PALUBA

Kopnena vojska => Oklopno mehanizovane jedinice => Topic started by: Solaris on August 11, 2013, 05:10:27 pmTitle: M1A2 Abrams
Post by: Solaris on August 11, 2013, 05:10:27 pm
Glavni borbeni tenk američke vojske M1A2 Abrams smatra se najboljim tenkom na svijetu, borbenim vozilom koje je na najbolji način ujedinilo vatrenu moć, oklopnu zaštitu i pokretljivost, iako po nekim specifičnim rješenjima zaostaje za suvremenim tijekovima razvoja tenkova.

Početak razvoja Abramsa kreće 1971. godine s programom XM1 nakon neuspješnih pokušaja da se zajedno sa SR Njemačkom razvije projektMBT-70. Nakon propasti MBT-70 u Sjedinjenim Američkim Državama pokreću pro­jekt XM-803, koji je zbog visoke cijene i složenosti odbačen.

U rujnu 1972. u VVarrenu (Michigan) formiran je tim stručnjaka za izradu pro­jekta XM*1. Na čelu tima bio je američki general C. W. Abrams, koji je preminuo tijekom -rada na projektu. Po uobičajenom američkom običaju u programu su sud­jelovale dvije tvrtke Chrysler i General Motors. Poslije usporednih ispitivanja oba prototipa 1976, odabran je prijedlog tvrtke Chrysler, ali tek kao temeljnica daljnjeg razvoja.

Kako su oba prijedloga bila vrlo slična, kako po koncepciji tako i po cijeni, presudila je pogonska skupina Chryslerovog prijedloga - plinska turbina. U to se vrijeme smatralo da će plinska turbina, zbog dužeg vijeka trajanja znatno smanjiti troškove održavanja velikog broja tenkova (predviđala se proizvodnja 3300 tenko­va), pretpostavka koja se pokazala krivom.

[attachment=1]
Kako bi se što relanije ispitale osobine novog tenka pod istim je uvjetima ispi­tan i njemački Leopard 2, ali nikada nisu objavljeni rezultati. Pregovaralo se i o uni­fikaciji dvaju tenkova (plinska turbina, gusjenice, ovjes, sustav upravljanja paljbom, top), ali gotovo ništa od toga nije ostvareno. Umjesto toga Amerikanci i Nijemci su nastavili razvoj svojih tenkova potpuno samostalno jedni od drugih. Amerikanci su od Leoprda 2 preuzeli samo top od 120 mm, i to tek na inačici M1A1 (inačica M1 imala je top 105 mm M-68, u biti modifikaciju britanskog L7 A1).

Serijska proizvodnja novog tenka, pod oznakom M1 Abrams, započinje godine 1980. u Limi (Ohio), te je na samom početku ostvarena proizvodnja od 30 komada mjesečno. Kako bi dodatno potvrdili kva­litetu izrade, prvih 110 tenkova prolazi do­datna ispitivanja, a puna serijska proizvodnja kreće početkom 1981. Istodobno dolazi do zaustavljanja proizvodnje tenka M-60M1 u Detroitu, dotadašnjeg glavnog borbenog tenka američke vojske, tako da i ta tvornica započinje sa serijskom proizvodnjom M1. Dvije su tvornice zajedno mjesečno proiz­vodile 60 komada novog tenka.

[attachment=2]
Godine 1985. kreće serijska proizvodnja poboljšane inačice M1A1, a 1992. najnovije inačice M1A2. Dosad je za potrebe američke vojske proizvedeno nešto manje od plani­ranih 3300 tenkova, te još 315 za Saudijsku Arabiju i 218 za Kuvajt, dok se u Egiptu licencno proizvodi starija inačica M1A1.

Vatrena moć

Temeljno naoružanje M1A2 je top kalibra 120 mm glatke cijevi, originalno razvijen u njemačkoj tvrtki Rheinmetall za tenk Leopard 2, a koji se licencno proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama pod oznakom M256. Borbeni komplet za top 120 mm čine 40 granata i sastoji se od dvije vrste strjeljiva: M829A2 APFSDS-T, potkalibarska granata s penetratorom od osiromašenog urana popularno nazvana “Srebrni metak” (Silver Bullet); te granate M830A1 HEAT-MP-T.
lavni dio granate M829A2 je potkalibarni “metak” napravljen od osiromašenog urana. Ukupna masa granate je 20,9 kilograma, dok je masa samog penetratora devet kilograma. Djelovanje potkalibarnog penetratora od osiromašenog urana na cilj vrlo je specifično. Zabijajući se vrlo velikom brzinom u čelični oklop tenka dio penetratora se, zbog siline trenja, zapali puneći unu- trašnjost tenka užarenom plazmom koja “spali” sve u tenku. Pritom redovito dolazi do aktiviranja strjeljiva koje dodatno uništava unutrašnjost tenka.

[attachment=3]
Tako granata M829A2 ima svojevrsnu kombinaciju probojnog i kumulativnog djelovanja granate. Američki izvori za granatu M829A2 navode maksimalni domet od 3000 metara, s “mogućnošću uništavanja svih modernih tenkova”, što bi značilo proboj- nost veću od 1000 mm svih vrsta oklopa. “Srebrni metak” uspješno je korišten u Pustinjskoj oluji, gdje je bez teškoća uništavao sve iračke tenkove.

Granata M830A1 HEAT-MP-T višenamjenske namjene u početku je označavana kao antihelikopterska sa sekundarnom ulogom uništavanja zemaljskih ciljeva. Sad se koristi za uništavanje svih vrsta ciljeva, od tenkova i drugih oklopnih i neoklo- pljenih vozila, preko bunkera i inženjerijskih zapreka, pješaštva u zaklonu i na otvorenom, pa sve do helikoptera. Granata teži 22,3 kg, od čega 11,4 kg otpada na kumulativno-rasprskavajući projektil. Maksimalni domet joj je 3000 metara.

Sastavni dio vatrene moći suvremenog tenka je i sustav za usmjeravanje paljbe (SUP). M1A2 ima jedan od najsuvremenijih SUP-ova na svijetu i sastoji se od ba­lističkog računala, laserskog daljinomjera i termovizijske kamere unutar topnikove ciljničke naprave, zapovjednikova neovisnog ciljnika i senzora vjetra postavljenog na kupolu. To i ciljnička naprava stabilizirani su po vertikalnoj i vodoravnoj ravni­ni. Sve to omogućuje tenku M1A2 djelovanje noću i po teškim vremenskim uvjeti­ma (kiša, snijeg, magla, dim i slično), te otvaranje vatre iz pokreta.

Znatno je skraćeno vrijeme otkrivanja cilja i povećana vjerojatnost pogađanja cilja prvom granatom, što sve skupa povećava paljbenu moć ali i vjerojatnost preživljavanja na suvremenoj bojišnici.
Uz top od 120 milimetara spregnuta je strojnica kalibra 7,62 mm, dok je s lijeve strane kupole postavljeno slično oružje namijenjeno punitelju topa.
Zapovjedniku tenka namijenjena je teška strojnica 12,7 mm na desnom dijelu kupole.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Solaris on August 11, 2013, 05:12:43 pm
Oklopna zaštita

Za oklop M1A2 smatra se da je trenutačno najbolji na svijetu. Osnova se sastoji od sendvič oklopa “Chobham” koji se sastoji od kombinacije čelika i keramike. Ovaj oklop dobro štiti od djelovanja kumulativnih projektila, koji se nalaze u protutenkovskim raketama, najveće opasnosti suvremenog tenka.

Za zaštitu od potkalibarnih projektila primijenjeno je posebno balističko oblikovanje kupole i podvozja.

[attachment=1]
Ono što M1A2 daje superiornu oklopnu zaštitu je korištenje osiromašenog urana. Taj materijal ima gustoću 2,5 puta veću od čelika, a minimalno je radioak­tivno. Unutar čeličnog kućišta zračenje osiromašenog urana gotovo se može zane­mariti, odnosno ne prelazi standard koji propisuje američki ured za atomsku energiju. Ploče od osiromašenog urana na M1A2 (i na M1A1) stavljene su unutar čeličnih kutija i pričvršćene na vanjsku stranu oklopa tenka. Ame­rički izvori tvrde da takva kombinacija oklopa daje ekvivalent ok­lopne zaštite homo­genog čeličnog oklopa debljine 1000 mm, i čini osnovu za obranu od svih protuoklopnih vrsta oružja, naročito protiv potkalibarnih projektila.

Pokretljivost

Snažan oklop neizbježno je rezultirao i velikom borbenom masom tenka od čak 69,54 tone. Da bi se postigla zadovoljavajuća pokretljivost morala se ugraditi i snažna pogonska jedinica. Već je spomenuto da za pogon M1 rabi plinsku turbinu Textron Lycoming AGT-1500 snage 1500 KS (1100 kW). Turbina je višegoriva što znači da za pogon može rabiti više vrsta goriva, od standardnog dizela, benzina, kerozina, itd. Kako turbina ima 30 posto manje dijelova od Dieselovog motora iste snage, a i veći vijek trajanja, vjerovalo se da će njezina eksploatacija biti isplativi- ja (predviđala se ušteda od 80 milijuna dolara za razdoblje od 20 godina).

[attachment=2]
Međutim, uz brojne prednosti turbina ima i nedostatke. Početna cijena turbine znatno je veća od Dieselovog motora. Potrošnja goriva, unatoč svim unapre­đenjima, još uvijek je znatno veća, što smanjuje autonomnost kretanja i povećava troškove. Turbina za normalan rad treba tri do četiri puta više zraka od Dieselova motora. Do problema naročito dolazi u pustinjskim uvjetima kad se moraju postavljati posebni filteri. Prodor pijeska u turbinu dovodi do naglog opadanja trajnosti. Turbina je osjetljiva na protutlak, što bitno ograničava mogućnost svla­davanja vodenih zapreka podvodnim gazom (najviše do dva metra dubine). Velika količina vrućeg zraka kojeg iz­bacuje turbina u radu ostavlja vrlo vidljiv toplinski trag, što je negativna osobina u suvremenom ratovanju.

Zbog svega toga američka se vojska odlučila da na svim svojim tenkovima M1A2 plinske turbine zamijeni Dieselovim motorima. Izbor raspolo­živih Dieselovih motora potrebne snage vrlo je veliki, kako američkih tako i europskih proizvođača. Inačica M1A2 ponuđena Turskoj ima europski “Euro Power Pack” koji se sastoji od MTU- ovog motora 883 V-12 koji razvija 1500 KS i Renk HSWL 295 TM automatskom transmisijom.

