PALUBA

RV i PVO => Udesi vojnih letilica => Topic started by: Dreadnought on June 28, 2019, 04:13:00 pmTitle: Vojni helihopter s 12 vojnika nestao u Indoneziji
Post by: Dreadnought on June 28, 2019, 04:13:00 pm


Vojni helihopter s 12 vojnika nestao u Indoneziji


Indonežanski vojni helikopter koji je prevozio 12 vojnika nestao je u istočnoj pokrajini Papua.

Helikopter 'Mi-17' koji je leteo iz grada Oksibila za Džajapuru izgubio je kontakt pet minuta nakon poletanja, saopštio je vojni zvaničnik.

On je rekao da je helikopter prevozio vojnike i zalihe hrane do graničnog prelaza u Okbibabu, blizu Papue Nove Gvineje. Helikopter je napunio gorivo u Oksibilu pre nego što je kontrolni toranj prijavio da je nestao.

U avionu je bilo 12 vojnika uključujući pet graničara.

Spasilački timovi pretražuju oblast kako bi proverili da li se srušio. Jedini praktičan način da se pristupi ovim planinskim, nepristupačnim i džunglama prekrivenim oblastima u ovom delu Indonezije jeste vazdušnim putem.

Vojni helikopteri od nedavno su postali mete regionalne separatističke grupe.

Papua, bivša holandska kolonija u zapadnom delu Nove Gvineje, pripojena je Indoneziji 1969. godine, nakon glasanja pod nadzorom UN-a koje se smatralo prevarom.

Od tada se mala, naoružana separatistička grupa bori za nezavisnost.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=06&dd=28&nav_category=78&nav_id=1559987)


Title: Re: Vojni helihopter s 12 vojnika nestao u Indoneziji
Post by: Dreadnought on February 14, 2020, 12:09:43 pm


Pronađena tela deset vojnika, osam meseci nakon pada helikoptera


Indonežanski zvaničnici saopštili su da su pronađena tela desetak vojnika, koji su poginuli pre osam meseci kada se njihov helikopter srušio u provinciji Papua.

Timovi elitnih snaga Vojske Indonezije pronašli su olupinu helikoptera Mi-17, proizvedenog u Rusiji, na strmoj padini na nadmorskoj visini od oko 3.800 metara. Portparol vojske Papue Daks Sianturi rekao je da su identifikovana tela devet osoba, na osnovu njihovih uniformi.

Lokalni vojni komandant Binsar Sianipar, koji je predvodio misiju, objasnio je da je loše vreme ometalo njihove pokušaje da izvuku tela uz pomoć konopca i najavio da će se operacija nastaviti sutra ujutru.

Uzrok nesreće se i dalje istražuje, prenosi AP. Helikopter je izbubio kontakt pet minuta nakon poletanja iz Oksibila 28. juna.

On je poleteo za Džajapuru, glavni grad provincije Papua.

izvor (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=02&dd=14&nav_category=78&nav_id=1654400)