PALUBA

RV i PVO => Avioni i helikopteri => Topic started by: Rocker on October 05, 2012, 03:51:53 pmTitle: SU-25
Post by: Rocker on October 05, 2012, 03:51:53 pm
Iako ga relativno često pominjemo u diskusijama, do sada nismo imali temu o ovom sjajnom avionu. Da ne kopiram TT podatke i da malo razbijem kliše, evo za početak jednog interesantnog snimka trenažnog leta školske verzije ovog aviona (UB) i to iz veoma neobične perspektive. :)

http://www.youtube.com/watch?v=KPjCrwDJiJ4


Title: Re: SU-25
Post by: duje on June 27, 2013, 12:58:20 pm
Vir: Defender
http://www.defender.hr/


Gruzija kupila bugarske Su-25 zbog pričuvnih dijelova
 
Datum objave:
27.06.2013

Gruzija je nabavila 10 otpisanih vojnih zrakoplova iz Bugarske, javlja agencija Focus News. Radi se o zrakoplovima Su-25K, koje je Bugarska nabavila u kasnim 1980-im, da bi prošle godine bili prodani za 5.4 milijuna USD, izvjstio je ruski Vzglyad ovog tjedna. Nepotvrđena izvješća kažu kako zrakoplov može biti obnovljen u Tbilisiju i prodan neimenovanoj afričkoj državi. Međutim, ipak se očekuje kako bi zrakoplovi bili izvor pričuvnih dijelova za popravak postojećih zrakoplova, pišu novine.

Title: Re: SU-25
Post by: wermez on June 27, 2013, 01:03:20 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on June 27, 2013, 01:15:57 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.

Ulan-Ude...


Title: Re: SU-25
Post by: momo PT61 on June 27, 2013, 04:37:29 pm
Jedno pitanje:
Da li se još uvek proizvodi Su 25, i gde? Mislim da je u Tbilisiju bila fabrika za vreme CCCP, ali sumnjam da je i dalje u funkciji.

Ulan-Ude...
Nova fabrika i nova oznaka Su-39


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on June 28, 2013, 08:06:42 am
Nije zaziveo taj projekat.
Inace u Tbilisiju su se pravili dvosedi, dok u Ulan Ude jednosedi.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on June 28, 2013, 08:53:52 am
Inace u Tbilisiju su se pravili dvosedi, dok u Ulan Ude jednosedi.

Обратно Трпе.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on June 28, 2013, 11:57:49 am
Zato smo tu, da se ispravimo. :) :)


Title: Re: SU-25
Post by: Adler on April 15, 2014, 05:07:05 pm
Ukrajinski Su-25 iznad istočnog dela zemlje

[attachment=1]

Izvor: Russia Today


Title: Re: SU-25
Post by: duje on July 30, 2014, 12:20:27 pm
Ovdje se radi o analizi upotrebe aviona, barem ja tako mislim, ako misli uredništvo drukčije, neka briše.

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Velika korist, ali i nesrazmjeni gubici ukrajinskih Su-25 u istočnoj Ukrajini

Datum objave:
30.07.2014

Unatoč nizu nedavnih incidenata u kojima su pro-ruski militanti oborili ukrajinske vojne zrakoplove i helikoptere, zrakoplovi i dalje igraju značajnu ulogu u sukobu u istočnoj Ukrajini. Njihovo djelovanje u bliskoj zračnoj potpori snagama na terenu pomoglo je Kijevu nedavno zauzimanje gradova Dzerzhinsk, Soledar i Rubizhne. Osim helikoptera Mi-24 i Mi-8, avioni Su-25 su odigrali najistaknutiju ulogu u zračnoj potpori, ali kao rezultat pretrpjeli nesrazmjerne gubitke.

