PALUBA

Vesti => Kopnena vojska => Topic started by: dzombijaner on August 01, 2020, 09:58:50 amTitle: Oklopno-izviđački bataljon KoV VS
Post by: dzombijaner on August 01, 2020, 09:58:50 am
Čini mi se da Paluba nije komentarisala formiranje Oklopno-izviđačkog bataljona u KoV-u; naime, bataljon je formiran 15. oktobra prošle godine. Kao laiku, nije mi jasna svrha izdvojene oklopno-mehanizovane jedinice na nivou KoV-a:

a) Da se udome vozila BRDM-2MS koja smo dobili od Rusije? Ali zašto ih izdvojiti u zasebnu jedinicu? Ukoliko za tim vozilima nema potrebe u brigadama, nije ih trebalo nabavljati; ukoliko ima, obuka i postepeno uvođenje vozila u jedinice su mogli da se obave u okviru Centra za obuku.

b) Postoji potreba za oklopnom, manevarskom jedinicom na nivou KoV-a - koja potreba? Prema internet stranici ove jedinice, njena je svrha da obavi "Prikupljanje obaveštajnih podataka za potrebe izvođenja operacija Kopnene vojske". Teško mi je da zamislim scenario gde je KoV prinuđen da upotrebi ovu jedinicu:

   Scenario 1 "Ograničen predviđen sukob" - mirnodopski sastav ratuje sam, brigade imaju svoje težišne pravce, izviđačke jedinice, i podršku specijalnih brigada. Budući da je sukob "predviđen" (jasna, svima poznata regionalna žarišta), šta tačno radi ovaj bataljon? Ukoliko je cilj imati gotove snage na trenažnim/dodatnim oklopnim sredstvima kao stratešku rezervu, to se moglo uraditi na nivou Centra za obuku.

   Scenario 2 "Ograničen nepredviđeni sukob" - organske izviđačke jedinice brigada + specijalne brigade + druga neoklopna sredstva izviđanja nisu dovoljni za izviđanje, stoga KoV šalje BRDM-2MS jedinicu na zadatak. Teško je zamisliti da ova vozila mogu samostalno da izvide bilo šta bez podrške pešadije i drugih sastava. Dakle, u slučaju ovog scenarija, KoV pridružuje čete/vodove ovog bataljona postojećim jedinicama - ali, opet, zašto onda ova vozila nisu odmah pridružena postojećim sastavima?

  Scenario 3 "Neograničen sukob" - mirnodopski sastav nedovoljan za vođenje borbe, stvaraju se kompletno novi sastavi, a ovaj bataljon je klica za nove oklopne jedinice. Opet, zašto to nije moglo preko Centra za obuku?

Title: Re: Oklopno-izviđački bataljon KoV VS
Post by: MOTORISTA on August 01, 2020, 03:41:46 pm
Igraju se deca.


Title: Re: Oklopno-izviđački bataljon KoV VS
Post by: Rade on August 01, 2020, 06:24:17 pm
Биће и чистија слика те јединице, само да се још неке коцкице поклопе. Има своју сврху.