PALUBA

RV i PVO => Elektronsko izviđanje, protivelektronska dejstva i radio-elektronska borba => Topic started by: Kubovac on December 17, 2020, 06:38:26 pmTitle: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on December 17, 2020, 06:38:26 pm
*Ruski portabl i laki mobilni C-UAV (anti-dron) sistemi i protivmere

Među najjefikasnijim ruskim elektronskim protivmerama protiv malih BPL, mogu se navesti sistemi "Repellent-1", "Sapsan-Bekas", "Kupol", "Rubež-Avtomatika", "Luč" i "Pischal".

Mobilni anti-dron sistem "Repellent-1"

Mobilni anti-dron sistem "Repellent-1" stanju je da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, veoma malih površina i veličina. Sistem je u mogućnosti da automatski otkrije i neutrališe neprijateljske izviđačke bespilotne letelice na daljinama od čak 30 km, vršeći snažna elektronska ometanja njihovih upravljačkih senzora ili satelitskih navigacionih veza.
Sistem je u stanju da otkrije dronove preko njihovih primo-predajnih signala upravljačkih komandi, po bilo kom vremenu i temperaturi vazduha od -45 do +50 stepeni Celzijusa.
Sistem se nalazi na šasiji vozila MAZ-6317 i veoma je mobilan.

Mobilni anti-dron (C-UAV) sistem "Repellent-1":

[attachment=1]

Mobilni anti-dron sistem “Sapsan Bekas”

Mobilni anti-dron sistem “Sapsan Bekas” je takođe mobilan sistem, namenjen za suzbijanje i neutralizaciju bespilotnih letelica. Sistem je u stanju da otkrije bespilotnu letelicu na daljinama od 10 km (i više) i da izvrši njihovu neutralizaciju na daljinama od oko 6 km, vršeći snazžna elektronska ometanja njihovih navigacionih i komunikacionih kanala.
Sistem može raditi u ručnom ili automatskom režimu rada i u veoma širokom frekventnom opsegu od 400 MHz do 6 GHz. Sistem je opremljen i podsistemom raspoznavanja “svoj-tuđi” tako da ometanja neće vršiti na frekvencijama koje su unapred unesene u program kao “svoje”, a za to vreme može vršiti “blokadu” 11 različitih frekventnih talasnih dužina.
Sistem se sastoji od sledećih osnovnih pod-sistema: aktivnog radara, detektora signala i pravca doleta dronova, video i opto-elektronskog sistema nadzora i praćenja i podsistema radio-frekventnog ometanja (supresije).

Podsistem zadužen za radio-frekventno ometanje koristi se naziva “Luch” (snop).

Mobilni anti-dron (C-UAV) sistem "Sapsan-Bekas":

[attachment=2]


Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on December 17, 2020, 06:44:58 pm
Portabl (laki prenosni) anti-dron sistemi i mere:

Posebna kategorija anti-dron sistema su portabl lako-prenosni anti-dron sistemi tipa “Kupol-PRO”, “Rubež-Avtomatika”, “Luch” i “Pischal”.

Sistemi “Kupol” i “Rubež-Avtomatika” obezbeđuju formiranje svojevrsne anti-dron “kupole” prečnika ne manje od 3 km i time omogućavaju zaštitu od pojedinačnih, ali i rojeva bespilotnih letelica koje dolaze iz svih više različitih pravaca istovremeno. U ruskoj vojsci sistem "Kupol" se često koristi uz baterije sistema PVO "Tor-M2".

Portabl anti-dron (C-UAV) sistem "Kupol-PRO":

[attachment=1]

Portabl anti-dron sistem “Pischal” teži samo 3,5 kg (lakši od Kalašnjikova) i u stanju je da ometa i neutrališe upravljačke kanale bespilotnih letelica na daljinama do 2 km.

Portabl anti-dron sistem “Luč” u stanju je da otkriva i ometa neprijateljske bespilotne letelice na daljinama od najmanje 6 km.

Portabl anti-dron sistem "Pischal":

[attachment=2]

Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on February 20, 2021, 11:57:22 am
Rusija će na IDEKS-u predstaviti novi sveobuhvatni sistem protiv dronova
Prezentacija „Novi pristupi izgradnji sistema za borbu protiv bespilotnih letelica“ biće održana na štandu Rosoboronekporta 22. februara


MOSKVA, 19. februara. / TASS /.

