojim vodama nenajavljenu stranu podmornicu, a pod pretpostavkom da se radi o talijanskoj podnmornici, ne bi se ni išlo na njeno neutraliziranje. Zašto? Zato što su i Hrvatska i Italija članice NATO saveza, a uskoro zajedno i u Europskoj Uniji, dakle saveznice (da se razumjemo, to ne opravdava možebitno švrljanje njihovih podmornica u hrvatskom dijelu Jadrana). Mislim da bi već sama činjenica da moraju Hrvatskoj pred međunarodnom zajednicom objašnjavati što je njihova podmornica radila nenajavljena pred tuđom obalom, duboko u tuđim teritorijalnim vodama bila dovoljna kazna i opomena.

Naravno, to ne znači da smatram da je HRM adekvatno opremljena za protupodmorničku borbu. I ja bih volio da imamo flotilu podmornica, protupodmorničke brodove, sustav hidrofonskih plutača, eskadrilu protupodmorničkih helikoptera, suvremena ppd torpeda i dubinske bombe, ali nemamo...jedno su želje i snovi, a drugo surova realnost. U takvoj situaciji drago mi je da imamo makar nešto - ove brodove.

Inače RTOP klase "Helsinki" su opremljene sonarom Simrad SS 304 ugrađenim pod trup i tegljenim sonarom Finnyards Sonac/PTA.
Brodovi imaju i dvije šine za dubinske bombe. Da li Hrvatska raspolaže istima i kojim tipom, ne znam.Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: markantun on June 20, 2012, 06:29:55 pm
prijo, nedavno su, mislim pocetkom travnja, nasi radari sustava More sasvim uredno registrirali Anakaran u teritorijalnim vodama RH. Znas kako su reagirali iz Vanjskih poslova? Tako da je Pusicka dala izjavu doslovno citiram:"Nadam se da nisu ulazili u nase vode". Je li to ocekivana reakcija jedne države koja sebe smatra ozbiljnom? Naravno da nije. Da nasi kojom ludom srecom i registriraju talijansku podmornicu, ne bi se dogodilo ama bas nista. Kao ni kod slucaja talijanskog F-16 koji je prosle godine neprimjeceno doletio cak do Dugog otoka. Ej, preletio je Jadran i dosao do naseg kopna!! I to kroz jedan ljevkasti tunel zracnog prostora koji uopce nije pokriven radarima. Krnic je o tome nesto pisao nedavno mislim....Ma o cemu mi pricamo, ma kakvo sramocenje Talijana ako ih mi, eto, toboze, ulovimo sa sonarima, boli njih uvo hocemo li ih ulovit ili necemo. Zna se tko je gazda na Jadranu. Mi pojma nemamo tko nam luta podmorjem, pojma nemamo.....Ajd da budem lud pa da kazem da su nam mozda i Crnogorci i Srbi do 2004. u par navrata uplovpljavali u teritorijalne vode RH  i diverzantskom podmornicom dolazili do visine Dubrovnika. Nek nasi dokazu da nisu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 20, 2012, 07:20:37 pm
Koji su naši?
Mislim, sad  su svi naši, i regionalno i subregionalno. Tko god dođe naš je.Tako ispada,takva je politika.
USA je doslovno putem fax. uređaja poslala obavijest jednom našem ministarstvu da je njihova mornarica očistila sva minsko-eksplozivna sredstva iz našeg podmorja koja su tamo završila 1999. a nakon što smo ih kao upozoravali.
Faks uređajem su nas službeno obavijestili. Da sonari,da HA uređaji...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: jadran2 on June 20, 2012, 08:44:55 pm
Tko moze dokazati da nisu ocistili? I kako, kojim sredstvima.
"Finili su Mare bali". 

Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 20, 2012, 09:18:50 pm
Kako tko-pa naša protuminska koča-ona čisti nakon svake vježbe sve što padne na morsko dno u akvatoriju vježbe.
A di su Ameri sve ispuštali - te koordinate samo oni znaju .A možda ni oni.
Posal ćemo dežurnog da to ispita.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: jadran2 on June 20, 2012, 09:22:22 pm
Umjesto odgovora, vec sam preventivno popio par casa crnog vina - tuzna sadasnjost ne izgleda ljepse, ali ..............


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 20, 2012, 09:26:08 pm
Tako da je Pusicka dala izjavu doslovno citiram:"Nadam se da nisu ulazili u nase vode". Je li to ocekivana reakcija jedne države koja sebe smatra ozbiljnom?
O ovome smo već pisali negdje po forumu, navodne provokacije da bace dim u oči.
Ministrica vjerovatno nje htjela dizati tenzije.
Quote
Kao ni kod slucaja talijanskog F-16 koji je prosle godine neprimjeceno doletio cak do Dugog otoka.
Pa šta, to su radili i piloti JRV Talijanima.
Quote
I to kroz jedan ljevkasti tunel zracnog prostora koji uopce nije pokriven radarima
Kažeš kroz piriju  ;D
Quote
Zna se tko je gazda na Jadranu
Normalno da se zna, onaj ko je oduvjek naplaćivao prolaz kroz škoj.
Quote
Nek nasi dokazu da nisu
Ovo se kao pravimo nešto pametni, ako nisu bili ne možeš ništa dokazati.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Plavnik on June 21, 2012, 07:50:41 am
Mornarica bivše države (JRM) imala je impozantne protupodmorničke snage i nikada, ama baš nikada nije išla tražiti talijanske ili bilo čije druge podmornice u Jadranu. PPd snage su se uvježbavale namjenski i to uglavnom na poznatim poligonima te na vježbama van tih poligona. Nikada se nije išlo na more sa PPd snagama s ciljem da se eventualno otkrije podmornica neke strane zemlje.
Rone li danas talijanske podmornice kroz hrvatsko teritorijalno more zaista ne znam ali ne vidom ama baš nikakav razlog za to.
Što se tiće PPd sposobnosti Hrvatske ratne mornarice to je jedna velika NULA. Nije mi jasno tko se uopće može zavaravati sa tim sonarima na Fincima? Ima li u cijeloj HRM netko tko imalo zna o PPd borbi? Kada su sa Finaca poslijednji puta spustili u more tegljeni sonar? Imam još gomilu pitanja, ali nema smisla postavljati ih jer znam sve odgovore. 


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on June 21, 2012, 10:53:43 am
Misim da je poenta nabavke tih PEL uredjaja da se barem odrzi minimalna sposobnost PPd borbe i ljudstvo obuci za nju.

Naravno PEL-ova ima ali ih treba i osposobiti ali nema se $$$.
Imaju se raketne topovnjace ali nema se $$$ za remont raketa.

Ovo je veoma slicna prica i sa Avijaciojom. Hr a bogami i Srbija imaju KAO avijaciju ali su sposobnosti isitih ogranicene na obuku i maksimalno presretanje civilnih letelica.
O nekoj borbenoj vrednosti aviona je smesno pricati.

Malo vise sposobnosti poseduje Srbija i to zato sto poseduje Mig-29 (imaju upotrebljiv radar, ali zastarele rakete) i orao koji moze koristiti TV vodjene rakete i savremenije kasetne bombe (Mevrik, BL755, Durlan) a i to je pod znakom pitanja posto iste imaju poprilicno godina.

U svakom slucaju protiv iole opremljenijeg protivnika nemaju sta da traze.

Tako da se sve svodi na obuku u iscekivanju kupovene neceg upotebljivog i kod mornarice i kod avijacije a bogami i u KoV-u nije nista mnogo bolje.

Vazno je da se ulaze u Spec jedinicie jer to zvuci i izgleda COOL dobro je za slikanje i reklamu a i njih najvise i trazi VELIKI BRAT.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 21, 2012, 11:11:29 am
Mornarica bivše države (JRM) imala je impozantne protupodmorničke snage i nikada, ama baš nikada nije išla tražiti talijanske ili bilo čije druge podmornice u Jadranu. PPd snage su se uvježbavale namjenski i to uglavnom na poznatim poligonima te na vježbama van tih poligona. Nikada se nije išlo na more sa PPd snagama s ciljem da se eventualno otkrije podmornica neke strane zemlje.
Rone li danas talijanske podmornice kroz hrvatsko teritorijalno more zaista ne znam ali ne vidom ama baš nikakav razlog za to.
Što se tiće PPd sposobnosti Hrvatske ratne mornarice to je jedna velika NULA. Nije mi jasno tko se uopće može zavaravati sa tim sonarima na Fincima? Ima li u cijeloj HRM netko tko imalo zna o PPd borbi? Kada su sa Finaca poslijednji puta spustili u more tegljeni sonar? Imam još gomilu pitanja, ali nema smisla postavljati ih jer znam sve odgovore. 

Mislim da nebi trebali nimalo sumnjati u "Plavnikovo" obrazloženje. To je korektno obrazloženje čovjeka, nekadašnjeg podmorničara
i poznavatelja podvodne problematike. Sve ostalo van toga ili je nerazumijevanje dotične problematike ili smišljena namjenska obmana
u bilo kom smjeru. Ovo je post i po mome najbliži stvarnosti.. ;)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 21, 2012, 02:11:41 pm
Ako nitko ne zna -zna zapovjednik HRM- Urlić.Baš PPd borbu :angel:
Mene zanima od vas koji ste bili u JRM-kakva je HU oprema bila instalirana na o.Smokvici?Jer navodno je tamo bila glavna nadzorna točka za slušanje podmorja.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 21, 2012, 02:58:00 pm
...................
Mene zanima od vas koji ste bili u JRM-kakva je HU oprema bila instalirana na o.Smokvici?Jer navodno je tamo bila glavna nadzorna točka za slušanje podmorja.
Lično bi ti voleo odgovoriti na takvo pitanje, "posejdone...", ali nažalost o tome stvarno neznam ama baš ništa.
Mislim da će se već naći neko, ali treba strpljenja... :dosada


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 21, 2012, 09:11:35 pm

Mene zanima od vas koji ste bili u JRM-kakva je HU oprema bila instalirana na o.Smokvici?Jer navodno je tamo bila glavna nadzorna točka za slušanje podmorja.

Smokvica kraj Primoštena ?

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 21, 2012, 09:42:40 pm
Pa vidiš da ne znam pa pitam ljude ;)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Plavnik on June 23, 2012, 10:50:32 am
Na otoku Smokvici kod Rogoznice (naravno i kod Primoštena) ali ispravnije je kod Rogoznice jer je Smokvica bila povezana preko Rogoznice nalazila se ukopana obalna baterija i to je bila glavna infrastrukatura, tome je zapravo bio podređen cjelokupni otočić. Tamo se nalazila i prijemna stanica iz sustava hidroakustičkih plutača MG-609. U jednom objektu nalazila se ta stanica koja je radila samo onda kada je bila položena koja od plutača a to je koliko mi je poznato bilo dosta rijetko. Dvije takve prijemne stanice bile su smještene i na dva PBr, ako se ne varam jedan je bio PBr-519.
Što se tiće poznavanja PPd borbe u HRM, naravno da to zna zapovjednik Urlić. On to zna po definiciji, jer kad se dokopaš čina onda u odnosu na podređene znaš sve (to znam iz svog iskustva). Ne treba smetnuti s uma da je admiral Urlić najveći dio svoje vojne karijere u JRM proveo na Jadranu a tamo se baš nešto i nije izučavala PPd borba. Kasnije je Urlić bio na VPBR, ako se ne varam k-dir III. BO i sigurno se nije previše oznojio u PPd borbi što naravno ne umanjuje njegove sposobnosti ali na žalost ja mu nikako ne mogu priznati da je stručnjak za PPd borbu.
PS.
Na Smokvici je i Brodarski institut imao jedan svoj manji objekt koji je koristio kod raznih ispitivanja, najčešće hiroakustičkih.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 23, 2012, 11:18:56 am
Eto riješi se i to pitanje.. :klap :klap

E ali sad mene zanima druga stvar, ali u vezi ovih plutača.

Pošto je prijemna stanica bila na Smokvici, a pretpostavljam da je mogla kao takva biti bilo gde,
plutače su se valjda polagale na određenu poziciju. Također samo pretpostavljam, da su plutače
valjda komunicirale sa prijemnim centrom, radio putem na određenoj f-ji.
Zna li ko kakva su iskustva u vezi sa tim. Koliko se je daleko u globalu mogao dobaciti signal tj.
koliko je mah. mogla biti udaljena neka od plutača da bi mogla komunicirati sa stanicom na kopnu.
Također kakava je bila osetljivost plutača. Na kojoj je udaljenosi od sebe mogla detektirati podvodni
objekt.

Ako neko zna kakav link na kojem je teoretski takvo šta objašnjeno, molio bi da se okači ovde... :help


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 23, 2012, 11:45:41 am
Pa naravno da su se plutače mogle postaviti bilo gdje,ali je pitanje zašto baš na poziciji otočića Smokvica ili plus/minus nautička milja ?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on June 23, 2012, 12:07:15 pm
Talijani su tu prvi postavili svoje plutače.  Valjda su slijedili njihova pozitivna iskustva.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 23, 2012, 12:42:49 pm
Pa naravno da su se plutače mogle postaviti bilo gdje,ali je pitanje zašto baš na poziciji otočića Smokvica ili plus/minus nautička milja ?
"posejdone...", ja sam tehničko lice i kod mene nesmije i sličnih biti ovako i onako. Da preciziramo:

Na Smokvici je po "Plavnikovom" bila prijemna stanica signala sa plutača. Plutače su bile negde na odgovarajućoj
pozicije daleko ili ne od te prijemne stanice. Zato sam i postavio prethodni post sa pitanjima.
Postavljanje prijemne satnice na Smokvici je pretpostavljam prvenstveno iz razloga jer je tamo postojala stalna posada i
drugo što je valjda tu na tom akvatoriju su i najvjerojatniji pravci za uvlačenje podvodni objekata u unutrašnje more.
Ja samo pretpostavljam.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 23, 2012, 12:52:15 pm
Ispred tog područja s obzirom na otvoreno more, te bočnu konfiguraciju otoka koja teritorijalno more pomiče puno dalje od obale,dakle tu neprijateljska podmornica sasvim legalno može doći "pod nos" s obzirom na granicu hrvatskog teritorijalnog mora isred tog područja.To je zapravo središnja točka ulaska u čitav srednji Jadran.
Bilo je govora da je otočić čak i prodan ,ali ovo je neprovjerena informacija,mada me nebi čudilo s obzirom na način razmišljanja iz "Zagreba" tamošnjih  "talibana" visokih činovnika.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 23, 2012, 12:59:14 pm
Ispred tog područja s obzirom na otvoreno more, te bočnu konfiguraciju otoka koja teritorijalno more pomiče puno dalje od obale,dakle tu neprijateljska podmornica sasvim legalno može doći "pod nos" s obzirom na granicu hrvatskog teritorijalnog mora isred tog područja.To je zapravo središnja točka ulaska u čitav srednji Jadran.
Bilo je govora da je otočić čak i prodan ,ali ovo je neprovjerena informacija,mada me nebi čudilo s obzirom na način razmišljanja iz "Zagreba" tamošnjih  "talibana" visokih činovnika.
O "talibanima" neću, nije moj svijet, zaobiđimo.