Snažna plinska turbina daje tenku M1A2 odnos snaga/težina od vrlo dobrih 21,6 KS/t, što je dovoljno za 67,60 km/h. Međutim, maksimalna borbena težina od 69,54 tone stvara velika ograničenja u pokretljivosti. Najviše se ogleda u ograničenim mogućnos­tima strateške pokretljivosti, naročito zrakom. Najveći američki transportni zrakoplov C-5 Galaxy može ponijeti samo dva M1A2, dok najsuvremeniji C-17 Globemaster III tek jedan. Velika težina stvara teškoće i na zemlji, naročito tamo gdje putovi i mostovi nisu konstruirani za tako teška vozila. Za prebacivanje na veće udaljenosti M1A2 se prevozi na kamionskim prikolicama što dodatno povećava ukupnu težinu koju treba transportirati.

[attachment=3]
Daljnji razvoj

lako se smatra trenutnačno najboljim tenkom na svijetu M1A2 ima i određene nedostatke. Zbog toga je američka vojska za 2003. predvidjela uvođenje inačice M1A3 s bitnim poboljšanjima. Nova bi inačica imala poboljšani top 120 mm ili top 140 mm, što bi znatno povećalo vatrenu moć. Uvođenjem najsuvremenije elek­tronike i sustava motrenja poboljšao bi se i SUP koji bi imao umjetnu inteligenci­ju kako bi mogao samostalno otkrivati, identificirati i naciljati cilj (sustav bi trebao smanjiti vjerojatnost otvaranja vatre na vlastite snage).
Otklonio bi se i najveći nedostatak M1A2 postavljanjem automatskog uređaja za punjenje topa, čime bi se broj članova smanjio s četiri na tri. Zbog toga bi se redizajnirala kupola. Zbog povećanja oklopne zaštite koristili bi se novim materijalima od titana i/ili kompozi- ta. Razmatra se i mogućnost korištenja pasivnog/aktivnog sustava samoobrane koji bi trebao znatno povećati otpornost od vođenih protuoklopnih raketa.

Posada                   4
Borbena masa (t)   69,54
Dužina (m)             9,83
Visina (m                   2,37
Širina (m)                  3,65
Motor   pl. turbina, 1100 kW (1500 KS)
Specifična snaga    21,6 KS/t
Maksimalna brzina   67,60 km/h
Autonomija kretanja     426 km
Glavno oružje            120 mm
Borbeni komplet     40

Tekst objavljen 2000. g. u posebnom izdanju časopisa HV
Suvremeno oklopništvo


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Solaris on August 13, 2013, 04:44:00 pm
http://www.youtube.com/watch?v=p05mf6rk18A

http://www.youtube.com/watch?v=1JpGFcHw5Dw


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: jeremijaljesina on August 13, 2013, 05:36:41 pm
 :krsta Kako vozač izađe iz Abramsa ako, hm, kupola bude u drugačijem položaju nego sa topom ravno ispred?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Vlada SD on August 14, 2013, 02:51:51 pm
Nisam siguran ali mislim da postoji dodatni izlaz za posadu u slučaju opasnosti.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Solaris on August 14, 2013, 03:52:42 pm
:krsta Kako vozač izađe iz Abramsa ako, hm, kupola bude u drugačijem položaju nego sa topom ravno ispred?

http://www.defencetalk.com/forums/army-security-forces/abrams-tank-drivers-9136/

Quote
5: is there any situation in which the driver would not be able to escape from the tank?

Yep. The front slope could be buried on a flipped tank. Turret could be pointed in the wrong direction and the driver's hatch jammed becuase of damage. You could "what if" this to death.
Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Solaris on August 14, 2013, 04:00:27 pm
http://www.youtube.com/watch?v=F3_ll_TniOY


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on October 15, 2014, 01:05:35 pm
M1A gadjanje
Nemacka

http://www.liveleak.com/view?i=fe9_1413318117


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Vladimir Ivanović on October 15, 2014, 01:16:16 pm
Što ne stave mete na dva tri kilometra pa ih gađaju pokret pokret, kao što sam ja radio. Ovo gađane liči na amatersko zezanje. Kao ono kad ti na vašaru daju neku puškicu da pogodiš u metalno lonče.

Gađanje na dvjesta metara je samo zezanje.

Vlado


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Lox on October 15, 2014, 01:22:18 pm
Sumljam da je zezanje. Vijerovatno testiraju probojnost na različitim udaljenostima. Ipak, možda i je pokazno za neke novinare.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on October 15, 2014, 01:55:18 pm
Ovako se netestira probojnost.

Ovo je skolsko gadjanje na pokretne i nepokretne ciljeve na tenkovskom automatizovanom strelistu.
Koliko sam uspeo da vidim ovo je skolsko gadjanje (Table VIII) za kvalifikaciju posada za prelazak na kolekivnu vatrenu obuku i gadjanja.

Gadja se u vise senarija - sa pomocnim nisanom (bez kompjutera i laserskog daljinara), sa gas maskama sa smanjenom oposadom itd.
Daljine su od 400 do 1900 m zavisno od vrste cilja i uslova gadjanja.
Interesantno je da su maksimalne daljine za gadjanje kada se tenk krece na metu tenka u porektu 1600 m.

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: duje on December 01, 2014, 01:47:45 pm
Postoj mogućnost da Ukrajina primi američke tenkove abrams preko Litve. Amerikanci su svoje tenkove, koje su upotrebljavali i Afganistanu, doveli u Litvu.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Bo Ukrajina preko Litve dobila ameriške tanke M1 abrams?

UKRAJINSKA VOJSKA BO PREJELA TUDI UBOJNO VOJAŠKO OPREMO

Potem ko je Litva v začetku novembra 2014 obljubila vojaško pomoč Ukrajini, so se konec meseca sestavili voditelji obeh držav in se dogovarjali o sodelovanju na vojaško-tehničnem področju in pošiljkah vojaške opreme za Ukrajinsko vojsko, ki bi pripomoglo tudi v spopadih s separatisti. Litovska dobava orožja pa je posebej zanimiva zaradi tega, ker naj bi bilo vanjo vključeno tudi ubojno orožje.

Do sedaj so članice zveze NATO, vključno z ZDA, obljubile oz. tudi že dobavile Ukrajinski vojski le neubojno vojaško opremo. Ob tem se seveda postavi vprašanje kakšno orožje lahko dobavi Litva, ko pa ne proizvaja vojaške opreme. Čeprav se po sestanku litovske predsednice Dalie Grybauskaite in ukrajinskega predsednika Petra Poroshenka ni jasno oznanilo s katerim orožjem bo baltska država pomagala Ukrajini, pa so na dan prišle informacije, da naj bi šlo tudi za glavne bojne tanke.

Informacija se na prvi pogled zdi nemogoča, saj Litvanska vojska v svoji oborožitvi sploh nima tankov, ima le 210 ameriških goseničnih oklepnih vozil M113 in  10 sovjetskih amfibijskih goseničarjev MT-LB. Več neimenovanih virov iz litovskega vrha naj bi namreč sporočilo, da bodo Ukrajinsko vojsko opremili z ameriškimi tanki M1A1 abrams, ki jih bodo oz so jih ZDA ob umiku iz Afganistana podarile Litvi. Ameriška vojska je svoje glavne bojne tanke M1A1 abrams v Baltske države pripeljala z vlakom, kot vse kaže pa bodo pot nadaljevali v Ukrajino.

Seveda se ob tem poraja vprašanje, če bo do tega res prišlo, ali je to odločitev izključno Litve, ki se s sosednjima baltskima državama in Poljsko boji ruske invazije, ali za vsem skupaj stojijo ZDA.

Po drugi strani pa se pojavljajo namigi, da naj bi do takšne odločitve (o dobavi tankov M1A1 abrams) prišlo na srečanju Evropske ljudske stranke med 19. in 21. novembrom 2014 v litovskem mestu Jurmala, ki so se ga udeležili številni evropski voditelji in namestnik generalnega sekretarja zveze NATO Alexander Vershbow.

Vsebina srečanja je bila sicer tajna, vendar naj bi se po poročanju latvijskih medijev, prav na tam dogovorili, da Litva dobavi tanke Ukrajini. Iz Jurmale so v medije ušle tudi informacije, da so Litva, Latvija, Madžarska in Velika Britanija ustanovile sklad, ki bo financiral udeležbe “vzhodnega partnerstva” iz EU v tujih vojaških misij, vajah in operacijah EU za krizno upravljanje. Jasno je, da bo to finančni instrument, s katerim se bo denar evropskih davkoplačevalcev skrivaj poslan za financiranje ukrajinskih oboroženih sil, so zapisali mediji.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on December 01, 2014, 02:01:33 pm

Potpuno druga, nepoznata tehnika, neremontovana ... mislim da bi za Ukrajince bila potpuno beskorisna.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on December 01, 2014, 05:59:43 pm

Potpuno druga, nepoznata tehnika, neremontovana ... mislim da bi za Ukrajince bila potpuno beskorisna.

Sa druge strane Rusi bi se konacno obradovali da imaju u svojim rukama par komada za testiranje.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on December 01, 2014, 08:23:04 pm

Naravno, jer posle godina drndanja po kamenjaru, verovatno su im borbene mogućnosti znatno smanjene, ali bi bili odlični za upoznavanje sa američkom tehnikom od pre četvrt stoleća.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: brodarski on December 01, 2014, 08:32:13 pm
Meni je ovaj tenk malo čudan. Kako se pokazao u borbi?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: HrcAk47 on December 02, 2014, 01:49:38 am
Istoričari u Kubinki će biti oduševljeni :D


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: jadran2 on December 02, 2014, 09:04:14 am
Kada bi nama pro/dali par desetaka komada - bilo bi korisno s aspekta cestogradnje - koliko bi se starih mostova napokon popravilo.........


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on December 02, 2014, 09:24:35 am


Ne bi bilo dovoljno popraviti mostove, 70 tona je to. Uostalom, nije Abrams za npr. Liku, ništa južnije "karlovačkih vrata", naravno.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: duje on December 07, 2014, 06:38:43 am
https://www.youtube.com/watch?v=GXzwsbenFkM#t=19


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on December 28, 2014, 10:16:44 pm
Lete kupole i sa abramsa kada im zapalis municiju.

