PALUBA

Vesti => RV i PVO => Topic started by: kumbor on July 26, 2020, 07:44:25 amTitle: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 26, 2020, 07:44:25 am
Od juče stalno ide kajron na vestima da Srbija nabavlja 20 "bombardera". Pošto je malo verovatno da možemo nabaviti zapadni avion, pre svega iz političkih, a svakako i ekonomskih razloga, ostaju polovni Su-25. Zna li iko nešto više o tim pregovorima? Ja bih pre voleo Jak-130 jurišne verzije, ali to je nov avion i delimično se preklapa sa Orlom. Su-24 je prevelik i suviše složen.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 26, 2020, 08:12:45 am
Od amerikanaca je zatražena ponuda za Boingov T-7 Red Hok.

------------------------------------------------------------------------------

Miloradović: Srbija dugoročno želi da zameni modernizovane G-4 i Orao opcijom koja je dva puta jeftinija od višenamenskog aviona 4. generacije
Petar Vojinovic   25. jul 2020

Kako je jutros u svom štampanom izdanju preneo tabloid Informer, Srbija (personifikovana u tekstu kroz predsednika Aleksandra Vučića) je navodno, prema anonimnom izvoru, „nedavno u Vašington poslala poverljiv(!) dopis u kojem ne navodi da je zainteresovana za nabavku bombardera“. Navodni anonimni „izvor iz bezbednosnih krugova“ zatim navodi da ukoliko „Amerikanci ne budu želeli da sarađuju sa Srbijom, država će se najverovatnije obratiti Ruskoj Federacija koja ima odlične bombardere Suhoj 25“.

Informerovo plasiranje informacija bez zvanične potvrde i navođenja izvora dolazi nekoliko dana nakon sličnog plasiranja informacija bez identifikovanja izvora o navodnom naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga koja je, barem iz jednog zvaničnog izvora, okarakterisana kao lažna. Svejedno, predsednik Srbije je u gostovanju na RTS-u pre dva dana izjavio da se „zemlje u regionu naoružavaju“ i da će Srbija morati na neki način da reaguje na to.

Ulogu da pojasni navodne „vesti“ iz zvaničnog ugla Ministarstva odbrane Srbije jutros je dobio v.d. pomoćnika za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović, koji je u gostovanju na televiziji Pink, između ostalog rekao, da Srbija nije odlučila koji će novi avion nabaviti, da se to neće desiti skoro i da je zapravo reč o dugoročnom planiranju.

– Opremanje vojske je dugotrajan i veoma formalizovan proces. Ove godine ističe desetogodišnji program razvoja Vojske Srbije i trenutno se kao ministarstvo i vojska nalazimo u piku strateškog planiranja za sledećei desetogodišnji period. Ova planiranja se rade na osnovu više dokumenata. Kao što znate, Narodna skupština je prošlog decembra usvojila novu strategiju nacionalne odbrane a sada je na redu izrada strateškog pregleda odbrane. U okviru ovog dokumenta završili smo analizu sposobnosti i opremanja u prethodnom periodu uz analizu scenarija budućih pretnji. – rekao je Miloradović.

Miloradović je naglasio da će se konačne odluke, pa i o novim letelicama, doneti do kraja godine. Suština vazduhoplovnog dela po njemu je da školsko-borbeni i jurišni avioni Supergaleb G-4 i Orao, uprkos modernizacijama koje su još uvek u toku, „imaju svoj limit“ i da je sada vreme da se planiraju nove sposobnosti odnosno njihovi naslednici. On je rekao i da su ministarstvo odbrane i vojska imali u „poslednjih nekoliko dana dva sastanka sa predsednikom države od kojeg su dobili uveravanja da će biti podržani u koracima koji će uslediti nakon pomenutih analiza sveukupnih potreba za novim nabavkama i/ili modernizacijama“.

Miloradović je eksplicitno napomenuo da Srbija sada razmišlja o opcijama čije su „cene dva puta manje nego višenamenski borbeni avioni 4. generacije“ (uprkos Informerovoj jutrošnjoj slikovnici na kojoj je i F-16, kojeg nije pomenuo) i da u to, između ostalih, spada i Boing-SAAB partnerstvo u formi pobednika USAF-ovog T-X konkursa. Kazao je da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze „između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije“ i da će izbor „zameniti našu jurišnu avijaciju u budućnosti“.

Uprkos neprofesionalnom entuzijazmu TV lica u emisiji, Miloradović je više puta naglasio da, kada su nabavke u pitanju, trenutno postoje bitniji prioriteti od aviona i da Boing-SAAB opcija, pa ni Suhoj 25, nisu izabrani. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra ponovio je plan da Srbija nakon eventualnog uspešnog završetka, drugog pokušaja, projekta Pegaz želi da razvije „sopstvenu veću borbenu bespilotnu letelicu većeg nivoa sposobnosti sa snažnijim i većim lokalno proizvedenim naoružanjem“.

Izvor: www.tangosix.rs


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 26, 2020, 08:16:15 am
https://youtu.be/5uJFt0ewIAM


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 27, 2020, 07:37:49 am
https://youtu.be/jI0zT5Ip-tE


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Dreadnought on July 28, 2020, 08:38:34 am


Biramo između Mig i SuhojSrbija će uskoro doneti odluku o novom lovačkom avionu za Ratno vazduhoplovstvo, čijom kupovinom bi na duži rok bila osigurana zaštita neba.
U centru pažnje domaćih stratega je ruska letelica "mig 35", ali ne isključuje se ni da se bezbednost vazdušnog prostora, prvi put u istoriji naše vojske, dugoročno obezbedi avionom iz ruske familije "suhoj".

Da bi ovaj ruski proizvođač mogao da uđe u srpsko Ratno vazduhoplovstvo, već se spekuliše i u domenu bombarderske avijacije, gde se avion "su-25" nameće kao naslednik domaćeg jurišnika "orao". U jeku analiza o novom jurišniku Vojske Srbije, međutim, ispod radara prolazi osmišljavanje srednjoročne strategije razvoja i lovačke avijacije.

Isporukom četiri aparata iz Belorusije, Vojska Srbije će već za mesec-dva kompletirati eskadrilu od 14 "migova 29", koja je preporodila domaću lovačku avijaciju. Ove letelice, uprkos remontu i modernizaciji, nabavljene su, ipak, samo kao prelazno rešenje do definitivne nabavke savremenog višenamenskog aviona za Vojsku Srbije. Plan je da one budu u službi najdalje do 2031, do kada bi trebalo da bude izabran novi avion i ugovorena nabavka.

Kao budućeg lovca Vojske Srbije poznavaoci vojne tehnike vide "su-30", koji je ne samo vrhunski avion nove generacije nego i odlična platforma za dalju nadgradnju još savremenijim uređajima i naoružanjem. U sledećoj fazi opremanja ovaj tip "suhoja" biće konkurent takođe ruskom vazduhoplovu "mig 35", koji mnogi vide kao logičnog naslednika postojećih "dvadesetdevetki" u našem Ratnom vazduhoplovstvu.

Analiza o budućem lovcu Ratnog vazduhoplovstva, koji bi stupio na domaću scenu za desetak godina, poklapa se za izradom novog plana opremanja Vojske Srbije do 2030. godine, na kome trenutno rade stručnjaci Ministarstva odbrane i Generalštaba. U okviru ovog posla već je urađeno više analiza i scenarija ugroženosti Srbije, koji su predstavljeni državnom vrhu. Na bazi ovih analiza već do kraja godine predsednik Republike će odboriti nacrt, a Vlada usvojiti Strategijski pregled odbrane - temeljni dokument za razvoj VS tokom naredne decenije.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavljuje da će ključni dokumenti za buduće nabavke biti usvojeni do kraja ove godine.

- Školsko-borbeni i jurišni avioni "supergaleb G-4" i "orao", uprkos modernizacijama, imaju svoj limit i vreme je da se planira nabavka naslednika - kaže Miloradović, i napominje da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije.

Miloradović kaže da se letelice koje bi mogle da pojačaju Ratno vazduhoplovstvo proizvode "na Zapadu, Istoku kao i na Dalekom istoku", ali i da Srbija može da kupi višenamenski avion čija je cena i dva puta niža nego borbeni avion četvrte generacije.

Kao vojno neutralna zemlja, Srbija mora da drži korak sa državama regiona, koje se uzbrzano naoružavaju i opremaju. To se pre svega odnosi na članice NATO, koje, pritisnute zvaničnom politikom Alijanse, htele - ne htele moraju da izdvajaju sredstva za oružane snage.

- Vojni budžeti NATO država u regionu od 2018. do danas povećani su oko 30 odsto. Izdvajanja u okviru njih za kupovinu novog naoružanja i opreme povećana su neverovatnih 2,5 puta. Uz to, veliki je priliv doniranih sredstva i naoružanja, što sve zajedno traži i studioznu i pravovremenu reakciju naše zemlje - kažu u Ministarstvu odbrane.

izvor (https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/905254/srbija-donosi-odluku-novom-lovackom-avionu-biramo-izmedju-mig-suhoj)


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 28, 2020, 09:39:16 am

По мом мишљењу, ловци Сухоја су превелики и сложени за наше услове, а и скупљи су. Мислим да је МиГ бољи избор, јер може скоро исто што и велики Сухој а мањи је, па и јефтинији. Су-25 је одличан авион, али он је скоро вршњак Орла. Нове верзије имају боље могућности и савременију опрему, а борбена жилавост овог авиона је позната. Уосталом, ко зна шта ће бити... светска економија је "у ковиту", епидемији се не назире крај, а ми "певамо у мраку" да одагнамо страх, не знамо колика нам је земља, где су нам границе, имамо руководство које... добро, нећу о томе.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 28, 2020, 08:55:33 pm

По мом мишљењу, ловци Сухоја су превелики и сложени за наше услове, а и скупљи су. Мислим да је МиГ бољи избор, јер може скоро исто што и велики Сухој а мањи је, па и јефтинији. Су-25 је одличан авион, али он је скоро вршњак Орла. Нове верзије имају боље могућности и савременију опрему, а борбена жилавост овог авиона је позната. Уосталом, ко зна шта ће бити... светска економија је "у ковиту", епидемији се не назире крај, а ми "певамо у мраку" да одагнамо страх, не знамо колика нам је земља, где су нам границе, имамо руководство које... добро, нећу о томе.