S ostalim se slažem. Valjda će se pojaviti i veći mačori od nas dvojice, pa da dopune. A za narod (posjetitelje) Palube
koji nepoznaju Jadransku obalu evo mala dopuna da se snađu. (Valjda nisam omanuo... ??? )

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 23, 2012, 02:11:10 pm
Malo smo utekli od teme, možda je ovo za zasebnu temu ali vidjet ćemo.

Plavnik vi ste u pravu, ja sam onako napamet napisao Primošten a u stvari tačno je Rogoznica.
Već sam negdje pisao da mi je prijatelj tamo služio, i on mi je pričao o mreži tunela po otoku.
Oni su na bilo koji dio otočića dolazili kroz nih, čuvali su stražu i čekali ujutro zastavnika da dođe barkasom, napravi jutarnju smotru i to je to.

Evo sličice Vele Smokvice.

[attachment=1]
I jedan detalj, ne vjerujem da je vojska imala bazen.

[attachment=2]
Ja sam čuo da je otok u koncesiji obitelji Todorić.

Zašto je baš tu ova stanica, mogao bi nešto napisati ali je pre vruće, ni ovo mi se neda.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 23, 2012, 03:17:13 pm
Quote
Malo smo utekli od teme, možda je ovo za zasebnu temu ali vidjet ćemo.
Ma to je bar lako, samo da bude materijala.  :-\
Quote
Zašto je baš tu ova stanica, mogao bi nešto napisati ali je pre vruće, ni ovo mi se neda.

Daj se malo oladi, pa poslije nadodaj.. ;D


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Plavnik on June 24, 2012, 10:23:43 pm
Prijemna stanica sustava hidroakustičkih plutača stavljena je na Smokvicu s razlogom i planski. Područje Rta Ploča (Planka) je izravno otvoreno moru bez otoka ispred, pogodno je za izvršenje pomorskog desanta. Upravo na ovom dijelu dužobalni plovni put bio je izložen mogučem djelovanju protivničkih podmornica. U tom morskom području bilo je predviđeno postavljanje minskih polja i prolaza kroz ta polja radi plovnog puta. Na određenim, od podmornica ugroženim pravcima polagale bi se radio hidroakustičke plutače čija je autonomija u dežurnom režimu rada bila do 4 mjeseca a u aktivnom režimu rada 48 sati. Radio domet tih plutača bio je 15 - 20 NM a što je zavisilo od visine prijemne antene. Prema tome može se zaključiti otprilike gdje bi se i polagale te plutače. Na Smokvici je bila stalna posada i bila je veza barkasom iz Rogoznice, odnosno sa mola ispred vojarne.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on June 24, 2012, 10:33:47 pm
Prijemna stanica sustava hidroakustičkih plutača stavljena je na Smokvicu s razlogom i planski. Područje Rta Ploča (Planka) je izravno otvoreno moru bez otoka ispred, pogodno je za izvršenje pomorskog desanta. Upravo na ovom dijelu dužobalni plovni put bio je izložen mogučem djelovanju protivničkih podmornica. U tom morskom području bilo je predviđeno postavljanje minskih polja i prolaza kroz ta polja radi plovnog puta. Na određenim, od podmornica ugroženim pravcima polagale bi se radio hidroakustičke plutače čija je autonomija u dežurnom režimu rada bila do 4 mjeseca a u aktivnom režimu rada 48 sati. Radio domet tih plutača bio je 15 - 20 NM a što je zavisilo od visine prijemne antene. Prema tome može se zaključiti otprilike gdje bi se i polagale te plutače. Na Smokvici je bila stalna posada i bila je veza barkasom iz Rogoznice, odnosno sa mola ispred vojarne.

Ovo bi bili u principu odgovori na moja pitanja, kao i na neka druga.
Zahvaljujem puno jer stvarno ništa nisam znao o tome, samo sam pretpostavljao... :klap :klap


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 24, 2012, 10:50:01 pm
Plavnik, ima li informacija o odašiljanju podataka s  tih radioplutača.Mislim jesu li ikad "uhvatile" nešto zanimljivo. I znaš li u kakvom je stanju ta nadzorna stanica sad (je li devastirana prije ili poslije) i po tvom mišljenju treba li nešto slično HRMu u budućnosti na par lokacija.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Plavnik on June 25, 2012, 07:00:46 pm
Plavnik, ima li informacija o odašiljanju podataka s  tih radioplutača.Mislim jesu li ikad "uhvatile" nešto zanimljivo. I znaš li u kakvom je stanju ta nadzorna stanica sad (je li devastirana prije ili poslije) i po tvom mišljenju treba li nešto slično HRMu u budućnosti na par lokacija.
Podataka o prijemu signala sa radio hidroakustičkih plutača nemam ali sigurno je da nikada nisu polagane sa ciljem da bi otkrile eventualne ulaske podmornica u teritorijalno more tadašnje države. Znam da su u području o. Sušca svojevremeno (između 87. i 89.) položene dvije takve plutače radi vjžbe i ispitivanja. Mi smo sa podmornicom trebali napraviti nekoliko prolaza različitim režimima na različitim udaljenostima od plutača. Prijem signala trebao je biti na jednom od dva patrolca koji su imali prijemnu stanicu. Kada smo došli u područje gdje su bile položene plutače bilo je jako nevrijeme. Mi smo odvozili (noču) ono što smo trebali ali koliko mi je poznato nijedna plutača nije dala signal. Obzirom na meteo uvjete to nije ni čudno jer čudo bi bilo da je po takvom moru plutača registriala podmornicu.
Danas na Smokvici sigurno nema prijemne stanice, gdje je završila ne znam ali nije ni bitno jer od nje ionako nikakve koristi kada više nema plutača, a da ih i ima sigurno bi bile neispravane (pa zma ja nas, j..o ti nas). Na Smokvici više nema ništa od vojnih instalacija, sve je pod kapom privatnika koji ima koncesiju i tu se bavi turizmom. Bivše vojne objekte je prekrasno uredio, otukao je sa njih žbuku i sada su to prekrasne kamene kuće. Jednostavno nisam moga vjerovati da su to oni objekti koji su bili obojani u zeleno i sivo.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pp5d6 posejdon on June 25, 2012, 07:57:14 pm
OK, hvala za ove informacije.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Gazda on September 06, 2012, 06:12:49 pm
Ima nekoliko dana sam pričao sa članom posade RTOP "Dubrovnik",rekao mi je da je u planu skidanje nosača za rakete i postavljanje krana i gumenjaka na ovaj brod...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on September 06, 2012, 06:47:26 pm
Dakle, definitivno se otpisuju RBS-15. Pred par mjeseci je, mislim, Novi list pisao da početkom ljeta u Hrvatsku dolaze švedski stručnjaci da vide u kakvom su stanju rakete i da li je moguć njihov remont. Informacija je očito bila pogrešna.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Gazda on September 06, 2012, 06:59:43 pm
Uklonit će se samo nosači,da se oslobodi prostor,a elektronika će ostati,tako da će postojati mogućnost jednostavne montaže nosača nazad na brod,ako se eventualno nabave nove ili remontiraju postojeće.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 08, 2012, 02:14:15 pm
Ovo bi trebala biti RTOP klase "Helsinki", u pozadini PR-41, ako se ne varam.

[attachment=1]Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 09, 2012, 05:36:08 pm
Još jedan detalj sa "Helsinkia", konkretno RTOP-42 "Dubrovnik", nastalo ovom (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6027.msg244521#msg244521) prigodom.

[attachment=1]
osrh.hr (http://www.osrh.hr)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on November 22, 2012, 03:56:03 pm
Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM na taktičkoj vježbi sa topničkim bojnim gađanjem na površinski cilj "HARPUN-12-II" (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6027.msg252397#msg252397).

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
morh.hr (http://www.morh.hr)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on January 14, 2013, 08:38:43 pm
[attachment=1]http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com/


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 17, 2013, 09:05:49 pm
Jedna lipa slika "Dubrovnika"...

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 23, 2013, 11:09:32 pm
Slika iz "Večernjaka".

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on March 25, 2013, 08:09:31 pm
Nije mi jasno zašto kontejnere za RBS-15 drže na palubi broda.
Je li da plaše narod ili je nešto drugo u pitanju.

Verujem da su kontejneri prazni - a i da nisu, nikakve vajde od njih!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on March 25, 2013, 08:32:39 pm

Ti kontejneri imaju istu namenu kao nekada one P-15 na lanseru Dvina/Volhov, tzv. krajiškinje, to je bar jasno, odnosno baš kao i lanseri S-300  OS RH na Jarunu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on March 25, 2013, 09:03:55 pm
Nije mi jasno zašto kontejnere za RBS-15 drže na palubi broda.
Je li da plaše narod ili je nešto drugo u pitanju.

Verujem da su kontejneri prazni - a i da nisu, nikakve vajde od njih!

Ma to je fore radi. Bez kontejnera brodovi bi izgledali puno siromašnije.
I usput neki oblik provere parametara upravljanja raketnom vatrom je
vjerovatno moguća, ali minimalna.... :-\


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on March 25, 2013, 09:06:14 pm
Nije mi jasno zašto kontejnere za RBS-15 drže na palubi broda.
Je li da plaše narod ili je nešto drugo u pitanju.

Verujem da su kontejneri prazni - a i da nisu, nikakve vajde od njih!

Ma to je fore radi. Bez kontejnera brodovi bi izgledali puno siromašnije.
I usput neki oblik provere parametara upravljanja raketnom vatrom je
vjerovatno moguća, ali minimalna.... :-\

Па и ја мислим да је то фора, наравно. 8)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on March 25, 2013, 10:48:08 pm
To pitanje sam postavio sa razlogom: RBS-15 se u skladištu čuvaju svaka u svom kontejneru, hermetički zatvoreno. Kada se rakete transportuju do broda - putuju u svom kontejneru. Nakon lansiranja rakete kontejner ostaje prazan i može se baciti u more, što je i predviđeno i desilo bi se u stvarnoj ratnoj situaciji.

Kod rubeža, na lanseru je ugrađen elektronski blok koji prilikom vežbi imitira raketu (da se ne bi trošili resursi rakete koja je ukrcana na lanser i da se posada može vežbati raketnog napada bez ukrcane rakete).
Ali moramo imati na umu da kod tog sistema lanser nema identičnu ulogu kao kod RBS-15, nije jednokratne upotrebe.

Ne znam da li kod RBS ima neke elektronike slične namene ugrađeno na kontejner. Mislim da nema.
Nisam upoznat da li je prilikom isporuke RBS-15 došlo sa njima i praznih kontejnera - pa da se sada oni drže na brodu, ili su to kontejneri rashodovanih raketa.

Hoću reći: rakete su rashodovane i pretvorene u furdu, a kontejneri sačuvani radi propagande?!

Ima li neko iz HRM validan odgovor - bilo bi interesantno čuti na Palubi!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 09, 2013, 12:39:07 am
Nosač kontejnera je najobičnija aluminijska kostrukcija koja se može demontirati za sat dva -ovisi u kakvom su stanju vijci koji ih drže za palubu ,i da treba odspojiti uzemljivače -oni do toga jako drže(posada). ;D
Na njima nema ništa, nikakve elekrtonike ili tako nešto ,neko maštovit bi ih mogao pretvoriti u okvir za izradu vrša  ;D

Dakle i kontejneri i nosači se lako stave i skinu ,savršeno za ulogu koju imaju -strašilo.

Nosači kontejnera na Šibeniku i kraljevima je druga stvar ,pun je nekih sprava , kutija ,koje periodično pituravaju ,slojevi boje već su jubilarni deseti -petnajsti.... ;D


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 09, 2013, 01:02:03 am
Ode se i postavilo pitanje hlađenja pramčanih boforsa.
Rješenje je vrlo jednostavno ,netreba bacati novac na prinudno hlađejne ,pumpu ,tank antifriza ,instalciju-cjevnu.
Postoji mnogo jednostavnije rješenje primjereno HRM a viđeno u filmu "NERETVA" Veljka Bulajića.
Top se dovede u približno osnovni položaj ,isključi se hidraulika ,rukovaoc topa sirenom daje signal! Sad nastupa ono glavno -borac pred topa prilazi cijevi i mokrom krpom prebriše cijev.U filmu su partizani cijevi hladili snijegom -rezultat je isti.Borac pošto je ohladio cijev žviždaljkom daje signal a ,rukovaoc sirenom odgovara -potvrđuje da je čuo signal ,pali top i nastavlja sa paljbom .Hladitelj se naravno uklanja iz polja djelovanja topa.
S obzirom na broj ispaljenih granata ovo je sasvim zadovoljavajuća metoda .

Ode su se spominjali i remonti i eventualna ulaganja u smislu jačanja pzo zaštite i slično.
Koliko sam upoznat osim bojanja najveće investicije bile su zamjene televizora -finska sirotinja je koristila CRT televizore dijagonale 55 ili 51 cm.To je zamjenjeno plazmama  ,a napravljena je komletna klimatizacija -svaki sobičak je dobio svoju jedinicu za hlađenje.
A oružje ..? :pirat


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 12, 2013, 11:20:39 am
Nosač kontejnera je najobičnija aluminijska kostrukcija koja se može demontirati za sat dva -ovisi u kakvom su stanju vijci koji ih drže za palubu ,i da treba odspojiti uzemljivače -oni do toga jako drže(posada). ;D
Na njima nema ništa, nikakve elekrtonike ili tako nešto ,neko maštovit bi ih mogao pretvoriti u okvir za izradu vrša  ;D

Dakle i kontejneri i nosači se lako stave i skinu ,savršeno za ulogu koju imaju -strašilo.

Nosači kontejnera na Šibeniku i kraljevima je druga stvar ,pun je nekih sprava , kutija ,koje periodično pituravaju ,slojevi boje već su jubilarni deseti -petnajsti.... ;D

Kolega"bljust", drago mi je da si se pojavio sa svojim komentarima. Bilo je vrijeme da se oglasi i neko ko je bio ili je još
uvijek u srži zbivanja života i rada u HRM. Samo napred.
Reci mi ako si upoznat (neznam koje si specijalnosti), koji je razlog da su izvedbe u okruženju kontejnera za rakete između
Finski i Hrvatski RTOP različite, a isti je tip raketa?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on April 12, 2013, 02:26:34 pm
Ode se i postavilo pitanje hlađenja pramčanih boforsa.
Rješenje je vrlo jednostavno ,netreba bacati novac na prinudno hlađejne ,pumpu ,tank antifriza ,instalciju-cjevnu.
Postoji mnogo jednostavnije rješenje primjereno HRM a viđeno u filmu "NERETVA" Veljka Bulajića.
Top se dovede u približno osnovni položaj ,isključi se hidraulika ,rukovaoc topa sirenom daje signal! Sad nastupa ono glavno -borac pred topa prilazi cijevi i mokrom krpom prebriše cijev.U filmu su partizani cijevi hladili snijegom -rezultat je isti.Borac pošto je ohladio cijev žviždaljkom daje signal a ,rukovaoc sirenom odgovara -potvrđuje da je čuo signal ,pali top i nastavlja sa paljbom .Hladitelj se naravno uklanja iz polja djelovanja topa.
S obzirom na broj ispaljenih granata ovo je sasvim zadovoljavajuća metoda .

