PALUBA

Vesti => Hrvatska => Topic started by: leut on October 09, 2018, 07:57:17 amTitle: Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada
Post by: leut on October 09, 2018, 07:57:17 am
Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP)

4.10.2018.

Uspostavljanje multinacionalnog središta za obuku u Zadru

[attachment=1]
Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) potpisali su u četvrtak 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije, uz nazočnost zamjenice glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller.

Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga bit će u Republici Hrvatskoj u Zemuniku, a navedenu inicijativu snažno podupire NATO HQ te zapovjedništvo za specijalne operacije NSHQ koji su iskazali i potporu u uspostavi i vođenju tog centra koji će omogućiti i priključivanje drugih saveznica u rad istog. Program nazvan MSAP ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga. Sjedište tog obučnog središta bit će u  93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem, a početak funkcioniranja centra očekuje se u 2019. godini.

Nakon potpisivanja sporazuma, u ime države domaćina nazočnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao:
"Danas obilježavamo značajan dan za sve nas ovdje okupljene. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o multinacionalnom specijalnom zrakoplovnom programu, čiji će biti domaćin u Hrvatskoj, u prekrasnom gradu Zadru, poduzimamo važan korak ka nabavi i daljnjem razvoju sposobnosti Saveza stvarajući tako multinacionalno obrazovno rješenje kao sveobuhvatan okvir suradnje. Posebne operacijske snage Zrakoplovstva su važan i vrlo prilagodljiv element u okviru NATO alata za odvraćanje i obranu."

Ministar Krstičević se također zahvalio zamjenici glavnog tajnika Rose Gottemoeller i Sektoru za investicije NATO-a i NSHQ-u za njihovu posredničku ulogu i kontinuiranu podršku ovom projektu od samih početaka.

"Niti jedna saveznica, bez obzira koliko moćna i velika bila, ne može sama rješavati buduće izazove. Stoga, u ovom razdoblju međuovisnosti, kooperativno partnerstvo nije samo opcija, već nužnost. Stoga mi je posebno drago što ovdje svjedočim punom potencijalu naše suradnje, koji će pružiti prostor dodatnoj razmjeni iskustava i multinacionalni razvoj sposobnosti. Ovim našim zajedničkim angažmanom u duhu pravog partnerstva nastojat ćemo povećati mogućnosti za dijeljenje resursa i znanja te povećati našu interoperabilnost. Multinacionalni pristup u postizanju sposobnosti i inovativna rješenja su u interesu sviju nas", zaključio je ministar Krstičević.

[attachment=2]
Foto: NATO, morh.hr (https://www.morh.hr/hr/)

Vezana tema: Smart Defence - zajednička obuka hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,17739.0.html)


Title: Re: Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada
Post by: Solaris on October 16, 2018, 05:06:16 pm
Tek vidio vijest, znači za ovo dolaze BH helići.
Ajde dobro, onda bi zbilja mogli doći ali vjerovatno neka verzija za obuku.

poz.


Title: Re: Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada
Post by: leut on June 05, 2019, 10:12:10 pm
10.5.2019.

Konferencija MSAP u Zemuniku

[attachment=1]
Konferencija Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviation Program - MSAP) održana je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku od 7. do 10. svibnja 2019. godine.

Na konferenciji su, uz pripadnike oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske kao zemlje domaćina, sudjelovali i predstavnici NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), Zapovjedništva za specijalne operacije – Europa (Special Operations Command, Europe – SOCEUR), predstavnik NATO međunarodnog osoblja (NATO International Staff) te predstavnik Oružanih snaga Poljske u svojstvu promatrača.

Na prvom radnom sastanku Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board - MEB) MSAP-a koji je održan 10. svibnja 2019. izabrani su predsjedavajući MEB-a MSAP-a i direktor MSAP-a. Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora je brigadir Dean Kranjčec, voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Direktor Središta, čije će sjedište biti u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku je pukovnik Tomislav Pušnik, pripadnik Pilotske škole Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zamjenik direktora Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija bit će predstavnik OS Mađarske. Dvije međunarodne pozicije u Multinacionalnom središtu popunit će predstavnici OS Republike Slovenije i Republike Bugarske, a preostalih pet pozicija predstavnici OS Republike Hrvatske.

