PALUBA

RV i PVO => Izviđačka avijacija => Topic started by: kosta1961 on May 27, 2016, 06:24:52 pmTitle: DORAND A.R. A2
Post by: kosta1961 on May 27, 2016, 06:24:52 pm
Pukovnik Dorand je 1916g projektovao izvidjački avion,dvosed.Po njemu je dobio ime,a odlikovao se pomerenim gornjim krilom u nazad,i trup nije bio na donjem krilu,već iznad njega.Avion je napravljen u velikm broju u više fabrika.Avion se po konstrukciji nije razlikovao od drugih tog vremena,drvena konstrukcija presvučena platnom.Zbog svoje robusne konstrukcije ,mogao je da sleće i na nepripremljene terene. Naoružanje je bilo ili udvojeni mitaljez na zadnjem sedištu ili sinhronizovani mitraljez napred.Imao je motore Renault od 169 K.S. a kasnije Lorraine-Dietrich od 240 K.S.Kada se pojavio Brege XIV , zamenjen je na zapadnom frontu, Dorandi su podeljeni na ostala bojišta,pa su tako stigli i na Solunski front u to u velikom broju.

I srpska Avijatika je imala u svom sastavu Dorande,ali kada su dobili bolje Brege ,slabo su korišćeni.Na kraju rata neki od ovih srpskih Doranda su i dalje bili u Grčkoj.Kasnije su neki preleteli za Skople ,dok su ostali konzervirani,verovatno oni sa slabijim motorom  Renault V8Ga od 150K.S.Preostali oko 13 aviona ,sa motorima  Renault V8Ge od 190 K.S  ,su bili na aerodormu Niš i Novi Sad,ali su slabo korišćeni.Ponekad su leteli na linijama vojnog poštanskog saobraćaja 1918/19 koji su povezivali  Solun , Skoplje ,Sofiju ,Niš, a kasnije i  Beograd i Novi Sad.Medjutim početkom dvadesetih su svi rashodovani. Od ovih aviona su ostale dve elise koje su u Aeroklubu Novi Sad.

[attachment=1]


Title: Re: DORAND A.R. A2
Post by: kosta1961 on May 29, 2016, 07:47:12 pm
Zanimljivo da su prvo Francuzi obavljali prevoz pošte,važnih pisama i ponekog putnika,na Balkanu.Kako se front pomerao na sever bilo je potrebno prevesti poštu do komande.Putevi su bili u očajnom stanju,pa su to radili avionima.Ubrzo su shvatili da postoji potražna i za civinlu upotrebu,pa su nabavili prepravljene vojne avione.Početkom dvadesetih godina je iskustva ovih letova koristila francuska kompanija Franco-Rumen.Kasnije je nastala Sidna pa ujedinjenjem svih avioprevoznika i Air France.

I u Jugoslaviji su prvo prevoženi oficiri,pošta i pošiljke vojnim avionima( Dorand AR,a najviše sa odličnim Brege 14).Aerodromska infrastuktura za civilnu avijaciju nije postojala,pa ni vojna ,sem na ponekim aerodromima.Kako je srpska vojska napredovala morali su da imaju vezu sa komandom koja je ostala u Solunu.Putevi i železnica skoro da nisu ni postojali .Tako su avioni A.R. obavljali kurirsku službu imedju srpskih gradova i Soluna,a na kraju rata izmedju Novog Sada,Beograda i Niša.Nakon rata 1919g ovim saobraćajem su obuhvaćeni i Mostar i Sarajevo,kasnije i Zagreb.Pored pisama prevozili su u hitnim slučajevima lekare ili bolesnike.


Title: Re: DORAND A.R. A2
Post by: MOTORISTA on October 17, 2020, 12:59:13 pm
https://youtu.be/8cC03C-oVx4