Ако се говори о вишенаменским авионима, Су-30 јесте већи, али је веома окретан. Миг-35 би димензија вероватно више одговарао, али Миг-35 не користи нико, а Су-30 је продат у више од 600 примерака. Руси планирају на наруче 40, да одрже фабрику у животу. Су-25 је нешто сасвим друго, он би био замена за Орла. Јефтинији је за летење од Су-30 или Миг-35 (јефтинији је и за набавку) али може да понесе 2 пута мање убојитог терета.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 28, 2020, 10:16:52 pm

Званично, максимални подвесни терет Су-25 је 4500кг, али руски авиони веома ретко лете са максималним оптерећењем.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 29, 2020, 03:36:31 am
По званичним информацијама, Су-30 може да понесе 8 тона, Миг-35 7 тона.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 29, 2020, 05:53:21 am

ја сам наишао на податак о 7 тона за Су и 6 тона за МиГ, али то не мења слику у суштини. Пратио сам руске репортаже из Сирије. Су-34, као типичан нови ловац-бомбардер носивости 8 тона у/с обично је носио четири ласерски вођене бомбе од 500кг, или 2 од 1500кг, или 2 бомбе од 500кг и две ракете Х-25 сличне Мејверику, или 2 лансера НРЗ 80мм, ретко више. Никад, али никад нисам видео да носи било шта преко 4 тоне укупно. Добро, код крцања авиона води се рачуна о тактичким захтевима војишта, особеностима циља, долету, итд.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 29, 2020, 08:21:06 am
Ја сам то о носивости копирао са Википедије на енглеском. Интересантно је да руска Википедија наводи за Су-30 два броја, 8 тона по вебсајту произвођача и 10,4 тоне по ”Руководство по лётной эксплуатации”.

Ради се о два концепта. Један је да се задржи ескадрила јуришника (Штурмовик код Руса, Attack aircraft код Американаца), авиона за ваздушне ударе на циљеве на земљи. (Мислим да је наш израз ”ловачко-бомбардерски авион” није довољно прецизан.) То је Су-25 код Руса, А-10 код Американаца. Код нас ту улогу има Орао.
Авиони су јефтинији, специјализовани за нападе на земљи.

Други концепт је унификација, употреба истог авиона за различите задатке. То је нешто што Американци покушавају са F-35. Руси се нису још увек званично опрделили за овај концепт, али чињеница је да су јако мало урадили на модернизацији јуришних авиона. Од 286 авиона, модернизоваће укупно 80. Предност унификације је одржавање и тренинг.

Уколико би у српском ваздухопловству дошло до унификације, онда би обе ескадриле имале исте авионе, једна од њих би се евентуално више увежбавала за дејства на земљи. Сервисирање и логистика би били поједностављени, као и обука. Негативна страна би било то што би некоме касније могло да падне на памет да укине једну ескадрилу, ”пошто је све то исто”. Летови би били скупљи.

Ако би се ишло на унификацију на руској платформи, онда су ту Миг-35 и Су-30. Су-30 је двосед, и по мени то је велика предност, јер пилоти могу да проводе више времена у ваздуху ако иду по двојица. У случају потребе, може да лети један пилот. Миг-35 би био лакши прелаз за пилоте који лете на Миг-29, проблем је што нико не лети на тим авионима. Су-30 је у целини бољи авион.

Са друге стране, Руси би вероватно били заинтересовани да погурају продају Миг-35. За Су-25 би се можда могло направити нешто слично ономе што је урађенио са миговима, да се Русима плати модернизација авиона које они повлаче.

Уз све то, идеја да се у овом тренутку набаве авиони из Русије је поприлично нереална, јер би без сумње навукли гнев и санкције Американаца.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 30, 2020, 07:25:53 am
Ukoliko se država zaista odluči za nabavku T-7, onda ja to vidim kao pokušaj balansiranja između zapada i istoka. Još uvek ne znam kakve su mogućnosti nošenja podvesnog tereta ovih aviona, ali računam da neće biti ispod 3 tone. Nabavkom novih aviona bi se iz izgre izbacili Orlovi i Galebovi, što bi donekle smanjilo pritisak logistiku, a ako se prvi prijavimo za kupovinu ovoh aviona, možda izvučemo i još neku korist u vidu proizvodnje nekih delova u Utvi i osnivanju regionalnog centra za remont i popravke.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: janezek67 on July 30, 2020, 08:54:59 am
T-7 je za sada još samo u verziji školskog avijona bez puno mogučnosti upotrebe oružja. Amerikancima laki jurišnik i ne treba, što za Srbiju nije pogodno. Srbiji bi trebao avijon u klasi FA 50 golden eagle block 20, što amerikanci ne nude.

Osim politike ne vidim neke jake potrebe, da Srbija nabavi ove avijone.


Za Srbiju bi bilo najbolje, da se nabavi Jak130.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 30, 2020, 05:01:28 pm
Ако Србија планира да замени мигове 29 новим руским авионима, онда би Јак-130 био вероватно логичан избор.

О А-7 се јако мало зна, осим да Боинг има амбиције да направи наоружану верзију и да је понуди земљама трећег света, које још увек користе F-5. За сада се још увек ништа није десило по том питању, али је сигурно да је Боинг веома мотивисан да уради нешто по том питању. У том смислу, било би јако тешко било коме у Конгресу да блокира продају наоружаних тренера Србији.

Све ово може да буде и политичка игра. У сваком случају ни Јак-130 ни А-7 нису замена за Орао, него за Г-4, без обзира на то што су по карактеристикама испред Орла.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 30, 2020, 05:27:08 pm

1. У ситуацији потпуне неизвесности са даљим током пандемије, мислим да је глупо правити сада озбиљне планове набавке авиона ЛБА. Још ћемо се нагутати и видети ломова система, економске кризе, као и цели свет.
2.  Није немогуће очекивати "отклон ОД Кремља" у случају унутрашње политичке кризе, промене власти, итд. У том случају, да бисмо доказали лојалност, руски, па и кинески авиони отпадају. Отклон ОД Кремља би најпре изазвао револуцију у мојој кући, али то је офтопик.
3. Јак 130 још није развио пуни потенцијал. Очекује се верзија са јачим моторима, пуном електроником и већом носивошћу. Одличан је, а биће још бољи.
4. Су-25 је ветеран. Одличан авион, расни "штурмовик", али би долазили у обзир само новонаправљени авиони са пуним ресурсом, што је проблематично.
5. Од Орла је могао испасти одличан авион. Никада није развијен његов пуни потенцијал. Служи добро, али још десетак година и... готово.
Г-4 је најбољи авион који је СФРЈ направила. Још од 1990. чекамо Г-4М. Прође лето тридесето... годинаа ми жаоо ЈЕЕСТЕ!


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on July 30, 2020, 08:09:30 pm
Pre svega Srbi moraju da se rese bande na vlasti, srede drzavu i onda ce moci kupiti ne samo 20 aviona nego 100 najnovijih koji ce vazduhoplostvo samo da bira a ne neki lopovi sto vrte pare sa vojnim budzetom.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kosmonaut on July 30, 2020, 09:12:08 pm
Trenutacno jedina spona Hrvatske i Srbije je da zajedno mastaju o avionima raznih tipova.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 30, 2020, 10:23:35 pm
Pre svega Srbi moraju da se rese bande na vlasti, srede drzavu i onda ce moci kupiti ne samo 20 aviona nego 100 najnovijih koji ce vazduhoplostvo samo da bira a ne neki lopovi sto vrte pare sa vojnim budzetom.

Смањи рибу направићу масакр  ;D ;D ;D


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on July 30, 2020, 11:32:39 pm
Trenutacno jedina spona Hrvatske i Srbije je da zajedno mastaju o avionima raznih tipova.

I svi bi da se igraju JRV i PVO iz onih najboljih dana. Eto, baš mi se to "javlja".


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 31, 2020, 03:51:00 am
Хајде да погледамо буџет ЈНА (https://imgv2-1-f.scribdassets.com/img/document/21122413/original/f11b450b28/1591868776?v=1). Године 1985. је износио 1,7 милијарди долара, то би у данашњим парама било око 4,1 милијарда.

Бугари су за 8 нових F-16 платили 1,25 милијарди долара, све са оним минималним бројем ракета. Руски авиони су јефтинији, али Индија је за 33 авиона (12хСу-30 + 21х Миг-29) платила 2,4 милијарде долара. Да је Југославија опстала, не би јој било баш лако да одвоји нпр. трећину војног буџета за набавку ескадриле надзвучних борбених авиона. Оне стотине авиона којим  је располагала би могла да заборави. Данас би вероватно имала 2-3 модерне надзвучне ескадриле и то би било то.

Ратно ваздухопловство је постало скуп спорт и све земље имају мањи број авиона него што су имале. Канада је са преко 500 авиона током шездесетих свела ваздухопловство на шездесетак авиона. Холандија ће имати мање од 50 авиона, као и Норвешка. Белорусија ће имати 2 надзвучне ескадриле, Белгија 34 авиона. 
Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 31, 2020, 09:31:26 am
Zašto bi iko menjao MiG-29 za Jak-130? Logičnije bi bilo da se MiG-29 menja sa nekim lovačkim ili lovačko bombarderskim avionom slične klase, MiG-35, F/A-18, Rafal ili F-16.

