PALUBA

Vojna istorija => Brodovi => Topic started by: langsdorff on July 22, 2010, 06:18:12 pmTitle: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: langsdorff on July 22, 2010, 06:18:12 pm
             Zaista prelep brod, bar za moj ukus. Inace na netu, naisao sam na neka misljenja, koja kazu da je navedena klasa brodova u mnogo cemu bolja od klase bizmark, t.j da ova klasa nije imala greske koje su karakterisale klasu bizmark. Konkretno radi se o sobi za upravljanje vatrom, koja je kod bizmarka bila ne zasticena i kao takva dosta ranjiva, predstavljala je mozda najslabije mesto samog broda uz vec cuveni sistem upravljanja koji je bio karakteristican na klasi bizmark. Naravno veliki hendikep klase bizmark bio je i taj sto nije mogao da racuna na topove veceg kalibra koji su mu prvobitno bili namenjeni, vec je morao da se zadovolji manjim od 380mm. Ipak na osnovu dostupnih podataka tesko bi bilo odrediti koji je brod najbolji, mislim naravno na bojne brodove drugog svetkog rata, konkretno:

                                            - klasa "Bizmark"
                                            - Klasa "Iowa"
                                            - klasa "Yamato"
                                            - HMS  "Vanguard" (bio je zavrsen tek na kraju drugog svetskog rata)
                                            - klasa "Richelieu"
                                            - klasa "Vittorio Veneto"

                  Jedan od njih to svakako jeste, e sad koji konkretno, to je vec dosta teze pitanje i zahtevalo bi zasigurno dosta dublju analizu eminentnih strucnjaka iz te oblasti. Naravno bilo bi lepo drzati se iskljucivo dostupnih tehnickih parametara, jer svi znamo da u bici veliku ulogu igra i sama sreca, kao i uvezbanost same posade i komandnog kadra. Tu bi naravno doslo do izrazaja to da je recimo engleska posada bolje uvezbana od italijanske i slicno, a to slozicete se nema nikakve veze sa kvalitetom samog bojnog broda.


[attachment=1]


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: mali od palube on June 11, 2011, 09:48:40 pm
Malo da osviježimo temu jer smatram da zaslužuje...
Ne znam koji je najbolji ali jedno je sigurno "Richelieu" je najljepši...Isuviše skladne linije...kao da je pravljen da bude mamac za oko...


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Dreadnought on October 28, 2011, 01:21:56 pm
...

[attachment=1]


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Љуба on October 28, 2011, 02:28:30 pm
из 1940.године

[attachment=1]

из 1943.године

[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Љуба on October 28, 2011, 02:34:45 pm
Ришеље и побратим Денкерк, само ради упоређења

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kumbor on October 28, 2011, 07:42:57 pm
Moj omiljeni tip bojnog broda. Odličan pogonski kompleks i impresivno projektovana podvodna zaštita, najdublja od svih bb tog vremena, sa optimalnim rasporedom uzdužnih pregrada radi optimiziranja čvrstoće i elastičnosti istovremeno. Šteta što je brzina paljbe glavnog kalibra dovedena do prihvatljive tek posle rata zbog loše projektovanog sistema dotura municije. Takođe, palubne oklopne ploče i krov kula glavnog kalibra je od KC oklopa, što ih je činilo krtim. Ta karakteristika uzrok je smrti celog osoblja jedne polukule na Denkerku. Koristim naziv polukula zato što su četvorostruke kule zapravo bile dve dvocevne kule u zajedničkoj konstrukciji. Topovi su bili po dva na kolevci i nije bilo predviđeno da se samostalno pokreću ni po elevaciji ni po azimutu.  Dajem presek na glavnom rebru iz knjige Dulina i Garzke British, Soviet, french and Dutch battleships of WWII i nekoliko poprečnih preseka iz iste knjige.


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: MOTORISTA on July 02, 2014, 10:50:30 am
http://www.youtube.com/watch?v=mM_PLLwUdAk


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: MOTORISTA on September 19, 2014, 10:47:55 am
Odlazak Rišeljea u večna lovišta.

[attachment=1]


Title: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kumbor on September 19, 2014, 11:23:12 am
http://www.youtube.com/watch?v=mM_PLLwUdAk

Richelieu uplovljava u luku New Yorka, nov. 1943. Cev drugog topa kule B odrezana je zbog eksplozije zrna u cevi 1940.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Dreadnought on July 24, 2015, 11:13:58 am
...


[attachment=1]


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kumbor on July 24, 2015, 03:12:50 pm
...


[attachment=1]

Slika posle remonta u SAD, četvorocevni Boforsi su već na mestima.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Andrejevic on August 12, 2017, 01:25:26 pm
Морам само да кажем моје мишљење,ако није прекансо да осмежимо тему.

Ришеље у односу на побратима Данкерк,је много лепши,по мени.
А и колико се разумем,Ришеље класа је имала више среће од класе Данкерк.

