PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: dzumba on February 01, 2016, 09:46:23 pmTitle: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: dzumba on February 01, 2016, 09:46:23 pm
Осим пробе, провере у реалним условима и вежбе, рекао бих да Руси процењују да може лако доћи до не озбиљније турске провокације. Можда до покушаја напада на аеродром који Руси држе у Латакији или нешто слично. Зато ови СУ-35 С јесу ту "за сваки случај".


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 02, 2016, 01:24:14 am
тај напад на руски аеродром мислим да би довео до оштрог одговора у виду брисања турских аеродрома са лица земље. руси ипак ту имају итекако чиме да узврате. један авион су некако прогутали,али напад на цео аеродром чисто сумњам да би било ко прогутао.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Boro Prodanic on February 02, 2016, 08:07:54 am
To bi značilo rat NATO - RF i kraj civilizacije u kojoj živimo.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: dark-bullet on February 02, 2016, 08:40:49 am
To bi značilo rat NATO - RF i kraj civilizacije u kojoj živimo.

Na žalost ide točno u tom smjeru. Evropa je u zadnju godinu dana uvozila skoro milion mladih, vojno sposobnih muškaraca i prilično agresivnih muškaraca.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Karlo on February 02, 2016, 09:01:27 am
Da se priključim i ovoj diskusiji sa nadom da je neću pokvariti.Sigurno da nastupam sa laičkog nivoa ali i uključujem i više faktora pa valjda ima nešto i u tome.
Diskusija ide pomalo off u odnosu na naslov topika ali evo:

Mislim da su se "Rusi" premjestili na Bl.Istok da bi odaljili sa svojih granica(Ukrajina)rat koji im se natura od SAD i NATO.Sigurno da im to nije bio jedini cilj nego i očuvanje(baze) u Siriji i samim tim utjecaju na Bl.Istoku itd...
Međutim,nikako ne bih rekao da to i SAD i NATO nije odgovoralo,jer i oni imaju više razloga u vezi sa tim(Bl.Istok i "Rusi"),pa ne bih rekao da su oni tu zatečeni.
Dakle,mislim da i jedni i drugi računaju na lokalni sukob  između njih a ne svjetski.Da li će tako biti neznam,jer kad rat počne(ako počne)kontrola sukoba se moiže lako izgubiti.
Neznam, koliko su "Rusi" uključili i taj eventualni napad na njihove snage na Bl.Istoku(pa i aerodrum)jer je to bilo za predpostaviti.Vjerujem da je glavni razlog za opasnost to,što su Turci predviđali da uđu u Siriju zbog "tampon zone"(podjele Sirije),a to se slaže i sa SAD i NATO ciljevima,zbog prolaza energentskih instalacija.Ovo sa rušenjem aviona trebalo je da posluži kao opomena RF,da tu na granici sa Turskom,postoje i strateški ciljevi drugih."Rusi" to izgleda ignorišu, pa to stvari dovodi do usijanja.Pogotovo,što i ovi drugi,izgleda zaključuju da su "Rusi" ušli sami u "kotao" i da se tu može ići i u ozbiljniji sukob ako treba,bez da to izazove i svjetski rat.Da li je to tako i tko se zahebao nadam se da nećemo dočekati provjeru.

Poz.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 02, 2016, 08:08:52 pm
тачно је то што кажу и карло и бора. међутим, ту има друга зврчка. русија је ипак супер сила, свиђало се то коме или не. у сирији се налази РУСКА база и РУСКО особље и техника. и то правно легално. знам да то нема никакав значај, али је много важно да се зна да тај ко почне напад на другу страну је главни кривац за оно што следи. такође, напад на неке тамо сиријске снаге би вероватно прошао некажњено, али напад на РУСКУ базу/аеродром је ДИРЕКТАН НАПАД НА РУСИЈУ. према томе, то би значило да је НАТО НАПАО РУСИЈУ, а у том случају знамо шта следи. и чисто сумњам да ће европске земље подржати турке уколико дође до густог. амери сигурно хоће, али је понашање европских земаља у том случају врло упитно. искрено, нисам сигуран да би уопште дозволили употребу њихове територије за нападе без обзира на чланство у натоу.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Karlo on February 02, 2016, 09:07:49 pm
Slažem se sa Vama da je ovo složeno a baš to je ono što pogoduje SAD jer se anglosaksonci tradicionalno dobro snalaze u haosu i u dobrom dijelu ga i prave jer im odgovara.

Većina ovoga bi trebalo da ide na drugi topik o ratu u Siriji.

Evo i večeras vidim,valjda na Rus Vesni članak,fotke i video da su Turci ušli u taj sjev.-istočni dio Sirije,na područje Kurda.Vide se tamo i nekakve demonstracije Kurda protiv pomjeranja granice u Sirijsku teritoriju.Koliko je to tačno neznam ali mislim da i nije nemoguće.
E sad,mislim,da te Kurde "podržava" SAD i ne vjerujem da bi Turci ušli da nemaju dozvolu.Kako da se tu postave "Rusi" kad ima neodlučnosti i među Kurdima.
RF ima ograničeni mandat u Siriji i što da uradi ukoliko Turci napadnu i samu bazu.Ovo može biti i netko drugi,od zemalja u okruženju ili NATO.Morat će se braniti ali ograničeno,da to ne izazove svjetski rat.Ovo je SAD i namjeravao,pa čak  i to kako ne "podržavaju" Turke,je možda farsa, jer treba da prikrije njihove namjere za javnost.
Isto za odbijanje zemalja iz NATO,sjetite se kako je bilo 99 g.Nisu se slagali neki ali su na kraju morali učestvovati svi.
Da ne duljim,jesu RF sila,ali ako se ne uključi tu i Kina i Iran aktivnije,bar za sada mislim da su na cjedilu.

Poz.Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: lovac on February 02, 2016, 10:26:40 pm

Da ne duljim, jesu RF sila, ali ako se ne uključi tu i Kina i Iran aktivnije, bar za sada mislim da su na cjedilu.


Kina, Indija, za sada gledaju svoja posla i ne verujem da će se aktivno uključiti u ovaj sukob - jer ih se praktično i ne tiče. Imaju oni preča posla, i rat u Siriji ne ugrožava njihovu trenutnu poziciju na kugli!
Iran gleda svoj interes, da se dokaže kao regionalna sila, tj. da izbori malo više respekta od strane Izraela i Turske. U trenutnom sukobu jeste u neku ruku saveznik Rusije - ali pitanje je dokle to savezništvo može ići u nekom širem sukobu.

To znači, da u slučaju širenja sukoba, Rusi ostaju usamljeni u borbi protiv NATO. Nadam se da će pametno odigrati svoje karte jer od toga zavise vojno - politički odnosi na celoj kugli u budućem periodu. Namerno sam napisao NATO, jer to je vojni savez čije članice imaju određene obaveze, koje diktira ''zajednički interes'', odnosno, imaju obaveze da ispunjavaju zahteve USA.

Neminovno je da će unipolarni svet predvođen USA nestati. Ovo je početak toga.
E sad, pitanje je kako će USA to podneti, i koliko je spreman uložiti u borbu za svoj opstanak kao svetske sile No. 1.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: tihi on February 02, 2016, 10:41:01 pm
Ljudi, nemojte se zavarivati. RF jese repektabilna sila, ali u direktnom sukobu sa NATO nema nikakvih sansi. Ekonomske sakncije bez borbenih dejstava su dovolje da osakate RF, ona je ipak najvise naslonjena na Evropu. Odbrana svojih baza u Siriji prosto nije moguca, jer sta god bi zeleli morali bi proci preko Turske, a ni RF nije luda, Putin je savrseno svestan dokle moze da gura i kada, nije samoubica. Ponovna polarizacija sila vise odgovara SAD nego RF. Pod baukom Rusije izdvaja se vise za naoruzanje, industrija raste BDP raste. Sklapaju se ugovori u zamenu za "zastitu", a sa druge strane RF se izoluje i ekonomski izgladnjuje. Taj scenario se desava sada. SAD i NATO su 20-ak drzava, vojno jacih i slabijih, ali u svakom slucaju uglavnom Evropskih drzava. Kina na RF gleda pre svega kao na konkurenciju i nece se mnogo iscimavati da im pomogne. Jedini ozbiljniji partner moze biti Indija, ali cisto sumnjam da bi usli u sukob zarad RF. Sve u svemu sa sadasnjim podelama bilo bi RF protiv NATO, a tu RF nema sansi za pobedu.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: wermez on February 02, 2016, 10:56:16 pm
Kada bi zaratili, bilo bi svejedno ko bi pobedio. Ziveli bi u metroima i uzgajali pecurke i gajili slepe prasice, kao u onoj knjizi.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 03, 2016, 12:31:32 am
тихи

баш мислим обрнуто. разлог: све је то лепо бити нато док не почну да падају ракете. европљани су углавном хедонисти или теже томе. "мекани" су на недаће (част изузецима). поред тога, колико год пропаганда радила, нису блесави да не знају да русија њих не напада, нити има такве намере. све европске владе свесне су тога, таламбасање је за широке народне масе (па видимо да и то баш не пролази). ако изузмемо пољаке и прибалтичке републике (који су па они фактор), нико у нато европи није расположен за рат са русијом. о,да, заборавио сам енглезе, мада су они америчка испостава. американци нису угрожени и они ће на сва уста галамити за рат. поред тога , сем американаца и турака остале нато војске су слабе са материјалом. видимо колико су немци имали проблема, било је ономад кад су послали торнада у сирију. ко од осталих може да приђе немцима? италија? шпанија? можда француска једино има завидну снагу. знам, амери имају свега довољно, али и то треба претерати у европу преко руских подморница.

