PALUBA

Vojna istorija => Tvrđave => Topic started by: Dreadnought on November 28, 2008, 03:19:02 pmTitle: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on November 28, 2008, 03:19:02 pm
Tragovi istorije


Među više svojih znamenitosti, grad Niš se odlikuje značajnim istorijskim spomenicima. Najpoznatija je Niška tvrđava, simbol grada. Glavna ulazna vrata, oblikovana u kamenu, sa stubovima, kamenim pločama i ukrasnim blokovima na vrhu, nalaze se na obali Nišave sa pogledom na glavni trg grada, Trg oslobođenja. Tvrđava je poligonalne osnove, okružena moćnim kamenim bedemom, sa četiri kapije. Zidovi su od kamenih blokova, visine osam metara, sa ukupnom dužinom od preko dva kilometra. Izgrađena je na prostoru antičkog utvrđenja nastalog još u rimsko doba, korišćenog u srednjem veku, pa i za vreme Nemanjića.

[attachment=1]

Utvrđenje u sadašnjem obliku podigle su Osmanlije (1719 - 1723) po naređenju tadašnjeg sultana Afmet-Hana. U gradnji su učestvovali carigradski kamenoresci i brojni zidari. Tvrđava je služila Turcima kao vojno sedište i utvrđenje, sa luksuznim zgradama, haremima i kupatilima (hamamima) za vojne starešine. Tu su se nalazile i brojne džamije. U tvrđavi su stanovali i pomoćni službenici i zanatlije. Smatra se da je Niška tvrđava jedna od najočuvanijih utvrđenja u ovim predelima. Danas se u tvrđavi nalaze brojni sadržaji: ateljei, izložbene galerije, iskopine i spomenici, stare i nove građevine, kafići, a najznačajnija je Letnja pozornica s više hiljada mesta, na kojoj se održavaju raznovrsni kulturni događaji, kao što su horske svečanosti, filmski festivali, džez festival i niz drugih priredaba (žurke). Niška tvrđava je kulturno dobro grada od velikog značaja.

U gradskom okruženju nalazi se jedan značajan spomenik - Ćele-kula. Nastala je tokom Prvog srpskog ustanka, posle bitke na Čegru, udaljenom osam kilometara od Niša. Te 1809, junak i vođa ustanka, vojvoda resavski Stevan Sinđelić, našao se u turskom okruženju, bez pomoći okolnih ustaničkih odreda. I kada su Turci prodrli u šanac, ispalio je hitac iz svoje kubure u magacin baruta. Eksplozija razara šanac ispunjen Srbima i Turcima i strada više hiljada boraca. Huršid-paša, u cilju odmazde i da zaplaši hrišćansku raju, ozida četvorougaonu kulu od kamena, greda i maltera, dužine i visine približno četiri metra, u koju su ugrađene 952 lobanje srpskih ustanika.

Kula je smeštena usred ravnice, pored puta za Istanbul i govorila je o turskoj surovosti - simbolu stradalaštva, legenda koja hrabri na otpor. Po oslobođenju Niša (1878) izgrađena je nadstrešnica nad kulom radi zaštite od nevremena. Kasnije je podignuta kapela nad čitavom građevinom (arhitekta Leko). Posle više rekonstrukcija i obnova, kapela je dobila današnji izgled. To je lepo izgrađena građevina u obliku krsta, sa ukrasnim vratima i kupolom sa kamenim rozetama. Oko kapele je uređen prostor, a ispred ulaza smeštena je bista Stevana Sinđelića. U kuli se danas nalazi 59 lobanja hrabrih junaka sa Resave, na uvid brojnim posetiocima. Kula je značajan spomenik hrabrosti i rodoljublja, simbol grada Niša.

Izvor: Danas online


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on August 19, 2009, 10:59:08 am
Мало да прокоментаришем слику уз овај текст, кад већ то није нико од оних који живе у Нишу. На слици је главни улаз у Тврђаву, тзв. Стамбол капија. Лево, по средини очишћеног дела бедема је тзв. Београдска капија. Иначе постоје још и Видина капија и још једна чије сам име заборавио. Тврђава је све до 50.и неке године прошлог века  била војни објекат недоступан грађанима. Тада је предата гарду Нишу. Преуређена је у парк, а објекти у њој или као административни објекти (мислим да је ту архив града) и угоститељско-туристички.

Бедем, лево од улаза на слици, до 1971.године је био прекривен земљом у висини преко 2м (то се делимично види на бедему са десне стране). Тада су га бригадири, бригада "НОВОСТИ", учесници ОРА НИШ-71, скинули. На том бедему је, непосрено са леве стране капије која се види на слици, практично на крову зграде хамама (уочавају сењегове куполе између древћа и бедема), био бетонски базен који су направили Бугари током купације у време 1. светског рата.Током скидања земље са бедема нађени су разни делови војнчке опреме из тог доба, чак и муниција (турска).У време док је трвђава била војни објекат амам је служио за купање војника нишког гарнизона.Сада је то ресторан, одмах на улсаку у тврђаву.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vathra on August 19, 2009, 11:25:00 am
Mali OT, na Kalemegdanu su postavili izložbu slika sa tvrđavama iz Srbije - 1-3 fotografije iz raznih uglova (i iz vazduha), i kratak opis i istorija tvrđave.
Mislim da ima 15-ak tvrđava. Vredi videti.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 29, 2009, 01:34:11 pm
Niška tvrđava je gradsko utvrđenje u centru Niša na desnoj obali Nišave, koje ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi.

Pripada najstarijim i najvrednijim kulturnim spomenicima i jedan od najprepoznatljivijih simbola Niša. Preteču Tvrđave na današnjem mestu predstavlja logor rimskih legionara, a pre toga je možda ovde egzistiralo naselje Kelta.

[attachment=1]

Današnje utvrđenje je artiljerijskog tipa i podigle su ga Osmanlije u periodu od 1719. do 1723. godine na prostoru antičkog i srednjevekovnog utvrđenja. Po svom današnjem stanju, spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

[attachment=2]

Kao i svako artiljerijsko utvrđenje, današnja Niška tvrđava ima poligonalnu osnovu sa četiri velike kapije (Stambol, Beogradska, Jagodinska i Vidin) i osam bastionih terasa. Sa bedemima dužine 2.100m koji su široki 3m,a visoki 8m tvrđava zahvata površinu od preko 22ha. Tokom svoje istorije, nalazila se u posedu mnogih država, počevši od Rimljana čiji se car Konstantin rodio nedaleko od današnjeg Niša, preko Stefana Nemanje koji je u njoj neko vreme držao svoju prestonicu krajem XII veka do Osmanlija koje su je zauzele 1395. godine.

[attachment=3]

Dolaskom Slovena na tle Niša, prestaje antičko počinje srednjevekovno doba. Neposrednih izvora o slovenskom osvajanju Niša nema. Tek od X veka na osnovu spisa se može zaključiti da niško utvrđenje poseduje karakteristike srednjevekovne tvrđave. Osim pisanih izvora niška Tvrđava je predstavljena na jednoj vojnoj karti Balkanskog poluostrva iz prve polovine XV veka. Ostaci srednjevekovnog zida niške Tvrđave, potvrđeni su novijim iskopavanjima.

[attachment=4]

Turskim osvajanjem grada Niša u XV veku, Tvrđava je ulazila u sastav državnih građevina koje su služile sultanu. Početne radove na Tvrđavi, Turci su izgleda preduzeli 1660 godine. Čelebija je iste godine zapisao da je "gradska tvrđava sagrađena od kamena usred šehera kao kakav han". Marta 1689. godine neposredno pred austrijskim osvajanjem grada, Turci su Niš utvrdili zemljanim utvrđenjem sa palisadom i jarkom. Osvojivši Niš Austrijanci su 1690. godine na ostacima srednjevekovnog utvrđenja, sagradili dva jaka bastiona po projektu italijanskog inženjera Peronija, nazvavši ix car Leopold i carica Leonora.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 29, 2009, 01:42:03 pm
Današnja niška Tvrđava podignuta je tek na izgrađenom Hisaru. Nepunih šest meseci od završetka radova na Hisaru, sultanovom poveljom od 19 februara 1719. godine odlučeno je da se u Nišu izgradi jaka tvrđava. Radovi su otpočeli u proleće iste godine po projektu pomenute braće, turskih lagunaša. Bilo je predviđeno da se objekat završi za tri godine. Angažovano je 40 carigradskih kamenorezaca a bedem je zidalo 400 zidara. Kamen se vadio iz kamenoloma kod Huma, Kamenice i Niške Banje.

[attachment=1]

Izgradnja

Početkom XVII veka posle povlačenja Austrijanaca iz Niša, izdata je sultanova povelja o utvrđenju ovog grada. Urađen je i plan utvrđenja koji su načinili braća Mehmed-aga i Mustafa-aga, koji su došli iz Sofije. Radovi su započeti ali ne i dovršeni.

Gubitkom Beograda 1717. godine u austro-turskom ratu, sedište pašaluka je premešteno u Niš. Za smeštaj vojske izgrađeno je 1718. godine novo utvrđenje Hisar, za razliku od projekta Hisar je bio većih dimenzija i imao je oblik trougla.

[attachment=2]

Tvrđava je građena po ustaljenim sistemima bastione trase. Poligonalnog je oblika sa sedam nejednakih strana. Ulazni deo je spušten sasvim uz most, a istočni i zapadni bedem pružaju se pod uglom udaljavajući se od Nišave. Oba ova bedema, završavaju se snažnim bastionima. Severozapadni deo bedema prema gradskom polju, polukružnog je oblika prelomljenog sa četiri veća bastiona. Ukupna površina kamenih blokova uzidanih u bedem iznosi 321.328 m2, visina bedema je 8 m, prosečna širina 3 m, dok je ukupna dužina 2.100 m.

[attachment=3]

Bedemi Tvrđave zajedno sa još neistraženim ostacima ranijih epoha, čine značajan spomenik kulture stavljen pod zaštitu zakona maja 1948. godine, a 1979. godine Tvrđava je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja.

[attachment=6]

Pod tvrđavom se nalazi veliki broj  laguma koji su postojali još u rimsko doba i da su se u njima, od progona, krili hrišćani. Izvesno je da su se koristili i u vojne svrhe. Turci su posebno vodili računa o njima, a mnoge su i sami izgradili. U turskim spisima iz doba građenja niške Tvrđave nabrojani su poimence lagumdžije, ljudi koji su dovedeni iz Carigrada kako bi bili na raspolaganju graditeljima utvrđenja. Nakon što je Niš pao u ruke Austrije, lagume je gradio baron De Moresa, čovek koji je takođe zaslužan i za građenje beogradskih laguma.

[attachment=4]

Podzemni hodnici idu od centra Niša ka periferiji. Neki prolaze i ispod korita Nišave, a jedan od njih vodi i do brda Vinik, koje se prostire severozapadno od grada. I danas su uočljivi izlazi iz ovih hodnika, a upravo kroz njih je u vreme Čegarske bitke prošla turska artiljerija i pojačanje od 20.000 vojnika koje je napalo desno krilo Sinđelićevog šanca na Čegru.

[attachment=5]
 


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 29, 2009, 01:50:02 pm
Unutrašnjost tvrđave

U tursko doba unutašnjost Tvrđave je bila izgrađena objektima u dve celine: carska mala i Edirne Bali-mala (unutrašnja varoš). Prema zapisima, kao objekti dominirali su Pašin konak, komanda turskog garnizona, Sahat kula, Bali begova i još 9 džamija i drugi stambeni, javni, verski, ekonomski i vojni objekti od kojih su i danas sačuvani.

Od sačuvanih objekata u tvrđavi dana postoje

Arsenal – Skladište oružja i municije, korišćeno za opravku i izradu vojnih materijala. Nalazi se kod Stambol kapije. Prema turskom natpisu iznad lažnih vrata, izgrađen je 1857.godine po završetku Krimskog rata, za vreme vladavine sultana Abdul-Medžida Prvog.

Hamam – Najstariji sačuvani turski objekat u Nišu izgrađen 1498.godine. Voda je dobijana iz Nišave uz pomoć drvenog vitla sa posudama, kojima je voda zahvatana iz reke i glinenim ukopanim cevima dovođena do hamama. Kasnije je filtrirana u rezervoaru i jednim delom hladna, drugim zagrejana stizala u kupatila.

[attachment=5]

Bali-begova džamija – Smeštena je u centralnom delu Tvrđave. Zadužbina je Bali-bega. Pominje se prvi put u popisnom turskom defteru 1521-1523 godine. Pored džamije postajla je i biblioteka.

[attachment=1]


Tu su još i ostatci Mezulane (turske poštanske stanice), Barutane ( vojni objekti za smeštaj vojske i municije), Hapsane (zgrada zatvora) i zgrada Istorijskog arhiva izgradjena posle oslobođenja od Turaka.

Mezulana
[attachment=2]

Hapsana
[attachment=3]

Barutana
[attachment=4]


Izvor i literatura:

- www.naissus.info
-Enciklopedija Niša, Gradina , 1995. god.
-Spomenici kulture u Srbiji: Niška tvrđava (SANU)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 03, 2010, 04:41:51 pm
Kapija Niške tvrđave ...


[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on April 29, 2011, 07:54:21 pm
Isto to, samo iz drugog ugla ...


[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on April 29, 2011, 09:34:14 pm
Негде сам овде већ нешто написао о мом доживљају нишке тврђаве. Рођен сам у том граду средином 50-тих и памтим гвоздени мост испред тврђаве. Садашњи мост је подигнут 1962. или 1963. године. Тврђава је све до краја 60-тих, бар делом била војни објекат. Заправо, отворена је за грађанство тек почетком 50-тихали је све до краја 60-тих остало војних објеката у њој. У једном објекту у дубини (на тлоцрту тврђаве је уцртан тај објекат у северном делу, тачно на линији са главним улазом - Стамбол капијом) био је отворен неки пионирски парк или тако нешто. Ту су приказивани филмови и одржаване неке приредбе за децу. Чак је био постављен и један авион. Сада то користи градско зеленило. Амам је био кафана, односно спремиште за летњу башту која је отварана испред њега. Пре тога био је купатило у коме се купала војска нишког гарнизона.

