PALUBA

Vesti => Srbija => Topic started by: ACHTUNG on December 30, 2008, 03:41:02 pmTitle: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ACHTUNG on December 30, 2008, 03:41:02 pm
Разрешен генерал Понош

30.12.2008.

Председник Србије Борис Тадић разрешио је дужности начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Здравка Поноша, саопштила је прес служба председника.

Генерал Понош разрешен је дужности дан након седнице Савета за националну безбедност, на којој је размотрена ситуацију у вези са несугласицама министра одбране Драгана Шутановца и начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша.

"Са даном разрешења командни ланац функционише нормално и до постављења новог начелника Генералштаба команду над Војском преузима заменик начелника генерал потпуковник Милоје Милетић", наводи се у саопштењу.

Тадић је разрешењем Поноша, како се наводи, искористио своје уставно овлашћење (члан 112 став 2 Устава) по ком председник Србије, у складу са законом, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

Свако сноси део одговорности

"Сви који су учесници у систему одбране сносе свој део одговорности. Комуникација између начелника Генералштаба и министра одбране, независно од увек постојећих концепцијских разлика, мора да буде сагласна општем безбедносном интересу", рекао је синоћ Тадић Радио-телевизији Србије.

"Свако ту има свој део одговорности, али истовремено је апсолутно недопустиво да се крши војна дисциплина у овако важном систему као што је систем одбране и да се питања која се тичу будућности нашег система одбране расправљају на један неадекватан начин у медијима", рекао је српски председник.

Концепцијске разлике

Концепцијске разлике између генерала Поноша и министра одбране Драгана Шутановца у први план избиле су још пре две седмице када се начелник Генералштаба Здравко Понош и чланови колегијума Генералштаба нису појавили на традиционалном новогодишњем пријему.

Незадовољство стањем у систему одбране, Понош је затим изнео у интервјуу "Политици", рекавши да су реформе војске заустављене, ако и да буџет од 867 милиона евра није добро искоришћен.

"Политика одбране функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Довијамо се у околностима када држава нема стратегију националне безбедности, ни стратегију одбране. За време мандата министра Зорана Станковића, постојао је план заједничке реорганизације, а сада ни то", рекао је Понош.

Министар одбране Драган Шутановац је на редовној годишњој конференцији за штампу изјавио да добро сарађује са генералима.

У емисији "ОКО" РТС-а рекао је да он само потписује план набавки који прави Генералштаб. "Ја потписујем план опремања, а то прави Генералштаб и њихове стручне службе. Било би исувише надмено да ја као министар дођем и пропишем рецимо 70 хиљада панцира, или сателит који бисмо морали да платимо 50 милиона долара", рекао је Шутановац.

О сукобу је расправљао и Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност, који је потом зтаражио од владе информацију о стању безбедности у систему одбране.

Izvor: http://www.rts.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on December 30, 2008, 05:42:57 pm
Reakcije: Smena Ponoša očekivana

30. decembar 2008.
Beograd -- U prvim reagovanjima na smenu Zdravka Ponoša, predstavnici stranaka kao i vojno-politički komentatori navode da je takav epilog bio očekivan.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je bila očekivana odluka predsednika Srbije Borisa Tadića o razrešenju Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, ocenjujući da je Tadić povukao potez koji mu je stajao kao jedini na raspolaganju. Analitičar Milan Miljalkovski izjavio je danas da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

"Od samo početka sukoba Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca bilo je jasno da je Ponoš kao vojnik slabija strana i da može da izvuče deblji kraj", rekao je Dragišić.

Prema Dragišićevoj oceni, bilo bi mnogo bolje da je taj sukob bio prevaziđen bez ikakvih smena, ali da to očigledno nije bilo moguće.

"Tako da general Ponoš odlazi, što mislim da je gubitak za Vojsku Srbije, s obzirom na sve što je do sada uradio, na njegove godine i kvalitete. On je još mogao mnogo da pomogne sistemu odbrane Srbije", ocenio je Dragišić.

On je istakao da sistem odbrane nije bio ugrožen ni u jednom trenutku i da neće biti ni u budućnosti i građani mogu da se i dalje osećaju bezbedno.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljan broj sposobnih generala koji mogu da dođu na mesto načelnika Generalštaba, među kojima će Tadić veoma brzo odlučiti o novom načelniku.

Dragišić je rekao da pretpostavlja da će Ponoš sada otići u penziju jer je svaka druga funkcija niža od one koju je obavljao, da je Ponoš veoma ponosan i da sebe ne bi mogao da vidi na nekoj drugoj funkciji.

Vojni analitičar Milan Miljalkovski izjavio je da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

On je ocenio da je Zdravko Ponoš prekršio osnovno pravilo koje važi za svakog profesionalnog vojnika - da se "vojska ne meša u politiku".

"Vojnim licima je zabranjeno da se bave političkim aktivnostima. Ponoš je istupio u javnosti i dao jednu potpunu političku izjavu koja je mene iznenadila", rekao je Miljalkovski.

On je podsetio da u Srbiji gotovo deset godina postoji civilna i demokratska kontrola vojske, sistema odbrane i sektora bezbednosti, tako da se zna "ko može da daje političke izjave o tome".

Miljalkovski je ocenio da Ponoševom smenom neće biti narušen sistem bezbednosti jer u Vojsci Srbije postoje generali koji "imaju veće i jače vojno i stručno znanje nego što ga je imao Ponoš".
Kolundžija: Ponoš postupio mimo pravila

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša "logična posledica načina na koji je general pokušao da reši problem".

Ona je ocenila da je Ponoš u sukobu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovca postupio mimo pravila i interesa zemlje i kazala da "pravila ukazuju na to da se nesuglasice ne iznose u javnost, a posebno kada se radi o pitanjima koja su važna za državu".
Todorović: Tadić uvažio stav Odvora za odbranu

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović izjavio je da je smenom načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša predsednik Republike Boris Tadić uvažio zaključak Odbora za odbranu i bezbednost - da je njegovo istupanje u javnosti dovelo u opasnost civilnu kontrolu vojske, ali da "ne sme stati na pola puta".

"Načelnik Generalštaba nije smeo da istupa u javnosti i snosio je posledice, ali Tadić ne sme stati samo na pola puta. Stvar se mora završiti do kraja kako bi se na čelu Ministarstva odbrane našao čovek sa stručnim i ljudskim sposobnostima", rekao je Todorović za skupštinskom govornicom.

Povodom Ponoševih navoda u vezi sa Ministarstvom odbrane i ministrom Draganom Šutanovcem, ocekuje se i drugi korak, jer sve što je izneto ukazuje na to da je situacija u Ministarstvu odbrane katastrofalna, kazao je Todorović.

On je ocenio da su u pitanju teške optužbe, koje zavređuju pažnju da se detaljno ispitaju i problemi reše, a da je "očito da je Šutanovac najnesrećnije rešenje u vladi".
Ružić: Argumentacija je na starni Šutanovca

Šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić izjavio je danas da je smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša usledila posle iscrpne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i samim tim je, kaže, ubeđen da je argumentacija na strani onih koji su odlučili da ta smena usledi.

Ružić je, novinarima u skupštini Srbije na pitanje o eventaulnim posledicama za ministra Dragana Šutanovca, rekao da je evidentno da je Ponoš smenjen i da je u tom smislu jasno da je na strani Šutanovca argumentacija koja ga je ostavila na ovom mestu.

U svakom slučaju to jeste jedan vid neprimerenog odnosa između resornog ministra i načelnika Gneralštaba i nadam se da se ubuduće to više neće dešavati. Siguran sam da je predsednik Srbije Tadić to vrlo jasno rekao i resornom ministru, kaže Ružić.
FBD: Smena - jedino moguća

Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da je rezrešenje Zdravka Ponoša "ispravno i jedino moguće".

FBD saopštava da ovu odluku ne sagledava kao poništavanje rezultata i zalaganja generala Ponoša za reforme vojske i sistema odbrane, već kao na neophodan i odgovoran doprinos utvrdjivanju pravila ponašanja i razgraničavanja političkih i vojnih kompetencija.

FBD posebno smatra pogrešnim i štetnim sve one reakcije javnosti koje razrešenje generala Ponoša tumače kao poraz reformskih opredeljenja u sistemu odbrane Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji i putu prihvatanja bezbednosnog sistema EU.Krga: Slučaj ima i pozitivnu stranu

Nekadašnji prvi čovek Vojske Jugoslavije general Branko Krga ocenio je da razrešenje generala Zdravka Ponoša sa funkcije načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće ni na koji način ugroziti sistem bezbednosti države.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije smatra da general Ponoš niji ni imao nameru da ugrozi sistem bezbednosti, ali da nije trebalo u medijima da ukazuje na probleme.

“Smatram da je Ponoš imao i druge mogućnosti da ukaže na probleme po sistem odbrane do kojih dovodi nedostatak strateških dokumenata, a ne preko medija”, smatra on.

“Međutim, ceo ovaj slučaj može da ima i pozitivnu stranu ukoliko ubrza proces donošenja strateških dokumenta bez koje ne mogu da se definišu pravci reforme sistema odbrane i bez kojih ni vojska ne može da se transformiše”, ocenio je Krga.

Izvor: Beta, Tanjug


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on December 30, 2008, 07:05:20 pm
Понош:Извршићу сва наређења која добијем

30/12/2008
БЕОГРАД – Генерал потпуковник Здравко Понош, који је разрешен дужности начелника Генералштаба Војске Србије, није желео да коментарише одлуку председника Србије о његовом разрешењу.

„Од своје 14. године сам војник и понашаћу се војнички. Извршићу сва наређења која добијем”, рекао је Понош за радио Слободна Европа.

Понош је навео да је све што је имао да каже већ рекао.

„Немам коментар. Док носим униформу, ја сам војник”, рекао је Понош.

Извор:Тањуг


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 09, 2009, 02:11:18 pm
9. januar 2009. 
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić imenovaće za mesec dana novog načelnika Generalštaba VS, a najzobiljniji kandidat za tu funkciju Dragan Kolundžija, saznaje Blic.

Blic piše da predsednik Tadić nije još rešio dilemu o novoj poziciji Zdravka Ponoša, koga je sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije razrešio posle dve i po godine obavljanja te dužnosti zbog sukoba Ponoša sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Kako saznaje taj list, Zdravko Ponoš, koji je razrešen sa te funkcije 30. decembra 2008, najverovatnije će biti predstavnik Srbije pri komandi NATO-u u Briselu, ali nije isključeno da se nađe i na mestu predstavnika u Vašingtonu.

Pojedini izvori u Vojsci Srbije, kako navodi list, ne isključuju ni mogućnost penzionisanja Ponoša, kako bi mu se otvorila vrata za angažovanje u civilnoj diplomatiji ili do vodeće pozicije Direkcije za međunarodnu saradnju sa NATO-om pri Ministarstvu spoljnih poslova.

U izjavi za Blic general-major Dragan Kolundžija rekao je da nema nikakvu zvaničnu najavu, niti bilo kakav signal da će biti na mestu načelnika Generalštaba.

"Bilo bi jako nekorektno da bilo šta komentarišem. Videćemo", rekao je Dragan Kolundžija, koji je načelnik Uprave za operativne poslove i bivši načelnik Štaba 15. oklopne brigade iz Prištine u vreme NATO-bombardovanja 1999. godine.

Do imenovanja novog načelnika, Generalštabom rukovodi general-potpukovnik Miloje Miletić.

Izvor: Beta, Blic


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 12, 2009, 08:07:30 pm
Крај првог чина

08/01/2009
Шта је све речено на седници Савета за националну безбедност, дан пре него што је смењен начелник Генералштаба Здравко Понош

   
Суочен са могућим турбуленцијама унутар властите странке али и саме владе због сукоба у војном врху, Борис Тадић, председник Србије, донео је једино могућу одлуку – сменио је генерала Здравка Поноша са места начелника Генералштаба Војске Србије. Дан пре истека старе године, након седнице Савета за националну безбедност, која је трајала скоро шест сати, дужност “заступања главнокомандујућег”, како то кажу војници, преузео је досадашњи Поношев заменик, генерал–потпуковник Милоје Милетић. Иако се гужва коју је изазвао Поношев покушај “удара” ниског интензитета тренутно смирује, лицитирање са именима могућих наследника али и понудама Здравку Поношу за нешто другачији наставак каријере, показује да је оно што се десило уочи новогодишњих празника, само крај првог полувремена у мечу који се, формално, бије за оружане снаге Србије.

Војни коментатор Александар Радић каже за НИН да су и сукоб и његово разрешење били потпуно предвидиви:

“Нигде у сличним ситуацијама није било другачијег решења, па ни Србија није могла направити преседан. Тешко је било очекивати да ће победити личност која се развијала унутар јасно одређене хијерархије. Осим тога, с обзиром на специфичну тежину Драгана Шутановца и јасно одређену подршку премијера свом колеги из владе, јасно је да је Тадићева одлука морала бити политички веома корисна.”

Дакле, генерал Понош је 18. децембра прошле године “бацио коцку” и недоласком на новогодишњи пријем обзнанио шта тачно мисли о свом првом надређеном, министру одбране Драгану Шутановцу. Препуцавање преко медија које је потом уследило, изнело је на видело да је и поред одређених успеха Министарства одбране, још више остало да се обави: реформа Министарства одбране, статус одбрамбене индустрије, војнодоходовних установа, војног здравства... Нарочито важна замерка се тицала војне имовине, тј. чињенице да њена продаја није кренула даље од планова. Споран је био и нови буџет, смањен за три милијарде динара. Наиме, Здравко Понош је оптужио Министарство да је непаметним газдовањем, тј. употребом буџетских средстава, заправо бацило поменуте три, преко потребне, милијарде.

Оптужба за набавке је, међутим, далеко озбиљнија. Наиме, тврдњом да је спорним набавкама па чак и грешкама у том процесу Војска директно ускраћена за поменуте три милијарде и важна одбрамбена средства, сада већ бивши начелник Генералштаба српске војске је отворио нову тему за дискусију – колико су све набавке у Војсци у последње време биле у складу са прописима и интересима система одбране. Како НИН сазнаје, генерал Понош је посебно указао на значајне разлике у ценама разних добављача.

Министар је на све оптужбе узвратио истицањем својих успеха, али и тврдњама да је генерал Понош заправо хтео да шефује и у самом Министарству. Изнео је, наводно, и притужбе официра на понашање и одлуке самог генерала Поноша. Све ово су обе стране изложиле на седници Савета за националну безбедност.

На поменутој седници, међутим, речено је и нешто више. Тачније, министар одбране је нагласио да цело Министарство поступа у складу са концепцијом реформе система одбране направљеном још 2003. године, чиме је директно “гађао” Бориса Тадића, који је у то време био министар одбране Србије и Црне Горе.
Министар Шутановац је, затим, казао и да је Генералштаб у последње време покушавао да преузме послове обавештајно-безбедносног сектора.

По законима о тајним службама и Министарству одбране, овим сектором управља Министарство, а министар је прва демократска и цивилна контрола рада војних тајних служби. Ваља рећи да су извори НИН-а из војног врха много раније и више пута наглашавали да Генералштаб није задовољан радом ових служби, нарочито Војном обавештајном агенцијом (ВОА). Реч је о служби која је годинама запостављана. Буџет ВОА је, на пример, убедљиво најмањи од свих наших тајних служби (примера ради, БИА је више од десет пута финансијски јача од ВБА, а ова друга ипак мало боље стоји од ВОА).

Драган Шутановац је такође споменуо и да је Генералштаб покушавао да преузме и људске ресурсе, међународну војну сарадњу, војно школство, опремање, набавке, планирање, односе са јавношћу. Ваља рећи да је и у самој Војсци било притужби на нека решења која је Министарство одбране начинило у овим областима, али и на оно што је радио Генералштаб. Бојан Димитријевић, смењени помоћник министра одбране за људске ресурсе, каже за НИН да је генерал Понош нешто друго хтео:

“Колико знам, генерал Понош је само тражио бољу комуникацију са Министарством о тим питањима, али то, на- жалост, није тако схваћено.”

Како НИН сазнаје, Здравко Понош је са својим експозеом на пет-шест страна полемисао са ставовима Драгана Шутановца. Потом су чланови Савета прешли на друга безбедносна питања, због чега је, наводно, седница трајала тако дуго. Како сазнајемо, министар Шутановац је напустио скуп прилично разочаран, да не кажемо љут, због очекивања да ће све бити разрешено у току самог заседања.

Но, да ће поражени у првој бици бити генерал Понош, могло се наслутити и пре саме седнице, када су медији почели да објављују критике владе на рачун његових иступа у јавности. А кад је председник Србије објаснио да су Поношеви иступи омели усвајање неколико стратешких докумената (који, иначе, чекају још из времена пре но што је Здравко Понош постављен на место главнокомандујућег српске војске!), било је јасно каква ће бити његова одлука. Тако је остварено оно што је Драган Шутановац већ два пута за свог мандата у Министарству одбране размишљао да учини – смењен је генерал Понош.

Показало се да је Војска Србије далеко од деполитизације а још даље од департизације, и то баш у времену када би основне демократске вредности, па и деполитизација и департизација кључних државних институција, требало да буду императив. Ово је утолико важније што нам избор новог начелника Генералштаба тек следи.

Александар Радић подсећа да је прави показатељ иде ли се у правцу партизације или политизације Војске то што је ово место добило шири простор у политичким играма тек након демократских промена. “Никада раније није место начелника Генералштаба имало тако велику пажњу јавности и политичара. Самим тим, никада није имало толико велику политичку тежину”, каже Радић.

С друге стране, Бојан Димитријевић не верује да ће ова врста трговине, било да је реч о ономе што ће се одигравати унутар самог ДС, или између партија владајуће коалиције, бити од пресудне важности за избор новог првог војника Србије.

“Мислим да је за сада нереално говорити о томе.”

Ипак, најаве да ће генерал Понош добити компензацију у виду места представника у команди НАТО-а у Бриселу (нико, додуше, не објашњава како ће нас то генерал Понош представљати у представништву које нисмо ни отворили!), да би му, после неких нових избора, било понуђено управо место министра одбране Србије, показују да са коришћењем система одбране у политичким диловима и даље треба рачунати.

Уосталом, Војсци се то десило и у време формирања претходне владе, када се између ДС-а и ДСС-а ломило чији ће кандидати бити министри унутрашњих послова и одбране. Како је управо Борис Тадић неколико месеци раније поставио Здравка Поноша на место начелника, то никоме у ДСС–у није пало на памет да и полицију препусти председниковој странци. Сада, међутим, имамо и поделу унутар владајуће странке па ће избор новог начелника бити још занимљивији.

Хоће ли то бити генерал-мајор Драган Колунџија (начелник Управе за оперативне послове ГШ ВС) или генерал–мајор Драган Катанић, командант Ваздухопловства и противваздушне одбране Србије? У упућеним круговима обојица важе за најозбиљније кандидате, далеко највише због успеха које су као команданти имали. Или генерал–потпуковник Младен Ћирковић, командант Копнене војске, који је још у тренутку постављења генерала Поноша на место начелника био фаворит, а показао се и као одличан војник и командант? Или можда сам заступник начелника Генералштаба генерал–потпуковник Милоје Милетић, такође искусан официр?

Ваља рећи да прва двојица поменутих кандидата важе за главне што због својих способности, што због чињенице да се нису компромитовали политичким склоностима, али и зато што су млађи од Ћирковића и Милетића. Осим тога, у време када је Драган Шутановац већ почео да размишља о смени генерала Поноша, а то је било безмало два месеца пошто је преузео министарски портфељ одбране 2007. године, поменути генерали су му били препоручени као могући наследници. Домаћи медији су поменули и Петра Ћорнакова, начелника Управе за школство, али и Петра Радојчића, начелника Управе за људске ресурсе.

Познаваоци прилика у војсци и политици тврде да су заправо само прва четири имена “у игри”. Један од наводних аргумената за избор је, по медијима, и место порекла новог начелника јер би, наводно, српској војсци било драже да сада има генерала рођеног с ову стране Дрине и Саве. Но, овај лош аргумент који више служи за потцењивање професионалних и личних вредности наших припадника оружаних снага, чини се да треба да покрије нешто друго: да се Председништво и Министарство одбране неће лако сложити у вези са било којим од кандидата.

“Министру одбране сада никако неће одговарати кандидат који би имао онај ниво самосталности какав је имао генерал Понош. Ипак, министар у овом случају само даје своје мишљење. А мало је вероватно да ће председник Србије прихватити кандидата који је по вољи министру, јер тако губи Војску”, каже Радић. То би могло да значи да су изненађења могућа. Један од извора НИН-а, који је инсистирао на својој анонимности, подсетио је на избор Драгана Паскаша 2004, као и на избор Qубише Јокића, 2005. године:

“Обојица су били у другој групи кандидата.”

Једно је извесно: Србија ће чекати мало дуже на именовање и постављење новог НГШ. Како НИН сазнаје, прво ће се сачекати да се мало стиша бука која се у јавности подигла Поношевим иступима. Могуће је, најављују наши извори, да Војска Србије неће добити главнокомандујућег не само до 15. фебруара када празнује свој дан, већ и да ће се на то чекати много дуже. Чак неколико месеци.


Милена Милетић
Извор:НИН


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 16, 2009, 08:55:33 pm
Vojska Srbije: Načelnik na Sretenje?

16.01.2009

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije najverovatnije će biti izabran na Sretenje, 15. februara, saznaju “Novosti”.

Tog dana, kada se inače proslavljaju dva praznika - Dan državnosti i Dan Vojske - predsednik Srbije Boris Tadić donosi ukaze o smenama i odlikovanjima, a kako tvrde naši izvori bliski državnom vrhu, očekuje se i naimenovanje prvog čoveka srpske armije.

Međutim, konačna odluka ko će to biti još nije doneta. Ali, kako “Novosti” saznaju, lista naslednika generala-potpukovnika Zdravka Ponoša, koji je smenjen 30. decembra, zbog sukoba sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, sužena je na tri najozbiljnija kandidata.

Prvi je general-major Miloje Miletić, koji trenutno obavlja funkciju v. d. načelnika Generalštaba. On je pre toga bio na mestu zamenika načelnika GŠ, i u vojnom vrhu slovi za Ponoševog kandidata. Drugi je general-major Dragan Katanić, komandant vazduhoplovstva, koga bi, navodno, ministar Šutanovac rado video na čelu srpske armije. Treći kandidat, koji bi po mnogima bio idealno rešenje, jer bi zadovoljio sve strane, je general Dragan Kolundžija, prvi operativac VS. Osim podrške koju Kolundžija ima među kolegama u vojsci, on navodno uživa i veliki ugled u Demokratskoj stranci.

- Iako se čini da je sukob koji je buknuo na liniji general Ponoš - ministar Šutanovac, praktično okončan odlukom Tadića da smeni načelnika GŠ, zapravo je završena samo njegova prva runda. Tadić se nije u potpunosti odrekao Ponoša. Javno je izjavljivao da o njegovim profesionalnim kvalitetima misli sve najbolje, kao i da pitanja o funkcionisanju sistema odbrane koja je Ponoš pokrenuo ne smeju ostati otvorena. Ima još mnogo nerazjašnjenih problema, koji tinjaju duboko ispod površine - kaže naš izvor.

Jedan od problema je i taj što generalu Ponošu, iako je od kako je razrešen dužnosti načelnika GŠ prošlo više od dve nedelje, još nije rešen status. Odnosno, nije doneta odluka na koje će tačno mesto biti raspoređen. Kako saznajemo, to pitanje će morati da dođe na dnevni red kada se Ponoš vrati sa odmora na kome se trenutno nalazi.
Naš izvor tvrdi da je u igri nekoliko rešenja.

Jedna od opcija je da se Ponoš pošalje u Brisel, za vojnog atašea Srbije pri komandi NATO, ali je bivši načelnik GŠ navodno to za sada odbio. Naš sagovornik tvrdi da nije isključeno ni da general Ponoš bude - penzionisan.

Izvor:Večernje Novosti online


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on February 15, 2009, 08:14:32 pm
15.02.2009
Поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије – 15. фебруара, председник Републике Србије Борис Тадић поставио је за начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, досадашњег заступника начелника Генералштаба Војске Србије.

Председник Тадић је поставио:
- за заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Младена Ћирковића, досадашњег команданта Копнене војске,
- за команданта Копнене војске, генерал-мајора Љубишу Диковића, досадашњег команданта Команде за обуку,
- за команданта Команде за обуку, генерал-мајора Александра Живковића, досадашњег заменика команданта Копнене војске.

У чин генерал-потпуковника председник Србије унапредио је генерал-мајоре: Љубишу Диковића, команданта Копнене војске и Драгана Катанића, команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

У чин бригадног генерала председник Тадић унапредио је пуковнике:
- Младена Вуруну, начелника Управе за школство Сектора за људске ресурсе МО,
- Миодрага Вукмировића, заменика команданта Команде за обуку,
- Горана Радовановића, команданта Гарде,
- Милана Мојсиловића, заменика команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС,
- Миодрага Гордића, команданта 250. артиљеријско-ракетне бригаде ПВО.

НAЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

[attachment=1]

Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић рођен је 1953. године у Блацу. Војну академију завршио је 1976. године, смер артиљерија, Командно-штабну школу 1995, а 2000. Генералштабну школу.

Обављао је командне дужности од командира вода до команданта моторизоване и артиљеријске бригаде.

Био је заменик начелника, а затим и начелник Управе артиљерије, као и начелник Управе за обуку Генералштаба СЦГ. Једно време провео је и на месту начелника Управе за развој Генералштаба Војске Србије.

Генерал Милетић је за заступника начелника Генералштаба постављен 30. децембра прошле године.

У Војсци је од 13. септембра 1976. године.

ЗАМЕНИК НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

[attachment=2]

Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Младен Ћирковић рођен је 27. маја 1953 у Лесковцу. Војну академију, смер ОМЈ, завршио је 1976. године.

Генералштабну школу завршио је 1993. године, а Школу националне одбране 2000. године.

На дужности команданта Копнених снага је од 15. марта 2005. године.

У Војсци је од 25. августа 1976. године.

КОМАНДАНТ КОПНЕНИХ СНАГА

[attachment=3]

Командант Копнених снага генерал-потпуковник Љубиша Диковић рођен је 22. маја 1960. у Ужицу. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1984. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2000. године.

На дужности команданта Команде за обуку је од 31. октобра 2007. године.

У Војсци је од 15. августа 1979. године.

КОМАНДАНТ КОМАНДЕ ЗА ОБУКУ

[attachment=4]

Командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић рођен је 16. априла 1960. у Београду. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1983. године.

Генералштабну школу завршио је 1997, а Генералштабно усавршавање 2004. године.

На дужности заменика команданта Копнене војске је од 7. маја 2007. године.

У Војсци је од 15. септембра 1983. године.

НОВОУНАПРЕЂЕНИ ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


Командант Копнених снага генерал-потпуковник Љубиша Диковић рођен је 22. маја 1960. у Ужицу. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1984. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2000. године.

У Војсци је од 15. августа 1979. године.


Генерал-потпуковник Драган Катанић рођен је 14. јануара 1956. у Чачку. Ваздухопловну војну академију завршио је 1979. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2002. године.

На дужности команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране је од 22. децембра 2006. године.

У Војсци је од 1. септембра 1980. године.

Извор:Сајт Војске Србије

 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Koja on February 16, 2009, 03:17:47 am
Da li neko zna da li je nas novi nacelnik generalstaba svojevremeno sluzio u Bitolju 1984-1985. godine?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on February 16, 2009, 10:00:28 am
Bitolj, Gnjilane, Aleksinac, Vranje, Beograd.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: DEMON on February 28, 2009, 02:44:35 pm
Примопредаја дужности команданта Команде за обуку


28.02.2009.

Генерал-мајор Александар Живковић примио је данас дужност команданта Команде за обуку од генерал-потпуковника Љубише Диковића у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића.

Генерал Милетић је представио генерал-мајора Александра Живковића нагласивши да се ради о старешини који је прошао важне дужности у ланцу командовања. Начелник генералштаба је истакао да ће будући командант КзО имати пуну подршку Генералштаба, али да ће сносити и одговорност за стање у Команди, те да ће његова дужност бити да надограђује систем који је до сада успешно водио генерал Диковић.

Досадашњи командант Команде за обуку генерал-потпуковник Љубиша Диковић постављен је на дужност команданта Копнене војске.

Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: DEMON on March 06, 2009, 04:37:05 pm
Примопредаја дужности команданта Копнене војске


06.03.2009

Данас је у Нишу генерал-потпуковник Љубиша Диковић примио дужност команданта Копнене војске од досадашњег команданта генерал-потпуковника Младена Ћирковића. Свечаности примопредаје дужности присуствовали су начелник ГШ Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, команданти бригада Копнене војске и припадници команде КоВ.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић је представљајући генерала Диковића нагласио да је реч о официру са бриљантном војничком каријером, и да је то било одлучујуће пр избору надлежних да му повере дужност команданта Копнене војске. Генерал Ћирковић је поручио новом команданту да прима јак и чврст оперативни састав са изграђеним односима и системом рада, док је генерал Диковић нагласио да ће у свом раду настојати да јача оперативне и функционалне способности Копнене војске. Досадашњи командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић постављен је на дужност заменика начелника ГШ Војске Србије.

Извор: Сајт Војске Србије


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rocker on March 06, 2009, 06:58:53 pm
Njegov sin, Nemanja Diković, je moj kolega s fakulteta i dobar drugar. :)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on July 13, 2009, 05:01:15 pm
13.07.2009.
Председник Републике Србије Борис Тадић у склопу својих редовних дужности и у складу са уставним и законским овлашћењима поставио је:

1. генерал-мајора РАДОЈЧИЋ Обрада ПЕТРА, за директора Инспектората одбране,
2. бригадног генерала ВУРУНА Милоша МЛАДЕНА, за начелника Војне академије,
3. пуковника НОВАКОВИЋ Живорада СРЂАНА, за начелника Управе за општу логистику,
4. пуковника ВЛАДИСАВЉЕВИЋ Љубише ДРАГАНА, за заменика директора Војнообавештајне агенције,
5. пуковника ВЕЉКОВИЋ Драгослава ДОБРИВОЈА, за начелника Управе за људске ресурсе,
6. пуковника ЖИВАК Саве РАНКА, за команданта Ваздухопловства и ПВО,
7. бригадног генерала ЖИВКОВИЋ Јордана ВИДОЈА, за заменика команданта Копне војске,
8. пуковника СТОЈАНОВИЋ Александра ДУШАНА, за команданта 2. бригаде КоВ,
9. пуковника НИШЕВИЋ Петра МЛАЂЕНА, за начелника штаба Команде за обуку.

У чин бригадног генерала унапредио је:

1. пуковника ЖИВАК Саве РАНКА, команданта Ваздухопловства и ПВО,
2. пуковника ВЕЉКОВИЋ Драгослава ДОБРИВОЈА, начелника Управе за људске ресурсе,

У чин бригадног генерала ванредно је унапредио:

1. пуковника ЂОРЂЕВИЋ Петронија СЛАЂАНА, начелника Управе за кадрове.

Указом председника Републике Србије престала је професионална војна служба:

1. генерал-потпуковнику КАТАНИЋ Раденка ДРАГАНУ,
2. генерал-мајору КОВАЧЕВИЋ Веселка ВИДОСАВУ,
3. бригадном генералу ЈЕЛИСАВЧИЋ Николе ЗДРАВКУ и
4. пуковнику ПАВЛОВИЋ Радивоја ПЕРИЦИ.

Извор: Сајт М.О.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on August 03, 2009, 09:42:23 am
Примопредаја дужности Команданта Ваздухопловства и ПВО


31.07.2009

У присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковника Милоја Милетића, у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране извршена је примопредаја дужности команданта В и ПВО. Указом председника Србије за новог команданта тог вида постављен је бригадни генерал Ранко Живак, уместо досадашњег, генерал-потпуковника Драгана Катанића, коме је престала активна служба.

[attachment=1]

- Генерал Катанић је на дужности команданта В и ПВО провео три и по године. За то време заустављено је пропадање вида који је током агресије НАТО имао највеће губитке, људске и материјалне – рекао је, између осталог, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић. - Од новог команданта и његових сарадника очекујем да наставе са започетим процесом модернизације вида, иако ће им то, због актуелне економске кризе, бити нешто теже него последњих неколико година – рекао је генерал Милетић.

