PALUBA

Vojna istorija => Sukobi => Topic started by: dzumba on December 23, 2013, 10:06:30 pm

Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info

Title: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 23, 2013, 10:06:30 pm
Iako je ova tema možda za rubriku "zanimljivosti" ja sam je smestio u vojnu istoriju jer je tema slike koju ću prikazati vojna istorija - bitka kod Sente.

Najveća slika u Srbije, a kako neki kaži u na prostoru bivše Jugoslavije, je slika "Bitka kod Sente". Slika je rad mađarskog slikara Ferenca Ajzenhuta. Naslikana je 1896. godine u povodu Milenijumske izložbe te godine u Budumpešti (ali nije bila na izložbi jer se okasnilo sa njenim završetkom), a u povodu obeležavanja huljadu godina od dolaska Mađara u panonsku niziju.

[attachment=2]
Slika "Bitka kod Sente"

Slika je dimenzija 7 X 4 m. Na slici piše da je urađene 1896.godine, ali to ipak nije tačno jer je u potpunosti završena 1898.godine. Uramljena je u Minhenu. I sam ram slike predstavlja malo remek-delo.

[attachment=3]
Potpis autora slike

Ova slika se nalazi zgradi Opštine Sombor ili zgradi Županije kako je somborci nazivaju. Tačnije nalazi se skupštinskoj sali. Kako kažu neki izvori nikad od izrade nije restaurirana i po mom sudu nalazi se u vrlo dobrom stanju.

[attachment=1]
Zgrada Županije u Somboru u čijoj je skupštinskoj sali slika

Nakon uramljivana u Minhenu slika je brodom dovežena u Sombor i kako nije mogla da prože kroz vrata ili prozore, Županijski senat  jedoneo odluku da se samo zbog toga probije zid do tavanice. Od tada slika stoji na ovom mestu.

Izvor za tekst u ovom i narednom postu: http://srbinside.blog.rs/blog/srbinside/zanimljivosti/2013/01/12/najveca-slika-u-srbiji i http://www.visitsombor.org/rs/ponuda/znamenitosti/


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: brodarski on December 23, 2013, 10:09:57 pm
Organizirano smo razgledali senćanski muzej i tursku opremu u jednoj prostoriji. Bio je tu i turski šator. Cjelokupna postava posvećena bici i Eugenu Savojskom. Bilo je to prije 37 godina.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 23, 2013, 10:46:50 pm
[attachment=1]
Sliku je bilo teško "uhvatiti" u objektiv bez ljudi ili predmeta koji zaklanjaju vidik jer sam se ipak nalazio ne prezentaciji jedne knjige.

[attachment=2]
Slika se nalazi odmah iza stola predviđenog za predsedništvo skupštine.

Samo ime slike ukazuje na osnovnu temu - motiv koji je na njoj prikazan. To je pobeda nad Turcima u butki kod Sente koja se odigrala  11. septembra 1697. godine. Za one koji ne znaju Senta je grad u istočnom delu Bačke na reci Tisi. U toj bitki austrijska vojska pod komandom Eugena Savojskog je pobedila tursku vojsku kojom je komandovao turski sultan Mustafe drugi.

Procenjujući da su Austrijanci zauzeti drugim borbama u Srednjoj Evropi, Turska odlučuje  da je došao trenutak da povrati prethodno izgubljene teritorije u Panonskoj ravnici. Pod komandom sultana 60000 turskih vojnika je 19. avgusta prešla Dunav kod Beograda i Pančeva, a potim i Tisu kod Titela o do 1. septembra izbila kod Kovilja (selo kod Novog Sada). Odustavši od napada na Petrovaradin Mustafa drugi kreće ka Segedinu i kod sente započinje prelazak Tise prebacujući arziljeriju i krupniji prtljag.

Saznavši za kretanje turske vojske Eugen Savojski je ubrzanim maršem krenuo u susret i do 11.septembra je bio spreman za bitku (što Turci nisu očekivali). Eugen Savojski je Turke napao sa oko 40000 pešaka i konjanika i to obuhvatnim napadom na turski mostobran. Bitka je počela turskom artiljerijskom vatrom na austrijski centar koji je bio u napadu u trenutku kada je bio u dometu topova. Dva sata kasnije napalo je i levo krilo austrijske vojske. Prodor turske konjice duž reke bio je presečen. Desno krilo i centar pod jakom puščanom vatrom napredovala je dalje. Austrijske snage levog krila prodrle su u centar mostobrana i zauzele mesto prelaza. Tada je okruženoj turskoj vojsci na malom prostoru nanet strahovit poraz. Mnogi Turci pokušali su da nađu spas preplivavajući Tisu ali su se podavili u njoj. U ovoj bitki poginulo je 27 paša. Pored njih ubijeni su janičarski aga i veliki vezir. Sultan je uspeo da sa 2.000 konjanika pobegne u Temišvar. U bitki je poginulo oko 30000 turskih vojnika i oko 2000 austrijskih.