за разлику од густо насељене нато европе русија има пространство. може да маневрише снагама, а да не угрожава саме градове. може да евакуише људе далеко од домета нато снага. има све ресурсе скоро неограничено. војне фабрике су добоко у унутрашњости и добро су брањене. становништво је по питању одбране врло бандоглаво. не дају на себе. уз све то рачунајте да би у случају рата сигурно био укинут гас, тако да би наступила и енергетска криза у европи. ратна производња је угрожена, да не помињемо цивилно становништво. даље, нико заправо не зна колико пво система имају руси. ми смо са стрелом и иглом успевали да држимо нато високо,  колико свог тог лома имају руси? нато има више авиона, међутим, код нас су зентали од неве, а у русији је се ретко ко и сећа. "лепа села лепо горе", па и леп авион лепо пада. сувише су далеко руски циљеви да би их тако лако домакли а да притом не буду оборени. а сложићете се, авион се данас не прави тако брзо као у другом рату. и наравно, ово све важи у случају да напад иде са западне стране. са истока или југа нема довољно широке основе да се развију. одакле ће? преко јапана можда? зато им је и требала украјина. ако покушају ту да се поставе будите сигурни да ћемо да гледамо блицкриг руса и потпуно заузимање украјине пре него се петјуша пробуди. кинези се вероватно неће војно мешати, али немојте да изоставите велику могућност да и њихове фабрике раде за русе. индија сигурно неће да се меша, али иран врло могуће да буде ту. кад се све сабере, ја типујем на русе. сувише европљани цене свој удобан живот да би га упропастили због усијаних глава у америци и турској.

све ово наравно говорим без употребе нуклеарног оружја. ако то буде онда једини победник могуда буду бубашвабе.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: MOTORISTA on February 03, 2016, 07:44:37 am
све ово наравно говорим без употребе нуклеарног оружја. ако то буде онда једини победник могуда буду бубашвабе.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: tihi on February 04, 2016, 12:40:43 am
тихи

баш мислим обрнуто. разлог: све је то лепо бити нато док не почну да падају ракете. европљани су углавном хедонисти или теже томе. "мекани" су на недаће (част изузецима). поред тога, колико год пропаганда радила, нису блесави да не знају да русија њих не напада, нити има такве намере. све европске владе свесне су тога, таламбасање је за широке народне масе (па видимо да и то баш не пролази). ако изузмемо пољаке и прибалтичке републике (који су па они фактор), нико у нато европи није расположен за рат са русијом. о,да, заборавио сам енглезе, мада су они америчка испостава. американци нису угрожени и они ће на сва уста галамити за рат. поред тога , сем американаца и турака остале нато војске су слабе са материјалом. видимо колико су немци имали проблема, било је ономад кад су послали торнада у сирију. ко од осталих може да приђе немцима? италија? шпанија? можда француска једино има завидну снагу. знам, амери имају свега довољно, али и то треба претерати у европу преко руских подморница.

за разлику од густо насељене нато европе русија има пространство. може да маневрише снагама, а да не угрожава саме градове. може да евакуише људе далеко од домета нато снага. има све ресурсе скоро неограничено. војне фабрике су добоко у унутрашњости и добро су брањене. становништво је по питању одбране врло бандоглаво. не дају на себе. уз све то рачунајте да би у случају рата сигурно био укинут гас, тако да би наступила и енергетска криза у европи. ратна производња је угрожена, да не помињемо цивилно становништво. даље, нико заправо не зна колико пво система имају руси. ми смо са стрелом и иглом успевали да држимо нато високо,  колико свог тог лома имају руси? нато има више авиона, међутим, код нас су зентали од неве, а у русији је се ретко ко и сећа. "лепа села лепо горе", па и леп авион лепо пада. сувише су далеко руски циљеви да би их тако лако домакли а да притом не буду оборени. а сложићете се, авион се данас не прави тако брзо као у другом рату. и наравно, ово све важи у случају да напад иде са западне стране. са истока или југа нема довољно широке основе да се развију. одакле ће? преко јапана можда? зато им је и требала украјина. ако покушају ту да се поставе будите сигурни да ћемо да гледамо блицкриг руса и потпуно заузимање украјине пре него се петјуша пробуди. кинези се вероватно неће војно мешати, али немојте да изоставите велику могућност да и њихове фабрике раде за русе. индија сигурно неће да се меша, али иран врло могуће да буде ту. кад се све сабере, ја типујем на русе. сувише европљани цене свој удобан живот да би га упропастили због усијаних глава у америци и турској.

све ово наравно говорим без употребе нуклеарног оружја. ако то буде онда једини победник могуда буду бубашвабе.

  Hajde opet da se naslonim na prethodni post i da time zavrsimo sa offtopicom: RF je ekonomski naslonjena na evropu. Naravno da niko nece otvoreno napasti RF ali da je izglednjuju sankcijama (kao sto su radili nama, Iranu, Iraku) je sasvim dovoljno da za koju godinu Moskva krene da oseca ozbiljne posledice. Zapravo, RF vec sada osecaju posledice ovih blagih sankcija, recesija, pad rublje, pad standarda... Pa da se vratimo na vojni aspekt. Kada uporedimo metak na metak, avion na avion, vojnika na vojnika NATO ima visetruko vise vojske i opreme. Jedino sto RF mozda ima vise su oklopna vozila, mada uglavnom T72 tenkova. Ali budimo realni: bude li nekim cudom doslo do eskalacije sukoba NATO-Rusija to zasigurno nece biti full scale rat. Verovatno ce se svoditi na ogranicene okrsaje u pogranicnim podrucijima, ili u drugim drzavama (Sirija) kao sto je bilo nekada iznad Vijetnama ili Koreje. To je vec vidjeno u proslosti, samo sto su tada suprotstavljene strane bile SSSR i Varsavski pakt sa jedne strane a USA i i saveznici sa druge, a sada bi to bila sama RF protiv pola sveta. To je sukob koj na duge staze Rusija ne bi mogla da dobije.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 04, 2016, 02:41:07 pm
ја сам говорио о дирентном сукобу. москва ипак још није одговорила својим најмоћнијим оружјем - прекидом испорука гаса. то ником тренутно не иде у корист сем америма па га неће ни бити, а понављам, нису ни европљани будале да ризикују свој релативно удобни живот због амера. поред тога, брикс је у успону па за тих пар година колико би наводно русија требала да почне да осећа последице покрпиће се економске везе у бриксу таман толико да се то испегла. нешто слично као у време царинског рата у србији. а пошто су земље брикса те чије су економије у успону, а и опек неће моћи још дуго да држи овако ниске цене нафте, нисам сигуран ко би добио...


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Bozo13 on February 04, 2016, 03:39:37 pm
Koliko Evropu boli zatvaranje Ruskog plina, toliko Ruse boli manjak prihoda.Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: lovac on February 04, 2016, 03:42:58 pm
Koliko Evropu boli zatvaranje Ruskog plina, toliko Ruse boli manjak prihoda.


Postoji obostrana bol - to je dobar početak da se pokrene nešto za otklanjanje, pošto bol nije prijatna!


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 04, 2016, 04:16:01 pm
debeli off, ali samo da dodam...