Пожелевши свом наследнику успех на новој дужности, генерал-потпуковник Драган Катанић је рекао да су протекле три и по године биле године изазова и да, због објективних околности, није извршено све што је планирано у модернизацији и опремању вида, али је учињено све што је било могуће на заустављању пропадања технички најзахтевнијег вида војске.

Примајући дужност командната В и ПВО бригадни генерал Ранко Живак је истакао да ће у наредном периоду инсистирати на високом нивоу безбедности у свим јединицама вида, усавршавању постојећих и доношењу нових прописа, максималном искоришћењу капацитета којима вид располаже и наставку модернизације у мери у којој то буде реално могуће.

Примопредаји дужности присуствовали су сви команданти јединица Ваздухопловства и ПВО и припадници Команде ВиПВО.


Извор: Сајт В.С.
 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on October 13, 2009, 12:00:45 pm
General Ponoš pomoćnik Jeremiću


13.10.2009.

General-potpukovnik Zdravko Ponoš prelazi uskoro
na dužnost pomoćnika ministra inostranih poslova
Vuka Jeremića, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.


Foto: FoNet
[attachment=1]

Ponoš je do sada bio neraspoređen posle smene s mesta načelnika Generalštaba 30. decembru 2008.
 
- Ponoš će biti penzionisan i onda prelazi u Ministarstvo inostranih poslova. On ima dobar odnos sa Jeremićem jer su njih dvojica bili savetnici Borisa Tadića u vreme kada je on bio ministar odbrane - kaže naš izvor iz Vlade koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da će Ponoš biti zadužen za međunarodne vojne kontakte. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš krajem decembra ustvrdio je da politika odbrane zemlje ne postoji, a Ministarstvo odbrane ga je optužilo da svojim ponašanjem ugrožava demokratski poredak u zemlji. Predsednik Srbije Boris Tadić je na kraju presekao i uoči Nove godine doneo odluku o njegovom razrešenju s mesta načelnika Generalštaba.

Ponoš je rođen 3. novembra 1962. godine u Kninu u Hrvatskoj. Na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu 1986. stekao je zvanje diplomiranog inženjera elektronike. Postdiplomske studije je završio 1999. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije i Kraljevski koledž za odbrambene studije (Royal College of Defence Studies) u Londonu.

Ponoš je završio i Kurs evropske bezbednosti u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku 2003. u Švajcarskoj i Kurs za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj 2005. godine. U Vojsci je od 1986. dve godine bio komandir u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva, a od 1988. do 2002. bio je referent za razvoj i opremanje u Generalštabu. U Ministarstvu odbrane SCG bio je načelnik Odeljenja za integracije (NATO) u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju do 2004, kada je imenovan za načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju.


Izvor: Blic online


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 04, 2010, 09:11:17 pm
Tadić penzionisao generala Ponoša
 

04.01.2010

Beograd – Predsednik Srbije Boris Tadić penzionisao je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije general- potpukovnika Zdravka Ponoša, rečeno je agenciji Beta u Pres službi Predsednika Republike.


Isti izvor je naveo da je predsednik Srbije Boris Tadić 31. decembra potpisao ukaz o prestanku profesionalne vojne službe Ponošu.

General Ponoš smenjen je, odlukom predsednika, krajem decembra 2008. godine nakon što je u javnosti kritikovao politiku odbrane i način na koji se troše sredstva iz vojnog budžeta.

Ponoš je tada kritikovao i rad ministra odbrane Dragana Šutanovca i ocenio da Vlada Srbije nema odbrambenu strategiju i da sprečava reformu oružanih snaga.

Ponoš je u prethodnom periodu bio neraspoređen.


Ponoš: Ne znam čime ću se baviti

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, kojem je 31. decembra prestala profesionalna vojna služba ukazom predsednika Borisa Tadića, stekao je status vojnog penzionera, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Ponoš u izjavi Tanjugu nije danas želeo da komentariše ukaz o svom penzionisanju.

On je kratko rekao da ne zna čime će se baviti u budućnosti:

„Kao vojno lice nisam mogao da tražim drugi posao, tako da ne mogu da govorim na tu temu”, rekao je Ponoš.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu odbrane, Ponoš je od 30. juna prošle godine bio „na raspolaganju”, odnosno čekao da bude raspoređen na novu dužnost, tako da je već razdužio svoje stvari.

Kako navode u tom ministarstvu, Ponoš je penzionisan na osnovu Zakona o vojsci (član 117 stav dva i tri, član 118 stav dva i član 138) a trenutak stupanja u status penzionera regulisan je Zakonom o opštem upravnom postupku.

Izvor: Beta


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 04, 2010, 09:52:27 pm
Pukovnici, voljno!


04.01.2010


U srpskoj vojsci skoro svaki treći pukovnik je - višak! Nova sistematizacija radnih mesta i formacija Ministarstva odbrane predviđa smanjivanje broja pukovnika sa 435 na 150.


Iako do sada nisu bila popunjena sva formacijska mesta, deo oficira viših činova zaposlenih u Ministarstvu, a koji ne ispunjavaju nove uslove, uskoro će preći na niže položaje. Pojedinci će biti penzionisani.

Novi dokumenti, kojima je predviđeno smanjenje broja visokih oficira, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, doprineće uspostavljanju pravilne kadrovske piramida. Ona će starešinama dati veći značaj nego što je to do sada bio slučaj. Zbog toga je insistirano da mesta pukovnika ubuduće podrazumevaju rukovodeće pozicije, a ne kao do sada - referentske.

- U Ministarstvu odbrane više neće biti „lagodnih“ radnih mesta, a odgovornost zaposlenih, posebno rukovodilaca, povećava se s obzirom na precizno definisane dužnosti - objašnjavaju u Upravi za organizaciju MO. - Izričit zahtev ministra odbrane bio je da se formacijska mesta oficira propisuju isključivo za dužnosti gde je neophodno vojno obrazovanje i iskustvo.

Novom sistematizacijom se još više naglašava civilna kontrola vojske, naročito u finansijskom i normativnom pravnom području, a manji broj rukovodilaca poboljšaće učinak na poslu i pomoći formiranju pravilne strukture kadra.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nedavno je saopštio da bi u Ministarstvu i Vojsci Srbije trebalo da bude oko 36.000 profesionalnih pripadnika, od čega bi u Ministarstvu trebalo da radi svega 178 državnih službenika.

- Prema novoj formaciji, oko 11.500 zaposlenih u Ministarstvu svešćemo na broj od 8.600, što je za 2.900 manje u upravnom delu. Deo „prekobrojnih“ otići će u Vojsku Srbije, dok će ostatak preći u MUP - objasnio je Šutanovac.    


Izvor: Večernje Novosti


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 04, 2010, 10:40:07 pm
То је требало давно урадити. Овде не говорим о конкретним људима, већ о начелу да официр треба да води и руководи, не да буде "Пера писар из административног одељења". Сада их по Министарству има и где треба и још више где не треба. "Шпартају формуларе" уместо да руководе. Неки су постали пуковници, а да нису командовали ни сами собом,а камо или јединицама или установама.У Војсци Србије ово о чему се говори у чланку је већ урађено. Пуковника има таман колико треба. Пуковник и генерал треба да буду "редак звер".

Ни у ЈНА није било превише пуковника. Колико се сећам не више од 7% укупног броја официра неког рода.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on January 05, 2010, 08:57:57 am

Ни у ЈНА није било превише пуковника. Колико се сећам не више од 7% укупног броја официра неког рода.

U mornaričko - tehničkoj službi ni toliko, klase su brojale u proseku 20 ljudi, a do 1991. pukovnik je postajao neko iz svake druge - treće klase!

Kasnije je i to malo razvodnjeno, ali ne kao u nekim drugim rodovima i službama, jednostavno, bilo je malo formacijskih mesta pukovnika.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 10, 2010, 08:43:14 pm
Manji broj pukovnika


10.01.2010

Novom sistematizacijom biće smanjen broj oficira u upravi, a pojačan operativni sastav Vojske. Broj zaposlenih u Ministarstvu odbrane smanjuje se sa 11.500 na 8.600, pri čemu će državnih službenika i pukovnika biti tri puta manje.
 

Ministarstvo odbrane planira da ove godine završi profesionalizaciju i strukturiranje Vojske i sistema odbrane po NATO standardima. Broj zaposlenih u Ministarstvu smanjuje se sa 11.500 na 8.600, pri čemu će državnih službenika i pukovnika biti tri puta manje.

Pre samo nekoliko godina u Vojsci Srbije bilo je više pukovnika nego poručnika. Krajem prošle godine, usvojena je nova sistematizacija, koja podrazumeva drastično smanjenje broja oficira sa najvišim činovima. Sa 435, broj pukovničkih mesta u Ministarstvu odbrane smanjuje se na 150.

"Određeni broj pukovnika po sili zakona odlazi u penziju. Oni koji su stekli činove, a nemaju adekvatni školsko obrazovanje moraće da idu na mesto potpukovnika. Oni najboli će ostati na pozicijama koje su formacijski za pukovnika", rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

U Ministarstvu odbrane kažu da se dešavalo da, po završetku Akademije i dobijanju pozicije u Ministarstvu, pojedini oficiri dobiju visoke činove, a da nikada nisu bili u trupi.

"Apsolutno je ideja da po standardima koji postoje u svetu oficir cirkuliše kroz celokupan sistem odbrane da prepozna i šta je politika odbrane i šta je organizacija i šta je trupa, tako da kada kažemo oficir savremene moderne Vojske Srbije, možemo da kažemo da je to čovek koji je školovan i koji zaista na svim pozicijama može da pruži svoj maksimum", kaže Šutanovac.

Vojni rok trenutno služi oko 5.000 vojnika. Do kraja godine, odnosno do potpune profesionalizacije, taj broj će se smanjivati, a isto toliko mladih dobiće posao u vojsci.

"Profesionalna vojska zahteva veći stepen profesionalnosti starešina i u tom smislu će težište obuke biti na što mlađim oficirma i podoficirima. Čim imate manji broj aktivnih vojnika to su profesionalci, tako da ne treba toliki broj viših činova pukovnika i generala", rekao je Miroslav Lazanski, vojni analitičar.

Vojska Srbije sada ima oko 6.200 profesionalnih vojnika. Generala ima 45, pukovnika oko 700. Ubuduće će se, kako se najavljuje, do najviših oficirskih činova mnogo teže dolaziti.


Izvor: RTS


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on January 13, 2010, 12:33:06 pm
Ponošu do kraja nedelje mesto kod Jeremića

 
13.01.2010.

Penzionisani general-potpukovnik Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ove sedmice dobiće zvaničnu ponudu Ministarstva inostranih poslova za novo angažovanje na mestu pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju, saznaje „Blic“.
 

U četvrtak će Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, predlog za Ponoševo zaposlenje predočiti Vladi Srbije. Ako Vlada odobri ovaj predlog, Ponoš će biti ponovo zaposlen, ovog puta u Jeremićevom timu, odmah po objavljivanju odluke u „Službenom glasniku“. Prema našim saznanjima, Ministarstvo spoljnih poslova već je započelo proceduru oko dolaska Ponoša. Mesto pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju već duže vreme je nepopunjeno i faktički rezervisano za generala Ponoša, od kako je dobio status neraspoređenog u Vojsci Srbije.

Čekala se samo odluka predsednika Srbije Borisa Tadića o njegovom penzionisanju. Ali, za to je bio prethodno neophodan zahtev ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je on prosledio predsedniku 31. decembra. Bilo je to tačno godinu dana od kako je general Ponoš smenjen sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije zbog sukoba sa ministrom odbrane, krajem decembra 2008. godine nakon što je u javnosti kritikovao politiku odbrane i način na koji se troše sredstva iz vojnog budžeta.

Izvor: Blic


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on February 15, 2010, 07:59:12 pm
Predsednik Srbije povodom Dana Vojske unapredio oficire VS


15.02.2010.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije – 15. februara, predsednik Republike Srbije Boris Tadić postavio je na nove dužnosti:

1. general-majora FORCA Luke BOŽIDARA, za načelnika Uprave za strategijsko planiranje,
2. brigadnog generala JOVANOVIĆ Marka DANKA, za načelnika Uprave za logistiku (J-4),
3. brigadnog generala KOVAČ Vukana MITRA, za načelnika Uprave za planiranje i razvoj (J-5),
4. pukovnika ZRNIĆ Milorada BOJANA, za načelnika Uprave za odbrambene tehnologije,
5. pukovnika JANIĆIJEVIĆ Dragana SLAVOLjUBA, za načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) i
6. pukovnika ZEKOVIĆ Vukalice GORANA, za komandanta Centralne logističke baze.

Predsednik Tadić unapredio je u čin brigadnog generala:

1. pukovnika ANDRIĆ Rajka BRANKA,
2. pukovnika VLADISAVLjEVIĆ Ljubiše DRAGANA,
3. pukovnika NIŠEVIĆ Petra MLAĐENA,
4. pukovnika NOVAKOVIĆ Živorada SRĐANA i
5. pukovnika STOJANOVIĆ Aleksandra DUŠANA.

Predsednik Srbije razrešio je dužnosti i stavio na raspolaganje u Generalštab Vojske Srbije, dosadašnjeg komandanta Centralne logističke baze:
- brigadnog generala AVRIĆ Milisava DRAGANA

Predsednik Tadić odlučio je o prestanku profesionalne vojne službe:
- general-majora SAMARDžIĆ Lazara LjUBOMIRA.

B I O G R A F I J ENAČELNIK UPRAVE ZA LOGISTIKU

[attachment=10]

Načelnik Uprave za logistiku brigadni general Danko Jovanović rođen je 17. decembra 1956. godine u Zvorniku. Tehničku vojnu akademiju završio je 1982. godine.
Doktor nauka postao je 2007. godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za odbrambene tehnologije bio je od 9. maja 2008. godine.NAČELNIK UPRAVE ZA PLANIRANjE I RAZVOJ

[attachment=9]

Načelnik Uprave za planiranje i razvoj brigadni general Mitar Kovač rođen je 27. jula 1959. godine u Kalinovniku. Vojnu akademiju, smer artiljerija završio je 1981. godine.

Generalštabno usavršavanje završio je 2002. godine, a doktor vojnih nauka je postao 1996. Godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za strategijsko planiranje bio je od 25. novembra 2004. godine.NAČELNIK UPRAVE ZA ODBRAMBENE TEHNOLOGIJE

[attachment=8]

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije pukovnik Bojan Zrnić rođen je 18. oktobra 1969. godine u Banja Luci. Tehničku vojnu akademiju završio je 1992. godine.

Završio je Kraljevski koledž odbrane u Velikoj Britaniji 2007. godine.
Magistar je od 1998. godine a doktor elektronike od 2001. godine.
Na dužnosti zamenika načelnika Uprave za planiranje i razvoj bio je od 11. januara 2008. godine.NAČELNIK UPRAVE ZA OBAVEŠTAJNO-IZVIĐAČKE POSLOVE

[attachment=7]

Načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove pukovnik Slavoljub Janićijević rođen je 24. juna 1961. godine u Plandištu. Vojnu akademiju, smer veze završio je 1983. godine.

Generalštabnu školu završio je 1996. godine, a školu nacionalne odbrane 2004. godine.
Na dužnosti zamenika načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove bio je od 28. avgusta 2008. godine.KOMANDANT CENTRALNE LOGISTIČKE BAZE

[attachment=6]

Komandant Centralne logističke baze pukovnik Goran Zeković rođen je 1. jula 1962. godine u Titovom Užicu. Vojnu akademiju, smer artiljerija, završio je 1985. godine.

Generalštabnu školu završio je 1997. godine, a Školu nacionalne odbrane 2003. godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za obaveze odbrane bio je od 26. juna 2007. godine.NAČELNIK UPRAVE ZA ORGANIZACIJU

[attachment=5]

Načelnik Uprave za organizaciju brigadni general Branko Andrić rođen je 4. maja 1960. godine u Užičkoj Požegi.

Tehničku vojnu akademiju, završio je 1983. godine.
Generalštabnu školu završio je 1998. godine, a Školu nacionalne odbrane 2003. godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za organizaciju nalazi se od 9. maja 2008. godine.ZAMENIK DIREKTORA VOJNOOBAVEŠTAJNE AGENCIJE

[attachment=4]

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Dragan Vladisavljević rođen je 15. juna 1962. godine u Batočini. Vazduhoplovnu vojnu akademiju završio je 1985. godine.

Generalštabnu školu završio je 1996. godine, a Školu nacionalne odbrane 2002. godine.
Na dužnosti zamenika direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije nalazi se od 17. jula 2009. godine.NAČELNIK ŠTABA KOMANDE ZA OBUKU

[attachment=3]

Načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Mlađen Nišević rođen je 14. januara 1959. godine u Prijedoru. Vojnu akademiju, smer oklopne jedinice, završio je 1981. godine.

Generalštabnu školu završio je 1997. godine, a Školu nacionalne odbrane 2001. godine.
Na dužnosti načelnika štaba Komande za obuku nalazi se od 18. aprila 2007. godine.NAČELNIK UPRAVE ZA OPŠTU LOGISTIKU

[attachment=2]

Načelnik Uprave za opštu logistiku brigadni general Srđan Novaković rođen je 20. oktobra 1958. godine u Bratuncu. Vojnu akademiju završio je 1980. godine.

Magistar vojnih nauka iz oblasti ratne veštine postao je 2001. godine, a doktor vojnih nauka 2006. godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za opštu logistiku nalazi se od 10. jula 2009. godine.KOMANDANT 2. BRIGADE KOPNENE VOJSKE

[attachment=1]

Komandant 2. brigade KoV brigadni general Dušan Stojanović rođen je 25. juna 1961. godine u Leskovcu. Vojnu akademiju, smer artiljerija, završio je 1984. godine.

Generalštabnu školu završio je 1993. godine, a Školu nacionalne odbrane 2002. godine.
Na dužnosti komandanta 2. brigade Kopnene vojske nalazi se od 10. jula 2009. godine.

 
Izvor: Sajt MORS


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on February 15, 2010, 08:00:12 pm
NAČELNIK UPRAVE ZA STRATEGIJSKO PLANIRANjE

[attachment=1]

Načelnik Uprave za startegijsko planiranje general-major Božidar Forca rođen je 8. januara 1957. godine u Bačkoj Palanci. Vojnu akademiju, smer pešadija, završio je 1979. godine.

Školu nacionalne odbrane završio je 1997. godine.
Magistar je od 1994. godine a doktor vojnih nauka od 2003. godine.
Na dužnosti načelnika Uprave za planiranje i razvoj bio je od 22. decembra 2006. godine.


Izvor: Sajt MORS


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Рашо on February 10, 2011, 04:22:57 pm
Božidar Banović novi generalni inspektor vojnih službi

10.02.2011.

Vlada Srbije postavila je danas Božidara Banovića, docenta Fakulteta bezbednosti u Beogradu, za generalnog inspektora Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Banović je imenovan na period od pet godina a na predlog ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost.

[attachment=1]

Božidar Banović, rođen u Beogradu 7. jula 1960. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu 1984. godine, magistrirao na temu "Kriminalistička obrada krivičnog dela pronevere" i doktorirao na temu "Obezbeđenje dokaza u kriminalističkoj obradi krivičnih dela privrednog kriminaliteta". Zaposlen je u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu u zvanju docenta za naučnu oblast kriminalističkih nauka.

U Višoj školi unutrašnjih poslova radio je od juna 1986. godine, gde je biran u zvanja od asistenta do profesora za predmet Kriminalistika-metodika. Bio je i pomoćnika direktora i direktor Više škole unutrašnjih poslova.  U Visokoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci 2006. godine izabran je za vanrednog profesora.

Odlukom Komisije za sticanje naučnih zvanja, stekao je zvanje naučnog saradnika na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu, a u julu 2005. godine izabran je za docenta za krivično-pravnu grupu predmeta na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Beta


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on February 15, 2011, 01:03:38 pm
Унапређења и постављења официра поводом Дана Војске Србије

Поводом Дана државности и Дана Војске Србије – 15. фебруара, председник Републике Србије Борис Тадић донео је указе о постављењу на нове дужности, унапређењима у виши чин и престанку службе високих официра Војске Србије и Министарствa одбране.

На нове дужности постављени су:

- Бригадни генерал БЈЕЛИЦА Марка МИЛАН, за заменика начелника Генералштаба Војске Србије,
- Генерал-мајор ЈЕВТИЋ Војислава МИОДРАГ, за ректора Универзитета одбране,
- Бригадни генерал РАДОВАНОВИЋ Тугомира ГОРАН, за заменика команданта Команде за обуку,
- Пуковник НОВАКОВИЋ Јована МАРИЈАН, за начелника Војномедицинске академије,
- Пуковник ЖАРКОВИЋ Николе ДУШКО, за начелника штаба Ваздухопловства и ПВО,
- Пуковник ЈАНКОВИЋ Милије ДЕЈАН, за начелника Управе војне полиције,
- Пуковник ТОДОРОВИЋ Слободана МИЛОМИР, за команданта Гарде,
- Пуковник ГЛИШОВИЋ Живорада ЖЕЛИМИР, за команданта 3. бригаде КоВ,
- Пуковник БАНДИЋ Бранка ПРЕДРАГ, за команданта 204. ваздухопловне бригаде.

У више чинове указом председника Тадића унапређени су:

у чин генерала
- Генерал-потпуковник МИЛЕТИЋ Радослава МИЛОЈЕ, начелник Генералштаба Војске Србије.

у чин генерал-потпуковника
- Генерал-мајор РАДОЈЧИЋ Обрада ПЕТАР, директор Инспектората одбране,
- Генерал-мајор ЖИВКОВИЋ Миодрага АЛЕКСАНДАР, командант Команде за обуку.

У чин генерал-мајора (ванредно)
- Бригадни генерал БЈЕЛИЦА Марка МИЛАН
- Бригадни генерал КОВАЧ Вукана МИТАР
- Бригадни генерал ЖИВКОВИЋ Јордана ВИДОЈЕ

У чин бригадног генерала (ванредно)
- Пуковник ЗРНИЋ Милорада БОЈАН
- Пуковник БРАНКОВИЋ Милана ЧЕДОМИР

У чин бригадног генерала
- Пуковник ЈАНИЋИЈЕВИЋ Драгана СЛАВОЉУБ
- Пуковник ЗЕКОВИЋ Вукалице ГОРАН.

Председник Тадић одлучио је и о престанку војне службе:

- Генерал-потпуковника ЋИРКОВИЋ Живојина МЛАДЕНА,
- Бригадног генерала ВРАНИЋ Пунише МИРКА,
- Бригадног генерала ЋЕЛИЋ Јована ЂУРЕ,
- Бригадног генерала БРАНКОВИЋ Милана ЧЕДОМИРА.

izvor Sajt MO (http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2691)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on February 15, 2011, 01:09:37 pm
Ko će sada da sredjuje Pantelej....


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Nenad on February 15, 2011, 01:11:52 pm
Ode Ceda :D Neko ce se sa ovog foruma definitivno obradovati :)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on February 15, 2011, 01:13:22 pm
Ako se ne varam ode i poslednji od generala jos iz VJ (Cirkovic)?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Hrundi on February 15, 2011, 02:57:21 pm
Inflacija generalskih činova, tipična bolest nezrelih država. Za koje je to uspjehe Milojević postao general armije??? Na koliku vojsku?

Samo za usporedbu (pametnima bi bila sasvim dobra): Izrael, država sa daleko većom, ozbiljnijom i sposobnijom vojskom ima jednog general-potpukovnika (NGS) i ukupno manje od 20 generala (mislim da trenutno ima 5 aktivnih GenMaj i 12 aktivnih BrGen).

Ali mi volimo svoju grandomaniju...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Vladimir Ivanović on February 15, 2011, 04:01:12 pm
Zrnić Bojan. Iz okoline Banja Luke. Znam ga kao poručnika.   :klap :klap :klap :klap


 

У чин бригадног генерала (ванредно)
- Пуковник ЗРНИЋ Милорада БОЈАН
- Пуковник БРАНКОВИЋ Милана ЧЕДОМИРTitle: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: TNT024 on February 16, 2011, 12:26:12 am
Brankovića znam iz doba dok je bio u 36. okbr. Iskreno, nikada mi nije bio spojiv sa dužnostima koje je obavljao posle odlaska iz 36 okbr. Sada je najzad otišao, a koliko vidim ima još onih kojima nije bio po volji. Ali zašto ga unapređiti u generala a prestaje mu služba?  :zid


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: treciclan on February 16, 2011, 04:40:57 pm
umesto ordena :pirat


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: crki on February 16, 2011, 05:08:48 pm
i veće penzije ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: petrikonja on February 16, 2011, 09:00:28 pm
Nesto sa sajta Vojske Srbije
НАЧЕЛНИК УПРАВЕ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ

Начелник Управе војне полиције пуковник ЈАНКОВИЋ Милије ДЕЈАН рођен је 15. јануара 1964. године у Косовској Митровици. Војнотехничку академију завршио је 1987. године. Командноштабно усавршавање завршио је 2002. године, а Генералштабно усавршавање 2007. године.
На дужности начелника Главног одељења за подршку Војнобезбедносне агенције је од 24. марта 2010. године.
E sad ovako mene interesuje kakve konkretne zadatke ima "glavno odeljenje za podrsku VBA"

 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 17, 2011, 08:29:41 am
Пензија бригадног генерала и пуковника са истом платном групом се разликују за око 1500-2000 динара, тако да се није много окористио од тога што је унапређен па пензионисан.Платна група "вуче" већу разлику. Ах, да, као генерал може на ВМА преко реда. Чин који је добио Бранковић је више нешто као "захвалница" да се не нађе "повређен и увређен". То је нешто што се доста често користило у ЈНА и ја лично не видим ништа лоше у томе.

Генерал Ћелић, досадашњи начелник Управе војне полиције је отишао у пензију по свом захтеву (породични разлози). Већ годину дана је тражио да иде у пензију. Иначе, од свих генерала (и официра) имао је највише радног стажа (завршио је и СВШ па му се и Академија рачуна у радни стаж и све време као официр је имао бенефицирани стаж 12/16), укупно нешто више од 44 године.

Апсолутно бих се сложио око констатације о превеликом броју генерала. Када је о Србији реч, пре свега мислим на оне по министарству одбране. Раније је био заузет став да се не може у МО постати генерал (може само у војсци). Изгледа да опет може. Израел је баш добар пример правилног кадровања, односно адекватног броја генерала. Ипак, има и у земљама НАТО оних који су "гори" од нас по том питању.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 17, 2011, 09:05:46 am
Да би нешто било "Главно" мора имати и "помоћно". Немам појма да постоји такво одељење у ВБА. Могуће је да се ради о новинарској грешци. Ипак, Не искључујем да стварно и постоји.

Предпостављам да се ради о ономе што би у најширем смислу назвали подршка (логистика), односно све оно што не обухвата основну делатност ВБА. Могло би рећи и "штабни послови". Некада, док је војна полиција била у саставу службе безбедности, њен руководећи део је био у саставу органа "за штабно-безбедносне послове". Обухватало је, осим војнополицијских послова и све оне обавезе које је служба безбедности имала према командама и јединицама: заштита тајности (давање мишљења и предлога о томе), физичка заштита, техничка заштита, учешће у изради планских докумената за потребе команде  и сл. Вероватно се ради нечем сличном само прилагођеном садашњој ситуацији (везе са медијима и сл).

Иначе, Дејан Јанковићје дуго година службовао у јединицама војне полиције. Био је командир вода и чете саобраћајне војне полиције  и заменик команданта 25.бВП. Један од најбољих официра саобраћајне војне полиције у то време и јако добар "пешадинац" (за саобраћајце у ВП је карактеристично да су генерално боља војска, чак и у "пешадијско-полицијским" вештинама). Крајем 90-тих је прешао и органе безбедности. Пуковник Јанковић је дипломирани саобраћајни инжењер. Завршио је ВТА у Загребу, наравно и курс официра војне полиције (Школа војне полиције при тадашњем ОБШЦ). Остали подаци о школовању се наводе у његовој биографији.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on February 17, 2011, 02:00:37 pm
Hvala dzumba

Tek na osnovu ovih tvoji podataka se stice parava slika o novom nacelniku VP.

Reklo bi se da VS i dalje ima problem sa komunikacijom sa medijima tj da nemaju pravu kontrolu kvaliteta podataka koiji se pustaju u javnost.
To se vidi i na sajtu VS.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: petrikonja on February 17, 2011, 09:54:43 pm
Hvala na odgovoru :)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Trifko on March 15, 2011, 10:11:11 pm
Novi komadant garde vojske Srbije

BEOGRAD - Novi komandant Garde Vojske Srbije je pukovnik Milomir Todorović, koji je dužnost rukovođenja tom elitnom jedinicom danas preuzeo od brigadnog generala Gorana Radovanovića.

Svečanoj primopredaji dužnosti u kasarni "Dedinje" prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, koji je istakao da je velika čast komandovati Gardom.

Miletić je naveo da se na tu dužnost ne dolazi pukim slučajem i da je mogu obavljati samo vrhunski oficiri u potpunosti posvećeni vojničkim vrlinama.

On je pohvalio rad generala Radovanovića na dužnosti komandanta Garde, istakavši njegov doprinos profesionalizaciji i jačanju ugleda Garde i Vojske Srbije u celini.

Miletić je istakao da pukovnik Todorović ima uspešnu vojničku karijeru i da će mu stečena iskustva pomoći na dužnosti komandanta Garde, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.

"Očekujem da preuzmete punu odgovornost, ispoljite inicijativu i date maksimum kako bisze doprineli izgradnji sposobnosti Garde", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Pukovnik Todorović na dužnost komandanta Garde stupa s mesta zamenika komandanta te jedinice, dok će brigadni general Radovanović preuzeti dužnost zamenika komandanta Komande za obuku.

Garda je elitna jedinica Vojske Srbije, direktno potčinjena Generalštabu, a namenjena je zaštiti ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama.

U zadatke Grade spada i obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i odavanje vojnih počasti najvišim inostranim i domaćim državnim i vojnim zvaničnicima.

Pored toga, za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, Garda obavlja, između ostalog, i zadatke iz delokruga rada Vojne policije.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on November 16, 2011, 09:13:11 am
Primopredаjа dužnosti nаčelnikа Uprаve zа operаtivne poslove


15.11.2011

Generаl-mаjor Drаgаn Kolundžijа predаo je dаnаs u Generаlštаbu Vojske Srbije dužnost nаčelnikа Uprаve zа operаtivne poslove pukovniku Stojаnu Bаtiniću.

[attachment=1]

Posle višedecenijskog rаdа u uniformi, generаl Kolundžijа odlаzi u penziju. U svojoj vojničkoj kаrijeri obаvljаo je komаndne dužnosti, od komаndirа vodа do komаndаntа Operаtivnih snаgа, а nа čelu Uprаve zа operаtivne poslove Generаlštаbа bio je pet godinа.

Obrаćаjući se prisutnimа, nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije generаl Miloje Miletić ocenio je svoju dugogodišnju sаrаdnju sа generаlom Kolundžijom kаo izuzetnu. Generаl Miletić poželeo mu je dobro zdrаvlje i poručio dа u zаsluženoj penziji više vremenа provodi sа svojim nаjmilijimа.

[attachment=2]

Pukovnik Bаtinić u dosаdаšnjoj kаrijeri komаndovаo je jedinicаmа od nivoа vodа do brigаde, а obаvljаo je i znаčаjne dužnosti u Generаlštаbu. Nаčelnik Generаlštаbа poželeo mu je uspeh u dаljem rаdu.

Zаhvаljujući se nа ukаzаnom poverenju, pukovnik Bаtinić izrаzio je uverenje dа će pripаdnici Uprаve zа operаtivne poslove, kаo i do sаdа, profesionаlno i odgovorno izvršаvаti zаdаtke. On je u ime kolektivа uručio plаketu generаlu Kolundžiji.

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on November 18, 2011, 12:22:42 pm
Начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић (1953) одлази у пензију, потврђено је „Политици” у поузданим изворима. Његовог наследника на тој функцији указом ће поставити председник Србије Борис Тадић, а на предлог министра одбране Драгана Шутановца.