Kliknuti dva puta da se otvori livelike straica sa slikama.
http://www.liveleak.com/view?i=4cb_1418859862


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: duje on February 19, 2015, 12:46:02 pm
Napomena: A je ga preveo: "te ima range od 288 km" :zid

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Tenkovi M1A1 Abrams nastavljaju proces modernizacije za 50 milijuna USD

Datum objave:
19.02.2015

Borbene tenkove američke vojske M1A1 Abrams modernizira General Dynamics Land Systems u sklopu ugovora sa TACOM Lifecycle Management Command. Radovi su vrijedni 49,7 milijuna USD te su dio višegodišnjeg ugovora iz 2008. kojim se odobrava nadogradnja 435 tenkova M1A1.

M1A1 tenkovi će biti nadograđeni na inačicu M1A2 Systems Enhancement Package ili SEP, V2 konfiguraciju, koja uključuje poboljšani color display te dnevno-noćno termalno upravljanje. General Dynamics Land Systems će radove obaviti u objektima u Alabami, Florida, Michigan, Ohio i Pennsylvania, a dovršetak radova je predviđen do siječnja 2017. Broj tenkova u sklopu najnovijeg ugovora nije poznat. M1A1 se proizvodi od 1985. godine, a dolazi u nekoliko varijanti. Brzina mu je 41,5 km/h te ima range od 288 km. Njegovo glavno naoružanje je 120mm top.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on February 19, 2015, 01:28:32 pm

Da nije brzina 41,5Mph i radijus po gorivu 288M?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on February 19, 2015, 01:38:06 pm
Ponekad nije dovoljnmo samo prevesti članek, več je poželno i pretvoriti merske jedinice. :D


Tvornički prospekti oko pomenutog tenka.
General Dynamics M1A1 (http://www.gdls.com/images/pdf/Abrams/abramsm1a1.pdf)
General Dynamics M1A2 (http://www.gdls.com/images/pdf/Abrams/abramsm1a2.pdf)


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on April 30, 2015, 06:55:59 pm
iz 3,45 minuta  dali je moguce da m1  je izbacen iz stroj sa puskomitrozlez

https://www.youtube.com/watch?v=X7g4s03EjYk


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on May 18, 2015, 04:06:12 pm
Ramadi, ovih dana.

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: vathra on May 18, 2015, 04:20:36 pm
iz 3,45 minuta  dali je moguce da m1  je izbacen iz stroj sa puskomitrozlez
Био је случај, потврђен од Американаца, да је зрно (ваљда 12,7мм) пробило спољашње цево за довод горива допунског агрегата, које се просуло по мотору и запалило.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on May 18, 2015, 05:00:23 pm

Da nije brzina 41,5Mph i radijus po gorivu 288M?

Google преводилац чуда прави. Зато га и не користим, никад, сем за појединачне речи,а  и тада само као сугестију, а не решење. Naravno da je maks brzina po putu 41,5Mph, a doseg po gorivu 288M.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on May 18, 2015, 05:18:14 pm
iz 3,45 minuta  dali je moguce da m1  je izbacen iz stroj sa puskomitrozlez
Био је случај, потврђен од Американаца, да је зрно (ваљда 12,7мм) пробило спољашње цево за довод горива допунског агрегата, које се просуло по мотору и запалило.

Sasređena vatra iz nekoliko .50cal Browninga može oštetiti mnoge uređaje na kupoli i onesposobiti tenk za dalju borbu, može probiti neoprezno ostavljeno crevo, ako u pomenutom slučaju, itd. Gornja slika odletele kupole lepo pokazuje da ni Abrams nije imun na sindrom "pečene zadnjice".


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on May 19, 2015, 07:33:15 pm
iz 3,45 minuta  dali je moguce da m1  je izbacen iz stroj sa puskomitrozlez
Био је случај, потврђен од Американаца, да је зрно (ваљда 12,7мм) пробило спољашње цево за довод горива допунског агрегата, које се просуло по мотору и запалило.

  Ako mislimo na isti slucaj (gledao sam slike) u pitanju je bocni pogodak od RPG-7, koj je probio hidraulicno crevo i onesposobio tenk. Ali isto tako ima i slucajeva gde je abrams pogodjen sa preko 20 RPG-a iz zasede i nijedan nije znacajnije ostetio tenk, tj mogao je da se izvuce i uzvrati paljbu.

 Sto se gornje slike tice ne vidi se telo tenka samo kupola i mozda delovi olupine. Abramsu se moze upaliti municija ako su vratanca u trenutku proboja ostala otvorena, a postoji i druga mogucnost, da su ostecen tenk rezneli borci ID iznutra da ne bi pao u ruke Iracanima kada povrate grad.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on June 05, 2015, 07:16:19 am
Verovatno Irak

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on June 05, 2015, 07:22:44 am
Ovaj se dobro drži, ali jim je taktika upotrebe tenka za plakanje

https://www.youtube.com/watch?v=2uhe0xM4_N4


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: vathra on June 05, 2015, 11:11:42 am
Божо,
занимљив снимак.
Изгледа да су на крају напада користили запаљиве флаше.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 05, 2015, 11:32:34 am


А зар осетљива оптика на куполи може издржати добро направљен коктел Молотова? А ако усис ГТ повуче довољну количину запаљене течности у компресор ГТ?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 05, 2015, 11:56:21 am
Intresantan komentar na ovaj gorepostavljeni video od strane clana posade abramska.

"I'm an M1 Abrams crewman, and I can tell you the vehicles are not indestructible. There has not been only 1 crew casualty in Iraq. We've lost dozens of tank crewman to IEDs, EFPs, and snipers alike. At least 2 confirmed incidents of 1,000lbs+ IEDs being detonated beneath the Abrams, knocking the 30 ton turret off the vehicle (google images has pictures) and stories surrounding the incidents confirms crew deaths. EFPs have the capability of penetrating the armor, so do RPGs when shot at vulnerable locations, such as the engine housing, top of the turret from high angles, and the belly of the tank. One such incident, and EFP shot through one side of the hull armor, killed the driver, and exited on the other side. Snipers have claimed quite a few out-of-hatch crewmembers, and IEDs have done their share of damage. I love the vehicles, and they're badass machines. I've driven, loaded, and fired them, so I would know; but they're not invincible."Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: jeremijaljesina on June 05, 2015, 02:27:53 pm
Tenk se odlicno drzi sto mu sve rade, 72ka bi mislim vec davno kihnula... A taktika je za plakati. Bozo, gdje ima za pogledati ovaj prvi snimak cije si screenshotove stavio?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 05, 2015, 02:53:05 pm
Tenk se odlicno drzi sto mu sve rade, 72ka bi mislim vec davno kihnula... A taktika je za plakati. Bozo, gdje ima za pogledati ovaj prvi snimak cije si screenshotove stavio?

Konstrukciju M1 i T-72 deli dvadesetak godina... važnih dvadesetak godina. Nikad nisam rekao da je M1 loš tenk, a podatak da je 1000lbs - dakle skoro pola tone IED dovoljno da mu oduva kupolu može biti samo kompliment konstruktoru. Imajte u vidu potpuno različite i strategijske i taktičke prilaze konstrukciji ova dva tenka. Nijedan tenk nije neuništiv, a Abrams se buši sboka kao i svaki drugi tenk, dakle lako. Ako nije u pitanju M1A2 sa posebnim dodatnim oklopom (ne znam da li postoji M1A2SEP, ili je to nadgradnja M1A1), buši ga sboka svaki bolji RB i kraj je tenku.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on June 05, 2015, 03:09:52 pm
Bozo, gdje ima za pogledati ovaj prvi snimak cije si screenshotove stavio?

Samo sam na slike naleteo, nažalost. (goggle+).


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: vathra on June 05, 2015, 03:55:35 pm
Да ли је још неком чудно што имају 4 оклопна возила која стоје на насипу пута и не крећу се, а ови их гађају из мртвог угла?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: torpedo011 on June 05, 2015, 04:15:15 pm
Тенкови стоје на узвишењу и не крећу се. Савршена мета. А и Ватра је добро приметио 4 оклопна транспортера која нико не дира.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: jeremijaljesina on June 05, 2015, 09:33:09 pm
Votever, odlična potvrda dobro znane mudrosti da tenk bez pješaštva ne može dugo. Naletio sam na tekst koji objašnjava da se radi o tenkovima iz isporuke iračkoj vojsci koji imaju isti SUV ali bez dodatne oklopne zaštite (spominju depleated uranium?!). O čemu to oni pričaju,zna li netko?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on June 05, 2015, 10:17:37 pm
Izvozna verzija Abramsa, sa slabijim oklopom. Isti imaju Egipćani, koliko se sećam.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 05, 2015, 11:22:03 pm
Izvozna verzija Abramsa, sa slabijim oklopom. Isti imaju Egipćani, koliko se sećam.

DU - osiromašeni uranijum se, mislim, ne koristi kao element oklopa. Uranijum nije izuzetno tvrd,mada jeste prilično, već je veoma težak, otuda i probojnost. Oklop Abramsa do sada nije detaljno objašnjen, ali osnovu čini čelik u nekoliko slojeva, sa razmakom, keramika (verovatno alumina Al2O3), a postoji i sloj kevlara iznutra da spreči odslojavanje - odbijanje delova oklopa koji može pobiti posadu i uništiti unutrašnjost tenka.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on June 06, 2015, 07:12:13 am
Izvozna verzija Abramsa, sa slabijim oklopom. Isti imaju Egipćani, koliko se sećam.

DU - osiromašeni uranijum se, mislim, ne koristi kao element oklopa. Uranijum nije izuzetno tvrd,mada jeste prilično, već je veoma težak, otuda i probojnost. Oklop Abramsa do sada nije detaljno objašnjen, ali osnovu čini čelik u nekoliko slojeva, sa razmakom, keramika (verovatno alumina Al2O3), a postoji i sloj kevlara iznutra da spreči odslojavanje - odbijanje delova oklopa koji može pobiti posadu i uništiti unutrašnjost tenka.

  DU se koristi kao jedan od materijala u izradi oklopa kod M1A2.