Sovjetski Savez je uveo Su-25 još 1975. kao protutežu američkom A-10 Thunderboltu. Su-25 je namjenjen bliskoj potpori iz zraka i za napad na ciljeve na zemlji. To je već viđeno u Afganistanu i Čečeniji. Kada je Sovjetski Savez propao, Ukrajina je naslijedila približno 95 aviona Su-25. Od tog broja, 20 je bilo pri kraju svojih resursa. Zbog nedostatka sredstava Ukrajina je napravila nekoliko rezova kako bi struktura snaga bila manja, uključujući i smanjenje broja Su-25 godina. Ukrajinska vojska preostale zrakoplove je objedinila u 299. taktičke zrakoplovnu brigadu sa sjedištem u bazi Kulbakino sjeveroistočno od Odesse. Početkom sukoba na Krimu u veljači ove gopdine, ukupno je u sastavu 299. brigade bio 41 Su-25, od čega 18 u ispravnom stanju.

Kijev je sredstva za remont i modernizaciju Su-25 iskoristio 2003. To se prije svega odnosilo na "instalaciju satelitskog navigacijskog sustava sa optičkim ciljnikom. Nadogradnja je poboljšala preciznost oružanih sustava Su-25 i omogućila djelovanje u uvjetima loše vidljivosti i nepovoljnih vremenskih uvjeta. To je dokazano u kasnijim operacijama protiv militanata u istočnoj Ukrajini na području Donbasa. Od početka borbi u istočnoj Ukrajini u travnju, Su-25 je bio predvodik zračnih napada na separtističke snage i potpora kopnenim snagama Da bi se pojačala njihova sposobnost, Kijev je opremio avione sa B-8M1 80 mm raketnim lanserima osim standardnog 30 mm topa kao i sa 800-litarskim pomoćnim spremnicima goriva za produljenje operativnog djelovanja. Mogućnost Su-25 da bude opremljen teškim naoružanjem, preciznost i čvrsta struktura čine ga idealnim za borbu protiv separatista.

Široka uporaba ovog aviona u napadima na istoku Ukrajine izazvala je i gubitke aviona nakon što su se separatisti opskrbili PZO sustavima iz Rusije. Izgubljeno je ukupno sedam aviona ovog tipa. Nekoliko drugih je bilo oštećeno, ali se uspjelo vratiti u bazu na popravke. Ti gubici predstavljaju gotovo polovicu operativnih ukrajinskih Su-25 prije nego je izbio sukob, premda je u međuvremenu vojska uspjela remontirati i druge te ih dovesti u ispravno stanje.

Kijev je također optužio Rusiju da je srušila ukrajinske Su-25 godina u nekoliko navrata. Vatra je navodno sa ruskog teritorija srušila dva Su-25 nad ukrajinskim gradom Saur Mogila 23. srpnja, a ruski borbeni zrakoplovi su navodno oborili još jedan Su-25 tjedan prije toga raketom zrak-zrak.

Unatoč tim gubicima, Su-25 je iznimno korišten u istočnoj Ukrajini, jer je relativno jednostavan, pouzdan i čvrst avion za napade na zemlji. Su-25 je osobito bio koristan u ranim fazama sukoba, kada je Kijev je imao znatno superiorniju sile i opremu, a militanti nisu imali PZO sustave. Uz nastavak prijetnje ruskog borbenog zrakoplova i povećanja separatističkih sposobnosti za rušenje aviona, Su-25 više nije tako koristan. Niti je tako brz, ali ni opremljen obrambenim i zaštitnim mjerama kao novije proizvedeni zrakoplovi.

Ipak, Kijev će vjerojatno i dalje oslanjati na njega, osim ako Moskva značajno povećava separatističke sposobnosti PZO borbe, kao što su sustavi Buk kojim je srušen malezijski avion. To neće biti lako, jer su pobunjenici zbog toga pod povećanim nadzorom.Title: Re: SU-25
Post by: Solaris on December 21, 2014, 05:09:24 pm
Nisam baš siguran dali je u pitanju SU25 ali mi ovo definitivno izgleda kao neka improvizacija.

[attachment=1]
Slika je sa military pictures.
Zna li netko dali je ovo standardno ili neki domaći rad?

poz.


Title: Re: SU-25
Post by: Adler on December 21, 2014, 05:14:24 pm
Nije. To su mamci, samo što su patrone izvučene da se vide.


Title: Re: SU-25
Post by: Рашо on January 25, 2015, 07:43:00 am
У кокпиту модернизованог Су-25СМ3, недавни снимак...

https://www.youtube.com/watch?v=eIwwwsspzbY


Добро гађају...


