PALUBA

Vojna istorija => Tvrđave => Topic started by: Dreadnought on November 20, 2011, 02:45:47 pmTitle: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on November 20, 2011, 02:45:47 pm
Vrdničkа kulа


Vrdničkа kulа ili Vrdnik (mаđ. Rednak, Rednuk) se nаlаzi nedаleko od Vrdnikа, 15km južno od Novog Sаdа nа Fruškoj gori. Prvi put se u istorijskim izvorimа pominje 1315. godine. Dаnаs je od grаdа opstаlа sаmo Donžon kulа sа nešto mаlo bedemа i ruševinom jedne kule.


Vrdnička kula početkom 30-tih godina.
[attachment=1]

Sadašnja Vrdnička kula je deo veće srednjevekovne fortifikacije sagrađene verovatno u 12. veku. Do sаdа nisu vršenа nikаkvа stručna istrаživаnjа (аrheološkа, аrhitektonskа ili istorijskа), tаko dа se ne rаspolаže preciznijim podаcimа o izgledu i prošlosti Vrdnikа, аli je u skorije vreme nаprаvljenа geodetskа podlogа utvrđenjа. Istrаživаnjа su ukazala nа postojаnje rimskih temeljа na kojima je izgrađena sadašnja srednjevekovna fortifikacija.

Locirana je na vrhu jednog brda, danas obraslog gustom šumom. Brdo na kome se kula nalazi je visoko 383 metara, i sa njega se pruža odličan pogled na sve četiri strane sveta. Ulaz u Donžon se nalazi na nekoliko metara iznad zemlje, a u unutrašnjost se ulazi kroz rupu u zidu, gde se nalaze stepenice koje vode na sledeći sprat na kome se nalaze dva prozora. Moguće je sići i u unutrašnjost kule, te se popeti do prozora sa druge strane kule.

[attachment=2]

[attachment=3]

U okolini Donžona, nalaze se ostaci bedema i drugih fortifikacija, deo ulazne kapije prema istoku, deo bedemskog zida forme Kastruma (kvadrata) u kojima se nalazi ulaz u podzemlje kule, koji je urušen nekoliko metara nakon početka, koji ni do danas nije dovoljno ispitan.

Donžon kula je visoka 18.5 metara a prilikom istrаživаnjа sаmog lokаlitetа, otkriveni su predmeti iz dobа rimske tetrаrhije i cаrа Probа (276—282) koji je uprаvljаo delom Rimskog cаrstvа iz Sirmijumа, što ukаzuje dа je prvobitno utvrđenje nа ovom mestu podignuto još u njegovo dobа kаo osmаtrаčnicа ili predstrаžа sаmom Sirmijumu. Utvrđenje je u svojoj dugoj istorijskoj prošlosti izgleda više puta razarano i ponovo izgrađivano.

Prvi put su ga razorili Huni 441. godine prilikom ratnog pohoda na Rim. Utvrđenje je ponovo je obnovljeno i bilo je u funkciji do dolaska Avara i drugih naroda koji su tuda prolazili, pa je utvrđenje nanovo rušeno i obnavljano. Utvrda je konačno porušena za vreme dolaska Turaka u Srem (1521-1526.godine). Godine 1521. tvrđavu zauzimaju i uništavaju Turci te od tada ona više nije imala vojni značaj.

[attachment=4]

U narodu je postojala legenda da je Vrdničku kulu sagradio neki vojvoda Marko. On se u narodnim pesmama spominje kao vojvoda Mirko sa svojim sinom Radovanom i ćerkom Ikonijom. Uprаvo tа legendа poslužilа je doktoru Jovаnu Subotiću književniku dа nаpiše bаlаdu.


"I sаd stoji nаd Vrdnikom kulа,
blizu bele crkve Rаvаnice,
u lepome Sremu kitnjаstome,
stoji sаmа, upolа survаnа."

