PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: MOTORISTA on March 10, 2015, 11:29:42 amTitle: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on March 10, 2015, 11:29:42 am
Merkel podržava stvaranje evropske vojske
Srna   09.03.2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava novu inicijativu za stvaranje evropske armije, u svetlu tenzija u odnosima sa Rusijom.

Portparol nemačke vlade Kristijan Vurc izjavio je da je Merkel za "dublju vojnu saradnju u Evropi". Međutim, on je insistirao da Berlin smatra da je predlog, koji je tokom vikenda izneo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, "budući projekat i bez konkretnih planova za pokretanje". Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas stao je u odbranu Junkerovog poziva Evropske unije za stvaranje evropske vojske, navodeći da Lisabonski ugovor omogućava udruživanje i podelu nacionalnih resursa. Šinas je istakao da će o ovom pitanju biti reči na samitu lidera EU u Briselu 25. i 26. juna.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on March 10, 2015, 11:46:30 am
Evropska vojska, neuspešni projekat star šest decenija
Beta/Tanjug   10.03.2015.

Evropska vojska, koju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pominje u jeku tenzija s Rusijom, jeste projekat star 60 godina koji nije uspeo da se realizuje, ocenili su danas analitičari.

[attachment=1]

"Zajednička vojska svih Evropljana uticala bi da Rusija shvati da smo ozbiljni u odbrani vrednosti EU", rekao je Junker za nemački list Velt am Zontag. Prema njegovim rečima, zajednička vojska bi umanjila troškove 28 država EU i promovisala bi vojnu integraciju. "To bi nam omogućilo da razvijemo spoljnu politiku i bezbednost, jer izgleda da Evropa nije shvaćena ozbiljno", ocenio je Junker, dodajući da bi takvom vojskom bilo ušteđeno 120 milijardi evra godišnje. Analitičar Žil Meri rekao je, međutim, da je to projekat o kome se govorilo pre 60 godina. Evropska zajednica, preteča EU, predložila je 1954. godine formiranje takve vojske ali je projekat ostao neostvaren zbog protivljenja Francuske. Evropa je tada želela da ima svoju vojsku kako bi se suočila s pretnjama komunista, koji su se širili u Aziji. Nemačka vojska je predložena da bude deo tih snaga. "To je čista iluzija. Evropska vojska nema nikakve veze s Rusijom. I Junker zna da bi takva vojska donela isključivo neke pogodnosti Evropi zbog zategnutih odnosa Brisela i Moskve zbog ukrajinske krize", rekla je predstavnica francuskog instituta za međunarodne odnose Vivijen Petizo. Analitičari su ocenili da bi mali broj evropskih zemalja bile spremne da žrtvuje makar i deo svog nacionalnog suvereniteta u korist neke evropske "savezne vojske". Prema mnogim mišljenjima Junkerov predlog o formiranju vojske Evropske unije koja bi se suprotstavila Rusiji je nepraktičan je i naići će na snažan otpor mnogih država članica. Junkerova ideja je, smatraju oni, donekle privlačna jer bi se udruživanjem vojnih snaga rasporedio balast vojnih troškova u trenutku kada su državne finansije svuda pod jakim pritiskom, ali se u praksi postavlja pitanje kako pomiriti interese 28 različitih država u suštinski suverenoj oblasti nacionalne odbrane, pri čemu je moguće i preklapanje sa NATO. "Vidim mnogo nerešenih problema u tom predlogu", kaže Markus Kejm iz Nemačkog instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja u Berlinu.

[attachment=2]

Prema njegovim rečima, evropska vojska nema nikakve veze sa Rusijom, a "samo Junker zna kakve bi dodatne prednosti vojska EU donela u tom kontekstu". Lideri EU su u decembru 2013. odobrili dalje korake ka većoj saradnji na polju odbrane, ali se britanski premijer Dejvid Kameron usprotivio predlogu da centrala EU razmotri mogućnost uspostavljanja sopstvenih vojnih kapaciteta. "Ima smisla da države članice sarađuju po pitanjima odbrane kako bismo svi bili bezbedniji... ali to ne znači da EU treba da ima svoje kapacitete, vojsku, vazduhoplovne snage", rekao je tada Kameron. Nemački analitičar Kejm kaže da se iza Britanije "kriju" i mnoge druge zemlje EU. "Sve što nagoveštava istinsko produbljivanje evropskih integracija nema većinu, ne samo u Britaniji već i u Nemačkoj il Francuskoj", objašnjava on i dodaje da manje zemlje računaju na NATO i ne žele da se oslone na EU čiji se učinak ne može proceniti. Janis Emanuilidis iz Centra za evropsku politiku u Briselu smatra da Junker želi da deluje impresivno kad je reč o mogućnosti uspostavljanja zajedničke evropske vojske. "Junker bi da pokaže da može da stavi to pitanje na agendu i da je Evropska komisija politički akter, ali mislim da se ta tema neće dugo zadržati u javnoj areni", ističe ovaj analitičar. I Kain i Emanuilidis ukazuju da države članice EU ljubomorno čuvaju svoje vojne industrije. Istu temu danas razmatra i "Dojče vele", pod naslovom "Vojska EU - oživljavanje političkog leša", a autor teksta Feliks Štajner smatra da Junker svojim predlogom očigledno želi da ostavi utisak na Moskvu, ali da će mu to teško uspeti. Štajner takođe podseća da je ideja o Evropskoj odbrambenoj zajednici "tužna priča o neuspehu" koji se dogodio pre više od 60 godina jer, kako navodi, velikim zemljama teško pada odricanje od suvereniteta, što dokazuje činjenica da je tadašnji plan propao u roku od četiri godine u parlamentu Francuske, tada najmoćnije članice. "Šta bi to u Parizu 2015. trebalo da bude drugačije nego 1954. godine? Kako bi, na primer Francuska, trebalo da produži svoj veliki vojni angažman u Africi, ako se o svakom detalju bude odlučivalo u EU? Nikako! Da li će ona to dozvoliti? Naravno da neće", objašnjava on i konstatuje da je Junkerova inicijativa propala već na početku.

[attachment=3]

Štajner, takođe, smatra da zajednička armija ne zastrašuje ništa više od 28 nacionalnih armija čiji je angažman od početka isključen. "Evropska politika nije uverljiva pre svega zato što evropski političari često govore različitim jezikom i ne nastupaju jedinstveno. Na primer, dok većina želi da izoluje Vladimira Putina, pojedinci ga posećuju ili primaju u posetu", stoji u analizi. Autor teksta ukazuje i da bi EU mogla mnogo da nauči od manjih država, medju kojima je većina odavno svoje trupe specijalizovala za pojedine rodove potrebne NATO. "Samo velike države, kao što su Francuska, Nemačka, Britanija, Španija, Poljska i Italija, drže 'prodavnice mešovite robe' u kojima navodno mogu sve, a u stvari ne mogu ništa", zaključuje Štajner.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on March 10, 2015, 11:48:00 am
Rusi traže objašnjenje šta je to Junkerova "evropska vojska"
Srna   10.03.2015.

Moskva je zainteresovana da Brisel objasni šta je vojska EU, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov, odgovarajući na pitanje agencije TASS u vezi sa saopštenjem predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o formiranj zajedničkih evropskih oružanih snaga.

[attachment=1]

"Bilo bi odlično znati o čemu pričaju zvaničnici EU jer su se evropski zvaničnici dotakli više puta te teme na različitim nivoima u posljednjih 30 godina", rekao je Meškov. On je dodao da je teško pogoditi šta Žan-Klod Junker misli ovog puta. Junker je 8. marta pozvao na stvaranje vojske EU rekavši da se imidž Evrope i njene spoljne politike dramatično pogoršao. On je rekao da je Uniji potrebna sopstvena armija zato što je "ne shvataju potpuno ozbiljno" kao međunarodnu snagu. Junker je dodao da ne želi da te nove snage budu konkurencija NATO savezu. U Nemačkoj su se neke političke ličnosti izjasnile pozitivno o ovoj ideji, ali britanski zvaničnici su rekli da je ona neprihvatiljva.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Adler on March 11, 2015, 11:34:49 am
Analysis: Is the time right for a European Air Force? (http://www.janes.com/article/49838/analysis-is-the-time-right-for-a-european-air-force)

The European President recently called for the formation of a 'European Army' in order for the continent to better face the growing threats on its doorstep from Moscow and others.

While Jean-Claude Juncker's proposal was dismissed by key member states almost as soon as it was announced, might not the formation of a European Air Force gain more traction at a time of heightened security concerns and squeezed defence budgets? With the equipment costs of air forces typically eclipsing those of armies and navies in terms of procurement, operation, and sustainment, the benefits of pooling resources to help member states better share this burden would appear to be self-evident.

The 28 member states that constitute the European Union (EU) include some 510 million inhabitants across 4,422,773 km². By way of comparison, the United States has approximately 320 million people over 9,857,306 km², while Russia has a population of 145 million over 17,098,242 km². While there are differences in populations and land mass, the EU, Russia, and the United States represent three broadly similar peer power blocs in terms of status and territorial defence requirements.

In terms of defence budgets allocated to air forces, the largest EU contributor is currently the UK, which in 2015 is allocating USD16.8 billion to the Royal Air Force (according to IHS Jane's Defence Budgets ). Compared with this, the US Air Force is to receive USD154.1 billion, while the Russian Air Force will get USD11.3 billion (the Russian rouble has almost halved in value over the past six months compared with the US dollar, so while the budget has fallen in dollar terms, so has the cost of buying equipment in roubles. As such, the real-term budget for the Russian Air Force is, in fact, closer to about USD20 billion).

If the EU was to combine its defence spending, it would have USD69.3 billion to spend on its air force, which would put it at a significant advantage compared with Russia (the 'threat' that prompted Juncker to call for an EU Army). While this remains substantially less than the United States, the EU does not have the same global commitments and undertakings as its transatlantic partner and so would not require the same level of expenditure.