Su-25 se više ne proizvodi, koliko je meni poznato, a nabavka još jedne vrste letelice bi samo dalje usložila logistiku.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on July 31, 2020, 10:08:23 am
Predpostavljam Yak-130 se pominje kao zamena za Supergaleba. Vazduhoplovstvu treba prelazno skolski avion bez obzira koje avione uzmu. 20 komada novih aviona nebi bilo lose samo da uzmu sve iste. Ako bi uzimali malo jednih, malo drugih, malo trecih. To bi ispalo da nemaju nista. A nebi se zacudio da zamuljaju kao sto su uradili sa helikopterima.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: pvanja on July 31, 2020, 10:11:30 am
Cilj srpskog RV-a je da ima jednu eskadrilu visenamenskih aviona i jednu eskadrilu skolsko-borebnih aviona.
E sad kako to politicari zovu to zavisi od njihove maste u datom trenutnu.
Konkretno mislim da je ova prica oko americkih aviona pustena zbog politike i pregovora oko Kosova i Metohnije.
Sustina je da Srbija mora da nabavi novi skolsko-borbeni avion po isteku resursa orlovima i G-4.
Su-25 mislim da nije opcija jer je to jurisni avion.
Tu trenutnu najbolji kandidati su Jak-130 i M-346. Oba aviona su aktuelna, proizvode se u serijama i za sad imaju dobru reputaciju. M-346 su kupili izraelci a oni nekupuju bilo sta. Italijani nemaju politicku tezinu a skuplji su od jaka tako da su mu i sanse manje.
Ovaj americki avion T-7A je tek u povoju napravljena su dva tehnoloska demonstratora i tu tek predstoji razvoj do uvodjenja u naoruzanje. Amerikanci to predvidjaju za 2023-24 ali obzirom kojom brzinom idu americki razvojni projekti treba tu dodati jos koju godinu za usvajanje u naoruzanje a za borbenu verziju treba dodati jos par godina.
Naravno svi ovi gorepomenuti avioni su daleko od bombardera ili visenamenskih aviona. To su skolski avion koji mogu imati i pomocnu funkciju borbenog aviona.
Doduse napretkom tehnike imace mnogo siri spektar mogucnosti pa se mogu nazvati i visenamenski ali to je krajnje uslovno.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: trpe grozni on July 31, 2020, 12:27:17 pm
Хајде да погледамо буџет ЈНА (https://imgv2-1-f.scribdassets.com/img/document/21122413/original/f11b450b28/1591868776?v=1). Године 1985. је износио 1,7 милијарди долара, то би у данашњим парама било око 4,1 милијарда.

Бугари су за 8 нових F-16 платили 1,25 милијарди долара, све са оним минималним бројем ракета. Руски авиони су јефтинији, али Индија је за 33 авиона (12хСу-30 + 21х Миг-29) платила 2,4 милијарде долара. Да је Југославија опстала, не би јој било баш лако да одвоји нпр. трећину војног буџета за набавку ескадриле надзвучних борбених авиона. Оне стотине авиона којим  је располагала би могла да заборави. Данас би вероватно имала 2-3 модерне надзвучне ескадриле и то би било то.

Ратно ваздухопловство је постало скуп спорт и све земље имају мањи број авиона него што су имале. Канада је са преко 500 авиона током шездесетих свела ваздухопловство на шездесетак авиона. Холандија ће имати мање од 50 авиона, као и Норвешка. Белорусија ће имати 2 надзвучне ескадриле, Белгија 34 авиона. 
Samo sto se ni tada, a boga mi ni sada ne kupuje sve odjednom ili se bar ne placa odjednom i ne stalno u kesh-u.
Postoje nacini, problem je u planiranju i dalekovidosti nasih politicara.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on July 31, 2020, 01:36:40 pm
Dobro politicari vide a i dobro planiraju za sebe. Kad se hvale da su im gradjani najeftinija radna snaga u Evropi onda znas za koga rade. Bojim se da se MUP i vojska naoruzavaju samo toliko da bi mogli stiti ovu vlast od svojih gradjana a ne da stite drzavu od eventualnog napada izvana.

 Nikad u istoriji Srbije nisu nam toliko propagirali da nema se, nemoze se, mali smo, jadni smo itd. Nije ni Kraljevina imala pa su mogli, ni SFRJ pa su mogli. Idiotizam se nagradjuje, svaka razumna ideja se odbacuje.

Za jednu ozbiljnu, vojno neutralnu vojsku treba najmanje 100 aviona, 60 lovaca/bombardera I najmanje 40 prelaznih skolskih.  Pa tri puta veci broj pilota i pratece osoblje. PVO treba da pokriva ne samo teritoriju ukupne Srbije vec I najmanje 100km okolo. Nova su vremena. Moramo biti u stanju udariti bilo koju bazu u okolini od 1000km. Kada se to postigne onda ce svako morati misliti dva puta prije nego bilo sta protiv Srbije uradi.

To da se desi Srbija mora ulagati u svoje privredu a ne Nemacku. Porezovati sve strane firme a ne davati im privilegije. I spreciti izliv novca odnosno pljacku, koja trenutno je veca nego budzet vojske SFRJ.

Izvinjavam se za ovaj ispad ali kuva u meni.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 31, 2020, 04:34:44 pm
Dobro politicari vide a i dobro planiraju za sebe. Kad se hvale da su im gradjani najeftinija radna snaga u Evropi onda znas za koga rade. Bojim se da se MUP i vojska naoruzavaju samo toliko da bi mogli stiti ovu vlast od svojih gradjana a ne da stite drzavu od eventualnog napada izvana.

 Nikad u istoriji Srbije nisu nam toliko propagirali da nema se, nemoze se, mali smo, jadni smo itd. Nije ni Kraljevina imala pa su mogli, ni SFRJ pa su mogli. Idiotizam se nagradjuje, svaka razumna ideja se odbacuje.

Za jednu ozbiljnu, vojno neutralnu vojsku treba najmanje 100 aviona, 60 lovaca/bombardera I najmanje 40 prelaznih skolskih.  Pa tri puta veci broj pilota i pratece osoblje. PVO treba da pokriva ne samo teritoriju ukupne Srbije vec I najmanje 100km okolo. Nova su vremena. Moramo biti u stanju udariti bilo koju bazu u okolini od 1000km. Kada se to postigne onda ce svako morati misliti dva puta prije nego bilo sta protiv Srbije uradi.

To da se desi Srbija mora ulagati u svoje privredu a ne Nemacku. Porezovati sve strane firme a ne davati im privilegije. I spreciti izliv novca odnosno pljacku, koja trenutno je veca nego budzet vojske SFRJ.

Izvinjavam se za ovaj ispad ali kuva u meni.

Стране фирме добијају олакшице да би отвориле радна места. То раде сви у свету (укључујући Кину) јер је то начин да привучеш инвестиције,  а без инвестиција нема економског развоја. Да ли је боље да држава не наплаћује порез страном инвеститору који отвори радно место - или да тај инвеститор уопште не дође, а незапослена особа спакује кофере и оде у Немачку. Оно што тој стратегији недостаје су пореске олакшице за домаће инвеститоре и реформа пореског система, али то није тема ове дискусије.

Нађи на планети земљу са 6 милиона становника, која има 60 модерних надзвучних авиона и 40 прелазних (значи класа Јак-130 или М-346), не рачунајући Сингапур. Неутрална Швајцарска са 8,5 милиона становника и 15 пута већим GDP планира своје ваздухопловство на 40 авиона.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 31, 2020, 04:44:14 pm

Samo sto se ni tada, a boga mi ni sada ne kupuje sve odjednom ili se bar ne placa odjednom i ne stalno u kesh-u.
Postoje nacini, problem je u planiranju i dalekovidosti nasih politicara.


Наравно, али одржавање модерног ваздухопловства на бројчаном нивоу онога које је имала СФРЈ (8 надзвучних ескадрила) би данас било немогућа мисија и за СФРЈ.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on July 31, 2020, 05:03:09 pm
Netrebaju Srbiji investitori kojima je glavni razlog sto su tu 250 eura mesecne plate. Toliko placaju dnevnicu u inostranstvu. Nikakvu korist Srbija nema od toga. Niti radnici niti drzava. Samo stetu. I dok je "investitora" zaboravi na bolje.

Nema potrebe usporedjivati Svicarsku sa Srbijom. Ko ce njih da napadne? Oni se naguze ko god jaci dodje. Srbi treba da se opamete da budemo kao Izrael ako treba. Naspram Svicarske smo bogatiji u prirodnim materijalima, of poljoprivrede do ruda i svega po nesto. Problem je sto lopovi na vlasti kradu kroz "investitore". Nekada smo za zeljezo kupili 100 mesersmita. Za zito na hiljade buradi nafte. Sad glume da nemogu. Nece zato sto im odgovara da ljudi beze, da lopovi vladaju, da narod radi za 250 evra mesecno. Zamisli samo da ja u inostranstvu platim vise takse drzavi svake dve nedelje nego sto zaradi mesecno prosecan gradjanin Srbije. Pa onda vicu mala smo drzava, sirotinja. Narod treba da se placa dobro pa onda ce i drzava imati stotine milijardi. Sto moj znoj vredi vise u inostranstvu? Zato sto lopovi u Srbiji uzimaju svu zaradu sebi.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on July 31, 2020, 06:36:22 pm
Srbija može maksimalno da održava 1 lovačku eskadrilu i 2-3 eskardile školsko borbenih aviona.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on July 31, 2020, 08:18:40 pm
Netrebaju Srbiji investitori kojima je glavni razlog sto su tu 250 eura mesecne plate. Toliko placaju dnevnicu u inostranstvu. Nikakvu korist Srbija nema od toga. Niti radnici niti drzava. Samo stetu. I dok je "investitora" zaboravi na bolje.