Članove Međunarodnog upravljačkog odbora pozdravio je direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj te im zahvalio na trudu koji ulažu u realizaciji ovog projekta, istaknuvši kako je riječ o velikom projektu, kojem punu potporu daju i Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. „Očekuje vas veliki posao i uvjeren sam da ćete dati sve od sebe da se on uspješno realizira“, poručio je viceadmiral Hranj.

Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Kranjčec istaknuo je kako će se Odbor sastajati najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće. Odbor nadzire i daje smjernice za rad Međunarodnog središta, a njegovi članovi su predstavnici svih zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju. Kako predsjedatelj Odbora ne sudjeluje u glasanju, iz OS RH je u Odbor imenovan brigadir Branko Tubić iz Uprave za planiranje OS RH.

Pukovnik Pušnik rekao je kako će zajedničkim radom učiniti sve kako bi na najbolji način predstavili sposobnosti Hrvatske vojske i snaga partnerskih i prijateljskih zemalja sudionica MSAP-a.

Tijekom konferencije izrađeni su, a Međunarodni upravljački odbor je potvrdio i dokumente čijim usvajanjem su se stvorili preduvjeti za početak rada Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.

[attachment=2]
[attachment=3]
Foto: HRZ / M. Karačić, morh.hr (https://www.morh.hr/hr/)


Title: Re: Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada
Post by: leut on June 06, 2019, 12:27:40 pm
21.5.2019.

Viceadmiral Colin Kilrain posjetio vojarnu u Zemuniku

[attachment=1]
Zapovjednik NATO-ovog Zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headguarters - NSHQ) viceadmiral Colin Kilrain posjetio je u utorak, 21. svibnja 2019., u pratnji zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga (http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,26692.0.html) brigadnog generala Perice Turalije, vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, u kojoj je smješteno Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (MSAP). 

Tom se prigodom sastao s direktorom MSAP-a pukovnikom Tomislavom Pušnikom, a dobrodošlicu su mu poželjeli i zapovjednik Središta za obuku HRZ-a brigadir Goran Huljev te pukovnik Damir Barišić iz 93. zrakoplovne baze HRZ-a.

Zahvalivši se viceadmiralu Kilrainu na posjetu, pukovnik Pušnik je istaknuo kako je MSAP rezultat zajedničkog napora Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske kao zemlje domaćina, koji je osnovan s ciljem organiziranja i provođenja teorijske i praktične letačke obuke za buduće SOATU helikopterske posade i timove specijalnih snaga.

„Želimo stvoriti uvjete za provođenje zajedničke obuke za pripadnike oružanih snaga više zemalja na jednom mjestu, što će pridonjeti kvaliteti i standardizaciji obuke“, kazao je direktor MSAP-a te dodao kako je interoperabilnost i kohezija helikopterskih posada i timova iznimno važna u zajedničkom uvježbavanju, kao i u realnim situacijama u kojima bi se koristili SOATU timovi.

Prema njegovim riječima, namjera je da u Središte na obuku dolaze i pripadnici drugih zemalja članica NATO-a te da ono u budućnosti postane NATO centar izvrsnosti.

O trenutačnim aktivnostima koje se provode, a vezane su uz organizaciju rada Središta te infrastrukturi, zadaćama zemalja članica, organizaciji i dinamici provođenja obuka prezentaciju je održao pukovnik Ivan Đelagić, voditelj Odsjeka za spremnost i ocjenjivanje u Odjelu A-3 zapovjedništva HRZ-a.

Viceadmiral Kilrain je kazao kako izuzetno cijeni ovaj projekt koji nije važan samo za zemlja članice MSAP-a, nego i za NATO u cjelini. Ukazao je i na potrebu suradnje i razmjenu iskustava i s drugim članicama NATO-a.

U sklopu posjeta viceadmiral Kilrain obišao je i objekte u kojima će biti smješteni pripadnici MSAP-a te polaznici obuke.

Podsjetimo, posjet je uslijedio deset dana nakon prve konferencije MSAP-a, koja je održana u vojarni u Zemuniku 10. svibnja. Na konferenciji su izabrani direktor MSAP-a i predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora (MEB), te su izrađeni i dokumenti koje je potvrdio MEB, a čijim su se usvajanjem stvorili preduvjeti za početak rada MSAP-a.

Foto: HRZ / M. Karačić, morh.hr (https://www.morh.hr/hr/)