PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Brodomašinstvo => Topic started by: galeb on February 14, 2012, 05:34:35 pmTitle: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 14, 2012, 05:34:35 pm
Čini mi se, da nigdje na palubi nije diskutovano o njima. A kao Tomosovi mopedi, i brodski motori su bili svuda širom SFRJ, pa ne ne bi bilo loše da ko ima iskustva, stare slike, literaturu isl. da pridoda nešto na ovu temu.

 Pokrenuo sam ovaj topik zbog toga jer me najviše interesira upotreba vanbrodskih motora u JRM. Naime, iako sam započeo moju karieru u toj legendarnoj fabrici, i to baš u razvoju motora (samo za mopede, brodskih motora više nismo radili), nisam znao da nije ostalo samo kod prototipa u tipičnoj SMB boji, kojeg sam vidjao svakog dana izloženog na putu prema mojoj kancelariji. Bio je to najveći Tomosov vanbrodski motor sa 40 KS. Zna neko nešto o upotrebi u JRM ?

 Danas sam sretnuo inženjera, koji je radio baš na ovim motorima u davnim vremenima, kad je Tomos bio na vrhuncu i malo sam pričao s njim. Pitao sam ga zašto zapravo je Tomos prestao negde u 90-im s proizvodnjom brodskih motora ali i on mi je rekao, da mu to nikad nije bilo jasno, znalo se samo, da je rukovodstvo donijelo takvu odluku. Ali možda je bila konkurencija ipak prejaka i nije se stiglo parirati, ne znam ali šteta. Tih dvotaktnih motora u nekoliko varianti (snaga motora) bilo je dosta po cijeloj SFRJ a i u inozemstvu i koliko znam, bili so robusni, pouzdani i jednostavni za održavanje. Samo usput: 1997 sam bio službeno za Tomos u velikoj Njemačkoj tvornici Sachs i prilikom posjete ljevaone, pitao me direktor, dali mu mogu slati prospekte tih motora, jer hoće da kupi Tomos. Sad, možda i zbog što bi bio jeftin ali ipak mislim, da su ti motori bili na dobrom glasu. A meni nezgodno, da bih rekao čovjeku kako je kod nas donjeta već pre više godina odluka, da se to neće više proizvoditi.

 Inače JRM osim 40-tke, upotrebljavala je - čini mi se - i 18-icu (18 KS) ili neku variantu zvanu 18+.  Tomos 18 imali su u civilstvu za gumenjake i glisere i dobro su išli. Više upotrebljavan je bio Tomos 4, za male čamce za turizam i amaterski ribolov. Elanov čamac "pasara" i T4, klasika.
  Za T40 je bila zainteresovana i Egipatska vojska. Ali nije došlo do posla. T40 je imao veću snagu i manju potrošnju nego primerljiv Johnson, i zato je bio interesantan.

Ne znam tačno kad ali verovatno je proizvodnja vanbrodskih motora prestala 1990-te, kad je tvornica išla u stečaj. Ja sam došao raditi 1994. U najboljim godinama Tomos je imao 2.800 radnika a kad sam ja 1997 otišao, čini mi se samo nekih 400. Nekad su imali jaki institut i razvoj, bilo je puno znanja i svašta su znali napraviti, iako  sve nije išlo u serijsku proizvodnju. Kad sam ja radio u razvoju, to nije više bilo kao nekad, radili smo više "male stvari", a imao sam priliku vidjeti prototip 175ccm motocikla iz dana slave (koji takodjer nije išao u seriju), verujte divota, i danas mi se svidja. Inače koliko ja znam, sve šta je Tomos napravio, to je neuništivo, znam za žage, pumpe, motore, mopede koje rade bez nekih ozbiljnih problema po više decenija. Pa ti kupi sad modernu hi-tech mašinu, pa ti ne izdrži skoro 5 godina, da ne crkne.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Kuzma® on February 14, 2012, 05:48:07 pm
T18 se upotrebljavao u inzinjeriji najmanje do 2001 a mozda i kasnije. Dosta cesto sam na njemu drzao pocetnu obuku za rukovaoce ali je ipak slab z desantne aluminijumske camce. Paralelno sa T18 su korisceni i Johnson 40.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: duje on February 14, 2012, 05:51:21 pm
Mi smo u 17.Br.TČ imali vanbrodske motore za upotrebu na čamcima, koje smo mogli uzeti kada smo išli na neke vožnje. Koliko se sječam bila su dva motora Tomos4 u svakom divizionu po jedan.  


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on February 14, 2012, 06:11:09 pm

 Ja sam za 224 u maju 1989 pred polazak u BG zadužio novu T-4 sa kopčom. Odmah sam kopču po uključenju hoda napred, skinuo i tako je i razdužena penta. Samo im je elektronika paljenja bila jako loša. Bolje je bilo sa klasičnim paljenjem.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on February 14, 2012, 06:18:43 pm
Jedna stara reklama.

[attachment=1]

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on February 14, 2012, 06:29:46 pm

 To je novija reklama. Sećate se da su ranije serije motora imale bele poklopce. Crvenim slovima je pisala firma i snaga.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on February 14, 2012, 06:52:33 pm
Imamo i ove dvije  ;)

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on February 14, 2012, 06:59:09 pm
I još poneki TT podatak.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 14, 2012, 07:00:34 pm
Jedna stara reklama.

[attachment=1]

poz.

Ovo je zadnja generacija tih motora.

   Napravljen je bio i prototip dvotaktnog sa ventilima umesto kanala. Trebao bi sad da bude u tehničkom muzeju u Bistri.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on February 14, 2012, 07:05:38 pm
Nadao sam se, da imaš pokoju sliku iz prve ruke, Galeb... ;)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 14, 2012, 07:26:16 pm
Nadao sam se, da imaš pokoju sliku iz prve ruke, Galeb... ;)

Eeee, dobro si to rekao ali nemam ništa, tad se mi nije činilo interesantno slikat onu SMB 40-tku. Mislim, da nisam ni onog 175ccm motocikla slikao, imali smo ga u jednoj garaži uff, inače u Bistri je sad. Tomos forever, ko je nekad tamo radio ne zaboravlja ga...


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on February 14, 2012, 07:28:04 pm
Zvuči poznato. Ja nemam nijednu moju sliku od 14 do 24 godine... :zid


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: MOTORISTA on February 14, 2012, 07:30:25 pm
[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: madmitch on February 14, 2012, 07:48:41 pm
Galeb, gdje su bile najlepše APN-4?

Inače, Tomos 4 u JRM se upotrebljavao u svrhe preživljavanja, to jest bacanja vrša, polaganja parangala i panulanje. Nekada se njime dovezla hitna pomoč za oficire (i porez za mornare) u tečnom koncentriranom obliku (iznad 50 %vol) i u pakovanju po dvadeset. To se znalo događati, kada brod nije imao izravno kontakta preko siza sa civilizacijo.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 14, 2012, 08:32:27 pm
Galeb, gdje su bile najlepše APN-4?

  To misliš na Pomorskoj školi u Piranu ? Na Srednoj školi metalne struke u Kopru ih je takodjer dosta bilo. Onda sam ja došao jednog dana sa jednosjedim crvenim A3 sa pedalima,  od starog i još s košarom za spizu pozadi pa se me skoro izbacili iz škole - oni koje su APN-e vozili, hehe. Ali ipak svi su me pitali otkud metalne feltne koje su retkost bile ali ovaj A3 ih je imao.

 Inače imam i sad Colibri (A5) godište 1989, >made in Tomos, Jugoslavija<, lijep metalno siv i plavi. Posle svih ovih godina ide još ko grom, bez nikakvih problema (vozim ga sad samo katkad u ljeto). Ne bih mjenjao za ništa drugo....Tomos mi je u krvi, a neću zaboravit ni fiću ni Y45 iako sad vozim bolja kola, nema veze, w uspomene iz SFRJ.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Godra on February 15, 2012, 12:56:41 am
TOMOS 4


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Godra on February 15, 2012, 12:56:51 am
TOMOS 4


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: FF on February 15, 2012, 08:09:27 am
Jedan od neizbrisivih fleševa iz mog detinjstva - taj miris benzina kada povlačiš sajlu za pokretanje pente na Elanovoj pasari. Imali smo Elana i Tomos 4 - nešto kao automobil nacionalne klase, samo na vodi - svi su morali to da imaju. Nezaboravni trenutci provedeni za ručicom tog motora, još od kada sam prohodao, pa do kraja srećnog dela mog i većine naših života. Legendarni Tomos, Elan, bistro čisto prozirno more - sve što ti treba!


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kukador on February 15, 2012, 09:19:20 am
Legendarni Tomos, Elan, bistro čisto prozirno more - sve što ti treba!

...i nezaboravan bezbrižni život! I gomila turista ljeti iz "razvijenih i naprednih" zemalja. Da ne bi tada bio prisutan, ne bi znao, kaj je život. To danas je samo imitacija.......O Tomosu još: mene je 4KS konstantno zajebavao! Jedan od kritičnih dijelova motora je bio špag za poteg kod palenja. Stalno u funkciji! Jednom mi se skinuo, pa sam ga na moru pred Portorožom stavljao nazad, ali usput mi se zbog nepažnje "oslobodila" spiralasta opruga. Metri i metri odmotane čelične trake iznad motora na barki, koja se ljulja iznad vode - pade ti šaraf u vodu i gotovo je. Neki švaba je prišo gliserom, da me tegli. Ne hvala! Nije to ništa. I stvarno polako sam sve sklopio, upalio i normalno se vratio kući. No, neki, koji su imali iste motore (skoro svi) nisu imali potpuno nikakvih problema sa njima. Palio iz prve i radio ko švajcarski sat. Kasnije sam saznao za trik: kupovali su benzin i sami doma mešali mješavinu sa 2T uljem. 