На фотографији тврђаве из данашњих дана лева страна бедема, део иза амама, је очишћен од земље и доведен у првобитно, стање. Као бригадир ОРБ "Новости" радио сам месец дана на рашчишћавању тог дела бедема. Заправо, моја бригада је то започела и обавали најтеже физичке послове. Скинули смо слој земље и камена од око 2-2,5м дуж целог тог бедема, и повадили корење дрвећа које је ту било израсло. Чак су и куполе амама биле затрпане земљом. На врху купола (насутих земљом) је за време бугарске окупације у 1. светском рату био изграђен базен  (мали - 5х10м). Тај базне смо прво откопали, па га разбили и комаде бетона и шут скелом спустили на тло. Током копања смо наилазили на муницију - сједињени метак. Неки су имали на данцету натпис на арапском, неки српском. Командант бригаде, иначе шеф новинар - дописник "Новости" из Ниша (Стојан - Столе, заборавио сам презиме) није дао да ми то узмемо тако већ је повадио зрна из метака и барут просуо. Пробали смо да ли гори и горео је - после 100 година.

На улазу у тврђаву, изнад врата стоји натпис исписан арапским писмом који сведочи о томе ко је и када градио тврђава и наравно у време ког султана је то било.

Са  северне стране, односно кроз Видин капију је вероватно наком 1. светског рата уведене  пруга - индустријски колосек којим је довожена војна опрема. У том делу су били артиљеријски магацини. Памтим утоварне рампе изграђене у ту сврху, па и војнике који чувају стражу испред магацина.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on April 29, 2011, 11:51:10 pm
[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on April 30, 2011, 05:15:31 pm
Занимљиво. Нисам ово до сада видео. Имали и остатак тврђаве?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on April 30, 2011, 07:11:52 pm
Prethodna slika Dzumba je sa zida facebook stranice Istorija Niša ima dosta starih i zanimljivih fotografija a ti si rodjeni Nišlija pa vidi  :)  evo jos dve [attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on April 30, 2011, 09:12:33 pm
Нешто сам се одродио. Брат ме стално критикује да ем не долазим, ме се не јављам. Ето, ни нишке сајтове не пратим. У сваком случају хвала.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 05, 2011, 04:12:26 pm
evo jos dve

Ta je fotografija je iz perioda kraljevine kada je u njoj bila smštena vojska. Bila je to "Nemanjića kasarna" kako i piše na tabli iznad ulaza.

Evo još jedne fortografije ulaza i natpisa, uz dodatak još jedne table. Malo je mutno i ne vidi se dobro, ali u pitanju je i artilljerijski puk, izgleda 10.ap.

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Topola on September 06, 2011, 10:04:48 pm
Isto to, samo iz drugog ugla ...

[attachment=1]

баш као што каже Дреднот, исто то, само из другог угла....

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 10, 2012, 12:16:15 pm
http://www.youtube.com/watch?v=CjQ1ytmOyo0


http://www.youtube.com/watch?v=DsAewV--O2g


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 15, 2012, 04:08:26 pm
Ево две моје слике нишке тврђаве. Сликано 1978. или 1979.године.

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 15, 2012, 04:24:33 pm
Још две моје фотографије објеката у унутрашњности тврђаве:

Бали-бегаова џамија ( да то није задужбина оног "Бали-бега" из актуелне сереије о Сулејману величанственом јер се у серији наводи да је из Смедерева)

[attachment=1]

Споменик у част ослобођења Ниша од Турака 1877.године (сликано са леве стране споменика). Израђен је у облику пушчаног метка.

[attachment=2]

Споменик данас овако изгледа:

[attachment=3]

Ова слика је преузета са: http://www.gradnis.net/slike/slike-naseg-grada/niska-tvrdjava/Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 15, 2012, 11:13:14 pm
kako li ja ne vidoh do sad ovu temu... :zid

elem, kao rodjeni nislija imam sta da kazem.

prvo, na jednoj od prvih slika pise da su to ostaci beogradske kapije. nije tacno. to je vidin kapija. beogrdska kapija nalazi se levo od glavne staze kroz tvrdjavu, nekih 300m od stambol kapije (ako ima i toliko). zatvorena je sa spoljne strane cvetnom pijacom, a saunutrasnje se vidi samo ulaz izmedju silnih kafica. tokom leta sluzi kao bina za razne pevaljke i "d.j"-eve :zid inace preko nje ide staza po kojoj se moze doci do glavne, stambol kapije. vidin kapija je na severu pored ulaza za vozila (ima i metalna kapija koja se na zalost nikad ne zatvara pa preko leta ima vazdan djilkosa sa kolima koje mrzi da protegnu noge 2-3minuta, a i da se pokazu :zid). jagodin kapija nalazi(la) se prema teniskim terenima i njeni ostaci se takodje vide.

nije pomenuto da ima i nekoliko (mislim 10tak) poternih kapija. sve su danas zazidane ili zatvorene.

lagumi. ima ih, i to se zna, ali nisu dostupni javnosti. navodno su bila tri velika izlaza. jedan je vodio na mithad pasinu tabiju (na vinik), i on je (prema kazivanju cika seleta koji odrzava spomenik na cegru) unisten prilikom izgradnje auto puta. ulaz mu je iz pasinog konaka. drugi je vodio ispod centra grada pravo na markovo kale (gde takodje ima ostataka nekakvih magaza). ne znam sta je sa njim i ne znam mu tacnu trasu. ulaz je bio iz poterne kapije, zazidano pocetkom 80tih. treci je navodno vodio na brdo kamara iznad medijane i dalje ka selu koritnjak. navodno je i tu nekakva rusevina, ali ja nisam mogao da je nadjem. moguce je i da je to na delu koji je drzala vojska, a na koji, jelte, nisam imao pristup. ispod same tvrdjave postoji splet hodnika u koji se ulazilo iza danasnjeg planinarskog doma. cuo sam pricu da je tu krajem 30tih godina usla vojna patrola sa psima i da se niko nije vratio. posle par dana otisla je idruga patrola, od koje se vratio jedan vucjak bez noge. iako je ovo verovatno samo prica, ulaz je zatrpan kad ej vojska napustila tvrdjavu (1956. ako me secanje dobro sluzi). inace, ono na slici sto se naziva lagumom to nije. to je jedna podzemna prostorija velicine 7x15m (otprilike) u koju nije pametno ulaziti zbog "nagaznih mina" ;D po gradnji treba da je kasnorimske "proizvodnje". inace malo iznad tog ulaza je i ostatak glavne rimske ulice. rimskih ostataka ima i na ulazu, gde su kafici. kafici su inace smesteni u magazama, magacinima.

sama dzamija imala je minaret, koji je nastradao u americkom bombadovanju '44. moj deda obren je pricao da je bomba pogodina vrh minareta i raznela ga, a sama dzamija je ostala prilicno citava. u isti mah stradala je dzamija koja se nalazila u sumatovackoj ulici, ciji se ostaci (minaret) i dan danas tu nalaze.

kad smo vec kod seksplozija. severno do dzamije, gde je sada arhiv, u to vreme nalazile su se nekakve radionice. bile su dve zgrade. uglavnom, posle oslobodjenja '44. u tim zgradama bio i moj deda obren. jedno vece njegov drug iz spavaone (rekao mi je ime ali sam ja zaboravio, a nije ni vazno) pozvao ga je da se prosetaju bedemom. kako je bio umoran, odbio je i otisao da spava. posle nekih pola sata zacula se strahovita eksplozija. on je zgrabio sinjel i cebe i izleteo napolje, kao i ostala vojska. dok si oni istrcali kamenje je popadalo i nikom nista nije bilo. sta se desilo: taj covek je zaista otisao u setnju bedemom. medjutim, na mestu gde se danas nalazi sank letnje pozornice nalazio se nekakav magacin municije ili eksploziva. kako nije bilo struje, on je verovatno upalio fenjer i na neki nacin je sve odletelo u majcinu. poginuo je samo taj lik i strazar na bedemu. ako se pogleda sa mosta ili sa keja, kod gusara se vidi razlika u boji kamenja . plus, ima po jedan red nekog crvenog kamena koji oznacava da je to kasnije dogradjeno. ne znam kad je to sredjeno, ali smo mi posle 2000. nalazili u tvrdjavi bugarsku municiju s kraja 30tih godina. i da, dzumba, barut je bio ispravan. takodje smo nasli i dve nemacke minobacacke mine od 60mm (otprilike, nismo merili), koje su iz bezbednosnih razloga odnete na aerodrom (plan je bio da se stave u spomen sobu brigade. da li su tamo zavrsile ne znam). takodje i dve topovske granate, jedna 37mm i jedna 47mm (obe su kod mene, delaborisane). i njihov eksploziv je bio ispravan posle toliko godina lezanja u zemlji.

iznad arhiva napravljen je drveni mostic kojim se ide na gradsko polje. levo i desno od njega nalaze se prostorije sa hodnikom okolo. navodno su to bile prostorije za strazu. u jednom od tih hodnika nalazio se veci broj nekakvih spomen ploca, koje su intervencijom zaljubljenika u istoriju (a uz pomoc tamceta jkp medijane) sklonjene u dvoriste narodnog muzeja. inace ove prostorije sluze kao javni wc, na bruku i sramotu svih nislija :zid. medju kamenjem u jednoj od njih nadjeno je i nekoliko nemackih metaka iz 1917. jedan je kod mene i ima zrno ko nase za ap, nema boat tail. u prolazu pored leve strazare koji vodi na terene u rovce ima jedna bocna prostorija za koji ne znam cemu sluzi. u njoj su 1995. satanisti zrtvovali jedno cigance. velika se frka bila digla oko toga. tad su pozatvarani svi preostali prolazi osim glavnih (i onih za koje nadlezni nisu znali ;D). desno od mosta i dalje od strazare ima prolaz kroz bedem koji je propisno urastao u zbunje i pitanje je da i bi ga i ja danas nasao. uglavnom, iz rovceta je bedem probijen, nije "fabricki" takav, i ide se u cik-cak. (ovo znanje mi je dobro posluzilo da upadam na nisomniju kad su zatvarali celu tvrdjavu, pa sam cak uveo i 10tak omladinaca iz inata ;D) tu smo nasli jedan cudan "ekser" od oko 30cm (moze biti da je to i kamenorezacki spic ???) i ostatak od jatagana (steta sto je polomljen, imao je lepu saru).

od spomenika kralju milanu levo vodi staza koja ide na bedem. u samom cosku te staze podignut je pre 7-8 godina novi zid pod nekim cudnim uglom. a podignut je jer se na otprilike 3m od vrha nalazio otvor velicine ~80x50cm. uz pomoc konopca njime se moglo uci u unutrasnjost bedema prema cvetnoj pijaci. iskreno, nije bilo bas svejedno igrati se indijane dzonsa :angel: nedovoljna duzina konopca sprecila nas je da sidjemo u sam bedem, ali ono sto se odatle moglo videti je povelika prostorija neravnog poda i nekakva gomila kamenja u drugom kraju. sta je to, gde mu je pravi ulaz, i koja mu je namena, pojma nemam... inace imao sam odlican plan tvrdjave, ali mi je ostao kod jednog prijatelja iz vrnjacke banje sa kojim sam izgubio svaki kontakt (jefto, ako ikad procitas ovo javi se ;D ekipa je jos ludja nego tad ;)).

ako se setim jos nesto napisacu kasnije...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 16, 2012, 12:34:11 pm
Да управу си, ово нису остаци Београдске већ Видин капије.

[attachment=1]

Београдска капија се види на следећој слице у горњем десном углу. Иначе, фотографија приказује поглед на утрашњост тврђаве са главне, Стамбом капије. бедем између те две капије је потпуно очишћен. То је тај потез на коме сам и ја пре 41 године радио на рашчишћавању бедема. И то је тај хамам чији сму куполу оштетили мој кум и ја. Наравно не намерно. Простор између хамама и бебедма је био засут земљом,а на врху је био базен изграђен у време окупације у Првом светском рату.

[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 01:38:47 pm
beograd kapija

[attachment=1]

evo je iz vazduha (rekao bi da je slikano sa ambasadora), vidi se levo od stambol kapije. inace i samom cosku (u senci) je mesto gde je taj novi zid o kom sam pricao.

[attachment=2]

na ovoj slici vidi se razlicita boja kamena ugradjenih u bedem. to je taj deo koji je leteo u vazduh u eksploziji koju sam pomenuo.

[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 01:54:11 pm

[attachment=1]

ovaj prolaz bi trebao da bude za u rovce. tu na sredini sa leve strane je prostorija za koju ne znam namenu. verovatno neka strazara. inace u rovcetu postoji spomenik koji je podignut rodoljubima streljanim tu u I sv ratu od strane bugara. imao je i lepu bronzanu plocu, koja je zav rsila znate svi kako (doduse jako davno). pokusacu da nadjem sliku tog spomenika, a ako ne uslikace se...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 16, 2012, 02:05:59 pm
Земљаче, г де нађе оне километарске линкове? Што једноствано не копираш слику (на свој рачунар) и онда је пребациш овде. То је минут посла.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 02:17:04 pm
zato sto ne znam kako da ih smanjim na meru da mogu da stanu dole u atacment :zid :zid :zid


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 16, 2012, 02:28:56 pm
Слике са сјатова су обично већ смањене.

Предлажем ти да инсталираш неки од бесплатних прегледач слика који имају опцију брзог и једноставног смањивања слика на задату величину (можеш да бираш). Ја користим FastStone: http://www.faststone.org/download.htm


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 02:47:09 pm
нека неко од модова среди ово. немам више живаца да се зезам са овим графичким фајловима. неће да прихвати слику у јпг формату а каже да може. >:(

иначе ово доле је београд капија изнутра.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on December 16, 2012, 04:28:53 pm
Sredio sam ovaj put ja, ali nije rešenje da se pravi nepotreban poasao moderatorima.