According to IHS Jane's World Air Forces , the EU member states have approximately 1,370 fighters between them (as the EU Air Force is being billed as defensive, only aircraft with a predominantly air defence role have been counted), compared with 1,391 air defence fighters for the United States, and 1,276 combat aircraft for Russia (as the perceived threat, attack aircraft have been included in Russia's figures also).

In terms of plain numbers, a consolidated air force would put the EU on a par with both Russia and the United States. However, the numbers only tell part of the story. Currently, each EU-member acquires and bases its aircraft as it sees fit, with the result that the continent has a disparate inventory of ageing former Soviet types, such as the MiG-29 'Fulcrum', operating alongside the most modern types offered by the West, such as the Eurofighter Typhoon. A rationalisation of types across the EU would save vast amounts of money in the procurement, operation, and support of its fighter inventory.

Not only is there no overarching strategy when it comes to aircraft procurement, but their basing also follows national rather than EU priorities. This means that countries such as Austria and the Czech Republic field some of the most advanced types even though they are surrounded on all sides by friendly neighbours, while the lion's share of Europe's inventory is located to the west of the continent, about as far from Russia as it is possible to get while remaining within the EU. As a continent-wide defensive posture, this leaves much to be desired.

While the prospect of a European Air Force might be hard to countenance by many, a blueprint for such an endeavour has in fact been rolled out in the form of a recent agreement between Belgium, Luxembourg, and the Netherlands to share the air policing of their territories. This agreement, which was signed on 4 March, will see the Belgian Air Component and Royal Netherlands Air Force take turns in keeping two F-16s on quick-reaction alert from 2016. In doing so, they will become the world's first countries to enter into such a reciprocal agreement and, depending on the results, may well pave the way for a similar EU-wide initiative at a future date.

Of course, as Juncker found out when he postulated the European Army, for every argument in support of a European Air Force there are just as many (if not more) against it.

For such a force to become a reality, there would first be a host of practical hurdles to overcome. Not least of these would be the national priorities and responsibilities of the EU states. If there were to be a reccurrence of the 1982 Falklands crisis between the United Kingdom and Argentina, for instance, it is doubtful that any of the other 27 member nations would want 'their' air force getting involved in what might be perceived as somebody else's colonial war. There are also numerous inter-EU territorial disputes, such as that between Spain and the United Kingdom over Gibraltar, which would make the creation of a union-wide air force highly problematic.

Issues such as the kind of relationship that such an EU Air Force would have to NATO, and the status of non-EU but NATO-member nations within Europe, such as Norway and Turkey, would need to be ironed out. There is also the issue of the neutrality of some member states to contend with, for while the Irish Republic and Sweden are enthusiastic EU partners, they both value their non-aligned status and so might feel uneasy about committing to an institution in the European Air Force that has been so overtly created to counter Russia.

Quite apart from the practical problems with constituting a European Air Force, there are also political arguments against creating one. When Juncker claimed that Europe is facing an unprecedented level of threat from external adversaries, he neglected to mention that it is also being battered and undermined from within.

As the EU's primary military contributor, the United Kingdom would need to be central to any move to develop union-wide defence institutions, such as an air force. With the United Kingdom set to hold an 'in/out' referendum on its continued membership of the EU in the coming years, any such move would be all but impossible to countenance in the current political climate.

There is also an emotional argument against the creation of such an air force, for while many within the EU might (sometimes begrudgingly) accept moves towards greater union, the thought of pooling military capabilities to such a degree will be anathema to them. In many ways, the sovereignty of a modern nation state is built on its armed forces, and while member states have contributed to EU missions and battlegroups, the loss of such an intrinsically national capability as an air force to the greater EU project will be a step too far for most.

So it would seem that, while there might be sound monetary and military reasons to support the creation of a European Air Force, there are as many practical and emotional reasons against it. Therefore, just like the proposed European Army, a European Air Force at this time would appear to be a non-starter to all but the most ardent of Europhiles.


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on March 12, 2015, 12:04:12 am
NATO nije zabrinut zbog ideje o formiranju vojske EU
Tanjug   11.03.2015.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i glavnokomandujući snaga Severnoatalnaskog saveza u Evropi general Filip Bridlav danas su uzdržano reagovali na predlog predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o formiranju zajedničkih evropskih odbrambrenih snaga.

[attachment=1]

"EU sama odlučuje o svojoj odbrambrenoj strategiji, a za nas je najvažnije da izbegnemo dupliranje kapaciteta", rekao je Stoltenberg tokom posete glavnom štabu NATO u belgijskom gradu Monsu. Bridlav je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da NATO nije zabrinut zbog Junkerove ideje o evropskoj vojsci i ponovio ocenu generalnog sekretara da treba izbeći dupliranje kapaciteta. "Vojske evropskih članica treba da se dopunjuju, a ne preklapaju", rekao je američki general i evropski komandant NATO. Oni su hladno reagovali i na zahtev ukrajinske vlade da se u istočnoj Ukrajini rasporede međunarodne mirovne trupe pod pokroviteljstvom EU ili Ujedinjenih nacija, uz obrazloženje da je sada najvažnije primeniti mirovni sporazum iz Minska. "Podržavamo svaki napor za nalaženje mirnog rešenja za Ukrajinu, uključujući prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, ali za sad ne vidimo da su se obe strane dogovorile da traže mirovne trupe", rekao je generalni sekretar. Stoltenberg i Bridlav su zajednički ocenili da su ruske trupe i oružje još prisutni u istočnoj Ukrajini, ali su pozdravili izveštaje o povlačenju teškog naoružanja dalje od linije fronta. "Granica Rusije i Ukrajine je širom otvorena i bez nadzora, tako da ne znamo šta sve ulazi, izlazi i kuda ide, ali je dobro što se teška artiljerija povlači sa linije sukoba", rekao je Bridlav. Odbacujući kritike pojedinih nemačkih političara da NATO preuveličava stepen ruske umešanosti u ukrajinski konflikt, Bridlav je rekao da su procene NATO zasnovane na obaveštajnim izveštajima zemalja članica. "Kad imate 33 obaveštajna izveštaja iz isto toliko zemalja, prirodno je da se neće svi poklopiti", rekao je general. Stoltenberg je dodao da je otvorena debata unutar NATO korisna i nije znak slabosti, jer odražava demokratski karakter Alijanse. "Sve dok smo jedinstveni u osudi ruske agresije u Ukrajini i u podršci traženju mirnog rešenja, ostaćemo snažni", rekao je on. Visoki funkcioneri NATO su se založili da se posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pruži sva podrška i bezbednosne garancije kako bi mogli da nadgledaju sprovođenje dogovora iz Minska. Oni su, sem toga, izrazili žaljenje što je Rusija odlučila da se povuče iz sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi, ističući da NATO podržava kontrolu naoružanja.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: wermez on March 12, 2015, 12:45:23 am
Kako bi ovo funkcionisalo u praksi, da svi klimnu glavom? Ne bi se valjda svi sporazumevali na инgλišu?


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Karlo on March 12, 2015, 07:23:27 am
Za lalu je išao "fazon" da je on nudeći goste da jedu hranu rekao:"ta uzmite i jediite i onako će mo mi sutra to dati svinjama".Radi se o nesebičnosti a i nesretnom dvosmislenom izražavanju (usporedbi gostiju i svinja).

Samo formalno su SAD za stvaranje Eu vojske,suštinski su drastično protiv.Znaju oni da je Europa nejedinstvena a čak bi se moglo reći da je čine i zemlje koje su protiv te asocijacije i Eu.Recimo Engleska,Poljska itd.Dalje postoji niz zemalja čije su političke elite iskoristile pripadnost NATO da dođu na vlast i sigurno da neće ići protiv sebe.Dakle ne moraju SAD (stvarni NATO),same reći da su protiv,mogu to reći i njihovi pravi saveznici.
Mislim da je svima poznat sistem odlučivanja u Eu i da je ideja sama po sebi neostvariva,pa bi se moglo reći da je to pokušaj izlaska ispod vladavine  SAD i njihovih pravih "saveznika" ali veoma naivan pokušaj..Razlozi:mislim da je jasno ko je ustvari NATO a tko su tu samo statisti.Tko odlučuje o svemu a tko je tu primoran da pomaže i da to predstavi kao svoju "istinsku" želju.Dakle,kao što bi lala rekao "samo izvolite i onako će mo mi to sutra dati svinjama".I sjetite se najnovijih događanja-špijuniranje Njemačke(totalno nepovjerenje),fuck Eu itd.

Poz.


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: mwolf on March 12, 2015, 12:26:08 pm
Nema prave Evropske Vojske bez jedinica Rusije u istoj vojsci, ako je Evropa onda je Evropa ...
U suštini USA će raditi uvek da do toga nikada ne dođe.
Da li će u ovom obimu Evropska vosjka biti podređena NATO-u ili vojske država članica to je manje bitno, to su po meni samo kozmetičke promene.
E sad finansiranje te iste Evropske vojske je pitanje, da bi to bilo po njihovim standardima 2% od BDP-a morali bi prvo da ukinu nacionalne banke država i da oforme centralnu i da vladaju čvrstom rukom da se ne bi desilo ovo što se sad dešava da svako ima svoju kasu, pa onda iz te kase da se uzimaju pare, ovako ne vidim kako će da se dogovore oko plaćanja te vojske a da ne bude ko je jednakiji među jednakima :), ne bi da nešto sad izmišljam toplu vodu, ali neka prepišu iskustva iz nekadašnje SFRJ, jer na to počinje da mi liči. 


