PALUBA

RV i PVO => Civilna Avijacija => Topic started by: wermez on October 22, 2012, 11:11:07 amTitle: Air Serbia
Post by: wermez on October 22, 2012, 11:11:07 am

Pravi se novi JAT sa EmiratimaBeograd -- Vlada namerava da formira novi Jat koji bi bio očišćen od svih dugova, ali i da obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa Erbasom, piše Blic.

Kako je izjavio Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u planu je formiranje nove kompanije koja bi bila bez dugova.

"Ali planiramo da obnovimo stari aranžman sa Erbasom za lizing 12 novih aviona, za šta bi ta nova kompanija dobila državne garancije od 140 miliona dolara", rekao je Dinkić za Blic.

Dinkić je rekao da Vlada namerava da sklopi taj aranžman jer je stara flota neadekvatna i nekonkurantna. Međutim, Dinkić navodi i da se tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Abu Dabiju došlo na ideju da se avio kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad, uključi u ceo ovaj projekat tako što bi Etihad preuzeo na sebe državnu garanciju od 140 miliona dolara, ali bi zauzvrat postao suvlasnik Jata.

"Ovaj predlog je još u fazi ideje, međutim, odluka da se pravi novi Jat i obnovi flota je definitivno odluka Vlade Srbije", rekao je Dinkić.

On je rekao i da su UAE zainteresovani za investiranje u srpsku poljoprivredu da bi za sebe obezbedili prehrambenu sigurnost i da su joj zbog toga potrebni adekvatni logistički centri - luka na Dunavu i kargo terminal na beogradskom aerodromu za transport svežeg voća i povrća.


Izvor: Blic


Title: Re: Air Serbia
Post by: Titan on October 22, 2012, 03:29:47 pm
Е ово већ личи на нешто, само што је досад било толико обећања извесног министра да сумњам да ћу икад поверовати више у његове "идеје" док се исте не материјализују у виду конкретних уговора између две државе.


Title: Re: Air Serbia
Post by: wermez on October 22, 2012, 05:37:01 pm
Baš me interesuje da li će konačno biti promenjeno ime Jugoslovenskog Aero-Transporta.
Ne znam zašto bi ime bilo zadržano.


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on October 22, 2012, 05:46:57 pm
Baš me interesuje da li će konačno biti promenjeno ime Jugoslovenskog Aero-Transporta.
Ne znam zašto bi ime bilo zadržano.
Ali već odavno se primenjuje naziv samo kao JAT Airways, bez tumačenja šta je ono "J". I na engleskom ne čitaju ga kao Yat, već kao džat. Iako sam lično dosledan u odricanju od prazne forme jugoslovenskog nasleđa (tamo gde je ono jeste prazna forma), JAT mi uopšte ne bode oči. Kako god okrenuli reč je o propaloj firmi, sa pregršt zastarelih aviona, koji lete samo zahvaljujući stručnosti aviomehaničara. Treba ga prodati dok ne bude baš beznadežno kasno, a vrlo smo blizu toga. Vreme ubrzano ističe.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Bozo13 on October 22, 2012, 09:41:51 pm
Jedno je firma, koja pitanje koliko je zanimljiva, a drugo je brand JAT, koji ima i istoriju u među ljudima (bar na našim prostorima) znan je.


Title: Re: Air Serbia
Post by: ssekir75 on October 22, 2012, 10:58:34 pm
da, JAT - Joke About Time ;D


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on October 22, 2012, 11:25:07 pm
da, JAT - Joke About Time ;D

Upravo tako! Joke about (on) time.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Titan on October 23, 2012, 08:33:01 am
Шта фали називу САТ тј SAT?  ;D
Мислим, ако настане нова фирма, онда и нови назив...


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 23, 2012, 12:44:12 pm
Ne smeju da je nazovu SAT, utužiće ih Mirko Alvirović  :)


Title: Re: Air Serbia
Post by: kilezr on October 23, 2012, 10:44:44 pm

 Raspisaće " međunarodni tender" pa ko pobedi na njemu " kumovaće" novom Jatu :udri


Title: Re: Air Serbia
Post by: Rocker on October 24, 2012, 12:34:01 am
Шта фали називу САТ тј SAT?  ;D
Мислим, ако настане нова фирма, онда и нови назив...


Još ako bi imali neki Antonov u floti, pa da registracija bude SAT AN-xx...bili bi vrlo popularni među kontrolom leta. ;D


Title: Re: Air Serbia
Post by: Kaćo on October 24, 2012, 07:06:36 pm
Koliko sada ima aviona JAT u "operativnoj upotrebi".


Title: Re: Air Serbia
Post by: wermez on October 25, 2012, 07:30:31 am
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=10&dd=24&nav_id=654700

   
Ovo je plan za Jat
Izvor: Novosti

Beograd -- Početkom novembra prvi koraci Vlade Srbije ka prodaji nacionalnog avio-prevoznika, pišu Novosti.

Nacionalna avio-kompanija neće bankrotirati. Kako je “Novostima” potvrđeno u Vladi Srbije, “Jat” uskoro, zapravo, očekuje restrukturiranje. Kada se ovaj posao završi, a kako kažu u Nemanjinoj 11 - za to je potrebno vreme, “doterani” nacionalni avio-prevoznik, sa optimalnim brojem zaposlenih i bez dugova, na tenderu će potražiti i novog strateškog partnera.

Za razradu i sprovođenje svih detalja ovog plana, kako saznaju “Novosti”- Vlada Srbije će već prvih dana novembra formirati operativni tim, koji će voditi Ministarstvo finansija.

I najava o ponovnom aktiviranju ugovora iz 1998. godine o nabavci “Erbasovih” aviona, zasad je, kako je rečeno, još uvek samo ideja. O njoj, kako “Novosti” saznaju u sedištu najvećeg evropskog proizvođača aviona u Tuluzu, sa “Erbasom” nije bilo razgovora. U Vladi pak kažu da će se u pregovore krenuti čim se oformi operativni tim.

Za restrukturiranje “Jata” potrebno je, kako nezvanično saznajemo, između pet i sedam miliona evra. Tačnije, toliko novca bi, govore računice, zatvorilo socijalni program u zavisnosti od broja zaposlenih, koji će se dobrovoljno prijaviti za odlazak iz firme i po godini radnog staža dobiti 300 evra.

Računa se da bi “Jat” trebalo uz otpremnine da napusti oko 500 zaposlenih. Uz novac za socijalni program, kako saznajemo, potrebno je i još 20 miliona dolara za depozit “Erbasu”, pošto je 1998. godine uplaćen samo deo avansa u iznosu od 23 miliona dolara. Iako je ugovorom sa “Erbasom” predviđena nabavka osam aviona, u flotu “Jata” će stići 12 letelica i to četiri putem finansijskog lizinga i osam uz operativni lizing. Uz državne garancije “Jat” će se zadužiti 140 miliona dolara za nabavku flote.

Osnivanje nove nacionalne avio-kompanije, koja će biti rasterećena svih obaveza “Jat ervejza”, bila je ideja prethodne vlade, koja je 2010. donela taj zaključak i godinu dana kasnije raspisala tender za izbor strateškog partnera, ali se nije javio nijedan ponuđač. “Jat” je bio ponuđen na prodaju i 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio. Još od 2007. godine kao potencijalni partneri “Jata” provlačili su se kroz medije i izjave nadležnih brojne kompanije - ruski “Aeroflot”, “Island er”, “Turkiš erlajns”, bivši vlasnici “Marba”, “Baltik avijejšn sistem”, konzorcijum domaćih privrednika, “Er Azija”, a sada je u igri “Etihad”.

U svakom slučaju, Vlada Srbije će, kao vlasnik “Jata”, održati kontinuitet saobraćaja i prevoza putnika, što je u ovom trenutku i najvažnije. Idealno bi bilo da se ceo proces restrukturiranja i formiranja nove kompanije odradi tokom zimske sezone. Da prvog dana letnjeg reda letenja (poslednja nedelja marta 2013) nova kompanija startuje sa radom, da samo nastavi tamo gde je “Jat” stao. Taj model primenjen je u slučaju “Al Italije” ali i grčkog “Olimpika”.


Title: Re: Air Serbia
Post by: wermez on October 25, 2012, 07:31:41 am
Kaćo
po Vikipediji ima
ATR 72-202  4 komada
Boeing 737-30010  10 komada


Title: Re: Air Serbia
Post by: wermez on November 06, 2012, 10:00:00 am
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=11&dd=06&nav_id=657975

Jat dobija nove avione?

Izvor: Novosti

Beograd -- U Ministarstvu finansija u utorak počinju pregovori sa francuskim Erbasom oko nabavke aviona za srpsku nacionalnu avio-kompaniju.

Najviša delegacija proizvođača letilica iz Tuluza dolazi sa ponudom, koja je navodno "toliko povoljna da srpska strana ne može da je odbije", ali se detalji čuvaju u tajnosti.

U svakom slučaju, Vlada Srbije je rešena da na ugovor iz 1998. godine o nabavci Erbasovih aviona konačno stavi tačku, a Francuzi su spremni da isporuku upodobe potrebama srpske avio-kompanije.

Ukoliko ponuda zaista odgovara potrebama srpske strane, onda je reč o kupovini 12 aviona na lizing.

Uz davno uplaćen deo avansa od 23,5 miliona dolara, Srbija bi trebalo da uplati na ime depozita još 20 miliona dolara. Uz državne garancije Jat će se zadužiti 140 miliona dolara za nabavku flote.

U pitanju su letilice iz porodice "A 320", a u zavisnosti od tipa aviona i opreme cena se kreće od 40 do 50 miliona dolara po letilici. Ako pregovori sa Erbasom budu uspešni, sledi ugovaranje motora, a prema oceni stručnjaka najprihvatljivija varijanta je da to bude CFM. Naravno, motori ulaze u cenu aviona.

U ranijim razgovorima sa Erbasom ponuđeni rok za isporuku letilica bio je 2015. godina, ali je moguće da to bude i znatno ranije ukoliko je neka avio-kompanija odustala od porudžbine.

Očekuje se da predstavnici Erbasa u utorak predlože i rok u kojem je moguća isporuka.


Title: Re: Air Serbia
Post by: wermez on November 07, 2012, 10:12:35 am
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=11&dd=07&nav_id=658291

Jat - budući lider u regionu

Izvor: Novosti

Beograd -- Nova srpska nacionalna avio-kompanija kreće sa radom u martu naredne godine, sa početkom letnjeg reda letenja.

Tada u novu kompaniju, sa maksimum 600 zaposlenih, stižu i četiri "erbasa 319", koje će država pribaviti na lizing.

Na jesen 2013. stiže i još četiri letilice ATR 72-500, takođe na lizing.

Do kraja ove godine biće potpisan memorandum o razumevanju sa "Erbasom", a u februaru i ugovor o kupovini četiri aviona tipa A 320, koji bi u Srbiju trebalo da stignu 2015. godine. Ovo su rezultati održanog sastanka ministra finansija Mlađana Dinkića sa predstavnicima "Erbasa".

Do sredine decembra biće formirana nova nacionalna avio-kompanija kao ćerka firma "Jat ervejza".

To je jedini način da se na novu firmu do proleća prenesu prava, slotovi, vlasništvo nad avionima i neophodan kadar. Računa se da nova kompanija može biti rentabilna sa maksimum 600 zaposlenih.

Prema oceni stručnjaka, srpski avioprevoznik biće lider u regionu. Velike su šanse da naš prevoznik svoja dva aviona "boinga 737-300" stacionira u Skoplje i odatle pod svojom oznakom saobraća ka Evropi. Takođe, nije isključena ni mogućnost da jedan avion ode i u Sarajevo, s obzirom da je "Turkiš erlajns" izašao iz "BiH erlajnsa".

Budžetom za narednu godinu predviđene su otpremnine za "višak" u "Jatu". Računa se da će u ovaj program ući oko 300 radnika, a isto toliko ispunjava uslove za odlazak u penziju. Jedan od predloga je da nova kompanija nosi naziv "Jat serbien erlajns" kako bi se sačuvao prepoznatljiv brend star više od 60 godina.

Čim se, u februaru naredne godine sa "Erbasom" potpiše ugovor o nabavci aviona, srpski prevoznik će osetiti benefite.Obuka samo jednog pilota košta 80.000 evra. Za lizing ATR pobrinuće se matična firma "Erbasa" EADS, koja je suvlasnik i ATR sa 50 odsto, pišu Novosti.

Za kupovinu četiri aviona A 320, a čime se aktivira ugovor iz 1998. godine, za koje je Srbija dala avans od 23,5 miliona dolara, državne garancije daće se tek nakon usvajanja budžeta za 2015. godinu, kada je planirana i isporuka. Ovo, obe strane u pregovorima, ocenjuju kao veliki ustupak francuskog


Title: Re: Air Serbia
Post by: Рашо on October 23, 2013, 10:20:35 pm
Пробни лет првог авиона "Ер Србија"

среда, 23. окт 2013, 07:30 -> 20:04

Први авион нове авио-компаније "Ер Србија" завршио први пробни лет на релацији Београд–Ниш–Београд. Затим, промотивни лет до Новог Сада. "Ербас А319" током лета пратили су авиони Војске Србије. Први званични лет је у суботу - дестинација Абу Даби.