Title: Re: SU-25
Post by: švercer011 on March 11, 2015, 07:04:22 pm
Na 2:08 min jel to testiranje izdrzljivosti motora prilikom pogodka metka,dela rakete .......


https://www.youtube.com/watch?v=bMIZF86422g


Title: Re: SU-25
Post by: MOTORISTA on July 14, 2016, 08:00:44 pm
https://www.youtube.com/watch?v=NLPuRhGGPDM


Title: Re: SU-25
Post by: duje on July 28, 2016, 05:47:22 am
Vir: "Večernji list" Vojna povijest  Zagreb
http://www.vecernji.hr/
27.07.2016.

Besmrtni Grač: Suhoj Su-25 „Frogfoot“


U modernoj zračnoj borbi cilj je uništiti neprijateljski avion prije no što on bude u prilici da pogodi vaš. U Drugom svjetskom ratu to se najčešće ostvarivalo ulaskom u rep protivnika i otvaranjem vatre iz različitog tipa oružja. Međutim, u Hladnom ratu, a napose od 60-ih godina jurišni borbeni avioni postaju sve više otporniji, brži i veći, a uvođenjem radara i navođenih raketa borba se distancirala od vizualnog dometa.
 
Snaga i sposobnosti borbenih aviona i obučenost i vještine pilota i tehničkog osoblja imali su presudnu ulogu u svim većim ratovima 20. stoljeća. Svi ti faktori, uz naoružanje i opremu, čine cjelinu borbenog aviona od čijih sposobnosti zavisi njegova (ne)izvršenost zadataka. Borbeni avioni su veoma skup proizvod i kao takav mogu ga priuštiti samo najbogatije zemlje i zemlje koje vode ambicioznu obrambenu politiku. Zadatak svakog jurišnog aviona u borbi je, nakon lovačkih izvidnica zračna podrška i ovladavanje zračnim prostorom. Avioni takvog tipa dobili su svoj zamah konstruiranjem Iljušina IL-2 „Šturmovika“ i Junckersa Ju-87 „Štuke“. Potonji je na višim, a Šturmovik na nižim visinama suvereno vladao nebeskim prostorom i pružao vatrenu podršku na linijama fronta svojim trupama. Ta dva aviona u jeku Drugog svjetskog rata odredila su karakteristike budućeg jurišnog borbenog  aviona, a napredak tehnologije polučit će avione koji nadmašuju karakteristike inih koristeći najsuvremeniju tehnologiju. U modernoj zračnoj borbi cilj je uništiti neprijateljski avion prije no što on bude u prilici da pogodi vaš. U Drugom svjetskom ratu to se najčešće ostvarivalo ulaskom u rep protivnika i otvaranjem vatre iz različitog tipa oružja. Međutim, u Hladnom ratu, a napose od 60-ih godina jurišni borbeni avioni postaju sve više otporniji, brži i veći, a uvođenjem radara i navođenih raketa borba se distancirala od vizualnog dometa.
 
Još od početka 60-ih godina u Sovjetskom Savezu radi se na razvoju efikasnog jurišnog aviona za zračnu kontrolu velikih prostranstava Srednje Azije i Dalekog Istoka i za obranu od napadačkih krstarećih raketa njenog glavnog bipolarnog rivala, SAD-a. Sredinom 60-ih godina u konstruktorskom birou Suhoj došlo je do potrebe za razvijanjem aviona koji će ostvarivati prevlast u svom i neprijateljskom zračnom prostoru. Tu zadaću dobio je Pavel Suhoj, bjeloruski konstruktor jurišnih i lovačkih aviona i uspješni projektant aviona sovjetskih zračnih snaga.