Nema potrebe usporedjivati Svicarsku sa Srbijom. Ko ce njih da napadne? Oni se naguze ko god jaci dodje. Srbi treba da se opamete da budemo kao Izrael ako treba. Naspram Svicarske smo bogatiji u prirodnim materijalima, of poljoprivrede do ruda i svega po nesto. Problem je sto lopovi na vlasti kradu kroz "investitore". Nekada smo za zeljezo kupili 100 mesersmita. Za zito na hiljade buradi nafte. Sad glume da nemogu. Nece zato sto im odgovara da ljudi beze, da lopovi vladaju, da narod radi za 250 evra mesecno. Zamisli samo da ja u inostranstvu platim vise takse drzavi svake dve nedelje nego sto zaradi mesecno prosecan gradjanin Srbije. Pa onda vicu mala smo drzava, sirotinja. Narod treba da se placa dobro pa onda ce i drzava imati stotine milijardi. Sto moj znoj vredi vise u inostranstvu? Zato sto lopovi u Srbiji uzimaju svu zaradu sebi.

Извини, коме се Швајцарска нагузила и када?

Немам намеру да настављам ово расправу на овој теми, отвори нови топик и радо ћу то одговорити. Само да напоменем да би за 1 авион данас било потребно милион тона руде гвожђа, по трернутним ценама на светским робним берзама. Србија уопште нема гвожђе. Има зато пшеницу, требало би 500,000 тона за 1 авион. Србија никада није произвела 3 милиона тона пшенице, просек је 2,5 милиона тона. Годишња производња пшенице је вредна 5 авиона.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dzumba on July 31, 2020, 09:26:00 pm
Још је и сам десетогодишњи план развоја ВС далеко од коначне верзије. О томе шта ће бити и како ће бити за 10 година тешко је судити. Зато су такви планови (и пре и сада) више списак жеља него реалних опција за набавку. Такође, сигурно је да ће се политика водити неким интересима. Да ли су они баш прави, "национални" или не то је питање за грађене на изборима. У сваком случају тада актуелна политичка, а посебно економска ситуација (и процена тадашњег политичког и делимично војног руководства о томе) битно ће утицати на набавке. Зато бих све ово о чему се данас пише представио као занимацију новинара и љубитеља војне технике.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on August 01, 2020, 08:50:06 am
Dobro politicari vide a i dobro planiraju za sebe. Kad se hvale da su im gradjani najeftinija radna snaga u Evropi onda znas za koga rade. Bojim se da se MUP i vojska naoruzavaju samo toliko da bi mogli stiti ovu vlast od svojih gradjana a ne da stite drzavu od eventualnog napada izvana.

 Nikad u istoriji Srbije nisu nam toliko propagirali da nema se, nemoze se, mali smo, jadni smo itd. Nije ni Kraljevina imala pa su mogli, ni SFRJ pa su mogli. Idiotizam se nagradjuje, svaka razumna ideja se odbacuje.

Za jednu ozbiljnu, vojno neutralnu vojsku treba najmanje 100 aviona, 60 lovaca/bombardera I najmanje 40 prelaznih skolskih.  Pa tri puta veci broj pilota i pratece osoblje. PVO treba da pokriva ne samo teritoriju ukupne Srbije vec I najmanje 100km okolo. Nova su vremena. Moramo biti u stanju udariti bilo koju bazu u okolini od 1000km. Kada se to postigne onda ce svako morati misliti dva puta prije nego bilo sta protiv Srbije uradi.

To da se desi Srbija mora ulagati u svoje privredu a ne Nemacku. Porezovati sve strane firme a ne davati im privilegije. I spreciti izliv novca odnosno pljacku, koja trenutno je veca nego budzet vojske SFRJ.

Izvinjavam se za ovaj ispad ali kuva u meni.

Бранко, разумем твоје интересовање, али чему способност "ударити било коју базу у полупречнику 1000км"? Свуда уоколо је само НАТО. Значи ударити на НАТО - значи нема више Србије. Први сам који каже да треба имати способну и опремљену војску, али Србија нема синова за рат, нема! Имамо једну "полудржаву" преко Дрине, а у Србији једну привреду која, као, нешто ради. О руководству не бих... сви знају шта мислим, чекам да ме неко уапси... лајавог!


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on August 01, 2020, 03:40:53 pm

Moramo biti u stanju udariti bilo koju bazu u okolini od 1000km. Kada se to postigne onda ce svako morati misliti dva puta prije nego bilo sta protiv Srbije uradi.


U tom slučaju je to lakše odraditi sa krstarećim raketama, nego sa letelicama.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 01, 2020, 03:57:15 pm
Jako je bitan takticki faktor kada imas necim da dosegnes neprijateljsku pozadinu. Ili da poguras neprijateljske snage na sigurnu razdaljinu. Sa koje njihova akcija daje vise vremena za reakciju. I mnogo drugih pozitivnih strana.

Sredstva mogu biti razna od krstarecih do balistickih raketa.

Hajde budi iskren I razmisli ako smo okruzeni sa NATO, protiv koga bi sledeci eventualni rat bio? Sigurno nece biti protiv Konga. Valja se pripremiti jer niko nas nece pitati hocemo li rat nego ce ga nametnuti kao i dosad. Jaka vojska je dovoljno odvracanje da nas ne diraju.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dzumba on August 01, 2020, 06:47:55 pm
Бранко, колико видим ти се кандидујеш за стручњака за ратоводство. Ипак, да те подсетим. За рат ти треба:
1) стратегија (национална, не само војна) са задатим реалним циљевима евентуалног рата (или онога што није рат у ужем смислу али јесте озбиљан сукоб), односно политика која разуме рат, економију и све оно што условљава ратовање; рат се не води само оружјем, већ пре свега политиком, економијом и пропагандом.
2) војска способна (опремљена, оспособљена, увежбана, мотивисана...) да га води и досегне циљеве рата;
3) паре да би издржао рат а пре рата  обезбедио да војска има оно што треба и да ти народ не поцрка од глади;ратови не трају кратко а последице се лече годинама, често и деценијама
4) савезници који ће те подржати у сваком погледу: политички, економски, војно и пропагандно, довољно снажни да те подрже и заштите од оних других који на твоје циљеве не гледају благонаклоно

Само када се сви ови елементи поклопе можеш да ратујеш са солидном вероватноћом да га добијеш. Истина, некад, кад мораш, када нема излаза, као 1999. да уђеш у рати па шта буде. Те 1999. знамо шта је било, а главни проблем је био што није било поузданих, моћних савезника, а економија танка, да тања није могла бити. Ми тај рат у војном смислу нисмо изгубили, али рат је ипак пре свега политика, а у политичком смислу смо изгубили јер нисмо остварили циљеве због којих смо ушли у рат.

Тако ти је и са могућом набавком ових авиона. То је пре свега политичка одлука. Можемо ми овде причати о квалитету ових или оних летелица, али одлуку ће донети тада актуелна политика уз консултацију струке (војске) руководећи се оним што сам горе написао.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 01, 2020, 10:02:54 pm
Dzumba ne kandidujem se ja za nista niti sam specijalac za pitanja vojske. Samo sam rodjen na balkanu, preziveo i haubice, i mitraljeze, minobacace i avionske bombe. Kao i mnogi drugi uostalom. Dali sam izneo i jednu neistinu? Ne govorim da treba ratovati. Samo govorim da Srbi kao i svi balkanci vrede vise od 250 eura mesecno. I da se vec jednom izbore za bolji zivot. Netreba nama bolje sutra nego nasoj deci. A to treba da se cuva sa ozbiljnom vojskom a ne pisljivih 20 aviona. Zivimo u vreme u kojem se ratuje ekonomski a oni koji su slabi ekonomski moraju da ratuju i konvencijalnim ratom. Treba se izboriti da smo opasni za dirati. Tek onda cemo imati mir za nasu zemlju. Za taj zakljucak nemoras biti nikakav pametnjakovic. To deca znaju.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 02, 2020, 03:45:15 am
Dzumba ne kandidujem se ja za nista niti sam specijalac za pitanja vojske. Samo sam rodjen na balkanu, preziveo i haubice, i mitraljeze, minobacace i avionske bombe. Kao i mnogi drugi uostalom. Dali sam izneo i jednu neistinu? Ne govorim da treba ratovati. Samo govorim da Srbi kao i svi balkanci vrede vise od 250 eura mesecno. I da se vec jednom izbore za bolji zivot. Netreba nama bolje sutra nego nasoj deci. A to treba da se cuva sa ozbiljnom vojskom a ne pisljivih 20 aviona. Zivimo u vreme u kojem se ratuje ekonomski a oni koji su slabi ekonomski moraju da ratuju i konvencijalnim ratom. Treba se izboriti da smo opasni za dirati. Tek onda cemo imati mir za nasu zemlju. Za taj zakljucak nemoras biti nikakav pametnjakovic. To deca znaju.

Извини, не сумњам у твоје добре намере, али причаш о стварима које очигледно не познајеш. Поједностављено, послодавац је организовао цео процес производње (роба и услуга) да би остварио профит, а не да би запослио људе. Радна снага је трошак, као и све остало. Радник који на руке прими 250 евра кошта више, јер држава тражи од послодавца да плати разне доприносе, али и порез на зараду коју је радник зарадио. Послодавцу би у принципу било свеједно да ли ће раднику исплатити нето плату од 250 евра, или бруто износ који је већи. (Мислим да је у Србији за нето плату од 250 евра, бруто плата 350 евра, а да послодавца све заједном кошта 400 евра.) Неко треба да организује производњу и запосли раднике. Ко би требао да организује производњу и са којим мотивима? Рачунај да тај ко организује производњу мора да буде способан и да обезбеди тржиште за своје производе.