Evo laganog uputstva (http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6148.0) za postavljanje fotografijja, nije teško, treba samo malo volje.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 05:55:24 pm
dred, blagodarim, no nije tu problem. ne znam kako ih smanjiti na velicinu koju je moguce okaciti u atacment (600kb ako se dobro secam). na ovom zadnjem postu slika koja je druga od ove tri gornje nije htela da se otvori jer trazi jpg format, a slika i jeste u jpg. dzumba mi je poslao ovo programce koje cu da procim kasnije.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: kumbor on December 16, 2012, 06:08:24 pm
To što neće da prihvati fotku u poznatom formatu je bag u softveru foruma. Ja sam do skora ponekad imao isti problem. U poslednje vreme to se ne događa, što valjda znači da je problem zakrpljen.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 06:13:31 pm
eto meni se danas desilo :komp

evo kako je bilo nekada...
[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 07:50:14 pm
ovu sliku i ja vidim prvi put. verovatno je slikana jos u tursko vreme ili neposredno po oslobodjenju. vidi se da je ispred kapije rov, koga odaaaaavno nema. tu je ulica.

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 16, 2012, 09:37:16 pm
ne rekoh, ovo bi trebalo da je beograd kapija. taj deo se sada ne vidi jer je zaklonjen cvetnom pijacomm i drvecem.

inace zaboravio sam jos nesto. grad je sem tvrdjave imao i spoljni odbrmabeni jarak. turci su drzali nekoliko tacaka kao kontrolu ulaska u grad, a tu su naplacivali i tzv. tosarinu - pijacnu taksu. jedno takvo mesto nalazilo se na stambol kapiji (nije to stambol kapija same tvrdjave, vec deo grada kod bolnice). taj deo se i dan danas zove trosarina, i upravo to je razlog zasto je tu podignuta cele kula. drugo takvo mesto je poznato kao "mali pijac" ili pirotska rampa. tu je sada makova pumpa. pored njih, postojale su trosarine kod danasnjeg crvenog pevca i kod palilulske rampe.

pored ovoga, kroz grad je prolazio odbrmbeni jarak koji se punio vodom iz nisave. prvi, stariji, izgradjen jos pre tvrdjave, je isao od jagodinmalskog mosta otprilike trasom ulice ka pozorisu, odvajajuci tako secer malu od zumbul male. tu je skretao ka gradskoj skupstini i dalje prema sabornoj crkvi. od crkve je isao prema trgu vojske i opet se ulivao u nisavu. drugi je bio pocet da se radi ali nika nije u potpunosti zavrsen. isao je otprilike od gradske toplane, prema cairu (gde je uzimao vodu sa nekoliko potoka), zatim preko palilulske rampe prugom do pirotske rampe, gde se gubio u raskvasenom terenu preka starom koritu nisave. realizacijom vinterovog regulacionog plana (koji je napravljen odmah po oslobođenju od turaka) mnoge ulice u gradu su proširene, ispravljene i prosečene nove i unutrašnji i spoljašnji jarak su zatrpani. inace, preko malog kanala bilo je mnogo cuprija koje su omgucavale zivot grada.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 17, 2012, 10:40:58 am
Zar starije Nišlije nisu više koristile naziv "Niško kale" nego tvrđava?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 17, 2012, 04:36:48 pm
kale (naglasak na E) je turski izraz i bio je rasiren u celoj juznoj srbiji. no koriscen je i naziv grad (otud topovi gradlije), dok su naseljene mahale oko tvrdjave nosile ime varos ili carsija.

inace topovi gradlije, koje su nemci zaplenili u tvrdjaviTitle: Re: Niška tvrđava
Post by: oficir neaktivne rezerve on December 18, 2012, 09:15:30 am
Znači tzv. gradska (bedemska artiljerija).

Topovi su zaplenjeni i odneseni ili su imali nekakvu drugu sudbinu.
Ima li podataka o proizvođaču i tipu?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 18, 2012, 04:19:55 pm
nemam pojma sta je bilo sa tim topovima. verovatno su odneseni, trebalo je nemcima kvalitetnog materijala. a verovatno su i bili njihove proizvodnje.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: rcopec on December 20, 2012, 02:37:20 pm
Ako je netko od zainteresiranih za temu o niškoj tvrđavi propustio članak objavljen u lokalnom "Niškom vesniku" br. 64 iz svibnja/maja 2010., vjerujem da ovaj privitak neće biti viška:
Na žalost, zbog formata novina nisam mogao drukčije preslikati članak, ali vjerujem da neće biti problem "spojiti" ga:

[attachment=1]
[attachment=2]

Inače, zanimljiv je povod nastanku ovog članka. Naime, u pokušaju da atribuiram mjesto na kojem su snimljene fotografije iz albuma nekog zrakoplovca, jedan od temeljnih "toponima" bila mi je crkva u pozadini tih snimki. S obzirom na neke druge indicije sumnjao sam na Niš, no kako nisam uspijevao "izguglati" ništa što bi upućivalo da se ova doista nalazi(la) u Nišu, obratio sam se za pomoć kolegi, potpisniku članka, inače rođenom Nišliji. No, ispočetka ni on nikako nije uspijevao povezati tu crkvu s Nišom. Ipak, nakon kopanja i konzultiranja u tamošnjem arhivu, naposlijetku je došao do zanimljivog saznanja (vezanog za eksploziju iz 1946., a koja je već spominjana u ovom topicu). Pa ga je to ponukalo da to pretoči u ovaj, posebice za lokalne ljubitelje povijesti, zanimljiv članak ...  

R. Čopec    


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 20, 2012, 06:48:24 pm
Хвала Роцопец!

Да, и ја памтим порушени део бедема према Нишави који се види на снимку у доњем тексту. То је поправљено негде средином 80-тих година. До тада се није могло иће ободом бедема на тој страни. Већ сам у једној другој теми помињао војне магацине и индсутриски колоске који је улазио у тврђаву код Видин капије. Памтим и војиника - стражара код магацина који су ту били. То је било све негде до краја 60-тих година. Војска јесте предла тврђаву цивилима, али је те магацине задржала скоро још 20-так година. Касније је те магацине користило градско зеленило или комунално предузеће надлежно за одржавање. Негде имам и фотографије унутрашњности тврђеве из мог детињства (почетак 60-тих), али ко ће то сада наћи.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 20, 2012, 06:59:26 pm
Матеј Хуго Обелић који се помиње у тексту је је службовао  на нишком аеродорму у време када је и мој отац тамо прешао (од јуна 1939. до септембра 1940.), у 5. ваздухопловну базу. Врло је могуће да су се познавали, мада је мој отац био подофицир - наредник.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 21, 2012, 02:22:31 am
dzumbo, pre ce biti da je nesto ranije popravljen bedem. ja sam '76. godiste i ne pamtim tu rupcagu. a pamtio bi je sigurno jer me je deda cesto vodio u tvrdjavu ko klinca. pamtim i 3-4 djuleta od "gradlija" iza arsenala, obozavao sam da ih otkotrljam gore ka cesmi i pustim da se skotrljaju nazad. takodje nas je neki njegov prijatelj uvodio u poternu kapiju odma desno od stambol kapije ka letnjoj, odatle se islo pravo do nisave a levo u bedem gde je bio neki hodnik. sa leve strane bile su neke prostorije velicine zatvorske celije. znam da smo tu samo provirili i da je on rekao da nije pametno da ulaze dalje "da se dete ne plasi". a jeste bilo jezivo, pogotovu klincu koji je jos verovao u vestice i baba roge :) 80tih je prvo zazidan prolaz, a kasnije postavljena i metalna vrata jer su se u tu rupu sklanjale skitnice.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: rcopec on December 21, 2012, 03:44:06 am
Матеј Хуго Обелић који се помиње у тексту је је службовао  на нишком аеродорму у време када је и мој отац тамо прешао (од јуна 1939. до септембра 1940.), у 5. ваздухопловну базу. Врло је могуће да су се познавали, мада је мој отац био подофицир - наредник.

Tek promoviranom ppor. Obeliću je očito u Nišu bila prva služba u VV-u poslije školovanja. Srećom, ostavio je razmjerno bogat album u kojem je i dosta fotografija s Medoševca iz tog doba. Pa da ne spamam(o) dalje ovaj topic, slobodno mi se javite pp-om ili e-poštom; možda na nekim fotkama mogu pronaći i vašeg oca, a usput si možda uspijem(o) preciznije atribuirati i poneku od tih fotografija.   


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 21, 2012, 07:27:36 pm
Moguće da je poravljen ranije, 70-tih godina prošlog veka. Kao kroz maglu se sećam radova,ali ne mogu da stvorim predstavu kada je to tačno bilo. Pre 1971. godine, kada sam bio na radnoj akciji na Tvrđavi, nije sigurno.Tada je očišćen bedema sa leva strane Stambol kapije.

Inače, u severnom rovu Tvrđave, prema Elektronskom fakultetu, bila je nekada spomen ploča streljanim i vešanim rodoljubima, ustvari zarobljenicima iz Topličkog ustanka 1917.godine.  Streljale su ih bugarske okupacione vlasti, baš na tom mestu gde je bio spomenik (videli su se rupe od kuršuma na samom bedemu) tokom 1917.godine, dok su neki obešeni u samoj Tvrđavi ili u gradu. Ne znam šta je danas sa tim spomenikom. Do spomenika (rova) je vodio podzemni prolaz iz same tvrđave. Na ulazu u taj prolaz je bila tabla sa natpisom "Kapija smrti". Jednom prilikom sam sa decom iz osnovne škole išao tamo da položimo cveće, verovatno za neku godišnjicu Topličkog ustanka.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 21, 2012, 09:14:45 pm
споменик постоји и до њега се може лако доћи, обзиром да је пре неку годину очишћено жбуње из ровчета (тад пронађоше и неко сакривено оружје ту). једино недостаје бронзана плоча, која је још дааавно украдена (мислим још у другом рату да су је бугари макли)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 22, 2012, 01:08:00 pm
Има ли нека фотографија?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 22, 2012, 06:14:29 pm
iskreno nisam ni trazio. ako se ne pojavi u skorije vreme sad kad idem za nis za raspust uslikacu ja. to bar nije tesko.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Solaris on December 23, 2012, 02:51:31 pm
Sa panoramio.

[attachment=1]
[attachment=2]
poz.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 23, 2012, 03:28:35 pm
Да то је тај споменик. Хвала Соларис на труду. У пизадине споменика, на зуду бедема виде се трагови куршума.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 23, 2012, 05:47:51 pm
da. vidi se mesto sa kog je skinuta bronzana ploca.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on January 01, 2013, 11:06:06 am
Ova fotografija je potpisana : "Niš, 23.08.1934. godine"

Izgleda da su bili nekakvi radovi na tvrđavi u tom periodu.

[attachment=1]Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on January 01, 2013, 06:28:39 pm
Не личи ми на тврђаву. Материјал је цигла и зграда је релативно висока.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: kumbor on January 01, 2013, 08:25:37 pm
Нишка тврђава је колико знам од тесаног камена, па ово тврђава не може бити.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on January 02, 2013, 10:24:57 am
 :)  Nisam obratio pažnju, hvala.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on January 03, 2013, 06:56:01 pm
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on January 03, 2013, 07:30:50 pm
Na prvoj slici je "Beogradska kapija", a na drugoj, glavna, "Stambol kapija".


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vizant on January 03, 2013, 10:31:45 pm
Evo i ja kao sudjeni Nislija da dodam neku...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vizant on January 03, 2013, 10:43:49 pm
.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on January 13, 2013, 04:08:18 pm
У Нишу је 11. јануара 2013.године обележне дан особођења града од Турака.

Извод из вести објављене на сајту РТС-а: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1245770/Dan+oslobo%C4%91enja+Ni%C5%A1a+od+Turaka.html

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan pre 135 godina. Niš 11. januar obeležava kao svoj praznik.

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara Nebojše Ozimića, veoma važan za razvoj grada.

"Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću", kaže Ozimić.

Spomenik u centru grada sa motivima oslobođenja grada, mesto je na kome se svake godine odaje počast poginulim junacima.

"Mi ponovo pokazujemo da poštujemo našu istoriju, da cenimo žrtve naših slavnih predaka i da ne smemo nikada da zaboravimo sve one živote koji su uloženi u odbranu i slobodu ovog grada i ove države", kaže Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

Није ми јасно зашто венац нису положили и на споменик у нишкој тврђави (слику смо већ поставили у овој теми: http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=3087.msg256603#msg256603), јер је он управо посвећен том догађају.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on January 15, 2013, 09:12:52 pm
на првој византовој слици је шедрван који везе са тврђавом нема. налазио се у парку поред нишаве (испред данашњег хотела парк). бугари су га били однели у првом светском рату, а запалили старе конаке који су се налазили на месту малопрепоменутог хотела и данашње градске куће. после рата је враћен, али је однет у београд, где су некако успели да га оштете. враћен је у ниш, у музеју је.

она слика са радовима могуће да је из тврђаве. ради се изгледа на крову амама (види се купола). какав је зид и шта се заправо види, ко то зна... ::)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on January 16, 2013, 09:45:55 pm
Ако под сликом "са радовима" мислиш на слику коју је поставио Дред (потпис Ниш-1934.), ја нигде не видим кровове амама.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vizant on January 17, 2013, 12:10:19 am
на првој византовој слици је шедрван који везе са тврђавом нема. налазио се у парку поред нишаве (испред данашњег хотела парк). бугари су га били однели у првом светском рату, а запалили старе конаке који су се налазили на месту малопрепоменутог хотела и данашње градске куће. после рата је враћен, али је однет у београд, где су некако успели да га оштете. враћен је у ниш, у музеју је.