Danas je Evropski parlament doneo nekakvu rezoluciju na predlog poljskog predstavnika da sankcije Rusiji ostaju na snazi dok se Krim ne vrati pod kontrolu Ukrajine.To znači da sankcije ostaju sve dok EU ne prizna Krim kao deo Rusije,jer se on vratio kući i to je gotova priča.Poljska,Ukrajina i Slovačka osporavaju izgradnju severnog toka i u tom nastojanju im svesrdno pomaže SAD.Vrši se pritisak na Nemačku da odustane od izgradnje i to je čak izvesno. Norveška uleće u igru sa svojim planom izgradnje gasovoda koji bi prolazio krpz Poljsku.
Ovo navodim zbog isporuke ruskog gasa ka EU, gde ostaje jedino da se distribuira preko Ukrajine a gasovod je već pod kontrolom SAD. Zato se Ukrajinci igraju glavom ucenjujuću Gasprom za "mostarinu" da bi izvrdali plaćanje kredita Rusiji. Naravno sve će se to rešiti, ali ruski gas će prolaziti samo kroz Ukrajinu a pod kontrolom SAD.

A kakva je ekonomska situacija u Rusiji , mogu vam dati info iz prve ruke.Pre tri godine plata kasira u supermarketu je bila oko 20 000 rub i to je iznosilo oko 700-750 USD . Danas je plata i dalje 20 000 rub i to je oko 250 USD , a sve je poskupelo za 20-50% . Pa vi sami procenite ekonomsku situaciju i raspoloženje građana.Ova i sledeća godina su definitivno prelomne , jer su za dve godine izbori u Rusiji.Na koji način će Rusija izdržati pritisak i izbeći ratne sukobe na granicama, ostaje da se vidi po nekim novim asimetričnim potezima Putina u međunarodnoj politici koji su obično iznenađenje. Ostaje problem unutrašnje ekonomije , borbe sa oligarsima, korupcijom i razmaženim Rusima.I na koji način će održati podršku u narodu bez očiglednih boljitaka u razvoju sopstvene industrije. Znate, lako je kupiti robu u Kini ili Indiji, ali se ta roba plaća u dolarima, samim tim cena u rubljama nije uopšte povoljna.Keš krediti u rubljama se daju uz kamatu od minimum 23 %, stambeni od 17-20 %.Ono što radi u Rusiji je energestska i vojna industrija.

Sankcije i cena nafte su veoma poljuljali ekonomsku stabilnost zemlje, ne živi se i ratuje od rezervi. Ali ako bude moralo,onda će izgleda biti po onoj narodnoj dok nekom ne smrkne drugom svanuti neće.

izvinjavam se za off, samo sam se nadovezao na diskusiju iznadTitle: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 04, 2016, 05:46:31 pm
одговор на оба сам већ написао, па да се самоцитирам

ја сам говорио о дирентном сукобу. москва ипак још није одговорила својим најмоћнијим оружјем - прекидом испорука гаса. то ником тренутно не иде у корист сем америма па га неће ни бити, а понављам, нису ни европљани будале да ризикују свој релативно удобни живот због амера. поред тога, брикс је у успону па за тих пар година колико би наводно русија требала да почне да осећа последице покрпиће се економске везе у бриксу таман толико да се то испегла. нешто слично као у време царинског рата у србији. а пошто су земље брикса те чије су економије у успону, а и опек неће моћи још дуго да држи овако ниске цене нафте, нисам сигуран ко би добио...

русију је много више погодио пад цене нафте него санкције. па погледајте и сауди арабију, колики је пад њеног стандарда а нема санкција против ње. цена нафте је таква да су поједини већ у губитку (заборавио сам да ли беше бахреин или катар, углавном једни су на нули а други у губитку). тако да ово не може још дуго. да ли ће немци да прекину северни ток 2 то ћемо тек да видимо. није да нешто посоебно пратим, али свако мало налетим на отворено негодовање немачких привредника због тих санкција. биће избора и у немачкој, и немој после неког да чуди да на власт дође неко ко је против овакве игре коју води данашња немачка влада. немцима треба и (јефтин) гас и тржиште, губитак руског тржишта није мали удар. так ода очекујемда ће ипак у догледно време интерес саме немачке превагнути над интересима пољске и великог фактора прибалтичких република и да ће посао кренути упркос званичним санкцијама.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: lovac on February 04, 2016, 08:27:22 pm
Otišli smo u off, ali ću postaviti jedno pitanje longtripu, jer očito dobro poznaje trenutnu situaciju u Rusiji.

RF gubi dah upravo zbog toga što je USA praktično zavrnula sve slavine za izvoz ruskih energenata prema zapadu.
Pa zar Azija (Indija, Kina) nemaju potrebe za tim energentima, i zašto se Ruski izvoz ne okrene prema njima. Zašto Rusi jednostavno ne zatvore sve slavine prema zapadu i okrenu se istoku?

Znam da u praksi to nije tako jednostavno, ali dugoročno gledano može pozitivno uticati na RF zbog dva aspekta: EU je još uvek u velikoj meri oslonjena na Ruske energente, i ako ih izgubi Rusi će biti u strateškoj prednosti. Kina je veliko tržište energenata i može da ''proguta'' više nego EU, što bi na neki način značilo boljitak za Rusku ekonomiju.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: dzumba on February 04, 2016, 09:18:02 pm
Quote
RF gubi dah upravo zbog toga što je USA praktično zavrnula sve slavine za izvoz ruskih energenata prema zapadu.
Pa zar Azija (Indija, Kina) nemaju potrebe za tim energentima, i zašto se Ruski izvoz ne okrene prema njima. Zašto Rusi jednostavno ne zatvore sve slavine prema zapadu i okrenu se istoku?

Не ради се ти толико о завртању славина према Европи и отварању славина према Далеком Истоку, већ пре свега и врло ниској цени сирове нафте. Зашто би Кинези куповали скупљу нафту од Руса кад исто могу добити јефтиније од на пример Ирана или Кувајта. Русија може и мора да по тој (ниској) цени не само настави, већ и ако може и повећа производњу (како би надоместила пад цена). А повећањем производње опет утиче на даљи пад цена нафте и тд. То раде и остали произвођачи, пре свих они из ОПЕК-а (Сауди Арабије прва). На тај начин се прави "врзино коло" које ће се прекинути неким или нечијем крахом. Чијим, е то ћемо сазнати на крају кола.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 04, 2016, 09:25:57 pm
Lovac@

Veliki gasovodi Sila Sibira i Altai su u etapnoj izgradnji, to je deo velikog dogovora između Rusije i Kine koji se procenjuje na preko 100 milijardi USD, sa nekim drugim ekonomskim elementima saradnje.Problem Rusije nije u kupcima energenata , odnosno kome i kako prodati sirovine. Problem je u uvozu svega onoga što je u Rusiji prestalo da se proizvodi ili je zastarela tehnologija proizvodnje, takođe i nezainteresovanost finansijera za ulaganjem u domaću proizvodnju jer nema stabilnog kursa dolara.Koliko god izgledalo neverovatno, Rusija je zavisna od uvoza tehnologije. Vojna industrija i energetski sektor su svet za sebe u ovoj državi.
Pa tolika frka se digla oko nekakvog paradjza iz Turske  jer čitava Rostovska oblast i Krasnodarski kraj zaboga ne mogu da proizvedu dovoljno povrća. Čak se i krompir uvozi.Proizvodnja mesa se povećala za 13% pa se pojavila nekakva svinjetina i za izvoz.O problemima ruske ekonomije može da se napiše traktat. O građevinarstvu da ne govorim koji pokreće minimalno 100 različitih industrijskih grana.Budžet države je planiran na cenu nafte od 50 USD za barel, dolar trenutno vredi od 75-80 rublji a nafta pliva od 27-34 USD. Možda vam to izgleda neverovatno ali sada su plate i cene u Srbiji i Rusiji skoro iste,ono što je naravno jeftinije to su energenti.

Premestite ovo u neku drugu temu, ipak nije uredu da ovde bistrimo ekonomsku politiku Rusije.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: MOTORISTA on February 05, 2016, 10:05:09 am
Iran optužuje: Cene nafte padaju, jer OPEK brine o interesima SAD
Tanjug   05.02.2016.

Razlog pada cena nafte je što pojedine članice iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu orijentisane na sopstvene interese, već na interese Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je glavni savetnik iranskog vrhovnog verskog vođe, Ali Akbar Velajati.