Quote
Beginning in 1987, M1A1 tanks received improved armor packages that incorporated depleted uranium (DU) components in their armor at the front of the turret and the front of the hull. Armor reinforced in this manner offers significantly increased resistance towards all types of anti-tank weaponry, but at the expense of adding considerable weight to the tank, as depleted uranium is 1.7 times more dense than lead

Sa wikipedije.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on June 06, 2015, 10:45:39 am
разлог зашто се користи осиромашен ураниум као оклоп М1 је због велика густина Ураниум , на пример узмите једна плоча из олова са дебелину из 100 мм  и она пробајте да пробијите за кумулативна граната за пробивност из 200 мм  ке увидите да кумулативни млаз нече прочи због голему густина Олово.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on June 08, 2015, 07:33:16 am
Hrabro/ludo..

https://www.youtube.com/watch?v=fOiXIZF5-uA


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 08, 2015, 09:27:39 am
Amerikanci rade i na dizel motoru za Abrams-a

https://www.youtube.com/watch?v=zCKDV8_DfJ0


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 08, 2015, 09:59:54 am
Na tom motoru "1500ks" Ameri rade već dugo, dugo. Leo 2 se već dugo nudi sa MTU 883, kao i Leclerc.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 08, 2015, 02:01:59 pm
Proizvodnja Abramsa je zavrsena 1993. god a proizvodnja motora 1992. god. Od tada amerikanci rade generalne remonte tenkova i motora. To je jedan od razloga zasto sve ostecene i unistene tenkve iz iraka vracali nazad u SAD.

https://www.youtube.com/watch?v=G8uFVKmAj5o

https://www.youtube.com/watch?v=dG4CLaBMfVU

I malo o municiji.

https://www.youtube.com/watch?v=yHbf-Eb3xak


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 08, 2015, 02:54:33 pm
A M1 abrams je tenk toliko pogodan za remont da se remont vrši isključivo u Tulsa, Arizona. Opravka u području dejstva, u pozadinskoj bazi ili  formacijskim sredstvima Brigade na licu mesta, ili priručnim sredstvima! Ne... naravno da ne. Kako bi to radilo u ratu, Gospođo Bože?! Prosto vuče prste ka dugmetu za taktički atomski udar...! A tada, a tada... ko bi bio kriv... naravno suprotna strana, koja god da je. Inače je M1 odličan tenk.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 15, 2015, 08:52:12 am
Par slika Abramsa iracke vojske

http://www.liveleak.com/view?i=916_1420805811


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 15, 2015, 08:58:13 am
Par slika i video

http://www.liveleak.com/view?i=5e0_1415531880


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on June 15, 2015, 09:43:31 am
Jedan zapaljen

http://www.liveleak.com/view?i=d2b_1196260079


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on June 15, 2015, 03:32:52 pm

У репертоару моје кћери је романса "гори, гори, моя звезда"! Овај до Tulsa (Arizona/Oklahoma) неће доћи на ремонт, џаба га теглити. Ваљда се посада спасла, а тенк... тенк... ко их је звао тамо, нека га и спасава. Провалили се у песак ДБД (титловано).


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on June 16, 2015, 05:40:13 pm
m1 abrаmas као сваки тенк  свог корење вучи из први светски рат где тенкови су постали  подвижни бункера, али као сваки танк ако се уништи гусеницу онда тог тенка постаје ништа више само један  неподвижни бункер.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on July 21, 2015, 02:09:01 pm
Raspored prostora

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 23, 2015, 02:48:39 pm
Uništenje tenka M1?

https://www.youtube.com/watch?v=5gr5PT8uF2U


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 23, 2015, 09:59:24 pm
м1 абрамс увек е ранлив у спој купола са тела тенка. Тако да и прецизан удар са  бст можи да га исфрли из строј


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on August 23, 2015, 10:01:43 pm

kod svakog tenka je spoj tela i kupole osetljivo mesto.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 23, 2015, 10:05:42 pm

kod svakog tenka je spoj tela i kupole osetljivo mesto.

да али код м1 абрамс у предни део је доста изражено за разлику код руски тенкова


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 24, 2015, 07:20:19 pm
Mislim da je ovo prvi snimak koji prikazuje potpuno unistenje Abramsa, a la T72. Posada je gotova.

https://www.youtube.com/watch?v=a2GR-g9777k


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 24, 2015, 07:29:31 pm
Mislim da je ovo prvi snimak koji prikazuje potpuno unistenje Abramsa, a la T72. Posada je gotova.

Baš me zanima s čime su ga gađali.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: KPoV on August 24, 2015, 07:34:57 pm
Konkurs ili Kornet?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 24, 2015, 07:39:03 pm
Jemenci su pre rata dobili TOW, ali valjda se TOW ovako ne rotira dok leti ka meti.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on August 24, 2015, 07:41:07 pm
Maljutka znam da se rotira dok leti, za ostale sisteme ne bih znao reči.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 24, 2015, 07:45:14 pm
Rotiraju se i moderniji, evo na primer Kornet (mada je star 20ak godina)

https://www.youtube.com/watch?v=RUJSaeE3EKY


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on August 24, 2015, 09:47:12 pm
Maljutka znam da se rotira dok leti, za ostale sisteme ne bih znao reči.

Rotiranje kumulativnog projektila smanjuje probojnost. Ne znam zašto, slab sam iz fizike, ali fakat stoji da je tako.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on August 24, 2015, 09:49:09 pm
Konkurs ili Kornet?

Konkurs ne može probiti prednju gornju kosu ploču M1A2, Kornet ga buši sigurno skoro svuda.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 24, 2015, 10:00:54 pm
Na 2:04 se vidi lanser, e sad...ili je Fagot ili Konkurs, Kornet nije.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 24, 2015, 10:30:11 pm
Moguće je i da Konkurs probije Abramsa sa strane, on u najčešćoj verziji, koja je prodata Iraku, Egiptu i Saudijcima nema ERO, i tu ima slabiji oklop od sovjetskih tenkova iste generacije. Mlaz je dopro do spremnika i....čmmm.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 12:24:12 am
није проблем и за малутка да пробије  задни дела купула м1 абрамс  тог дела је доста танак. Велики проблем код тенкова је  муниција советите тог проблема су решили   са поставлање муница тенка у средишни дела тенка али   при удар из стране долази до активирање тог муниција. Код западни нато сојузници су имале другачи је поглед они муниција су поставили у  задни део купола као део кој е најслаби  из удар  противничке гранате, и као додатен заштите они су ставили двоја врата кој при удар муниције требали су  да одлете у ваздух и на тог начина да  барутни гасова из муниције  да побегне надовор из купола у горни део, али пракса се покажала у спротивно.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bandzi on August 25, 2015, 10:47:43 am
Na videu kojeg je postavio @wermez, oba Abramsa su pogođena raketom Konkurs.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: torpedo011 on August 25, 2015, 11:01:34 am
Maljutka znam da se rotira dok leti, za ostale sisteme ne bih znao reči.

Rotiranje kumulativnog projektila smanjuje probojnost. Ne znam zašto, slab sam iz fizike, ali fakat stoji da je tako.

Кинетичка енергија се троши на ротационо кретање. Ето зашто. Ова ротација коју сам имао прилике да видим није само око уздужне осе већ је много шира.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 11:14:44 am
Maljutka znam da se rotira dok leti, za ostale sisteme ne bih znao reči.

Rotiranje kumulativnog projektila smanjuje probojnost. Ne znam zašto, slab sam iz fizike, ali fakat stoji da je tako.

smanuje se kad e ispalena iz topovski cevi zbog tome da granata ne leti u prav pravac tuku ona rotira  u forumi na konus i tu nastaje one  smanje probojnost , iako ovih pt  rakete su koristili  dvojni tela odnosno da boeva glava konkurs e staicna dok telo raketa rotira iz pomos   lagera postavlejni u  telo boeva glava i tu dolazi micro cip kontorla koja treba da zna koe stabilizator je u levo a koj e u desna strana kad telo raket rotira

www.youtube.com/watch?v=k8SHKy5tXbI


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on August 25, 2015, 11:18:09 am
Raketa se kreče u krugo zbog stabilizacije. bar kako ja razumem to.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: torpedo011 on August 25, 2015, 11:27:44 am
Да то је тачно. Сваки пројектил се ротира када се креће.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 11:37:30 am
Raketa se kreče u krugo zbog stabilizacije. bar kako ja razumem to.

da raketa u krug se rotira ya stabilizacije dok topvoski grante imaju drugaci formi na kretanje i stabiliazije


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on August 25, 2015, 11:40:02 am
Granata se rotira oko svoje ose, dok raketa (bar za VBR plamen 128 mm) ima raketne motore pod kutem 8° (ako se dobro sječam) pa se zato rotira ne oko svoje osi nego oko navidezne direktne linije (LOS ne znam drugačije napisati na SH)


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: HrcAk47 on August 25, 2015, 01:05:39 pm
Francuzi su imali posebnu kumulativnu granatu za AMX30, takozvanu Obus G 105 mm za ožlebljeni 105 mm F1 top, koja je imala tanku spoljasnju skoljku, i unutra kuglične ležajeve koji bi stabilizovali sadržaj granate.

Smanjena probojnost je zbog rotacione inercije, koja destabilizuje formaciju kumulativnog mlaza ("raširi" ga) i tako smanji maksimalnu moguću probojnost za 20-30%. Granata ispaljena iz žlebljenog topa 105 mm ima više od 300000 rotacija oko svoje ose u minuti, odnosno 5000/s (5 kHz), što je značajno za bojevu glavu sa niskom specifičnom težinom kao što je kumulativna (ima dosta vazduha u njoj). Kod vodjenih raketa je savršeno nebitna, pošto tu govorimo o možda 2-3 rotacije u sekundi (2-3 Hz) koje često nisu ni oko ose same rakete. Dan danas je glatkocevni top standard, tako da rotacija kumulativnih granata nije problem.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 05:10:16 pm
znaci iz ovaa mogu da zaklucime da t-80 ili t--64 veoma lako  moguli su da isfrle iz stroj m-1 a1 abrams evo da recimu o krajem 80 tih za pomos  rakete kobra nato  oznaka at-8

https://en.wikipedia.org/wiki/9K112_Kobra


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 05:24:42 pm
Granata se rotira oko svoje ose, dok raketa (bar za VBR plamen 128 mm) ima raketne motore pod kutem 8° (ako se dobro sječam) pa se zato rotira ne oko svoje osi nego oko navidezne direktne linije (LOS ne znam drugačije napisati na SH)

isti princip je imao i kineski type 63 i czs m-51


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 25, 2015, 05:29:37 pm
znaci iz ovaa mogu da zaklucime da t-80 ili t--64 veoma lako  moguli su da isfrle iz stroj m-1 a1 abrams evo da recimu o krajem 80 tih za pomos  rakete kobra nato  oznaka at-8

https://en.wikipedia.org/wiki/9K112_Kobra

Svi tenkovi su ekstremno ranjivi sa strana, i tu je stari T55 mogao da probije Abramsa.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on August 25, 2015, 05:40:37 pm
znaci iz ovaa mogu da zaklucime da t-80 ili t--64 veoma lako  moguli su da isfrle iz stroj m-1 a1 abrams evo da recimu o krajem 80 tih za pomos  rakete kobra nato  oznaka at-8

https://en.wikipedia.org/wiki/9K112_Kobra

Svi tenkovi su ekstremno ranjivi sa strana, i tu je stari T55 mogao da probije Abramsa.

pa romanci dan dans koriste  100 mm top za svoji tr-85 za provinost iz 300 mm na celik. Dok je imo primera u vojna u irak 2003 g kad m-12 sa 100 top je unistio jedna m1 abrams pri udar  megu spoj kupola i telo isto tako je unisten i  jedan m2 bredli


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 26, 2015, 09:31:30 am
Na par mesta smo raspravljali šta je sve moglo da dođe glave Abramsima u iraku.