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: madmitch on February 15, 2012, 09:34:38 am
Galeb. mislio sam cijelu obalu, vjeruj, mi, nije jih bilo do onih. Baš sam pre par dana gledao na www.avto.net, da kupim "štirko" i sredim je u duhu onih dana, sa pravim kormilom, 10 kila kroma, dodatnim zupčanikom... Onako, da konstruktivno ubijem višak vremena. U ljubljani na buvljoj pijaci se može nač skoro sve, što treba i što fali. Još da je nač Mandrake gume i pravu Deinese jaketu, pobjedio bi, hahaha.

Pa još nešto o temi, prvi kaič koji smo imali doma, bila je neka gumica sa Tomosom 4. Kad je stari na kraju sezone odlučio, da je konzervira, predložili su mu vožnju po sladkoj vodi i tako smo je upalili na Ljubljanici, provozali se skoro do Vrhnike (bez prče, to je kod nas veliki put za unutrašnje vode, nemamo mi Dunav) i kad smo se vratili do mjesta, gdje je bila prikolica, stari je u ono malo benzina, koje je ostalo, sipao ulja, da bi konzervirao motor, tako su mu predložili. Beštja bi trebala sama crknut od viška ulja ali ne Tomos, ovaj je dimio, kašljao i vrtio, ja mislim, da je na kraju radio samo na to ulje, dok ga stari nije ugasio, da ne bi neko zvao vatrogasce i slične službe.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 15, 2012, 03:06:37 pm
Reklama, davno je to bilo


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on February 15, 2012, 03:27:33 pm

 Hvala galebe! Rekoh ja bela a crvenim slovima napisana firma!?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lovac on February 15, 2012, 04:21:56 pm
Niko ne spominje tomos 4.8, sa trokrakom elisom. Taj motor je (čini mi se) imao veću radnu zapreminu i samim tim veću snagu od T4 i T4.5!
Ali, nije nikada dostigao popularnost svojih prethodnika ....

Možda je osnovni razlog u tome, što je suviše kasno sišao sa proizvodne trake. Ubrzo posle pojavljivanja T 4.8 nastupio je haos, pa se Yu tržište raspalo.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: madmitch on February 15, 2012, 05:18:42 pm
Interesantno Tomos USA (http://www.tomosusa.com/pages)Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on February 15, 2012, 06:15:04 pm

Bespuća neta!

 [attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 15, 2012, 07:06:09 pm
Interesantno Tomos USA (http://www.tomosusa.com/pages)


Pa USA i NL su najvažnija tržišta Tomosa, već dugo. U NL je firma za montažu djelova koji stižu iz Kopra. Za vreme SFRJ bila je firma i u Africi - Tomos Ghana, kako je tamo bilo nije mi poznato. Onda u prvi polovini 90-ih nastao je Tomos Shanghai, samo mislim da to nije bio uspjeh (za naše).
  U SAD imaju specifičan "ukus" za vanjski izgled, pa ono što je ovde bilo većini ružno, tamo su htjeli imat. Tipičan produkt: A3 top tank. Kao običan Automatic, samo mu rezervar goriva nije u gruštu kao kod nas, nego stavljen gore izmedju sjedala i krmila, a medju neke bočne plastike. Kao izgled nekog motocikla ali sve skupa ružno. A stari Automatic A3 - kasnije postaje A35 (= A3+A5. A5 je noviji, bolji motor, koji je bio razvijen iz starog A3 za novi model Colibri, 1988) se odlično prodavao u NL i USA.  Colibri, kojeg je dizajnirao G. Giugaro i po meni je jako lijep i uspješno izradjen model, nije bio interesantan tamo. Za par godina je prestala proizvodnja. A vozi se takodjer bolje od starog A3. Kod nas je u 90-im došao bum skutera, omladina je na veliko kupovala skutere (najviše talijanske) a Tomos nije išao u toj smeri. Negde oko 1995 imali su u prodajnom programu Tomos Forza 50, to je bio Suzuki sa nalepkama Tomos; i nije bilo uspjeha s njim.

  Sad smo skrenuli.....ovde je tema vanbrodski motori. A Tomos je interesantna priča, moglo bi se imat topik o Tomosu. Kao o Zastavi, FAP-u, ima toga. Ali ne znam, ovo je paluba.info a ne vozila.info, ili ?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lEO - ZD on February 17, 2012, 04:57:51 pm
Reklama, davno je to bilo
Eee bitna razlika (i to ne zbog cura :D ) ovo su prva generacija (noga bijele boje) i stari poklopac stakloplastika bijele boje s crvenim imenom.
Klasu bolji, lakši od novijih generacija istog modela.
Ne pitajte zašto, nemam pojma, al lakši i pouzdaniji.
Nabavljen .73 ili .74 još radi bez problema, godinama održavan u vlastitoj režiji, svake zime skidana glava i očišćena i ispolirana (ne brušena)
Nakon odležane zime odliješ ulje koje je uliveno u klip za konzervaciju (malo bez pretjerivanja) , 3/4 gasa ,povučeš jedanput..ništa.. pogledaš ga, opališ mu onako dvi tri  po spisku čisto da se zna, potegneš i prije nego što si došao do kraja startnog konopa proradi, malo na čoku i poslije radi ko švicarac, dobra navika prije kraja vožnje u tom danu otkopčam dovod goriva tako da se praktički sam ugasi kad isprazni karburator.
Zmaj među malim vanbrodskim motorima da ne kažem pentama (uz mitskog sigala (seagulla) koji je ipak bio više na ribarskim kaićima, i puno grezijeg izgleda)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on February 18, 2012, 08:29:46 pm
Evo jednoga SMB


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on March 11, 2012, 04:34:33 pm

 Evo, ako smem, za korisnike!

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: leut on May 21, 2012, 12:57:25 pm
Neznam gdje bih s ovim, pa evo ovdje, iako nema veze s vanbrodskim motorima...

[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Dreadnought on May 28, 2012, 04:55:29 pm
Stara reklama za Tomos 4 i tekstualni deo reklame za Tomos 4.5 motor.


[attachment=1]

[attachment=2]

Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 05, 2012, 06:37:55 pm
Vreme je, da se doda nešto novo....ovako je počelo:  ispitivanje vanbrodskog motora LAMO (=LAdijski MOtor)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 05, 2012, 06:38:57 pm
Serija motora iz 70-ih godina:


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 05, 2012, 06:47:09 pm
I da se zna kako su stvari stajale (ako neko na razumije šta piše ispod slike rado ću mu prevjest)  :pilot 
  Bio sam i sam iznenadjen, kad sam bio 1997 za Tomos u Njemačkoj i pita mene direktor ljevaone jedne velike firme dali mu mogu srediti prospekt jer je čuo, da su Tomosovi motori dobri i on bi htio kupit jednog. Mogao je kupit Mercury, Johnson, Yamahu, bilošta ali on je htio Tomosa. I ja nisam znao kako da mu kažem, da je ošo voz......Tomos nije više imao tih motora u proizvodnji  :zid


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 05, 2012, 06:49:49 pm
Marketing je važan


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 05, 2012, 06:57:47 pm
1978-te izgradjena je bila nova hala za proizvodnju vanbrodskih motora i malih pumpa za vodu. Bio sam u toj hali krajem 80-ih, početkom 90-ih i to je bilo tehnološko na nivou, npr. najsavremenije Japanske CNC mašine Mazak. Ko je imao zanimanje za tehnologiju i proizvodnju, u Tomosu je imao najbolje mogućnosti. Npr. nova linija za varenje okvira mopeda nabavljena u 80-im u Švedskoj bila ja potpuno automatizovana, limove su varili roboti.
  


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: green82 on October 06, 2012, 04:24:57 pm
Moj otac je bio neko vreme šef izvoza vanbrodskih motora u TOMOSu. Pokupit ću materiale koje imamo kod kuće i ga objavit na ovom topiku  - mislim da imamo negdje i servisni priručnik za mehaničare (vjerujem da neki od naših članova još jih imaju još uvjek u vlastništvu pa može biti uporaban :) ). :marinero


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on October 06, 2012, 06:34:51 pm

 Pročitaj temu, ja sam krenuo da postavljam servisni priručnik pa sam zaboravio na njega( da budem iskren ;D)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: green82 on October 06, 2012, 07:11:56 pm
Kilezr:

Tek sad sam vidio  :super Ok... onda ću provjeriti kod starog ako ima još nešto zanimljivo :)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on October 06, 2012, 07:22:51 pm

 Imam za sve Tomose servisna uputstva, spisak rezervnih delova. Neda mi se skenirati. Kolega je bio ovlašteni serviser za Tomos kod nas.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on October 06, 2012, 07:37:46 pm
dajte to kacite, ima ovde jos nekih koje ne mrzi da isprljaju ruke ;D


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on November 03, 2012, 05:30:35 pm
 :'(

Legendarni Tomos otišao u povijest, obožavatelji tužni

Tvrtka Tomos industrija iz Kopra koja je proizvodila motocikle i izvanbrodske motore propala je. Ostao je samo još brend koji će pokušati nekome prodati.


Poduzeće Tomos, što je kratica za Tovarna Motornih koles Sežana (tvornica motornih bicikala Sežana) poznata po proizvodnji motocikala i izvanbrodskih motora otišla je u likvidaciju, a 60 zaposlenih bit će preraspoređeno na druge poslove u okviru tvrtke Hidria.

