PALUBA

Vesti => KoV => Topic started by: duje on January 22, 2015, 05:43:31 pmTitle: Amerika kupuje oklopna vozila za Ukrajinu
Post by: duje on January 22, 2015, 05:43:31 pm
USA poklonile ukrajinskim graničarima prvi prototip lako protuminsko zaštitčeno oklopno vozilo (SRM-1 kozak 4×4). Vozilo je proizvredeno u Ukrajini ga proizvodi ga firma Practika.

https://www.youtube.com/watch?v=GbXtBFdq54U  

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

ZDA so Ukrajini podarile prvo lahko oklepno vozilo SRM-1 kozak 4×4

AMERIKA KUPUJE UKRAJINSKE OKLEPNIKE – ZA UKRAJINO

ZDA so Ukrajinski državni mejni straži v ponedeljek 19. januarja 2015 podarile prvi prototip lahkega protiminsko zaščitenega oklepnega terenskega vozila SRM-1 kozak 4×4, ki ga je razvilo in izdelalo ukrajinska podjetje Practika, ki se ukvarja z nadgradnjo službenih vozil.

Ameriške oblasti so se že junija 2014 odločile, da kot del pomoči Ukrajini namenijo številna vojaška oklepna, transportna in dostavna vozila. Zaenkrat ni znano, ali bodo Američani Ukrajinski državni mejni straži podarili poleg prototipnega Practika SRM-1 kozak še kakšno vozilo tega tipa.

Prototipno vojaško terensko vozilo SRM-1 kozak naj bi bil analogna različica ameriških MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vojaških vozil in se nekoliko razlikuje od prvih treh prototipnih izvedenk, ki so jih naredili do leta 2012.

Kozaka so razvili na italijanskem podvozju Iveco in ima obliko črke V za boljšo zaščito pred protipehotnimi minami in drugimi eksplozivi (do 3 kg TNT). V tej verziji se z njim lahko prevaža do pet vojakov v polni bojni opremi (možnost tudi 10). Oklep zagotavlja zaščito posadke pred izstrelki kalibra 7.62×51 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos