PALUBA

Ostalo => Policija, vatrogasne i spasilačke službe => Topic started by: Dreadnought on June 18, 2019, 10:36:54 amTitle: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on June 18, 2019, 10:36:54 am


MUP Srpske dobija dva "Despota"


Prva dva serijska modela oklopnog vozila "Despot" uskoro će biti isporučena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.


[attachment=1]


Potvrdio je ovo za Glas Srpske generalni direktor preduzeća Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić.

On je istakao da će ta dva modela biti predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner", koji će biti održan od 25. do 28. juna u Beogradu.

- Odmah nakon sajma vozila će biti isporučena MUP-u. Prototip vozila koje smo predstavili za Dan Republike Srpske pretrpio je oko 50 izmjena. Završili smo sva neophodna testiranja i prvi serijski modeli "Despota" biće predstavljeni na sajmu - rekao je Ristić.

Pojasnio je da su određenim promjenama vozilo približili međunarodnim standardima.

- Farovi vozila su postavljeni niže u odnosu na prototip, prednji dio "Despota" je sužen, dodali smo prozore na zadnje rampe i otvore za evakuaciju - istakao je Ristić i dodao da vozilo ima tri nivoa zaštite i po svojim performansama može parirati onim proizvedenim širom svijeta.

Ristić je istakao da će na sajmu u Beogradu, koji se održava svake druge godine, predstaviti i svoju liniju municije, koja je najunosniji segment poslovanja tog preduzeća, a posjetioci će imati priliku da vide i mašine za humanitarno deminiranje.

On je takođe rekao da će na sajmu biti predstavljen i pištolj "RS 9".

- Planirali smo do kraja godine MUP-u Srpske isporučiti i određene količine tog pištolja. Osim toga "RS 9" biće isporučen i našim klijentima u Africi i Njemačkoj - rekao je i dodao da Tehnički remont Bratunac proizvodi dva modela tog pištolja.


izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=341183)


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on August 02, 2019, 11:33:46 am

Primopredaja dva oklopna vozila "Despot" MUP-u SrpskeMinistarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske danas će biti isporučena dva oklopna multifunkcionalna vozila "despot" u Centru za obuku u Zalužanima, koja ulaze u redovnu upotrebu policije, najavljeno je iz ovog ministarstva.

Primopredaja će biti izvršena između ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i predstavnika kompanije Tehnički remont Bratunac u 15.00 časova.

"Despot" sa svojim pogonom na sva četiri točka pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=346294)


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on August 02, 2019, 04:18:20 pmhttps://youtu.be/xWnOC4POnng


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on August 02, 2019, 04:22:17 pm

U MUP Srpske stigla dva oklopna vozila Despot


U Centru za obuku u Zalužanima danas su Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučena dva oklopna multifunkcionalna vozila Despot, koja ulaze u redovnu upotrebu policije.

Primopredaja je izvršena između ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i direktor kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić.

Lukač je rekao da je danas potpisan ugovor za još osam ovakvih vozila koja će biti isporučena u narednom periodu.

On je napomenuo da je Vlada Srpske uložila milion KM za razvoj ovog oklopnog vozila u skladu sa ugovorom koji je ranije potpisao MUP i Tehnički remont Bratunac, te izrazio očekivanje da će do kraja godine jedan broj vozila biti u funkciji u Specijalnoj anititerorističkoj jedinici MUP-a Srpske.

- Na ovaj način, MUP dobija novi potencijal, novu snagu i spreman je da ovim vozilima interveniše u svim situacijama u skladu sa zakonom po pitanju borbe protiv terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, ali i kao pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda - poplava, požara ili drugih potreba, te medicinske evakuacije - naveo je Lukač.

On je naglasio da će MUP, uz pomoć Vlade i kompletnog rukovodstva Republike Srpske, nastaviti sa opremanjem policije, s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, bezbjednosti građana i njihove imovine, te pomoći građanima.

Lukač je naglasio da se nabavka ova dva vozila ne može smatrati naoružavanjem Srpske, istakavši da su vozila nabavljena s ciljem zaštite pripadnika policije i da nemaju nikakve veze sa bilo kakvim borbenim ili ratnim dejstvima.