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,1136.0.html

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,5788.0.html


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Trifko on August 29, 2015, 02:01:17 pm
Vidim po netu su se pojavile informacije da su u Jemenu zarobljena dva saudiska Abramsa, ima li ko kavih detalja???


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on August 29, 2015, 02:17:40 pm
Najmanje jedan je zarobljen, snimila ih je lokalna televizija.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: HrcAk47 on August 29, 2015, 02:48:47 pm
I ISIS ima najmanje 32 komada M1A1 Abramsa, zarobljeni svi u Mosulu kada je valjda cela kasarna samo okačila crnu zastavu.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on August 29, 2015, 06:12:07 pm
Zarobljeni Abramsi u Jemenu[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Рашо on August 29, 2015, 06:37:08 pm
Zarobljeni Abramsi u Jemenu[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Ови Саудијци као да губе дах у Јемену. Рекао бих, очекивано...


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 30, 2015, 08:54:51 am
https://www.youtube.com/watch?v=EgdwxqwaK34


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Рашо on August 30, 2015, 11:51:45 am
https://www.youtube.com/watch?v=EgdwxqwaK34

Биједно. Ови Саудујци су, што су и показали у борбама у Јемену, стварно нуле од војника. Тенкиста који имало држи до себе би уништио тенк кад га напусти да не би пао непријатељу у руке. Ови су уредно и на вријеме збрисали...


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: švercer011 on August 30, 2015, 01:13:17 pm
https://www.youtube.com/watch?v=EgdwxqwaK34

Биједно. Ови Саудујци су, што су и показали у борбама у Јемену, стварно нуле од војника. Тенкиста који имало држи до себе би уништио тенк кад га напусти да не би пао непријатељу у руке. Ови су уредно и на вријеме збрисали...
Dzabe njima HI-tec tehnologija za koju odvajaju milijarde dolara godisnje...Daleko su oni od vojske!


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on August 30, 2015, 02:48:50 pm
Daleko su oni od vojske!

Toljage su za njih, ne puške i tenkovi.

https://www.youtube.com/watch?v=UK6AwbAzsv0


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: duje on September 01, 2015, 01:06:20 pm
Vojska Maroka naručila 200(+22) američkih tenkova M1A1 Abrams, koji će biti naoružani topovima Rheimetall 120mm M256.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
01/09/2015

Maroko naročil 200 ameriških tankov M1A1 abrams

AMERIŠKI SENATOR “PRODAL” TANKE MAROŠKI VOJSKI

Maroška vojska bo v naslednjih letih dobila 200 (+22) novih ameriških glavnih bojnih tankov M1A1SA abrams, ki bodo oboroženi z Rheinmetallovim 120 mm gladkocevnim topom M256, ki ga po licenci izdelujejo v ZDA.

Z dobro novico za proizvodni obrat Joint Systems Manufacturing Center v Limi v zvezni državi Ohio, kjer izdelujejo tanke M1A1 abrams, se je konec avgusta 2015 pred mediji pojavil ameriški senator Rob Portman. Maroko je sicer že leta 2011 zaprosil ameriški kongres za dovoljenje za morebitno prodajo abramsov, glavno besedo pri pogajanjih pa je imel prav senator Portman, ki prihaja iz  Cincinnatija v Ohiu.

Prvih petdeset tankov M1A1 abrams v različici SA (special armor – poseben oklep) bo Maroška vojska prejela v novembru 2016, preostalih 150 pa v več paketih v naslednjih mesecih. Maroške oklepne sile bodo z novimi abramsi nadomestili 148 sovjetskih tankov T-72B/BK, ki jih imajo sedaj v oborožitvi poleg 150-ih kitajskih glavnih bojnih tankov type-96 (različica VT-1A).

Maročani razmišljajo tudi o nakupu ameriških lovcev F-16 za podporo tankom M1A1 abrams, zanimajo pa se tudi za nakup bojnih brezpilotnih letal v ta namen. Američani jim ponujajo tako odkup licence za brezpilotne letalnike predatot XP, kot tudi nakup MQ-9 reaper skupaj z orožjem.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on September 02, 2015, 05:22:33 pm
Daleko su oni od vojske!

Toljage su za njih, ne puške i tenkovi.

https://www.youtube.com/watch?v=UK6AwbAzsv0

Kao sto se vidi nema nigde tela poginulih ili krvi - jednostavno su se vojnici razbezali i ostavili tehniku.Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on October 11, 2015, 01:40:32 pm
POVR Kornet u bok Abramsa u Iraku.
Rekao bih da kad se pogodi na pravo mesto da se i Abrams momentalno zapali.
Ja vidim samo jednog clana posade koji je uspeo da se spasi i to jedva.

http://www.liveleak.com/view?i=91b_1444431849


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on October 11, 2015, 03:06:10 pm


Sudeći po jakom belom plamenu, sagorevaju barutna punjenja.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Morskoprase on October 11, 2015, 03:39:05 pm
Da, mislim, da je bio pogođen u zadnji dio kupole, gde su granate. Samo usput pitanje, jesam li pogrešio ili su tamo pored dvoje BTR-4U sa montiranom mrežom protiv RPGja?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on October 11, 2015, 09:49:25 pm
POVR Kornet u bok Abramsa u Iraku.
Rekao bih da kad se pogodi na pravo mesto da se i Abrams momentalno zapali.
Ja vidim samo jednog clana posade koji je uspeo da se spasi i to jedva.

http://www.liveleak.com/view?i=91b_1444431849

  Meni se cini da tenk gori na zadnjem delu, tj kroz blast door sto mu je i namena. Ne vidim nikakav plamen da izlazi kroz luk.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on October 12, 2015, 08:12:10 am
Kad ovako gori tenk veruj mi cela posada bi iskocila napolje da je ustanju a ja vidim da je samo jedan uspeo da izadje. Snimak je secen tako da se nevidi ceo dogadja.

Da bi abrams borbedno funkcionisao i sa mesta neophodna su mu barem dva clana - nisandzija i punilac. A ovaj tenk je dovezen na tu poziciju i sumljam da u njemu nije bio i vozac.

Veliko je pitanje da li je ona pregrada izmedju municije i posade izdrzala do kraja svih ovih detonacija. Sumljam ali vidim da je kasnije taj tenk pogodjeni sa RPG-29 ponovo sa strane. - Ispravka nije RPG-29 vec BsT.

Pitanje je dali je kumulativni mlaz prvo usao u borbeno odelenja pa onda kroz pregradu u municisku komoru ili mozda i obratno.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on October 12, 2015, 08:51:10 am
https://www.youtube.com/watch?v=Ay7bOG2nD6k


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on October 12, 2015, 10:05:57 am

Kako god bilo, tenku neće pomoći ni remont tela u SAD. Otpis, Bato, otpis. Da ne govorimo o tome da nikom od nove posade nije drago sesti u tenk u kojem je možda već neko poginuo!


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: švercer011 on October 25, 2015, 02:18:47 pm
http://www.youtube.com/watch?v=SAQQ7kdqmlU


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on October 25, 2015, 02:27:23 pm

Materijala za opremanje nekoliko armija! Za razliku od Rusa početkom 90ih, Ameri su verovatno sve lepo podmazali, konzervirali i ostavili na suvoj pustinjskoj klimi, gde mogu tako ležati dokle hoćeš!


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on December 07, 2015, 05:39:44 pm
Rad tenkovske posade Abramsa.
Gadjanje u NHB uslovima

https://youtu.be/Ki2bq25lYVMTitle: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on December 07, 2015, 05:55:22 pm


Što mu kompresor ganja nadpritisak, a desni luk otvoren? Punilac kod treće granate zatvara klin zatvarača tek iz drugog puta, zar nije poluatomatski?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on December 07, 2015, 07:44:54 pm
[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on December 07, 2015, 07:50:39 pm

Uuuf, opasna fotka.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on December 07, 2015, 07:56:24 pm
Trebalo bi se samo zatvarati, izgleda da je kakav kvar u pitanju.


Vidi se na 0:15 kako bi trebalo biti.
https://www.youtube.com/watch?v=sC2ePKRvo9k


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on December 10, 2015, 01:26:31 pm
Spala gusenica
[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: mrcha on February 02, 2016, 06:09:32 pm
Evo jednog zanimljivog i veoma obimnog vidjenja Abramsa...u pitanji je ceo serijal podeljen tematski pa onda jos na delove.
Meni se cini veoma objektivno i sa dosta podataka...
https://www.youtube.com/watch?v=14ZhEIrf42M&list=PLB8D732D4D74C9FCC&index=15


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: mrcha on February 02, 2016, 09:02:57 pm
Ono sto sam ja zakljucio sa ovih snimaka,a pogledao sam i preveo ih sve,to je da je Abrams zamisljen kao koncept dominantnog MBT-a prvenstveno namenjenog anti-tenkovskoj ulozi na neurbanim teritorijama uz preduslov ostvarivanja dominantnosti u vazdusnom prostoru.Abrams npr. ne poseduje HE(high explosive) granate.Jedina vrsta municije koja nije anti-tenkovska u njegovom arsenalu je M1028 Canister sto je ekvivalent sacmi za lovacku pusku.Dakle Abrams(i njegove varijante) su nemocne protiv bilo kakvih antitenkovskih prepreka ili barikada.Jos jedna zanimljiva stvar je upotreba DU(osiromasenog uranijuma)u njegovom oklopu.Zvanicno objasnjenje americke vojske glasi da se sloj DU-a u oklopu koristi kao zastita od kinetickih projektila(SABOT) iako je DU gust i relativno mek(koliko je meni bar poznato)materijal.Abramsi izbaceni iz borbe zbog ostecenja frontalnih povrsina oklopa gde je inkorporiran DU morali su biti dekontaminirani(kao i njihove posade) a potom su otpremljeni nazad u USA i zakopani kao nuklearni otpad....postoji jos mnogo podataka ali me trenutno mrzi da pisem :)Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: fazan on February 02, 2016, 11:29:10 pm
На почетку другог ирачког рата, гледао сам у директном преносу напредовање једне механизовано-моторизоване колоне америчке војске. Наишли су на кућу из које је отварана ватра. Колона је стала, неколико тенкова је кренуло мало напред па стало, ни једну гранату нису испалили. Онда су чекали 15-20 минута да авиони униште кућу. После су наставлили даље. Ако ме сећање служи, два авиона су прелетела, не знам да ли су оба деловала.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on February 03, 2016, 10:25:17 am
На почетку другог ирачког рата, гледао сам у директном преносу напредовање једне механизовано-моторизоване колоне америчке војске. Наишли су на кућу из које је отварана ватра. Колона је стала, неколико тенкова је кренуло мало напред па стало, ни једну гранату нису испалили. Онда су чекали 15-20 минута да авиони униште кућу. После су наставлили даље. Ако ме сећање служи, два авиона су прелетела, не знам да ли су оба деловала.

