PALUBA

Vesti => RM => Topic started by: leut on January 13, 2012, 02:45:30 pmTitle: Novi vojno-brodograđevni ugovori za australsku RM
Post by: leut on January 13, 2012, 02:45:30 pm
Nova klasa australskih LCM-ova

Španjolska vojno-brodograđevna kompanija potpisala je dva ugovora s australskim ministarstvom obrane. Prvi ugovor potpisan je 15. prosinca 2011. u Adelaidu za izgradnju pet modula drugog razarača nove klase Hobart namijenjena protuzračnoj obrani (AWD - Air Warfare Destroyer) za potrebe australske ratne mornarice. Od ukupno pet modula, tri će se graditi u brodogradilištu u Ferrolu dok će se preostala dva modula graditi u objektima brodogradilišta Fene.

Sljedećeg dana, 16. prosinca u Canberri je potpisan ugovor o gradnji, opremanju i dostavi 12 brzih desantnih plovila LCM-1E koji će svojim karakteristikama biti identični onima koji su 2007.-2008. izgrađeni te dostavljeni španjolskoj ratnoj mornarici. Nova desantna plovila bit će namijenjena dvama desantnim brodovima klase Canberra (Landing Helicopter Dock - LHD). Očekuje se kako će prva četiri plovila biti dostavljena tijekom 2014. zajedno s primopredajom prvog desantnog broda klase Canberra. Sva plovila će se gradili u brodogradilištu u Cadizu te se očekuje kako će za taj projekt u sljedećim godinama biti utrošeno oko 350.000 radnih sati.

Autor: M. Ptić Grželj
Izvor: Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr/)