Јуче није било могуће доћи до званичне информације ко ће постати први човек Војске Србије, али познаваоци прилика у оружаним снагама процењују да највеће шансе имају генерал-потпуковници Александар Живковић (1960), Љубиша Диковић (1960) и Петар Радојчић (1956). Живковић је командант Команде за обуку, Диковић је командант Копнене војске а Радојчић је директор Инспектората одбране.

Иако се у овој кадровској комбинаторици помињао и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица (1956), „Политика” је синоћ добила информацију да он ипак неће бити нови начелник Генералштаба. Бјелица је заменик начелника од фебруара, а претходно је пет година био начелник кабинета министра Шутановца.

Војни аналитичар Александар Радић каже да је промена у врху војске прилика и за смену генерација, па процењује да искусни трупни официри Живковић и Диковић имају најбоље шансе.

„Не бих да тумачим личне односе у систему одбране, али на основу досадашњих каријера и садашњих функција њих двојица су најозбиљнији кандидати”, сматра Радић.

А да се нешто дешава у кадровским померањима у војном врху могло се наслутити у среду када је на сајту Војске Србије објављена информација о пензионисању начелника Управе за оперативне послове Генералштаба генерал-мајора Драгана Колунџије. Било је то мало изненађење јер је овај генерал приликом ранијих промена у врху редовно међу познаваоцима прилика помињан као будући начелник Генералштаба. Померања у војном врху почела су заправо још у фебруару када је указом председника Србије тадашњи бригадни генерал Бјелица унапређен у чин генерал-мајора и именован на функцију заменика начелника Генералштаба. Његов претходник на тој функцији генерал-потпуковник Младен Ћирковић је пензионисан. Занимљиво да се овај старешина, цењен међу војницима због ратног искуства на Космету али и генерал који је одржавао добре односе са Кфором, и после пензионисања у цивилном оделу појављивао уз војни врх приликом обиласка јединица на југу Србије.

Одлазећи начелник Генералштаба генерал Милетић ову дужност обављао је три године, а на њу је дошао са места заменика начелника. Током његовог мандата завршен је процес професионализације а војска се интензивније ангажовала у међународним вежбама и мировним мисијама.

Izvor: Politika

Ovo sam postavio iako može spadati u rubriku "rekla kazala".
Ali smatram da je Politika ozbiljna novina


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on November 19, 2011, 08:10:32 am
Tadić doneo ukaz o penzionisanju Miletića

Tanjug | 19. 11. 2011. - 00:24h

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Boris Tadić doneo je Ukaz 10. novembra o prestanku profesionalne vojne službe generalu Miloju Miletiću, načelniku Generalštaba, zbog korišćenja prava na penziju.

"Ukaz (br-1-46) je 16. novembra 2011. godine iz Vojnog kabineta prosleđen ka Kabinetu ministra odbrane, radi saopštavanja Ukaza predsednika Republike", navodi se u dopisu iz Kabineta predsednika Tadića

.
Odredbama Zakona o Vojsci Srbije propisano je da "profesionalnom vojnom licu služba u vojsci prestaje razrešenjem, na osnovu akta o prestanku profesionalne vojne službe". Rok za razrešenje ne može biti duži od 30 dana, navodi se u zakonu.


"Rok od 30 dana se računa od dana kada se generalu Miletiću saopšti da je donet akt o prestanku službe", objašnjavaju u Kabinetu predsednika Republike.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Trifko on December 12, 2011, 02:14:10 pm
Ljubiša Diković novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije

12.12.2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je danas ukaz o postavljenju general potpukovnika Ljubiše Dikovića za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je Pres služba predsednika


Za direktora (glavnog inspektora) Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane
postavljen je general-potpukovnik Aleksandar Živković, za komandanta Kopnene vojske brigadni general Milan Mojsilović, a za načelnika Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik rečnih jedinica Petar Bošković.
 
U čin general-majora unapredjen je brigadni general Danko Jovanović, u čin brigadnog generala pukovnici Vaso Grujić, Dejan Janković i Marijan Novaković.Vanredno u čin general-majora unapredjen je brigadni general Milan Mojsilović, a u čin brigadnog generala pukovnici Milomir Todorović i Miodrag Čolić, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug; www.blic.rs   


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: langsdorff on December 14, 2011, 11:30:00 am
         Još jedno tranziciono rešenje, čini mi se, koji se kao ni njegovi predhodnici neće dugo zadržati na ovoj poziciji.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Nenad on December 14, 2011, 12:46:18 pm
Pesadinac i to hardcore!


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Љуба on December 14, 2011, 01:03:54 pm
         Još jedno tranziciono rešenje, čini mi se, koji se kao ni njegovi predhodnici neće dugo zadržati na ovoj poziciji.
Не треба бити забринут.
Ето преко свога заменика имаће добру комуникацију са дијаспором, као и са врховним командантом.

Тачно је да постоји та фалинка, што је са овдашњих простора, ал навикнућемо се.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: lovac on December 14, 2011, 06:01:08 pm
Pero Bošković je donedavno bio kapetan bojnog broda! Hoće li sada skinuti mornaričku uniformu i da se presvuče u smb, obzirom da je promenio čin? 


Zapravo, krajnje je vreme da ode u penziju .....


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 14, 2011, 06:02:50 pm
Sada je pukovnik rečnih jedinica. To je nova nomenklatura pomorskih činova u VS.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: kilezr on December 14, 2011, 07:44:11 pm


 Klasići Pere Boškovića širom naše bivše zemlje su mahom penzioneri u činu KBB ili sličnom ( manjem)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on December 15, 2011, 06:55:51 am


 Klasići Pere Boškovića širom naše bivše zemlje su mahom penzioneri u činu KBB ili sličnom ( manjem)

Kile, poneko mora da ostane za seme. :)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on December 15, 2011, 09:56:34 am
Sada je pukovnik rečnih jedinica. To je nova nomenklatura pomorskih činova u VS.

Rade od kad je zvanicno zazivela ova nomenklatura?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 21, 2011, 07:41:55 pm
19.12.2011.
www.vs.rs

[attachment=1]

General-potpukovnik Aleksandar Živković predao je danas u Domu Garde u Beogradu dužnost komandanta Komande za obuku dosadašnjem zameniku brigadnom generalu Goranu Radovanoviću.

Ceremoniji su prisustvovali načelnik Generalštaba general Miloje Miletić, njegov naslednik na toj dužnosti general-potpukovnik Ljubiša Diković, zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica, komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović i komandant Vazduhoplovstva i PVO brigadni general Ranko Živak.

 General Aleksandar Živković je ukazom predsednika Republike Srbije postavljen za direktora Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane.

 General Miletić istakao je da je brigadni general Radovanović oficir sa bogatom karijerom, ali da će mu posao biti izuzetno težak zbog toga što nasleđuje vrsnog komandanta kakav je Aleksandar Živković koji je postavio visoke kriterijume.
 
 - Da biste nastavili istim stopama biće Vam neophodno mnogo zalaganja i truda i kvalitetnog timskog rada. Ne sumnjam da će tako i biti, naglasio je general Miletić.

General Radovanović zahvalio je na ukazanom poverenju i istakao da mu je čast da preuzme tu obavezu i odgovornost.

 - Komanda za obuku bila je važan faktor stabilnosti sistema odbrane i Vojske Srbije zbog toga što je general Živković izgradio prepoznatljiv odnos prema izvršavanju zadataka. Pripadnici ove komande, uključujući i mene, imaju znanja, volje i energije za ispunjenje predstojećih obaveza, rekao je general Radovanović.

 Brigadni general Goran Radovanović rođen je 14. oktobra 1962. u Zaječaru. Vojnu akademiju, smer artiljerijsko-raketne jedinice PVO, završio je 1984. godine. Magistar vojnih nauka je od 1998, a Generalštabno usavršavanje završio je 2001. godine. Komandant Garde bio je od novembra 2006. do februara ove godine, kada je preuzeo dužnost zamenika komandanta Komande za obuku.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 21, 2011, 07:44:13 pm
16.12.2011.
www.vs.rs

[attachment=1]

Primopredaja dužnosti komandanta Kopnene vojske između general-potpukovnika Ljubiše Dikovića i general-majora Milana Mojsilovića obavljena je danas u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Svečanosti povodom primopredaje prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i komandanti operativnih sastava Vojske Srbije i neposredno potčinjenih jedinica Kopnene vojske.

 General Diković odlazi na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a general Mojsilović za komandanta Kopnene vojske dolazi sa mesta zamenika komandanta Združene operativne komande.

 Obraćajući se prisutnima, general Miletić podsetio je da je Kopnena vojska uradila mnogo na planu izgradnje operativnih sposobnosti, izvođenja zajedničkih i združenih vežbi, međunarodne vojne saradnje, saniranja posledica od elementarnih nepogoda širom zemlje, kontrole Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenja administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

 „Zahvaljujući efikasnom i kvalitetnom radu Kopnene vojske - rekao je general Miletić - u poslednjih nekoliko godina nismo na tom prostoru imali narušavanje bezbednosti. Kada govorimo da naš narod najveće poverenje ima u Vojsku Srbije, to je u prvom redu zahvaljujući radu Kopnene vojske i ja prvom čoveku Kopnene vojske generalu Dikoviću, njegovim najbližim saradnicima, komandantima brigada i bataljona i svim pripadnicima Kopnene vojske odajem priznanje.“

 General Miletić je podvukao da general Diković ima pravo da bude ponosan na ostvarene rezultate, a generalu Mojsiloviću poželeo je uspešan rad na novoj dužnosti.

 „Bili smo odličan tim - poručio je general Diković svojim saradnicima - i čast mi je bila da sa vama gradim operativne sposobnosti Kopnene vojske.“

 Novi komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović rođen je 3.avgusta 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Završio je najviše vojne škole a u svojoj vojničkoj karijeri obavljao je dužnosti od komandira voda do komandanta brigade i zamenika komandanta Združene operativne komande GŠ VS.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 22, 2011, 05:03:20 pm
22.12.2011.
www.mod.gov.rs

[attachment=1]

General Miloje Miletić predao je danas dužnost novoimenovanom načelniku Generalštaba general-potpukovniku Ljubiši Dikoviću u Domu Garde na Topčideru. General Diković, koji je Ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića nedavno postavljen na tu dužnost, bio je na čelu Kopnene vojske Vojske Srbije, a general Miletić, nakon skoro četiri decenije vojne službe, odlazi u penziju.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, državni sekretari Ministarstva odbrane, pomoćnici ministra, zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica, komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović i komandant Vazduhoplovstva i PVO brigadni general Ranko Živak, kao i predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Tom prilikom, ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je generalu Miletiću prvu Značku načelnika Generalštaba, novoustanovljeno odličje, koju će ubuduće nositi generali na toj poziciji.

Obraćajući se okupljenima, general Miletić je istakao da je tri godine imao čast da bude načelnik Generalštaba, a za to vreme Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane uradili su veliki posao na unapređenju i osavremenjivanju sistema odbrane i jačanju bezbednosti građana Srbije.

- Nije lako u nekoliko reči sažeti sve što je urađeno. Obučavali smo profesionalne vojnike i vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka i izveli brojne vežbe. Bili smo domaćini značajnih međunarodnih skupova, poput Konferencije načelnika GŠ balkanskih zemalja i Strategijske konferencije za partnere. Zajedno sa drugim članicama Ujedinjenih nacija učestvovali smo u učvršćivanju mira. Pomagali smo građanima Srbije kad god je to bilo potrebno. Pojačali smo napore za opremanje Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom. Stvorili smo moderni doktrinarni okvir za upotrebu vojne sile, dočekali da prve žene oficire sa završenom Vojnom akademijom stupe u jedinice Vojske – poručio je general Miletić.

Govoreći o rezultatima u proteklom periodu, general Miletić je istakao da je profesionalizacija Vojske Srbije svakako najznačajniji deo reformskog procesa.

- Time je naša vojska stala u redove savremenih armija, sposobnih da na pravi način odgovore bezbednosnim izazovima našeg vremena. To je i u širem smislu društveno odgovoran proces: pored jačanja bezbednosti, u vreme ekonomske krize, vojska je otvorila nekoliko hiljada radnih mesta za mlade ljude u Srbiji. Profesionalizacija je za našu vojsku i jedno novo iskustvo i novi radni ambijent, ali nikako ne predstavlja raskid sa vojničkim tradicijama našeg naroda. Naprotiv, ona je napredak u pogledu sposobnosti, čvrsto utemeljen na tradiciji koja našu vojsku i čini Vojskom Srbije – naglasio je general Miletić dodajući da se rezultati reforme Vojske Srbije ne mogu personalizovati, jer su to rezultati zajedničkog rada top menadžmenta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

On je, takođe, izrazio uverenje da će pripadnici naše vojske i ubuduće, sa generalom Dikovićem, biti veoma uspešni u radu.

- I posle odlaska sa dužnosti načelnika Generalštaba, ostajem vojnik u srcu i spreman sam da svoje znanje i sposobnosti stavim na raspolaganje Srbiji kad god to bude potrebno. Generalu Dikoviću želim uspeh u daljem izgrađivanju Vojske Srbije kao moderne oružane sile. Siguran sam da će u taj posao uneti novu energiju i da će imati dovoljno čvrstine, hrabrosti i mudrosti, neophodnih načelniku Generalštaba. Neka Vas prati sreća! – poručio je general Miletić.

 Prema rečima generala Dikovića, vojnu karijeru je započeo kao petnaestogodišnjak, i kako je istakao, sve što ima stekao je u vojsci, ali je njoj darovao i najveći deo sebe.

 - Ukazana mi je čast da kao načelnik Generalštaba, sa svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nastavim sa izgrađivanjem sposobnosti i kapaciteta naše vojske u cilju snaženja bezbednosti naše zemlje – istakao je general Diković u prvom zvaničnom obraćanju na novoj dužnosti, koju, kako je naglasio, oseća kao veliko priznanje, ali i obavezu da pruži lični i profesionalni maksimum.

General Diković je iskoristio priliku da generalu Miletiću zahvali na rezultatima koje je Vojska Srbije postigla za vreme njegovog mandata, ali i da poruči ministru odbrane da će u daljem radu dosledno slediti politiku Ministarstva odbrane. Oficirima je, takođe, poručio da će voditi računa o vojsci i da će biti prvi vojnik među vojnicima.

- Uzori će mi biti mudri stratezi i mudre vojskovođe slavne srpske vojske, ali i najsavremenije vojske sveta – zaključio je general Diković.

Ministar Šutanovac je istakao da danas imamo priliku da prisustvujemo jednom jedinstvenom događaju koji će, kako je naglasio, postati tradicija.

 - To je događaj u kome novi načelnik Generalštaba ispraća u penziju starog – na zadovoljstvo i starog i novog, a zabrinutost novog koji treba da nastavi stopama starog, i na zadovoljstvo svih onih koji prisustvuju ovom činu - istakao je ministar Šutanovac, naglasivši da je to samo jedna od ceremonija koje se uvode i sprovode u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a koje do sada nisu postojale.

- Vremena koja su za nama i pred nama su vremena u kojima sprovodimo reformu, u kojima poboljšavamo stanje i u određenim segmentima ustanovljavamo tradiciju koja nije postojala. Mali broj građana Srbije zna da promovisanje oficira ranije nije realizovano na platou ispred Skupštine Srbije - rekao je ministar odbrane izrazivši želju da i današnji ceremonijal postane jedna od tih tradicija.

Prema njegovim rečima, od momenta stupanja na dužnost ministra odbrane, bez obzira što nismo direktno sarađivali, postojao je veoma visok nivo razumevanja, pre svega u tome da Vojske Srbija mora da napreduje, da bez modernizacije ni vojska ni Srbija ne mogu da napreduju. Ministar je, takođe, zahvalio generalu Miletiću za sve ono što je u svom radu učinio, dodavši da je kao jedan od najstarijih oficira srpske vojske vodio najmoderniju reformu u Srbiji, koja je kako je ocenio, najuspešnija i najbolja reforma ne samo u sistemu odbrane, već i u našem društvu.

 - Danas dobijamo ništa mlađeg, ali i ništa manje iskusnog načelnika Generalštaba. Smatram da smo, iako često možemo čuti u medijima da je reforma završena, tek počeli, i da je Vojska tek počela da napreduje. Moje ubeđenje je da su godine pred nama još važnije. Činjenica jeste da smo postavili sistem na šine sa kojih više ne može da skrene, ali isto tako i da ne smemo da usporimo reforme jer bi one usporile naš napredak, i napredak celog društva. Generale Dikoviću, želim da vam kažem da vam neće biti ništa lakše. Do sada ste imali jedan deo problema, a od sada ćete imati sve probleme. Budite sigurni da će vam i kolegijum ministra, predsednik Republike i ja lično dati punu podršku u želji da izgradimo jednu modernu Vojsku koja će biti stožer odbrane naše zemlje, bezbednosti celog regiona i koja će kako u Srbiji, tako i na međunarodnom planu davati punu podršku razvoju demokratskog društva i naše države - rekao je Šutanovac poželivši sreću u radu novom načelniku Generalštaba, ali i drugim pripadnicima Ministarstva i Vojske koji su postavljeni na nove položaje u sistemu, kao i onima koji odlaze u penziju.

- Neka nam je Bog u pomoći. Živeli, i živela Srbija! - zaključio je ministar.

Novoimenovani načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković rođen je 22. maja 1960. u Užicu. Vojnu akademiju, smer pešadija, završio je 1984. godine, Generalštabnu školu 1996. godine, a Školu nacionalne odbrane četiri godine kasnije. godine. Na dužnosti komandanta Kopnene vojske bio je od 6. marta 2009. godine.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 28, 2011, 10:32:56 pm
28.12.2011.
www.vs.rs

[attachment=1]

Danas je u Požarevcu održana primopredaja dužnosti komandanta Centra za obuku Kopnene vojske između dosadašnjeg komandanta pukovnika Milivoja Pajovića i pukovnika Duška Šljivančanina koji će obavljati dužnost zastupnika komandanta. Primopredaji su prisustvovali brigadni general Goran Radovanović, zastupnik komandanta Komande za obuku Vojske Srbije, gradonačelnik grada Požarevca Miodrag Milosavljević, predstavnici Vojske Srbije, gradskih vlasti i institucija.

„Pukovnik Pajović je oficir koji treba da bude primer svim svojim potčinjenima, ali i svim oficirima u Vojsci Srbije, jer je on dokaz kako se trudom i zalaganjem može postići sve što formacijsko mesto zahteva“, rekao je general Radovanović obraćajući se na svečanosti. Prema njegovim rečima, pukovnik Pajović na mestu komandanta Centra za obuku proveo je godinu, a pre toga je bio komandant Gardijskog bataljona u Gardi VS, što je za svakog oficira srpske vojske velika čast. Pajović je tokom svoje vojničke karijere bio na dužnostima u organima u štabu Komande Garde, a nakon završenog Generalštabnog usavršavanja postavljen je na mesto komandanta Centra za obuku Kopnene Vojske.

Govoreći o pukovniku Šljivančaninu, general Radovanović je naglasio da je reč oficiru koji je obavljao gotovo sve dužnosti u jedinicama pešadije, uključujući dužnosti komandira voda, čete, pomoćnika komandanta za službu Vojne Policije, komandanta graničnog bataljona, načelnika u pešadijskom školskom centru i različite dužnosti u Centru za obuku Kopnene vojske. Na mesto zamenika u Centru došao je posle završenog Generalštabnog usavršavanja i obavljanja dužnosti načelnika odeljenja za operativne poslove u komandi Komande za obuku.

„U radu sa pukovnikom Šljivančaninom uočio sam da je reč o izuzetno odgovornom starešini koji je dostojan da komanduje ovim centrom. Verovatno ne postoji oficir u srpskoj vojsci koji je obavljao dužnosti u više garnizona, što govori da je pukovnik svako naređenje izvršavao u skladu sa potrebama službe i siguran sam da će svojim znanjem i iskustvom, uz pomoć saradnika i pretpostavljene komande uspešno obavljati ovu dužnost“, zaključio je general Radovanović.

Pukovnik Pajović, prilikom predaje dužnosti, istakao je da je ponosan što mu se ukazala čast da komanduje ovom jedinicom upravo u mestu koje je izvorište srpske vojne tradicije. On je rekao da je Centar za obuku u Požarevcu jedinica velike snage, dobrog ljudskog i profesionalnog potencijala.

„Ponosan sam na sve uspehe koje smo prethodne godine zajednički postigli, a koji su najviše zasluga ljudi u stroju ispred nas. Pukovniče Šljivančanin, ne sumnjam da će obuka i osposobljavanje i dalje biti svetionici u profesionalnim izazovima našeg centra. Jačajte učvršćeno međusobno poverenje i odanost profesiji. Čuvajte slavnu tradiciju i sećanje na naše pale i ratne drugove, a ja u srcu ostajem pripadnik ove jedinice spreman da pruži svaku pomoć“, rekao je pukovnik Pajović.

Primajući novu dužnost pukovnik Šljivančanin naglasio je da ima dovoljno vojničkog iskustva, znanja, volje i morala da sa oficirima, podoficirima, profesionalnim vojnicima i civilnim licima održava i gradi nove funkcionalne sposobnosti požarevačkog Centra za obuku Kopnene vojske i operativne sposobnosti Braničevske brigade, prema standardima koje je postavio pukovnik Pajović.

„Bila mi čast što sam bio vaš prvi saradnik. Ostaćete upamćeni ne samo kao komandant garnizona Požarevac, već kao i komandant koji je mnogo učinio da se ožive uspomene na pale rodoljube ovoga kraja. Spomen soba, koju ste za kratko vreme formirali, najbolji je svedok toga“, rekao je Šljivančanin primajući novu dužnost i čestitajući pukovniku Pajoviću na njegovom postavljenju u Ministarstvu odbrane.

„Centar za obuku Kopnene vojske bio je i ostaće elitna jedinica Komande za obuku i čvrst oslonac Vojske Srbije u obučavanju i osposobljavanju. Prosečni rezultati su ono čime se neću zadovoljavati, jer nam to ne dozvoljava kodeks časti pripadnika Vojske Srbije“, istakao je on.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: rotring on December 28, 2011, 10:34:46 pm
Meni se prividjaju neke plave uniforme....a nije policija ;)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on December 28, 2011, 10:36:24 pm
Bio je i predstavnik MUP-a, na bini... ;)

Inače, bela šapka koju vidite u stroju ne pripada meni - to je zastavnik Mladen Samardžić, legenda DJČ.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on December 29, 2011, 07:49:31 am
Bio je i predstavnik MUP-a, na bini... ;)

Inače, bela šapka koju vidite u stroju ne pripada meni - to je zastavnik Mladen Samardžić, legenda DJČ.
Koliko primjećujem, na ovim momcima u stroju su pravi Vojnički šinjeli, ako se ne varam.
Jeli moguće da su još u upotrebi Vojske Srbije. Inače nemam ništa protiv Šinjela, sem
što su dosta teški kao deo odjeće.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on December 29, 2011, 10:40:22 am
Rade pa neka ti je sa srecom novi k-dant :)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: tihi on December 30, 2011, 02:13:31 pm
Bio je i predstavnik MUP-a, na bini... ;)

Inače, bela šapka koju vidite u stroju ne pripada meni - to je zastavnik Mladen Samardžić, legenda DJČ.
Koliko primjećujem, na ovim momcima u stroju su pravi Vojnički šinjeli, ako se ne varam.
Jeli moguće da su još u upotrebi Vojske Srbije. Inače nemam ništa protiv Šinjela, sem
što su dosta teški kao deo odjeće.

  Meni su ti sinjeli bas lep deo uniforme. Nekako sam uvek hteo da nabavim gestapovski mantil sa sve sesirom,sa obzirom da sam visok mislim da bi mi lepo stajalo,nazalost,kad god bih video cenu istog probudim se  ???


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on February 14, 2012, 09:37:00 pm
Постављења и унапређења у Војсци Србије
Председник Републике Србије Борис Тадић поводом Дана државности Републике Србије донео је Указе од 15. фебруара 2012. године којима се:

А) ПОСТАВЉАЈУ НА НОВЕ ДУЖНОСТИ:

1. за команданта Команде за обуку:
- бригадни генерал СТОЈАНОВИЋ Александра ДУШАН,

2. за заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије:
- бригадни генерал РАДОВАНОВИЋ Тугомира ГОРАН,

3. за заменика команданта Копнене војске:
- бригадни генерал ЈОНДИЋ Чеде ВОЈИН,

4. за заменика команданта Koманде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране:
- бригадни генерал ГОРДИЋ Лазара МИОДРАГ,

5. за начелника штаба Команде Копнене војске:
- пуковник ЛУБУРА Миладина ЗОРАН,

6. за начелника штаба Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране:
- пуковник ЈОКСИМОВИЋ Томислава ДЕЈАН,

7. за команданта 2. бригаде КоВ Копнене војске:
- пуковник СТАНИЋ Раденка МИЛИЋ,

8. за команданта 250. ракетне бригаде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране:
- пуковник ЖАРКОВИЋ Николе ДУШКО,

9. за директора Војнообавештајне агенције Министарства одбране Републике Србије:
- бригадни генерал ВЛАДИСАВЉЕВИЋ Љубише ДРАГАН,

10. за заменика директора Војнообавештајне агенције Министарства одбране Републике Србије:
- пуковник ИЛИЋ Милоја РАДОСЛАВ,

11. за заменика директора Војнобезбедносне агенције Министарства одбране Републике Србије:
- пуковник СМИЉКОВИЋ Слободана ДРАГАН.

Б) УНАПРЕЂУЈУ У ВИШИ ЧИН:

1. у чин генерал-потпуковника:
- генерал-мајор ЈЕВТИЋ Војислава МИОДРАГ.

2. у чин генерал-мајорa:
- бригадни генерал РАДОВАНОВИЋ Тугомира ГОРАН,
- бригадни генерал ДРАГАНИЋ Стојана ЈОВИЦА,
- бригадни генерал ВУРУНА Милоша МЛАДЕН.

3. у чин бригадног генерала:
- пуковник ЖАРКОВИЋ Николе ДУШКО,
- пуковник ГЛИШОВИЋ Живорада ЖЕЛИМИР,
- пуковник БАНДИЋ Бранка ПРЕДРАГ.

4. ванредно у чин генерал-мајора
- бригадни генерал ЂОРЂЕВИЋ Петронија СЛАЂАН.

БИОГРАФИЈЕ

ПОСТАВЉЕЊА

КОМАНДАНТ КОМАНДЕ ЗА ОБУКУ

Указом председника РС на дужност команданта Команде за обуку постављен је бригадни генерал СТОЈАНОВИЋ Александра ДУШАН. Рођен је 25. јуна 1961. године у Лесковцу. Војну академију, смер артиљерија завршио је 1984. године, Командно штабну школу 1995. године а Генералштабно усавршавање 2002. године.
На дужности команданта 2. бригаде КоВ је од 4. августа 2009. године.

ЗАМЕНИК КОМАНДАНТА ЗДРУЖЕНЕ ОПЕРАТИВНЕ КОМАНДЕ ГШ ВС

Указом председника РС на дужност заменика команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС постављен је бригадни генерал РАДОВАНОВИЋ Тугомира ГОРАН. Рођен је 14. октобра 1962. године у Зајечару. Војну академију, смер ПВО завршио је 1984. године, а Школу националне одбране 2001. године. Последипломске студије ратних вештина завршио је 1997. године, а Магистеријум ратне вештине 1998. године.
На дужности заменика команданта Команде за обуку је од 16. марта 2011. године.

ЗАМЕНИК КОМАНДАНТА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Указом председника РС на дужност заменика команданта Копнене војске постављен је бригадни генерал ЈОНДИЋ Чеде ВОЈИН. Рођен је 1. јануара 1961. године у Добоју. Војну академију, смер пешадија завршио је 1983. године, Генералштабну школу 1996. године, а Школу националне одбране 2002. године.
На дужности начелника штаба Копнене војске је од 27. марта 2007. године.


ЗАМЕНИК КОМАНДАНТА ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

Указом председника РС на дужност заменика команданта Ваздухопловства и ПВО постављен је бригадни генерал ГОРДИЋ Лазара МИОДРАГ. Рођен је 14. септембра 1959. године у Бијељини. Војну академију, смер ПВО завршио је 1981. године, Генералштабну школу 1995. године, а Генералштабно усавршавање 2003. године. Магистар друштвених наука је од 2006. године, а Доктор друштвених наука од 2008. године.
На дужности команданта 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства је од 26. априла 2007. године.


НАЧЕЛНИК ШТАБА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Указом председника РС на дужност начелника штаба Копнене војске постављен је пешадијски пуковник ЛУБУРА Миладина ЗОРАН. Рођен је 9. јануара 1962. године у Сарајеву. Војну академију, смер пешадија завршио је 1983. године, Магистеријум ратне вештине 2005. године, а Генералштабно усавршавање 2008. године.
На дужности заменика команданта 4. бригаде КоВ је од 28. јула 2008. године.


НАЧЕЛНИК ШТАБА ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

Указом председника РС на дужност начелника штаба Ваздухопловства и ПВО постављен је пуковник авијације ЈОКСИМОВИЋ Томислава ДЕЈАН. Рођен је 4. априла 1961. године у Прокупљу. Ваздухопловну војну академију завршио је 1984. године, Командно штабно усавршавање 1996. године, а Генералштабно усавршавање 2003. године.
На дужности команданта 98. ваздухопловне бригаде је од 23. маја 2007. године.

КОМАНДАНТ 2. БРИГАДЕ КОВ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Указом председника РС на дужност команданта 2. бригаде КоВ Копнене војске постављен је пешадијски пуковник СТАНИЋ Раденка МИЛИЋ. Рођен је 19. јануара 1957. године у Подујеву. Војну академију, смер пешадија завршио је 1981. године, Генералштабну школу 1997. године, а Генералштабно усавршавање 2001. године.
На дужности начелника Војне канцеларије у Кабинету министра одбране је од 24. фебруара 2010. године.

КОМАНДАНТ 250. РАКЕТНЕ БРИГАДЕ ЗА ПВД

Указом председника РС на дужност команданта 250. ракетне бригаде за ПВД Ваздухопловства и ПВО постављен је пуковник АРЈ за ПВД ЖАРКОВИЋ Николе ДУШКО. Рођен је 26. јануара 1968. године у Бенковцу. Војну академију, смер АРЈ ПВО завршио је 1990. године, Генералштабну школу 1999. године, а Генералштабно усавршавање 2006. године.
На дужности начелника штаба у Команди Ваздухопловства и ПВО је од 15. фебруара 2011. године.

ДИРЕКТОР ВОЈНООБАВЕШТАЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

Указом председника РС на дужност директора Војнообавештајне агенције постављен је бригадни генерал ВЛАДИСАВЉЕВИЋ Љубише ДРАГАН. Рођен је 15. јуна 1962. године у Баточини. Ваздухопловну војну академију завршио је 1985. године, Генералштабну школу 1996. године, а Школу националне одбране 2002. године.
На дужности заменика директора Војнообавештајне агенције је од 17. јула 2009. године.


ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ВОЈНООБАВЕШТАЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

Указом председника РС на дужност заменика директора Војнообавештајне агенције постављен је пуковник телекомуникација ИЛИЋ Милоја РАДОСЛАВ. Рођен је 10. августа 1959. године у Краљеву. Војну академију, смер везе завршио је 1981. године а Генералштабно усавршавање 2004. године. Магистеријум ратне вештине завршио је 2003. године.
На дужности начелника Главног одељења за операције Војнообавештајне агенције је од 23. јануара 2011. године.

ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ

Указом председника РС на дужност заменика директора Војнобезбедносне агенције постављен је пуковник АБХ службе СМИЉКОВИЋ Слободана ДРАГАН. Рођен је 4. септембра 1963. године у Трстенику. Војну академију, смер АБХО завршио је 1986. године, Генералштабну школу 1997. године, а Генералштабно усавршавање 2005. године.
На дужности начелника Главног одељења за операције Војнобезбедносне агенције је од 24. марта 2010. године.

УНАПРЕЂЕЊА

У ЧИН ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИКА

Указом председника РС унапређен је генерал-мајор ЈЕВТИЋ Војислава МИОДРАГ. Рођен је 10. септембра 1956. године у Смедереву. Завршио је Медицински факултет 1981. године, Специјализацију из опште хирургије 1992. године а Докторат медицинско-биолошких наука 1997. године
На дужности ректора Универзитета одбране МО РС је од 8. марта 2011. године.

