PALUBA

Kopnena vojska => Artiljerija => Topic started by: Rade on November 20, 2018, 12:22:33 pmTitle: Samohodna haubica kalibra 155 mm SH-1A
Post by: Rade on November 20, 2018, 12:22:33 pm
Kina je ove godine po prvi put prikazala u javnosti samohodnu haubicu kalibra 155 mm, projektovane na kamionskoj šasiji. Ovaj novi model samohodne haubice primećen je malo ranije, kada se nalazio na testiranju u artiljerijskoj jedinici kineskih oružanih snaga. Zasnovana je naprojektu starijeg datuma, oznake SH-1, koji je bio namenjen uglavnom za izvoz, s tim da je po mnogim pitanjima unapređena. Ukoliko posmatramo koncept oruđa, može se reći da je sličan francuskoj samohodnoj haubici CAESAR. Neki izvori označavaju ovo oruđe kao SH-1A, mada je tačna oznaka još uvek nepoznata. Trenutni status oruđa je nepoznat, ali je sigurno da je proizvedena bar jedna baterija ovih oruđa, koja se koristi za testiranje i evaluaciju.

[attachment=1]

Samohodna haubica je naoružana topom-haubicom kalibra 155 mm, najverovatnije modifikacijom haubice AH-2 155 mm/L52. Oruđe je kompatibilno sa svom standardnom NATO municijom kalibra 155 mm, kao i sa domaćom municijom razvijenom u kompaniji Norinco. U svakom slučaju, haubica može koristiti široki dijapazon municije. Ovaj artiljerijski sistem je sposoban da gađa direktnom i indirektnom vatrom. Maksimalni domet oruđa je do 53 km, ukoliko se koristi municija sa gasogeneratorom. Treba napomenuti da je ovaj domet već bio demonstriran kod modela SH-1. Pored klasične municije, haubica može koristiti i domaću pametnu munciju, izrađenu na osnovu ruskog Krasnopolja. Kina je ovu tehnologiju usvojila krajem devedesetih godina i uspešno razvila sopstvene pametne projektile. Maksimalni domet ovih projektila iznosi 20 km.

Pre otvaranja vatre, sa zadnjeg dela haubice se spuštaju dva oslonca, čime se dobija stabilna platforma za gađanje. Maksimalna brzina gađanja haubicom je oko 4 do 6 projektila u minuti. Vreme prevođenja iz borbenog u marševski položaj je oko jednog minuta, što znači da haubica može da izvrši dejstvo i napusti vatreni položaj pre nego što bi snage nepriajtelja krenule u kontrabatiranje.

Za platformu je izabran novi model kamiona Shaanxi, sa oklopljenom kabinom. U vozilo se može smestiti cela posluga oruđa, koja broji četiri ili pet vojnika. Oklop pruža zaštitu ukrcane posluge od streljačkog naoružanja i parčadi artiljerijskih projektila. Na krovu kabine se može ugraditi teški mitraljez kalibra 12,7 mm.
Title: Re: Samohodna haubica kalibra 155 mm SH-1A
Post by: MOTORISTA on June 07, 2020, 01:04:58 pm
https://youtu.be/BeCVF673k_U