Na to se može gledati kao da Abrams nema TF granate, ili kao dobru saradnju KOV sa aviacijom.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: wermez on February 03, 2016, 10:28:25 am
Da li Abrams moze da koristi neke TF granate?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on February 03, 2016, 11:27:28 am
Za to koristi municiju M908 ODR ( Obstacle Defeating Round), koja je napravljena na osnovu kumulativnog projektila M830A1. Poljaci za svoje Leo2 tenkove proizvode TF granate u firmi Zakłady Produkcji Specjalnej Sp., a te granate mogu da koriste i Abramsi.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on February 03, 2016, 11:39:28 am
M908ODR nije prava TF granata.
Amerikanci planiraju da M903A1, M908ODR i M1028 zamene sa novom univerzalnom granatom - AMP (XM1147 High Explosive Multi-Purpose with Tracer) granatu.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on February 03, 2016, 12:12:47 pm
Naravno da nije, ona im samo služi kao prelazno rešenje.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on February 03, 2016, 01:26:29 pm
Znas kako to ide sa tim univerzalnim resenjima sluzi za sve ali nije bas dobro ni u jednoj ulozi.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on February 03, 2016, 01:57:14 pm
Znam, sve može, a ništa ne radi.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: mrcha on February 03, 2016, 03:11:28 pm
Kreator ovih video klipova upravo i napominje da Abrams ima mogunost da ispaljuje bilo koju drugu "saveznicku" municiju u tom kalibru(namenjenu topovima sa glatkom cevi) ali da zbog sprege oruzarskog lobija(firme koja pravi SABOT municiju) i visokih oficira/generala ta municija uopste nije trebovana za americku vojsku.Naravno razlog je sto HE granatu pravi  Nemacki Rheinmetall...Svedjani i Francuzi su shvatili da im je takva municija potrebna i kupili su je.
Amerikanci to resavaju tako sto pozivaju avijaciju da srusi neku stracaru usred pustinje :)
Pogledajte sjajnu komediju "Pentagon Wars" koja je u stvari snimljena na osnovu stvanih dogadjaja...ali to je druga tema...ups


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: mrcha on February 03, 2016, 07:42:34 pm
M908ODR nije prava TF granata.
Amerikanci planiraju da M903A1, M908ODR i M1028 zamene sa novom univerzalnom granatom - AMP (XM1147 High Explosive Multi-Purpose with Tracer) granatu.
   

Amerikanci su do sada razvijali jedino protivoklopnu-antitenkovsku municiju za Abramsa.Projekat X-ROD je tip raketnog projektila koji kinetickom energijom DU penetretora probija oklop na velikoj daljini.Projekat je okoncan 1996.
Sledeci je bio XM-1007 TERM(Tank extended range munition tj. tenkovska municijaproduzenog dometa) koncipiran isto kao X-ROD,samo sto je postojao u 2 varijante,penetrirajuci kinetickom (DU penetrator)i hemijskom(HEAT)energijom.Projekat je ukinut 2001.
Sledeci projekat je XM-943 STAFF(Smart Target Activated Fire&Forget tj. Samonavodjen ispali i zaboravi projektil).Ideja je bila de se,po lociranju mete i ispaljenja projektila,on samonavodi pogadjajuci tenk "odozgo" penetrirajuci horizontalne povrsine trupa i kupole EFP-om(Explosively Formed Penetrator) sto je u stvari samo drugo ime za HEAT bojevu glavu.Projekat je otkazan 2001.
Poslednji projekat bio je XM-1111 MRM(Medium Range Munition tj. muiniciaj srednjeg dometa).Bio je to ATGM(vodjeni antitenkovski projektil) koji se ispaljivao iz topa Abramsa.Koncept je u stvari ozivljavanje vec otkazanog projekta X-ROD,postoji u varijanti kineticke i hemijske bojeve glave.Da stvar bude bizarnija projkat je podeljen izmedju dve kompanije cak se i administrativno tretiraju kao zasevni projekti.Poceo je 2006 i jos traje..
Svi ovi projekti delo su samo dve firme Raytheon i Alliant Techsystems(ATK).
Svi ovi projekti su ukinuti od strane kongresa osim poslednjeg koji jos traje...
Sto se tice  AMP  XM1147 nasao sam jednu fotografiju koja navodi na to da se radi o  "preimenovanoj" M-830A1 municiji,tj istom konceptu drugacijeg naziva..


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on February 03, 2016, 07:52:52 pm
Opet traže toplu vodu, a imaju nemački 120mm HE - New Ammunition with Insensitive High Explosive (http://www.dtic.mil/ndia/2012armaments/Tuesday14105ewert.pdf). Mada ne izgleda slabo ni sačmeni M1028, 120mm Anti-Personnel Tank Round (http://www.dtic.mil/ndia/2005garm/wednesday/macmillan.pdf).

Ipak verujem, ako bi jim trebala (vojska bi je tražila) TF granata, imali bi je u naoružanju, kao i raketu 120 mm koja se ispaljuje  iz tenkovske cevi. Isto tako mislim, da je borbeni komplet granata u tenku odvisan i od taktike i upotrebe tenkova.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: mrcha on February 03, 2016, 08:31:30 pm
Opet traže toplu vodu, a imaju nemački 120mm HE - New Ammunition with Insensitive High Explosive (http://www.dtic.mil/ndia/2012armaments/Tuesday14105ewert.pdf). Mada ne izgleda slabo ni sačmeni M1028, 120mm Anti-Personnel Tank Round (http://www.dtic.mil/ndia/2005garm/wednesday/macmillan.pdf).

Ipak verujem, ako bi jim trebala (vojska bi je tražila) TF granata, imali bi je u naoružanju, kao i raketu 120 mm koja se ispaljuje  iz tenkovske cevi. Isto tako mislim, da je borbeni komplet granata u tenku odvisan i od taktike i upotrebe tenkova.


Upravo tako.Sustina je da je Abrams u americkoj doktrini zamisljen iskljucivo kao tank destroyer-razarac tenkova,sto se i vidi iz borbenog kompleta.Bez koordinisane podrske ostalih vidova i rodova vojske on nije nista bolji od  tank destroyer-a drugog svetskog rata,tj nije u stanju da obavlja funkcije MBT-a.
A upravo je o njemu stvorena lazna medijska slika kao jednom od top 5 svetskih tenkova.Cinjenica je da je donekle dobar samo u okviru postojece doktrine americke vojske,koja zarad profita kopanija vojno-industrijskog kompleksa forsira prekompleksnu vojnu strategiju za vodjenje ne tako kompleksnih ratova.
Primer koji je naveo fazan je klasican dokaz da je u pitanju tenk koji ne ispunjava osnovne namene jednog modernog MBT-a.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on April 09, 2016, 05:42:52 pm
Zanimljiva slika iz Južne koreje. Američki Abrams M1A1 pored Južnokorejske "kopije" K1 88 MBT

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on May 09, 2016, 10:18:41 pm
Abrams sa ERO

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: micha on May 09, 2016, 10:34:06 pm   Ne znam šta je razlog da zaštitne ploče budu ovako retko raspoređene, sa dosta šupljina kroz koje bi projektil mogao da dopre do oklopa. Možda je zbog visoke cene, ali pretpostavljam da kod Rusa to odavno nije više skupo, pa ne bi trebalo ni kod Amerikanaca. Uglavnom, mnogo lepše izgleda kada Rusi kopiraju neki zapadni proizvod nego obrnuto...
Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on May 09, 2016, 10:38:23 pm
Mene više čudi mesto postavljanja ERO. Na tom mestu Abrams ima ploče za osiromašenim uranom, tako da je taj deo tenka najzaštičeniji. Više bi bilo smisla da su stavili ERO na bokove.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on May 10, 2016, 07:30:50 am
Mene više čudi mesto postavljanja ERO. Na tom mestu Abrams ima ploče za osiromašenim uranom, tako da je taj deo tenka najzaštičeniji. Više bi bilo smisla da su stavili ERO na bokove.

Ali ovako izgleda "ozbiljnije". Ne sporim da Abrams koristi DU kao sloj oklopa, ali ne razumem zašto. DU jeste veoma težak i dobar je, najbolji, materijal za jezgro KE projektila, ali nije naročito tvrd, ni žilav, niti deformiše kumulativni mlaz, da bi "radio" kao sloj oklopa?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Dreadnought on June 21, 2016, 04:42:37 pm
Sa početka priče o M1, agencijska fotografija snimljena 31.03.1982. godine u Detroit Arsenal Tank Plant.


[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on June 30, 2016, 11:14:57 pm
Pravilo službe oko prevoženja vojnika na tenku.

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bandzi on July 01, 2016, 08:44:35 pm
Mene više čudi mesto postavljanja ERO. Na tom mestu Abrams ima ploče za osiromašenim uranom, tako da je taj deo tenka najzaštičeniji. Više bi bilo smisla da su stavili ERO na bokove.