она слика са радовима могуће да је из тврђаве. ради се изгледа на крову амама (види се купола). какав је зид и шта се заправо види, ко то зна... ::)

Tako je a ako malo bolje obrats paznju videces da su tu slike i Cele Kule koja isto nije u Tvrdjavi vec 5-6 km dalje prema Niskoj Banji..tako da nisam postovao samo slike Tvrdjave vec i neke koje obelezavaju Nis u tom periodu. ^^


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on January 17, 2013, 06:39:41 pm
jasna stvar, ali ćele kulu svi poznaju. za šedrvan znaju samo oni koji se bave istorijom niša.

džumba, u pravu si. iza je nekakva konstrukcija, koja između ljudi liči na kupolu amama. međutim, ako se pogledaju slike unutrašnjosti tvrđave iz tog perioda, vidi se koliko tu zgrada ima. ko zna, možda i jeste slika sa nekih radova. kojih, ko to zna... sa bedema nije sigurno.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on January 17, 2013, 09:00:55 pm
Ја памтим стање у Тврђави од када је претворена у парк (1958-9.). Тако велике грађевине није било, осим зграде Архива (или шта је већ она зграде пре пролаза преме техничком факултету) и џамије. То би евентуално могло бити зграда Архива, јер џамија није.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 16, 2013, 04:46:49 pm
Lepa kolorisana razglednica iz vremena Kraljevine Srbije, sa prikazom prilaza tvrđavi i Stambol kapije iz 1878. godine, nakon zauzeća Niša od strane srpske vojske. Razglednica je malo oštećena na nekoliko mesta, ali su boje još uvek lepo očuvane.

[attachment=1]Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 20, 2013, 01:55:59 pm
Isto razglednica iz vremena Kraljevine Srbije, malo kasniji i malo udaljeniji izgled prilaza tvrđavi, sa prizorom pijačnog dana u Nišu.


[attachment=1]

Na uvećanom detalju se vide i zgrade u okviru tvrđave. Da li se to vidi i ranije pominjana crkva?

Ako je netko od zainteresiranih za temu o niškoj tvrđavi propustio članak objavljen u lokalnom "Niškom vesniku" br. 64 iz svibnja/maja 2010., vjerujem da ovaj privitak neće biti viška:
Na žalost, zbog formata novina nisam mogao drukčije preslikati članak, ali vjerujem da neće biti problem "spojiti" ga:


Inače, zanimljiv je povod nastanku ovog članka. Naime, u pokušaju da atribuiram mjesto na kojem su snimljene fotografije iz albuma nekog zrakoplovca, jedan od temeljnih "toponima" bila mi je crkva u pozadini tih snimki. S obzirom na neke druge indicije sumnjao sam na Niš, no kako nisam uspijevao "izguglati" ništa što bi upućivalo da se ova doista nalazi(la) u Nišu, obratio sam se za pomoć kolegi, potpisniku članka, inače rođenom Nišliji. No, ispočetka ni on nikako nije uspijevao povezati tu crkvu s Nišom. Ipak, nakon kopanja i konzultiranja u tamošnjem arhivu, naposlijetku je došao do zanimljivog saznanja (vezanog za eksploziju iz 1946., a koja je već spominjana u ovom topicu). Pa ga je to ponukalo da to pretoči u ovaj, posebice za lokalne ljubitelje povijesti, zanimljiv članak ...   

R. Čopec     

[attachment=2]Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on February 21, 2013, 09:04:46 pm
ne, to je sahat kula. crkva je bila desno od ulaza, otprilike gde je ovaj dimnjak koji se vidi na kucici.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on February 26, 2013, 10:58:06 am
Evo jedna sveža i dobra vest u vezi Niške tvrđave


Uređenje i revitalizacija niške Tvrđave
Autor Jelena Cvetković Izvor Južne vesti | NIŠ

Foto: Ivan Muljevski
Zavod za zaštitu spomenika predstavio je projekat Uređenje i revitalizacija niške Tvrđave po kome bi u narednih 10 godina ovaj istorijski spomenik trebalo da dobije novi sjaj i reše brojni aktuelni problemi.

Kako je saopšteno, do 2014. godine trebalo bi da bude rekonstruisana Bali-begova džamija, zamenjeno osvetljenje, uređene pešačke staze, zelenilo i javni toaleti i uveden video-nadzor.

Direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović pojasnila je da je reč o projektu koji se sastoji iz nekoliko manjih, koji su posebno pravljeni za restauraciju i rekonstrukciju svake zgrade u Tvrđavi.

- Projekat je složen i zato je planirano je da se postepeno realizuje tokom narednih 10 godina - kaže Vasić Petrović.
Planirana je sanacija bedema, uređenje unutrašnjosti zgrade Arsenala, kao i rekonstrukcija 4 barutane, od koje bi jedna trebalo da bude muzej, a preostale tri imale bi komercijalnu namenu.


Planirani izgled likovnih ateljea
Prema planu i pojedini kafići bi trebalo da budu iseljeni, a neki i preuređeni.

Autobuska stanica i pijaca trebalo bi, takođe, da budu iseljene, a na ovim mestima planirani su sportski tereni. Plato unutar Tvrđave, ispred Beogradske kapije, tačnije ispred niza sadašnjih kafića, trebalo bi da bude pretvoren u “manifestacioni plato”.

Nakon završetka svih radova, kako je rečeno, Tvrđava bi trebalo da postane kulturni, istraživački, naučni i rekreativni centar.

Zeleno svetlo i iz Gradske kuće

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je podršku Grada ovim ambicioznim planovima.

- Pokrenuću sve mehanizme da Tvrđava dobije sjaj koji zaslužuje. Očekujemo finansijsku pomoć Ministarstva kulture i drugih ministarstava, jer je ovo važan i veliki projekat. Ali, moramo videti i šta je to što bismo sami mogli da rešimo i ulepšamo Tvrđavu - rekao je Perišić.
Novo gradsko preduzeće?

Predsednik Skupštine Grada Mile Ilić ukazao je na problem gazdovanja Tvrđavom.

Ilić je predložio da se upravljanje ovim spomenikom poveri Direkciji za izgradnju, Gorici, Niškom kulturnom centru ili da se oformi novo javno preduzeće.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on February 26, 2013, 07:25:42 pm
ovu zadnju recenicu ne zelim da komentarisem jer u da odem u politike a onda ce da mi skoci pritisak itd, itd... dzamija je u ok stanju i ne bi je trebalo dirati, samo odrzavati. ovo sa barutanama bi moglo i trebalo, ionako sluze ko javni wc-i.

medjutim, niko ne pominje "proterivanje" jkp medijane iz pasinog konaka. njih bi trebalo pod hitno napolje i pasin konak dati muzeju. ionako kuburi sa prostorom. tamo napraviti zavicajnu zbirku, nesto kao piroCki muzej ponisavlja.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on February 26, 2013, 09:36:29 pm
Пашин конак је ионако, крајем 50-тих, почетком 60-тих година прошлог века, када је војска предала тврђаву цивилима био намењен за децу. Неки пандам "Пионирком граду" у Београду. Могли би опет да га врате култури, али и обезбеде средства за одржавање. Ту је био некада и један авион.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on February 26, 2013, 10:00:45 pm
avion???  :o nova informacija! mozes li da se setis makar okvirno koji?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on February 26, 2013, 10:24:10 pm
Их, па ја сам тада имао 6-7 година. Баш сам знао типове авиона :laugh: Авион је тамо био до негде краја 60-тих, чак и када су тамо дошли "комуналци". Мислим да је то био неки "аеро" или нешто слично.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on February 26, 2013, 11:13:51 pm
ih bre dzumba, sad si me razocarao i kao covek i kao komunista ;D

dobro, bar znamo da je bio klipni niskokrilac :)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on February 27, 2013, 08:19:41 pm
Ваљда као као савестан и одговоран пионир :laugh: Ту сам и научио ону песмицу:"Пионири малени ми смо војска права, сваког дана растемо ко зелена трава"...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on May 02, 2013, 06:29:25 pm
Foto-razglednica iz sredine 60-tih. Snimak Bali-Begove džamije sa strane zgrade, suprotno od ulaza u džamiju.

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 12, 2013, 08:53:41 pm
Ових дана сам био у Нишу и искористио једно преподне да сликам скоро све по тврђави. Већина фотографија тих објеката је постављена у вој теми ранија, а ја ћу поставити само новије слике (и нису скинуте са других форума и сајтова већ су сада Палубине). Иначе субота је у Нишу пазарни (пијачни) дан па је око тврђаве гужва, што због "зелене" пијаце (која је уз сами бедем) што због "отвореног тржног центра" (уз "зелену" пијацу), а још више због оних који своју робу излажу дужу улице.

[attachment=1]
Улаз у тврђаву

[attachment=2]
Дуж бедема тврђаве суботом се једва може проћи.

[attachment=3]
Кровови "зелене пијаце" испод самих бедема

[attachment=4]

И главна аутобуска станица је уз саме бедеме (наставља се на "зелену" пијацу)Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 12, 2013, 09:10:16 pm
Одмах по уласку у тврђаву са леве стране је хамам (купатило) које је сада кафић ресторан (претходне ноћи сам са друштвом, које је славило 40 година матуре, свратио у тај кафић, након оне "официјалне" прославе)

[attachment=1]
[attachment=2]
Погледа на Хамам са бедема. О томе како сам као омладинац радио на рашчишћавању овог бедема и простора изнад кровова хамам (био је делимично затрпан земљом). Једино нисам рекао да сам откопавајући хамам разбио крампом врх ове леве задње куполе. Са нама је био један археолог који се због тога озбиљно насикирао :'(.

[attachment=3]
Поглед на Београдску капију изнутра. Са спољне стране практично није ни могуће сликати ову капију јер је заклањају пијачни објекти.

[attachment=4]
Главна, Стамбол капија са унутрашње стране

[attachment=5]

Иза овог зеленог сандука за сладолед уочава се отвор на бедему. Можда и грешим (јер нема никаквих натписа на објектима о томе шта је шта, као што је то некада било) то је једна од "потерних" капија.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: brodarski on June 12, 2013, 09:13:14 pm
Tvrđava je i danas impresivna. Ulaz je predivan. Vjerujem da je i pazar veličanstven. Volim gradove koji održavaju pazarne dane. Nažalost toga je sve manje u mojem okruženju. Autobusni kolodvor u Nišu  nije baš najsretnije smješten ispod zidina.
Hamam je reprezentativan kao i sama unutrašnjost s druge ture slika.  Moraću potegniti do Niša.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 12, 2013, 09:27:24 pm
Бродарски, најави се и бићеш мој гост у Нишу.

Иначе и ја волим те пазарне дане. Има неке романтике у њима. На први поглед хаотично кретање људи и возила, разноликост и озложене робе, као сам начин излагања, даје неки сетан и пријатан осећај блискости. Мораћу да направим неку репортажу о томе.

Идемо даље:

Погледао сам целу тему и занимљиво, овог, иначе једног од највећих и најбоље учуваних (реновираних) објеката нема. То би требала бити (односно њена првобитна намена је била) стражарница или оружарница. Сада је галеријски простор и продавница сувенира. налази се одмах по уласку кроз главну капију са десне стране.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
На сваком важнијем месту у граду се може уочити овај стари хришћански симбол. Ове године се у Нишу обележава 1700 година од обзнане "Миланског едикта" када је хришћанска религија, вољом цара Константина, постала равноправна са осталим религијама у Римском царству. То се сматра прекретницом у хришћанској религији и сигурно је битно утицало на њен даљи развој и ширење. Ниш је  родни град римског цара Константина.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 12, 2013, 09:40:04 pm
Тврђава се, као што је већ речено налази на темељима и остацима старије средњовековног утврђења и још старијег римског утврђења и насеља. Где год да се закопа наићиће се на трагове из тих старијих периода од којих су сигурно најважнији остаци из периода владавине римљана.

[attachment=1]
Ови конзервирани остаци зграде из римског периода доста добро су се уклопила у амбијент ових модерних кафића.

[attachment=2]
Бали-бегова џамија је такође сазидана на остацима римских грађевина

[attachment=3]
Џамија данас служи као галерија.

[attachment=4]
[attachment=5]
Улаз у џамији у којој је убила  току изложба под називом  "Рухо јагњета божијег". Бели шатор (чадор) који се види пред улазом је у функцији те изложбе.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 12, 2013, 09:43:14 pm
Прву слику у претходном посту сам погрешно поставио. Ево праве:

[attachment=1]

Наставићу сутра...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on June 13, 2013, 09:44:13 am
Падом деспотовине (1459) већина српских средњевековних градова била је разорена и употребљавана за изградњу турских војних логора. Ново време и нов начин живота који је настајао, није више имао потребе за оваквим градовима-утврђењима и они су с коначном турском окупацијом сасвим изгубили ранији значај. У неким причама (Милићевић 1884:355) изградња нишке тврђаве помиње се само посредно: Кад сам ја био млад, и кад сам ишао за стоком, бејаше у нашем селу неки чича Никола, врло стар човек. Он причаше, како је слушао од старих људи, да је од Курвинграда и Комиге свуда овим венцем био град до града. Па једном дође заповест од Турака, те су сељаци раскопавали зидове и камен и цигљу носили у Ниш, где су се онда зидале неке џамије и неке друге грађевине.
У пролеће 1933. г. у нишкој тврђави пронађен је камени надвратник са градске капије са уклесаним натписом:
...АЗ НЕНАД СИН КАЗАНЦА БОГДАНА САЗИДАХ СИ ГРАД КОПРИЈАН ГОД...
В ДНИ БЛАГОВЕРНОГО МИ КНЕЗА ЛАЗАРА В ЛЕТО SWП...
Тамо је лежао у једној гомили камења, на узвишењу са леве стране улаза. Постоје претпоставке, да је он, са толиким другим камењем, донесен за време турске владавине из неког околног града, односно његових рушевина (највероватније из Градишта или Курвинграда) у Ниш, да би био употребљен за зидање градских бедема. Натпис је с крајева окрњен, те је тако по нешто остало неразјашњено. SWП означава годину 6880, тј. 1372. по нашој ери, дакле годину која се пада у време владавине кнеза Лазара Хребељановића.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vitez koja on June 13, 2013, 10:39:15 am

Sta se podrazumeva pod "poternom" kapijom?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Рашо on June 13, 2013, 10:55:59 am

Sta se podrazumeva pod "poternom" kapijom?