Tomos je registriran 1954. godine u Sežani u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijaliziraju krajevi koji su gravitirali prema Italiji. Postoji šansa da se proizvodnja nastavi i nekoj drugoj, neeuropskoj zemlji, javlja Žurnal24.  

 24sata (http://www.24sata.hr/)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on November 03, 2012, 05:59:16 pm
O prebacivanju proizvodnje u azijske zemlje trebalo je misliti davno, davno, pre petnaestak godina. Sad je kasno i za to.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: branko on November 03, 2012, 07:27:56 pm
Tomos je nazalost otisao u "istoriju " i mislim da je sad to okoncana prica  :(
   Produkti te firme koliko su se kod nas i sa ponizavanjem gledali toliko su u inostranstvu,zapadu;
jako cjenili ! Skoro 3 desetljeca sam  na zapadu i sreo sam masu njihovih proizvoda ! Holandija (a i Njemacka) je puna
(jos uvjek ) tomosovih vanbrodskih motora kao i  mopeda !
    Posto sam jace "potkovan " sa poznavanjem situacije oko motocikla pogotovo ,trkacih-takmicarskih znam
da su tomosovi jako priznati i poznati  a i  danas(oldtimeri) cijenjeni i na cijeni !


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on November 03, 2012, 09:19:09 pm

 Za ostatak Srbije nemam podataka, ali, kod nas u ZR. Tomos mopedi idu preko 100 evrova. Zavisi od stepena očuvanosti i uostalom, zna se kako se ceni polovna mašina.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on November 19, 2012, 11:03:50 pm
 Nije tačno, da je TOMOS propao, likvidacija je ukidanje "preskupe" proizvodnje u fabrici gde se oduvijek proizvajalo, čisti ekonomski interes i ne zbog nemogućnosti proizvoditi dalje. Poanta je seliti proizvodnju u "low cost environment", kao što je moderno. I još dugo je potrajalo, do danas. Motor kao pogonski agregat već se nekoliko godina proizvaja na istoku, sad će i ostalo, ne znam dali isto tamo gde se i motore pravi. Ali ima još dosta interesa za Tomosove mopede, u USA je upit u porastu i navodno vlasnici žele jačati marku Tomos, jer postoji osnova za to.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on November 19, 2012, 11:05:43 pm
Drugu Kardelju pokazuju prototip vanbrodskog motora LaMo.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on November 19, 2012, 11:40:11 pm
Pa kažite gde se planira proizvodnja, zanimljivo je, jer sviam bi bilo drago čuti da proizvodnja neće biti ugašena, pa makar se proizvodio u Kambodži.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on November 19, 2012, 11:54:29 pm
Pošta Slovenije, posle 5 probnih komada, bila zadovoljna njima, naručila nove, koji su se pokazali loše, pa je prešla na drugog proizvođača.

LPB


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on November 20, 2012, 10:43:09 am
Pa kažite gde se planira proizvodnja, zanimljivo je, jer sviam bi bilo drago čuti da proizvodnja neće biti ugašena, pa makar se proizvodio u Kambodži.

 Planirano je, da razvoj ostaje u Kopru a proizvodnja van SLO, nije definitivno daleki istok, možda će ostat na teritoriji ex YU, vidjet će se na vreme......


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on November 20, 2012, 06:54:00 pm

 Cimos je ranije sarađivao s Livnicom Kikinda. I sada je Livnica u vlasništvu slovenačkog preduzeća. Možda se vrati proizvodnja tu?!


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on November 20, 2012, 10:57:38 pm
bilo bi lepo da ostane tomos. dobre su to masine, samo ako se pravilno odrzavaju.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on November 21, 2012, 12:19:32 am

 Cimos je ranije sarađivao s Livnicom Kikinda. I sada je Livnica u vlasništvu slovenačkog preduzeća. Možda se vrati proizvodnja tu?!

Koja livnica Kikinda, pa zar to još uvek postoji?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on November 21, 2012, 10:45:35 pm

 Nego šta da postoji. Samo što sada nerade Opele :'(


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on November 25, 2012, 06:20:17 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on November 25, 2012, 06:21:47 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 14, 2012, 12:50:17 pm

 Nego šta da postoji. Samo što sada nerade Opele :'(

Da li postoji mogučnost, da staviš onaj servisni priručnik do kraja, imam T 4 i 18 takve serije. Bilo bi mi koristno.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lovac on December 14, 2012, 03:19:31 pm
Da li je moguće da tomos 4.8 uopšte nije spomenut?!

Taj motor - koliko je meni poznato, nastalo je tehničkim usavršavanjem serije 4 i 4,5. Ima veću zapreminu i veću snagu od svojih prethodnika, trokraku elisu itd. itd.

Ima li neko dodatnih objašnjenja?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: mtu on December 14, 2012, 03:31:44 pm
Da li je moguće da tomos 4.8 uopšte nije spomenut?!

Taj motor - koliko je meni poznato, nastalo je tehničkim usavršavanjem serije 4 i 4,5. Ima veću zapreminu i veću snagu od svojih prethodnika, trokraku elisu itd. itd.

Ima li neko dodatnih objašnjenja?
imao je klip fi 48 umjesto 42, karter s većim volumenom i 78 umjesto 60 ccm


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 14, 2012, 03:36:10 pm
Objavit ču ja uskoro prospekt od T 4.8...


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 14, 2012, 10:44:13 pm
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 15, 2012, 08:23:46 am
Kilezr:

Tek sad sam vidio  :super Ok... onda ću provjeriti kod starog ako ima još nešto zanimljivo :)

Je si li našao nešto materiala ?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lovac on December 15, 2012, 12:43:16 pm
Hvala Piki, tek je sada kompleta slika o Tomosovim vanbrodskim motorima.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 16, 2012, 07:26:27 pm
[attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: mtu on December 16, 2012, 07:56:08 pm
E sad! piki je stavio prospekt s tomosom 4.8 gdje piše da ima 2.5 kw, tj. 3.4 ks..dok se u idućem postu navodi da tomos 4 ima 4 ks (a po kubikaži je slabiji nego 4.8) što nije točno
laički ili jednostavnom probom na običnom čamcu ako probamo jednu yamahu 4 ks, a zatim tomosa 4 vidjet ćemo da je tomos daleko od 4 ksTitle: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 16, 2012, 09:29:22 pm
E sad! piki je stavio prospekt s tomosom 4.8 gdje piše da ima 2.5 kw, tj. 3.4 ks..dok se u idućem postu navodi da tomos 4 ima 4 ks (a po kubikaži je slabiji nego 4.8) što nije točno
laički ili jednostavnom probom na običnom čamcu ako probamo jednu yamahu 4 ks, a zatim tomosa 4 vidjet ćemo da je tomos daleko od 4 ksI kod T 4 se u novijem prospektu, kojeg sam postavio poslije onoga za T 4.8, navodi snaga 2,2 KW (3 KS). U starom prospektu je snaga navedena u KS, a kasnije, krajem 70-ih, to se počelo deklarirati KW i od tada dalje se deklarira stvarna snaga na propeli. Ne vjerujem, da bi bila neka strašna razlika između T 4 -4.8 i Yamahe 4, barem ne na deplasmanskom plovilu, gdje brzina prvenstveno ovisi o dužini na vodenoj liniji. Tomos 4 ima i ako ima samo 3 KS na propeli, dosta veliku potisnu silu. Kako snaga igra malu ulogu kod deplasmanskih plovila - barem na mirnom moru- vidjelo se kod testa pasare sa kabinom (5m) Istranke (Kvarnerplastika) sa T 10 i T 4. Desetka je Istranku gurala samo slab čvor i pol brže nego četvorka. Yamaha 4 tu ne bi imala praktički nikakve izmerljive prednosti (0.1, 0.2 čvora ?).


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 16, 2012, 10:12:44 pm

 U servisnom uputstvu iz 1981 godine piše da je :
 " Moč motorja pri številu vrtljajev: T 3 T 3,5 1,6 KW/4800 vrt /min
 T4 T 4,5 2 KW/5400 vrt/min.
 Pri polni obrementivi: T 4 T 4,5 4600-5500 min 1
Statična potisna sila 420 N"

 Obećavam za sledeći vikend sken . Stvarno sam lenj, a i nemam vremena.

 Izvinite na greškama pri pisanju na Slovenačkom ;D


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 11:01:16 pm
ljudi, nisam masinac, ali mislim da sam prilikom listanja nekih pravila za motore (motocikle) nalazio na dva podatka o KS.. jedan je bio po SAE, a drugi po nekom drugom standardi (DIN mozda, nisam siguran). moguce je da se KS razlicito definisala, cim se i u tim karakteristikama motocikala nalazila dva podatka. neka neki masinac proveri ovo, a ja cu da probam da nadjem ta uputstva.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 16, 2012, 11:36:26 pm

 Moji podatci potiču iz:

 http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=17834.msg208394#msg208394

 I evo obećavam nastavak skenova za vikend.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lovac on December 17, 2012, 01:45:39 pm
Da se osvrenem na Pikijevu diskusiju, vezanu za brzinu čamca sa motorima T4, T10 i sl.

