PALUBA

Vesti => Ostale vesti => Topic started by: Dreadnought on December 21, 2018, 10:46:20 amTitle: Američki ministar odbrane Matis podnosi ostavku
Post by: Dreadnought on December 21, 2018, 10:46:20 am

Matis podnosi ostavku


Američki ministar odbrane Džim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru.

Tako je američki lider potvrdio sumnje koje postoje duže vreme da su Matisovi dani u administraciji “odbrojani”. On će biti jedan u nizu zvaničnika iz Vašingtona koji nije izdržao do kraja Trampovog mandata. Ko će zameniti Matisa nije poznato.

Američki ministar odbrane Džim Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Donadu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.

"Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije", naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon, prenosi Rojters.

Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.

Da podsetimo, general Matis, poznat pod nadimkom “Besni Pas”, bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike prema Bliskom istoku, pre svega u Iranu.

Odluku da Matisa postavi za ministra odbrane, Tramp je saopštio u decembru 2016. godine.

“On je naše najbolje. Postavićemo Besnog Psa za ministra odbrane. Kažu da je on najbliži onome što je bio general Džordž Paton (general u Drugom svetskom ratu), rekao je tada Tramp.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=12&dd=21&nav_category=78&nav_id=1484685)


Title: Re: Američki ministar odbrane Matis podnosi ostavku
Post by: Dreadnought on December 21, 2018, 02:16:03 pm

Matis: Nađite nekoga sa kim se bolje slažete!


Američki ministar odbrane Džejms Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Donadu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.

"Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije", naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon.

Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.

Iz Trampovog tima će tako otići dva generala, pored Džona Kelija koji je bio šef predsednikovog kabineta.
 
Ni s njim se američki predsednik nije slagao, a netrpeljivost je porasla nakon što je Džon Bolton postao savetnik za nacionalnu bezbednost. Pre nekog vremena je s mesta njegove zamenice otišla Mira Rikardeli, na zahtev prve dame Melanije.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3176375/raskol-u-beloj-kuci-trampa-napusta-jos-jedan-veliki-igrac-matis-nadjite-nekoga-sa-kim-se-bolje-slazete-video)


Title: Re: Američki ministar odbrane Matis podnosi ostavku
Post by: Dreadnought on December 22, 2018, 08:41:00 am

Američkog ministra odbrane u ostavci rešetaju zbog povlačenja vojske iz Sirije


Republikanski senator Lindzi Grejem zatražio je hitno saslušanje u Senatu zbog odluke predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz Sirije, što je podstaklo ministra odbrane Džejmsa Matisa da podnese ostavku.

Član vojnog komiteta Senata Lindzi Grejem rekao je juče novinarima da želi da o tome čuje direktno Matisa na saslužanju pred Senatom, a koje bi pokrilo i izvežtaj o povlačenju američkih trupa iz Avganistana.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u četvrtak na Tviteru da Matis odlazi sa funkcije ministra odbrane krajem februara.

Matis je u svom pismu ostavke naveo da se povlači kako bi Tramp mogao da dobije ministra odbrane čiji stavovi će mu biti bliži.

Sam Tramp je najavio da će ubrzo imenovati novog ministra odbrane.

izvor (https://www.kurir.rs/planeta/3176935/matisa-saslusavaju-u-senatu-americkog-ministra-odbrane-u-ostavci-resetaju-zbog-povlacenja-vojske-iz-sirije)