PALUBA

Vesti => RV i PVO => Topic started by: Dreadnought on June 26, 2019, 09:33:54 amTitle: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: Dreadnought on June 26, 2019, 09:33:54 am


Aerodrom Batajnica od danas se više ne zove tako: Evo kome je dodeljena čast


Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović", po čuvenom pukovniku koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine. Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu "mig 29" nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom.

Kako otkriva portal TangoSix, odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu.

Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo.

Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao:

"Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!".

Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam.

Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

izvor (https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=06&dd=26&nav_id=1559046)


Title: Re: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: Dreadnought on August 02, 2019, 02:15:04 pm

Aerodrom u Batajnici od danas nosi ime pilota Milenka Pavlovića


Povodom Dana roda avijacije, danas je na aerodromu u Batajnici svečano otvorena tabla s novim nazivom aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović". Komandat 204. lovačkog puka, poginuo je u okršaju sa NATO avionima iznad Valjeva, 4. maja 1999. godine.


[attachment=1]


Vojni aerodrom u Batajnici promenio je naziv 6. juna 2019. godine, a tablu je svečano otvorio ministar odbrane Alekdsandar Vulin u prisustvu porodice pukovnika Pavlovića.

Sin pukovnika Pavlovića, Nemanja rekao je na svečanosti da je njegov otac, Milenko, 4. maja sa aerodroma u Batajnici poleteo ne na običan borbeni zadatak, nego u legendu.

"To nije bio let u smrt, jer je tvoje junaštvo besmrtno. Danas na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju mi kao porodica stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama je velika čast da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca", rekao je sin poginulog pilota.

Vulin je kazao da je NATO agresija ostavila ostavila strašne i duboke tragove, razorenu zemlju, skoro uništeno vazduhoplovtsvo i protivvazdušnu odbranu, navodeći da je od 2012. godine vazduhoplovstvo počelo da "diže glavu".

"Nećemo kao mnoge druge zemlje, nekad i bogatije i razvijenije, dopustiti da bilo ko drugi čuva naše nebo i naš suverenitet. Da bi to bilo moguće stigli su avioni, stigla je tehnika, stići će i u većem broju, ali vodiće se računa i o ljudima", rekao je Vulin.

U tom smislu, podsetio je da su u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta vojske Aleksandra Vučića svim pilotima i letačkom osoblju značajno povećane zarade i dodao da će isto biti učinjeno i za svo letačko osoblje.

On je poručio da su izmenama Pravilnika predviđene i pogodnosti za dobijanje stanova.

"Dobićete i bolje letačke kombinezone, čizme, opremu sve ono što ova zemlja mora da vam da, a zaslužujete zahvalnost zbog misije koju ste preduzeli", rekao je ministar.

On je naveo da je NATO agresija čitavom svetu poslala poruku da je sila opravdanje samo po sebi i da ako ne možete da je kaznite ne smete ni da joj se suprostavite.

"Srpski narod je pre 20 godina pokazao kakve ljude ima. Zato danas govorimo o pukoviniku Pavloviću i svima onima koji su dali svoje živote. Pre 20 godina pokušali su da ubiju Srbiju, ali su uspeli da ubiju međunarodno pravo", istakao je Vulin.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je dobitnik brojnih državnih priznanja, među kojima su Orden za hrabrost, počasni pozlaćeni letački znak, Zlatni letački znak, Orden Svetog Vladike Nikolaja, za čast, hrabrost, viteštvo i negovanje tradicije.

Na 20-godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampala personalizovanu poštansku markicu sa likom pukovnika Milenka Pavlovića.

Aerodrom u Batajnici otvoren je 15. maja 1951. godine.

izvor (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3611388/aerodrom-u-batajnici-od-danas-nosi-ime-pilota-milenka-pavlovica.html)


Title: Re: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: Trifko on August 02, 2019, 06:10:04 pm
Само једно питње, а што пуковник-пилот, зар није могло само пуковник Миленко Павловић или само  Миленко Павловић?
У сваком случају лијеп гест...


Title: Re: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: dzumba on August 02, 2019, 08:38:18 pm
Quote
Kao jedan od dokaza umiješanosti islamista u politiku u BiH, portal citira bivšeg generala Iranske revolucionarne garde Saeda Kasemija iz aprila ove godine:

- U Bosni, u srcu Evrope, mnogo se toga izdešavalo. Bili smo rame uz rame sa Al kaidom. Članovi Al kaide učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u Bosnu i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihadista - naveo je on.

То ти је мало по старински, да се нагласи. Раније у ВКЈ па и у ЈНА су се пилоти титулисали као такви: на пример: "капетан 1. класе, пилот-ловац НН"


Title: Re: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: cobra 73 on August 05, 2019, 03:24:21 pm
Баш лепо што су му ставили и пилот, јер човек је био пилот, господин, херој, да неко не помисли да је био прашинар!


Title: Re: Aerodrom Batajnica menja ime u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Post by: kumbor on August 05, 2019, 05:08:33 pm
Баш лепо што су му ставили и пилот, јер човек је био пилот, господин, херој, да неко не помисли да је био прашинар!

Ваљда свако од нас иоле упућених зна ко је био летач, пилот-ловац, пуковник Миленко Павловић. Вечна му слава, хвала и да му Бог да рајско насеље!