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: motorista 57 klasa on March 12, 2015, 12:32:29 pm
Ovaj post sam postavio pogrešno evo sada gde treba:

Faraž: Želite EU vojskom da zastrašite Rusiju… Koga Vi zavitlavate, gospodine Junker!?

izvor: Novosti online | 11. mart 2015. 17:33 |

Lider Britanske partije nezavisnosti kaže da je priča o vojsci EU jedna velika iluzija, kao i da svi ti sistemi već postoje.
Faraž: Želite EU vojskom da zastrašite Rusiju… Koga Vi zavitlavate, gospodine Junker!?

https://www.youtube.com/watch?v=NiUtdZyL_Mk

Lider Britanske partije nezavisnosti i poslanik u Evropskom parlamentu, Najdžel Faraž, upitao je Žan-Klod Junkera da li stvarno veruje da se vojska Evropske Unije može suprostaviti Rusiji i upitao ga „koga on zavitlava?“.

Naime, Faraž kaže da je priča o vojsci EU jedna velika iluzija, kao i da svi ti sistemi već postoje, renosi Pravda.

„Imamo EU agenciju za odbranu, EU borbene grupe u aktivnoj službi širom sveta, EU mornaricu koja se bori protiv Somalijskih pirata…“ – objašnjava Faraž i sarkastično kaže da mu je sada jasno zašto jedan Dejvid Kameron priznaje da Britanija ne može da odbrani ni svoja ostrva, te da je to zato što sledi formiranje vojske EU.

„Toni Bler je bio u pravu. EU nije projekat mira, nego projekat moći.“ – dodao je Faraž.

„Gospodin Junker vidi u tome šansu i priliku. Mi smo svojom ekspanzijom za povećanjem broja članica isprovocirali konflikt u Ukrajini, udarali smo štapom ruskog medveda, a sve to je odlična prilika da se realizuje ideja formiranja EU vojske.“ – kaže Faraž.

„Junker kaže moramo ubediti Rusiju da smo ozbiljni. Koga vi zavitlavate, gospodine Junker!?“ – upitao je Faraž izazvavši smeh u parlamentu. On je završio svoj govor konstatacijom da on ne želi nijedan deo Evrope militarizovan, te da je ubeđen da isto misle svi građani Evrope.

Podsećamo, pre neki dan je Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, pozvao članice EU da se oformi EU vojska sa ciljem povećanja bezbednosti, ali i odgovora Rusiji na rastuće tenzije u Ukrajini.


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 09, 2017, 03:31:44 pm
Članice EU potpisuju odbrambeni pakt naredne nedelje


Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedelje u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva posle odluke Velike Britanije da napusti blok.

Kako prenosi Rojters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO) promovišu Francuska i Nemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Nemačka se nadaju da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra u Briselu, ujediniti nacije u črvšćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumeva vojnike i oružje.

Pored Francuske i Nemačke, do sada su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da bude stavljen na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU.

Britanska agencija napominje da druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku tek treba da se javno obavežu.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namerava da napusti Uniju od kako je održan referendum o Bregzitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Rojters pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje.

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU.

izvor (http://www.blic.rs/vesti/svet/clanice-eu-potpisuju-odbrambeni-pakt-naredne-nedelje/w7g1l2x)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 13, 2017, 12:56:27 pm
Za one koji su trvrdili da do ovoga nikada neće doći, evo i zajedničke vojske EU .... pretpostavljam da će naređenja dolaziti iz Berlina, još jednom u istoriji  ;D


[attachment=1]

...

Ministri EU članica danas potpisuju odbrambeni pakt


Francuska, Nemačka i 20 drugih članica Evropske unije potpisaće danas u Briselu odbrambeni pakt, za koji se nadaju da signalizira početak nove ere vojne integracije u Evropi.

Države članice EU nadaju se da će odbrambeni pakt umanjiti zavisnost Evrope od SAD i dati Uniji koherentniju ulogu u suočavanju sa međunarodnim krizama.

- Nikada nismo otišli ovako daleko. U novoj smo situaciji smo - rekao je neimenovani viši zvaničnik EU, prenosi Rojters.

Ovo je prvi pokušaj da se napravi odbrambeni pakt EU još od 1950-ih godina, a trebalo bi da ga potpišu ministri spoljnih poslova i ministri odbrane EU.

Takav sporazum je dugo blokirala Velika Britanija, koja je bila protiv stvaranja vojske EU, ali su Francuzi i Nemci oživeli tu ideju nakon britanske odluke o napuštanju Unije.

izvor (http://www.blic.rs/vesti/svet/pocinje-stvaranje-vojske-evrope-ministri-eu-clanica-danas-potpisuju-odbrambeni-pakt/lty8zn5)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 13, 2017, 02:24:46 pm
Potpisan pakt o stvaranju jedinstvene evropske vojske


Zemlje EU zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.

Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, poznat i kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), prenosi AP i dodaje da su među zemljama koje nisu potpisale program bile Velika Britanija koja napušta Uniju i Danska.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.

Prema njenim rečima PESCO, koji se finansira iz fonda za odbranu EU, omogućiće državama članicama da iskoriste ekonomiju Evrope i u tom smislu ispune postojeću prazninu proizvodnje.
 
U ranije objavljenoj studiji eksperata iz EU SAD se više ne posmatra kao najbitniji saveznik i smatra se da Berlin treba da se u pitanjima odbrane više koncentriše na EU umesto na NATO.

To je rezultat upita adresiranog na oko 200 stručnjaka za odbranu iz politike, biznisa, međunarodnih organizacija i medija, kojeg je Friends od Europe, briselska "fabrika razmišljanja“ objavila paralelno sa odgovarajućom knjigom.
 
U njima se tvrdi da je privredno najsnaženija zemlja Evrope do sada, što se tiče pitanja odbrane, živela o trošku svojih partnera a da sada mora više da učini za sopstvenu odbranu.

izvor (http://www.kurir.rs/planeta/2940365/video-ovo-se-amerikancima-nece-svideti-zemlje-eu-potpisale-pakt-o-stvaranju-jedinstvene-vojske)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 14, 2017, 01:13:38 pm
Potpis stavljen, počinje li stvaranje EU vojske?


Stvaranje vojske Evrope sve je izvesnije, nakon što su danas ministri spoljnih poslova i ministri odbrane 22 zemlje članice EU, predvođene Nemačkom i Francuskom, potpisale odbrambeni pakt.

Projekat se zove PESCO (Permanentna strukturna odbrambena saradnja) i mogao bi da postane jednako ključan za vojsku Evrope, kao što je evro za ekonomiju. O tome kako bi EU vojska izgledala još se pregovara i diskutuje, a za sada je sve na nivou predloga. Ipak, očekuje se da se odluka o prvom projektu donese već kroz manje od mesec dana, tačnije 11. decembra.

Među 47 projekatnih predloga, koliko ih je trenutno na stolu, nalazi se formiranje transportnih bolnica, logističkih centara, zajednička obuka oficira i formiranje Evropskog centra za krizne situacije, preneo je "Berlin morning post". Vojska bi imala sopstveni budžet, jedinstvenu komandu i EU grbove. Kako je preneo britanski "Ekspres", među planovima je i nabavka vojnih dronova koji mogu da nose rakete, dok je "Fajnenšl tajms" prošle nedelje podsetio da Nemačka i Francuska rade na dizajniranju EU borbenih aviona.

Osnovni cilj PESCO-a jeste da smanji probleme saradnje među članicama, jer evropske zemlje uglavnom koriste različite vojne sisteme. Takođe će se raditi i na uštedi novca kombinovanjem resursa, kao što je francusko-nemački plan za evro-avion.

Iaku su Nemačka i Francuska predvodnice projekta, razlike između Pariza i Berlina ipak su uočljive. Dok Francuska želi da projekat bude maksimalno ambiciozan, Nemačka želi da uključi maksimalan broj država. Originalna ideja Pariza bila je da oformi malu grupu zemalja oko francuske vojske koje bi zajedno izvršavale misije za EU, međutim, nemačkim podsticanjem PESCO je proširen, objavio je "Fajnenšl Tajms".

PESCO se takođe smatra svojevrsnim kišobranom za regionalnu odbranu - slično već postojećoj saradnji belgijske i holandske mornarice ili Evropsko-transportnoj komandi Holandije, Belgije, Nemačke i Francuske. Ono što tek treba da bude razrađeno jeste eventualno učešće zemalja koje nisu članice EU, poput Norveške.

Dodavanje gasa na formiranje evropske vojske najavio je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kada je pre nekoliko nedelja najavio je da će pogurati stvaranje vojske Evrope do kraja godine. Kako je rekao, cilj je da se zaštitile granice bloka i učvrsti odbrana od destabilizacije oko EU.

Tusk je najavio i da će Evropa morati da uloži dosta novca u EU vojsku koja će imati centralizovanu komandu, ali i ambiciozne misije van granica.

- Naša dužnost je da zaštitimo spoljne granice Evrope. Migrantska kriza nam je ukazala da treba da izgradimo efektnu kontrolu spoljnih granica, dok nam je agresivno ponašanje pojedinih trećih zemalja i destabilizacija širom Evrope ukazalo da moramo da branimo našu teritoriju - rekao je Tusk.

"Zato moramo da izgradimo model finansiranja na većoj skali nego ikada ranije", rekao je Tusk pred Evropskim parlamentom u oktobru, i pozvao na odbranu evropskog nasleđa.


Smanjivanje zavisnosti od SAD

U pitanju je prvi pokušaj da se oformi odbrambeni pakt Evrope još od 1950-ih godina. Takav sporazum dugo je blokirala Velika Britanija, koja je bila protiv stvaranja vojske EU, ali su Francuska i Nemačka oživele tu ideju nakon britanske odluke o napuštanju Unije.

Države članice Evropske unije nadaju se da će odbrambeni pakt smanjiti zavisnost Evrope od Sjedinjenih Američkih Država i dati EU veću ulogu u međunarodnim krizama.

Ipak, tvorci PESCO-a insistiraju na tome da će EU projekat biti paralelan sa operacijama NATO-a, koji će zadržati glavnu ulogu u teritorijalnoj odbrani kontinenta. Kao podsticaji na formiranje vojske EU, evropski zvaničnici navode rusko preuzimanje Krima 2014. godine kao i nejasnu posvećenost američkog predsednika Donalda Trampa administraciji NATO-a.