Неколико минута пре 12 часова изведен је пробни лет првог авиона авио-компанија "Ер Србија", на релацији Београд-Ниш-Београд, након чега је изведен и промотивни лет до Новог Сада.

Нови авион "ербас А319" пратили су авиони Војске Србије, а са пробног лета за Ниш вратио се на београдски аеродром око 13.10 часова.

Техничким летом било је предвиђено да авион прелети Ниш како би се утврдило да ли може да добије и пловидбену дозволу.

"Од техничких караткеристика, усаглашености свих процедура, до тога да ли је особље које је задужено за реализацију лета, и кабинско и летачко, да ли испуњава све те услове. Без тога авион не може да полети и то је гаранција да авион испуњава апослутно све техничке услове", рекао је в. д. директор Директората цивилног ваздухопловства Милан Живановић.

После пробног лета, око 15 часова уследио је и промовитни лет до Новог Сада, у пратњи "супер галеба Г4" и "мигова 29", који су изводили активности у овиру редовне летачке обуке "праћење цивилног авиона". Од Новог Сада, прелет изнад београдског Ушћа, Калемегдана и Авале.

То је и први промотивни лет једног већег авиона у Србији после 20 година. Претходни такав, кажу они који се тога сећају, изазвао је једнако интересовање пилота.

"Амбиција сваког пилота је да направи корак даље у каријери, у овом случају то је преобука за нови тип авиона. Увек је добро пробати нови тип авиона, видети како вам лежи, какве су вам перформансе и врло је ин бити на авиону који је у том тренутку ин", рекао је пензионисани пилот ЈАТ-а Зоран Модли.

Како каже, средином 70-тих то је био "боинг 737", а сада, на самом старту прве деценије трећег миленијума, то је "ербас 319".

"Ербас А319" за српске пилоте значи и неколико новина - од у потпуности електронизованог кокпита до управљачке палице попут џојстика са стране.

Овај авион троши мање горива, па је и емисија издувних гасова мања.

Инспектори Директората цивилног ваздухопловства надгледали су све елементе током лета и, уколико све буде у реду, авион ће добити дозволу за редовне летове у Србији.

Први авион "Ер Србије", слетео је 19. октобра на београдски аеродром "Никола Тесла".

"Ер Србија" званично ће почети да послује 26. октобра, за када је заказан први промотивни лет на релацији Београд-Абу Даби.

Влада Србије је 1. августа са "Итихад ервејзом" потписала споразум о стратешком партнерству којим ће компанија из Уједињених Арапских Емирата постати власник 49 одсто капитала српске авио-компаније и на основу којег ће "Јат ервејз" променити име у "Ер Србија".

Izvor: www.rts.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Kaćo on October 24, 2013, 11:58:45 am
Srećan početak rada nove kompanije.
To što neki spočitavaju da je avion star 8 godina,i da je lizingovan,su nebitne stvari.Jedino da se rješe problemi oko letenja u EU.
Ne znam kod koga je bio prije ovaj avion,(nezvanično-afrika)ali se pet dana dodatno čisti kabinski prostor.Kolega koji sa mnom radi,koji je upravo došao iz BG i ima neke veze sa JAT-ovim uposlenicima,kaže da su se izmjenjalo nekoliko firmi koje se time bave.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Рашо on November 19, 2013, 10:20:49 am
Десет нових авиона за "Ер Србију“

уторак, 19. нов 2013, 07:59 -> 09:06

"Ер Србија" купује нове авионе, нове генерације. Десет "Ер Басових" летелица "А320нео" биће испоручене од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Дубаију.

Десет "Ер Басових" летелица "А320нео", које је наручила "Ер Србија", биће испоручене од 2018. до 2020. године, саопштено је на ваздухопловној изложби у Дубаију, јавља извештач РТС-а.

Цена авиона на тржишту премашује милијарду долара, али пошто су наручени као део велике наруџбине партнерске компаније "Итихад" из Абу Дабија, цена ће бити нижа.

Осим тога, како је у име Владе Србије, већинског власника "Ер Србије", саопштио Синиша Мали, "Ер Бас" прихвата да се за плаћање искористи и депозит, који је још 1998. године уплаћен за обнову флоте "Јата", тадашњег нацоналног авиопревозника.

Десет нових летелица треба да замене авионе који се тренутно изнајмљују, да би се постепено "пензионисали" сви постојећи авиони "бониг 737" који лете четврт века.

Тиме се испуњава и циљ новог руководства да "Ер Србија" постане авиокомпанија светске класе јер ће, како каже генерални директор Дане Кондић, бити прва у региону која има ову, најмодернију флоту.

Ознака "нео" показује да је реч о летелицама са новом опцијом мотора који троше мање горива, јефтинији су за одржавање, мање загађују ваздух и тиши су од старих модела.

Од како је 2010. тај модел представљен на тржишту, наручено је безмало 2.500 хиљаде летелица, што га чини најпродаванијим авионом у историји модерне авијације.

Извор: www.rts.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Brok on November 20, 2013, 04:59:41 pm
Nekadašnji JAT, a sadašnja Er Srbija, još uvek nema direktih letova za SAD, već se ide, uglavnom, preko Nemačke.
To ima nekih neizmirenih računa od ranije, mislim bukvalno u novcu, ili je nešto drugo, recimo politika, u pitanju.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Bozo13 on November 21, 2013, 12:11:13 am
Samo su € ili $ u pitanju.

Lakše zapuniti avion u Frankfurtu ili Parizu za SAD nego u BG.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Zaslon on November 21, 2013, 12:57:16 am
Kao prvo trenutno nisam siguran da li je beogradski aerodrom (LYBE) dobio američku "kategoriju I" (koju je izgubio negde posle 2000-te) da bi uopšte mogao obavljati direktne letove ka SAD, drugo trenutno u floti AS nema aviona za takav let a treće a možda i najvažnije (jer prethodna dva uslova su tehničke prirode i mogu se ispuniti) nisam siguran u isplativost/oprvadanost takve jedne linije, što će reći @Bozo13 u pitanju su $ tj. €.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 17, 2014, 01:24:51 pm
„Er Srbija“ opet na „Ataturku“


17.06.2014

U Ankari u ponedeljak postignut dogovor sa Turskom. Naš nacionalni avioprevoznik dobio je slotove (vremena sletanja i poletanja) koje je tražio

[attachment=1]

Dogovor srpskih i turskih civilnih vazduhoplovnih vlasti postignut je u ponedeljak na sastanku u Ankari, saznaju „Novosti“. „Er Srbija“ se sa sekundarnog, „Sabih Gukčen“, vraća na glavni istanbulski aerodrom - „Ataturk“. Naš nacionalni avioprevoznik dobio je, tačno u minut, slotove (vremena sletanja i poletanja) koje je tražio. Putnici će uskoro biti obavešteni od kog datuma će „Er Srbija“ saobraćati ka „Ataturku“. Naša avio-kompanija imaće u redovnom saobraćaju sedam letova nedeljno ka „Ataturku“.

Sa druge strane, turskim prevoznicima, „Turkiš erlajnsu“ i „Pegazusu“, biće produžene dozvole za letove ka Beogradu. Podsećanja radi, turskim kompanijama bile su ranije izdate samo privremene dozvole, koje ističu krajem ovog meseca. Takođe, umesto 21. leta nedeljno, koliko su Turci imali do sada, ubuduće će se taj broj, smanjiti na 18, i to 14 „Turkiš„ i četiri ostaju „Pegazusu“.

U samo dva sastanka, prvi između avio-kompanija prošle nedelje i drugi u ponedeljak između predstavnika vazduhoplovnih vlasti dveju zemalja, srpska i turska strana pronašle su kompromis. Srbija se pozivala na reciprocitet, koji garantuje međudržavni sporazum. A to znači, isti broj letova za srpske i turske kompanije i ponuda aerodroma, glavni ili sekundarni. Kako je „Er Srbija“ dobila tražene slotove na „Ataturku“, Turcima se „progledalo kroz prste“, jeste smanjen broj letova, ali će ih ipak biti više u odnosu na našu avio-kompaniju.


Problem zbog loših termina

Problem je nastao kada je „Er Srbija“ nepovoljnim terminima letenja praktično oterana iz glavne istanbulske vazdušne luke na „Sabihu Gukčen“, dok su turski prevoznici na aerodromu „Nikola Tesla“ imali idealna vremena poletanja. Takođe, tri puta više letova su imale turske kompanije od našeg prevoznika.

T. Spalević
Večernje novosti (http://www.novosti.rs)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Solaris on November 07, 2014, 01:43:45 pm
DVA LETA DNEVNO
ZAGREB-BEOGRAD ZRAKOM Nakon 23 godine uspostavljena zračna linija - prvi let 12. prosinca


BEOGRAD/ZAGREB - Aviokompanija Air Serbia najavila je u petak uvođenje dvaju letova dnevno između Beograda i Zagreba, koji počinju od 12. prosinca ove godine.

To će označiti ponovno uvođenje zračne linije između dva grada, na kojoj je zadnji let bio prije 23 godine, navodi se u priopćenju srbijanske nacionalne aviokompanije.

Prema redu letenja, zrakoplovi će iz Beograda polijetati u 7,35 i 18,20 sati, a iz Zagreba u 10,05 i 20,40 sati. Kako se doznaje, najjeftinija će povratna karta stajati oko 110 eura.

U priopćenju se prenosi i izjava generalnog direktora Air Serbia Dane Kondića kako će letovi na liniji za Zagreb "odgovoriti na sve veću potražnju za poslovnim i turističkim putovanjima osoba koje često putuju između dvije metropole i omogućit će im značajnu uštedu vremena u usporedbi s putovanjima vlakom ili automobilom".

Iz Air Serbia podsjećaju da je prvi let na liniji Zagreb-Beograd obavio JAT-ov prethodnik Aeroput u veljači 1928. godine. JAT je ponovo uspostavio letove na ovoj liniji u travnju 1947. godine i održavao ih je do kolovoza 1991. godine.

Air Serbia je počela s radom kao nacionalni avioprijevoznik Republike Srbije u listopadu 2013. godine, a nastala je od nekadašnjeg JAT-a. Naime, prošle je godine srbijanska vlada potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa zrakoplovnom kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Time je prestao postojati nekadašnji Jugoslavenski aerotransport (JAT), potom JAT Airways, a osnovana je nova tvrtka Air Serbia, u kojoj Etihad ima 49 posto vlasničkog udjela, a država Srbija 51 posto.

Air Serbia leti do više od 40 odredišta u Europi, na Mediteranu i Bliskom istoku, s matične međunarodne zračne luke Nikola Tesla u Beogradu. U floti ima deset uskotrupnih i pet turboprop zrakoplova.

http://www.jutarnji.hr/


Title: Re: Air Serbia
Post by: brodarski on November 07, 2014, 02:28:37 pm
Sad počinje trka za dobrim položajima u Beogradu. Sve to uz bagatelnu cijenu karte od 110 eura.


Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on November 07, 2014, 02:46:56 pm
Nije to baš ni tako jeftino, pošto se na tu cenu uvek nakarikaju i ostali troškovi (prevoz do aerodroma, eventualno aerodromske takse i sl.)!

Prosta računica, za odlazak i povratak, nebitno iz kog grada: prevoz Bgd - Surčin 1500 din, Pleso - Zg 10 € (i u obratnom smeru isto toliko), plus sigurno se popije piće na aerodromu dok se čeka na čekiranje karata ...
To znači da putovanje od Bgd do Zg i nazad košta blizu 200 € za jednu osobu.

Mislim da je puno isplativije kolima:

Bgd - Zg, autoputem oko 650 km (u oba pravca - oko 40 lit dizel goriva = 60 €) + putarina, što ukupno iznosi maksimalno 70 - 80 €.
To je proračun za jednu osobu. Ako u kolima putuje više ljudi i dele troškove - tad ispada znatno jeftinije.

Ovome se mora dodati da se kolima iz Bgd u Zg stiže za 3,5 sata - ni avionom nije puno kraće, imajući u vidu da se mora doći bar sat i po pre polaska aviona, radi čekiranja karata i carinske procedure.

Sve u svemu, to je suviše kratka relacija za avion - da bi putovanje bilo isplativo za običnog građanina. Uveren sam da ni za Air serbia to neće biti rentabilna linija.


Title: Re: Air Serbia
Post by: torpedo011 on August 17, 2015, 07:38:13 pm
U Ameriku novim avionima „Er Srbije“

„Er Srbija“ će za Ameriku leteti najverovatnije avionom „erbas A330“, koji će biti kupljen na lizing i koštaće pola miliona dolara mesečno.