Ode su se spominjali i remonti i eventualna ulaganja u smislu jačanja pzo zaštite i slično.
Koliko sam upoznat osim bojanja najveće investicije bile su zamjene televizora -finska sirotinja je koristila CRT televizore dijagonale 55 ili 51 cm.To je zamjenjeno plazmama  ,a napravljena je komletna klimatizacija -svaki sobičak je dobio svoju jedinicu za hlađenje.
A oružje ..? :pirat


Hlađenje cevi brisanjem mokrom krpom mislim da je vrlo neefikasno. Kod ruskih topova koji imaju hlađenje "zabortnom vodom", tj. pumpanjem direktno iz mora, za to se koristi nekoliko stotina litara vode. Kad sam prvi put u srednjoj školi beše, pucao iz M-48, prevario sam se i uzeo u ruku čauru, oko 15 sek. posle opaljenja, i opekao sam se, naravno.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 12, 2013, 03:04:18 pm

Hlađenje cevi brisanjem mokrom krpom mislim da je vrlo neefikasno. Kod ruskih topova koji imaju hlađenje "zabortnom vodom", tj. pumpanjem direktno iz mora, za to se koristi nekoliko stotina litara vode. Kad sam prvi put u srednjoj školi beše, pucao iz M-48, prevario sam se i uzeo u ruku čauru, oko 15 sek. posle opaljenja, i opekao sam se, naravno.

Naravno da je i neefikasno i da nekazem sta jos. Ali vjerovatno se islo sistemom, ma nema vise rata,
lako ce mo. Naravno u mirnodopskim uslovima to se moze tolerisati i godinama.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: mali44 on April 15, 2013, 12:28:54 am
Razlog zašto Finci nisu imali sustav hlađenja tekućinom je vrlo jednostavan. Zbog niskih temperatura na sjeveru morao bi se koristiti vrlo koncentrirani antifriz , a isti sadrži alkohol. Vrlo brzo bi ga vjecno žedna posada zamijenila za običnu vodu. Poznavajući Fince posada bi nakon toga i ostala u funkciji ali top baš i nebi.  ;) :police:
Što se tiće hlađenja mokrim krpama stare natopljene deke prostrte po palubi ipak su koliko toliko hladile potpalublje u nedostatku klime, a i dinja se moze rashladit zamotana u mokru krpu bolje nego potopljena u toplo more.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 15, 2013, 01:17:40 am
Kolega ORIĆERAB što se srži tiče tu sam "off" već neki period.Zanimlljiva je ta razlika u nosačima lansera.To se koliko znam na kraljevima radilo u Kraljevici ,vjerojatno i r-top Šibenik.Nosač je pun nekih sprava ,kutija ,kablova ,nikad to nisam puno zagledavao a kasnije kad su se po tome počeli iživljavati polupismeni pituri još me manje zanimalo ,vjerojatno je neispravno dobar period.Od montaže to niko takao nije ,samo špricaj boju.Pitanje je dali bi se to groblje i dalo remontovati ,dali se tu može ijedan vijak odviti bez lomljenja ,a o višepolnim kablovskim konektorima ako ih ima netreba trošiti ni rječi ,a i ko će to napraviti.Današnja HRM posluje više poput nekog javnog poduzeća pa neka fino raspišu natječaj(kao hrvatske autoceste za bojanje tunela ,jednako suvislo i jednako odgovorno prema državi i njenom proračunu).
Švajs aparat -kako da se izrazim -plameno rezač tu je jedini alat.

Zato me finska izvedba ugodno iznenadila,kad sam to vidio pomislio sam ,nu pametna naroda ,pa tu nema šta da ruzina pojide.U potpalublju je prostor sa strujom( u stražnjem djelu) i ima par višepolnih konektora na stropu i portela ,tu bi se trebali uštekati kabeli pa u lansere.Dali je to neka podvrsta lansera u odnosu na one na kraljevima ja neznam.Fizički su vjerojatno identični pa se mogu montirati na oba.
S obzirom na ovu koncepciju smatram da ova dva broda jedini imaju potencijal da se sustav obnovi i izvrši opaljenje -ovim ritmom do travnja -aprila 2033 godine.
Na kraljevima su lanseri strašilo,nosači lansera ,motori,...
Kao što vidite ja volim biti ironičan pa sam i bio u svezi hlađenja boforsa.Naravno da fincima nije trebalo hlađenje ,oni su na nekim spravama na jarbolu imali i grijače.
Mislio sam se šta da napišem ,mokra krpa ili vlažna maramica sa mirisom poljskog cvijeća ,šta da napišem ?

Al se manitalo 2009 ,za primopredaju ,pjeskarilo se sve u  "šešnajst",pucala su stakla na komandnom mostu ,di je taj pjesak sve uša u  9LV, u krmene topove ,ko zna.Ispuhali su oni to,al nije to posao(zaštitili su kartonom i samoljepivom vrpcom).Sve da bi tog datuma gradonačelnici Dubrovnika i Vukovara prisustovali primopredaji.Vjerojatno je kolega leut o tome napisao iscrpan i nadahnut članak.Koji cirkus ,koga briga za datum ,za Dubravku Šuicu i frajera iz Vukovara.Koji bi to skandal ispao da je kasnilo dva tri tjedna ,brod je glavni -barem bi trebao biti.

Bofors je u svojoj kupoli i s njim neće biti problema ,ali šta će biti sa ona dva sirotana pozadi?Impozantno izgledaju sa onim ravnim plohama ,ko da su iz zvjezdanih staza.A šta se krije ispod tih limova ,puno ih vijaka drži .Dali se to može demontirat bez pucanja vijaka ,a šta je ispod ,možda je dobro,a možda nije ,možda ima kvarcnog pjeska od prije pet godina ,možda ima puuuno ruzine...??
Nema veze ,glavno da plazme rade i ljeti klimatizacija.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 15, 2013, 08:55:57 am
Kolega "bljust", hvala na trudu. Tvoje pojavljivanje na forumu je ugodno
osveženje.... ;)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 15, 2013, 06:32:00 pm
Još mi se jedna stvar svidjela ,uoči primpredaje ili krštenja brodova-šta ja znam ,jako bitno,finski majstori koji su tu bili demonstrirali su unišanjenje krmenih topova.
Ta se stvar u nas izvodi   sa durbinom,Ovisno o tipu topa ,broda ,položaju točke za unišanjenje  to može biti jako jednostavno ,jako naporno ,a može biti i opasno po život .
Al finci su maheri ,oni imaju durbin - kameru i tv. monitor ,divota od posla,svaka čast .Vjerojatno imaju  takvu kameru za boforsa .Tad se svi boforsi 57 mogu unišaniti sa time jer je klasični način užas.

Sa obzirom na sisteme na brodu ,razinu održavanja do primopredaje i cjenu  ti brodovi su pun pogodak ,kamo sriće da su kupili još koji.

U postovima se spominje skidanje nosača,smatram da to netreba tragično shvatiti jer to mogu demontirati  a i opet montirati i djeca koja su bila nedavno u posjeti na brodovima.O tome sam već pisao.
Ako definitivno odustanu od tih raketa - to je tragedija ,to je kapitulacija , to je sramota,onda to više nije mornarica već obalna straža.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on April 15, 2013, 08:53:07 pm

Naravno da je dobro imati dobro naoružan brod. Ipak, ako su rakete sa višestruko isteklim resursima i dakle neispravne, neispravno i staro oružje opasnije je za onoga ko pokuša da iskoristi, ili se na njemu obučava. Može doći do smrtnog ishoda, a u katoličanstvu nije vrlina postati Šehid. Ako Hrvatska ima para neka kupi nove rakete, ali para nema.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 15, 2013, 09:13:58 pm
.................
Ako definitivno odustanu od tih raketa - to je tragedija ,to je kapitulacija , to je sramota,onda to više nije mornarica već obalna straža.

Da to bi bilo tako, jednostavno rečeno. Nažalost, postojećim su istekli resursi i nema šanse
da bi se smjele upotrebiti.
Jedino rešenje je kupnja novih raketa, ako se ima čime. Ovako bez raketa, malo je toga
s čime bi se moglo deklarisati u smislu ratne mornarice.... :-\


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 15, 2013, 09:17:35 pm
Kolega bljušt, kao što reče Ćiro, tvoje pojavljivanje na temama o HRM je osvježenje. Falilo nam je ljudi koji poznaju situaciju iznutra i ne libe se izreći kritiku (s dozom ironije).

Odmah moram napomenuti da kolega leut nije pisao nikakav iscrpan i nadahnut članak o primopredaji "Dubrovnika" i "Vukovara", već sam prenio vijest sa www.morh.hr kao što i inače prenosim gotovo sve vijesti o HRM koje se mogu naći u medijima, a kako bih skupio javno dostupne informacije na jednom mjestu i potakao raspravu. Vrednovanje kvalitete, objektivnosti i istinitosti prenešenih vijesti i članaka prepuštam drugima, odnosno onima koji bolje poznaju materiju i imaju više znanja od mene. Ja nisam pripadnik HRM niti sam bio, tako da nepoznam situaciju iznautra, a nemam ni veze ni poznanstva u HRM da bih imao nekakve "insajderske" informacije. A kad obrađujem neke teme onda pišem na temelju dostupne literature i nastojim koristiti što više izvora iako priznajem da u mojim pisanjima o HRM ponekad nedostaje malo kritičnosti. Šta ću kad sam nepopravljiv optimist.

Na koncu, složio bih se s ovim donjim citatom. To bi zaista bila tragedija.

U postovima se spominje skidanje nosača,smatram da to netreba tragično shvatiti jer to mogu demontirati  a i opet montirati i djeca koja su bila nedavno u posjeti na brodovima.O tome sam već pisao.
Ako definitivno odustanu od tih raketa - to je tragedija ,to je kapitulacija , to je sramota,onda to više nije mornarica već obalna straža.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Bozo13 on April 16, 2013, 07:38:57 am
Ako se ne varam, sistem je sastavljen iz lansera (broda, MOL sa svim senzorima i instalacijom) i iz raketa. Računam da je skuplji deo lanser, dok su rakete "jeftiniji" deo.
Neznam koliki bi uložak trebao biti da se dovedu i lanseri u operativno stanje, ili bolje rečeno, dali su lanseri bar operativni.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 18, 2013, 08:04:51 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 18, 2013, 08:18:37 pm
Još se vježbam sa slikama ,tekstovi ,pardon ...
Slika prekazuje kameru u livoj cjevi i monitor ,u topu nema nikoga ,ali da je topnik tu on štela- postolje sprave -barem je tako na četverocjevcima i 40 mm,i fino kontrolira na monitoru .Top je na rubu nadgrađa pa bi klasična metoda zahtjevala durbin ,jako duuuge skale -lojtre merdevine .Nesretnik bi ukoliko je cilj na boku vjerojatno završio u moru -super situacija ili na rivi(ako štela prema zastavi na marjanu) ,kad bi ucuiljavao prema krmi završio bi na palubi -u zadnja dva slučaja mu gips negine i bolnica za kosti u Biogradu.
Sistem bi bio savršen i za posljednja dva mohikanca od najimponzatnije "flote"topova u JRM -AK 230 .Topovi su na boku ,nezgodno namišteni ,ali ovo je 23 a ono 30 mm ,kako to rješiti ??? Odeš kod tokara i on ti istokari adapter prsten i gotovo.
Ovo je nekad radio servis koji više nepostoji pa bi dečki trebali to sami ,smatram postojao servis ili ne prije svake pucnjave trebalo bi izvršiti kontrolu.Zabava i edukacija.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 20, 2013, 04:21:06 pm
Malo bih se vratio lanserima - postoljima .Na "kotkama" ( tako ih ja zovem) oni su kakvi su ali i one na drugim brodima nebi trebalo unaprijed otpisat.Ima ih 4+4+2 .Trebalo bi ih skinit ,primjenit metodu -od dvije krntije napraviš auto u voznom stanju.Znači sve se rastavi ,defektira ,neki će poslužiti kao izvor doknadnih djelova za zdravije i osposobi ih se npr.pola.Ti se stavu na brod i primjereno održavaju. Ostali se isto remontuju (ono što je preostalo),konzervira i primjereno uskladiše.Napravi se spisak djelova koje treba nabaviti i u skladu sa ekonomskim mogućnostima isti se i  nabave.Ukoliko su raketama istekli resursi i šta ja znam netreba na brode vraćati ijednog dok se rakete ne nabave .Prijašnja vojska bi ukoliko to proizvođač dozvoljava poslala ekipu na specijalizaciju barem za neki osnovni nivo remonta.

Ako postoji nedostatak novaca zašto postoji nedostatak odgovornosti ?Ja bih se sramio te kutijetine vozati okolo. :pirat

Neko je spomenuuo demontažu lansera i postavljanje glisera, to je vjerojatno težak trač ali razmislimo malo:
Gliser gumenjak treba postolje i vanbrodsku " mrcinu ".
Zbog mrcine sve je teško i  treba ti dizalica.
Dizalica treba ojačanje palube ,a šta ako tank hidraulike nije u dizalici,treba ga montirati u potpalublje i izvesti hidrauličnu i električnu instalaciju.
To nije nimalo jeftino a "smrdi" na trajno rješenje ,tako smrdi da mi se povraća.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 20, 2013, 04:38:14 pm
Kolega bljušt, hvala na ovim informacijama i slikama. Je li ova oprema za unišanjenje koju su koristili Finci nabavljena skupa s "Kotkama" ("Helsinkijima") ili su Finci samo obavili/demonstrirali unišanjenje s njom uoči primopredaje.

Prilikom privatizacije Remontnog brodogradilišta Šibenik bilo je govora u medijima da će se u okviru HRM ustrojiti Satnija za održavanje (na netu se spominje Satnija za održavanje plovila i MTS, vjerojatno u okviru Pomorske baze Split) veličine 80 pripadnika. Je li ti poznato je li ista ustrojena i kakve su joj mgućnosti (nekako nisam optimističan po ovom pitanju).


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 20, 2013, 06:50:48 pm
Oprema za unišanjenje je došla zajedno sa brodovima i uvjeren sam da se nalazi na brodovima.Spomenuo sam i jednostavnu konverziju za pramčane topove na Cetini.
Pošto je to tehnika sa početka osamdesetih ,kamera ima analizatorsku video cjev ,kakve su imale prahistorijske ,prve VHS kamere.monitor je crno bijeli.Sve se ovo može ukoliko se pokvari lako modernizirati-danas je analizator slike poluvodička  pločica ,znamo da su kamere dimenzija glavice šibica ,izrade se nosači -23,30,57 mm,a prijemnik može biti laptop ili tablet,još samo u sliku treba ubaciti skalu za štelung.Divota od posla ,a financijska ulaganja simbolična.