SAD su takođe pojačale pritiask na mnoge evropske zemlje da povećaju vojna ulaganja na najmanje dve procenta BDP-a, što je za mnoge zemlje više nego što bi želele da daju.


Evropska infrastruktura po meri NATO

Paralelno sa pripremama za EU vojsku, NATO pakt najavio je formiranje dve nove komande na tlu Evrope.

Severnoatlanska vojna alijansa takođe je zatražila prošle nedelje i da se putevi, mostovi i druga civilna infrastruktura u Evropi prilagodi njenim vojnim potrebama. "Jutarnji list" pisao je juče da je hrvatsko Ministarstvo odbrane još u septembru počelo da od upravnika autoputeva u Hrvatskoj traži podatke o dužžini, širini mostova i vijadukta, njihovom geografskom položžaju i visini i šširini tunela. Kako navodi list, sve je u potrebi "međunarodne vojne saradnje".

U javnosti provejava i ideja uvođenja takozvanog "vojnog šengena", koji bi omogućio slobodan prolaz evropskim putevima NATO snagama, a poslednji je to pomenuo američki general Ben Hodžes početkom oktobra.

izvor (http://www.blic.rs/vesti/svet/potpis-stavljen-pocinje-li-stvaranje-evropske-vojske/mvl5563)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 26, 2017, 01:38:48 pm
Za one koji su trvrdili da do ovoga nikada neće doći, evo i zajedničke vojske EU .... pretpostavljam da će naređenja dolaziti iz Berlina, još jednom u istoriji  ;D


Izgleda da mi je pretpostavka bila na mestu  ;D


...


Nemačka hoće da komanduje evroarmijom


Koliko su realne šanse da oružane snage starog kontinenta marširaju od Laponije do Nikozije. Analitičari: Berlin planira da skrajne NATO. Uz Nemce, i Pariz odavno teži ovom projektu.

Dokumentom pisanim sa izraženom namerom da postoji stalna vojna strukturna saradnja - koja će biti operativna od decembra - na koji su paraf nedavno stavile 23 zemlje, što je visoka predstavnica Federika Mogerini okarakterisala kao istorijski trenutak, postavljeni su temelji neke buduće zajedničke vojske EU. To, međutim, još sa sigurnošću ne znači da će čizma evropskog soldata zaista jednoga dana marširati od Brandenburške do Trijumfalne kapije i biti deo vojne sile koja će braniti teritoriju od Laponije do Nikozije.

Sada, kada iz evropskog društva istupa Velika Britanija, odani saveznik Vašingtona i NATO, pruža se, kako se procenjuje, dobra prilika za ostvarenje davnašnjeg sna Berlina i neskrivene želje Pariza. I jedni i drugi konačno imaju otvoren put za projekat kome obe nacije odavno teže, svaka iz svog ugla, ali se isprečilo međusobno "savezničko rivalstvo", koje, između ostalog, otkriva i doskoro prikrivene nemačke ambicije da, posle ekonomskog, zadobije i vojno liderstvo u Evropi, što mnogima budi sećanja na ne tako daleku prošlost koja izazivaju jezu.


[attachment=1]

Svoju ambiciju da upravlja evropskom vojskom Nemačka je javno istakla prošle godine, u novoj Beloj knjizi odbrane, prvoj posle deset godina, u kojoj sebe vidi u sasvim novoj ulozi, ne više kao pasivnu, već kao vodeću vojnu silu i centralnu figuru u Evropi.

- Nemačka je svesna sve veće odgovornosti za svetsku bezbednost i stabilnost. Spremna je da podstakne međunarodnu debatu na suštinski, odlučujući i anticipativan način i da preuzme vođstvo - stoji, između ostalog, u ovom dokumentu, za koji je Angela Merkel zahtevala da se drži u tajnosti do referenduma o "bregzitu".

Evropi i svetu su i dalje u živom sećanju strahote iz Drugog svetskog rata. Sama pomisao na Vermaht stavlja klipove u točkove Bundesvera, ali u Berlinu misle da je došlo vreme da se emancipuju i da se prevaziđu kompleksi prošlosti. Smatraju da je dužina prosečnog ljudskog veka sasvim dovoljan period za to.

Berlin bi, za početak, da funkcioniše unutar dva odbrambena sistema, NATO i EU, koji bi bili komplementarni i saveznički. A posle - ko zna. Poznajući nemačku odlučnost, neki u tome na daleke staze vide i opasnost po funkcionisanje NATO. Ostaje pitanje da li će Nemci zaista istrajati na tome da buduća evropska vojska, u kojoj sebe vide na čelu, bude istinski partner NATO, ili nameravaju da se polako izdvoje kao zasebna sila.

Put do evropske vojske je, međutim, dug i neizvestan. Mnoge države EU su, ujedno, i članice NATO. Navikle su da im odbrana zavisi od Alijanse, pa i sama pomisao na njen smanjeni angažman kod njih izaziva zabrinutost. Nije malo onih koji ceo projekat evropske vojske smatraju samo kao dupliranje troškova i skupu avanturu bez mnogo izgleda da zaista zaživi.

Sumnjičavci u realnost evropske vojske ne bi ni da bespotrebno zatežu odnose sa SAD. Bela kuća i vrhuška NATO na ovaj projekat trenutno gledaju s deklarativnim simpatijama, jer evropske korpuse smatraju samo kao dodatak svojim aktivnostima, za angažovanje, recimo, u borbi protiv terorizma, ili u nekim određenim spoljnim intervencijama, što bi Alijansu istovremeno delom rasteretilo, i oko efektiva, i novčano. Naravno, sve podrazumeva vrhovnu NATO komandu. Nikakva vojna konkurencija, sa dva različita centra, oba sa sedištem u Briselu, iz njihovog ugla ne dolazi u obzir.

Sve to bi moglo da dovede do podela na "natovce" i "evropejce", odnosno na nacionaliste i federaliste unutar EU. Istovremeno, to mnogo i košta.

Plan Nemaca je zato da, pod firmom Evrope, njihova komanda vodi zajedničku vojsku. Razlog za to je lakše okupljanje evropskih saveznika, ali i finansijske prirode, jer bi za "nemačku" vojsku, odnosno evropsku pod nemačkom komandom, plaćali svi ujedinjeni Evropljani.

Da je Berlin nestrpljiv, pokazuje i činjenica da Bundesver već ima integrisane brigade iz drugih zemalja. Rumuni, Česi i Holanđani danas su deo nemačkih oklopnih jedinica. Čak i jedna Poljska, koja je veoma vezana za NATO, na primer, dopunjuje svoj arsenal nemačkim naoružanjem.

Svestan konkurencije, francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljajući svoju viziju nove Evrope pre dva meseca, predložio je stvaranje autonomnih odbrambenih kapaciteta EU već do 2020. sa zajedničkim snagama za intervencije i sa zajedničkim budžetom i doktrinom.

- Francuska igra na kartu svoje vojne polivalentnosti i opremljenosti. Istovremeno, pokušava i da proda svoje naoružanje. Nemačka i Francuska zajedno navijaju za evropsku vojsku, ali Pariz ne namerava da bez "borbe" preda rukovodeću poziciju, mada su Francuzi svesni trenutne ekonomske snage Nemaca - ocenjuju analitičari u Parizu.

Ako je do prave evropske vojske put dug, do one pod nemačkom komandom možda i nije toliko, a mnogo toga će zavisiti i od toga hoće li Angela Merkel uspeti da formira svoju novu koalicionu vladu.

Merkelova među prvima ističe da je prošlo vreme u kome se može slepo oslanjati na druge, a tu pre svega misli na američku spremnost da bezuslovno priskoči ukoliko bezbednost neke od evropskih članica NATO bude ugrožena. Neke Trampove izjave u tom smislu hipotetički joj daju za pravo, a pred očima je u tom kontekstu zamišljena "ruska opasnost".


Diplomatija

Za jaku vojsku potrebna je i dobra diplomatija, a EU sa tim takođe kuburi. Federika Mogerini nije u prvom planu na međunarodnoj sceni u traženju rešenja na svetskim poprištima. Za sve se, još uvek, pitaju Vašington i Moskva, ali i mnogi drugi pre Brisela.


Čuvanje neutralnosti Srbije

Srbiji bi formiranje evropske vojske moglo da ide naruku, jer bi u rivalstvu EU i NATO lakše mogla da sačuva svoju vojnu neutralnost. Pitanje je, međutim, da li će jednoga dana učešće u evropskoj vojsci, ukoliko uspe nemački plan, možda postati ugovorna obaveza svih članica.


Goran Čvorović
izvor (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:697818-Nemacka-hoce-da-komanduje-evroarmijom)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Рашо on November 26, 2017, 01:49:34 pm
Па наравно да ће том војском да командује Њемачка, као што управља и командује Европском унијом. Какви консензуси, договори и слично. Друга је ствар што смо ми овце па повјерујемо у будалаштине да се сви питају и да је свачије мишљење, као, битно.


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on November 26, 2017, 07:55:39 pm
Hoće li da uvedu pickelhaube za parade? :)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on February 14, 2018, 11:31:24 am
Evropska armija - par koraka do jave
Tanjug   13. februar 2018.

Lideri Evropske unije često izražavaju želju za evropskom armijom, a nakon što je jedan megalomanski pokušaj da se ta želja ostvari prošao katastrofalno, sada taj projekat polako dobija konture, piše Dojče vele.

Nekoliko godina posle završetka Drugog svetskog rata, ugovorom su bili regulisani svi detalji evropske armije za koju bi vojnike davali Francuska, Nemačka, Italija i zemlje Beneluksa, ali i detalji poput uniforme, jasne komandne strukture. Predviđen je bio i Komesarijat koji bi činilo devet predstavnika i koji bi slao vojsku na front, a njega bi kontrolisala Evropska skupština sačinjena od poslanika država-članica. Vojne jedinice na nižem nivou bile bi čisto nacionalno organizovane, a oficiri koji bi im komandovali bili bi iz različitih zemalja-učesnica.

