PALUBA

More, pomorstvo i unutrašnji plovni putevi => Pomorstvo => Topic started by: Solaris on October 09, 2020, 06:02:36 pm

Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info

Title: Razlike između noštromizama i božmanizama u mornarskoj terminologiji
Post by: Solaris on October 09, 2020, 06:02:36 pm
Razlike između noštromizama i božmanizama u mornarskoj terminologiji

PIŠE Ž. S. 9. listopada 2020.

Svaki pisac i prevoditelj nađe se u muci koje riječi upotrijebiti u tekstu koji govori o životu na brodu. Razlike između književnog standardnog i pomorskoga govornog jezika su ogromne. Govorni se, zbog povijesnih razloga, temelji uglavnom na riječima talijanskog podrijetla koje su se, promijenjene na fonološkoj i morfološkoj razini, uvukle u mornarsku terminologiju.

I dok se u drugim područjima života takve primljenice u hrvatski jezik nazivaju talijanizmi, kada je riječ o pomorskom žargonu, neki pisci i prevoditelji preferiraju izraz noštromizmi. Matrikula, pajoli, kolumba, cima i timun samo su neki od brojnih noštromizama. Ali, kako se, s vremenom, mijenjao ne samo jezik nego i brodovi i plovidba, tako postoji puno riječi koje su nekad bile u upotrebi, a danas više ne jer se ni u plovidbi ne upotrebljavaju svi predmeti koji su se nekad upotrebljavali.

Takve riječi se nazivaju božmanizmi. Taj termin dolazi od riječi božman koja svoje podrijetlo vuče iz holandskog bootsman koja je u engleski ušla kao boatswain ili bosun, u ruski kao bocman, a u naše dijalekte kao božman. Božmanizmi (također većinom talijanskog podrijetla) se koriste uglavnom za predmete koji su se nekad koristili na jedrenjacima, pogotovo za različite vrste jedara. Božmanizmi belveder, velaća i velaćino bi na književnom hrvatskom bili letno jedro, vršnjača i sljemenjača. (V. V.)

https://more.slobodnadalmacija.hr/
Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info