Новац има различиту вредност у различитим земљама. Нпр, национални доходак у Србији је мало испод 8,000 долара по глави (GPD), али је куповна моћ тог новца у Србији мало испод 20,000 долара (GPD PPP). То значи да тих 350 евра бруто плате у Србији вреди као 875 евра. Наравно, када купујеш увозну робу, плаћаш онолико колико та роба вреди тамо где је направљена.

Помињеш Израел, али неке ствари се једноставно немогу упоређивати и Србија не може да буде Израел. Међутим, може ти бити интересантан модел кибуца, који је имао огроман утицај на развој израелске привреде. 

 Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 02, 2020, 05:02:28 am
Mi Srbi ocigledno smo nesposobni osvajanje proizvodnje mleka posto nam trebaju investitori iz Hrvatske da otvaraju radna mesta po Srbiji i proizvode mlijeko. Dali to ima ikakvog smisla?

Sve to stoji sto si objasnio samo sto nema nikakve veze zasto smo u toj situaciji. Zasto radnik ne kosta 2500 eaura? Pa kad mogu ostale drzave praviti profit a cena radnika je mnogo veca zasto nas rad ne vredi toliko? Pa zato sto su lopovi na vlasti. Zato sto se unistava nasa privreda. Zato sto su sve fabrike zapustili. Opljackana je bivsa Juga i niko do danas da zaustavi lopovluk. Utuvili su narodu u glavu da su sami krivi, da nema svrhe ista ocekivati. Dali posten ekser neko proizvodi na balkanu? Nismo glupavi a ni nesposobni sami da obnovimo sve od pocetka ako treba. Samo pravda da dodje, nista vise nam ne treba. Stance sve isterati napolje ako ne rade u interesu drzave.

Srbi rade u stranim firmama za cenu dnevnice u inostranstvu. Pa onda te krvavo zaradjene pare potrose na strane proizvode. Znaci EU ti da pa ti uzme pare i tako u krug. A Srbin sav sretan sto ima posao. Ovo je zona sumraka.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Rade on August 02, 2020, 06:45:04 am
Molim da se tupljenja oko ekonomije u Srbiji ostavite za neku drugu temu, pošto je ova već zauzeta nabavkom novih aviona za LBA.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 02, 2020, 06:52:18 am
Mi Srbi ocigledno smo nesposobni osvajanje proizvodnje mleka posto nam trebaju investitori iz Hrvatske da otvaraju radna mesta po Srbiji i proizvode mlijeko. Dali to ima ikakvog smisla?

Sve to stoji sto si objasnio samo sto nema nikakve veze zasto smo u toj situaciji. Zasto radnik ne kosta 2500 eaura? Pa kad mogu ostale drzave praviti profit a cena radnika je mnogo veca zasto nas rad ne vredi toliko? Pa zato sto su lopovi na vlasti. Zato sto se unistava nasa privreda. Zato sto su sve fabrike zapustili. Opljackana je bivsa Juga i niko do danas da zaustavi lopovluk. Utuvili su narodu u glavu da su sami krivi, da nema svrhe ista ocekivati. Dali posten ekser neko proizvodi na balkanu? Nismo glupavi a ni nesposobni sami da obnovimo sve od pocetka ako treba. Samo pravda da dodje, nista vise nam ne treba. Stance sve isterati napolje ako ne rade u interesu drzave.

Srbi rade u stranim firmama za cenu dnevnice u inostranstvu. Pa onda te krvavo zaradjene pare potrose na strane proizvode. Znaci EU ti da pa ti uzme pare i tako u krug. A Srbin sav sretan sto ima posao. Ovo je zona sumraka.

Отвори посебан топик са овом темом, радо ћу ти одговорити. Једина веза са авионима је да целокупан годишњи род пшенице у Србији вреди као 5 модерних надзвучних авиона.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 02, 2020, 02:43:53 pm
Izvinjavam se.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dzumba on August 04, 2020, 05:48:33 pm
Quote
Dzumba ne kandidujem se ja za nista niti sam specijalac za pitanja vojske. Samo sam rodjen na balkanu, preziveo i haubice, i mitraljeze, minobacace i avionske bombe.

Видиш, сам си одговорио на питања зашто нам је (у Србији) овако. Не разумеш се војску, ни у ратоводство а  знаш како треба поставити и водити војску, набављати авионе и сл. и тд... Не кажем да немаш права на своје мишљење, али некад није лоше послушати и прихватити туђе. Можда и научиш нешто. Требаће ти ако ћеш се кандидовати да у животу управљаш нечим или мењаш нешто на боље.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 04, 2020, 10:40:41 pm
Ocigledno ne shvatas sustinu price. Da pojednostavim. Ne moze se nabaviti 100 aviona jer je ekonomija slaba. Slaba je zato sto smrdi u drzavi Danskoj. Umesto da se prizna da smrdi. Ubedjujete me da nije zbog smrada nego zato sto je trend Svajcarske da ima samo 40 aviona. Trend sigurnih drzava su manja vazuhoplovstva. Trend drzava koje imaju potencijaln rat je sasvim drukciji. A vi kao da neznate sta je balkan i njegovu istoriju. I dokle da se cuti i trpi. Znaci, nesmem ni rec reci, odmah stize cenzura. Strucnjak "Ratovodstva" Dzumba, molim te nauci me kakav je to proces nabavke u Vojsci Srbiji? Koja je to strategija Srbije? Sta oni misle protiv koga bi se potencijalni rat vodio? Drzava koja nema jasno odredjenu politiku nema nista. Na najnizem nivou u istoriji. A ako tebi stima, ziv mi bio sto godina i uzivaj.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 05, 2020, 12:16:53 am
Бранко, већ сам ти понудио да отвориш посебну дискусију на тему економије, па тамо можемо расправљати шта смрди и шта може да се уради по плану економије. Овде можемо расправљати о авионима, и то из перспективе тренутне економске ситуације. А она је да је национални доходак око 55 милијарди долара годишње, а војни буџет 1.14 милијарди, око 2%. Цео годишњи војни буџет вреди као 10 авиона, цео годишњи национални доходак вреди као 550 авиона. Према томе, из садашње перспективе, Србија не може да има 100 борбених авиона.Не само да не може да их набави, него не би могла ни да их одржава и обезбеђује одговарајући број сати лета за пилоте.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dead1 on August 05, 2020, 06:45:15 am
Od svih mogucih opcija za Srbiju T-7 je najgluplja :

1. Avion se jos ne proizvodi.
2. Avion za sada nema ikakvo oruzje niti je za sada ikakvo naoruzanje planirano.
3. Avion tek ulazi u USAF naoruzanje 2024-e.
4. Avion ce tek postati operativan 2034-e.
5. Srbija za sada koristi Rusku lovacku tehniku a nista se ne govori o zamijeni na zapadnu.  Zasto onda kupiti zapadni skolovni avion?!?

Ja licno mislim da od ovoga nece nista i da ce prije Srbija kupiti Yak-130 ili Kineski L15 ili cak Kineski FTC-200 (zestoko modificiran JJ-7 to jest MiG-21U).


Hongdu JL-10 (izvozno ime) L-15)
(https://defence-blog.com/wp-content/uploads/2017/01/193_231003_992659-696x475.jpg)


Chengdu JL-9 (izvozno ime FTC-200)
(https://www.defencetalk.com/wp-content/uploads/2020/03/JL-9-Trainer-Jet-750x375.jpg)

Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 05, 2020, 08:06:45 am
Ако сам добро разумео, набавља се авион који ће заменити орлове и Г-4 након 2030. Боингу гори под ногама и вероватно су веома мотивисани да нешто производе. Мислим да тренутно имају малу наруџбу за F-15 и наруџбу за педесетак супер хорнета за Немачку. Наруџба из Србије би им добродошла. Американци су ових дана најавили повољне услове за кредитирање куповине њиховог оружја.

За Србију би ово била прилика да неко кроз Конгрес прогура продају оружја Србији, Боинг би прошао као булдожер. Свака следећа продаја Србији би после тога лакше прошла. Нико не би могао Србији да трља нос да купује само руско и кинеско оружје. Људи који би гласали за продају оружја Србији би били мекши према Србији по неким другим питањима. Не кажем да би постали српски лобисти, али не би им одговарало да неко по конгресу блати њихове клијенте. Уз авионе би могле да се провуку и неке ракете које би Србија тешко могла одвојено да набави.

Ово би отприлике било неко рационално објашњење за целу идеју.

Ако Србија планира да замени Миг-29 неким другим руским авионом, Јак-130 би био логичан избор. Проблем је што то не би могло да прође без америчких санкција. За 10 година тих санкција можда неће бити, али сада би биле веома извесне.

Кинески авиони (пре свега L-15) би могли бити занимљиви. Ако би се наручило више од једне ескадриле (а Србија тренутно има две ескадриле које су за замену), можда би се могло договорити склапање у Србији. Нисам нашао информације о количини убојитог терета коју овај авион може да понесе.

Било кмоји други западни авион би морао да буде одобрен у Конгресу, лакше ће дозволити продају америчког авиона, него страног авиона са америчком технологијом. Зато мислим да постоје само ове 3 опције.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: torpedo011 on August 05, 2020, 08:49:33 am
Како Јак-130 може да буде замена за МиГ-29?

Друго, куповина технологије и технике од више држава усложњава одржавање и повећава трошкове. Време ЈНА и СФРЈ као и политике несврстаности је прошло и за Србију би било боље када би се определила за један извор технике тј. наоружања. Већина држава тежи ка обједињавању и поједностављењу управо из ових разлога.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on August 05, 2020, 09:35:58 am
Ja bih najradije da vidim dve eskadrile popunjene sa M-346 i jednu sa J-23 Kobac.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 05, 2020, 04:16:34 pm
Како Јак-130 може да буде замена за МиГ-29?