To je juče najavio premijer Aleksandar Vučić obilazeći renovirani Terminal 1 beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“. Nije, međutim rekao ko će finansirati nabavku aviona, niti koliko će komada i koje varijante aviona biti kupljeno. To nisu mogli da nam kažu ni u „Er Srbiji“.

Prvi direktni avioni iz Beograda za SAD trebalo bi, prema ranijim najavama, da polete krajem 2015. ili početkom 2016. Prema Vučićevim rečima, Aerodrom „Nikola Tesla“ i „Er Srbija" zajednički će raditi na tome da se ispune svi tehnički i bezbednosni uslovi, posebno u vezi s transferom prtljaga, kako bi narednih meseci bili spremni za letove za Njujork.

Na aerodromu nisu mogli da odgovore na pitanje na šta je mislio premijer Vučić kada je govorio o uslovima za transfer prtljaga uputivši nas na „Er Srbiju“, koja je, kako kaže, odgovorna za prtljag putnika. Ni iz „Er Srbije“, međutim, nismo dobili odgovor.

Nije poznato ni koliko će koštati karta za direktan let do Njujorka, a trenutno je moguće kupiti povratne karte koje, u zavisnosti od prevoznika, datuma, vremena čekanja pri presedanju, koštaju od 210, pa do više od 2.000 evra za ekonomsku klasu.


Vučić je najavio i da će do septembra 2016. biti uložen 21 milion evra iz sredstava aerodroma za rekonstrukciju i poboljšanje kapaciteta. Vlada je, kazao je, zadovoljna poslovnim rezultatima aerodroma i nacionalne avio-kompanije, i naveo da je aerodrom 1. avgusta oborio rekord, a da je „Er Srbija“ u trećoj nedelji jula imala najbolju sedmicu i da je popunjenost kabina 93 odsto.

- Ove godine od aerodroma smo prihodovali 13 miliona evra, a očekujemo i međudividendu veću od nekoliko stotina miliona dinara u septembru - rekao je Vučić.

On je kazao da se od „Er Srbije“ očekuje da bude profitabilna navodeći da kompanija ima sedam odsto više putnika nego lane, a da je popunjenost veća nego ikada ranije.

Premijer je rekao da će do 28. avgusta biti izabran privatizacioni savetnik za aerodrom koji će predložiti Vladi model za to preduzeće, odnosno da li će se ići u privatizaciju ili u koncesiju.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/582738/U-Ameriku-novim-avionima-Er-Srbije


Title: Re: Air Serbia
Post by: Bozo13 on August 17, 2015, 10:18:47 pm
Neznam koliko su pune druge linije Air Srbije, ali linija Lj-BG uvek je popunjena do zadnjeg sedišta. Istotako cenovno je ugodnija (ujutro iz LJ u BG i popodne nazad) od vožnje sa autom Lj-Bg-Lj, cestarina te nočenja u hotelu.


Title: Re: Air Serbia
Post by: švercer011 on August 17, 2015, 10:29:37 pm
Neznam koliko su pune druge linije Air Srbije, ali linija Lj-BG uvek je popunjena do zadnjeg sedišta. Istotako cenovno je ugodnija (ujutro iz LJ u BG i popodne nazad) od vožnje sa autom Lj-Bg-Lj, cestarina te nočenja u hotelu.
Ali zato nemas nocni zivot,pa ove nase drugarice od 20 do 25 godina,mesano meso sa mnogo hleba pride itd itd  :P  ;D ;D


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 23, 2016, 07:32:37 pm
Uspešan prvi direktan let "Er Srbije" od Beograda do Njujorka


23.06.2016

Putnici: Konačno bez presedanja do SAD


Avion Erbas A330 „Nikola Tesla”, koji je jutros direktno poleteo iz Beograda ka Njujorku, sleteo je na njuroški aerodrom JFK, nakon devet i po sati leta.

Letelica je na aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi (JFK) dočekana vodenim topovima, u znak dobrodošlice, kao i elektronskim bilbordom na kome je pisalo „JFK aerodrom pozdravlja Er Srbiju”.

Predviđeno je da se, nakon sletanja, novinarima obrate predstavnik njujorškog aerodroma i ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović, koja predvodi srpsku delegaciju.

Avion, sa više od 250 putnika, poleteo je jutros oko osam sati, posle skoro četvrt veka, direktno za Njujork, a sleteo je u 11.40 sati po lokalnom, odnosno u 17.40 po našem vremenu.

Foto Tanjug
[attachment=1]


Avion „Erbas A330”, pod oznakom linije YU 500, poleteo je jutros, u 8.08 sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla”, čime je i zvanično otvorena direktna linija Beograd-Njujork posle gotovo četvrt veka.

Na ovoj liniji Er Srbija će saobraćati pet puta nedeljno.

Avionom „Erbas A330”, koji je dobio ime „Nikola Tesla” upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj Er Srbije.


Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti Er Srbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letelica ima 254 mesta - 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.


www.politika.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: milena braco on June 23, 2016, 09:09:09 pm
 Sa jednim avionom ce letjeti 5 puta nedeljno na liniji Beograd-Njujork-Beograd?


Title: Re: Air Serbia
Post by: švercer011 on June 23, 2016, 09:56:53 pm
Sa jednim avionom ce letjeti 5 puta nedeljno na liniji Beograd-Njujork-Beograd?

I mene je to zacudilo,kad se ta masina servisira?


Title: Re: Air Serbia
Post by: Istria 052 on June 24, 2016, 04:28:21 am
Evo nakon 25 godina se vracamo na standard koji smo vec imali. Jedno od postignuca demokracije i ekonomske diplomacije.
Tezak je povratak na trziste, opstanak ce biti pravo malo cudo. Moguce je da se let dijelom subvencionira sredstvima vlade Srbije do ekonomske isplativosti ukoliko po letu nema dovoljno putnika. Ako je tako, to je super business za operatera, pokusao je bez stete za njega. 


Title: Re: Air Serbia
Post by: motorista 57 klasa on June 24, 2016, 05:47:41 am
Evo nakon 25 godina se vracamo na standard koji smo vec imali. Jedno od postignuca demokracije i ekonomske diplomacije.
Tezak je povratak na trziste, opstanak ce biti pravo malo cudo. Moguce je da se let dijelom subvencionira sredstvima vlade Srbije do ekonomske isplativosti ukoliko po letu nema dovoljno putnika. Ako je tako, to je super business za operatera, pokusao je bez stete za njega.  
"Дуголинијски саобраћај за Сједињене Америчке Државе, Аустралију и Далеки исток је обављан авионима Боинг 707, који су у флоту уведени 1970. Први широкотрупни авион Макдонел Даглас DC-10 (уместо Боинга 747-200) стигао је у флоту 1978."

Moguce je da se let dijelom subvencionira sredstvima vlade Srbije do ekonomske isplativosti ukoliko po letu nema dovoljno putnika. Ako je tako, to je super business za operatera, pokusao je bez stete za njega.  
Građani Srbije treba da razvijaju posao Etrihadu? Ko koga ovde zahebava? Koji će mi klinac direktan let do amerike?
Ko će nam doći direktnim letom iz amerike? Investitori, krstići ministri ili neki slični koji će da ispuze ispod nekog kamena.
Title: Re: Air Serbia
Post by: Milan (longtrip) on June 24, 2016, 08:18:48 am
U kontaktu sam sa nekoliko prijatelja koji zive preko bare. Oni kazu da ce im ova direktna linija dobro doći. Bas onako kao sto je nekada bila. Uostalom pored građana Srbije let je primamljiv i mnogim susedima . Naravno videće se kroz pola godine da li je ovo dobar poslovni potez.                 
Koja avio kompanija iz okruzenja ima redovnu liniju za SAD?


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on June 24, 2016, 09:12:59 am


Mislim nijedna. Lepo je imati izravnu liniju za Njujork, mada ozbiljne analize govore da će gubici AirSerbia zbog te linije biti najmanje 30MEur godišnje. Ni JATova linija nije bila isplativa, ali je imala veliki politički značaj. Tako je i danas.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Bozo13 on June 24, 2016, 09:52:12 am
Na kraju se sve svodi na cenu. Ako mi je jeftinije iči iz LJ u SAD preko BG, onda idem preko BG, ali ako je jeftinije preko Frankfurta onda idem tamo. Simple as that.

Paris ne dolazi u obzir, tamo uvek izgube prtljag :)


Title: Re: Air Serbia
Post by: motorista 57 klasa on June 24, 2016, 12:22:54 pm
https://www.youtube.com/watch?v=38U0FyWvH-k


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on June 24, 2016, 12:59:34 pm
Na kraju se sve svodi na cenu. Ako mi je jeftinije iči iz LJ u SAD preko BG, onda idem preko BG, ali ako je jeftinije preko Frankfurta onda idem tamo. Simple as that.

Paris ne dolazi u obzir, tamo uvek izgube prtljag :)

Neće valjda preko Bg. sad ići oni iz Republike i Kosoves.!?


Title: Re: Air Serbia
Post by: Milan (longtrip) on May 10, 2017, 09:04:42 pm
Prvi put u istoriji srpske civilne avijacije, posadu aviona čine samo žene.

Danas je A 320 kompanije Air Serbia iz Beograda poleteo za Pariz sa ženskom posadom. Kapetan Vesna Aleksić, kopilot Mirjana Stojiljković, stjuardese Mirjana Popović, Silvija Madić,Tanja Stanković i Elena Ljubojević. Air Serbija ima ukupno šest žena pilota.

[attachment=1]


Title: Re: Air Serbia
Post by: torpedo011 on April 01, 2018, 03:28:38 pm
Er Srbija odustala od kupovine novih aviona

Bila je to vest koja je oduševila domaću javnost i uznemirila konkurente: Er Srbija, te 2013. godine, tek što je prešla u suvlasništvo Etihada, kupiće 10 novih aviona, najmodernijih erbasova A320NEO i za njih dati do milijardu dolara.

Avioni će početi da stižu 2018. i do 2020. zameniće sve stare avione koje je dotad iznajmljivala. Pet godina kasnije taj san je srušen. Kako saznaje Danas, Er Srbija je u tišini odustala od svog velikog projekta i izbrisala sve planove za modernizaciju flote.

Ovakav epilog bio je, nažalost, očekivan. Kada su avioni naručeni, Etihadom je suvereno vladao generalni direktor DŽejms Hogan, čija je velika vizija budućnosti ove bliskoistočne kompanije počivala na ideji udruživanja sa posrnulim prevoznicima u Evropi i šire. Ulazak u Jat ervejz bio je deo te slagalice. Kao i AlItalija, Er Berlin, Darvin ervejz i mnogi drugi.

Kao što je dobro poznato, ta strategija je propala do temelja, povukavši sa sobom i Etihadovu reputaciju i Hoganovu fotelju. O novcu da ne govorimo.

Er Srbija je sada zaostali rep strategije prognanog direktora koju bi nova uprava najradije zaboravila. U takvoj konstelaciji nerazumno bi bilo verovati da će Etihad sipati stotine miliona evra u srpsku firmu koja mu više nije potrebna. Tako je završena i priča o novim avionima, koji su originalno nabavljeni kao deo velike porudžbine od 117 letelica namenjenih kompanijama iz celog Etihadovog sistema. Da su avioni stigli, Er Srbija bi bila ubedljivo najmoderniji avio-pevoznik u regionu. Umesto toga, firma danas više liči na lou-kost prevoznika nego na nacionalnu avio-kompaniju. Iz pres-službe Er Srbije od januara nisu odgovorili na pitanja Danasa o nabavci erbasa A320NEO.

ostatak (https://www.danas.rs/ekonomija/er-srbija-odustala-od-kupovine-novih-aviona/)


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on April 01, 2018, 04:35:26 pm
Očekivano. Država je od samog stvaranja kompanije upumpavala ogromnu količinu novca kako bi kompanija bila "uspešna" i "profitabilna".

CLICK! (https://www.slobodnaevropa.org/a/air-serbia-visoka-cena-male-zarade/28671258.html)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Director on April 02, 2018, 06:56:56 pm
Sećam se, svake godine se u skupštini neprimetno provlačilo peglanje dugova Air Serbia prema aerodromu. I dok većina medija ne sme o tome da priča sve to prođe neprimećeno kod većine javnosti. A kad vlada izađe da se hvali kako Air Serbia rastura sa poslovonjem to je svuda bila udarna vest. Sad sa vim informacija o donacijama možemo komotno konstatovati da je ovo bio promašaj. Tako je to kad su vam na vlasti ljudi koji nikad nigde nisu radili izvan politike.


Title: Re: Air Serbia
Post by: TNT024 on April 03, 2018, 09:05:30 am
Sećam se, svake godine se u skupštini neprimetno provlačilo peglanje dugova Air Serbia prema aerodromu. I dok većina medija ne sme o tome da priča sve to prođe neprimećeno kod većine javnosti. A kad vlada izađe da se hvali kako Air Serbia rastura sa poslovonjem to je svuda bila udarna vest. Sad sa vim informacija o donacijama možemo komotno konstatovati da je ovo bio promašaj. Tako je to kad su vam na vlasti ljudi koji nikad nigde nisu radili izvan politike.
Potpisujem svako slovo.
A sta cemo sa pilotima,
A. plate lovu za školovanje i preobuku na tip aviona (xx.xxx,xx EUR),
B. uz "pinku" (xx.xxx,xx EUR) rade na Ugovor o delu, koji im se ne produži ?
C. Ponovo pod B. ili ???.