Primer iz moje lične prakse:

Imao sam Elanovu pasaru (oko 4.90m) i vanbrodski motor T4, a moj prijatelj Istranku sa kabinom (onaj uzdužno rebrasti brod - iste dužine kao moja pasara) sa motorom T10.
Odlazili smo dosta puta zajedno na more, i konstatovali smo da je on jedva nešto brži od mene. Činjenica je, da je njegov brod bio teži, da je bolje podnosio veće valove i jka vetar, ali što se tiče brzine na mirnoj vodi razlika je bila neznatna, u njegovu korist.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 17, 2012, 02:39:17 pm
Ja ću samo nadodati još jedan primjer simbioze , gumenjak Maestral i Tomosova penta  ;D
[attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 17, 2012, 03:03:49 pm
Znam da su se mnogi kleli da je 10-tka najbolje i najače što je TOMOS imao a da je 18-ca ustvari varka i da se njena prednost na papiru zbog sklonosti pregrejavanju ne može iskoristiti do kraja.

Za 4-ku sa crveno-belom kapom se može reći da je bila SFRJ standard masovne marinizacije stanovništva nešto kao Fića za automobile pa još i više jer je navodno "neuništiva" i najpouzdanija.Mada sam mnogo puta bio prisutan najprostijem presisavanju motora,skidanju kape i šmirglanju svećice i to na različitim primercima i čamcima.A i na potezanje kurble retko su palile iz prve.

10-tke su bile retkost bar početkom 80-tih.Bar ih ja na moru ne pamtim u velikom broju a letovao sam od Selca do Kotora i odrastao na 400 metara od dunavskog keja.Laički gledano na 20 četvorki viđao sam po jednu 10-tku a 18-cu još ređe.

Verovatno je to moj subjektivni osećaj.
I za 10-tku je važio mit da se prodaje na kašičicu jer je razvijana i kupovana masovno za JNA i Miliciju.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 17, 2012, 03:11:32 pm
Da li je Tomosova penta proizvedena po nekoj licenci ili je potpuno razvijen yu proizvod ?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 17, 2012, 03:19:44 pm
Lovac

Tvoja pasara se popularno zvala "Vodičanka" a prijateljeva "Istranka" pretpostavljam?

To su bila dva najmasovnija modela pasare od stakloplastike sa kabinom.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 17, 2012, 03:20:58 pm
Holandska licenca.Pa smo je posle prerađivali.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 17, 2012, 03:25:43 pm
Da i mislio sam da je tako nešto u pitanju dosta firmi je radilo po tom principu, ja recimo imam i danas motornu pilu Tomos Husqvarna 61  ;D


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 17, 2012, 03:47:13 pm
E sad ne znam da li je starija bela kapa sa crvenim ili plavim slovima?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on December 17, 2012, 03:47:56 pm
Holandska licenca.Pa smo je posle prerađivali.

A zar Penta nije bila švedska firma, koju je posle progutao Volvo??


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on December 17, 2012, 04:54:39 pm
a od koje je to holandske firme tomos kupio licencu? pitam, jer apn-aca ima (je bilo) na tone u holandiji i oni misle cak da je to njihova domaca firma. moguce je da je i motor za camac izvozen u holandiju masovno zbog "moju malu trazim po kanalu".


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Pero™ on December 17, 2012, 05:59:07 pm
ljudi, nisam masinac, ali mislim da sam prilikom listanja nekih pravila za motore (motocikle) nalazio na dva podatka o KS.. jedan je bio po SAE, a drugi po nekom drugom standardi (DIN mozda, nisam siguran). moguce je da se KS razlicito definisala, cim se i u tim karakteristikama motocikala nalazila dva podatka. neka neki masinac proveri ovo, a ja cu da probam da nadjem ta uputstva.

SAE je Američki standard a DIN Nemački. Isti motor bi na papiru po SAE imao veču snagu, do razlike dolazi jer se po SAE meri bez ''periferije'' kao što je pumpa za vodu, alternator i šta ja znam šta sve, odprilike tako.

Nisam baš stručnjak za more, ali verovatno i tamo važe zakoni fizike, pa se otpor povečava kvadratom brzine, što znači da je 10 KS, samo malo brža od 4KS, pa opet zavisi i od propelera, itd... Zašto su pravili 10 i 18? Čamci imaju ograničenu snagu koju mogu podneti, a možda su i registracije bile u nekoj zemlji druge. Sigurno je bila neka ''politika'' i smisao.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 17, 2012, 06:19:44 pm
a od koje je to holandske firme tomos kupio licencu? pitam, jer apn-aca ima (je bilo) na tone u holandiji i oni misle cak da je to njihova domaca firma. moguce je da je i motor za camac izvozen u holandiju masovno zbog "moju malu trazim po kanalu".

Tomos je imao svoju tvornicu u Nizozemskoj, nema nikakve licence, osim Puch za mopede u početku.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 17, 2012, 06:24:34 pm
Holandska licenca.Pa smo je posle prerađivali.

Nije istina. Svi vanbrodski Tomosi su vlastiti proizvod, jedino kod starog Lama je osnova Puch mašina iz mopeda. Tomos je u Holandiji imao vlastitu tvornicu, jedan dio proizvodnje se radio tamo.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 17, 2012, 06:26:07 pm
E sad ne znam da li je starija bela kapa sa crvenim ili plavim slovima?

Ovakva bijela četvorka sa uskim naljepnicama je starija. Koja plava slova ?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 17, 2012, 07:04:06 pm
Kod nas je udomaćen naziv za ove vanbrodske motore "Penta" ,bilo koje marke, no viđao sam također i dosta većih brodskih motora baš original naziva "Volvo - Penta" to je vjerojatno preuzeto od toga pošto je Penta pretpostavljam bila pionir među tim vanbrodskim ili brodskim motorima , šta se tiče KS znam da je razlika u konjima kod automobila recimo negdje se mjeri direkt s radilice a negdje na kotačima gdje je manja naravno, pa možda je sličan princip i kod brodskih motora tipa mjerenje na propeli samoj?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on December 17, 2012, 07:05:09 pm
Holandska licenca.Pa smo je posle prerađivali.


Nije istina. Svi vanbrodski Tomosi su vlastiti proizvod, jedino kod starog Lama je osnova Puch mašina iz mopeda. Tomos je u Holandiji imao vlastitu tvornicu, jedan dio proizvodnje se radio tamo.

U Tomos NL,  u gradu Epe je bila (dali je još, ne znam) samo montaža i farbanje sklopova, koji su bili proizvedeni i poslati iz Kopra. NL je jedno od najboljih tržišta Tomosa. Mopedi su tamo išli za med i bili  cijenjeni.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: mtu on December 17, 2012, 08:43:14 pm
E sad! piki je stavio prospekt s tomosom 4.8 gdje piše da ima 2.5 kw, tj. 3.4 ks..dok se u idućem postu navodi da tomos 4 ima 4 ks (a po kubikaži je slabiji nego 4.8) što nije točno
laički ili jednostavnom probom na običnom čamcu ako probamo jednu yamahu 4 ks, a zatim tomosa 4 vidjet ćemo da je tomos daleko od 4 ksI kod T 4 se u novijem prospektu, kojeg sam postavio poslije onoga za T 4.8, navodi snaga 2,2 KW (3 KS). U starom prospektu je snaga navedena u KS, a kasnije, krajem 70-ih, to se počelo deklarirati KW i od tada dalje se deklarira stvarna snaga na propeli. Ne vjerujem, da bi bila neka strašna razlika između T 4 -4.8 i Yamahe 4, barem ne na deplasmanskom plovilu, gdje brzina prvenstveno ovisi o dužini na vodenoj liniji. Tomos 4 ima i ako ima samo 3 KS na propeli, dosta veliku potisnu silu. Kako snaga igra malu ulogu kod deplasmanskih plovila - barem na mirnom moru- vidjelo se kod testa pasare sa kabinom (5m) Istranke (Kvarnerplastika) sa T 10 i T 4. Desetka je Istranku gurala samo slab čvor i pol brže nego četvorka. Yamaha 4 tu ne bi imala praktički nikakve izmerljive prednosti (0.1, 0.2 čvora ?).

probaj teglit s tomosom i yamahom
a što se tiče T4 i T10 razliku sam i sam probao na deplasmancu...i to u potrišnji
 
tomos bi 4 ks bi eventualno mogao izvuć s rezonantnom cijevi (probao ;D), ali sve u svemu 4 je oznaka za nešto treće T10,18 i 20 se već mogu pohvalit s brojem konja na oznaci


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 09:48:28 am
Tačno pomešao sam lončiće  :laugh:, TOMOS je u NL imao tzv. CKD proizvodnju mopeda i vanbrodskih motora.

Svugde sam tražio i ne mogu da nađem ali ipak mislim da su i vanbrodski motori bili prvobitno po licenci pa možda čak i Volvo-Penta.
I da su ti sa belom kapom i sitnim crvenim slovima bili indentični licenci.
Pominju se i neki sa plavom kapom?

Inače proizvodnja istih je zaustavljena jer su strogi ekološki propisi širom sveta proterali dvotaktne motore sa akvatorija a TOMOS nikada nije razvijao četvorotaktne motore sa ubrizgavanjem i katalizatorom pa nisu pronašli interes da ulažu u razvoj novih savremenih motora.Šteta kod nas bi se još dobro prodavali.Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 10:59:51 am
Neki kažu da se radilo o licenci britanskog Perkinsa?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on December 18, 2012, 11:08:23 am
Čovek, kod koga sam bio ove godine na dopustu ima u garaži Yamaha sa 4 KS, ali na barci još uvek fura Tomosa 4. Ne menja dok ne crkne..

LPB


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 11:24:07 am
A sad nadjoh da je najverovatnije licenca Engleske firme "Ailsa Craig Engines " iz Londona.