Pomoćna kapija za brze ispade u gradske rovove.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: vitez koja on June 13, 2013, 11:37:25 am

Sta se podrazumeva pod "poternom" kapijom?

Pomoćna kapija za brze ispade u gradske rovove.


Pomocna=poterna ???????


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Рашо on June 13, 2013, 11:56:23 am

Sta se podrazumeva pod "poternom" kapijom?

Pomoćna kapija za brze ispade u gradske rovove.


Pomocna=poterna ???????

Pomoćna je u odnosu na glavnu. Glavne se kapije valjda nisu otvarale u slučaju napada na tvrđavu i opsade, pa su te pomoćne kapije služile za brz izlazak odreda koji bi "poterao" napadače.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 13, 2013, 06:15:00 pm
Врло је вероватно ово што Jason каже. Такође, највероватније је коришћен и материјал са лица места, односно римских грађевина и из остатака старог утврђења, као и каменолома у непосредној близини.
Приметио сам да су углови неких објеката у унутрашњости тврђаве прављени од камена пешчара. Овај камен се полако, под утицајем зуба времена полако круни и претвара у песак.

[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 13, 2013, 06:33:55 pm
Да се вратим римском наслеђу тврђаве:

У централном делу тврђаве су изложени римски надгробни и други споменици нађени у ископинама у тврђави и околини Ниша. Не умем та читам те натписе (знам латински, али се у текстовима старих натписа не раздвајају речи а неке слова спајају па је то мени мало теже) па не знам шта пише на њима:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Када сам био дечак ови споменици су стајали у "капонирима" (подзидама) у бедему тврђаве између главне, Стамбол и Београдске капије. Ту су сада кафићи.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 13, 2013, 06:40:36 pm

Поглед на плати са римским споменицима
[attachment=2]


Улаз у ова лагум (налази се тачно иза места одакле је сликана претходна слика) је међу римском ископинама, па може бити да је још из тог времена, стим да је касније одржаван, поправљан и преправљан.

[attachment=1]

Као ђаке почетних разреда основне школе често су нас доводили, посебно с пролећа баш у близину овог места на часове у природи. Учитељице су нас плашиле да се можемо изгубити ако уђемо унутра. За сваки случај увек је неко од учитеља дежурао поред овог отвора да не би неко тамо зашао.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 13, 2013, 06:49:48 pm
Стазе у централном делу тврђаве су солидно одржаване.
[attachment=1]
[attachment=2]

На први поглед све делује доста уредно. Ипак, унутрашњост свих објеката који се не користе (барутана, хапсана, мезулана) је запуштена у пуна смећа и "нагазних мина". Слично је стање по ходницима капија - прилаза које кроз бедеме воде у опкопни (заштитини) ров који се налази око тврђавње.

[attachment=3]
[attachment=4]
То је срамота за Ниш (без обзира што мало ко од туриста тамо залази) тим пре што се у тврђави налази седиште, дирекција градског комуналног предузећа задуженог за одржавање зеленила.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 13, 2013, 08:47:33 pm
џумбо, она галерија са десне стране кад се уђе у тврђаву је арсенал. кад сам био дериште од 4-5 година у оном "ходнику" између зида и подграђа пута ка летњој позорници било је неколико великих ђулади од топова. ми смо их котрљали узбрдо па их пустали да се скотрљају ка стамбол капији. зато их се и сећам.

у тај "лагум" се нико неће изгубити. нема где. повећа правоугаона просторија касноримске израде. нема пролаза даље, али има доста "нагазних мина" и није паметно улазити (стрмо, па ако паднете треба после отићи кући ;D) барутана, мезулана (пошта) и стражарнице су јавни вц. страшно! но томе су криви и градски моћници који никако да поставе оне пластичне вц-е по граду. немају људи где кад их притера ::) иза арсенала додуше постоји јавни вц, али ни он не ради ноћу (као ни онај код моста).

потерна капија уз стамбол капију је затворена. писао сам већ о томе. пролаз у бедем је зазидан, а право води ка нишави, виде се врат са моста.

а овако је тврђава изгледала 50тих година кад тамо није било којечега (слика са фејсбука, група милански едикт)Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 14, 2013, 08:53:30 pm
Хвала земљаче, арсенал (може и оружарница).

Идемо даље са приказом објеката и других занимљивости у Тврђави:

[attachment=1]
Ово је барутана. на њој се једино налази табла са тотално избледелим натписом шта је. Иначе, као дечак, дакле почетком 60-тих година памтим да је испред овог улазног дела био заграђени простор бодљикавом  коју су држали спирални метални стубови (они за израду инжињеријских жичаних препрека). По причи мог оца ту је у време боравка војске био војни затвор-притвор. негде70-тих је то уклоњено.

[attachment=2]
Старе табле са описом намене објекта

[attachment=3]
Решетке су још у функцији ;)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 14, 2013, 09:10:03 pm
У средњишњем делу тврђаве је "Пашин конак", комплекс неколико објеката са унутрашњим двориштем. Након одласка војске овај објекат је био "пионирски град" или тако нешто. Ту су ме као дете доводили да гледам неке филмове за децу, а у дворишту је доста дуго био неки клипни авион. Данас је ту дирекција градског комуналног предузећа за одржавање зеленила.


[attachment=1]
прилаз Пашином конаку

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Изглед унутрашњости Пашиног конака који сам сликао уз одобрење запослених.

[attachment=5]
Одмах поред улаза, уза зид је прислоњен грб СФРЈ. Ради се о грбу који је стајао на прочељу зграде Бановине (Седиште Универзитета Ниш, налази се поред тврђаве.) док није враћен грб Краљевине Југославије како је то било када је зграда направљена.

Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 14, 2013, 09:18:59 pm
На северној страни тврђаве је Видин капија. Оригинална капија је срушена и била је делимично затрпана. Кроз њу је, док је тврђаву користила војска улазила железничка пруга. Колосек је скинут или затрпан али се види остатак беотонске рампе за утовар-истовар.

[attachment=1]
[attachment=2]

Лево и десно од капије су објекти ранијих војних магацина, вероватно из периода после Првог светског рата.

[attachment=3]
[attachment=4]
Овај магацин је својевремено био уметничка галерија (дражо ју је мој школски друг). Међутим, пре десетак година страдала је у пожару и од тада овако стоји.

[attachment=5]
Остатак утоварно-истоварне рампе уз индустријски железнички колосек који се ту завршавао.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 10:54:36 pm
Ако се скрене лево од Видин капије, одмах иза магацина који се види на претходним сликама (онај који је читав) налази се јадан објекат који је , споља гледано омалтерисан осим делова на угловима и око врата. Не знам да ли је ово мезулана, хапсана, барутана или арсенал. Надам се да ће познаваоци то одгонетнути:

[attachment=1]
[attachment=2]

Одмах уз тај објекат је пролаз - тунел који највероватније води у опкопни ров (нисам проверавао)

[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 10:59:37 pm
Осим овога, уз северни бедем, са унутрашње стране налазе се још два објекта чије су слике већ постављене на првој или другој страници теме (мезулана, хапсана), али ћу њихове слике и ја поновити:

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 15, 2013, 11:11:02 pm
џумбо, ово прво би требало да је мезулана, а ова два друга објекта су за смештај страже. они пролази воде у ровче, и по средини имају још једну просторију бочно. чему је она служила немам појма (бог те видо, откад нисам прочешљао тврђаву, све сам позаборављао...  ::))


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:16:24 pm


И ја мислим да је први објекат "мезулана" (нешто као пошта), чим је уз капију.


Бедеми тврђаве су добро очувани, потпуно проходни и уз мало воље се могу обићи у потпуности. Стаза је неуређена, односно утабана пешачка стаза,али се може ходати. Ја сам прошао само северни и западни део (од Видин капије до Стамбол капије)
[attachment=3]

Са северне стране је опкопни ров јако добро сачуван. Вероватно је био предвиђен и за плављење са обзиром да река Нишава тече са јужне стране тврђаве.
[attachment=2]
[attachment=1]

Предпостављам да су ови отвори у зиду опкопног рова на доњој слици прављени у сврху плављења или одводњавања, али за то нисам сигуран:

[attachment=4]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:23:25 pm
У тврђавском рову се налази место где су Бугари током Првог светског рата стрељали заробљене устанике из Топличког устанка 1917. године. Споменик  на том месту је без табле (уништили су је Бугари у Другом светском рату) а приступ је врло отежан тако да нисам силазио већ сам га сликао са бедема.

[attachment=1]
[attachment=2]

На зиду се чак и са бедема још уочавају трагови удара зрна. Мислим да би град Ниш, као и држава требали обновити и боље уредити овај споменик за помен и сећање на ове храбре људе..

Иначе део рова се користи као спортско игралиште (нисам га сликао), а онај део уз аутобуску станицу и као паркинг.

[attachment=3]Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 15, 2013, 11:23:57 pm
не, то су пролази који су затрпани. иду у цик цак кроз бедем. има и просторије унутра са неким цевима за вентилацију.

до споменика се врло лако силази, поред дрвеног мостића има пут. а може и кроз оне пролазе у ровче. нешто се скоро говоркало о пововном активирању оних терена, само не знам докле се  стигло са тим. некад је ту био хаос од гужве, било је врло "ин" бити тамо. то ти џумбо боље знаш од мене.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:26:50 pm
Значи ров се није плавио? Ако је тако, онда је и овај део био уређен као бастион испред главног утврђења?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 15, 2013, 11:29:39 pm
ров је био предвиђен за плављење колико ја знам, али требало је да се вода узме од јагодинмалског моста


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:34:22 pm
Да, то је оно чега се сећам из приче наставаника. Нишава је раније и текла нешто ближе тврђави него сада. Ипак, ако се ров плавио оне отвори нису могли да служе за смештај било чега.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:39:58 pm
Практично дуже целог бедема, са унутрашње стране је уређена, асфалтирана и осветљена пешачка стаза.
[attachment=1]

У бедему постоји још пар отвора - пролаза који воде у ров или изван тврђаве:

[attachment=2]
Овај пролаз је у близини зграде Архива

[attachment=3]
Овај се налази на западној страни, ближе Београдској капији и води у просторију у коју се могло ући са самог бедема. Рупа кроз који се могло одозго ући у бедем је зарушена, али би то требало бити овде:

[attachment=4]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 15, 2013, 11:45:24 pm
Како би се скратио пешачки пут из центра града до неких важних објеката у Нишком пољу, као што су Електронски, Машински и Грађевински факултет, крајем 70-тих година направљен је дрвени мост преко тврђавског рова на супротној страни од главног улаза у тврђаву (Стамбол капија):

[attachment=1]

Непосредно пре моста, са унутрашње стране тврђаве је бивши војни објекат, војна касарна, која је још крајем 50-тих претворена у Архив града.

[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 16, 2013, 01:00:29 am
ево џумбо на слици где си сликао мостић лепо се види пут о ком сам говорио. ту је најближи и најсигурнији пут до оног споменика. иначе, постојала је још једна истоветна зграда као архивска, и у њима су биле смештене неке позадинске јединице (мој деда је као мајстор био ту више пута позиван "на вежбу"). кад је и зашто срушена немам појма.

они пролази нису ни служили за смештај било чега. били су напросто пролази у ровче. просторије које помињем у бедемима су на нешто вишем нивоу. мувао сам се туда пре 15так година ;D иначе никако не би могли да служе за плављење нити одвођење управо због висинске разлике.

заборавио си и метеоролошку станицу  ;D (јес да везе нема са историјом града али је у тврђави)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Љуба on June 16, 2013, 11:56:54 am
Svakodnevno prolazim kroz tvrđavu, ali kako si je ti Dđumba oslikao, to je prava lepota.
Jedno što smeta to su ona vozila, koja, i pored zabrane, ulaze u tvrđavu i kvare, prelepi, ambijent.
U tvrđavi se sve češće održavaju kulturne i druge manifestacije. Eto večeras izvodim suprugu na koncert "Legende".

Љуба


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 01:40:35 pm
Nisam zaboravio meteorološku stanicu, nego još nije došla na red. Kao i "kulutura" ;) Prvo ću da završim sa bedemima i istorijskim objektima.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 06:47:45 pm
На југозападној страни Тврђаве, на самом врху бастиона, налази се стражарско или осматрачко место. Нема га ни на једном другом делу осим овде.

[attachment=1]
Данас тај осматрачки пункт "осматра" улаз у аутобуску станицу и западни улаз у највећу "зелену" пијацу у граду.

[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 07:13:01 pm
Читав бедем је у највећем делу насут земљом у висини од 0,5 до 2метра. То је вероватно урађено још давно. Претпостављам да је то последица развоја стрељачког оружја како би пешадија која брани бедем могла да се укопа, односно заклони. Тај земљани насип је скинут на јужном делу Тврђаве (у дужини од око 200-300м) од главне капије (Стамбол капије) све до Београдске капије.

[attachment=1]
Рашчишћени бедем изнад Београдске капије

[attachment=4]
Рашчишћени бедем до Стамбол капије

Већ сам поменуо да сам као омладинац јуна 1971. године у саставу Омладинске радне бригаде "Новости" (Вечерње Новости су биле покровитељ бригаде) ради на скидању тог насипа (од 13.06. до 10.07.1071.), управо на местима које приказују две горње слике. Наиме, ова бригада је започела чишћење тог дела бедема секући дрвеће, шибље и уклањајући земљу. Заправо, за тих месец дана смо и урадили највећи део посла и дошли до камене подлоге бедема. После су то фино дотерали и завршили радници комуналних служби или неке грађевинске фирме.

[attachment=2]

[attachment=3]

Овако је то изгледало пре рашчишћавања. На последњој слици је део бедема који од Стамбол капије води источно, ка летњој позорници, где се свако лето одржава познати филмски фестивал.