[attachment=1]

"Činjenica je da, nažalost, pojedine članice OPEK-a ne misle na sopstvene nacionalne interese, već više misle o interesima potrošača, odnosno zemalja kao što su Sjedinjene Države. To je razlog zašto cene nafte padaju", rekao je Velajati, a prenosi ruska agencija Tas. "Nadam se da će doći trenutak kada će ove članice OPEK-a pomisliti na interese sopstvenog naroda", poručio je on. Iran je, prema njegovim rečima, pozdravio ideju o održavanju sastanka zemalja proizvođača nafte, podsećajući da je u prošlosti bilo i sastanaka između članica i nečlanica "naftnog kartela".

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Boro Prodanic on February 05, 2016, 05:38:09 pm
Koliko god to možda zvučalo jeretički, prirodni saveznici su Nemačka i Rusija, a protiv SAD i Velike Britanije - ovo je stav moderne geopolitičke nauke (telurokratske protiv talasokratskih sila). Taj savez doneo bi koristi svim evropskim državama, osim talasokratskim "prirepcima" - uglavnom manjim državama koje izalaze na Atlantik, ne računajući Španiju i Francusku.

Tako da taj savez nije nemoguć u skoroj budućnosti (istorijski gledano, znači možda i za 20 - 30 godina) ali to bi definitivno počelo da skraćuje rogove anglosaksonskoj aždaji.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 05, 2016, 06:01:32 pm
У праву си Боро наравно,толико пута се помиње тај савез као логичан због спреге сировина из Русије са технологијом Немачке. Кажу да је из тог разлога и избио дириговани циркус у Украјини, да би их одвојили. Не може ни Америма ни Британцима одговарати да два губитника у ратовима , Немачка у светским а Русија у хладном рату, у будућности контролишу плочу од Атланског до Тихог океана. Ко ће кога..видећемо


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Bozo13 on February 05, 2016, 06:07:52 pm
Imam samo informaciju da je Gazprom trenutno čeka sa nabavkom nove telekomunikacijske opreme zbog pada cene nafte, tako da pitanje, iako grade plinovode, nema "sekundarne" opreme da sve to podrži. Čekaju obe strane da prođe "krč".


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: fazan on February 05, 2016, 08:15:10 pm
Aмерика је далеко највећи потрошач нафте, троши два пута више него Кина. Зато значајнио може да утиче и на цене.

Са ценама нафте постоје два проблема. Први је да су цене добрим делом биле диктиране предвиђањима будућих цена, тако да је често била скупља него што је реално требала. Други проблем је цена производње нафте, која варира од налазишта до налазишта и од земље до земље. У зависности од методологије (шта је све укључено у ту цену), она се разликује. На њу такође утиче цена нафте оја се користи у производњи и транспорту. Међутим, оно што је сигурно је да са падом цена нафте отпадају произвођачи чија је производња скупља од тржишни цена. Они могу на одређено време да трпе губитке, али на крају то више неће моћи.

Производња нафте је нешто што захтева рад на дуже стазе. Од истраживања преко експлоатације па на даље. Не можете тек тако прекинути и онда је почети када цена скочи. И једно и друго захтева време.

И даље верујем да иза овог пада цена стоји Саудијска Арабија, а да је Русија колатерална штета. Стратешки циљ Саудијске Арабије је да не дозволи Америци да постане енергетски независна. Америчка производња из шкриљаца не може да издржи рат цена и на крају ће морати да се преда. Друга јако значајна ствар је да ће се улагања у алтернативне изворе енергије смањити, јер више неће постати исплатива. Пад производње (одустајањем од скупе производње) и пораст потрошње (одустајањем од скупљих алтернатива) ће на крају довести до пораста цена нафте. Са друге стране, све док САД зависи од увоза нафте, биће заинтересована да подржава Саудијску Арабију.

Где је ту Русија? Она је пропустила прилику да искористи огроман прилив новца и инвестира у развој привредних активности. Зато је овај пад цена нафтењ погађа. Руска производња је и даље довољно јефтина да је и даље исплатива, међутим државни буџет и стандард грађана трпе. Тренутно живи од резерви, али питање је колико су те резерве велике у односу на резерве Саудијске Арабије.Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 05, 2016, 09:08:36 pm
Mogući zaplet će sigurno izazvati i odluka Irana da prestaje prodaju nafte za dolar. Kako prenosi Reuters , za sada su francuske kompanije Total i Litasco, takođe i španska Cepsa potpisale sa Iranom ugovor o prodajji nafte isključivo u evrima.Odluka je doneta još 17.januara kada je EU skinuo sankcije Iranu za izvoz nafte. Setimo se kako su prošli Irak i Libija iz sličnog razloga. Ovo će sigurno izazvati promene na naftnoj berzi. Danas je u ruskoj Dumi čak predlagano da Rusija postepeno smanji izvoz nafte, čak i da ga prekine u potpunosti. Upravo zbog očekivanja da preti inflacija dolara. To je naravno u ovom trenutku nerealno jer bi u suprotnom budžet morao da se puni štampanjem emisije rublje, a još uvek ne može da se osloni na proizvodnu industriju i izvoz.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 05, 2016, 09:36:26 pm
Dodao bih na ovu predhodnu vest da je Iran odlučio da do skora zamrznuta sredstva u iznosu od 100 mlijardi dolara, koje su ležale na računima u inostranstvu tokom sankcija, prenese u evre.O istom potezu razmišlja i Rusija ali se ne navodi kolika suma bi bila zamenjena u drugu valutu ili zlato.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Solaris on February 05, 2016, 10:32:39 pm
Ova tema ima veze sa čime? Dosada, pa da se brlja.

Trenutna cijena nafte je onakva kakva je, to šta neke zemlje bez prodaje nafte u bescjenje ne mogu preživjeti, nikoga nije briga.
Možda da su se manje bahatili po svijetu a više ulagali u vlastitu proizvodnju nečega profitabilnog manje bi sad plakali.

Brišite ovo smeće od teme.  :P

poz.
Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: ssekir75 on February 06, 2016, 12:59:45 am
ова тема итекако иам везе са ситуацијом на блиском истоку. сирија, сауди арабија, иран, санкције русији и њихови ефекти итд... није безвезе. сви се слажемо да се све врти око пара и што не би писали и о томе. а мнгоо је важно.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: duje on February 06, 2016, 06:19:48 am
Vir: "Večernji list" Zagreb
http://www.vecernji.hr/
05.02.2016.

Rusi kreću u plinski rat s Amerikom

Gazprom će svim silama pokušati izgurati s tržišta rastuću prijetnju – izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina

Autor:Tomislav Pili
 
Nakon što je saudijska politika proizvodnih kvota snažno utjecala na potop cijena nafte kako bi se s tržišta izbacili američki proizvođači, sličnom strategijom na plinskom tržištu mogla bi se poslužiti Rusija. Naime, inozemni energetski analitičari sve glasnije govore da svijetu prijeti cjenovni rat kojim bi ruski Gazprom pokušao izgurati s tržišta rastuću prijetnju – izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).
   
Naime, početkom siječnja na terminalu Sabine Pass u Louisiani ukrcan je prvi LNG tanker čime je SAD ušao u klub izvoznika plina koji proizvodi iz škriljevca.

Amerika misli ozbiljno

Prema predviđanjima, isporuke američkog ukapljenog plina trebale bi se intenzivirati u drugom dijelu godine. Da Amerika misli ozbiljno, govori i podatak da se trenutačno gradi pet LNG terminala, a još je šest u planu. Terminali koji se grade imali bi kapacitet od 65,3 milijuna tona godišnje u što će biti uložene 33,4 milijarde dolara. Na takve brojke Rusija ne može ostati mirna. Prema navodima upućenih izvora Financial Timesa bliskih Gazpromu, vodstvo tvrtke raspravljalo je o strategiji rušenja cijena plina. Analitičari smatraju da bi pokretanje Gazpromova cjenovnog rata imalo dva moguća cilja. Prvi je da u kratkom roku učini (pre)skupima američke isporuke ukapljenog plina za europsko tržište. Drugi je cilj da investicije u LNG terminale na dulji rok postanu neisplative. Za prvi je cilj potrebno da cijena plina na europskom spot tržištu padne ispod troškova prijevoza. Prema mišljenju Thierryja Brosa, analitičara tržišta plina u Société Générale, to bi se moglo dogoditi već u drugom polugodištu. No, sudeći po izjavi zamjenika izvršnog direktora Gazproma Aleksandra Medvedeva na ovotjednom sastanku s ulagačima u New Yorku, američki izvoz plina već je neekonomičan.