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on April 06, 2018, 07:00:21 am
Predrag Vujović: Tužiti Etihad zbog gubitaka Er Srbije
Autor teksta: N1   05.04.2018.

Nekadašnji direktor JAT ervejza Predrag Vujović izjavio je u Novom danu da bi ministar finansija Dušan Vujović trebalo da napravi tim i da, u ime Vlade Srbije, tuži Etihad za gubitke koji su nastali u poslovanju Er Srbije.

"Jer, niti se Vlada Srbije ili neko sa strane mešao u način poslovanja Er Srbije, Etihad je sam vodio kompaniju pet godina. Ovako kako sad postoji, ova kompanija nema perspektivu opstanka. Uopšte. Ona samo može da pravi gubitke", ocenio je Vujović. On smatra da je kompanija Er Srbija od početka pogrešno postavljena, ali da Etihad nema razloga da se povuče, jer nema trošak. "Kompanija nije imala perspektivu da opstane u toj varijanti, iz prostog razloga što multinacionalna kompanija kao što je Etihad nikad ne može da napravi nacionalnu kompaniju. To su dve potpuno različite koncepcije", smatra on. Prema njegovom mišljenju, ambicije koje su postavljene nisu bile realne, jer je tržište Zapadnog Balkana ograničeno. "S druge strane, ostale kompanije su se u međuvremenu razvile. Od 2000. do 2010. nastalo je 180 novih kompanija. Nije to više era JAT-a iz osamdesetih godina kad smo bili 14. u Evropi, sad je konkurencija mnogo veća", kaže Vujović. On dodaje da Etihad nema nijedan trošak što se tiče Er Srbije i da Etihad nije preuzeo nikakav rizik na sebe, a da je istovremeno apsolutna kontrola vođenja kompanije u njihovim rukama.

https://youtu.be/3VbQQTcFoE8

"Jako je bitno bilo da se spremi JAT da neko dođe i uloži pare. Mi nismo tu kompaniju spremili, a onda smo doneli odluku 2013. da je ugasimo. Potpuno nepotrebno po mom mišljenju", rekao je on. Govoreći o tome ide li Er Srbija u pravcu "low cost", Vujović kaže da ne možete sami sebe da proglasite i da ne postoji državna kompanija niti ona sa većinskim državnim vlasništvom da je "low cost". "Jeste porastao broj putnika, ali po drastično nižim tarifama, pa prihoda nema. Nacionalna kompanija može da vozi i bez prihoda, ali ne može država da plaća ceh svih ideja - koncept "moja ideja, vaše pare" ne može dugo da traje", smatra Vujović. On ocenjuje i da do najavljene isporuke aviona neće doći jer za to nema para. "To košta milijardu", ističe Vujović.

Izvor: www.n1.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Trifko on April 07, 2018, 03:43:10 pm
Što nacionalni avio prevoznik ne bi poslovao kao lowcost?

To jest koja je to razlika između nacionalne i LC kompanije?


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on April 07, 2018, 08:38:01 pm
E pa to je već pitanje časti. :P

Onda ispada da je nacionalni avio prevoznik siromašan, te da ga baš briga za udobnost putnika i ostale tralala fensi stvari.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Trifko on April 11, 2018, 06:55:58 pm
E pa to je već pitanje časti. :P

Onda ispada da je nacionalni avio prevoznik siromašan, te da ga baš briga za udobnost putnika i ostale tralala fensi stvari.
Pa koja je smisao onda Nacio. AV prevoznika, ako "niko" sebi ne može prištiti let njim???


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on April 11, 2018, 07:36:39 pm
Eto, čisto da postoji.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Director on April 11, 2018, 07:48:56 pm
Zato što smo mi ostali u periodu hladnog rata i razmišljamo kao da su osamdesete. To jeste bila stvar časti za vreme hladnog rata a pogotovo pre ww2. Tada si čak i u americi mogao na prste da prebrojiš avio kompanije. S druge strane danas Ujedinjeni Arapski Emirati imaju više avio kompanija od većine zemalja i stvari se menjaju.

Inače prošle godine je propala Al Italia koja je veće ime od našeg JATA pa niko tamo ne seče vene ili pokušava da ga oživi po svaku cenu. Interesantno je da je i tamo ETIHAD vedrio i oblačio :)


Title: Re: Air Serbia
Post by: brodarski on April 11, 2018, 09:08:32 pm
Bokun aviona. Još uvik ima oznaku YU. Znači li to da i boduli mogu letiti u njemu?


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on April 11, 2018, 10:10:55 pm

Prefiks YU je ostao. Verovatno su kombinacije sa Sr, Se, Sb, već zauzete u međunarodnom kodu letelica.

A što ne bi boduli mogli leteti na njom? Eto, meni se jedna šibenčanka podrijetlom pod kožu zavukla usrid Beograda, pa nikako da iziđe otuda.
"Čuvaj se Senjske bure... i šibenske cure".
Ali ipak ne znam da li su svi ovi airbusi koji lete za Air Serbia u lizingu ili pušingu ili su iznajmljeni ili kupljeni?


Title: Re: Air Serbia
Post by: torpedo011 on April 11, 2018, 10:20:20 pm
Та ознака је остала за све ваздухоплове регистроване у Србији. Поред тога Ер Србија има ознаку JU коју је некада користио ЈАТ. Аерофлот има и даље SU - Soviet Union.

Ер Србијом може да лети свако ко плати карту.


Title: Re: Air Serbia
Post by: brodarski on April 12, 2018, 02:05:27 pm
Lipa slika.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on May 31, 2019, 09:24:59 am


Floti Er Srbije priključiće se još četiri aviona tokom leta


Floti Er Srbije prikljućiće se još četiri aviona tokom špica letnje sezone, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 20 odsto.

To je najavio izvršni direktor kompanije Er Srbija Dankan Nejsmit.

Domaća avio-kompanija je do sada iznajmila avion Etihad Ervejsa Erbas A320 i primila A319 od irske lizing kompanije Avalon.

Avion Nordica CRJ900, koji je iznajmljen na takozvani mokri lizing-što znači sa sve posadom, treba da se pridruži floti sledeće nedelje, dok detalji o četvrtom avionu koji je Nejsmit spomenuo trenutno nisu poznati.

Flota se povećava zato što se avio-kompanija priprema za najveću ekspanziju do sada, što će uključivati uvođenje 21 nove linije tokom ovog letnjeg perioda.

Nejsmit je rekao da je ovo veoma uzbudljivo vreme za Er Srbiju, prenosi exyuaviation.com.

"U prvoj polovini juna ćemo lansirati devet novih linija iz Beograda i 48 destinacija širom sveta. U drugoj polovini jula i prve nedelje avgusta imaćemo dodatnih dvanaest linija iz Niša, a kada se to završi, Er Srbija će leteti na šezdesetak destinacija u 32 zemlje", rekao je on dodajući da se njihovi planovi ne završavaju na tome, pa će ovog leta imati preko 1.000 čarter letova zbog sezone odmora.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=05&dd=31&nav_id=1548707)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on May 31, 2019, 02:00:55 pm


Er Srbija od sutra leti u devet novih gradova


Od sutra, iz Beograda, Er Srbija pokreće novih devet linija. Španija ima čak dve za Madrid i Barselonu, a posle 20 godina prvi put bez presedanja možete da stignete u glavni grad Španije. Karata po promotivnim cenama ima dovoljno, a agenti kažu da će najveća gužva ovoga leta biti prema Crnoj Gori, za koju karata skoro i da nema. Čarteri su prema Španiji puni, a mesta ima dovoljno ako idete u Grčku ili Tursku.

Avio-karata u špicu sezone i nema na biranje. Sve što je bilo jeftnije prodalo se još pred kraj prošle godine. Čak i niskobudžetne linije nisu više tako dostupne.

Avio-kompanija "Er Srbija" od sutra redovno leti za Kijev, Madrid, Krasnodar, Barselonu, Helsinki, Kairo i Rijeku.

Tokom letnje sezone, domaći prevoznik će leteti za Nicu i Zadar. Povećava se broj letova za Cirih, Pariz i Dubrovnik. Karata po promotivnim cenama još ima, kažu agenti.

"Cene se kreću od 99 evra, pa naviše. Španija je oko 200 evra, pa naviše, ali je ipak to direktna linija. Ona se uvodi dva puta nedeljeno na skoro svim linijama, osim na Krasnodaru – tri puta nedeljno", kaže agent "Er Srbije – Džambo travel" Igor Vranješević.

Ako razmišljate gde ćete na more u paket aranžmanu avion, hotel, izbor se svodi samo na južne destinacije.

"Već sada su popunjeni čarteri za Španiju, Tursku i Grčku. Tivat je opterećen, tamo se prodaja kreće od 1. juna u većem obimu, tako da ima mesta, ali mali broj aviona", navodi Vranješević.

Ako želite neku dalju prekookeansku destinaciju i da prođete jeftnije, pored interneta, obratite se i nekom agentu za prodaju karata.

Mnoge kompanije, da bi vas privukle, daju povoljnu ponudu karta, a uvek se iza toga krije i neka zamka – duže čekanje po aerodromima, nekada otkazivanje vezanih letova bez nadknade, a ove sezone bilo i je bankrota nekih većih kompanija.

U tom slučaju bolje je da vam neko veći i iskusniji stoji iza leđa, jer možete lako ostati i bez novca i bez prevoza.

izvor (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3541521/er-srbija-od-sutra-leti-u-devet-novih-gradova.html)Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 05, 2019, 08:36:37 am

Avion iz Beograda sleteo u Kairo prvi put posle 13 godina


Avion na prvom direktnom letu između Beograda i Kaira, posle 13 godina, sleteo je jutros u prestonicu Egipta, saopštila je egipatska ambasada u Beogradu.

U avionu su se nalazili ambasador Egipta u Srbiji Amr Aldžovajli, srpski ambasador u Egiptu Jugoslav Vukadinović i direktor egipatske kancelarije Fonda UN za stanovništvo Saša Bodirosa.

Ambasador Egipta u Srbiji rekao je da nastavak direktnih letova obećava kvalitativni razvoj u turizmu na celom Balkanu, što podrazumeva kulturni turizam i konferencije, a ne samo ograničavanje turzma na odmor radi odlaska na plažu.

Vukadinović je kazao da će Kairo biti jedina afrička destinacija Er Srbije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=06&dd=05&nav_id=1550965)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 05, 2019, 11:49:48 am

Svečani doček za avion Er Srbije u Rijeci


Na aerodromu Rijeka, nakon 30 godina, svečano je dočekan avion Er Srbije na letu JU252 iz Beograda.

Na svečanoj inauguraciji aviokompanije na riječkom aerodromu organizovan je u utorak doček avionu iz Beograda vodenim slavolukom i presecanjem vrpce, a putnici su dočekani domaćim delikatesima i lokalnim folklorom, prenosi index.hr.

Avion na liniji Beograd-Rijeka leteće utorkom i petkom.

Reč je o novoj liniji Er Srbije koja će saobraćati cele godine. Putnici će sa Krka doći do Beograda za 80 minuta.

Na toj liniji leteće avion ATR 72 koji može da primi 66 putnika, a u jeku turističke sezone i avion A319 kapaciteta 144 sedišta.

izvor (http://rs.n1info.com/Region/a489393/Svecani-docek-za-avion-Er-Srbije-u-Rijeci.html)


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on June 05, 2019, 07:57:29 pm

Avion iz Beograda sleteo u Kairo prvi put posle 13 godinaKako lažu!

Ja sam nekoliko puta (dok sam radio u Egiptu) leteo čarter turističkom linijom, direktno iz Bgd za Kairo i obratno.
Letelo se boeingom 727, navodno avion je bio Genexov.
Uvek je leteo sledećom rutom: Bgd - Kairo - Hurgada - Šarm El Šeik - Bgd, i obrnuto. Odvozio je i dovozio turističke čarter grupe sa letovanja.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 14, 2019, 09:19:04 am

Avion iz Beograda sleteo u Kairo prvi put posle 13 godinaKako lažu!

Ja sam nekoliko puta (dok sam radio u Egiptu) leteo čarter turističkom linijom, direktno iz Bgd za Kairo i obratno.
Letelo se boeingom 727, navodno avion je bio Genexov.
Uvek je leteo sledećom rutom: Bgd - Kairo - Hurgada - Šarm El Šeik - Bgd, i obrnuto. Odvozio je i dovozio turističke čarter grupe sa letovanja.


Verovatno misle na JAT - Air Serbia avione.Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on June 14, 2019, 09:20:00 am

Adrija Ervejs prijavila Srbiju Evropskoj uniji zbog dodele pomoći Er Srbiji


Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Er Srbiji, objavio je Insajder.