Ono što je važno za samu sliku, osim austrijskih, ugarskih i nemačkih jedinica u bitki je učestvovalo nekoliko sprpskih jedinica i jedinica sastavljenih od lokalnih Srba i Hrvata u sastavu austrijske vojske, a  među svima njima i oko 500 Somboraca (Srba i Bunjevaca).

Ova bitka je bila prva u kojoj je Eugen Savojski samostalno komandovao i prva u nizu njegovih pobeda. Ova bitka je značajno doprinela ukupnom turskom porazu i potpisivanju Karlovačkog mira 1699. godine.

Izvor za tekst o bitki je srpska i hrvatska stranica Vikipedije koja govori o njoj.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: Рашо on December 23, 2013, 11:01:40 pm
Да ли је истина да је неки партизан, чувши ко је насликан, избушио слику пиштољем?


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 23, 2013, 11:10:19 pm
Rašo, ne znam, za tako nešto.

Šta je prikazano na samoj slici? U centralnom delu slike to je sam Eugen Savojski (na belom konju). Uz njega je grof Palfin sa isukanom turskom sabljom. Vojnici im privode zarobljenog turskog Kisig Džafer Pašu (desno i ispred od grofa Palfina).

[attachment=1]
centralni deo slike

U prvom planu slike su austrijski vojnici kako prelaze preko turskog grudobrana sa topovima i nasrću na janičare koji se brane.

[attachment=2]
Prednji plan slike

U drugom planu slike se nazire silovitost bitke u punom zamahu.
 
[attachment=3]
Drugi plan slike

Kažu da se, ako se slika gleda iz više uglova stiče utisak da se slika "kreće".

Kao što sam prethodno napisao i sam ram je malo umetničko delo. Na njegovoj gornjoj strani je prikaz oružja i ratničkih zastava toga vremena uz lik apostola Pavla (zaštitnika Bačko-bodroške županije) i zastavu plavo-crvene boje kao znamenje županije.

[attachment=4]
Gornji deo rama


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: vlade021 on December 24, 2013, 03:44:44 pm
желео бих да додам пар фотографија осликане таванице сале у којој се налази слика
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 24, 2013, 09:34:59 pm
Владе ме је предухитрио јер сам синоћ био уморан. Да, плафон сале, као и још неки детаљи су такође уметничка дела. На плафону су грбови суседних покрајина ондашње Уграске. Верујем да ће читаоци из Хрватске препознати неке грбове.

У централном делу је грб града Сомбора какав је повељи којом је град постао "слободни краљевски град".
[attachment=1]

Да поновим слике које је Владе поставио како би се боље уочили грбови који стоје и на садашњем грбу Хрватске (или слични):
[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 24, 2013, 09:41:50 pm
Још пар детаља из сале где је слика "Битка код Сенте":

[attachment=1]
Галерија, лустер (ома их два) и кип (на другом крају сале је још један).

[attachment=2]
Каљева пећ је сама по себи вредан украс.

[attachment=3]
У сали су дав кипа: овај је неки копљаник са штитом

[attachment=4]
На другом крају је вероватно богиња правде (завезаних очију и тасом у рукама)Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 24, 2013, 09:45:50 pm
Краћи приказ шетње кроз Сомбор сам поставио у теми "Моја злодјела" : http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,12774.msg308655.html#msg308655

Још неколико слика ћу поставити у рубрици шта је остало од ЈНА (једне напуштене касарне и и Дома ЈНА у Сомбору). Такође, наредних дана урадићу и приказ о обележавању 60-то годишњице Ваздухопловног наставног центра који је био у Сомбору и монографије која је урађена тим поводом.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: Jester on December 24, 2013, 10:00:40 pm
Ja sam prepoznao Grb Dalmacije te Slavonije ,veoma zanimljiva slika i opis svega navedenog :)


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 24, 2013, 10:58:43 pm
Evo i ovog malo bolje uslikanog:

[attachment=1]


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: ViribusUnitis on December 25, 2013, 12:22:50 am
Lijepo je da slika preživjela razne historijske i ideološke epohe, a i sama zgrada općine u Somboru je impresivna.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 25, 2013, 08:54:09 pm

Kada smo kod Eugena Savojskog, malo je poznato da su on i njegovo ime uticali na formiranje nekih relativno čestih srpskih prezimena. Samo ime "Eugen" je i danas često kod Hrvata, ali su prezimena izvedena iz ovog imena češća kod Srba.