У ЧИН ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА (ВАНРЕДНО)

Указом председника РС унапређен је бригадни генерал ЂОРЂЕВИЋ Петронија СЛАЂАН. Рођен је 2. марта 1965. године у Крагујевцу. Војну академију, смер АРЈ ПВО завршио је 1988. године, Генералштабну школу 2000. године, а Генералштабно усавршавање 2007. године.
На дужности начелника Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе МО РС је од 16. јула 2007. године. Именовани од 08.12.2008. године обавља дужност помоћника министра одбране за људске ресурсе.

У ЧИН ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА

Указом председника РС унапређен је бригадни генерал РАДОВАНОВИЋ Тугомира ГОРАН. Рођен је 14. октобра 1962. године у Зајечару. Војну академију, смер ПВО завршио је 1984. године, а Школу националне одбране 2001. године. Последипломске студије ратних вештина завршио је 1997. године, а Магистеријум ратне вештине 1998. године.
На дужности заменика команданта Команде за обуку је од 16. марта 2011. године.

У ЧИН ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА

Указом председника РС унапређен је бригадни генерал ДРАГАНИЋ Стојана ЈОВИЦА. Рођен је 31. јануара 1960. године у Крушевцу. Ваздухопловнотехничку војну академију завршио је 1984. године, Генералштабну школу 1997. године, а Школу националне одбране 1999. године.
На дужности начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) је од 31. јануара 2011. године.

У ЧИН ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА

Указом председника РС унапређен је бригадни генерал ВУРУНА Милоша МЛАДЕН. Рођен је 5. јула 1963. године у Земуну. Војнотехничку академију, смер ТСл КоВ завршио је 1987. године. Магистеријум природно-математичких наука завршио је 1998. године, а Докторат техничких наука 2005. године.
На дужности начелника Војне академије Сектора за људске ресурсе МО РС је од 23. јула 2009. године.

У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Указом председника РС унапређен је пуковник АРЈ за ПВД ЖАРКОВИЋ Николе ДУШКО. Рођен је 26. јануара 1968. године у Бенковцу. Војну академију, смер АРЈ ПВО завршио је 1990. године, Генералштабну школу 1999. године, а Генералштабно усавршавање 2006. године.
На дужности начелника штаба у Команди Ваздухопловства и ПВО је од 15. фебруара 2011. године.

У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Указом председника РС унапређен је пуковник авијације БАНДИЋ Бранка ПРЕДРАГ. Рођен је 24. јула 1968. године у Београду. Ваздухопловну војну академију завршио је 1991. године, Генералштабну школу 1999. године, а Генералштабно усавршавање 2009. године.
На дужности команданта 204. ваздухопловне бригаде Ваздухопловства и ПВО је од 18. марта 2011. године.

У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Указом председника РС унапређен је пуковник оклопних јединица ГЛИШОВИЋ Живорада ЖЕЛИМИР. Рођен је 17. децембра 1965. године у Новом Пазару. Војну академију, смер ОМЈ завршио је 1988. године, Генералштабну школу 1998. године, а Генералштабно усавршавање 2005. године.
На дужности команданта 3. бригаде КоВ Копнене војске је од 1. априла 2011. године.


Izvor: Sajt MO


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on April 04, 2012, 08:28:49 am
ПУКОВНИК СТАНИЋ ПРИМИО ДУЖНОСТ КОМАНДАНТА 2. БРИГАДЕ

У присуству команданта Копнене војске генерал-мајора Милана Мојсиловића данас је у краљевачкој касарни „Рибница“ обављена примопредаја дужности команданта 2. бригаде Копнене војске.

[attachment=1]

Пуковник Милић Станић дужност команданта 2. бригаде примио је од досадашњег заступника команданта пуковника Владете Балтића.

Честитајући пуковнику Милићу пријем дужности, генерал Мојсиловић истакао је да 2. бригада има значајно место у Копненој војсци и изражене потенцијале, не само у изградњи оперативних способности, већ и у реализацији свих додељених мисија.

-Процес професионализације је завршен  на стратегијском и оперативном нивоу а реформе се настављају изградњом модуларних јединица на нивоу батаљон-дивизион и на томе треба непрекидно радити, нагласио је генерал Мојсиловић.

Нови командант 2. бригаде рекао је да ова дужност за њега представља част и својеврсну награду за све што је урадио у војничкој каријери.

-Настојаћу да својим радом оправдам указано поверење и допринесем да 2. бригада и даље буде стабилна јединица која може извршити сваки постављени задатак, истакао је пуковник Станић.

Пуковник Милић Станић рођен је 1957. године у Подујеву. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1981. године, Генералштабну школу 1997, а Генералштабно усавршавање 2011. године. На место команданта 2. бригаде постављен је са дужности начелника Војне канцеларије Кабинета министра одбране.


Izvor: http://www.vs.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: momo PT61 on April 06, 2012, 06:53:51 pm
Sta je razlog ovakve masovne smene u vojsci?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Dreadnought on August 10, 2012, 01:49:00 pm
Primopredaja dužnosti komandanta 3. Centra za obuku


10.08.2012.

Pukovnik Žarko Lazarević primio je danas, u leskovačkoj kasarni ''Vojvoda Petar Bojović'', dužnost komandanta 3. Centra za obuku od dosadašnjeg zastupnika komandanta potpukovnika Siniše Nikolića.

[attachment=1]

Svečanoj primopredaji prisustvovali su komandant Komande za obuku brigadni general Dušan Stojanović sa saradnicima, zamenik gradonačelnika grada Leskovca, predsednici opština Lebane, Bojnik i Vlasotince, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, policijske uprave Leskovac, Sektora za vanredne situacije, udruženja vojnih penzionera i zdravstvenih ustanova.

[attachment=2]

Pukovnik Žarko Lazarević do sada je obavljao komandne dužnosti u jedinicima do ranga brigade, a na dužnost komandanta 3. Centra za obuku dolazi sa dužnosti pomoćnika komandanta za operacije komande Kopnene vojske.

Izvor: Vojska Srbije (http://www.vs.rs)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Solaris on January 04, 2013, 06:44:20 pm
Objavljeno u Službenom glasniku
U Srbiji smjena vrha vojne službe bezbjednosti

Vlada Srbije razriješila je dužnosti generalnog inspektora vojnih službi bezbjednosti Božidara Banovića i na tu funkciju postavila Miladina Vujanovića.

Na osnovu Zakona o Vojnobezbjednosnoj agenciji i Vojnoobavještajnoj agenciji vlada je donijela rješenje o razrješenju Banovića dužnosti generalnog inspektora, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku Srbije".

Vlada je, na osnovu istih zakona, kako se navodi u "Službenom glasniku Srbije" za generalnog inspektora postavila Vujanovića.

Banović, prvi generalni inspektor vojnih službi bezbjednosti je na tu funkciju postavljen početkom 2011. godine pošto je prethodno, Zakonom o VBA i VOA ustanovljena funkcija generalnog inspektora. Djelokrug rada generalnog inspektora propisan je Zakonom o VBA i VOA kao i pravilnikom o radu.

Generalni inspektor nadzire primjenu načela političke,ideološke i interesne neutralnosti u radu VBA i VOA i njihovih pripadnika kao i zakonitost primjene posebnih postupaka i mjera za tajno prikupljanje podataka.

Uz nadzor zakonitosti trošenja budžetskih i drugih sredstava za rad, generalni inspektor daje mišljenje na nacrte zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti VBA i VOA.

Generalni inspektor je zadužen i za utvrđivanje činjenica o utvrđenim nezakonitostima ili nepravilnostima u radu agencija i njihovih pripadnika i podnosi izvještaj ministru odbrane o rezultatima nadzora sa prijedlogom mjera. Ta funkcija, inače predstavlja kombinaciju spoljne i unutrašnje civilne izvršne kontrole vojnih službi bezbjednosti.

Generalnog inspektora postavlja vlada na prijedlog ministra odbrane, uz mišljenje Savjeta za nacionalnu bezbjednost, za rad je odgovoran ministru odbrane a izvještaj podnosi najmanje jednom godišnje nadležnom skupštinskom odboru.

 Dnevni avaz (http://www.avaz.ba/)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 04, 2013, 07:08:16 pm
4.01.2013
Predsednik imenovao oficire
Izvor: Tanjug

Beograd -- Predsednik Nikolić, na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, doneo je ukaze o postavljenjima na nove dužnosti i razrešenjima generala i pukovnika Vojske Srbije.

Dosadašnji načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije general-major Jovica Draganić postavljen je za direktora Inspektorata odbrane, saopštilo je MInistarstvo odbrane.

Dosadašnji komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović postavljen je za šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO.

Brigadni general Vaso Gujić, dosadašnji načelnik Kabineta ministra odbrane, postavljen je za načelnika Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije, general-major Mitar Kovač, postavljen je za načelnika Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane.

Navodi se da je dosadašnji načelnik Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, pukovnik Dragosav Lacković, postavljen za načelnika Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

Dosadašnji načelnik Odeljenja u Upravi za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, pukovnik Stale Staletović, postavljen je za načelnika Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Navodi se i da je dosadašnji načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, general-major Slađan Đorđević, postavljen za načelnika Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije.

Dosadašnji zamenik komandanta Kopnene vojske, brigadni general Vojin Č. Jondić, postavljen je za načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji komandant Komande za obuku, brigadni general Dušan Stojanović, postavljen je za načelnika Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije.

Navodi se i da je dosadašnji komandant Centralne logističke baze, brigadni general Goran Zeković, postavljen za načelnika Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije.

Dosadašnji direktor Inspektorata odbrane, general-potpukovnik Aleksandar Živković, postavljen je za komandanta Kopnene vojske, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji komandant 1. brigade Kopnene vojske, brigadni general Đokica Petrović, postavljen je za komandanta Komande za obuku.

Navodi se i da je dosadašnji komandant 4. brigade Kopnene vojske, brigadni general Milosav Simović, postavljen za zamenika komandanta Kopnene vojske.

Dosadašnji načelnik štaba Komande za obuku, brigadni general Mlađen Nišević, postavljen je za zamenika komandanta Komande za obuku.

Komandant 3. Centra za obuku Komande za obuku, pukovnik Žarko Lazarević, postavljen je za načelnika štaba Komande Kopnene vojske
Dosadašnji načelnik Centra Generalštaba Vojske Srbije za mirovne operacije, pukovnik Jelesije Radivojević, postavljen je za načelnika štaba Komande za obuku.

Navodi se da je dosadašnji zastupnik načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, pukovnik Stojan Batinić, postavljen za komandanta 1. brigade Kopnene vojske.

Dosadašnji pomoćnik komandanta za operacije u Komandi za obuku, pukovnik Marinko Pavlović, postavljen je za komandanta 2. brigade Kopnene vojske.

Navodi se da je dosadašnji načelnik štaba Komande Kopnene vojske, pukovnik Zoran Lubura, postavljen za komandanta 4. brigade Kopnene vojske.

Profesionalna služba po sili zakona prestaje, kako se navodi u saopštenju, zameniku načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majoru Milanu Bjelici.

Po istom osnovu služba je prestala dekanu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, brigadnom generalu akademiku Miodragu Čoliću.

Profesionalna služba po sili zakona prestaje i general-majoru Božidaru Forci, načelniku Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane.

U saopstenju se navodi da profesionalna služba po potrebi službe prestaje načelniku Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, brigadnom generalu Srđanu Novakoviću.

Po istom osnovu profesionalna služba prestaje šefu Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO, brigadnom generalu Nebojši Đukanoviću, i načelniku Vojnog kabineta predsednika Republike brigadnom generalu Draganu Raduloviću.

Razrešavaju se od dužnosti i predlažu za druga postavljenja dosadašnji načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Petar Bošković, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji zamenik direktora Vojnobezbednosne agencije pukovnik Dragan Smiljković i dosadašnji komandant 2. brigade Kopnene vojske, pukovnik Milić Stanić, takođe se razrešavaju od dužnosti i predlažu za druga postavljenja, navodi se u saopštenju.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 04, 2013, 07:09:48 pm
Koliko neko moze provesti na RASPOLAGANJU pre nego sto mu po sili zakona prestaje radni odnos ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Рашо on January 04, 2013, 07:13:59 pm
Koliko neko moze provesti na RASPOLAGANJU pre nego sto mu po sili zakona prestaje radni odnos ?

Ako se dobro sjećam, "na raspolaganju" se može biti najviše šest mjeseci.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2013, 07:23:53 pm
I ja se sećam kao i Rašo (šest meseci), mada je moj klasić Karan Željko nakon saobraćakne nesreće u Puli 1988/89, proveo na raspolaganju nešto više od 11 meseci.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 04, 2013, 07:38:00 pm
Па мом суду ништа спектакуларно. Шта више мислим да је рокада генералског кора добро урађена. Урађено је оно што је некада у ЈНА и било неко правило. Хоризонтална и вертикална ротација. Могу да констатујем да се примећује да је начелник Сектора за људске ресурсе бивши официр, искусни "персоналац" Јово Мијаковић.

Нико није Богом дан за неку дужност и није лоше "помешати" карте. Такође, нека постављења су јако добра, као што су постављења у Команди копнене војске. И генерал Живковић и генерал Симовић су дугогодишњи трупни и командујући официри са борбеним искуством, цењени међу старешинама као и пуковник Лазаревић.

Иако генерал Мојсиловић иде условно на нижу формацијску дужност (представник у НАТО-у), сигуран сам да ће се за овог генерала још чути и да ће за пар година бити постављен на неку вишу дужност. Млад је и потребно му је искуство и на другим дужностима. Сада је на дипломатској дужности, а високом официру, кандидату за највише дужности то неће да шкоди.

Капетан бојног брода у пензији Миладин Вујановић је пре свега један изузетно скорман и поштен човек. Апослутно сам сигиран да ће дужност инспектора служби безбедности обављати савесно, стручно (јер познаје одлично материју) и поштено. Већи део радног века провео је у јединицама РМ и служби безбедности РМ. У пензију је отишао (2006.) са дужности наставника у катедри безбедности Школе националне одбране Војне академије.

Мало и да похвалим моју бивши службу - војну полицију: пуковници Лазаревић, Павловић и Батинић су били дугогодишњи официри војне полиције. Од потпоручника до мајора-ппуковника су били у овим јединицама на командим дужностима. То су били и генерали Александар Живковић и Ђокица Петровић.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2013, 08:12:41 pm
Vujketa dobro poznajem, mogu reći da smo prijatelji. U potpunosti se slažem sa Džumbinom ocenom.

Ostale ne poznajem, ali i tu imam puno poverenje u Džumbin sud.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: lovac on January 04, 2013, 09:43:28 pm
Boro, koja klasa MVA je kbb Vujanović?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2013, 09:53:13 pm
Mislim XXVI, možda XXV.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: kilezr on January 04, 2013, 10:25:21 pm

 Boro, i Joksa je s Ušća negde premešten?! Znaš možda gde je? Nešto mi brat kaže da je nešto u Personalnoj službi. Da se vrati u RRF za personalca bi po meni bilo nazadovanje?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on January 04, 2013, 10:33:28 pm
Joksa je u penziji.

Da se vrati kao personalac u brigadu u kojoj je bio komandnat bilo bi "nazadovanje", i to veliko. Nikad nisam čuo za sličan slučaj. Iskreno, ne znam ni jednog oficira koji bi to uopšte i prihvatio. Da nije vredeo, ne bio postavljen za komandanta brigade. Sad, ima slučajeva da ljudi ne uspeju na takvim mestima, ali obično budu premešteni negde na drugo mesto, a ne u brigadu kojom su komandovali.

Čitao sam da je takav običaj imao Staljin za vreme II Svetskog rata, da bi ponizio i tako kaznio ljude koji nisu uspeli da sprovedu u delo njegove sulude zamisli.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 05, 2013, 09:17:24 am
Koliko neko moze provesti na RASPOLAGANJU pre nego sto mu po sili zakona prestaje radni odnos ?

6 meseci.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: kilezr on January 05, 2013, 07:52:29 pm

 Hvala na informaciji.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: oficir neaktivne rezerve on January 24, 2013, 10:02:19 am
Bogami u KoV-u će sad mnogi morati da pritegnu opasače i poboljšaju kondiciju.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 26, 2013, 03:17:46 pm
Нова постављења у Министарству одбране


У Министарству одбране данас су завршене примопредаје дужности на основу Указа председника Републике Србије о постављенима на нове дужности и разрешењима генерала и пуковника Војске Србије и наредби о постављењима министра одбране.

Нове дужности преузели су:
- генерал-мајор проф. др Митар Ковач примио је дужност начелника Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране од генерал-мајора проф. др Божидара Форце;
- пуковник Драгосав Лацковић примио је дужност начелника Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе од генерал-мајора Слађана Ђорђевића;
- пуковник Петар Бошковић примио је дужност начелника Управе за односе са јавношћу од пуковника Миливоја Пајовића;
- пуковник Стале Сталетовић примио је дужност начелника Управе за општу логистику Сектора за материјалне дужности од бригадног генерала др Срђана Новаковића;
- пуковник Милић Станић примио је дужност начелника Управе за обавезе одбране Сектора за људске ресурсе од пуковника Драгосава Лацковића.

Овде се ради о реализацији већ раније издатих постављења. Новина је то што је пуковник Бошковић, који је би начелник Г-1 у Генералштабу, постављен на дужност начелника Управе за односе са јавношћу. Он је ту дужност и обављао раније, до пре неких годину и нешто више дана.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: lovac on January 26, 2013, 05:44:35 pm
Pero Bošković ja kao prava pastrmka - dobro pliva u brzim vodama ...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Istria 052 on January 26, 2013, 10:07:51 pm
Pero Bošković ja kao prava pastrmka - dobro pliva u brzim vodama ...

Poceo je sa slatkom vodom na MVA, najbolje je bacao najlonske kese sa sprata na druge pitomce u prolazi, ostade afinitet prema vodi, iako se trupe skoro nije ni dotakao.
Pliva, pliva,.. zna dobro da lupi potpeticama


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Istria 052 on January 26, 2013, 10:10:44 pm
Pero Bošković ja kao prava pastrmka - dobro pliva u brzim vodama ...

Poceo je sa slatkom vodom na MVA, najbolje je bacao najlonske kese sa sprata na druge pitomce u prolazi, ostade afinitet prema vodi, iako se trupe skoro nije ni dotakao.
Pliva, pliva,.. zna dobro da lupi potpeticama

Smac Sinisa i on su impresionirali sa tim kesama za vodu i drugim zezancijama.. Neprevazidjeni


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 26, 2013, 10:31:16 pm
Ne bih imao ništa da dodam opisu dotičnog.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on January 27, 2013, 10:29:28 am
Pero Bošković ja kao prava pastrmka - dobro pliva u brzim vodama ...

Poceo je sa slatkom vodom na MVA, najbolje je bacao najlonske kese sa sprata na druge pitomce u prolazi, ostade afinitet prema vodi, iako se trupe skoro nije ni dotakao.
Pliva, pliva,.. zna dobro da lupi potpeticama

Smac Sinisa i on su impresionirali sa tim kesama za vodu i drugim zezancijama.. Neprevazidjeni

Ccc..  pukovnici, pukovnici... :c :c

Mala barica, mjesta samo za jednog krokodila. Tako je to.... ;D


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kaćo on February 14, 2013, 11:52:53 pm
Povodom 15. februara, Dana državnosti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić unapredio je u čin generala načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića, dok su viši čin dobili i brojni drugi viši oficiri oružanih snaga.

U čin general-majora unapređen je načelnik Uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane Branko Andrić, zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Miodrag Gordić, načelnik Uprave za operativne poslove Vojin Jondić, komandant Komande za obuku Đokica Petrović, zamenik komandanta Komande za obuku

Mlađen Nišević, zamenik komandanta Kopnene vojske Milosav Simović i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Dušan Stojanović.

Nikolić je u čin brigadnog generala unapredio komandanta Prve brigade Kopnene vojske Stojana Batinića, načelnika štaba V i PVO Dejana Joksimovića, načelnika štaba KoV Žarka Lazarevića, načelnika Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Dragosava Lackovića, komandanta Četvrte brigade KoV Zorana Luburu i načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ljubomira Nikolića.

U isti čin unapređeni su i komandant Druge brigade KoV Marinko Pavlović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Zoran Popović, načelnik štaba Komande za obuku Jelesije Radivojević i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Predrag Simović.
link (http://www.kurir-info.rs/unapreden-ljubisi-dikovicu-cin-generala-clanak-650539)
Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Istria 052 on February 15, 2013, 08:45:48 pm
Načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ljubomir Nikolić unaprijedjen je u cin brigadnog generala.
Generala Nikolica osobno poznajem duzi niz godina, svoju je karijeru poceo u Puli na DTM-cima, kasnije slijedom okolnosti preko sluzbe u CG dosao je do Beograda, kasnije se obreo u vojnoj diplomaciji.
Izuzetno vredan i castan vojnik, puno je radio na sebi, znajuci ga, mislim da je  cin brigadnog generala dosao u prave ruke.
Zavrsio je  31. klasa MVA,  (nadam se da ne  grijesim, neka me Boro Prodanic ispravi)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on February 15, 2013, 09:50:08 pm
Načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ljubomir Nikolić unaprijedjen je u cin brigadnog generala.
Generala Nikolica osobno poznajem duzi niz godina, svoju je karijeru poceo u Puli na DTM-cima, kasnije slijedom okolnosti preko sluzbe u CG dosao je do Beograda, kasnije se obreo u vojnoj diplomaciji.
Izuzetno vredan i castan vojnik, puno je radio na sebi, znajuci ga, mislim da je  cin brigadnog generala dosao u prave ruke.
Zavrsio je  31. klasa MVA,  (nadam se da ne  grijesim, neka me Boro Prodanic ispravi)

Prvi put čujem da je jedan pomorski oficir počeo karijeru na DTM-ovima i dogurao do generala.
Neka mu je sa srećom...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: brodarski on February 15, 2013, 10:19:34 pm
Ćiro imaš sliku pbb sadašnjeg generala na topicu o DTM-ovima.
Izašla je u Slobodnoj.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 16, 2013, 02:40:16 pm
Да и ја додам за генерала Николића. Такође, лично га познајем. Још смо и класићи из ШНО. Све што је Истрија написао апсолутно стоји.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on November 26, 2013, 07:14:17 pm
26.11.2013
vs.rs

На предлог министра одбране Небојше Родића, а са циљем институционалног јачања и развијања функционалних способности Војске Србије, председник Републике Србије Томислав Николић донео је указе о постављењима на генералске дужности следећим официрима:

1. генерал-мајор мр Горан Радовановић, на дужност директора Инспектората одбране (до сада на дужности заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије),

2. генерал-мајор Јовица Драганић, на дужност заменика начелника Генералштаба Војске Србије (до сада на дужности директора Инспектората одбране),

3. бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, на дужност заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије (до сада на дужности начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије),

4. бригадни генерал Илија Тодоров, на дужност начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије (до сада на дужности команданта Специјалне бригаде),

5. пуковник Жељко Нинковић, на дужност начелника Управе за логистику Генералштаба Војске Србије (до сада на дужности заступника начелника Управе за логистику Генералштаба Војске Србије),

6. пуковник Станко Васиљевић, на дужност начелника штаба Команде за обуку (до сада на дужности начелника Одељења у Управи за обуку и доктрину Ј-7),

7. бригадни генерал Јелесије Радивојевић, на дужност команданта Специјалне бригаде (до сада на дужности начелника штаба Команде за обуку) и

8. пуковник Петар Латковић, на дужност команданта Централне логистичке базе (до сада на дужности начелника Кабинета начелника Генералштаба Војске Србије).

Указе официрима постављеним на генералске дужности уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, на свечаности у Генералштабу Војске Србије.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on November 26, 2013, 09:26:56 pm
Vazduhoplovac na dužnosti zamenika načelnika Generalštaba. To su odavno "tražili".


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: vitez koja on November 27, 2013, 07:45:33 am
Koje obrazlozenje u naslovu!!!!????
Ovo mi lici na kretanje u krugu.... Da ne kazem onu narodnu .... (sjasi......)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: oficir neaktivne rezerve on November 27, 2013, 09:40:47 am
Nije mi poznato pa možda neko od vas zna, profesionalna karijera Jelesija Radivojevića?

Obično su bar do sad komandanti korpusa specijalnih snaga ili specijalnih brigada bili selektovani ili iz tih jedinica ili iz garde.

Kakav je sada slučaj u pitanju ili je napravljen presedan posle nekog vremena?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on November 27, 2013, 10:32:56 am
general Radivojević bio pripadnik 63.padobranske brigade


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on November 27, 2013, 10:37:57 am
Malo detaljnije

Zahvaljujući umeću pilota, transportni avion AN-26 popeo se na visinu od 9.250 metara, znatno veću od zvaničnih mogućnosti letelice. Spoljna temperatura bila je minus 57 stepeni. Vrata aviona su se otvorila i kroz njih je u ambis iskočilo sedam starešina Vojske Srbije (VS) i pet pripadnika Žandarmerije. Iako je na toj visini vazduh veoma razređen, nisu imali maske za kiseonik.

– Čim sam iskočio, sve što sam video bila je belina. Od daha mi se zaledio vizir. U padu smo dostigli brzinu između 550 i 600 kilometara na sat. Na visini od 900 metara povukao sam ručicu padobrana, kupola se otvorila na oko 750 metara. Svi smo se bezbedno prizemljili – seća se brigadni general Jelesije Radivojević (1966), koji je tada kao oficir bio zadužen za obuku specijalnih jedinica, a danas je načelnik štaba Komande za obuku VS.

On je najmlađi u grupi pukovnika koji je nedavno, ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, unapređen u čin brigadnog generala. Pomenuti padobranski skok izveden je još 2004. godine na aerodromu u Batajnici, ali je i danas nacionalni visinski rekord. Brigadni general Radivojević je sa posebnim oduševljenjem pratio svetski rekord koji je nedavno postigao Austrijanac Feliks Baumgartner, koji je inače bio vojni padobranac, skočivši sa visine oko 39 kilometara i uputio mu čestitku.

Načelnik štaba Komande za obuku bio je pripadnik legendarne 63. padobranske brigade i to u periodu između 1990. i 1992. godine, u vreme raspada SFRJ. Učestvovao je u akcijama koje je ta jedinica izvela u tom periodu. Kasnije je prešao u 72. specijalnu brigadu, učestvovao je u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

– Nisam bežao od toga da izvršim ono što se od mene očekivalo, uostalom za to sam školovan i obučavan. Teže mi je bilo da se nosim sa egzistencijalnim problemima. Usred tih dramatičnih zbivanja, u vreme hiperinflacije, moja plata je spala na dve i po nemačke marke. Prošao sam kroz taj period zahvaljujući razumevanju i podršci porodice – ističe brigadni general Radivojević, koji živi u Pančevu, sa suprugom Mirom, sinom Markom, koji studira ETF, i ćerkom Ljubicom, učenicom gimnazije.

Pre nego što je unapređen u ovaj čin, javnosti je bio poznat kao načelnik Centra za mirovne operacije. Od malobrojnih timova, stigao je do vodova srpskih mirovnjaka na Kipru i Libanu, gde će do kraja godine biti angažovana i cela četa.

– Bilo je to izuzetno iskustvo, ništa se ne može porediti sa radom u međunarodnom okruženju. Jedno vreme u javnosti bilo je sumnjičavosti i nerazumevanja prema ovom angažmanu VS. Desilo se jednom prilikom, odem na VMA, a tamo me ugleda jedan moj zemljak i kaže: Gde si NATO vojnik! Posle svega, veoma sam bio zadovoljan kada je nedavno u parlamentu nezabeležena većina poslanika podržala učešće VS u misijama UN i EU – kaže brigadni general Radivojević.

On je rođen u Užicu, odrastao je u selu Drežnik, gde mu i danas živi majka. Upisao je Srednju vojnu školu u Sarajevu, smer pešadija, i trebalo je da kao podoficir obučava vojnike. Međutim, zbog uspeha u školovanju dobio je pravo da upiše Vojnu akademiju. Sam je 1988. godine, kao mesto prvog službovanja izabrao Kranj u Sloveniji, odnosno – planinsku brigadu, čiji su pripadnici jedini u JNA nosili kačkete. U septembru 1989, završio je osnovni padobranski kurs i ubrzo prelazi u 63. padobransku brigadu. Prošao je i pripremu za misiju UN u Namibiji, ali je SFRJ odustala od tog angažmana. 

– Mlade koji razmišljaju da se priključe Vojsci Srbije, bilo kroz školovanje u Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, bilo kao profesionalni vojnici, pozivam da se prijave na naše konkurse. Čeka ih siguran posao, odgovarajući status, mogućnost stalnog napredovanja. Pa i mogućnost odlaska u multinacionalne operacije širom sveta. Sve što se od njih traži jeste rad – kaže brigadni general Radivojević.

Izvor: Politika od 11.03.2013.godine


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on November 27, 2013, 10:42:16 am
Ovo se zove karijera:

345. planinska brigada
63. padobranska brigada
72. specijalna brigada


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: oficir neaktivne rezerve on November 27, 2013, 03:20:17 pm
Hvala na odgovoru.

Tradicija nije prekinuta.
Izvanredna karijera.
Novi komandant specijalne brigade je novu dužnost zasluženo opravdao i dobio shodno dostignućima i iskustvu u službi.
Čestitke i samo čestitke.
 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on November 27, 2013, 09:09:03 pm
 Када је у питању падобранство, свака част. А за остало..., па добро...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on December 19, 2013, 07:06:24 pm
Генерал-мајор Јовица Драганић данас је ступио на дужност заменика начелника Генералштаба Војске Србије.

У току богате војне каријере, коју је започео 1978. године као водник после завршене Ваздухопловнотехничке средње војне школе, генерал Драганић обављао је бројне дужности. Између осталог, командовао је 250. ракетном бригадом ПВО, био начелник штаба Команде Ваздухопловства и ПВО, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба и директор Инспектората одбране Министарства одбране. Школу националне одбране завршио је 1999. године.

На дужност заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал Драганић постављен је указом председника Републике Србије.

Датум и место рођења

31. јануара 1960, с. М. Шиљеговац — Бован, Крушевац, Србија

Брачно стање

Ожењен, отац двоје деце

Образовање

    Школа националне одбране, 1999.
    Генералштабна школа, 1997.
    Електротехнички факултет, 1990.
    Ваздухопловнотехничка војна академија, 1984.
    Ваздухопловнотехничка средња војна школа, 1978.

Дужности

    заменик начелника Генералштаба Војске Србије
    директор Инспектората одбране Министарства одбране
    начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије
    начелник штаба Команде Ваздухопловства и ПВО
    начелник одељења у Команди Ваздухопловства и ПВО
    командант 250. ракетне бригаде ПВО
    начелник штаба - заменик команданта Команде 250. ракетне бригаде ПВО
    командант ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО
    помоћник команданта ракетног дивизиона
    командир вода у ракетно-техничком дивизиону
    командир одељења за контролу и испитивање ракета
    оператор у одељењу у батерији за вођење ракета

Унапређења

    генерал-мајор, 2012.
    бригадни генерал, 2008.
    пуковник, 2001.
    потпуковник, 1998.
    мајор, 1994.
    капетан прве класе, 1992.
    капетан, 1988.
    поручник, 1985.
    потпоручник, 1984.
    водник прве класе, 1981.
    водник, 1978.

Izvor: vs.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 17, 2014, 11:47:12 am
17.01.2014

Razrešen šef VBA Svetko Kovač

IZVOR: B92, TANJUG

Beograd -- Vlada Srbije je na današnjoj sednici razrešila Svetka Kovača dužnosti direktora Vojnobezbednosne agencije, saopštava vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Razlozi razrešenja nisu navedeni niti ko će biti novi direktor VBA.

Nedavno je ministatr odbrane Nebojša Raodić izjavio da je veoma zadovoljan što se ostvaruje civilina kontrola rada na VBA i naveo da su "promene evidentne i da profesionalci to vide". Rodić je to rekao krajem decembra na proslavi godišnjice rada VBA.

Početkom prošle godine list "Poltika" je pisao da će doći do promena u vrhu VBA. Tada se pisalo da bi kandidat za mesto direktora VBA mogao biti penzionisani brigadni general Živko Terzić (1956), koji je bio bezbednjak u mornarici.