 Za satniju za održavanje nisam čuo ,možda je i nešto napravljeno po tom pitanju ( ja poput vas nisam optimističan po tom pitanju) Vrlo teško je nešto stvoriti iz ničega ,posebno u današnjoj situaciji.Pogoni u Šibeniku su stvarani godinama,materijalno ,posebno kadrovski.Uoči rata je vršena pretvorba jednog pogona za potrebe remonta lansera obala - more -SOPL-a.Išlo se naprijed neprekidno.A sad?
Pucaona je srušena ,artiljerija je pretvorena u pogon za remont gliserčića ,sva oprema bivše art radione je zgurana u dio hale bez ikakvih kriterija što valja ,što više netreba,poput smeća,dokumentacja je vjerojatno završila u najbližom kontejneru ...(sobu sa dokumentacijom o svakom topu koji je koristila JNA ,koristili su skiperi kao priručno skladište-smetlište).Ovome je kumovala uveliko HRM prvo dozvolivši privatizaciju osobi koja se bavi turizmom a i svojim remontnim intervalima-po godinu ,dvije pogon nebi dobio posla.Profita gladan koncesionar počeo je na taj pogon gledati kao na mrtvi kapital ,iako su ljudi bili upućivani kao ispomoć u druge radione i nisu besposleno sjedili.
Motorna radiona je pogon "duhova" ,nove cilindarske košuljice( u originalnoj ambalaži) su prodavane na otpad na kile,mislim da su tako završili i nosači za zvjezda motore.
Ja sam upoznat sa tim stvarima pa su moji postovi "otrovni" i puni ironije ,znam da nekad pretjeran ali uvjeravam vas poštovani gospodine da mene koji je to vidio nekad ,a i gledao je donedavno to boli ,jako  boli.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 20, 2013, 08:22:36 pm
Ja uvik nešto zaboravim .Uzmimo da se ta satnija ustroji i kupe im ključeva ,gedora ,križnih  i običnih izvijača ... .A di su pultovi:
pult -nosač za topove AK 230 sa pripadajućom instalacijom i pultom za upućivanje u rad(za par topova) ,nosač topa ak630 ,nosači za remont topova ak230 ,temelj za pričvršćivanje topa 40 mm ,sa pripadajućim transformatorom ,jama za remont bofija 40 mm,peć za pečenje boje -hispanaca i obloga topova ak230 i ak 630 ,elektrooprema za testiranje izvršnih motora i generatora ak230,oprema za ispitivanje pojačala ak230,nosač topa ak630 za mali remont ,oprema za podešavanje bubnjeva municije hispano ,priručno skladište-djelovi za remont bofija 40mm,reduktora elevacije i pravca ak 230,rezervnih djelova za nišanske sprave -hispano i 40 mm,brdo oringa za povratnike i kočnice svih mogućih topova koji su se tu popravljali od Zisa i brdskog topa do haubice 203 mm,čak i kitovi za reparaturu karburatora agregata bofi ,rezervni djelovi za četverocjevce i automate ,oprema za debakarizaciju cijevi ,manometri za kontrolu tlaka u povratnicima sa svim mogućim nastavcima ,za sve topove,more ,more materijala............
Uzmimo da se ti bezveznjaci i pojave sa kamijonom i odnesu nešto -šta se dade ukrcati ,nema od tog ništa ,ako se i ustroji to će biti cirkus satnija ali novinar hrvatskog vojnika će napisati nadahnut članak ,uvjeren sam.Pitanje je dali bi im koncesionar bivšeg remonta to dozvolio ,ta to je "njegovo" oni su od toga digli ruke ,platiti molim !

On im prodaje djelove koje je bivša vojska kupila i koje su radnici sačuvali ( jel su ih za njega čuvali i otezali radove 91 ?!) ,i to masno ,sprdnja ,tragedija ,gadarija...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 20, 2013, 11:40:18 pm
Da se malo odmaknemo od jada i čemera ,par slikica:[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 20, 2013, 11:50:55 pm
Stane malo slika pa evo još :[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 21, 2013, 12:47:19 am
Kad sam ono pisao zaboravio sam navesti :
kompletna podradiona za pranje i čiščenje -prostor za mazanje djelova topova kemijskim sredstvima za skidanje boje ,visokotlačni perač  ( prije dvadeset godina to je bilo čudo neviđeno) ,peć -perilica rotaciona za pranje djelova deterdžentom za pranje metala pod pritiskom.,bazeni za ispitivanje nepropusnosti povratnika ,kompresor za drukanje zraka u povratnike i pripremu za ispitivanje.
Presa vulkanizerska za skidanje guma sa felgi ,uređaj za honovanje cilindara (bilo kakvih ,može i onih na kiperima ,buldožerima),podradiona za bojanje i dio za čuvanje boje ,pult za ispitivanje elektropneunatskih ventila EK 48 za topove ak 230 i ak630 ,već spomenuta peć za pečenje boje
posjedovala je tajmer i ventilatore.
Već su se spremali pultovi za topove ak 726 ,pošto je jedan bio u velikom remontu..
Ako se još nečega sjetim napisat ću.
Kad bi oni u Splitu tu nepostojeću bazu doveli na 10% prethodne ,to bi bilo čudo neviđeno.
Tužna sudbina bivšeg pogona dobro je poznata gross admiralu Hranju ,Hrenju ,vrag ga zna kako se preziva ,a dobro je poznata i njegovim prethodnicima  i živo im se fućka ,plaća teče ,penzija se bliži....


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on April 21, 2013, 07:53:12 am
A zaboravio si autobus koji je kupio radnike po gradu, menzu i remontaše bez kojih ne bi bilo remonta.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 21, 2013, 08:23:48 am
Stane malo slika pa evo još :[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

Lijepe slike kolega "bljust". O očito dobro poznaješ problematiku
i pozadinu artiljerije u HRM,  :klap :klap :klap Čestitam....


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 21, 2013, 11:17:06 pm
Neko mi reče da i posljednji bus više nevozi ;D,ko će platit naftu i registraciju ,a tip obnavlja crkvu ,predivan stvor,velinčanstven ;D ,a turski prika mu je srušija kulinu i vojni pritvor.Koliko je ta zgrada stara bila 120 -130 godina ?? Biće hotel ,biće konobarica i čistačica ,preporod za Šibensko gospodarstvo.
Nazad na temu,detalji:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

nišanska sprava -vanjska,poviše topa ,pečurka za upravljanje topom ,pult za upućivanje u rad,crveni taster je za prinudno isključenje,telefonska kutija  (telefon je malo šugav) ,morski vez elevacije,izvučen -otkočen -pritiska mikroprekidač i uspostavlja uvjet za paljenje hidraulike ( nesmije se zaboravit i onaj za pravac).,sve je u odličnom stanju.Top zaštićen ceradom nemože izgledati tako dobro ukoliko se ne servisira i to vrhunski .Svaka čast Finci.Ispod limića krije se  (imam to zapisano) cca 28-30 hidrauličnih spravica  i desetak električnih-elektroničkih sa pripadajućim vezama.
Toplo se nadam da su barem zamjenili ulje i filter hidraulike ,pa i mi to radimo na svojim autima ,zar ne ?
A znate li da se ulje minjade i na 9LV i filteri.Prije se filtrira iako je novo .Uzorak se šalje na kemijsku analizu...jao jao ,ma radi to ,Meni je jedan priča da neminja ulje u autu ,treba samo nadolivat ,možda i oni tako?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 21, 2013, 11:36:15 pm
Na jednoj kotki električar je bija čovik ipo ,trudija se da nauči di je šta ,čak je nabavija finsko hrvatski rječnik il je bija finsko engleski nesićam se. Paluba je bila nešto kao skansi -pakansi -popalublje .Naučio sam da je pumpu viemari harmavezi -pumpa sivih voda -imao sam poslić sa njom .Na jednim vratima prije kontrolne sobe makine pisalo je :BILJARDI??
Nu im mater jeb... šta im to znači i ja provjerim a piše biljar naravno.Otvorim famozna vrata a ono zahodska školjka  :super


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 22, 2013, 08:45:18 am
..................................
A znate li da se ulje minjade i na 9LV i filteri.Prije se filtrira iako je novo .Uzorak se šalje na kemijsku analizu...jao jao ,ma radi to ,Meni je jedan priča da neminja ulje u autu ,treba samo nadolivat ,možda i oni tako?

Tačno. Kompletna glavna antena 9LV radara je stabilizirana i to pomoću hidraulike pogonjene posebnom
vrstom hudrauličnog ulja. Postoji i zasebna pumpa koja sve to pogoni. Bogami je povelika.
Stabilizacija antene drži je u horizontu, bez obzira na valjanje broda i jarbola. Trasa hidraulike ide preko
nekoliko specijalnih filtera koje treba periodično mjenjati. A također i ulje prema servisnom uputstvu.
Također i direktor (nišanski radar) je hidraulički pogonjen. I za njega važi ista procedura u smislu održavanja.
Toliko, mala ispomoć.... ;)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 22, 2013, 09:17:45 am
Zaboravih... ::)

Kolega "bljust", slike su ti fenomenalne i rijetke, mora se priznati.
Svaka čast.... :klap :klap


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on April 22, 2013, 04:01:42 pm
Hidraulično ulje ne ide bilo koje ni u auto, a kamoli u mašinu kojoj je osnova elektronička. U ratnim uslovima bi tolerancija bila manja, ali rata odavno nema, i ne daj Bože da ga bude.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 22, 2013, 04:06:48 pm
Slike su jako rjetke ,još malo detalja :[attachment=1][attachment=2] 

Na finske oznake su stavljeni naši natpisi ,pametno i solidno izvedeno.Trajno rješenje je izrada novih pločica i graviranje.(možda su to napravili?)
Jedna zanimljivost ,topovi nisu isti , na zadnjima vidite  i morski vez pravca ,pa jednu malo detaljniju.Na slici u jednom od prijašnjim postovima ,morski vez je dručije izveden ,poluga ,piše lukitus, ispod neki poklopac,nisam odma skapirao,zanimljivo.

Vratimo se održavanju ,pisao sam na šta se sveo servis .On još vegetira kadrovski ,a u hrpi smeća nađe se djelova koji se ugrađuju i masno naplaćuju,kakav status imaju ti ljudi i njihovo znanje (deset puta veće od moga) - u prosjeku su teži 500 kuna više od tete šta slaže marmelade na polici u konzumu ili tomiju.Toliko ih cjeni hohštapler koji sad trese remontom.

Zato se treba osloniti na vlastite snage ,ne na onu nepostojeću ili postojeću  bezveznjačku satniju .Prvo bih se izvinuo kolegi leutu jer je i on izrazio skepsu u vezi time a ja sam krivo odgovorio.
Šta treba : eto par kutijica ,ne treba ih se znati servisirati ali se servis može učiniti izvediv ,pa čak i u vlastitoj režiji:
Kutija telefona -odvij one upuštene vijke (ako možeš) ,izmjeri dužinu vijka i baci ih u more ,očisti rub kutije ,poklopac ,kanal za gumenu brtvu ,lagano namaži mašću ,stavi nove vijke ( kupi ih sam ,komad 20-30 lipa ) ,vijke obavezno namaži.Odvij konektor telefona ,namaži i vrati.
Ista stvar za kutijicu na kojoj piše morski vez pravca ( ona to nije).
Mikroprekidač morskog veza elevacije -poklopac drže dva imbusa ,odvij pregledaj ,NAMAŽI ,i vrati.
Vijke šta držu pečurku ,tu već ima malo ruzinice ,odvijaj ,maži vraćaj..
Vako se čovik zabavlja , uči kako radi sprava iz koje puca ,možda nešto i sam popravi iako njegov trud neće vjerojatno niko cjeniti.To je najtužnije u svemu.

Jel ovo teško -nije ,jel treba puno vrimena -netreba ako se izvodi npr.dvaput godišnje ,trošak 8 vida m5 ili m4-2 kune.Ne čekaj da ti ih komodor kupi.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 22, 2013, 04:21:41 pm
Hidraulično ulje ide u tank hidraulike .Svi topovi koje je posjedovala JRM  i HRM su pokretani hidraulikom(40mm,57mm,4x20mm,6x30mm ;2X76,2mm-za ovo 0,2 nisam siguran ,strugnuli su prije nego što sam ih bolje upoznao).Struja pokreće pumpe i stvara pritisak,strujom se upravlja topom -lokalno .daljinski.Jedini isključivo električni top koji postoji je AK 230 ,a jednocjevne hispance pokrećemo vlastitim tijelom.
Hidraulično ulje -posebne vrste ide u kočnice vašeg automobila .
 Očigledno ste u znanju jako tanki po tom pitanju ili niste pažljivo čitali postove.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 22, 2013, 05:05:06 pm
Malo o ciljničkim spravama ,nemoš napisat CNS ili CCS ,kad su dvi :[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

Kao što se vidi onu gadljivu gumu treba zamjeniti (možda jesu) ,jako sam tanak po pitanju ovih sprava,francuske su ,sprida "prozor" ima poklopac i brisač ,posjeduje se i klasična ciljnička rešetka.Doli su selsini ,nema daljinskog upravljanja bez selsina,napon čudan 26 V ,frekvencija standard 400Hz ,vidi se i otvor sa puno elektronike -vojniče skini poklopac i primjeni metodu koju sam već spomenuo .Mislim da imam isliku di u spravu ulaze dva konektora -izvedeni su ne pravo nego pod 9o stupnjeva-OBAVEZNO demontiraj i podmaži !


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 22, 2013, 05:23:00 pm
Uvik nešto zaboravim ,mislim da u ciljničkim spravama nema prizmi ,već je tu kamera ,nisam 100% siguran u ovo.

Još jedna slikica [attachment=1]

Ruski automati su uklonjeni ,ovo nije moj domena .Ovo podmazano bilo trebao bi biti okidač opaljenja a ono livo okruglo napinjač. I napinjanje i okidanje izvršava hidraulika.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Snowy on April 22, 2013, 08:32:19 pm
RTop 41 "Vukovar" u Pločama..

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 22, 2013, 10:56:03 pm
I "kutije" na krmi su tu ,bilo kuda kutija svuda,
Davno sam jednom čitao ,možda sam pobrkao ili pomješao ,ugrubo :
Buknuo američko -španjolski rat ono oko filipina i kube koji su bili njihove kolonije i Španjolci uputiše nekakav bojni brod .Problem je bio što nije bio gotov,topovi svi nisu bili gotovi pa su iznašli rješenje kakvo bi sigurno  sugerirao komodor Hram ,Hmelj ,(nepamtim mu prezime) da je onda živio.
Ispilaše oni debla i pituraše ih u crno i zabiše ih u top ,nu super stvar ,iz daljine izgleda ko prava pucaljka.Bitka se dogodila ,a ishod bitke je poznat kao i sudbina  Filipina i Kube .
Jeli su te kutije prazne ,ako i jesu nisu lagane .Izbacite ih pa će te trošiti manje goriva.Kome maglu prodajete ?
.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Istria 052 on April 23, 2013, 12:27:05 am
Komodor Hranje je tek stupio na duznost, sigurno najbolji izbor od ponudjenih (mozda ne i mogucih), kratko je na duznosti, vjerujem da sa njim sigurno nece biti gore, moze biti samo bolje, ali dosta je zapusteno u odnosu na ono sto je vecina ovdje navikla.
Ali nema nazad, samo napred,.. zar to nije vojnicko geslo


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 12:57:42 pm
I da je najbolji na svitu  ,i da ima najbolje namjere ,malo bi tu mogao postići .
Oni polako venu ,trunu -ne samo brodovi .Možda se jednom neko pojavi i povuče radikalne poteze ,neupotrebljie brodove pošalje tamo di im je misto ,a posadama podjeliti one sive ili plave knjžice.Svaki mjesec će posjetiti jednu institucuju i teta će im na posebnom kartonu koji se dobije sa knjižicom udariti štambilj,mogu baciti pogled na zanimljive oglase :www.hzz.hr.