Za vrijeme sovjetsko-afganistanskog rata Grač se pokazao prvom violinom te oružjem za nadoknadu i nedostatak teške ratne tehnike. Iako se kao najučinkovitiji bombarder koristio helikopter Mil Mi-24 „Hind“ (najrašireniji borbeni helikopter u svijetu), zbog svoje dobre oklopne zaštite i moćnog naoružanja, Grač se i nakon ozbiljnijih oštećenja u borbi s mudžahedinima u velikom broju slučaja uspješno vraćao u matičnu bazu, zbog čega je nakon rata u Afganistanu postao jedan od značajnijih komercijalnih proizvoda sovjetske vojne industrije. Treba napomenuti da je putem američke vojne pomoći afganistanskim mudžahedinima dopremljena protuzrakoplovna raketa „Stinger“, ali zahvaljujući Gračevoj žilavosti, brzini i činjenici da je parao zračni prostor leteći vrlo nisko s vrlo visokim manevarskim sposobnostima. Arsenal oružja koje je nosio taj zrakoplov bio je izuzetno širok i obuhvaćao je svaki tip bombe u naoružanju sovjetskog ratnog zrakoplovstva. Su-25 svojim konceptom preživljavanja direktnih pogodaka potpuno je opovrgnuo brojna mišljenja i stereotipe sovjetskih konstruktora da je jurišnom avionu radi preživljavanja potrebna samo (ili isključivo) nadzvučna brzina. Najveći problem je bio, da kada bi raketa pogodila jedan motor on bi se zapalio a kako su motori bili blizu jedan drugoga vatra se lako širila na drugi pritom potpuno onesposobljavajući zrakoplov. Gračevu „besmrtnost“ omogućavala je pilotska kabina napravljena od titanijumske kade debljine 24mm koja je zadržavala granatu 20mm s ukupnom težinom oklopa od 1.100 kg. Oklopom su zaštićeni i ostali vitalni dijelovi aviona poput poluge za upravljanje i rezervoara za gorivo čiji su zidovi ispunjeni pjenom za sprječavanje eksplozija. Nakon iskustava sa raketom „Stinger“ i „FIM-43 Redeye“ između motora je postavljena čelična ploča za sprječavanje uništavanja oba motora jednim pogotkom, nakon čega su avioni preživljavali i barem s jednim motorom, ako već neoštećeni u cijelosti, se vraćali u bazu. Učinkovito sredstvo protiv zapaljivanja motora na bazi freonskog sustava gašenja i toplinski mamci znatno su smanjili broj gubitaka Grača kroz cijeli afganistansko-sovjetski rat, a bilo ih je 23 uključujući i one oborene na tlu, uz osam pilota i sve to kroz više od 50.000 preleta. Ni jedan pilot nije bio izravno pogođen u pilotsku kabinu, pa je tako za rušenje jednog Grača bilo potrebno ispaliti i do 100 hitaca metaka 12,7 (jedan Grač u bazu se vratio sa 150 rupa od metka istog kalibra).

Od ostale tehnologije, Grač je imao elektronske nišanske ciljnike ASP-17 i laserski daljinomjer-označivač Kylon-PS, te radio kompas, radarski brzinomjer i radarski mamac. Mogli su nositi i rakete zrak-zrak, a laserski vođene rakete H-25ML imale su od 139 ispaljenja čak 137 pogodaka. Kokpit je opremljen TV ekranom sistema ciljanja Shkval. Treba uzeti u obzir da su se sovjetski borbeni avioni opremali tih godina u skladu sa svojim mogućnostima, a kokpiti pilota uglavnom su sadržavali analogne komande za razliku od američkih koji su imali uglavnom monokromatske CRT displeje te digitalne kontrole. To nikako ne umanjuje Gračevu ubojitost, a njegova modernizacija (Su-25KM „Scorpion“) početkom 21. stoljeća čini ga još ubojitijim, i to s redizajniranim kokpitom, novim navigacijskim sustavom, 2 LCD displeja i HUD displejem, a osposobljen je za uporabu svih vrsta oružja, koje je napredovalo zbog nepotpisivanja (neratificiranja) sporazuma SALT II kojeg je karakterizirala redukcija nuklearnog naoružanja.

Od afganistanske invazije, kada je njegovo ispitivanje opravdalo njegovu ulogu, počinje se koristiti u budućim ratovima (Iračko-iranski rat, Prvom i Drugom čečenskom ratu, Gorskom Karabahu, Abhaziji, Angoli, ratu Etiopije i Eritreje, pa i Makedoniji) koji su usmjeravali njegovu nadogradnju i potencijalnu modernizaciju.

