PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Brodomaketarstvo => Topic started by: Rade on September 20, 2008, 01:08:12 pm

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h

Title: Pravila za postovanje u podforumu "Brodomaketarstvo"
Post by: Rade on September 20, 2008, 01:08:12 pm
Podforum "Brodomaketarstvo" namenjen je brodomaketarima i onima koji će to postati. Otvoren je radi prikupljanja nacrta za gradnju maketa brodova od drveta, kao i za predstavljanje maketa koje ste napravili.

Definicija brodomaketarstva i brodomodelarstva:

Brodomaketarstvo - izrađivanje makete originalnih tipova brodova u srazmeri; umetnost; amatersko reprodukovanje broda prema postojećem nacrtu ili slici, o veštini brodomaketara zavisi i vernost reprodukcije forme i detalja; profesionalno brodomaketarstvo kopira original broda (iz postojećih nacrta ili nacrta koji su sastavljeni na temelju istraživanja i rekonstrukcije nalaza), gotovo uvek kao eksponat u muzeju ili nekoj kolekcionarskoj zbirci maketa brodova.

Brodomodelarstvo - izgradnja modela po kategorijama i takmičenje u brzini tih modela; modeli mogu pratiti forme stvarnih brodova, ali to nije nužno; moraju imati određene plovne karakteristike: vodonepropusnost oplate, plovnost, stabilitet i pogon (jedro ili motor).
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h