"Adrija Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu", rekao je za Insajder.net advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Shodno tome, Adrija Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU“, navodi Gajin za Insajder.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

izvor (http://rs.n1info.com/Biznis/a491569/Adrija-ervejs-prijavila-Srbiju-zbog-Er-Srbije.html)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Bozo13 on June 14, 2019, 10:47:10 am
.. slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways)


;D

AA je u 100% vlastništvu AA International Aviation Holding GmbH. Toliko o "Slovenskoj" Adriji..


Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on June 14, 2019, 08:19:39 pm
U čemu je problem, ako država Sr, forsira i dotira svog nacionalnog avio prevoznka.
U čemu se tu narušava konkurencija?


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on July 16, 2019, 04:43:26 pm

Prvi avion "Er Srbije" sleteo u Niš, dočekan vodenim topovima


Letom aviona kompanije "Er Srbija" na relaciji Niš-Nirnberg-Niš otpočeli su letovi na linijama od javnog značaja sa Aerodroma "Konstantin Veliki" do 12 destinacija u Evropi.

Avion erbas A319 koji je nešto posle 18 časova sleteo na niški aerodrom, svečano je dočekan, uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Sletanju aviona prisustvovali su predstavnici grada Niša, kompanije "Er Srbija", Javnog preduzeća "Aerodrom Niš" i Javnog preduzeća "Aerodromi Srbije".

U saopštenju JP "Aerodrom Niš" koje je umesto izjava dato novinarima, navedeno je da je "Er Srbija" četvrta avio-kompanija koja će leteti iz Niša i prva koja bazira avion na aerodromu "Konstantin Veliki".

"U predstojećem periodu, nakon što se sve linije u javnom interesu aktiviraju, uspostaviće se avio saobraćaj iz Niša ka 22 destinacije u Evropi sa 47 letova nedeljno", kazali su u preduzeću "Aerodrom Niš".

U saopštenju se takođe navodi se da linija od Niša do Nirnberga kompanijama sa juga Srbije omogućava privrednu saradnju sa preduzećima u tom delu Nemačke, a očekuje se da nova linija omogući dolazak novih turista i naših ljudi u dijaspori.

U saopštenju kompanije "Er Srbija" rečeno je da današnjim letom aerodrom "Konstantin Veliki", uz aerodrom "Nikola Tesla", postaje i zvanično baza za avione te kompanije.

"Tokom naredna dva dana biće uspostavljene redovne linije sa niškog aerodroma ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu Hanu, a tokom prva tri dana avgusta i ka Ljubljani, Budimpešti, Karlsrueu, Fridrishafenu, Ljubljani, Rimu i Salcburgu", istaknuto je u saopštenju "Er Srbije".

Avioni nacionalnog avio prevoznika, rečeno je u saopštenju, dva puta nedeljno leteće na liniji Niš-Nirnberg-Niš i time će jug Srbije biti povezan sa Bavarskom.

U saopštenju se podseća da Er Srbija iz Niša leti na osnovu rezultata medjunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji raspisala Vlada Srbije, a kojim je omogućeno povezivanje deset okruga u Srbiji sa šest zemalja Evropske unije i Crnom Gorom.

izvor (http://rs.n1info.com/Biznis/a500033/Prvi-avion-Er-Srbije-sleteo-u-Nis-docekan-vodenim-topovima.html)


https://youtu.be/sVA8zBXObas

Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on July 18, 2019, 02:12:05 pm
Ne mogu shvatiti zašto se teži rasplinjavanju avionskog saobraćaja po celoj Srbiji?

Da li stručnjaci procenjuju da će aerodromi Niš i Lađevci raditi profitabilno (deluje mi neverovatno)?

Čini se da je otvaranje tih aerodroma više političko, nego ekonomsko rešenje.

Jedino razumno i logično objašnjenje može da bude u tome da je aerodrom Nikola Tesla prebukiran, pa se saobraćaj preusmerava na okolne aerdodrome.
Još kada osposobe i Ponikve i uključe u aktivan saobraćaj, mala Srbija će imati čak 4 međunarodna aerodroma, u uskom krugu od 200 km.  :pilot


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on August 05, 2019, 12:57:21 pm

Er Srbija u 2018. ostvarila neto dobit od 12,2 miliona evra


Er Srbija je u 2018. u petoj godini poslovanja prijavila neto dobit od 12,2 miliona evra.

Dobit je ostvarena uz mere koje su podrazumevale unapređenje poslovanja, pripremu za širenje mreže koje je realizovano u junu 2019. godine, kao i optimizaciju procesa.

Posebno dobre rezultate ostvarila je u oblasti prodaje dodatnih usluga, gde je zabeleženo povećanje od gotovo pet puta u odnosu na 2017. godinu, na 6,9 miliona evra.

Uz to, prihod od čarter-saobraćaja povećan je za više od 40 odsto na 20,7 miliona evra, čime je dodatno unapređen rezultat iz 2017. godine, koja je bila rekordna.

Ukupan broj putnika prevezenih u 2018. je 2,48 miliona, dok kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) iznosi 4,03 milijarde. Kada je reč o prosečnoj iskorišćenosti kapaciteta za prevoz putnika (SLF), on je u 2018. bio 71,2 odsto.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, rekao je da je prethodna godina bila važna jer su u njoj postavljeni temelji za širenje mreže destinacija.

"Na njih se oslanja i dugoročna strategija, koja je već u primeni i zahvaljujući kojoj ćemo još jednom potvrditi našu lidersku poziciju u regionu. Bez obzira na brojne i velike izazove na tržištu avio-industrije, Er Srbija razvija svoj portfolio proizvoda da bi ostvarila još bolje finansijske i operativne rezultate, ali i omogućila našim putnicima odličan proizvod po pristupačnoj ceni", rekao je.

On je dodao da će srpska nacionalna avio-kompanija i u narednom periodu pružati usluge u skladu sa najvišim standardima koji važe u avio-saobraćaju.

Er Srbija je obeležila u 2018. godini i dva važna događaja – 90 godina od prvog leta Aeroputa, kao i petu godišnjicu transformacije avio-kompanije u Er Srbiju 2013. godine.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=05&nav_id=1574076)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 15, 2019, 03:55:09 pm


CNN o Er Srbiji: Osma najstarija avio-kompanija na svetu


edna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije.

Tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju.

Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu. U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

CNN u tekstu navodi činjenice:

o Godina osnivanja: 1927.

o Putnika prevezenih u 2018.: 2,5 miliona

Er Srbija potiče od nekoliko aviokompanija koje su bile nacionalni prevozioci Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat Airwaysom iz 1948.

U godinama hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije. Godine 2013., Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2019&mm=10&dd=15&nav_id=1604037)


https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-oldest-airlines/index.htmlTitle: Re: Air Serbia
Post by: dzumba on October 15, 2019, 07:52:32 pm
Чим толико хвале "Ер Србију" мени је то помало сумњиво... :laugh:


Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on October 15, 2019, 08:32:16 pm
Hoće neko da je kupi.  :super


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 19, 2019, 09:10:35 am

Er Srbija nabavlja avione Suhoj Superdžet 100?


Srpska aviokompanija Er Srbija pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom Suhoj o kupovini aviona Suhoj Superdžet 100 (S SJ 100).

Ovo je izjavio visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

Kako prenosi TAS S, on je novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona S SJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi.


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=10&dd=19&nav_id=1605591)


Title: Re: Air Serbia
Post by: dzumba on October 19, 2019, 08:36:37 pm
Да нисмо и Макрону обећали куповину неких Ебасових авиона?


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 22, 2019, 08:33:00 am

Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote "Er Srbije"


Visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko kaže da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbije".

Kako navodi, reč je kupovini ruskih civilnih aviona "Suhoj Superdžet 100" (SSJ 100), a takođe je rekao i da bi Beogradu mogao da bude zanimljiv i najnoviji ruski putnički avion MS-21.

Prihotko je tu vest potvrdio ovog vikenda, uoči posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu. Prema njegovim rečima, pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija "Suhoj" sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom "Er Srbijom" na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona "Suhoj Superdžet 100".

Ruski zvaničnik je dodao i da bi avion MS-21 u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbiju", navodi Sputnjik.

"Suhoj Superdžet 100" je bio prvi linijski putnički avion proizveden u Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza, a danas je jedan od najprodavanijih civilnih aviona nove generacije koji dolaze iz Rusije.

"Superdžet 100" je dvomotorni regionalni putnički avion, koji je prvi probni let imao 2008, a u saobraćaju je od 2011. godine. Taj napredni avion ima 98 putničkih sedišta i može da se koristi na kraćim i srednjim destinacijama, a njegov dolet je do 4.500 kilometara.

Generalni direktor ruske kompanije "Alijansa avijacionih tehnologija Avintel" Viktor Prjadka kaže da postoje velike razlike između aviona "Superdžet 100" o kojem Srbija i Rusija pregovaraju i aviona MS-21, koji bi eventualno mogao da zainteresuje Beograd.

"Pre svega, oni se razlikuju po veličini. ’Suhoj Superdžet 100‘ je više regionalna letelica, koja može da leti na srednjim destinacijama. Kapaciteta je do 100 putnika, razvija maksimalnu brzinu od oko 850 kilometara na sat pri visini leta od 11.000 metara. Avioni MS-21 su savremeniji. To je možda jedan od najsavremenijih aviona na svetu u ovom trenutku. On ima komforniji salon, pa je samim tim udobniji i prijatniji za putnike. MS-21 je kapaciteta do 200 putnika, odnosno taj avion praktično ima dva puta veći kapacitet. Mislim da će MS-21 biti značajno ekonomičniji avion, jer će imati savremenije motore. Ovde je potrebno analizirati potrebe Srbije, pre svega protok putnika, i u zavisnosti od toga treba se fokusirati na određenu letelicu", objašnjava Prjadka za Sputnjik.

MS-21, ruski "avion 21. veka", najavljuje obnovu nekad moćne civilne avio-industrije. Reč je o modernoj letelici impresivnih karakteristika. Pripada klasi uskotrupnih aviona, onih sa jednim prolazom između sedišta, kratkog i srednjeg dometa (do 6.400 kilometara) i ima kapacitet od 150 do 211 putnika, u zavisnosti od modela.

Eksperti ističu da MS-21 ima brojne tehnološke i komercijalne adute. Prvo, izgleda izuzetno moderno, i spolja, i iznutra. Napravljen je od laganih kompozitnih materijala čime je unapređena komercijalna efikasnost. Ima originalna krila, izuzetan enterijer i "svemirsku" pilotsku kabinu.

Njegova glavna prednost u odnosu na zapadne konkurente je ekonomičnost. Ojačano kompozitno krilo značajno poboljšava aerodinamiku, što znači da će operativni troškovi leta biti za oko 15 odsto manji od onih koje prave "Boing" i "Erbas" iste klase, a takođe pominje se i da će cena ruskog aviona biti za 20 odsto niža od konkurentskih američkih i evropskih aviona.

MS-21 je prvi put leteo u maju 2017, a ove godine je uspešno izveo i prvi međunarodni let na liniji Žukovski-Istanbul.

Završetak sertifikacije planiran je za 2020. godinu, a očekuje se da će serijska proizvodnja početi 2021. godine.

"MS-21 je bolji od ’Superdžeta‘, jer je savremeniji avion, ali on još prolazi sertifikaciona testiranja. Ovde je veoma važno sačekati trenutak da stupi u eksploataciju i počne da stiže do kupaca. Moguće je da će biti više modifikacija aviona MS-21, sa različitim putničkim kapacitetima, kao što su recimo tipovi aviona A-320, koji mogu da prime od 100 do 200 ljudi. Ako bude postojala odgovarajuća modifikacija MS-21, onda će za Srbiju biti korisno da naruči avion MS-21", ističe Prjadka.

Pored vesti o nabavci novih aviona, visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko naveo je i da Srbija i Rusija takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za te avione u bazi preduzeća za opravku "JAT Tehnike" na Međunarodnom aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje tih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuku osoblja i opremanje hangara.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2019&mm=10&dd=22&nav_id=1606654)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 22, 2019, 02:31:29 pm


Air Serbia slavi šesti rođendan i obeležava 92 godine od postanka svog najstarijeg "pretka"Nacionalna avio-kompanija Air Serbia ove godine obeležava šest godina postojanja, kao i 92 godine tradicije kao naslednica svojih prethodnika, Aeroputa i Jata.

Povodom predstojećeg šestog rođendana, kompanija je ponudila avio-karte po promotivnim cenama. One su u prodaji su od danas do 29. oktobra i odnose se na putovanja u periodu od 19. novembra 2019. do 30. aprila 2020. godine.