Vlada Srbije je na početku 2013. godine imenovala Miladina Vujanovića, penzionisanog vojnog bezbednjaka, za generalnog inspektora vojnih tajnih službi – VBA i Vojnoobaveštajne agencije (VOA). Svetko Kovač je bio direktor VBA od 7. oktobra 2005. godine. Pre toga je bio zastupnik direktora VBA, zamenik načelnika VBA, načelnik bezbednosti Ministarstva odbrane a obavljao je i rukovodeće dužnosti u oblasti bezbednosti na nivou komande armije u Beogradu.

Osim Vojne akademije, smera oklopnih i mehanizovanih jedinica, Kovač je završio i komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 17, 2014, 07:16:04 pm
17.01.2014


Саопштење


Влада Републике Србије је на данашњој седници разрешила од дужности помоћника министра за људске ресурсе Јована Мијаковића, директора Војнобезбедносне агенције Светка Ковача и генералног инспектора служби Миладина Вујановића.

Одлуком Владе, на дужност помоћника министра за људске ресурсе постављен је Милош Јанковић, а на дужност генералног инспектора служби Милан Летић.

Указом председника Републике Србије разрешен је од дужности директор Војнообавештајне агенција бригадни генерал Драган Владисављевић.

На дужност заменика директора Војнообавештајне агенције постављен је пуковник Славољуб Дабић и на дужност заменика директора Војнобезбедносне агенције постављен је пуковник Петар Цветковић.

Izvor: http://www.mod.gov.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 18, 2014, 01:41:23 pm

Očekivane smene u VBA i VOA

Subota 18.1.2014 Izvor: Beta, b92

Beograd -- Vojni analitičari Aleksandar Radić i
Bojan Dimitrijević ocenjuju da su smene direktora
VBA Svetka Kovača i direktora VOA Dragana
Vladisavljevića bile očekivane.

"Radi se o proceni ministra odbrane Nebojše
Rodića ko su najboji saradnici. Ove promene su se
očekivale, jer je pitanje otvoreno još septembra
2012, dok se smena Vladisavljevića sprema otkad
je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac", rekao
je za agenciju Beta Radić.

On je rekao da smene nemaju političku pozadinu,
jer je Srpska napredna stranka već skoro dve
godine na vlasti i da se vojna oblast nalazi daleko
od očiju javnosti.

"Vojna oblast nalazi se prilično daleko od očiju
javnosti, tako da se politički poeni za predstojeće
izbore ne mogu sakupljati na ovaj način. Ministar
odbrane Rodić je dovoljno dugo na funkciji da
može da proceni sa kim želi da sarađuje", zaključio
je Aleksandar Radić.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević ocenio je da su
promene bile očekivane od promene Vlade Srbije
2012. godine, jer su direktori obe agencije
nasleđeni iz vremena prethodne vlade.

"Promena u Vojnoobaveštajnoj agenciji je stručna,
dok je promena u Vojnobezbednosnog agenciji
neobična, jer je doveden čovek iz vojne policije, ali
nije motivisana politički", rekao je za agenciju Beta
Dimitrijević.

Kako je naveo, bivši direktor Vojnobezbednosne
agencije Svetko Kovač obavljao je posao stručno,
dok bi državna politika Srbije trebalo više da
profiliše interese kada je rad Vojnoobaveštajne
agencije u pitanju.

"Očekujem da neće biti drastičnih poremećaja u
radu s obzirom da ne postoji politička pozadina
ovih promena", zaključio je Dimitrijević.

Vlada Srbije je na juče održanoj sednici smenila
direktora Vojnobezbednosne agencije Svetka
Kovača i direktora Vojnoobaveštajne agencije
Dragana Vladisavljevića.

Na mesto zamenika direktora VOA postavljen je
pukovnik Slavoljub Dabić, a na mesto zamenika
direktora VBA pukovnik Petar Cvetković koji će
voditi ove službe do izbora novih šefova.l


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 18, 2014, 01:50:59 pm
Nakon smene, svi "analitičari" se slože da je takav potez bio očekivan...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Љуба on January 18, 2014, 02:18:36 pm

...........................................................

"Radi se o proceni ministra odbrane Nebojše
Rodića
ko su najboji saradnici. Ove promene su se
očekivale, jer je pitanje otvoreno još septembra
2012, dok se smena Vladisavljevića sprema otkad
je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac", rekao
je za agenciju Beta Radić.

..............................................................

Из којих структура дође овај министар.
Имамо ли сличне ситуације и у осталим државама, да неко из ресора државне безбедности дође на чело министарства одбране.

Ипак погледамо биографију:

Nebojša Rodić, ministar odbrane
Rođen je 1953. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1977, dok je pravosudni ispit položio 1979. Završio je i Školu narodne odbrane(nema podataka o klasi).

U Narodnoj skupštini Republike Srbije radio je na poslovima zamenika sekretara Skupštine i šefa Kabineta predsednika Skupštine.
Bio je sekretar Republičke izborne komisije, a posle ostavke na to mesto, 1997. godine, Rodić se zaposlio u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je dobio zvanje "ambasadora", a radio je na upravno-pravnim poslovima.
Bio je i sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o stranom posredovanju u rešavanju kosovske krize (1998).
Nebojša Rodić je od izbora Tomislava Nikolića (31. maja 2012) bio na funkciji generalnog sekretara predsednika Republike Srbije.
Kada je imenovan na tu funkciju, pojedini mediji su objavili da je reč o "čoveku koga je opozicija optužila da je 1996/97. pokrao izbore kao član Republičke izborne komisije". Naprednjaci tvrde da su te optužbe protiv Rodića neistinite, i dodaju da nikada nije pokrenuta bilo kakva vrsta krivičnog procesa protiv njega.
Rodića, poznavaoci prilika u SNS-u, opisuju kao "čoveka od poverenja predsednika Nikolića".
U avgustu 2012. godine imenovan je za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Хоћете рећи да је ово ванстраначка личност.
Евидентно је да прошао разне несродне дужности, што га ваљда чини стручњаком за све. Од стручњака за све ми неке вајде и нисмо имали.
Међутим, ако смо за министра одбране имали "зубара", "агронома" и "патолога", можда ово буде и корисна солуција.


Љуба


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 18, 2014, 03:02:57 pm
Па сад да и ја нестручно коментаришем "догађај". "Аналитичари" су управу, замена челних људи ВБА и ВОА  се очекивала. Замена директора ВБА пре свега због дужине стажа Светка Ковача на тој дужности (скоро 10 година). Замена директора ВОА због, назовимо то "афера" и незадовољства запослених, али и шефова, начином његовог рада и вођења службе.

Занимљиво је то што су постављени заменици, а не и директори у ове две службе. Вероватно се ради о практичности. Заменици су стручна лица, условно речено "чиновници", у овом случају војници који ће сигурно коректно водити све послове док се не одреде директори. Тако се оставља простор да се касније поставе или они или неко други, јер на постављење директора више утиче политика нега на постављење заменика.

А сад нешто што "аналитичари" не знају или нису написали. Ко су постављени заменици: пуковник Славко Дабић и пуковник Петар Цветковић.

Обојица спадају у ред врло стручних и образованих (колоквијално речено "писмених") официра. Завршили су све војне школе које их квалификују за највише дужности и то са врло високом оценама. Пуковник Дабић је  Школу националне одбране (школа тог ранга) завршио у Француској. Обојица су скоро цели радни век провела у војној полицији. То још једном доказује да је војна полиција била и остала "расадник" врло квалитетних официра који сада заузимају одговорне дужности у ВС (уз њих то су:   генерал Александар Живковић, командант КоВ, генерал Дејан Јанковић; начелник Управе војне полиције; генерал Маринко Павловић командант 2. бригаде, генерал Стојан Батинић, командант 1. бригаде; генерал Ђокица Петровић; генерал Жарко Лазаревић и др.).

Обојица су прошли трупне дужности (командир, вода и чете) у јединицама војне полиције ВП Ратне морнарице. Дабић је био и командант 27.бВП/РМ. Обојица су били и наставници у Безбедносно-обавештајном школском центру и Школи војне полиције и обојица су обављала важне аналитичке дужности у Одељењу војне полиције Управе безбедности, односно сада Управи војне полиције.

Занимљиво је да је Цветковић коаутор (са још једним колегом, Ненадом Глигоревићем) уџбеника (званично лекције, иако се ради о правој књизи) под називом " Наоружање, средства и опрема војне полиције" која се и сада користи у наставном процесу на курсевима војне полиције а може бити интересантна и ширем кругу читалаца. Ради се о врло квалитетној, добро урађеној и занимљиво написаној књизи. И сам сам из тог уџбеника (лекције) користио податке за неке теме на овом форуму.

Пуковник Дабић је у два мандата био војни изасланик у Француској. За допринос развоју војних односа између Србије и Француске одликована је високим француским одликовање. Осим што је школован и стручан, важи за врло педантног, прецизног, па и строгог официра. Оно што му се повери обавиће са максималном преданошћу и посвећености послу и наравно поуздано и квалитетно. непосредно пре постављења на ову дужност био је заменик команданта Гарде. Искрено, чудио сам се зашто није и раније постављен на дужност заменика или директора ВОА.

И пуковник Цветковић је врло стручан, педантан, упоран у раду и врло савестан официр. У трупи је био строг и праведан командир.  Пуковник Цветковић није био оперативац у војној безбедности већ прво трупни (командујући) официр у војној полицији, затим наставник, потом референт  и начелник одсека за сузбијање криминала (ово је приближан назив) у Управи војне полиције. У том смислу проблематика ВБА му није непозната (по природи посла су сарађивали), али му сигурно предстоји период доказивања, пре свега пред оперативцима ВБА, али и пред самим собом како би разбио сумњу да је могуће оно што је до сада било непојмљиво - да официр војне полиције ("полицајац") буде на руководећој дужности и служби безбедности.

Занимљиво је и то да им је обојици док су били у Ратној морнарици "шеф" био досадашњи инспектор војних служби безбедности, Миладин Вујановић (капетан бојног брода у пензији).

Ето, надам се да сма олакшао посао "аналитичарима" свих врста али и нашим читаоцима.
 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 18, 2014, 03:09:06 pm
Родић је завршио Школу  националне одбране, односно течај који је организован (једну или две генерације) за лица из цивилства. Мислим да је то било још у ЈНА, али нисам сигуран. Тек сада се та идеја да ту школу (сада се то зове "Високе студије безбедности и одбране") похађају и цивили, пре свега они који ће се (или то већ и чине) у државном апарату бавити организационим и другим питањима одбране и безбедности, пре свега политиком одбране. То не треба мешати са Школом националне одбране за официре, односно Генералштабним усваршавањем , како се тај ниво школовања за официре данас зове. 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: barbakan on January 18, 2014, 04:44:43 pm
[attachment=1][attachment=2]Dok je bio kapetan u 290 bataljonu vojne policije u Splitu imao je dosta bisera ,bio je poznat po psovkama a najcuvenija mu je bila ova , kad odrzi neki monolog ili neko ribanje vojnika uvek je zavrsavao recima , "razumeš" a onda ma k . . . . ti moj razumeš


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 19, 2014, 11:08:49 am
bio je poznat po psovkama a najcuvenija mu je bila ova , kad odrzi neki monolog ili neko ribanje vojnika uvek je zavrsavao recima , "razumeš" a onda ma k . . . . ti moj razumeš

Formacijska psovka, veoma cesto koriscena.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on February 21, 2014, 06:32:55 pm
Nista bez moranrice dzumba ;)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 21, 2014, 08:31:21 pm
Али "пешадијске" морнарице :D.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: vitez koja on April 17, 2014, 06:37:01 pm
Унапређења поводом Дана Војске


Поводом Дана Војске Србије – 23. априла, председник Републике Србије Томислав Николић донео је указ о унапређењу у највише официрске чинове припадника Војске Србије.
 
У чин генерал-потпуковника ванредно је унапређен генерал-мајор Јовица Драганић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије.
 У чин генерал-мајора унапређени су бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба ВС; бригадни генерал Горан Зековић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба ВС и бригадни генерал Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.
 
У чин бригадног генерала унапређени су:
 пуковник Станко Васиљевић, начелник штаба Команде за обуку; пуковник Жељко Нинковић, начелник Управе за логистику Генералштаба ВС; пуковник Петар Латковић, командант Централне логистичке базе Управе за логистику Генералштаба ВС; пуковник Синиша Радовић, начелник Кабинета министра одбране; пуковник Петар Цветковић, заменик директора Војнобезбедносне агенције МО и пуковник Славољуб Дабић, заменик директора Војнообавештајне агенције МО.


Izvor:http://www.mod.gov.rs

 


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on April 17, 2014, 08:21:22 pm
Све честитке унапређеним генералима.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on April 17, 2014, 08:31:10 pm
Čestitke svim unapređenim.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on November 27, 2014, 11:10:34 am


Гашић уручио указе о постављењима директора ВБА и ВОА


БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић уручио је указе председника Републике Србије о постављењима на места директора Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције бригадним генералима Петру Цветковићу и Славољубу Дабићу.

Бригадни генерал Петар Цветковић до сада је био заступник директора Војнобезбедносне, а бригадни генерал Славољуб Дабић заступник директора Војнообавештајне агенције, саопштило је данас министарство. 


Танјуг објављено: 27/11/2014


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Рашо on December 29, 2014, 06:25:34 pm
Нова постављења у Министарству одбране и Војсци Србије

29.12.2014.

На основу Закона о Војсци Србије, а у складу са овлашћењима, председник Републике Србије Томислав Николић донео је 26. децембра 2014. године, указе о постављењима на нове дужности, унапређењима, заступањима и престанку професионалне војне службе.


Постављење на нову дужност:


1. генерал-мајор Младен Вуруна за ректора Универзитета одбране МО (досадашњи начелник Војне академије Сектора за људске ресурсе МО),

2. генерал-мајор Горан Зековић за начелника Војне академије Сектора за људске ресурсе МО (досадашњи начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије),

3. генерал-мајор Слађан Ђорђевић за начелника Управе за организацију Сектора за политику одбране МО (досадашњи начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије),

4. пуковник Слободан Јоксимовић за начелника Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО (досадашњи начелник Високих студија безбедности и одбране Војне академије Сектора за људске ресурсе МО),

5. генерал-мајор Милосав Симовић за команданта Копнене војске (досадашњи заменик команданта Копнене војске),

6. бригадни генерал Желимир Глишовић за заменика команданта Копнене војске (досадашњи командант 3. бригаде Копнене војске),

7. бригадни генерал Душко Жарковић за заменика команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране (досадашњи командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства ВиПВО),

8. бригадни генерал Јелесије Радивојевић за заменика команданта Команде за обуку (досадашњи командант Специјалне бригаде Копнене војске),

9. бригадни генерал Маринко Павловић за начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије (досадашњи командант 2. бригаде Копнене војске),

10. бригадни генерал Дејан Јанковић за начелника штаба Команде за обуку (досадашњи начелник Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије),

11. пуковник Жељко Петровић за команданта 1. бригаде Копнене војске (досадашњи заменик команданта 1. бригаде Копнене војске),

12. пуковник Драгослав Сладаковић за команданта 2. бригаде Копнене војске (досадашњи помоћник за операције команданта Команде за обуку),

13. пуковник Миле Јелић за команданта 3. бригаде Копнене војске (досадашњи начелник Школе националне одбране Војне академије Сектора за људске ресурсе МО),

14. пуковник Зоран Величковић за команданта Специјалне бригаде Копнене војске (досадашњи заменик команданта Специјалне бригаде Копнене војске),

15. пуковник Сава Миленковић за команданта 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства ВиПВО (досадашњи помоћник команданта Ваздухопловства и ПВО за операције),

16. пуковник Стојан Коњиковац за начелника Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије (дoсадашњи начелник Одељења за људске ресурсе у Здруженој оперативној команди Генералштаба Војске Србије).


Унапређење у чин бригадног генерала:1. пуковник Слободан Јоксимовић, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО,

2. пуковник Драгослав Сладаковић, командант 2. бригаде Копнене војске,

3. пуковник Миле Јелић, командант 3. бригаде Копнене војске.


Заступање на дужности:1. пуковник Жељко Обрадовић заступаће начелника Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије,

2. пуковник Зоран Шегрт заступаће начелника Војномедицинске академије Управе за војно здравство МО.


Престанак професионалне војне службе:1. генерал-потпуковнику Александру Живковићу, досадашњем команданту Копнене војске,

2. генерал-потпуковнику Миодрагу Јевтићу, досадашњем ректору Универзитета одбране,

3. генерал-мајору Млађену Нишевићу, досадашњем заменику команданта Команде за обуку,

4. генерал-мајору Миодрагу Гордићу, досадашњем заменику команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране,

5. генерал-мајору Бранку Андрићу, досадашњем начелнику Управе за организацију Сектора за политику одбране МО,

6. бригадном генералу Васи Гујићу, досадашњем начелнику Војног кабинета председника Републике Србије,

7. бригадном генералу Зорану Поповићу, досадашњем начелнику Управе за војно здравство МО,

8. бригадном генералу Марјану Новаковићу, досадашњем начелнику Војномедицинске академије Управе за војно здравство МО,

9. бригадном генералу Станку Васиљевићу, досадашњем начелнику штаба Команде за обуку.


Претходно је престала професионална војна служба генерал-мајору Митру Ковачу, досадашњем начелнику Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО и бригадном генералу Стојану Батинићу, досадашњем команданту 1. бригаде Копнене војске.


Извор: сајт српске војске (http://www.vs.rs/)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on January 01, 2015, 09:00:37 pm
Jesam li dobro izračunao pukovnik Stojan Konjikovac 16 godina već u činu pukovnik zadnji put unaprjedjen 1999.godine.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on January 01, 2015, 09:30:50 pm
Jesam li dobro izračunao pukovnik Stojan Konjikovac 16 godina već u činu pukovnik zadnji put unaprjedjen 1999.godine.


Pa šta, ni prvi ni jedini.
Ako nema stepen školstva koji mu omogućava da preskoči taj prag, ako mu karakteristike ne ispunjavaju traženi nivo,
ako je u međuvremenu nečim zajebo stvar, a nije godinama ispunio kvotu za penziju, onda ukraj za šefa svih čistačica u školskom centru
i čeka ispunjenje zadnje navedene stavke.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: mandalina on January 02, 2015, 02:01:23 pm

ORIČAREB ! U ovo novo "demokratsko doba" ukraj su stavljeni i takvi koji su napravili i nešto dobro, koristno vojnički propisano. Ali nisu znali - htjeli učiniti više nego vojnik smije učiniti (kako kaže naš narod nisu se lizali sa onima koji činove djele sa šakom i kapom).

U svim bivšim zemljama JUGE ima GENERALA i GENERALA.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: ORIĆAREB on January 02, 2015, 02:10:04 pm

ORIČAREB ! U ovo novo "demokratsko doba" ukraj su stavljeni i takvi koji su napravili i nešto dobro, koristno vojnički propisano. Ali nisu znali - htjeli učiniti više nego vojnik smije učiniti (kako kaže naš narod nisu se lizali sa onima koji činove djele sa šakom i kapom).

U svim bivšim zemljama JUGE ima GENERALA i GENERALA.

Da, da, složio bi se i sa ovim tvojim razmišljanjem. S Balkanskim cunamijem bilo je i još uvijek ima svega i svačega.
A vrag će ga znati, možda je ovo u redu, a ono pre možda nije bilo. Kažem možda, stvarnost je tu, a ostalo su
filozofska natezanja... ;D


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 02, 2015, 04:26:40 pm
Постављење пуковник Величковића за комаданта Специјалне бригаде је, по мом личном суду, задовољење правде и струке. Ради се о официру који скоро цели радни век провео у специјалним јединицама, односно самој бригади на разним, углавном командним дужностима.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 02, 2015, 10:13:01 pm
Pukovnik Zeljko Petrovic koji je postavljen na duznost komandanta 1.brigade je jedan od nasposobnijih staresina koje poznajem, svojevremeno je kao potporucnik bio komandir u mojoj klasi.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 02, 2015, 11:38:17 pm
1. генерал-потпуковнику Александру Живковићу, досадашњем команданту Копнене војске

Da li neko zna zasto je general Zivkovic penzionisan ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: vodnik policije on January 02, 2015, 11:41:30 pm
Pukovnik Zeljko Petrovic koji je postavljen na duznost komandanta 1.brigade je jedan od nasposobnijih staresina koje poznajem, svojevremeno je kao potporucnik bio komandir u mojoj klasi.
Ako je to onaj koji je 1998 g. bio komandant graničnog bataljona u Kikindi, apsolutno se slažem sa tobom.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 03, 2015, 10:08:37 am
Nisam siguran ali mi se cini da jeste bio na toj duznosti i d amislimo na istog Petrovica.

http://www.vs.rs/index.php?content=782c56b0-f71f-102b-bdc2-a0672172d7df


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: vodnik policije on January 03, 2015, 02:18:06 pm
Nisam siguran ali mi se cini da jeste bio na toj duznosti i d amislimo na istog Petrovica.

http://www.vs.rs/index.php?content=782c56b0-f71f-102b-bdc2-a0672172d7df
To je taj. Bio mi je komandant u tom, čini mi se 12. gr. bataljonu. Odudarao je po profesionalizmu i zainteresovanosti za posao.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: oficir neaktivne rezerve on January 12, 2015, 02:57:38 pm
Zna li neko da li je k-dant KoV gp A. Živković u penziju otišao pre zakonskog gornjeg starosnog limita ili čim se ispunio prvi osnov?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 12, 2015, 09:42:14 pm
Po važećem zakonu mogao je, kao general - ppukovnik ostati do 57.godine života. Koliko se sećam on je 1959.godište.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: oficir neaktivne rezerve on January 16, 2015, 03:22:32 pm
Ako je tako taj gornji limit je nastupao u 2016 godini.
Lično mislim da je i tih godinu-godinu i po mogao biti više nego dragocen na toj dužnosti.
Možda je bilo i na lični zahtev?
Ko će ga znati?
U svakom slučaju zaradio je bar deset puta svaki dinar penzije.
Neka je što duže i u odličnom zdravlju uživa.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on January 21, 2015, 11:03:16 pm
Diković penzionisao devetoricu generala
B. Jelovac   21.01.2015.

Na predlog načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića, nedavno je sa ključnih pozicija u sistemu odbrane otišlo čak devet generala.

Primopredaja: Aleksandar Živković i Milosav Simović sa Ljubišom Dikovićem
[attachment=1]

Predlog je potom pretočen u ukaz predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je vrhovni komandant Vojske Srbije. Pored Aleksandra Živkovića, komandanta Kopnene vojske, između ostalih, isto rešenje dobili su Miodrag Jevtić, rektor Univerziteta odbrane, Mlađen Nišević, zamenik komandanta Komande za obuku, Miodrag Gordić, zamenik komandanta Vazduhoplovstva, Zoran Popović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, Marijan Novaković, načelnik VMA, kao i Vasa Gujić, načelnik vojnog kabineta predsednika Srbije. Na pitanja otkuda ovoliko generala u jednom cugu da bude smenjeno, da nisu planirali vojni puč, i da li je upoznat sa spekulacijama da je reč o političkom kadriranju, ministar odbrane Bratislav Gašić nam je odgovorio: "Besmislice. Ljudi su iskoristili dobar trenutak za penziju, jer sada imaju bolje uslove i veće otpremnine. Ko gde ide predložio je Generalštab, na čijem je čelu Diković koji je tu već četiri godine i niko ga nije smenio. Po toj logici on bi valjda prvi bio smenjen da se išta radi politički. Pritom, recimo, Novaković je kao vrhunski stručnjak, iako penzionisan, dobio ugovor i nastaviće da radi na VMA kao doktor. Isti je slučaj i sa Popovićem, svetski priznatim ortopedom. Živkoviću sam ponudio da bude moj savetnik za vojna pitanja." kaže Gašić. Istovremeno, predsednik Nikolić potpisao je i ukaz o postavljenju 16 ljudi, uglavnom mlađih i iz samog Generalštaba.

Imenovanja
1. Mladen Vuruna za rektora Univerziteta odbrane
2. Goran Zeković za načelnika Vojne akademije Sektora za ljudske resurse
3. Slađan Đorđević za načelnika Uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane
4. Slobodan Joksimović za načelnika Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane
5. Milosav Simović za komandanta Kopnene vojske
6. Želimir Glišović za zamenika komandanta Kopnene vojske
7. Duško Žarković za zamenika komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane
8. Jelesije Radivojević za zamenika komandanta Komande za obuku
9. Marinko Pavlović za načelnika Uprave za obuku i doktrinu
10. Dejan Janković za načelnika štaba Komande za obuku
11. Željko Petrović za komandanta 1. brigade Kopnene vojske
12. Dragoslav Sladaković za komandanta 2. brigade Kopnene vojske
13. Mile Jelić za komandanta 3. brigade Kopnene vojske
14. Zoran Veličković za komandanta Specijalne brigade Kopnene vojske
15. Sava Milenković za komandanta 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva ViPVO
16. Stojan Konjikovac za načelnika Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije

Bez promene na čelu vojske
S obzirom na to da se s mesta komandanta Kopnene vojske ide na mesto načelnika Generalštaba, pitali smo Gašića da li se Simović sprema da preuzme mesto Dikovića. „Nema govora. Simović je bio zamenik komandanta i njegov izbor je potpuno logičan. Jedan je od najmlađih generala, koji je višestruko odlikovan i kog u vojsci vole“, kaže Gašić.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: topalovicdj on January 22, 2015, 11:59:50 pm
ministar kaze nije politicki a nijedan od devetorice nije clan ,,biblioteke,,
pozdrav Djordje


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 23, 2015, 10:26:44 am
Ima tu interesantih odluka.

Recimo k-dant specijalne brigade odlazi na novu duznost posle samo godinu dana od postavljenja ...

A da nema upliva politike :)))
Uvek bilo i bice.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: lovac on January 23, 2015, 03:48:59 pm
ministar kaze nije politicki a nijedan od devetorice nije clan ,,biblioteke,,
pozdrav Djordje

Šta je ''biblioteka'' ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Vladimir Ivanović on January 23, 2015, 04:33:01 pm
Sve ti je ovdje objašnjeno.

https://www.youtube.com/watch?v=lwQgEmIIMUA


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 23, 2015, 10:23:04 pm
Нисам сигуран да се министар добро "одразио" (ако су новинари добро пренели његову изјаву). У законима лепо пише ко коме шта предлаже око генерала. Ако се не варам министар предлаже а начелник Генералштаба даје сагласност. Уосталом, када ти, ја или било ко ко је одговоран за неки посао прихватимо предлог потчињених, онда то аутоматски постаје твој, мој.. предлог. Када ми неко нешто предложи ја размислим, проценим и одлучим. Одлуком предлог постаје мој и само мој. А посебно одговорност. Славу, ако је буде, прави руководилац дели са потчињенима. Онај ко "кривицу" пребацује на потчињене само потврђује да је слаб руководилац.

А што се тиче утицаја политике на произвођење у чин генерала и њихова постављења и пензионисања, то је апсолутно и не само код нас, него у свим војскама у свету. И није ништа необично. И не знам што се као новинари ишчуђавају. И у ЈНА се то спроводило преко СКЈ. Политика одбране је део опште политике па је то "нормално" (делимични уплив политике). То се посебно односи на кључне дужности (начелник генералштаба, заменик, комаданти водова.

Ниже  генералске дужности би требале мање бити под утицајема политике, а пуковничке и других виших официра (барем већина), никако. Нажалост, посебно до 2000-тих и ту било утицаја и покушаја политикантског кадровања. Памтим предлог да се капетан постави на дужност комаданта бригаде и одмах унапреду у пуковника. Био је "наш". Ипак, таква будалаштина није прошла. Политиканстком кадровању су посебно допринели поједини официр који су јавно и некажењно  испољавали политичке ставове (а то је забрањено, чак и генералима). Неки од официра су једноствано приметили да се преко познатства и веза међу актуелним политичарима лакше и брже напредује. Да брже и лакше напредују официр на дужностима у Министарству, они који су били на школовању у иностранству (посебно у претхдној политичкој гарнитури). И то се раширило. Не баш масовно, али ипак видно.

Некада су били тзв. кадровски савети, као помаћни органи комданата, који су на основу листа вођења у служби, службених оцена и резултата предлагали официре  за постављења на више дужности(или верификовали предлоге) . Гледао се и резултат постигнут у школама, вежбама контроли инспекције и сл и тд. Тако је било и за генерале. Такође, постојала су ограничења у годинама за унапређења. Преко одређеног броја година (када "престариш") ниси могао да дођеш на листу за школовање или за постављење на дужност генерала. У ЈНА је то било (за чин генерала), барем пред крај 52 године, а у ВЈ 50 година. Ко до те године живота не буде постављен на генералску дужност само теоретски је могао постати генерал (ванредним унапређењем, пред пензију). Сада нешто нисам сигуран да постоје озбиљни критеријуми. Ипак, томе није најкривља ова власт већ пре свега и изнад свега она претходна, односно боље рећи министри. Ови само следе лош пример. Нажалост. Зато се чудим новинарима Блица. Где су били раније?

Да ли су ови генерали пензионисани "присилно", без сагласности и сл. не знам. Неки су сигурно испуњавали законом предвиђену "горњу" границу по годинама старости . Неки су заиста , како каже министар искористили повољну прилику за пензионисање. Неки сигурно нису желели да иду у пензију и некоме су "сметали" из ко зна ког разлога. Ипак, да би постали генерали утицала је или њихово унапређење верификовала политика. И није им сметало. Исто тако и када иду у пензију на то утуче политика. И ту нема шта ко да се љути ли ишчуђава. То им "по формацији" следује.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 23, 2015, 11:55:13 pm
@dzumba

neznam da li si mozda pogledao zapisnike sa sednica VSO SRJ koji su predati haskom tribunalu a ovaj ucionio dostupnim posle zavrsetka sudjena.

ima tamo ja mislim nekoliko zapisnika sa sednica gde se kadriralo. VJ je tada bila brojnija pa su clanovi VSO gurali svoje "ljude" a nije se radilo samo o generalima.

nisam bas siguran da se od tada situacija poboljsala drasticno.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 24, 2015, 04:46:10 pm
Од 1999. до 2002 се гурало све у шеснаест (свако за "своје").  Онда је дошао мали застој од 2002. до 2004-5. године. Ипак, и у том периоду се посебно лобирало за кадрове из Црне Горе. Чак је било захтева (када је формирана ДЗ СЦГ) да се кључне дужности деле по систему "пола-пола". Потом, од 2006. поново се наставило по партијској "симпатији"  и систему "наши" и "њихови". Неки не би постали, не генерали, него ни пуковници да није било партијске подршке или републичког (у време СРЈ и ДЗ СЦГ) кључа. И није то српска специфичност. Исто је и у Хрватској, БиХ, Македонији. За Словенију не знам, а у Црној Гори је то већ константа.

Ипак, ценим да су већина (око 50-60%) ипак били квалитетни официри.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 23, 2015, 09:53:59 am
УКАЗОМ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – ПОВОДОМ 23. АПРИЛА ДАНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ВИШИ ЧИН СУ УНАПРЕЂЕНИ СЛЕДЕЋИ ОФИЦИРИ:


У ЧИН ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИКА (ВАНРЕДНО)

Командант Копнене војске генерал-мајор СИМОВИЋ Вујадина МИЛОСАВ, рођен је 3. новембра 1966. године у Рашки. Средњу војну школу КоВ - смер пешадија завршио је 1985. године, Војну академију КоВ - смер пешадија 1988. године, Командно-штабно усавршавање завршио је 1997. године, а Генералштабно усавршавање 2003. године.

На дужности команданта Копнене војске је од 29. децембра 2014. године.


У ЧИН ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИКА (ВАНРЕДНО)

Командант Команде за обуку генерал-мајор ПЕТРОВИЋ Цвејтка ЂОКИЦА, рођен је 10. јула 1962. године у Вакуфу. Средњу војну школу КоВ - смер пешадија завршио је 1981. године, Војну академију КоВ - смер пешадија 1987. године, Генералштабну школу завршио је 1999. године, а Генералштабно усавршавање 2005. године.

На дужности команданта Команде за обуку је од 16. јануара 2013. године.


У ЧИН ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА

Заменик команданта Копнене војске бригадни генерал ГЛИШОВИЋ Живорада ЖЕЛИМИР, рођен је 17. децембра 1965. године у Новом Пазару. Војну академију – смер ОМЈ завршио је 1988. године, Генералштабну школу завршио је 1998. године, а Генералштабно усавршавање 2005. године.

