PALUBA

Vesti => Hrvatska => Topic started by: leut on September 01, 2015, 01:54:44 pmTitle: Međunarodni kamp dočasnika zemalja članica NATO/PfP
Post by: leut on September 01, 2015, 01:54:44 pm
31.08.2015.

Međunarodni dočasnički kamp u Lori

[attachment=1]
31. kolovoza 2015. u pomorskoj bazi „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, započeo je 7. Međunarodni kamp dočasnika zemalja članica NATO/PfP (7th International NCO Summer Camp), koji se sedmu godinu zaredom provodi u Republici Hrvatskoj u organizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kamp je u skladu sa smjernicama načelnika GS OS RH pripremio i organizirao prvi dočasnik OSRH, a narednih osam dana provodit će ga dočasnici OS RH.

Na ovogodišnjem kampu sudjeluje 20 polaznika, od kojih je 5 iz OS RH dok je 15 polaznika iz jedanaest različitih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Kanade, Kosova, Mađarske, Makedonije, SR Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Uz dvadeset polaznika kampa iz zemalja NATO/PzM u radu kampa će sudjelovati i gosti iz Islamske Republike Afganistan i to s četiri časnička namjesnika, koji će priključiti kampu kao gosti predavači i kao polaznici dijela programa na kampu.

U zadnjem dijelu kampa polaznicima će predavati gosti predavači; prvi dočasnici glavnih zapovjedništava NATO saveza (EUCOM, ACO) te prvi dočasnici oružanih snaga Slovenije i Nacionalne garde Minnesote.

Tijekom osmodnevnog programa polaznici kampa imat će priliku povećati stupanj svojih znanja i specifičnih vojničkih/mornaričkih vještina, unaprijediti spoznaje i saznanja o dužnostima, odgovornostima i autoritetu dočasnika na raznim razinama vođenja kako u nacionalnom tako i u međunarodnom okružju, razmijeniti iskustva u radu iz svojih oružanih snaga, međusobno se bolje upoznati, odnosno afirmirati međunarodnu suradnju među dočasnicima iz različitih oružanih snaga, i u konačnici potaknuti daljnji razvoj dočasničkih zborova oružanih snaga sudionica kampa.

[attachment=2]
Osim prezentiranja svojih OS, polaznici će imati priliku sudjelovati na sljedećim obukama:
gađanje iz osobnog oružja koje koriste OS RH (puške VHS i samokresa HS 2000), temeljne mornaričke vještine (vezivanje mornaričkih čvorova na obuci spašavanja unesrećenog u moru), izrada australskog splava, temeljne vještine borbenog plivača, edukacijska prezentacija i pokazna vježba „sijanje borbenog plivača“ veslanje i jedrenje u kuteru, veslanju u kajacima (provest će se i natjecanje u vožnji kajaka) upoznavanje i prezentacija opreme koju koriste ronitelji u OS RH, upoznavanje i prezentacija vojnog gumenog čamca „Bljesak“ obuka u kormilarenju i jedrenju u HRM

Ne manje važno je polaznicima kampa, kroz posebni povijesno-kulturni dio programa kampa predstaviti povijesno, vojno i kulturno naslijeđe i tradiciju kako Oružanih snaga RH tako i Republike Hrvatske u cjelini.
Tijekom svog boravka u RH, polaznici kampa obići će Flotilu HRM, gardijsku motoriziranu brigadu u Kninu, 93. zrakoplovnu bazu „Zemunik“, Zadar, Zapovjedništvo specijalnih snaga, otoke Brač i Čiovo te gradove Zadar i Knin odnosno njihove povijesne i prirodne znamenitosti.

Tekst i Foto: OS RH, osrh.hr (http://www.osrh.hr/)