Povodom 92 godine od osnivanja Aeroputa, cena promotivnih avio-karata počinje od 92 EUR. Po toj ceni dostupni su Frankfurt, Brisel, Cirih, Beč, Bukurešt, Ljubljana, Rijeka, Sarajevo, Skoplje, Tirana i Zagreb. Povratne avio-karte do Sofije i Rima mogu se pronaći po ceni počev od 112 EUR, za Diseldorf, Amsterdam, Larnaku, Solun i Štutgart počev od 122 EUR, dok Milano, Venecija i Kijev imaju početnu cenu od 132 EUR. Broj sedišta je ograničen.

- Ponosni smo što proslavljamo šestu godinu uspešnog poslovanja pod imenom Air Serbia dok ujedno obeležavamo skoro čitav vek tradicije naše kompanije kao naslednice slavnih začetnika jugoslovenskog vazduhoplovstva. Malo je avio-prevoznika na svetu koji se mogu pohvaliti navedenim brojkama. Kao i uvek do sada, svaki značajan jubilej slavimo pripremajući poklone za one koji su najzaslužniji za naše trajanje - naše drage putnike. Upravo zbog njih trudićemo se da budemo još bolji i zajedno dočekamo još mnoge jubileje - izjavio je generalni direktor Air Serbia Dankan Nejsmit.

Air Serbia šesti rođendan dočekuje sa 61 destinacijom u svojoj mreži i dva matična aerodroma u Srbiji. Nalazi se na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu, o čemu je nedavno izveštavao i CNN.

izvor (https://www.ekapija.com/news/2666518/air-serbia-slavi-sesti-rodjendan-i-obelezava-92-godine-od-postanka-svog)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on October 24, 2019, 06:28:08 pm


Snimak sa leta Airbus A330-200 Air Serbia na liniji Beograd - New York JFK, u biznis klasi.https://youtu.be/PPfxnQM2aVo


Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on October 24, 2019, 07:19:16 pm
Čitam danas u nekim novinama da je Air Srbija ukinula liniju Niš - Budimpešta, koja je otvorena pre 3 meseca.

Pitao sam se svojevremeno: ko će iz Niš da leti u Budimpeštu, osim poneki biznismen. ...

Verovatno će još biti ukidanja linija, ako su shvatili da se od političkih odluka koje rađaju nerentabilnost ne može živeti.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Istria 052 on November 18, 2019, 08:01:04 pm
Čitam danas u nekim novinama da je Air Srbija ukinula liniju Niš - Budimpešta, koja je otvorena pre 3 meseca.

Pitao sam se svojevremeno: ko će iz Niš da leti u Budimpeštu, osim poneki biznismen. ...

Verovatno će još biti ukidanja linija, ako su shvatili da se od političkih odluka koje rađaju nerentabilnost ne može živeti.
Lokalna samouprava dotira prazna sjedista to pokrica operativnih troskova, dobro poznata praksa za aerodrome sa  niskotarifnim kompanijama.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on November 30, 2019, 05:09:49 pm


Er Srbija već premašila prošlogodišnji broj putnika


Danas u 10 časova, više od mesec dana pre isteka kalendarske godine, Er Srbija je premašila ukupan broj putnika iz 2018. godine.

Kompanija je, preko svog matičnog aerodroma u Beogradu, prevezla 2.512.324 putnika. U taj broj nisu uključeni putnici koji su koristili usluge srpskog nacionalnog avio-prevoznika preko nove baze, Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, uspostavljene u julu ove godine.

"Za ovaj izuzetan rezultat zaslužan je ceo tim Er Srbije. Napornim radom, zalaganjem, strateškim planiranjem i blagovremenim prepoznavanjem prilika na tržištu postavljamo nove rekorde. Godinu na izmaku obeležio je naš nikada jači rast i planiramo da istim tempom nastavimo i u budućnosti", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Er Srbija je sa izuzetnim operativnim rezultatima iz letnje sezone nastavila i tokom jeseni. U oktobru je prevezeno za 13,37 odsto više putnika u odnosu na oktobar prošle godine, čime je ostvaren najbolji rezultat za taj mesec od kada kompanija posluje pod imenom Er Srbija. Trend rasta nastavljen je i u novembru kada je prevezeno za 25 odsto više putnika u odnosu na isti period 2018. godine.

Nacionalni avio-prevoznik je ove godine uveo direktne letove ka čak deset novih destinacija iz Beograda, uključujući i liniju za Istanbul, koja će biti uspostavljena u decembru. Uz uvođenje dvanaest novih linija iz Niša u julu i avgustu, Er Srbija je u tekućoj godini ostvarila najsnažniju ekspanziju od osnivanja kompanije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=11&dd=29&nav_id=1624311)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on December 13, 2019, 07:00:20 pm


Er Srbija dodaje dva aviona u flotu


Er Srbija planira da poveća svoju flotu za još dva aviona u 2020. godini, što znači da će se ukupni kapacitet uvećati za 12 odsto tokom prvog kvartala 2021.

Generalni direktor Er Srbije za komercijalu i strategiju Jirži Marek nije rekao koji će tačno tip aviona biti dodat u flotu srpske avio-kompanije naredne godine.

Marek je dodao da je Er Srbija prošla put "od postojane evolucije, do skoro revolucije", napomenuvši kako je ova kompanija jedan od najbrže rastućih prevoznika na jugoistoku Evrope, piše Exyuaviation.

Avio-kompaniji će trebati dodatni avioni i za nove rute planirane za 2020. sa tri aerodroma u zemlji, a ove godine Er Srbija je dodala deveti erbas A319 i tokom letnjih meseci zakupila bombardijer CRJ900.

Er Srbija takođe planira da poveća i broj čarter letova u narednoj godini.

Osim nedavno najavljenih letova za Maroko, koji bi trebalo da počnu krajem marta, prvi put će biti upotrebljen širokotrupni erbas A330, i to za čarter letove.

Avio-kompanija će taj avion sa 254 sedišta, koji leti na redovnoj liniji za Njujork, koristiti na čarter letovima za Palermo sredinom februara, kao i za Đenovu sredinom marta.

Er Srbija je u 2018. godini imala 958 čarter letova i prevezla 223.000 putnika. U 2019. godini broj čarter letova je prešao 1.000.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=12&dd=12&nav_id=1629915)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on January 03, 2020, 03:25:59 pm


Er Srbija u flotu dodaje dva aviona ATR 72-500


Očekuje se da će Er Srbija u svoju flotu dodati dva aviona ATR 72-500 kako bi ostvarila svoje planove za povećanje frekvencija letova.

Avio-kompanija je u završnoj fazi zaključivanja ugovora o lizingu za avione. Jedna letelica će, kako se očekuje, u flotu ući već sledećeg meseca, a druga u aprilu, mada tačni datumi zavise od konačnog sporazuma koji kompanija postigne sa zakupcima.

Kako saznaje Eks-Ju Aviejšn, očekuje se da će avio-prevoznik u službu vratiti još jedan ATR72 koji je iznajmljivao u poslednjih nekoliko godina. Time će kompanija imati ukupno sedam aviona ovog tipa za letnju sezonu 2020. godine. ATR 72-500 može da primi 70 putnika.

Srpski avio-prevoznik nedavno je potvrdio da će najmanje dve letelice ući u flotu 2020. godine.

Avio-kompanija je sklopila ambiciozan plan za predstojeće mesece, sa rastom frekvencije koji bi trebalo da krene već ovog januara na određenom broju ruta. Letovi za Atinu i Solun biće povećani na deset i šest nedeljno, sa trenuthih sedam i pet.

Pored toga, nacionalni prevoznik planira da ovog leta poveća frekvencije za Ljubljanu i Zagreb na 17 i 13 nedeljno, sa trenutnih 12 i 11.

Tokom predstojećeg leta, srpski prevoznik će leteti i iz Kraljeva ka Beču i Solunu.

U međuvremenu, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) je sertifikovala kompaniju za drugi nivo NDC standarda, čime je postala jedna od prvih avio-kompanija u jugoistočnoj Evropi koja je svoj distributivni sistem prilagodila savremenim načinima komunikacije.

Pored toga, kako je potvrdila IATA, kompanija je prva na svetu sa najnovijom 19.2 standardnom verzijom koja klasifikuje mogućnosti distribucije proizvoda.

Zahvaljujući ovom standardu, u okviru pilot projekta, Er Srbija će od 2020. godine ponuditi portal kao platformu za distribuciju svog proizvoda, koja uključuje ulaznice i sve dodatne usluge pre, za vreme i posle leta.

"Danas je avio-prevoznik postao roba, tako da moramo biti spremni da menjamo naš pristup klijentima i prilagodimo ponudu našeg proizvoda trgovačkim principima, uz osluškivanje iskustava iz direktne prodaje. Zbog toga je ovaj standard i sve ono što njega sledi u našoj budućoj komunikaciji sa svima koji prodaju naše karte od veoma velikog značaja za Er Srbiju", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=01&dd=03&nav_id=1637554)


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on February 07, 2020, 06:26:57 pm
Er Srbija niže rekorde, u januaru 27% više putnika
Tanjug | 07. februar 2020.

Er Srbija je u januaru zabeležila novi rekord sa prevezenih 168.856 putnika sa beogradskog aerodroma, što je za gotovo 36 hiljada, odnosno 27 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

To ujedno predstavlja i najbolji rezultat za januar od pokretanja Er Srbije 2013. godine, saopštio je nacionalni avio-prevoznik. Istovremeno, popunjenost kapaciteta za prevoz putnika na letovima iz Beograda povećana je za sedam procentnih poena u odnosu na januar 2019. Broj destinacija Er Srbije iz sprske prestonice je takođe porastao sa 34 na 41, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga povećana za 44 odsto, u odnosu na januar 2018.

"Zadovoljni smo što novu godinu počinjemo postavljanjem novih rekorda i što beležimo dobre rezultate već u januaru koji, kada je reč o broju putnika, tradicionalno važi za slabiji mesec u avio-industriji", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije. Ističe da je prethodna godina, po broju prevezenih putnika i novih destinacija, bila najuspešnija za Er Srbiju do sada i da ih raduje što postavljaju čvrste temelje za dalji rast u 2020. godini.

Nacionalna avio-kompanija je 2019. godine, uvođenjem 23 nove linije i uspostavljanjem operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila najsnažniju ekspanziju od kada posluje kao Er Srbija. Prevezeno je rekordnih 2,81 miliona putnika, a dobri rezultati ostvareni su i u vansezonskom periodu, kada je prevezeno gotovo 25 odsto više putnika nego u istom periodu 2018. godine.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on February 08, 2020, 10:09:46 am


Etihad zbog krize rasprodaje avione: Šta će biti sa Er Srbijom?"Etihad ervejz", koji je vlasnik 49 odsto "Er Srbije", odlučio je da višegodišnje finansijske probleme reši prodajom 38 aviona.

Takođe planira i da otkaže ili smanji podršku avio-kompanijama u koje je investirao.

Hoće li će taj udar uspeti da izdrži naš nacionalni avioprevoznik i šta ako "Etihad" izađe iz "Er Srbije"?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da u ovakvoj situaciji nema dobitne kombinacije i da država Srbija mora da traži strategiju kako bi je sve ovo što je moguće manje koštalo.

Državna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), osnovana 2003, koja je u poslednje tri godine izgubila pet milijardi dolara, saopštila je da će prodati 38 aviona — 22 "erbasa" A330 i 16 "boinga" 777. Sporazum o tome, vredan milijardu dolara, već je postigla sa investicionim fondom KKR i lizing kompanijom "Altavir er fajnens".

Uporedo s prodajom aviona, "Etihad", koji je s kraja 2013. godine privatizacijom JAT-a postao suvlasnik "Er Srbije“, najavio je da će otkazati ili umanjiti podršku avio-kompanijama u koje je investirao, objavile su agencije.

Savić smatra da je "Etihad" važan za sudbinu "Er Srbije" koja će bez njega teško opstati, podsetivši na slučaj "Er Berlina".

Posle povlačenja "Etihada", čiji je udeo u nemačkoj kompaniji bio 29,2 odsto, "Er Berlin" je avgusta 2017. godine bankrotirao, nakon što je kompanija iz UAE saopštila da više neće da ga finansira.

Samo tri meseca ranije "Etihad" je saopštio da neće više da ulaže u "Alitaliju", u kojoj je 2014. godine preuzeo udeo od 49 odsto.

"Bez podrške za restrukturiranje nismo spremni da i dalje ulažemo. Stoga podržavamo neophodnu odluku Odbora ’Alitalije‘ da podnese zahtev za vanrednu upravu", saopšteno je maja 2017. iz Abu Dabija, sedišta "Etihada".


Šta je važno za sudbinu Er Srbije

Savić ukazuje i na sudbinu slovenačkog avio-prevoznika, koga je država, kako kaže, pomagala šakom i kapom.

Prvo su prodavali jedan deo svoje flote, da bi na kraju preduzeće bilo likvidirano. To mu, kako dodaje, liči i na situaciju u kojoj je "Etihad".

"To je isti obrazac po kome se prvo prodaje deo imovine, pa onda avioni uzimaju u zakup, čime se samo odlaže ono što je neminovno", ističe profesor Ekonomskog fakulteta za Sputnjik.