•Konstruktor: OKB-Suhoj

•Tip: jurišni borbeni avion

•Podaci o razvoju: početak proizvodnje: 1968.;prvi let prototipa 22. 10. 1975.

•Dimenzije: dužina: 15,53m; raspon krila: 14,36m; visina: 4,80m; površina krila: 30,10m2

•Težina: prazan: 9.315kg; maksimalna poletna: 17,600kg; interno gorivo: 3000kg

•Performanse: maksimalna brzina: 970km/h; operativni plafon: 7000m

•Motor: 2x Sojuz R-95Š turbomlazni potiska 40,20 kN bez dodatnog sagorijevanja, hlađeni zrakom

•Naoružanje: top GŠ-30-2 30mm sa 250 granata; do 4000kg borbenog tereta na 10 podkrilnih nosača

Autor:
David Magdić, mag. hist.


Title: Re: SU-25
Post by: pvanja on January 29, 2017, 09:06:42 pm
Su-25SM operacije sa travnate piste.

https://youtu.be/KNrYZXus6ug


Title: Re: SU-25
Post by: MOTORISTA on March 30, 2017, 11:44:10 am
Jedna iz rata 2008. Ruski Su-25 pogođen Iglom.

[attachment=1]


Title: Re: SU-25
Post by: pvanja on March 30, 2017, 03:40:54 pm
I Su-25 i A-10 su ispunili sve kriterijume po pitanju otpornosti. Nazalost za sad nema na vidiku njihove zamene.


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on March 30, 2017, 04:32:47 pm
I Su-25 i A-10 su ispunili sve kriterijume po pitanju otpornosti. Nazalost za sad nema na vidiku njihove zamene.

Kako nema, pa u SAD će ga zameniti JSF, on je Univerzalan, on je Najbolji, on je Najsuperskiji, on je F-35, on je američki.

A Su-25 je kanta, naravno. 8) :dosada  :jokTitle: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 18, 2017, 10:43:53 pm
Koja je cena polovnog SU 25 ? Da li je bolje razvijati "ORAO" ili kupiti SU 25 ?
"


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 18, 2017, 10:53:27 pm
Bila je nekada davno diskusija o toj temi. Ako malo potrazis sigurno ces negde pronaci na forumu. SU-25 je daleko sposobniji avion od J-22, i ma koliko osavremenjen bio, Orao nece moci da ispuni one zadatke koje moze SU-25. Sada, sta je za nas bolje, to je vec druga tema.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 19, 2017, 09:09:26 am
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 19, 2017, 09:23:04 am


Kao i "kod nas" i u bivšim SSSR mnogo šta je prestalo da postoji ili da radi, da se pravi, negde 1992. godine. Su-25 je proizvođen u Tbilisiju i na teritoriji Rusije, najmanje dva pogona su ga proizvodila. Ipak, do kraja 1992. završene su državne narudžbe, iscrpene su zalihe sklopova i delova, a za nove nije bilo ni narudžbi ni para. Nastavila su rad samo odeljenja za razvoj, koliko su mogla. Tako je nastao usavršeni Su-39, kao modernizacija Su-25.

Inače, Su-25 je prava "ruska mašina". Poleće i sa travnatih aerodroma, lako se održava i popravlja, "obični" TMM srču mnogo goriva. Avion je oklopljen, može se na njega nakačiti svašta od oružja i dodati svašta od opreme.

J-22 Orao i Su-25 "Grač" - "Gačac" su prosto različite kategorije. Su-25 je mnogo teži i sposobniji avion, ali sporiji i manje okretan od Orla.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 19, 2017, 06:05:14 pm
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 19, 2017, 06:43:40 pm
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?

Kad bi baba bila muško, imala bi trolu. A ja bih uzeo modernizovanog Suhoja.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 19, 2017, 07:45:58 pm
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.

Samo bi te zamolio da mi javis odakle bi nabavio stotinjak pilota za te avione i jos toliko operatora, plus ljude koji bi sve to odrzavali.
Ah da, i odakle bi nabavio lovu za njihove plate.