Мало изван теме:

[attachment=5]
Ја и моји другови и другарице из ОРБ "Новисти" из 1971. године. Ипак, није сликано на Тврђави. Има негде и тих слика, али ко ће то наћи.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 07:26:35 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Овако изгледа на врху Београдске капије. На почетку приказа сам постави слике које гледају ка унутрашњости (арсеналу и кафићима испод). Углавном су сликане одавде. Иначе, са саме капије ка спољем дели се скоро ништа не види од дрвећа и зграда на накнадно дозиданим зградама пијаце. Мислим да се скоро до средине 80-тих година прошлог века могло слободно пролазити кроз саму капију.

На задњој слици је степениште (има их по два) које постоји и на Стамбол и на Београдској капији. Служила су за брзи силазак или успон на саму капију. Ови рамови који се виде су украсна решетка која онемогућава пролаз јер су сада испод кафићи.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 07:33:11 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
Плато на врху Стамбол капије.

Са ње, ако се мало попнете на одбрамбени отвор, пуца видик на центар Ниша и околне објекте:

[attachment=4]
[attachment=5]
На последњој слици је зграда Бановине, касније Среза Ниш, а данас Универзитета Ниш.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 07:39:01 pm
Још један историјски објекат у Тврђави чију смо слику већ постављали. Ради се о споменику у част ослобођења Ниша од Турака (28 децембра 1877. године по Јулијанском календару). Споменик је у облику пушчаног пројектила са једноставним натисом.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 07:44:03 pm
У тврђави су још два објекта ововременске намене. То су метеоролошка станица и планинарски дом. Не знам колико су стари објекти. Вероватно нису из турског доба, већ су зидани касније а потом адаптирани за данашњу намену.

[attachment=1]
Зграда Планинарског дома. Нисам имао времена па је нисам усликао баш најбоље, уосталом као ни метеоролошку станицу.

[attachment=2]
Метеоролошка станица


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on June 16, 2013, 07:59:17 pm
kao i svaka Dzumbina reportaža za 4+  ;)  stvarno svaka čast bio bi ti dobar reporter - novinar , mala šala  ;)

sve pohvale , bio sam skoro u Zemunu na Gardošu i odmah sam se setio tebe i tvoje reportaže o zemunskoj tvrdjavi

 :klap :klap


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 08:07:15 pm
Ако ми не даш 5- одмах бришем све ;) Шалим се наравно. Па, имао сам је увек петицу из писмених састава. Па ето, сада мало користим тај таленат. На срећу или жалост не бавим се тиме, али понекад, када могу то поделим са вама.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 08:09:37 pm
Тврђава је данас парк, али и место где се одвијају најважнији културни садржаји. У Тврђави је позната "Летња позорница" на којој се у августу сваке године, дуги низ година одржава "Фестивал глумачких остварења - Филмски сусрети". Поред Пулског фестивала то је био најважнији филмски фестивал у бившој Југославији. Фестивал и данас постоји и траје. На тој летњој позорници некада , посебно 60-тих година одвијали су се боксерски мечеви тада познатог боксерског клуба "Раднички".

[attachment=1]
[attachment=2]
Летња позорница у Нишкој тврђави. Ови капонири, рађени за потребе одбране тврђаве, сада се користе у друге сврхе.

Осим наведеног, простор тврђаве служи и за друге јавне концерте. На платоу иза Бали-бегове џамије била је постављена бина а током вечери се одржавао некакв концерт:
[attachment=3]

Већ сам поменуо да се у простор између Стамбол и Београдске капије налази низ кафића. У неким од њих, викендом у летњем периоду има и живе свирке. Наком официјелног дружења у ресторану са друговима и другарицама (прославили смо 40 година од матуре) сам  посетио овај на доњој слици где има живе свирке која привлачи углавном младе људе. Мало је гласно, али се свирала радо слушана, "евергрин" поп и рок музика или обраде познатих народњака (не турбо фолк).

[attachment=4]

Како читам у новинама, пре неки дан је, у поводу обележавања 1700 година Миланског едикта, у Тврђави изведена девета бетовенова симфонија.

[attachment=5]
Слика је преузета са сајта "Новости" (www.novosti.rs)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 08:19:19 pm
Ово би био крај мог приказа шетње кроз Нишку тврђаву. На крају додаћу још пар слика. Осим културних у Тврђави се организују и други згодни догађаји. Када сам боравио управо је била у току припрема отварања изложбе паса:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
Овај момак и девојке који раде у организацији изложбе су ми позирали и рекли да их могу "ставити на Интернет". Маме и тате се неће љутити.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 16, 2013, 08:37:48 pm
Још нешто. Негде на средини ове теме разговарали смо о оштећењу бедема који је настао после другог светског рата због експлозије. Тада сам рекао како памтим тај отвор у бедему. Међутим, пролазећи туда и сликајући мало сам се преварио. Оштећени део бедема који је вероватно страдао у тој ескплозији је на месту где је сада део летње позорнице.

[attachment=1]
На снимку се јасно види "црвени камен докле је стари а где почиње обновљени бедем. То је урађено доста раније него што ја помињем.

[attachment=2]
На овом снимку се са унутрашње стране јасно види где је било оштећење.


Међутим, оштећење које ја помињем је заиста постојала и налази се западно од овог места. Оно је поправљено, како сам и навео, почетком 80-тих година. Тај део бедема је очишћен и служи као леп видиковац према Нишави и том делу града.

[attachment=3]
[attachment=4]
Кућица на обали је припадала веслачком (кајакашком) клубу "Гусар".

[attachment=5]
На доњој слици се уочава бетонски мост на Нишави (мост "Младости"). Негде до 60-тих година на том месту је био висећи мост. Иначе, највише брдо које се види у даљини је Каменички вис. Са њега "пуца" видик на цели град.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: oficir neaktivne rezerve on June 16, 2013, 09:19:38 pm
Da li se na Kameničkom visu nalazi nekoliko novih privatnih hotela od kojih i jedan luks kategorije.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 16, 2013, 11:03:46 pm
џумбо, малко си се зезнуо. на слици је градац колико ја видим. каменички вис је лево од тебе, да не кажем северно од града.

бедем код гусара је урађен крајем 50тих. (нашао разгледницу из 1960. на којој се види тазе урађен посао. то оштећење које ти помињеш онда може да буде једино јагодин капија. на њој је нешто као рађено па никад није урађено како треба.

висећи мост пренет је у брзи брод и треба да се реновира. бетонске конструкције порушене су крајем 80тих кад је рађен кеј, а налазиле су се одмах до моста младости али низводно.

у "капонирима" на летњој су свлачионице и вц-и. иза саме бине такође постоје просторије које служе за извођаче и технику

ако си случајно био 1.6. био је концерт рибље чорбе.

планинарски дом је сад један много добар кафић, где ћете ретко да нађете место, а често ладно пивце ;)

београдска капија је затворена почетком 90тих, кад је и изграђена цветна пијаца. иначе сматрам да би и цветну и зелену пијацу требало макнути одатле како би тврђава прогледала.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 17, 2013, 08:56:47 pm
Upravu si, zeznuo sam se. Kamenički vis je malo severnije. Ovaj vis na slici je na suprotnoj strani od "svrljiških vrata u odnosu na Kamenički vis.

Da, ta ruševina na koju mislim je Jagodinmlaska kapija (zove se po delu grada "Jagodin mala" a ne po pravcu prema gradu Jagodini). Ovaj ,bedem sa koga sam slikao ("kamenički vis") sigurno nije sređivan 50-tih. Očišćen je i sređen , postavljena ograda onako kako sam napisao znatno kasnije. Tada je pokušana obnova i Jagodin kapije (to je rađeno barem dva puta i nikako da završe). Žao mi je što nisam otišao na tu stranu. Nisam imao vremena pa ću to možda sledeći put (za par godina  :)).

Našao sam na Internetu jednu sliku Jagodinmlaske kapije. Malo je lošija ali se vidi.

[attachment=1]


Jagodin kapija se nalazi iza bastiona koji se uočava na mojojj slici  a pre teniskih terena:

[attachment=2]

Evo i dva snimka Beogradske kapije sa spoljne strane gde se ona vidi u celini. Ona je lepša (ukrašenija) od Stambol kapije:

[attachment=3]
[attachment=4]

Slike Jagodinmalske i Beogradska kapije preuzete su sa sajta:  http://www.studnel.com/galerija/kapije-starog-nisa.html


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on June 17, 2013, 11:37:21 pm
ја ћу за ниш или око видовдана, или по петровдану, па ћу баш да обратим пажњу где је то што кажеш. мора да се види од споља ако је рађено. сама ограда можда је и постављена тада, али сам бедем мислим да ту није био рушен. уосталом, проверићемо...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on June 18, 2013, 06:59:53 pm
Bićee da je samo očišćen, osim oko same Jagodinmalske kapije, jer je rupa bila 20-30m


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 15, 2013, 10:06:55 am
Vidin kapija na nekoliko fotografija.


[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]
Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 15, 2013, 10:28:53 am
Овај магацин је својевремено био уметничка галерија (дражо ју је мој школски друг). Међутим, пре десетак година страдала је у пожару и од тада овако стоји.

Još nekoliko fotografija pomenutih magacina.


[attachment=1]

[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 15, 2013, 12:34:29 pm
Ranije pominjana mezulana (pošta) u Niškoj tvrđavi.


[attachment=1]
Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on August 15, 2013, 01:20:19 pm
Преузето из -нишког зборника - 15, 1985.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on August 15, 2013, 07:21:00 pm
 Људи су одувек волели да величају, односно преувеличавају вредност владара и других главара и њихових дела. Ни данас није боље. Мало су другачије речи.

Ево једног споменика испред Нишке тврђаве у почаст догађаја који се збио пре више од 800 година. Да ли је баш то било то, како пише на споменику, друго је питање. Јесте изван саме теме, али ценим да је у оквиру ширег историјског контекста (прича о војној прошлости Ниша).

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on August 22, 2013, 09:04:35 pm
malko sam skitao po buvljaku dok sam buo na raspustu pa se setih da ponesem i apartat... dakle, džumba je bio u pravu, bilo je rupa u bedemima kod jagodin kapije. manje više se vidiTitle: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on August 23, 2013, 05:43:11 pm
Једна фотографија од пре 50 година. Сликано је на северној страни бедема са унутрашње стране, између мензулане и оног другог објекта. Ту се скоро ништа није променило и све изгледа мање-више као на овој слици.

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: wermez on August 23, 2013, 06:12:00 pm
Da li se Д. nalazi na ovoj fotografiji?  :)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on August 23, 2013, 06:21:14 pm
То је тајна ;)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 13, 2013, 12:30:15 pm
Nešto sa www.juznevesti.com. Dve razglednice iz okupacije tokom I Sv. rata.

Na drugoj razglednici se vidi Beogradska kapija Niške tvrđave. Lepo se vidi koliko je poraslo drveće ispred kapije za ovih 100-tinak godina u poređenju sa fotografijom koju je Džumba postavio  :)

[attachment=1]


[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on September 13, 2013, 09:57:21 pm
Рекао бих да је на првој старој разгледници које је поставио Дује управо овај део испред тврђаве:

[attachment=1]

Само је мој снимак "одозго" са бедема тврђаве, а онај "одоздо" из перпесктиве пешака.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on September 16, 2013, 12:16:16 am
je, to je danasnja jadranska ulica. inace neko je buvljak sa te ulice pomerio na deo koji se ne vidi a na useku je na sredini bedema koji se vidi na slici. nije se mnogo postiglo, ali se bar tvrdjava moze videti preko vikenda, a ne djubre koje je ostajalo iza obojenih prodavaca svega i svacega >:( treba ukloniti i veliku i cvetnu i pijacu automobila odatle kako bi tvrdjava mogla da progleda. ovakva gradjevina u centru grada je pravo bogatstvo, nego mi ko mi... :zid :zid :zid


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on November 29, 2013, 09:00:01 pm
[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: kumbor on November 29, 2013, 09:19:38 pm
Ћоше код Аутобуске станице. Напред почиње пијаца.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on November 29, 2013, 09:35:00 pm
Tako je. Skroz desno, po sredini slike nazire se Beogradska kapija.

[attachment=1]
Današnji izgled mesta gde je slikana fotografija ali slikana odozgo, sa ruba tvrdjave, odnosno strazarnice koja se vidi i na staroj slici.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: brodarski on December 02, 2013, 05:06:44 pm
Једна фотографија од пре 50 година. Сликано је на северној страни бедема са унутрашње стране, између мензулане и оног другог објекта. Ту се скоро ништа није променило и све изгледа мање-више као на овој слици.

[attachment=1]
Više manje svi razredi od prije 50 godina su skoro isti.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on December 02, 2013, 06:26:01 pm
Niška tvrđava na dve fotografije iz 30-tih godina prošlog veka. Na prvoj se lepo vidi stari gvozdeni tvrđavski most, izgrađen 1900 godine. Most je stajao je do 1959. godine, kada je zamenjen mostom koji se i danas nalazi na tom mestu.


[attachment=1]

[attachment=2]


Sledeća fotografija je snimljena maja 1958. godine, pred sam kraj upotrebe starog gvozdenog mosta. Gospođa na fotografiji je nepoznata.


[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on December 02, 2013, 08:47:23 pm
Ја памтим тај гвоздени мост. Памтим га и по томе што је са десне стране, где су сада споменици Цару Константину и војводи Бојовићу била аутобуска станица. Нови мост, овај који и сада постоји је отворен 1962. или 1963. Тада је уређена и лева обале Нишаве (она на којој стоји госпођа на слици). Тај изглед је сачуван до данас. Та обале се звала кеј Животе Ђошића (данас се највероватније другачије зове).