Друго, куповина технологије и технике од више држава усложњава одржавање и повећава трошкове. Време ЈНА и СФРЈ као и политике несврстаности је прошло и за Србију би било боље када би се определила за један извор технике тј. наоружања. Већина држава тежи ка обједињавању и поједностављењу управо из ових разлога.

Нисам био довољно јасан. Нисам мислио да се Миг-29 замени са Јак-130, него ако се планира да се Миг-29 мења неким другим (надзвучним, борбеним) руским авионом, онда би руски авион за тренинг био логичан избор. 


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Dreadnought on August 05, 2020, 05:30:02 pm


Ruski pogled ...


Quote
Србија наставља да јача своју одбрамбену способност чиме одговара на испоруке наоружања које Запад шаље Косову. Српски државни медији саопштавају да Министарство одбране Србије намерава да купи двадесетак ловаца-бомбардера. Вест је на српским друштвеним мрежама изазвала бурну расправу и отворила питање: Да ли је боље купити руске или америчке авионе? Без обзира што већина Срба жели руске авионе, хајде да видимо шта нуди тржиште. https://youtu.be/iRdW645IUhITitle: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on August 05, 2020, 06:02:12 pm
A-10 nije namenjen za izvoz, Su-25 može da se kupi, ali ne novi već samo polovni i ne mogu da posluže za obuku pilota.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: torpedo011 on August 05, 2020, 07:15:27 pm
Постоји Су-25 двосед који се користи за обуку пилота.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on August 05, 2020, 08:17:14 pm

У Улан Уде постоји линија раније коришћена за производњу Су-25. Могла би се поново покренути.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Рашо on August 05, 2020, 08:18:15 pm
Постоји Су-25 двосед који се користи за обуку пилота.

У ствари, за ПРЕобуку на тај тип авиона. Дакле, то није класични тренажер, па с тим у вези није подесан за обуку пилота на ВВА.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: torpedo011 on August 05, 2020, 08:27:15 pm
На то сам и мислио. Као и миг-21 или миг-29 двосед.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: janezek67 on August 06, 2020, 07:45:40 am
Kako izgleda, od modernizacije Orla i Galeba neče biti nešto ili se zbog ove vesti zna, da to nije dugoročno rešenje.

Vlastita vazdihoplovna industrija Srbije ne može da napravi osim remonta ništa osim Laste. Ako se ozbiljno pitamo, što Srbija treba, možda
bi bilo najbolje rešenje čak neki Super Tucano. Tu bi možda čak i srvska industrija mogla nešto da pravi - barem neke djelove, avijon
je dobar za preobuku na neki lovački avijon te efikasan za protivnike, pram kojim može Srbija da dejstvuje.

Sa TA7, JAK 130 ili slično ne može se dejstvovati protiv zemje NATO pakta, tako da su ti avijoni "mrtav kapital" za Srbiju.Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 06, 2020, 08:25:40 am
Janez, osnovna namena skolskog prelaznog aviona je treniranje pilota. Prvolinijski lovci i napadaci su mnogo skuplji za letiti, a u vreme mira je praksa da se cuva zivotni vek odnosno nalet masine. Sve funkcije i rezimi koje je u stanju raditi trenazni avion su iskorisceni za ucenje i sticanje iskustva prije nego se predje na prvoliniski avion. Imati skolski avion nikada nije mrtav kapital. Nego je investicija koja stedi pare i stvara iskusne pilote. Piloti su mnogo bitniji od masina tako da svaki sat leta je dobro investiran kapital.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Bozo13 on August 06, 2020, 12:36:15 pm
... a u vreme mira je praksa da se cuva zivotni vek odnosno nalet masine. .

Ne razumjem taj deo. Može koja reč više?
Pa kad kupiš auto znaš koliko češ ga voziti na godinu i koliko dugo češ ga koristiti.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 06, 2020, 01:14:21 pm
... a u vreme mira je praksa da se cuva zivotni vek odnosno nalet masine. .

Ne razumjem taj deo. Može koja reč više?
Pa kad kupiš auto znaš koliko češ ga voziti na godinu i koliko dugo češ ga koristiti.

Nemoze se auto usporedjivati sa avionom. Svaki avion ima odredjen broj sati rada posle kojeg se mora raditi remont. Taj broj sati rada su razliciti za razlicite delove aviona, recimo motor x broj sati rada, trup x broj sati leta. A posle odredjenog predvidjenog broja, motor se menja i ne popravlja se vise. Recimo da trenazni avioni poput Jak-130 smanjuju potrosnju leta na Su-30, jer je u mogucnosti da nauci pilota veliku vecinu potrebnih vestina za upola manju cenu. Od formacijskog letenja, navigacije, upotreba borbenih sistema itd. Pa kada pilot izuci sve sto moze da ponudi Jak onda prelazi na Su-30 i dopunjuje znanje. Kada bi trenirali odmah na Su-30 skratili bi mu zivotni vek na pola.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: momo PT61 on August 06, 2020, 02:17:21 pm
Još smo 'iako prođosmo više od 30 godina- pod utiskom JNA RV'PVO itd;itd. a zaboravljamo da se odijelo meri prema  onome koji če ga nositi aa ne obratno,,
Tako  avijacija  kupuje  avione prema veličine vazdušnog prostora i  još koliko psra može odvojiti  za to!
Možmo da pišemo referate o tome dalo je Su30 bolji od Mig 29 i slično,kao Jak130 vs žT7,T1 itd,
Samo da se podsetimo da je nekada Bugarija imala par komada MiG25,ali kad bu poletio na zadtak u zapadnom pravcu,morao je da se očeše ali i da preeskoči u prstor SFRJ,
Kad je bll diskisija o nabavci aviona za RV Slovenije,neko je precizno izmjerio da prosečan avion LBA prođe teritoriju dežele odnosno oko cca 8 minuta,odnosno dežuna dežurna para mora da izvrši zadatak za manje od tog vremena......Nedavno je jedan deda sa bakom prošetao se do Dalmacije  tek tada ih je dostigla para MiG21,!A da je  blio drugačije  klopotlalo???


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 06, 2020, 03:07:48 pm
Još smo 'iako prođosmo više od 30 godina- pod utiskom JNA RV'PVO itd;itd. a zaboravljamo da se odijelo meri prema  onome koji če ga nositi aa ne obratno,,
Tako  avijacija  kupuje  avione prema veličine vazdušnog prostora i  još koliko psra može odvojiti  za to!
Možmo da pišemo referate o tome dalo je Su30 bolji od Mig 29 i slično,kao Jak130 vs žT7,T1 itd,
Samo da se podsetimo da je nekada Bugarija imala par komada MiG25,ali kad bu poletio na zadtak u zapadnom pravcu,morao je da se očeše ali i da preeskoči u prstor SFRJ,
Kad je bll diskisija o nabavci aviona za RV Slovenije,neko je precizno izmjerio da prosečan avion LBA prođe teritoriju dežele odnosno oko cca 8 minuta,odnosno dežuna dežurna para mora da izvrši zadatak za manje od tog vremena......Nedavno je jedan deda sa bakom prošetao se do Dalmacije  tek tada ih je dostigla para MiG21,!A da je  blio drugačije  klopotlalo???

Razumem taj stav i slazem se da je prostor ogranicen, i da sa manje aviona se moze pokriti teritorija. Samo to nemora znaciti da je losa stvar. Valjda je prednost izvrsiti zadatak u 8 minuta naspram nekih koji moraju izvrsavati isti zadatak u sat vremena ili vise. Za primer Vietnam, prosecan zadatak  mig-21 je trajao 25min. A odradili su posao. Srbija nije Slovenija a ni mala. Cak se moze deliti na tri zone odbrane, sever, centar, jug. I u svakoj treba najmanje jedna lovacka eskadrila. I jos, ako imas vremena pogledaj neki video sa aeromitinga da vidis sta lovacki avion moze u par kilometara zracnog prostora.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: pvanja on August 06, 2020, 08:07:11 pm
Srbija realno ekonomski moze da izdrzi mozda 1 lovacku eskadrilu (visefunkcionalni avion) i 1 skolsko borbenu eskadrilu ili 1 LA i 2 skolsko-borbene eskadrile.
Sve preko toga je pretezak teret za ekonomiju i to pod uslovom da ekonomija ojaca.

Koliko vidim ici ce se na 1 eskadrilu visenamenskih aviona - lovackih aviona i 1 eskadrilu mlaznih skolsko borbenih aviona sa "naprednim" mogucnostima napada na zemaljske ciljeve.
Pored toga verovatno ce se ici i na 1 eskadrilu borbenih helikoptera sa jednim ili dva tipa helikoptera (laki-teski) i 1 eskadrilom transportnih helikoptera.

Dodatno 1 eskadrila bespilotnih letelica i 1 skolska eskadrila klipnih aviona za selekciju i osnovnu obuku pilota.

Sve u svemu 3 borbene eskadrile i 3 eskadrile za transport, izvidjanje i obuku.

I ovo je prilicno ambiciozan plan jer treba to i ako/kad se nabavi sve odrzavati, imati dovoljno pilota, i para za odgovarajuci godisnji nalet.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Mediteran on August 06, 2020, 10:33:48 pm
Su-25 od Afgana , preko Djordjije, Ukrajine i Sirije se pokazao kao neuspesan avion , skidali su ih kao glinene golubove - sa A-10 on nema ama bas nikakvu usporedbu.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 07, 2020, 03:09:16 am
Su-25 od Afgana , preko Djordjije, Ukrajine i Sirije se pokazao kao neuspesan avion , skidali su ih kao glinene golubove - sa A-10 on nema ama bas nikakvu usporedbu.