Firma radila do 1972-ge.

Pašu svi delovi sa standardne 4-ke za nju pa se po net-u vlasnici savetuju da delove od 4-ke ugrađuju jer su pasent. 


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 18, 2012, 11:27:56 am
Ja isto vjerujem da se radi o licenci ,kako sam i rekao većina Jugoslavenske industrije iza 2. rata se zasnivala na tome prozvodilo se od igle do lokomotive što se kaže,svojevrsni procvat :)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 11:35:47 am
A evo i linka za tehničko uputstvo za 4-ke na više SFRJ jezika.
Biće od koristi naručito za nove vlasnike starih 4-ki:

http://www.tomos-autousluga.hr/cms_products/files/2053_file.pdf

kao i linka za shemu T10/T18:

http://www.tomos-autousluga.hr/cms_products/files/2312_file.pdf


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 11:44:12 am
I još dve slike Alise Craigh 4HP


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 18, 2012, 12:49:06 pm
Ja isto vjerujem da se radi o licenci ,kako sam i rekao većina Jugoslavenske industrije iza 2. rata se zasnivala na tome prozvodilo se od igle do lokomotive što se kaže,svojevrsni procvat :)

Bila je saradnja sa Alisom Craig i njemačkim Koenigom, ali na način, da su  svoj program ove tvrtke popunjavale Tomosovim motorima, a ne obrnuto. Piše to na netu, kao i u knjigi Motorji iz Kopra. Recimo u primeru Koeniga, koji je T 18 ubacio u svoj program 1977 godine, a u YU se proizvodio od 1975 godine.T 18 je razvijen več 1972 godine, piše u spomenutoj knjigi.  Ako skineš poklopac Alise Craig ili Koeniga, piše Tomos, kao i na identifikaciskoj pločici. I upustva su od Tomos 4, na njemačkom i engleskom. Zašto ? Jer je to Tomos 4 sa drugčijim naljepnicama, a naljepnice su jedino što nije Tomos.  Još jednom, vanbrodski motori nisu licenčni, zašto je to tako teško vjerovati ? Ti motori su bili jedni od najuspešnijih proizvoda u YU, posebno Tomos 4, poznat po cijelom svijetu.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on December 18, 2012, 12:55:10 pm
Eto sad vjerujem ,nije uopće problem proizvodnje no eto svi znamo lakše je kupit licencu nego sve početi iznova to znatno ubrzava sam proces, na to sam mislio ,no tim bolje da je kompletno YU proizvod i to veoma kvalitetan ;)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 02:10:01 pm
Ti si verovatno u pravu zato što tako piše u izvorima koje si naveo.

Samo čudno je da je nešto što je radilo sa kraja 19-veka pa do 1972-ge godine imalo potrebu da uzima (prodaje) TOMOS.

Uglavnom sve što se proizvodilo u bivšoj SFRJ je bila modifikacija predhodnih licenci bilo u civilnoj bilo u vojnoj industriji.

Bili smo nekakva vrsta balkanskih Japanaca koji nisu imali svoj kompletan razvoj već su poboljšavali ionako dobra rešenja drugih.

Meni se jednom davno učinilo da sam pročitao da su za vanbrodske motore uzeli nečiju licencu.Da su uveli modifikacije kao i da su im čak i vlasnici licence zavideli na uspehu pa su počeli da ih prodaju i kod sebe.

Pošto nigde na net-u sad ne mogu da nadjem ni reč o tome ni na jednom jeziku biće da si 1000% u pravu.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 18, 2012, 02:27:09 pm
Tačno, dok ne nadješ nešto na bazi česa bi argumentirao to što tvrdiš, ja sam u pravu, jer sam naveo izvore. Zar ti se ne čini čudno, da ne nadješ Alisu Craig 4, koja izgleda kao Tomos Lamo 06 k (koji ima poklopac kao rezervoar od mopeda Colibri)-njegovu sliku imaš u ovoj temi - kako u Tomosu kažu Kardelju prototip Lama iz 1958 godine ? I to ti kaže, da Tomos ne može biti Alisa Craig. Druga priča je Koenig. Imaš stranicu na internetu (dat ču tu link, ako želiš), gdje Koenig u svojoj brošuri piše, da uzima u svoj program Tomos motore. Zar misliš, da bi Koenig uzimao u svoj program nešto licenčno od Alise Craig, zašto onda nije uzeo direktno Alisu Craig, a ne Tomos ? To poslednje je moje razmišljanje, imaš za pročitati mnogo toga o istoriji Tomosa, posebno ako razumeš slovenački, npr. knjigu Motorji iz Kopra, koju je napisao Kustos Tehničnega muzeja iz Bistre iz Slovenije, na bazi tvorničke dokumentacije.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 02:51:33 pm
Za Koening mi je jasno.
Slovenački razumem dosta.
Pa ću da potražim knjigu.

Ne sumnjan ja u tvoja objašnjenja.Verovatno sam poodavno zapamtio nečiju pogrešnu argumentaciju u nekakvom tekstu.
Ako je izvorno TOMOS-ova tim još bolje.
4-ka mi je još kao klincu prirasla za srce i ponavljam još jednom grehota je što je nešto tako dobro,jeftino i pouzdano prestalo da se radi bar za područje bivše države dok god ne uđe u EU i ne pooštre se ekološki zahtevi.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 18, 2012, 02:59:18 pm
Knjiga je rasprodata, ali srečom imamo ovde skeniranu, evo link:


http://www.tomos-riders.com/index.php?topic=15399.0


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on December 18, 2012, 08:11:27 pm
Spolja ovaj poklopac veoma liči na Tomosov starije verzije. Proporcije su jednake, kao i otvor za hlađenje.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 18, 2012, 08:50:56 pm
Spolja ovaj poklopac veoma liči na Tomosov starije verzije. Proporcije su jednake, kao i otvor za hlađenje.


Pa da, to je Tomos 4, pročitaj gore.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on December 18, 2012, 09:39:57 pm
Ailsa Craig je inače ostrvce blizu ušća reke Clyde, u jugozapadnoj Škotskoj.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 20, 2012, 09:11:41 am
Kažu veoma lepo i zanimljivo ostrvo.

Firma je osnovana u Škotskoj pa je kasnije prevedena u jedno mesto kraj Londona.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: duje on December 20, 2012, 12:56:42 pm
Čitam jutros "Primorske novice", veliki naslov "Tomosovi mopedi najvjerojatnije iz Turske"


Vir: Primorske novice
http://primorske.si/

"Tomosovi mopedi bodo po novem najbrž iz Turčije"


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on December 20, 2012, 07:50:35 pm
Za Koening mi je jasno.
Slovenački razumem dosta.
Pa ću da potražim knjigu.

Ne sumnjan ja u tvoja objašnjenja.Verovatno sam poodavno zapamtio nečiju pogrešnu argumentaciju u nekakvom tekstu.
Ako je izvorno TOMOS-ova tim još bolje.
4-ka mi je još kao klincu prirasla za srce i ponavljam još jednom grehota je što je nešto tako dobro,jeftino i pouzdano prestalo da se radi bar za područje bivše države dok god ne uđe u EU i ne pooštre se ekološki zahtevi.

Valjda iole školovan čovek na osnovu opštih znanja može u priličnoj meri razumeti slovenački jezik. Mnogo je teže tečno govoriti i tačno pisati.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 21, 2012, 10:15:19 am
Zašto ne bi mogao?

Ne govorim i ne pišem ali dosta razumem i neke jednostavnije tekstove iz opšte kulture mogu da pročitam.
Nisam ja baš toliko zelen.  ;)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 09:16:48 pm

 Kada budem mogao ću skenirati i postaviti ovo, ako ima zainteresovanih( normalno) :

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 09:18:07 pm

 I ovo :angel:
 
 [attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 10:44:23 pm

 Tomos 4:

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 10:48:45 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 10:53:05 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 10:57:16 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 11:00:35 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 22, 2012, 11:04:15 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]
 


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 23, 2012, 10:22:43 am
Hvala ti za  servisni manual za četvorku. :D Da ti pomognem; onaj noviji katalog rezervnih dijelova za T10 - 20 iz 1988 godine i upustva za T 18 več su na mreži, pa se nemoj s tim mučiti. Za sve ostalo sam ja (vjerovatno i neki drugi) definitivno zainteresiran, pa postavi, kad budeš mogao). U glavnom šta se može nači na mreži je u glavnom tu:

http://www.tomos-autousluga.hr/

i tu

http://www.jurec.hr/


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 23, 2012, 10:30:38 am

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]
 

 Fale stranice 16, 26 i 32. ;)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 11:13:35 am

 Ok! Ja ponudio šta imam. Te stranice što " fale" su prazne- nema ni teksta ni slika. Bilo bi  :P da ih postavljam.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 23, 2012, 01:09:59 pm
Ako je ono gore servisni manual za T 10 i 18, toga nema na internetu, a ako su obična upustva za upotrebu i održavanje, onda več ima.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 01:22:26 pm

 Uputstvo za upotrebu i katalog rezervnih delova za 10 i 18.

 Nastavak za majstore i one koji se nelibe da zamaste ruke ;D

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]
 


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 01:26:10 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 01:29:42 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on December 23, 2012, 01:30:41 pm
Hvala Kile!


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 02:41:13 pm

 Čekaj, još nije kraj. Da li ti treba nešto na mail?

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 02:44:17 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on December 23, 2012, 02:53:27 pm

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]

 E, kraj!