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on December 02, 2013, 10:50:40 pm
кеј кола српских сестара


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on March 04, 2014, 05:51:48 pm
[attachment=1]

В. Карић, Србија, Бг. 1887. стр. 779.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on May 09, 2014, 09:46:18 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on May 09, 2014, 09:47:39 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on May 09, 2014, 09:48:43 am
[attachment=1][attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 09, 2014, 02:44:56 pm
Београд-капија. интересантна је слика џамије са минаретом које је страдало у америчком бомбардовању '44.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 09, 2014, 09:55:07 pm
На већини слика је Београдска капија. Колико се мени чини, барем према слици, та џамија са минаретом је била са унутрашње стране Београдске капије, на месту мало испод споменика ослободиоцима Ниша 1877/8. године. Ту су сада неке римске ископине (купатила). Има тога на претходним сликама које сам поставио.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 09, 2014, 09:57:52 pm
Него, ево моје ноћне слике Стамбол капије:

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 09, 2014, 10:09:53 pm
Сад погледах и видим да нисам поставио фотографију места где ценим да је била та џамија која се види на једној од претходних старих слика:

[attachment=1]

Ево и слике Београдске капије изнутра па је упоредите са изгледом капије на старој слици са џамијом

[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 09, 2014, 10:43:15 pm
eto meni se danas desilo :komp

evo kako je bilo nekada...
[attachment=1]

џумбо, то је бали-бегова џамија. ево ти слике из 1888. на другој страни. само ти се чини да је била ниже јер је сада терен смакнут ископавањима. погледај пажљиво слике, видећеш да је зграда иста само фали минарет


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 09, 2014, 11:27:27 pm
Онда та слика није оригинал, већ нека монтажа (како би више објеката стало на слику) или цртеж. Она је начињена као да се гледа са Стамбол капије. Ја се сасвим добро орејнтишем и имам представу простора. Прихватам да то може бити Бали-бегова џамија, али је она на тој слици вештачки "померена" (лево) ближе Београдској капији. Београдска капија је иста каква је и била. Лукови десно од улаза и сада су исти.

Погледа и ти ову фотографију па ћеш запазити да је Бали-бегова џамија доминантан објекта и да је прилично (око природи око 200м) удаљен од главног отвора Београдске капије и никако не може бити ту где је на овој старој фотографији у боји (па и на оној из 1888.).

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: kumbor on May 09, 2014, 11:40:29 pm
Је ли то Malkocoglu Bali Bey, или неки други зидао џамију?


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 09, 2014, 11:48:38 pm
Врло могуће, јер је из тог периода:

Quote
Први помен џамије се може наћи у пописном османлијском дефтеру из периода 1521—23. године.

Извор Википедија


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 10, 2014, 12:17:21 am
Онда та слика није оригинал, већ нека монтажа (како би више објеката стало на слику) или цртеж. Она је начињена као да се гледа са Стамбол капије. Ја се сасвим добро орејнтишем и имам представу простора. Прихватам да то може бити Бали-бегова џамија, али је она на тој слици вештачки "померена" (лево) ближе Београдској капији. Београдска капија је иста каква је и била. Лукови десно од улаза и сада су исти.

Погледа и ти ову фотографију па ћеш запазити да је Бали-бегова џамија доминантан објекта и да је прилично (око природи око 200м) удаљен од главног отвора Београдске капије и никако не може бити ту где је на овој старој фотографији у боји (па и на оној из 1888.).

[attachment=1]

може бити да слика није оригинал, али ако јесте није сликано са стамбол капије већ са црквеног торња. знам где је бали-бегова џамија, јесте доминантна, али сам положај објеката ми указује да је сликано више из правца летње позорнице. ту је и била црква.

у ствари, оће бити да си ти у праву. сликано је са дела бедема изнад амама. једино из тог угла се џамија може овако видети. вероватно да ове грађевине којих данас нема праве лажну слику...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Pero™ on May 15, 2014, 08:12:13 am
Niška tvrđava na dve fotografije iz 30-tih godina prošlog veka. Na prvoj se lepo vidi stari gvozdeni tvrđavski most, izgrađen 1900 godine. Most je stajao je do 1959. godine, kada je zamenjen mostom koji se i danas nalazi na tom mestu.


Šta se sve ne nađe kad se posprema. Našao sam puno fotografija i kartica iz skoro cele Juge i okoline.

Most ispred tvrđave, pozadi piše august 1960, očigledno zadnji dani mosta.Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 15, 2014, 10:46:14 pm
Мислим да сам и ја спорио да је срушен 1959. године. Ја га памтим јако добро, као и отварање новог моста (мислим 1963.). Вероватно су мост саградили за 1-1,5 годину.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 15, 2014, 11:36:54 pm
мислим да ми је ћале причао да је срушен, тј демонтиран и одвезен, '61. питаћу га сутра кад се чујемо.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Pero™ on May 16, 2014, 12:15:13 am
Ja 1960 nisam bio ni rođen, znači to nisam video. Moji roditelji su dosta putovali po Jugi u to vreme, a i rođaci. Dosta puta su slike isuviše lične, recimo piše na kalemegdanu godine XY... a ne vidi se ništa osim nekoliko kamenja. Ova slika mi se činila zanimljiva jer se uklapa u ovu debatu i dobro se vide neki detalji mosta. Nikako nisam mislio da se nešto dokazujem i svađam, samo sam prepisao što piše iza slike. Kad su ga srušili, sad ionako nije važno. Bilo nekde u to vreme kad pominjemo.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 19, 2014, 10:26:17 pm
Готово сигурно су твоји родитељи добро написали годину када је сликана она фотографија старог моста преко Нишаве.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Pero™ on May 21, 2014, 08:23:46 pm
U stvari nije ni važno kad je srušen i postavljen novi, vrtimo se oko istog datuma, nekde oko šestdesere godine sada več prošlog veka. Godina gore ili dole nije važna, barem ne sada posle toliko vremena.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 22, 2014, 08:57:56 pm
стари мост је демонтиран 1961, а нови је направљен у време земљотреса у скопљу, каже мој ћале.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 22, 2014, 09:09:10 pm
Malo pre zemljotresa u Skoplju, negde krajem juna 1963.godine.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: barbakan on May 26, 2014, 09:55:00 pm
[attachment=1]


На разгледници са почетка прошлог века приказан је источни део Тврђаве (ту су сада тениски терени). Преко Нишаве за Јагодин-малу се прелазило плитким газом на месту садашњег моста или Рајковом скелом узводно (код садашњег Бенетона). Дрвена ћуприја је мало касније изграђена.

iz fb grupe Stari Niš


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 27, 2014, 01:13:14 pm
Detalji starog mosta ispred tvrđave.


[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: kumbor on September 27, 2014, 02:26:59 pm
Detalji starog mosta ispred tvrđave.


[attachment=1]

 I Nišava, tada bogatija vodom nego danas.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on September 28, 2014, 07:58:18 pm
И ове године је била богата водом.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on December 11, 2014, 06:53:46 pm
[attachment=1]
[attachment=2]
Велика капија Нишке тврђаве снимљена септембра 1912. године у време опште мобилизације за рат са Турцима.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on October 25, 2015, 10:58:32 am
Нишка трврђава 1878. године, неколико месеци по ослобођењу града и вароши.

[attachment=1]
Ниш је ослобођен 28/29 децембра 1877. Пошто их је ратна срећа оставила, командант нишке војске Халил и нишки мутесариф Рашид, пристали су да положе оружје и српском владаоцу Милану Обреновићу предају град и варош Ниш. Књаз, у униформи ђенерала, са шајкачом простога народног војника, окружен свитом официра шумадијског, моравског и тимочког кора је свечано ушао у Ниш 3. јануара 1878. Одушевљење, с којим их је народ дочекао, не може се описати.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on October 25, 2015, 03:08:03 pm
Ова џамија на слици би требала бити Бали-бегова џамија. Облик одговара, мада ми минаре не стоји на истом месту где се данас виде трагови да је било. Такође, некако ми не одговара ни по локацији. Преблизу је у односу на место фотографисања ( са унутрашње стране Стамбол капије). На слици је на месту где се данас налази споменик ослободиоцима Ниша из 1877. године, па чак и ближе од тога.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on October 25, 2015, 07:47:12 pm
ово јесте бали бегова џамија, која је у дср остала без минарета. јер да није, иза ње би се видла и она. минаре стоји где и јесте, а уместо ове куће данас су оне ископине код џамије. споменик је код зидића који постоји и данас (ако ово није нека ограда). изгледа као да је цео тај део код џамије превучен ниже, јер он почиње где се завршава овај ред магаза код беогрдске капије. слика би требада да буде урађена са десне стране стамбол капије, на месту где се данас налази ограда на бедему према летњој позорници.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on October 26, 2015, 06:47:53 pm
Minare na ovoj staroj slici stoji sa leve strane džamije. A evo kako ono stoji na ostacima džamije danas ( onako kako i treba, prema jugu):

[attachment=1]

Evo fotografije sa slične pozicije (mada ne hvata lokaciju same džamije koja je desno od posmenika, iza drveća):
[attachment=2]

Evo i slike koja se nastavlja (s desne strne prethodne)

[attachment=3]

Kao što se vidi, džamija je barem za 100 udaljena od kraja bedema (dela sa svodovima) kod Beogradske kapije. Na ovoj staroj slici izgleda kao da je džamija odmah do bedema, a nije.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on October 26, 2015, 11:25:06 pm
убих се од тражења слика по нету, али не вреди... идем сад за викнед за ниш па ако уловим времена баш ћу да сликам са тачне позиције ако се буде шта видло од дрвећа..

минаре ти је на левом зиду од стазе и више је окренуто западу него југу. исто ко и код оне преостале џамије у центру. међутим, проблем што се на овој слици не види ни амам ни сахат кула. уз то, нађох ову слику доле. по њој, мада је уметничка у питању, рекло би се да је ова џамија била на месту преко пута вц-а. томе говори у прилог и википедија, по којој је ово у ствари хамаз-бегова или "нишка" џамија. "Хамаз-бегова или Нишка џамија, смештена у четврти Балија Једренце, недалеко од Београдске капије, са леве стране главне градске улице (која се поклапа са данашњом главном тврђавском стазом, на почетку успона)"https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B5_%D1%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B5 значи, по слици се иза сахата куле, за коју знамо да је била иза споменика ослободиоцима ниша, види бали бегова џамија, која и просторно одговара месту где се налази.

успут, мада је стара вест. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:251842-Tajni-prolazi-ispod-Nisa


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on October 26, 2015, 11:31:40 pm
сахат кула, иза се види бали бегова џамија. испред је зид где је "метак". значи ова шарена џамија би била испред ове слике лево од пута, кад се сиђе неиз степенице кафића одма десно у римским ископинама.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on October 27, 2015, 06:50:42 pm
Дакле, могуће је да је у питању друга, а не Бали-бегова џамија.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on October 27, 2015, 09:51:01 pm
тако је, испада да је то хамаз бегова џамија. питаћу друга који ради у архиву да ми нађе неке слике ако може.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on October 28, 2015, 06:44:19 pm
Ево, ово је слика стања данас гледано са исте позиције:

[attachment=1]

Значи, та друга џамија је била негде у висини белог аутомобила на слици (лево од њега).


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on October 28, 2015, 11:25:31 pm
тачно ту.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on October 30, 2015, 02:25:23 pm
[attachment=1]
Ниш. Мост спрам тврђаве (пре реформе календара). Али, изгледа да се млади Француз мало прерачунао, јер, ако се не варам, разлика између јулијанског и грегоријанског календара износи 13 дана. A и рукопис un jeune Français, није баш сасвим читак, те осим поздрава de votre fils, и обавештења где руча, нисам могао ништа више да прочитам. Надам се, међутим, да су ћебапчићи и др. мезелуци били фришки и укусни, пиће првокласно а цене јефтине, али то се из писма не види.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on November 01, 2015, 11:41:45 pm
ма криво ми за сахат кулу што није сачувана... :zid :zid :zid


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on November 02, 2015, 06:08:18 pm
Ma da je sve što je nekada sazidano i sačuvano mi ne bi imali gde bilo šta da gradimo.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on November 02, 2015, 08:38:33 pm
истина, али на место сахат куле данас је - ништа. ::)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on November 02, 2015, 09:02:18 pm
Ima vermena. Još nije sve prodato ;).


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on January 20, 2016, 10:29:06 am
Турски ситуациони план града Ниша, израђен крајем XVI века, у италијанској копији.

[attachment=1]
А - пијаце                       E - воденица
B - магацин                     F - редут за заштиту главне капије
C - купатило                    G - истурена стражара
D - мочвар


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: motorista 57 klasa on January 20, 2016, 11:52:24 am
Турски ситуациони план града Ниша, израђен крајем XVI века, у италијанској копији.

[attachment=1]
А - пијаце                       E - воденица
B - магацин                     F - редут за заштиту главне капије
C - купатило                    G - истурена стражара
D - мочвар
А - пијаце     Mislim da su ovo trgovi, na kojima se možda prodavala roba (pijace) a možda su bili samo rasksnice gradskih ulica.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 02, 2018, 09:11:07 pm

Ovde se vide neki detalji.


Prospect der Türkischen Granz Vestung Nissa, mezi 1701 a 1750.


[attachment=1]


[attachment=2]
Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 02, 2018, 09:14:36 pm


Plan iz prve polovine 18. veka.


Regnum Bosniae, una cum finitimis Croatiae, Dalmatiae, Slavoniae, Hung. et Serviae[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 05, 2018, 05:05:40 pm


Plan Niške tvrđave iz prve polovine 18. veka "Plan von der Turkischen Graenz Vestung Nissa und deren Situation im Königreich Servien".[attachment=1]
Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 06, 2018, 03:51:54 pm


Detalj mape: "Neu Eröffnetes Kriegs Theatrum das ist Gantz Neue und Accurate Special Landkarten deren dene Kregs Operationen Zwischen Ihro Key"[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on March 07, 2018, 02:50:18 pm

Jedna rekonstrukcija ...


[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on May 24, 2018, 09:04:17 am
Београдска капија.