Logična priča

–Unatoč prevladavajućem mišljenju na tržištu da sjevernoamerički ukapljeni plin može promijeniti trenutačni cjenovni model u Europi, u stvarnosti to uopće nije slučaj – izjavio je Medvedev. Izračuni govore kako bi istiskivanje Amerikanaca stajalo Gazprom ove godine 1,3 milijarde dolara – jedan posto vrijednosti godišnje prodaje. Energetski stručnjak Jasminko Umičević ovakav scenarij smatra “logičnom pričom”.

–Kratkoročno Rusi mogu spustiti cijenu, ali je pitanje koliko je dugo mogu održavati – smatra Umičević. S druge pak strane profesor zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić ističe kako je američki plin zbog velike ponude u proteklih nekoliko godina bio gotovo dvostruko jeftiniji od europskog plina.

–Glavnina proizvodnje ruskog plina nalazi se u sjeverozapadnom Sibiru što dosta utječe na cijenu transporta do ruskih LNG terminala. Teško mi je povjerovati da će Gazprom krenuti u cjenovni rat jer je već dosta pogođen padom cijene i potražnje u EU – ocjenjuje Dekanić.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Boro Prodanic on February 06, 2016, 12:01:26 pm
Ova tema ima veze sa čime? Dosada, pa da se brlja.

Trenutna cijena nafte je onakva kakva je, to šta neke zemlje bez prodaje nafte u bescjenje ne mogu preživjeti, nikoga nije briga.
Možda da su se manje bahatili po svijetu a više ulagali u vlastitu proizvodnju nečega profitabilnog manje bi sad plakali.

Brišite ovo smeće od teme.  :P

poz.


Briši je sam, ili banuj nas koji u temi diskutujemo - prosto, zar ne?

Ili je nemoj čitati, još prostije. I drži glavu ispod peska i dalje, provereno deluje, barem dok lav ne dođe do noja.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Solaris on February 06, 2016, 06:49:30 pm
Jedino mi nije jasno gdje mislite da su u ovoj priči Brazil, Meksiko, Nigerija i silični koji ovise o izvozu nafte kao mi o kruhu.
Ne treba odgovor, važno da se brinemo o majci koja je zadnji branik socijalizma protiv kapitalizma.

Kratki komentar, nisam znao da su Ameri skoro u svemu vodeći izvoznici.

http://www.eia.gov/beta/international/

Quote
Ili je nemoj čitati

Pametno zboriš, ćao.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: babaroga on February 06, 2016, 07:40:31 pm
Jedino mi nije jasno gdje mislite da su u ovoj priči Brazil, Meksiko, Nigerija i silični koji ovise o izvozu nafte kao mi o kruhu.
Ne treba odgovor, važno da se brinemo o majci koja je zadnji branik socijalizma protiv kapitalizma.

Kratki komentar, nisam znao da su Ameri skoro u svemu vodeći izvoznici.

http://www.eia.gov/beta/international/

Quote
Ili je nemoj čitati

Pametno zboriš, ćao.

Nije prvi put da je Rockefeller&Co. namerno spustao cenu da bi bankrotirao konkurente, pa tako i sada...


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Boro Prodanic on February 06, 2016, 08:12:25 pm

Quote
Ili je nemoj čitati

Pametno zboriš, ćao.

Hvala lepo.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 06, 2016, 09:20:28 pm
ROKFELER NAFTOM POKORAVA SVET: Američki novinar otkrio kako obara cenu i gura planetu u provaliju!Rokfeleri se nadaju da će pad cene nafte ne samo da savlada anti-kapitalistički blok koji nastaje u svetu, već i njihove domaće konkurente

Cena nafte je pala ispod 30 dolara po barelu, i njen pad traje mnogo duže nego što se očekivalo. Cene padaju i prirodnom gasu, čeliku, bakru a ekonomisti postaju uznemireni. Mediji bi da poverujemo da je "kinesko Usporavanje" isključivo krivo za moguću novu eskalaciju ekonomske krize. Međutim, pad cena je namerno planiran i sprovodi se za posebne namene. Iz veoma sebičnih razloga, kuća Rokfelera se igra sa vatrom, i preti da spali celu globalnu ekonomiju.Očuvanje moć Ekson-Mobajla

Rokfelerovi su već dugo jedna od najmoćnijih porodica u Sjedinjenim Američkim Državama, i da već dugo vremena. Njihova istorija može se pratiti unazad od 19. veka i korporacije Standard Oil. Danas, njihova snaga leži u najvećoj naftnoj korporaciji na svetu, Ekson-Mobajl, direktnoj naslednici Standard Oila i pete po veličini korporacije u celom svetu.Omiljena taktika Rokfelera je i ranije bila manipulacija cena. U 1800-tim, Rokfeleri bi poplavili tržište jeftinom naftom, i kada bi njihovi protivnici bankrotirali, ponovo bi podigli cene ostvarujući još veći profit nego ikada. Ovaj metod za centralizaciju ekonomske moći su Džon D. Rokfeler i njegovih miljenici razvili do nivoa nauke.

Dok su Rokfeleri su među najbogatijim ljudima na Zemlji, njihovo bogatstvo ne znači da su pristalice konzervativne politike. Od kraja Drugog svetskog rata, Rokfeleri su liberali, blisko povezani sa Demokratskom strankom.  Oni su takođe finansijeri raznih liberalnih fondacija, jedni od vlasnika televizijskih mreža MCNBC i NBC, kao i aktivni promoteri prava na obortus i LGBT prava.  Administracija Baraka Obame i Demokratska stranka su bili verni ekonomski i politički saradnici dinastije Rokfeler dinastije. A novac iza najjačih protivnika demokrata na političkoj sceni dolazi od najvećeg konkurenta Ekson-Mobajla, Braće Koh. Iza politike je klasično tržišno rivalstvo između Ekskon-Mobajla i "Koh Industri".Naftna šema CIA-Rokfeler

Tri zemlje koje su glavni protivnici Sjedinjenih Američkih Država na geopolitičkoj sceni - Rusija, Venecuela i Iran - su takođe izvoznici nafte i glavni konkurenti sa američkim naftnim kompanijama. Sve tri ove zemlje imaju nezavisne ekonomije koje imaju ozbiljne posljedice zbog pada cene nafte.U Venecueli je desničarska opozicija osvojila većinu na pasrlamentarnim izborima u decembru, a pad cena nafte je u zemlji izazvao ogromne probleme i smanjivanje socijalnih programa.

Ekonomski problemi Irana koji su nastali zbog američkih sankcij su intenzivirani padom cene nafte, što je bio značajan faktor u pristanku Teherana na sporazum po kome će biti razmontirano dve trećine kapaciteta njegovog nuklearnog programa. Rusija je takođe bila primorana da smanji domaći budžet, a nafte i prirodni gas su omogućili Rusiji da obnovi svoju ekonomiju nakon katastrofalnog perioda 1990-tih godina. Rokfeleri i njihovi prijatelji u američkom Savetu za inostrane odnose su utvrdili da održavanje niske cene nafte služi dugoročnim ciljevima američke spoljne politike - to jest, očuvanju Vol strita kao centra globalne ekonomije.

Dakle, kako se sprovodi pad cena nafte?  Šta uzrokuje da cene idu dole? Inovacije u tehnologiji, kao što freking i nove metode bušenja su svakako odigrali ulogu. Međutim, glavni razlog za ekstremni pad cena je bila Kraljevina Saudijska Arabija, koja uprkos gubitku milijardi dolara i ekonomsim problemima nastavlja da svaki dan plasira desetine miliona barela nafte na međunarodnom tržištu.

Razlog za ovakvo ponašanje je samo poslušnost. Saudijska nafta je de fakto vlasništvo Vol Strita. Saudijska Arabija ima četvrti najveći vojni budžet na svetu, kupuje oružje gotovo isključivo od Sjedinjenih Američkih Država. Kraljevina služi kao produžena ruka glavnih američkih naftnih i vojnih korporacija na Bliskom istoku. Saudijski režim uništava svoju zemlju, jer su šefovi u Ekson-Mobajl, to jest, Rokfeleri tako naredili.Tramp i Koh opozicija

Pad cena nafte ne služi samo za geopolitičke ciljeve. Za to postoje i domaći razlozi. Tehnika frekinga i rast domaće proizvodnje nafte u SAD su doneli i sve više snage konkurentima. Braća Koh su postali jači nego ikada, zajedno sa velikim brojem manjih naftnih tajkuna. Politika republikanaca je krenula u pravcu razbijanja moći Rokfelera i jačanje Koh Industrije, zajedno sa celom ekipom novokomponovanih tajkuna oko njih, koji žele veći  deo profita od nafte.