DW navodi, da je mnogo toga već bilo spremno za taj "najambiciozniji projekat posleratne Evrope" - koji je u leto 1954. godine propao zbog otpora francuskog parlamenta. Ipak, nakon što ta Evropska odbrambena zajednica nije uspela, planovi za evropsku armiju decenijama su bili u fijoci, a sada su ponovo na stolu, čemu doprinose nedostatak interesovanja američke vlade pod Donaldom Trampom za Evropu, povečhana ugroženost kontinenta zbog Rusije i povlačenje Britanije iz EU, najavljeno za mart 2019. godine. Novi početak desio se u novembru 2017. godine, kada je 25 zemalja EU dogovorilo "Stalnu strukturnu saradnju" u vojnim pitanjima, koja predviđa zajedničke projekte naoružavanja, ali i bližu saradnju između armija.

Ministri odbrane EU ocenili su da bi taj oblik saradnje mogao da bude priprema za formiranje evropske armije, a paralelno sa tim povečhava se i saradnja na nacionalnom nivou. Prekogranična saradnja nije samo politički cilj, navodi DW i dodaje da Evropljani na taj način žele i da smanje troškove ili da jedni drugima pruže pristup vojnim sposobnostima koje partner nema. Portal kao primer navodi mornaricu jer bi ove godine mogla da počne dogovorena integracija cele nemačke pomorske pešadije (800 vojnika) u holandsku mornaricu, što podrazumeva pravo korišćenja holandskog broda za snabdevanje i podršku "Karel Dorman", koji je pogodan za amfibijske operacije. Vojnu saradnju u Evropi ne ubrzava samo politička volja, već pre svega vojne potrebe, što važi za manje zemlje kao što je Holandija, ali i za "teškaše" u EU kao što su Francuska ili Nemačka.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on February 14, 2018, 01:48:00 pm
https://youtu.be/hajJ_Z5nF14


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on June 27, 2018, 08:09:49 am
Париз, Лондон и Берлин биће окосница европских војних снага
Аутор: Биљана Митриновић уторак, 26.06.2018.

Емануел Макрон преузима иницијативу, уводи Велику Британију и Немачку у Европску иницијативу за интервенције

Идеја Емануела Макрона, о којој је говорио недуго пошто је постао председник Француске, а преговарао о њој неколико месеци, сада је и званично обелодањена. Француска је у понедељак са још осам држава чланица ЕУ, укључујући и Велику Британију, покренула Европску иницијативу за интервенције – нову војну снагу ван оквира уније.

На свечаном потписивању писма о намерама у Луксембургу били су министри одбране Немачке, Белгије, Велике Британије, Данске, Естоније, Холандије, Шпаније и Португалије. Како је рекла француска министарка одбране Флоренс Парли, ова група земаља је убеђена да Европљани треба да буду „снажни, способни да увек учине више и буду у стању да заштите себе и свој суверенитет”.

Макрон је још у септембру изнео идеју о оснивању Европске иницијативе за интервенције и није наишао на велико разумевање осталих чланица.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Milan (longtrip) on June 27, 2018, 08:31:15 am
Париз, Лондон и Берлин биће окосница европских војних снага


Ludi letnji ples  ;D

Jedan levo, desno dva
jedan napred, nazad sad pa okret
i odmah ruke gore, osmeh na lice
i mešajte kukovima
jedan lijevo, desno dva
jedan naprijed, nazad sad i mijesaj
a narocito vi iz sledecih gradova

Pariz ,London,Lisabon..... :super


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on June 28, 2018, 06:05:04 pm
Temelj evropske vojske
G. ČVOROVIĆ   28. jun 2018.

Devet zemalja za Evropsku inicijativu za intervencije. Cilj da se vojni projekat zaokruži do 2024. godine

Devet evropskih zemalja stavilo je paraf na pismo o namerama za osnivanje Evropske inicijative za intervencije (IEI), čiji je cilj da udari temelje novoj evropskoj vojnoj doktrini. Namera je, između ostalog, da se izbegne spora procedura u EU, naspram sve više situacija koje zahtevaju hitno reagovanje. Možda su ovo i premise najavljenih evropskih reformi. EU je krajem prošle godine osnovala "Stalnu strukturnu saradnju" koja predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja, da bi mogla da se suprotstavi bezbednosnim izazovima, što je tada okarakterisano kao nova era odbrambene saradnje. Pakt je potpisalo 25 zemalja, bez Velike Britanije, Danske i Malte.

Novi dokument, pola godine kasnije, potpisalo je devet država - Francuska, Belgija, Danska, Španija, Estonija, Holandija, Portugalija, Velika Britanija i Nemačka. Italija je učestovala u pripremama, ali je nova vlada ostavila period za razmišljanje. Berlin je dugo vagao, ali se Mereklova na kraju ipak saglasila.

Želja inicijatora, Francuske, jeste da stvori čvrsto jezgro, bez mnogo preglasavanja. Zemlje članice treba da se upoznaju, pripremaju, nauče da rade zajedno i efikasno, u odgovoru na različite izazove koji ugrožavaju Evropu, i svet. U pismu o namerama ističe se da će akcenat biti stavljen na četiri domena - strategiju i razmenu informacija, planifikaciju, podršku operacijama i usaglašavanje iskustva. Francuzi uveravaju da nije reč o stvaranju novih snaga za brzo dejstvo koje već postoje u okviru NATO ili Zajedničke evropske bezbednosne politike. Zasad, u vizuri su prirodne nepogode, evakuacije, ali i teroristički napadi, spasavanje migranata, borba protiv švercera i pirata... Namera je da se reaguje samostalno, ali i pod okriljem UN.

Ovo je, sada, praktično, prvi element u okviru Makronove inicijative za stvaranje zajedničkih snaga i budžeta. Cilj je da se ovaj projekat promene u evropskoj vojnoj doktrini zaokruži do 2024. Da li bi do tada mogao da izraste u nešto više i je li ovo rađanje nove vojske koja će se vremenom odvojiti od NATO, i od EU, ili jednog njenog dela, zaista napraviti silu, odgovor može da pruži samo vreme.

VAN OKVIRA NATO I EU

PAKT je osmišljen van okvira NATO i EU. Svako sa Starog kontintenta može da izrazi želju da se priključi. Očigledno je da najjače evropske zemlje traže put emancipacije spram Amerike Donalda Trampa. Imaju ambiciju da, čak, budu brži od NATO, dok Severnoatlantsku alijansu smatraju saveznikom. To, svakako, ne prija Vašingtonu.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on August 27, 2018, 01:45:55 pm

Korak bliže EU vojsci


Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas u Parizu da bezbednost Evropske unije više ne sme da zavisi od SAD.

"Evropa više ne može da poveri svoju bezbednost samo Sjedinjenim Državama", rekao je Makron na godišnjem obraćanju ambasadorima u Parizu.

"Na nama je da preuzememo odgovornost i da garantujemo evropsku bezbednost, a sami tim i suverenitet EU", dodao je on.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3110061/korak-blize-evropskoj-vojsci-makron-ambasadorima-porucio-ne-smemo-zavisiti-od-sad-video)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 06, 2018, 12:47:42 pm

Samo prava vojska može da odbrani Evropu od Rusije, Kine i SAD


Francuski predsednik, Emanuel Makron, izjavio je da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske".

"Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD", poručio je Makron.

On je rekao da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "internet giganata".

Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

"Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja", naglasio je Makron.

Makron smatra da povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.

"Kada vidim kako pre nekoliko nedelja američki predsednik Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, da vas podsetim, potpisan posle duboke raketne krize u Evropi sredinom 80-ih godina prošlog veka, meni je jasno da je u tom slučaju glavna žrtva Evropa i njena bezbednost", kazao je Makron.

Istakao je rekao da ruske akcije u bilizi evropskih granica "mogu biti preteće", ali i istakao da se zalaže za dijalog sa Moskvom.

"Želim da razvijem iskren dijalog sa Rusijom, koja je evropska sila. To je zemlja koju poštujem", rekao je Makron.

Francuski predsednik je konstatovao da "živimo u opasnom svetu" i da smo svedoci "sve većeg broja sukoba".

"Ipak, ne treba dozvoliti da strah prevlada. Treba da shvatimo ko smo i kroz koji period prolazimo", napomenuo je.

On je ukazao na sličnost sadašnje situacije u Evropi i one iz 30-ih godina prošlog veka.

"Dva faktora podsećaju na taj period, a to su činjenica da nas je pogodila velika ekonomska i finansijska kriza, kao i rastući nacionalizam", naveo je Makron.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3150255/makron-bi-da-se-naoruzava-samo-prava-vojska-moze-da-odbrani-evropu-od-rusije-kine-i-sad)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 10, 2018, 07:42:53 am

Tramp u Parizu: Makronov predlog veoma uvredljiv


Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o evropskoj vojsci veoma uvredljiv.

“Predsednik Makron je upravo predložio da Evropa formira sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije. Veoma uvredljivo. Možda bi Evropa trebalo prvo da plati svoj pravičan deo NATO, koji u velikoj meri finansiraju SAD”, napisao je Tramp na Tviteru u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.


[attachment=1]

Donald Tramp i njegova supruga Melanija stigli su večeras u Pariz gde će ovog vikenda prisustvovati komemorciji stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Tramp je jedan od 70-ak zvaničnika pozvanih na komemoraciju. Predsednički avion "Er fors uan" sleteo je oko 22.00 sata na međunarodni aerodrom Orli.

Ovo je Trampova druga poseta Francuskoj od izbora, posle posete 14. jula prošle godine koju redovno pominje s velikim oduševljenjem. Makron je ove nedelje izjavio da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske" i upozorio na porast nacionalizma.