"Ako sve te stvari znamo, ne bih rekao da je sudbina ’Etihada‘ ružičasta, pre bih rekao da je to kompanija koja ulazi iz jednog problema u drugi. Onog trenutka kada su oni doneli odluku da ’boinge‘ preurede tako da smanje razmak između sedišta, to je bio prvi signal da tu nešto nije u redu", smatra on.

Po njegovoj oceni, dve krupne stvari su važne za "Er Srbiju". Prva je ta što država u našem avio-prevozniku ima značajno vlasništvo.

"Ako propadne ’Etihad‘, nema nikakve dileme da će propasti i ’Er Srbija‘ ili će se opet vratiti na upravljanje državi Srbiji, što su dodatni troškovi. Kada smo ulazili u kombinaciju sa ’Etihadom‘ ključni razlog je upravo bio da mi ne možemo da upravljamo JAT-om, jer ima velike gubitke, i da će ’Etihad‘, uz asistenciju države i subvencije, uspeti da reši problem. Očigledno je to sada pod velikim znakom pitanja", konstatuje sagovornik Sputnjika.


Problem i aerodromska koncesija

Druga bitna stvar koja može da bude veliki problem je, dodaje on, što je beogradski aerodrom dat pod koncesiju francuskom "Vansiju“ na 25 godina. I po tom ugovoru, od "Er Srbije" se očekuje da sa beogradskog aerodroma ima najmanje 45 odsto letova.

Savić podseća da je Mađarska imala sličan ugovor sa koncesionarom koji domaća avio-kompanija nije mogla da ispoštuje i "Malev" je otišao u stečaj, a mađarska država je koncesionaru isplatila 550 miliona evra kao kompenzaciju.

"Bojim se da će, ako ’Er Srbija‘ ne uspe da ispoštuje to što piše u ugovoru, i ’Vansi‘, naravno, tražiti određeno obeštećenje. Prema tome, naša šteta može biti dvostruko veća", ističe on.

U svakom slučaju je, kako napominje, teško proceniti šta će biti. Uveren je, međutim, da država Srbija neće sedeti skrštenih ruku, što, po njegovom mišljenju, znači da ćemo imati dodatne troškove vezane za održavanje "Er Srbije" u nekom drugačijem, promenjenom formatu.

Na pitanje koja je izvesnija opcija — da Etihad nekome trećem proda svojih 49 odsto udela u "Er Srbiji" ili državi Srbiji, on ukazuje na to da bi svoje vlasništvo prvo trebalo da ponudi većinskom vlasniku, odnosno drugom partneru, prema pravu preče kupovine.

"A da li država ponovo može da upravlja time? Teško", pita se i odmah odgovara ovaj ekonomista. I objašnjava zašto:

"U ovom trenutku nemamo ni svoju flotu, pa bismo morali da je iznajmljujemo, a JAT smo prodali ’Etihadu‘ i zbog toga što su oni već imali linije koje su funkcionisale. Procedura dobijanja dozvola da se negde leti je vrlo komplikovana, a pitanje je da li bi ’Etihad‘ hteo da nam proda ili ustupi svoje linije".

Na pitanje kakve su mogućnosti da "Etihad" na tržištu proda svoj udeo od 49 odsto, profesor Ekonomskog fakulteta kaže da se na pijaci sve može prodati, samo je pitanje cene.

"Ako ’Etihad‘ ne dobije cenu koju očekuje, uvek postoji mogućnost njene korekcije. Svi oni koji nameravaju da kupe ’Er Srbiju‘ znaju šta kupuju, koliko je to mačka u džaku. Ponuđeni iznos novca svakako neće biti onoliki koliki ’Etihad‘ očekuje", obrazlaže Savić.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=08&nav_id=1652042)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on February 10, 2020, 02:36:33 pm


Er Srbija uvodi šest novih linija


Er Srbija u 2020. godini uvodi šest novh linija ka destinacijama u Evropi i na Bliskom istoku, saopštila je ta kompanija.

Nacionalna avio-kompanija će od juna uvesti letove iz srpske prestonice do Ženeve, Amana, Rostova na Donu, Firence, Lavova i Kišinjeva.

Novim letovima ponuda Er Srbije se i ove godine dodatno proširuje, nakon značajne ekspanzije u 2019. godini, saopšteno je iz te avio-kompanije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=10&nav_id=1652793)


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on February 26, 2020, 06:42:51 am
Тешкоће „Ер Србије”
Аутор: Др Петар Хинић понедељак, 24.02.2020.

Влада Србије треба хитно да размотри уговорни однос са мањинским власником и предложи откуп 49 одсто акција од „Етихада”


Шта се дешава са „Ер Србијом”? Да ли намерава да обавља само евромедитерански саобраћај а да дуголинијски препусти страним превозницима?

Дуголинијски саобраћај, који је последњих година са реструктурирањем већих америчких и европских превозника, знатним смањењем цене горива, као и смањењем конкуренције превозника из трећих земаља, посебно из Емирата, постао је најекономичнија ваздухопловна делатност. У таквој ситуацији „Ер Србија” смањује обим саобраћаја са Њујорком са пет на два лета недељно, 2019–2020, што је економски неоправдано и ризично за успешно пословање предузећа. Потенцијал од преко милион припадника српске етнике у САД и 300.000 у Канади, као и тржиште Србије и југоисточне Европе, препушта на коришћење страним превозницима. „Ер Србија” има могућности да опслужи значајно тржиште, али очигледно у постојећим условима није у могућности.

Основни услов за успешно пословање у саобраћају са Њујорком јесте организовање пословања на тржишту од „Ер Србија, јер „Етихад” није заинтересован, што изазива незадовољство бројних припадника српске етнике у САД која захтева, и поред присуства одређених технолошких могућности, и директан контакт, посебно у односу на опслуживање путника „Ер Србија” на летовима са Београдом на оптерећеном аеродрому „Кенеди” у Њујорку.

„Ер Србија” је такође препустила мањинском власнику „Етихаду” тржиште Аустралије, са преко 300.000 припадника српске етнике, као и Далеког истока, посебно Кине, из које преко 150.000 туриста годишње долази у посету Србији. Такође, и бројна пословна и приватна путовања између Кине и Србије су ван контроле српског превозиоца.

У постојећим околностима пословања већински власник Влада Србије треба хитно да преузме руковођење српским превозиоцем од мањинског власника „Етихада”, јер постојеће стање пословања указује да је таква одлука неопходна и представља услов за опстанак српског превозника на тржишту ваздухопловних услуга. Влада Србије одлуку може донети, јер је четворогодишњи уговор којим је „Етихаду” дато праву руковођења српским превозником истекао 31. јула 2018. године.

Треба такође напоменути значај и допринос српског превозника привреди Србије уопште, а посебно развоју туризма. Сама чињеница да „Ер Србија” учествује у укупном опслуживању путника на аеродрому „Никола Тесла” у Београду са 44,3 одсто такође је допринос успешном развоју највећег српског аеродрома. „Ер Србија” годишње обезбеђује превоз преко 600.000 страних туриста у Србију, што је такође врло значајан допринос туристичкој привреду Србије.

С обзиром на велики допринос за привреду Србије, као и посебно за грађане ове земље који деценијама користе услуге националног превозиоца, већински власник, Влада Србије треба хитно да размотри уговорни однос са мањинским власником и предложи откуп 49 одсто акција од „Етихада”, јер бројни поступци указују да мањински власник није заинтересован за успешно пословање српског превозника.

И поред бројних проблема, српски превозник има могућности и услове за успешно пословање на тржишту Србије и уугоисточне Европе. Нема времена за доношење одговарајуће одлуке, јер ће се у супротном појавити бројни превозници заинтересовани за наступ на значајном тржишту Србије.

Треба посебно напоменути да „Ер Србија” има стручно особље које је у могућности да обезбеди успешно пословање и руковођење српским превозником. Влада Србије има услове и могућности да обезбеди потпуно власништво у односу на „Ер Србија”, како је то било скоро деведесет година у знатно тежим околностима.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: dzumba on February 27, 2020, 09:17:15 pm
Колико сам прочитао "Етихад" је у неким проблемима који се, аутоматски одражавају и на "Ар Србију".


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on February 28, 2020, 07:35:08 pm


U Srbiju stižu dva nova aviona


Er Srbija će zakupiti dva aviona koja su ranije pripadala aviokompaniji Adrija ervejz, koja je bankrotirala. U pitanju su avioni Erbas A319, koji će biti isporučeni oko 20. marta.

Obe letelice proizvedene su 2010. godine i u vlasništvu su kompanije Karlajl avijejšn partners. Jedan od ova dva aviona zameniće postojeći avion u floti srpskog avioprevoznika, koji će biti vraćen davaocu lizinga.

Srpski avioprevoznik verovatno će uzeti i dva ATR72 aviona, ali se u isto vreme očekuje da će i vratiti jedan ovakav avion koji je korišćen prethodnih godina.

Takođe, očekuje se da će Er Srbija nastaviti da koristi CRJ900 avion i preko leta, iako je korišćenje ove letelice privremeno zaustavljeno, dok se ne potpiše finalni ugovor o lizingu, prenosi Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=02&dd=28&nav_id=1660457)


Title: Re: Air Serbia
Post by: lovac on February 29, 2020, 08:50:46 pm
Koliko Air Serbia ima vlastitih aviona, a koliko iznajmljuje (lizing)?  :pilot


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 05, 2020, 10:00:21 am


"Ne očekujem da rasprodaja flote Etihada utiče na poslovanje Er Srbije"


Premijerka Ana Brnabić rekla je da ne očekuje da će odluka Etihada, da rasproda deo flote i smanji učešće u ćerkama kompanijama u svetu, uticati na Er Srbiju.

Kompanija Etihad je nedavno objavila da će rasprodati deo flote i da će smanjiti učešće u ćerkama kompanijama.

Na pitanje novinara premijerki na Kopaonik biznis forumu, da li ona očekuje da će se odluka Etihada odraziti i na Er Srbiju, kao i da li vlada ima strategiju da se tome odupre, Brnabić je rekla da ne očekuje da će se to odraziti na Er Srbiju.

"Mi imamo još više novih pravaca, posebno iz Niša. Imamo pravac sa Aerodroma Morava u Kraljevu", rekla je Brnabić i navela da je adresa za sva ostala pitanja na tu temu kompanija Er Srbija, koja je, kako je rekla, "kompanija za sebe".

"Ja sam predsednica Vlade i nisam direktorka Er Srbije", ukazala je Brnabić.

Na konstataciju novinara da je Vlada akcionar u Er Srbiji, premijerka je ponovila da u vezi svega što se odnosi na poslavanje Er Srbije, pitanje treba uputiti toj kompaniji.

"Sigurna sam da će oni biti spremni da odgovore", rekla je Brnabić novinarima nakon obraćanja na zatvaranju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=04&nav_id=1662367)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 06, 2020, 09:09:33 am


Srbija kupuje najnoviji ruski putnički avion?Moskva i Beograd planiraju da se na leto vrate razgovorima o nabavci aviona suhoj superdžet 100.

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov je, u Kazanju, gde se održava 18. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, rekao da će se "na leto vratiti tom problemu na praktičnom planu".

Prema njegovim rečima, strane su se usaglasile da nastave rad na ovom pitanju i da problem nabavke aviona za srpsko rukovodstvo i najverovatnije osam letelica za srpskog avio-prevoznika ostaje na dnevnom redu.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=03&dd=05&nav_id=1663052)


Title: Re: Air Serbia
Post by: topalovicdj on March 07, 2020, 09:39:37 pm
nece valjda....ne znam zasto ga i dalje prave kad ga niko ne kupuje
pozdrav Djordje


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on March 08, 2020, 12:56:06 pm

Suhoj Superjet 100 je odličan avion. Međutim, tek je nedavno homologizovan za svetsko tržište, a i inače je NOV, što znači da ima određene manjkavosti koje je potrebno još otkloniti A i jeftiniji je.  Ništa strašno. Kome se ne dopadaju motori PS90A, može izabrati drugu pogonsku grupu. Negativna kampanja protiv ovog aviona rezultat je "usrdnog rada Boeinga i Airbusa da se spreči prodor bilo kog novog proizvođača" na tržište srednjeprugaških aviona. TO JESTE PROBLEM. A sad je pravo vreme... 737 je prizemljen na neodređeno vreme, Na Airbusima stalno neki bugovi. Ali politika vrti gde burgija neće. Ne bi me čudilo da su se i pojedini menadžeri Suhoja prodali Boeingu i Airbusu da kenjaju po avionu... za pare, naravno. Naravno, uvođenej novog tipa aviona je nepoželjno sa logističkog stanovišta. S druge strane, usavršeni Falcon Dassaulta u salonskoj varijanti ima tako nabijenu cenu... kao da je space shuttle, u najmanju ruku.


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on March 09, 2020, 11:33:29 am
„Ер Србија” привремено обуставља летове из Ниша до Болоње и Рима
понедељак, 09.03.2020.