Zavisi čiji je tenk u pitanju (bez obzira na američku posadu na slici). Ako se radi o američkom tenku, on sigurno ima DU u prednjem delu oklopa kupole. Međutim, izvozne verzije Abramsa (Saudiska Arabia i Kuvajt) nemaju DU oklop.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on November 17, 2016, 10:10:11 pm
http://www.liveleak.com/view?i=76c_1479308743 (http://www.liveleak.com/view?i=76c_1479308743)

 Ne vide se posledice pogotka, ali nema sekundarne eksplozije.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on November 17, 2016, 10:14:46 pm

I top je ostao u elevaciji, što takođe ukazuje na "popravljiva" oštećenja


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on November 17, 2016, 11:11:13 pm
Mene više čudi mesto postavljanja ERO. Na tom mestu Abrams ima ploče za osiromašenim uranom, tako da je taj deo tenka najzaštičeniji. Više bi bilo smisla da su stavili ERO na bokove.

Zavisi čiji je tenk u pitanju (bez obzira na američku posadu na slici). Ako se radi o američkom tenku, on sigurno ima DU u prednjem delu oklopa kupole. Međutim, izvozne verzije Abramsa (Saudiska Arabia i Kuvajt) nemaju DU oklop.

Dok mi je uloga DU u APFSDS probojnim jezgrima koja lete ogromnom brzinom potpuno jasna, stacionarni DU umetak oklopa mi fizički i mehanički nije jasan. Može li me neko prosvetliti!?


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bandzi on November 18, 2016, 12:07:17 am
Koristi se zbog svoje velike gustine. Pravi sastav tih DU ploča na Abramsu je tajna, ali se pretpostavlja da se radi o određenoj vrsti DU legure, verovatno u kombinaciji sa titanijumom. Time se dobija na samoj čvrstini DU ploča, koje se umetnute između dve ploče homogenog čelika. Navodi se da je takav oklop jedino moguće probiti DU penetratorom.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on November 18, 2016, 12:14:34 am
Mene više čudi mesto postavljanja ERO. Na tom mestu Abrams ima ploče za osiromašenim uranom, tako da je taj deo tenka najzaštičeniji. Više bi bilo smisla da su stavili ERO na bokove.

Zavisi čiji je tenk u pitanju (bez obzira na američku posadu na slici). Ako se radi o američkom tenku, on sigurno ima DU u prednjem delu oklopa kupole. Međutim, izvozne verzije Abramsa (Saudiska Arabia i Kuvajt) nemaju DU oklop.

Dok mi je uloga DU u APFSDS probojnim jezgrima koja lete ogromnom brzinom potpuno jasna, stacionarni DU umetak oklopa mi fizički i mehanički nije jasan. Može li me neko prosvetliti!?

Голема густина имат овие плочи  и при удар и триење се загреват до големи температури што можи да го стопи проектилот , е сега бидејки имаат голема густина значи многу повеке атоми на едно место тоа значи дека подобро е исполнет со материја  металот и дава голем отпор кога некое тело сака со голема брзина да влези ,  исто како да скокниш во вода од висина од неколку метра молекулите на водата ке станат цврсти како карпа поради својата густина и ке те спречат да влезиш исто ке се случи ако влезиш и со голема брзина . И бидејки ураниумот е тежок метал тежината на еден м1а1 или а2 стига до 65 тона , премногу голема тежина и плус при погодот на овој оклоп од ураниум неколку дена зрачи радиција околу од парејата што настанал при топењето на оклопот со проектилот , замена за оваа можи да ти биди оловот нешто слично ке се однесува како осиромашен ураниум


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Andrei_bt on January 20, 2017, 01:13:59 am
Speciall armor - https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP91B00390R000300220014-8.pdf


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on January 20, 2017, 12:17:29 pm
Oklop

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on January 20, 2017, 01:29:53 pm
Просторен оклоп .Само сеуште не е објавено што се оние мали плочки , дали се работи за керамика кој се поставени под одреден агол со цел изместување на кумулативниот млаз. На куполата имаа интересен оклоп  пред се на делот за  муниција


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on January 20, 2017, 03:55:32 pm
Gotovo izvesno keramika, i po koj sloj DU ploca... Samo sto nije jasno naznaceno sta je sta.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Andrei_bt on January 20, 2017, 06:05:33 pm
http://andrei-bt.livejournal.com/460749.html


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on January 20, 2017, 06:51:45 pm
Спасибо Андреи.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on January 20, 2017, 10:36:13 pm
Паметен пристап за оклоп на тенк  се поставуват мали плочки и секој кумулативен млаз  исто како да удира во неколку  плочи едно по друго и се губи брзината и правецот


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: jeremijaljesina on March 07, 2017, 08:11:18 pm
Kit za instalaciju reaktivnog i dodatnog oklopa za Abramsa za opremanje tenkova stacioniranih u EU.

https://youtu.be/t2_Yzeh5-Yk


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on July 11, 2017, 06:08:43 pm
Irački abrams posle uličnih borbi, Mosul?

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on July 12, 2017, 07:15:45 am

Skoro sam potpuno uveren da nijedna američka saveznica nema verziju M1A2, on je samo za Amerikance i napravljeno ih je/modernizovano nešto preko 300.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on July 12, 2017, 11:19:36 am
Iračani imaju verziju  M1A1.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kanader41 on July 31, 2017, 07:20:10 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on October 21, 2017, 10:30:04 pm
M1A1 marinaca u desantu sa mora

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bandzi on October 29, 2017, 10:16:05 pm
Sudeći po ovoj vesti od 16. oktobra, Kuvajt namerava da kupi 218 tenkova M1A1 Abrams, kao i neku dodatnu tehniku i opremu u istom paketu.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/187672/us-clears-sale-of-218-m_1-tanks-to-kuwait-for-%2429m.html


Ako se taj posao realizuje, M-84AB će verovatno u penziju ili na prodaju.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bandzi on October 29, 2017, 10:33:54 pm
Mogli bi samo da ih gledaju. Ne znaju oni da rukuju tim tenkovima.


Ako se budu prodavali, nadam se da će neko iz Srbije ozbiljno razmotriti njihovu kupovinu.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: S.PALESTINAC on October 29, 2017, 10:36:16 pm
Kuvajt već ima 218 Abrams-a a pomenuta cifra od 29 miliona $ se verovatno odnosi na rezervne delove za njih.

SDPR je dok sam ja bio u Kuvajtu takođe dobio ugovor ako se sećam  oko 27 miliona $ za isporuku rezervnih delova a koliko je od toga realizovano nije mi poznato.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: markom87 on October 30, 2017, 01:17:43 pm
Kuvajt već ima 218 Abrams-a a pomenuta cifra od 29 miliona $ se verovatno odnosi na rezervne delove za njih.

SDPR je dok sam ja bio u Kuvajtu takođe dobio ugovor ako se sećam  oko 27 miliona $ za isporuku rezervnih delova a koliko je od toga realizovano nije mi poznato.
Ne odnosi se na rezervne delove.
Prvobitno je Kuvajt planirao da modernizuje sopstvene Abramse ali su odustali od te ideje jer ne zele da "umanje operativne sposobnosti" pa su za 29 miliona $ narucili 218 trupova M1A1, 218 topova i 218 gasnih turbina. Ideja je da se ostale komponente kupe novoproizvedene kao sto su kupola, elektronika itd i da se onda ovi tenkovi modernizuju i isporuce Kuvajtu. U tom trenutku ce imati 218 starih M1A2 i 218 modernizovanih M1A2 (inace prvobitno predvidjena modernizacija je trebala biti 1.7 milijardi $ tako da ovo nece biti mnogo drugacije).
U svakom slucaju se M84 ne pise dobro u Kuvajtu.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: S.PALESTINAC on October 30, 2017, 09:17:37 pm

Ne odnosi se na rezervne delove.
Prvobitno je Kuvajt planirao da modernizuje sopstvene Abramse ali su odustali od te ideje jer ne zele da "umanje operativne sposobnosti" pa su za 29 miliona $ narucili 218 trupova M1A1, 218 topova i 218 gasnih turbina. Ideja je da se ostale komponente kupe novoproizvedene kao sto su kupola, elektronika itd i da se onda ovi tenkovi modernizuju i isporuce Kuvajtu. U tom trenutku ce imati 218 starih M1A2 i 218 modernizovanih M1A2 (inace prvobitno predvidjena modernizacija je trebala biti 1.7 milijardi $ tako da ovo nece biti mnogo drugacije).
U svakom slucaju se M84 ne pise dobro u Kuvajtu.
Ja ipak mislim da je to neki novinar slobodno protumačio jer za tu sumu za abrams teško možete kupiti i 218 gasnih turbina.
Arapi su mudri trgovci ne oslanjaju se na jednog dobavljača.

Abrams jeste dobar tenk ali kada smo u Kuvajtu dobili uzbinu zbog Iraka njih preko  20% nije uspelo da izađe iz hangara a svu M-84AB su izašlui na zadatak samo jedan je u putu imao problema.
Elektronika je prednost dok funkcioniše ali kad otkaže otklanjanje složeno a alternative najčešće nema.

Kuvajćani su bili prilično zadovoljni sa M-84 tako da još postoji mogućnost da se tu nešto napravi.
To mogu uraditi samo ozbiljni igrači.
Čini mi se da Al-Wazzan nije odustao još pokušava da sklopi priču kako bi dobio posao.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: markom87 on November 02, 2017, 11:09:28 pm
Ja ipak mislim da je to neki novinar slobodno protumačio jer za tu sumu za abrams teško možete kupiti i 218 gasnih turbina.
Arapi su mudri trgovci ne oslanjaju se na jednog dobavljača.

Abrams jeste dobar tenk ali kada smo u Kuvajtu dobili uzbinu zbog Iraka njih preko  20% nije uspelo da izađe iz hangara a svu M-84AB su izašlui na zadatak samo jedan je u putu imao problema.
Elektronika je prednost dok funkcioniše ali kad otkaže otklanjanje složeno a alternative najčešće nema.

Kuvajćani su bili prilično zadovoljni sa M-84 tako da još postoji mogućnost da se tu nešto napravi.
To mogu uraditi samo ozbiljni igrači.
Čini mi se da Al-Wazzan nije odustao još pokušava da sklopi priču kako bi dobio posao.