 Majstori, alat u ruke. ;D


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on December 23, 2012, 02:54:13 pm
Ne treba, hvala, a ako zatreba znam da ču tu nači. ;)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on December 24, 2012, 12:35:57 pm
Evo i linka do servisnog manuala za T 18, samo je nekompletan, fale neke stranice, pa čemo s vremenom to kompletirati:


http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=7233&highlight=tomos++servisna+navodila


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: leut on January 10, 2013, 09:29:11 pm
Rekao bih da slika i nije tako stara...

[attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on January 10, 2013, 10:07:27 pm
 Slici ima oko 30 godina, sudeći po poklopcu motora "srednje generacije" - crveno beli, što znači da nije stara, u najboljim godinama je!


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on January 24, 2013, 08:52:56 pm
 Ovo što ču sad napisat nije uzko vezano na vanbrodske motore, nego na Tomos uopšte a pogotovo na dane slave, pa sam dobio inspiraciju, da napišem nešto. O Tomosu moglo bi se odvojen topik otvoriti, ima mnogo, mnoooogo čega da se kaže o njemu.
   RTV Slovenija je prošle godine napravila dokumentarni film o Tomosu, poudareno na dirkama, kad je Tomos bio u samoj svetskoj špici, kad su u Hockenheimu svi gledali i fotografisali Tomosov dirkalni moped, bili su Japanci od Yamahe, Suzukija, Honde, svi da vide Tomosov moped. Film još nije prikazan na TV ali je bio ove sedmice premierno predvajan u muzeju u Kopru. Istina je, da sam ja Tomosov fan, da mi je Tomos "u krvi", da nikako ne mogu zaboraviti mojih prvih profesionalnih početaka u Tomosovom razvoju, tad već osiromašenom napram jakim 60-im i 70-im godinama ali imao sam tu sreću, da sam barem doživio jedan mali dio onoga što je nekad bio jak inštitut sa bogatim znanjem, koje je davalo tehničke proizvode poznate svugde u svijetu. Ali gledajući ovaj film bio sam skroz oduševljen ali moram da kažem istovremeno i pomalo tužan, jer imali smo nešto izuzetno, čega više nema.  Navodno je u najboljim godinama fabrike radilo 100 inženjera na inštitutu (za usporedbu: kad sam ja tamo radio nas je bilo skoro 10 puta manje).
  U filmu nastupaju nekadašnji dirkači, koji su pobedjivali na medjunarodnim trkama i tehničari, inženjeri (neki od njih su već preminuli) koji su zajedno stvarali fantastični tim Tomosove dirkalne ekipe, koja je neverovatne uspjehe postizala i koja je na svojim mopedima imala avantgardna tehnička riješenja (npr. jedan od modela bio je puno lakši od konkurencije i imao je znatno veći razmjer snaga - težina). Jedan od dirkača, koji je nastupao u filmu je bio Italijan, koji je rekao kako ga na Tomos i ovaj tim vežu divne uspomene i kako je to sve vrhunsko bilo. Na žalost poznati dirkač za Tomos, takodjer Italijan Gilberto Parlotti tragično je preminuo na utrki 1972 u 32 godine starosti (tad više nije dirkao za Tomos, nego Morbidelli a Tomos je u medjuvremenu pripremao nov dirkalni moped, zato da bih se on vratio dirkati za njih). 80-te godine i dodje kriza: nema se para i treba štediti a počelo se na dirkama i tako 1980-te završi sijajna Tomosova istorija u dirkama. Posle je još  Zdravko Matulja u privatnoj režiji, sa tehničkom podrškom Tomosa nastavio dirkati i postao 1982 Evropski šampion u dirkama 50cc, to su bili zadnji dani slave Tomosa na dirkalištima.
   Italijanski dirkač, koji nastupa u filmu je rekao, kako su ga pitali iz MV Auguste (Italijanska fabrika motocikla) dali bi oni smjeli da dodju u Koper, da vide Tomos. I pita on odgovorne u Kopru i kažu, neka dodju. Rekoh, Italijani bili oduševljeni šta se radi u Kopru, u Jugoslaviji ! Kompletna tehnologija, proizvodnja motora, sve se izradilo u toj fabriki, odljevanje cilindra, nikasil, galvana.... (eto, toliko da se zna ŠTA SMO IMALI i šta VIŠE NEMAMO).
  U filmu je i predsjednik Tito, došao Galebom u Koper, snimaju ga kako silazi na sizu, onda dodje u fabriku, razgleda proizvodnju, ima govor pred radnicima, onda mu posluže piće u tvorničkoj menzi.
 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa........... Na prvoj projekciji bilo je 130 ljudi, da nisu mogli svi u salu, pa su napravili 4 ponovitve.
   Drugovi palubarci,moja sreća i moja tuga, ako me razumjete.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kilezr on January 24, 2013, 09:00:22 pm

 Ja te potpuno razumem! Skoči do Rečne brodogradnje pa ćeš videti i zašto.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on January 24, 2013, 09:36:41 pm
Da dodam samo još to: ovo je dirkalni Tomos 50cc, koji je bio aerodinamički ispitan i konstruiran pomoćjo vjetrovnog tunela i z njim je Zdravko Matulja na Grobniku dostigao brzinu 203 km/h !  Brzina je bila izmjerena s fotocelicama, a računski bi trebala biti ispod 200 km/h (čini mi se oko 190). Razlog je u tome, što su se gume toliko raztegnule, da je išao brže.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on January 25, 2013, 12:54:50 pm
Galeb, koliko znam, bilo je i ogromno prototipova napravljenih.

Znam da je postojao u KP Automatik "švabocik'l" (sa prikolicom) koga je imao jedan tip, koji je radio u razvoju u Tomosu. Imaš možda tu sliku ovog malog čuda?

Hvala
LPB


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lovac on January 25, 2013, 07:03:16 pm
Motor od 50 ccm i da ide preko 200 na sat ?!

Ljudi, da li je to moguće ......


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Jester on January 25, 2013, 07:17:05 pm
To je modificirani Tomosov model a Matulja je u tome bio apsolutni šampion po njemu su čak i nazivani pojedini mnodeli Tomosa ,radi se o trkaćim motociklima i klasi koja u svoje vrijeme itekako bila brza bez modifikacije su postizali brzine do 180 kmh :)
Koga zanima ovdje je link :
http://www.tomos-riders.com/o-tomosu/tomos-trkaci-motori/


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on January 26, 2013, 11:37:36 am
Galeb, koliko znam, bilo je i ogromno prototipova napravljenih.

Znam da je postojao u KP Automatik "švabocik'l" (sa prikolicom) koga je imao jedan tip, koji je radio u razvoju u Tomosu. Imaš možda tu sliku ovog malog čuda?

Hvala
LPB

  Nemam, a nije mi ni poznato ovo. Ako slučajno sretnem mog bivšeg suradnika (nisam ga min. 5 godina video), koji bi mogao znati za ovo, pitat ču ga, ako se setnem.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: branko on January 26, 2013, 04:38:13 pm
 posto smo se malo udaljili od vandbrodskih motora al ostali smo kod Tomosa ! Ja nisam poznavaoc situacije
vanbrodskih motora al se interesujem za trkace modele Toomosa ! U YU cesto gledani sa  podsmjehom istodobno u svjetskom motociklistickom vrhu gledani svojevremeno kao vrhunac tehnologije ! Tomos sa svojim razvojnim ing. Janez Imperialom  stvorio je ne samo konkurente vec vrhunske
 trkace motocikle ! Cesto se dogadjalo da konkurencija(Kreidler,Bultaco,Yamaha, Suzuki ...) ne moze povjerovati da iz Yugoslavije moze tako nesto da dodje pa cesto ulazu  proteste ili cak trazi izmjenu pravinika ! U jednoj sezoni u 60im godinama 16 protesta i svi su se pokazali vise kao  zavidnost a ne  kao argument !
Tomos je prva firma na svjetu koja u svjetskom prvenstvu uvodi modele (d 7 ili D9 ) sa sasijom od stakloplastike , cilindre od nikasila ili prva fabrika koja je  disk kocnice ( mehanicke ) koristila u ovoj klasi )  Do kraja je taj razvoj nastavljen, mozda zbog sluha politickog vrha ili neceg drugog nije istrajano !  Matulja je osvojio Evropsko prvenstvo to je fakt al moramo reci i da je to bilo  bez vece podrske Tomosa te godine vec vise na samoincijativi Matulje ! Moeli nikad nisu dobili to ime vec samo nezvanicni nadimak  od covjeka koji je donijeo Tomosu najvece rezultate i zavrsio perfekcioniranje odlicnog projekta koji je smisljen u  Tomosu a dalje nastavljan u Beogradu u aerodinamicnom tunelu i tehnickom fakulltetu ! Da ,tomos je davno shvatio ,medju prvima u toj klasi vaznost aerodinamike na  malom motoru ! Prvi modeli su odbijeni od Medjunarodne asocijacije jer je bilo "previse aerodinamike koja bi vodila do apsolutne dominacije i klasu napravila dosadnom zbog ishoda za tomos "


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on January 27, 2013, 05:51:44 pm
  Nemam, a nije mi ni poznato ovo. Ako slučajno sretnem mog bivšeg suradnika (nisam ga min. 5 godina video), koji bi mogao znati za ovo, pitat ču ga, ako se setnem.

Nisam se ni ja mogao načuditi kada sam to vidio svojim očima u Kp. Sve ostalo je po rekla kazala sistemu (vlastnik, prototip, da ga koristi jer voli da popije i zbog 3 kotača lakše ide kuči itd..)