Nekad smo bili drzava koja je mogla imati 400-500 borbenih aviona sa kompletima letackih i posada za odrzavanje, sada nemozemo skupiti 40-50 aviona zajedno (borbenih, skolskih, transportnih, pa cak i helikoptere ubaci u ovu brojku), a i ti su nam neodrzavani i polovina ih ne leti, a i fale nam posade za letenje i odrzavanje za njih.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 09:10:19 am
Procitao sam da se SU 25 ne proizvodi jos od 1992. god. i da je cena polovnog pet  miliona dolara, sto je nikakva para za neku drzavu. Za male pare mozes da kupis 40-50 aviona.

Samo bi te zamolio da mi javis odakle bi nabavio stotinjak pilota za te avione i jos toliko operatora, plus ljude koji bi sve to odrzavali.
Ah da, i odakle bi nabavio lovu za njihove plate.

Nekad smo bili drzava koja je mogla imati 400-500 borbenih aviona sa kompletima letackih i posada za odrzavanje, sada nemozemo skupiti 40-50 aviona zajedno (borbenih, skolskih, transportnih, pa cak i helikoptere ubaci u ovu brojku), a i ti su nam neodrzavani i polovina ih ne leti, a i fale nam posade za letenje i odrzavanje za njih.

Ma nisi me shvatio. Ja ovo govorim cisto hipoteticki. Znam ja da mi u Srbiji nemamo ni industiju, ni vojsku ni narod koji bi HTEO DA JE SLUZI. Nego ovo cisto pitam "sta bi bilo kad bi bilo".....tj. da imamo PRAVU DRZAVU i pare.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 09:12:31 am
Koji bi ti odabrao za RV uzevsi u obzir sve okolnosti?

Kad bi baba bila muško, imala bi trolu. A ja bih uzeo modernizovanog Suhoja.

Za dejstvo po pesadiji ti ne treba bolji od ovog "starog".


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 20, 2017, 09:25:24 pm
Nije on samo za pešadiju. Avion SU-25 ima široku lepezu naoružanja. Pored 30mm dvocevnog topa, moguce je postaviti dodatne topove kalibra 23mm u vidu podvesnih kontejnera, i to ukupno četiri. Takođe, tu su nevođene avio-bombe:

FAB-100
FAB-200
FAB-500
SAB -100
BetAB-500
BetAB-500ŠP
RBK-250
RRBK-500
KMGU-2
ZB-500
ODB-500P

Nevođena raketna zrna:

S-5
S-8
S-13

Nevođene rakete

S-24B
S-25

Vođene rakete:

S-25L
H-25ML
H-29L

Rakete vazduh-vazduh R-60, na modernizovanim avionima moguće je instalirati i rakete R-73.
Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 20, 2017, 10:54:40 pm
Znaci, moguce je ukomponovati topove, tako da ih bude 6 koliko sam shvatio. 2 od 30 mm i 4 od 23 mm? Kojim bi onda borbenim situacijama bila svojstvena ta kombinacija oruzja? Mislim.....ti kalibri ne mogu da probiju oklop tenka....mozda samo kamion ili da pucas po utvrdjenim stambenim objektima. Zid svakako probija.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 21, 2017, 06:20:59 am
Racunaj da bi gadjali gornju stranu tenka gde je oklop dosta tanji, kao i resetke za hladjenje motora tenka koji se nalaze iza kupole.

E sad u kojoj bi situaciji koristili tu kombinaciju, pa verovatno u slucaju da ti nestane NRZ u magacinu, a imas dovoljno topova i granata. :D :D


Title: Re: SU-25
Post by: tihi on April 21, 2017, 06:28:05 am
Znaci, moguce je ukomponovati topove, tako da ih bude 6 koliko sam shvatio. 2 od 30 mm i 4 od 23 mm? Kojim bi onda borbenim situacijama bila svojstvena ta kombinacija oruzja? Mislim.....ti kalibri ne mogu da probiju oklop tenka....mozda samo kamion ili da pucas po utvrdjenim stambenim objektima. Zid svakako probija.

Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk (izuzev prednje strane), pa i A-10 se oslanja uglavnom na top, a mislim da je cak i 23mm dovoljan za proboj gornje i zadnje strane tenka.


Title: Re: SU-25
Post by: Solaris on April 21, 2017, 10:58:53 am
Quote
Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk

Sa koje udaljenosti?