Ne ulazim u to ko je kakav trgovac i kakvi su se tenkovi pokazali jer je to nebitno za politiku. Politika je onakva kako gazda kaze, a to u ovom slucaju znaci kupovina 218 trupova, gasnih turbina i topova za 29 miliona $ iz americke rezerve. Ostatak price zasto se ide na kupovinu polovnih pa modernizaciju a ne kako je prvobitno zamisljeno modernizaciju postojecih moze biti novinarsko naklapanje ali ovaj prvi deo nije.
http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/kuwait_17-16.pdf

Ovo nije jos odluceno vec je jos uvek podlozno izmenama ali nam govori u kom pravcu se stvar krece.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on November 02, 2017, 11:13:35 pm
Mala cena, premala. Samo je po mom osečaju 218 topova 29 mio $


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on November 03, 2017, 07:41:39 am
Da nije možda cena 290M$


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Vladimir Ivanović on November 03, 2017, 08:05:43 am
Koliko se ja sjećam, u Parlamentu Kuvajta je bila razmatrana odluka o izdvajanju ovih para za kupovinu dijelova za tenk Abrams, ali nisam siguran da je ta odluka realizovana zbog pada cijena nafte, pa je došlo do nekih promjena u državnom budžetu.

Postoje različiti načini (paketi) odlučivanja, a za tenk M84 se odlučuje u "ruskom" paketu odlučivanja, a u taj paket spada BMP-3, Smerč i M84. Ekipa koja održava ove zadnje tri stavke je kod istog gazde, odnosno ista firma održava ove tri zadnje stavke.

Provjeriću još jednom u  Kuvajtu da li je šta kupljeno za Abramsa.

Pozdrav

Vlado


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on November 03, 2017, 10:08:46 am


Navedena cena od 29MUSD$ je svakako mala za bilo kakvu ozbiljnu nabavku bilo cega.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: markom87 on November 03, 2017, 11:49:25 am
Ja ne razumem zasto je tesko procitati ceo tekst.
Ne ulazim u spekulacije oko Kuvajtske strane, ovde je bitna US strana.
Zvanican dokument americke agencije DSCA unutar ministarstva odbrane (DOD) kaze da je po osnovu zahteva od Kuvajta odobrena (jos nije proslo Kongres) prodaja 218 trupova tenka M1A1, 218 topovskih cevi i 218 gasnih trubina iz americkih rezervi za 29 miliona $.

Jane's magazin iz svojih izvora iz DOD je napisao da se ovo trazi jer kuvajcani hoce da nadograde tih 218 kupljenih na modernizovani M1A2 nivo (ne kazu koja verzija) umesto modernizacije njihovih postojecih 218 M1A2 koja je bila procenjena na 1.7 milijardi $.

Dakle za sitnis kupuju iz americkih rezervi 218 trupova, topova i motora i onda se naknadno dogovaraju sa General Dynamics-om da te tenkove modernizuje na neku verziju M1A2 i time Kuvajcani imaju ukupno 436 Abramsa. Kao sto vidite ta cena ce verovatno biti negde koliko i ponudjena cena modernizacije njihovih M1A2 (1.7 milijarde $) pa je jasno zasto DOD daje te trupove, topove i tenkove za sitnis.

No imajte u vidu da ovo nije zakljucen ugovor vec je ovo americka pripremna procedura za zakljucenje ugovora.

DSCA
http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/kuwait_17-16.pdf


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on November 04, 2017, 06:22:06 pm

Ako u tekstu stvarno pominju topovske cevi, onda to nije top, već samo deo topa koji se spaja sa zadnjakom. Cev bez zadnjaka je obična cevka od jako dobrog legiranog čelika. A ni ceo top ništa ne vredi bez lafeta, SUVa i municije na vozilu koje je oklopljeno i može da se kreće.. Oklopna zaštita na M1A2 je modularna, pa je vrlo neizvesno šta u stvari znači trup, tj. telo tenka. A i gasna turbina može biti nova ili reparirana i ništa ne vredi bez hlađenja, transmisije i šta ti ja znam čega. Opet, imajući neku maglovitu predstavu da je svaki američki vojni proizvod izuzetno, prosto neshvatljivo skup, 29M$ mi se čini sumnjivo jeftino. šta god da je u pitanju.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: S.PALESTINAC on November 04, 2017, 06:37:24 pm
Za nabavku novih tenkova u Kuvajtu se raspisuje tender a proces traje prilično.
Kuvajt amerima plaća apanažu za zaštitu.
Ima ugovor sa njima o održavanju postojećih tenkova koji se po isteku produžava.
Ovo je odobrenje za isporuku seta rezervnih delova za održavanje postojećih tenkova.

Postojala je najava o kupovini novih tenkova ali su razgovori vođeni i sa rusima i amerima to je za sada čini mi se samo najava.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on November 08, 2017, 12:43:58 am
Kurdi i gen Abrams
http://www.youtube.com/watch?v=eoR0Sl1iZ34


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on November 08, 2017, 07:34:28 am

Jezus marija, kakav je lijepi Abrams, pocrnio na moru! ;D


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Bozo13 on March 06, 2018, 05:11:17 pm
Prototip/koncept M1 Abrams SPAAG

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Director on June 01, 2018, 07:36:30 pm
Ovaj umalo ne završi kao otpisan :

https://www.youtube.com/watch?v=TCXwgPZXScM

Interesantan stomačić kod glavne uloge :)


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: pvanja on November 06, 2018, 06:02:24 pm
Gadjanje.

https://www.youtube.com/watch?v=eETvj6bIpuA


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: micha on November 06, 2018, 11:55:59 pm


   A đe džamutka? Ovde lako zatvarač uhvati prste punioca, koji je kako se i moglo pretpostaviti u US Army - crnac. Sviđa mi se i što gađaju pod maskama jer tako se nikad ne gađa u stvarnom životu a dosta govori i o tome kako Abrams nema FVU koji filtrira vazduh unutar tenka od agenasa.
Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: Maklaš on March 26, 2019, 09:15:35 pm
Nova verzija Abramsa M1A2C (M1A2 SEP v.3). Njen kupola ima više oklopa

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

[attachment=6]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on March 26, 2019, 09:59:11 pm

Ako je to tačno, onda su to prvi novosagrađeni Abramsi od 1993. godine! Fabrika za finalizaciju je valjda u Yumi, Arizona. Koliko ta nova verzija tenka teži, blizu 70 tona? Dalje povećanje mase nije moguće jer standardni zapadnoevropski most ne može izdržati veće opterećenje od "class 70".


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on March 27, 2019, 07:56:03 am
Mozda i nije povecana masa znacajno. To sto se negde vidi da ima vise oklopa moze biti  i spaced oklop. U svakom slucaju daleko su amerikanci od glupih i ne verujem da bi napravili takvu gresku. Samo me zanima da li ce ostati pri starom motoru.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on March 27, 2019, 08:20:12 am
Mozda i nije povecana masa znacajno. To sto se negde vidi da ima vise oklopa moze biti  i spaced oklop. U svakom slucaju daleko su amerikanci od glupih i ne verujem da bi napravili takvu gresku. Samo me zanima da li ce ostati pri starom motoru.

I ne sporim da je Abrams odličan tenk!


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on March 27, 2019, 08:41:39 am
Sa obzirom da je tenk nastao 70-ih i dalje dobra platforma za unapredjenje znaci da su odradili dobar posao. Savrsen naravno nije, svako resenje predstavlja odredjene kompromise, ali to sto ce jos dugo vremena biti u upotrebi govori samo za sebe.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: proxy1969 on March 27, 2019, 03:05:35 pm

Ako je to tačno, onda su to prvi novosagrađeni Abramsi od 1993. godine! Fabrika za finalizaciju je valjda u Yumi, Arizona. Koliko ta nova verzija tenka teži, blizu 70 tona? Dalje povećanje mase nije moguće jer standardni zapadnoevropski most ne može izdržati veće opterećenje od "class 70".

nema novosagrađenih, nego su "rebuldani"; hrvatskim tenkovskim rječnikom "obavljena je generalna revizija, uz novi oklop kupole i novu unaprijeđenu elektroniku".....


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on March 30, 2019, 01:59:29 am
Данадополнам за горната слика .Инаку америакнците уште во  70 тите имаа проект со французите за развој на ракетен пво систем со име копје и во 80 тите американците пробаја нешто како концепт но на  тоа и останаја 

[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on March 30, 2019, 02:00:45 am
[attachment=1]


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on March 30, 2019, 07:13:24 am
https://youtu.be/d8hlj4EbdsE


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on March 30, 2019, 10:30:17 am
[attachment=1]

S boka i straga ima znatno slabiji oklop od ruskih tenkova. Pogođen u osetljivo mesto gori kao i svaki drugi tenk. Savremeno opremljena, dobro obučena i duboko ešelonirana PT odbrana bi ih samlela.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on March 30, 2019, 11:18:41 am
Страничниот(бочни) оклоп кај м1 амбрамс е под 80 мм на дебелина. Сепак слаба точка кај м1 абрамс е куполата каде е поставена муницијата.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on March 30, 2019, 11:50:56 am


Ukoliko su klizna vrata municijskog kompleta u niši kupole zatvorena u momentu pogotka, onda specijalni oklopni paneli na niši kupole usmeravaju eksploziju van tenka. Ako tenk dobije pogodak dok su vrata otvorena za rad punioca - odoše svi Bogu na istinu!


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: gocemk on March 31, 2019, 12:36:53 am
Сепак имаше едено видео од уништен м1 во јемен баш беше погоден во куполата каде што е муниција па експолозијата се рашири право кој куполата и целата купола ја расфрли на парчиња заедно со еден куп гранати по страните од тенкот.Мислам дека ако биди погоден од задниот дел на куполата сите тие гранати ке експлодират и ке ја  распрачат куполата


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: tihi on March 31, 2019, 10:47:24 am
Zadnji deo tenka je uvek bio najslabija tacka svakog oklopnog vozila, ali ako dodje do toga da tenk dobije pogodak od pozadi neko nije odradio svoj posao kako treba.


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: kumbor on March 31, 2019, 11:25:01 am
Сепак имаше едено видео од уништен м1 во јемен баш беше погоден во куполата каде што е муниција па експолозијата се рашири право кој куполата и целата купола ја расфрли на парчиња заедно со еден куп гранати по страните од тенкот.Мислам дека ако биди погоден од задниот дел на куполата сите тие гранати ке експлодират и ке ја  распрачат куполата


Svaki tenk, ako ga pogode u osetljivo mesto savremenim oružjem, "raspadne se na parčinja" ;D. Abrams tu nije izuzetak. Dobro obučena grupa pešadinaca sa POVR/ savremenim RRB uvek može zaći iza leđa nastupajućim OMJ i s*ebati ih "zguza".


Title: Re: M1A2 Abrams
Post by: MOTORISTA on September 28, 2019, 06:11:02 am
Potkalibarno zrno M-829A4.

[attachment=1]