Toga se oni boju više od mrskog agresora ,al  i to je za ljude zar ne.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 01:34:11 pm
Ja sam se o ovim topovima strašno razvezao ,ali želio sam vas upoznati sa jednim novim sustavom koji donedavno nije bio prisutan na ovim prostorima ,usput ste još štošta doznali.
Evo samo još jedne slike :[attachment=1]

Slika prikazuje "kašun " u unutrašnjosti broda.Mnogo žičica zar ne ,to je povezano sa topom .Neka vide mudraci koji misle -a top ,on biće ima jedan  motor za gori doli ,a jedan za livo desno neš ti tu nauke.
Ja u ovu kutiju gledam poput ovce ,nemam blage veze .Treba učiti i ičiti da se ona prokuži. Ono plavo su postolja za releje ,lako je prominiti relej ,ali koji ?Poznavao sam inžinjera koji je imao takve sposobnosti ,davno je udaljen iako je u pokušaju da spasi sebe od otkaza i  kontaktirao neke face u lori ,uzalud . Pokazati inicijativu nekad nevalja ,bio sam svjedok ,kad ljudi pokušavaju prokužiti top (npr 57mm.) ,proučavaju knjige .Moraju ,jer nisu specijalizirani,specijalizirani meštar ,školovan u Švedskoj je jednog jutra vidio svoje ime na listi za odstrel.I oni se muče,
tim gore što top dolazi svake pristupne godine ,ko te cake može pamtit .(Primjerice strujni krug paljbe ,neki će mudrac reči ,neš ti ,imaš botun dvi žice i deri.Nema dvi žice ,negi koliko se sjećam petnajstak mikroprekidača spojenih u seriju i svi zbog toga moraju biti u uključenom položaju da bi se "deralo").

Umjesto da ih se cjeni,pohvali ,digne plaća bar malo ,desilo bi se suprotno.Koncesionarovi lakeji su ih proglašavali neradnicima ,koji love hladovinu i kao nešto listaju.Šef objekta nervozno bi zvao  glavnog lakeja ,šefa proizvodnje -nosio je bijeli kombinezon i liti i zimi .Oni ne poznaju ,niti priznaju takvu vrstu rada ,za njih je rad kad mlatiš macom ,ili bušiš pikamerom ili brusiš a iskre frcaju ,to je rađa ,bez buke nema rađe,a ne tamo neki glumci gledaju nacrte.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 02:59:17 pm
Komodor Hranj (napokon sam mu naučio prezime) ,on je samo jedan dobar plivač u toj baruštini .Da bi ste bili uspješni trebate biti prilagodljivi ,maher je nema šta.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Istria 052 on April 23, 2013, 03:08:51 pm
Komodor Hranj (napokon sam mu naučio prezime) ,on je samo jedan dobar plivač u toj baruštini .Da bi ste bili uspješni trebate biti prilagodljivi ,maher je nema šta.

vrime će pokozat


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on April 23, 2013, 03:24:17 pm
Komodor Hranj (napokon sam mu naučio prezime) ,on je samo jedan dobar plivač u toj baruštini .Da bi ste bili uspješni trebate biti prilagodljivi ,maher je nema šta.

vrime će pokozat

 A jeste mu asocijativno prezime ... Hren, Hmelj, Hrelj, Hram ...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Istria 052 on April 23, 2013, 03:31:55 pm
Komodor Hranj (napokon sam mu naučio prezime) ,on je samo jedan dobar plivač u toj baruštini .Da bi ste bili uspješni trebate biti prilagodljivi ,maher je nema šta.

vrime će pokozat

 A jeste mu asocijativno prezime ... Hren, Hmelj, Hrelj, Hram ...

Hranj je odlican, posto to u zivotopisima Hr vojske ne pise, ali bio je jako uspjesan u JRM, 1. u rangu u MTSVS, 1. u rangu u MVA, izuzetno vredan, predan poslu, pun energije i pozitivnog razmisljanja,..

S njim nade, koliko ce se uspjeti izboriti, to je drugo, mislim da mu je jedini izlaz da se ukljuci na fondove za modernizaciju OS kod NATO-a ili EU, drugo tesko, ako bude ozbiljnije predlagao zahvatanje u proracun, nece se dugo odrzati jer su "Ne talasaj Mujo" i "Pjevaj borbene", pjesimce koej ej najbolje znati. Takve su sve stajace, mirnodopske vojske,..


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 23, 2013, 03:35:25 pm
Ja sam se o ovim topovima strašno razvezao ,ali želio sam vas upoznati sa jednim novim sustavom koji donedavno nije bio prisutan na ovim prostorima ,usput ste još štošta doznali.
Evo samo još jedne slike :[attachment=1]

Slika prikazuje "kašun " u unutrašnjosti broda.Mnogo žičica zar ne ,to je povezano sa topom .Neka vide mudraci koji misle -a top ,on biće ima jedan  motor za gori doli ,a jedan za livo desno neš ti tu nauke.
....................

Kolega "bljust", lijepe slike i prilozi. Neznam da li se dobro razumijemo, nebi želeo da se razilazimo. Navedena tehnika, kao
tehnologija, prisutna je na ovim Balkanskim prostorima već od polovine 70-tih godina. Uglavnom preko Skandinavski zemalja.
A slika koja prikazuje elektroniku, valjda od nekog topa....
Pa naravno da je komplikovano. I sa time mogu samo da se bave ljudi od struke. Priučeni nema tu šta da traže. Mogu samo da
bleje....Tu se stvar naravno komplikuje, ako još i nema pravog razumjevanja od strane nadređenih. Onda je tek čupavo.  8)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ORIĆAREB on April 23, 2013, 03:42:28 pm
.............................
S njim nade, koliko ce se uspjeti izboriti, to je drugo, mislim da mu je jedini izlaz da se ukljuci na fondove za modernizaciju OS kod NATO-a ili EU, drugo tesko, ako bude ozbiljnije predlagao zahvatanje u proracun, nece se dugo odrzati jer su "Ne talasaj Mujo" i "Pjevaj borbene", pjesimce koej ej najbolje znati. Takve su sve stajace, mirnodopske vojske,..


Po svoj prilici doživjeće upravo ovo zadnje. Kad je država "jadničak", malo tu pojedinac može stubokom promjeniti.
Svjedokom sam bio prekrasni zamisli od strane pametni ljudi u doba JRM, kad je situacija po mnogome bila kud i kamo bolja
nego što je sada na Balkanu i njenim dražavama, pa su pometeni od sustava.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 06:14:24 pm
Zadnja slika sa žičicama odnosi se za topove o kojima je pisano .

Istina skandinavska tehnologija ode je poznata  već više od trideset godina ,ovaj sustav nešto mlađi nije bio prisutan.Bilo je tu i brdo ruske tehnologije ,ta je na tehnološkom stupnju bila iz doba Nikite Hruščova - i rakete i topovi.Ipak  se  ugrađivala i 80 -tih na najveće jedinice flote.
Ako bi ste izjavili nešto tipa ,zašto te rakete ,pa te u Jon -kipurskom ratu nisu mogle ništa pogoditi ,vjerojatno bi najeb.... Ali novaca je onda bilo i trošio se uludo .Bolje ne raditi ništa ,nego gluposti,npr raketne topovnjače ,ruske zastarjele rakete ,a onaj bofors stisnut između lansera,čemu je on služio ,koliko je polje vatre imao ? ,sprdnja ali da ste to javno rekli možda biste završili na slikovitom otoku pored Raba ,na kojen nema stabala.Flotu RČ i TČ ,sredinom osamdesetih je trebalo eliminirati ,ali gdje sa tolikim ljudima ?Jel su ti brodovi služili njima za uhljebljenje? Ako  pitaš opet ti negine onaj otok jel to je sramotno pitati, to je protiv tekovina naše narodno oslobodi.......bla bla ,bla.

Prije je bila megalomanija i jedna krajnost ,sad je druga krajnost,problem je šta se ovoj drugoj krajnosti ne nazire kraja.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Istria 052 on April 23, 2013, 06:50:50 pm
Cestitke @bljust-u, novo osvjezenje na Palubi, taman pred ljeto..


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 08:01:23 pm
Ako sam nekog uvrijedio ,ja se izvinjavam ,to je bio termin uobičajen među civilima.Nemorate se odma ljutiti.I sad je u upotrebi.
Otok je bio u funkciji ,vikipedija kaže do 1988.
Voljeli ste svoj posao  i bili ste mu više posvećeni  nego ovi u novonastalim mornaricama ,to je činjenica.Bili ste profesionalci.
Ali sve je to koštalo ,jako puno i bilo je toga previše za zemlju onolike veličine.Ja sam se vozio kanalom sv.Ante a na livu stranu generacije Šibenčana nisu mogli da nogom stupe,ni na onu krasnu tvrđavu na ulazu u kanal ,iako su i mlečani prije 500 godina utvrdili na nije pogodna za topove jačeg kalibra,vjerojatno je admiral (nebitno koji) odredio tvrđavu kao obrambenu točku protiv bojnih brodova klase Iowa ,skavali bi ga za minut..Sad je u planu izrada staze za šetnju i Šibenčani će poput Marsovaca prolaziti tu i gledati svoj grad,prvi put će hoditi na zemlji koju su gledali cijeli život ,a nisu mogli da ni primirišu.Bivša vojska je bila država u državi,da se terirorij kasarni zbrojio ,taman bi bilo za još jednu republiku ,a novčana izdvajanja se nisu komentirala ,nije onaj otok bio jedini zatvor u bivšoj državi ,bilo je i drugih.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 23, 2013, 11:52:40 pm
Administrator je nešto izbriso ,valjda da se ne stvara polemika ,koja nema veze sa temom ,ali je moj zadnji post malo "nesuvisao",posebno početak.
Ukratko ,kad mi se nešto nesviđa ,a u to se kužim ,ja ožežem iz svih oružja ,bez obzira na naciju ,zastavu i vremenski period ,očigledno sam neke ljude razočarao po tom pitanju.
Ja znam samo jedno ,a to je odgovoran i pošten rad ,a živo mi se fućka na zastavu na krmi.Ja zabušante i neradnike nevolim ,pritom mi je svejedno jel su u radničkom "trlišu" ili u uniformi pripadnika oružanih snaga ,ili da nešto rade a ima ih ko kineza .Još samo da sam držao jezik za zubima,eee.

Zadnja dva broda : jedan je viorio norvešku zastavu i sad je daleko i na njemu sam ostvio kosti ,nek ga vrag nosi po norveškim fjordovima,a drugi je vijorio grčku zastavu ,i tu sam ostavio kosti ali kad bi ga vidio u kanalu sv.Ante da dolazi na remont -sa bivše zabranjene strane (sigurnost naše socijalističke otadžbine više nije u pitanju) nebi bi mi bilo svejedno ,nek mu je mirno more.

Realno gledajući one vijke upuštene šta sam spomonjao i slično ,živo mi se fućka ,dabogda vam zapekli,dabogda ih pola dana odvidavali.Uniforme bi dizajnirao Salvador Dali (isključivo u pijanom stanju).


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 24, 2013, 10:58:57 pm
Evo friške slike, nastale danas na otvaranju ASDA 2013. u Splitu.

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on April 27, 2013, 11:25:32 pm
Ovo je mašingever.

http://www.youtube.com/watch?v=T2f2e8eYGTE
poz.Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on April 27, 2013, 11:54:19 pm
Fino dere .


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on May 09, 2013, 06:40:19 pm
[attachment=1]

Ova slika je napravljena u BOC a ima ista sprava i gore kod jarbola .Kao što vidite nema tu left i right,prikazani su topovi i nišanske sprave ,a šta je fcs ,nemam pojma ,biće radar. Malo, jako malo sam ja ovo gledao ,mislim da to nije samo indikator već i upravljački dio.Sjećam se zgodne situacije .Pričao sam o naprednom sistemu unišanjenja ovih topova .Odjednom kraš!! -što se dogodi ,biće da je neko čačka po ovom i prespojija top sa lokalnog upravljanja na CNS ,koji nije bija u nultom položaju ,već je bija zakrenut i topče je poslušno zauzelo novu poziciju ,ali to je bilo neplanski pa je monitor pljasnuo na pod .Pomislio sam ode monitor ,ali nije mu bilo ništa malo plastika na rubu "ošla".

To je priznaćete vrlo napredno ,posebno sa obzirom koliko su ovi  brodovi stari .U to doba ,odnosno kasnije JRM je na svoje kapitalne jedinice mećala one ultramoderne rakete i slične stvari.Zbog čega ,zbog ideologije valjda, il je Branko Mamula tako reka,pamet i razum su bili isključeni.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Рашо on May 09, 2013, 06:44:57 pm
a šta je fcs ,nemam pojma ,biće radar.

Fire-Control System...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on May 09, 2013, 06:50:02 pm
To je posao za današnji PCE ,želim im puno sreće u održavanju.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: duje on May 26, 2013, 04:54:15 pm
Sa današnjeg predstavljanja brodova u splitskoj gradskoj luci. Mene je najviše interesirao pomorački izgled broda (Vukovar 41). Moram priznat, da je izgledao dosta dobro, boje ne fali, malo ima korozije na mjestima, koja običnom posjetiocu ne "padaju" u oko, mogli su oprat bokove - ipak je praznik. Desnog krmenog hanagara več odavno nema. Montiran je kolut za kabel (vjerovatno za tegljeni PEL). Zasmetalo mi je što nema poklopaca na svim konektorima (a nekad su bili), more radi svoje.Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: duje on May 26, 2013, 04:57:19 pm
"Vukovar" danas u Splitu


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 26, 2013, 05:10:57 pm
"Vukovar" danas u Splitu

Na prvoj slici je ipak "Kralj Dmitar Zvonimir" (Ak-630). Na ostalima je "Vukovar".


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: duje on May 26, 2013, 05:12:58 pm
"Vukovar" danas u Splitu

Na prvoj slici je ipak "Kralj Dmitar Zvonimir" (Ak-630). Na ostalima je "Vukovar".