Poz.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 22, 2017, 12:48:19 pm
Bolje da stavis 16 mitraljeza kalibra 7.62 x 54R.....podesis na 800 m u razmaku od po dva metra.....pokrijes povrsinu od 32 metra......to je smrt za pesadiju!


Title: Re: SU-25
Post by: HrcAk47 on April 22, 2017, 01:01:49 pm
Bolje da stavis 16 mitraljeza kalibra 7.62 x 54R.....podesis na 800 m u razmaku od po dva metra.....pokrijes povrsinu od 32 metra......to je smrt za pesadiju!

Ne vode se danas ratovi baš tako.


Title: Re: SU-25
Post by: stojan1974 on April 27, 2017, 02:28:29 pm
Inace.....ako avion pruza podrsku pesadiji na terenu.....npr. sa gravitacionim bombama.....na koju visinu mora da se spusti da bi bio precizan? Ako koristi tzv. "pametne" bombe.....sa koje visine tad moze da pruza podrsku pesadiji i koja je ekonomska isplativost jer su one, cini mi se vredne po milion dolara. Ovo sve pricam kao laik koji je tu i tamo nesto procitao ili video na tv.


Title: Re: SU-25
Post by: trpe grozni on April 27, 2017, 09:48:17 pm
To mnogo zavisi od tipa aviona i sistema za nisanenje koji isti ima. Glavnina podrske pesadiji se pruza NRZ-ima, a nevodjene i vodjene gravitaciske bombe se vise koriste da gi razbili odbrambenu liniju protivnika, jer su za to efikasnije od NRZ.

Uglavnom sovjeti/rusi su imali bolji sistem za gadjanje gravitaciskim bombama, dok se zapad vise oslanjao na "pametne" bombe, ali i to se menja tokom vremena.


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 27, 2017, 10:28:31 pm
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?


Title: Re: SU-25
Post by: tihi on April 27, 2017, 10:56:06 pm
Quote
Pancirna zrna od 30mm bez problema probijaju tenk

Sa koje udaljenosti?

Poz.

Probojnost pancirnog zrna sa Gau-8 (ili bushmastera) na 1000m je 55mm, sto je dovoljno da se tenk probusi sa strane, odozgo ili od pozadi. Bocni oklop T72 tenka je je svega 20mm (donja strana), gornji oklop verovatno nije nista bolji, a naravno tu je i hladnjak koji nema oklopa.


Title: Re: SU-25
Post by: Milan (longtrip) on April 27, 2017, 11:01:03 pm
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?

исправка :модел Су-25ТМ (Су-39 ) , има могућност да користи КАБ-500КР


Title: Re: SU-25
Post by: kumbor on April 28, 2017, 08:29:52 am
Ja sam čitao da osnovne verzije ovog aviona nemaju mogućnost korišćenja vođenih avio bombi tipa KAB-500Kr. Da li je kasnijim modernizacijama dodata ta mogućnost ili ne?

исправка :модел Су-25ТМ (Су-39 ) , има могућност да користи КАБ-500КР

А како модернизација СУ-25 у верзију ТМ код Руса тихо иде већ годинама, велики број летелица већ може носити вођена У/С. СУ-25 је доказао велику жилавост, отпорност на поготке. Нешто не видим да се ради на новом јуришнику који би га заменио. "Гачаца" још увек има пуно - довољно у ресурсу.


Title: Re: SU-25
Post by: treci puk on April 28, 2017, 11:10:24 am
Svoju otpornost i žilavost je dokazao već nakon prve borbene upotrebe, u Avganistanu, 1980. godine. Zabeležen je i slučaj o povratku aviona u bazu sa 150 artiljerijskih pogodaka. Postoje različiti izvori o broju izgubljenih aviona u Avganistanu. Po nekima je to 23 aviona i 8 pilota, drugi izvori govore o 33 aviona i 12 pilota, treći o 34 aviona (24 izgubljena u vazduhu i 10 uništena na zemlji) i takođe 12 pilota. Međutim, kako se navodi, ni jedan avion nije pao zbog smrti pilota ili gubitka goriva, već je pad usledio nakon pogotka u motore ili kidanja delova zmaja aviona ili pak iz trećih razloga.