On je rekao da, suočeni sa Rusijom na granicama, koja je pokazala da može da bude preteća, moramo imati Evropu koja sebe brani sama i ne zavisi od SAD. Makron je apelovao da se treba zaštititi "od Kine, Rusije pa čak i SAD", podsećajući na odluku Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz iz 1980-tih.

On je rekao da će glavne žrtve te odluke biti Evropa i njena bezbednost.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=11&dd=09&nav_category=78&nav_id=1467645)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on November 14, 2018, 07:26:11 am
Angela Merkel za evropsku armiju i Savet bezbednosti EU; Evropa "u dve brzine" već postoji
Beta/Tanjug   13. novembar 2018.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu rekla da Evropska unija mora što pre izgraditi "istinsku evropsku armiju" i "Savet bezbednosti EU".

Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki. Jačanje i odbrana evra su zajednički dugoročki zadatak članica evrozone, a EU mora ekonomski ojačati, tehnološki napredovati, jer sada većina inovacija stiže iz Amerike i Azije, rekla je kancelarka i podsetila da je, "recimo, Evropa izmislila automobil". Merkel je ukazala na stav predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da će "stvaranje evropske armije biti dokaz da više neće biti rata". Ona je podvukla da ta zajednička armija članica EU neće biti postavljena protiv NATO, već sarađivati s njim, mada je naglasila da članice Unije moraju razvijati i proizvoditi sopstveno naoružanje.

Angela Merkel je rekla da je "uverena da je Evropska unija budućnost, mir i napredak" za žitelje Starog kontinenta i da "nacionalizam i egoizam ne smeju nikad više preovladati u Evropi". Kancelarka je podsetila na pouke katastrofe, sukoba i podela među Evropljanima koje je doneo Prvi svetski rat. Dodala je da je "Evropa nemoguća bez solidarnosti" što se dokazalo u zajedničkom uzvraćanju članica EU na prirodne katastrofe, terorizam, imigraciju, ekonomsku i finansijsku krizu. Merkel je objasnila da je Nemačka smatrala da tokom migrantske krize 2015. godine treba da brani i svoje i evropske interese, a dana se još jednom založila za to da sve zemlje Unije budu uključene u rešavanju pitanja izbeglica.

MERKEL: EU "U DVE BRZINE" VEĆ POSTOJI

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Evropa "u više brzina” već postoji, ali je naglasila važnost da sve inicijative unutar EU budu otvorene za sve članice. Nemačka kancelaraka je, iznoseći svoju viziju budućnosti Evrope pred Evropskim parlamentom u Strazburu, navela da su mnoge zemlje Centralne i Istočne Evrope zabrinute zbog ideje stvanja modela tzv "Evrope u dve brzine", koja bi omogućavala zemljama članicama da odluče da li žele biti deo nekog projekta odnosno incijative EU, ili ne žele. ”Šengenski prostor je nešto što ne obavezuje sve zemlje članice EU. To je odluka koju su svi samostalno doneli. Nisu svi uveli evro kao valutu. Ne možemo naterati Mađarsku ili Poljsku da to moraju da urade ako ne žele. I zato već imamo Evropu u više brzina", poručila je Merkel. Ono za šta se Merkelova u svom govoru o budućnosti Evrope založila jeste da sve inicijative u okviru EU budu otvorene za sve zemlje članice, a ne samo za odabranu grupu zemlja.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 14, 2018, 08:51:19 am

"Počeli ste da učite nemački u Parizu pre nego što je Amerika stigla!"


Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izrazio nezadovoljstvo predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju evropske vojske.

Tramp je na Tviteru napisao da je Makron predložio formiranje Evropske vojske kako bi se štitili od Amerike, Kine i Rusije. On je zatim postavio pitanje kako je Francuska prošla u "saradnji" sa Nemačkom o oba svetska rata.

"Počeli su da uče nemački u Parizi pre nego što je Amerika došla. Platitie za NATO ili ne!", napisao je Tramp.


[attachment=1]

Podsetimo, prvobitno je na Makronov predlog o formiranju evropske vojske Tramp izjavio da je uvređen.

"Predsednik Makron je upravo nagovestio da Evropa formira svoju sopstvenu vojsku da bi se štitila od SAD, Kine i Rusije", napisao je Tramp u Tviter poruci u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.

"Vrlo uvredljivo, ali bi možda Evropa prvo trebalo da plati svoj udeo NATO-u koji SAD uveliko subvencionišu", dodao je Tramp.

Međutim, posle njihovog razgovora u Parizu delovalo je kao da su se strasti slegle.

Predsednik Francuske Makron izjavio je tokom susreta sa američkim kolegom Donaldom Trampom da je neophodno ojačati bezbednost Evrope.

"Nije pravedno da bezbednost Evrope osigurava isključivo Amerika. Upravo stoga smatram da je neophodno daleko više evropske odbrane kako bi se podelio taj teret", rekao je Makron.

Dodao je i da je saglasan sa Trampom u stavu da bi Evropa trebalo više da učestvuje u troškovima kada je reč o članstvu u NATO, pa da upravo zato i predlaže da se stvori takozvana evropska odbrana.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3154415/tramp-butalno-isprozivao-makrona-poceli-ste-da-ucite-nemacki-u-parizu-pre-nego-sto-je-amerika-stigla)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 14, 2018, 09:49:18 am

...


https://youtu.be/i8mUEMdzTkU


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 14, 2018, 12:28:02 pm

Evropska vojska – utopija ili potreba efikasnije odbraneIdeja o stvaranju evropske vojske nije nova, ali jeste njena uloga da Evropu brani od Kine, Rusije i Amerike. Tako je vidi francuski predsednik Emanuel Makron. Stvaranje evropske vojske podržavaju i Angela Merkel i Vladimir Putin, dok prvi čovek Amerike svakodnevno negoduje na "Tviteru". U međuvremenu, reaguje i prvi čovek NATO-a, smatra da evropska odbrana ne sme da se jača na štetu Alijanse.

"Muzika budućnosti koja već svira, ali je mnogi Evropljani ne čuju" - tako je evropsku vojsku pre dve godine najavio Žan Klod Junker. Te note, čini se, čuje francuski predsednik, i ponovo pokreće ideju o zajedničkim snagama.

"Ja ne verujem mnogo u tu ideju jer su tu su potrebni ozbiljni potresi. A pogotovo sada kada odlazi Angela Merkel i kada Makron iznosi tu ideju da bi na nekin način preuzeo štafetu, vođstvo EU", smatra Ljiljana Smailović.

"Moramo da radimo na tome da jednog dana stvorimo pravu evropsku vojsku. Junker je pre nekoliko godina rekao da će ona pokazati svetu da više neće biti rata u Evropi. I ne govorim ništa protiv NATO - mi možemo dobro da se dopunjujemo", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ne misli tako i Donald Tramp. Najpre je inicijativu francuskog kolege shvatio kao uvredu, potom tražio da Evropa plati udeo u NATO-u. Nekoliko dana kasnije parafrazira slogan koji ga je doveo na čelo Amerike.

"Učinite Francusku ponovo velikom!", napisao je Tramp na Tviteru.

Zategnute odnose na relaciji Bela kuća - Jelisejska palata upućeni tumače rečnikom političkog rejtinga: nepopularni Makron protiv nepopularnog Trampa.

"Ali se napadom na Trampa, što eksplicitnim, što implicitnim, mogu dobiti poeni u Evropi. I Makron to zna, prema tome ne možete politički nikako da izgubite ako gurate ideju evropske vojske", objašnjava Smailovićeva.

Ta vojska, prema rečima stručnjaka, trebalo bi da poveća efikasnost evropske odbrane.

"Osnovni problem je što ima jako puno preklapanja, istovetnih jedinica, istovetne opreme i cilj cele ove reforme je da se izbegnu ta preklapanja", samtra Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Ostaje pitanje kako bi evropske države koje bezbednost većinom štite pod okriljem Alijanse odbranu prebacile na kontinent.

"To znači funkcionisanje u okvitu NATO-a, međutim, evropska i vojska i odbrana koja bi bila utemeljena na evropskoj odbramenoj industriji", kaže Novaković.

"I Makron je potpuno u pravu kada kaže ako izdvajamo više iz budžeta nećemo da kupujemo od vas oružje, bolje da razvijamo svoju industriju i da pravimo svoju vojsku", kaže Smailovićeva.

Daleko iz perspektive Brisela, još dalje iz pravca Beograda koji teži Uniji. Predsednik Srbije ideju komentariše je u kontekstu vojne neutralnosti.

"Naš je posao da imamo našu vojsku sve snažniju. Naš je posao da imamo našu zemlju sve snažniju. I da brinemo o sebi i da ne čekamo ni od koga pomoć i podršku", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Vojni budžeti članica Unije u zbiru ne dostižu ni polovinu novca koji Amerika izdvaja u te svrhe. One koje su ujedno i članice NATO-a, u obavezi su da izdvajaju dva odsto BDP-a za bezbedost. Mnoge, međutim, to još ne čine.

izvor (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/3321246/evropska-vojska--utopija-ili-potreba-efikasnije-odbrane.html)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 14, 2018, 02:35:39 pm

Stoltenberg: Evropski planovi odbrane samo unutar NATO-aMislim da smo iz dva svetska rata, ali i iz Hladnog rata, naučili koliko su važni transatlanski odnosi i zato moramo da se postaramo za to da se Evropa i Severna Amerika drže zajedno, izjavio je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu za Dojče vele kazao da pozdravlja jače napore u odbrani Evropske unije, jer veruje da će to osnažiti odbrambene snage Evrope i otvoriti mogucnost za nove investicije u odbranu.