Da greška kod postavljanja slika, izbrisao! Hvala


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on May 27, 2013, 03:29:28 pm
Prvi put vidjeh taj kolut ,ja vam o sonarima neznam ništa .Sjećam se aparature ispred prve strojarnice , tu je valjda krio sonar. I onog zelenog na krmi  se sjećam.
A oni utikači -dovedeš tokara i on napravi poklopce za pol sata ,i nekako rješiš da je poklopac osiguran lančićem da se neizgubi ,podmažeš navoj  a unutra malo špricneš sa wd i to je posao .To je nijima izgleda teško ,a i skupo .
Vjerojatno je kolut kao kolut u funkciji ,čemu služe ti utikači ? ,vjerojatno da kolut nebi bio samo najobičniji kolut ,kao što i one kutije nisu ništa drugo nego najobičnije kutije.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Lemi_O2 on May 27, 2013, 04:09:33 pm
Na slici su quick konektori, nemaju navoj. Ne treba tu nista tokariti. Kape dođu par eura. Ako im je usfalilo, mogu im ja dati, zajedno sa lančićem.Ovako će im se kuglice za zabravljivanje vrlo brzo "zavariti" od korozije, a onda će biti lijepog pranja kod spajanja, pogotovo ako su od nekog hidro sistema.  :udri


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on May 27, 2013, 04:24:18 pm
Lanseri odnosno rampe su pretpostavljam iste kao na "Kraljevima" ? ,samo šta ovdje na onim prednjim poklopcima piše SAAB a tamo PCE :P


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on May 27, 2013, 04:33:30 pm
Ti kontejneri su i ovako samo za fotografisanje jer u njima najverovatnije nema raketa.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on May 27, 2013, 04:51:44 pm
Mala slika , ja sam imao više imao posla sa onim pa sam ih spomenuo.
Da im ponudiš na poklon ,sumnjam da bi ih pretjerano zanimalo ,možda  ti se nebi ni zahvalili.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 27, 2013, 10:21:46 pm
RTOP-41 "Vukovar" u splitskoj gradskoj luci 26.5.2013. povodom Dana OSRH. Slike sa Dalmacija News (http://www.dalmacijanews.com/) portala.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on May 28, 2013, 06:02:43 pm
Djeci je to sigurno drago  ,pravi doživljaj .
U doba moga djetinstva mislim da se to nije moglo ,barem se ja nesjećam takve prilike.Jedino bi vidio Galeba usidrenog u Šibenkoj luci ,a Jadran bi prista na mul "krke" i bila bi vrpca za odstojanje i mornari su uvik čuvali.To bi bilo za festival djeteta.Eventualno grupne posjete -sestra mi bila u zboru i na Galebu je strefila sunčanica (oko 20 lipnja-juna sunce naravno peče  ,čuvamo još značku broda).
Galeb koloko sam upoznat može se obaći u Rijeci .
Ljepa slika prvog topa .Sjećam se da je na jednom topu ovog kalibra ( vjerojatno  rtop 21 ,za kraljeve nesjećam se)  sa svake strane "surle" za čahure bio je otvor .Mi smo ga zvali klapna jer je tu unutar i bila elektromagnetna zakopka koja bi se otvorila uporedo sa ventilacijom kupole .To bi znalo zaribati ,krajnje jednostavno ali za demontažu i montažu (kad bi zaribalo izgorio bi el.navoj špule), to bi bilo pravo ubijanje od posla.
Kupole čuvaju ove topove ,ali "ubijaju" servisere.
Izvinjavam se što skrećem sa teme.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 01, 2013, 01:11:51 pm
RTOP-41 "Vukovar" na vježbi Harpun 13.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Bozo13 on June 01, 2013, 08:12:22 pm
Na slici 20130529-5-06.jpg  je operater na kojem sistemu?

Hvala.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 01, 2013, 08:14:20 pm
Onaj top 23/2.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Bozo13 on June 01, 2013, 08:19:58 pm
Hvala


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on June 07, 2013, 07:34:18 pm
Nabavili su nove telefone za krmene topove.Na jednoj mojoj starijoj slici vidi se unutrašnjost topa u doba primopredaje .Unutra su slušalice sa mikrofonom ,vidilo se da su polovne i nisu bile baš divne .
Eto nabavili su bar nešto .
Da ste vidjeli telefone na desatnim čamcima ,stare ko brod ,pa ti probaj ,a nemožeš od gada da ih staviš na glavu ..,možda su zamjenili i te ?
Svakim danom u svakom slučaju napredujemo !


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: tupoljev on June 09, 2013, 04:28:42 pm
http://dalje.com/hr-hrvatska/premijer-milanovic-u-radnom-posjetu-hrvatskoj-ratnoj-mornarici/471296

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), tijekom kojeg je, među ostalim, predviđen obilazak radarske postaje na Lastovu, priopćeno je iz vladine Službe za odnose s javnošću.

Ulaskom u Europsku uniju pred HRM, obalnom stražom i pomorskom policijom su novi izazovi u nadzoru mora i granice na moru, kao i pripreme za buduće zahtjevne obaveze očuvanja schengenske granice.

U pratnji ministra odbrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera HV-a Drage Lovrića i zapovjednika HRM-a Roberta Hranja, premijer se jutros u ratnoj luci Lora ukrcao na ophodni brod Vukovar.

Tijekom radnog posjeta i nakon njega nisu predviđene izjave za javnost, stoji u priopćenju.
(Hina)

Otkada je Vukovar ophdni brod?, i bez izjava za javnost?...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on June 09, 2013, 06:04:14 pm
To je napisao neki novinarčić ,valjda jučer čuo da postoji brod takvog imena. :)
A izjave ,valjda nebi ništa pametno rekli ,misim premijer  ,ja bih mu stavio naramenice ili buvel u slučaju nezgode. ;D-odmah !


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bljust on June 09, 2013, 06:52:51 pm
Zaboravih   reći  ,premijer voli da skače sa transportera ,trebao bi skakati i sa lansera ako ne već sa jarbola  ;D


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on July 07, 2013, 05:24:03 pm
Uhvaćen u Splitskim vratima.

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on July 07, 2013, 06:28:59 pm
Jel ovo na izlazu , Marjan u pozadini? ,ja recimo ne znam kad san zadnji put vidija bord HRM-a Bračkim kanalom da prolazi, no dobro biće im tu nije ruta i tako to :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on July 07, 2013, 06:45:14 pm
Di su splitska vrata Jester ? Nemoj me grintat  ;D

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on July 07, 2013, 06:47:32 pm
Kad je ovo snimljeno?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on July 07, 2013, 06:51:59 pm
meni se pari da je Marjan, no more bit da je i Brač u pitanju :)
[attachment=1]
https://maps.google.hr/?ll=43.314937,16.461983&spn=0.202837,0.528374&t=h&z=12


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on July 07, 2013, 07:17:23 pm
Kad je ovo snimljeno?

Quote
Uploaded on 11. kolovoz 2012.

http://www.panoramio.com/photo/76857603?source=wapi&referrer=kh.google.com

Quote
meni se pari da je Marjan, no more bit da je i Brač u pitanju

Jester, ako je slika sa brača onda je šolta u pitanju.  ;)

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on July 07, 2013, 07:42:27 pm
Da ako ide nazad onda može bit i Šolta :) ,evo pogled na vrata s mora prema sjeveru...
[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: buva on July 07, 2013, 08:33:48 pm
ne ide nazad nego naprid  ;) , a ako je oko splitskih vrata onda je broč (di je sunce ?)  :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on July 07, 2013, 09:48:54 pm
Neću se sporit ali mislim da je 11 uri i da se vraća doma.
Premda i u 3 popodne bi sjene bile slične u odlasku.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: upreiser on August 17, 2013, 05:33:48 pm
I "kutije" na krmi su tu ,bilo kuda kutija svuda,
Davno sam jednom čitao ,možda sam pobrkao ili pomješao ,ugrubo :
Buknuo američko -španjolski rat ono oko filipina i kube koji su bili njihove kolonije i Španjolci uputiše nekakav bojni brod .Problem je bio što nije bio gotov,topovi svi nisu bili gotovi pa su iznašli rješenje kakvo bi sigurno  sugerirao komodor Hram ,Hmelj ,(nepamtim mu prezime) da je onda živio.
Ispilaše oni debla i pituraše ih u crno i zabiše ih u top ,nu super stvar ,iz daljine izgleda ko prava pucaljka.Bitka se dogodila ,a ishod bitke je poznat kao i sudbina  Filipina i Kube .
Jeli su te kutije prazne ,ako i jesu nisu lagane .Izbacite ih pa će te trošiti manje goriva.Kome maglu prodajete ?
.

I "kutije" i "poneka" RBSica u istima javljaju u BOC da je sve OK. Bez brige, dobri moj moj "dušebrižniće". Nove RBS se neće kupovati, dio ih još "radi" besprijekorno unatoč formalno isteklim resursima ,a ideja je da ih se zamjeni nečim tipa NSM u nekoj budućnosti.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on August 17, 2013, 05:58:42 pm
http://www.youtube.com/watch?v=56nQAkfR8E8


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pvanja on January 16, 2014, 11:37:44 am
I "kutije" na krmi su tu ,bilo kuda kutija svuda,
Davno sam jednom čitao ,možda sam pobrkao ili pomješao ,ugrubo :
Buknuo američko -španjolski rat ono oko filipina i kube koji su bili njihove kolonije i Španjolci uputiše nekakav bojni brod .Problem je bio što nije bio gotov,topovi svi nisu bili gotovi pa su iznašli rješenje kakvo bi sigurno  sugerirao komodor Hram ,Hmelj ,(nepamtim mu prezime) da je onda živio.
Ispilaše oni debla i pituraše ih u crno i zabiše ih u top ,nu super stvar ,iz daljine izgleda ko prava pucaljka.Bitka se dogodila ,a ishod bitke je poznat kao i sudbina  Filipina i Kube .
Jeli su te kutije prazne ,ako i jesu nisu lagane .Izbacite ih pa će te trošiti manje goriva.Kome maglu prodajete ?
.

I "kutije" i "poneka" RBSica u istima javljaju u BOC da je sve OK. Bez brige, dobri moj moj "dušebrižniće". Nove RBS se neće kupovati, dio ih još "radi" besprijekorno unatoč formalno isteklim resursima ,a ideja je da ih se zamjeni nečim tipa NSM u nekoj budućnosti.

Tako su i u Srbiji 1999. god proglasili Migove 29 opreativnim i naredbom im produzili resurse.
Znamo kako se to zavrsilo.

Skoro svi su imali otkaz nekog od vitalnih delova elektornike.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on February 23, 2014, 10:07:06 pm
Dvije malo starije, snimljene u Šibeniku, 30.11.2009. Kako kaže novinar, "Vukovar" se na rivi zadržao svega pola sata.

[attachment=1]
[attachment=2]
Fotograf: Niksa Stipanicev / CROPIX, Dubrovački vjesnik (http://dubrovacki.hr/clanak/13953/vukovar-u-sibeniku)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 10, 2014, 07:38:26 pm
Prvo topničko gađanje "Vukovara" i "Dubrovnika", 26. veljače 2009.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
morh.hr (http://www.morh.hr/)
Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on May 28, 2014, 04:20:50 pm
"Vukovar" danas u Splitskoj luci povodom dana OSRH ;

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on May 28, 2014, 04:22:27 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on May 28, 2014, 04:29:03 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
i to bi bilo to :)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on May 28, 2014, 04:36:33 pm
Zna li se šta je u ovom burencetu ?

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on May 28, 2014, 07:25:49 pm

Može biti neki sistem za ED/PED


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 06, 2014, 02:13:54 pm
Dvije slike sa vježbe "HARPUN 14"

[attachment=1]
[attachment=2]
Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: TČ144 on June 06, 2014, 05:28:41 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
i to bi bilo to :)
Sviđaju mi se slike koje prikazuju sadašnjost i stvarnost u HRM.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 10, 2014, 03:14:04 pm
Zna li se šta je u ovom burencetu ?

Wikipedia kaže slijedeće (u pitanju je vjerojatno nešto s donjeg popisa, naravno izuzev sonara):

Radari i sonari:    
- Philips 9LV 225 radar za kontrolu vatre
- Saab EOS400 optički usmjerivač
- 9GA 208 radar za površinsko traganje
- Raytheon ARPA navigacijski radar
- Simrad SS304 sonar montiran na trupu
- Finnyards Sonac/PTA tegljeni sonar

Sprave za elektroničko ratovanje:    
- Argo Systems za upozoravanje od radara


Wikipedia nije osobito pouzdan izvor, no zanimljivo što se može pročitati na engleskoj verziji Wikipedie, u članku posvećenom HRM - spominju mogućnost nabave još jednog "Helsinkia" kao zamjenu za RTOP-21 "Šibenik".
FNS 60 "Helsinki" (u službi od 1.9.1981.) i FNS 61 "Turku" (u službi od 3.6.1985.) povučeni su iz službe finske RM 2002., za razliku od današnjeg "Vukovara" i "Dubrovnika" koji su povučeni 2005., odnosno 2007., a u službi HRM su od 26.1.2009.

Quote
Šibenik (RTOP-21) (1978) - extensively overhauled in 1991 to match the Kralj class, might be retired by 2017 and replaced by another gunboat, possibly by a 3rd Helsinki class ship


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 10, 2014, 03:34:27 pm
Zna li se šta je u ovom burencetu ?
Sprave za elektroničko ratovanje:    
- Argo Systems za upozoravanje od radara

Vjerovatno je ovo cudo, nesto slicno je bilo ugradjeno na jednom od VPBR.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on June 10, 2014, 04:41:04 pm
Istu stvar ima i jedan drugi finac tj. brod "Pohjanmaa" (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Minelayer_Pohjanmaa_Suomenlinna_6.JPG) gdje je također naveden identični sistem

Electronic warfare & decoys:   Decoy: Philax chaff and IR flares
ESM: Argo Systems radar warning system (http://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_minelayer_Pohjanmaa)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on June 10, 2014, 05:04:56 pm
Zna li se šta je u ovom burencetu ?
Sprave za elektroničko ratovanje:    
- Argo Systems za upozoravanje od radara

Vjerovatno je ovo cudo, nesto slicno je bilo ugradjeno na jednom od VPBR.

poz.

Na 31 je to burence stajalo odmah iza jarbola.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 14, 2014, 02:12:04 pm
Da li topovi 57 mm sa topovnjača klase kralj i ovih, klase helsinki koriste istu municiju?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: proxy1969 on June 14, 2014, 03:02:42 pm
Da li topovi 57 mm sa topovnjača klase kralj i ovih, klase helsinki koriste istu municiju?

Nije neki izvor, ali je članak OK : http://en.wikipedia.org/wiki/Bofors_57_mm_gun


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on June 14, 2014, 07:44:46 pm
Nisam mislio po vrstama savremene municije, već po kalibru.

Na osnovu wiki, svaki novi tip ima u arsenalu i nove tipove pametne municije.
Razmišljam o tome da li iz topa Mk1 može da se ispali municija koja je namenski proizvedena za Mk3?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ROMAN on September 02, 2014, 05:23:31 pm
Jedna sa F/B Jadrolinije:


[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on September 19, 2014, 03:17:58 pm
RTOP-41 "Vukovar" jučer u Makarskoj.