LPB


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on January 27, 2013, 06:09:54 pm
Prvi modeli su odbijeni od Medjunarodne asocijacije jer je bilo "previse aerodinamike koja bi vodila do apsolutne dominacije i klasu napravila dosadnom zbog ishoda za tomos "

da je to uradiola jamaha ne bi bila odbijena >:( tRomos je super masinica i steta sto nisu nastavili sa razvojem


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: branko on January 27, 2013, 07:36:04 pm
eeee neznam da li bi kod Yamahe ili drugih popustili ! Medjunarodna organizacija za moto sport FIM je tu dosta cista i pravolinijska!
Ima cvrst pravilnik (kao i danas u moto gp ili formuli 1 ) a kaznjavanje dobiju cesto  bas veliki ! Tomos je "probao" da napravi malu "patku" i
pokusa pa ako prodje ! I njima je jasno bilo (znam od jednog razvojnog ing. ) da nikad nece proci al sa tim pokusajem tomos je usao u price i medije!
tako da predstavljanje konkurentskog motocikla je vec iscekivano !Marketinski dobar potez ! (pogotovo u vrijeme kad je bilo prica da bi i sem fabrickog tima (factory racing team) uradjeni i modeli koji bi bili dostupni i privatnicima !!!!!!


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on January 28, 2013, 12:30:36 am
kako ne bi, secam se pre 10tak godina slesser je bio kaznjen na dakaru u samom cilju, pa je prvo mesto oteo micubisi. obrazlozenje: DIZAO PRASINU pa vozac micubisija nije video gde vozi :zid a vozi u pustinji!!! :zid toliko o pravdi velikih i malih.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: leut on February 11, 2013, 11:05:38 pm
[attachment=1]
Lude '80. u Splitu (http://www.facebook.com/groups/196900615730/)


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: oficir neaktivne rezerve on February 14, 2013, 08:50:58 am
Elektronik 90 je bio najbolji i najači i najopremljeniji model i najbrži komercijalni model Tomos-a ikada.

Migavci,hrom,akumulator,paljenje na alnaser plus elektronsko paljenje,oba retrovizora, 90cc........dobra suvozačica pozadi i vetar u kosi........


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Piki on March 08, 2013, 10:00:47 am

 Kada budem mogao ću skenirati i postaviti ovo, ako ima zainteresovanih( normalno) :

 [attachment=1]
 [attachment=2]
 [attachment=3]
 [attachment=4]
 [attachment=5]

Da li češ biti u mogučnosti stavit gore još koji katalog ? Interesuje me prva izdaja kataloga rezervnih dijelova za T 10-18 i T4...


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: ssekir75 on November 18, 2013, 07:44:20 pm
невезано за бродске моторе, али везано за томос. фабрика у копру поново саставља мопеде, макар привремено. томоса никад нисам имао али би јако волео да ова фабрика опет ради целу производњу.

Od prošle nedelje u Kopru opet radi fabrika Tomos, koja proizvodi motorne dvotočkaše - mopede. U prvim danima su ih proizveli 150.
 
Selidba proizvodnje (montaže mopeda) u tursku fabriku Ramzey kod Istanbula se očigledno nije isplatila. U krovnoj kompaniji Hidria su tako privremeno radili nekoliko meseci, ali je Tomosova robna marka opet zaživela u Kopru, piše Delo.
 
- Očigledno su naši zahtevi bili previsoki za turskog partnera u smislu logistike i kvaliteta. Budući da smo imali obaveze prema kupcima i nismo bili sigurni da će ih turski partner ostvariti u skladu sa našim očekivanjima, odlučili smo da privremeno ponovo proizvodimo u kopru. Tu ćemo biti dok ne nađemo neko bolje rešenje, tako da proizvođač mopeda osigurava sličan nivo kvaliteta i logistiku, izjavio je Matjaž Kanduč, direktor kompanije Tomos.
 
U njemu su sada zaposlena 22 radnika. U neposrednoj proizvodnji mopede sastavlja 12 radnika.
 
- Mi smo vrlo feksibilni. Ako se broj narudžbina poveća, mi ćemo povećati i broj zaposlenih, a ako se pojave teškoće radnike ćemo zaposliti u nekim drugim delatnostima naše grupe, kaže Kanduč.
 
Na području nekadašnjeg Tomosa u Kopru radi nešto manje od 400 zaposlenih, od toga najviše u preduzeću Alutec (proizvodnja aluminijumskih komponenti za automobilsku industriju). Veliki broj ih je zaposlen u društvu Mototec koje proizvodi okvire za mopede Tomos, BMW, Ducati i Piaggo. Nešto manje (oko 40) je zaposleno u tehnološkom parku Hidria.
 
U Tomosu samo sastavljaju mopede, čije delove proizvode u različitim delovima sveta. U Hidriji su odlučili da sačuvaju robnu marku, prema kojoj se sudeći po reakcijama na tržištu i sajmovima odnose sa poštovanjem.
 
-  Želeli smo da novi kupci Tomosovih motora znaju šta kupovinom dobijaju, ističe Kanduč.
 
Sastavljaju ih samo po narudžbinama. Uprkos zastoju sada imaju 500 narudžbina mesečno (6.000 godišnje). Za modede se interesuju u evropskim državama, u državama bivše Jugoslavije, u SAD.
 
- U Velikoj Britaniji su zagrejani za stari, klasični retro model Tomosovog mopeda, o njemu je pisao Guardian i hvali ga na sva zvona, kaže direktor.
 
Tomosov dvotočkaš košta od 950 do 1.400 evra.  Nostalgija za legendarnim mopedom je neverovatna. O tome najbolje govori pismo koje je stiglo iz Srbije, gde stariji motociklista traži pomoć za kupovinu svog novog mopeda, jer je sa starim za 28 godina proputovao hiljade kilometara.

http://www.moto-berza.com/moto-vesti/strane-vesti/ponovo-radi-fabrika-tomos-u-kopru/


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on November 18, 2013, 11:13:39 pm
Nisu jedini koji vračaju proizvodnju iz Kine/Indije natrag u Evropu.. Dobra vest.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: lEO - ZD on November 19, 2013, 10:23:42 am
Nisam mogao odoljeti da ne stavim ove slike, istina da su već stavljene u dijelu maketarstvva ali kako računam da nisu svi zainteresirani za maketarstvo a s druge strane vjerujem da će i drugee ljubitelje "Tomosice" jedne i jedine, ostalo su vanbrodski motori "Tomos" ;) ipak ovo zaitrigirat; inaće rad Rolanda Vlahovića, u mjerilu 1::10


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: kumbor on November 25, 2013, 07:06:09 pm
E, Rolande, jel` ovo može da se uključi malo, da pućka. Izgleda kao da može.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on December 01, 2013, 03:39:05 pm
Evo i članka iz JL (http://www.jutarnji.hr/) na temu Tomos-mopeda.  :)

-----------------

NOVI UZLET

OBNOVA PROIZVODNJE LEGENDARNOG MOPEDA
‘Naše Tomose najviše kupuju hrvatski seljaci i poštari’

Slovenska tvrtka Hidria, nakon godinu dana stanke, u tvornici u Kopru, koju je 1954. otvorio Tito, ponovno je pokrenula proizvodnju mopeda, kojih je proizvedeno četiri milijuna, a danas desetak radnika godišnje sastavi desetak tisuća komada


Autor: Boris  Orešić

Slovenski Tomos je jeftin, robustan i retro, a kada vas vide na njemu, svi vam žele postati prijatelji, tim je riječima autor teksta u londonskom The Guardianu opisao moped koji se tijekom posljednjih gotovo 60 godina nije puno promijenio. Tek su neki čelični dijelovi zamijenjeni plastičnima, ali dizajn je ostao isti. Modne novotarije i trendovi gotovo ga nisu ni okrznule. I nikako ne želi u mirovinu. Nema mu smrti. Kupci sa svih strana svijeta ne daju mu da nestane iz dućana. Pa čak kada bi to htjeli i u Kopru, u tvornici s čijih linija već više od pola stoljeća silazi tzv. automatik, kao i najružniji dvokotač u povijesti, u nas poznat i kao apeenac.

Zato se ne treba čuditi kada Hajrudin Hodžić kaže da već mjesec dana blista od sreće. Ma on to ne treba niti reći jer se to vidi na njegovu licu dok pumpa gume, pa ih montira na felge i šalje kolegama koji će ih pričvrstiti na nove mopede koji se upravo proizvode po narudžbi iz Nizozemske. Lani u jesen Tomos je objavio da prestaje montirati mopede u Kopru i da će se proizvodnja vjerojatno nastaviti u nekoj državi s jeftinijom radnom snagom. Ta je vijest odjeknula kao odlazak u povijest jednog od simbola socijalističke industrije. Koliko je tada bilo tuge, toliko je prije nekoliko tjedana zavladala sreća kada je Tomos, u vlasništvu slovenske tvrtke Hidria, ponovno pokrenuo proizvodnju legendarnih mopeda, i to u istoj hali koju je davne 1954. u rad pustio Tito. Tada je malo tko mogao naslutiti da će u narednim desetljećima Tomos prerasti u tvornicu sa 3500 zaposlenih koja će se proslaviti po mopedu, ali i izvanbrodskim motorima čija je proizvodnja obustavljena još 1995., no i danas pokreću mnoge barke duž Jadrana.