Dr Jovаn Subotić


Kula je 1991. godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja ali dalje od toga se nije odmaklo. Po novijim istraživanjima, prošlost ovog lokaliteta seže do Neolita. Zbog stanja u kome se danas nalazi preti opasnost od urušavanja, tako da postoje planovi da se izvedu kompletni arheološko-sanacioni radovi. Na žalost zbog nedostatka novčanih sredstava, ti radovi čekaju neka srećnija vremena.


http://www.youtube.com/watch?v=mQtLPraepE4

Izvor:

-''Srednjevekovni grаdovi u Srbiji, Crnoj Gori i Mаkedoniji'' – Aleksаndаr Deroko, Beogrаd 1950.
-"Spomeničko nаsleđe Srbije'' – Zаvod zа zаštitu spomenikа kulture Srbije, 1998.
-www.serbiatravelers.org
-www.turorgirig.org.rs
-www.panoramio.com


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on March 11, 2013, 04:18:48 pm
Solidan prilog o Vrdničkoj kuli, sa osvrtom na istorijske podatke.


http://www.youtube.com/watch?v=1P4Q7C6vkck


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on February 22, 2017, 07:41:16 pm
Još neki podaci o utvrđenom gradu Vrdniku sa Wikipedije (https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0)


[attachment=1]


Utvrđeni grad Vrdnik se nalazi na 400 metara nadmorske visine, na južnim padinama Fruške gore. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1315. godine. Grad je imao izduženu polukružnu osnovu sa ulaznom kapijom na istočnom delu bedema. Pored kapije se nalazila ulazna kula, iznutra pravougaone, a spolja zaobljene osnove. Na očuvanom delu južnog zidnog platna i danas se vide ojačanja – kontrafori. Utvrđenjem još uvek dominira snažna branič-kula, takođe izdužene polukružne osnove. Otkopavanjima, koja su pre Drugog svetskog rata vršena ispred ulazne kule, otkriveni su zidovi koji su opasivali podgrađe. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: motorista 57 klasa on February 23, 2017, 06:56:07 am
Bio sam februara prosle godine u Vrdniku. Hteli smo da vidimo izbliza i kulu ali toliko blato i neuredjeni prilaz nisam skoro video.
Ako misle da od kule naprave nesto odavno im je pocelo odbrojavanje do urusavanja.


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on July 31, 2018, 01:53:58 pm

Fotografija iz 30-tih godina XX veka. Foto: dr. Svetislav Popović, Zemun.


[attachment=1]


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Director on July 31, 2018, 09:12:04 pm
Jel to veje sneg ili je fotografija malo pohabana ? Slika je fenomenalna.


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on August 14, 2018, 11:04:57 am

Ja bih rekao da je sneg u pitanju, fotografija nije oštećena ni u kakvom smislu. Što bi rekli, štempl  ;D
Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on September 26, 2018, 01:11:16 pm

Vrdnik (Castrum Rednek, 1315)


Nedaleko od starog glavnog puta uz Dunav nalaze se ostaci grada Vrdnika 14 kilometara severno od Rume. Tim putem je nekada vodila cesta iz Rume do Dunava, gde se možda kod Ratkovca nalaze ruševine opatije Dumbovo.

Po svome sklopu, jedno od najstarijih utvđrenja u Vojvodini je Vrdnik. Verovatno je podignut u toku 13. ili čak početkom 14. veka.


[attachment=1]

Vrdnik se u srednjem veku spominje kao Rednak, Rednik, Regnicz, a već 1315. godine je imao svoje sajmove. Polovinom XV veka on je u posedu kaločkog nadbiskupa. Prema izgradnji i nalazima zabeležen je i kao stariji grad.

Grad je imao izduženu polukružnu osnovu, sa ulaznom kapijom, na istočnom delu bedema. Pored nje nalazila se ulazna kula, iznutra pravougaona, a spolja zaobljene osnove. Na očuvanom delu južnog zida platna i danas se vide ojačanja-kontrafori. Utvrđenjem još uvek dominira snažna branič kula, izdužene polukružne osnove. Obimni gradski zid, verovatno je imao isti oblik. Na istočnoj strani sačuvani su zidovi, iznutra pravougaone, a sa spoljne strane zaobljene ulazne kule. Na istoj strani je R. Šmit, pre nekoliko godina ,iskopavanjem našao tragove zida koji je opasivao podgrađe, i koji je obuhvatao prostor oko 200 metara dužine i oko 80-90 metara širine.

Zid kule je rađen u horizontalnim slojevima od 50-60 metara visine, a oko ulaza kule i pojedinih prozora ima umetnute opeke, debljine 5 cm13.

U ovako snažnim zidovima lako je bilo raditi hodnike i stepeništa. Jedno takvo stepenište se vidi u Vrdničkoj kuli. Kule su ponekad bile poduhvatane kosim potpornim zidovima. Takav zid nailazimo na bočnim stranama Vrdničke kule.

Prozorski otvori Vrdničke kule su dosta veliki, i oni su verovatno upotrebljeni kao prilazi odbrambenim balkonima.

Temelji srednjovekovnog grada su veći nego kod ostalih gradova.