На дужности заменика команданта Копнене војске је од 10. јануара 2015. године.


У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије пешадијски пуковник КОЊИКОВАЦ Остоје СТОЈАН, рођен је 5. фебруара 1962. године у Шиду. Интендантску средњу војну школу завршио је 1980. године, Војну академију КоВ – смер пешадија завршио је 1984. године, Генералштабу школу завршио је 1996. године, а Генералштабно усавршавање 2002. године.

На дужности начелника Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије је од 8. јануара 2015. године.


У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Командант 1. бригаде КоВ Копнене војске пешадијски пуковник ПЕТРОВИЋ Душана ЖЕЉКО, рођен је 15. новембра 1967. године у Зрењанину. Општу средњу војну школу завршио је 1986. године, Војну академију КоВ – смер пешадија завршио је 1990. године, Генералштабну школу завршио је 1999. године, а Школу националне одбране 2007. године.

На дужности команданта 1. бригаде КоВ Копнене војске је од 9. јануара 2015. године.

У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Командант Специјалне бригаде Копнене војске пешадијски пуковник ВЕЛИЧКОВИЋ Дргослава ЗОРАН, рођен је 4. августа 1963. године у Власотинцу. Војну академију КоВ – смер пешадија завршио је 1986. године, Генералштабну школу завршио је 2002. године, а Генералштабно усавршавање 2007. године.

На дужности команданта Специјалне бригаде Копнене војске је од 22. јануара 2014. године.

У ЧИН БРИГАДНОГ ГЕНЕРАЛА

Командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства Ратног ваздухопловства и ПВО пуковник артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства МИЛЕНКОВИЋ Радивоја САВА, рођен је 27. јануара 1964. године у Прокупљу. Војну гимназију завршио је 1982. године, Војну академију КоВ – смер ПВО завршио је 1986. године, Генералштабну школу завршио је 2000. године, а Генералштабно усавршавање 2010. године.

На дужности команданта 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства је од 15. новембра 2015. године.

Izvor:www.mod.gov.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 23, 2015, 09:56:00 am
Izgleda da je budući načelnik generalštaba general Simović.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 23, 2015, 10:06:19 am
Ovaj tekst stavljam kao zanimljivost za unaprjeđenog generala S. Konjikavca, iako je sa Vikipedija znam da je izvor knjiga Drecuna (zaboravio sam naslov).

Позадина

Село Кабаш, које се налази источно од пута Призрен - Сува Река на око 1000 метара надморске висине, пред агресију НАТО било је претворено у јако и по мишљењу терориста неосвојиво упориште. Терористи су се у Кабашу осећали сигурно због положаја овог села. Наиме, до Кабаша који личи на орловско гнездо смештено као на неком бедему, стиже се искључиво теренским возилом путем од Корише. Село је окружено високим планинама. Налази се на левој и десној страни кањона кроз који тече поток из кога је изузетно тешко изаћи горе у село.

С обзиром да су се терористи у Кабашу изузетно добро утврдили и минирали прилазни пут, било је изузетно тешко и максимално ризично напасти их из правца Корише. Зато је команда 549. моторизоване бригаде одлучила да војска приђе Кабашу са терена са којег их терористи сигурно не очекују. Због тога је 16. марта 1999. године део снага пребачен на Брезовицу, а одатле у српска села Јажинце и Севце. Мештани су пре почетка марша војницима поделили цигарете, џак вунених чарапа, сокове, сир са Шар-планине.
Марш ка Кабашу

Око 23.00 часа 16. марта јединица коју предводи потпуковник Стојан Коњиковац кренула је са водичима у ноћни марш из села Јажинце и Севце ка врховима Тромеђа на 1934 м надморске висине и Мравинац на 1500 м надморске висине. Требало је по дубоком снегу и изузетно хладном времену, брзим маршем, са пуном борбеном опремом, прећи пут од 12 километара и доћи терористима иза леђа. Све је завејано. На том терену нема никаквог пута. Лети има само стаза за ловце.

Војници на себи имају опрему тешку 25 кг - два борбена комплета муниције, бомбе, оружје, храну, воду, зоље. Под тежином опреме газе снег дубине једног метра, савлађујући велики успон. Готово вертикало треба да се попну са 1037 на 1934 метра надморске висине. Маршује се високопланинским стеновитим тереном пошумљеним ниском макијом. Снег који веје са успоном постаје све дубљи. Дува ледени ветар док се под великим напором војници зноје и успорено дишу. Промрзли су и исцрпљени, а тек их чека борба. Маршује се у беспрекорној тишини. Борци су физички веома добро припремљени што им је и омогућило да се терористима привуку са терена одакле они нису ни сањали да ће доћи.

Како је снег затрпао све стазе колона иде шумом и увалама. Толико је стрмо да је нагиб терена чак 45 степени. Иду један иза другог да би се олакшало кретање кроз снег. Повремено застају ради прикупљања колоне и оријентисања. Око 07.30 часова, после девет сати готово немогућег марша, излазе на врх планине. Са превоја се спуштају нешто ниже. Колона се дели на два дела да би се направио леви и десни обухват. Тада други део јединице креће из касарне. Нису кренули раније да терористи не би открили акцију. Терористи су у обручу. Војска из касарне се пење према њима а снаге које су ноћним маршем избиле на планину спуштају се према упоришту терориста који уочавају покрет војних возила и крећу у извлачење према Жар планини.
Ликвидација терориста

Командант 549. моторизоване бригаде, пуковник Божидар Делић, који предводи снаге из касарне, обавештава потпуковника Коњиковца да се терористи извлаче. Коњиковац развлачи снаге ради поседања линије блокаде. У том тренутку долази до контакта са групом терориста у црним униформама. Војска је само неколико минута пре терориста избила на положаје који надвисују њихове. Једни од других су удаљени само десетак метара. Почиње међусобна борба. Војници су прецизнији и туку жешћом ватром. Терористи се повлаче назад. Потпуковник Коњиковац мора још да развуче снаге да би спречио бекство терориста и због тога се повећава међусобна раздаљина војника на 25 метара. Борци заузимају положаје и маскирају се.

Убрзо наилази нова група терориста. У том тренутку потпуковник Коњиковац, који је претходно имао богато ратно искуство са Косова, из окрета и из веома неповољног положаја отвара ватру на терористу који је запуцао и ликвидира га. Коњиковац и два војника у његовој близини нису повређена захваљујући муњевитој реакцији потпуковника ВЈ, касније најмлађег пуковника у историји ВЈ. У групи са убијеним терористом ликвидирани су и девојка у црној униформи и један муџахедин. Након тога, терористи се повлаче ка Кабашу и правећи маневар покушавају да се извуку преко брда Брешта. Али наилазе на борце пуковника Делића који су их зауставили и ликвидирали 6 терориста.

Од снајперског метка погинуо је војник Владимир Марковић (1979) из Јагодине.[1] Војници су наставили стезање обруча уз честе сукобе са групама терориста. Убрзо јединица овладава комплетним простором Кабаша у коме су пронађени пољски кревети, шатори, вреће за спавање, муниција, лекови, медицинска опрема, униформе, документација. Изванредном акцијом терористи су ухваћени у обруч и ликвидирани. Мало њих се извукло.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on May 19, 2015, 08:43:26 pm

Примопредаја дужности главног подофицира Команде за обуку
15.05.2015

У Анекс сали Дома Гарде у Топчидеру данас је извршена примопредаја дужности главног подофицира Команде за обуку.

Досадашњи главни подофицир заставник Дејан Агочевић, који одлази на нову дужност у Управу за односе са јавношћу Министарства одбране предао је дужност заставнику прве класе Ненаду Луковићу, који је био на дужности главног подофицира Центра за обуку и усавршавање подофицира.

Свечаности је присуствовао командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић са члановима Колегијума, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Милојко Милосављевић и главни подофицири јединица Команде за обуку.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 04, 2016, 12:44:05 pm
Указом председника Републике Србије од 24. марта, на дужност начелника Управе војне полиције постављен је пуковник Рајко Миловановић. Свечана примопредаја дужности извршена је данас у згради Старог Генералштаба. Пуковник Жељко Обрадовић, досадашњи заступник начелника те управе, предао је дужност новом начелнику.


Генерал-потпуковник Јовица Драганић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије је честитајући постављење пуковнику Миловановићу рекао да је нови начелник Управе војне полиције у својој досадашњој каријери извршавао бројне задатке и службовао у различитим гарнизонима и да је све те задатке извршавао квалитетно и одговорно.

— Све оно што је радио до сада квалификовало га је да буде одређен за начелника Управе војне полиције. Од пуковника очекујем да настави да квалитетно извршава задатке и на овој дужности и да наша полиција буде квалитетнија и успешнија у реализацији својих задатака — рекао је генерал Драганић.

Заменик начелника Генералштаба захвалио је пуковнику Жељку Обрадовићу, досадашњем заступнику начелника за изузетно коректну и професионалну сарадњу.

Свечаности примопредаје присуствовао је министар одбране Зоран Ђорђевић, који је честитао новопостављеном начелнику Управе војне полиције.  

Izvor: www.vs.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 04, 2016, 12:48:05 pm
Dzumba ako moze neki biografski detalj o novom načelniku.
Unaprijed hvala.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on April 04, 2016, 07:46:00 pm
Човека познајем али детаље сам заборавио. Био је комадант 27.бВП у РМ, потом у Управи ВП (односно ранијем Одељењу за војнополицијске послове) на разним дужностима. Знам га као савесног и одговорног старешину. Завршио је ШНО (школу тог ранга) у Италији.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on December 30, 2016, 12:37:49 pm
30.12.2016
Нова постављења у Министарству одбране и Војсци Србије

На основу члана 112. став 2. Устава Републике Србије и члана 17. тачка 9. Закона о Војсци Србије, председник Републике Србије Томислав Николић је донео указе о постављењима на нове дужности, заступањима и престанку професионалне војне службе.
 
Постављења на нову дужност:
 
Генерал-мајор Милан Мојсиловић за начелника Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране.
Генералштабно усавршавање завршио је 2006. године. Од 2007. године обављао је дужност заменика команданта Здружене оперативне команде, а од 2011. био је на дужности команданта Копнене војске. Од јануара 2013. године налазио се на дужности шефа Војног представништа у Мисији Р. Србије при НАТО. У чин бригадног генерала унапређен је 2009. а у чин генерал-мајора 2011. године.
 
Бригадни генерал Миле Јелић за начелника Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране.
После обављања низа високих командних дужности до нивоа бригаде, био је наставник у Војној академији и начелник Катедре оператике ВА, а од 2010. године начелник Школе националне одбране. Од децембра 2014. године обављао је дужност команданта 3. бригаде КоВ. Генералштабно усавршавање завршио је 2003. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2014. године.
 
Бригадни генерал Предраг Бандић за шефа Војног представништа у Мисији Републике Србије при НАТО.
Генералштабно усавршавање завршио је 2009. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2012. године. Обављао је високе дужности у Команди РВиПВО Војске Србије, а од 2011. године био је командант 204. ваздухопловне бригаде.
 

Бригадни генерал Душко Жарковић за начелника Управе за оперативне послове ГШ ВС.
Од јануара 2015. године обављао је дужност заменика команданта РВиПВО, а претходно је био на дужности команданта 250. ракетне бригаде за ПВД, начелника штаба у Команди РВиПВО и помоћника команданта РВиПВО за операције. Завршио је Генералштабно усавршавање 2006. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2012. године.
 
Бригадни генерал Сава Миленковић за заменика команданта РВиПВО Војске Србије.
После завршетка Генералштабног усавршавања 2010. године, у 250. ракетној бригади за ПВД обављао је дужности начелника штаба, заменика команданта и помоћника команданта за операције. На дужност команданта 250. ракетне бригаде за ПВД био је од 2015. године. У чин бригадног генерала унапређен је у априлу 2015. године.
 
Пуковник Владета Балтић за начелника штаба Команде Копнене војске.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2010. године. У чину пуковника је од 2002. године. Од 2013. године био је на дужности помоћника команданта Копнене војске за подршку. Претходно је био начелник штаба и заменик команданта 2. бригаде КоВ.
 

Пуковник Предраг Грбић за команданта 3. бригаде КоВ.
На дужности заменика команданта 3. бригаде КоВ био је од 2011. године. Пре тога обављао је дужности начелника штаба Гарде и друге високе дужности у јединицама Копнене војске. Генералштабно усавршавање завршио је 2010. године. У чин пуковника унапређен је 2004. године.
 

Пуковник Жељко Кузмановић за команданта 2. бригаде КоВ.
Завршио је Генералштабно усавршавања 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2007. године. На дужности заступника команданта 2. бригаде КоВ био је од децембра 2015. године, а пре тога обављао је дужност заменика команданта те бригаде, као и друге високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.
 
Пуковник Слободан Стопа за команданта 4. бригаде КоВ.
Дужност помоћника команданта Копнене војске за операције обављао је од 2012. године. Претходно је био на дужности начелника штаба 2. бригаде КоВ, као и на другим високим дужностима у јединицама Копнене војске. Генералштабно усавршавање завршио је 2009. године. У чину пуковника је, такође, од 2009. године.
 
Пуковник Саво Иришкић за начелника Управе за људске ресурсе ГШ ВС.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2015. године. Обављао је високе дужности у Управи за људске ресурсе ГШ ВС, а од 2014. године био је на дужности начелника Одсека за статус у Управи за људске ресурсе ГШ ВС.
 

Пуковник Жељко Билић за команданта 204. ваздухопловне бригаде.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2011. године. У чину пуковника од 2011. године. На дужности заменика команданта 204. ваздухопловне бригаде био је од 2014. године, а пре тога обављао је дужност помоћника команданта РВиПВО за операције и друге високе дужности у командама и јединицама РВиПВО Војске Србије.
 
Пуковник Александар Бјелић за начелника штаба Команде РВиПВО.
На дужности команданта 98. ваздухопловне бригаде био је од 2012. године. Пре тога обављао је дужност заменика команданта те бригаде и друге наставничке дужности на Катедри војног ваздухопловства Војне академије. Завршио је Генералштабно усавршавање 2009. године. У чин пуковника унапређен је 2009. године.
 
Пуковник Милан Поповић за заступника команданта 250. ракетне бригаде за ПВД.
Завршио је Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чину пуковника је од 2010. године. Од 2015. године обављао је дужност помоћника команданта РВиПВО за операције, а претходно високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.
 

Престанак професионалне војне службе:
 
Генерал-мајору Војину Ч. Јондићу, досадашњем начелнику Управе за оперативне послове ГШ ВС.
Генералштабно усавршавање завршио је 2002. године. Обављао је низ одговорних дужности у Копненој војсци, укључујући дужност начелника штаба Команде КоВ и заменика команданта КоВ. У чину генерал-мајора је од 2013. године.
 

Бригадном генералу Стојану Коњиковцу, досадашњем начелнику Управе за људске ресурсе ГШ ВС.
На дужности начелника те управе био је од 2015. године. Претходно је обављао одговорне дужности у Генералштабу Војске Србије. Генералштабно усавршавање завршио је 2002. године. У чину бригадног генерала је од 2015. године.
 

Бригадном генералу Маринку Павловићу, досадашњем начелнику Управе за обуку и доктрину ГШ ВС.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2004. године. У чину бригадног генерала од 2013. године. Обављао је дужности помоћника команданта за операције у Команди за обуку и команданта 2. бригаде КоВ.
 

Бригадном генералу Зорану Лубури, досадашњем команданту 4. бригаде КоВ.
На дужности команданта 4. бригаде КоВ био је од 2013. године. Завршио је Генералштабно усавршавање 2008. године. У чину бригадног генерала од 2013. године. Обављао је одговорне дужности у Копненој војсци, између осталог дужности начелника штаба Команде КоВ и заменика команданта 4. бригаде КоВ.
 
Бригадном генералу Слободану Јоксимовићу, досадашњем начелнику Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО.
Завршио је Генералштабну школу 1996. године и усавршавање у области безбедности и тероризма на Националном универзитету одбране у Вашингтону, САД, 2008. године. Обављао је одговорне дужности у ВОА, био је наставник у Школи националне одбране и на Војној академији, као и начелник Високих студија безбедности и одбране.
 

Izvor: sajt MO RS


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: cobra 73 on January 01, 2017, 02:12:50 am
Честитке мом бившем цимеру:Пуковник Милан Поповић за заступника команданта 250. ракетне бригаде за ПВД.
Завршио је Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чину пуковника је од 2010. године. Од 2015. године обављао је дужност помоћника команданта РВиПВО за операције, а претходно високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 01, 2017, 08:59:47 am
Da li je ovo sad "uobicajeno" da pukovnik provede po 10-14 godina u cinu pukovnika pre nego sto bude postavljen na generalsko fm?


Пуковник Владета Балтић за начелника штаба Команде Копнене војске.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2010. године. У чину пуковника је од 2002. године. Од 2013. године био је на дужности помоћника команданта Копнене војске за подршку. Претходно је био начелник штаба и заменик команданта 2. бригаде КоВ.
 

Пуковник Предраг Грбић за команданта 3. бригаде КоВ.
На дужности заменика команданта 3. бригаде КоВ био је од 2011. године. Пре тога обављао је дужности начелника штаба Гарде и друге високе дужности у јединицама Копнене војске. Генералштабно усавршавање завршио је 2010. године. У чин пуковника унапређен је 2004. године.
 

Пуковник Жељко Кузмановић за команданта 2. бригаде КоВ.
Завршио је Генералштабно усавршавања 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2007. године. На дужности заступника команданта 2. бригаде КоВ био је од децембра 2015. године, а пре тога обављао је дужност заменика команданта те бригаде, као и друге високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 01, 2017, 09:10:30 am
Mislim da to nista nije cudno. Ja imam klasica koji su odavno zastavnici I klase ali ima i onih sistema napredovanja vec veoma dugo nose cin starijeg vodnika I klase. Jednostavno gasenjem jedinica pre 10-ak godina smanjen je i broj  formacijskih mesta. Nedavno sam u jednom razgovoru saznao da je pre nekoliko godina vrsena neka analiza i da se doslo do zakljucka d aje u tom trenutku u VS bilo ako ne gresim oko 2500 potpukovnika ili vise nego svih oficira od cina potporucnika do cina majora. Gde sve te ljude postaviti, a ne mozes ih jednostavno penzionisati.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 01, 2017, 09:19:24 am
Lični čin je vezan za formacijsko mesto, odnsono dužnost koju obavlja. Jbg, ne mogu svi pukovnici u generale, bilo bi malo mnogo. Novina je, kako je Kuzma već rekao, što je taj princip primenjen i na podoficire, tako da više ne znači da će podoficir otići u penziju kao zastavnik prve klase već možda i kao stariji vodnik.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 01, 2017, 11:55:50 am
Pukovnik Vladeta Baltic je bio komadant 252. oklopne brigade ali je smenjen 2003. godine posle nesrecnog slucaja u kraljevu kada je vodnik dao vojnicima bojevu rusku PO raketu RPG-22 misleci da se radi o skolskoj.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2003&mm=07&dd=19&nav_id=114388
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=346511


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 01, 2017, 12:11:52 pm
Он је ту смењен по тзв. објективној одговорности. Наиме, није он лично није ништа допринео томе, али је као командујући официр био смењен по командној одговорности како би се политичари показали као људи који воде бригу о војсци и као нешто предузимају... Ни сада политичари не претерују о бризи за војника...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 01, 2017, 12:15:18 pm
Mali off, ali jedna zanimljiva konstatacija ministra odbrane sa Pvanjinog linka koja potvrdjuje ono sto se od pocetka znalo za ono nesrecno specijalisticko skolovanje za podoficire

Quote
Vodnik Todorović nije obratio pažnju koji je bacač uzeo određeni vojnik, a i da je obratio pažnju, na osnovu istrage utvrđeno je da on ne bi bio u stanju ni da prepozna o kom se raketnom bacaču radi. Vodnik Todorović, kao i mnogi vodnici u Vojsci Srbije i Crne Gore nisu prošli srednju vojnu školu koja bi im obezbedila potrebno stručno znanje, već su prošli, na osnovu naredbe tadašnjeg ministra iz 1996. godine, kurs od devet ili 12 meseci", rekao je Tadić.


Postavlja se pitanje sta je tadasnji ministar odbrane preduzeo tim povodom, osim smena, posto je jos nekoliko generacija tako skolovanih vodnika zavrsilo tu skolu i primljeno u aktivnu sluzbu.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 01, 2017, 12:58:57 pm
Ko je stavio RPG-22, koji nismo imali u naoruzanju, u taj magacin? Verovatno neki zaća sa četiri godine SVŠ i brojnim godinama iskustva? A njemu je kroz rasporedni nalog to uturio neki refernt sa vojnom akademijom. Količina sranja koje se napravi u karijeri ne zavisi od školovanja već od čoveka.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 01, 2017, 04:19:21 pm
Da dzumba i kao sto vidimo 14 godina je bilo na ledu zbog toga.

Stavio sam ispod linkove na vest iz 2003.
Smenjeni su komadant uzickog korpusa, 252 okbr, oficir bezbednosti 252. okbr i komadant bataljona. Protiv nize rangiranih su podnete krivicne prijave.

Naravno niko ko je odlucio da se neskoluju podoficiri vec da se posle kursa ugovorci proizvode u podoficre nije odgovarao. Vodnik nije znao da prepozna bojevo STRANO sredstvo od skolske ZOLJE.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: tihi on January 01, 2017, 05:52:58 pm
Da dzumba i kao sto vidimo 14 godina je bilo na ledu zbog toga.

Stavio sam ispod linkove na vest iz 2003.
Smenjeni su komadant uzickog korpusa, 252 okbr, oficir bezbednosti 252. okbr i komadant bataljona. Protiv nize rangiranih su podnete krivicne prijave.

Naravno niko ko je odlucio da se neskoluju podoficiri vec da se posle kursa ugovorci proizvode u podoficre nije odgovarao. Vodnik nije znao da prepozna bojevo STRANO sredstvo od skolske ZOLJE.

  Pitomci vojne akademije (koji su imali vise skole od tog ex ugovorca) nisu znali da prepoznaju bojevu minu pa izginuli. Postoji ona prica (ako se secam za kapetana) koji je vojnicima hteo da dokaze da PT mina ne moze da se aktivira nagazom pa skakkao po istoj.  Ni kod nas se nisu koristile skolske zolje, niti skolske rakete za fagote (jer ih nismo imali) vec ispucane bojeve, tako da nisu imali one prepoznatljive plave oznake. Svaki vojnik je duzan da zna svako oruzije i orudje koje njegova jedinica duzi bio on vojnik, podoficir ili oficir. Ako se u xy jedinici naslo oruzije koje ta jedinica ne duzi, pitanje je sta ce tamo, i ko je vodniku izdao to na koriscenje, u mojoj ceti, cetni staresina je bio taj koj je izdavao naoruzanje iz oruzane, a rukovaoc skolskih sredstava je izdavao skolsko-nastavna sredstva . U svakom slucaju, bilo koji neiskusan vojnik, nezavisno od cina, nije smeo da uzima nista iz oruzane bez dozvole cetnog staresine, koji je po pravilu bio stariji vodnik, ili cesce zastavnik.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on January 01, 2017, 06:12:59 pm
Nije kapetan skocio na PT minu vec potporucnik. Rec je o Danilovgradu i tome da je mina bila obelezena kao vezbovna iako je bila bojeva. Ali to ne opravdava njegov postupak zato to je prvo sto se ucilo u vojnim skolama to da se sa vezbovnim sredstvm postupa isto kao sa bojevim. Bar sam ja tako naucio i uvek tako postupao pa i onda kada smo na vezbi nasli minu koju nismo postavili a bila je obelezena kao vezbovna.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Vladimir Ivanović on January 01, 2017, 06:39:09 pm
Treba vojska da nauči da raspoznaje sve vrste naoružanja. Šta bi bilo kad bi otišli u neki rat, ili kad bi došli ovdje neki, pa naišli, kao što sam ja, na različito naoružanje.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Љуба on January 01, 2017, 07:15:34 pm
Nije kapetan skocio na PT minu vec potporucnik. Rec je o Danilovgradu i tome da je mina bila obelezena kao vezbovna iako je bila bojeva. Ali to ne opravdava njegov postupak zato to je prvo sto se ucilo u vojnim skolama to da se sa vezbovnim sredstvm postupa isto kao sa bojevim. Bar sam ja tako naucio i uvek tako postupao pa i onda kada smo na vezbi nasli minu koju nismo postavili a bila je obelezena kao vezbovna.
Da dopunim.
Znam neke ljude iz te jedinice (ssrp PVO KUB-M).
Mina nije bila obeležena kao vežbovna, ali je bila u sanduku sa vežbovnim minama.
Konsekvence su povukli:
- rukovalac nastavnih sredstava, jer je trebao lično da proveri pakovanje sa minama pre izdavanja/vraćanja;
- Načelnik TSl raketnog puka; Nadzorni organ po grani MES i municije;
- Načelnik operativno-nastavnog organa, kao pretpostavljeni rukovaocu;
- komandant puka - po komandnoj odgovornosti
Istragom je utvrđeno i kako je ta mina došla u nastavni servis.

Mi smo uvek sažaljivi prema onima koji odgovaraju za tuđe greške, pa smo i ovog puta bili na strani osuđenih i smenjenih.

Kraljevo (250.okbr), je nešto drugačija situacija.
Ovo sredstvo nije bilo nastavno, već je bilo donešeno sa prostora KiM. Dobar deo PVS je znao za njega (osim tek ustoličenog komandanta brigade). Čak je u momentu tog incidenta bio na godišnjem odmoru.
On je u ovom slučaju bio kolateralna šteta, ishitrenim postupanjem MO.

Eto doživeo je punu rehabilitaciju.

Љуба


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on January 01, 2017, 07:38:24 pm
Pa sad nije to ista situacija - pitmoci su se igrali sa zardjalim parcetom metala za koji su trebali da pretpostave da moze biti opasno obzriom da su se nalazili na poligonu.

Ovo je raketni PO sistem mada kao i svaki kolosalni zez sve pocinje pretpostavkom. Vodnik je pretpostavio da se kod njega u sanduku nalaze iskoristeni lanseri za zolju a u taj sanduk je nekako zavrsio i ovaj bojevi RPG.

Nivo znanja tih vodnika - kursista je bio nizak cas izuzecima

U nekim jedinicama su to korigovali dodatnim obucavanjem.

Sustina je u ovom sto kaze Kuzma, svako sredstvo i skolsko treba tretiraki kao pravo - to izgleda nije stgalo u ovaj turbo kurs za vodnike.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on January 01, 2017, 08:05:28 pm
A meni nije jasno kako neko može da pomeša iskorištenu Zolju sa neiskorištenim RPG-22 ili bilo kojim drugim sličnim PO sredstvom. Pa majku mu, sama razlika u težini treba da ti govori da je nešto prazno ili ne.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: tihi on January 01, 2017, 08:46:32 pm
U svim situacijama razlika je samo u detaljima. Osnovna zajednicka osobina je da su uvek neiskusni ljudi napravili glupost, a ne neobuceni. Da bi neko postao turbo vodnik uslov je 3 godina u sluzbi i visoke sluzbene ocene, u prevodu samo najbolji, e sada zasto se salju kurta i murta....


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 01, 2017, 09:24:48 pm
Kurta i Murta su vecinom zavrsili, sada idu oni koji stvarno treba da idu.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: tihi on January 01, 2017, 09:49:44 pm
Kurta i Murta su vecinom zavrsili, sada idu oni koji stvarno treba da idu.

  Znaci, Kurte i Murte su vec uveliko postavljeni na FM po VS :D


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 01, 2017, 09:51:50 pm
Ako neko dobije aktivnu sluzbu tamo gde je bio i profesionalni vojnik, odnosno ne izadje iz rodnog mesta, onda...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: vathra on January 01, 2017, 11:48:25 pm
Nije kapetan skocio na PT minu vec potporucnik. Rec je o Danilovgradu i tome da je mina bila obelezena kao vezbovna iako je bila bojeva. Ali to ne opravdava njegov postupak zato to je prvo sto se ucilo u vojnim skolama to da se sa vezbovnim sredstvm postupa isto kao sa bojevim. Bar sam ja tako naucio i uvek tako postupao pa i onda kada smo na vezbi nasli minu koju nismo postavili a bila je obelezena kao vezbovna.
Da dopunim.
Znam neke ljude iz te jedinice (ssrp PVO KUB-M).
Mina nije bila obeležena kao vežbovna, ali je bila u sanduku sa vežbovnim minama.
Konsekvence su povukli:
- rukovalac nastavnih sredstava, jer je trebao lično da proveri pakovanje sa minama pre izdavanja/vraćanja;
- Načelnik TSl raketnog puka; Nadzorni organ po grani MES i municije;
- Načelnik operativno-nastavnog organa, kao pretpostavljeni rukovaocu;
- komandant puka - po komandnoj odgovornosti
Istragom je utvrđeno i kako je ta mina došla u nastavni servis.
Мој другар је био на неких 30-ак метара од места експлозије, зујало му је уво неколико недеља после тога. У експлозији су му погинули класићи. Колико се сећам његове приче, мислим да је један од њих и згазио мину. Иначе су били на Прагама, нису кубаши.
Опет по сећању шта ми је давно причао, било је још правих мина међу вежбовним, и наводно су биле обележене жутим иако су биле праве. Е сад то је већ можда рекла-казала, Љуба би можда могао да зна шта је тачно утврдила истрага.

Иначе је другар био позван и 99-те, Београђани су могли да гледају његов рад из правца Стражевице. Успели су да погоде неколико пројектила.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: micha on January 02, 2017, 02:05:17 am   Pomenuti pukovnik je verovatno morao da snosi određene disciplinske mere, kao što je smenjivanje sa dužnosti i nemogućnost napredovanja određeni broj godina. Ali nije to osnovni razlog zašto se toliko vremena provodi u jednom činu. Ostali nisu imali takav peh pa su opet dugo godina tavorili čekajući da se uprazni određeno formacijsko mesto. Za svako oficirsko mesto je tačno propisano koja škola se mora završiti i koja je najniža ocena koju  polaznik treba da postigne da bi uopšte mogao da konkuriše na određeno FM. Pravi se rang lista u okviru vojske i svaki starešina na osnovu ličnog plasmana na toj rang listi zna da li može da konkuriše za najodgovorniju dužnost ili pak mora kao neperspektivan da miruje u činu na istom ili sičnom , manje odgovornom mestu. Jednostavno, razvija se takmičarski duh u cilju odabira najkvalitetnijih ludi u tom trenutku. Komplikovanim sistemom bodovanja je određeno da mlađe starešine, kao perspektivne,dobijaju određeni broj bodova više od svojih starijih kolega pa samim tim brže napreduju dok se ovi stariji prebacuju u sporohodnu traku. Ima dosta razlike u odnosu na JeNeA i VSiCG gde je bilo dovoljna politička ili zemljačka linija da se zauzmu određene pozicije. Ne kažem da to i sada nije moguće ali bar postoji neki sistem gde se lako vidi ko nije išao standardnim, propisanim putem .
Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on January 02, 2017, 08:15:35 am
Što bi rek'o drug Bora Djordjevic... "Teoretski, ljubav lepo zvuči... malčice je drukčije u praksi".


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on January 02, 2017, 11:08:21 pm
Quote
Ima dosta razlike u odnosu na JeNeA i VSiCG gde je bilo dovoljna politička ili zemljačka linija da se zauzmu određene pozicije. Ne kažem da to i sada nije moguće ali bar postoji neki sistem gde se lako vidi ko nije išao standardnim, propisanim putem .