Iako je kod većine današnjih Srba, srednje i starije generacije, jedna od prvih asocijacija na ime "Eugen", pomisao na nemačku SS diviziju "Princ Eugen", to istorijski nije bilo tako. Nakon pobeda Eugena Savojskog, skraja 17. i početkom 18. veka, ime "Eugen" je postalo jako popularno kod Srba. To je bilo ime pobednika pod kojim su Srbi ratovali i koji je donosio slobdu od turskog ropstva.  Ime Eugen je nemačka varijante grčke reči "evgenos", što znači plemenit, plemenitog roda. Dakle, i značenje reči je bilo prihvatljivo. Ipak, do Srba je ovo ime došlo kroz crkvu kao Evgenije(to je "crkveno", a ne narodno ime kao što su imena "sa prepoznatljivim značenjem": Milan, Dragan, Slavko i dr.). Dakle, zahvaljujući Eugenu Savojskom to ime se u to vreme (kroz 18. i 19. vek) javlja znatno češće nego ranije. Posebno u Hercegovini, Crnoj Gori i Vojvodini kao i među Srbima Krajišnicima i dr. Vrlo često se u štokavskom izgovoru ispred imena koja u originalu počinju sa "e" dodavalo "j" (kao kod Jelena, umesto originalnog Elena, ili Jerina umesto Erina ili Irina).   Takođe, neki glasovi u reči "Eugen", pre svega "u" i "g" su prelazili u "v", "ft","đ", pa tako dolazimo do imena kao što su: Jefto, Jevto, Jevđo , a kasnije i prezimena Jevtović, Jeftović, Jevtić, Jeftić, Jevđević, Jevđović, Jevđenijević.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: ssekir75 on December 28, 2013, 02:21:13 pm
према предавањима неких мојих професора, ова имена и презимена ипак су србима дошла из грчког-православног света. најпре преко цркве и њених светаца, а затим и преко руских учитеља у 17 и 18.веку. наведена имена су некако карактеристика црногорско-херцеговачког краја, а ту принц еуген и није имао неки утицај. у војводини и хрватској већ је друга прича.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: dzumba on December 29, 2013, 06:06:51 pm
Евгеније је црквено име које је преко цркве било присутно и раније, али је након славе коју је Принц Еуген стекао постало популарније и чешће. Стална презимена код Срба у Србији, код већине становништва су "одређена" након 1860. године, када су у време друге владавине Књаза Милоша установљена декретом. Најчешће су одређивана према оцу ( ређе деде) најстаријег члана породице. Свако време носи "моду" давања имена. Чињеница је да се доста људи презива према том имену у да су та имена углавном надевана у 18. и почетком 19 века, док их раније (па и касније) има врло слабо. за мене је закључај јасан. Осим тога ако мало погледаш у "Горски вијенац" видећеш кога Његош сврстава у виђене војсковође оног времена.
1139. Веља крушка у грло западне.
1140. Крв је људска рана наопака,
1141. на нос вам је почела скакати;
1142. препунисте мјешину гријеха!
1143. Пуче колан свечевој кобили.
1144. Леополдов храбри војевода,
1145. Собијевски, војвода савојски
1146. саломише демону рогове.

А то препоручи и оним твојим професорима. Срби су ценили јунаштво, а то са ововременским квази-национализмом никад није имало везе.


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: ssekir75 on December 29, 2013, 07:38:14 pm
слажем се за "моду" давања имена, било је тога и биће. ето, тренутно су у моди библијска имена - стефан, матија, андреја... међутим, имена јефта-о, јевта-о, у југозападној србији и данас су прилично честа, а презиме јефтић/јевтић је свуда раширено. но презимена су постојала и пре књаза милоша. па смо тако имали јована рајића, доситеја обрадовића, карађорђа петровића, стевана синђелића, танаска рајића... милош их је само учинио обавезним. такође, "црквена" имена су се углавном задржала у војводини, вероватно због јаког утицаја карловачке митрополије а и самог статуса у друштву. можда је то била реакција на велики притисак мађара. не треба заборавити да су све до развојачења војне границе срби били под директном командом беча, што мађарски великаши никако нису могли да прихвате.

обзиром да је битка код сенте била саставни део рата у ком је дошло до велике сеобе, свакако је успех принца еугена појачао популарност његовог имена и код срба у војводини. но то име је још у средњем веку било актуелно код срба и не може се тврдити да је "дошло" са принц еугеном савојским (успут, немци га читају ојген, а то опет отвара ново питање што се не презивају ојгеновић или тако некако)


Title: Re: Bitka kod Sente
Post by: Dreadnought on February 24, 2019, 05:07:40 pm


Dokumentarni film o Senćanskoj bitci.


Quote
Emisija snimljena je u Senti, Somboru, Rackevi, Belju i Belvederu. O Senćanskoj bitci i Eugenu Savojskom pričaju istoričari: Atila Pejin - direktor Senćanskog muzeja, Milan Vojnović - turistički vodič Sombora i vinar & medijator Alex Bermet Nenad Ratković.

Autor: Karolj Kovač.


https://youtu.be/xHWYdcmWjJQTitle: Re: Bitka kod Sente
Post by: Dreadnought on November 14, 2019, 04:06:06 pm


Memorijalna soba Senćanske bitke u Gradskoj kući u Senti.https://youtu.be/_YZcy4sXurw
Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info