Путницима који су купили карте за биће понуђена бесплатна замена за исте дестинације до краја летње сезоне, бесплатна замена карата за друге дестинације до којих компанија лети из Ниша или Београда, или повраћај новца

Национална авио-компанија „Ер Србија” ће од данас до краја марта суспендовати летове на двема линијама ка Италији до којих лети са аеродрома „Константин Велики” у Нишу, имајући у виду даљи развој ситуације у тој земљи у вези са појавом корона вируса. Реч је о летовима на линијама Ниш-Болоња и Ниш-Рим, саопштено је из „Ер Србије”, преноси Танјуг.

Одлука о реорганизацији саобраћаја према овој земљи и његовом усклађивању са новим околностима, донета је уз сагласност надлежних органа, а путницима који су купили карте за ове две линије биће понуђена бесплатна замена карата за исте дестинације у каснијем термину до краја летње сезоне, бесплатна замена карата за друге дестинације до којих „Ер Србија” лети из Ниша или Београда, или повраћај новца.

Контакт центар „Ер Србије” ће контактирати све путнике који су купили карте за летове између Ниша и Болоње, односно између Ниша и Рима, за летове током марта, да би им помогао да се пронађу најбоља решења. Када је реч о дестинацијама до којих лети са свог матичног аеродрома у Београду, услед ситуације са корона вирусом, „Ер Србија” је одлучила да делимично редукује поједине летове.

У том смислу, у наредном периоду биће отказани поједини летови до Венеције (11, 25, 30. марта и 6. и 27. априла), затим до Милана (12, 16, 17, 19, 24. и 26. марта; сви летови уторком током априла, изузев 14. априла; сви летови четвртком током априла, изузев 9. априла), као и до Тел Авива (12. и 20. марта).

„Ер Србија” наставиће да редовно без промена саобраћа између Београда и Рима.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 10, 2020, 02:13:18 pm


Da li Srbija kupuje ruske avione?


Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov je rekao da će se pregovori sa vladom Republike Srbije o kupovini aviona suhoj superdžet 100 nastaviti na leto.

Kako kaže Borisov, vlada je zainteresovana za kupovinu osam aviona ovog tipa za kompaniju Er Srbija, po šemi zakupa. On je podsetio da su izbori zakazani za april, te da će dodatna dva meseca biti potrebna za formiranje nove vlade, ali da će se "na leto vratiti tom problemu na praktičnom planu".

Er Srbija pokazala je malo interesovanja za nove letelice, zbog čega je razgovor o kupovini aviona podignut na međuvladin nivo, saznaje Eks-Ju aviejšen.

Veliki ruski proizvođač aviona Suhoj najpre je predstavio srpskom avio-prevozniku avion SSJ100 krajem 2015. godine. Dve godine kasnije, ruska kompanija objavila je da ponovo pregovara sa Er Srbijom o potencijalnoj porudžbini letelica.

U decembru 2019. godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je ruska avio-industrija spremna da pomogne u obnavljanju flote srpskog avio-prevoznika.

Istog meseca srpska služba za održavanje aviona Jat tehnika postala je prva evropska organizacija za održavanje, popravku i remont SSJ100 aviona. Organizacija je dobila sertifikat u ovoj oblasti od Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Er Srbija se nije oglašavala povodom komentara ruske vlade da srpska kompanija nije zainteresovana za pribavljanje letelica.

Srpski avio-prevoznik će proširiti svoju flotu na leto ove godine, sa dva erbas A319 aviona koji će stići krajem ovog meseca, dok će još dva ATR72 aviona stići u Beograd u maju jer sada prolaze kroz neophodne bezbednosne provere.

S druge strane, očekuje se da se pregovori dveju vlada o kupovini aviona nastave na leto.

Suhojev avion ima kapacitet sedišta za između 87 i 108 putnika, što zavisi od veličine kabine i konfiguracije sedišta.

Ruski proizvođač već planira proizvodnju nove generacije regionalnih aviona sa proširenim kapacitetima, novim krilima i motorima, koji su planirani da se pojave na tržištu nakon 2025. godine.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=10&nav_id=1664695)


Title: Re: Air Serbia
Post by: kumbor on March 10, 2020, 02:21:19 pm

"Nabavka aviona "po šemi zakupa". Verovatno se misli na lizing - leasing, što uopšte nije zakup, jer na kraju lizinga lizer dobija svojinu na avionima. Običan zakup nikad ne može preći u svojinu.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 10, 2020, 06:39:51 pm


Er Srbija otkazuje letove zbog virusa korona


Kompanija ER Srbija saopštila je da će sprovesti današnju odluku Vlade Srbije o zabrani ulaska u Srbiju putnika iz zemalja najugroženijih virusom korona, kao i da će u skladu sa situacijom otkazivati pojedine letove.

- U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Er Srbija će sprovesti odluku Vlade kojom se zabranjuje odnosno ograničava dolazak u Republiku Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz država odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19 (sa područja: Italije, Narodne Republike Kine, Јužne Koreje, Švajcarske i Irana) - saopšteno je iz Er Srbije.

Dodaje se, da je imajući u vidu dalji razvoj situacije u vezi sa pojavom virusa korona, Er Srbija odlučila da u narednom periodu dodatno reorganizuje saobraćaj i uskladi ga sa novim okolnostima.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=373746)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 13, 2020, 11:26:21 am


Izmenjena odluka o zabrani: Er Srbija ponovo leti za Cirih


Srbija je u utorak 10. marta uvela zabranu letova iz pet ugroženih zemalja ka Srbiji (Italija, Švajcarska, Iran, Južna Koreja i Kina).

Ipak, 12. marta uveče je srpska nacionalna avio-kompanija u red letenja vratila dva otkazana leta za Cirih, a u pitanju su letovi JU 370 I JU 374. Po svemu sudeći, ti letovi će biti obavljeni, a isti su planirani i sutra, 14. mart.

Na sajtu Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sinoć je objavljen hitno vazduhoplovno obaveštenje (NOTAM) u kome je izneta nova mera.

U izmenjenoj odluci navodi se da se zabrana ne odnosi na letove, već na ulazak putnika iz navedenih ugroženih područja. Sada je i izmenjena definicija zabrane, pa su samo Italija i Iran obuhvaćene u celosti, a iz ostalih zemalja izolovane su tri regije.

Kako se dodaje u obaveštenju, ova mera se ne može primeniti na pojedince koji su dobili odobrenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije da uđu u zemlju.

To su kanton Tićino u Švajcarskoj, koji se naslanja na Italiju, pokrajina Hubej u Kini, kao i grad Tegu i severni deo provincije Kjonsan u Južnoj Koreji.

Iz Er Srbije za B92.net dodaju da se njihovi letovi za Njujork nastavljaju normalnim rasporedom zbog toga što naša zemlja nije obuhvaćena zabranom letova iz Evrope koju je ranije uveo predsednik SAD Donald Tramp.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=13&nav_id=1665731)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Milan (longtrip) on March 13, 2020, 11:59:03 am


Izmenjena odluka o zabrani: Er Srbija ponovo leti za Cirih


U izmenjenoj odluci navodi se da se zabrana ne odnosi na letove, već na ulazak putnika iz navedenih ugroženih područja.

To su kanton Tićino u Švajcarskoj, koji se naslanja na Italiju, .....Ovo nema veze s mozgom  :zid . Na koji način kontrola na aerodromu Nikola Tesla proverava ko je odakle? Uvidom u dokumenta izdatim u Švajcarskoj   :krsta  ili se takvim osoba zabranjuje ulazak u avion na ciriškom aerodromu? Za kupovinu karte je obavezan samo pasoš.

Naši ljudi sa švajcarskim pasošem obično imaju dvojno državljanstvo . Oni mogu ući u u Srbiju pokazujući pasoš RSrbije , potpuno isto kao i ovi sa sa radnim i boravišnim dozvolama koji imaju samo pasoš RSrbije. Na švajcarskom pasošu ili radnoj i boravišnoj dozvoli piše gde je izdata, u kom gradu i Kantonu. Ali dosta ljudi je zaposleno u Kantonu Tićino a živi u sasvim drugom Kantonu.

Sa druge strane,upravo zbog otkazivanja letova,putnici iz Švajcarske se upućuju na aerodrome u Nemačkoj iz koje nisu zabranjeni letovi. Tamo nisu u obavezi pokazivati bilo kakava švajcarska dokumenta.


Title: Re: Air Serbia
Post by: MOTORISTA on March 16, 2020, 08:42:51 pm
„Ер Србија” данас отказала 16 летова
понедељак, 16.03.2020.

Национална авио-компанија „Ер Србија” је због ситуације са коронавирусом отказала 16 летова планираних за данас, међу којима су и летови на линијама од Београда за Подгорицу, Загреб, Љубљану, Скопље и Бањалуку.

Такође, отказан је и данашњи лет на линији Ниш-Болоња, објављено је на сајту Ер Србије. Српски авио-превозник неће реализовати током дана два лета од Београда за Љубљану, нити ће летети за Цирих, Копенхаген, Атину, Рим, Милано, Беч, Букурешт и Тел Авив. Ер Србија је отказала и лет од Ларнаке до Београда.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 19, 2020, 06:28:49 pm


Er Srbija obustavlja prevoz putnika


Er Srbija je saopštila da će od danas privremeno obustaviti prevoz putnika.

Usled situacije izazvane globalnom pandemijom korona virusa, kao i privremenog obustavljanja međunarodnog putničkog saobraćaja, Er Srbija će od danas privremeno obustaviti prevoz putnika, navodi se u saopštenju te aviokompanije.

U međuvremenu, svi resursi srpske nacionalne avio-kompanije stavljaju se na raspolaganje nadležnim državnim organima, kako bi bile obavljene sve aktivnosti u interesu Srbije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=19&nav_id=1667954)


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 20, 2020, 02:29:33 pm


Avion Er Srbije na putu ka Kini


Čarter Er Srbije upravo je poleteo ka Kini kako bi bila preuzeta medicinska pomoć.

"Zajedno letimo, zajedno stvaramo nove uspomene, a sada ćemo zajedno i pobediti", naveli su iz Er Srbije.


[attachment=1]


izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=20&nav_id=1668225)
Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 23, 2020, 04:34:25 pm


Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma


Kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se nastave letovi sa aerodroma "Nikola Tesla", piše portal Exyuaviation.

Naime, aerodrom je zatvoren od prošle nedelje kako bi se obuzdala epidemija koronavirusa.

Obe kompanije počele se da prodaju karte za letove koji su planirani za tri nedelje. I dalje se moguća dodatna prilagođavanja, u zavisnosti od potražnje i ograničenja putovana, piše portal.

Er Srbija danas izvodi letove kako bi izbavila putnike zaglavljene na aerodromima u Moskvi i Dohi, dok strani avio-prevoznici, Montenegro erlajns, Er Frans, Aegean i LOT takođe šalju avione u Beograd kako bi u domovinu vratili svoje građane.

Osim toga srpski nacionalni avio-prevoznik planira i jedan let za Sjedinjene Države u narednim danima, piše portal.

Strane kompanije planiraju nastavak letova ka Beogradu, ako je suditi po njihovim rasporedima, pa tako Turkiš erlajns, koji je od petka otkazao većinu svojih letova, planira da se vrati u prestonicu Srbije i druge tačne na svetskoj mapi 17. aprila.

Etihad ervejz će nastaviti svakodnevne letove za Srbiju 30. aprila, Flajdubai 22. maja sa sedam nedeljnih letova, dok, u ovonm trenutku, Katar ervejz planira da se vrati 1. juna, u početku sa četiri umesto sedam letova nedeljno, što će od 1. jula porasti na deset letova.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=03&dd=23&nav_id=1668929)


Title: Re: Air Serbia
Post by: dzumba on March 26, 2020, 09:39:04 pm
Данас сам видео два авиона како слећу и један како полеће. Вероватно иду да покупе држављане Србије који су остали заробљени којекуда или се враћају отуда.


Title: Re: Air Serbia
Post by: Dreadnought on March 30, 2020, 09:52:31 am


Avion leti u Brisel i Stokholm po još građana Srbije


Avion Er Srbije trebalo bi danas da odleti u Stokholm, a u povratku i u Brisel, kako bi u Srbiju vratio naše građane.

To je u nedelju za Tanjug rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Za sutra su planirana dva leta, za Istanbul i let aviona ATR za Bukurešt. Sinoć, nešto posle 19.30 sati, na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je avion Er Srbije iz Abu Dabija sa 134 srpskih građana, među kojima je i pet beba. Taj let je organizovala Vlada Srbije, u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Još jedan avion Er Srbije danas leti za Kinu

Još jedan avion Er Srbije poleteće danas za Šangaj kako bi dopremio medicinsku opremu iz Kine

Avion erbas A330 poleteće sa beogradskog aerodroma posle 12 sati.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=30&nav_category=12&nav_id=1670863)
izvor (http://www.paluba.info/smf/index.php?action=post;topic=19844.90;num_replies=100)