Rokfeleri se nadaju da će pad cene nafte ne samo da savlada anti-kapitalistički blok koji nastaje širom sveta, već i njihove domaće konkurente. Ova strategija je ispala dobra, ali su Braća Koh podržali Donalda Trampa kao protivtežu, ne   toliko sa coiljem osvajanja mesta predednika,već i da bi se sprešio monopol fondacija Ford i Rokfeler na utvrđivanje pravaca politike. Razlog što se Tramp odmakao od scenarija standardne američke spoljne politike scenariju, i što je naizgled prijateljskiji prema Rusiju i više kritičan prema Saudijskoj Arabiji, je taj što on predstavlja Vol strit opoziciju dominaciji Rokfelera. Različite strategije u odnosu na zemlje izvoznice nafte nisu potpuno neuobičajene.

Pored tržišnog rivalstva, postoji i duga istoriju tenzija između CIA i Pentagona. Rukovodstvo CIA je obučeno kako da postigne dugoročne geopolitičke ciljeve, dok je vojska navikla na silu. Nije iznenađujuće da ove dve grupe često dolaze u sukob. Rokfeleri su sa svojim Savetom za spoljne poslove i i savezom sa Džordžom Sorošem, oduvek su bili bliže CIA i demokratama, dok je vojska dosledno sa republikancima.

Na globalnoj sceni, Rokfeleri se nadaju da će postepeno izgladneti protivnike američke moći, dok izazivaju "obojene revolucije". Na drugoj strani Donald Tramp govori o "bombardovanju" Iraka, i njegovi sledbenici imaju mnogo više entuzijazma za direktne vojne napade na prkosne zemalje. Napeto odmeravanje koje je pratilo sporazum sa Iranom je manifestacija ovih strateških razlika.Agonija kapitalističke krize

Kako su Rokfeleri i Obamina administracija nastavili da vodi ekonomski rat protiv Rusije, Venecuele i Irana - dok u isto vreme pokušavaju da ekonomski oslabe Koh Industri i obezbede moć naftnog monopola - globalna ekonomija je na ivici katastrofe. Saudijci poslušno izbacuju naftu, a cene u drugim sektorima, kao što su prirodni gas padaju. Poverenje investitora pada i očekuje se panika postavlja.

Kako se stvari kreću na dole, Donald Tramp i Braća Koh pokušavaju da ideološki iskoriste desno krilo. Opsesivno pro-izraelski, anti-islamski i anti-imigrantski delovi radničke klase SAD, pre svega osiromašeni belci na jugu i iz ruralnih područja, se vide kao potencijalna pešadija.

U međuvremenu, novac fondacija Rokfeler je raspoređen da kontrolišu i usmere energiju građana koji imaju sklonost ka levičarskim idejama, posebno da neutrališui one sa idejama radikalne levice.  Iza svega ovoga postoji gotovo nerešiv ekonomski problem. Milioni ljudi nemaju mesto u svetskoj ekonomiji. Svetsko tržište je puno robe, koje jeftino proizvode mašine. U Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi, životni standard opada, a sledeća generacija se prilagođava ekonomiji niskih plata.Sa Rusijom i Kinom kao okosnicama novog bloka zemalja koje imaju planiranu ekonomiju koju kontroliše država, stvara se alternativa u svetskoj ekonomiji.

Globalni događaji nastavljaju da pojačavaju ideju da zapadni neoliberalni kapitalizam nije konačan kraj istorije.Finansijski sistem, zasnovan na zelenaštvu i eksploataciji, koji je vladao svetom preko 500 godina, je u dugoj i dubokoj krizi. U strukturama vlasti različite frakcije se bore da ga sačuvate, posebno kako alternative postaju atraktivniji za obespravljene. Koriste se različite strategije za poraz sve jače globalne opozicije, i postepeno, u zapadnih društvima policijska država represija i militarizam počinju da zamenjuju "demokratije" i "ljudska prava".Svuda ulozi postaju sve veći, a postoji opasnost od veće katastrofe. Na globalnoj sceni u 21. veku se tek spremaju iznenađenja koja će potresti svet.


izvor : journal-neo.org (http://journal-neo.org/2016/02/03/rockefellers-play-with-fire-the-oil-scheme-is-getting-more-dangerous/)


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: babaroga on February 07, 2016, 11:15:22 am
Lepo objasnjeno Longtrip, nije moglo bolje, samo nije napisano da je tako i Tesla "sradao" jer je Rockefeller poceo da podrzavai finansira Henry Forda u protiv Teslinih izuma...


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Milan (longtrip) on February 09, 2016, 01:52:12 pm
Постављам овај текст само да бих покушао да приближим неку реалнију слику о Русији данас . Ово је само пресек тренутног станња. Иначе Сергеј Марков је скоро свако вече на водећим руским каналима у жучним расправама са либералним и про-западним снагама активним у РФ.СЕРГЕЈ МАРКОВ: ЗАПАДНИ ЦИЉ ЈЕ ДРЖАВНИ УДАР У МОСКВИ


[attachment=1]


Aрмија XX века били су тенкови, топови, ракете и авиони, и ми са тим немамо проблема. Међутим армија XXI века - су центри, грантови, фондови, институције. А та армија је код нас занемарљива


Шта је то „хибридни рат“ који Запад води против Русије? Има ли Русија ефикасно оружје за победу у тој бици? Да ли je дошао час за мобилизациони трзај и одлучну „национализацију елите“?

Зашто још увек није послат у оставку „економски блок владе“? Када и у ком облику се противници Русије спремају да изведу државни удар, и како Кремљ планира да му се супротстави?

Како ће се развијати ситуација у Украјини, Донбасу и Сирији?

О свему овоме говори бриљантни руски политиколог и публициста, шеф Института политичких студија, члан Друштвене коморе РФ Сергеј Марков.Чиме се „хибридни рат“ разликује од, рецимо, Хладног рата Запада против СССР-а?

— „Хибридни рат“ који Запад води против Русије, обухвата не само војне операције ниског интензитета или диверзионе акције у Донбасу, већ и информациони, дипломатски и економски рат, уз објављене и необјављене санкције, попут забране кредитирања руских компанија и онемогућавање да дођу до најновијих технологија.Укупан ниво сукоба између страна превазилази оно, што се дешавало за време Хладног рата. Томе сведоче, на пример, лични напади на лидера наше земље, Владимира Путина јер против Брежњева, Хрушчова или Стаљина, није било ничег сличног, иако се њима много шта могло замерити.

Запад тада није желео да љути совјетске лидере и није намеравао да их свргне, а сада је себи поставио задатак да изведе државни удар у Русији. Због тога је данашњи сукоб много опаснији од Хладног рата.Ко заправо ратује против Русије? Треба ли овде говорити о целом Западу или конкретно о америчкој администрацији? Или је исправније сматрати нашим непријатељима не државе, већ неке парадржавне структуре?


— Према мојим информацијама, Барак Обама није иницијатор овог рата и он у њему невољно учествује. Коалиција која води рат против Русије, обухвата, пре свега, део англо-америчких енергетских корпорација, које су незадовољне чињеницом што је наша земља повратила контролу над нафтогасним ресурсима. Друга снага су западне војно-индустријске корпорације: оне нису задовољне тиме што је руска одбрамбена индустрија почела да их истискује са светских тржишта, а осим тога, њима су неопходне нове тензије ради повећања буџетских издвајања. Трећи учесник антируске коалиције је глобална финансијска олигархија, која има за циљ да неутралише националне суверенитете у целом свету.

Четврти учесник је америчка обавештајна заједница, која је крајње раздражена ситуацијом у вези са Едвардом Сноуденом. Ствар је у томе што се у психичком стању сличном Сноуденовом данас налази стотину америчких обавештајаца, који осећају очигледну контрадикцију између парадних вредности САД и реалних послова америчке обавештајне службе - укључујући државни преврат у Украјини и довођење на власт у Кијеву терористичке хунте.

Сноуденовим путем може поћи стотину његових колега, и тада ће се срушити један од главних механизама реализације америчке глобалне доминације.

Постоји још једна група - америчка спољнополитичка заједница, за коју су руске иницијативе - од Путиновог Мунхенског говора до операције ВКС РФ у Сирији - као нож преко грла. Стејт департман сматра да је у стварности Русија много слабија него што се понаша у међународној арени.