"Ne pozdravljam, međutim, opciju da radimo dupli posao. Zato se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar NATO-a, i u tom okviru bi moralo da se radi na jačanju evropskog stuba u NATO. Ako se to ispoštuje, onda pozdravljam takve evropske napore na polju odbrane", dodao je on.

izvor (http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:760528-Stoltenberg-Evropski-planovi-odbrane-samo-unutar-NATO-a)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 15, 2018, 01:35:42 pm

"Priča o evropskoj vojsci je reakcija na Trampa"


Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio da je priča o evropskoj vojsci reakcija na nesigurnost vezanu za politiku američkog predsednika.

Van der Belen je, prilikom posete Hagu, agenciji APA kazao da za Austriju te priče za sada ne znače mnogo. "Neutralnost nas ne sprečava da sarađujemo s drugim vojskama u pripremama misija UN", podsetio je on.

Austrijski predsednik ukazao je da je, iako je Tramp povukao ranije izjave o budućnosti NATO-a, i dalje prisutna nesigurnost koliko se EU može osloniti na njegovu administraciju.

"U takvoj situaciji je normalno da se razmišlja i povuku posledice iz toga. To, medjutim, ne znači da neko razmišlja o dovodjenje u pitanje NATO-a, ali očigledno postoje razmišljanja o obezbeđivanju veće evropske samostalnosti", rekao je Van der Belen.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=11&dd=15&nav_category=78&nav_id=1469823)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: kumbor on November 15, 2018, 03:35:23 pm

Svaku ideju o odbrambenom osamostaljenju EU SAD će sasecati u korenu, jer je takva ideja direktno suprotna ideji NATO. Može voditi dvojstvu komandovanja, dvojstvu jedinica i opremanja, što je za svaki vojni savez katastrofalno!


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on November 17, 2018, 09:15:35 am
Holandija odbila ideju evropske vojske
Tanjug  16.11.2018.

Holandski premijer Mak Rute danas je odbacio ideju stvaranja evropske vojske koju je predložžio francuski predsednik Emanuel Makron.

- Ideja evropske vojske ide predaleko za Holandiju. NATO jeste i ostaje kamen temeljac naše odbrambene politike - rekao je Rute posle sastanka svog kabineta, prenosi Rojters. Francuski predsednik Emanuel Makron se ranije založio za ideju o formiranju evropske vojske kojom bi bila postignuta manja odbrambena zavisnost od NATO-a, što je naišlo na oštru osudu američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on November 27, 2018, 11:07:06 am

"Austrija neće učestvovati u evropskoj vojsci"


Ministar odbrane Austrije Mario Kunasek isključio je mogućnost učešća njegove zemlje u evropskoj vojsci, kakvu predlažu Francuska i Nemačka.

"Za Austriju, kao neutralne zemlju, zajednička vojska nije tema", poručio je Kunasek agenciji APA, ističući da Austrija sigurno nije spremna da odustane od svoje suverenosti.

On je objasnio je da će parlament uvek odlučivati o učešću u okviru misija EU ili NATO, i kazao da je neophodna saradnja, zajednički nivo obuke i misije, ali ne i armija, već put ka boljoj saradnji.

Važno je, prema njegovim rečima, reći da želimo zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku EU, a u tome što su mnoge članice Unije i članice NATO ne vidi potencijal za konflikte već šansu.

Aktuelnu konfrontaciju Ukraine i Rusije Kunasek je okarakterisao kao "zabrinjavajući razvoj".

"Evropa nije ostrvo spokojnih, već je suočeno sa konfliktima koji se događaju u njenoj blizini. To izaziva zabrinutost, ali i pokazuje koliko je potrebno zajedničko delovanje, kako bi razmišljali zajedno o rešenjima i stvarali stabilnost", naglasio je on.

U vezi sa učešćem Austrije u eventualnoj misiji EU u Ukrajini, Kunasek je bio uzdržan, rekavši da će Beč biti otvoren za diskusiju.

Podsetio je da je Austrija angažovana u misijama u inostranstvu sa više od 900 vojnika, čime je u odnosu na broj stanovnika na trećem mestu u EU.

"Prema mom mišljenju fokus bi trebalo da ostane na Zapadnom Balkanu, pošto je taj region ispred naših vrata, a naravno i na Bliskom istoku, gde imamo veliki kontingent u Libanu", rekao je on.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=11&dd=27&nav_category=78&nav_id=1474524)


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Solaris on January 22, 2019, 04:00:22 pm
Pariz i Berlin u Aachenu potpisali sporazum koji je simbol nove Europe

Autor:Željko Trkanjec
22.01.2019.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u Aachenu (francuski Aix-la-Chapelle) potpisali su Sporazum o njemačko francuskoj suradnji i integraciji.

Riječ je o nadogradnji sporazuma koji su u Parizu na isti dan, 22. siječnja 1963. godine, potpisali francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer, poznatog kao Elizejski sporazum. I koji je postao temeljni kamen uspostave trajnog prijateljstva dviju država i pretvaranja u motor EU.

Njemačka kancelarka je naglasila da upravo pitanje uloge koju dvije zemlje igraju u EU nije bila dovoljno naglašena u Elizejskom sporazumu. Te istaknula kako će ovaj temeljni dokument biti “dopunjen listom projekata koja će se trajno obnavljati s namjerom da pokaže kako Njemačka i Francuska rade zajedno u Europi”. Iz ureda francuskog predsjednika objavljeno je da će ovaj sporazum pomoći objema zemljama u suočavanju s izazovima 21. stoljeća.

Sporazum se sastoji od 28 članaka u sedam poglavlja: Europska pitanja; Mir, sigurnost i razvoj; Kultura, obrazovanje, istraživanje i mobilnost; Regionalna i prekogranična suradnja; Održiv razvoj, klima, okoliš i ekonomska pitanja; Organizacija; Završne odredbe.

U preambuli se govori o potrebi da se bilateralni odnosi podignu na novu razinu te da se usmjere prema “ujedinjenoj, učinkovitoj, suverenoj i snažnoj EU”. Termin “suverenoj” vrlo vjerojatno nije slučajno izabran već se njima daje do znanja “suverenistima”, koji traže povratak “suvereniteta” nacionalnim državama, da postoji i viša razina suvereniteta, ona europska, koja sve članice čini “suverenijima” u svijetu međunarodnog poretka u nastajanju.

Važan dio preambule, koji će svakako izazvati brojne komentare, glasi: “držeći ovu (francusko-njemačku) suradnju otvorenom za sve zemlje članice EU uz predanost temeljnim principima, pravima, slobodama i vrijednostima EU”. Ovakav rječnik otvara pitanje je li ovaj sporazum pretekst za redefiniranje EU u smislu okupljanja zemalja u “EU prve brzine” ostavljajući izvan članice koje se ne pridržavaju temeljnih vrijednosti. Prošlog četvrtka Europski parlament je prihvatio prijedlog EK prema kojem bi članice koje narušavaju demokratske vrijednosti mogle ostati bez financiranja iz fondova EU. Svima je jasno da se ta odredba odnosi na Poljsku, Mađarsku i Rumunjsku (koja u ovom polugodištu predsjeda EU). I koje, sukladno navedenom, ne bi imale otvorena vrata suradnji koju uspostavlja Aachenski sporazum.

U nastavku se potvrđuje “predanost EU otvorenom, fer i na pravilima zasnovanom svjetskom tržištu” te “pravima i obvezama koji proizlaze iz Povelje UN-a” reafirmirajući multilateralni globalni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Pariz i Berlin su predani “učinkovitoj i snažnoj zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te jačanju i produbljivanju ekonomske i monetarne unije. Cilj je kompletirati jedinstveno tržište, raditi u smjeru konkurentne Unije koja se temelji na snažnoj industrijskoj osnovi kao platformi za prosperitet promovirajući ekonomsku, fiskalnu i socijalnu konvergenciju i održivosti u svim dimenzijama”. Problem s ovim dijelom sporazuma je u općenitosti tako da je teško ocijeniti što obje strane kane učiniti u tom smjeru. Naime, kad je riječ o fiskalnoj konvergenciji tu postoje ozbiljna neslaganja između Pariza i Berlina koja ovaj dokument očito nije nadišao. Da ne spominjemo druge točke sporenja o kojima sporazum ni ne govori.

Kad je riječ o zajedničkoj obrani i dalje se kao jedan od temelja navodi NATO, zatim postojeći sporazumi EU, a Europska obrambena unija, gdje također postoje razmimoilaženja između Francuske i Njemačke, definira se u smislu zajedničke tehnološke i industrijske baze: “jačati europske kapacitete za djelovanje i investirati kako bi se smanjile nejednakosti u europskim sposobnostima”.

Na međunarodnom će planu potpisnice djelovati usuglašeno u UN-u s ciljem da budu glas svih članica EU te će se zalagati za trajno članstvo Njemačke u Vijeću Sigurnosti u sklopu reforme UN-a. Do reforme VS-a neće doći posebno ne u sada nastajućem međunarodnom poretku u kojem je nemoguće postići konsenzus SAD-a, Rusije i Kine oko bilo čega.

Nakon najave produbljenja već postojeće kulturne i obrazovne suradnje, Članak 20 donosi najvažniju deklaraciju sporazuma: “Obje strane produbljuju integraciju svojih ekonomija prema njemačko-francuskom ekonomskom prostoru sa zajedničkim pravilima”. Što se može smatrati dodatnim elementom najave formiranja nove “jezgre EU” u koju bi, uz ove dvije zemlje, ušle i ostale spremne prihvatiti snažniju integraciju. I zajednička pravila - razlikuju li se ona od postojećih EU pravila? I u čemu?