Мислим да је цело поређење направљено ето да би авиони упоредили, а да је Србија само повод за то. Ни један ни други авион се више не производе, А-10 се никада није извозио, а не производи се скоро 40 година. А-10 се никада није користио када није била у потпуности осигурана надмоћ у ваздуху, што код Су-25 није случај. Идеја А-10 је да преживи MANPADS и ватру са земље до 20-30 мм, његова средства одбране од озбиљније ПВО је надзвучна авијација. А-10 се шаље тамо где више нема озбиљнје ПВО. Су-25 је обаран са MANPADS, али је највећи број оборен од стране других авиона или далекометне ПВО. Шта мислиш, које су шансе да се непријатељски авион приближи на 80 км од A-10?

Ни један ни други авион нису оно што је Србија тражила, а то је школско-борбени авион: школски авион који може да се наоружа и пошаље да нападне циљеве на земљи. Забуну уноси то што тражи замена за Орао, али Орао носи мање до 2,8 тона подвесног наоружања. Модерни школско-борбени авиони могу да понесу више и имају боље перформансе.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on August 07, 2020, 06:10:17 am


Уверен сам да никада, али никада, школско-борбени авион у јуришној конфигурацији не може парирати правом јуришном авиону, ударном ловцу-бомбардеру. По спецификацији на ШБА можете можда накачити свашта, али се поставља питање интеграције сензора за ефикасно коришћење у/с, питање летних перформанси оптерећеног авиона који се тако накрцан може лако оборити, итд. Нпр. на Орла се лансери НРЗ не смеју поставити на унутрашње носаче јер барутни гасови код старта ракета могу изазвати "флејмаут" мотора. Слично је и код рафала 23мм ГШ топова. Једини постојећи прави јуришници су А-10 и Су-25. Јагуар је био мој омиљени, али он је завршена прича. А и није био оклопљен. Има гомила фотки из Афгана и грађанских сукоба у СССР где се Су-25 враћао кући без пола репа, са одваљеним издувницима, сав избушен, итд. А-10 је такође жилав, али не толико. Зато има ГАУ-8 30мм фантастичан ПТ топ.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on August 07, 2020, 06:24:39 am
Naravno da ne može da parira, ali školsko-borbeni avion je namenjen da iz jednog naleta odbaci svoj ubojni teret i briše nazad dok se protivnik ne sabere. A-10 i Su-25 mogu da se vrte iznad mete i gruvaju je do mile volje.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: pvanja on August 07, 2020, 09:26:11 am


Уверен сам да никада, али никада, школско-борбени авион у јуришној конфигурацији не може парирати правом јуришном авиону, ударном ловцу-бомбардеру. По спецификацији на ШБА можете можда накачити свашта, али се поставља питање интеграције сензора за ефикасно коришћење у/с, питање летних перформанси оптерећеног авиона који се тако накрцан може лако оборити, итд. Нпр. на Орла се лансери НРЗ не смеју поставити на унутрашње носаче јер барутни гасови код старта ракета могу изазвати "флејмаут" мотора. Слично је и код рафала 23мм ГШ топова. Једини постојећи прави јуришници су А-10 и Су-25. Јагуар је био мој омиљени, али он је завршена прича. А и није био оклопљен. Има гомила фотки из Афгана и грађанских сукоба у СССР где се Су-25 враћао кући без пола репа, са одваљеним издувницима, сав избушен, итд. А-10 је такође жилав, али не толико. Зато има ГАУ-8 30мм фантастичан ПТ топ.


Skolsko-borbeni avion svakako nemoze da zameni namenski jurisni avion u njihovom klasicnom nacinu upotrebe ali vremena se menjaju i napredak tehnologije omugucava da podrsku pesadije resavas i na druge nacine.

Mislim da se ide na to da skolsko borbenoj avijacij za neposredne jurise zadatke ispomoc budu helikopteri Mi-35. Ta kombinacija nije losa i trebala bi da bude adekvatna za neposrednu podrsku pesadije.

Napredak tehnologije omogucava upotrebu vodjenih raketa i bombi sa vece daljini i bez ulazenja u domet lakih sistema PVO tako da bi trebalo da skolsko borbeni avion pruzi adekavatnu podrsku bez potrebe da bude okopljen a da im pruzi visok nivo prezivljavanja. Takodj preciznost modernog vodjenog naoruzanja omogucava da se koristi ono sa manjom tezinom a da se ostvari isti efekat na cilju a to povecava upotrebljivost aviona sa manjom nosivoscu.

Ostim toga uz ove nove planirane skolsko borbene avione nabavice se i punokrvni visenamenski avioni koji ce moci u istoj misiji da obezbede zastitu od napada neprijateljske lovacke avijacije i napad na povrsinske cilje vodjenim raketama i bombama.

Takodje sad su tu i BL koje mogu i samostalno da napadnu ciljeve ili da ih obeleze za avijaciju i artieljeriju. Ali najbitnije BL mogu da pruze sliku bojista u realnom vremenu sto je najbitnije za komandovanje.

Videli smo u Siriji da se ni Su-25 nespusta u domet lakih raketnih sistema PVO cak i kada dejstvuje nevodjemim oruzjem osim u slucajevima kada je to neophodno zbog vremenskih prilika.

Sa druge strane Huti su uspevali da obaraju i najnaprednije zapadne avione 4. generacije sa najmodernijim sistemima za detekciju i samozastiu na srednjim visinama sa modifikacijama starijih sistema PVO i modifikacijama raketa V-V.

U svakom slucaju zavisno od neprijatelja birace se i taktika upotrebe ali ova kombinacija bi trebala da pruzi najvise fleksibilnosti za ulozen novac.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: momo PT61 on August 07, 2020, 10:19:48 am
U živ sam prtvi put  gledao Mig29 nas aeromitingu Stemkovec pred skoro negde 33 godine i uvidio kolika je razlika prema MiG  21 koji je imao nastup prije njega
   Su 25 samn gledao uživo tokom sukoba 2001,i bioje na visinI zadatka'-gadja su ga svima od Zolje do Strele 2 M
    Isto tako sam gledao i Mi24 u akciiju 2001'-bili su uvek u prvoj liniji borbe gadjali su ih i pogadjali'-niko nije bio oboen


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 10:25:21 am
Su-25 od Afgana , preko Djordjije, Ukrajine i Sirije se pokazao kao neuspesan avion , skidali su ih kao glinene golubove - sa A-10 on nema ama bas nikakvu usporedbu.

Za razliku od A-10 koji se nikada nije borio u zracnom prostoru koji ima adekvatnu zastitu, Su-25 je odradio neuporedivo vise i sasvim je normalno da ce imati vise gubitaka. U Iraku su najprije leteli bombarderi sa lovackom zastitom, pa kada su unistili Iracki PVO onda su A-10 usli u vazdusni prostor. I kod nas su usli posle neutralizacije PVO i svejedno je jedan fasovao. Znas i sam da nisu ispunili zadatak kod nas.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 10:53:09 am
Skolsko borbeni avioni se koriste za napad sirom sveta u specificnim situacijama. Treba sagledati dosadasnja iskustva i primere. Koriste se u Iraku gde bombarduju sa sigurnog neba 10 terorista koje vija brigada pesadije. Koriste se u juznoj Americi protiv svercera, takodje iz sigurnog neba. Koriste se u Africi iz nuzde gde trpe gubitke. U Libiji i Siriji jos uvek lete stari Albatrosi koji dodju na prepad odbace bombe i tutanj. Pa se mole bogu da prezive.

Zakljucak je da skolsko borbeni avion moze biti itekako koristan samo zavisi od pravilne upotrebe. Osnovni uslov je da je vazdusni prostor pod punom kontrolom i da cilj nema protiv vazdusnu odbranu.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 11:22:15 am
Kada vec gledamo uzimati Kineski pvo, bespilotne letelice, mozda bi i avion uzeli. Najrealnija Kineska opcija bi bila Hongdu JL-8.

[attachment=1]

[attachment=2]

Sa osvajanjem tehnologije bespilotnih letelica i njihove rakete, mogli bi biti u mogucnosti montirati takve vodece rakete na ovaj avion. Samo ideja.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Рашо on August 07, 2020, 01:50:06 pm
Kada vec gledamo uzimati Kineski pvo, bespilotne letelice, mozda bi i avion uzeli. Najrealnija Kineska opcija bi bila Hongdu JL-8.

[attachment=1]

[attachment=2]

Sa osvajanjem tehnologije bespilotnih letelica i njihove rakete, mogli bi biti u mogucnosti montirati takve vodece rakete na ovaj avion. Samo ideja.

Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 01:58:26 pm
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Рашо on August 07, 2020, 02:32:00 pm
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.

На ЈЛ-8 сам и мислио. Грешка у куцању...


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kosmonaut on August 07, 2020, 03:16:38 pm
Quote
I kod nas su usli posle neutralizacije PVO i svejedno je jedan fasovao. Znas i sam da nisu ispunili zadatak kod nas.
Jedan A-10 je ostecen 1999. I sigurno je sletio. Mislis da tada tamo nisu nista pogodili pa nisu ispunili zadatak?


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 03:40:08 pm
Quote
I kod nas su usli posle neutralizacije PVO i svejedno je jedan fasovao. Znas i sam da nisu ispunili zadatak kod nas.
Jedan A-10 je ostecen 1999. I sigurno je sletio. Mislis da tada tamo nisu nista pogodili pa nisu ispunili zadatak?

Pogadjali su oni svaki put, samo u vecini slucajeva u prazno. Osnovni zadatak podrske i ciscenje puta za albance nisu ispunili.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 07, 2020, 04:32:13 pm
Quote
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.

ЈЛ-8 је intermediate jet trainer, Србији треба advanced jet trainer. Ако је овај авион у класи Г-4, а уводи се након 2030, онда би то заиста био прелазак са коња на магарца, као што Рашо каже. Кинези имају Л-15 који је далеко бољи авион.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 04:46:35 pm
Quote
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.

ЈЛ-8 је intermediate jet trainer, Србији треба advanced jet trainer. Ако је овај авион у класи Г-4, а уводи се након 2030, онда би то заиста био прелазак са коња на магарца, као што Рашо каже. Кинези имају Л-15 који је далеко бољи авион.