Е сада,нисам сигуран који брод од ове две класе је симбол Француске морнарице за време ДСР.Мислим да би већина људи(који нису Французи) рекла Данкерк класа,јер ми се чини да је та класа нешто познатија у светксој историји,вероватно јер је настала мало пре Ришељ класе и зато што је прва класа францускох бојних бродова са 4 цеви на јодној куполи.Ако грешим исправите ме.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Perun on August 12, 2017, 08:15:13 pm
ovaj mi se brod svidija od kad sam prvi put vidija sliku, kad sam bija dite


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Andrejevic on August 12, 2017, 09:02:55 pm
ovaj mi se brod svidija od kad sam prvi put vidija sliku, kad sam bija dite
И мени је врло леп,тј. најлепши бојни брод,али кажем;
Данкерк је настао пре Ришеља,па је зато вероватно и познатији,а уз то,многи бркају Ришеља са Данкерком.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Andrejevic on August 12, 2017, 09:11:57 pm
Ево пар слика Ришеља:
[attachment=1]
Ево на овој су грешком означили Данкерк.То сма већ рекао,доста људи брка класу Ришеље са класом Данкерк,вероватно јер је класа Данкерк старија,али по мом мишљењу класа Ришеље је имала бољу војну историју и војну срећу,па је та класа томом ДСР заменила класу Данкерк и постала нови симбол Француске мронарице.
[attachment=2]

Ево једне врло лепе фотографије,то је она где се Ришеље налази у Њу Јорку новембра 1943 након поправки и модернизација,смао из другог угла.
[attachment=3]


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kukador on August 12, 2017, 11:02:01 pm
fali mu jedna cev na B topovskoj kuli


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kumbor on August 13, 2017, 06:01:50 am
"Richelieu uplovljava u luku New Yorka, nov. 1943. Cev drugog topa kule B odrezana je zbog eksplozije zrna u cevi 1940."

Inače, glavni kalibar brata - Žana Bara imao je zamršenu istoriju. Komplet 380mm oruđa sa pripadajućim mehanizmima bio je dovršen kod Creusota u junu 1940. za potrebe trećeg broda - Klemansoa. Naravno, topove su zarobili Nemci i prebacili u Norvešku radi ugradnje na obalsku bateriju. Tek posle rata, Norveška je 1949., vratila topove, što je omogućilo njegov dovršetak kao pravog bojnog broda. Postojali su planovi za ugradnju starih oruđa 340mm u kulu A i silno pojačanje PA artiljerije na osnovu američkih 5in. topova i boforsa 40mm, ali to nije ostvareno, jer su vraćeni 380mm topovi. Inače, municije 380mm bilo je dva tipa po dve vrste - američki protivoklopni - "perforant" i fugasni i francuska municija. Američka municija je bila pouzdanija. Granate su imale veliki odnos dužine i kalibra a dno je bilo toliko "boat-tailed", suženo, da su granate teško stajale vertikalno. I raspored municije u skladištu je bio osoben, umesto rasporeda po visini, granate pa punjenja, ili obratno, ovde su granate bile u dve palube, prema pramcu, dok su punjenja bila za obrtnim stolom elevatora municije, dakle iza.

Četvrti brod - Gaskonj, trebalo je da ima drugačiji raspored glavnih kula 380mm, po jednu na pramcu i krmi, i nešto veći deplasman. Njegova gradnja je tek bila započeta. Postojao je i novi projekat "Province", (ne Provence), najverovatnije 45.000 tona D, sa 12 topova 380mm u tri četvorocevne kule. Svi su ličili , sa zbijenim nadgrađem i dimnjakom spojenim sa jarbolom (combined smokestack and mast).

Inače, ideja četvorocevnih kula prvi put je primenjena kod projektovanja nikada dovršenih BB klase "Normandi" pred WWI. Čim su Rusi načuli za to, odmah su primenili ideju kod projektovanja BB od 35.000 tona iz programa 1914. godine. Ti brodovi je trebalo da imaju čak 12 ogromnih topova 406mm u tri četvorocevne kule, snažan pojasni i palubni oklop, ali nikakvu podvodnu zaštitu, pa je i bolje što nikada nisu sagrađeni. Toliko toga su Rusi mislili da stisnu u trup od 35.000 tona da mi to izgleda nemoguće - i moćnu artiljeriju i dobar oklop i brzinu od 25 čv.

Posle klase Normandi, sa 12 topova 340mm, 3x4, usledio je projekat Lyon, nešto malo povećanog deplasmana, ali sa čak 16 topova 340mm sa rasporedom artiljerije 4x4. Od celog programa je posle WWI završen samo Bearn, i to kao nosač aviona - spor, kratke palube i malog hangarskog prostora. Prvi uspeli francuski NA su tek Clemenceau i Foch  početkom 60ih. Odlični brzi nosači nevelikog deplasmana za te dimenzije.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Andrejevic on August 18, 2017, 06:31:04 pm
Има ли неко информације у кавим биткама је учествовао бојни брод Ришеље ?
У каквим окршајима док је био у слуђби вишијевске Француске (ја сма чуо за неку битку за Дакар,ако се не варам,али немам појма ништа о томе) ?
И у каквим окршајима је учествовао док је био у служби Слобоне Француске морнарице ?


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: ML on August 18, 2017, 07:04:10 pm
Ima sve.
https://en.wikipedia.org/wiki/French_battleship_Richelieu


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Andrejevic on February 01, 2018, 09:16:56 pm
Пошто имамо две теме о овом бојном броду - једна о њему, а друга о његовој класи, поставићу на обе теме.

Бојни брод "Ришеље" у Индијском Океану априла 1945. године.
[attachment=1]

Ево и са текстом:


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Љуба on February 01, 2018, 10:22:24 pm
Evo, neko se potrudio da ih na ovaj način uporedi.
Rišelje i Denkerk

In reality (Richelieu = 248 meters --- Dunkerque = 214 meters)
[attachment=1]

Љуба


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: kumbor on February 02, 2018, 08:22:39 am


Тешко је поредити ове две класе, нису баш слични по депласману, артиљерији и заштити.


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: MOTORISTA on March 31, 2018, 05:30:00 am
Žan Bar na putu za Šerbur 1945.

[attachment=1]


Title: Re: Francuski bojni brod Richelieu
Post by: Dreadnought on June 03, 2019, 05:47:51 pm


Quote
The Richelieu class of the French Navyhttps://youtu.be/adpcHkBphXU