Оцена ти једноствано није тачна. И тада се знао "пут", односно које школе и дужности официр треба да прође да би напредовао на више дужности. У ЈНА је био важан и национални "кључ", што само по себи није било добро, али не увек и лоше. То што је тада, као и сада било политичких утицаја друго је питање. Све до 2000.-те године у ВЈ (ВСиЦГ) тог политичког уплитања је било релативно мало. После тога редовно и почесто, посебно за највише дужности.  У оном кратком периоду ВСиЦГ Црна Гора је инсистирала на паритету учешћа својих "генералских кадрова" на највишим дужностима. Тако је НГШ постао неко ко објективно једва да би био командант батаљона. За генералске дужности главно је било колико је ко близак "жутима" или "плавима", зависно ко је био на власти. Односно, зависно како би то оценила врхушка која одлучује о томе (разни саветници, досаветници и "стручњаци"). ТО наравно не значи ни да међу тако унапређеним генералима нема одличних официра који би и без политичке подршке то постали. Само хоћу рећи да је код највиших дужности политички утицај сада објективно веће него пре. Критеријуми које помиње Мића су ту другоразредни.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Љуба on January 04, 2017, 02:28:52 am
Мој другар је био на неких 30-ак метара од места експлозије, зујало му је уво неколико недеља после тога. У експлозији су му погинули класићи. Колико се сећам његове приче, мислим да је један од њих и згазио мину. Иначе су били на Прагама, нису кубаши.
Опет по сећању шта ми је давно причао, било је још правих мина међу вежбовним, и наводно су биле обележене жутим иако су биле праве. Е сад то је већ можда рекла-казала, Љуба би можда могао да зна шта је тачно утврдила истрага.

Иначе је другар био позван и 99-те, Београђани су могли да гледају његов рад из правца Стражевице. Успели су да погоде неколико пројектила.
Сваки ракетни пук КУБ-М, у свом формацијском саставу је имао две батерије 30/2мм (Праге, како их ви зовете).
Знам и ја једног преживелог водника из те групе, ако није из ул.Гаврила Принципа. Али више познајем двојицу класића, од којих је један догурао до команданта баш тог пука.
Дотични који је изазвао трагедију, није нагазио, већ је скочио на укопану мину, како би доказао да неће да се активира, јер је потребно најмање 180кг масе на упаљачу. По мојим сазнањима исти такав инцидент је био и у Љубљани 1985.

Није било никакве диверзије у смислу да је неко бојеву (ТММ-1) мину офарбао "жутом" линијом, како би изазвао инцидент.
Једноставно, јавашлук, немар и одсуство примене елементарних прописа у руковању МЕС, па и оних вежбовних. Нађена је још једна бојева мина међу тим "вежбовним".
Ајд, кад узех "реч", да споменем и оно у Краљеву.
Цитат: "A meni nije jasno kako neko može da pomeša iskorištenu Zolju sa neiskorištenim RPG-22" - нису помешане него је донета та бојева да се "мало просеравају" са њом, те је тако и опалила.

Стварно опростите, али ћу се надовезати на садржај теме:

За команданта 4.бригаде КоВ у Врању, постављен је пуковник Слободан Стопа. КОд је мене је 2002-2005 обављао дужност Начелника ООНП у 52.арбр ПВО. Изванредан официр. Ето он је по основној ВЕС-ти "противавионац", а и ја сам био директор у две пешадијске бригаде.  :super

Љуба


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on January 04, 2017, 08:41:16 am
Цитат: "A meni nije jasno kako neko može da pomeša iskorištenu Zolju sa neiskorištenim RPG-22" - нису помешане него је донета та бојева да се "мало просеравају" са њом, те је тако и опалила.

Super. Kandidati za Darvinovu nagradu.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on April 19, 2017, 11:26:05 pm
Koliko znam ovo je prvi general od 1992. godine na dužnosti pomoćnika ministra odbrane.

Влада Републике Србије донела је на седници одржаној 10. марта 2017. године Решење о постављењу Милана Мојсиловића за вршиоца дужности помоћника министра одбране за политику одбране.
 
Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.
 
Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.
 
Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног оделења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Ггенералштабу и команданта Копнене војске.
 
У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу RACVIAC.
 
Рођен је 3. августа 1967. године у Косовској Митровици.
Ожењен је и има сина.

Izvor: www.mod.gov.rs

Pitanje ko je kome tu šta pomoćnik general major a načelnik generalštaba general (dvije zvjezdice viši čin).
U bivšem SSNO pomoćnici sekretara su bili istog čina kao i načelnik generalštaba ili se varam.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on April 20, 2017, 07:31:28 pm
Помоћник министра није војна дужност и за постављење чин није битан. То важи и за већину дужности у Министарству. Дакле, погрешно постављаш питање. И поредиш неки давно време које се вратити неће. Иначе то је тако у свим државама, укључујући и Русију (погледај њихов сајт МО па ћеш видети) и САД. На пример у САД је својевремено генерал Колин Пауел био саветник председника за националну безбедност (то је на неки начин ранг министра) а био је активни генерал са три звездице док је у исто време у Војсци САД (КоВ, РМ, РВ и Маринском корпусу) било барем 20 генерала вишег чина од њега. Пауел је тек касније постао начелник Здруженог Генералштаба ОС САД. И сам истиче да му је то била највећа војна дужност.

Иначе генерал Мојсиловић је врстан официр.Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Milan (longtrip) on May 11, 2017, 08:58:25 pm
Komandant Kopnene vojske najozbiljniji kandidat za načelnika Generalštaba, tvrde izvori Danasa

Simović odbio mesto Dikovićevog zamenikaSimoviću je već nuđeno mesto zamenika načelnika Generalštaba, ali je on tu ponudu glatko odbio stavljajući tako do znanja da ga interesuje samo mesto načelnika Generalštaba", tvrde izvori Danasa iz bezbednosnih krugova.

Izvori Danasa tvrde da je time što je Simović odbio da bude Dikovićev zamenik, on jasno pokazao da ne sluša nadređene, već da ima tačnu agendu napredovanja. Pre dve godine, povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila predsednik Srbije Tomislav Nikolić vanredno je Simovića, sa još šest generala, unapredio u viši čin - general-potpukovnika. Već tada se šuškalo da ga Nikolić sprema za Dikovićevog naslednika.

"Simović je bio blizak radikalima i izrazito je proruski nastrojen", kaže izvor Danasa i podseća da je Simović bio najmlađi pukovnik i najmlađi general.

Rođen je 1966. u Raški. Srednju vojnu školu KoV - smer pešadija završio je 1985. godine, Vojnu akademiju KoV - smer pešadija 1988. godine, Komandno-štabno usavršavanje završio je 1997. godine, a Generalštabno usavršavanje 2003. godine.

Na dužnosti komandanta Kopnene vojske je od 29. decembra 2014. godine. Kako Danas saznaje, Simović je omiljen i među vojnicima, koji za njega tvrde da je strog i pravedan i da mladima uvek savetuje "Vaš rad je vaša jedina i najveća veza".

Simović je svojevremeno odbio da lično dobije priznanje koje "Novosti" dodeljuju za najplemenitiji podvig godine, već je zamolio da nosioci priznanja budu svi zaposleni u 4. brigadi, koji su pomagali pri organizovanju humanitarnih akcija u selima Kopnene zone bezbednosti... Kada mu je pripala Sedmoseptembarska nagrada, novčani iznos je uplatio za izgradnju spomenika koji je u centru Vranja podignut poginulim vojnicima, policajcima i civilima od 1990. do 2003, a pomogao je i da tamošnji Garnizon dobije spomen-sobu.

Sagovornici Danasa navode i da bi general LJubiša Diković mogao "prvi da se nađe na meti za 'odstrel' novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića". Podsećaju da je Dikovića 2011. ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku još aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Po zakonu, general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je do maja iduće godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. Iako kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom, a sagovornici Danasa tvrde da je njegova najdostojnija zamena Milisav Simović. Pitanje je samo, kako tvrde naši sagovornici, da li će Diković biti razrešen ranije, ili će imenovanje novog načelnika uslediti naredne godine, po penzionisanju aktuelnog načelnika GŠ VS.

www.danas.rs (http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=345539&title=Simovi%C4%87+odbio+mesto+Dikovi%C4%87evog+zamenika)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on May 12, 2017, 08:00:28 pm
Овај текст је типичан новинарски збир глупости развијених из полуистина и претворених у "коначну истину". Пишемо да би нешто написали, ако може нешто што вуче на аферу... ???

Quote
Simoviću je već nuđeno mesto zamenika načelnika Generalštaba, ali je on tu ponudu glatko odbio stavljajući tako do znanja da ga interesuje samo mesto načelnika Generalštaba"
То само могу да напишу они који генерала Сомовића не познају или желе да му напакосте.

Quote
"Simović je bio blizak radikalima i izrazito je proruski nastrojen", kaže izvor Danasa i podseća da je Simović bio najmlađi pukovnik i najmlađi general.

Текст у наводницима је обична глупост.

Quote
Kako Danas saznaje, Simović je omiljen i među vojnicima, koji za njega tvrde da je strog i pravedan i da mladima uvek savetuje "Vaš rad je vaša jedina i najveća veza".
Ово је тачно. Строг, праведан, принципијелан, каже ти право у очи да се не слаже, али никад неше опструирати наређење старијих са којим се не слаже. Прави професионални војник.

Quote
Sagovornici Danasa navode i da bi general LJubiša Diković mogao "prvi da se nađe na meti za 'odstrel' novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića". Podsećaju da je Dikovića 2011. ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku još aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Po zakonu, general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je do maja iduće godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. Iako kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom, a sagovornici Danasa tvrde da je njegova najdostojnija zamena Milisav Simović. Pitanje je samo, kako tvrde naši sagovornici, da li će Diković biti razrešen ranije, ili će imenovanje novog načelnika uslediti naredne godine, po penzionisanju aktuelnog načelnika GŠ VS.

И шта је аутор уствари написао? БИће смењен или ће отићи у пензију. Шта је то "смењен"?

Quote
vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom


Не, него ће остати док не умре :'( или ће бити замењен старим начелником ;)

Диковић има све услове за пензију и нормално је да ће да оде и сам очекује да оде, не зато што ће га "одстрелити" већ што је време.
Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on July 07, 2017, 01:42:06 pm
Nekoliko vesti o primopredaji duznosti komandanata jedinica VS.

26.06.2017
ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ КОМАНДАНТА ДРУГОГ ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ


У ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ у петак јеодржана свечаност поводом примопредаје дужности команданта Другог Центра за обуку.
Дужност команданта  је примио потпуковник Зоран Смиљанић од достадашњег команданта пуковника Љубише Стошића који ће у наредном периоду обављати дужност у Команди Команде за обуку.


26.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ ЗАМЕНИКА КОМАНДАНТА ЗДРУЖЕНЕ ОПЕРАТИВНЕ КОМАНДЕ


У присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и припадника Здружене оперативне команде, у касарни „Бањица 2“ у Београду, данас је извршена предаја дужности заменика команданта Здружене оперативне команде.

Досадашњи заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић одлази у заслужену пензију, а до постављења новог заменика команданта овим саставом ће руководити пуковник Жељко Трамошљика.


26.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И РАЗВОЈ


На данашњој свечаности у касарни „Бањица 2“ у Београду, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и припадника Управе за планирање и развој и Техничког опитног центра, генерал-мајор Душан Стојановић предао је дужност Управе за планирање и развој.


Генерал Стојановић одлази са дужности начелника Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије у заслужену пензију, а до постављења новог начелника овом управом ће руководити пуковник Горан Десанчић.


27.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАТИКУ


У присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и колектива Управе за телекомуникације и информатику, данас је у касарни „Бањица“ бригадни генерал Предраг Симовић предао дужност начелника те организацијске целине Генералштаба.

Генерал Симовић одлази у заслужену пензију, а дужност начелника Управе за телекомуникације и информатику ће, поред своје дужности, обављати пуковник Влатко Курај.


Izvor> sajt VS


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on July 14, 2017, 08:30:36 pm
Пензионисани генерал – други човек министарства одбране
Аутор: А. Апостоловскичетвртак, 13.07.2017.

Генерал-потпуковник Александар Живковић, некадашњи командант Копнене војске, именован за државног секретара. – Пре ове дужности био је саветник потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића

[attachment=1]

Одлуком министра одбране Александра Вулина, пензионисани генерал-потпуковник Војске Србије Александар Живковић постављен је за државног секретара тог министарства. Генерал Живковић је сада други човек Министарства одбране.

Генерал Живковић обављао је низ значајних дужности. Између осталог, био је командант 72. специјалне бригаде, потом командант Команде за обуку, директор Инспектората одбране, па командант Копнене војске.

Управо са тог места, на предлог начелника Генералштаба ВС Љубише Диковића, крајем 2014. године изненадно је пензионисан, са још осам генерала који су заузимали кључне позиције у систему одбране. Указ о пензионисању потписао је председник Србије Томислав Николић, као врховни командант ВС.

По каријерним резултатима, како тврде наши извори у Министарству одбране, генерал Живковић је био један од ретких официра који је испуњавао критеријуме за наследника генерала Љубише Диковића на месту начелника Генералштаба. Према истим изворима, Живковић ужива велики углед међу официрским кадром.

Читаву каријеру генерал Живковић је провео као трупни официр или, у војничком жаргону, „у чизмама”. Почео је као командир вода за подршку, био је командант противтерористичког батаљона војне полиције и командант гардијског батаљона, обављајући дужности на најосетљивијим оперативним позицијама.
Разлози за његово пензионисање нису наведени, али је интересантно да га је по одласку из активне војне службе министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одмах позвао за свог саветника, где је провео две године, од 2015. до јуна 2017. године.

„Комплимент” војним специјалцима

Генерал Александар Живковић рођен је 1960. године у Београду. Завршио је Војну академију КоВ 1983. године, Школу националне одбране 2004. и Командно-штабну академију 1997. године. Маја 2014, када је тадашњи државни врх присуствовао приказу оспособљености припадника Специјалне бригаде у касарни „Растко Немањић” у Панчеву, у једној од стандардних показних вежби Александар Живковић је седео поред макета терориста у које су војни специјалци пуцали бојевом муницијом, демонстрирајући колико је уверен у њихову прецизност и обученост.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: DupLikanT on November 26, 2017, 08:03:26 am
Jel moze kod nas u vojsci da se dobije oficirski cin sa fakultetom iz civilstva ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on November 27, 2017, 09:22:13 pm
Може за неке дужности и специјалности. Генерално, један од услова је да је тај завршио школу резервних официра. Тако су углавном у чин официра произвођени официри правне службе, лекари и фармацеути, грађевинци, неки од музичара (диригенти) и сл. Такође, након завршеног цивилног факултета у чин официра су произвођени и активни подофицир ако је постојала потреба за тим кадром (мислим на звања са факултета).


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on February 14, 2018, 08:24:04 pm
Пуковник Мирослав Талијан нови начелник Војне академије
Аутор: М.Г.среда, 14.02.2018.

Генерал-мајор Горан Зековић предао је, у присуству министра одбране Александра Вулина и ректора Универзитета одбране генерал-мајора Младена Вуруне, дужност новоименованом начелнику Војне академије пуковнику Мирославу Талијану, саопштено је из Министарства одбране. Вулин је честитао пуковнику Талијану истакавши да се од њега очекује много, као што се много очекује и од сваког човека који носи униформу, а од њега и више.

[attachment=1]

– Његов задатак је да од овој високој и часној институцији омогући да расте, да напредује, да се прилагођава времену. Ништа не почиње од нас, ништа није почело данас. Историја Србије је историја борбе за слободу, ратова и припрема за ратове. Зато овај високи дом, зато ова важна институција, зато ова вољена институција у нашој војсци и нашем народу служи као наша вечита припрема и вечита опомена за борбу за слободу – рекао је Вулин.

Пуковник Талијан истакао је да нова дужност за њега представља задовољство, јер долази на чело установе на којој се школовао и која му је омогућила да оствари свој сан и постане официр.

– Истовремено, осећам и зебњу због великог изазова пред којим се налазимо, а то је потреба да Војну академију, која успешно остварује своју мисију више од два века, не само одржимо, већ је у организационом и функционалном погледу унапредимо и развијемо –
рекао је Талијан, истичући да се у томе мора почети потпуним промишљањем искуства из прошлости и критичком анализом стварности.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 16, 2018, 08:08:51 pm
Моје мишљење је да пуковнику Талијану баш "леже" наставничке дужности, односно рад у војном образовању. Познајем га од потпоручника (био је дуго у војној полицији) тако да могу дати такву оцену. У трупи је био храбар и смирен у оним опасним борбеним ситуацијама. Наравно, не зависи све од њега, већ доста и од тога колику ће подршку добити, пре свега из министарства и Генералштаба, посебно по питању кадрова и опремања потребном опремом и училима. Предложио бих му да ову школу поново направи правом Војном академијом која школује образоване и стручне официре а не "менаџере", који одмах по доласку у трупу стварно могу бити командири водова и чета.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on February 18, 2018, 09:45:40 am
Generalske epolete čekaju tri žene
R. Dragović   18. februar 2018.

Kad bi SRbija mogla da dobije prve dame sa najvišim činom u VS: Uslov za najviši rang - formacijsko mesto za koje su predviđene zlatne "grančice". Ženski pol kod nas čini petinu ukupnog sastava

ŽENE u uniformi Vojske Srbije odavno više nisu senzacija, a oficirske činove nosi više od 200 pripadnica lepšeg pola. Najviši rang među njima uživaju tri dame koje već godinama imaju čin pukovnika. One su i najbliže generalskim epoletama, koje u našoj vojsci žena nije prišila na uniformu gotovo pola veka. Mogućnost da Vojska Srbije dobije prvu damu generala teoretski je ispunjena još 2009. godine, kada je posle mnogo vremena Katarina Štrbac postala prvi pukovnik iz kruga lepšeg pola. Šanse da generalski kor bude pojačan damom povećane su 2015, kada su treću zvezdicu na epoletama prišile i njene koleginice Mirjana Milenković i Snežana Vasić. Ovaj trio od tada brani boje ženske „ekipe“ među najvišim oficirima naše armije. Baš njih tri na umu je imao i predsednik Republike Aleksandar Vučić kada je krajem prošle godine u Generalštabu rekao da će mu biti zadovoljstvo da potpiše ukaz o unapređenju žene u generalski čin.

- To ipak ne zavisi od mene, nego od Vojske Srbije, koja procenjuje i obaveštava me od tome. Kada Generalštab to predloži, sa radošću ću to prihvatiti - rekao je tada šef države. KADA će oružane snage naše zemlje, poput ostalih armija, dobiti ženu najvišim rangom, teško je pretpostaviti. Ovu okolnost ne diktira samo čin, već i više drugih uslova u vezi s formacijskim mestom i poslom koji ona obavlja.

SANITETSKI GENERALI U JNA

GENERALSKE činove u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji nosile su svega dve žene - dr Roza Papo (1914-1984) i dr Slava Blažević (1919-1999). Vojnu službu završile su u činu sanitetskog general-majora JNA. Obe su bile prvoborci, a njihove životne puteve odredile su dužnosti u vojnim bolnicama tokom NOB. Posle oslobođenja nastavile su medicinsko usavršavanje i karijere su posvetile medicinskoj nauci i radu u vojnozdravstvenim ustanovama.

[attachment=1]

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju, za "Novosti", da žena generala do sada nije bilo zbog toga što se nisu stekli uslovi za tu vrstu avanzovanja. Kada će biti pokrenut postupak za prišivanje hrastovih grana na revere njihovih uniformi, zavisi od potreba sistema, odnosno upražnjenih generalskih mesta i potrebnih kompetencija za te pozicije.

- Da bi oficir postao general, mora da ispuni određene zakonom propisane uslove - navode u Ministarstvu. - Pored pukovničkog čina kandidat mora da bude postavljen na formacijsko mesto za koje je predviđen čin generala. Treba imati u vidu i da je ovih mesta neupredivo manje nego pukovnika koji ispunjavaju uslove da postanu generali. Naravno da osoba mora da poseduje i sve potrebne kompetencije koje se traže za konkretno mesto. U vojnom vrhu ukazuju na to da se karijera žene u profesionalnoj vojnoj službi bitno ne razlikuje od karijere profesionalnog vojnog lica muškog pola, s obzirom na to da se u karijernom vođenju primenjuju jedinstveni propisi, što znači i uslovi za napredovanje u službi.

- U SISTEMU odbrane postoji sistem praćenja usavršavanja i napredovanja kadra definisan vojnom uredbom o stanjima u službi i unapređenjima. On je usklađen sa formacijskim potrebama i jedinstven je za sve oficire i podoficire, bez obzira na pol. Muškarci i žene tretirani su na isti način tokom radnog veka u uniformi. I ne samo to, već godinama se beleži trend postepenog povećanja zastupljenosti žena na rukovodećim, a naročito komandnim dužnostima u Vojsci Srbije - ističu u Ministarstvu odbrane.

Da vojnički zanat nije samo za jači pol, dokazale su sve devojke i žene koje su se kroz istoriju hrabro borile u ratovima, jurišale, komandovale i osvajale ratne pobede. Od Jovanke Orleanke do Milunke Savić ili Marije Bursać, dame su gazile stazom vojničke hrabrosti, ali i dokazivanja i emancipacije. Sve one zaslužne su za to što lepši pol danas ima svoje mesto i u stroju najhrabrijih. Prema podacima Ministarstva odbrane, ženski pol čini petinu ukupnog sastava sistema državne odbrane i bezbednosti, dok je svaki deseti pripadnik Vojske Srbije - žena. Broj oficira lepšeg pola sve je veći, a od pre dve godine ih je bilo više od 200. Interesovanje devojaka je veliko za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i za školovanje na Vojnoj akademiji, koju od 2007. upisuju potpuno ravnopravno s kolegama. Prošle godine napravljen je i svojevrstan rekord - za upis u Vojnu gimnaziju prvi put je bilo više prijavljenih devojčica nego dečaka. U srpskoj vojsci žene obavljaju poslove identično kao i njihove kolege. Nalaze se na oficirskim i podificirskim dužnostima, ali služe i kao vojnici - strelci, nišandžije, vozači borbenih vozila... Ova praksa u Srbiji još je relativno nova, jer su u stranim oružanim snagama, posebno u zapadnoj Evropi i SAD, dame odavno zauzele svoja mesta. Kroz američke oružane snage proteklih decenija prošle su desetine žena generala, a slično je i u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Francuskoj... Situacija se menja i u našem okruženju - Hrvatska je prvu ženu generala dobila 2014. godine, a Albanija 2016.


Katarina Štrbac - Direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane MO

[attachment=2]

PRVA žena oficir doktor nauka u Vojsci Srbije i prva žena pukovnik. Školovana je u Srbiji i inostranstvu. Govori engleski i ruski jezik. Autor je više članaka iz oblasti bezbednosti, vanrednih situacija i evropskih integracija. Odlukom ministra prosvete, imenovana je u zvanje -naučni saradnik. Rukovodila je i koordinirala na više naučnih projekata u zemlji i inostranstvu.

Mirjana Milenković -Načelnik Odseka za međunarodnu vojnu saradnju u Kabinetu načelnika Generalštaba

[attachment=3]

PRVA i jedina žena u istoriji srpske vojske koja je završila generalštabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane. Završila je i master studije na Fakultetu političkih nauka. Tokom karijere uglavnom obavljala dužnosti iz oblasti međunarodne vojne saradnje i politike odbrane. Odgovorna je za pripremu i realizaciju poseta na najvišem vojnom nivou, u zemlji i inostranstvu, kao i za koordinaciju aktivnosti međunarodne vojne saradnje Vojske Srbije.

Snežana Vasić- Načelnik Odeljenja za planiranje priprema za odbranu Uprave za obaveze odbrane

[attachment=4]

DIPLOMIRALA na Fakultetu za opštenarodnu odbranu, a od 1989. godine u profesionalnoj vojnoj službi. Stekla zvanje doktora nauka. U toku vojne službe obavljala je različite rukovodeće dužnosti u Generalštabu i Ministarstvu odbrane. Za doprinos u oblasti odbrane i bezbednosti 2016. godine je odlikovana od predsednika Republike Srbije Srebrnom medaljom za zasluge.

Izvor: wwwnovosti.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on February 18, 2018, 10:04:49 am
Mislim da je ovo odlucujuce za cin generala  ::)

Quote
Odgovorna je za pripremu i realizaciju poseta na najvišem vojnom nivou, u zemlji i inostranstvu, kao i za koordinaciju aktivnosti međunarodne vojne saradnje Vojske Srbije.

Stvarno ne razumem ovu potrebu na potenciranjem kada ce VS dobiti prvu zenu generala? Zar nema toliko vaznijih pitanja na kojima treba potencirati? Uostalom, onolika JNA je za 45 godina imala samo dve zene u cinu generala a sada neko od VS ocekuje da naprasno stvori generalicu a i ovi generali koje imamo komanduju jedinicama kojima su nekada komandovali potpukovnici i pukovnici.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: torpedo011 on February 18, 2018, 10:29:29 am
Не знам колико пратите дешавања у свету цивила, али и тамо је исто ако не и горе. Цело друштво након 2000-те године покушава да оствари на силу тзв. ''родну равноправниост'' која се у пракси манифестује тако што се жене без заслуга и под пресијом гурају тамо где им није место и где не заслужују. Доносе се закони, правилници и уредбе где пише да у предузећима, органима управе и др. организацијама мора бити одређени број жена ма какве оне биле. Ко се побуни одмах га називају мушком шовинистом. Имате жену премијера, жене министарке, жене директорке,... Свако занимање сада има женски род, свака функција исто.

Тако је било и када је Драган Шутановац почео да спроводи ''рефрому система одбране''. Србија је морала имати жене официре макар се небо саставило са земљом. Онда је почела чувена мантра да су током вакта ДШ-а примљене и ишколоване прве жене пилоти иако су постојале у ЈНА пре тога, али пошто је за потребе ондашњег система нулта година подешена на 5.10.2000. то се није рачунало.

Ја нисам против тога да жена буде начелник ГШ-а, Министар одбране, кдт. неког вида или рода па и да буде генерал, али не на силу. Ако је способна, ако има добре оцене на академији, ако има позитивну службену оцену, ако је напредовала својим трудом, радом и залагањем нека је, али медијска пресија, ''родно изједначавање'' и сл. појаве нису на месту. Устав нас све третира једнако па тако би требало и жене, а не да неко добија положај само зато што је жена.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on February 18, 2018, 07:52:47 pm
Као и претходници против сам додељивања чина генерала припадницама ВС "на силу" или јер је то сад "модерно". Познајем оне три госпође пуковнице и сматрам да су
 солидни официри, посебно госпођа Васић, али бих ипак сачекао да за чинове стасају оне које су завршиле војне академије и кроз трупу дошле до кандидата за генерала.
Заборавих рећи да у систему одбране има још жена које су цивилна лица, али су по способностима и резултатима можда пре заслужиле положаја генерала, али то не могу постати. Мислим на госпођу Јованку Шарановић, начелницу Института за стратегијска истраживања која је неким од поменутих госпођа била надређени старешина. А таквих има и на ВМА (госпођа др Елизабета Ристановић, на пример).


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on February 19, 2018, 07:31:00 am
Danas je to moderno. :P


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: TNT024 on February 19, 2018, 03:03:42 pm
Po mom skromnom mišljenju, ovo je više smešno, nego žalosno.
Zašto NA SILU nešto forsirati.
Uz dužno poštovanje, nevedenih pukovnika (NE pukovnica) VS, nigde nije navedeno (ili nisam tražio, da vidim), šta su od škola završili, koje i kakvo im je trupno iskustvo i do sadašnji tok karijere. Na kom FM se nalaze i po kom osnovu. Da li je za to FM predviđen čin generala.
Oficiri "tip" JNA (izvinjavam se svima, ako im ovo zvuči uvredljivo), koji je završio VA, je znao koji % (ili manje) ima da postane pukovnik ili general.
Bolje da prestanem, a možda bolje da i nisam ništa pisao.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Kuzma® on June 05, 2018, 02:38:26 pm
General Duško Žarković novi komandant RV i PVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaz o postavljenju brigadnog generala Duška Žarkovića na novu dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Brigadni general Duško Žarković, koji je 2006. godine završio Generalštabno usavršavanje, obavljao je dužnost načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i komandanta 250. raketne brigade, kao i dužnost načelnika štaba Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i pomoćnika komandanta Vazduhoplovstva i PVO za operacije.

Dosadašnji komandant RV i PVO bio je general Ranko Živak.

Brigadni general Duško Žarković rođen je 26. januar 1968. godine u Benkovcu. Završio je Generalštabno usavršavanje 2006. godine, kao i Generalštabnu škola VJ, 1999.

Obavljao je i dužnosti načelnika Uprave za operativne poslove (J-3), Generalštaba Vojske Srbije,  zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, komandanta 250. raketne brigade za PVD, načelnika štaba Komande Vazduhoplovstva i PVO. Bio je i pomoćnik komandanta Vazduhoplovstva i PVO za operacije, načelnik Odeljenja za operativne poslove, načelnik Odseka za operativne poslove i borbena dejstva, referent u Odseku PVO, Komanda Korpusa PVO, zastupnik komandanta samohodnog raketnog puka, kao i načelnik štaba samohodnog raketnog puka, načelnik odseka za operativno-nastavne poslove u komandi samohodnog raketnoga puka, komandir samohodne raketne baterije, kao i komandir komandnog voda u srednjoj samohodnoj raketnoj bateriji.

U potpukovnika je unapređen 2003, u pukovnika 2008, a u brigadnog generala 2012. godine.

Duško Žarković je odlikovan medaljom za revnosnu službu, vojnom spomenicom za obeležavanje jubilarnih godišnjica VS, vojnom spomen-medaljom za revnosnu službu za 20 godina, vojnom spomenicom za učešće na združenim taktičkim vežbama, vojnom spomen-medaljom za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ, medaljom za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, kao i ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena i vojnom spomenicom za obeležavanje jubilarnih godišnjica JNA.

Izvor: N1 (http://rs.n1info.com/a393925/Vesti/Dusko-Zarkovic-novi-komandant-RV-i-PVO.html)


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: torpedo011 on June 05, 2018, 02:59:28 pm
Изгледа да је ово први ''ракеташ'' на челу РВ и ПВО. До сада су били пилоти и то углавном ловачких авиона...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on June 05, 2018, 04:05:44 pm
Da i ja mislim da je ovo prvi raketas na mestu k-danta RViPVO.
Interesanto nepise da li je gen. Zivak penzionisan.

Ovih dana je sindikat VS postavljao pitanje zasto gen. Dikovic nije penzionisan zbog godina zivota.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on June 05, 2018, 04:07:03 pm
Verovatno je penzionisan, ne verujem da je primenjeno čuveno "duplo postavljenje".


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on June 05, 2018, 04:16:29 pm
Pa postoji teoretska sansa da ga prebace u GS ali je najverovatnije penzionisan ali bi onda to bilio lepo i napisati.
Mada covek sa 54 godina nije jos za bacanje.
Bice tu jos pomeranja.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on June 05, 2018, 04:48:38 pm
Bice tu jos pomeranja.

Iskreno se nadam da će biti.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on June 05, 2018, 07:03:04 pm
Коначно је и требао да на чело РВ и ПВО дође "ракеташ". Како год било неће му бити лако. Пилотски лоби ће га увек држати на оку да не фаворизује ПВО јединице а колеге из ПВО ће му замерити ако их не подржи у јачању те компоненте. Најбоље ће му бити да се држи процена угрожености и реалних потреба.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on June 05, 2018, 10:12:01 pm
Jel bar stariji od tehnike koju koristi RV i PVO ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on June 08, 2018, 08:05:50 pm
Па, има преко 50 година...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on June 12, 2018, 06:37:08 am
Ovo su četiri generala kandidata za Dikovićevog naslednika
Mihailo Jovićević  12.06.2018.

Neminovni odlazak Ljubiše Dikovića sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije prinudio je državni vrh da ubrza pronalaženje njegovog naslednika. U tom procesu izdvojila su se ova četiri kandidata, saznaje "Blic".

Milan Mojsilović: General-major, pomoćnik ministra...

[attachment=1]

General-major Milan Mojsilović trenutno obavlja dužnost pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane. Na ovo savetničko mesto došao je odlukom Vlade 2017. Od 2013 do 2017. bio je šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO u Briselu - prestižno mesto koje je rezervisano za najperspektivnije srpske generale. Obavljao je i dužnost predsedavajućeg međunarodne savetodavne grupe u centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC. Do tada je već stigao da bude i komandant Kopnene vojske, zamenik komandanta Združene operativne komande u Generalštabu.