Stvarno neznam u cemu je problem, da mozemo proizvoditi nove G-4 nebi kupovali nista od drugih. Englezi uce letiti na Hawk koji sluzi od 1974, Amerikanci takodje sa svojom verzijom Goskawk. Pa i Rusi jos uvek koriste Albatros. Nama magarac i treba. Jel treba sa Laste da se prelazi na supersonicni avion? L-15 je supersonicni avion koji kosta koliko i Yak-130.

Sa JL-8 Pakistanci prelaze na F-16, Egipcani na suhoj. I mnoge druge drzave ga koriste bez problema. Isproban avion.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on August 07, 2020, 10:03:37 pm
Quote
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.

ЈЛ-8 је intermediate jet trainer, Србији треба advanced jet trainer. Ако је овај авион у класи Г-4, а уводи се након 2030, онда би то заиста био прелазак са коња на магарца, као што Рашо каже. Кинези имају Л-15 који је далеко бољи авион.

Stvarno neznam u cemu je problem, da mozemo proizvoditi nove G-4 nebi kupovali nista od drugih. Englezi uce letiti na Hawk koji sluzi od 1974, Amerikanci takodje sa svojom verzijom Goskawk. Pa i Rusi jos uvek koriste Albatros. Nama magarac i treba. Jel treba sa Laste da se prelazi na supersonicni avion? L-15 je supersonicni avion koji kosta koliko i Yak-130.

Sa JL-8 Pakistanci prelaze na F-16, Egipcani na suhoj. I mnoge druge drzave ga koriste bez problema. Isproban avion.

Мислим да су Л-15, Јак-130 и М-346  замена за Албатрос, Хок (Hawk) и сличне авионе своје генерације. Американци на Т-38 (надзвучни авион) прелазе са Т-6. Израелци на М-346 прелазе са Т-6. Код модерних напредних тренера (advanced jet trainer), софтверски се регулише симулација авиона, тако да се не убацују одмах у конфигурацију која омогућава надзвучне брзине. Отприлике као када на модерним аутомобилима ограниче максималну брзину и убрзање.

Г-4 је бржи и агилнији од JL-8.  Рачунај да се тражи авион који ће ући у употребу после 2030. године. Такође, мислим да се размишља о авиону који неће заменити само Г-4 него и Орла.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 07, 2020, 11:34:43 pm
Quote
Набавка ЈЛ-7 би била као прелазак са коња на магарца.

Ovo nije JL-7, Hongodu JL-8 Karakorum je sasvim drugi avion. Prvi put proizveden 1990 godine. Napravljeno vise od 500 komada i sluzi u raznim vazduhoplovstvima. Na nivou je Galeba sto gledamo zameniti.

ЈЛ-8 је intermediate jet trainer, Србији треба advanced jet trainer. Ако је овај авион у класи Г-4, а уводи се након 2030, онда би то заиста био прелазак са коња на магарца, као што Рашо каже. Кинези имају Л-15 који је далеко бољи авион.

Stvarno neznam u cemu je problem, da mozemo proizvoditi nove G-4 nebi kupovali nista od drugih. Englezi uce letiti na Hawk koji sluzi od 1974, Amerikanci takodje sa svojom verzijom Goskawk. Pa i Rusi jos uvek koriste Albatros. Nama magarac i treba. Jel treba sa Laste da se prelazi na supersonicni avion? L-15 je supersonicni avion koji kosta koliko i Yak-130.

Sa JL-8 Pakistanci prelaze na F-16, Egipcani na suhoj. I mnoge druge drzave ga koriste bez problema. Isproban avion.

Мислим да су Л-15, Јак-130 и М-346  замена за Албатрос, Хок (Hawk) и сличне авионе своје генерације. Американци на Т-38 (надзвучни авион) прелазе са Т-6. Израелци на М-346 прелазе са Т-6. Код модерних напредних тренера (advanced jet trainer), софтверски се регулише симулација авиона, тако да се не убацују одмах у конфигурацију која омогућава надзвучне брзине. Отприлике као када на модерним аутомобилима ограниче максималну брзину и убрзање.

Г-4 је бржи и агилнији од JL-8.  Рачунај да се тражи авион који ће ући у употребу после 2030. године. Такође, мислим да се размишља о авиону који неће заменити само Г-4 него и Орла.

U pravu si. Ne forsiram ja JL-8 nego posle tolike price kako se nema para, ovaj avion je naj jeftiniji i za kupiti i za odrzavati. A novo je novo sada ili 2030. Poceli su kupovati od kineza, nisu uzeli najbolju bespilotnu letelicu sto kina nudi, pa ni pvo, tako da predpostavljam nece uzeti ni najbolji avion.

Sto se mene tice uzeo bi Yak-130 bez razmisljanja. Od okupatora bi uzeo samo pod uslovom da poniste priznanje takozvane drzave kosovo. Medju njima spada i Italija.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: kumbor on August 08, 2020, 06:46:13 am

Јак-130 и М-346 су "браћа по матери".


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dead1 on August 10, 2020, 01:11:37 am


Sa JL-8 Pakistanci prelaze na F-16, Egipcani na suhoj. I mnoge druge drzave ga koriste bez problema. Isproban avion.

Pakistan i Egipat koriste starije borbene avione za mlade pilote poput F-7 (MiG-21) I Mirage (ne znam da li su Egipatski F-7 i Mirage vise operativni).  Egipat ima i Alpha Jet i L59 ali ponovo ne znam sta je tacno operativno narocito posto sam vidio sliku povucenih L-59 (L-59 napredna verzija L-39).

U Pakistanu J-7 (MiG-21) jos sluzi u svega 2 borbene eskadrile (17 i 23) a sluzi u cak 4 eskadrili za skolovanje pilota (18, 20, "Shooter Squadron" i Combat Commanders School)Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: BrankoBananko on August 10, 2020, 02:52:06 am
Egipat je kupio 110 komada JL-8 od kojih je odredjen broj u delovima i sastavljani su u Egiptu. Avion u zavisnosti od kupca moze imati americki, kineski i ruski motor i podsisteme. Venezuela je uzela verziju koja nema niti jedan deo proizveden u Americi.

Obicno na avionima poput JL-8 se vrsi selekcija dali pilot zadovoljava za lovacke ili bilo koje druge avione. Onda prelaze na tip koji im je odredjen. A sledeci tipovi aviona imaju svoju skolsku verziju. Primer Mig-21u, 29u itd.

 U nekim zemljama je malo drugacije. Na primer u Americi oni piloti koji su dovoljno kvalifikovani se prijavljuju za lovacku avijaciju ako ima otvoreno mesto i prvo idu na T-38 posto su neuporedivo jeftiniji za letiti. Pa kada izuce T-38 prelaze na F-xx. Tamo se pilot prijavljuje za poziciju koja je slobodna.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dead1 on August 10, 2020, 03:11:52 am
Egipat je kupio 110 komada JL-8 od kojih je odredjen broj u delovima i sastavljani su u Egiptu. Avion u zavisnosti od kupca moze imati americki, kineski i ruski motor i podsisteme. Venezuela je uzela verziju koja nema niti jedan deo proizveden u Americi.

Obicno na avionima poput JL-8 se vrsi selekcija dali pilot zadovoljava za lovacke ili bilo koje druge avione. Onda prelaze na tip koji im je odredjen. A sledeci tipovi aviona imaju svoju skolsku verziju. Primer Mig-21u, 29u itd.

 U nekim zemljama je malo drugacije. Na primer u Americi oni piloti koji su dovoljno kvalifikovani se prijavljuju za lovacku avijaciju ako ima otvoreno mesto i prvo idu na T-38 posto su neuporedivo jeftiniji za letiti. Pa kada izuce T-38 prelaze na F-xx. Tamo se pilot prijavljuje za poziciju koja je slobodna.

Dok smo na temi Egipta  li imate podakte o ovim avionima u Egiptaskoj RV?

MiG-21PMF/MF - neki broj MF je poslan u Libiju, sta je s ostatkom?  Citao negdje da ce oko 40 MiG-21 biti prodati Siriji u Januar 2020-e ali to je zadnja vijest.
J-7 - Zadnje sto sam cuo, 60 sluzi u jednoj brigadi.  Da li oni jos uvijek lete?
Mirage 5 -  Zadnje sto sam cuo, 60-80 sluzi u jednoj brigadi.  Da li oni jos uvijek lete?  Citao negdje da ce 36 prodati Pakistanu 2019-e ali nema vise o tomo.
F-4 Phatom - izgleda da je povucen.  Da li je ovo tacno?
L-59 - 48 kupljeno, da li jos uvijek lete?
Alpha Jet - oko 54 kupljeno - da li jos uvijek lete?


Tesko ista saznati o Egipatskom RV - tu se puno krije.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on August 10, 2020, 05:32:55 am
Svi migovi 21, i njihove kineske verzije, se vode da su u rezervi. Takođe se i svi F-4 vode da su u rezervi. Svi ostali nabrojani avioni su i dalje u operativnoj upotrebi.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: dead1 on August 10, 2020, 06:23:16 am
Hvala puno na podatcima!


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: Dreadnought on September 09, 2020, 08:30:38 amhttps://youtu.be/VDyiES-PuYI


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on September 09, 2020, 07:10:42 pm
Dokle misle da se lože sa ovim video klipovima? Srbiji treba školsko borbeni avion a ne punokrvni jurišnik.


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: fazan on September 09, 2020, 11:55:00 pm
Dokle misle da se lože sa ovim video klipovima?

Док их неко не запосли да раде нешто паметно, а не да блеје на интернету  ;D ;D ;D


Title: Re: Nabavka novih aviona za LBA RV
Post by: MOTORISTA on September 10, 2020, 05:00:02 am
Ono što jes.