Rosoboroneksport (deo Rosteca) predstaviće novi sveobuhvatni sistem protiv dronova na međunarodnoj izložbi odbrane IDEKS, koja će se održati u UAE od 21. do 25. februara. Ovo je u petak izvestila kompanija izvoznik.
Prema Rosoboronekportu, javna prezentacija „Novi pristupi izgradnji sistema za borbu protiv bespilotnih letelica“ biće održana 22. februara na štandu kompanije. „Kao deo prezentacije, stručnjaci Rosoboronekport-a predstaviće novo integrisano rešenje kompanije - sistem sposoban da se efikasno suprotstavi dejstvima bespilotnih letelica, kombinujući elektronski protivmere i sisteme PVO različitih klasa“, saopštila je kompanija.

Prema Rosoboronekportu, na izložbi će biti predstavljeni kompleks elektronskog ratovanja Repellent-Patrol sposoban da suzbije UAV na udaljenosti do 20 km, kompleksi Kupol i Rubezh-Avtomatika, koji sprovode kontinuirano praćenje i stvaraju zaštitnu kupolu nad objektom radi odbijanja napada ne samo pojedinačnih dronova, već i kod njihove masovne upotrebe iz različitih pravaca i visina u radijusu od najmanje 3 km. Biće predstavljen i elektromagnetna puška Pishchal, jedan od najlakših uzoraka dostupnih na tržištu, čija je težina oko 3,5 kg, a domet suzbijanja kanala za kontrolu i navigaciju UAV-a iznosi 2 km.

Kao udarna snaga u okviru ovog sistema za fizičko uništavanje bespilotnih letelica, Rosoboronekport nudi sisteme PVO kratkog dometa, posebno protivavionski artiljerijsko-raketni sistem Pantsir-S1M i raketni sistem Tor. Kompleksi ove klase sposobni su da efikasno unište različita vazdušna napada, uključujući bespilotne letelice. Protivavionski sistem „Pantsir-S1M“ ima raketno-topovsko naoružanje i uništava vazdušne ciljeve na dometima do 30 km i do 18 km visine.

Verba ili Igla-S prenosni protivvazdušni raketni sistemi, kao i borbena vozila sistema Gibka-S, sposobna za gađanje raketama Verba ili Igla-S, biće prikazani kao rešenje zadataka PVO poslednje linije odbrane. “. Maksimalni domet ciljeva koji su uništeni ovim prenosnim raketnim sistemima PVO je 6 km, a visina 3,5 km.

„Integrisana upotreba predloženog sistema elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane uz upotrebu izviđačkih sistema za otkrivanje neprijatelja iz vazdušnog prostora i pod kontrolom sredstava za automatsko upravljanje omogućiće efikasne protivmere bespilotnim letelicama bilo koje klase“, naglasila je kompanija.

Izvor: https://tass.ru/armiya-i-opk/10739683
Preveo sa ruskog i prilaogodio za Forum Paluba - Kubovac

Slika 1: Elektromagnetna puška Pischal

[attachment=1]

Slika 2: Kupol PRO

[attachment=2]

Slika 3: Rubež-Avtomatika

[attachment=3]

Slika 4: Luch

[attachment=4]

Slika 5: Sapsan-Bekas (mobilni na kombiju), ispred je Kupol-PRO, sa strane Luch

[attachment=5]
Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on July 25, 2021, 09:03:08 am
RUSKE UBICE DRONOVA: Kako deluju dva najbolja sistema za borbu protiv bespilotnih letelica

NA MARGINAMA Međunarodnog avio-kosmičkog salona „MAKS-2021“ koncern „Automatika“ (deo „Rosteha“) predstavio je najnovije sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica „Piščalj“ i „Kupol“– jedne od najboljih na svetskom tržištu naoružanja

Zvanični predstavnici kompanije su specijalno za Sputnjik otkrili detalje o njima.

Prema rečima portparola koncerna „Automatika“ Dmitrija Burje, oružje „Piščalj“ je ručni sistem koji može da blokira radio-elektronsku razmenu informacija bespilotne letelice. Može neprekidno da radi jedan sat, kao i na temperaturama od -20 do +40 stepeni. Zahvaljujući takvom odnosu tehničkih karakteristika, sistem je jedinstven primerak na tržištu, istakao je on.
- Naravno, postoje alternativne opcije. Međutim, naš sistem je najbolji. Na primer, "Piščalj" ima najoptimalniji odnos težine i efikasnosti na tržištu. Manje je težine nego konkurentni tipovi sistema, ali je domet dejstva isti, ako ne i veći. Domet je oko dva kilometra, dok je težina sistema svega oko četiri kilograma - precizirao je Burja.

