PALUBA

Kopnena vojska => Logistika => Topic started by: Jure Stefanovski on March 05, 2017, 03:25:12 pmTitle: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: Jure Stefanovski on March 05, 2017, 03:25:12 pm
Posjetio sam unazad 2 tjedna Oštarije, vojarnu koju je JNA prilikom povlačenja devastirala, odnijela na brzinu što se je dalo odnijeti vrijedno i digla u zrak 20 (ili 22 neznam točno) skaldišta poviše zemlje. Ta vojarna se nalazi pokraj Ogulina, točnije, bliže, pokraj Josipdola. Navodno, svi mještani, a i Interet kaže da postoje i dva ispod zemlje, koji ili namjerno nisu dignuti u zrak ili se nisu aktivirali. Ne znam tko zna za ulaz u to skladište, ali ako netko ima saznanja o tome, volio bi i da to podijeli ovdje.

https://www.youtube.com/watch?v=smcj2K_30WU

Ovdje je poginuo jedan Rom prije 3 godine kupeći staro željezo, bakar i ostalo.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/eksplozija-u-bivsoj-vojarni-kod-ogulina-jedna-osoba-smrtno-stradala-jedna-ozlijedena/862816/
Naime, i sam sam naišao da oni i dalje ne odustaju i neka im je poginuo sugrađanin/rod ili što li već.
[attachment=1]

Bivše vojno skladište Oštarije kod Ogulina, u kojem se dogodila nesreća, Ministarstvo obrane RH predalo je na korištenje prije 10 godina općini Josipdol i tadašnjem Hrvatskom fondu za privatizaciju, te ga više ne koristi i proglašeno je ne perspektivnim za MORH.
Dva su vojna objekta. Vojni objekt "Kod željezničke stanice", tzv. "Oštarije", predan je Općini 2004.g.. Skladište "Podkrpelj", mještani ga zovu i samo "Krpel" ili "Kaserna" - tj. na njihovom izvrnuta riječ za kasarnu, je predano još 2003.g. Hrvatskom fondu za privatizaciju.

U blizini, nekoliko kilometara dalje je i vojarna "Vedrinac", koju nisam uspio pronaći, ali ako uspijem iz druge pronaći put uz pomoć mještana poslat ću i slike. Duboko sam uvjeren da sam je i pronašao, ali je to zareslo i da nema "kamena na kamenu" više i nema se što ni vidjeti ni slikati, ali pogledat ću opet.

Evo slike.

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: Jure Stefanovski on March 05, 2017, 03:31:06 pm
[attachment=1]

O toliko stvarno velikoj količini mina, zrna i svega ostaloga što se i golim okom uz put može pronaći i bez da zakoračiš na zemlju, govori i ovaj forum i slike s njega:

http://zeljava-lybi.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=134


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: ssekir75 on March 05, 2017, 03:52:48 pm
рођо, мене првог интересује све везано за војску, волим и разну муницију, али тај реон бих богами нашироко заобишао... погледај снимак и све ће да ти буде јасно. друго, чак ида је било подземног објекта (по снимку из ваздуха не делује тако), зашто би ти ико рекао где је улаз? зар мислиш да га хрватска војска није "почистила" одмах на почетку рата ако није одлетео у ваздух? па вадили су муницију из мора, где не би ушли у очувано складиште... сигурно су имали неког ко је ту радио и знао распоред објеката. дакле, мани се ћороава посла не мувај се где ти место није. уздравље ;)


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: pirotehnicar on February 13, 2020, 03:04:35 am
Kao pirotehnicar (specijalnost municaja i MES), zavrsena TSVS I VTA,  obisao sam vecinu skladista municije (armijskih) na teritoriji RH, i sva osim Gorazda u BiH, kao i dobar deo u RS i Grosuplje u Makedoniji. Podzemnih magacina nije bilo. Polu ukopani objekti tipa PU (betonski objekti dimenzija 25 puta 10 m sa polukruznom tavanicom) prekriveni sa 0.5 m zemlje po kojoj je zasadjena trava NISU podzemni objekti. Za neupucene, koji su ih usput vidjali, i nakon toga ispredali famu i teorije zavere po netu sasvim su bili dobri da se ipletu naucno-fantasticne price. U Ostarijama su, koliko me pamcenje sluzi bila dva ili tri takva objekta, i verovatno su unistena kada i ostali.
Podzemni objekti za smestaj UBE (ubojnih sredstava) su nepovoljni zbog mikro klime (vlaznosti pre svega) iotezanog provetravanja.
Municija smestena u potkopima JRM je mnogo brze propadala od iste municije u tipskim, namenskim objektima.


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: Solaris on February 13, 2020, 06:52:12 pm
Grosuplje u Sloveniji valjda ??

Quote
Municija smestena u potkopima JRM je mnogo brze propadala od iste municije u tipskim, namenskim objektima.

Znači da je bila loše rješena ventilacija a i blizina mora igra ulogu, valjda.

poz.


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: stef74 on March 09, 2020, 08:40:43 am
Može li neko reći koja je granata na slici?
http://i203.photobucket.com/albums/aa117/firewirehr/ostarije2/DSC06843-R.jpg (http://i203.photobucket.com/albums/aa117/firewirehr/ostarije2/DSC06843-R.jpg)


Title: Re: Oštarije - skladište raznovrsne eksplozivne municije i oružja
Post by: kosmonaut on March 09, 2020, 01:50:34 pm
Gornji dio osvjetljavajuce mine 120mm sa tempirnim upaljacem.