[attachment=1]
[attachment=2]
Foto IvoR, Makarsko primorje (http://www.makarsko-primorje.com)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on September 21, 2014, 04:45:48 pm
Vec se postavilo pitanje na temi o HRM pa da ne trolam tamo evo opet, mozda netko zna.
Nepoznati senzor ili antena za nesto, pokusao sam odgonetnuti o cemu se radi ali nazalost nula bodova.
Nekako su cudno postavljene gledaju u nebo, nemam niti ideju sa cime bi to imalo vezu.
Solarni paneli.  :P

[attachment=1]
[attachment=2]
Slike su sa Wiki.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: duje on September 21, 2014, 05:48:39 pm
Vec se postavilo pitanje na temi o HRM pa da ne trolam tamo evo opet, mozda netko zna.
Nepoznati senzor ili antena za nesto, pokusao sam odgonetnuti o cemu se radi ali nazalost nula bodova.
Nekako su cudno postavljene gledaju u nebo, nemam niti ideju sa cime bi to imalo vezu.
Solarni paneli.  :P

[attachment=1]
[attachment=2]
Slike su sa Wiki.

poz.

Nisam nikoga pitao, i meni je to nepoznato. Ove cne ploćice, čini mi se, označene su sa brojevima. Mislim, da se na to nešto montira -postavi.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on September 21, 2014, 05:55:11 pm
Hvala duje, valjda cemo pronaci odgovor, na netu ja nazalost nista.
Jedino sam primjetio da su na slikama iz svedske pokriveni ceradom.

[attachment=1]
poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on September 22, 2014, 08:02:14 am
Hm, a da nije ovo? Taman ih ima šest komada.

Quote
6 × 103 mm rails for rocket illuminants


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on September 22, 2014, 03:11:11 pm
To bi lako moglo biti to, još da nađemo poneku sličicu kako to radi ali polako, naći će se.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on September 22, 2014, 10:46:13 pm
Hm, a da nije ovo? Taman ih ima šest komada.

Quote
6 × 103 mm rails for rocket illuminants

A gde su tu šinski lanseri, to mi pre liči na neku antenu, ili poklopac nečega. Da nije pod poklopcem onaj mali lanser švedskih Ppd bombica 104mm.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 30, 2014, 04:03:22 pm
Hm, a da nije ovo? Taman ih ima šest komada.

Quote
6 × 103 mm rails for rocket illuminants

A gde su tu šinski lanseri, to mi pre liči na neku antenu, ili poklopac nečega. Da nije pod poklopcem onaj mali lanser švedskih Ppd bombica 104mm.

Znamo li s kojim su točno PPd naoružanjem raspolagale RTOP klase Helsinki dok su bile u službi finske RM?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 30, 2014, 04:07:57 pm
RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik" na taktičkoj vježbi s topničkim bojnim gađanjem Hrvatske ratne mornarice HARPUN 14-II (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,23642.msg362266.html#msg362266), na vojnom poligonu Žirje, u srijedu, 29. listopada 2014. RTOP-41 sa dva lansirna kontejnera raketa RBS-15, a RTOP-42 sa tri; na mjestu četvrtog je vitlo tegljenog sonara.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Foto: Stjepan Brigljević / Tomislav Brandt, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on November 12, 2014, 12:51:09 pm
Još jedna moćna slika RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik" na vježbi HRM HARPUN 14-II (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,23642.msg362266.html#msg362266), na vojnom poligonu Žirje, 29.10.2014.

[attachment=1]
Foto: Stjepan Brigljević / Tomislav Brandt, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on November 12, 2014, 02:53:25 pm
Topovi traze cilj a elektro/optika ??

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on December 19, 2014, 05:07:50 pm
[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on February 09, 2015, 09:25:30 am
Čišćenje cijevi topa Bofors 57mm na RTOP klase "Helsinki", Lora, 6.2.2015.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: CROPIX, Slobodna Dalmacija (http://www.slobodnadalmacija.hr/)
 


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on March 18, 2015, 10:55:34 am
18.3.2015.

Nabava i ugradnja navigacijskog radara na RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik"

[attachment=1]Foto: MORH

MORH je krenuo u postupak nabave i ugradnje navigacijskog radara u X području na RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik sa svim sastavnim elementima u vrijednosti 1,6 milijuna kuna. To uključuje demontažu postojećeg radara sa brodova klase Helsinki uključujući sve njegove sastavne elemente.(na brodovima RTOP-41 “Vukovar“ i RTOP-42 "Dubrovnik" ugrađen je radar ARPA Raytheon 3245 M34 (master) i M25 (slave)).

Usto, potrebno je isporučiti pripadajuću dokumentaciju, odnosno tehničko uporabnu i tehničko-servisnu dokumentaciju. Također, uključena je i isporuka alata i pričuvnih dijelova za korisničko održavanje na brodu (1. razina), obuka poslužitelja radara za uporabu i korisničko održavanje te primopredajna ispitivanja radara nakon ugradnje u luci i plovidbi. Krajnji rok za izvršenje nabave i ugradnju je do 15. studenog 2015. godine

Defender.hr (http://defender.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on September 07, 2015, 01:16:56 pm
Vec se postavilo pitanje na temi o HRM pa da ne trolam tamo evo opet, mozda netko zna.
Nepoznati senzor ili antena za nesto, pokusao sam odgonetnuti o cemu se radi ali nazalost nula bodova.
Nekako su cudno postavljene gledaju u nebo, nemam niti ideju sa cime bi to imalo vezu.
Solarni paneli.  :P

[attachment=1]
[attachment=2]
Slike su sa Wiki.

poz.

Nisam nikoga pitao, i meni je to nepoznato. Ove cne ploćice, čini mi se, označene su sa brojevima. Mislim, da se na to nešto montira -postavi.

Radi se o sistemu bacača lažnih ciljeva "PHILAX" ;

Bacači lažnih ciljeva služe za obmanjivanje, spriječvanje zahvata ili odvlačenje vrata daljine protubrodskih raketa.

Dijelovi sustava : panel upravljanja (BOC), indikator kursa (kormilarnica) i 4 lansera (paluba) sa mogučnošću postavljanja 4 spremnika u svaki. Spremnici sadrže radar ili IC mamce (vanjski).

TT podaci ;

- maksimalni broj raketa 4 lansera x 4 spremnika x 4 grupe spremnika x 9 raketa grupa = 576.
  paljba se ostvaruje el. putem 1 grupe odjednom
- Brzina lansiranja između grupa : 0,1 sek
- visina rasprskavanja : 45 +/- 15 m
- let rakete : 1 sec
- formiranje oblaka : 2 - 4 sek
- duljina trajanja : 60 sek
- masa rakete : 0,38 kg
- kalibar : 40 mm
- napajanje : 115W/60Hz
- snaga : 300W
- grijači : 5KW


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: vozilo on September 07, 2015, 04:04:57 pm
^^

Zanimljivo..

Ovo su na RTOP 11..

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: MOTORISTA on September 07, 2015, 04:34:11 pm
Na drugoj fotografiji su bacači mamaca Barricade.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on September 18, 2015, 11:49:18 am
RTOP-41 "Vukovar" u Makarskoj, 18.09.2015.

[attachment=1]Foto: Makarsko primorje (http://www.makarsko-primorje.com/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 05, 2016, 08:47:25 pm
Nekoliko stavki vezanih za RTOP klase "Helsinki" iz Plana nabave MORH-a za 2016. godinu. Napominjem da se u Planu nabave posebno vodi održavanje brodova (za svaki brod zasebno), a posebno održavanje pojedinih brodskih sustava (za sve brodove): propulzijski sustavi, pomoćni sustavi i uređaji, topničko naoružanje, navigacijski i elektronički uređaji, PP sustavi itd.

Godišnje održavanje broda RTOP-41 "Vukovar"
Procijenjena vrijednost: 1.040.000,00 kn
Rezervirana sredstva: 1.300.000,00 kn

Godišnje održavanje broda RTOP-42 "Dubrovnik"
Procijenjena vrijednost: 1.040.000,00 kn
Rezervirana sredstva: 1.300.000,00 kn

Nabava i ugradnja brzinomjera i dubinomjera na brodove RTOP-41 i RTOP-42
Procijenjena vrijednost: 560.000,00 kn
Rezervirana sredstva: 700.000,00 kn

Zamjena postojećeg sustava za nadzor i upravljanje propulzijom broda RTOP-41 "Vukovar", sustavom "Calosum"
Procijenjena vrijednost: 1.152.000,00 kn
Rezervirana sredstva: 1.440.000,00 kn

Vezano za poslijednju stavku, upravo je danas pokrenut postupak javne nabave, u kojem stoji:

Demontaža postojećeg sustava nadzora i upravljanja propulzijom SELMA 2, nabava, ugradnja i puštanje u rad novog zamjenskog sustava „CALOSUM“ (ili jednakovrijednog) nadzora pogonskih motora MTU 16V 538TB92 (3 kom.) uključno s nadzorom i upravljanjem pripadajućih podsustava propulzijskog kompleksa raketne topovnjače RTOP 41 „Vukovar“. „Jednakovrijednost“ novog zamjenskog sustava odnosi se minimalno na sposobnost za obavljanje svih dosadašnjih nadzornih i upravljačkih funkcija sustava SELMA 2. Jednakovrijednost sustava dokazuje Ponuditelj.

Montaža, ispitivanje i puštanje u rad mora biti izvršeno u luci Lora u Splitu

Razlozi za korištenje postupka zbog žurnosti: Traženi sustav nadzora i upravljanja propulzijskim sustavom broda RTOP-41 "Vukovar" potrebno je nabaviti i ugraditi prije planiranog ispitivanja drugih brodskih sustava (krajnji rok isporuke 01.07.2016. godine).


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 06, 2016, 08:04:14 pm
Top SAKO-23 (ZU-23-2) u kabinetu Središta za obuku HRM. Snimljeno prilikom posjeta ministra obrane Josipa Buljevića HRM-u, 26.02.2016.

Zna li se koliko je ovih topova isporučeno s "Helsinkijima" i mogu li se iskoristiti na drugim brodovima HRM?

[attachment=1]Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on April 06, 2016, 09:30:18 pm
4, mislim da su došli jedino dva-tri motora na žuntu.
Kupljeni su jako povoljno tako da sumnjam da je došlo i previše rezervnih djelova.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on April 06, 2016, 09:51:08 pm
Solaris, misliš na 4 koji su već na brodovima ili? Koliko znam sva četiri su na brodovima, po dva na RTOP-41 i RTOP-42, tako da bi ovaj u kabinetu trebao biti peti.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on April 07, 2016, 05:11:34 pm
Ma da, to su relativno skupe stvari, mislim na ovu mornaričku verziju, sami ZU-23/2 vjerovatno ne toliko.
Ovaj školski je samo za obuku, sumnjam da može borbeno djelovati.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lovac on April 08, 2016, 07:28:43 pm
Kakava je razlika između ovih topova, i onih Ruskih što ih arapi vozikaju na tojotama?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on April 08, 2016, 10:09:32 pm

Paa, razlika je što ga je pravila firma SAKO (nije SaKo). Automati nisu izmenjeni, ali je lafet sa elektropokretanjem po azimutu i elevaciji i ima limeni štit - kadu. Dobro oruđe za kratak domet. Nije anti-missile, ali dobro dođe kad nema boljeg. Otprilike u rangu M-75, sem što je hranjenje bolje izvedeno.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on May 08, 2016, 09:58:34 pm
Nekoliko slika s hrvatskih Helsinkija, mislim RTOP-41 "Vukovar", snimljenih na vježbi BARAKUDA 16 koja se odvila 29.04.2016.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Foto: Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik (https://web.facebook.com/HrvatskiVojnikMagazin/?ref=ts&fref=ts)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on May 08, 2016, 10:05:38 pm
Ovo sam tek nekidan skuži, svaki ZSU ima svoj CNS, znači vjerovatno nisu uvezani u brodski KIS.
Ali se pravim pametan sa ovim skraćenicama.  :P

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: vozilo on May 12, 2016, 05:09:28 pm
RTOP 41 Vukovar

[attachment=1]
Konfiguracija s teglenim sonarom (Finnyards Sonac/PTA) i 3 RBS15B

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on May 12, 2016, 05:11:25 pm


Modularnost u praksi. Dobra stvar. Menjaš namenu broda u roku od dan-dva.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 25, 2016, 07:45:18 pm
Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM na svečanom mimoplovu povodom Dana državnosti RH, pred Splitom, 25.06.2016.

[attachment=1]
Foto: HRM/M. Siriščević, morh.hr (https://www.morh.hr/hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Komplikator on June 28, 2016, 06:01:49 pm
Ima li tko info o navigacijskoj opremi na ova dva broda?
Znam da je bila u planu nabava navigacijskog radara ali ne znam ako je oprema naručena i ugrađena? Isto tako, znatiželjan sam oko ostatka opreme na mostu...


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on September 28, 2016, 06:03:53 pm
Solaris, misliš na 4 koji su već na brodovima ili? Koliko znam sva četiri su na brodovima, po dva na RTOP-41 i RTOP-42, tako da bi ovaj u kabinetu trebao biti peti.

Zar ti brodovi nemaju po tri motora MTU 16V538 i tri osovine svaki?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on September 28, 2016, 06:26:39 pm
Ima li tko info o navigacijskoj opremi na ova dva broda?
Znam da je bila u planu nabava navigacijskog radara ali ne znam ako je oprema naručena i ugrađena? Isto tako, znatiželjan sam oko ostatka opreme na mostu...

KIS je 9LV (možda inačice 209) Optronički kompleks sa nišanskim radarom za SAK57/70 + osmatrački radar na vrhu. Ono burence na jarbolu je sistem za ED/PED. Nije valjda da nemaju navigacijski radar!? Ne verujem. Kod Finaca su imali valjda norvešku Termu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on September 29, 2016, 10:25:29 am
Solaris, misliš na 4 koji su već na brodovima ili? Koliko znam sva četiri su na brodovima, po dva na RTOP-41 i RTOP-42, tako da bi ovaj u kabinetu trebao biti peti.

Zar ti brodovi nemaju po tri motora MTU 16V538 i tri osovine svaki?

Mislim da je diskusija bila u smjeru broja nabavljenih SAK topova.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on September 29, 2016, 10:33:19 am
Nije valjda da nemaju navigacijski radar!?

Pa na slikama se vidi mali radar ispod onog burenceta za "nesto".

MORH je krenuo u postupak nabave i ugradnje navigacijskog radara u X području na RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik sa svim sastavnim elementima u vrijednosti 1,6 milijuna kuna. To uključuje demontažu postojećeg radara sa brodova klase Helsinki uključujući sve njegove sastavne elemente.(na brodovima RTOP-41 “Vukovar“ i RTOP-42 "Dubrovnik" ugrađen je radar ARPA Raytheon 3245 M34 (master) i M25 (slave)).