Ristić je rekao da isporučivanje ova dva vozila MUP-u predstavlja veliki dan za kompaniju Tehnički remont Bratunac, koja će i dalje nastojati da usavršava ova vozila.

- Ovo je vjetar u leđa našoj kompaniji i dokaz da MUP Srpske prepoznaje kvalitet i našu želju da zajedno sa svima radimo i da napredujemo i da uskoro izađemo sa novim i boljim proizvodima - naveo je Ristić, dodavši da postoje ponude za kupovinu ovih vozila iz Namibije, Tanzanije, Gane, Izraela i Rusije.

Despot, sa pogonom na sva četiri točka, pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=346363)


https://youtu.be/CcPIopdxzEg


https://youtu.be/kDkRlZaDIxE


https://youtu.be/AIIcOZGHqfsTitle: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on January 05, 2020, 11:22:17 am


MUP-u Srpske isporučena još tri "despota"


Kompanija Tehnički remont Bratunac isporučila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske još tri specijalizovana oklopna vozila "despot", rekao je Srni generalni direktor TRB-a Slavenko Ristić.

- Mi smo prošle godine na defileu u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana Republike, predstavili prototip "despota" i obećali da će 9. januara naredne godine biti gotovo pet serijskih vozila za potrebe MUP-a i evo uspjeli smo i da ispunimo obećanje - rekao je Ristić.

On je naveo da su tri oklopna vozila "despot" juče iz hala TRB-a u Bratuncu otpremljena za Banjaluku, te najavio da će do kraja 2020. godine MUP-u Srpske biti isporučeno ukupno osam ovih oklopnih vozila.

Ristić ističe da TRB svako novo vozilo koje napravi usavršava, od instalacija, sitnih dijelova, konzole koja je sada od polimera, a ne od aluminijuma, kao i druge opreme prema potrebama MUP-a.

- Defile povodom obilježavanja Dana Republike nam je značajan i za promociju vozila, jer očekujemo da će ga tom prilikom vidjeti predstavnici mnogih ambasada, kao i ljudi koji dolaze iz bezbjednosnog sektora - rekao je Ristić.

On je naveo da interesovanje za ovo vozilo imaju iz više država, sa kojima su u toku pregovori.

- Krajem decembra u posjetu nam je dolazila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tehnička delegacija i predstavnici njihove vojske imali su priliku da testiraju "desporta" u Zalužanima i očekujemo vrlo brzo i realizaciji nekih ugovora - rekao je Ristić.

S obzirom da je u pitanju namjenska industrija i da su potpisani sporazumi o tajnosti podataka, Ristić kaže ne može da govori o pojedinostima sve dok ne bude potpisan konkretan ugovor.

- Konkretno interesovanje postoji iz Egipta, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, nam mnogo znači što je naš prvi klijent MUP Republike Srpske - rekao je Ristić.

Ristić je zahvalio svim radnicima TRB-a koji su, osim radom i maksimalnim trudom, u ovaj projekat ušli i srcem i radili u dvije smjene, ponekada i u tri, kako bi završili isporuku u roku.

"Despot" je savremeno oklopno, multifunkcionalno, terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka namijenjeno za širok spektar djelovanja policije i oružanih snaga.

Vozilo je dugo šest metara, visoko skoro tri metra, mase oko 14 tona, sa oklopom otpornim na projektile do 12 milimetara.

Razvija maksimalnu brzinu od 130 kilometara na čas i ima odlične performanse za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena.

Ovo je ujedno i prvo vozilo ove vrste proizvedeno u Republici Srpskoj.

izvor (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=364837)


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on August 13, 2020, 08:14:11 amhttps://youtu.be/XkaDpq-1zKQ


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on October 01, 2020, 08:18:34 amhttps://youtu.be/7bc8HKdSbg4


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: Dreadnought on November 09, 2020, 05:22:35 pm


TRB - Despot 4x4


Quote
Despot is multi-purpose 4x4 armored vehicle produced by TRB.https://youtu.be/jPn9-kcWCqc


Title: Re: Oklopna vozila "Despot" MUP-a Republike Srpske
Post by: kosmonaut on November 09, 2020, 07:10:54 pm
Moze li se nabaviti latinicna verzija vozila i postoje li verzije na engleskom jeziku?