[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 28, 2018, 07:00:30 pm
Пре месец дана сам био у Нишу. Том приликом сам имао привилегију да изблиза снимим Београдску капију. Испред ње је сада део пијаце и не може се нормално прићи. Они који имају кључ пролаза до капије су ме пустили да направим пар снимака.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 28, 2018, 08:35:59 pm
једна од гомиле глупости нишких власти је и затварање најлепше капије на тврђави. ту је некад био паркић. ти се тога џумбо сећаш боље од мене. тврђаву треба потпуно отворити, макнути и пијацу и станицу одатле. а где их сместити, е то појма немам...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 28, 2018, 08:38:56 pm
Да, ја се тог паркића одлично сећам. Јурцао сам се по њему. Имао је стазе посуте белом ризлом. И ова капија је лепша од оне главне Стамбол капије. Греота је што је заклоњена.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: JASON on May 29, 2018, 06:43:55 pm
Недалеко од Београдске капије налази се циганско светилиште посвећено успомени на неку Захиде-баџи. Ту долазе верујући, и пале свеће за покој њене душе.
Било је то давно, кажу, 1770. године. Силни Бедри-бег живео је тада међу градским зидинама, окружен мноштвом слугу и слушкиња. Међу њима је била и стара Захиде-баџи, побожна уседелица, веома привржена своме господару. Бедри-бег, волео је халву, и јео је свакога дана. А ово чудо учини Захиде.
Њен господар беше отишао на ћабу, да клања. А уочи петка спремила је Бедри-беговица халве за даћу и разделила сиротињи и послузи. Али Захиде не хтеде да окуси ни залогаја.
На чудесан начин, у ноћи истога дана Захиде-баџи се нашла у Меки и у сахану предала вруће халве своме господару. А већ у зору била је на свом послу у беговој кући.
После шест месеци врати се Бедри-бег и пожеле да види Захиде. Али она беше нестала и више је никад није било. Трагајући за њом слуге су на градском зиду нашле једну њену папучу. Друга папуча пала је доле, са врха зида. И неки тог часа повероваше, да се са тог места Захиде винула у Пејгамберове небесне башче.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 29, 2018, 11:09:32 pm
то место је још лево од прве џумбине слике, у самом ћошку где се залама зид.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on May 30, 2018, 08:37:54 pm
Да, видео сам то место, али нисам сликао. Да сликам, пустили су ме Роми који практично ту и живе, односно чувају то место.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on May 31, 2018, 12:03:34 am
ја га памтим као дете и питао сам зашто ту пале свеће. тад сам од нишких циганки чуо ту причу.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on July 31, 2018, 02:37:38 pm

Najavljena rekonstrukcija bedema Tvrđave i izgradnja staza za šetanje


Bedemima niške Tvrđave nakon uređenja moći će da se bezbedno šeta, a rekonstrukcija bi trebalo da počne za 3 meseca, kaže Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), jer je u toku javna nabavka kojom će biti izabrani izvođači. Posao vredi oko 113 miliona dinara, a veći deo novca platiće građani Niša.

Uređenje i revitalizacija jednog od simbola Niša - Tvrđave koja je građena u 17. veku, najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je danas usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 m staze kojom će moći da se šeta.

Zidovi će se rekonstruisati praktično "iz korena", kao kada je Tvrđava pravljena pre nekoliko vekova, pojašnjava Petković iz KLER-a, jer će se renovirati svi fortifikacioni elementi.

Ovo podrazumeva jedno potpuno uređeno šetalište, sa ogradama i svim elementima koji će na neki način predstavljati ogradu ka spoljnoj strani Tvrđave. Na taj isti način je rekonstruisana beogradska tvrđava Kalemegdan, iste te elemente ima iznad terena Partizana i Zvezde - priča Petković.

Građani će osim između Stambol i Beogradske kapije, dodaje, nakon uređenja moći da šetaju i bedemima koji se nalaze iza Glavne autobuske stanice, iznad Rovčeta, kod mostića koji vodi ka tehničkim fakultetima i delu koji se nalazi prema Gradskom polju.

Ukupno ima 6 sektora niške Tvrđave, od toga su sektori koji gledaju ka gradu već obnovljeni. Sektor između Beogradske i Stambol kapije je saniran i tu su formirane šetne staze, a sada je prioritet da se odrade sektori od sektora 2 do sektora 5. Sektori 3, 4 i 5 su podržani kroz ovaj projekat, a sektor 2 da bi mogao da se radi potrebno je prvo uraditi arheološka istraživanja - pojašnjava Petković.

Kompletno uređenje bedema i izgradnja staza bi trebalo da košta oko 113 miliona dinara, kako kaže Petković, a od tog novca 40 miliona plaća Ministarstvo privrede, dok ostatak daje Grad Niš.

Cena će biti poznata kada se završi javna nabavka koja je otvorena do 7. avgusta, a Petković kaže da očekuje da do kraja godine radovi budu završeni.

Podsetimo, projekat Uređenje i revitalizacija niške Tvrđave je urađen još 2013. godine, a prema tom planu do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj. Dosad su urađeni "dekorativni radovi" poput rekonstrukcije javnog toaleta, staza, zelenila i osvetljenja, a ulepšana je i Letnja pozornica. Novo ruho bi trebalo da dobije i popularno Rovče, jer je u planu da tereni budu renovirani i prilagođeni za takmičenja.

Osim tog projekta i ministar Rasim Ljaljić je krajem 2016. godine najavio renoviranje u saradnji sa Turcima i rekao da će Tvrđava postati "ozbiljan turistički proizvod".
 
izvor (https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Najavljena-rekonstrukcija-bedema-Tvrdjave-i-izgradnja-staza-za-setanje.sr.html)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on July 31, 2018, 08:42:01 pm
Било би лепо...


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on August 22, 2018, 12:04:33 pm
опет се кућа прави од плоче на димњаку... аман, макните цветну пијацу и вратите парк, отворите београд капију, санирајте мезулану да се не сруши и избаците оне џукеле чија се ларма чује чак у јагодин мали.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 14, 2018, 09:13:58 am

Niška tvrđava - delovi uređeni za turiste, drugi zapušteni


O Niškoj tvrđavi nedovoljno znaju i neke Nišlije, ali jedan od njih organizuje obilaske u kojima njenu istoriju približava na drugačiji način. Reč je o profesoru likovne umetnosti Slavoljubu Blagojeviću, koji već godinama, od kada je u penziji, pokušava da natera nadležne da ovo zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja održavaju.

Delovi Tvrđave uređeni su i privlače turiste, drugi delovi - zapušteni, skloni rušenju i opasni po prolaznike.

"Retko ćete naći iz nekog ranijeg perioda razglednicu koja nema Nišku tvrđavu ili bilo koji spot gde se grad Niš upravo prepoznaje prema ovom lokalitetu", navodi Ljiljana Berić iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Lokalitet ove godine obilazi rekordan broj turista. Niška tvrđava je ono što se pokazuje i svakom zvaničnom gostu.

"Gradski oci, oni ih vode samo tamo gde je sređeno", kaže profesor u penziji Slavoljub Blagojević.

Na jedno od nekoliko mesta na Tvrđavi, Blagojević dolazi posebno opremljen da bi mogao da priđe.

"Jedna testera i rukavice. Kako ćete da prođete ove? To se spojilo. To je kao knjiga o džungli", dodaje Blagojević.

Iza džungle krije se stari turski zatvor. I do njega se dolazi na sopstveni rizik. Blagojević zapuštene znamenitosti redovno obilazi, ali do same zgrade sa ćelijama i prostorijama za stražare, ne prilazi.


Niš, tvrđava Izvor: N1
[attachment=1]

"Nema šanse. Pravo da vam kažem, ne bih ni smeo da uđem tamo. Vidite da je krov gore počeo da pada, a možda ima i zmija", kaže Blagojević.

Na tabli ispred piše da je sam zatvor, ili apsana, kao i cela Tvrđava, spomenik od velikog kulturnog značaja za Niš. U najgorem stanju je prostor u kome su nekada bili ateljei niških umetnika. U Zavodu kažu, situacija će biti bolja nakon promene Zakona o kulturnom nasleđu, jer po aktuelnom - lokalna samouprava nema obavezu da formira službu održavanja.

"Praktično treba da odrede koji subjekat će se baviti zaštitom. Znači – ko će gledati da li je pokošena trava, da li je otpala ploča, da li se slomio kameni da praktično ima mehanizam da reaguje. Sve to ukazuje da je neophodno Tvrđavi što pre naći domaćina", smatra Ljiljana Berić iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Bez domaćina, na probleme na Tvrđavi reaguje se pojedinačno ili se ne reaguje. Iz grada najavljuju da stiže novac za uređenje bedema, staza, za arheologiju, jer je Tvrđava i veliko nalazište, zanatlije će preurediti uništene ateljee, a traže se zainteresovani za ulaganje u apsanu.

Ispred apsane rastinje uklanja gradsko komunalno preduzeće, unutra još niko ne ulazi. Na nekim takvim objektima krovovi su pali, iz nekih krovova raste drveće.


Autor teksta: Gordana Bjeletić
izvor (http://rs.n1info.com/a414873/Vesti/Niska-tvrdjava-delovi-uredjeni-za-turiste-drugi-zapusteni.html)


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on September 14, 2018, 03:37:14 pm
Ово би требало да буде објекат те старе турске апсане. Снимљено у априлу ове године:

[attachment=1]
[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: ssekir75 on September 21, 2018, 10:12:07 am
џумбо, мислим да је ову зграду користио музеј као некакав депо. мислим да су избачени отуда, али се не сећам приче. седели смо под тим надстрешницама.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on September 21, 2018, 07:39:57 pm
Ја памтим да је ово користила војска почетком 60-тих. За музеј не знам мада је могуће. Да ли су избачени или су сами изашли због неусловног простора друго је питање.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on September 21, 2018, 07:41:08 pm
У овом изгорелом објекту имао је галерији и школу сликања мој школски друг из основне школе Перовић Драган.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on September 30, 2018, 09:24:22 am

Niš kao detalj mape Theatre de la Guerre dans le Royaume de Servie en Originale koja opisuje dešavanja tokom ratnih operacija u Srbiji 1736/37. godine., bitke kod Grocke i Požarevačkog mira. Mapa je štampana 1750. godine.


[attachment=1]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 13, 2019, 10:40:46 am

3D model Niške tvrđave sa pratećim objektima u 19 veku.


https://youtu.be/CxIQ5OLDlqA


Meni ovo deluje odlično odrađeno  :klap


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 13, 2019, 10:50:06 am


Dokumentarna emisija o istorijatu Niške tvrđave.


https://youtu.be/YtoDXUuqMj8


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on February 14, 2019, 09:34:20 pm

3D model Niške tvrđave sa pratećim objektima u 19 veku.


https://youtu.be/CxIQ5OLDlqA


Meni ovo deluje odlično odrađeno  :klap

Мало пребрзи се креће по објектима а не види се довољно јасно и дуги шири план како би се човек орјентисао. Друго, није ми јасно на који период 19. века се односи. вероватно после ослобођења од Турака јер се виде ћирилични натписи на објектима. Како сам прочитао на неком другом месту унутар тврђаве у турско време је било и цивилних објеката и кућа. Овде се то мало види у виду кафане и пар кућа.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 15, 2019, 09:17:59 am


Ako sam shvatio, projekat nije još gotov skroz. Biće to nekakav interaktivan program gde će valjda moći da se obilazi tvrđava u trećem licu, kao u kompjuterskim igricama.


Ne znam dokle se došlo sa ovim i da li je prikazano sve što je napravljeno, evo jednog dužag snimka sa više detalja.


https://youtu.be/xULPTEKCTiA


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 17, 2019, 02:43:13 pm


Prilog od pre sad već 7 godina, prvi put vidim, slatko me je nasmejao  :D


https://youtu.be/cAMJyL5n6vc


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 18, 2019, 11:50:19 am


Dokumentarni film “Niš, vekovno komunikacijsko čvorište Balkana”, govori o antičkoj prošlosti Niša.


Sagovornici: prof.dr. Vladimir P. Petrović (viši naučni saradni Balkanološkog instituta SANU), dr. Gordana Jeremić (viši naučni saradni Arheološkog instituta), arheolog Toni Čerškov (ahrheolog - konzervator zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš), dr. Aleksandra Mirić (Arhitekta - Konzervator).https://youtu.be/RgNE-lqmpjITitle: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on February 20, 2019, 02:07:13 pm


Rekonstrukcija Beogradske kapije.https://youtu.be/Z6ei6WZXg7Y


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on February 24, 2019, 09:51:10 pm
Београдска капија је сада затворена, односно не може јој се прићи са спољне стране јер је опкољена "штандовима" који припадају пијаци. То је урађено негде крајем 80-тих. Као дечак и младић сам пролазио кроз њу нормално јер је била стално отворена. Испред је био мањи парк.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on March 05, 2019, 04:53:38 pm


Sahat kula i detalji unutrašnjosti tvrđave.


[attachment=1]


[attachment=2]


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on March 05, 2019, 05:00:31 pm


Još jedan snimak iz 1879. godine.


[attachment=1]Title: Re: Niška tvrđava
Post by: Dreadnought on August 10, 2019, 02:25:14 pm


Quote

Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave“ treci po redu, odrzan unutar zidina Niške tvrđave. Borbe mozete videti na 6:37.

Viteški festival ima međunarodni karakter na kome će se predstaviti viteška udruženja iz Belgije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske, osim gostiju iz inostranstva predstaviće se i vitezovi iz Gračanice, Vranjske Banje, Stalaća, Kraljeva,...https://youtu.be/HazvFfwZzFcOvi se zaista lemaju za sve pare  :laugh:Title: Re: Niška tvrđava
Post by: dzumba on August 10, 2019, 07:21:51 pm
Ови "витешки" сусрети и турнири су постали нека нова мода, мада мени занимљива. Нисам ни знао да има толико тих удружења и поклоника витезова и свега осталог што припада средњем веку. Мало је све то идеализовано, јер се углавном своди на начин живота ондашње властеле и војника а заборавља да је обичан пук живео врло тешко.


Title: Re: Niška tvrđava
Post by: MOTORISTA on August 11, 2019, 05:22:37 am
Romantizovanje nekadašnjeg života. Isto ti je i sa serijama koje se sada snimaju pa romantizuju život u kraljevini, a onda se ljudi lože i misle samo o takmičenju u neviđenim žurovima kod gospođica Hadžipešić i Pospišilović.