PALUBA

Vojna istorija => Ličnosti => Topic started by: MOTORISTA on April 01, 2017, 03:29:08 pmTitle: Rade Kević
Post by: MOTORISTA on April 01, 2017, 03:29:08 pm
Umro pravi Nikoletina Bursać: Sa svojom "Zorkom" zapalio je 42 aviona u Sarajevu
A. Latas   01.04.2017.

Heroj Drugog svetskog rata Rade Kević preminuo je juče u 93. godini života.

[attachment=1]

Komadant Kević, mitraljezac Prve krajinške proleterske brigade učesnik je svih naših najvećih bitaka u Drugog svetskog ratu. Drug iz tih ratnih dana bio mu je i poznati pisac Branko Ćopić koji je izmislio najpopularnijeg partizana - „mitraljesca golubinjeg srca“. Zbog toga, upućeni u ratne godine i Ćopićev život, upravo Kevića i njegove doživljaje ističu kao glavnu inspiracuju za stvaranje popularnog Nikoletine Bursaća.

Sa 16 godina Kević je pristupio partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju treće brigade u Jugoslaviji - Prve krajiške brigade.

Ranjavan je pet puta, a bio je poznat i kao prvi partizan koji je koristio zarobljeni nemački MG42, najpopularniji mitraljez u istoriji ratovanja. Od raznih bitaka u sećanju će mu, kako je pričao za "Blic", uvek ostati poznati napad na sarajevski aerodrom Rajlovac 1943. godine, kada je sa saborcima uništio 42 nemačka aviona.

[attachment=2]

- Bila je mrkla noć. Prvi sam preskočio bodljikavu ogradu i sa svojim mitraljezom i svetlećim mecima zapalio avion. Uskoro je krenuo juriš, trčali smo i bacali bombe, dim nas je gutao, vatra je gorela na sve strane, bilo je kao u paklu – prisećao se Kević ratnih doživljaja u razgovoru za naš list prošle godine.

Kević je rođen u Piskavici pored Banja Luke, posle rata bio je komadant 343 granične brigade. Dobitnik je mnogih ratnih priznanja, među kojima su i tri ordena za hrabrost i dva ordena SSSR zbog zajedničkog oslobađanja Smedereva i Beograda sa Crvenom armijom.

Komemoracija i sahrana

Komemoracija povodom smrti Radeta Kevića u organizaciji SUBNOR-a biće održana u ponedeljak, 3. aprila, u 8 časova, u Domu boraca u Zmaj Jovinoj 3. Biće sahranjen u utorak, 4. aprila, na groblju u Donjoj Piskavici kod Banja Luke.

Ovaj ratni veteran privukao je pažnju Novosađana na Vojnoj paradi povodom oslobađanja Novog Sada u Drugom svetskom ratu prošle godine, kada je u svojim invalidskim kolicima sedeo na Keju pored novinara, preko puta ulice i lože sa zvanicama.

- Nije mi žao što nisam bio u loži. Posle je došao predsednik Tomislav Nikolić sa generalima da se pozdravi sa mnom i to mi je drago. Na manifestaciju su me zvali moji drugovi iz SUBNOR-a, a ja kao vojnik uvek volim da posetim ovakve događaje – rekao je tada Kević.

Izvor: www.blic.rs