Goran Radovanović: Prvi inspektor Vojske Srbije

[attachment=2]

General-major, prvi inspektor Vojske Srbije i čovek od poverenja nekolicine ministara koji su se oslanjali na njega i njegovu sposobnost da zategne redove vojske i spreči potencijalne zloupotrebe. Samo tokom prošle godine izveo je seriju nenajavljenih inspekcijskih nadzora. Radovanović je vojnu akademiju, smer ARJ PVO, završio 1984. godine, a magistar vojnih nauka postao je još 1998. godine. Generalštabno usavršavanje završio je 2001. Bio je i zamenik komandanta Komande za obuku, kao i komandant prestižne Garde Vojske Srbije (2006. godine).

Milosav Simović: Omiljen među vojnicima

[attachment=3]

Prema glasinama u vojsci, najbliži da bude novi načelnik. Na dužnost komandanta Kopnene vojske postavljen je 2014. i za to vreme je postao omiljen među vojnicima. Komandno-štabno usavršavanje završio je 1997, a generalštabno usavršavanje 2003. Vanredno je unapređen u čin general-majora 2015. Navodno je odbio da lično primi nagradu za najplemenitiji podvig godine, već je zamolio to bude 4. brigada za humanitarnu akciju u selima Kopnene zone bezbednosti. Svoju Sedmoseptembarsku nagradu uplatio je za izgradnju spomenika poginulim od 1990. do 2003.

Đokica Petrović: Komandant komande za obuku

[attachment=4]

Komandant Komande za obuku, general-major Đokica Petrović jedan je od najozbiljnijih kandidata da nasledi Dikovića na mestu načelnika Generalštaba. Jedan je od iskusnijih general-majora (56). Završio je Vojnu akademiju, smer pešadija. Generalštabnu školu završio je 1999, a generalštabno usavršavanje 2005. Na dužnosti komandanta Komande za obuku je od 2013. Prethodno je bio i komandnant Prve brigade kopnene vojske. Mediji beleže da je 2012. uručio odlikovanja svojoj grupi od 13 pripadnika Vojske Srbije koji su uspešno izvršavali zadatke u misiji UN na Kipru.

vor: www.blic.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on June 19, 2018, 08:22:23 pm
Obavljena primopredaja dužnosti komandanta RV i PVO, general Živak odlazi u penziju
Tanjug  19.06.2018.

General-major Ranko Živak predao je danas dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) brigadnom generalu Dušku Žarkoviću, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

[attachment=1]

Obraćajući se Živaku, koji odlazi u penziju, ministar Vulin je rekao da iza takvih oficira uvek ostane poštovanje ljudi sa kojima su radili.

"Zato danas možete da budete ponosni i kada budete sumirali ono što ste radili možete da budete ponosni na život, karijeru i Vid koji je daleko bolji nego kakvog ste ga zatekli primanjem na dužnost komandanta RViPVO. Zahvalio bih vam na godinama službe, na upornosti i hrabrosti", rekao je ministar odbrane. Vulin je kazao da Živakov naslednik, general Duško Žarković, ima sve razloge da bude zadovoljan, jer će početak njegovog mandata biti početak značajnog osavremenjavanja našeg Vida.

[attachment=2]

"Od vas mnogo očekujemo - da date sve od sebe, da učinite sve što je u vašoj moći pa i više od toga, da Vid bude bolji nego kad ste ga preuzeli. Nadamo se da ćete sve ono što ste do sad radili raditi i nadalje, još jače i još bolje. Razmišljajte da ostavite trag iza sebe dok ste ovde. Nadam se da ćete i vi završiti svoju karijeru ponosni i uspravnog čela", rekao je Vulin. On je poručio svim pripadnicima Vojske Srbije da se naša vojska razvija, jača i da "zemlja koju čuvamo i branimo ima razloga da bude sigurna, mirna i spokojna dokle god ima ovakvu vojsku". General Diković je, kako je saopšteno, govorio o karijerama dvojice generala, njihovom profesionalizmu, posvećenosti, požrtvovanosti, kao i o saradnji sa njima.

[attachment=3]

General Živak imao je sjajan odnos prema ljudima, od njega sam i ja mnogo naučio, posebno kako i na koji način ostati stabilan u svim situacijama. Generalu Žarkoviću poručio bih da nastavi tamo gde je prethodni komandant stao, da ostvari svoje ambicije i želje, da čuva ljude, jer ljudi su nam najvažniji, a ako ga ljudi budu sledili - uspeo je. Ja sam siguran da hoće, zaključio je načelnik Generalštaba. Žarković je naglasio je da će kao novi komandant RViPVO od svakog pripadnika tražiti odgovornost i maksimalnu posvećenost obavezama, kako bi efikasnost, efektivnost i bezbednost izvršavanja zadataka bila na potrebnom nivou. Siguran sam da RV i PVO poseduje sposobnost za suprotstavljanje savremenim pretnjama za bezbednost te da ćemo zajedničkim radom doprineti rešavanju svih postavljenih zadataka, svesni tradicije, ali usmereni ka budućnosti, poručio je general Žarković.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on June 19, 2018, 08:35:59 pm
Klasika... tople reči na rastanku, a kad zamakne za vrata, zna se.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Љуба on June 20, 2018, 12:40:44 pm
Klasika... tople reči na rastanku, a kad zamakne za vrata, zna se.
Немој да си такав.
Види, кад после десет година, добијеш оавкву "депешу":

ПОШТОВАНИ,

На основу наређења министра одбране, Радна група Управе за односе са јавношћу формирана је са задатком да сними и на одговарајући начин искористи снимљени материјал у оквиру пројекта „Ратник“ – очување сећања команданата ратних јединица на простору Косова и Метохије 1999. године.

И ода се разнежиш дибидус

Љуба


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: davi on September 14, 2018, 02:53:15 pm
Обавештење


Прeдсeдник Рeпубликe Србиje Aлeксaндaр Вучић сaстaћe сe дaнaс у 19:00 часова, сa министрoм oдбрaнe Aлeксaндрoм Вулинoм и прeдстaвницимa вojнoг врхa сa кojимa ћe рaзгoвaрaти o кaдрoвским и другим прoмeнaмa у Вojсци Србиje.
 
Meдијимa ћe бити oмoгућeнo снимaњe пoчeткa сaстaнкa  нaкoн чeгa  ћe прeдсeдник Вучић oбaвeстити  jaвнoсти o oдлукaмa сa сaстaнкa и прoмeнaмa у Вojсци Србиje.
 
Молимо све заинтересоване редакције да своје екипе акредитују на адресу info@mod.gov.rs., најкасније до петка, 14. септембра 2018. године до 17:00 часова. Акредитације треба да садрже име, презиме, број личне карте сваког члане екипе и контакт телефон вође екипе.
 
Такође, молимо да своје екипе упутите на место догађаја, Стари генералштаб, улица Кнеза Милоша бр 33, до 18:30 часова ради неопходних припрема.
 
Izvor: www.mod.gov.rs

S obzirom na pompu mogao bi biti izbor načelnika generalštaba.
I dalje tipujem na komandanta Kopnene vojske.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 14, 2018, 03:45:13 pm
Vučić penzioniše Dikovića, menja šefove vojnih službi...
Kako nezvanično saznaje B92, biće kadrovskih promena u Vojsci Srbije, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kapacitetu vrhovnog komandanta.

IZVOR: B92 PETAK, 14.09.2018. | 16:16

Prvi na listi bi trebalo da bude načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji će biti penzionisan.

Pored Dikovića, bez fotelje će ostati i šefovi vojnih službi, a biće postavljeni i novi zamenik načelnika Generalštaba, kao i novi komandant Specijalne brigade.

Podsetimo, Vojni sindikat Srbije je 4. juna ove godine objavio da je Dikoviću 22. maja prestala služba u Vojsci Srbije, “po sili zakona“.

Diković je u aprilu ove godine rekao da “ne može i neće da priča o spekulacijama o penzionisanju“, uz napomenu da “ta tema nije ključna i nešto o čemu bi trebalo da se piše“.

Tabloid “Alo“ je tada naveo da je Diković mogao još u maju da se povuče, a mandat mu je istekao u junu ove godine.

"Nisam ni znao da mu ističe mandat, nije me vojni kabinet upozorio", rekao je tada Vučić i dodao da je "u svakom slučaju opterećen mnogim drugim stvarima, pre svega Kosovom".

Mediji su ranije pisali da bi novi načelnik Generalštaba mogao da postane general-major Milan Mojsilović, aktuelni pomoćnik ministra odbrane Aleksandra Vulina, zadužen za politiku odbrane, a pre postavljenja na tu dužnost od 2013. do 2017. godine obavljao je dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO u Briselu.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 14, 2018, 03:53:53 pm
Quote
bez fotelje će ostati i šefovi vojnih službi

Мислим да то неће бити баш тако, у смислу "без фотеље"... има разних "фотеља". То што неко неће бити начелник неке службе већ ће бити померен на неко друго, можда у хијерархији више место не значи да остаје без фотеље. Баш супротно... на крају крајева, нико није вечит. Па и Диковић зна да ће отићи у пензију. Сигуран сам да он сам није тражио да га оставе на месту начелника Генералштаба.

А за досадашњег команданта Специјалне бригада знам да је одавно поднео захтев за пензију. И не само он... тако да нема ту ништа посебно спектакуларно у смислу изненадних и не планираних промена. Већини је интересантно ко ће бити нови начелник Генералштаба. Ко год да буде биће један од активних генерала и у том смислу квалификован човек.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 14, 2018, 11:43:52 pm
14.09.2018
Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба Војске Србије

Председник Републике Србије и врховни командат Војске Србије Александар Вучић и министар одбране Александар Вулин одржали су вечерас састанак с представницима војног врха у Великој сали Старог Генералштаба у Београду.
 
Том приликом, Указом председника Републике, а на свој захтев, пензионисан је досадашњи начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Указом председника генерал-мајор Милан Мојсиловић ванредно је унапређен у чин генерал-потпуковника и именован за новог начелника Генералштаба Војске Србије. Он је до сада вршио дужност помоћника министра одбране за политику одбране.
 
Након вечерашњег састанка, бригадни генерал Петар Цветковић унапређен је у чин генерал-мајора и именован за заменика начелника Генералштаба Војске Србије. Место заменика начелника Генералштаба упражњено је од марта прошле године, када је Указом председника пензионисан генерал-потпуковник Јовица Драганић. На место директора ВБА постављен је пуковник Ђуро Јованић.
 
У чин генерал-мајора ванредно су унапређени и бригадни генерали Миле Јелић, Душко Жарковић и Илија Тодоров.
 
Нова постављења добили су и генерал-мајор Горан Радовановић који је нови ректор Универзитета одбране, генера-мајор Бојан Зрнић који је нови начелник Војне академије, генерал-мајор Младен Вуруна који је нови начелник Управе за одбрамбене технологије, генерал-мајор Миле Јелић постављен је за директора Инспректората Министарства одбране, бригадни генерал Зоран Стојковић директор је Војнообавештајне агенције, пуковник Слађан Стаменковић за командата Треће бригаде Копнене војске, пуковник Љубиша Ђоловић нови је начелник Управе за телекомуникације и информатику у Генералштабу Војске Србије и пуковник Мирослав Талијан који је унапређен у чин бригадног генерала и постављен на дужност команданта Специјалне бригаде.
 
У чин бригадног генерала унапређени су пуковници: Угљеша Јовичић, Рајко Миловановић, Владета Балтић, Жељко Кузмановић, Слободан Стопа, Александар Бјелић, Жељко Билић, Зоран Стојковић, као и Предраг Грбић коме престаје професионална војна служба.
 
У чин бригадног генерала ванредно је унапређен пуковник Драган Динчић, а бригадном генералу Зорану Величковићу на лични захтев престаје професионална војна служба.
 
На конференцији за медије која је одржана након састанка, председник Вучић говорио је о новим кадровским решењима, опремању, као и о комплетном стању у Војсци.
 
- У складу с Уставом Републике Србије и после бројних консултација с Министарством одбране и челним људима Војске Србије донео сам више указа и више одлука о постављењу, именовању и разрешењу. Најпре желим да вас обавестим да сам прихватио захтев начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића за пензионисање, рекао је председник Републике, захваливши му на часном, пожртвованом и посвећеном односу који је показао, као и на љубави коју је показао према отаџбини.
 
Он је подсетио да је генерал Диковић био затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага на територији Босне и Херцеговине. Нагласио је и да се генерал Диковић часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији 1999. године те да је он један од људи који је најдуже био на месту начелника Генералштаба Војске Србије.
 
- Веома сам захвалан генералу Диковићу на послу који је обављао, на томе што је последњих година озбиљно и одговорно радио на модернизацији Војске Србије, унапређењу њене борбене готовости, али и на целоживотној посвећености Републици Србији и српском народу, рекао је врховни командант Војске Србије, додавши да је управо због постигнутих резултата донео Указ о одликовању генерала Љубише Диковића Орденом Карађорђеве звезде Првог степена, нагласивши да је то највиши орден који је један војник икада добио.
 
Он је истакао да тај орден не представља само част за генерала Диковића, већ и обавеза пред онима који треба да га наследе.
 
- Ово су велике промене од којих очекујемо додатну, нову енергију, још бржу модернизацију и јачање Војске Србије у наредном периоду која би требала да буду одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу. Не спремамо се за сукобе ни за ратове са било ким, али морамо да имамо оспособљену, озбиљну, одговорну, добро опремљену и наоружану армију да сваком потенцијалном агресору у било ком тренутку буде у стању да одговори, изјавио је председник Вучић и додао да су, у складу с тим, у претходних неколико година наша средства наоружања и опрема вишеструко унапређена, али је подвукао да и даље нисмо задовољни.
 
- Посебно морамо да обезбедимо већи прилив људи у Војску Србије у наредном периоду. Због тога тежак, озбиљан и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран сам да ће увек имати подршку и генерала Диковића и свих других људи који су одани држави, часни официри и увек им је држава Србија била важнија и преча од било чијих личних интереса, рекао је он и додао да је ситуација у свету таква да није лако предвиђати догађаје.
 
- Не морам да говорим колико је тешка позиција Србије и због односа с Албанцима, проблем који имамо око Косова и Метохије, али и чињенице да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и неретко би желели да Србију и наш народ представе као реметилачки чинилац, иако ми само хоћемо да наши људи буду „свој на своме“, да имају право на живот као и сви други и неугрожавајући ничији територијални интегритет, несезајући ни за било чијим територијама, већ само желећи да чувамо своје, поручио је Вучић.
 
Он је изразио уверење да ће припадници Војске Србије добро и часно обављати свој посао, да ће се борити за Србију, а да ће људи у Србији у своју војску, као и до сада, имати поверења у институцију коју највише поштују, цене, воле и верују.
 
Председник је још једном захвалио свима, нагласивши да му је била част што је имао прилику да с генералом Диковићем сарађује шест година.
 
- Надам се да ћете ви, генерале Мојсиловићу, обавити велики и важан посао за будућност Србије и њене Војске, закључио је председник честитајући официрима нова постављења и пожелевши им успех у раду на новим дужностима.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 14, 2018, 11:47:48 pm
Neznam trenutni odnos snaga ali bilo bi logicnije da je neko iz VS a ne MO postavljen za novog nacelnikga generalstaba.
Recimo general Simovic (komadant KoV-a) je bio logican i dobar kandidatat, ali politika u ovim stvarima igra mnogo vecu ulogu od struke.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 14, 2018, 11:48:31 pm
Генерал-мајор Милан Мојсиловић, помоћник министра за политику одбране

Влада Републике Србије донела је на седници одржаној 07. јуна 2018. године Решење о постављењу Милана Мојсиловића за помоћника министра одбране за политику одбране.
 
Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.
 
Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.
 
Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног оделења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.
 
У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу RACVIAC.
 
Рођен је 3. августа 1967. године у Косовској Митровици.

Ожењен је и има сина.


https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%BE%D1%98%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on September 15, 2018, 08:03:43 am
4 godine bio pri NATO-u. Hm, šta li je vođa sad zamislio ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on September 17, 2018, 09:32:02 am
Vulin: Mojsilović je čovek od velikog ratnog i diplomatskog iskustva
Ivana Anđelković  16.09.2018.

General-potpukovnik Milan Mojsilović koji je postavljen za načelnika Generalštaba Vojske Srbije je izuzetan vojnik, čovek od velikog iskustva, ratnog i diplomatskog pre svega. On je čovek koji voli svoju zemlju i svoju vojsku, prošao je sve komandne dužnosti, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin

On je dodao da su nove kadrovske promene koje su se desile u Vojsci Srbije prirodan proces i da će kao takve doneti novu energiju.

- I svi drugi koji su unapređeni ili obavljaju nove funckije su ljudi koji treba da donesu novu energiju i da nastave sa onim što se do sada radilo. Vojska Srbije ima kadrovski potencijal nastaviće da jača, biće snažan odvraćajući faktor za bilo koga ko misli da bi trebalo da napadne Srbiju - rekao je Vulin. Pored Mojsilovića, za zamenika načelnika GŠ VS postavljen je major Petar Cvetković, dosadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA). VBA je poveren Đuru Jovaniću, a upravljanje nad Vojno-obaveštajnom agencijom preuzeo je brigadni general Zoran Stojković.

- Izražavam ličnu zahvalnost svim licima koja su penzinisana, prvo gospodinu Dikoviću koji je radio izuzetan posao, isto tako i generalu Veličkoviću i Grbiću. Svim ljudima koji su svoj život ugradili u Vojsku Srbije. Uostalom i Vojska Srbije ne počinje od danas, ne počinje od juče, ona je institucija ovog naroda - rekao je Vulin.

General major Goran Radovanović postavljen je za rektora Univerziteta odbane, a general major Bojan Zrnić za načelnika Vojno-medicinske akademije. General major Mladen Vuruna je novi načelnik uprave za odbrambene tehnologije, general major Mile Jelić direktor Inspektorata odbrane. Načelnik uprave za telekomunikacije i informatiku GŠ VS pukovnik Ljubiša Đolović, a brigadni general Miroslav Talijan, dosadašnji načelnik Vojne akademije, postavljen je za komandanta Specijalne brigade.

Izvor: www.blic.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 17, 2018, 09:23:52 pm
Quote
a general major Bojan Zrnić za načelnika Vojno-medicinske akademije

генерал Бојан Зрнић је постављен на дужност команданта Војне академије а не ВМА. Зрнић је доктор техничких наука, инжењер,  а не доктор медицине.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on September 17, 2018, 09:27:07 pm
4 godine bio pri NATO-u. Hm, šta li je vođa sad zamislio ?

Kakve veze ima što je bio pri NATO?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 17, 2018, 09:44:14 pm
Сви "аналитичари" сада проучавају "позадину" ових одлука и унапређење.... 8) Занимација за масе и те "аналитичаре" да би се уопште тако називали. По мом суду постављени су квалитетни официр (генерали). Свако има неки свој стил руковођења па ће га и спроводити. Резултате ћемо видети.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on September 17, 2018, 09:59:21 pm
@Rade

Pitanje je kako će diplomatski to biti primljeno u Kremlju. Pogotovo posle par odbijanja diplomatskog statusa za Ruse u Nišu. Neće se taj general ništa pitati ali je sve u diplomatiji bitno.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on September 17, 2018, 10:05:04 pm
Kakve veze ima načelnik Generalštaba VS sa davanjem diplomatskog statusa ruskoj bazi u Nišu? To nema veze sa njegovim nadležnostima.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 17, 2018, 10:15:47 pm
Па има код "аналитичара". Кад им анализе оману ником ништа, шта се ту може... Кад понекад "убоду" хвале свој аналитички и визонарски таленат. То што конкретни догађа нема везе са неким претходним догађајима, није ни битно, битно је убацити "коску" и бити важан.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on September 17, 2018, 10:29:58 pm
Imaju veze odnosi između Vučića i Putina. A Vučić posle odbijanja diplomatskog statusa za Ruse u Nišu vuče novi potez kojim dovodi "pro NATO" načelnika generalštaba. To u javnosti ostavlja utisak da Rusi gube trku u Srbiji.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Rade on September 17, 2018, 10:37:02 pm
Ko ti kaže da je Mojsilović pro-Natovski?
Odrastao je u Moskvi, čudo da se nisu pojavile "analize" o tome da je on ruski čovek, "spavač", da se kao klinac družio sa Putinom i slično.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on September 17, 2018, 10:48:51 pm
Pa stoji pod navodnicima pro NATO. Bitni su njegovi odnosi sa NATO u odnosu na Dikovića kome je primera radi viza prošle godine odbijena. Nije ta viza odbijena bukvalno Dikoviću nego je to šamar Vučiću. Sada Vučić pokušava da kako je sada moderno reći "relaksira" odnose preko ovog postavljenja. Očigledno ga u SAD ne zarezuju 5% a jako bi mu lepo došlo da ga konačno tamo primi neko viši od "portira".

E sad kao što rekoh treba videti kako će to Kremlj da primi. Da li je bilo nekih konsultacija sa njima ili će nam zameriti.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 17, 2018, 11:13:26 pm
Direktore,

Tvoje analize i parale su sve pogresne.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: torpedo011 on September 17, 2018, 11:36:28 pm
Цела прича је небитна.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 18, 2018, 07:55:05 am
Наравно да је небитно. Битан је резултат у смислу стања, односно борбене готовости војске. Колико год био стручан и способан НГШ не може пуно да уради без подршке, пре свега у виду довољно финансијских средстава, од државе, односно оних који одлучују о томе.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on September 18, 2018, 12:19:24 pm
I ne samo nadredjenih i politicara i vec i svojih podredjenih po dubini.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 18, 2018, 05:06:42 pm
Да, управу си. Потпуно се слажем.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on September 18, 2018, 05:34:24 pm
Диковић предао Мојсиловићу дужност начелника Генералштаба ВС
уторак, 18.09.2018.

Свечаност поводом уручења указа председника Републике Србије и примопредаје дужности начелника Генералштаба Војске Србије одржана је данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба у Београду, у присуству министра одбране Александра Вулина.


[attachment=1]

После свечаног дочека министра одбране и интонирања химне Републике Србије, прочитани су и уручени укази председника Србије о престанку професионалне војне службе генералу Љубиши Диковићу и постављењу на дужност начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, као и укази о постављењима и унапређењима официра Војске Србије. Министар Вулин честитао је, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије, свим унапређеним и новопостављеним официрима и официрима који на лични захтев напуштају професионалну војну службу, саопштило је Министарство одбране.

„Војска Србије са захвалношћу доживљава напоре и подршку врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да буде опремљенија, сигурнија, да имамо веће плате, дневнице, да добијамо станове, да нас опреме бољим и модернијим средствима и, изнад свега, његов искрени, одлучни рад да Војска Србије буде вољена и поштована као што заслужује. Генерал Мојсиловић, као и сви ми, следиће политику врховног команданта, политику војне неутралности, очувања интереса Србије и српског народа, политику заштите српског народа без обзира где он живи, политику снажне и моћне Србије која зна где су јој интереси и која је за њих спремна да се бори”, поручио је министар Вулин. Како је истакао, „данас испраћамо великог војника и дочекујемо великог војника”.

„Војска Србије овим показује да уме да цени и поштује сваког свог војника, а како да не цени и не поштује свог првог војника. Тако се понаша велика војска, каква Војска Србије јесте и велика држава и велики народ, какви Србија и српски народ јесу. Било је и тежих времена, али није било времена када смо се одрицали своје војске и људи. Заувек су прошла времена у којима се Војска Србије и држава Србија одрицала оних који су је бранили, хранили, били са њом и уз њу у тешким временима. Ова држава се неће одрећи ниједног свог војника, официра, а како онда да се одрекне свог првог војника и првог официра”, рекао је Вулин. Он је додао да је генерал Диковић провео живот служећи својој војсци и својој држави, а на нама је да наставимо баш тим путем - Војска Србије јача, опредељенија, сигурнија, која се поноси својом прошлошћу и с поуздањем гледа у своју будућност.

„Данас дочекујемо новог начелника Генералштаба. Генерал Мојсиловић био је уз своју земљу, учествовао у сваком њеном тешком дану - од командира тенка до генерала. Тако и треба и тако заслужује прави војник који ће да води своју војску. Од њега очекујемо да једног дана, када он буде предавао своју значку, остави војску бољом него што је затекао - уређенију, бројнију, наоружанију. Али војску високог морала, спремну да испуни сваки задатак и војску која зна куда иде и одакле је пошла”, поручио је Вулин. Он је додао да је Војска Србије најпоштованија и највољенија институција у нашем народу и није то постала указом ни наређењем - она је то постала захваљујући труду и раду генерација сваког војника Војске Србије.

Генерал Диковић је, после потписивања записника о примопредаји дужности, предао прелазну значку начелника Генералштаба генералу Мојсиловићу, а потом је генералу Диковићу министар Вулин уручио златну плакету Министарства одбране и значку начелника Генералштаба Војске Србије у трајно власништво. Генерал Мојсиловић захвалио је председнику Вучићу и министру Вулину на указаном поверењу за постављење на дужност начелника Генералштаба Војске Србије.

„Размишљајући о новој дужности, потпуно сам свестан данашњице, укупне комплексне ситуације, не само на глобалном нивоу, свестан сам изазова у региону и ризика у Србији, одговорности које са собом носи функција и дужност начелника Генералштаба и у потпуности свестан потребе да правовремено наставимо све започете процесе у систему одбране, посебно у погледу опремања, модернизације Војске Србије, које су до сада с већим успехом водили врховни командант, министар одбране и досадашњи начелник Генералштаба. Посебно сам охрабрен чињеницом да напори који се улажу од стране највишег државног руководства почињу да дају резултате и утичу на укупно јачање способности Војске Србије”, рекао је генерал Мојсиловић.

Досадашњи начелник Генералштаба генерал Диковић захвалио је, такође, председнику Србије и врховном команданту Војске Србије, као и министру одбране на досадашњој сарадњи, а свим унапређеним и новипостављеним официрима честитао и пожелео успех у даљем раду.

„Србијо наша, грађани Србије, будите срећни што имате овакву војску, а војско још снажније чувајмо Србију и њене грађане. Захвалан сам министру Вулину на разумевању, подршци, на напорима које улаже да се јачање наше војске види на дневном нивоу, да тиме оснажи и његова и наша настојања, јер сам сигуран да ће наша војска у кратком временском периоду бити знатно боља под његовим руководством и под командом генерала Мојсиловића, коме честитам на пријему ове одговорне и часне дужности. Одлазим срећан и богат у души, јер сам служио Србији. Ја сам увек ту, за своју отаџбину, за нашу војску, без штапа а и с њим”, поручио је генерал Диковић, преноси Танју

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Director on September 18, 2018, 06:32:16 pm
Direktore,

Tvoje analize i parale su sve pogresne.

Na osnovu čega tako misliš ?


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: pvanja on December 04, 2018, 11:40:59 pm
Vučić doneo ukaze o novim postavljenjima u Vojsci Srbije
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaze o osam postavljenja na nove dužnosti u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

IZVOR: TANJUG, B92 UTORAK, 4.12.2018. | 19:52

General-major Ilija Todorov postavljen je na dužnost zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije.

Školu nacionalne odbrane završio je 2002. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2018. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2008. godine, a u čin general-majora vanredno 2018. godine. Obavljao je dužnost komandanta 63. padobranske brigade za vreme NATO agresije na SRJ, komandanta Specijalne brigade, a od 2013. godine je na dužnosti načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije.

General-major Želimir Glišović postavljen je na dužnost načelnika Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje završio je 2005. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2016. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2012. godine a u čin general-majora 2015. godine. Obavljao je dužnost komandanta 3. brigade KoV, a od 2014. godine je na dužnosti zamenika komandanta Kopnene vojske.

Brigadni general Željko Petrović postavljen je na dužnost načelnika Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje završio je 2007. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2013. godine.

U čin brigadnog generala unapređen je 2015. godine. Na dužnosti komandanta 1. brigade KoV nalazi se od 2014. godine.

Pukovnik ARJ za PVD Milan Popović postavljen je na dužnost načelnika Uprave za planiranje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije.

KŠ akademiju u Rusiji završio je 2010. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2010. godine. Obavljao je dužnost zastupnika komandanta 250. raketne brigade za PVD, a na dužnosti pomoćnika komandanta za operacije Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane nalazi se od 2015. godine.

Brigadni general Vladeta Baltić postavljen je na dužnost zamenika komandanta Kopnene vojske.

Generalštabno usavršavanje završio je 2010. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine. Na dužnosti načelnika štaba Komande Kopnene vojske nalazi se od 2017. godine.

Pukovnik oklopnih jedinica Željko Tramošljika postavljen je na dužnost načelnika štaba Komande Kopnene vojske.

Generalštabno usavršavanje završio je 2007. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2009. godine. Na dužnosti pomoćnika za operacije u Združenoj operativnoj komandi Generalštaba Vojske Srbije nalazi se od 2013. godine.

Pukovnik oklopnih jedinica Zoran Nasković postavljen je na dužnost komandanta 1. brigade KoV Kopnene vojske.

Generalštabno usavršavanje završio je 2012. godine. U čin pukovnika unapređen je 2013. godine. Na dužnosti pomoćnika komandanta za operacije u Komandi Kopnene vojske nalazi se od 2017. godine.

Pešadijski pukovnik Miroljub Čupić postavljen je na dužnost načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje zavrpšio je 2008. godine, a Nacionalni ratni koledž u Vašingtonu SAD 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2009. godine. Na dužnosti zamenika komandanta Specijalne brigade nalazi se od 2015. godine.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić je ukaze o postavljenjima na nove dužnosti doneo na osnovu člana 112. stav 2. Ustava Republike Srbije i člana 17. tačka 9. Zakona o Vojsci Srbije.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: MOTORISTA on September 28, 2019, 05:43:50 am
Промена на челу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране
Аутор: М.Г.петак, 27.09.2019.

Пуковник Михаило Зоговић и капетан бојног брода Петар Бошковић
[attachment=1]

Управи за односе са јавношћу Министарства одбране извршена је примопредаја дужности начелника Управе - капетан бојног брода Петар Бошковић, који завршава официрску каријеру, предао је дужност пуковнику Михаилу Зоговићу, саопштило је Министарство одбране. Бошковић је рекао да је Управа за односе са јавношћу позната и поштована као добар пример функционисања службе за сарадњу са медијима.

„Почели смо са 27 посто поверења грађана Србије у своју војску, а досегли 68 посто – више него иједна државна институција. На Војну академију те 2005. конкурисало је 25 кандидата, а захваљујући нашим заједничким кампањама памтимо године када је било 12 кандидата на једно место”, подестио је Бошковић у писму које је послао новинарима са којима је сарађивао.

„Наставићемо да радимо на изградњи и развоју способности Управе за односе са јавношћу, да проактивно, брзо и тачно обавештавамо јавност о активностима Министарства одбране и Војске Србије”, рекао је пуковник Зоговић и додао да ће на пољу издавачке и културне делатности Управа своје потенцијале усмерити ка афирмацији проверених културних вредности и славне војничке традиције на којима је утемељена Војска Србије.

Izvor: www.politika.rs


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Istria 052 on September 28, 2019, 08:51:16 am
Petar Boskovic, 35. kl MVA. Kao  oficir na stazu proveo je 6 mjeseci u divizionu minolovaca u Plocama. Kratko je bio u RRF, mislim na Kozari ili Sapcu. Poslije toga je presao u VIZ kao novinar listova Narodna Armija, Front, novinar-reporter koji je pokrivao tadasnju JRM.
Tadasnji Komandant diviziona minolovaca, kf Milan Zec, rekao mu je da nastavlja karijeru u divizionu, Pero mu odgovorio, zao mi je, idem za Novi Sad, kao potporucnik :jok odbivsi  postavljenje. Nakon nekoliko dana, stigla je naredba za prekomadu u I vojnu oblast (beogradsku) pod koju je potpadala RRF. 
Potporucnik Pero je znao vise od Zeca kf.  ;D ::)
Nikada se od tada Pero vise nije vratio na Jadran u sluzbu.
Momak sa Bg asfalta, svoju je karijeru zavrsio u rodnom gradu.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: dzumba on September 28, 2019, 07:05:35 pm
Ja ga pamtim samo iz Odbrane...


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: Boro Prodanic on September 28, 2019, 07:14:09 pm
Nekoliko puta sam sretao Petra tokom svog rada u Mornarici, gledao i jednu TV emisiju (Balkanskom ulicom, mislim) u kojoj je istakao daje rođeni Beograđanin.


Title: Re: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS
Post by: lovac on September 28, 2019, 08:00:26 pm
35. klasa MVA - krajnje je vreme da se penzioniše!