Zaključno, riječ je o dokumentu čiji je doseg ograničen različitim političkim paradigmama s dvije strane Rajne. Macron je krenuo u reformu EU širokog zamaha i naišao na većinom zatvorena vrata u Berlinu. Kako bi se taj očiti raskorak zamaglio dogovoren je sporazum potpisan u Aachenu koji predstavlja najmanji zajednički nazivnik tih politika. Što s jedne strane nije toliko loše jer je za daljnji integrativni proces EU i njezin prosperitet važno da se ne doživljava kao projekt Berlina i Pariza nego svih zemalja koje žele jaču EU. A to uključuje i Hanzeatsku uniju, Španjolsku i Portugal, Austriju, Grčku. Dakle, primarno članice eurozone među kojima postoji niz sporova, ali potiče ih zajednička ideja jače EU. Ne bismo se složili s britanskim The Economistom koji je rekao da je riječ o dokumentu kao “znaku slabosti” Berlina i Pariza, ali treba priznati da i u tome ima istine.

Za ostvarivost ne zapisanog u ovom sporazumu, nego plana jačanja EU morat ćemo pričekati izbore za Europski parlament koji će definirati odnose snaga na europskoj razini. I razvoj krize sa “žutim prslucima” u Francuskoj, unutarnje stranačke borbe u Njemačkoj, Brexita, izbora u Poljskoj, unutarvladinog sukoba u Italiji, borbe oko proračuna u Španjolskoj... EU je puno više nego osovina Berlin-Pariz.


Merkel ponovila da Francuska i Njemačka žele europsku vojsku

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da Njemačka i Francuska žele da se oformi europska vojska, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Novi sporazum o njemačko-francuskoj suradnji potpisan u utorak u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, 'doprinos je stvaranju europske vojske', objavila je njemačka kancelarka. Ona je prije svega spomenula razvoj "zajedničke vojne kulture i zajedničke vojne industrije" što se nalazi u novom sporazumu, kojim je proširen i produbljen Elizejski sporazum iz 1963.

Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem europske vojske što je izazavalo kritike američkog predsjednika. On je to ocijenio 'vrlo uvredljivim' projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a.

Novi francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a. Tekst kaže da se pomaže 'svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij'. To se odnosi i na terorističke napade.

Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose 'na novu razinu i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Europa suočavaju u 21. stoljeću'. Macron je osudio laži koje se šire oko tog sporazuma s Njemačkoj.

- Oni koji zaboravljaju vrijednost francusko-njemačke pomirbe postaju sudionici zločina iz prošlosti - kazao je Macron.

U Europi kojoj prijete 'nacionalizmi, koju potresa Brexit', Njemačka i Francuska trebaju preuzeti svoju odgovornost i pokazati put, ambiciju, zaštititi svoje narode, rekao je.

- Volimo svoje zemlje, volimo Europu jer znamo da je to neodvojivo - dodao je Macron.

Francuska ekstremna desnica tvrdi primjerice da tekst predviđa da će njemački postati 'administrativni jezik' francuskih regija Alsace i Lorraine. Macrona u zemlji posljednjih dana kritiziraju predsjednica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i predsjednik stranke Ustani Francuska Nicolas Dupont-Aignan, tvrdeći da sporazum koji sklapa s Njemačkom predviđa da će se značajan dio francuskog suvereniteta predati u ruke njemačkog susjeda.

I u Aachenu su stotine ljudi sudjelovale u prosvjedima na marginama svečanosti potpisivanja sporazuma.


https://euractiv.jutarnji.hr/


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: kumbor on January 22, 2019, 04:33:10 pm


Dvojstvo vojski znači po definiciji suprotstavljanje te "evropske vojske" NATOu. Dvojstvo vojske u konačnici vodi dvojstvu popune, dvojstvu komandovanja, dvojstvu opremanja, finansiranja i svakolikom drugom dvojstvu. ZAKLJUČAK JE NEDVOSMISLEN: "MAJMUN ĆE UĆI U TENAK - BIĆE KATASTROFA"!


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on February 15, 2019, 07:34:12 am
Evropa bi da razvija vojsku, ali joj NATO stoji na putu
politico.eu , T. T.  14.02.2019.

Pošto američki predsednik Donald Tramp budi sve veće sumnje o volji SAD da brani tradicionalne saveznike NATO-a, neki evropski lideri, zvaničnici i vojni eksperti insistiraju na tome da moraju sami da se brane.

- EU je decenijama profitirala od američke zaštite – tvrdi bivši nemački ambasador u Vašingtonu, Volfgang Išinger, koji je predsedavao bezbednosnom konferencijom u Minhenu - Danas to više nije slučaj – dodao je on.

Predlozi za snažniju odbranu Evrope, nabavke, trening i razvoj, kao i proširenje francuskog nuklearnog programa, razvijanje armije EU, dobili su nedavno zeleno svetlo od francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. Paradoksalno, najveća prepreka ovim stremljenjima jeste upravo NATO – Alijansa koja je štitila Evropu od II svetskog rata. Otpor se pruža ne samo SAD, koja uprkos Trampovom zastrašivanju saveznika da potroše više, pokušavajući da zadrži okvir star sedamdeset godina koji omogućuje Vašingtonu da zove u pomoć i svoje interese stavi na prvo mesto, već i NATO liderima, koji streme da zaštite sopstvenu instituciju.

Zagovornici jake evropske odbrane insistiraju na tome da kamen spoticanja ima više veze sa političkom voljom, nego sa logistikom i ekonomijom. Evropske diplomate i vojni stručnjaci, koji svi razmatraju neophodnost i mogućnost evropske kolektivne odbrane, navode da je sposobnost EU potcenjena, i od strane malih Evropljana. Kada bi EU jednostavno okupila vojske svojih članica, to bi bila druga najveća vojska na svetu, iza Kine. Vojni stručnjaci navode najmanje jedan ubedljiv pristup, koji bi mogao da relativno brzo zastraši Rusiju, bez pomoći NATO-a, Vašingtona ili Velike Britanije, koja će ove godine napustiti EU.

Grubo skiciran, plan bi zahtevao više snaga u istočnoj Evropi kako bi se prisilio ruski predsednik Vladimir Putin, ili njegovi naslednici, da razjasni svaku neprijateljsku nameru. Isto tako, zahtevao bi i širenje nuklearnih mogućnosti Francuske, kao "bezbednosnog kišobrana" nad Evropom.

"Moralna opasnost"

Pod geslom izbegavanja "duplikata", politički lideri Amerike i NATO-a nastavljaju da pružaju otpor EU, čak joj ne dopuštajući ni da razvije komandu, koja bi dozvoljavala operacije izvan Alijanse.

- Postoji određena moralna opasnost u klasičnom ekonomskom smislu. Neki saveznici tvrde kako više troše na transportaciju infrastrukture ili zdravstveni sistem – navodi viši diplomata NATO-a. Kada se višem evropskom diplomati u NATO-u postavi pitanje da li Evropa može da bude bezbednija – da se ne spominje više pod sopstvenom kontrolom – da li će moći da se sama bori za sebe, diplomata odgovara da nema održive alternative do alijanse.

Ruske brige

Američki ambasador u NATO-u Kej Bejli Hačinson takođe je izrazio zabrinutost o formiranju EU vojske.

- Ne želimo da ovo bude protekcionističko vozilo za EU – rekao je na konferenciji prošle godine - Želimo da Evropljani imaju snagu, ali bez ograđivanja od Amerike, naravno – dodao je on. Odgovarajući na pitanja "Dojče velea" o anketi koja je pokazala da više građana Francuske i Nemačke veruje Putinu više nego Trampu, Hačinson je brzo primetio od koga Berlin i Paris traže zaštitu kada je potrebno.

- Kada bi Nemačka ili Francuska bile napadnute, mislim da bi u pomoć zvale Ameriku, ne Rusiju – kratko je primetio. Zahtev za jedinstvom NATO-a predstavlja zamku za Evropljane, koji osećaju pritisak da ne raskinu javno sa Vašingtonom iz straha da Rusija ne vidi njihovu slabost. Evropske diplomate navode da su SAD pod vođstvom Donalda Trampa ekstremno nepredvidljive. Oni ističu i ozbiljna neslaganja sa Trampom o važnim političkim pitanjima. Na primer, Tramp smatra da je ISIS poražen, dok evropski zvaničnici upozoravaju da je to još uvek aktuelna pretnja.

- Evropa možda nije na vrhu američkih prioriteta – priznaje viši diplomata.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: MOTORISTA on March 30, 2019, 07:28:52 am
EU da koristi diplomatska i humanitarna sredstva, ne vojsku
Tanjug   29. mart 2019.

Vojska EU za Austrijance trenutno nije tema, i oni žele da Unija globalno veće težište stavi na diplomatiju i humanitarnu pomoć, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

"Za mnoge Austrijance vojska EU nije trenutno nikakva tema. Želja za učešćem u potencijalnoj vojsci EU je jako mala. Austrijanci smatraju da bi u savladavanju kriza i konflikata u svetu trebalo pre svega koristiti diplomatska i humanitarna sredstva", objasnio je generalni sekretar OeGfE Paul Šmit. Svega 36 odsto Austrijanaca podržalo bi stvaranje vojske EU, a 38 odsto je potpuno protiv, dok je 26 procenata bez stava na tu temu.

Učešće Austrije u budućoj vojsci EU podržava samo 35 odsto, dok je 45 procenata jasno protiv. Čak 92 odsto Austrijanaca smatra da EU doplomatskim merama treba da reaguje na političke krize i konflikte u svetu. Osam od deset Austrijanaca podržava humanitarne mere od strane EU u savladavanju kriza i konflikata. Sličan broj smatra bitno i podržavanje međunarodnoh organizacija UN I OEBS u njihovoj težnji za očuvanjem mira u svetu. Kada je reč o ekonomskim sankcijama 51 odsto Austrijanaca smatra da to nije bitno sredstvo u borbi protiv kriza. Na kraju skale mera za rešavanje kriza su vojne mere, koje podržava svega četiri odsto kao soluciju za krize i konflikte u svetu.

Izvor: www.novosti.rs


Title: Re: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU
Post by: Dreadnought on May 16, 2019, 04:11:30 pmhttps://youtu.be/iTrISHEOKIk