Ова коалиција је одлучила да замени руско политичко руководство марионетском владом. Познат је чак и план који је својевремено обелоданио Андреј Иларионов. Према њему, Русија после промене руководства мора да преда своје нуклеарно оружје, да одустане од контроле над енергетским сектором, да преда суседним државама делове своје територије, а да на остатку формира конфедерацију. У ствари, реч је о ликвидацији Русије у облику у каквом нам је данас позната.

Наравно, то не значи да овај план у штампаној форми стоји на Обамином или Бајденовом столу. Али, то такође не значи да неће бити реализован од стране Сједињених Држава у случају повољног развоја ситуације.Совјетски Савез је изашао из Хладног рата са катастрофалним последицама, између осталог и зато што није имао организационе технологије за супротстављање рушилачким нападима, који нису укључивали бомбардере или тенковске клинове, већ медије, економске полуге и политичке институције. Има ли данас Русија инструменте, који могу обуздати „хибридни“ западни притисак? И не чини ли се да Русија, у поређењу са Совјетским Савезом, има мање стабилну структуру због претеране улоге националног лидера, против кога је из тог разлога покренута клеветничка кампања?

— Код нас је, заиста, приметан велики недостатак инструмената уз помоћ којих се води „хибридни рат“. Шта Русији недостаје?

Прво, имамо веома мало новца - у поређењу са скоро неограниченим ресурсима глобалних финансијских структура.

Друго, немамо своју технологију. У време Стаљина, технологије су узимане из иностранства, а у послератном периоду су произведене нашом науком. Данас наука у Русији преживљава тешке тренутке, протока технологије нема.

Треће, ми још увек немамо сопствену концепцију развоја нити сектор који би ту концепцију реализовао. Довољно је рећи да „економски блок владе“, који у већој мери зависи од Запада него од Русије, спроводи политику у складу са полуколонијалним либерално-монетаристичким моделом који је за нас развијен преко океана, а на Западу се скоро и не практикује.
Четврто, немамо развијене хуманистичке науке које би створиле сопствене структуре размишљања. Оно што постоји је скоро у потпуности под утицајем секундарних западних модела. Како техничке, тако и хуманистичке науке су разбијене због хроничног недостатка финансирања. Новца нема ни за шта: за пристојан живот научника, за лабораторије, за конференције. Седи, читај туђе научне часописе, као клошар на станици, - и то је све!

Због тога ми немамо сопствени систем размишљања - због тога Русија у најкарикатурнијем облику имитира западно потрошачко друштво. Његова формула „Да би био успешан, мораш зарадити новац - на било који начин, укључујући и кршењем закона и морала“ константно се емитује на федералним тв-каналима и представља се већини грађана као званична државна доктрина. Са таквом „вучијом психологијом“ друштвене структуре неминовно постају слабе и неконкурентне у глобалној борби.

Армија XX века били су тенкови, топови, ракете и авиони, и ми са тим немамо проблема. Међутим армија XXI века - су центри, грантови, фондови, институције. А та армија је код нас занемарљива. У том смислу, ми смо вероватно слабији чак и од Пољске или Турске.

У одсуству јасне идеологије развоја, руска елита постаје не само западњачка. Њен значајан део гледа на нашу земљу као на колонију, а својом отаџбином сматра Запад. Управо је зато, на пример, кримски случај консолидовао друштво, али поделио елиту. Ово неподударање елите са сопственим друштвом и њена спремност да због свог богатства капитулира - у „хибридном рату“ је најакутнији проблем.Да ли је Русија потпуно разоружана у овој конфронтацији?

— Имамо неколико предности. Пре свега, патриотизам и оданост својој земљи апсолутне већине становништва. Што нас више нападају, руско друштво се више консолидује.

Поред тога, чак и они који против нас ратују, у великој мери нису уверени да нас могу победити. Већина европских земаља невољно учествује у овом „хибридном рату“ и само чека прави моменат да изађе из њега.

Посебан фактор је огромна популарност Владимира Путина као националног лидера скоро две деценије, што нам омогућава да решимо многе проблеме. Иако се систем управљања, који у великој мери зависи од једне особе, може сматрати несавршеним, он у периодима рата постаје, напротив, ефикасан.

Плус, ми и даље имамо прилично велику територију и значајну популацију, што нам дозвољава да развијамо сопствено тржиште чак и у условима санкција. На крају, још увек користимо совјетску заоставштину - захваљујући којој успевамо да живимо и развијамо се, ако не идеално, оно више-мање нормално.Дозволите да негативне факторе које сте навели сведемо на два - компрадори у елити и демобилисани народ. То значи да власт треба одмах да спроведе две огромне акције. Чистку елите, уз формирање резерве кадрова од људи изузетне чистоте и интегритета, уз чију помоћ се може преобразити земља. И мобилизацију народа, која би подстакла ову гарду кроз отворене „социјалне лифтове“. Али, како то одрадити? Кроз директан апел председника народу? Или би то требало одрадити постепено, пре свега кулоарским кадровским решењима?


— У последње време често морам да одговарам на питање: зашто Путин не пошаље у оставку „економски блок владе“? Јер је прилично очигледно да је економска политика Русије неадекватна. Она се своди на то да модернизација земље мора да се ослања на западне технологије и инвестиције. У самој овој идеји нема ничег лошег: тако се Русија развијала у време Петра Великог и за време бољшевика. Али, проблем је у томе што је данас ова стратегија зашла у ћорсокак. То је постало јасно још одавно - онда када је Герман Греф хтео да преко Сбербанке купи „Опел“ и његову технологију, а на Западу је донета политичка одлука да се то блокира. Сада је овај ћорсокак очигледан свима.Зашто онда нема оставке?

—  Мој одговор је овакав: Путин се нада да ће успети да успостави добре односе са Западом, прекорачивши преко „хибридног рата“. Тако се манифестује путиновски конзервативизам: он не жури са револуционарним трансформацијама. У томе постоји одређени резон. Председника народ воли не само због тога што он доноси хитне одлуке, већ и зато што ствара услове да се мало одахне.

Мислим да Путин правилно размишља: не треба без преке потребе мобилисати друштво. Још увек није нужда. Иако је структура за ту сврху креирана - она се зове Општеруски народни фронт. Мислим да ће, ако ситуација ескалира, митинзи „Антимајдана“, у организацији Фронта, окупити милионе људи.

Очигледно, руководство државе не сматра ситуацију толико опасном да би приступило оштријој политици „национализације елите“ и мобилизације народа.Очигледно је да је циљ Запада у „хибридном рату“ промена власти у Русији. Ако искључимо оружани напад на нашу земљу, промена власти се може десити на три начина. На изборима. „Дворским ударом“ или уз помоћ „Мајдана“ у Москви. На пример, олигарх Михаил Ходорковски је ставио до знања да власт у Русији може бити освојена само уличним устанком. По вашем мишљењу, од чега власт треба више да стрепи: од „Мајдана“ или „дворског удара“?

— Од комбинације и једног и другог. На изборима нико не може да победи Путина - осим ако се не деси некакав страшни догађај, као на пример, издаја Донбаса. Сигуран сам да је Путин тога свестан.

Што се тиче „Мајдана“, свима препоручујем да пажљиво читају новине „Ведомости“ и, с њима тесно повезани, магазин The New Times. То су гласила светске олигархије у Русији, зидне новине радикалне „мајданске“ опозиције, „пете“ и „шесте“ колоне. Они отворено описују стратегију својих акција.

Одлучено је - не ићи на изборе. Сами избори - ће бити проглашени фалсификованим. Режим ће бити проглашен криминалним. Понављањем украјинског модела - одмах после избора биће формиран „мајдан“, и то не само у Москви, већ и у регионима, уз излазак на улице средње класе.

Ради тога ће сигурно интензивирати санкције, чији ће најважнији задатак бити - погоршање живота средње класе у Русији. Истовремено настојаће да отежају живот олигарсима и у неком моменту ће им поставити ултиматум: збаците Путина, иначе ћемо блокирати ваше рачуне.

Ова стратегија је већ објављена. Штавише, Американци чак дискутују о персоналном саставу потенцијалне хунте. У њеном саставу они виде Михаила Касјанова, Михаила Ходорковског, Алексеја Наваљног, и пар људи из садашње владе. Кога тачно, то још увек не знамо, али можемо да претпоставимо.

