PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: MOTORISTA on March 02, 2019, 07:54:37 amTitle: У Србији постоје 173 јединице цивилне заштите
Post by: MOTORISTA on March 02, 2019, 07:54:37 am
У Србији постоје 173 јединице цивилне заштите
Аутор: П.О. петак, 01.03.2019.

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обележили су низом пригодних манифестација Светски дан цивилне заштите, чији је циљ да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају несрећа и катастрофа и суочавању са њима, као и да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге, саопштено је из МУП-а Србије.

Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредне ситуације која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа. На територији Републике Србије до сада су формиране 173 специјализоване јединице цивилне заштите за заштиту и спасавање и 27 команди тих јединица.

Основну обуку прошло је око 2.200 припадника који су распоређени у специјализоване јединицe цивилне заштите и то: за  заштиту од пожара, спасавање на води и под водом, пружање првe помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина  и збрињавање.

Међународна организација за цивилну одбрану која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби је на Генералној скупштини 1990. године установила 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана је 1972. године усвојен статут ове организације као оквир њеног деловања.

Izvor: www.politika.rs