Valjda je to, ovo je objavljeno 18.3.2015. do kud se doslo neznam.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Komplikator on September 30, 2016, 01:42:36 pm
Budu Raytheoni poslužili.
Kako su zadovoljni s njima?


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on September 30, 2016, 03:15:59 pm
Solaris, misliš na 4 koji su već na brodovima ili? Koliko znam sva četiri su na brodovima, po dva na RTOP-41 i RTOP-42, tako da bi ovaj u kabinetu trebao biti peti.

Zar ti brodovi nemaju po tri motora MTU 16V538 i tri osovine svaki?

Mislim da je diskusija bila u smjeru broja nabavljenih SAK topova.

poz.

SAK je kratica za Bofors 40/57/75/120mm (schippautomatiskkanone? ::) brodski automatski top, a 23mm ima oznaku finske oružne firme SAKO, inače je automat 2A14 na lafetu ZU-23, prilagođen za palubnu montažu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 19, 2016, 04:07:40 pm
Gađanje protubrodskom raketom RBS-15

Po prvi puta u sastavu Hrvatske ratne mornarice raketna topovnjača klase "Helsinki" izvršila je gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Gađanje je izvršila RTOP-42 "Dubrovnik", danas, 19.10., u području Dugog otoka - poligon LD(R)-22, a izvršeno je u u okviru vježbe HARPUN 16. Na istoj vježbi obje raketne topovnjače ove klase RTOP-41 i RTOP-42 izvršile su topnička gađanja ciljeva na moru i u zraku topovima kalibra 23 i 57 mm.

[attachment=1]
Foto: MORH/T. Brandt, morh.hr (https://www.morh.hr/hr/)Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on October 20, 2016, 08:55:17 pm
RTOP klase "Helsinki" na vježbi HARPUN 16, 19.10.2016.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Hrvatski vojnik Facebook (https://web.facebook.com/HrvatskiVojnikMagazin/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on November 01, 2016, 03:43:01 pm
RTOP-42 "Dubrovnik" snimljena 27.10.2016.

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on November 01, 2016, 04:51:42 pm
Opremanje i rekonstrukcija RTOP-41 i RTOP-42 za operacije presretanja na moru

Dugoročni plan razvoja OSRH 2015. - 2024. u drugom planskom razdoblju (do kraja 2020. godine) predviđa opremanje i rekonstrukciju RTOP 41 i 42 klase "Helsinki" za operacije presretanja na moru. Isti dokument kao jednu od bitnih sposobnosti koje će razvijati HRM navodi sposobnosti mornaričkog presretanja, što je vjerojatno i jedan od pet NATO ciljeva snaga. U skladu s tim na vježbama HRM poslijednjih godina (HARPUN, PRSTAC, BARAKUDA) redovito se uvježbavaju taktike, tehnike i procedure pomorskog presretanja.

O ovoj tematici za Obris.org je pisao dipl.ing. Vili Kezić, stručnjak za radarske sustave te elektroničko ratovanje, u mirovini. Članak pod naslovom DPR 2014: Mornaričko presretanje tromim presretačima (http://obris.org/hrvatska/dpr-2014-mornaricko-presretanje-tromim-presretacima/) objavljen je 20.10.2014.

A još u devetom mjesecu 2012. godine je naš član Gazda napisao:

Ima nekoliko dana sam pričao sa članom posade RTOP "Dubrovnik", rekao mi je da je u planu skidanje nosača za rakete i postavljanje krana i gumenjaka na ovaj brod...

Na pitanje znači li to definitvni otpis raketa RBS-15B odgovorio je:

Uklonit će se samo nosači, da se oslobodi prostor, a elektronika će ostati, tako da će postojati mogućnost jednostavne montaže nosača nazad na brod, ako se eventualno nabave nove ili remontiraju postojeće.

Kao što znamo, rakete su ipak remontirane i vraćene u operativnu uporabu. A 19.10.2016., u okviru vježbe HARPUN 16, po prvi put je obavljeno gađanje RBS-15B sa raketne topovnjače klase "Helsinki" i to RTOP-42 "Dubrovnik". Time je HRM ispitao i tu platformu kao nositelja raketnog protubrodskog naoružanja.

Drugim izmjenama i dopunama Plana nabave MORH-a za 2016 godine, od 25.07.2016., u Plan nabave je dodana i stavka Studija izvodljivosti za modernizaciju i opremanje brodova RTOP-41 i RTOP-42 za provedbu operacija presretanja na moru. Planirana vrijednost nabave studije je 320.000 kuna + PDV (400.000 HRK).

Nakon svega ovoga ostaje nejasno što podrazumijeva modernizacija i opremanje RTOP 41 i 42 za operacije pomorskog presretanja i kada će ista biti provedena.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Gazda on November 01, 2016, 08:59:03 pm
Imajmo na umu da se tada (2012.) nije ni znala sudbina RBS-ova. A što je s ovim opremanjem ne znam, ali svakako ću se raspitati.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on January 19, 2017, 11:59:25 am
Iako je najavljena prenamjena RTOP klase "Helsinki" u brodove za operacije pomorskog presretanja, pri čemu se čak spominjala i mogućnost uklanjanja lansirnih kontejnera RBS-15B, ali zadržavanje sve elektronike, zanimljivo je vidjeti da je Planom nabave MORH-a za 2017. godinu predviđeno i slijedeće:

Nabava LPB kutija za brodski sustav RBS-15B na brodovima RTOP-41 i RTOP-42, u vrijednosti 640.000 kn (+PDV)

LPB je inače naziv za kutiju napajanja u FOBOS upravljačkom sustavu za lansiranje raketa RBS-15B, kojeg je razvio PCE Split (ex. MEZ Split). Znači li to da i "Helsinkiji" koriste ovaj domaći sustav?

[attachment=1]Izvor: PCE (http://www.pce.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on June 24, 2017, 02:35:59 pm
RTOP-41 „Vukovar“ na vježbi „ADRION 17 CAX/LIVEX“ u Helenskoj Republici

Raketna topovnjača RTOP-41 "Vukovar" isplovila je iz luke Lora u nedjelju, 18. lipnja 2017., prema Helenskoj Republici gdje će od 21. do 30. lipnja 2017. g. sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi „ADRION 17 CAX/LIVEX“.

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45m, širine je 8,9m, a brzina koju dostiže iznosi 32 čvora. U vježbi ADRION, osim u Hrvatskoj 2014., sudjelovala je 2010. u Italiji, 2012. u Sloveniji, 2013. u Helenskoj Republici te u Albaniji 2015. godine.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
[attachment=6]
[attachment=7]
[attachment=8]
[attachment=9]
[attachment=10]
Fotografije: OSRH / M. Siriščević, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Snowy on June 24, 2017, 06:24:16 pm
Dali mi neko zna obrazložiti zašto se Helsinkiji ne vezu uz Kraljeve i Šibenika? hvala!


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on June 24, 2017, 09:39:11 pm
To su ti imigranti, njih treba držati odvojeno.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Snowy on July 02, 2017, 03:53:48 pm
ok, samo to su imigranti sa severa , ne oni iz afrike i arabije lol. :dosada


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Solaris on July 03, 2017, 11:06:54 am
Pa, sa sjevera, sa juga svejedno, neprilagodjeni.  ;D

Imam dvije pretpostavke, jedna je da instalacije na obali ne odgovaraju pa su postavljene nove na mjestu gdje se sad vezu.
Helsinkiji su visi od Kraljeva pa se ne vezu tamo jer u Lori zna dobro puhati, mozda je i to razlog.

poz.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on August 02, 2017, 10:18:01 am
RTOP-41 "Vukovar" u Novigradu (dalmatinskom), 28.07.2017. (Foto: Marin Gospić, Zadarski list (http://www.zadarskilist.hr/))

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ROMAN on January 21, 2018, 12:49:51 pm
Danas u Zadru

[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: lEO - ZD on January 22, 2018, 02:30:31 pm
Sa Zadarske rive:


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on January 22, 2018, 08:22:54 pm


Скоро вршњаци РТОП Раде Кончар Мислим да је труп од алуминијума, што може правити проблеме са "старењем" метала, али очигледно је да су се Финци као врсни шкверани на неки начин изборили са том бољком, ако не грешим по питању материјала.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: bristova on September 04, 2018, 08:52:22 pm
Vidi se izvršena rekonstrukcija broda za provedbu operacija mornaričkog presretanja, ugrađena soha s gumenjakom.

Opremanje i rekonstrukcija RTOP-41 i RTOP-42 za operacije presretanja na moru

Dugoročni plan razvoja OSRH 2015. - 2024. u drugom planskom razdoblju (do kraja 2020. godine) predviđa opremanje i rekonstrukciju RTOP 41 i 42 klase "Helsinki" za operacije presretanja na moru. Isti dokument kao jednu od bitnih sposobnosti koje će razvijati HRM navodi sposobnosti mornaričkog presretanja, što je vjerojatno i jedan od pet NATO ciljeva snaga. U skladu s tim na vježbama HRM poslijednjih godina (HARPUN, PRSTAC, BARAKUDA) redovito se uvježbavaju taktike, tehnike i procedure pomorskog presretanja.

Ima nekoliko dana sam pričao sa članom posade RTOP "Dubrovnik", rekao mi je da je u planu skidanje nosača za rakete i postavljanje krana i gumenjaka na ovaj brod...
Na pitanje znači li to definitvni otpis raketa RBS-15B odgovorio je:

Uklonit će se samo nosači, da se oslobodi prostor, a elektronika će ostati, tako da će postojati mogućnost jednostavne montaže nosača nazad na brod, ako se eventualno nabave nove ili remontiraju postojeće.

Iako je najavljena prenamjena RTOP klase "Helsinki" u brodove za operacije pomorskog presretanja, pri čemu se čak spominjala i mogućnost uklanjanja lansirnih kontejnera RBS-15B, ali zadržavanje sve elektronike...

[attachment=1]Izvor: PCE (http://www.pce.hr/)Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: barba on September 06, 2018, 10:07:12 am
Vidi se izvršena rekonstrukcija broda za provedbu operacija mornaričkog presretanja, ugrađena soha s gumenjakom.

Opremanje i rekonstrukcija RTOP-41 i RTOP-42 za operacije presretanja na moru

Dugoročni plan razvoja OSRH 2015. - 2024. u drugom planskom razdoblju (do kraja 2020. godine) predviđa opremanje i rekonstrukciju RTOP 41 i 42 klase "Helsinki" za operacije presretanja na moru. Isti dokument kao jednu od bitnih sposobnosti koje će razvijati HRM navodi sposobnosti mornaričkog presretanja, što je vjerojatno i jedan od pet NATO ciljeva snaga. U skladu s tim na vježbama HRM poslijednjih godina (HARPUN, PRSTAC, BARAKUDA) redovito se uvježbavaju taktike, tehnike i procedure pomorskog presretanja.

Ima nekoliko dana sam pričao sa članom posade RTOP "Dubrovnik", rekao mi je da je u planu skidanje nosača za rakete i postavljanje krana i gumenjaka na ovaj brod...
Na pitanje znači li to definitvni otpis raketa RBS-15B odgovorio je:

Uklonit će se samo nosači, da se oslobodi prostor, a elektronika će ostati, tako da će postojati mogućnost jednostavne montaže nosača nazad na brod, ako se eventualno nabave nove ili remontiraju postojeće.

Iako je najavljena prenamjena RTOP klase "Helsinki" u brodove za operacije pomorskog presretanja, pri čemu se čak spominjala i mogućnost uklanjanja lansirnih kontejnera RBS-15B, ali zadržavanje sve elektronike...

[attachment=1]Izvor: PCE (http://www.pce.hr/)

Ajme majko. Ali dobro, privremena rekonstrukcija za privremenu zadacu - to se jos moze prihvatiti. Ali nakrcali su toliko ljudi na brodu, da je to sve skupa nehumano. Valjda znaju kakvo more se moze razviti u podrucju njihovog operativnog djelovanja. Ocito to nisu nikada probali. Taj brod nije pogodan za operacije u centralnom Mediteranu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ROMAN on September 24, 2018, 03:05:56 pm
RTOP Vukovar se vratio

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/566884/raketna-topovnjaca-39vukovar39-vratila-se-iz-nato-ove-operacije-39pridonijeli-ste-ugledu-i-prepoznatljivosti-hrm-a39


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: kumbor on September 24, 2018, 03:13:03 pm


Pa dobro, ako su projektovani za hladne finske "šhere" i 20tak godina plovili u Botnijskom zalivu, izdržaće valjda i Otrant, Joniju, ili otkud znam kuda će Bruxelles Hrvate kao NATOovce poslati. A i more je još za kupanje, neće niko od hipotermije manjkati čak i ako se funda, a neće, dobar je to brod.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pzkfwIV on June 02, 2019, 08:46:34 pm
[attachment=1] split danas


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: pzkfwIV on June 02, 2019, 08:48:16 pm
[attachment=1]


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: leut on September 19, 2019, 04:30:19 pm
Dok se RTOP-42 "Dubrovnik" vraća iz uspješno obavljene misije na Mediteranu, dotle na RTOP-41 "Vukovar"...


19.09.2019.

Ugašen požar na RTOP-41 “Vukovar”

Raketna topovnjača “Vukovar” nalazi se na redovnom održavanju kojeg obavljaju djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik


U Remontnom brodogradilištu Šibenik u četvrtak, 19. rujna 2019. u jutarnjim satima izbio je požar uslijed radova na raketnoj topovnjači RTOP-41 “Vukovar”, koji je uspješno ugašen.

Požar je izbio uslijed radova koje obavljaju djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik.

Prema trenutno dostupnim informacijama, pripadnici Hrvatske ratne mornarice koji su se nalazili na mjestu događaja uočili su požar i odmah izvukli djelatnika brodogradilišta iz kabine, u kojoj su izvođeni radovi.

Pripadnici HRM-a, koji su članovi posade broda, odmah su pristupili gašenju požara kojem se priključilo i 13 vatrogasaca s četiri vozila Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i uspješno ga ugasili.

Nema ozlijeđenih, a zbog posljedica udisanja dima jedan član posade broda i dva djelatnika brodogradilišta zbrinuti su u Općoj bolnici Šibenik.

Naime, raketna topovnjača “Vukovar” nalazi se na redovnom održavanju kojeg obavljaju djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik.

U tijeku je utvrđivanje okolnosti ovog događaja, uslijed kojega je nastala materijalna šteta.

morh.hr (https://www.morh.hr/)


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: ROMAN on September 19, 2019, 07:18:47 pm
Ista stvar  sa slikama i videom

https://www.24sata.hr/news/gorjela-utroba-broda-vukovar-u-sibeniku-dvojicu-je-gusio-dim-649482


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: brodarski on September 19, 2019, 08:11:13 pm
Nisi moga živiti od zavijanja sirena. Juriš navalnih kola na remont kojeg su srozali do daske. Nekad je imao respektabilnu specijaliziranu vatrogasnu jedinicu.


Title: Re: Raketne topovnjače klase "Helsinki" HRM
Post by: Jester on December 26, 2019, 07:16:48 pm
Blagdanska čestitka ;

https://youtu.be/rgAPw6Gg-J8