Otkopavanja koja su pre II svetskog rata vršena ispred ulazne kule, otkrila su zidove koji su opasivali podgrađe. Ove opeke se nalaze visoko iznad zemlje, i nepoznatih su dimenzija.

Do danas nisu završena nikakva istraživanja (arheološka, arhitektonska, istorijska) tako da se ne raspolaže preciznijim podacima o izgledu u prošlosti Vrdnika.

izvor (http://kpolisa.com/KP1/KP1-VI-2-Medic.pdf)


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on February 09, 2019, 05:13:29 pm

Kratki snimak.


https://youtu.be/dsyya89jepU


Title: Re: Vrdnička kula
Post by: Dreadnought on March 09, 2019, 10:43:47 am

Vrdnik (Castrum Rednek, 1315)


Četrnaest kilometara severno od Rume nalazi se Vrdnik. Pored ovoga naselja, na vrhu brega, nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja. Ovuda je u srednjem veku prolazio put, koji je od juga vodio od Rume prema Dunavu odnosno današnjem Ratkovcu, kod koga se nalaze ruševine opatije Dumbovo (Dombo).

Vrdnik se u srednjem veku spominje kao Rednak, Rednuk, Regnicz. Počev od 1315. godine Vrdnik je imao i svoje sajmove. Polovinom XV veka bio je u vlasništvu kaločkih nadbiskupa. Prema izgradnji i nalazima zabeležen je i kao stariji grad. Samo utvrđenje bilo je smešteno na vrhu brega koji se sa svih strana može lako braniti. Danas se ovo utvrđenje nalazi u ruševinama. To je jedini srednjovekovni grad u Sremu kome se može skoro tačno odrediti kakav je bio.
 
Grad je imao izduženu polukružnu osnovu, sa ulaznom kapijom, na istočnom delu bedema. Pored nje nalazila se ulazna kula, iznutra pravougaona, a spolja zaobljene osnove. Na očuvanom delu južnog zida platna i danas se vide ojačanja - kontrafori. Utvrđenjem još uvek dominira snažna branič kula, izdužene polukružne osnove.

Obimni gradski zid izgleda, prema onome što je sačuvano, da je imao isti, samo još izduženiji oblik. Na istočnoj strani sačuvani su delimično zidovi iznutra pravougaone, a sa spoljne strane zaobljene ulazne kule. Na istoj strani g. R. Šmit je, pre nekoliko godina, kopanjem našao tragove zida koji je opasno podgrađen i koji je obuhvatao prostor oko 200 m. dužine i oko 80-90 m. širine. Ovaj zid izgleda da je polazio od same ulazne kule na čijem se jugoistočnom uglu poznaju tragovi.

Na zaravni, na brdu, ostavio je stari graditelj duboku jarugu gde je podigao jak zid pojačan kosim potpornim elementima (zidom). Ovaj zid se nalazi na jugu. Zid je u temelju debljine 2,90cm. Na istočnoj strani bio je verovatno ulaz u grad. Na severnoj strani više nema zida. Na pećini je sagrađena okrugla kula za zaštitu glavne kule izdužene polukružne osnove.

To je pravi srednjovekovni berchfrit, branič kule u formi potkovice. U ovu kulu se ulazilo sa zapadne strane, na prvom spratu, odakle su stepenice vodile u gornje prostorije. Kameni ulaz, odnosno njegov okvir, pokazuje gotski arhitektonski stil. Zid kule je rađen u horizontalnim slojevima, a oko ulaza kule i pojedinih prozora ima umetnute opeke, debljine 5 cm13. Prozorski otvori Vrdničke kule su dosta veliki, i oni su verovatno upotrebljeni kao prilazi odbrambenim balkonima.

Uglovi kule su ojačani tesanim kamenom. Prema zapadu nalazi se nešto niža zaravan, na kojoj se danas ništa ne vidi. Ta zaravan (suburbium) bila je odeljena zidom od višeg dela, gde je stajala glavna kula. Ceo je grad je građen od smeđeg kamena tek se u gornjim delovima vide naknadne popravke koje su izvedene ciglom.

Otkopavanja koja su pre II svetskog rata vršena ispred ulazne kule, otkrila su zidove koji su opasivali podgrađe. Ove opeke se nalaze visoko iznad zemlje, i nepoznatih su dimenzija.

Do danas nisu završena nikakva istraživanja (arheološka, arhitektonska, istorijska) tako da se ne raspolaže preciznijim podacima o izgledu u prošlosti Vrdnika.


Izvor: "Srednjevekovni gradovi u Sremu“, Milena Medić