За датум „мајдана“ у Русији су изабрани председнички избори 2018. године. То се може видети по буџетима: амерички Конгрес у ту сврху издваја новац непосредно до 2018. године. Међутим, генерална проба државног преврата одиграће се већ ове године.Олигарси и средња класа као покретачка снага државног удара? Не чини ли вам се да ни једни ни други нису способни да га изведу? Ако говоримо о „дворском удару“, за њега су неопходне оружане снаге. Не може Абрамович допловити јахтом и збацити Путина. Што се тиче побуне на трговима, за то је неопходан осиромашени народ, а не припадници средње класе који имају шта да изгубе.


— Наше америчке колеге су веома окренуте технологијама. Уз помоћ технологија су и освојили практично цео свет. Зашто мислите, да ако су технолошки радили 100 година и остваривали успехе, да ће сада изненада нешто променити? Они су искључиво по уџбенику свргли Виктора Јануковича, довели на власт хунту и успешно направили од Украјинца антирусе - зашто би сада мењали оно што им очигледно даје резултате?

И овде ће деловати на исти начин, по уџбенику - само што ће бити утрошено знатно више „ресурса“. Ако су на кијевском Евромајдану ради ескалације ситуације убили стотину људи, онда ће у Русији, која је за ред величина моћнија од Украјине, зарад рушења власти Запад бити спреман да у серији терористичких напада убије десетине хиљада људи.Да ли је Кремљ научио „украјинску лекцију“, ако већ Американци све раде шаблонски, „по уџбенику“? Или је и даље све непредвидиво?

— Наравно, Кремљ је све ове лекције научио. Њему је апсолутно јасно шта треба радити, и то рађа оптимизам. Много тога је већ учињено. Власт задржава чврсту контролу над федералним ТВ каналима - што је велика разлика у односу на Украјину. Финансирање иностраних НВО је углавном сведено на минимум. Формиране су прилично снажне структуре које се могу борити за улицу. Па, и ниво патриотизма у Русији је на значајно већем нивоу него у истој тој Украјини, чак и у главном граду, - што доказују акције као што је „Бесмртни пук“.


Шта ће бити са Донбасом?

— Украјина се налази у преломној тачки, а куда ће кренути - апсолутно је непредвидиво. Могу прогнозирати само ову годину: Мински договори неће бити реализовани, а Кијев ће наставити да доследно спроводи Порошенко-Горбулинов план (Владимир Горбулин - је саветник украјинског председника за питања стратешке безбедности).

План укључује следеће ставке. Кијев не потписује никакве обавезе. Он јача војску, да би у моменту, када Русија ослаби подршку Донбасу, спровео муњевито освајање по моделу хрватског напада на Српску Крајину. Током прелазног периода, уместо избора „нормандијска четворка“ у Донбасу именује администрацију од техничких представника Донбаса. Француске и немачке војне јединице су распоређене на граници. Кијев наставља жестоку економску блокаду Донбаса. Међутим, да би Кијев пристао да одложи рат, Запад, по замисли Горбулина, мора Украјини да додели већа финансијска средства, као и да потпише споразум о сарадњи Украјине и NATO-а и размести заједничке бригаде у кључним градовима Новоросије ради сузбијања евентуалног устанка: то су Харков, Дњепропетровск, Одеса, Запорожје, Николаев, Мариупољ.

Што се тиче Русије, она ће наставити да инсистира на спровођењу Минских споразума, иако ја већ сада видим да је то немогуће. Кијев је у потпуности под контролом Американаца, а они иако јавно говоре о поштовању „Минска-2“, не чине ништа да би приморали кијевски режим да те споразуме испуни.

Ипак, у случају оружаног напада ВСУ на Донбас треба очекивати реакцију од стране Русије - у то сам апсолутно убеђен. Руско руководство је савршено свесно: уколико кијевска хунта почне масовне репресије и масакр у Донбасу, сва одговорност за убијања у очима нашег народа пашће на Москву. Верујем да руско руководство има јасну представу: да је предаја Донбаса - смртоносни ударац у срце руске државности.

  Превео: Срђан Ђорђевић

standard.rs (http://www.standard.rs/zeljko-cvijanovic-preporucuje/33860-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%98-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D1%99-%D1%98%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%83-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8)


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: dzumba on February 09, 2016, 10:36:56 pm
Quote
Према мојим информацијама, Барак Обама није иницијатор овог рата и он у њему невољно учествује. Коалиција која води рат против Русије, обухвата, пре свега, део англо-америчких енергетских корпорација, које су незадовољне чињеницом што је наша земља повратила контролу над нафтогасним ресурсима. Друга снага су западне војно-индустријске корпорације: оне нису задовољне тиме што је руска одбрамбена индустрија почела да их истискује са светских тржишта, а осим тога, њима су неопходне нове тензије ради повећања буџетских издвајања. Трећи учесник антируске коалиције је глобална финансијска олигархија, која има за циљ да неутралише националне суверенитете у целом свету.

Ово је углавном тачно. Уз тероризам, велике покрете избеглица и ово (све већи утицај корпорација и економске олигархије на многе владе и покушај да се завлада светом) ће бити један од озбиљнијих проблема, нарочито средином века. Поново ће покушати да политички "оживе" средњи век и обичне људе претворе у "кметове". Биће то само мало модерније економско ропство (зависност). То се већ полако назире.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: fazan on February 10, 2016, 12:00:11 am
Уз ризик да скренем са теме, целу ситуацију бих погледао из мало шире перспективе. Својевремено сам чуо анегдоту о томе како је Милошевић након потписивања Дејтонског споразума тражио од неког америчког званичника да добије коначну листу захтева, шта се још тражи од њега. Саговорник му је одговорио у стилу: ”Господине Милошевићу, па Ви још нисте схватили. Треба да нам дате оно што тражимо онда када тражимо.” Анегдота је можда измишљена, али њен смисао није. Свет је веома динамичан, све се мења пуно брже него пре 50 или 100 година. за глобалну доминацију у таквом окружењу потребно је да сте до те мере супериорни да не морате да бринете о томе шта ће неко други да мисли или уради.

Ми се чудимо како је дозвољено да се револуција деси и у Египту. Али тај Египат је данас у таквом стању да у случају потребе врло лако може да се успостави контрола над оним што је значајно (Суецки канал, например). А за све остало, више мање. Зашто би неко био заинтересован да контролише целу Либију уколико му је довољно да контролише нафтне изворе и луке? Зашто би бринуо ако у остатку Либије локална племена воде рат до истребљења? Актуелна натезања са Израелом, око висине војне помоћи, говоре да чак ни Израел није светиња. И све се то догађа у изборној години.

У овом контексту бих посматрао и Русију. Огромно и слабо насељено пространство, са великим природним потенцијалима, тенденцијама да буду не само самостални него и империјални, а уз то имају и нуклеарно оружје?

Када се говори о америчким интересима, веома често се упада у замку да је то стратешка државна политика која се пажљиво планира и спроводи деценијама. Америка је оних 535 конгресмена и сенатора на Капитал хилу и они који су их довели на власт. Избори су веома скупи и они морају да буду захвални људима који су их изабрали. (Изабрали не у смислу гласања - него у смислу финансирања и декларисане подршке!) Континуитет у политици није резултат тога што политичари имају исте идеје, него зато што су и једне и друге финансирали исти људи (групе), са истим интересима. (Понекад се ради о још једноставнијој ситуацији - нема интереса да се нешто промени, зашто би онда то мењали и трошили ресурсе да схватимо зашто је наша позиција била таква каква јесте.)

Све ово делује поприлично сурово, али хајде да се погледа мало из другог угла. Ако сам конгресмен из савезне државе која има мање становника него нпр. Београд, ако сам изабран зато што сам обећао да ћу отворити нова радна места, а имам природне ресурсе у виду гаса из шкриљаца... - зар мој посао није да се потрудим да се у свету нађе купац за тај гас?

Постоји још једна ствар коју превиђамо. Свет на крају 21. века ће бити осетно другачији од онога на почетку. Неке ствари које су нама нове биле су актуелне пре 500 или 2500 година. Битку на Велбужду нису решили кметови - војни обвезници, него оних пар стотина професионалаца. Римска република је имала пар ”државних” легија под контролом сената - остало је било приватно (уз сагласност Сената). Цезар је сам организовао и финансирао своје легије, добрим делом од пљачке.


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: gocemk on September 30, 2016, 12:18:09 am
sever i jug se deli evropa ?
www.youtube.com/watch?v=FVhcn6aBec0


Title: Re: Ekonomski sukob Zapadnih zemalja i Rusije
Post by: Рашо on May 22, 2018, 08:28:36 pm
[attachment=1]