PALUBA

Ratna mornarica => Podmornice => Topic started by: Rade on December 19, 2020, 08:20:41 pm

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h

Title: Podmornice klase Invincible
Post by: Rade on December 19, 2020, 08:20:41 pm

U brodogradilištima nemačke kompanije ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) grade se četiri podmornice klase Invincible za potrebe Singapurske ratne mornarice.
Podmornice klase Invincible, poznate i kao Type SG, zameniće podmornice klase Archer i Challenger singapurske ratne mornarice, koje su građene tokom šezdesetih godina.
Četiri podmornice, čija je gradnja u toku, poneće imena Invincible, Impeccable, Illustrious i Inimitable, deo su dugoročnog programa razvoja podmorničkih kapaciteta singapurske ratne mornarice.

[attachment=1]

Razvoj podmornica klase Invincible

Ministarstvo odbrane Singapura je decembra 2013. potpisalo ugovor sa nemačkom kompanijom ThyssenKrupp Marine Systems, kojim je bila predviđena gradnja dve podmornice klase Type SG.
Četiri godine kasnije, maja 2017, potpisan je novi ugovor kojim je definisana gradnja još dve podmornice iste klase. Pored same gradnje podmornica, ugovorom je predviđena i isporuka logističkog paketa, ali i obuka posada podmornica u Nemačkoj.

Ceremonija polaganja kobilice za prve dve podmornice održana je u brodogradilištu u Kilu, 2014. Prve dve podmornice će, prema planovima, biti isporučene Singapuru tokom 2022. godine, dok će preostale dve biti predate dve godine kasnije - 2024. Prva podmornica iz klase, nazvana Invincible, porinuta je februara 2019, a u septembru 2020. započeta su i njena pomorska ispitivanja.

Singapurska Agencija za odbranu i tehnologiju i nemački ThyssenKrupp Marine Systems potpisali su i memorandum o razumevanju koji predviđa razvoj novih tehnologija, uključujući i dodatnu proizvodnju rezervnih delova i sklopova za podmornice. Pored toga, singapurska ratna mornarica radi na razvoju trenažera, koji bi odgovorio na zahteve obuke članova posade podmornica Type 218SG. Komplet trenažera će obuhvatiti radne stanice na komandnom mostu, te virtuelni sistem za obuku u primeni procedura rada i održavanja.

Odlike podmornica klase Invincible

Podmornice klase Type 218SG zadržale su konstruktivne odlike podmornica klasa Type 214 i Type 212A, među kojima je i raspored kormila u obliku slova „X“, koji omogućuje podmornici uspešno manevrisanje u plitkim obalskim vodama.

Dužina podmornica je 70 m, dok je prečnik trupa 6,3 m. Podmornica površinskog deplasmana 2000 tona ima posadu koja broji 28 članova. 

Naoružanje i senzori

Podmornica će biti opremljena modernim borbenim sistemima, među kojima se nalazi i osam torpednih cevi kalibra 533 mm. Pramčana sekcija podmornice imaće integrisano horizontalno višenamensko spremište, koje može služiti za smeštaj torpeda, raketa i timova specijalnih snaga. Ugradnja vertikalnog višenamenskog spremišta sa vertikalnim lanserima raketa za sada je opcionalna.

Moderni senzori kojim će raspolagati podmornica unaprediće beybednost podmornice kroy obeybe]enje dovoljno podataka o situaciji, kako u plitkim tako i u vodama opterećenim pomorskim saobraćajem. Automatizacija naredne generacije i sistemi za pomoć u donošenju odluke pružiće neophodnu pomoć u skraćenju vremena potrebnog za donošenje odluke.

Moderni sistemi automatizacije omogućiće bolji režim angažovanja posade, odnosno više vremena za odmor.

Pogon i performanse podmornice klase Invincible

Podmornica klase Invincible biće pogonjena sistemom AIP, koji za rad koristi gorive ćelije. Očekuje se da će brzina u podvodnoj vožnji biti veća od 15 čvorova.
U odnosu na podmornice klase Archer, nova podmornica će moći da ostane u zaronjenom stanju 50% više vremena, a sve zahvaljujući AIP sistemu pogona, koji se bazira na gorivim ćelijama.Title: Re: Podmornice klase Invincible
Post by: kumbor on December 21, 2020, 08:44:44 am


Gorivne ćelije ostaju za sada najbolji - i najskuplji oblik AIP pogona. Za maksimalne brzine će se i dalje koristiti klasični DE pogon.


Title: Re: Podmornice klase Invincible
Post by: MOTORISTA on January 29, 2021, 07:58:07 pm
https://youtu.be/Wat6mKE7Guw
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h