Sa druge strane, kako je istakao, sistem „Kupol“ može funkcionisati i kao prenosni i kao stacionirani sistem. Takođe, utiče na kanale navigacije, upravljanja i predaje informacija bespilotnih letelica tako što izaziva pad dronova ili prinudno sletanje.

- Da bi se blokirali kanali za upravljanje i navigaciju drona dovoljno je usmeriti 'Piščalj' u pravcu vizuelno prepoznatljivog objekta, dok 'Kupol' formira oko štićenog objekta prostor u obliku kupole sa radijusom od oko dva kilometra, a ulazak bespilotne letelice u taj prostor dovodi do prinudnog sletanja ili pada usled blokiranja signala za upravljanje i navigaciju - objasnio je Burja.

- Predstavljeni sistemi se razlikuju po tehnici primene: 'Piščalj' radi ciljano i kratkovremeno pre postizanja rezultata, a 'Kupol' deluje neprekidno, osiguravajući zaštitu oko objekta od bespilotnih letelica - ističe Burja.

Kako je dodao, sistemi efikasno onesposobljavaju sve kanale upravljanja i navigacije bespilotnih letelica koji se danas koriste.

- Ono što izdvaja naše sisteme je to što su oni za razliku većine sličnih sistema već testirani u realnim uslovima - precizirao je predstavnik koncerna.
Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021 održava se u podmoskovskom Žukovskom od 20. do 25. jula, a u njemu učestvuju delegacije više od 30 zemalja.

Izvor: Novosti

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1020075/ruske-ubice-dronova-kako-deluju-dva-najbolja-sistema-borbu-protiv-bespilotnih-letelica?fbclid=IwAR33glZ0yjK0-UsX45rCbPU8I0fAfvp-W9v5CosSPYU3PLrFBQyNqMun2iA


Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on November 17, 2021, 05:38:34 pm
Rosoboroneksport predstavlja niz anti-UAV (C/UAV) sredstava u okviru učešća na Interpoliteksu-2021.
Pischal-PRO, Kupol i Repellent-Patrool će dobiti kratko predstavljanje sa glavnim konkurentskim prednostima.

https://www.youtube.com/watch?v=GJLSz1MlsK4


Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Kubovac on December 15, 2021, 09:34:47 am
Da li je ruski anti-dron sistem Repelent adekvatno rešenje za Srbiju?

Tokom trodnevne posete Nišavskom okrugu, a nakon prisustva prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u kontaktima sa medijima, otkrio je neke zanimljivosti i novosti u domenu potencijalnih nabavki sredstava radio-elektronske borbe i elektronskog ometanja.

Pored već više puta do sada najavljivanog sistema radio-elektronske borbe Krasuha, ovaj put je pored toga, najavljena i potencijalna nabavka sistema radio-elektronske borbe Repelent.

Dakle, ono što je krajem avgusta ove godine zagolicalo maštu kod nas, izjava sa Vojnog foruma Army-2021, Aleksandra Mikeeva, direktora Rosoboronexporta o tome da je potpisan prvi izvozni ugovor o isporuci sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4, Repelent Patrol i Pancira S1M, možda sada za Vojsku Srbije postane realnost?

Više u mojoj novoj kolumni na vazduhoplovnom portalu Tango Six! :)

https://tangosix.rs/2021/15/12/da-li-je-ruski-anti-dron-sistem-repelent-adekvatno-resenje-za-srbiju/

[attachment=1]


Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: PakleniVuk on December 15, 2021, 11:26:58 am
Članak vrlo dobar.  Čitaoci u komentarima ima da naprave haos (kao po običaju ) :)


Title: Re: Ruski portabl i laki mobilni C-UAV sistemi i protivmere
Post by: Dreadnought on December 23, 2021, 10:09:10 am


Quote
Srbija kupuje Repellent-Patrol?

Sve što je poznato o sistemima Repellent-1 i Repelent-Patrol.
https://youtu.be/Jyb9gpsQWi4