Sad se zove Alpino 45

- Prije 36 godina iz Prijedora sam došao u Kopar. Od prvog dana radim u Tomosu i volio bih ovdje dočekati mirovinu. Iako nisam Slovenac, Kopar je moj dom, to je grad u kojem žive ljudi podrijetlom iz svih krajeva bivše Jugoslavije, među kojima po nacionalnoj osnovi nikada nije bilo razmirica - govori Hodžić, jedan od desetak radnika koji od dijelova, koji pristižu iz drugih tvornica, u Kopru sastavljaju Tomosove mopede.

Direktor prodaje Srečko Kocijančič, koji u Tomosu radi od 1969., otkriva da je ukupno prodano više od četiri milijuna mopeda. Proizvodnja je, kaže, počela 1954. u suradnji s austrijskim Puchom, a od 60-ih Tomos izrađuje vlastite motore. Nekad ih se godišnje napravilo čak 140.000, a danas najviše 10-ak tisuća komada. Samo 10-ak posto ih se proda u Sloveniji. Najveći uvoznici su Nizozemska, Švicarska i SAD, slijedi tržište bivše Jugoslavije, a od ostalih zemalja tu su Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Francuska, Italija, skandinavske zemlje… Iz većine tih zemalja posljednjih tjedana u Kopar stižu novinari kako bi ispričali priču o povratku legende.

- Mnogi Nizozemci misle da je Tomos njihov domaći proizvod - ističe direktor Tomos Dvokolesa Matijaž Kanduč. Razlog takve omiljenosti na sjeveru Europe on vidi u niskoj cijeni i jeftinom održavanju. Nizozemci su, kaže Kanduč, racionalni ljudi koji se vole mnogo vozikati na dva kotača, a Tomosov moped s punim spremnikom benzina od 3,8 litara može prijeći čak 150 km. Jednom godišnje potrebno mu je natočiti ulje koje će se samo pomiješati s benzinom i nahraniti dvotaktni motor. U Nizozemsku se iz Kopra ovih dana šalju mopedi čija je brzina ograničena na 25 km/h, pa ih se u toj zemlji smije voziti bez vozačke dozvole, registracije i kacige. Isto vrijedi i u Sloveniji, za razliku od Hrvatske i većine europskih zemalja u kojima svaki moped mora biti registriran.

- Kao što se čovjek bez smisla za humor ne može smijati vicu, tako će i onaj tko život shvaća odviše ozbiljno teško razumjeti privlačnost Tomosova mopeda - komentira britanski novinar shvativši da se dvokotač pali okretanjem pedala, pa će vozač u početku imati dojam da je na biciklu. Ali kada motor zatutnji, neugledno je vozilo spremno za izlazak na zakrčene ulice na kojima će pokazati svoje vrline. Iako njegov zrakom hlađeni motor ima samo 50 kubika, postiže brzinu od jednako toliko kilometara na sat, što je u gradskoj gužvi sasvim pristojno. Ipak, u Hrvatskoj se Tomosi češće viđaju po selima jer se, tvrde njihovi vlasnici, odlično snalaze na neasfaltiranim cestama i uzbrdicama, a kako uzbrdo bolje vuče moped s ručnim mjenjačem, APN, odnosno aktualni model Alpino 45, u Hrvatskoj se loše prodaju Tomosi s automatskim mjenjačem.

Direktor Tomosa otkriva kako će izvan granica bivše Jugoslavije malo tko kupiti APN, no kupci od Vardara do Triglava ne odustaju od navika. Dok zapadni Europljani traže mopede u crnim ili sivim nijansama, ili pak retro tirkizne i svjetloplave, Hrvati su vjerni samo dvjema bojama. Najpopularnija je crvena, a iza nje plava. Žute dvokotače Tomos prodaje Hrvatskoj pošti, koja svake godine kupi 600 do 700 komada. Opremljeni su poštarskim torbama s lijeve i desne strane i imaju vjetrobranska stakla. Tomosovi mopedi neizostavno su prijevozno sredstvo poštarima u svim krajevima Hrvatske. Slično je u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Svako tržište ima neke posebne zahtjeve, a Hrvati vole Tomos s dužim sjedalom za suvozača.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on December 17, 2013, 02:49:20 pm
Suši se na zimskom suncu.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on December 17, 2013, 04:33:59 pm
Suši se na zimskom suncu.

Dali je bila u moru, mislim, ispod mora ?
Malo čudne naslage.

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on December 17, 2013, 07:45:30 pm
Suši se na zimskom suncu.

Dali je bila u moru, mislim, ispod mora ?
Malo čudne naslage.

poz.

  Blato, mulj.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on December 17, 2013, 07:50:22 pm
Kažu da je u ovakvim situacijama pentu najbolje staviti u kadu sa slatkom vodom.
Tako se navodno najbolje izbije sol.

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on December 22, 2013, 04:01:43 pm
Listam slike kalendara RNK Split i naletim na ovu fotku automatika, popularni "ziko".

[attachment=1]
Link do fotogalerije (http://www.jutarnji.hr/kalendar-nogometasa-splita/1148574/?secId=79).

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Bozo13 on December 22, 2013, 07:37:15 pm
2xautomatic i Tori. Simpatični mali moped.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: leut on February 19, 2014, 07:13:50 pm
Tomos 4 Izgubljene generacije (http://www.facebook.com/IzgubljenaGeneracija58000Split).

[attachment=1]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: leut on March 04, 2014, 06:02:24 pm
S mora na kraj...Izgubljena generacija 58000 Split (http://www.facebook.com/IzgubljenaGeneracija58000Split)

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on October 01, 2017, 01:49:37 pm
Vratimo se na vanbrodske motore. Mada je tu i Citroen Dyane koja je takodjer bila u nekom smislu nacionalni auto. I dama nije loša, znači sve klapa  ;). Snimljeno je u Izoli. Pumpa Istrabenz za brodove, postoji i danas, samo je mjenjala vlastištvo - Petrol. Ko je plovio na patrolcima tipa 131, prepoznat će lokaciju jer su se tu vezali, davno, pre više od četvrt stoljeća.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on November 18, 2017, 06:37:56 pm
Za ljubitelje teme link na članak, većina je već ovdje objavljena.

http://www.slobodnadalmacija.hr/more/nautika/clanak/id/517580/sjecate-li-se-legendarne-pente-tomos-4

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on January 05, 2019, 05:02:10 pm
Šteta.  :P

====================

Novac.hr
Tomos odlazi u stečaj, prijedlog dali radnici jer nisu primili tri plaće i regres

AUTOR:Jasmina Trstenjak
OBJAVLJENO:5.1.2019.

Slovenska tvrtka Tomos, iza koje stoje legendarni mopedi, nakon što se u posljednje vrijeme suočavala s brojnim problemima, ipak se utopila u dugovima i proglasila stečaj, javlja RTV Slovenija.

Stečaj je naložio sud u Kopru, nakon što društvo u roku od 15 dana od primitka prijedloga za stečaj nije dokazalo da je platno sposobno. Prijedlog za stečaj dali su radnici jer im nisu bile isplaćene plaće s dodacima te regres.

Tomos u posljednje vrijeme zbog ograničenih obrtnih sredstava nije mogao ispunjavati narudžbe, već je neko vrijeme imao i zamrznuti transakcijski račun. Tvrtka je tragala za strateškim partnerom te se krajem prošle godine trebala preseliti i na novu lokaciju. Međutim, to se nije dogodilo jer je radnicima prekipjelo.

Tomos je, inače,  2015. godine od Hidre kupila tvrtka MPO Kabel. Novi vlasnik je najavio oporavak proizvodnje mopeda, ali planovi mu se evidentno nisu realizirali.


https://novac.jutarnji.hr/


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: galeb on January 05, 2019, 07:39:22 pm
Problem je u vlasništvu. Italijani imaju rečenicu "napraviti korak duži od noge".  Taj koji je kupio Tomos očito nije znao u šta se spušta, ili je mislio da će moči sa postoječim resursima. Istina je, da postoji dobar interes za Tomosove mopede, sigurno tržište, samo bi to trebalo izkoristiti na pravi način. Drugo je pitanje tko bi htio uložiti u takvu kompleksnu proizvodnju, lakše je stvarati profit u nečem jednostavnijem. Šteta velika, da bi se to zauvijek gasilo ali šta se tu može, na ovim ex YU prostorima gasile su se mnoge vredne firme. Čoveka koji dobro pozna istoriju Tomosa i uspjehe na svjetskim tržištima srce zaboli kad pomisli, kako je to sve prošlo.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Ado on May 19, 2020, 11:04:49 pm
https://www.youtube.com/watch?v=abO83ZGIeN8


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Gazda on October 15, 2020, 03:39:06 pm
Jedno pitanje, zna li tko od clanova gdje
Mogu naci shemu spajanja struje za tomos 4.8, ili ako ga tko ima da mi poslika?


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Solaris on October 15, 2020, 04:40:15 pm
Imaš ovdje ali se moraš ulogirati.

https://www.scribd.com/doc/45761817/Shema-Tomos-3-5-4-4-5-4-8

poz.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Gazda on October 15, 2020, 09:06:29 pm
Ma to imam. Zanima me di ide koja žica, to nigdi da nađem. Nema mi druge nego nać koga sa istom pentom.


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: MOTORISTA on October 15, 2020, 09:12:49 pm
Probaj ovde:

https://www.tapatalk.com/groups/tomosfr/tomos3-5-4-8-uputstvo-za-upotrebu-i-odrzavanje-t1962.html


Title: Re: Vanbrodski motori TOMOS
Post by: Gazda on October 24, 2020, 09:16:30 pm
Nasao,spojio, podesio.....hvala svima!